Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Preddiplomski studij matematike Margareta Tvrdy Banachovi prostori Završni rad Osijek, 2013

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Preddiplomski studij matematike Margareta Tvrdy Banachovi prostori Završni rad Osijek, 2013"

Транскрипт

1 Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Preddiplomski studij matematike Margareta Tvrdy Banachovi prostori Završni rad Osijek, 2013.

2 Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Preddiplomski studij matematike Margareta Tvrdy Banachovi prostori Završni rad Mentor: doc.dr.sc. Ivan Matić Osijek, 2013.

3 Sažetak. Banachovi prostori su normirani prostori u kojima je svaki Cauchyjev niz konvergentan. Banachovi prostori imaju središnju ulogu u funkcionalnoj analizi i na njemu se temelje bitni teoremi kao što su Baireov teorem te njegove posljedice - Teorem o otvorenom preslikavanju i Teorem o zatvorenom grafu. Najpoznatiji primjeri Banachovih prostora su l i l p, p 1. Ključne riječi: Banachov prostor, vektorski prostor, normirani prostor, konvergencija niza, gust skup, norma operatora, izometrija, Cauchyjev kriterij konvergencije. Abstract. Banach spaces are normed spaces in which every Cauchy sequence converges. Banach spaces play a central role in the whole functional analysis and the most important theorems, such as Baireov theorem and its consequences - Theorem on the open mapping and closed graph theorem, are based on the main properties of these spaces. The best known examples of Banach spaces are l i l p, p 1. Keywords: Banach space, vector space, normed space, the convergence of a series, dense set, the norm of an operator, isometries, Cauchy convergence criterion.

4 Sadržaj 1 Uvod 1 2 Vektorski prostori 2 3 Banachovi prostori Normirani prostori Banachovi prostori Baireov teorem i posljedice 11

5 Banachovi prostori 1 1 Uvod Zadatak ovog završnog rada je reči nešto o Banachovim prostorima i iznijeti neke važnije teoreme i činjenice vezane uz ove prostore. Banachovi prostori su dobili naziv po poljskom matematičaru Stefanu Banachu koji ih je proučavao zajedno s Hansom Hahnom i Edvardom Hellyem. Stefan Banach jedan je od najvažnijih i najutjecajnijih matematičara 20. stoljeća i jedan od utemeljitelja moderne funkcionalne analize. Banachovi prostori imaju središnju ulogu u funkcionalnoj analizi, a njihovo proučavanje proizišlo je iz proučavanja prostora funkcija. Prije definiranja Banachovih prostora moramo definirati osnovne pojmove iz vektorskih prostora koji su nam potrebni za razumijevanje ostatka rada. U glavnom dijelu rada opisat ćemo normirane prostore i navesti najčešće korištene norme ( x, x 1, x 2 ). Za konačno definiranje pojma Banachovih prostora preostaje još definirati koncergenciju niza. Banachov prostor definiramo kao normirani prostor u kome je svaki Cauchyjev niz konvergentan, a nazivamo ga još i potpunim prostorom. Najpoznatiji primjeri Banachovih prostora su: 1) l - skup svih ograničenih nizova (ξ n ) u C, gdje je sa x = sup{ ξ n ; n N}, x = (ξ n ) l zadana norma na prostoru l s obzirom na koju je l Banachov prostor. 2) Neka je p 1. l p - skup svih nizova (ξ n ) u C takvih da je red n N ξ n p konvergentan. Tada je sa [ ] 1 x p = ξ n p p, x = (ξn ) l p, n=1 zadana norma na prostoru l p s obzirom na koju je l p Banachov prostor. U zadnjem poglavlju rada dokazat ćemo nekoliko teorema funkcionalne analize kod kojih je ključna potpunost prostora.

6 Banachovi prostori 2 2 Vektorski prostori Vektorski prostor V nad poljem skalara K 1 je skup s: operacijom zbrajanja na V: (v, w) v + w s V V u V množenja skalarom vektora iz V: (λ, w) λw s K V u V Zahtjeva se da zbrajanje ima sljedeća svojstva: 1. asocijativnost zbrajanja: ( v, w, u V) (v + w) + u = v + (w + u) 2. postojanje neutralnog elementa: 0 takav da je ( v V) v + 0 = 0 + v = v 3. postojanje suprotnog elementa: v V postoji jedinstven element v takav da je v + ( v) = ( v) + v = 0 4. komutativnost zbrajanja: ( v, w V) (v + w) = (w + v) Za množenje se zahtjevaju sljedeća svojstva: 1. distributivnost množenja skalarom λ s obzirom na zbrajanje vektora: ( v, w V)( λ K) λ(v + w) = λv + λw 2. distributivnost zbrajanja skalara s obzirom na množenje vektora: ( v V)( λ, µ K) (λ + µ)v = λv + µv 3. asocijativnost množenja skalara kod množenja vektora ili kvaziasocijativnost: ( v V)( λ, µ K) (λµ)v = λ(µv) 4. invarijantnost s obzirom na množenje brojem jedan: ( v V) 1v = v. Potprostor W vektorskog prostora V je svaki neprazan podskup od V sa svojstvima: 1. ( v, w W) v + w W 2. ( v W)( λ K) λv W. 1 Kako svaki put nebismo precizirali radi li se o R ili C označavamo ih oznakom K.

7 Banachovi prostori 3 Znači da je W i sam vektorski prostor nad istim poljem s obzirom na iste operacije. To zapisujemo W V. Kao posljedica definicije potprostora izlazi da je presjek bilo kojeg skupa potprostora prostora V ponovno potprostor od V. Ako je S bilo koji podskup vektorskog prostora V, sa [S] označavamo presjek svih potprostora od V koji sadrže skup S: [S] = S W V [S] je najmanji potprostor koji sadrži skup S i zove se potprostor generiran (ili razapet) skupom S. Linearna kombinacija vektora x 1, x 2,..., x n V je vektor v V koji se može zapisati u obliku: v = λ 1 x 1 + λ 2 x λ n x n, λ 1, λ 2,..., λ n K. Teorem 1. Ako je V vektorski prostor i S neprazan podskup od V onda je [S] skup svih linearnih kombinacija vektora iz skupa S, odnosno [S] = {v V ; n N, λ 1,..., λ n K, x 1,..., x n S, takvi da v = λ 1 x 1 + +λ n x n }. Dokaz: Označimo sa X skup svih linearnih kombinacija vektora iz S. Lako se vidi da je X potprostor od V koji sadrži S. Stoga je [S] X. Dokažimo da vrijedi i obrnuta inkluzija. Neka je W bilo koji potprostor koji sadrži S. Tada W sadrži i svaku linearnu kombinaciju vektora iz S. Drugim riječima, vrijedi X W. Odatle slijedi: X W = [S]. Konačno slijedi jednakost [S] = X. S W V Za podskup S vektorskog prostora V kažemo da je linearno nezavisan ako vrijedi: W. x S = x / [S \ {x}]. U suprotnom skup S zove se lineano zavisan. Dakle, S je linearno zavisan ukoliko postoji x S koji je linearna kombinacija preostalih vektora iz S. Skup S je linearno zavisan ako i samo ako postoje međusobno različiti vektori x 1, x 2,..., x n S i postoje λ 1, λ 2,..., λ n K\{0} takvi da je λ 1 x 1 +λ 2 x 2 + +λ n x n = 0. Uz pojam nezavisnosti vezan je pojam baze vektorskog prostora. Baza vektorskog prostora V je podskup B od V koji je linearno nezavisan i koji razapinje čitav prostor V. Svaki vektor x V može se na jedinstven način zapisati kao linearna kombinacija vektora iz B. Za vektorski prostor V kažemo da je konačnodimenzionalan ako je razapet nekim svojim konačnim podskupom. U suprotnom, prostor V nije konačnodimenzionalan te kažemo da je V beskonačnodimenzionalan.

8 Banachovi prostori 4 Primjer 1. Navedimo neke primjere konačnodimenzionalnih vektorskih prostora: a) Skup {(1, 0, 0), (0, 1, 0), (0, 0, 1)} je baza vektorskog prostora C 3, tj. skup C 3 je razapet svojim konačnim podskupom te je konačnodimenzionalan. b) U prostoru matrica E mn promotrimo skup E = {E ij : i = 1, 2,..., m, j = 1, 2,..., n} gdje su koeficijenti matrice E ij = [e kl ] dani s e ij = 1 i e kl = 0 čim je k i ili l j.dakle, matrica E ij ima jedinicu na presjeku i-tog retka i j-tog stupca, a svi ostali njezini koeficijenti su 0. Vidimo da je skup E ij baza za M mn te je M mn konačnodimenzionalan vektorski prostor. c) Skup {(2, 1, 0), (1, 1, 7), (-1, -3, 3)} je baza vektorskog prostora R 3. d) Skup {1, t, t 2,..., t n } je baza prostora P n. P n je prostor polinoma stupnja manjeg ili jednakog n. Primjer 2. Pokažimo sada da prostor P svih polinoma nije konačnodimenzionalan. Da bismo to pokazali pogledajmo proizvoljan konačan skup S = {p 1, p 2,..., p n }, n N, u P. Označimo deg p i = k i, i = 1,..., n i k = max{k 1,..., k n }. Sada je jasno da svaki polinom p koji se može izraziti kao linearna kombinacija elemenata skupa S ima stupanj najviše k. To očito povlači da je [S] P. Iz toga slijedi da P nije razapet sa S pa nije konačnodimenzionalan. Za bilo koji skup S sa S označimo broj elemenata skupa S. Teorem 2. Neka je V konačnodimenzionalni vektorski prostor. Vrijedi: a) U V postoji konačna baza. b) Svaka je baza prostora V konačna. c) Ako su B i B baze od V onda je B = B. Taj se broj zove dimenzija vektorskog prostora. d) Ako je S linearno nezavisan podskup od V onda je skup S konačan i sadržan u nekoj bazi prostora V. Dakle, za svaki linearno nezavisan podskup S od V vrijedi S dimv. Posebno, ako je S = dimv, onda je S baza od V. e) Ako skup S razapinje prostor V onda S sadrži neku bazu od V. f) Ako je W potprostor od V, onda je W konačnodimenzionalan i dimw dimv s tim da vrijedi znak jednakosti ako i samo ako je W = V.

