Tamara Basic.qxp

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Tamara Basic.qxp"

Транскрипт

1 KRATKI ^LANCI/SHORT ARTICLES Tamara Ba{i} * ZA[TO MONETARNI ODBOR: MONETARNI ODBOR I ENDOGENA FLEKSIBILNOST CIJENA WHY MONETARY BOARD: MONETARY BOARD AND ENDOGENIC PRICE FLEXIBILITY APSTRAKT: U ovom radu prezentovan je model koji pru`a dokaz da je jednostrano fiksiranje deviznog kursa, dakle monetarni odbor, suprotno mi{ljenjima, optimalna politika iz razloga {to pove}ava fleksibilnost nominalnih cijena, {to je krajnji cilj fleksibilne politike deviznog kursa. Odgovaraju}a kalibracija modela pokazuje da {to je po~etna fleksibilnost cijena vi{a to je potrebna manja razlika u "uve}anju korisnosti" da proizvo a~i pre u sa fiksnih na fleksibilne cijene. U svim slu~ajevima dobijeni rezultati ukazuju na to da fiksiranje deviznog kursa uve}ava fleksibilnost cijena ~ime se dokazuje da jednostrano fiksiranje deviznog kursa, odnosno monetarni odbor mo`e biti optimalna monetarna politika. UVOD ABSTRACT: The paper presents a model which proves that a unilateral exchange rate fixing, i. e. monetary board, as opposed to certain opinions, is an optimal policy since it increases flexibility of nominal prices, which is the ultimate goal of a flexible exchange rate policy. A suitable calibration of the model shows that the higher the initial price flexibility, the lower the difference needed for "utility increase" in getting the producers to switch from fixed to flexible prices. The results obtained in all cases indicate that exchange rate fixing increases price flexibility, which proves that a unilateral exchange rate fixing, i.e. monetary board, could be an optimal monetary policy. Monetarni Odbor je forma monetarne politike kojom se, fiksiranjem deviznog kursa i garantovanjem konvertibilnosti valute, dr`ava prakti~no odri~e prava na diskrecionu monetarnu politiku te preuzima monetarnu politiku zemlje za ~iju se valutu devizni kurs ve`e. Prisutan je ili je bio prisutan u svega nekoliko zemalja u svijetu, Hong Kongu, Argentini, Bugarskoj, Litvaniji, Estoniji i Bosni i 175 * Kancelarija Visokog predstavnika u Banjaluci tamarabasic@hotmail.com

2 Tamara Ba{i} 176 Ekonomski anali br 162, jul septembar Hercegovini. Mo`da i iz tog razloga nije bio op{irno diskutovan u literaturi ali se zaklju~ci o mogu}im poslijedicama uvo enja, te shodno tome i ukidanja, monetarnog odbora mogu izvu}i i povla~enjem analogija sa teoretskim i prakti~nim rje{enjima za fiksni devizni kurs. Politika deviznog kursa je dio monetarne politike za koji, ni literatura ni praksa ne mogu, kako se pokazalo, dati kona~an zaklju~ak. Nakon kolapsa Bretton Woods sistema, dr`ave su primjenjivale razli~ite politike deviznog kursa, od pune fleksibilnosti, preko puze}eg, slabog do ~vrstog fiksiranja i monetarnog odbora. Nijedan od ovih sistema nije se pokazao kao optimalan tako da se potraga za optimalno{}u nastavlja. Ne samo da se literatura i praksa ne mogu slo`iti po pitanju optimalne politike deviznog kursa, nego je i sama praksa pokazala da dr- `ave ~esto biraju jednu politiku, npr. politiku fiksnog deviznog kursa ali praktikuju sasvim suprotnu, tj. politiku fleksibilnog deviznog kursa, i obrnuto 1. Argument za politiku fleksibilnog deviznog kursa obi~no je njena mogu}nost da smanji rigidnost nominalnih cijena, te na taj na~in ubla`i uticaj eksternih {okova na doma}u privredu. Ovaj rad slu`i se modelom iz ~lanka Devereux-a (2003), u kom on dokazuje da fiksni devizni kurs pove}ava fleksibilnost nominalnih cijena, kako bi odbranio opravdanost monetarnog odbora kao oblika monetarne politike. MODEL Model se sastoji od dvije dr`ave, obe sa jedini~nom mjerom doma}instava, koja proizvode sve za vlastite potrebe. Farmeri ili proizvo a~i proizvode diferencirana dobra te imaju monopolsku mo} da odrede cijene svojih proizvoda individualno. U odre ivanju optimalne cijene, oni mogu ili da cijenu utvrde i zatim je dr`e fiksnom ili da preduzmu odre eni tro{ak ( tro{ak izbora ) te do u u mogu}nost da cijenu naknadno kada je stanje na tr`i{tu poznato, promjene, ~ime je prakti~no ~ine fleksibilnom. Ako izaberu drugu opciju, proizvo a~i imaju mogu}nost da cijenu prilagode nakon {to je stanje na tr`i{tu poznato, te da na taj na~in uve}aju svoju dobit budu}i da su u mogu}nosti da se prilagode {oku odnosno stanju na tr- `i{tu. Drugim rije~ima striktno je korisnije proizvo a~ima da imaju opciju naknadnog prilago avanja cijene, ako im je tro{ak izbora jednak nuli. Doma}instvo i u doma}oj zemlji maksimizira svoju funkciju korisnosti definisanu kao: 1 Vidi Reinhart i Rogoff (2002), Calvo i Reinhart (2002), i Alesina i Wagner (2003).

3 Za{to monetarni odbor: Monetarni odbor i endogena fleksibilnost cijena C(i) je ukupna potro{nja definisana kao, gdje je C j (i) potro{nja dobra j-te zemlje, j=d,s. P ja indeks cijena definisan kao P=P γ h (SP* f )1-γ, gdje je S devizni kurs a P h (P f *) je doma}a (strana) cijena, doma}eg (stranog) dobra. Zakon jedne cijene va`i za svako dobro. M(i) je koli~ina doma}eg novca koju dr`i doma}instvo i. H(i) je proizvod doma}instva (farmera) i. I(i) je indikator koji predstavlja tro{ak izbora promjene cijene. Jednak je 0 ako doma}instvo odredi cijenu unaprijed i dr`i je fiksnom. Ako doma}instvo odlu~i da promjeni cijenu nakon {to je stanje na tr- `i{tu poznato I(i)= Ψ(i), gdje funkcija tro{ka izbora Ψ(i) zadovoljava uslove: Ψ(0)=0, Ψ(1)>1 i Ψ (i)>0. Dve varijable su slu~ajne, {ok brzine opticaja novca χ i relativna preferencija za doma}a dobra γ. χ je nezavisna varijabla identi~ne distribucije izme u zemalja i ima srednju vrijednost 1. γ je simetri~no distribuirana u intervalu izme u 0 i 1, i ima srednju vrijednost 0.5. Potro{nja dobara svake od dvije zemlje distribuirana je na kontinuumu dobara sa elasti~no{}u substitucije jednakoj λ. 177 Indeks cijena za svaku od zemalja definisan je kao: Ravnote`a bud`eta doma}instva i podrazumjeva: PC(i)+M(i)=P h (i)h(i)+m 0 +T (1) gdje M 0 +T predstavlja po~etni fond novca i transfer od monetarne (ili fiskalne) vlasti. Ovi su isti za sva doma}instva. Diferenciranjem problema optimizacije agenta dobija se slijede}i odnos: koji opisuje optimalnu raspodjelu prihoda izme u potro{nje i novca, te: (2) (3) {to defini{e potra`nju za svakim od dva dobra.

