Univerzitet u Nišu Prirodno matematički fakultet Departman za matematiku Master rad Grupe kretanja. Izometrijske transformacije i njihove grupe Studen

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Univerzitet u Nišu Prirodno matematički fakultet Departman za matematiku Master rad Grupe kretanja. Izometrijske transformacije i njihove grupe Studen"

Транскрипт

1 Univerzitet u Nišu Prirodno matematički fakultet Departman za matematiku Master rad Grupe kretanja. Izometrijske transformacije i njihove grupe Student Aleksandar Kostić Mentor Dr Snežana Ilić Niš, Oktobar 2015.

2 Sadržaj 1 Uvod Ciklične grupe Grupe permutacija Dejstvo grupe na skup Opšte o izometrijskim transformacijama Grupa izometrijskih transformacija Izometrijske transformacije prave (prostora E 1 ) Grupa E(2) Odredenost izometrija ravni slikama tačaka Osna refleksija ravni E Transmutacija izometrija i automorfizmi grupe E(2) Centralna rotacija ravni E Centralna simetrija reda n u ravni E Translacija ravni E Translatorna (klizajuća) refleksija ravni E Klasifikacija izometrijskih transformacija ravni E Reprezentacije grupe E(2) Grupa E(3) Specifične vrste izometrija prostora Osna rotacija prostora E Osna simetrija reda n prostora E Translacija prostora E Rotaciona refleksija prostora E Centralna refleksija prostora E Klizajuća refleksija prostora E Zavojno kretanje prostora E Klasifikacija izometrijskih transformacija prostora

3 SADRŽAJ 2 5 Neke grupe kretanja Dijedarska grupa Grupe rotacija pravilne piramide i bipiramide Tetraedarska grupa Oktaedarska grupa Ikosaedarska grupa Grupe rotacija kao konačne podgrupe u SE(3)

4 Glava 1 Uvod U ovoj glavi je dat pregled teorijskog aparata iz algebre korišćenog u ovom radu. 1.1 Ciklične grupe Grupa G je ciklična akko postoji a G takav da je a G. Za element a kažemo da je generator ciklične grupe G. Teorema Konačna grupa G je ciklična akko postoji a G takav da je r(a) = G. Element b G je generator ciklične grupe G akko je r(b) = G. Dokaz. Pretpostavimo da je G ciklična grupa. Dakle, postoji a G takav da je G = a. Odavde, i iz r(a) = a sledi da je r(a) = G. Obratno, pretpostavimo da postoji a G takav da je r(a) = G. Kako je r(a) = a, to je a = G. Odatle, i iz činjenice da je a podgrupa grupe G, i G konačna grupa, sledi da je a = G. Dakle, G je ciklična grupa. Ako je b G generator grupe G, onda je G = b pa je prema prethodnom r(b) = G. S druge strane, ako je r(b) = G, onda se na isti način kao u prvom delu dokaza dokazuje da je b = G, tj. da je b generator grupe G Konačnu cikličnu grupu reda n označavaćemo sa C n. Teorema Svaka grupa prostog reda je ciklična. Dokaz. Neka je G grupa prostog reda p i a G \ {e} proizvoljan element. Prema teoremi Lagranža, red podgrupe a deli red grupe G. Dakle, a = 1 ili a = p. Ako je a = 1, onda je r(a) = 1, pa je a = e, što je netačno. Dakle, a = p pa je prema prethodnoj teoremi G ciklična grupa sa generatorom a. 3

5 GLAVA 1. UVOD 4 Teorema Svaka ciklična grupa je komutativna. Dokaz. Neka je G = (G, ) ciklična grupa sa generatorom a, i g 1, g 2 G proizvoljni elementi. Prema definiciji ciklične grupe, postoje α 1, α 2 Z takvi da je g 1 = a α 1 i g 2 = a α 2. Tada je g 1 g 2 = a α1 a α 2 = a α 1+α 2 = a α 2+α 1 = a α2 a α 1 = g 2 g 1 Dakle, G je komutativna grupa. Posledica Svaka podgrupa ciklične grupe je normalna. Teorema (1) Konačna ciklična grupa reda n je izomorfna grupi ostataka po modulu n, (Z n, + n ). (2) Beskonačna ciklična grupa je izomorfna aditivnoj grupi celih brojeva (Z, +). Dokaz. (1) Neka je G = a ciklična grupa reda n; G = {a i 0 i n 1}. Definisaćemo preslikavanje h : Z n G na sledeći način: ( i Z n ) h(i) = a i Očigledno je h dobro definisano preslikavanje. Iz i j, 0 i, j n 1 sledi a i a j. Dakle, i j h(i) h(j) pa je h 1-1 preslikavanje. Očigledno je h preslikavaje na. Ostaje da pokažemo da je h homomorfizam. Neka su i, j Z n proizvoljni elementi. Tada h(i+ n j) = = { h(i + j), 0 i + j n 1 h(i + j n), n i + j 2n = { a i+j, 0 i + j n 1 a i+j n, n i + j 2n { { a i a j, 0 i + j n 1 a i a j, 0 i + j n 1 = a i a j a n, n i + j 2n a i a j (a n ) 1, n i + j 2n { a i a j, 0 i + j n 1 = = a i a j = h(i) h(j) a i a j e, n i + j 2n (2) Neka je G = a beskonačna ciklična grupa i h : Z G preslikavanje definisano sa ( i Z) h(i) = a i

6 GLAVA 1. UVOD 5 Očigledno je h dobro definisano preslikavanje i preslikavanje na. Ako su i, j Z takvi da je h(i) = h(j), odn. a i = a j, onda je i = j, dakle h je 1-1 preslikavanje. Neka su i, j Z proizvoljni elementi. Važi pa je h homomorfizam. h(i + j) = a i+j = a i a j = h(i) h(j) Teorema Podgrupa ciklične grupe je ciklična grupa. Dokaz. Neka je g = a ciklična grupa i H podgrupa grupe G. Ako je H=E, onda je H = e, dakle ciklična grupa. Pretpostavimo da je H E. Neka je m = min{k N a k H}. Pokazaćemo da je H = a m. Iz a m H, a m = {(a m ) α α Z} sledi da je a m H. Neka je b H proizvoljan element. Kako je H G, G = a, to postoji n Z takav da je b = a n. Prema teoremi o deljenju celih brojeva postoje jedinstveni q, r Z takvi da je n = qm + r, 0 r m 1. Tada iz b = a n = a qm+r = a qm a r sledi da je a r = b (a qm ) 1 H. Odavde, i iz 0 r m 1, na osnovu izbora broja m dobijamo da je r = 0. Dakle, n = qm, pa je b = a qm = (a m ) q a m, pa imamo H a m. Dakle, H = a m. Teorema Homomorfna slika ciklične grupe je ciklična grupa. Dokaz. Neka je G = a ciklična grupa a grupa S homomorfna slika grupe G. Dakle, postoji epimorfizam h iz grupe G u S. Pokazaćemo da je S ciklična grupa sa generatorom h(a). Prema definiciji je h(a) S. Neka je s S proizvoljan element. Kako je h preslikavanje na to postoji g G tako da je h(g) = s. Grupa G je ciklična sa generatorom a, pa postoji k Z takav da je g = a k. Tada je s = h(g) = h(a k ) = (h(a)) k, pa s h(a). Dakle, i S h(a), pa je S = h(a). Teorema Količnička grupa ciklične grupe je ciklična. Dokaz. Neka je G = a, H podgrupa grupe G, i g G proizvoljan element. Tada je g = a k za neko k Z. Stoga, imamo gh = a k H = (ah) k, odakle sledi da je G/H = {(ah) k k Z}, odn. G/H je ciklična grupa generisana sa ah. Teorema Neka je G = a G konačna ciklična grupa reda n sa jedinicom e i b G. (1) Postoji k {0, 1, 2,..., n 1} takav da je b = a k. (2) Element b je generator grupe G akko je (k, n) = 1.

7 GLAVA 1. UVOD 6 Dokaz. Iz G = a i G = n sledi da je G = {a i 0 i n 1}. (1) Ako je b G\{e}, onda iz oblika skupa G neposredno sledi da postoji k {0, 1, 2,..., n 1} tako da je b = a k. (2) Pretpostavimo da je b = a k generator grupe G. Pokazaćemo da je (n, k) = 1. Prema prvoj teoremi je r(b) = n. Pretpostavimo da je (n, k) = d > 1. Neka je n = n 1 d i k = k 1 d. Tada je b n 1 = (a k ) n 1 = a kn 1 = a k 1dn 1 = a k 1n = (a n ) k 1 = e k 1 = e što je netačno jer je r(b) = n, a n 1 < n. Dakle, (n, k) = 1. Obratno, neka je (n, k) = 1. Pokazaćemo da je r(b) = n odakle, prema prvoj teoremi, sledi da je b generator grupe G. Neka je r(b) = m. Iz b n = e sledi da m deli n. Kako je e = b m = (a k ) m = a km, a r(a) = n, to n km. Odavde i iz činjenice da (k, n) = 1 sledi da n deli m. Dakle, n = m. Teorema Neka su G 1 i G 2 konačne ciklične grupe reda m i n redom. Direktan proizvod G 1 G 2 je ciklična grupa akko je (m, n) = 1. Dokaz. Neka je C m = a i C n = b. Znamo da je C m C n grupa reda mn. Pretpostavimo da je C m C n ciklična grupa. Pokazaćemo da je (m, n) = d. Neka je (α, β), α C m, beta C n generator ciklične grupe C m C n. Prema prvoj teoremi r((α, β)) = mn. Pretpostavimo da je (m, n) = d > 1. Neka je m = m 1 d, n = n 1 d, i neka su e 1 i e 2 redom jedinice u C m i C n. Tada je (α, β) m 1n 1 d = (α m 1n 1 d, β m 1n 1 d ) = ((α m1d ) n 1, (β n1d ) m 1 ) = ((α m ) n 1, (β n ) m 1 ) = (e n 1 1, e m 1 2 ) = (e 1, e 2 ). Ovo je nemoguće jer je r((α, β)) = mn, a m 1 n 1 d < mn. Dakle (m, n) = 1. Obratno, neka je (m, n) = 1. Pokazaćemo da je r((a, b)) = mn, odakle prema prvoj teoremi sledi da je C m C n ciklična grupa. Neka je s = r((a, b)). Iz (a, b) mn = (a mn, b mn ) = ((a m ) n, (b n ) m ) = (e n 1, e m 2 ) = (e 1, e 2 ) sledi da s mn. S druge strane (e 1, e 2 ) = (a, b) s = (a s, b s ) povlači e 1 = a s i e 2 = b s. Dakle, r(a) = m deli s i r(b) = n deli s. Odavde i iz (m, n) = 1 sledi da mn s. Dakle, s = mn. Teorema Neka je G konačna ciklična grupa reda n. Za svaki delitelj d broja n postoji jedinstvena podgrupa H grupe G takva da je H = d. Dokaz. Neka je G = a a n = e i H = a n/d. Pokazaćemo da je H = d. Znamo, H = r(a n/d ). Neka je r(a n/d ) = s. Dakle, (a n/d ) s = a sn/d = e. n Odavde, zbog r(a) = n sledi da n deli s, tj. d d deli s. S druge strane, (a n/d ) d = a n = e, pa s deli d. Dakle, s = d.

8 GLAVA 1. UVOD 7 Pokazaćemo da je H jedinstvena podgrupa grupe G reda d. Pretpostavimo da postoji podgrupa K grupe G, takode reda d. Prema jednoj od navedenih teorema, K je ciklična grupa. Dakle, K = a m za neki 0 < m < n. Iz (a m ) d = e, tj. a md = e sledi da n = r(a) deli md, odn. n/d deli m. Neka je m = q n. Tada je d am = a q n d = (a n d ) q, pa a m H. Iz definicije podgrupe a m sledi da je K = a m podgrupa grupe H. Odavde zbog K = H = d < sledi K=H. 1.2 Grupe permutacija Teorema Neka je A neprazan skup i Sym(A) skup svih permutacija skupa A. Tada je S A = ((Sym(A), ) grupa. Za grupu S A kažemo da je grupa permutacija (simetrična grupa) skupa A. Nas će zanimati samo permutacije konačnih skupova, što nadalje podrazumevamo. Napomena. Za α, β Sym(A) umesto α β pisaćemo često αβ. Neka je α permutacija skupa A. Za a A takav da je α(a) = a kažemo da je fiksni (nepokretni) element, a u suprotnom, pokretni element za α. Ako svi pokretni elementi permutacije α obrazuju ciklus, kažemo da je α ciklična permutacija. Pri tome, ako je ciklus konačan, može se predstaviti u obliku α = (a i1 a i2... a ik ), k 2 gde je α(a i1 ) = a i2, α(a i2 ) = a i3,..., α(a ik ) = a i1, α(x) = x za x a ij, 1 j k Identično preslikavanje označavamo sa (1). Red permutacije α skupa A je njen red kao elementa simetrične grupe S A. Teorema Red ciklične permutacije jednak je dužini ciklusa. Dokaz. Ako je α = (a 1 a 2... a n ) Sym(A), tada je po definiciji α(a i ) = a i+1, i = 1, n 1, α(a n ) = a 1 i α(x) = x, x A \ {a 1,..., a n }, pa će biti α n (a i ) = a i, i = 1, n i α n (x) = x, x A \ {a 1,..., a k }, tj. α n (a) = a, a A, što znači da je α n = id A ; jasno je da je n najmanji prirodan broj sa ovim svojstvom. Za permutacije α i β skupa A kažemo da su disjunktne akko zadovoljavaju sledeći uslov: ( a, b A) α(a) a β(a) = a, β(b) b α(b) = b

9 GLAVA 1. UVOD 8 Teorema Ako su α i β disjunktne permutacije, tada je αβ = βα. Ciklusi permutacije αβ sa više od jednog elementa (tj. netrivijalni ciklusi) su odgovarajući ciklusi permutacija α i β. Dokaz. Neka su α, β Sym(A) disjunktne permutacije i a A proizvoljan element. Tada a može biti pokretna tačka najviše jedne od permutacija α i β. Ako je a A nepokretna tačka svake od tih permutacija, onda važi αβ(a) = α(a) = a = β(a) = βα(a) Neka je a pokretna tačka, npr. permutacije α i neka je α(a) = b a. Tada je i α(b) b (u protivnom bi važilo α(a) = α(b) = b, a to nije moguće jer je α bijekcija). Prema tome, elementi a i b su pokretne tačke permutacije α, pa su zato oni nepokretne tačke permutacije β. Odatle sledi Time smo dokazali da je αβ = βα αβ(a) = α(a) = b = β(b) = βα(a) Teorema Proizvoljna permutacija α se može jedinstveno (do na raspored ciklusa) predstaviti kao proizvod disjunktnih ciklusa. Dokaz. Primetimo najpre da je sa x y ( i N) α i (x) = y, x, y A definisana relacija ekvivalencije na A. Klase ekvivalencije su [x] = {y x y} = {α i (x) i N} = {x, α(x), α 2 (x),..., α k 1 (x)} gde je k = r(α); nazivju se i orbitama permutacije f. Pošto je A konačan skup, za dato α Sym(A) relacija razbija A na konačno mnogo klasa ekvivalencije, tj. orbita O 1,..., O n. Svakoj orbiti C i = {x, α(x),..., α j (x)} se može pridružiti ciklus α i = (x; α(x); α 2 (x)... α j (x)) (ostali elementi su fiksirani). Kako su orbite disjunktne i pokrivaju ceo skup A, ovako dobijeni ciklusi su disjunktni i α = α 1 α 2... α n Jedinstvenost: neka su α 1,..., α i i β 1,..., β j ciklusi takvi da je α = α 1... α n = β 1... β j. Za svako a A za koje α(a) a postoje k, l (1 k i, 1 l j) tako da je f(a) = α k (a) = β l (a). Kako je za svako n N αk n(a) = βn l (a) sledi α k = β l.