9 Banachovi prostori 5 Analogan teorem vrijedi i za beskonačnodimenzionalne vektorske prostore: Teorem 3. Neka je V vektorski prostor: a) Postoji baza od V. b) Svaki linearno nezavisan podskup od V sadržan je u nekoj bazi od V. c) Svaki podskup od V koji razapinje čitav prostor od V sadrži neku bazu od V. d) Ako su B i B baze od V postoji bijekcija ϕ : B B. e) Ako je B baza vektorskog prostora V i S linearno nezavisan podskup od V, postoji injekcija ψ : S B. Preslikavanje s jednog vektorskog prostora u drugi zove se operator. Operator A : V W je linearan ako se pravilno ponaša prema operacijama: A(x + y) = A(x) + A(y), x, y V A(λx) = λa(x), x V, λ K. Neka je L(V,W) skup svih linearnih operatora A : V W. Za A L(V,W) stavimo: R(A) = ima = {Ax; x V} W N(A) = kera = {x V; Ax = 0} V. Potprostor R(A) prostora W zove se slika operatora A, a potprostor N(A) prostora V nazivamo jezgra operatora A. Nadalje, ako je potprostor R(A) konačnodimenzionalan, A se zove operator konačnog ranga, a broj r(a) = dim R(A) nazivamo rang operatora A. Ako je potprostor N(A) konačnodimenzionalan, broj d(a) = dim N(A) nazivamo defekt operatora A. Teorem 4. (Teorem o rangu i defektu) Ako je A L(V, W ) i ako je prostor V konačnodimenzionalan onda je dimv = r(a) + d(a). Izomorfizam vektorskog prostora V na vektorskom prostoru W je linearan operator A : V W koji je bijekcija. Linearan operator A : V W je injekcija ako i samo ako je N(A) = {0}. Nadalje, A je surjekcija ako i samo ako je R(A) = W. Za vektorski prostor V kažemo da je izomorfan prostoru W ako postoji izomorfizam A : V W.

10 Banachovi prostori 6 3 Banachovi prostori 3.1 Normirani prostori Norma na vektorskom prostoru X je preslikavanje : X R + = [0, + > (x x ) sa svojstvima: 1) x = 0 x = 0 2) λx = λ x 3) x + y x + y (nejednakost trokuta). Vektorski prostor na kome je zadana norma, tj. uređen par (X, ) vektorskog prostora X i norme x x definirane na X, zove se normiran prostor. Sljedećim formulama definirane su norme na R n, gdje je x = (ξ 1,..., ξ n ): x = max{ ξ 1, ξ 2,..., ξ n } x 1 = ξ 1 + ξ ξ n x 2 = ξ ξ ξ n 2. Ili općenito, za za bilo koji realan broj p 1 x p = p ξ 1 p + ξ 2 p + + ξ n p. Primjer 3. Neka je S p = {(x, y) R : x p + y p = r p }, p 1. Kažemo da je S p kružnica s obzirom na normu p. Na sljedećoj slici prikazane su kružnice S 1, S 2 i S. Kada bismo nactrali i ostale kružnice S p, sve bi one bile smještene između S 1 i S i što bi p bio veći, to bi kružnica S p bila bliže kružnici S. Slika 1.1 Kružnice S p

11 Banachovi prostori 7 U normiranom prostoru X za svaki vektor x 0 X i za svaki r > 0 definiramo otvorenu kuglu sa središtem x 0 i radijusom r: K(x 0, r) = {x X; x x 0 < r}. Također, u normiranom prostoru X za svaki vektor x 0 X i za svaki r > 0 definiramo zatvorenu kuglu sa središtem x 0 i radijusom r: K(x 0, r) = {x X; x x 0 r}. Pomoću otvorenih kugala definiramo otvorene i zatvorene skupove. Podskup S normiranog prostora X je otvoren ako za svaki x 0 S postoji r takav da je K(x 0, r) S. Podskup T X je zatvoren ako je njegov komplement X \ T otvoren. Prazan skup i čitav skup X istovremeno su i otvoreni i zatvoreni. Unija bilo kojeg skupa otvorenih podskupova od X je ponovno otvoren podskup od X. Kako je komplement presjeka unija komplemenata, tada je i presjek bilo kojeg skupa zatvorenih podskupova od X ponovno zatvoren podskup od X. Iz toga slijedi da za svaki podskup S normiranog prostora X postoji najmanji zatvoren skup koji sadrži S, to je presjek svih zatvorenih podskupova od X koji sadrže skup S. Zovemo ga zatvarač od S i označavamo Cl(S). Isto tako, postoji i najveći otvoren skup koji je sadržan u skupu S, to je unija svih otvorenih podskupova od X koji su sadržani u skupu S. Taj skup zovemo nutrina od S i označavamo Int(S). Za niz (x n ; n N) u normiranom prostoru X kažemo da je konvergentan ako postoji x 0 X takav da niz brojeva ( x n x 0 ; n N) konvergira prema nuli. Ukoliko postoji, takav vektor x 0 je jedinstven, zovemo ga limes niza (x n ) i označavamo x 0 = lim n x n = lim x n. Vektor x 0 je limes niza (x n ) ako i samo ako vrijedi: ε > 0 n 0 N takav da n n 0 = x n x 0 < ε. Teorem 5. Neka je S podskup normiranog prostora X. a) Skup S je zatvoren ako i samo ako je za svaki konvergentan niz (x n ) n N u X, čiji su članovi elementi skupa S, i limes tog niza element od S. b) Cl(S) = {x X; x = lim x n za neki niz (x n ) u S}. Za podskup S normiranog prostora X kažemo da je gust u X ako je Cl(S) = X. Neka su X i Y normirani prostori. Za linearan operator A : X Y kažemo da je ograničen ako postoji M > 0 takav da je Ax M x, x X.

12 Banachovi prostori 8 Najmanji M za koji to vrijedi naziva se norma operatora A i označava se sa A. Označimo li sa D A X domenu preslikavanja operatora A. Tada za linearan operator A : X Y kažemo da je neprekidan u točki x 0 D A ako i samo ako za svaku okolinu V točke Ax 0, postoji okolina U točke x 0 tako da je za svaki x U, Ax V. Ako su X i Y normirani prostori, gornju definiciju iskazujemo sa ( ε > 0)( δ > 0)( x D A )( x x o X < δ Ax Ax 0 Y < ε). Kažemo da je linearan operator neprekidan na skupu D ako je neprekidan u svakoj točki skupa D. Teorem 6. Neka su X i Y normirani prstori i A L(X, Y ). Sljedeća tri svojstva međusobno su ekvivalentna: a) Operator A je ograničen. b) Postoji točka x 0 X u kojoj je operator A : X Y neprekidan. c) Operator A je neprekidan. Skup svih ograničenih linearnih operatora A : X Y označavat ćemo sa B(X,Y). Teorem 7. a) B(X,Y) je potprostor vektorskog prostora L(X,Y). b) Preslikavanje A A je norma na prostoru B(X,Y). b) Ako je A B(X, Y ) i B B(Y, Z) onda je BA B(X, Z) i vrijedi: BA B A. d) Za A B(X, Y ) vrijedi A = sup{ Ax ; x X, x 1}. Ako su X i Y normirani prostori, linearan operator A : X Y zove se izometrija ako vrijedi Ax = x za svaki vektor x X. Tada je operator A ograničen i vrijedi A = 1. Svaka izometrija je injekcija. Ako je izometrija A i surjekcija, tada se A zove izometrički izomorfizam normiranog prostora X na normiran prostor Y. Ako postoji izometrički izomorfizam sa X na Y, normirani prostori X i Y zovu se izometrički izomorfni. 3.2 Banachovi prostori Niz (x n ) u normiranom prostoru X zove se Cauchyjev niz ako vrijedi: ε > 0 n 0 N takav da n, m > n 0 x n x m < ε. Iz definicije je očito da je svaki konvergentan niz Cauchyjev. Međutim, u jednodimenzionalnom normiranom prostoru C vrijedi poznati Cauchyjev kriterij konvergencije: niz (x n ) u C je konvergentan ako i samo ako je on Cauchyjev. Normiran prostor X je potpun ili Banachov prostor ako svaki Cauchyjev niz elemenata iz X konvergira u X.