4 Tamara Ba{i} Sada se iz funkcije korisnosti mogu eliminisati potro{nja i proizvod, tako da se dobija izraz koji implicitno povezuje korisnost sa cijenama koje defini{u agenti. Za agente koji cijene defini{u ex ante, funkcija korisnosti bi bila slijede}a: gdje P h (i) predstavlja ex-ante definisanu cijenu (ili fiksnu cijenu). Za agente koji cijene defini{u ex post ili nakon {to je stanje na tr`i{tu poznato, funkcija korisnosti bi bila slijede}a: 178 Ekonomski anali br 162, jul septembar gdje P h (i) predstavlja ex-post definisanu cijenu (ili fleksibilnu cijenu). Maksimiziranjem ovih izraza u odnosu na ex-ante (ex-post) definisanu cijenu, P h (i)(p h (i)), dobijaju se slijede}e optimalne cijene: i U jedini~noj mjeri agenata, ukupan broj agenata koji odre uju cijene ex-ante je z, {to zna~i da je ukupan broj agenata koji odre uju cijene ex-post (1-z). z je odre eno uslovom 0<z<1, gdje je z ti agent indiferentan izme u odre ivanja cijena ex-ante i ex-post. Ako analiziramo uslov koji odre uje z, vidimo da (4) (5), gdje 0<z<1.

5 Za{to monetarni odbor: Monetarni odbor i endogena fleksibilnost cijena Tako e je ta~no da, ili rije~ima, svi agenti u okviru mjere (1-z) imaju striktno ve}u korisnost od opcije definisanja cijene ex-post, od tro{kova izbora koji im ovu mogu}nost omogu}avaju. Sa druge strane nije ta~no da, zato {to tro{kovi izbora mogu biti samo nula ili pozitivne vrijednosti dok je korisnost od definisanja cijene ex-ante striktno pozitivna vrijednost. Dakle mo`emo zaklju~iti da je 0<z<1 ili z=1. Kako bismo dokazali kako politika deviznog kursa uti~e na fleksibilnost cijena, moramo ispitati kako se z mijenja u razli~itim okvirima politika. Da bismo ovo uradili moramo rije{iti model tj. na}i mu ravnote`u te zatim analizirati utvr- ivanje z u razli~itim okvirima politika. Ravnote`a modela je definisana i slijede}im jedna~inama: (6) (7) (8) 179 (9)

6 Tamara Ba{i} Model je kompletiran sa dva random procesa, jedan predstavlja {ok koeficijentu obrta novca χ, a drugi predstavlja {ok koeficijentu preferencije za doma}a dobra γ. Distribucija χ i γ je ve} opisana u tekstu. RJE[ENJE MODELA Model je konstruisan tako da iako su proizvo a~i (potro{a~i) podjeljeni u dvije kategorije, jednu koja cijene defini{e kao fiksne i drugu koja ih odre uje kao fleksibilne, ipak mo`emo analizirati pona{anje ravnote`ne fleksibilnosti cijena pod razli~itim okolnostima, posmatraju}i samo agregatne varijable. To je rezultat ~injenice da ako kombinujemo jedna~inu 3, 6 i 7 te ~injenicu da je H=X, dobijamo slijede}i odnos izme u fiksnih i fleksibilnih cijena i proizvoda, sa jedne strane te indeksa cijena i potra`nje sa druge strane: (10) 180 Ekonomski anali br 162, jul septembar Onda mo`emo kombinovati jedna~ine 1, 2 i ~injenicu da je M 0 +T=M sa prethodnom jedna~inom te dobijamo slijede}i odnos: (11) Sada imamo jedna~inu koja stavlja u odnos agregatnu tra`nju za doma}im i stranim dobrima i nominalni novac u doma}oj (stranoj) zemlji, indeksa cijena te koeficijenta obrta novca u doma}oj (stranoj) zemlji: (12), (13) Kori{tenjem ovih rezultata i jedna~ina 8 i 9, dobijamo slijede}e parcijalno rje{enje za devizni kurs: (14) Sada mo`emo analizirati fleksibilnost cijena (z). z je definisano slijede}im uslovima:, gdje 0<z<1.

7 Za{to monetarni odbor: Monetarni odbor i endogena fleksibilnost cijena Mo`emo upotrjebiti uslov M 0 +T=M i jedna~inu 12 za pojednostavljivanje izraza za funkciju korisnosti agenata koji defini{u cijene kao fiksne (fleksibilne): (15) Koriste}i uslov M 0 +T=M te jedna~ine 5 i 13, mo`emo pojednostaviti izraz za funkciju korisnosti agenata koji defini{u cijene kao fleksibilne: (16) z je zatim definisano na presjeku krive koja predstavlja tro{ak izbora Ψ i krive porast korisnosti, tj. krive koja predstavlja razliku izme u funkcije korisnosti agenata koji cijene odre uju kao fiksne i onih koji ih odre uju kao fleksibilne 2. Po definiciji z ti agent je indiferentan izme u postavljanja cijena fiksno ili fleksibilno, tj. njegov tro{ak izbora je jednak njegovom porastu korisnosti. Kako bi se odredilo z, mo`e se aproksimirati izraz koji defini{e razliku izme- u jedna~ina 15 i 16, kako slijedi 3 : gdje p h, m i χ predstavljaju log devijacije varijabli P h, M i χ. Tako e mo`emo pojednostaviti gornji izraz koriste}i jedna~inu 3 i gore predstavljeni odnos, da defini{emo log devijaciju doma}eg indeksa cijena: Sada mo`emo porast korisnosti U napisati kao: 181 0<z<1, (17) 2 Vidi grafove 1 do 5. 3 Za puno izvo enje aproksimacije drugog reda obratite se autoru.