10 GLAVA 1. UVOD 9 Teorema Ako je permutacija α konačan proizvod disjunktnih cikličnih permutacija, njen red je najmanji zajednički sadržalac dužina tih ciklusa. Dokaz. Neka je α = α 1 α 2... α k, gde su α i (i {1,... k}) disjunktni ciklusi, i neka je r(α) = m. Tada je α m = id A i α m = (α 1... α k ) m = α m 1... α m k jer ciklusi α 1,..., α k komutiraju. S obzirom da su stepeni disjunktnih ciklusa takode disjunktni, to je α m = id A ( i {1,..., k}) α m i = id A odakle neposredno sledi r(α i ) m, i = 1, k. Dakle, m = [r(α 1 ),..., r(α k )]. Teorema Neka je permutacija α proizvod ciklusa, a β proizvoljna permutacija. Ako u ciklusima koji čine α sve simbole zamenimo onako kako to propisuje permutacija β, dobijena permutacija je jednaka permutaciji βαβ 1. Dokaz. Neka je α = (i 1... i k )... (j 1... j l ) ciklusna dekompozicija permutacije α. U njoj uočimo proizvoljan element i, i neposredno naredni u ovoj dekompoziciji je α(i). Slike elemenata i i α(i) u permutaciji β su β(i) i βα(i). Koristeći činjenicu da je βα(i) = βαβ 1 β(i) zaključujemo da je u cikličnoj dekompoziciji permutacije βαβ 1, iza elementa β(i) neposredno naredni (tj. njegova slika) upravo element βα(i), što je i trebalo dokazati. Neka je A = {1, 2,..., n}. U ovom slučaju, grupu permutacija S A skupa A označavamo sa S n. Neka je α permutacija skupa A. Kažemo da elementi α(i) i α(j) prave inverziju akko je α(i) > α(j) za i < j. Permutacija α je parna akko ima paran broj inverzija, a neparna u suprotnom slučaju. Sa A n označavamo skup svih parnih permutacija skupa od n elemenata. Ako je α S n data permutacija, sa α(ij) označavamo permutaciju koja se dobija iz α kada α(i) i α(j) zamene mesta. Teorema Permutacija α je parna akko je α(ij) neparna permutacija Dokaz. Ako u permutaciji α bilo koja dva elementa zamene mesta menja se parnost permutacije. Neka je najpre j = i + 1, tj. izvršena je transpozicija susednih elemenata α(i) i α(i + 1). Označimo sa A skup elemenata permutacije α koji su ispred

11 GLAVA 1. UVOD 10 α(i), a sa B skup onih koji su iza α(i + 1). Medusobnom zamenom mesta elementi α(i) i α(i+1) ne prave nove inverzije sa članovima iz A i B. Zato se u ovom slučaju broj inverzija u permutaciji umanjuje ili uvećava za 1 zavisno od toga jesu li ili nisu α(i) i α(i + 1) obrazovali inverziju u α, odn. svakako se menja parnost permutacije. Neka je sada j i > 1. Elementima α(i) i α(j), 1 i < j n možemo zameniti mesta na sledeći način: zamenjujemo α(i) redom sa elementima α(i + 1), α(i + 2),..., α(j 1), a zatim zamenjujemo mesto elementu b redom sa α(j 1), α(j 2),..., α(i + 1). Izvršeno je ukupno 2(j i) + 1 zamena mesta susednim elementima. S obzirom da se kod zamene mesta susednim elementima u permutaciji menja parnost permutacije, to se posle neparnog broja zamena mesta susednim elementima menja parnost polazne permutacije. Funkcija parnosti je preslikavanje P sa domenom S n definisano sledećom formulom P (f) = f(j) f(i) f S n j i i<j Teorema (i) ( f S n ) P (f) { 1, 1}; (ii) Preslikavanje P je homomorfizam iz grupe S n u grupu ({ 1, 1}, ) Dokaz. (i) Neka je S = {(i, j) 1 i < j n} o neka je za f S n preslikavanje g : S S definisano sa { (f(i), f(j)), f(i) < f(j) g(i, j) = (f(j), f(i)), f(j) < f(i) za (i, j) S. Neposredno se proverava da je g Sym(S). Dalje, uvedimo funkciju a sa domenom S: a(s) = j i, gde s = (i, j) S. Tada, s obzirom da je a(g(s)) = f(j) f(i) imamo j i = a(s) = a(g(s)) = f(j) f(i) i<j s S s S i<j pa je P (f) { 1, 1}. (ii) Neka su f, g S n proizvoljni elementi. Tada je P (fg) = i<j fg(j) fg(i) j i = i<j fg(j) fg(i) g(j) g(i) g(j) g(i) j i = i<j fg(j) fg(i) g(j) g(i) i<j g(j) g(i) j i = fg(l) fg(k) g(l) g(k) (k,l) S 1 fg(l) fg(k) g(l) g(k) (k,l) S 2 P (g)

12 GLAVA 1. UVOD 11 gde je = fg(l) fg(k) g(l) g(k) (k,l) S 1 fg(k) fg(l) g(k) g(l) (k,l) S 2 S 1 = {(i, j) 1 i < j n, g(i) < g(j)} S 2 = {(i, j) 1 i < j n, g(i) > g(j)} P (g) Kako je preslikavanje φ : (i, j) (g(i), g(j)) bijekcija, to je dalje = (i,j) φ(s 1 ) f(j) f(i) j i (i,j) φ(s 2 ) f(j) f(i) P (g) = j i i<j f(j) f(i) P (g) = P (f)p (g) j i Teorema Permutacija f S n neparna akko je P (f) = 1 je parna akko je P (f) = 1, odn. Dokaz. Neka je p(i, j) = 1 ako elementi f(i), f(j) čine inverziju, i p(i, j) = 0 inače ((i, j) S, gde je skup S definisan u dokazu prethodne teoreme). Tada je očigledno f(j) f(i) = ( 1) p(i,j) f(j) f(i) pa prema izvodenju u prethodnoj teoremi neposredno nalazimo = i<j(f(j) f(i)) i<j( 1) p(i,j) f(j) f(i) = ( 1) inv(f) f(j) f(i) = ( 1) inv(f) i<j i<j(j i) Dakle, P (f) = ( 1) inv(f), gde je inv(f) broj inverzija permutacije f. Odavde imamo traženi zaključak. Neka je α = (ij) ciklična permutacija dužine 2, tj. α(i) = j, α(j) = i i α(k) = k za k i, j. Za α kažemo da je transpozicija. Teorema Ciklična permutacija α = (i 1 i 2... i k ) S n je konačan proizvod transpozicija: Dokaz sledi direktnom proverom. α = (i 1 i 2 )... (i 1 i k 1 )(i 1 i k ) Posledica Ciklična permutacija je parna akko je neparne dužine. Posledica Svaka permutacija grupe S n može se predstaviti kao kompozicija konačnog broja transpozicija Teorema Skup A n odreduje normalnu podgrupu grupe S n reda n!/2.

13 GLAVA 1. UVOD 12 Dokaz. Kako je f A n P (f) = 1 f Ker(P ) to je A n = Ker(P ), pa je A n S n. Da je A n = n!/2 sledi iz prve teoreme. Teorema Skup {(12),(13),...,(1n)} generiše grupu S n. Dokaz. Neka je (ab) S n proizvoljna transpozicija. Iz (ab) = (1b)(1a)(1b) sledi da se svaka transpozicija može prikazati pomoću datih. Odavde, i iz činjenice da se svaka permutacija grupe S n može predstaviti u obliku proizvoda transpozicija, sledi da transpozicije (12),(13),...,(1n) generišu grupu S n. Teorema Neka je α = (23...n) i β = (12). Dvočlani skup {α, β} generiše grupu S n. Dokaz. Prema teoremi je α 1 βα = (13) α 2 βα 2 = α 1 (α 1 βα)α = (14) α (n 2) βα n 2 = (1n) Odavde na osnovu prethodnog tvrdenja sledi da permutacije α i β generišu grupu S n. Teorema Permutacija α S n je parna akko se može predstaviti kao proizvod ciklusa dužine tri. Dokaz. Kako je ciklus neparne dužine parna permutacija, to će svaka permutacija koja je proizvod ciklusa dužine 3 biti parna. Obratno, neka je α = (a 1 b 1 )... (a 2k 1 b 2k 1 )(a 2k b 2k ) parna permutacija. Iz (ab)(cd) = (abc)(adc), (ab)(bc) = (acb) gde su a, b, c, d različiti elementi skupa {1,2,...,n}, sledi da je proizvod dve transpozicije (a 2i 1 b 2i 1 )(a 2i )(b 2i ) ili proizvod dva ciklusa dužine 3, ili je pak jedan takav ciklus. Dakle, α je proizvod ciklusa dužine 3. Teorema Alternativna grupa A n je jednostavna za n 5.

14 GLAVA 1. UVOD 13 Dokaz. Neka je H E normalna podgrupa grupe A n. Dokazaćemo da je H = A n. (a) Dokazaćemo najpre da H sadrži bar jednu cikličnu permutaciju dužine 3. Neka je α H nejedinična permutacija koja ostavlja najviše fiksnih elemenata. Pretpostavićemo da α nije ciklična permutacija dužine 3. Ako α predstavimo kao proizvod disjunktnih cikličnih permutacija, moguća su sledeća dva slučaja: (a.1) α je proizvod transpozicija α = (... )... (cd)(ab) (1.1) Pri tome α ne može biti transpozicija jer je parna permutacija. Zbog n 5, pored a, b, c, d postoji bar još jedan element e skupa {1, 2,..., n} različit od njih. U odnosu na α, e je fiksni element ili je α(e) = s, s e, a, b, c, d. (a.2) Bar jedan od cikličnih faktora permutacije α je dužine veće od 2, tj. α = (... )... (abc... ) (1.2) Pri tome, postoje bar još dva pokretna elementa d i e različita od a, b, c jer bi u suprotnom bilo α = (abc) ili α = (abcd). Neka je β = (cde). Iz β A n i činjenice da je H normalna u A n, sledi da β 1 αβ H, pa i γ = β 1 αβα 1 H. Ako je α oblika (1.1), tada je γ(d) = α 1 (e) d, γ(a) = a, γ(b) = b. S druge strane, ako α : r r i r e tada γ : r r. Prema tome, γ je nejedinična permutacija koja ostavlja više fiksnih elemenata od α, što je nemoguće zbog izbora permutacije α. Ako α ima oblik (1.2), tada je γ(b) = α 1 (d) b, pa γ nije jedinična permutacija. Zatim, γ(a) = a i svi fiksni elementi za α su fiksni i za γ. Prema tome, γ fiksira više elemenata od α, što je nemoguće zbog izbora α. Iz čitave diskusije sledi da je nemoguća pretpostavka da α nije ciklična permutacija dužine 3. (b) Dokazaćemo da svaka ciklična permutacija dužine 3 pripada H. Prema (a), u H postoji bar jedna ciklična permutacija (abc) dužine 3. Neka je (a b c ) bilo koja ciklična permutacija dužine 3. Posmatraćemo permutaciju ( ) a b c... α = a b c... Zbog n 5, postoje još bar dva elementa d i e. Neka je α(d) = d i α(e) = e. Pretpostavićemo da je α parna permutacija, jer u suprotnom permutacija ( ) a b c d e... β = a b c d e...

