PRIMER 1 ISPITNI ZADACI 1. ZADATAK Teret težine G = 2 [kn] vezan je užadima DB i DC. Za ravnotežni položaj odrediti sile u užadima. = 60 o, β = 120 o

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "PRIMER 1 ISPITNI ZADACI 1. ZADATAK Teret težine G = 2 [kn] vezan je užadima DB i DC. Za ravnotežni položaj odrediti sile u užadima. = 60 o, β = 120 o"

Транскрипт

1 PRIMER 1 ISPITNI ZADACI Teret težine G = 2 [kn] vezan je užadima DB i DC. Za ravnotežni položaj odrediti sile u užadima. = 60 o, β = 120 o Homogena pločica ACBD, težine G, sa težištem u tački C, dobijena je isecanjem trougaone pločice ABC iz trougaone pločice ABD. Teme A pločice vezano je zglobno, a za teme B je vezano lako nerastegljivo uže o čiji drugi kraj visi teret Q = G/2. Uže je prebačeno preko malog kotura H tako da sa horizontalom gradi ugao od 45 o za ravnotežni položaj pločice koji je ostvaren pomoću tega P. Odrediti: a) Težinu tega P koji je vezan za uže DE prebačeno preko malog kotura K tako da uže ima pravac CD; b) Silu u zglobu A. Čelično uže dizalice treba da nosi teret od F = 2 [kn]. Koliko žica prečnika d = 1.5 [mm] treba da ima uže ako je dozvoljeni napon na istezanje materijala od koga je napravljena žica σ de = 25 [kn/cm 2 ]? Prosta greda opterećena je koncentrisanom silom F = 20 [kn] i jednako raspodeljenim kontinualnim opterećenjem q = 5 [kn/m]. Dimenzionisati prostu gredu ako je: σ df = 12 [kn/cm 2 ], a = 2 [m], b = c = 1.5 [m] i ako je ona: a) kružnog poprečnog preseka; b) pravougaonog poprečnog preseka odnosa stranica b/h = 2/3.

2 PRIMER 2 ISPITNI ZADACI Prost štap AB, zglobno vezan u tački A i opterećen na kraju B teretom G, pridržava se nerastegljivim užetom koje vezano za kraj štapa B i prebačeno preko malog kotura C, a na čijem kraju visi teret težine Q. Osa zgloba A i kotura C se nalaze na istoj vertikali. Dužina štapa jednaka je rastojanju od zgloba A do kotura C. Zanemarujući težinu štapa i dimenzije kotura, za ravnotežni položaj štapa odrediti ugao i silu u štapu AB. Analitičkim postupkom odrediti sile u štapovima date ravne lake rešetke opterećene silom F = 100 [N] kao na slici. Horizontalni čelični štap, dužine 4 [m], kvadratnog poprečnog preseka, stranice 1 [cm], izdužio se pri zagrevanju za 1 [mm]. Kolikim silama treba pritiskati na krajevima štapa da bi se izduženje poništilo ako je E = [N/cm 2 ]? a) Za nosač na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati statičke dijagrame. a = 2 [m], F = 10 [kn], q = 10 [kn/m] ; b) Izračunati maksimalni normalni i tangencijalni napon u kritičnoj tački nosača. Nacrtati dijagram normalnih napona u datom preseku. c) Dimenzionisati nosač prema najvećem momentu savijanja ako je: σ df = 10 [kn/cm 2 ] i = d/h = 1/4.

3 PRIMER 3 ISPITNI ZADACI Homogeni štap AB, dužine l, težine G = 40 3 [kn], oslanja se krajem B na vertikalni zid i krajem A na pod. Za kraj A vezano je lako uže koje je prebačeno preko lakog kotura K. Za kraj užeta D visi teret Q = 20 [kn]. Odrediti ugao koji štap gradi sa podom i reakcije u tačkama oslanjanja štapa. Kran težine G = 60 [kn] nosi teret težine G 1 = 40 [kn] koji je obešen u tački E. Odrediti pritiske točkova krana A i B na šine, ako je težište krana C na vertikali kroz D, rastojanje a = 6 [m] i rastojanje između točkova l = 4 [m]. Betonski stub poprečnog preseka [cm] pritisnut je silom F. Odrediti veličinu ove sile ako normalan napon u kosom preseku, pod uglom 30º prema poprečnom preseku, iznosi 10 [N/cm 2 ]. Odrediti tangencijalni napon za taj presek. Dimenzionisati prostu gredu dužine l = 6 [m], kvadratnog poprečnog preseka, ako je opterećena jednolikim opterećenjem q = 1/2 [kn/m]. Dozvoljeni napon materijala na savijanje iznosi σ df = 1 [kn/cm 2 ].

4 PRIMER 4 Kran težine 30 [kn] nosi teret težine 100 [kn] koji je obešen u tački E. Ako je rastojanje između šina l = 5 [m] i a = 3 [m], odrediti: a) Pritiske točkova krana na šine ako se težište C krana nalazi na vertikali kroz tačku D. b) Najveću težinu koju kran može da nosi a da ne dođe do prevrtanja oko točka B. Homogena greda AB, dužine l = 2 [m] i težine G 1 = 1 [kn], uzidana je u zid pod uglom α = 45 o. Na gredi leži cilindar težine G 2 = 4 [kn], koji dodiruje gredu u tački C, a zid u tački D. Rastojanje AC = 1 [m]. Odrediti reakcije veza u tačkama A, C i D. Horizontalni čelični štap, dužine 4 [m], kvadratnog poprečnog preseka, stranice 1 [cm], izdužio se pri zagrevanju za 1 [mm]. Kolikim silama treba pritiskati na krajevima štapa da bi se izduženje poništilo ako je E = [N/cm 2 ]? Za nosač sa Gerberovim zglobom, prikazan na slici: a) analitičkom metodom odrediti otpore oslonaca i nacrtati statičke dijagrame; b) izračunati dimenzije poprečnog preseka obeleženog na slici; a = 1 [m], b = 4 [m], c = 1 [m], d = e = 2 [m], F 1 = 2 [kn], q = 1 [kn/m] ; σ df = 10 [kn/cm 2 ] i = h/h = 1/2.

5 PRIMER 5 Prost (laki) štap AB, zglobno vezan u tački A i opterećen na kraju B teretom G, pridržava se nerastegljivim užetom koje vezano za kraj štapa B i prebačeno preko malog kotura C, a na čijem kraju visi teret težine Q. Osa zgloba A i kotura C se nalaze na istoj vertikali. Dužina štapa AB jednaka je rastojanju od zgloba A do kotura C. Zanemarujući težinu štapa i dimenzije kotura, odrediti ugao i silu u štapu AB za ravnotežni položaj štapa. Homogeni prizmatični štap AB, koji se može obrtati oko horizontalne ose A, oslanja se na omotač glatkog valjka prečnika 2r. Valjak leži na horizontalnoj ravni, a vezan je pomoću kanapa AC dužine 2r za tačku A. Težina štapa iznosi 16 [kn], a dužina 3r. Odrediti silu u kanapu, pritisak štapa na valjak i otpor zgloba A. Betonski stub poprečnog preseka [cm] pritisnut je silom F. a) Odrediti veličinu sile F ako normalni napon u kosom preseku, pod uglom 30º prema poprečnom preseku, iznosi 5 [N/cm 2 ]. b) Odrediti tangencijalni napon za dati kosi presek. Za nosač sa Gerberovim zglobom, prikazan na slici: a) analitičkom metodom odrediti otpore oslonaca i nacrtati statičke dijagrame; b) izračunati dimenzije poprečnog preseka obeleženog na slici; a = 1 [m], b = 4 [m], c = 1 [m], d = e = 2 [m], F 1 = 2 [kn], q = 1 [kn/m] ; σ df = 10 [kn/cm 2 ] i = h/h = 1/2.

6 PRIMER 6 Homogeni štap AB, dužine l, težine G = 40 3 [kn], oslanja se krajem B na vertikalni zid i krajem A na pod. Za kraj A vezano je lako uže koje je prebačeno preko lakog kotura K. O kraj D užeta visi teret težine Q = 20 [kn]. Odrediti ugao koji štap gradi sa podom i reakcije u tačkama oslanjanja štapa. Homogena pravougaona ploča ABCD, težine Q, može se obrtati u horizontalnoj ravni oko nepomičnog zgloba A. Ploča se održava u prikazanom ravnotežnom položaju pomoću užadi koja su prebačena preko glatkih nepokretnih koturova E i F i zategnuta silama. Odrediti intenzitet sile P u užetu koje je prebačeno preko kotura F i otpor zgloba A za slučaj kada je Q = 100 [kn], a uže koje je prebačeno preko kotura E zategnuto silom S = 25 [kn]. AB CD 3 m, AD 4 m BC. Čelično uže dizalice treba da nosi teret od F = 2 [kn]. Koliko žica prečnika d = 1.5 [mm] treba da ima uže ako je dozvoljeni napon na istezanje materijala od koga je napravljena žica σ de = 25 [kn/cm 2 ]? Dimenzionisati prostu gredu dužine l = 6 [m], kvadratnog poprečnog preseka, ako je opterećena jednolikim opterećenjem q = 1/2 [kn/m]. Dozvoljeni napon materijala na savijanje iznosi σ df = 1 [kn/cm 2 ]..

7 PRIMER 7 Kojom horizontalnom silom F h treba vući držalju valjka AB da bi valjak prešao prag visine h = 10 [cm]? Poluprečnik valjka iznosi r = 50 [cm], a težina valjka G = 100 [N]. Horizontalna greda AB, težine 10 [kn], pričvršćena je za zid zglobom A i oslanja se na oslonac C. Za kraj B grede zglobom je pričvršćena greda BE težine 20 [kn] koja se oslanja na ispust D. Pri tome je: Odrediti reakcije oslonaca. 1 CB AB, 1 DE BE, α = 45 o. 3 3 Vratilo kružnog poprečnog preseka, prečnika 80 [mm], prenosi snagu 300 [Nm/s] pri 240 [obr./min.]. Odrediti najveći tangencijalni napon i ugao uvijanja vratila ako je njegova dužina 5 [m], a modul klizanja 800 [kn/cm 2 ]. Za nosač AB sa posrednim opterećenjem CD: a) analitičkom metodom odrediti otpore oslonaca A i B i nacrtati statičke dijagrame nosača AB; a = 1 [m], b = 4 [m], c = 1 [m], e = 2 [m], F 1 = 2 [kn], q = 1 [kn/m] ; b) izračunati dimenzije kvadratnog poprečnog preseka nosača ako je σ df = 10 [kn/cm 2 ].