8 Tamara Ba{i} i z=1. (18) Grafovi koji predstavljaju ove odnose bi}e analizirani u narednom poglavlju. ANALIZA MODELA 182 Ekonomski anali br 162, jul septembar Odnos izme u tro{kova izbora i porasta korisnosti uslijed pove}anja fleksibilnosti, koji je dat jedna~inom 17, mo`e se predstaviti grafi~ki, {to je i ura- eno grafovima 1 do 4. Na svim grafovima dijagonala izme u 0 i 1 predstavlja tro{ak izbora, budu}i da je on pod pretpostavkom distribuiran u intervalu izme u 0 i 1, i to rastu- }im redom u odnosu na z. Kriva predstavlja porast korisnosti ili razliku izme- u korisnosti agenta koji odre uje cijene kao fiksne i agenta koji ih odre uje kao fleksibilne. Prva dva grafika prikazuju ravnote`nu fleksibilnost cijena kada je elasti~nost substitucije izme u dobara, λ, relativno niska (2.0) dok druga dva prikazuju slu- ~aj sa relativno visokom elasti~no{}u λ, (4.0). Prvi i tre}i graf prikazuju slu~aj u kom je ψ relativno nisko, (0.6), dok drugi i ~etvrti prikazuju slu~aj gdje je ψ relativno visoko, (0.9). Pretpostavljena vrijednost varijanse (m-χ) je 0.36, {to je arbitrarna vrijednost ali budu}i da mijenja samo skaliranje a ne rezultate kvalitativno, nije od bitnog zna~aja. Kako elasti~nost λ raste, zakrivljenje porasta korisnosti raste te kako koeficijent korisnosti ψ raste pove}ava se mjera porasta korisnosti. Ono {to vidimo sa slika je da su, zavisno od kalibracije, mogu}a tri slu~aja, slu~aj jedinstven ravnote`e, slu~aj bez ravnote`e i slu~aj sa vi{estrukim ravnote- `ama. Grafovi 1 i 2, pokazuju slu~aj jedinstvene ravnote`e, graf 3 pokazuje slu~aj bez ravnote`e i graf 4 pokazuje slu~aj sa vi{estrukim ravnote`ama. Osnovna razlika izme u prva i druga dva grafa, je u elasti~nosti substitucije izme u dobara, gdje je ova u prva dva grafa ni`a. Ako je elasti~nost substitucije izme u dobara relativno niska, ravnote`na elasti~nost cijena (z), }e biti jednozna~no definisana. Ovo se mo`e i intuitivno objasniti ako se uvidi da }e, ako je elasti~nost substitucije niska, proizvo a~i imati relativno stabilnu tra`nju za svojim dobrima, tako da }e biti skloni da se dr`e prvobitne odluke o tipu cijena koju odre- uju (bila ona fiksna ili fleksibilna) bez obzira na to {ta odlu~e drugi proizvo a~i. Na grafovima 1 i 2 tako e vidimo, da na ravnote`no z ne uti~e zna~ajno promjena u koeficijentu ψ (koeficijentu funkcije korisnosti koji odre uje korisnost

9 Za{to monetarni odbor: Monetarni odbor i endogena fleksibilnost cijena proizvoda rada). Ovo mo`emo intuitivno objasniti ako uvidimo da je, za problem odre ivanja optimalne cijene klju~ni faktor tra`nja i njena stabilnost ({to u ovom slu~aju zna~i koeficijent elasti~nosti i substitucije λ). Ako agent zna da }e tra`nja za njegovim dobrom biti stabilna, on mo`e cijenu odrediti u skladu sa svojim interesima i preferencijama bez obzira {ta rade drugi. Ovo se ne}e promjeniti ako agent preferira vi{e ili manje rada (ima vi{e ili ni`e ψ). 183 Graf 1. tro{ak izbora i porast korisnosti zavisno od fleksibilnosti cijena z. Kalibracija: λ=2.0, ψ=0.6, var(m-χ)=0.35. Graf 2. tro{ak izbora i porast korisnosti zavisno od fleksibilnosti cijena z. Kalibracija: λ=2.0, ψ=0.9, var(m-χ)=0.35.

10 Tamara Ba{i} Ako je koeficijent substitucije izme u dobara visok, dok je u isto vrijeme i koeficijent funkcije korisnosti koji se odnosi na rad, ψ, visok, model nema ravnote`u. Dobit od elasti~nosti cijena je uvijek vi{i od tro{ka izbora tako da }e svi agenti odre ivati cijene tako da one budu fleksibilne. Intuicija iza ovog rje{enja je slijede}a, budu}i da je elasti~nost substitucije visoka odluka svakog proizvo a~a jako zavisi od odluka ostalih proizvo a~a, budu}i da im je potra`nja za njihovim dobrima promjenjiva. U isto vrijeme, neugodnost rada (ili proizvodnje) je visoka, tako da to stvara dodatni stimulans da se cijene postave tako da se sva potra- `nja zadovolji. Kao rezultat imamo situaciju u kojoj svi cijene odre uju fleksibilnim. Ovaj slu~aj prezentovan je na grafu Ekonomski anali br 162, jul septembar Graf 3. tro{ak izbora i porast korisnosti zavisno od fleksibilnosti cijena z. Kalibracija: λ=4.0, ψ=0.6, var(m-χ)=0.36. Ako je elasti~nost substitucije izme u dobara visoka, proizvo a~i }e biti skloniji da odlu~uju o svojim cijenama na bazi odluka ostalih proizvo a~a, iz razloga {to im je tra`nja za njihovim dobrima zavisnija od tra`nje za drugim dobrima. Proizvo a~i }e sada, zavisno od odluka drugih, biti skloni da ili odrede cijene kao fiksne, ako to i drugi ~ine, ili kao fleksibilne, ako opet to i drugi ~ine, tako da u ovom slu~aju imamo tri ravnote`ne ta~ke, jednu gdje ve}ina cijene odre uje fiksnima, jednu gdje ve}ina odre uje cijene fleksibilnim i tre}u gdje svi odre uju fleksibilne cijene (z=1).

11 Za{to monetarni odbor: Monetarni odbor i endogena fleksibilnost cijena Graf 4. tro{ak izbora i porast korisnosti zavisno od fleksibilnosti cijena z. Kalibracija: λ=6.0, ψ=0.1, var(m-χ)=0.35. Ono {to nam ova tri slu~aja omogu}avaju da zaklju~imo je veoma bitna osobina modela endogene fleksibilnosti cijena. Zaklju~ak je da, zavisno od ekonomskih karakteristika, elasti~nosti substitucije i koeficijenta korisnosti pridru`enog radu, postoji mogu}nost vi{estrukih ravnote`nih ta~aka fleksibilnosti cijena. To zna~i da postoji jedna po`eljna ravnote`a (visoke fleksibilnosti cijena) i jedna manje po`eljna ravnote`a (niske fleksibilnosti cijena). Sada mo`emo analizirati da li i kako monetarne vlasti mogu uticati na to da li }e se ekonomija na}i u po- `eljnoj ili nepo`eljnoj ravnote`i. REZULTATI I ODGOVORI MODELA Da bismo analizirali efekte monetarne politike (ili politike deviznog kursa) na ravnote`nu elasti~nost cijena, transformisa}emo jedna~inu 14 u njenu formu u log devijacijama, kako bismo dobili slijede}i izraz: (19) 185 Ako sad defini{emo pravilo monetarne politike kao reakciju na devijaciju od deviznog kursa, mo`emo re}i da va`i slijede}e: m=µs (20) gdje µ=, defini{e politiku fiksnog deviznog kursa, dok µ=0 defini{e politku fleksibilnog deviznog kursa.