15 GLAVA 1. UVOD 14 bi bila parna, pa bi smo umest sa α radili sa permutacijom β. Iz (abc) H i α A n, zbog činjenice da je H normalna u A n, sledi da (a b c ) = α 1 (abc)α H. Dakle, H sadrži sve ciklične permutacije dužine 3. S obzirom da svaka parna permutacija može da se predstavi kao proizvod ciklusa dužine 3, sledi zaključak da su sve parne permutacije elementi podgrupe H. Prema tome, H = A n. 1.3 Dejstvo grupe na skup Dati su grupa G = (G,, 1, e), neprazan konačan skup S, Sym(S) skup permutacija skupa S, i S S = (Sym(S),, 1, 1 S ) grupa permutacija skupa S. Dejstvo grupe G na skup S je svaki homomorfizam θ : G S S. Pisaćemo θ(g)(s) = θ g (s) = s g, g Sym(S), s S. Za dejstvo se takode koristi termin permutacijska reprezentacija grupe G. Sledećim definicijama i tvrdenjima uvodimo osnovne pojmove pridružene dejstvu i ispitujemo njihove osobine. Nadalje, G označava grupu, S neprazan skup a θ dejstvo grupe G na skup S. Napomena. Oznaku operacije u proizvodu elemenata g, h G često ćemo izostavljati i umesto g h pisaćemo gh. Teorema Neka je θ dejstvo grupe G na skup S. Tada: (1) (s g ) h = s gh ; (2) s e = s, Za svaki g, h G i svaki s S. Dokaz. Neka su g, h G i s S proizvoljni elementi. (1) (s g ) h = θ(h)(θ(g)(s)) = θ(g) θ(h)(s) = θ(gh)(s) = s gh (2) s e = θ(e)(s) = 1 S (s) = s Stabilizator elementa s S je podskup od G odreden sa G s = {g G s g = s}. Teorema Za svaki s S, G s odreduje podgrupu grupe G. Dokaz. Neka je s S proizvoljan element. G s jer e G s. Neka su g, h G s proizvoljni elementi. Kako je s gh = (s g ) h = s h = s, to gh G s. Iz s g = s sledi (s g ) g 1 = s g 1, tj. s gg 1 = s g 1, odn. s e = s g 1. Dakle, s = s g 1, pa g 1 G s. Orbita elementa s S je podskup od S odreden sa s G = {s g g G}. Dejstvo je tranzitivno akko ima tačno jednu orbitu.

16 GLAVA 1. UVOD 15 Teorema Neka je θ dejstvo grupe G na skup S i relacija skupa S definisana sa s t ( g G) t = s g Tada: (1) je relacija ekvivalencije skupa S. (2) s/ = s G, s S. Dokaz. (1) Kako je, za svaki s S, s e = s, odn. s s, to je refleksivna relacija. Neka za s, t S važi s t. Dakle, postoji g G takav da je t = s g. No tada je t g 1 = s, tj. t s, pa je simetrična relacija. Ako za s, t, u S važi s t i t u, odn. t = s g i u = t h za neki g, h G, tada je u = s gh, dakle s u i tranzitivna relacija. (2) Neka je s S proizvoljan element. Iz t s/ s t ( g G) t = s g t s G sledi s/ = s G. Posledica {s G s S} je particija skupa S. Dokaz. Prema prethodnom tvrdenju je relacija ekvivalencije na skupu S pa je skup S/ particija skupa S. Iz {s/ s S} = {s G s S} neposredno sledi zaključak tvrdenja. Teorema Za svaki s S je s G = (G : G s ). Dokaz. Za svaki s S je (G : G s ) = {G s x x G}. Označimo skup {G s x x G} sa G/G s. Neka je λ : s G G/G s preslikavanje definisano sa λ(s g ) = G s g, s g s G. Dokazaćemo da je λ bijekcija. Iz s g = s h s gh 1 = s gh 1 G s g G s h G s g = G s h λ(s g ) = λ(s h ), s g, s h s G, sledi dobra definisanost i injektivnost preslikavanja λ. Kako je λ(s g ) = G s g za proizvoljan G s g G/G s to je λ i na, dakle bijekcija. Posledica Ako je S konačan skup, onda je S = s G = : G s ) s T s T(G gde je T transverzala particije {s G s S}.

17 Glava 2 Opšte o izometrijskim transformacijama U ovom poglavlju biće prikazani osnovni pojmovi i svojstva izometrijskih transformacija prostora E n (n = 1, 2, 3), kao i grupe izometrijskih transformacija tih prostora. Prostor E n ćemo u daljem izlaganju identifikovati sa (realnim) vektorskim prostorom R n, odnosno metričkim ili normiranim prostorom R n sa standardnom metrikom: d(x, y) = n (x k y k ) 2 (n = 1, 2, 3) k=1 i njome indukovanom normom: x = d(0, x) = n za x = (x k ) n k=1, y = (y k) n k=1 ; u skladu s tim, smatraćemo da su elementi prostora (tačke) zadati svojim koordinatama u odnosu na neki fiksiran Dekartov pravougli koordinatni sistem sa koordinatnim početkom 0=(0,...,0), čiji ortovi čine bazu posmatranog vektorskog prostora. Takode, kada je to pogodno, ravan E 2 (R 2 ) poistovetićemo sa kompleksnom ravni, tj. poljem kompleksnih brojeva C. 2.1 Grupa izometrijskih transformacija Navodimo definiciju i osnovna svojstva izometrijskih transformacija i njihovih grupa. 16 k=1 x 2 k

18 GLAVA 2. OPŠTE O IZOMETRIJSKIM TRANSFORMACIJAMA 17 Definicija Bijektivno preslikavanje f : E n E n nazivamo izometrijska transformacija (izometrija) prostora E n (n = 1, 2, 3) ako za proizvoljne dve tačke A i B prostora E n važi tj. d(a, B) = d(f(a), f(b)) (A, B) = (f(a), f(b)) gde = predstavlja relaciju podudarnosti parova tačaka. Identično preslikavanje (koincidencija, jedinično preslikavanje) ɛ : E n E n (n = 1, 2, 3) je očigledno uvek izometrijska transformacija. Stoga je skup E(n) := {f : E n E n ( x, y E n ) d(x, y) = d(f(x), f(y))} svih izometrijskih transformacija prostora E n neprazan. Ako su f, g E(n) proizvoljne izometrije, onda je d((f g)(x), (f g)(y)) = d(f(g(x)), f(g(y))) = d(g(x), g(y)) = d(x, y) za svake dve tačke x, y E n, pa važi i f g E(n). Ovime je pokazano da je kompozicija (proizvod) bilo koje dve izometrije prostora E n takode izometrija prostora E n. Pošto je f izometrija, dakle bijekcija, definisano je i preslikavanje f 1 : E n E n, i biće: d(f 1 (x), f 1 (y)) = d(f(f 1 (x)), f(f 1 (y))) = d(x, y) što će reći da je i f 1 E(n), tj. inverzna transformacija izometrijske transformacije prostora E n je takode izometrija tog prostora. Iz ovog razmatranja zaključujemo da važi sledeće suštinski važno tvrdenje: Teorema (Osnovna teorema o izometrijskim transformacijama). Skup svih izometrijskih transformacija prostora E n sa operacijom kompozicije preslikavanja predstavlja grupu (sa jediničnim elementom ɛ - koincidencijom). Definicija Grupa E(n) = (E(n), ) ustanovljena prethodnom teoremom naziva se grupa izometrijskih transformacija prostora E n ili Euklidska grupa prostora E n. Ponegde se grupa izometrijskih transformacija prostora E n označava i sa Isom(E n ) ili ISO(n). Često ćemo kompoziciju preslikavanja f i g (tim redom) označavati samo sa fg, umesto f g. Iz same definicije izometrije očigledno je da se bilo koji lik (ili opštije, skup tačaka) u prostoru E n preslikava izometrijom na sebi podudaran lik.

19 GLAVA 2. OPŠTE O IZOMETRIJSKIM TRANSFORMACIJAMA 18 Medutim, od posebnog interesa je proučiti izometrije koje dati neprazan skup S E n preslikavaju na samog sebe, tj. izometrije iz skupa G S := {f E(n) f (S) = S} = {f E(n) ( A E n ) A S f(a) S}. Očigledno, uvek je ɛ G S, pa je skup G S neprazan. Ako f, g G S, onda je i f g G S, a zbog A = f(f 1 (A)) S f 1 (A) S važi i f 1 G S. Time je dokazano da je skup G S snabdeven operacijom kompozicije funkcija grupa, tj. (pošto je G S E(n)) skup G S odreduje podgrupu grupe E(n). Definicija Podgrupa G S grupe E(n) čiji domen sadrži sve izometrije koje dati lik S E n slikaju u samog sebe naziva se grupa simetrija (grupa kretanja) lika S. Definicija Za datu izometriju f E(n), tačka A E n za koju je f(a) = A naziva se fiksna (invarijantna, nepokretna) tačka izometrije f. Najosnovnija klasifikacija izometrijskih transformacija prostora E n može se izvršiti u zavisnosti od toga da li data izometrijska transformacija preslikava neki lik u njemu direktno ili indirektno podudaran lik, odnosno da li se tim izometrijskim preslikavanjem menja orijentacija prostora. U skladu sa tim daje se sledeća definicija: Definicija Izometrijska transformacija f prostora E n (n = 1, 2, 3) je direktna ako ne menja orijentaciju prostora E n ; u suprotnom ona je indirektna. Bez dubljeg upuštanja u definisanje orijentacije prostora, ovo praktično (geometrijski) znači: 1. (U E 1, tj. na pravoj:) Za duži AB, A B E 1 smatramo da su direktno (indirektno) podudarne ako je AB = A B ( AB = AB), tj. ako je AB = A B, a usmerene duži isto (suprotno) orijentisane; zato je izometrija f prave E 1 direktna (indirektna) ako svaku duž te prave preslikava na direktno (indirektno) podudarnu duž. 2. (U E 2, tj. u ravni:) Ako su O, A, B tri nekolinearne tačke u ravni E 2, onda je ugao AOB orijentsan pozitivno odn. negativno ako njegovi kraci čine uredjen par polupravih, a prvi krak se rotacijom u smeru suprotnom kretanju kazaljke na satu (odn. u smeru kazaljke na satu) preko oblasti tog ugla može prevesti u drugi ; stoga, izometrija f E(2) je direktna (indirektna) ako svaki ugao ravni preslikava u njemu podudaran i isto (suprotno) orijentisan ugao.

20 GLAVA 2. OPŠTE O IZOMETRIJSKIM TRANSFORMACIJAMA (U E 3, tj. u prostoru:) Ako su O, A, B, C E 3 četiri nekomplanarne tačke, njima je odreden triedar OABC. Uzimajući da su uglovi koji čine strane triedra svi isto orijentisani (u odgovarajućoj ravni), orijentacija tih uglova smatra se odgovarajućom orijentacijom triedra; izometrija f E(3) je direktna (indirektna) ako svaki triedar preslikava u isto (suprotno) orijentisan triedar. Obeležimo skup svih direktnih izometrija prostora E n sa E + (n), a sa E (n) skup svih indirektnih izometrija istog prostora. Pošto postoje tačno dve različite orijentacije prostora i likova u njemu, lako je zaključiti da je svaka izometrija ili direktna ili indirektna, tj. E + (n) E (n) = i E(n) = E + (n) E (n). Nije teško videti ni da je proizvod (kompozicija) dve direktne ili dve indirektne izometrije direktna, a da je proizvod direktne i indirektne izometrije indirektna izometrija. Indukcijom se dalje može pokazati i da je proizvod proizvod konačno mnogo direktnih izometrija direktna izometrija; kompozicija parnog broja indirektnih izometrija biće direktna, a neparnog indirektna izometrija. Pored toga, ako je f direktna, odn. indirektna izometrija, onda je takva i njoj inverzna izometrija f 1. Teorema Skup E + (n) direktnih izometrijskih transformacija prostora E n (n = 1, 2, 3) odreduje normalnu podgrupu grupe E(n) indeksa 2 (tj. (E(n) : E + (n)) = 2). Dokaz. Da je skup E + (n) zatvoren u odnosu na operacije i 1 vidi se iz prethodno rečenog, pa pošto je E + (n) (jer očigledno ɛ E + (n)) sledi da je (E + (n), ) = E + (n) < E(n). Iz istih razloga važi i g 1 fg E + (n), g E(n), f E + (n) tj. g 1 E + (n)g E + (n), g E(n), što znači da je E + (n) E(n), i slično, zbog ge + (n) = E + (n), g E + (n), odn. ge + (n) = E (n), g E (n) zaključujemo da se skup E(n)/ LE + (n) sastoji od svega dva koseta: E(n)/ LE + (n) = E(n)/E + (n) = {E + (n), E (n)} Podgrupa E + (n) često se naziva specijalna Euklidska grupa prostora E n, i označava se sa SE(n). Primetimo da skup E (n) indirektnih izometrija u E n (sa operacijom kompozicije preslikavanja) ne može činiti grupu, jer kao što smo već videli kompozicija dve indirektne izometrije je uvek direktna izometrija, tj. skup E (n) nije zatvoren u odnosu na operaciju.