8 PRIMER 8 Prost (laki) štap AB, zglobno vezan u tački A i opterećen na kraju B teretom G, pridržava se nerastegljivim užetom koje vezano za kraj štapa B i prebačeno preko malog kotura C, a na čijem kraju visi teret težine Q. Osa zgloba A i kotura C se nalaze na istoj vertikali. Dužina štapa AB jednaka je rastojanju od zgloba A do kotura C. Zanemarujući težinu štapa i dimenzije kotura, odrediti ugao i silu u štapu AB za ravnotežni položaj štapa. Homogena pravougaona ploča ABCD, težine Q, može se obrtati u horizontalnoj ravni oko nepomičnog zgloba A. Ploča se održava u prikazanom ravnotežnom položaju pomoću užadi koja su prebačena preko glatkih nepokretnih koturova E i F i zategnuta silama. Odrediti intenzitet sile P u užetu koje je prebačeno preko kotura F i otpor zgloba A za slučaj kada je Q = 100 [kn], a uže koje je prebačeno preko kotura E zategnuto silom S = 25 [kn]. AB CD 3 m, AD 4 m BC. Čelično uže dizalice treba da nosi teret od F = 2 [kn]. Koliko žica prečnika d = 1.5 [mm] treba da ima uže ako je dozvoljeni napon na istezanje materijala od koga je napravljena žica σ de = 25 [kn/cm 2 ]? Dimenzionisati prostu gredu dužine l = 6 [m], kvadratnog poprečnog preseka, ako je opterećena jednolikim opterećenjem q = 1/2 [kn/m]. Dozvoljeni napon materijala na savijanje iznosi σ df = 1 [kn/cm 2 ].

9 PRIMER 9 Prost (laki) štap AB, zglobno vezan u tački A i opterećen na kraju B teretom G, pridržava se nerastegljivim užetom koje vezano za kraj štapa B i prebačeno preko malog kotura C, a na čijem kraju visi teret težine Q. Osa zgloba A i kotura C se nalaze na istoj vertikali. Dužina štapa AB jednaka je rastojanju od zgloba A do kotura C. Zanemarujući težinu štapa i dimenzije kotura, odrediti ugao i silu u štapu AB za ravnotežni položaj štapa. Homogeni štap AB, dužine 2 [m] i težine 100 [N], postavljen je u unutrašnjost glatkog polukružnog prstena poluprečnika 1 [m] u vertikalnoj ravni. a) Odrediti reakcije u tačkama oslanjanja štapa. b) Na kom rastojanju AE treba dejstvovati silom F = 200 [N] upravno na štap da bi se u položaju ravnoteže štapa njegov kraj A nalazio na istoj vertikali sa centrom O polukružnog prstena? Horizontalni čelični štap, dužine 4 [m], kvadratnog poprečnog preseka, stranice 1 [cm], izdužio se pri zagrevanju za 1 [mm]. Kolikim silama treba pritiskati na krajevima štapa da bi se izduženje poništilo ako je E = [N/cm 2 ]? Prosta greda AB, raspona 9 [m], opterećena je teretima F 1 = 3 [kn] i F 2 = 2 [kn]. a = 3 [m], b = 4 [m], c = 2 [m]. a) Odrediti reakcije u osloncima A i B; b) Izračunati momente u karakterističnim tačkama grede; c) Nacrtati statičke dijagrame; d) Odrediti najveće normalne napone (ivične) u opasnom preseku grede i nacrtati dijagram normalnog napona ukoliko je greda kružnog poprečnog preseka; e) Dimenzionisati gredu za slučaj kružnog poprečnog preseka i ukoliko je ona od čelika čiji je dozvoljeni napon na savijanje σ df = 12 [kn/cm 2 ].

10 PRIMER 10 Homogeni štap AB, dužine l, težine G = 40 3 [kn], oslanja se krajem B na vertikalni zid i krajem A na pod. Za kraj A vezano je lako uže koje je prebačeno preko lakog kotura K. Za kraj užeta D visi teret Q = 20 [kn]. Odrediti ugao koji štap gradi sa podom i reakcije u tačkama oslanjanja štapa. Kran težine G = 60 [kn] nosi teret težine G 1 = 40 [kn] koji je obešen u tački E. Odrediti pritiske točkova krana A i B na šine, ako je težište krana C na vertikali kroz D, rastojanje a = 6 [m] i rastojanje između točkova l = 4 [m]. Betonski stub poprečnog preseka [cm] pritisnut je silom F. Odrediti veličinu ove sile ako normalan napon u kosom preseku, pod uglom 30º prema poprečnom preseku, iznosi 10 [N/cm 2 ]. Odrediti tangencijalni napon za taj presek. Dimenzionisati prostu gredu dužine l = 6 [m], kvadratnog poprečnog preseka, ako je opterećena jednolikim opterećenjem q = 0.5 [kn/m]. Dozvoljeni napon materijala na savijanje iznosi σ df = 1 [kn/cm 2 ].

11 PRIMER 11 Prost (laki) štap AB, zglobno vezan u tački A i opterećen na kraju B teretom G, pridržava se nerastegljivim užetom koje vezano za kraj štapa B i prebačeno preko malog kotura C, a na čijem kraju visi teret težine Q. Osa zgloba A i kotura C se nalaze na istoj vertikali. Dužina štapa AB jednaka je rastojanju od zgloba A do kotura C. Zanemarujući težinu štapa i dimenzije kotura, odrediti ugao i silu u štapu AB za ravnotežni položaj štapa. Homogeni štap AB, dužine 2 [m] i težine 100 [N], postavljen je u unutrašnjost glatkog polukružnog prstena poluprečnika 1 [m] u vertikalnoj ravni. a) Odrediti reakcije u tačkama oslanjanja štapa. b) Na kom rastojanju AE treba dejstvovati silom F = 200 [N] upravno na štap da bi se u položaju ravnoteže štapa njegov kraj A nalazio na istoj vertikali sa centrom O polukružnog prstena? Horizontalni čelični štap, dužine 4 [m], kvadratnog poprečnog preseka, stranice 1 [cm], izdužio se pri zagrevanju za 1 [mm]. Kolikim silama treba pritiskati na krajevima štapa da bi se izduženje poništilo ako je E = [N/cm 2 ]? Prosta greda AB, raspona 9 [m], opterećena je teretima F 1 = 3 [kn] i F 2 = 2 [kn]. a = 3 [m], b = 4 [m], c = 2 [m]. a) Odrediti reakcije u osloncima A i B; b) Izračunati momente u karakterističnim tačkama grede; c) Nacrtati statičke dijagrame; d) Odrediti najveće normalne napone (ivične) u opasnom preseku grede i nacrtati dijagram normalnog napona ukoliko je greda kružnog poprečnog preseka; e) Dimenzionisati gredu za slučaj kružnog poprečnog preseka i ukoliko je ona od čelika čiji je dozvoljeni napon na savijanje σ df = 12 [kn/cm 2 ].

12 PRIMER 12 Analitičkim postupkom odrediti sile u štapovima date ravne lake rešetke opterećene silom F = 100 [N] kao na slici. Homogena greda AB, dužine l = 1.2 [m] i težine G = 1 [kn], uzidana je u zid pod uglom α = 45 o. Na gredi leži cilindar težine G 1 = 4 [kn], koji dodiruje gredu u tački C, a zid u tački D. Rastojanje AC = a = 0.6 [m]. Odrediti reakcije veza u tačkama A, C i D. Vratilo kružnog poprečnog preseka, prečnika 100 [mm], prenosi snagu od 600 [Nm/s] pri 4 [ob./s]. Odrediti najveći tangencijalni napon i ugao uvijanja vratila ako je njegova dužina 4 [m], a modul klizanja 800 [kn/cm 2 ]. a) Za nosač na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati statičke dijagrame. a = 2 [m], F = 2 [kn], q = 4 [kn/m] ; b) Dimenzionisati nosač oblika poprečnog preseka prikazanog na slici prema najvećem momentu savijanja, ako je σ df = 10 [kn/cm 2 ] i = d/h = 1/2.

13 PRIMER 13 Teret težine G = 2 [kn] vezan je užadima DB i DC. Odrediti sile u užadima za ravnotežni položaj tereta. = 60 o, β = 120 o Homogena kvadratna ploča ABCD, težine Q, može se obrtati u horizontalnoj ravni oko nepomičnog zgloba A. Ploča se održava u prikazanom ravnotežnom položaju pomoću užadi koja su prebačena preko glatkih nepokretnih koturova E i F i zategnuta silama. Odrediti intenzitet sile P u užetu koje je prebačeno preko kotura F i otpor zgloba A za slučaj kada je Q = 100 [kn], a uže koje je prebačeno preko kotura E zategnuto silom S = 25 [kn]. Stranica ploče je dužine 1 [m]. Čelično uže dizalice treba da nosi teret mase dve tone. Izračunati koliko žica prečnika 1 [mm] treba da ima uže ako je dozvoljeni napon na istezanje materijala od koga je napravljena žica σ de = 25 [kn/cm 2 ]. Za nosač AB sa posrednim opterećenjem CD: a) analitičkom metodom odrediti otpore oslonaca A i B i nacrtati statičke dijagrame nosača AB; b) izračunati dimenzije poprečnog preseka obeleženog na slici; a = 2 [m], b = 4 [m], c = 2 [m], e = 6 [m], F 1 = 2 [kn], q = 0.5 [kn/m] ; σ df = 10 [kn/cm 2 ] i = d/h = 1/2.

14 PRIMER 14 Tereti A i B, težina G A = 20 [N] i G B = 30 [N], nalaze se na katetama pravouglog trougla međusobno spojeni nerastegljivim užetom. Zanemarujući trenje, odrediti: a) reakcije kateta pravouglog trougla na data opterećenja; b) položaj ravnoteže, tj. vrednost ugla α koja mora biti zadovoljena da bi tereti bili u stanju mirovanja; c) silu u užetu kojim su povezani tereti. Kran težine 30 [kn] nosi teret težine 10 [kn] koji je obešen u tački E. Ako je rastojanje između šina l = 6 [m] i a = 5 [m], odrediti: a) Pritiske točkova krana na šine ako se težište C krana nalazi na vertikali kroz tačku D. b) Najveću težinu koju kran može da nosi a da ne dođe do prevrtanja. Teret mase [kg] obešen je pomoću užeta o kuku. Krajevi užeta čine ugao α = 60 o. Odrediti: a) Sile u delovima užeta; b) Potreban prečnik užeta ako je dozvoljeni napon na istezanje σ de = 2 [kn/cm 2 ]. a) Za nosač na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati statičke dijagrame. a = 2 [m], F = 2 [kn], q = 4 [kn/m] ; b) Dimenzionisati nosač prema najvećem momentu savijanja ako je σ df = 10 [kn/cm 2 ] i = d/h = 1/2.