13 Banachovi prostori 9 Lema 1. Neka je X konačnodimenzionalan normiran prostor i neka je {e 1, e 2,..., e m } neka baza od X. Za bilo koji x X sa x(k) označimo njegovu k-tu koordinatu: x = x(1)e 1 + x(2)e x(k)e k + + x(m)e m. a) Niz (x n ; n N) u X je Cauchyjev ako i samo ako je svaki od nizova brojeva (x n (k); n N) (1 k m) Cauchyjev. b) Niz (x n ; n N) u X je konvergentan ako i samo ako je svaki od nizova brojeva (x n (k); n N) (1 k m) konvergentan. U tom slučaju je ( lim n x n )(k) = lim n x n (k) za k = 1, 2,..., m. c) Skup S X je ograničen (tj. za neki M>0 vrijedi x M x S) ako i samo ako je svaki od skupova brojeva {x(k); x S} (1 k m) ograničen. Neposredno iz tvrdnji a) i b) prethodne leme slijedi teorem: Teorem 8. Svaki konačnodimenzionalan normiran prostor je potpun. Neka je X normiran prostor, X Banachov prostor, a ϕ linearna izometrija sa X u X čija je slika gusta u X. Tada uređen par (X, ϕ) nazivamo upotpunjenje ili popunjenje od X. Teorem 9. Neka je X normiran prostor. a) Postoji popunjenje (X, ϕ) prostora X. b) Ako su (X, ϕ) i (Y, ψ) popunjenja do X, onda postoji jedinstven neprekidan linearan operator π : X Y takav da za svaki x X vrijedi π(ϕ(x)) = ψ(x). π je izometrički izomorfizam Banachovog prostora X na Banachov prostor Y. Primjer 4. Navedimo neke beskonačnodimenzionalne Banachove prostore: 1) Neka su a, b R, a < b, i neka je C([a,b]) vektorski prostor svih neprekidnih funkcija x : [a, b] C. Tada je norma na prostori C([a,b]) zadana sa: x = max{ x(t) ; a t b}. U odnosu na tu normu prostor C([a,b]) je Banachov. 2) Neka je l skup svih ograničenih nizova (ξ n ) u C. l je očito vektorski prostor i lako se vidi da je sa x = sup{ ξ n ; n N}, x = (ξ n ) l zadana norma na prostoru l. S tako definiranom normom, l je Banachov prostor.

14 Banachovi prostori 10 3) Neka je p 1. Označimo sa l p skup svih nizova (ξ n ) u C takvih da je red ξ n p n N konvergentan. Tada l p vektorski prostor i sa [ ] 1 x p = ξ n p p, x = (ξn ) l p, n=1 je zadana norma na prostoru l p s obzirom na koju je l p Banachov prostor.

15 Banachovi prostori 11 4 Baireov teorem i posljedice Sada ćemo dokazati nekoliko teorema kod kojih je ključna potpunost prostora. teoremi baziraju na sljedećem rezultatu: Ti se Teorem 10. (Baire) Neka je X Banachov prostor i neka su U n, n N, otvoreni gusti podskupovi od X. Tada je i njihov presjek gust podskup od X. U = U n n N Dokaz: Neka je W proizvoljan otvoren podskup od X. Treba pokazati da je tada presjek U W neprazan. Kako je skup U 1 neprazan i gust u X tada je presjek U 1 W neprazan otvoren podskup od X. Stoga postoje x 1 X i ρ 1 R takvi da je K(x 1, ρ 1 ) U 1 W i 0 < ρ 1 < 1. (1) Sada induktivno izaberemo parove (x n, ρ n ) X R za sve n N i to na sljedeći način. Pretpostavimo da je n 2 i da su x n 1 X i ρ n 1 R izabrani. Tada zbog gustoće i otvorenosti skupa U n zaključujemo da je skup U n K(x n 1, ρ n 1 ) neprazan i otvoren, pa postoje x n X i ρ n R takvi da je K(x n, ρ n ) U n K(x n 1, ρ n 1 ) i 0 < ρ n < 1 n. (2) Promotrimo sada tako dobiven niz (x n ) n N u X. Neka je ε > 0 proizvoljan. Izaberimo n 0 N tako da je n 0 ε 2. Ako su n, m N, veći od n 0, konstrukcija pokazuje da su x n, x m K(x n0, ρ n0 ). No tada je x n x m = x n x n0 + x n0 x m x n x n0 + x m x n0 < 1 n n 0 = 2 n 0 ε. To pokazuje da je (x n ) n N Cauchyjev niz u X. Zbog potpunosti prostora X taj je niz konvergentan. Stavimo x = lim n x n. Za m > n vrijedi x m K(x n, ρ n ). Zbog zatvorenosti skupova K(x n, ρ n ), n N, zaključujemo da je x sadržan u svim tim skupovima. No tada (2) pokazuje da je x U n n N, dakle, x U. Nadalje, iz (1) se vidi da je x W. Dakle, U W i time je Baireov teorem dokazan.

16 Banachovi prostori 12 Teorem 11. (Teorem o otvorenom preslikavanju) Neka su X i Y Banachovi prostori i neka je A B(X, Y ) surjekcija. a) Neka su U i V otvorene jedinične kugle u prostorima X i Y: U = K X (0, 1) = {x X; x < 1}, V = K Y (0, 1) = {y Y ; y < 1}. Tada postoji δ < 0 takav da je δv A(U). b) A je otvoreno preslikavanje, tj. za svaki otvoren skup Ω X je A(Ω) otvoren podskup od Y. c) Ako je A bijekcija, onda je A 1 B(Y, X). Dokaz: a) Kako je A surjekcija, za svaki y Y postoji x X takav da je Ax = y. Ako je x < n za n N, tada je y A(nU). Prema tome, vrijedi Y = A(nU). Stavimo sada V n = Y \ Cl(A(nU)). Tada su V n otvoreni podskupovi od Y i V n = [Y \ Cl(A(nU))] = Y \ Cl(A(nU)) =. n N n N n N Prema Baireovom teoremu ne mogu svi skupovi V n biti gusti u Y. Prema tome, postoji n N i neprazan otvoren podskup W od Y takvi da je W V n =. No to znači da je W Cl(A(nU)). Neka je y 0 W i izaberimo ρ > 0 takav da je K(y 0, ρ) W. Za svaki y Y takav da je y < ρ tada su y 0, y 0 + y W Cl(A(nU)) pa prema Teoremu 5 b) postoje nizovi (u k ) k N i (v k ) k N u nu takvi da vrijedi Stavimo x k = v k u k. Tada vrijedi n N y 0 = lim k Au k i y 0 + y = lim k Av k. x k v k + u k < 2n i y = lim k Ax k. Prethodna konstrukcija provedena je za bilo koji y Y takav da je y < ρ. Zbog linearnosti operatora A zaključujemo da je time dokazano da za δ = ρ 2n vrijedi y Y, ε > 0 x X takav da je δ x y i y Ax < ε. (3) Time gotovo da je dokazana tvrdnja: ona bi bila dokazana kad bismo u (3) na koncu umjesto < ε mogli pisati = 0. Fiksirajmo sada y δv i ε > 0. Prema (3) postoji x 1 X takav da je x 1 < 1 i y Ax 1 < 2 1 δε.

17 Banachovi prostori 13 Pretpostavimo sada da je k N i da su izabrani x 1, x 2,..., x k X takvi da je y Ax 1 Ax k 2 k δε, x 1 < 1, x j 2 j+1 ε za j = 2,..., k. (4) Primijenimo sada (3) na vektor y Ax 1 Ax k umjesto vektora y i na 2 k 1 δε umjesto ε. Slijedi da postoji x k+1 X takav da je i da je δ x k+1 y Ax 1 Ax k < 2 k δε, dakle, x k+1 < 2 k ε y Ax 1 Ax k Ax k+1 < 2 k 1 δε. No to znači da vrijedi (4) za k + 1 umjesto k. Time je dokazano da je moguće induktivno izabrati niz (x k ) k N u X takav da vrijedi (4) za svaki k N. Stavimo sada z k = x 1 + x x k. Sada iz x k+1 < 2 k ε lako slijedi da je (z k ) k N Cauchyjev niz u X. Kako je X potpun, taj je niz konvergentan. Stavimo z = lim k z k. Imamo k k z k = x 1 + x x k x 1 + x j < x j+1 ε < x 1 + ε. j=2 j=2 Stoga je z x 1 + ε < 1 + ε, Operator A je ograničen, pa slijedi tj. z (1 + ε)u. Az = lim k Az k. Prema (4) vidimo da je y Az k < 2 k δε, k N, pa zaključujemo da je Az = y. Na taj način smo dokazali da je δv A((1 + ε)u), odnosno, da vrijedi Odatle je δ V A(U), ε > ε δv = ε>0 δ 1 + ε V A(U). b) Neka je Ω X otvoren skup i neka je y A(Ω). Neka je x Ω takav da je y = Ax. Kako je Ω otvoren, postoji ε > 0 takav da je K X (x, ε) Ω. Neka je δ > 0 kao u a). Za z K Y (y, εδ) tada je z y K Y (0, εδ) = εδv εa(u) = A(εU) = A(K X (0, ε)),

18 Banachovi prostori 14 a kako je y = Ax imamo z Ax + A(K X (0, ε)) = A(K X (x, ε)) A(Ω). Time je dokazano da je K Y (y, εδ) A(Ω), a kako je točka y A(Ω) bila proizvoljna, zaključujemo da je A(Ω) otvoren podskup od Y. Time je tvrdnja b) dokazana. c) Tvrdnja c) slijedi neposredno iz tvrdnje a), jer za bijekciju A B(X, Y) inkluzija δv A(U) znači da je A 1 y δ 1 za svaki y Y, y 1; dakle, A 1 je ograničen. Graf svakog linearnog operatora A L(X,Y) definira se kao skup Γ(A) = {(x, Ax); x X}. Iz linearnosti operatora A slijedi da je Γ(A) potprostor vektorskog prostora X Y. Teorem 12. (Teorem o zatvorenom grafu) Neka su X i Y Banachovi prostori i A L(X, Y ). Operator A je ograničen ako i samo ako mu je graf Γ(A) zatvoren potprostor od X Y. Dokaz: Neka je A linearno preslikavanje Banachovog prostora X u Banachov prostor Y tako da je njegov graf Γ(A) zatvoren potprostor Banachovog prostora X Y. Tada je Γ(A) Banachov prostor. Neka je P 1 kanonska projekcija sa X Y na X i P 2 kanonska projekcija sa X Y na Y, tj. P 1 (x, y) = x i P 2 (x, y) = y, (x, y) X Y. Neka je P = P 1 Γ(A) restrikcija projekcije P 1 na graf od A definirana sa P(x, Ax) = x, x X. Očito je P bijekcija sa Γ(A) na X. Po Teoremu 11 c) P 1 je neprekidan operator sa X na Γ(A). Vrijedi Ax = P 2 (x, Ax) = P 2 (P 1 x) = (P 2 P 1 )x, x X, pa je A = P 2 P 1. Zbog neprekidnosti operatora P 2 i P 1 slijedi da je i operator A neprekidan, čime je tvrdnja dokazana.