12 Tamara Ba{i} Sada uvr{tavaju}i 20 u 19, dobijamo: (21) Mo`emo 17 pisati kako slijedi: (22) gdje Koriste}i 20 i 21, mo`emo 22 redefinisati kako slijedi: (23) 186 Ekonomski anali br 162, jul septembar Sada analiziramo slu~aj kada postoji jedinstvena ravnote`na fleksibilnost cijena. Mo`emo vidjeti iz jedna~ine 23, da je u ovom slu~aju fleksibilnost cijena (z) vi{a kod fiksnog deviznog kursa nego kod fleksibilnog, ukoliko ne postoji {ok obrtu novca (χ=0), z je uniformno rastu}a u zavisnosti od µ, tj. fleksibilnost cijana je vi{a, {to je vi{i stepen intervencije kod deviznog kursa. Ovaj rezultat je ta~an u slu~aju unilateralnog fiksiranja deviznog kursa (jednostranog pega ili monetarnog odbora) ali ne i u slu~aju bilateralnog fiksiranja deviznog kursa (monetarne unije). U slu~aju bilateralnog fiksiranja rezultat je obrnut, fleksibilnost cijena ve}a je kod re`ima fleksibilnih deviznih kurseva. Ovaj rezultat me utim ne}e biti dalje elaboriran budu}i da izlazi iz namjeravanih okvira ovog rada. U slu~aju vi{estrukih ravnote`a fleksibilnosti cijena, mogu}a su dva ishoda. Ako je ekonomija u ta~ci niske fleksibilnosti cijena, kada se devizni kurs fiksira, fleksibilnost cijena }e se unekoliko pove}ati kako porast korisnosti, nastao kao razlika pod uslovom odre ivanja fleksibilnih u odnosu na fiksne cijene poraste, ili }e se pove}ati sve do ta~ke u kojoj je z=1, ako je ova dobit dovoljno velika da svi proizvo a~i pre u na odre ivanje fleksibilnih cijena. Ako se ekonomija nalazi u ta~ci visoke fleksibilnosti cijena, desi}e se isto sa razlikom da je ovde potrebna mnogo manja razlika u uve}anju korisnosti da proizvo a~i pre u sa fiksnih na fleksibilne cijene. Ilustraciju slu~aja, u kom 10% porasta u uve}anju korisnosti pomjera ravnote`u u slu~aj gdje svi proizvo a~i odre uju cijene kao fleksibilne, vidimo na grafu 5.

13 Za{to monetarni odbor: Monetarni odbor i endogena fleksibilnost cijena Graf 5. tro{ak izbora i porast korisnosti zavisno od fleksibilnosti cijena z. Kalibracija: λ=6.0, ψ=0.1, var(m-χ)=0.35. Kako egzogeni {ok pove}ava varijabilnost tra`nje, a time i porast korisnosti od biranja fleksibilnih a ne fiksnih cijena, za 10%, vi{estruke ravnote`ne ta~ke prelaze u odsustvo ravnote`e tj. slu~aj gdje svi proizvo a~i biraju fleksibilne cijene budu}i da je za sve njih porast korisnosti vi{i od tro{ka izbora. Drugi slu- ~aj, u kom bi rast fleksibilnosti cijena bio tek neznatan, je o~igledan, budu}i da bi ovde opet imali vi{estruke ravnote`ne ta~ke s tim da bi kriva uve}anja korisnosti bila pomjerena prema gore. Mo`emo zaklju~iti da u slu~aju visoke elasti~nosti substitucije izme u dobara i niskog koeficijenta korisnosti pridru`enog radu (proizvodnji), fiksiranje deviznog kursa ili pove}ava fleksibilnost cijena neznatno ili dramati~no, {to zna~i da je u oba slu~aja po`eljno za ekonomiju. Sada smo pokazali da je u slu~aju jedinstvene i vi{estrukih ravnote`a, fiksiranje deviznog kursa optimalna politika. Ono {to ostaje otvoreno pitanje je da li je ova optimalna politika tako e i izvediva. 187 ZAKLJU^AK Diskusija na temu fiksni ili fleksibilni devizni kurs, kao optimalna devizna politika, otvoren je u literaturi i praksi prakti~no tokom cijele moderne istorije eknomske misli. Zagovara~i fleksibilnog deviznog kursa uglavnom ovaj stav bra-

14 Tamara Ba{i} 188 Ekonomski anali br 162, jul septembar ne sa stanovi{ta da fleksibilnost deviznog kursa nadokan uje nedostatak fleksibilnosti cijena i time umanjuje gubitak proizvoda uzrokovan rigidno{}u cijena. Ovaj rad me utim pokazuje da jednostrano fiksiranje deviznog kursa, dakle monetarni odbor, ispunjava upravo ovaj zadatak fleksibilnog deviznog kursa, tj. pove}ava fleksibilnost cijena i time osporava optimalnost fleksibilnog deviznog kursa. Model prezentovan u ovom radu pokazuje da, zavisno od ekonomskih karakteristika, elasti~nosti substitucije i koeficijenta korisnosti pridru`enog radu, postoji mogu}nost vi{estrukih ravnote`nih ta~aka fleksibilnosti cijena. To zna~i da postoji jedna po`eljna ravnote`a (visoke fleksibilnosti cijena) i jedna manje po`eljna ravnote`a (niske fleksibilnosti cijena). Odgovaraju}a kalibracija modela predstavljenog u ovom radu pokazuje da kada se devizni kurs fiksira, fleksibilnost cijena se, ukoliko je po~etna fleksibilnost cijena niska, unekoliko pove}ava kako porast korisnosti, nastao kao razlika pod uslovom odre ivanja fleksibilnih u odnosu na fiksne cijene poraste, ili se pove}ava toliko da svi proizvo a~i prelaze na odre ivanje fleksibilnih cijena, ako je po~etna fleksibilnost cijna visoka a ova dobit dovoljno velika. [to je po~etna fleksibilnost cijena vi{a to je potrebna manja razlika u uve}anju korisnosti da proizvo a~i pre u sa fiksnih na fleksibilne cijene. U svim slu~ejevima me utim dobijeni rezultati ukazuju na to da fiksiranje deviznog kursa uve}ava fleksibilnost cijena {to je smisao fleksibilnog deviznog kursa, ~ime se dakle dokazuje da je jednostrano fiksiranje deviznog kursa, odnosno monetarni odbor optimalna monetarna politika.

15 Za{to monetarni odbor: Monetarni odbor i endogena fleksibilnost cijena LITERATURA Alesina, Alberto i Alexier Wagner, 2003, Choosing (and Reneging on) Exchange rate Regimes, NBER Working Paper No Calvo, Guillermo A., i Carmen M., Reinhart, 2002, Fear of Floating, NBER Working paper No Devereux, Michael B., 2003, Exchange Rate Policy and Endogenous Price Flexibility, ( devereux.htm). Reinhart, Carmen M, i Kenneth S. Rogoff, 2002, The Modern History of Exchange rate Arrangements: A Reinterpretation, NBER Working paper No

Matematiqki fakultet Univerzitet u Beogradu Iracionalne jednaqine i nejednaqine Zlatko Lazovi 29. mart 2017.