15 PRIMER 15 Prost (laki) štap AB, zglobno vezan u tački A i opterećen na kraju B teretom G, pridržava se nerastegljivim užetom koje vezano za kraj štapa B i prebačeno preko malog kotura C, a na čijem kraju visi teret težine Q. Osa zgloba A i kotura C se nalaze na istoj vertikali. Dužina štapa AB jednaka je rastojanju od zgloba A do kotura C. Zanemarujući težinu štapa i dimenzije kotura, odrediti ugao i silu u štapu AB za ravnotežni položaj štapa. Homogeni prizmatični štap AB, koji se može obrtati oko horizontalne ose A, oslanja se na omotač glatkog valjka prečnika 2r. Valjak leži na horizontalnoj ravni, a vezan je pomoću kanapa AC dužine 2r za tačku A. Težina štapa iznosi 16 [kn], a dužina 3r. Odrediti silu u kanapu, pritisak štapa na valjak i otpor zgloba A. Betonski stub poprečnog preseka [cm] pritisnut je silom F. Odrediti: a) Veličinu sile F ako normalni napon u kosom preseku, pod uglom 30º prema poprečnom preseku, iznosi 5 [N/cm 2 ]. b) Tangencijalni napon za dati kosi presek. Za nosač sa Gerberovim zglobom, prikazan na slici: a) analitičkom metodom odrediti otpore oslonaca i nacrtati statičke dijagrame; b) izračunati dimenzije poprečnog preseka obeleženog na slici; a = 1 [m], b = 4 [m], c = 1 [m], d = e = 2 [m], F 1 = 2 [kn], q = 1 [kn/m] ; σ df = 10 [kn/cm 2 ] i = h/h = 1/2.

16 PRIMER 16 O štap AB, koji može da se obrće oko zgloba A, obešen je pomoću konca u tački B teret P težine 10 [N]. Za kraj B štapa vezan je drugi konac koji je prebačen preko nepokretnog kotura D i zategnut tegom Q težine 20 [N]. Dužina štapa AB jednaka je rastojanju AD. Ukoliko težina štapa iznosi 20 [N], odrediti veličinu ugla DAB = α pri kojem će štap biti u ravnoteži. Trenje zanemariti. Homogena kvadratna ploča ABCD, težine Q, može se obrtati u horizontalnoj ravni oko nepomičnog zgloba A. Ploča se održava u prikazanom ravnotežnom položaju pomoću užadi koja su prebačena preko glatkih nepokretnih koturova E i F i zategnuta silama. Odrediti intenzitet sile P u užetu koje je prebačeno preko kotura F i otpor zgloba A za slučaj kada je Q = 100 [kn], a uže koje je prebačeno preko kotura E zategnuto silom S = 25 [kn]. Stranica ploče je dužine 1 [m]. Čelično uže dizalice treba da nosi teret mase dve tone. Izračunati koliko žica prečnika 1 [mm] treba da ima uže ako je dozvoljeni napon na istezanje materijala od koga je napravljena žica σ de = 25 [kn/cm 2 ]. Prosta greda AB opterećena je u tački D koncentrisanom silom F i na delu AC jednako raspodeljenim kontinualnim opterećenjem q. Dimenzionisati prostu gredu ako je ona: a) kružnog poprečnog preseka; b) pravougaonog poprečnog preseka, odnosa stranica d/h = ½. F = 2 [kn], q = 5 [kn/m]. a = 2 [m], b = 1 [m], c = 1 [m]. σ df = 10 [kn/cm 2 ].

17 PRIMER 17 Homogeni štap AB, dužine l = 1,2 [m] i težine G = 100 [N], zglobno je vezan u tački A. U tački D (AD = l/3), obešen je teret Q = 300 [N], a na kraju B štapa dejstvuje koncentrisana sila F = 75 [N] upravno na osu štapa. Za ravnotežni položaj štapa odrediti ugao α koji osa štapa gradi sa vertikalom i silu u zglobu. Homogena greda AB, dužine l = 1.2 [m] i težine G = 1 [kn], uzidana je u zid pod uglom α = 45 o. Na gredi leži cilindar težine G 1 = 4 [kn], koji dodiruje gredu u tački C, a zid u tački D. Rastojanje AC = a = 0.6 [m]. Odrediti reakcije veza u tačkama A, C i D. Teret mase [kg] obešen je pomoću užeta o kuku. Krajevi užeta čine ugao α = 60 o. Odrediti: a) Sile u delovima užeta; b) Potreban prečnik užeta ako je dozvoljeni napon na istezanje σ de = 2 [kn/cm 2 ]. Prosta greda AB opterećena je u tački D koncentrisanom silom F i na delu AC jednako raspodeljenim kontinualnim opterećenjem q. Dimenzionisati prostu gredu ako je ona: a) kružnog poprečnog preseka; b) pravougaonog poprečnog preseka, odnosa stranica d/h = ½. F = 2 [kn], q = 5 [kn/m]. a = 2 [m], b = 1 [m], c = 1 [m]. σ df = 10 [kn/cm 2 ].

18 PRIMER 18 Teret težine G = 2 [kn] vezan je užadima DB i DC. Odrediti sile u užadima za ravnotežni položaj tereta. = 60 o, β = 120 o Homogena kvadratna ploča ABCD, težine Q, može se obrtati u horizontalnoj ravni oko nepomičnog zgloba A. Ploča se održava u prikazanom ravnotežnom položaju pomoću užadi koja su prebačena preko glatkih nepokretnih koturova E i F i zategnuta silama. Odrediti intenzitet sile P u užetu koje je prebačeno preko kotura F i otpor zgloba A za slučaj kada je Q = 100 [kn], a uže koje je prebačeno preko kotura E zategnuto silom S = 25 [kn]. Stranica ploče je dužine 1 [m]. Čelično uže dizalice treba da nosi teret mase dve tone. Izračunati koliko žica prečnika 1 [mm] treba da ima uže ako je dozvoljeni napon na istezanje materijala od koga je napravljena žica σ de = 25 [kn/cm 2 ]. Za nosač AB sa posrednim opterećenjem CD: a) analitičkom metodom odrediti otpore oslonaca A i B i nacrtati statičke dijagrame nosača AB; b) izračunati dimenzije poprečnog preseka obeleženog na slici; a = 2 [m], b = 4 [m], c = 2 [m], e = 6 [m], F 1 = 2 [kn], q = 0.5 [kn/m] ; σ df = 10 [kn/cm 2 ] i = d/h = 1/2.

19 PRIMER 19 Homogeni štap AB, dužine l = 1,2 [m] i težine G = 100 [N], zglobno je vezan u tački A. U tački D (AD = l/3), obešen je teret Q = 300 [N], a na kraju B štapa dejstvuje koncentrisana sila F = 75 [N] upravno na osu štapa. Za ravnotežni položaj štapa odrediti ugao α koji osa štapa gradi sa vertikalom i silu u zglobu. Homogena greda AB, dužine l = 1.2 [m] i težine G = 1 [kn], uzidana je u zid pod uglom α = 45 o. Na gredi leži cilindar težine G 1 = 4 [kn], koji dodiruje gredu u tački C, a zid u tački D. Rastojanje AC = a = 0.6 [m]. Odrediti reakcije veza u tačkama A, C i D. Teret mase [kg] obešen je pomoću užeta o kuku. Krajevi užeta čine ugao α = 60 o. Odrediti: a) Sile u delovima užeta; b) Potreban prečnik užeta ako je dozvoljeni napon na istezanje σ de = 2 [kn/cm 2 ]. Prosta greda AB opterećena je u tački D koncentrisanom silom F i na delu AC jednako raspodeljenim kontinualnim opterećenjem q. Dimenzionisati prostu gredu ako je ona: a) kružnog poprečnog preseka; b) pravougaonog poprečnog preseka, odnosa stranica d/h = ½. F = 2 [kn], q = 5 [kn/m]. a = 2 [m], b = 1 [m], c = 1 [m]. σ df = 10 [kn/cm 2 ].

20 PRIMER 20 O štap AB, koji može da se obrće oko zgloba A, obešen je pomoću konca u tački B teret P težine 10 [N]. Za kraj B štapa vezan je drugi konac koji je prebačen preko nepokretnog kotura D i zategnut tegom Q težine 20 [N]. Dužina štapa AB jednaka je rastojanju AD. Ukoliko težina štapa iznosi 20 [N], odrediti veličinu ugla DAB = α pri kojem će štap biti u ravnoteži. Trenje zanemariti. Homogena kvadratna ploča ABCD, težine Q, može se obrtati u horizontalnoj ravni oko nepomičnog zgloba A. Ploča se održava u prikazanom ravnotežnom položaju pomoću užadi koja su prebačena preko glatkih nepokretnih koturova E i F i zategnuta silama. Odrediti intenzitet sile P u užetu koje je prebačeno preko kotura F i otpor zgloba A za slučaj kada je Q = 100 [kn], a uže koje je prebačeno preko kotura E zategnuto silom S = 25 [kn]. Stranica ploče je dužine 1 [m]. Čelično uže dizalice treba da nosi teret mase dve tone. Izračunati koliko žica prečnika 1 [mm] treba da ima uže ako je dozvoljeni napon na istezanje materijala od koga je napravljena žica σ de = 25 [kn/cm 2 ]. Prosta greda AB opterećena je u tački D koncentrisanom silom F i na delu AC jednako raspodeljenim kontinualnim opterećenjem q. Dimenzionisati prostu gredu ako je ona: a) kružnog poprečnog preseka; b) pravougaonog poprečnog preseka, odnosa stranica d/h = ½. F = 2 [kn], q = 5 [kn/m]. a = 2 [m], b = 1 [m], c = 1 [m]. σ df = 10 [kn/cm 2 ].

21 PRIMER 21 Tereti A i B, težina G A = 20 [N] i G B = 30 [N], nalaze se na katetama pravouglog trougla međusobno spojeni nerastegljivim užetom. Zanemarujući trenje, odrediti: a) reakcije kateta pravouglog trougla na data opterećenja; b) položaj ravnoteže, tj. vrednost ugla α koja mora biti zadovoljena da bi tereti bili u stanju mirovanja; c) silu u užetu kojim su povezani tereti. Homogena pločica ACBD, težine G, sa težištem u tački C, dobijena je isecanjem trougaone pločice ABC iz trougaone pločice ABD. Teme A pločice vezano je zglobno, a za teme B je vezano lako nerastegljivo uže o čiji drugi kraj visi teret Q = G/2. Uže je prebačeno preko malog kotura H tako da sa horizontalom gradi ugao od 45 o za ravnotežni položaj pločice koji je ostvaren pomoću tega P. Odrediti: a) Težinu tega P koji je vezan za uže DE prebačeno šreko malog kotura K tako da uže ima pravac CD; b) Silu u zglobu A. Betonski stub poprečnog preseka [cm] pritisnut je silom F. a) Odrediti veličinu sile F ako normalni napon u kosom preseku, pod uglom 30º prema poprečnom preseku, iznosi 5 [N/cm 2 ]. b) Odrediti tangencijalni napon za dati kosi presek. Za nosač sa Gerberovim zglobom, prikazan na slici: a) analitičkom metodom odrediti otpore oslonaca i nacrtati statičke dijagrame; b) izračunati dimenzije poprečnog preseka obeleženog na slici; a = 1 [m], b = 4 [m], c = 1 [m], d = e = 2 [m], F 1 = 2 [kn], q = 1 [kn/m] ; σ df = 10 [kn/cm 2 ] i = h/h = 1/2.