21 GLAVA 2. OPŠTE O IZOMETRIJSKIM TRANSFORMACIJAMA Izometrijske transformacije prave (prostora E 1 ) Ovde ćemo detaljnije izučiti samo izometrije prave, odn. grupu E(1) zbog ne tako bogate strukture koju ona poseduje. Osobine izometrija ravni i prostora će zato biti prezentovane u posebnim odeljcima. Počinjemo sa tvrdenjima o karakterizaciji izometrija prave na osnovu slika pojedinih tačaka. Teorema Svaka izometrija prave l E 1 jedinstveno je odredena slikom dveju različitih tačaka te prave. Dokaz. Neka su A, B l dve razne tačke, a f, g : l l date izometrije takve da važi f(a) = A = g(a), f(b) = B = g(b). Zbog A B i 0 < d(a, B) = d(a, B ) biće i A B. Pokažimo da je tada f(c) = g(c) za svaku tačku C l, iz čega će slediti f g. Ako je C {A, B}, to trivijalno važi. Zato, uzmimo A C B, pa će biti d(a, C) =: a > 0 i d(b, C) =: b > 0. Tada je i d(f(a), f(c)) = d(a, f(c)) = a i d(f(b), f(c)) = d(b, f(c)) = b jer je f izometrija, i analogno: d(a, g(c)) = a i d(b, g(c)) = b, odakle konačno (pošto je A B ) mora biti f(c) = g(c). Posledica Svaka izometrijska transformacija prave koja ima dve razne invarijantne tačke predstavlja koincidenciju, tj. identičko preslikavanje. Iz ove posledice može se zaključiti i da je izometrija prave sa n fiksnih tačaka (n 2) koincidencija. Teorema Izometrija f : l l prave l koja ima tačno jednu invarijantnu tačku O je indirektna. Dokaz. Neka je u izometriji f : l l, f(o) = O. Za proizvoljnu tačku A l različitu od O, ako je f(a) = A biće A A (jer je O jedina fiksna tačka za f), kao i d(o, A) = d(f(o), f(a)) = d(o, A ), što znači da su tačke A i A sa raznih strana tačke O (tj. važi raspored A O A ), i OA = OA, pa je OA = OA. Lako se pokazuje da je f( OA) = OA. Sledi da f mora biti indirektna izometrija. Definicija Izometrijska transformacija prostora E 1 sa jednom i samo jednom nepokretnom tačkom (neka je to tačka O) zove se centralna simetrija prave E 1, u oznaci σ O. Tačka O je centar simetrije σ O. Dakle, na osnovu poslednje teoreme, centralna simetrija σ O E(1) ima svojstva: σ O (O) = O

22 GLAVA 2. OPŠTE O IZOMETRIJSKIM TRANSFORMACIJAMA 21 a ako je E 1 A O: σ O (A) = A OA = OA A O A i tada je σ O ( OA) = OA. Iz iste teoreme vidi se da je centralna simetrija indirektna izometrijska transformacija. Definicija Izometrijska transformacija f prostora E n (n = 1, 2, 3) je involutivna akko je f f = f 2 = ɛ, tj. element f je reda 2 u grupi E(n). Teorema Centralna simetrija prave je involutivna. Dokaz. Neka je σ O : l l centralna simetrija prave l sa centrom simetrije O l. Ako je l A O, i ako je A = σ O (A), po definiciji je A O A i O je središte duži AA, pa je, dualno, i po definiciji σ O (A ) = σ O (σ O (A)) = A. Specijalno, ovo kazuje da je svaka centralna simetrija sama sebi inverzna. Kompozicijom dve centralne simetrije dobija se nova vrsta izometrija prave. Definicija Ako su σ P i σ Q centralne simetrije prave E 1 l, i P = σ Q (P ), tada se kompozicija σ Q σ P naziva translacija prave l za vektor P P, u oznaci τ P P. važi: Ovo znači da za proizvoljnu tačku A l (ako P Q), zbog: σ P (A) = A P A = P A σ Q (A ) = A QA = QA σ Q (P ) = P QP = QP AA = AP + P Q + QA = P A + QP + A Q = P P pa imamo: τ P P (A) = A AA = P P što znači da je translacija pomeraj prave za dužinu P P u smeru od P ka P, tj. za vektor P P, koji jednoznačno odreduje translaciju, i naziva se vektor translacije. Ako je P = Q, tada je zbog involutivnosti centralne simetrije τ P P = τ 0 = ɛ, tj. i koincidenciju možemo smatrati za translaciju za nula-vektor. Translacija je direktna izometrija, kao proizvod dve indirektne izometrije. Takode, jasno je da translacija (za ne-nula vektor) nema fiksnih tačaka.

23 GLAVA 2. OPŠTE O IZOMETRIJSKIM TRANSFORMACIJAMA 22 Teorema Proizvoljna izometrija prave E 1 l bez fiksnih tačaka jeste translacija. Dokaz. Neka su A, B l i A B, i f : l l izometrija prave l bez fiksnih tačaka. Tada, ako f(a) = A i f(b) = B mora biti A A i B B. Ako je f direktna izometrija, onda je 0 < d(a, B) = d(a, B ) i usmerene duži AB i A B su istog smera, tj. AB = A B, pa je AA = AB + BB + B A = AB A B + BB = BB, i zato što je svaka izometrija prave jedinstveno odredena slikom dveju raznih tačaka, zaključujemo da je f = τ AA. Ako je pak f indirektna, imaćemo AB = A B. Neka je C središte duži BB. Tada je B C B i C je jedinstvena tačka prave l sa svojstvom BC = B C. Ako je C = f(c), tada je C C i slično BC = B C. Iz svega izloženog sledi da mora biti C C, što bi značilo da je C fiksna tačka za f - kontradikcija. Kao što je na početku poglavlja napomenuto, radi lakšeg izučavanja izometrija možemo pravu E 1 l posmatrati kao realnu pravu R, na kojoj biramo tačku koja odgovara broju 0 - koordinatni početak, i jedinični vektor i, čiji smer predstavlja pozitivan smer na brojevnoj pravoj. U tom smislu, svakoj tački A l odgovara broj a R, odn. vektor OA = a = ai. Tako, translacija τ a prave E 1 za vektor a = ai, a R tački X = X(x) kojoj odgovara vektor x = xi dodeljuje tačku kojoj odgovara vektor: τ a (x) = x + a čija je koordinata na brojevnoj pravoj: τ a (x) = x + a Ovime su definisana preslikavanja τ a : R R i τ a : R R redom, realne prave kao vektorskog prostora, i odgovarajućeg afinog prostora. Slično, centralnu simetriju prave E 1 sa centrom A obeležavaćemo i sa σ a, odn. σ a, gde je A = (a), tj. OA = a. Sada, možemo i za centralnu simetriju dati i analitički izraz, odredujući koordinatu slike u zavisnosti od koordinate originala: ako je tačka A = A(a) centar simetrije σ a, a X = X(x) proizvoljna tačka prave, po definiciji centralne simetrije imaćemo: σ A (X) = X AX = AX OX OA = OA OX x a = a x pa je σ a (x) = x = 2a x odn. σ a (x) = 2a x

24 GLAVA 2. OPŠTE O IZOMETRIJSKIM TRANSFORMACIJAMA 23 Na ovaj način, proučavanje izometrijskih preslikavanja svedeno je na proučavanje realnih funkcija. Upotrebljavajući navedene činjenice, odredimo kompoziciju dveju translacija prave τ a i τ b. Imamo: (τ a τ b )(x) = τ a (τ b (x)) = τ a (x + b) = (x + b) + a = x + (b + a), x R što govori da je τ a τ b = τ b+a. Slično bi se dobilo i τ b τ a = τ a+b, a kako je sabiranje vektora, odn. brojeva komutativna operacija, to je zapravo τ a τ b = τ b τ a. Inverzna transformacija translacije τ a bila bi τ a. Odavde vidimo da je T (1) - skup svih translacija prave E 1 (sa slaganjem preslikavanja) Abelova grupa. S obzirom da je kompozicija translacija ponovo neka translacija, a translacija je kompozicija dve centralne simetrije, može se izvesti zaključak da proizvod parnog broja centralnih simetrija predstavlja translaciju (uključujući i koincidenciju). Kompozicija jedne centralne simetrije σ A i jedne translacije τ b (tim redom) je centralna simetrija. Zaista, (σ A τ b )(X) = σ A (τ b (X)) = σ a (x+b) = 2a (x+b) = 2(a b/2) x = σ a b/2 (x) gde je A = A(a), b = bi, X = X(x) (a, b, x R). Primetimo da i kompozicija τ b σ A predstavlja centralnu simetriju, zbog činjenice da je translacija kompozicija neke dve centralne simetrije, i asocijativnosti kompozicije preslikavanja (ali pomenuta kompozicija nije komutativna, što se može direktno proveriti). Stoga, dodajmo još i da proizvod neparnog broja centralnih simetrija predstavlja ponovo neku centralnu simetriju. Osvrnimo se sada na osobine koje se tiču fiksnih tačaka pomenutih izometrija. Videli smo da je izometrijska transformacija prave E 1 : sa dve ili više fiksnih tačaka akko je koincidencija; sa tačno jednom fiksnom tačkom akko je indirektna (i to centralna simetrija); bez fiksnih tačaka akko je translacija (za ne-nula vektor) što će reći da, ako je E k (1), k N 0 skup izometrija prave E 1 sa tačno k fiksnih tačaka, važi: E 0 (1) = T (1) \ {ɛ}, E 1 (1) = E (1), E 2 (1) = E i (1) = {ɛ}, i > 2 E(1) = k N 0 E k (1) = E 0 (1) E 1 (1) E 2 (1) = E + (1) E (1)

25 GLAVA 2. OPŠTE O IZOMETRIJSKIM TRANSFORMACIJAMA 24 pa je E 0 (1) E 1 (1) E 2 (1) = E + (1) E (1) = E + (1) = E 0 (1) {ɛ} = T (1) Sumiranje sadržaja ovog odeljka dokazuje sledeće tvrdenje: Teorema Grupa E(1) izometrijskih transformacija prostora E 1 generisana je skupom svih centralnih simetrija tog prostora, i svaka izometrija f E(1) može se predstaviti kao kompozicija najviše dve centralne simetrije, tj. E(1) = {σ A σ B A, B E 1 } Elementi skupa svih direktnih izometrija prostora E 1 su translacije (sa koincidencijom), a skupa svih direktnih izometrija centralne simetrije, odn. E + (1) = SE(1) = T (1) = {τ AB A, B E 1 }, E (1) = {σ A A E 1 } Specijalna Euklidska grupa SE(1) (grupa direktnih izometrija u E 1 ) je izomorfna aditivnoj grupi realnih brojeva (R, +). Preslikavanje φ : R SE(1) dato sa φ(a) = τ ai je izomorfizam grupa (R, +) i SE(1). Razmotrimo još i grupu simetrija duži AB E 1. Očigledno, G AB = {ɛ, σ C }, gde je C središte duži AB, i važi σc 2 = ɛ, pa je Može se pokazati da važi: G AB = ɛ, σ C σ 2 C = ɛ = C 2 Teorema Jedine konačne netrivijalne podgrupe grupe E(1) su oblika ({ɛ, σ A }, ), A E 1 (i sve su izomorfne sa C 2 ). Dokaz. Očigledno je da je ({ɛ, σ A }, ) za svako A E 1 podgrupa grupe E(1) izomorfna sa C 2. Neka je G < E(1) konačna podgrupa. Ako je G = 1, mora biti G = {ɛ}. Ako G = 2 sledi G = C 2, jer je jedina grupa reda 2 ciklična. Zato, neka je G = n N \ {1, 2}. Tada je i G + = SE(1) G konačna podgrupa. Ako je G + {ɛ}, tada G + sadrži neku translaciju τ a, a 0. Medutim, r(τ a ) = (red elementa τ a je beskonačan), a mora biti r(τ a ) G + G = n, pa smo dobili kontradikciju, tj. jedina direktna izometrija iz G je koincidencija. Zato, pošto G = n > 2 postoje σ A, σ B G, A B. Ali, tada je ɛ σ A σ B G translacija, i ponovo imamo kontradikciju.

26 Glava 3 Grupa E(2) 3.1 Odredenost izometrija ravni slikama tačaka Analogno kao i kod izometrija prave, važi: Teorema Svaki element grupe izometrija ravni jednoznačno je odreden slikom triju nekolinearnih tačaka. Dokaz. Neka su A, B, C E 2 tri nekolinearne tačke, i neka je za f, g E(2): f(a) = g(a) = A, f(b) = g(b) = B, f(c) = g(c) = C. Neka je dalje D proizvoljna tačka ravni (različita od A, B i C) pa pokažimo da je f(d) = g(d). Ako je d(a, D) = a, d(b, D) = b i d(c, D) = c, tada je d(a, f(d)) = d(a, g(d)) = a, d(b, f(d)) = d(b, g(d)) = b i d(c, f(d)) = d(c, g(d)) = c. Prema tome, tačke f(d) i g(d) leže u preseku kružnica K 1, K 2 i K 3 sa centrima u A, B, C respektivno, i poluprečnicima a, b i c. No onda je f(d) = g(d); u suprotnom bi kružnice K 1, K 2 i K 3 imale dve zajedničke tačke, pa bi njihovi centri bili kolinearni, ali trougao ABC podudaran je trouglu A B C (radi se o trouglovima sa jednakim stranama). Posledica Svaka izometrijska transformacija ravni E 2 koja ima tri nekolinearne invarijantne tačke predstavlja koincidenciju. Nadalje ćemo izučavati vrste izometrijskih transformacija ravni. 3.2 Osna refleksija ravni E 2 Definicija Osna refleksija ravni E 2 u odnosu na pravu p je izometrijska transformacija σ p koja nije koincidencija i u kojoj je svaka tačka prave p invarijantna. Prava p je osa refleksije σ p. 25

27 GLAVA 3. GRUPA E(2) 26 Iz definicije sledi da pored prave p u ravni E 2 osna refleksija nema invarijantnih tačaka. Reč refleksija korišćena je umesto reči simetrija jer pojam simetrije, kao što smo videli, u geometrijskoj teoriji izometrijskih transformacija može imati šire značenje, i označava svaku izometrijsku transformaciju koja lik S datog prostora prevodi u samog sebe. Sada ćemo navesti neke osobine osne refleksije. Teorema Ako su P i P tačke ravni E 2 takve da je P = σ p (P ) tada je prava p simetrala duži P P Teorema Osna refleksija σ p ravni E 2 jedinstveno je odrdena ako je data njena osa p ili jedan par odgovarajućih neistovetnih tačaka P i P (tj. takvih da je σ p (P ) = P ). Teorema Osna refleksija σ p ravni E 2 je indirektna izometrijska transformacija. Teorema Osna refleksija σ p ravni E 2 je involutivna izometrija. Teorema Ako je izometrija f E(2) indirektna i involutivna, onda je f osna refleksija. Teorema Ako indirektna izometrija f E(2) ima invarijantnu tačku O tada je f osna refleksija čija osa sadrži tačku O. Dokaz. Kako je f indirektna, a ɛ direktna izometrija to je f ɛ. Prema tome u ravni E 2 postoji tačka P takva da je f(p ) = P i P P. Neka je p simetrala duži P P. Kako je f(o) = O i f(p ) = P biće d(o, P ) = d(o, P ). Dakle, O p. Dokazaćemo da je f = σ p. Kompozicija σ p f je direktna izometrija sa dve fiksne tačke, pa je σ p f = ɛ. Odavde je σ p σ p f = σ p, tj. f = σ p. Sada navodimo rezultat o predstavljanju izometrijskih transformacija ravni pomoću osnih refleksija. Teorema Svaka izometrija f E(2) može se prestaviti u obliku kompozicije najviše tri osne refleksije. Dokaz. S obzirom na broj fiksnih tačaka razlikujemo 4 slučaja koji se mogu javiti u pogledu bilo koje izometrije f E(2). (i) Izometrija f ima bar 3 nekolinearne fiksne tačke. Tada je f = ɛ, pa ako je p proizvoljna prava u E 2, važi ɛ = σ p σ p. (ii) Izometrija f ima dve razne fiksne tačke A i B. Zbog toga je svaka tačka prave AB invarijantna za f, i osim tačaka te prave f nema fiksnih