19 Banachovi prostori 15 Literatura [1] D. Butković, Predavanja iz linearne algebre, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Odjel za matematiku, Osijek, [2] H. Kraljević, Kompaktni operatori - dostupno na: hrk/nastava/ /kompaktni_2007_ 8.pdf [3] Lj. Arambašić, I. Zavišić, p-norme na R 2, kružnice S p i brojevi π p, Osječki matematički list, Vol.10(2011), No.2, dostupno na: [4] S. Kurepa, Funkcionalna analiza: elementi teorije operatora, Školska knjiga, Zagreb, 1990.

UAAG Osnovne algebarske strukture 5. Vektorski prostori Borka Jadrijević

UAAG Osnovne algebarske strukture 5. Vektorski prostori Borka Jadrijević Osnovne algebarske strukture 5. Vektorski prostori Borka Jadrijević Osnovne algebarske strukture5. Vektorski prostori 2 5.1 Unutarnja i vanjska množenja Imamo dvije vrste algebarskih operacija, tzv. unutarnja

Више

Matrice. Algebarske operacije s matricama. - Predavanje I

Matrice. Algebarske operacije s matricama. - Predavanje I Matrice.. Predavanje I Ines Radošević inesr@math.uniri.hr Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci Matrice... Matrice... Podsjeti se... skup, element skupa,..., matematička logika skupovi brojeva N,...,

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Ivana Šore REKURZIVNOST REALNIH FUNKCIJA Diplomski rad Voditelj rada: doc.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Ivana Šore REKURZIVNOST REALNIH FUNKCIJA Diplomski rad Voditelj rada: doc. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Ivana Šore REKURZIVNOST REALNIH FUNKCIJA Diplomski rad Voditelj rada: doc.dr.sc. Zvonko Iljazović Zagreb, rujan, 2015. Ovaj diplomski

Више

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA 1. (ukupno 6 bodova) MJERA I INTEGRAL 1. kolokvij 4. svibnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori n

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA 1. (ukupno 6 bodova) MJERA I INTEGRAL 1. kolokvij 4. svibnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori n 1. (ukupno 6 bodova) MJERA I INTEGRAL 1. kolokvij 4. svibnja 2018. (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni!) (a) (2 boda) Definirajte (općenitu) vanjsku mjeru. (b) (2 boda) Definirajte

Више

vjezbe-difrfv.dvi

vjezbe-difrfv.dvi Zadatak 5.1. Neka je L: R n R m linearni operator. Dokažite da je DL(X) = L, X R n. Preslikavanje L je linearno i za ostatak r(h) = L(X + H) L(X) L(H) = 0 vrijedi r(h) lim = 0. (5.1) H 0 Kako je R n je

Више

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA MJERA I INTEGRAL završni ispit 6. srpnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni!) 1.

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA MJERA I INTEGRAL završni ispit 6. srpnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni!) 1. MJERA I INTEGRAL završni ispit 6. srpnja 208. (Knjige bilježnice dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni!). (8 bodova) Kao na predavanjima za d N sa P d : a b ] a d b d ] : a i b i R a i b i za i

Више

Microsoft Word - 15ms261

Microsoft Word - 15ms261 Zadatak 6 (Mirko, elektrotehnička škola) Rješenje 6 Odredite sup S, inf S, ma S i min S u skupu R ako je S = { R } a b = a a b + b a b, c < 0 a c b c. ( ), : 5. Skratiti razlomak znači brojnik i nazivnik

Више

Univerzitet u Nišu Prirodno - matematički fakultet Departman za matematiku Prostori nizova c 0 i l p Master rad Mentor: Prof. dr. Dragan -Dorđević Stu

Univerzitet u Nišu Prirodno - matematički fakultet Departman za matematiku Prostori nizova c 0 i l p Master rad Mentor: Prof. dr. Dragan -Dorđević Stu Univerzitet u Nišu Prirodno - matematički fakultet Departman za matematiku Prostori nizova c 0 i l p Master rad Mentor: Prof. dr. Dragan -Dorđević Student: Jelena Mosić Niš, 2016. SADRŽAJ 2 Sadržaj 1 Uvod

Више

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA MJERA I INTEGRAL 2. kolokvij 29. lipnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni!) 1. (

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA MJERA I INTEGRAL 2. kolokvij 29. lipnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni!) 1. ( MJERA I INTEGRAL. kolokvij 9. lipnja 018. (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni! 1. (ukupno 6 bodova Neka je (, F, µ prostor s mjerom, neka je (f n n1 niz F-izmjerivih funkcija

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Elizabeta Borovec ALGEBARSKA PROŠIRENJA POLJA Diplomski rad Voditelj rada:

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Elizabeta Borovec ALGEBARSKA PROŠIRENJA POLJA Diplomski rad Voditelj rada: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Elizabeta Borovec ALGEBARSKA PROŠIRENJA POLJA Diplomski rad Voditelj rada: prof. dr. sc. Dražen Adamović Zagreb, rujan, 2015.

Више

Skripte2013

Skripte2013 Chapter 2 Algebarske strukture Preslikivanje f : A n! A se naziva n-arna operacija na skupu A Ako je n =2, kažemo da je f : A A! A binarna operacija na A Kažemo da je operacija f arnosti n, u oznaci ar

Више

Linearna algebra Mirko Primc

Linearna algebra Mirko Primc Linearna algebra Mirko Primc Sadržaj Poglavlje 1. Polje realnih brojeva 5 1. Prirodni i cijeli brojevi 5 2. Polje racionalnih brojeva 6 3. Polje realnih brojeva R 9 4. Polje kompleksnih brojeva C 13 5.

Више

Konacne grupe, dizajni i kodovi

Konacne grupe, dizajni i kodovi Konačne grupe, dizajni i kodovi Andrea Švob (asvob@math.uniri.hr) 1. veljače 2011. Andrea Švob (asvob@math.uniri.hr) () Konačne grupe, dizajni i kodovi 1. veljače 2011. 1 / 36 J. Moori, Finite Groups,

Више

Test iz Linearne algebre i Linearne algebre A qetvrti tok, U zavisnosti od realnog parametra λ rexiti sistem jednaqina x + y + z = λ x +

Test iz Linearne algebre i Linearne algebre A qetvrti tok, U zavisnosti od realnog parametra λ rexiti sistem jednaqina x + y + z = λ x + Test iz Linearne algebre i Linearne algebre A qetvrti tok, 2122017 1 U zavisnosti od realnog parametra λ rexiti sistem jednaqina x + y + z = λ x + λy + λ 2 z = λ 2 x + λ 2 y + λ 4 z = λ 4 2 Odrediti inverz

Више

LINEARNA ALGEBRA 2 Popravni kolokvij srijeda, 13. velja e Zadatak 1. ( 7 + 5=12 bodova) Zadan je potprostor L = {(x 1, x 2, x 3, x 4 ) C 4 : x 1

LINEARNA ALGEBRA 2 Popravni kolokvij srijeda, 13. velja e Zadatak 1. ( 7 + 5=12 bodova) Zadan je potprostor L = {(x 1, x 2, x 3, x 4 ) C 4 : x 1 Zadatak 1. ( 7 + 5=12 bodova) Zadan je potprostor L = {(x 1, x 2, x, x 4 ) C 4 : x 1 + x 2 + x = 0, x 1 = 2x 2 } unitarnog prostora C 4 sa standardnim skalarnim produktom i vektor v = (2i, 1, i, ) C 4.

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Igor Sušić LOKALNA IZRAČUNLJIVOST Diplomski rad Voditelj rada: doc.dr.sc.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Igor Sušić LOKALNA IZRAČUNLJIVOST Diplomski rad Voditelj rada: doc.dr.sc. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Igor Sušić LOKALNA IZRAČUNLJIVOST Diplomski rad Voditelj rada: doc.dr.sc. Zvonko Iljazović Zagreb, lipanj 015. Ovaj diplomski

Више

ZADACI ZA VJEŽBU 1. Dokažite da vrijedi: (a) (A \ B) (B \ A) = (A B) (A C B C ), (b) A \ (B \ C) = (A C) (A \ B), (c) (A B) \ C = (A \ C) (B \ C). 2.