Matematiqki fakultet Univerzitet u Beogradu Iracionalne jednaqine i nejednaqine Zlatko Lazovi 29. mart 2017. Matematiqki fakultet Univerzitet u Beogradu 29. mart 2017. Matematiqki fakultet 2 Univerzitet u Beogradu Glava 1 Iracionalne jednaqine i nejednaqine 1.1 Teorijski uvod Pod iracionalnim jednaqinama podrazumevaju

Више

Microsoft PowerPoint - Ispitivanje povezanosti Regresija redovni decembar 2007 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Ispitivanje povezanosti Regresija redovni decembar 2007 [Compatibility Mode] Ispitivanje povezanosti Jelena Marinkovi Institut za medicinsku statistiku i informatiku Medicinskog fakulteta Beograd, decembar 2007.g. Kakav je odnos DOZA-EFEKAT (ODGOVOR)? Log Doza vs Odgovor 150 y-osa

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум II колоквијум из Основа рачунарске технике I - 27/28 (.6.28.) Р е ш е њ е Задатак На улазе x, x 2, x 3, x 4 комбинационе мреже, са излазом z, долази четворобитни BCD број. Ако број са улаза при дељењу

Више

Microsoft Word - Lekcija 11.doc

Microsoft Word - Lekcija 11.doc Лекција : Креирање графова Mathcad олакшава креирање x-y графика. Треба само кликнути на нови фајл, откуцати израз који зависи од једне варијабле, например, sin(x), а онда кликнути на дугме X-Y Plot на

Више

281 Radenko St. Rankovi} UDK (497.11): ULOGA MEDIJSKOG SPONZORA U SRPSKOJ KINEMATOGRAFIJI Od svih umetnosti, filmska umetnost ~iji je osno

281 Radenko St. Rankovi} UDK (497.11): ULOGA MEDIJSKOG SPONZORA U SRPSKOJ KINEMATOGRAFIJI Od svih umetnosti, filmska umetnost ~iji je osno 281 Radenko St. Rankovi} UDK 791.43(497.11):658.14 ULOGA MEDIJSKOG SPONZORA U SRPSKOJ KINEMATOGRAFIJI Od svih umetnosti, filmska umetnost ~iji je osnov dugometra`ni igrani film mo`da je najvi{e okrenuta

Више

VISOKA TEHNI^KA [KOLA STRUKOVNIH STUDIJA MILORADOVI] MIROLJUB M A T E M A T I K A NERE[ENI ZADACI ZA PRIJEMNI ISPIT AGRONOMIJA, EKOLOGIJA, E

VISOKA TEHNI^KA [KOLA STRUKOVNIH STUDIJA MILORADOVI] MIROLJUB M A T E M A T I K A NERE[ENI ZADACI ZA PRIJEMNI ISPIT AGRONOMIJA, EKOLOGIJA, E VISOKA TEHNI^KA [KOLA STRUKOVNIH STUDIJA PO@AREVAC MILORADOVI] MIROLJUB M A T E M A T I K A NERE[ENI ZADACI ZA PRIJEMNI ISPIT AGRONOMIJA, EKOLOGIJA, ELEKTROTEHNIKA, MA[INSTVO PO@AREVAC 007 OBAVEZNO PRO^ITATI!

Више

Microsoft Word _Vipnet_komentar_BSA_final.doc

Microsoft Word _Vipnet_komentar_BSA_final.doc Zagreb, 21.11.2011. Hrvatska agencija za poštu i elektroni ke komunikacije Juriši eva 13 HR-10 000 ZAGREB PREDMET: Javna rasprava - Prijedlog odluke kojom se HT-u odre uju izmjene i dopune Standardne ponude

Више

Microsoft Word - van sj Zakon o privrednoj komori -B.doc

Microsoft Word - van sj  Zakon o privrednoj komori -B.doc ZAKON O PRIVREDNOJ KOMORI BR KO DISTRIKTA BiH Na osnovu lana 23 Statuta Br ko Distrikta Bosne i Hercegovine ( Slu beni glasnik Br ko Distrikta BiH broj 1/00) Skup tina Br ko Distrikta na vanrednoj sjednici

Више

My_ST_FTNIspiti_Free

My_ST_FTNIspiti_Free ИСПИТНИ ЗАДАЦИ СУ ГРУПИСАНИ ПО ТЕМАМА: ЛИМЕСИ ИЗВОДИ ФУНКЦИЈЕ ЈЕДНЕ ПРОМЕНЉИВЕ ИСПИТИВАЊЕ ТОКА ФУНКЦИЈЕ ЕКСТРЕМИ ФУНКЦИЈЕ СА ВИШЕ ПРОМЕНЉИВИХ 5 ИНТЕГРАЛИ ДОДАТАК ФТН Испити С т р а н а Лимеси Одредити

Више

35-05

35-05 ZAKON O ORGANIZACIJI ORGANA UPRAVE U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE I - TEMELJNE ODREDBE ^lanak 1. Ovim Zakonom se ure uje organizacija i na~in funkcioniranja organa dr`avne uprave u Federaciji Bosne i

Више

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Šest godina tranzicije rezultati i izazovi Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije Beograd, 17. oktobar 26. Monetarna politika funkcioniše e i u Srbiji/na Balkanu! Kamatna stopa na dvonedeljne repo

Више

Z A K O N

Z A K O N Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BANKAMA I DRUGIM FINANSIJSKIM ORGANIZACIJAMA ^lan 1. U Zakonu o bankama i drugim finansijskim organizacijama - "Slu`beni list SRJ", br. 32/93, 61/95, 44/99, 36/2002

Више

Републичко такмичење

Републичко такмичење 1 РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ОСНОВА ЕКОНОМИЈЕ БЕОГРАД, МАРТ 2015. Питања саставио: доцент др Ђорђе Митровић, Универзитет у Београду, Економски факултет 1. Монетаристи су Питања 1 поен а. сматрали да је незапосленост

Више

Predmet 13 - Napredni Finansijski menadzment 3.docx-1.pdf

Predmet 13 - Napredni Finansijski menadzment 3.docx-1.pdf 1.1. Struktura kamatnih stopa Za investitore i poslovne kompanije od presudnog je zna aja da shvate faktore koji uti u na kretanje kamatnih stopa. Na primjer, jedna kompanija je Þ nansirala izgradnju nove

Више

PHM bos 13_09.qxd

PHM bos 13_09.qxd je, prije svega, namijenjen parlamentu, konkretnije ~lanovima komisija, osoblju i drugim slu`benicima parlamenta. je, tako er, namijenjen i gra anskom dru{tvu, posebno organiziranim grupama, kao {to su

Више

IErica_ActsUp_paged.qxd

IErica_ActsUp_paged.qxd Dnevnik šonjavka D`ef Kini Za D`u li, Vi la i Gran ta SEP TEM BAR P o n e d e l j a k Pret po sta vljam da je ma ma bi la a vol ski po no - sna na sa mu se be {to me je na te ra la da pro - {le go di ne