28 GLAVA 3. GRUPA E(2) 27 tačaka, jer bi se u protivnom ovaj slučaj sveo na prethodni. Prema tome f ɛ, pa postoji P E 2 tako da je f(p ) = P P. Neka je p simetrala duži P P. Kako u izometriji f tačkama A, B, P odgovaraju redom tačke A, B, P, to važi A, B p. Izometrija σ p f ima tri nekolinearne fiksne tačke A, B i P, pa je σ p f = ɛ. Množenjem sleva ove jednakosti sa σ p i zbog involutivnosti osne refleksije dobijamo f = σ p. (iii) f ima jednu fiksnu tačku A. Tada, f ɛ, pa postoji tačka P takva da f(p ) = P P. Neka je p simetrala duži P P. Kako je f(a) = A, f(p ) = P to je d(a, P ) = d(a, P ), tj. A p. Sada σ p f ima dve fiksne tačke A i P, pa po (ii) je σ p f = σ q za neku pravu q, odakle f = σ p σ q. (iv) f nema fiksnih tačaka. Tada je f ɛ pa postoji P E 2 tako da f(p ) = P P. Neka je p simetrala duži P P. Tada σ p f ima jednu fiksnu tačku P pa je po (iii): σ p f = σ q σ r. Odavde sledi f = σ p σ q σ r. Primetimo da se svaka izometrija ravni može predstaviti kao proizvod bilo kog broja osnih refleksija, ali je od interesa da taj broj bude minimalan. Posledica Grupa E(2) generisana je skupom svih osnih refleksija ravni E 2. Definicija Svaku kompoziciju konačnog broja osnih refleksija ravni E 2 kojom je predstavljena neka izometrija f te ravni nazivamo osno - refleksivna (simetrijska) reprezentacija izometrije f. Simetrijska reprezentacija za f sastavljena iz najmanjeg mogućeg broja osnih refleksija zove se minimalna (optimalna) simetrijska reprezentacija. 3.3 Transmutacija izometrija i automorfizmi grupe E(2) Definicija Ako su date izometrije f, g E(2), tada je kompozicija gfg 1 = f g transmutacija (preobraženje) funkcije f funkcijom g. Teorema (O transmutaciji osnih refleksija). Neka je σ p bilo koja osna refleksija ravni E 2 i f bilo koja izometrija te ravni. Tada je fσ p f 1 = σ f(p), tj. σ f p = σ f(p). Dokaz. Po definiciji osne refleksije za svaku tačku X prave f(p) je σ p (f 1 (X)) = f 1 (X) jer je f 1 (X) p tj. σ p f 1 (X) = f 1 (X). Množenjem obe strane sa f dobijamo fσ p f 1 (X) = X, te indirektna izometrija fσ p f 1 ima invarijantnu tačku pa predstavlja osnu refleksiju. U toj osnoj refleksiji svaka tačka X prave f(p) je invarijantna pa je fσ p f 1 = σ f(p).

29 GLAVA 3. GRUPA E(2) 28 Teorema Neka je data proizvoljna kompozicija osnih refleksija σ p1 σ p2...σ pn. Tada je za svaku izometriju f: f(σ p1 σ p2... σ pn )f 1 = σ f(p1 )σ f(p2 )... σ f(pn) Dokaz. U kompoziciji σ p1 σ p2... σ pn izmedu svake dve susedne osne refleksije možemo ubaciti koincidenciju u obliku ɛ = f 1 f. Na taj način dobijamo f(σ p1 σ p2... σp n )f 1 = fσ p1 f 1 fσ p2 f 1 f... f 1 fσ pn f 1 = σp f 1 σp f 2... σp f n = = σ f(p1 )σ f(p2 )... σ f(pn) Navedene teoreme predstavljaju deo opštije teoreme o automorfizmima grupe izometrija E(2). Naime, prva teorema je primenljiva na proizvoljne izometrije i u tom slučaju njena formulacija bi bila sledeća: Teorema Neka je f izometrijska transformacija prostora E n (n = 1, 2, 3) sa skupom invarijantnih tačaka A. Tada je za proizvoljnu izometriju g prostora E n transformacija gfg 1 = f g takode izometrija prostora E n istog tipa kao transformacija f sa skupom fiksnih tačaka g(a). Takode primenjena na niz izometrijskih transformacija f 1, f 2,..., f n transmutacija daje novu izometrijsku transformaciju koja je proizvod izometrijskih transformacija istog tipa dobijenih pojedinačnim transmutacijama svake od izometrijskih transformacija u nizu f 1, f 2,..., f n, tj. g(f 1 f 2... f n )g 1 = f g 1 f g 2... f g n Pri tome, ako skupovi A 1, A 2,..., A n predstavljaju respektivno skupove invarijantnih tačaka transformacija f 1, f 2,..., f n, tada će skupovi f(a 1 ), f(a 2 ),..., f(a n ) predstavljati respektivno skupove invarijantnih tačaka transformacija dobijenih transmutacijom. Nije teško dokazati da važi i sledeća Teorema Neka su σ a i σ b osne refleksije sa osama a i b. Relacija σ a σ b = σ b σ a važi akko je a b. Definicija Skup L pravih neke ravni E 2 nazivamo pramenom pravih ako za svake tri prave a, b, c skupa L kompozicija σ c σ b σ a predstavlja neku osnu refleksiju σ d.

30 GLAVA 3. GRUPA E(2) 29 Iz definicije neposredno zaključujemo sledeće: (i) Ako su a, b, c tri prave jednog pramena i ako σ c σ b σ a predstavlja osnu refleksiju σ d tada i d pripada tom pramenu pravih. (ii) Ako prave a, b, c pripadaju jednom pramenu L tada i ose refleksija σ a σ b σ c, σ b σ c σ a, σ c σ a σ b, σ a σ c σ b, σ b σ a σ c, σ c σ b σ a pripadaju pramenu L. (iii) Za svaku tačku X u ravni E 2 postoji u pramenu pravih L tačno jedna prava p koja je sadrži. (iv) Ako su a, b, c tri prave pramena L tada je σ c σ b σ a = σ a σ b σ c. Zaista, neka je σ c σ b σ a = σ d. Tada je σ 2 d = ɛ, pa je σ cσ b σ a σ c σ b σ a = ɛ. Množenjem sa leve strane redom sa σ a, σ b, σ c dobijamo da je σ c σ b σ a = σ a σ b σ c. 3.4 Centralna rotacija ravni E 2 Definicija Kompoziciju dveju osnih refleksija ravni E 2 čije se ose seku u nekoj tački O nazivamo centralna rotacija ravni E 2 oko tačke O. Ako pomenute osne refleksije označimo sa σ a i σ b tada je σ b σ a = ρ ab centralna rotacija ravni E 2. Ako je O presečna tačka pravih a i b tada tačku O nazivamo središtem centralne rotacije ρ ab. Iz definicije centralne rotacije u ravni E 2 neposredno sledi da centralna rotacija ravni E 2 ima jedinstvenu invarijantnu tačku: centar te rotacije. Centralna rotacija ravni je po definiciji kompozicija dveju osnih refleksija, koje su indirektne izometrijske transformacije, te ona predstavlja direktnu izometrijsku transformacijuravni E 2. Svakoj tački X E 2 različitoj od središta O centralne rotacije ρ ab u ravni E 2 odgovara neka druga tačka X, tj. X = ρ ab (X) pri čemu je orijentisani ugao XOX jednak dvostrukom orijentisanom uglu izmedu pravih a i b. Označimo taj dvostruki orijentisani ugao sa ω. Tada možemo označiti: ρ ab = ρ O,ω. Ugao ω nazivamo uglom centralne rotacije. Nije teško ustanoviti da se centralna rotacija ρ O,ω ravni E 2 može predstaviti kao kompozicija bilo koje dve osne refleksije σ a i σ b, pri čemu se prave a i b seku u tački O i orijentisani ugao ω jednak je dvostrukom orijentisanom uglu izmedu pravih a i b. Na taj način izbor generišućih refleksija σ a i σ b dozvoljava slobodan izborjedne od osa refleksija koja sadrži centar rotacije O. Ako su a, b prave u ravni koje sadrže tačku O takve da je orijentisani ugao izmedu pravih a i b jednak polovini orijentisanog ugla ω tada je ρ ab = ρ a b. Teorema (O transmutaciji centralnih rotacija). Ako je ρ O,ω centralna rotacija ravni E 2 i f bilo koja izometrijska transformacija te ravni tada je ρ f O,ω = ρ f(o),f(ω)

Skripte2013

Skripte2013 Chapter 2 Algebarske strukture Preslikivanje f : A n! A se naziva n-arna operacija na skupu A Ako je n =2, kažemo da je f : A A! A binarna operacija na A Kažemo da je operacija f arnosti n, u oznaci ar

Више

СТРАХИЊА РАДИЋ КЛАСИФИКАЦИJА ИЗОМЕТРИJА И СЛИЧНОСТИ Према књизи [1], свака изометриjа σ се може представити ком позици - jом неке транслациjе за векто

СТРАХИЊА РАДИЋ КЛАСИФИКАЦИJА ИЗОМЕТРИJА И СЛИЧНОСТИ Према књизи [1], свака изометриjа σ се може представити ком позици - jом неке транслациjе за векто СТРАХИЊА РАДИЋ КЛАСИФИКАЦИJА ИЗОМЕТРИJА И СЛИЧНОСТИ Према књизи [1], свака изометриjа σ се може представити ком позици - jом неке транслациjе за вектор a (коjи може бити и дужине нула) и неке изометриjе

Више

UAAG Osnovne algebarske strukture 5. Vektorski prostori Borka Jadrijević

UAAG Osnovne algebarske strukture 5. Vektorski prostori Borka Jadrijević Osnovne algebarske strukture 5. Vektorski prostori Borka Jadrijević Osnovne algebarske strukture5. Vektorski prostori 2 5.1 Unutarnja i vanjska množenja Imamo dvije vrste algebarskih operacija, tzv. unutarnja

Више

1 Konusni preseci (drugim rečima: kružnica, elipsa, hiperbola i parabola) Definicija 0.1 Algebarska kriva drugog reda u ravni jeste skup tačaka opisan

1 Konusni preseci (drugim rečima: kružnica, elipsa, hiperbola i parabola) Definicija 0.1 Algebarska kriva drugog reda u ravni jeste skup tačaka opisan 1 Konusni preseci (drugim rečima: kružnica, elipsa, hiperbola i parabola) Definicija 0.1 Algebarska kriva drugog reda u ravni jeste skup tačaka opisan jednačinom oblika: a 11 x 2 + 2a 12 xy + a 22 y 2

Више

Matrice. Algebarske operacije s matricama. - Predavanje I

Matrice. Algebarske operacije s matricama. - Predavanje I Matrice.. Predavanje I Ines Radošević inesr@math.uniri.hr Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci Matrice... Matrice... Podsjeti se... skup, element skupa,..., matematička logika skupovi brojeva N,...,

Више

Konacne grupe, dizajni i kodovi

Konacne grupe, dizajni i kodovi Konačne grupe, dizajni i kodovi Andrea Švob (asvob@math.uniri.hr) 1. veljače 2011. Andrea Švob (asvob@math.uniri.hr) () Konačne grupe, dizajni i kodovi 1. veljače 2011. 1 / 36 J. Moori, Finite Groups,

Више

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA 1. (ukupno 6 bodova) MJERA I INTEGRAL 1. kolokvij 4. svibnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori n

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA 1. (ukupno 6 bodova) MJERA I INTEGRAL 1. kolokvij 4. svibnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori n 1. (ukupno 6 bodova) MJERA I INTEGRAL 1. kolokvij 4. svibnja 2018. (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni!) (a) (2 boda) Definirajte (općenitu) vanjsku mjeru. (b) (2 boda) Definirajte

Више

PEDAGOŠKI ZAVOD TUZLA u saradnji s UDRUŽENJEM MATEMATIČARA TUZLANSKOG KANTONA Takmičenje učenika srednjih škola Tuzlanskog kantona iz MATEMATIKE Tuzla

PEDAGOŠKI ZAVOD TUZLA u saradnji s UDRUŽENJEM MATEMATIČARA TUZLANSKOG KANTONA Takmičenje učenika srednjih škola Tuzlanskog kantona iz MATEMATIKE Tuzla PEDAGOŠKI ZAVOD TUZLA u saradnji s UDRUŽENJEM MATEMATIČARA TUZLANSKOG KANTONA Takmičenje učenika srednjih škola Tuzlanskog kantona iz MATEMATIKE Tuzla, 3. mart/ožujak 019. godine Prirodno-matematički fakultet

Више

Pitanja iz geometrije za pismeni i usmeni (I smer, druga godina) Srdjan Vukmirović, Tijana Šukilovic, Marijana Babić januar Teorijska pitanja

Pitanja iz geometrije za pismeni i usmeni (I smer, druga godina) Srdjan Vukmirović, Tijana Šukilovic, Marijana Babić januar Teorijska pitanja Pitanja iz geometrije za pismeni i usmeni (I smer, druga godina) Srdjan Vukmirović, Tijana Šukilovic, Marijana Babić januar 5. Teorijska pitanja definicija vektora, kolinearni i komplanarni vektori, definicija