ZADACI ZA VJEŽBU 1. Dokažite da vrijedi: (a) (A \ B) (B \ A) = (A B) (A C B C ), (b) A \ (B \ C) = (A C) (A \ B), (c) (A B) \ C = (A \ C) (B \ C). 2. ZADACI ZA VJEŽBU. Dokažite da vrijedi: (a) (A \ B) (B \ A) = (A B) (A C B C ), (b) A \ (B \ C) = (A C) (A \ B), (c) (A B) \ C = (A \ C) (B \ C).. Pomoću matematičke indukcije dokažite da za svaki n N vrijedi:

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Sveučilišni preddiplomski studij matematike Ana Vilić Unitarni operatori Završni rad Osije

Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Sveučilišni preddiplomski studij matematike Ana Vilić Unitarni operatori Završni rad Osije Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Sveučilišni preddiplomski studij matematike Ana Vilić Unitarni operatori Završni rad Osijek, 2018. Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku Odjel

Више

Newtonova metoda za rješavanje nelinearne jednadžbe f(x)=0

Newtonova metoda za rješavanje nelinearne jednadžbe f(x)=0 za rješavanje nelinearne jednadžbe f (x) = 0 Ime Prezime 1, Ime Prezime 2 Odjel za matematiku Sveučilište u Osijeku Seminarski rad iz Matematičkog praktikuma Ime Prezime 1, Ime Prezime 2 za rješavanje

Више

Microsoft Word - 6ms001

Microsoft Word - 6ms001 Zadatak 001 (Anela, ekonomska škola) Riješi sustav jednadžbi: 5 z = 0 + + z = 14 4 + + z = 16 Rješenje 001 Sustav rješavamo Gaussovom metodom eliminacije (isključivanja). Gaussova metoda provodi se pomoću

Више

Neprekidnost Jelena Sedlar Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Jelena Sedlar (FGAG) Neprekidnost 1 / 14

Neprekidnost Jelena Sedlar Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Jelena Sedlar (FGAG) Neprekidnost 1 / 14 Neprekidnost Jelena Sedlar Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Jelena Sedlar (FGAG) Neprekidnost 1 / 14 Jelena Sedlar (FGAG) Neprekidnost 2 / 14 Definicija. Jelena Sedlar (FGAG) Neprekidnost

Више

Elementarna matematika 1 - Oblici matematickog mišljenja

Elementarna matematika 1 - Oblici matematickog mišljenja Oblici matematičkog mišljenja 2007/2008 Mišljenje (psihološka definicija) = izdvajanje u čovjekovoj spoznaji odre denih strana i svojstava promatranog objekta i njihovo dovo denje u odgovarajuće veze s

Више

Optimizacija

Optimizacija Optimizacija 1 / 43 2 / 43 Uvod u optimizaciju Zadana funkcija Uvod u optimizaciju f : R n R Cilj: Naći x, točku minimuma funkcije f : - Problem je jednostavno opisati x = arg min x R n f (x). - Rješavanje

Више

Univerzitet u Nišu Prirodno-matematički fakultet Departman za matematiku Različite karakterizacije proizvoda projektora Master rad Mentor: Prof. dr. D

Univerzitet u Nišu Prirodno-matematički fakultet Departman za matematiku Različite karakterizacije proizvoda projektora Master rad Mentor: Prof. dr. D Univerzitet u Nišu Prirodno-matematički fakultet Departman za matematiku Različite karakterizacije proizvoda projektora Master rad Mentor: Prof. dr. Dragana Cvetković-Ilić Student: Miljan Ilić Niš, 2019.

Више

Slide 1

Slide 1 0(a) 0(b) 0(c) 0(d) 0(e) :: :: Neke fizikalne veličine poput indeksa loma u anizotropnim sredstvima ovise o iznosu i smjeru, a nisu vektori. Stoga se namede potreba poopdavanja. Međutim, fizikalne veličine,

Више

Algebarski izrazi (4. dio)

Algebarski izrazi (4. dio) Dodatna nastava iz matematike 8. razred Algebarski izrazi (4. dio) Aleksandra-Maria Vuković OŠ Gornji Mihaljevec amvukovic@gmail.com 12/21/2010 SADRŽAJ 7. KVADRATNI TRINOM... 3 [ Primjer 18. Faktorizacija

Више

75 Bolyai - Gerwienov teorem Margita Pavleković Sažetak.Bolyai-Gerwienov teorem ima veliku primjenu u nastavi geometrije u osnovnoj školi. Ovaj teorem

75 Bolyai - Gerwienov teorem Margita Pavleković Sažetak.Bolyai-Gerwienov teorem ima veliku primjenu u nastavi geometrije u osnovnoj školi. Ovaj teorem 75 Bolyai - Gerwienov teorem Margita Pavleković Sažetak.Bolyai-Gerwienov teorem ima veliku primjenu u nastavi geometrije u osnovnoj školi. Ovaj teorem glasi: Ako dva ravninska poligona imaju jednake površine,

Више

ANALITIČKA GEOMETRIJA Željka Milin Šipuš i Mea Bombardelli verzija Uvod i povijesni osvrt Analitička geometrija bavi se proučavanjem (klasične)

ANALITIČKA GEOMETRIJA Željka Milin Šipuš i Mea Bombardelli verzija Uvod i povijesni osvrt Analitička geometrija bavi se proučavanjem (klasične) ANALITIČKA GEOMETRIJA Željka Milin Šipuš i Mea Bombardelli verzija 1.0 1 Uvod i povijesni osvrt Analitička geometrija bavi se proučavanjem (klasične) euklidske geometrije ravnine i prostora koristeći algebarske

Више

ALGEBRA I (2010/11)

ALGEBRA I (2010/11) ALGEBRA I (2010/11) ALGEBRA I(20010/11), KOLOKVIJUM I-NOVEMBAR, 24. novembar 2010. GRUPA I 1. Da li je tautologija: p ( q r) (p q) (p r). 2. Pronaći KKF i KDF za r ( p q). 3. Pronaći jean primer interpretacije

Више

Skalarne funkcije više varijabli Parcijalne derivacije Skalarne funkcije više varijabli i parcijalne derivacije Franka Miriam Brückler

Skalarne funkcije više varijabli Parcijalne derivacije Skalarne funkcije više varijabli i parcijalne derivacije Franka Miriam Brückler i parcijalne derivacije Franka Miriam Brückler Jednadžba stanja idealnog plina uz p = nrt V f (x, y, z) = xy z x = n mol, y = T K, z = V L, f == p Pa. Pritom je kodomena od f skup R, a domena je Jednadžba

Више

Sadržaj 1 Diskretan slučajan vektor Definicija slučajnog vektora Diskretan slučajan vektor

Sadržaj 1 Diskretan slučajan vektor Definicija slučajnog vektora Diskretan slučajan vektor Sadržaj Diskretan slučajan vektor Definicija slučajnog vektora 2 Diskretan slučajan vektor Funkcija distribucije slučajnog vektora 2 4 Nezavisnost slučajnih vektora 2 5 Očekivanje slučajnog vektora 6 Kovarijanca

Више

Teorija skupova - blog.sake.ba

Teorija skupova - blog.sake.ba Uvod Matematika je jedan od najomraženijih predmeta kod većine učenika S pravom, dakako! Zapitajmo se šta je uzrok tome? Da li je matematika zaista toliko teška, komplikovana? Odgovor je jednostavan, naravno

Више

Metoda konačnih elemenata; teorija i praktična implementacija math.e 1 of 15 Vol.25. math.e Hrvatski matematički elektronički časopis Metoda konačnih

Metoda konačnih elemenata; teorija i praktična implementacija math.e 1 of 15 Vol.25. math.e Hrvatski matematički elektronički časopis Metoda konačnih 1 of 15 math.e Hrvatski matematički elektronički časopis Metoda konačnih elemenata; teorija i praktična implementacija klavirska žica konačni elementi mehanika numerička matematika Andrej Novak Sveučilište

Више

MATEMATIČKA ANALIZA I primjeri i zadaci Ante Mimica 8. siječnja 2010.

MATEMATIČKA ANALIZA I primjeri i zadaci Ante Mimica 8. siječnja 2010. MATEMATIČKA ANALIZA I primjeri i zadaci Ante Mimica 8 siječnja 00 Sadržaj Funkcije 5 Nizovi 7 3 Infimum i supremum 9 4 Neprekidnost i es 39 3 4 SADRZ AJ Funkcije 5 6 FUNKCIJE Nizovi Definicija Niz je

Више

1 Polinomi jedne promenljive Neka je K polje. Izraz P (x) = a 0 + a 1 x + + a n x n = n a k x k, x K, naziva se algebarski polinom po x nad poljem K.

1 Polinomi jedne promenljive Neka je K polje. Izraz P (x) = a 0 + a 1 x + + a n x n = n a k x k, x K, naziva se algebarski polinom po x nad poljem K. 1 Polinomi jedne promenljive Neka je K polje. Izraz P (x) = a 0 + a 1 x + + a n x n = n a k x k, x K, naziva se algebarski polinom po x nad poljem K. Elementi a k K su koeficijenti polinoma P (x). Ako

Више

Diferenciranje i integriranje pod znakom integrala math.e Vol math.e Hrvatski matematički elektronički časopis Diferenciranje i integriranje pod

Diferenciranje i integriranje pod znakom integrala math.e Vol math.e Hrvatski matematički elektronički časopis Diferenciranje i integriranje pod 1 math.e Hrvatski matematički elektronički časopis Diferenciranje i integriranje pod znakom integrala analiza Irfan Glogić, Harun Šiljak When guys at MIT or Princeton had trouble doing a certain integral,

Више

Microsoft Word - 24ms241

Microsoft Word - 24ms241 Zadatak (Branko, srednja škola) Parabola zadana jednadžbom = p x prolazi točkom tangente na tu parabolu u točki A? A,. A. x + = 0 B. x 8 = 0 C. x = 0 D. x + + = 0 Rješenje b a b a b a =, =. c c b a Kako

Више

Natjecanje 2016.