22 PRIMER 22 Kugla se održava u stanju mirovanja na glatkoj strmoj ravni pomoću elastičnog kanapa koji je pričvršćen za vertikalni zid. Odrediti ugao α koji kanap gradi sa vertikalnim zidom i silu pritiska kojom kugla u stanju statičke ravnoteže dejstvuje na strmu ravan ako nagib strme ravni iznosi 30 o, sila u koncu 1 [kn] i težina kugle 2 [kn]. Homogeni prizmatični štap AB, koji se može obrtati oko horizontalne ose A, oslanja se na omotač glatkog valjka prečnika 2r. Valjak leži na horizontalnoj ravni, a vezan je pomoću kanapa AC dužine 2r za tačku A. Težina štapa iznosi 16 [kn], a dužina 3r. Odrediti silu u kanapu, pritisak štapa na valjak i otpor zgloba A. Čelično uže dizalice treba da nosi teret mase [kg]. Izračunati koliko žica prečnika 2 [mm] treba da ima uže ako je dozvoljeni napon na istezanje materijala od koga je napravljena žica σ de = 25 [kn/cm 2 ]. a) Za laki nosač na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati statičke dijagrame. a = 2 [m], F = 10 [kn], q = 10 [kn/m] ; b) Izračunati maksimalne normalne napone i tangencijalni napon u kritičnoj tački nosača. Nacrtati dijagram normalnog napona u datom (opasnom) preseku. c) Dimenzionisati nosač prema najvećem momentu savijanja ako je: σ df = 10 [kn/cm 2 ] i = d/h = 1/4.

23 PRIMER 23 Tereti A i B, težina G A = 20 [N] i G B = 30 [N], nalaze se na katetama pravouglog trougla međusobno spojeni nerastegljivim užetom. Zanemarujući trenje, odrediti: a) reakcije kateta pravouglog trougla na data opterećenja; b) položaj ravnoteže, tj. vrednost ugla α koja mora biti zadovoljena da bi tereti bili u stanju mirovanja; c) silu u užetu kojim su povezani tereti. Homogena pločica ACBD, težine 100 [N], sa težištem u tački C, dobijena je isecanjem trougaone pločice ABC iz trougaone pločice ABD. Teme A pločice vezano je zglobno, a za teme B je vezano lako nerastegljivo uže o čiji drugi kraj visi teret Q = 50 [N]. Uže je prebačeno preko malog kotura H tako da sa horizontalom gradi ugao od 45 o za ravnotežni položaj pločice koji je ostvaren pomoću tega P. Ako je a = 8 [cm], odrediti: a) Težinu tega P koji je vezan za uže DE prebačeno šreko malog kotura K tako da uže ima pravac CD; b) Silu u zglobu A. Betonski stub poprečnog preseka [cm] pritisnut je silom F. a) Odrediti veličinu sile F ako normalni napon u kosom preseku, pod uglom 60º prema poprečnom preseku, iznosi 5 [N/cm 2 ]. b) Odrediti tangencijalni napon za dati kosi presek. Za nosač sa Gerberovim zglobom, prikazan na slici: a) analitičkom metodom odrediti otpore oslonaca i nacrtati statičke dijagrame; b) izračunati dimenzije poprečnog preseka obeleženog na slici; a = 1 [m], b = 4 [m], c = 1 [m], d = e = 2 [m], F 1 = 2 [kn], q = 1 [kn/m] ; σ df = 10 [kn/cm 2 ] i = h/h = 1/2.

24 PRIMER 24 Prost štap AB, zglobno vezan u tački A i opterećen na kraju B teretom G, pridržava se nerastegljivim užetom koje vezano za kraj štapa B i prebačeno preko malog kotura C, a na čijem kraju visi teret težine Q. Osa zgloba A i kotura C se nalaze na istoj vertikali. Dužina štapa jednaka je rastojanju od zgloba A do kotura C. Zanemarujući težinu štapa i dimenzije kotura, za ravnotežni položaj štapa odrediti ugao i silu u štapu AB. Analitičkim postupkom odrediti sile u štapovima date ravne lake rešetke opterećene silama intenziteta F = 100 [N] kao na slici. Horizontalni čelični štap, dužine 4 [m], kvadratnog poprečnog preseka, stranice 1 [cm], izdužio se pri zagrevanju za 1 [mm]. Izračunati kolikim silama treba pritiskati krajeve štapa da bi se izduženje poništilo ako je E = [N/cm 2 ]. a) Za nosač na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati statičke dijagrame. a = 2 [m], F = 10 [kn], q = 10 [kn/m] ; b) Dimenzionisati nosač prema najvećem momentu savijanja ako je: σ df = 10 [kn/cm 2 ] i = d/h = 1/4.

25 PRIMER 25 Tereti A i B, težina G A = 20 [N] i G B = 10 [N], nalaze se na katetama jednakostraničnog pravouglog trougla, međusobno spojeni nerastegljivim užetom. Zanemarujući trenje, odrediti: a) reakcije kateta trougla na data opterećenja; b) položaj ravnoteže, tj. vrednost ugla α koja mora biti zadovoljena da bi tereti bili u stanju mirovanja; c) silu u užetu kojim su povezani tereti. Analitičkim postupkom odrediti sile u štapovima date ravne lake rešetke opterećene u čvorovima II i III silama intenziteta F = 10 [N] i pravaca kao na slici. Konzolni nosač AB, raspona l = 4 [m], opterećen je posredno u tački D horizontalnom ekscentričnom silom F = 2 [kn] i u polju AD ravnomerno raspodeljenim kontinualnim opterećenjem čije je jedinično opterećenje q = 4 [kn/m]. Nosač je u tački B zategnut silom S = 1 [kn] pomoću čelične žice koja je vezana u tački C. Žica je okruglog poprečnog preseka. Dozvoljeni napon na istezanje materijala žice σ de iznosi 20 [kn/cm 2 ]. Oblik poprečnog preseka nosača je prikazan na slici. Dozvoljeni napon na savijanje σ df iznosi 10 [kn/cm 2 ]. a) Izračunati minimalni prečnik žice kojom je nosač zategnut u tački B na slobodnom kraju nosača; b) Dimenzionisati nosač prema najvećem momentu savijanja.

26 PRIMER 26 Homogena pločica ABCD, težine G = 100 [N], sa težištem u tački T, predstavlja polovinu šestougaone pločice stranice l = 60 [cm]. Teme A pločice vezano je zglobno, a za teme B je vezano lako nerastegljivo uže o čiji drugi kraj visi teret Q = 50 [N]. Uže je prebačeno preko malog kotura H tako da sa horizontalom gradi ugao α = 30 o za ravnotežni položaj pločice koji je ostvaren pomoću tega P. Odrediti silu u zglobu A i težinu tega P koji je vezan za uže DE prebačeno preko malog kotura K tako da je pravac užeta normalan na stranicu CD pločice. Homogeni štap AB, težine 100 [N] i dužine 100 [cm], zglobno je vezan u tački A, a u tački D se oslanja o glatku kuglu poluprečnika 50 [cm] i težine 200 [N]. Kugla je vezana nerastegljivim užetom dužine 50 [cm] za tačku A. Odrediti: a) ugao α koji gradi štap sa horizontalnom osom; b) reakciju zgloba A; c) pritisak štapa na kuglu; d) silu u užetu. Betonski stub poprečnog preseka [cm] pritisnut je silom F. Odrediti: a) Veličinu sile F ako normalni napon u kosom preseku, pod uglom 30º prema poprečnom preseku, iznosi 10 [N/cm 2 ]. b) Tangencijalni napon za dati kosi presek. a) Za nosač na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati statičke dijagrame. a = 2 [m], F = 10 [kn], q = 10 [kn/m] ; b) Dimenzionisati nosač prema najvećem momentu savijanja ako je: σ df = 10 [kn/cm 2 ] i h = 4d.

27 PRIMER 27 Tereti A i B, težina G A = 20 [N] i G B = 30 [N], nalaze se na katetama pravouglog trougla međusobno spojeni nerastegljivim užetom. Zanemarujući trenje, odrediti: a) reakcije kateta pravouglog trougla na data opterećenja; b) položaj ravnoteže, tj. vrednost ugla α koja mora biti zadovoljena da bi tereti bili u stanju mirovanja; c) silu u užetu kojim su povezani tereti. Homogena pločica ACBD, težine 100 [N], sa težištem u tački C, dobijena je isecanjem trougaone pločice ABC iz trougaone pločice ABD. Teme A pločice vezano je zglobno, a za teme B je vezano lako nerastegljivo uže o čiji drugi kraj visi teret Q = 50 [N]. Uže je prebačeno preko malog kotura H tako da sa horizontalom gradi ugao od 45 o za ravnotežni položaj pločice koji je ostvaren pomoću tega P. Ako je a = 8 [cm], odrediti: a) Težinu tega P koji je vezan za uže DE prebačeno šreko malog kotura K tako da uže ima pravac CD; b) Silu u zglobu A. Kotao je obešen o kuku pomoću užeta prečnika 7 [mm]. Dozvoljeni napon na istezanje užeta iznosi 2 [kn/cm 2 ]. Krajevi užeta čine ugao α = 60 o. Izračunati maksimalnu težinu kotla koje uže može da izdrži. Za nosač sa Gerberovim zglobom, prikazan na slici: a) analitičkom metodom odrediti otpore oslonaca i nacrtati statičke dijagrame; b) izračunati dimenzije poprečnog preseka obeleženog na slici; a = 1 [m], b = 4 [m], c = 1 [m], d = e = 2 [m], F 1 = 2 [kn], q = 1 [kn/m] ; σ df = 10 [kn/cm 2 ] i h/h = 1/2.