Више

Талесова 1 теорема и примене - неки задаци из збирке Дефинициjа 1: Нека су a и b две дужи чиjе су дужине изражене преко мерне jединице k > 0, тако да

Талесова 1 теорема и примене - неки задаци из збирке Дефинициjа 1: Нека су a и b две дужи чиjе су дужине изражене преко мерне jединице k > 0, тако да Талесова 1 теорема и примене - неки задаци из збирке Дефинициjа 1: Нека су и две дужи чиjе су дужине изражене преко мерне jединице k > 0, тако да jе m k и n k, где су m, n > 0. Тада кажемо да су дужи и

Више

kolokvijum_resenja.dvi

kolokvijum_resenja.dvi Геометриjа 2 колоквиjум 2019. Димитриjе Шпадиjер 25. jануар 2019. 1. Важи H(,;K,L) ако постоjи права p коjа не садржи тачку и сече праве,,k,l у неким тачкама X,Y,M,N таквим да важи H(X,Y;M,N). Права сече

Више

untitled

untitled ОСНА СИМЕТРИЈА 1. Заокружи слово испред цртежа на коме су приказане две фигуре које су осносиметричне у односу на одговарајућу праву. 2. Нацртај фигуре које су осносиметричне датим фигурама у односу на

Више

Zadaci iz Nacrtne geometrije za pripremu apsolvenata Srdjan Vukmirović 27. novembar Projektivna geometrija 1.1 Koordinatni pristup 1. (Zadatak

Zadaci iz Nacrtne geometrije za pripremu apsolvenata Srdjan Vukmirović 27. novembar Projektivna geometrija 1.1 Koordinatni pristup 1. (Zadatak Zadaci iz Nacrtne geometrije za pripremu apsolvenata Srdjan Vukmirović 27. novembar 2005. 1 Projektivna geometrija 1.1 Koordinatni pristup 1. (Zadatak 2.1) Tačke A 1 (2 : 1), A 2 (3 : 1) i B(4 : 1) date

Више

Trougao Bilo koje tri nekolinearne tačke određuju tacno jednu zatvorenu izlomljenu liniju. Trougaona linija je zatvorena izlomljena linija određena sa

Trougao Bilo koje tri nekolinearne tačke određuju tacno jednu zatvorenu izlomljenu liniju. Trougaona linija je zatvorena izlomljena linija određena sa Trougao Bilo koje tri nekolinearne tačke određuju tacno jednu zatvorenu izlomljenu liniju. Trougaona linija je zatvorena izlomljena linija određena sa tri nekolinearne tačke. Trougao je geometrijski objekat

Више

Pitanja iz geometrije za pismeni i usmeni (I smer, druga godina) Tijana Šukilović, Miloš Antić, Nenad Lazić 19. decembar Teorijska pitanja 1. V

Pitanja iz geometrije za pismeni i usmeni (I smer, druga godina) Tijana Šukilović, Miloš Antić, Nenad Lazić 19. decembar Teorijska pitanja 1. V Pitanja iz geometrije za pismeni i usmeni (I smer, druga godina) Tijana Šukilović, Miloš Antić, Nenad Lazić 9. decembar 6 Teorijska pitanja. Vektori: Definicija vektora, kolinearni i koplanarni vektori,

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Ivana Šore REKURZIVNOST REALNIH FUNKCIJA Diplomski rad Voditelj rada: doc.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Ivana Šore REKURZIVNOST REALNIH FUNKCIJA Diplomski rad Voditelj rada: doc. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Ivana Šore REKURZIVNOST REALNIH FUNKCIJA Diplomski rad Voditelj rada: doc.dr.sc. Zvonko Iljazović Zagreb, rujan, 2015. Ovaj diplomski

Више

Grafovi 1. Posmatrajmo graf prikazan na slici sa desne strane. a) Odrediti skup čvorova V i skup grana E posmatranog grafa. Za svaku granu posebno odr

Grafovi 1. Posmatrajmo graf prikazan na slici sa desne strane. a) Odrediti skup čvorova V i skup grana E posmatranog grafa. Za svaku granu posebno odr Grafovi 1. Posmatrajmo graf prikazan na slici sa desne strane. a) Odrediti skup čvorova V i skup grana E posmatranog grafa. Za svaku granu posebno odrediti njene krajeve. b) Odrediti sledeće skupove: -

Више

1. GRUPA Pismeni ispit iz MATEMATIKE Prezime i ime broj indeksa 1. (15 poena) Rexiti matriqnu jednaqinu 3XB T + XA = B, pri qemu

1. GRUPA Pismeni ispit iz MATEMATIKE Prezime i ime broj indeksa 1. (15 poena) Rexiti matriqnu jednaqinu 3XB T + XA = B, pri qemu 1. GRUPA Pismeni ispit iz MATEMATIKE 1 0.0.01. Prezime i ime broj indeksa 1. (15 poena) Rexiti matriqnu jednaqinu XB T + XA = B, 1 4 pri qemu je A = 6 9 i B = 1 1 0 1 1. 4 4 4 8 1. Data je prava q : {

Више

MAT-KOL (Banja Luka) Matematički kolokvijum XIV(3)(2008), DEVET RJEŠENJA JEDNOG ZADATKA IZ GEOMETRIJE Dr Šefket Arslanagić 1 i Alija Miminagić 2

MAT-KOL (Banja Luka) Matematički kolokvijum XIV(3)(2008), DEVET RJEŠENJA JEDNOG ZADATKA IZ GEOMETRIJE Dr Šefket Arslanagić 1 i Alija Miminagić 2 T-KOL (anja Luka) atematički kolokvijum XIV()(008), 1-1 DEVET RJEŠENJ JEDNOG ZDTK IZ GEOETRIJE Dr Šefket rslanagić 1 i lija iminagić Samostalno rješavanje malog broja teških problema je, bez sumnje, od

Више

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA MJERA I INTEGRAL 2. kolokvij 29. lipnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni!) 1. (

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA MJERA I INTEGRAL 2. kolokvij 29. lipnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni!) 1. ( MJERA I INTEGRAL. kolokvij 9. lipnja 018. (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni! 1. (ukupno 6 bodova Neka je (, F, µ prostor s mjerom, neka je (f n n1 niz F-izmjerivih funkcija

Више

Математика 1. Посматрај слику и одреди елементе скуупова: а) б) в) средњи ниво А={ } B={ } А B={ } А B={ } А B={ } B А={ } А={ } B={ } А B={ } А B={ }

Математика 1. Посматрај слику и одреди елементе скуупова: а) б) в) средњи ниво А={ } B={ } А B={ } А B={ } А B={ } B А={ } А={ } B={ } А B={ } А B={ } 1. Посматрај слику и одреди елементе скуупова: а) б) в) А={ } B={ } А B={ } А B={ } А B={ } B А={ } А={ } B={ } А B={ } А B={ } А B={ } B А={ } А={ } B={ } А B={ } А B={ } А B={ } B А={ } 2. Упиши знак

Више

ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља www.

ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља www. ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља aleksandar@masstheory.org www.masstheory.org Август 2007 О ауторским правима: Дело

Више

Analiticka geometrija

Analiticka geometrija Analitička geometrija Predavanje 8 Vektori u prostoru. Skalarni proizvod vektora Novi Sad, 2018. Milica Žigić (PMF, UNS 2018) Analitička geometrija predavanje 8 1 / 11 Vektori u prostoru i pravougli koordinatni

Више

Microsoft Word - 1.Operacije i zakoni operacija

Microsoft Word - 1.Operacije i zakoni operacija 1. Operacije i zakoni operacija Neka je S neprazan skup. Operacija dužine n skupa S jeste svako preslikavanje : n n f S S ( S = S S S... S) Ako je n = 1, onda operaciju nazivamo unarna. ( f : S S ) Ako

Више

1 Polinomi jedne promenljive Neka je K polje. Izraz P (x) = a 0 + a 1 x + + a n x n = n a k x k, x K, naziva se algebarski polinom po x nad poljem K.

1 Polinomi jedne promenljive Neka je K polje. Izraz P (x) = a 0 + a 1 x + + a n x n = n a k x k, x K, naziva se algebarski polinom po x nad poljem K. 1 Polinomi jedne promenljive Neka je K polje. Izraz P (x) = a 0 + a 1 x + + a n x n = n a k x k, x K, naziva se algebarski polinom po x nad poljem K. Elementi a k K su koeficijenti polinoma P (x). Ako

Више

PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Doris Dumičić Danilović Poopćenje i profinjenje nekih algoritama za konstrukciju blokovnih dizaj

PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Doris Dumičić Danilović Poopćenje i profinjenje nekih algoritama za konstrukciju blokovnih dizaj PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Doris Dumičić Danilović Poopćenje i profinjenje nekih algoritama za konstrukciju blokovnih dizajna i istraživanje njihovih podstruktura DOKTORSKI RAD

Више

Microsoft Word - 15ms261

Microsoft Word - 15ms261 Zadatak 6 (Mirko, elektrotehnička škola) Rješenje 6 Odredite sup S, inf S, ma S i min S u skupu R ako je S = { R } a b = a a b + b a b, c < 0 a c b c. ( ), : 5. Skratiti razlomak znači brojnik i nazivnik

Више

Analiticka geometrija

Analiticka geometrija Analitička geometrija Predavanje 3 Konusni preseci (krive drugog reda, kvadratne krive) Novi Sad, 2018. Milica Žigić (PMF, UNS 2018) Analitička geometrija predavanje 3 1 / 22 Ime s obzirom na karakteristike

Више

Математика основни ниво 1. Одреди елементе скупова A, B, C: a) б) A = B = C = 2. Запиши елементе скупова A, B, C на основу слике: A = B = C = 3. Броје

Математика основни ниво 1. Одреди елементе скупова A, B, C: a) б) A = B = C = 2. Запиши елементе скупова A, B, C на основу слике: A = B = C = 3. Броје 1. Одреди елементе скупова A, B, C: a) б) A = B = C = 2. Запиши елементе скупова A, B, C на основу слике: A = B = C = 3. Бројеве записане римским цифрама запиши арапским: VIII LI XXVI CDXLIX MDCLXVI XXXIX

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Igor Sušić LOKALNA IZRAČUNLJIVOST Diplomski rad Voditelj rada: doc.dr.sc.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Igor Sušić LOKALNA IZRAČUNLJIVOST Diplomski rad Voditelj rada: doc.dr.sc. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Igor Sušić LOKALNA IZRAČUNLJIVOST Diplomski rad Voditelj rada: doc.dr.sc. Zvonko Iljazović Zagreb, lipanj 015. Ovaj diplomski

Више

vjezbe-difrfv.dvi

vjezbe-difrfv.dvi Zadatak 5.1. Neka je L: R n R m linearni operator. Dokažite da je DL(X) = L, X R n. Preslikavanje L je linearno i za ostatak r(h) = L(X + H) L(X) L(H) = 0 vrijedi r(h) lim = 0. (5.1) H 0 Kako je R n je

Више

Analiticka geometrija

Analiticka geometrija Analitička geometrija Predavanje 4 Ekscentricitet konusnih preseka i klasifikacija kvadratnih krivih Novi Sad, 2018. Milica Žigić (PMF, UNS 2018) Analitička geometrija predavanje 4 1 / 15 Ekscentricitet

Више

GEOMETRIJA 2 zadaci po kojima se dre vebe PODUDARNOST 1. (Sreda linija trougla) Ako su B 1 i C 1 sredixta dui CA i BA trougla ABC, onda su prave BC i

GEOMETRIJA 2 zadaci po kojima se dre vebe PODUDARNOST 1. (Sreda linija trougla) Ako su B 1 i C 1 sredixta dui CA i BA trougla ABC, onda su prave BC i GEOMETRIJA 2 zadaci po kojima se dre vebe PODUDARNOST 1. (Sreda linija trougla) Ako su B 1 i C 1 sredixta dui CA i BA trougla ABC, onda su prave BC i B 1 C 1 paralelne i vai B 1 C 1 = 1 2 BC. 2. Ako su

Више

Konstruktivne metode u geometriji prema predavanjima profesora Vladimira Voleneca verzija: 12. lipnja 2019.