Више

Makroekonomija

Makroekonomija Makroekonomija Prof.dr Maja Baćović 14/02/2019. Cilj kursa Upoznati studente sa osnovnim makroekonomskim problemima, načinom mjerenja makroekonomskih aktivnosti, međuzavisnostima na makro-nivou i mogućnošću

Више

men 51_03srp.qxd

men 51_03srp.qxd CRM koncept u funkciji unapre enja direktnog marketinga UDK 004.738.5:658.8 mr Ivana Domazet, mr Jovan Zubovi}, dr Bo`o Dra{kovi} Institut ekonomskih nauka, ivanad ien.bg.ac.yu, jovanz ien.bg.ac.yu, dbozo

Више

Microsoft Word - predavanje8

Microsoft Word - predavanje8 DERIVACIJA KOMPOZICIJE FUNKCIJA Ponekad je potrebno derivirati funkcije koje nisu jednostavne (složene su). Na primjer, funkcija sin2 je kompozicija funkcija sin (vanjska funkcija) i 2 (unutarnja funkcija).

Више

Makroekonomija

Makroekonomija Ekonomski rast Štednja, akumulacija kapitala i proizvodnja Tehnološki napredak Prof.dr Maja Baćović 28/03/2019. Pojmovi Rast mjera kvantitativne promjene pojave ili procesa Razvoj mjera kvalitativne promjene

Више

Glasnik075.pdf

Glasnik075.pdf 1176 Temeljem lana 39. stav 1. Zakona o mjeriteljstvu Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 19/01), i lana 9. stav Zakona o osnivanju Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine ("Službeni

Више

Mere slicnosti

Mere slicnosti Nenad Mitić Matematički fakultet nenad@matf.bg.ac.rs Kako odrediti sličnost/različitost, obrazaca, atributa, dogadjaja... Podaci različitog tipa i strukture Zavisnost od tipa, raspodele, dimenzionalnosti

Више

1 Konusni preseci (drugim rečima: kružnica, elipsa, hiperbola i parabola) Definicija 0.1 Algebarska kriva drugog reda u ravni jeste skup tačaka opisan

1 Konusni preseci (drugim rečima: kružnica, elipsa, hiperbola i parabola) Definicija 0.1 Algebarska kriva drugog reda u ravni jeste skup tačaka opisan 1 Konusni preseci (drugim rečima: kružnica, elipsa, hiperbola i parabola) Definicija 0.1 Algebarska kriva drugog reda u ravni jeste skup tačaka opisan jednačinom oblika: a 11 x 2 + 2a 12 xy + a 22 y 2

Више

1

1 Podsetnik: Statističke relacije Matematičko očekivanje (srednja vrednost): E X x p x p x p - Diskretna sl promenljiva 1 1 k k xf ( x) dx E X - Kontinualna sl promenljiva Varijansa: Var X X E X E X 1 N

Више

Razvoj ekonomske misli

Razvoj  ekonomske  misli RAZVOJ EKONOMSKE MISLI EKONOMSKI FAKULTET PODGORICA dr JOVAN ĐURAŠKOVIĆ K E J N Z I J A N I Z A M (XX vijek) Rođen je 883. godine u Kembridžu Intelektualna radoznalost i svestrano obrazovanje Student Alfreda

Више

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudskih veštaka (u daljem tekstu: veštak), postupak upisa

Више

Povelja stanara

Povelja stanara UDRU@ENJE STANARA BIHUSS SARAJEVO ASSOCIATION OF TENANTS BIHUSS SARAJEVO SARAJEVO - Musala 5/I Phone: 387 33 471 392 International Union of Tenants Povelja stanara Prva verzija, usvojena na sastanku Vije}a

Више

Naslovna _0.qxd

Naslovna _0.qxd NARODNA BANKA SRBIJE Statisti~ki bilten Oktobar 2005 NARODNA BANKA SRBIJE Statisti~ki bilten Oktobar 2005 UREDNI[TVO BRANKO HINI], glavni urednik ^lanovi GORAN KVRGI] MARINA MLADENOVI]-KOMATINA JOVAN

Више

rspptbos.PDF

rspptbos.PDF ZAKON O PRESTANKU PRIMJENE ZAKONA O KORI[]ENJU NAPU[TENE IMOVINE ( Slu`beni glasnik Republike Srpske, br. 38/98, 12/99, 31/99, 65/01 i 39/03) I - OP[TE ODREDBE ^lan 1. Zakon o kori{tenju napu{tene imovine

Више

Microsoft Word lat.doc

Microsoft Word lat.doc Z A K O N O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU I. UVODNE ODREDBE ^lan 1. Penzijsko i invalidsko osiguranje obuhvata obavezno i dobrovoljno penzijsko i invalidsko osiguranje. ^lan 2. osiguranje. Ovim zakonom

Више

Na osnovu ~lana 73

Na osnovu ~lana 73 Na osnovu ~lana 73. stav 2. Zakona o vodama ("Slu`bene novine Federacije BiH", broj 70/06), federalni ministar okoli{a i turizma, uz saglasnost federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i {umarstvo,

Више

Microsoft PowerPoint - jkoren10.ppt

Microsoft PowerPoint - jkoren10.ppt Dickey-Fuller-ov test jediničnog korena Osnovna ideja Različite determinističke komponente Izračunavanje test-statistike Pravilo odlučivanja Određivanje broja jediničnih korena Algoritam testiranja Prošireni

Више

bilten1.qxd

bilten1.qxd PROMOCIJA I EDUKACIJA za unapre enje zdravstvenog i socijalnog statusa `ena - rezultati istra`ivanja - Sarajevo, 2004. Bilten br. 1 Ure iva~ki kolegij: Jasmina Mujezinovi}, Irena Petrovi}, Nuna Zvizdi},

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај 219. Београд, јун 219. Садржај: Уводна напомена... 2 Резиме... 3 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 4 Инфлациона очекивања привреде...