28 PRIMER 28 Homogeni štap AB, dužine 3a i težine G, vezan je zglobom na kraju A za pod i oslonjen o vertikalni zid krajem B. Za kraj B je vezano lako nerastegljivo uže BD koje je prebačeno preko malog kotura E i drugim krajem D vezano za kuglu M poluprečnika r i težine. Kugla se G 2 oslanja u tački N o štap AB, pri čemu rastojanje tačke N od kraja B štapa iznosi a. Deo užeta ED je paralelan sa štapom AB koji sa horizontalnim podom gradi ugao od 45 o. Odrediti sile veza smatrajući sve veze idealnim. Homogeni prizmatični štap AB, dužine 2l i težine G, vezan je krajem A zglobno, a kraj B je opterećen tegom težine Q, tako da je G:Q = 3:4. Za težište štapa je vezano lako nerastegljivo uže koje je prebačeno preko malog kotura K i opterećeno tegom težine P. Vertikalno rastojanje kotura K od zgloba A iznosi 2l. Odrediti težinu tereta P i reakciju u zglobu A za ravnotežni položaj, tako da osa štapa zaklapa ugao α = 30º sa horizontalnim pravcem. Betonski stub poprečnog preseka [cm] pritisnut je silom F. Odrediti: a) Veličinu sile F ako normalni napon u kosom preseku, pod uglom 30º prema poprečnom preseku, iznosi 10 [N/cm 2 ]; b) Tangencijalni napon za dati kosi presek. Horizontalna homogena laka greda AB, dužine l, opterećena jednolikim opterećenjem q na rasponu AK = 2l/3 i vertikalnim koncentrisanim teretom Q = ql/3 na kraju A, zglobno je vezana na kraju B i poduprta prostim štapom DE, nagnutim pod uglom od 60º. Poprečni presek grede AB je prikazan na slici. a) Odrediti sile veza (otpor u zglobu i silu u štapu); b) Sračunati vrednosti napadnog momenta i sila u karakterističnim tačkama nosača; c) Napisati odgovarajuće izraze za napadni moment i transverzalnu silu u presecima 1-1 i 2-2. d) Nacrtati statičke dijagrame; e) Izračunati vrednost normalnog i tangencijalnog napona u vlaknima n-n u preseku H (AH = l/6) grede AB.

29 PRIMER 29 Odrediti otpore oslonaca i sile u štapovima dizalice ako je dizalica u tački D opterećena teretom Q = 800 kn. Dizalica je sastavljena od pet lakih štapova. Težina štapova i celokupne konstrukcije dizalice se može zanemariti u odnosu na teret Q, pa se rešenje traži kao kod rešetke. Cilindri A i B, jednakih poluprečnika, težina G A = G = 150 N i G B = 2G, zglobno su povezani lakim štapom AB i postavljeni u unutrašnjost glatkog polukružnog prstena u vertikalnoj ravni. Poluprečnik prstena i dužina štapa AB stoje u takvom odnosu da je centralni ugao AOB prav. Odrediti: a) Ravnotežni položaj cilindara izražen pomoću ugla α koji štap gradi sa horizontalom, b) Reakcije u tačkama oslanjanja i silu u štapu. Horizontalna homogena greda AB, težine G = 30 N i dužine l = 3 m, zglobno je vezana u tački A i pomoću prostog štapa DE. Greda je na slobodnom kraju B opterećena koncentrisanom vertikalnom silom F = 25 kn. a) Odrediti sile veza; b) Nacrtati statičke dijagrame (M, T i N) u izabranoj razmeri, smatrajući težinu grede ravnomerno raspodeljenom; c) Izračunati najveći normalni napon u ipasnom preseku grede ako je poprečni presek grede oblika pravilnog šestougaonika stranice a = 2 cm.

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

Pismeni ispit iz MEHANIKE MATERIJALA I - grupa A 1. Kruta poluga AB, oslonjena na oprugu BC i okačena o uže BD, nosi kontinuirano opterećenje, kao što

Pismeni ispit iz MEHANIKE MATERIJALA I - grupa A 1. Kruta poluga AB, oslonjena na oprugu BC i okačena o uže BD, nosi kontinuirano opterećenje, kao što Pismeni ispit iz MEHNIKE MTERIJL I - grupa 1. Kruta poluga, oslonjena na oprugu i okačena o uže D, nosi kontinuirano opterećenje, kao što je prikazano na slici desno. Odrediti: a) silu i napon u užetu

Више

Predavanje 8-TEMELJI I POTPORNI ZIDOVI.ppt

Predavanje 8-TEMELJI I POTPORNI ZIDOVI.ppt 1 BETONSKE KONSTRUKCIJE TEMELJI OBJEKATA Prof. dr Snežana Marinković Doc. dr Ivan Ignjatović Semestar: V ESPB: Temelji objekata 2 1.1. Podela 1.2. Temelji samci 1.3. Temeljne trake 1.4. Temeljne grede

Више

M e h a n i k a 1 v e ž b e 4 / 2 9 Primer 3.5 Za prostu gredu prikazanu na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati osnovne statičke dijagrame. Pozn

M e h a n i k a 1 v e ž b e 4 / 2 9 Primer 3.5 Za prostu gredu prikazanu na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati osnovne statičke dijagrame. Pozn M e h a n i k a 1 v e ž b e 4 / 9 Primer 3.5 Za prostu gredu prikazanu na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati osnovne statičke dijagrame. Poznata su opterećenja F 1 = kn, F = 1kN, M 1 = knm, q =

Више

Microsoft Word - TPLJ-januar 2017.doc

Microsoft Word - TPLJ-januar 2017.doc Београд, 21. јануар 2017. 1. За дату кружну плочу која је еластично укљештена у кружни прстен и оптерећења према слици одредити максимални напон у кружном прстену. М = 150 knm/m p = 30 kn/m 2 2. За зидни

Више

Proracun strukture letelica - Vežbe 6

Proracun strukture letelica - Vežbe 6 University of Belgrade Faculty of Mechanical Engineering Proračun strukture letelica Vežbe 6 15.4.2019. Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu Danilo M. Petrašinović Jelena M. Svorcan Miloš D. Petrašinović

Више

M e h a n i k a 1 v e ž b e 4 /1 1 Primer 3.1 Za prostu gredu prikazanu na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati osnovne statičke dijagrame. q = 0

M e h a n i k a 1 v e ž b e 4 /1 1 Primer 3.1 Za prostu gredu prikazanu na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati osnovne statičke dijagrame. q = 0 M e h a n i k a 1 v e ž b e 4 /1 1 Primer 3.1 Za prostu gredu prikazanu na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati osnovne statičke dijagrame. q = 0.8 kn m, L=4m. 1. Z i = Z A = 0. Y i = Y A L q + F

Више

Испитни задаци - Задатак 1 Задатак 1 (23. септембар 2012.) а) Статичком методом конструисати утицајне линије за силе у штаповима V b и D 4. б) Одредит

Испитни задаци - Задатак 1 Задатак 1 (23. септембар 2012.) а) Статичком методом конструисати утицајне линије за силе у штаповима V b и D 4. б) Одредит Испитни задаци - Задатак 1 Задатак 1 (23. септембар 2012.) а) Статичком методом конструисати утицајне линије за силе у штаповима V b и D 4. б) Одредити max D 4 услед задатог покретног система концентрисаних

Више

Београд, МАТРИЧНА АНАЛИЗА КОНСТРУКЦИЈА ЗАДАТАК 1 За носач приказан на слици: а) одредити дужине извијања свих штапова носача, ако на носач

Београд, МАТРИЧНА АНАЛИЗА КОНСТРУКЦИЈА ЗАДАТАК 1 За носач приказан на слици: а) одредити дужине извијања свих штапова носача, ако на носач Београд, 30.01.2016. а) одредити дужине извијања свих штапова носача, ако на носач делују само концентрисане силе, б) ако је P = 0.8P cr, и на носач делује расподељено оптерећење f, одредити моменат савијања

Више

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 006/007 године разред. Електрични систем се састоји из отпорника повезаних тако

Више

ma??? - Primer 1 Spregnuta ploca

ma??? - Primer 1 Spregnuta ploca Primer 1 - proračun spregnute ploče na profilisanom limu 1. Karakteristike spregnute ploče Spregnuta ploča je raspona 4 m. Predviđen je jedan privremeni oslonac u polovini raspona ploče u toku građenja.

Више

Slide 1

Slide 1 Betonske konstrukcije 1 - vežbe 4 - Dijagram interakcije Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu Betonske konstrukcije 1 1 Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu Betonske konstrukcije 1 1 2

Више

Матрична анализа конструкција

Матрична анализа конструкција . 5 ПРИМЕР На слици. је приказан носач који је састављен од три штапа. Хоризонтални штапови су константног попречног пресека b/h=./.5 m, док је коси штап са линеарном променом висине. Одредити силе на

Више

Microsoft PowerPoint - predavanje_sile_primena_2013

Microsoft PowerPoint - predavanje_sile_primena_2013 Примене Њутнових закона Претпоставке Објекти представљени материјалном тачком занемарите ротацију (за сада) Масе конопаца су занемариве Заинтересовани смо само за силе које делују на објекат можемо да

Више

mfb_jun_2018_res.dvi

mfb_jun_2018_res.dvi Универзитет у Београду Машински факултет Катедра за механику флуида МЕХАНИКА ФЛУИДА Б Писмени део испита Име и презиме:... Броj индекса:... Смена:... Напомене: Испит траjе 80 минута. Коришћење литературе

Више

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc I област. У колу сталне струје са слике када је и = V, амперметар показује I =. Одредити показивање амперметра I када је = 3V и = 4,5V. Решење: а) I = ) I =,5 c) I =,5 d) I = 7,5 3 3 Слика. I област. Дата

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МОБИЛНЕ МАШИНЕ II предавање 4.2 \ ослоно-кретни механизми на точковима, кинематика и динамика точка Кинематика точка обимна брзини точка: = t транслаторна брзина точка: = t Услов котрљања точка без проклизавања:

Више

mfb_april_2018_res.dvi

mfb_april_2018_res.dvi Универзитет у Београду Машински факултет Катедра за механику флуида МЕХАНИКА ФЛУИДА Б Писмени део испита Име и презиме:... Броj индекса:... Напомене: Испит траjе 80 минута. Коришћење литературе ниjе дозвољено!