Konstruktivne metode u geometriji prema predavanjima profesora Vladimira Voleneca verzija: 12. lipnja 2019. Konstruktivne metode u geometriji prema predavanjima profesora Vladimira Voleneca verzija: 12. lipnja 2019. Sadržaj 1 Euklidske konstrukcije 2 1.1 Povijest..................................... 2 1.2 Aksiomi

Више

Ravno kretanje krutog tela

Ravno kretanje krutog tela Ravno kretanje krutog tela Brzine tačaka tela u reprezentativnom preseku Ubrzanja tačaka u reprezentativnom preseku Primer određivanja brzina i ubrzanja kod ravnog mehanizma Ravno kretanje krutog tela

Више

Matematički fakultet Univerzitet u Beogradu Elementarne funkcije i preslikavanja u analizi Master rad Mentor: dr Miodrag Mateljević Student: Marija Vu

Matematički fakultet Univerzitet u Beogradu Elementarne funkcije i preslikavanja u analizi Master rad Mentor: dr Miodrag Mateljević Student: Marija Vu Matematički fakultet Univerzitet u Beogradu Elementarne funkcije i preslikavanja u analizi Master rad Mentor: dr Miodrag Mateljević Student: Marija Vujičić 1045/2015 Beograd, 2018. Sadržaj 1 Uvod 2 2 Stepena

Више

My_P_Red_Bin_Zbir_Free

My_P_Red_Bin_Zbir_Free БИНОМНА ФОРМУЛА Шт треба знати пре почетка решавања задатака? I Треба знати биному формулу која даје одговор на питање чему је једнак развој једног бинома када га степенујемо са бројем 0 ( ) или ( ) 0!,

Више

RG_V_05_Transformacije 3D

RG_V_05_Transformacije 3D Računarska grafika - vežbe 5 Transformacije u 3D grafici Transformacije u 3D grafici Slično kao i u D grafici, uz razlike: matrice su 4x4 postoji posebna matrica projekcije Konvencije: desni pravougli

Више

1. Vrednost izraza jednaka je: Rexenje Direktnim raqunom dobija se = 4 9, ili kra e S = 1 ( 1 1

1. Vrednost izraza jednaka je: Rexenje Direktnim raqunom dobija se = 4 9, ili kra e S = 1 ( 1 1 1. Vrednost izraza 1 1 + 1 5 + 1 5 7 + 1 7 9 jednaka je: Rexenje Direktnim raqunom dobija se 1 + 1 15 + 1 5 + 1 6 = 4 9, ili kra e S = 1 1 1 2 + 1 1 5 + 1 5 1 7 + 1 7 1 ) = 1 7 2 8 9 = 4 9. 2. Ako je fx)

Више

Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica

Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije m n, b Z m, c Z n. Takođe, očekuje se da

Више

Matematka 1 Zadaci za vežbe Oktobar Uvod 1.1. Izračunati vrednost izraza (bez upotrebe pomoćnih sredstava): ( ) [ a) : b) 3 3

Matematka 1 Zadaci za vežbe Oktobar Uvod 1.1. Izračunati vrednost izraza (bez upotrebe pomoćnih sredstava): ( ) [ a) : b) 3 3 Matematka Zadaci za vežbe Oktobar 5 Uvod.. Izračunati vrednost izraza bez upotrebe pomoćnih sredstava): ) [ a) 98.8.6 : b) : 7 5.5 : 8 : ) : :.. Uprostiti izraze: a) b) ) a b a+b + 6b a 9b + y+z c) a +b

Више

Algebarske strukture Boris Širola

Algebarske strukture Boris Širola Algebarske strukture Boris Širola UVOD Cilj ovog kratkog uvoda je prvo, neformalno, upoznavanje sa pojmovima i objektima koji su predmet proučavanja ovog kolegija, od kojih je centralan pojam algebarske

Више

Geometrija molekula

Geometrija molekula Geometrija molekula Oblik molekula predstavlja trodimenzionalni raspored atoma u okviru molekula. Geometrija molekula je veoma važan faktor koji određuje fizička i hemijska svojstva nekog jedinjenja, kao

Више

ALGEBRA I (2010/11)

ALGEBRA I (2010/11) ALGEBRA I (2010/11) ALGEBRA I(20010/11), KOLOKVIJUM I-NOVEMBAR, 24. novembar 2010. GRUPA I 1. Da li je tautologija: p ( q r) (p q) (p r). 2. Pronaći KKF i KDF za r ( p q). 3. Pronaći jean primer interpretacije

Више

Linearna algebra Mirko Primc

Linearna algebra Mirko Primc Linearna algebra Mirko Primc Sadržaj Poglavlje 1. Polje realnih brojeva 5 1. Prirodni i cijeli brojevi 5 2. Polje racionalnih brojeva 6 3. Polje realnih brojeva R 9 4. Polje kompleksnih brojeva C 13 5.

Више

Teorija skupova - blog.sake.ba

Teorija skupova - blog.sake.ba Uvod Matematika je jedan od najomraženijih predmeta kod većine učenika S pravom, dakako! Zapitajmo se šta je uzrok tome? Da li je matematika zaista toliko teška, komplikovana? Odgovor je jednostavan, naravno

Више

1.NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA PRVI RAZRED GIMNAZIJE.pdf

1.NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA PRVI RAZRED GIMNAZIJE.pdf GIMNAZIJA Informacijsko komunikacijskih tehnologija Razred: prvi NASTAVNI PROGRAM ZA PREDMET: MATEMATIKA; Sedmični broj časova: 3 Godišnji broj časova : 105 Programski sadržaji za prvi razred: Teme : 1)

Више

My_P_Trigo_Zbir_Free

My_P_Trigo_Zbir_Free Штa треба знати пре почетка решавања задатака? ТРИГОНОМЕТРИЈА Ниво - Основне формуле које произилазе из дефиниција тригонометријских функција Тригонометријске функције се дефинишу у правоуглом троуглу

Више

ANALITIČKA GEOMETRIJA Željka Milin Šipuš i Mea Bombardelli verzija Uvod i povijesni osvrt Analitička geometrija bavi se proučavanjem (klasične)

ANALITIČKA GEOMETRIJA Željka Milin Šipuš i Mea Bombardelli verzija Uvod i povijesni osvrt Analitička geometrija bavi se proučavanjem (klasične) ANALITIČKA GEOMETRIJA Željka Milin Šipuš i Mea Bombardelli verzija 1.0 1 Uvod i povijesni osvrt Analitička geometrija bavi se proučavanjem (klasične) euklidske geometrije ravnine i prostora koristeći algebarske

Више

Univerzitet u Nišu PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET Departman za matematiku Master rad GRUPNI INVERZ OPERATORA Mentor: Prof. dr Dijana Mosić Student: Iva

Univerzitet u Nišu PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET Departman za matematiku Master rad GRUPNI INVERZ OPERATORA Mentor: Prof. dr Dijana Mosić Student: Iva Univerzitet u Nišu PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET Departman za matematiku Master rad GRUPNI INVERZ OPERATORA Mentor: Prof. dr Dijana Mosić Student: Ivana Stamenković Niš, 2018. Sadržaj Predgovor 2 1 Uvod

Више

Konstrukcija i analiza algoritama Nina Radojičić februar Analiza algoritama, rekurentne relacije 1 Definicija: Neka su f i g dve pozitivne fun

Konstrukcija i analiza algoritama Nina Radojičić februar Analiza algoritama, rekurentne relacije 1 Definicija: Neka su f i g dve pozitivne fun Konstrukcija i analiza algoritama Nina Radojičić februar 2018. 1 Analiza algoritama, rekurentne relacije 1 Definicija: Neka su f i g dve pozitivne funkcije od argumenta n iz skupa N prirodnih brojeva.

Више

Математика напредни ниво 1. Посматрај слике, па поред тачног тврђења стави слово Т, а поред нетачног Н. а) A B б) C D в) F E г) G F д) E F ђ) D C 2. О

Математика напредни ниво 1. Посматрај слике, па поред тачног тврђења стави слово Т, а поред нетачног Н. а) A B б) C D в) F E г) G F д) E F ђ) D C 2. О 1. Посматрај слике, па поред тачног тврђења стави слово Т, а поред нетачног Н. а) A B б) C D в) F E г) G F д) E F ђ) D C 2. Одреди број елемената скупова: а) A = {x x N и x < 5} A = { } n(a) = б) B = {x

Више

Matematiqki fakultet Univerzitet u Beogradu Iracionalne jednaqine i nejednaqine Zlatko Lazovi 29. mart 2017.

Matematiqki fakultet Univerzitet u Beogradu Iracionalne jednaqine i nejednaqine Zlatko Lazovi 29. mart 2017. Matematiqki fakultet Univerzitet u Beogradu 29. mart 2017. Matematiqki fakultet 2 Univerzitet u Beogradu Glava 1 Iracionalne jednaqine i nejednaqine 1.1 Teorijski uvod Pod iracionalnim jednaqinama podrazumevaju

Више

Slide 1

Slide 1 0(a) 0(b) 0(c) 0(d) 0(e) :: :: Neke fizikalne veličine poput indeksa loma u anizotropnim sredstvima ovise o iznosu i smjeru, a nisu vektori. Stoga se namede potreba poopdavanja. Međutim, fizikalne veličine,

Више

Title

Title 1. Realni brojevi Prirodno bi bilo konstruisati skup realnih brojeva korak po korak, od prirodnih brojeva preko cijelih, racionalnih i na kraju iracionalnih. Medutim, mi ćemo tom problemu ovdje pristupiti

Више

ЗАДАЦИ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА ПРИПРЕМАЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА

ЗАДАЦИ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА ПРИПРЕМАЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА ЗАДАЦИ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА ПРИПРЕМАЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА p m m m Дат је полином ) Oдредити параметар m тако да полином p буде дељив са б) Одредити параметар m тако да остатак при дељењу p са буде једнак 7 а)

Више

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i gumica, hemijska olovka, geometrijski pribor. Upotreba

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум I колоквијум из Основа рачунарске технике I - надокнада СИ - 008/009 (10.05.009.) Р е ш е њ е Задатак 1 a) Пошто постоје вектори на којима се функција f не јавља и вектори на којима има вредност један,

Више

CIJELI BROJEVI 1.) Kako još nazivamo pozitivne cijele brojeve? 1.) Za što je oznaka? 2.) Ispiši skup prirodnih brojeva! 3.) Kako označavamo skup priro

CIJELI BROJEVI 1.) Kako još nazivamo pozitivne cijele brojeve? 1.) Za što je oznaka? 2.) Ispiši skup prirodnih brojeva! 3.) Kako označavamo skup priro CIJELI BROJEVI 1.) Kako još nazivamo pozitivne cijele brojeve? 1.) Za što je oznaka? 2.) Ispiši skup prirodnih brojeva! 3.) Kako označavamo skup prirodnih brojeva? 4.) Pripada li 0 skupu prirodnih brojeva?

Више

6-8. ČAS Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije,. Takođe

6-8. ČAS Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije,. Takođe 6-8. ČAS Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije,. Takođe, očekuje se da su koordinate celobrojne. U slučaju

Више

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET U NIŠU DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZADACI SA REŠENJIMA SA PRIJEMNOG ISPITA IZ MATEMATIKE, JUN Odrediti

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET U NIŠU DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZADACI SA REŠENJIMA SA PRIJEMNOG ISPITA IZ MATEMATIKE, JUN Odrediti PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET U NIŠU DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZADACI SA REŠENJIMA SA PRIJEMNOG ISPITA IZ MATEMATIKE, JUN 0. Odrediti moduo kompleksnog broja Rešenje: Uočimo da važi z = + i00

Више

ПРИРОДА И ЗНАК РЕШЕЊА 2 b ax bx c 0 x1 x2 2 D b 4ac a ( сви задаци су решени) c b D xx 1 2 x1/2 a 2a УСЛОВИ Решења реална и различита D>0 Решења реалн

ПРИРОДА И ЗНАК РЕШЕЊА 2 b ax bx c 0 x1 x2 2 D b 4ac a ( сви задаци су решени) c b D xx 1 2 x1/2 a 2a УСЛОВИ Решења реална и различита D>0 Решења реалн ПРИРОДА И ЗНАК РЕШЕЊА ax x c 0 x x D 4ac a ( сви задаци су решени) c D xx x/ a a УСЛОВИ Решења реална и различита D>0 Решења реална D Двоструко решење (реална и једнака решења) D=0 Комплексна решења (нису

Више

MAT KOL (Banja Luka) ISSN (p), ISSN (o) Vol. XX (2)(2014), PELLOVA JEDNAČINA I PITAGORIN

MAT KOL (Banja Luka) ISSN (p), ISSN (o) Vol. XX (2)(2014), PELLOVA JEDNAČINA I PITAGORIN MAT KOL (Banja Luka) ISSN 0354 6969 (p), ISSN 986 5228 (o) Vol. XX (2)(204), 59 68 http://www.imvibl.org/dmbl/dmbl.htm PELLOVA JEDNAČINA I PITAGORINE TROJKE Amra Duraković Bernadin Ibrahimpašić 2, Sažetak

Више

Natjecanje 2016.

Natjecanje 2016. I RAZRED Zadatak 1 Grafiĉki predstavi funkciju RJEŠENJE 2, { Za, imamo Za, ), imamo, Za imamo I RAZRED Zadatak 2 Neka su realni brojevi koji nisu svi jednaki, takvi da vrijedi Dokaži da je RJEŠENJE Neka

Више

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka)

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka) . B. Zapišimo zadane brojeve u obliku beskonačno periodičnih decimalnih brojeva: 3 4 = 0.7, = 0.36. Prvi od navedenih četiriju brojeva je manji od 3 4, dok su treći i četvrti veći od. Jedini broj koji

Више

58. Federalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola

58. Federalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola 58. TAKMIČENJE MLADIH MATEMATIČARA BOSNE I HERCEGOVINE FEDERALNO PRVENSTVO UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA Sarajevo, 4.0.018. godine PRVI RAZRED Zadatak 1 Ako su, i realni brojevi takvi da je 0, dokazati da vrijedi

Више

knjiga.dvi

knjiga.dvi 1. Vjerojatnost 1. lgebra dogadaja......................... 1 2. Vjerojatnost............................. 9 3. Klasični vjerojatnosni prostor................. 14 4. eskonačni vjerojatnosni prostor...............

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0802.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0802.doc Matematika szerb nyelven középszint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Важне

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Sveučilišni preddiplomski studij matematike Ana Vilić Unitarni operatori Završni rad Osije

Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Sveučilišni preddiplomski studij matematike Ana Vilić Unitarni operatori Završni rad Osije Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Sveučilišni preddiplomski studij matematike Ana Vilić Unitarni operatori Završni rad Osijek, 2018. Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku Odjel

Више

Nermin Hodzic, Septembar, Slicnost trouglova 1 Notacija: - A, B, C su uglovi kod vrhova A, B, C redom. -a, b, c su stranice trougla suprotne vrh

Nermin Hodzic, Septembar, Slicnost trouglova 1 Notacija: - A, B, C su uglovi kod vrhova A, B, C redom. -a, b, c su stranice trougla suprotne vrh Slicnost trouglova Notacija: - A, B, C su uglovi kod vrhova A, B, C redom. -a,, c su stranice trougla suprotne vrhovima A, B, C redom. -m a, m, m c su tezisnice iz vrhova A, B, C redom. -h a, h, h c su

Више

Алгебарски изрази 1. Запиши пет произвољних бројевних израза. 2. Израчунај вредност израза: а) : ; б) : (

Алгебарски изрази 1. Запиши пет произвољних бројевних израза. 2. Израчунај вредност израза: а) : ; б) : ( Алгебарски изрази 1. Запиши пет произвољних бројевних израза. 2. Израчунај вредност израза: а) 5 3 4 : 2 1 2 + 1 1 6 2 3 4 ; б) 5 3 4 : ( 2 1 2 + 1 1 6 ) 2 3 4 ; в) ( 5 3 4 : 2 1 2 + 1 1 6 ) 2 3 4 ; г)

Више

homotetija_ddj.dvi

homotetija_ddj.dvi Homotetija verzija.0: 16.10.016. uxan uki efinicija. Homotetija H O,k sa centrom O i koeficijentom k je preslikavanje ravni koje slika svaku taqku X u taqku X takvu da je OX = k OX. Homotetiju zovemo pozitivnom

Више

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA MJERA I INTEGRAL završni ispit 6. srpnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni!) 1.