Више

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д)

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д) ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = х; б) у = 4х; в) у = х 7; г) у = 5 x; д) у = 5x ; ђ) у = х + х; е) у = x + 5; ж) у = 5 x ; з) у

Више

ZAKON

ZAKON ZAKON O PLATAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMEŠTENIKA ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 - ispr. i 115/2006 - ispr.) I OSNOVNE ODREDBE Sadržina zakona lan 1 Ovim zakonom ureuju se plate, naknade i druga

Више

Microsoft Word - 15ms261

Microsoft Word - 15ms261 Zadatak 6 (Mirko, elektrotehnička škola) Rješenje 6 Odredite sup S, inf S, ma S i min S u skupu R ako je S = { R } a b = a a b + b a b, c < 0 a c b c. ( ), : 5. Skratiti razlomak znači brojnik i nazivnik

Више

PREDMET: MAKROEKONOMIJA

PREDMET: MAKROEKONOMIJA UNIVERZITET ZA POSLOVNI INŽENJERING I MENADŽMENT BANJA LUKA Akademska 2016/17 godina PREDMET: MAKROEKONOMIJA Nastavnik: doc. dr Mladen Ivić e-mail: ivic.mladen@gmail.com Osnovna literatura: Ivić, M., Mitić,

Више

010 (7).pdf

010 (7).pdf 203 Stanko Bejatovi}* REFORMA KRIVI^NOG PROCESNOG ZAKONODAVSTVA SRBIJE I INSTITUT SPORAZUMEVANJA JAVNOG TU@IOCA I OKRIVLJENOG REZIME - - - - - - * Akademik, prof. dr., redovni professor Pravnog fakulteta

Више

Microsoft Word - Zakon BHANSA_bs.doc

Microsoft Word - Zakon BHANSA_bs.doc AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE АГЕНЦИЈА ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У БАЗДУШНОЈ ПЛОВИДБИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ BOSNIA AND HERZEGOVINA AIR NAVIGATION SERVICES AGENCY ZAKON O AGENCIJI

Више

Sadržaj 1 Diskretan slučajan vektor Definicija slučajnog vektora Diskretan slučajan vektor

Sadržaj 1 Diskretan slučajan vektor Definicija slučajnog vektora Diskretan slučajan vektor Sadržaj Diskretan slučajan vektor Definicija slučajnog vektora 2 Diskretan slučajan vektor Funkcija distribucije slučajnog vektora 2 4 Nezavisnost slučajnih vektora 2 5 Očekivanje slučajnog vektora 6 Kovarijanca

Више

Microsoft Word - Mjerila za utvrdjivanje prekomjerne upotrebe javne ceste SLFBiH doc

Microsoft Word - Mjerila za utvrdjivanje prekomjerne upotrebe javne ceste SLFBiH doc Godina IX Broj 52 Ponedjeljak, 28. listopada/oktobra 2002. godine S A R A J E V O Pretplata za II polugodi{te 2002. uklju~uju}i i pretplatu za "Slu`beni glasnik BiH": KM 100.- Na temelju ~lanka 63. stavak

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум Испит из Основа рачунарске технике - / (6.6.. Р е ш е њ е Задатак Комбинациона мрежа има пет улаза, по два за број освојених сетова тенисера и један сигнал који одлучује ко је бољи уколико је резултат

Више

HRVATSKI SABOR Na temelju lanka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim 2298 ODLUKU O PROGLA ENJU ZAKONA O PROFESIONALNOJ REHABILITACIJI I ZAPO LJAVANJ

HRVATSKI SABOR Na temelju lanka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim 2298 ODLUKU O PROGLA ENJU ZAKONA O PROFESIONALNOJ REHABILITACIJI I ZAPO LJAVANJ HRVATSKI SABOR Na temelju lanka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim 2298 ODLUKU O PROGLA ENJU ZAKONA O PROFESIONALNOJ REHABILITACIJI I ZAPO LJAVANJU OSOBA S INVALIDITETOM Progla avam Zakon o profesionalnoj

Више

SAD398.PDF

SAD398.PDF @UPANIJSKO POGLAVARSTVO 535. Zaklju~ak...758 536. Poslovnik Poglavarstva Dubrova~ko-neretvanske upanije...764 537. Rje{enje o odobrenju kori{tenja u nazivu Hrvatski ~asni~ki zbor naziva "Dubrova~ko-neretvanske

Више

1 Polinomi jedne promenljive Neka je K polje. Izraz P (x) = a 0 + a 1 x + + a n x n = n a k x k, x K, naziva se algebarski polinom po x nad poljem K.

1 Polinomi jedne promenljive Neka je K polje. Izraz P (x) = a 0 + a 1 x + + a n x n = n a k x k, x K, naziva se algebarski polinom po x nad poljem K. 1 Polinomi jedne promenljive Neka je K polje. Izraz P (x) = a 0 + a 1 x + + a n x n = n a k x k, x K, naziva se algebarski polinom po x nad poljem K. Elementi a k K su koeficijenti polinoma P (x). Ako

Више

Integracioni procesi u Evropi : tokovi i perspektive

Integracioni procesi u Evropi : tokovi i perspektive , 2001, 1, (1-2) str. 7-16 EKONOMSKA TEORIJA I RAZVOJNA POLITIKA Dr Katarina Stankovi} KONTROVERZE U SAVREMENOJ EKONOMSKOJ TEORIJI Apstrakt: Polaze}i od ~injenice da je savremena ekonomska teorija podeljena

Више

Analiticka geometrija

Analiticka geometrija Analitička geometrija Predavanje 3 Konusni preseci (krive drugog reda, kvadratne krive) Novi Sad, 2018. Milica Žigić (PMF, UNS 2018) Analitička geometrija predavanje 3 1 / 22 Ime s obzirom na karakteristike

Више

Microsoft Word - New Microsoft Word Document.doc

Microsoft Word - New Microsoft Word Document.doc ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZA[TITI ZRAKA ^lan 1. U Zakonu o za{titi zraka ("Slu`bene novine Federacije BiH", br. 33/03) u ~lanu 1. stav 2. alineja 1. rije~i: "najboljih raspolo`ivih tehnologija"

Више

52men_03srp.qxd

52men_03srp.qxd Prinosi i varijacije prinosa na obveznice u Crnoj Gori UDK: 336.761(497.16) dr Vladimir Ka{}elan 1, mr Borko Bo`ovi} 2 1 Ekonomski fakultet Podgorica 2 Centralna banka Crne Gore U radu se razmatraju prinosi

Више

Ante MARINOVI]-UZELAC SREDNJI GRADOVI MIT ILI STVARNOST?

Ante MARINOVI]-UZELAC SREDNJI GRADOVI MIT ILI STVARNOST? Ante MARINOVI]-UZELAC SREDNJI GRADOVI MIT ILI STVARNOST? Na prijelazu izme u 60-ih i 70-ih godina ovog stolje}a oblikovala se doktrina o unapre enju srednjih gradova zauzev{i va`no mjesto u op}oj teoriji

Више

Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica

Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije m n, b Z m, c Z n. Takođe, očekuje se da

Више

Sadr`aj Predgovor hrvatskom izdanju...7 Smjernice za knji`ni~ne usluge za mlade` Dio Dio Dio Dio Dio Dio Dod

Sadr`aj Predgovor hrvatskom izdanju...7 Smjernice za knji`ni~ne usluge za mlade` Dio Dio Dio Dio Dio Dio Dod Sadr`aj Predgovor hrvatskom izdanju...7 Smjernice za knji`ni~ne usluge za mlade` Dio 1...11 Dio 2...15 Dio 3...19 Dio 4...21 Dio 5...23 Dio 6...25 Dodatak A...29 Dodatak B...35 Web 2.0 i knji`ni~ne usluge

Више

GODINA 16 TUZLA, UTORAK 10. NOVEMBAR GODINE IZDANJE NA BOSANSKOM JEZIKU BROJ Na osnovu ~lana 24. stav 1. ta~ka c) Ustava Tuzlanskog kanto