Више

Microsoft PowerPoint - ME_P1-Uvodno predavanje [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ME_P1-Uvodno predavanje [Compatibility Mode] MAŠINSKI ELEMENTI dr Miloš Ristić UVOD Mašinski elementi predstavljaju tehničkonaučnu disciplinu. Izučavanjem ove discipline stiču seteorijska i praktična znanja za proračun, izbor i primenu mašinskih

Више

U N I V E R Z I T E T U Z E N I C I U N I V E R S I TA S S T U D I O R U M I C A E N S I S Z E N Univerzitet u Zenici Mašinski fakultet Aleksandar Kar

U N I V E R Z I T E T U Z E N I C I U N I V E R S I TA S S T U D I O R U M I C A E N S I S Z E N Univerzitet u Zenici Mašinski fakultet Aleksandar Kar U N I V E R Z I T E T U Z E N I C I U N I V E R S I T S S T U D I O R U M I C E N S I S Z E N Univerzitet u Zenici Mašinski fakultet leksandar Karač Riješeni ispitni zadaci iz Otpornosti materijala Zenica,

Више

Математика основни ниво 1. Одреди елементе скупова A, B, C: a) б) A = B = C = 2. Запиши елементе скупова A, B, C на основу слике: A = B = C = 3. Броје

Математика основни ниво 1. Одреди елементе скупова A, B, C: a) б) A = B = C = 2. Запиши елементе скупова A, B, C на основу слике: A = B = C = 3. Броје 1. Одреди елементе скупова A, B, C: a) б) A = B = C = 2. Запиши елементе скупова A, B, C на основу слике: A = B = C = 3. Бројеве записане римским цифрама запиши арапским: VIII LI XXVI CDXLIX MDCLXVI XXXIX

Више

Microsoft PowerPoint - Opruge kao funkcionalni elementi vezbe2.ppt

Microsoft PowerPoint - Opruge kao funkcionalni elementi vezbe2.ppt Deformacija opruge: 8FD Gd n f m 4 8Fwn Gd 1 Broj zavojaka opruge Kod pritisnih opruga sa velikim brojem promena opterećenja preporučuje se da se broj zavojaka završava na 0.5, npr..5, 4.5, 5.5... Ukupan

Више

48. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2009/2010. ГОДИНЕ I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Ср

48. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2009/2010. ГОДИНЕ I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Ср I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Србије ЗАДАЦИ ГИМНАЗИЈА ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ СОМБОР 7.0.00.. На слици је приказана шема електричног кола. Електромоторна сила извора је ε = 50

Више

Математика напредни ниво 1. Посматрај слике, па поред тачног тврђења стави слово Т, а поред нетачног Н. а) A B б) C D в) F E г) G F д) E F ђ) D C 2. О

Математика напредни ниво 1. Посматрај слике, па поред тачног тврђења стави слово Т, а поред нетачног Н. а) A B б) C D в) F E г) G F д) E F ђ) D C 2. О 1. Посматрај слике, па поред тачног тврђења стави слово Т, а поред нетачног Н. а) A B б) C D в) F E г) G F д) E F ђ) D C 2. Одреди број елемената скупова: а) A = {x x N и x < 5} A = { } n(a) = б) B = {x

Више

Slide 1

Slide 1 Завод за унапређивање образовања и васпитања Аутори: Наставни предмет: MилојеЂурић,професор,Техничка школа Шабац, Марија Пилиповић,професор, Техничка школа Шабац, Александар Ђурић,професор,Мачванска средња

Више

Ivan GLIŠOVIĆ Boško STEVANOVIĆ Marija TODOROVIĆ PRORAČUN DRVENIH KONSTRUKCIJA PREMA EVROKODU 5 Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu Akademska

Ivan GLIŠOVIĆ Boško STEVANOVIĆ Marija TODOROVIĆ PRORAČUN DRVENIH KONSTRUKCIJA PREMA EVROKODU 5 Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu Akademska Ivan GLIŠOVIĆ Boško STEVANOVIĆ Marija TODOROVIĆ PRORAČUN DRVENIH KONSTRUKCIJA PREMA EVROKODU 5 Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu Akademska misao, Beograd Dr Ivan Glišović, dipl.inž.građ., docent

Више

Otpornost materijala

Otpornost materijala Prethodno predavanje Statika je deo mehanike koji se bavi: OdreĎivanjem uslova ravnoteţe krutih tela koja su izloţena mehaničkom dejstvu Slaganjem sila i svoďenjem sistema na prostiji Korišćeni i definisani

Више

_cas 8 temelji i gredni sistemi

_cas 8 temelji i gredni sistemi Одсек ПЖA Мостови Предавање 8 29. Март 2019. Типови темеља Плитко фундирање Дубоко фундирање Шипови Бунари Кесони Извођење на сувом и извођење у воденој препреци др Снежана Машовић Школска 2018/19 2 Плитко

Више

Ravno kretanje krutog tela

Ravno kretanje krutog tela Ravno kretanje krutog tela Brzine tačaka tela u reprezentativnom preseku Ubrzanja tačaka u reprezentativnom preseku Primer određivanja brzina i ubrzanja kod ravnog mehanizma Ravno kretanje krutog tela

Више

5 - gredni sistemi

5 - gredni sistemi Гредни системи бетонских мостова 1 БЕТОНСКИ МОСТОВИ ГРЕДНИ СИСТЕМИ Типови гредних система бетонских мостова Решетка Проста греда Греда с препустима Герберова греда Континуална греда Укљештена греда 2 Трајекторије

Више

Оsnovni principi u projektovanju mostova

Оsnovni principi u projektovanju mostova КОЛОВОЗНА КОНСТРУКЦИЈА БЕТОНСКИХ МОСТОВА 1 Типови попречног пресека коловоне конструкције Избор типа поречног пресека зависи од : Распона коловозне конструкцие Расположиве висине Начина извођења Постоје:

Више

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt Полупречник унутрашњег проводника коаксијалног кабла је Спољашњи проводник је коначне дебљине унутрашњег полупречника и спољашњег Проводници кабла су начињени од бакра Кроз кабл протиче стална једносмерна

Више

Zadaci iz Nacrtne geometrije za pripremu apsolvenata Srdjan Vukmirović 27. novembar Projektivna geometrija 1.1 Koordinatni pristup 1. (Zadatak

Zadaci iz Nacrtne geometrije za pripremu apsolvenata Srdjan Vukmirović 27. novembar Projektivna geometrija 1.1 Koordinatni pristup 1. (Zadatak Zadaci iz Nacrtne geometrije za pripremu apsolvenata Srdjan Vukmirović 27. novembar 2005. 1 Projektivna geometrija 1.1 Koordinatni pristup 1. (Zadatak 2.1) Tačke A 1 (2 : 1), A 2 (3 : 1) i B(4 : 1) date

Више

Microsoft Word - MABK_Temelj_proba

Microsoft Word - MABK_Temelj_proba PRORČUN TEMELJNE STOPE STTIČKI SUSTV, GEOMETRIJSKE KRKTERISTIKE I MTERIJL r cont d eff r cont d eff Dimenzije temelja: a 300 cm b 300 cm Ed,x Ed h 80 cm zaštitni sloj temelja c 4,0 cm XC θ dy Ed Dimenzije

Више

ZBIRKA TBK FIN_bez oznaka za secenje.pdf

ZBIRKA TBK FIN_bez oznaka za secenje.pdf ZBIRKA ZADATAKA TEORIJA BETONSKIH KONSTRUKCIJA 1 Ivan Ignjatović Beograd, 2018. god Impresum Autori: Naslov: Izdavač: Za izdavača: Recenzenti: Dizajn: Tiraž: Štampa: Mesto: Godina izdanja: ISBN: Dr Ivan

Више

Slide 1

Slide 1 BETONSKE KONSTRUKCIJE 2 vježbe, 12.-13.12.2017. 12.-13.12.2017. DATUM SATI TEMATSKA CJELINA 10.- 11.10.2017. 2 17.-18.10.2017. 2 24.-25.10.2017. 2 31.10.- 1.11.2017. uvod ponavljanje poznatih postupaka

Више

Математика 1. Посматрај слику и одреди елементе скуупова: а) б) в) средњи ниво А={ } B={ } А B={ } А B={ } А B={ } B А={ } А={ } B={ } А B={ } А B={ }

Математика 1. Посматрај слику и одреди елементе скуупова: а) б) в) средњи ниво А={ } B={ } А B={ } А B={ } А B={ } B А={ } А={ } B={ } А B={ } А B={ } 1. Посматрај слику и одреди елементе скуупова: а) б) в) А={ } B={ } А B={ } А B={ } А B={ } B А={ } А={ } B={ } А B={ } А B={ } А B={ } B А={ } А={ } B={ } А B={ } А B={ } А B={ } B А={ } 2. Упиши знак

Више

Шумска транспортна средства - испитна питања

Шумска транспортна средства - испитна питања I ШУМСКИ ПУТЕВИ (38 питања) 1. Како се врши рекогносцирање терена, утврђивање чворних тачака и просечног нагиба између чворних тачака? 2. Какав значај имају шумска транспортна средстава и који је степен

Више

ma??? - Primer 6 Proracun spregnute veze

ma??? - Primer 6 Proracun spregnute veze Primer 6 Proračun spregnute veze Odrediti proračunski moment nosivosti spregnute veze grede i stuba prikazane na skici. Stub je izrađen od vrućevaljanog profila HEA400, a greda od IPE500. Veza je ostvarena

Више

АНАЛИЗА ПРОБЛЕМА ТЕРМИЧКЕ ДИЛАТАЦИЈЕ L КОМПЕНЗАТОРА ПРЕМА СТАНДАРДУ AD 2000 И ДРУГИМ МЕТОДАМА Милан Травица Иновациони центар Машински факултет Универ

АНАЛИЗА ПРОБЛЕМА ТЕРМИЧКЕ ДИЛАТАЦИЈЕ L КОМПЕНЗАТОРА ПРЕМА СТАНДАРДУ AD 2000 И ДРУГИМ МЕТОДАМА Милан Травица Иновациони центар Машински факултет Универ АНАЛИЗА ПРОБЛЕМА ТЕРМИЧКЕ ДИЛАТАЦИЈЕ L КОМПЕНЗАТОРА ПРЕМА СТАНДАРДУ AD 2000 И ДРУГИМ МЕТОДАМА Милан Травица Иновациони центар Машински факултет Универзитет у Београду Краљице Марије 16, 11000 Београд mtravica@mas.bg.ac.rs

Више

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i gumica, hemijska olovka, geometrijski pribor. Upotreba

Више

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура,

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, електрични отпор б) сила, запремина, дужина г) маса,

Више

Rešetkasti nosači

Rešetkasti nosači Elementi opterećeni savijanjem - nosači Metalne konstrukcije 1 P6-1 Slučajevi naprezanja Savijanje dominantan vid naprezanja! Savijanje može biti posledica sledećih naprezanja: čisto pravo savijanje (M

Више

Slide 1

Slide 1 Грађевински факултет Универзитета у Београду МОСТОВИ Субструктура моста Вежбе 4 Програм предмета Датум бч. Предавања бч. Вежбе 1 22.02. 4 Уводно предавање - 2 01.03. 3 Дефиниције, системи, распони и материјали