JMBAG IME I PREZIME BROJ BODOVA MJERA I INTEGRAL završni ispit 6. srpnja (Knjige, bilježnice, dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni!) 1. MJERA I INTEGRAL završni ispit 6. srpnja 208. (Knjige bilježnice dodatni papiri i kalkulatori nisu dozvoljeni!). (8 bodova) Kao na predavanjima za d N sa P d : a b ] a d b d ] : a i b i R a i b i za i

Више

Microsoft Word - O nekim klasicnim kvadratnim Diofantovim jednacinama.docx

Microsoft Word - O nekim klasicnim kvadratnim Diofantovim jednacinama.docx Универзитет у Београду Математички факултет О неким класичним квадратним Диофантовим једначинама Мастер рад ментор: Марко Радовановић студент: Ивана Фируловић Београд, 2017. Садржај Увод...2 1. Линеарне

Више

Sadržaj 1 Diskretan slučajan vektor Definicija slučajnog vektora Diskretan slučajan vektor

Sadržaj 1 Diskretan slučajan vektor Definicija slučajnog vektora Diskretan slučajan vektor Sadržaj Diskretan slučajan vektor Definicija slučajnog vektora 2 Diskretan slučajan vektor Funkcija distribucije slučajnog vektora 2 4 Nezavisnost slučajnih vektora 2 5 Očekivanje slučajnog vektora 6 Kovarijanca

Више

gt3b.dvi

gt3b.dvi r t. h en m le w.e w w 7 VEKTORI U svijetu oko nas lako ćemo prepoznati mnoge veličine čija se vrijednost izražava brojem. To su primjerice duljina, površina, obujam, temperatura, tlak, masa, energija,

Више

m3b.dvi

m3b.dvi 7 VEKTORI U svijetu oko nas lako ćemo prepoznati mnoge veličine čija se vrijednost izražava brojem. To su, na primjer, duljina, površina, obujam, temperatura, tlak, masa, energija, specifična gustoća:::

Више

Рационални Бројеви Скуп рационалних бројева 1. Из скупа { 3 4, 2, 4, 11, 0, , 1 5, 12 3 } издвој подскуп: а) природних бројева; б) целих броје

Рационални Бројеви Скуп рационалних бројева 1. Из скупа { 3 4, 2, 4, 11, 0, , 1 5, 12 3 } издвој подскуп: а) природних бројева; б) целих броје Рационални Бројеви Скуп рационалних бројева. Из скупа {,,,, 0,,, } издвој подскуп: а) природних бројева; б) целих бројева; в) ненегативних рационалних бројева; г) негативних рационалних бројева.. Запиши

Више

3. КРИВОЛИНИЈСКИ ИНТЕГРАЛ

3. КРИВОЛИНИЈСКИ ИНТЕГРАЛ УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ МАТЕМАТИКА 3- ПРЕДАВАЊА Aкадемска 207/208 6. ИНТЕГРАЦИЈА ФУНКЦИЈА КОМПЛЕКСНЕ ПРОМЈЕНЉИВЕ 6.. Интеграл функције комплексне промјенљиве 6.2. Кошијева интегрална

Више

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt Полупречник унутрашњег проводника коаксијалног кабла је Спољашњи проводник је коначне дебљине унутрашњег полупречника и спољашњег Проводници кабла су начињени од бакра Кроз кабл протиче стална једносмерна

Више

МАТЕМАТИЧКА ГИМНАЗИЈА У БЕОГРАДУ МАТУРСКИ РАД из математике ТЕОРИЈА СКУПОВА ментор: Славко Моцоња ученик: Матија Срећковић, IVБ Београд, јун 2015.

МАТЕМАТИЧКА ГИМНАЗИЈА У БЕОГРАДУ МАТУРСКИ РАД из математике ТЕОРИЈА СКУПОВА ментор: Славко Моцоња ученик: Матија Срећковић, IVБ Београд, јун 2015. МАТЕМАТИЧКА ГИМНАЗИЈА У БЕОГРАДУ МАТУРСКИ РАД из математике ТЕОРИЈА СКУПОВА ментор: Славко Моцоња ученик: Матија Срећковић, IVБ Београд, јун 2015. САДРЖАЈ УВОД... 2 УВОД У СКУПОВЕ... 4 ЕЛЕМЕНТАРНЕ АКСИОМЕ...

Више

Microsoft Word - TAcKA i PRAVA3.godina.doc

Microsoft Word - TAcKA  i  PRAVA3.godina.doc TAČKA i PRAVA Najpre ćemo se upoznati sa osnovnim formulama i njihovom primenom.. Rastojanje izmeñu dve tače Ao su nam date tače A( x, y i B( x, y, onda rastojanje izmeñu njih računamo po formuli d( A,

Више

Univerzitet u Nišu Prirodno-matematički fakultet Departman za matematiku Različite karakterizacije proizvoda projektora Master rad Mentor: Prof. dr. D

Univerzitet u Nišu Prirodno-matematički fakultet Departman za matematiku Različite karakterizacije proizvoda projektora Master rad Mentor: Prof. dr. D Univerzitet u Nišu Prirodno-matematički fakultet Departman za matematiku Različite karakterizacije proizvoda projektora Master rad Mentor: Prof. dr. Dragana Cvetković-Ilić Student: Miljan Ilić Niš, 2019.

Више

handout.dvi

handout.dvi 39 Poglavlje 4 Lieve grupe 4.1 Kontinuirane grupe - Konačne grupe imaju binarnu operaciju (tablicu množenja) koja zadovoljava četiri aksioma. - elementima pridružujemo operatore REPs i IREPS moćni teoremi

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Elizabeta Borovec ALGEBARSKA PROŠIRENJA POLJA Diplomski rad Voditelj rada:

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Elizabeta Borovec ALGEBARSKA PROŠIRENJA POLJA Diplomski rad Voditelj rada: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU PRIRODOSLOVNO MATEMATIČKI FAKULTET MATEMATIČKI ODSJEK Elizabeta Borovec ALGEBARSKA PROŠIRENJA POLJA Diplomski rad Voditelj rada: prof. dr. sc. Dražen Adamović Zagreb, rujan, 2015.

Више

Аутор овог документа је Петар Аврамовић. Слободно га можете читати, размењивати, копирати, штампати али само као цео документ. у циљу сазнавања нечег

Аутор овог документа је Петар Аврамовић. Слободно га можете читати, размењивати, копирати, штампати али само као цео документ. у циљу сазнавања нечег Аутор овог документа је Петар Аврамовић. Слободно га можете читати, размењивати, копирати, штампати али само као цео документ. у циљу сазнавања нечег новог или подсећања нечег што сте заборавили. Немојте

Више

Microsoft PowerPoint - ravno kretanje [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ravno kretanje [Compatibility Mode] КИНЕМАТИКА КРУТОГ ТЕЛ (наставак) 1. транслаторно кретање. обртање тела око непокретне осе 3. сферно кретање 4. опште кретање 5. раванско (равно) кретање 1 Opšte kretanje krutog tela = ( t) y = y( t) y

Више

MAT-KOL (Banja Luka) XXV (1)(2019), DOI: /МК A ISSN (o) ISSN (o) JOŠ JEDAN DO

MAT-KOL (Banja Luka) XXV (1)(2019), DOI: /МК A ISSN (o) ISSN (o) JOŠ JEDAN DO MAT-KOL (Banja Luka) XXV ()(9), -8 http://www.imvibl.org/dmbl/dmbl.htm DOI:.75/МК9A ISSN 54-6969 (o) ISSN 986-588 (o) JOŠ JEDAN DOKAZ PTOLEMEJEVE TEOREME I NJENA ZNAČAJNA PRIMJENA Dr. Šefket Arslanagić,

Више

ФАКУЛТЕТ ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА

ФАКУЛТЕТ  ОРГАНИЗАЦИОНИХ  НАУКА Питања за усмени део испита из Математике 3 I. ДИФЕРЕНЦИЈАЛНЕ ЈЕДНАЧИНЕ 1. Појам диференцијалне једначине. Пикарова теорема. - Написати општи и нормални облик диференцијалне једначине првог реда. - Дефинисати:

Више

JEDNAKOSTI I JEDNAČINE,

JEDNAKOSTI I JEDNAČINE, ЛИНЕАРНА ДИОФАНТОВА ЈЕДНАЧИНА Диофантове једначине смо решавали у петом, шестом и седмом разреду. Тада смо се упознали и са појмом Диофантове једначине и појмом решења Диофантове једначине. Циљ ове наставне

Више

Nermin Hodzic, Septembar, Inverzija 1 Notacija: -Preslikavanje I(A) = A 1,za koje vrijedi OA OA 1 = r 2, i tacka A 1 se nalazi na zraki OA,naziv

Nermin Hodzic, Septembar, Inverzija 1 Notacija: -Preslikavanje I(A) = A 1,za koje vrijedi OA OA 1 = r 2, i tacka A 1 se nalazi na zraki OA,naziv Inverzija 1 Notacija: -Preslikavanje I(A) = A 1,za koje vrijedi OA OA 1 = r 2, i tacka A 1 se nalazi na zraki OA,nazivam inverzija u odnosu na kruznicu k(o, r). -I(P ) = P 1 je oznaka za sliku tacke P

Више

Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Preddiplomski studij matematike Margareta Tvrdy Banachovi prostori Završni rad Osijek, 2013

Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Preddiplomski studij matematike Margareta Tvrdy Banachovi prostori Završni rad Osijek, 2013 Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku Preddiplomski studij matematike Margareta Tvrdy Banachovi prostori Završni rad Osijek, 2013. Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku Odjel za matematiku

Више

os07zup-rjes.dvi

os07zup-rjes.dvi RJEŠENJA ZA 4. RAZRED OVDJE JE DAN JEDAN NAČIN RJEŠAVANJA ZADATAKA. UKOLIKO UČENIK IMA DRUGA- ČIJI POSTUPAK RJEŠAVANJA, ČLAN POVJERENSTVA DUŽAN JE I TAJ POSTUPAK OCI- JENITI I BODOVATI NA ODGOVARAJUĆI

Више

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloxkog razvoja Druxtvo matematiqara Srbije DRЖAVNO TAKMIQENjE IZ MATEMATIKE UQENIKA SREDNjIH XKOLA 10. mart Pr

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloxkog razvoja Druxtvo matematiqara Srbije DRЖAVNO TAKMIQENjE IZ MATEMATIKE UQENIKA SREDNjIH XKOLA 10. mart Pr Prvi razred A kategorija 1. Za prirodan broj n oznaqimo sa x n broj koji se dobije uzastopnim zapisivanjem svih prirodnih brojeva od 1 do n jedan iza drugog (npr. x 14 = 1234567891011121314). Neka je funkcija

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум II колоквијум из Основа рачунарске технике I - 27/28 (.6.28.) Р е ш е њ е Задатак На улазе x, x 2, x 3, x 4 комбинационе мреже, са излазом z, долази четворобитни BCD број. Ако број са улаза при дељењу

Више

9. : , ( )

9.  :  ,    ( ) 9. Динамика тачке: Енергиjа, рад и снага (први део) др Ратко Маретић др Дамир Мађаревић Департман за Техничку механику, Факултет техничких наука Нови Сад Садржаj - Шта ћемо научити (1) 1. Преглед литературе

Више

DISKRETNA MATEMATIKA

DISKRETNA MATEMATIKA DISKRETNA MATEMATIKA Kombinatorika Permutacije, kombinacije, varijacije, binomna formula Ivana Milosavljević - 1 - 1. KOMBINATORIKA PRINCIPI PREBROJAVANJA Predmet kombinatorike je raspoređivanje elemenata

Више

MAT-KOL (Banja Luka) XXIII (4)(2017), DOI: /МК Ž ISSN (o) ISSN (o) ЈЕДНА

MAT-KOL (Banja Luka) XXIII (4)(2017), DOI: /МК Ž ISSN (o) ISSN (o) ЈЕДНА MAT-KOL (Banja Luka) XXIII (4)(07) 9-35 http://www.mvbl.org/dmbl/dmbl.htm DOI: 0.75/МК7049Ž ISSN 0354-6969 (o) ISSN 986-588 (o) ЈЕДНА КЛАСА ХЕРОНОВИХ ТРОУГЛОВА БЕЗ ЦЕЛОБРОЈНИХ ВИСИНА Милан Живановић Висока

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум Задатак 1 I колоквијум из Основа рачунарске технике I - надокнада - 008/009 (16.05.009.) Р е ш е њ е a) Пошто постоје вектори на којима се функција f не јавља и вектори на којима има вредност један, лако

Више

М А Т Е М А Т И К А Први разред (180) Предмети у простору и односи међу њима (10; 4 + 6) Линија и област (14; 5 + 9) Класификација предмета према свој

М А Т Е М А Т И К А Први разред (180) Предмети у простору и односи међу њима (10; 4 + 6) Линија и област (14; 5 + 9) Класификација предмета према свој М А Т Е М А Т И К А Први разред (180) Предмети у простору и односи међу њима (10; 4 + 6) Линија и област (14; 5 + 9) Класификација предмета према својствима (6; 2 + 4) Природни бројеви до 100 (144; 57

Више