Natjecanje 2016. I RAZRED Zadatak 1 Grafiĉki predstavi funkciju RJEŠENJE 2, { Za, imamo Za, ), imamo, Za imamo I RAZRED Zadatak 2 Neka su realni brojevi koji nisu svi jednaki, takvi da vrijedi Dokaži da je RJEŠENJE Neka

Више

Univerzitet u Nišu PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET Departman za matematiku Master rad GRUPNI INVERZ OPERATORA Mentor: Prof. dr Dijana Mosić Student: Iva

Univerzitet u Nišu PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET Departman za matematiku Master rad GRUPNI INVERZ OPERATORA Mentor: Prof. dr Dijana Mosić Student: Iva Univerzitet u Nišu PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET Departman za matematiku Master rad GRUPNI INVERZ OPERATORA Mentor: Prof. dr Dijana Mosić Student: Ivana Stamenković Niš, 2018. Sadržaj Predgovor 2 1 Uvod

Више

Microsoft Word - 09_Frenetove formule

Microsoft Word - 09_Frenetove formule 6 Frenet- Serret-ove formule x : 0,L Neka je regularna parametrizaija krivulje C u prostoru parametru s ) zadana vektorskom jednadžbom: x s x s i y s j z s k x s, y s, z s C za svaki 0, L Pritom je zbog

Више

Hej hej bojiš se matematike? Ma nema potrebe! Dobra priprema je pola obavljenog posla, a da bi bio izvrsno pripremljen tu uskačemo mi iz Štreberaja. D

Hej hej bojiš se matematike? Ma nema potrebe! Dobra priprema je pola obavljenog posla, a da bi bio izvrsno pripremljen tu uskačemo mi iz Štreberaja. D Hej hej bojiš se matematike? Ma nema potrebe! Dobra priprema je pola obavljenog posla, a da bi bio izvrsno pripremljen tu uskačemo mi iz Štreberaja. Donosimo ti primjere ispita iz matematike, s rješenjima.

Више

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA 1. (ukupno 20 bodova) MJERA I INTEGRAL Popravni ispit 7. rujna (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA 1. (ukupno 20 bodova) MJERA I INTEGRAL Popravni ispit 7. rujna (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori 1. (ukuno 20 bodova) MJERA I INTEGRAL Poravni isit 7. rujna 2018. (Knjige, bilježnice, dodatni airi i kalkulatori nisu dozvoljeni!) (a) (4 boda) Neka je nerazan sku. Precizno definirajte ojam σ-rstena

Више

ACTA MATHEMATICA SPALATENSIA Series didactica Vol.2 (2019) Malo kompleksne analize i osnovni teorem algebre Ljiljana Arambašić, Maja Horvat Saže

ACTA MATHEMATICA SPALATENSIA Series didactica Vol.2 (2019) Malo kompleksne analize i osnovni teorem algebre Ljiljana Arambašić, Maja Horvat Saže ACTA MATHEMATICA SPALATENSIA Series didactica Vol.2 (2019) 57 66 Malo kompleksne analize i osnovni teorem algebre Ljiljana Arambašić, Maja Horvat Sažetak Cilj je ovog rada približiti neke osnovne pojmove

Више

MATEMATIKA Preddiplomski studij molekularne biologije Damir Bakić

MATEMATIKA Preddiplomski studij molekularne biologije Damir Bakić MATEMATIKA Preddiplomski studij molekularne biologije Damir Bakić i Predgovor Ovo je nastavni materijal za kolegij Matematika namijenjen studentima preddiplomskog studija biologije, smjer Molekularna biologija.

Више

knjiga.dvi

knjiga.dvi 1. Vjerojatnost 1. lgebra dogadaja......................... 1 2. Vjerojatnost............................. 9 3. Klasični vjerojatnosni prostor................. 14 4. eskonačni vjerojatnosni prostor...............

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Petar Bakić GEOMETRIJA SHEMA Diplomski rad Voditelj rada: prof. dr. sc. Go

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Petar Bakić GEOMETRIJA SHEMA Diplomski rad Voditelj rada: prof. dr. sc. Go SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Petar Bakić GEOMETRIJA SHEMA Diplomski rad Voditelj rada: prof. dr. sc. Goran Muić Zagreb, srpanj 2014. Ovaj diplomski rad obranjen

Више

Numerička matematika 11. predavanje dodatak Saša Singer web.math.pmf.unizg.hr/~singer PMF Matematički odsjek, Zagreb NumMat 2019, 11. p

Numerička matematika 11. predavanje dodatak Saša Singer web.math.pmf.unizg.hr/~singer PMF Matematički odsjek, Zagreb NumMat 2019, 11. p Numerička matematika 11. predavanje dodatak Saša Singer singer@math.hr web.math.pmf.unizg.hr/~singer PMF Matematički odsjek, Zagreb NumMat 2019, 11. predavanje dodatak p. 1/46 Sadržaj predavanja dodatka

Више

СТРАХИЊА РАДИЋ КЛАСИФИКАЦИJА ИЗОМЕТРИJА И СЛИЧНОСТИ Према књизи [1], свака изометриjа σ се може представити ком позици - jом неке транслациjе за векто

СТРАХИЊА РАДИЋ КЛАСИФИКАЦИJА ИЗОМЕТРИJА И СЛИЧНОСТИ Према књизи [1], свака изометриjа σ се може представити ком позици - jом неке транслациjе за векто СТРАХИЊА РАДИЋ КЛАСИФИКАЦИJА ИЗОМЕТРИJА И СЛИЧНОСТИ Према књизи [1], свака изометриjа σ се може представити ком позици - jом неке транслациjе за вектор a (коjи може бити и дужине нула) и неке изометриjе

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - studeni osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - studeni osnovna razina - rje\232enja) 1. C. Imamo redom: I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA 9 + 7 6 9 + 4 51 = = = 5.1 18 4 18 8 10. B. Pomoću kalkulatora nalazimo 10 1.5 = 63.45553. Četvrta decimala je očito jednaka 5, pa se zaokruživanje vrši

Више

Uvod u obične diferencijalne jednadžbe Metoda separacije varijabli Obične diferencijalne jednadžbe Franka Miriam Brückler

Uvod u obične diferencijalne jednadžbe Metoda separacije varijabli Obične diferencijalne jednadžbe Franka Miriam Brückler Obične diferencijalne jednadžbe Franka Miriam Brückler Primjer Deriviranje po x je linearan operator d dx kojemu recimo kao domenu i kodomenu uzmemo (beskonačnodimenzionalni) vektorski prostor funkcija

Више

Algebarske strukture Boris Širola

Algebarske strukture Boris Širola Algebarske strukture Boris Širola UVOD Cilj ovog kratkog uvoda je prvo, neformalno, upoznavanje sa pojmovima i objektima koji su predmet proučavanja ovog kolegija, od kojih je centralan pojam algebarske

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Elma Daferović HIJERARHIJA KONVEKSNIH FUNKCIJA Diplomski rad Voditelj rada

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Elma Daferović HIJERARHIJA KONVEKSNIH FUNKCIJA Diplomski rad Voditelj rada SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Elma Daferović HIJERARHIJA KONVEKSNIH FUNKCIJA Diplomski rad Voditelj rada: prof. dr. sc. Sanja Varošanec Zagreb, srpanj 218.

Више

Generalizirani trag i normalne forme za logiku interpretabilnosti Vedran Čačić PMF Matematički odsjek Sveučilište u Zagrebu Dubrovnik radiona Sustavi

Generalizirani trag i normalne forme za logiku interpretabilnosti Vedran Čačić PMF Matematički odsjek Sveučilište u Zagrebu Dubrovnik radiona Sustavi Generalizirani trag i normalne forme za logiku interpretabilnosti Vedran Čačić PMF Matematički odsjek Sveučilište u Zagrebu Dubrovnik radiona Sustavi dokazivanja 28. lipnja 2012. Zašto logika interpretabilnosti?

Више

Neodreeni integrali - Predavanje III

Neodreeni integrali - Predavanje III Neodredeni integrali Predavanje III Ines Radošević inesr@math.uniri.hr Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci Neodredeni integrali Neodredeni integral Tablični integrali Metoda supstitucije Metoda parcijalne

Више

1 Konusni preseci (drugim rečima: kružnica, elipsa, hiperbola i parabola) Definicija 0.1 Algebarska kriva drugog reda u ravni jeste skup tačaka opisan

1 Konusni preseci (drugim rečima: kružnica, elipsa, hiperbola i parabola) Definicija 0.1 Algebarska kriva drugog reda u ravni jeste skup tačaka opisan 1 Konusni preseci (drugim rečima: kružnica, elipsa, hiperbola i parabola) Definicija 0.1 Algebarska kriva drugog reda u ravni jeste skup tačaka opisan jednačinom oblika: a 11 x 2 + 2a 12 xy + a 22 y 2

Више

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka)

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka) . B. Zapišimo zadane brojeve u obliku beskonačno periodičnih decimalnih brojeva: 3 4 = 0.7, = 0.36. Prvi od navedenih četiriju brojeva je manji od 3 4, dok su treći i četvrti veći od. Jedini broj koji

Више

7. predavanje Vladimir Dananić 14. studenoga Vladimir Dananić () 7. predavanje 14. studenoga / 16

7. predavanje Vladimir Dananić 14. studenoga Vladimir Dananić () 7. predavanje 14. studenoga / 16 7. predavanje Vladimir Dananić 14. studenoga 2011. Vladimir Dananić () 7. predavanje 14. studenoga 2011. 1 / 16 Sadržaj 1 Operator kutne količine gibanja 2 3 Zadatci Vladimir Dananić () 7. predavanje 14.