Више

Microsoft PowerPoint - Teorija kretanja vozila-predavanje 3.1.ppt

Microsoft PowerPoint - Teorija kretanja vozila-predavanje 3.1.ppt ТЕОРИЈА КРЕТАЊА ВОЗИЛА Предавање. гусенична возила, површински притисак ослањања, гусеница на подлогу ослањања G=mg p p гусеница на подлогу ослањања G=mg средњи стварни p тврда подлога средњи стварни p

Више

Betonske i zidane konstrukcije 2

Betonske i zidane konstrukcije 2 5. STTIČKI PRORČUN PLOČE KRKTERISTIČNOG KT PROGR IZ KOLEGIJ BETONSKE I ZIDNE KONSTRUKCIJE 44 15 4 4 5. Statički proračun ploče karakterističnog kata 5.1. naliza opterećenja Stambeni prostor: 15 4 5, parket

Више

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc I област. У колу сталне струје са слике познато је: а) када је E, E = и E = укупна снага 3 отпорника је P = W, б) када је E =, E и E = укупна снага отпорника је P = 4 W и 3 в) када је E =, E = и E укупна

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година ТЕС

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година ТЕС Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 017/018. година ТЕСТ ФИЗИКА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УПИС УЧЕНИКА СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА

Више

PEDAGOŠKI ZAVOD TUZLA u saradnji s UDRUŽENJEM MATEMATIČARA TUZLANSKOG KANTONA Takmičenje učenika srednjih škola Tuzlanskog kantona iz MATEMATIKE Tuzla

PEDAGOŠKI ZAVOD TUZLA u saradnji s UDRUŽENJEM MATEMATIČARA TUZLANSKOG KANTONA Takmičenje učenika srednjih škola Tuzlanskog kantona iz MATEMATIKE Tuzla PEDAGOŠKI ZAVOD TUZLA u saradnji s UDRUŽENJEM MATEMATIČARA TUZLANSKOG KANTONA Takmičenje učenika srednjih škola Tuzlanskog kantona iz MATEMATIKE Tuzla, 3. mart/ožujak 019. godine Prirodno-matematički fakultet

Више

Trougao Bilo koje tri nekolinearne tačke određuju tacno jednu zatvorenu izlomljenu liniju. Trougaona linija je zatvorena izlomljena linija određena sa

Trougao Bilo koje tri nekolinearne tačke određuju tacno jednu zatvorenu izlomljenu liniju. Trougaona linija je zatvorena izlomljena linija određena sa Trougao Bilo koje tri nekolinearne tačke određuju tacno jednu zatvorenu izlomljenu liniju. Trougaona linija je zatvorena izlomljena linija određena sa tri nekolinearne tačke. Trougao je geometrijski objekat

Више

Microsoft Word - lv2_m_cirilica.doc

Microsoft Word - lv2_m_cirilica.doc lv2_m ИСПИТИВАЊЕ ТАЧНОСТИ СТРУГОВА Ово је друга лабораторијска вежба (PL-2+PL-4) и има ова два дела: PL-2 Упутство за извођење друге лабораторијске вежбе и PL-4 Друга лабораторијска вежба Испитивање тачности

Више

Microsoft PowerPoint - STABILNOST KONSTRUKCIJA 4_19 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - STABILNOST KONSTRUKCIJA 4_19 [Compatibility Mode] Univerzitet u Beogradu Građevinski fakutet Katedra za tehničku mehaniku i teoriju konstrukcija STABILNOST KONSTRUKCIJA IV ČAS V. PROF. DR MARIJA NEFOVSKA DANILOVIĆ 3. SABILNOST KONSTRUKCIJA 1 Geometrijska

Више

Microsoft Word - TAcKA i PRAVA3.godina.doc

Microsoft Word - TAcKA  i  PRAVA3.godina.doc TAČKA i PRAVA Najpre ćemo se upoznati sa osnovnim formulama i njihovom primenom.. Rastojanje izmeñu dve tače Ao su nam date tače A( x, y i B( x, y, onda rastojanje izmeñu njih računamo po formuli d( A,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation SK - P01 1 SPREGNUTE KONSTRUKCIJE OD ČELIKA I BETONA Doc. dr Milan Spremić Nina Gluhović SK - P01 2 Organizacija predmeta Fond časova: 2+1 (u letnjem semestru) Šifra predmeta: B2K4CB ESPB: 4 Predavanja:

Више

Romanian Master of Physics 2013 Теоријски задатак 1 (10 поена) Каменобил Фред и Барни су направили аутомобил чији су точкови две идентичне призме са к

Romanian Master of Physics 2013 Теоријски задатак 1 (10 поена) Каменобил Фред и Барни су направили аутомобил чији су точкови две идентичне призме са к Теоријски задатак 1 (1 поена) Каменобил Фред и Барни су направили аутомобил чији су точкови две идентичне призме са квадратном основом (слика 1). Аутомобил се креће по путу који се састоји од идентичних

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година

Више

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i gumica, hemijska olovka, geometrijski pribor. Upotreba

Више

Microsoft Word - Domacii zadatak Vektori i analiticka geometrija OK.doc

Microsoft Word - Domacii zadatak Vektori i analiticka geometrija OK.doc задатак. Вектор написати као линеарну комбинацију вектора.. }. } } }. }. } } }. }. } } }. }. } } 9}. }. } } }. }. } } }. }. } } } 9 8. }. } } } 9. }. } } }. }. } } }. }. } } }. }. } } }. }. } } }. }. }

Више

Microsoft Word - 7. cas za studente.doc

Microsoft Word - 7. cas za studente.doc VII Диферeнцни поступак Користи се за решавање диференцијалних једначина. Интервал на коме је дефинисана тражена функција се издели на делова. Усвоји се да се непозната функција између сваке три тачке

Више

NASLOV RADA (12 pt, bold, Times New Roman)

NASLOV RADA (12 pt, bold, Times New Roman) 9 th International Scientific Conference on Production Engineering DEVELOPMENT AND MODERNIZATION OF PRODUCTION PRIMJENA METODE KONAČNIH ELEMENATA U ANALIZI OPTEREĆENJA PLASTIČNE PREKLOPIVE AMBALAŽE Damir

Више

1 MATEMATIKA 1 (prva zadaća) Vektori i primjene 1. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. O

1 MATEMATIKA 1 (prva zadaća) Vektori i primjene 1. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. O http://www.fsb.hr/matematika/ (prva zadać Vektori i primjene. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. Označite CA= a, CB= b i izrazite vektore CM i CN pomoću vektora a i b..

Више

Nermin Hodzic, Septembar, Slicnost trouglova 1 Notacija: - A, B, C su uglovi kod vrhova A, B, C redom. -a, b, c su stranice trougla suprotne vrh

Nermin Hodzic, Septembar, Slicnost trouglova 1 Notacija: - A, B, C su uglovi kod vrhova A, B, C redom. -a, b, c su stranice trougla suprotne vrh Slicnost trouglova Notacija: - A, B, C su uglovi kod vrhova A, B, C redom. -a,, c su stranice trougla suprotne vrhovima A, B, C redom. -m a, m, m c su tezisnice iz vrhova A, B, C redom. -h a, h, h c su

Више

III разред ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКА 2018/19. ГОДИНА Друштво физичара Србиjе и Министарство просвете, науке и технолошког разв

III разред ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКА 2018/19. ГОДИНА Друштво физичара Србиjе и Министарство просвете, науке и технолошког разв ЗАДАЦИ ФЕРМИОНСКА КАТЕГОРИJА 1. Маjа се пење уз покретне степенице под углом од θ = 30 и дужине L = 10m. Ако jе линеарна брзина степеница v S = m s, а она се у односу на њих креће брзином v M = 1, m s,

Више

III разред ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКА 2018/19. ГОДИНА Друштво физичара Србиjе и Министарство просвете, науке и технолошког разв

III разред ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКА 2018/19. ГОДИНА Друштво физичара Србиjе и Министарство просвете, науке и технолошког разв ЗАДАЦИ БОЗОНСКА КАТЕГОРИJА 1. Деjан и Jован играjу кошарку за два различита кошаркашка клуба. У току утакмице, Деjан шутира троjку са удаљености D = 7,5 m. Након што подигне руке при избачаjу, лопта jе

Више

ma??? - Primer 4 Bocno torziono izvijanje spregnutog nosaca

ma??? - Primer 4 Bocno torziono izvijanje spregnutog nosaca Primer 4 - Bočno-torziono izvijanje spregnutog nosača 1. Karakteriske spregnutog nosača Spregnu nosač je stačkog sistema konnualnog nosača na dva polja. Raspon jednog polja je 0 m. Betonska ploča je konnualna

Више

3.11. Судари

3.11. Судари 3.1. Судари Под сударом два тела подразумева се нагла промена стања кретања ти У првој фази, тела се релативно приближавају и сударају уз еластичну или нееластичну деформацију, док им брзине опадају до

Више

Microsoft PowerPoint - STABILNOST KONSTRUKCIJA 2_18 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - STABILNOST KONSTRUKCIJA 2_18 [Compatibility Mode] 6. STABILNOST KONSTRUKCIJA II čas Marija Nefovska-Danilović 3. Stabilnost konstrukcija 1 6.2 Osnovne jednačine štapa 6.2.1 Linearna teorija štapa Važe pretpostavke o geometrijskoj (1), statičkoj (2) i

Више

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc Dopunski zadaci za vježbu iz MFII Za treći kolokvij 1. U paralelno strujanje fluida gustoće ρ = 999.8 kg/m viskoznosti μ = 1.1 1 Pa s brzinom v = 1.6 m/s postavljana je ravna ploča duljine =.7 m (u smjeru

Више

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i gumica, hemijska olovka, geometrijski pribor. Upotreba

Више

untitled

untitled ОСНА СИМЕТРИЈА 1. Заокружи слово испред цртежа на коме су приказане две фигуре које су осносиметричне у односу на одговарајућу праву. 2. Нацртај фигуре које су осносиметричне датим фигурама у односу на

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005 ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ 1 фебруар 1. год. 1. Пећ сачињена од три грејача отпорности R=6Ω, везана у звезду, напаја се са мреже xv, 5Hz, преко три фазна регулатора, као на слици. Угао "паљења" тиристора је

Више

ЗАДАЦИ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА ПРИПРЕМАЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА

ЗАДАЦИ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА ПРИПРЕМАЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА ЗАДАЦИ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА ПРИПРЕМАЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА p m m m Дат је полином ) Oдредити параметар m тако да полином p буде дељив са б) Одредити параметар m тако да остатак при дељењу p са буде једнак 7 а)

Више

Зборник радова 6. Међународне конференције о настави физике у средњим школама, Алексинац, март Одређивање коефицијента пригушења у ваздуху

Зборник радова 6. Међународне конференције о настави физике у средњим школама, Алексинац, март Одређивање коефицијента пригушења у ваздуху Одређивање коефицијента пригушења у ваздуху помоћу линеарног хармонијског осцилатора Соња Ковачевић 1, Милан С. Ковачевић 2 1 Прва крагујевачка гимназија, Крагујевац, Србија 2 Природно-математички факултет,

Више

Алгебарски изрази 1. Запиши пет произвољних бројевних израза. 2. Израчунај вредност израза: а) : ; б) : (

Алгебарски изрази 1. Запиши пет произвољних бројевних израза. 2. Израчунај вредност израза: а) : ; б) : ( Алгебарски изрази 1. Запиши пет произвољних бројевних израза. 2. Израчунај вредност израза: а) 5 3 4 : 2 1 2 + 1 1 6 2 3 4 ; б) 5 3 4 : ( 2 1 2 + 1 1 6 ) 2 3 4 ; в) ( 5 3 4 : 2 1 2 + 1 1 6 ) 2 3 4 ; г)

Више

Okruzno2007ZASTAMPU.dvi

Okruzno2007ZASTAMPU.dvi 4. RAZRED 1. Koliko ima trouglova na slici? Navesti te trouglove. D E F C A 2. Na koliko naqina Voja, Rade i Zoran mogu da podele 7 jednakih klikera, tako da svaki od Φih dobije bar jedan kliker? 3. TravΦak

Више

Microsoft PowerPoint - Teorija kretanja vozila-predavanje 4.1.ppt

Microsoft PowerPoint - Teorija kretanja vozila-predavanje 4.1.ppt ТЕОРИЈА КРЕТАЊА ВОЗИЛА Предавање 4.1 гусенична возила, отпори кретања, Код дефинисања параметара функција кретања возила на гусеницама разматрају се следећи случајеви кретања: а) праволиниjско кретање

Више

Републички педагошки завод Бања Лука Стручни савјетник за машинску групу предмета и практичну наставу Датум: године Тема: Елементи и начин

Републички педагошки завод Бања Лука Стручни савјетник за машинску групу предмета и практичну наставу Датум: године Тема: Елементи и начин Републички педагошки завод Бања Лука Стручни савјетник за машинску групу предмета и практичну наставу Датум:.06.2009. године Тема: Елементи и начин вредновања графичког рада из раванских носачи 1 Увод:

Више

broj 043.indd - show_docs.jsf

broj 043.indd - show_docs.jsf ПРИЛОГ 1. Ширина заштитног појаса зграда, индивидуалних стамбених објеката и индивидуалних стамбено-пословних објеката зависно од притиска и пречника гасовода Пречник гасовода од 16 barа до 50 barа M >

Више

Pojam konstrukcije, izbor konstruktivnog sistema, konstruktivni sistemi kroz istoriju. Linijski konstruktivni elementi grede,definicija, opšte

Pojam konstrukcije, izbor konstruktivnog sistema, konstruktivni sistemi kroz istoriju. Linijski konstruktivni elementi grede,definicija, opšte Pojam konstrukcije, izbor konstruktivnog sistema, konstruktivni sistemi kroz istoriju. Linijski konstruktivni elementi grede,definicija, opšte o grednim elementima, karakteristike, statički sistemi, oslonci,

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz ni\236a razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz ni\236a razina - rje\232enja) 1. C. Imamo redom: I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA. B. Imamo redom: 0.3 0. 8 7 8 19 ( 3) 4 : = 9 4 = 9 4 = 9 = =. 0. 0.3 3 3 3 3 0 1 3 + 1 + 4 8 5 5 = = = = = = 0 1 3 0 1 3 0 1+ 3 ( : ) ( : ) 5 5 4 0 3.

Више

untitled

untitled RAPID Oplata stubova za besprekoran izgled vidljivog betona Izdanje 05/2010 PERI GmbH Formwork Scaffolding Engineering P.O. Box 1264 89259 Weissenhorn Germany Tel +49 (0)73 09.9 50-0 Fax+49 (0)73 09.9

Више

?? ????????? ?????????? ?????? ?? ????????? ??????? ???????? ?? ??????? ??????:

?? ????????? ?????????? ?????? ?? ????????? ??????? ???????? ?? ??????? ??????: РЈЕШЕЊА ЗАДАТАКА СА ТАКМИЧЕЊА ИЗ ЕЛЕКТРИЧНИХ МАШИНА Електријада 003 АСИНХРОНЕ МАШИНЕ Трофазни асинхрони мотор са намотаним ротором има податке: 380V 10A cos ϕ 08 Y 50Hz p отпор статора R s Ω Мотор је испитан

Више

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д)

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д) ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = х; б) у = 4х; в) у = х 7; г) у = 5 x; д) у = 5x ; ђ) у = х + х; е) у = x + 5; ж) у = 5 x ; з) у

Више

os07zup-rjes.dvi

os07zup-rjes.dvi RJEŠENJA ZA 4. RAZRED OVDJE JE DAN JEDAN NAČIN RJEŠAVANJA ZADATAKA. UKOLIKO UČENIK IMA DRUGA- ČIJI POSTUPAK RJEŠAVANJA, ČLAN POVJERENSTVA DUŽAN JE I TAJ POSTUPAK OCI- JENITI I BODOVATI NA ODGOVARAJUĆI

Више

Microsoft Word - GI_novo - materijali za ispit

Microsoft Word - GI_novo - materijali za ispit GEOTEHNIČKO INŽENJERSTVO DIJAGRAMI, TABLICE I FORMULE ZA ISPIT ak.god. 2011/2012 2 1 υi s yi = pb I syi Ei Slika 1. Proračun slijeganja vrha temelja po metodi prema Mayne & Poulos. Slika 2. Proračun nosivosti

Више

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам материјалне тачке 4. Појам механичког система 5. Појам

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МОБИЛНЕ МАШИНЕ I предавање. \ хидродинамичке трансмисије, компоненте, вучне карактеристике Хидродинамичке трансмисије мобилних машина општа концепција: v v v v - дизел мотор -хидродинамички претварач -

Више

OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзин

OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзин OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзина аутомобила пре предузетог кочења Vo = 68 km/, успорење

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja) 1. C. Zaokružimo li zadani broj na najbliži cijeli broj, dobit ćemo 5 (jer je prva znamenka iza decimalne točke 5). Zaokružimo li zadani broj na jednu decimalu, dobit ćemo 4.6 jer je druga znamenka iza

Више

Microsoft Word - z4Ž2018a

Microsoft Word - z4Ž2018a 4. razred - osnovna škola 1. Izračunaj: 52328 28 : 2 + (8 5320 + 5320 2) + 4827 5 (145 145) 2. Pomoću 5 kružića prikazano je tijelo gusjenice. Gusjenicu treba obojiti tako da dva kružića budu crvene boje,

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2018/2019. година

Више

Microsoft PowerPoint - fizika2-kinematika2012

Microsoft PowerPoint - fizika2-kinematika2012 ФИЗИКА 1. Понедељак, 8. октобар, 1. Кинематика тачке у једној димензији Кинематикакретањаудведимензије 1 Кинематика кретање свејеустањукретања кретање промена положаја тела (уодносу на друга тела) три

Више

Ефекти реолошких карактеристика бетона

Ефекти реолошких карактеристика бетона Смицање у спрегнутим бетонским пресецима 1 Смицање у споју спрегнутих пресека 2 Смицање у споју композитног бетонског пресека 3 Смицање и попречно савијање 4 Интеракција торзије и трансверзалних сила 5

Више

NAZIV PREDMETA TEHNIČKA MEHANIKA I Kod SKS003 Godina studija 1. Nositelj/i predmeta Dr.sc. Ado Matoković, prof.v.š. Bodovna vrijednost (ECTS) 7 Suradn

NAZIV PREDMETA TEHNIČKA MEHANIKA I Kod SKS003 Godina studija 1. Nositelj/i predmeta Dr.sc. Ado Matoković, prof.v.š. Bodovna vrijednost (ECTS) 7 Suradn NAZIV PREDMETA TEHNIČKA MEHANIKA I Kod SKS003 Godina studija. Nositelj/i predmeta Dr.sc. Ado Matoković, prof.v.š. Bodovna vrijednost (ECTS) 7 Suradnici Vladimir Vetma, predavač Način izvođenja nastave

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/ Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/2014. година УПУТСТВО ЗА РАД Тест који треба да решиш

Више

Прегријавање електромотора

Прегријавање електромотора 1. Електрична тестера када се обрће нормалном брзином повлачи релативно малу јачину струје. Али ако се тестера заглави док сијече комад дрвета, осовина мотора је спријечена да се обрће па долази до драматичног

Више

Pitanja iz geometrije za pismeni i usmeni (I smer, druga godina) Tijana Šukilović, Miloš Antić, Nenad Lazić 19. decembar Teorijska pitanja 1. V

Pitanja iz geometrije za pismeni i usmeni (I smer, druga godina) Tijana Šukilović, Miloš Antić, Nenad Lazić 19. decembar Teorijska pitanja 1. V Pitanja iz geometrije za pismeni i usmeni (I smer, druga godina) Tijana Šukilović, Miloš Antić, Nenad Lazić 9. decembar 6 Teorijska pitanja. Vektori: Definicija vektora, kolinearni i koplanarni vektori,

Више

Nermin Hodzic, Septembar, Inverzija 1 Notacija: -Preslikavanje I(A) = A 1,za koje vrijedi OA OA 1 = r 2, i tacka A 1 se nalazi na zraki OA,naziv

Nermin Hodzic, Septembar, Inverzija 1 Notacija: -Preslikavanje I(A) = A 1,za koje vrijedi OA OA 1 = r 2, i tacka A 1 se nalazi na zraki OA,naziv Inverzija 1 Notacija: -Preslikavanje I(A) = A 1,za koje vrijedi OA OA 1 = r 2, i tacka A 1 se nalazi na zraki OA,nazivam inverzija u odnosu na kruznicu k(o, r). -I(P ) = P 1 je oznaka za sliku tacke P

Више

Pitanja iz geometrije za pismeni i usmeni (I smer, druga godina) Srdjan Vukmirović, Tijana Šukilovic, Marijana Babić januar Teorijska pitanja

Pitanja iz geometrije za pismeni i usmeni (I smer, druga godina) Srdjan Vukmirović, Tijana Šukilovic, Marijana Babić januar Teorijska pitanja Pitanja iz geometrije za pismeni i usmeni (I smer, druga godina) Srdjan Vukmirović, Tijana Šukilovic, Marijana Babić januar 5. Teorijska pitanja definicija vektora, kolinearni i komplanarni vektori, definicija

Више