Више

Microsoft Word - 1.Operacije i zakoni operacija

Microsoft Word - 1.Operacije i zakoni operacija 1. Operacije i zakoni operacija Neka je S neprazan skup. Operacija dužine n skupa S jeste svako preslikavanje : n n f S S ( S = S S S... S) Ako je n = 1, onda operaciju nazivamo unarna. ( f : S S ) Ako

Више

(Microsoft Word vje\236ba - LIMES FUNKCIJE.doc)

(Microsoft Word vje\236ba - LIMES FUNKCIJE.doc) Zadatak Pokažite, koristeći svojstva esa, da je ( 6 ) 5 Svojstva esa funkcije u točki: Ako je k konstanta, k k c c c f ( ) L i g( ) M, tada vrijedi: c c [ f ( ) ± g( ) ] c c f ( ) ± g( ) L ± M c [ f (

Више

ФАКУЛТЕТ ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА

ФАКУЛТЕТ  ОРГАНИЗАЦИОНИХ  НАУКА Питања за усмени део испита из Математике 3 I. ДИФЕРЕНЦИЈАЛНЕ ЈЕДНАЧИНЕ 1. Појам диференцијалне једначине. Пикарова теорема. - Написати општи и нормални облик диференцијалне једначине првог реда. - Дефинисати:

Више

Талесова 1 теорема и примене - неки задаци из збирке Дефинициjа 1: Нека су a и b две дужи чиjе су дужине изражене преко мерне jединице k > 0, тако да

Талесова 1 теорема и примене - неки задаци из збирке Дефинициjа 1: Нека су a и b две дужи чиjе су дужине изражене преко мерне jединице k > 0, тако да Талесова 1 теорема и примене - неки задаци из збирке Дефинициjа 1: Нека су и две дужи чиjе су дужине изражене преко мерне jединице k > 0, тако да jе m k и n k, где су m, n > 0. Тада кажемо да су дужи и

Више

Grupiranje podataka: pristupi, metode i primjene, ljetni semestar 2013./ Standardizacija podataka Predavanja i vježbe 8 Ako su podaci zadani

Grupiranje podataka: pristupi, metode i primjene, ljetni semestar 2013./ Standardizacija podataka Predavanja i vježbe 8 Ako su podaci zadani Grupiranje podataka: pristupi, metode i primjene, ljetni semestar 2013/2014 1 5 Standardizacija podataka Predavanja i vježbe 8 Ako su podaci zadani s više obilježja (atributa), ta se obilježja mogu međusobno

Више

handout.dvi

handout.dvi 39 Poglavlje 4 Lieve grupe 4.1 Kontinuirane grupe - Konačne grupe imaju binarnu operaciju (tablicu množenja) koja zadovoljava četiri aksioma. - elementima pridružujemo operatore REPs i IREPS moćni teoremi

Више

Title

Title 1. Realni brojevi Prirodno bi bilo konstruisati skup realnih brojeva korak po korak, od prirodnih brojeva preko cijelih, racionalnih i na kraju iracionalnih. Medutim, mi ćemo tom problemu ovdje pristupiti

Више

Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odjel Filip Nikšić PROPOZICIONALNA DINAMIČKA LOGIKA Diplomski rad Zagreb, listopad 2009.

Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odjel Filip Nikšić PROPOZICIONALNA DINAMIČKA LOGIKA Diplomski rad Zagreb, listopad 2009. Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odjel Filip Nikšić PROPOZICIONALNA DINAMIČKA LOGIKA Diplomski rad Zagreb, listopad 2009. Sveučilište u Zagrebu PMF Matematički odjel Filip Nikšić PROPOZICIONALNA DINAMIČKA

Више

Microsoft Word - predavanje8

Microsoft Word - predavanje8 DERIVACIJA KOMPOZICIJE FUNKCIJA Ponekad je potrebno derivirati funkcije koje nisu jednostavne (složene su). Na primjer, funkcija sin2 je kompozicija funkcija sin (vanjska funkcija) i 2 (unutarnja funkcija).

Више

Vektorske funkcije i polja Mate Kosor / 23

Vektorske funkcije i polja Mate Kosor / 23 i polja Mate Kosor 9.12.2010. 1 / 23 Tokom vježbi pokušajte rješavati zadatke koji su vam zadani. Ova prezentacija biti će dostupna na webu. Isti format vježbi očekujte do kraja semestra. 2 / 23 Danas

Више

UNIVERZITET U NIŠU PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET DEPARTMAN ZA MATEMATIKU MASTER RAD Lokalno solidne topologije na Risovim prostorima i primene Mentor:

UNIVERZITET U NIŠU PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET DEPARTMAN ZA MATEMATIKU MASTER RAD Lokalno solidne topologije na Risovim prostorima i primene Mentor: UNIVERZITET U NIŠU PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET DEPARTMAN ZA MATEMATIKU MASTER RAD Lokalno solidne topologije na Risovim prostorima i primene Mentor: Prof.dr Dragan Đorđević Student: Katarina Stojković

Више

s2.dvi

s2.dvi 1. Skup kompleksnih brojeva 1. Skupovibrojeva.... Skup kompleksnih brojeva................................. 6. Zbrajanje i množenje kompleksnih brojeva..................... 9 4. Kompleksno konjugirani

Више

3. КРИВОЛИНИЈСКИ ИНТЕГРАЛ

3. КРИВОЛИНИЈСКИ ИНТЕГРАЛ УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ МАТЕМАТИКА 3- ПРЕДАВАЊА Aкадемска 207/208 6. ИНТЕГРАЦИЈА ФУНКЦИЈА КОМПЛЕКСНЕ ПРОМЈЕНЉИВЕ 6.. Интеграл функције комплексне промјенљиве 6.2. Кошијева интегрална

Више

CIJELI BROJEVI 1.) Kako još nazivamo pozitivne cijele brojeve? 1.) Za što je oznaka? 2.) Ispiši skup prirodnih brojeva! 3.) Kako označavamo skup priro

CIJELI BROJEVI 1.) Kako još nazivamo pozitivne cijele brojeve? 1.) Za što je oznaka? 2.) Ispiši skup prirodnih brojeva! 3.) Kako označavamo skup priro CIJELI BROJEVI 1.) Kako još nazivamo pozitivne cijele brojeve? 1.) Za što je oznaka? 2.) Ispiši skup prirodnih brojeva! 3.) Kako označavamo skup prirodnih brojeva? 4.) Pripada li 0 skupu prirodnih brojeva?

Више

(Microsoft Word - MATB - kolovoz vi\232a razina - rje\232enja zadataka)

(Microsoft Word - MATB - kolovoz vi\232a razina - rje\232enja zadataka) . D. Izračunajmo vrijednosti svih četiriju izraza pazeći da u izrazima pod A. i B. koristimo radijane, a u izrazima pod C. i D. stupnjeve. Dobivamo: Dakle, najveći je broj sin 9. cos 7 0.9957, sin 9 0.779660696,

Више

Grafovi 1. Posmatrajmo graf prikazan na slici sa desne strane. a) Odrediti skup čvorova V i skup grana E posmatranog grafa. Za svaku granu posebno odr

Grafovi 1. Posmatrajmo graf prikazan na slici sa desne strane. a) Odrediti skup čvorova V i skup grana E posmatranog grafa. Za svaku granu posebno odr Grafovi 1. Posmatrajmo graf prikazan na slici sa desne strane. a) Odrediti skup čvorova V i skup grana E posmatranog grafa. Za svaku granu posebno odrediti njene krajeve. b) Odrediti sledeće skupove: -

Више

Microsoft Word - 24ms221

Microsoft Word - 24ms221 Zadatak (Katarina, maturantica) Kružnica dira os apscisa u točki (3, 0) i siječe os ordinata u točki (0, 0). Koliki je polumjer te kružnice? A. 5 B. 5.45 C. 6.5. 7.38 Rješenje Kružnica je skup svih točaka

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ДЕПАРТМАН ЗА МАТЕМАТИКУ МАСТЕР РАД Доношење одлука у условима неодређености Студент: Јелена Матић бр.

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ДЕПАРТМАН ЗА МАТЕМАТИКУ МАСТЕР РАД Доношење одлука у условима неодређености Студент: Јелена Матић бр. УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ ДЕПАРТМАН ЗА МАТЕМАТИКУ МАСТЕР РАД Доношење одлука у условима неодређености Студент: Јелена Матић бр. индекса 179 Ментор: Проф. др Драган Ђорђевић Ниш,

Више

Analiticka geometrija

Analiticka geometrija Analitička geometrija Predavanje 4 Ekscentricitet konusnih preseka i klasifikacija kvadratnih krivih Novi Sad, 2018. Milica Žigić (PMF, UNS 2018) Analitička geometrija predavanje 4 1 / 15 Ekscentricitet

Више

07jeli.DVI

07jeli.DVI Osječki matematički list 1(1), 85 94 85 Primjena karakterističnih funkcija u statistici Slobodan Jelić Sažetak. U ovom radu odred ene su funkcije distribucije aritmetičke sredine slučajnog uzorka duljine

Више

My_ST_FTNIspiti_Free

My_ST_FTNIspiti_Free ИСПИТНИ ЗАДАЦИ СУ ГРУПИСАНИ ПО ТЕМАМА: ЛИМЕСИ ИЗВОДИ ФУНКЦИЈЕ ЈЕДНЕ ПРОМЕНЉИВЕ ИСПИТИВАЊЕ ТОКА ФУНКЦИЈЕ ЕКСТРЕМИ ФУНКЦИЈЕ СА ВИШЕ ПРОМЕНЉИВИХ 5 ИНТЕГРАЛИ ДОДАТАК ФТН Испити С т р а н а Лимеси Одредити

Више

MAT-KOL (Banja Luka) XXIV (2)(2018), DOI: /МК S ISSN (o) ISSN (o) Klasa s

MAT-KOL (Banja Luka) XXIV (2)(2018), DOI: /МК S ISSN (o) ISSN (o) Klasa s MAT-KOL (Banja Luka) XXIV (2)(2018), 141-146 http://www.imvibl.org/dmbl/dmbl.htm DOI: 10.7251/МК1803141S ISSN 0354-6969 (o) ISSN 1986-5828 (o) Klasa subtangentnih funkcija i klasa subnormalnih krivulja

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODJEL Ilja Gogić Potpuno ograničeni operatori i subhomogene C -algebre Disertacij

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODJEL Ilja Gogić Potpuno ograničeni operatori i subhomogene C -algebre Disertacij SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODJEL Ilja Gogić Potpuno ograničeni operatori i subhomogene C -algebre Disertacija Zagreb, lipanj 2010. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI

Више

Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Sveučilišni preddiplomski studij matematike Karolina Novaković Derivacija funkcije i prim

Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Sveučilišni preddiplomski studij matematike Karolina Novaković Derivacija funkcije i prim Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Sveučilišni preddiplomski studij matematike Karolina Novaković Derivacija funkcije i primjene Završni rad Osijek, 2018. Sveučilište J. J. Strossmayera

Више

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET U NIŠU DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZADACI SA REŠENJIMA SA PRIJEMNOG ISPITA IZ MATEMATIKE, JUN Odrediti

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET U NIŠU DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZADACI SA REŠENJIMA SA PRIJEMNOG ISPITA IZ MATEMATIKE, JUN Odrediti PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET U NIŠU DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZADACI SA REŠENJIMA SA PRIJEMNOG ISPITA IZ MATEMATIKE, JUN 0. Odrediti moduo kompleksnog broja Rešenje: Uočimo da važi z = + i00

Више

Veeeeeliki brojevi

Veeeeeliki brojevi Matematička gimnazija Nedelja informatike 3 12. decembar 2016. Uvod Postoji 10 tipova ljudi na svetu, oni koji razumeju binarni sistem, oni koji ne razumeju binarni sistem i oni koji nisu očekivali šalu

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - rujan osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - rujan osnovna razina - rje\232enja) I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA. B. Broj je cijeli broj, tj. pripada skupu cijelih brojeva Z. Skup cijelih brojeva Z je pravi podskup skupa racionalnih brojeva Q, pa je i racionalan broj. 9 4 je očito broj

Више

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA 1. (ukupno 6 bodova) MJERA I INTEGRAL 1. kolokvij 5. svibnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori n

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA 1. (ukupno 6 bodova) MJERA I INTEGRAL 1. kolokvij 5. svibnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori n 1. (ukupo 6 bodova) MJERA I INTEGRAL 1. kolokvij 5. svibja 2017. (Kjige, bilježice, dodati papiri i kalkulatori isu dozvoljei!) (a) (2 boda) Defiirajte općeitu vajsku mjeru i izmjerivi skup obzirom a dau

Више

3. Neprekinute funkcije U ovoj to ki deniramo neprekinute funkcije. Slikovito, graf neprekinute funkcije moºemo nacrtati a da ne diºemo olovku s papir

3. Neprekinute funkcije U ovoj to ki deniramo neprekinute funkcije. Slikovito, graf neprekinute funkcije moºemo nacrtati a da ne diºemo olovku s papir 3. Neprekinute funkcije U ovoj to ki deniramo neprekinute funkcije. Slikovito, graf neprekinute funkcije moºemo nacrtati a da ne diºemo olovku s papira. Neprekinute funkcije vaºne su u teoriji i primjenama.

Више

Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Marinela Bockovac Inverzija u ravnini i primjene Diplomski rad Osijek, 2018.

Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Marinela Bockovac Inverzija u ravnini i primjene Diplomski rad Osijek, 2018. Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Marinela Bockovac Inverzija u ravnini i primjene Diplomski rad Osijek, 2018. Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Marinela

Више

(Microsoft Word - Rje\232enja zadataka)

(Microsoft Word - Rje\232enja zadataka) 1. D. Svedimo sve razlomke na jedinstveni zajednički nazivnik. Lako provjeravamo da vrijede rastavi: 85 = 17 5, 187 = 17 11, 170 = 17 10, pa je zajednički nazivnik svih razlomaka jednak Tako sada imamo:

Више

1 MATEMATIKA 1 (prva zadaća) Vektori i primjene 1. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. O

1 MATEMATIKA 1 (prva zadaća) Vektori i primjene 1. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. O http://www.fsb.hr/matematika/ (prva zadać Vektori i primjene. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. Označite CA= a, CB= b i izrazite vektore CM i CN pomoću vektora a i b..

Више

Matematika 1 - izborna

Matematika 1 - izborna 3.3. NELINEARNE DIOFANTSKE JEDNADŽBE Navest ćemo sada neke metode rješavanja diofantskih jednadžbi koje su drugog i viših stupnjeva. Sve su te metode zapravo posebni oblici jedne opće metode, koja se naziva

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj vi\232a razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj vi\232a razina - rje\232enja) C Vrijedi jednakost: = 075, pa zaključujemo da vrijedi nejednakost 4 To znači da zadani broj pripada intervalu, 05 < < 05 4 D Riješimo zadanu jednadžbu na uobičajen način: x 7 x + = 0, x, 7 ± ( 7) 4 7

Више

MAT KOL (Banja Luka) ISSN (p), ISSN (o) Vol. XX (2)(2014), PELLOVA JEDNAČINA I PITAGORIN

MAT KOL (Banja Luka) ISSN (p), ISSN (o) Vol. XX (2)(2014), PELLOVA JEDNAČINA I PITAGORIN MAT KOL (Banja Luka) ISSN 0354 6969 (p), ISSN 986 5228 (o) Vol. XX (2)(204), 59 68 http://www.imvibl.org/dmbl/dmbl.htm PELLOVA JEDNAČINA I PITAGORINE TROJKE Amra Duraković Bernadin Ibrahimpašić 2, Sažetak

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz ni\236a razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz ni\236a razina - rje\232enja) 1. C. Imamo redom: I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA. B. Imamo redom: 0.3 0. 8 7 8 19 ( 3) 4 : = 9 4 = 9 4 = 9 = =. 0. 0.3 3 3 3 3 0 1 3 + 1 + 4 8 5 5 = = = = = = 0 1 3 0 1 3 0 1+ 3 ( : ) ( : ) 5 5 4 0 3.

Више

Analiticka geometrija

Analiticka geometrija Analitička geometrija Predavanje 8 Vektori u prostoru. Skalarni proizvod vektora Novi Sad, 2018. Milica Žigić (PMF, UNS 2018) Analitička geometrija predavanje 8 1 / 11 Vektori u prostoru i pravougli koordinatni

Више

Zadaci s rješenjima, a ujedno i s postupkom rada biti će nadopunjavani tokom čitave školske godine

Zadaci s rješenjima, a ujedno i s postupkom rada biti će nadopunjavani tokom čitave školske godine Zadaci s rješenjima, a ujedno i s postupkom rada biti će nadopunjavani tokom čitave školske godine. Tako da će u slijedećem vremenskom periodu nastati mala zbirka koja će biti popraćena s teorijom. Pošto

Више

Analiticka geometrija

Analiticka geometrija Analitička geometrija Predavanje 3 Konusni preseci (krive drugog reda, kvadratne krive) Novi Sad, 2018. Milica Žigić (PMF, UNS 2018) Analitička geometrija predavanje 3 1 / 22 Ime s obzirom na karakteristike

Више

ПРИРОДА И ЗНАК РЕШЕЊА 2 b ax bx c 0 x1 x2 2 D b 4ac a ( сви задаци су решени) c b D xx 1 2 x1/2 a 2a УСЛОВИ Решења реална и различита D>0 Решења реалн

ПРИРОДА И ЗНАК РЕШЕЊА 2 b ax bx c 0 x1 x2 2 D b 4ac a ( сви задаци су решени) c b D xx 1 2 x1/2 a 2a УСЛОВИ Решења реална и различита D>0 Решења реалн ПРИРОДА И ЗНАК РЕШЕЊА ax x c 0 x x D 4ac a ( сви задаци су решени) c D xx x/ a a УСЛОВИ Решења реална и различита D>0 Решења реална D Двоструко решење (реална и једнака решења) D=0 Комплексна решења (нису

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz osnovna razina - rje\232enja) 5 5: 5 5. B. Broj.5 možemo zapisati u obliku = =, a taj broj nije cijeli broj. 0 0 : 5 Broj 5 je iracionalan broj, pa taj broj nije cijeli broj. Broj 5 je racionalan broj koji nije cijeli broj jer broj

Више

Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica

Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije m n, b Z m, c Z n. Takođe, očekuje se da

Више

Pripreme 2016 Indukcija Grgur Valentić lipanj Zadaci su skupljeni s dva predavanja na istu temu, za učenike od prvog do trećeg razreda i za MEMO

Pripreme 2016 Indukcija Grgur Valentić lipanj Zadaci su skupljeni s dva predavanja na istu temu, za učenike od prvog do trećeg razreda i za MEMO Pripreme 016 Indukcija Grgur Valentić lipanj 016. Zadaci su skupljeni s dva predavanja na istu temu, za učenike od prvog do trećeg razreda i za MEMO kandidate. Zato su zadaci podjeljeni u odlomka. U uvodu

Више