GODINA 16 TUZLA, UTORAK 10. NOVEMBAR GODINE IZDANJE NA BOSANSKOM JEZIKU BROJ Na osnovu ~lana 24. stav 1. ta~ka c) Ustava Tuzlanskog kanto GODINA 16 TUZLA, UTORAK 10. NOVEMBAR 2009. GODINE IZDANJE NA BOSANSKOM JEZIKU BROJ 12 450 Na osnovu ~lana 24. stav 1. ta~ka c) Ustava Tuzlanskog kantona ( Slu`bene novine Tuzlansko-Podrinjskog kantona,

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар 219. Београд, март 219. С А Д Р Ж А Ј Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 5 Инфлациона очекивања

Више

Kvadratna jednaqina i funkcija 1. Odrediti sve n N takve da jednaqina x3 + 7x 2 9x + 1 x 2 bar jedno celobrojno rexee. = n ima 2. Ako za j-nu ax 2 +bx

Kvadratna jednaqina i funkcija 1. Odrediti sve n N takve da jednaqina x3 + 7x 2 9x + 1 x 2 bar jedno celobrojno rexee. = n ima 2. Ako za j-nu ax 2 +bx Kvadratna jednaqina i funkcija 1. Odrediti sve n N takve da jednaqina x3 + 7x 2 9x + 1 x 2 bar jedno celobrojno rexee. = n ima 2. Ako za j-nu ax 2 +bx+c = 0, a, b, c R, a 0, vai 5a+3b+3c = 0, tada jednaqina

Више

Sluzbeni glasnik Grada Poreca br

Sluzbeni glasnik  Grada Poreca br 18. Na temelju lanka 34. stavak 1. to ka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine" broj 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03, 82/04, 110/04 i 178/04) te lanka 40. Statuta Grada

Више

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET U NIŠU DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZADACI SA REŠENJIMA SA PRIJEMNOG ISPITA IZ MATEMATIKE, JUN Odrediti

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET U NIŠU DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZADACI SA REŠENJIMA SA PRIJEMNOG ISPITA IZ MATEMATIKE, JUN Odrediti PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET U NIŠU DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZADACI SA REŠENJIMA SA PRIJEMNOG ISPITA IZ MATEMATIKE, JUN 0. Odrediti moduo kompleksnog broja Rešenje: Uočimo da važi z = + i00

Више

Задатак 4: Центрифугална пумпа познате карактеристике при n = 2900 min -1 ради на инсталацији приказаној на слици и потискује воду из резервоара А у р

Задатак 4: Центрифугална пумпа познате карактеристике при n = 2900 min -1 ради на инсталацији приказаној на слици и потискује воду из резервоара А у р Задатак 4: Центрифугална пумпа познате карактеристике при n = 900 min -1 ради на инсталацији приказаној на слици и потискује воду из резервоара А у резервоар B. Непосредно на излазу из пумпе постављен

Више

Matematka 1 Zadaci za vežbe Oktobar Uvod 1.1. Izračunati vrednost izraza (bez upotrebe pomoćnih sredstava): ( ) [ a) : b) 3 3

Matematka 1 Zadaci za vežbe Oktobar Uvod 1.1. Izračunati vrednost izraza (bez upotrebe pomoćnih sredstava): ( ) [ a) : b) 3 3 Matematka Zadaci za vežbe Oktobar 5 Uvod.. Izračunati vrednost izraza bez upotrebe pomoćnih sredstava): ) [ a) 98.8.6 : b) : 7 5.5 : 8 : ) : :.. Uprostiti izraze: a) b) ) a b a+b + 6b a 9b + y+z c) a +b

Више

Microsoft Word - NULE FUNKCIJE I ZNAK FUNKCIJE.doc

Microsoft Word - NULE FUNKCIJE I ZNAK FUNKCIJE.doc NULE FUNKCIJE I ZNAK FUNKCIJE NULE FUNKCIJE su mesta gde grafik seče osu a dobijaju se kao rešenja jednačine y= 0 ( to jest f ( ) = 0 ) Mnogi profesori vole da se u okviru ove tačke nadje i presek sa y

Више

PRVI KOLOKVIJUM Odrediti partikularno rexee jednaqine koje zadovo ava uslov y(0) = 0. y = x2 + y 2 + y 2xy + x + e y 2. Odrediti opxte rexee

PRVI KOLOKVIJUM Odrediti partikularno rexee jednaqine koje zadovo ava uslov y(0) = 0. y = x2 + y 2 + y 2xy + x + e y 2. Odrediti opxte rexee PRVI KOLOKVIJUM 1992. 1. Odrediti partikularno rexee jednaqine koje zadovo ava uslov y(0) = 0. y = x2 + y 2 + y 2xy + x + e y 2. Odrediti opxte rexee jednaqine y 2y + 5y = 2e t + 3t 1. 3. Rexiti sistem

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc UTJECAJ ISTROŠENOSTI RADNIH ELEMENATA MLINA NA TROŠKOVE ENERGIJE PRI USITNJAVANJU EFFECT OF WORN-OUT HAMMER MILL'S WORKING ELEMENTS ON GRINDING ENERGY COSTS V. Kušec, S. Pliesti, S. Jer inovi Stru ni lanak

Више

М И Л Е Н А К У Л И Ћ Ј ЕД НО Ч И Н К А ЗА П Е ТО РО ПУТ ИЗ БИ ЛЕ ЋЕ Сред пу ша ка, ба јо не та, стра же око нас, Ти хо кре ће на ша че та, кроз би ле

М И Л Е Н А К У Л И Ћ Ј ЕД НО Ч И Н К А ЗА П Е ТО РО ПУТ ИЗ БИ ЛЕ ЋЕ Сред пу ша ка, ба јо не та, стра же око нас, Ти хо кре ће на ша че та, кроз би ле М И Л Е Н А К У Л И Ћ Ј ЕД НО Ч И Н К А ЗА П Е ТО РО ПУТ ИЗ БИ ЛЕ ЋЕ Сред пу ша ка, ба јо не та, стра же око нас, Ти хо кре ће на ша че та, кроз би лећ ки крас. Би ле ћан ка, 1940. Да ли те бе ико ве се

Више

Ponedjeljak, S L B E N I G L A S N I K B i H Broj 35 - Stranica 17 PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POR

Ponedjeljak, S L B E N I G L A S N I K B i H Broj 35 - Stranica 17 PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POR Ponedjeljak, 5. 5. 2008. S L U @ B E N I G L A S N I K B i H Broj 35 - Stranica 17 PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST ^lan 1. U Pravilniku o primjeni

Више

PITANJA I ZADACI ZA II KOLOKVIJUM IZ MATEMATIKE I Pitanja o nizovima Nizovi Realni niz i njegov podniz. Tačka nagomilavanja niza i granična vrednost(l

PITANJA I ZADACI ZA II KOLOKVIJUM IZ MATEMATIKE I Pitanja o nizovima Nizovi Realni niz i njegov podniz. Tačka nagomilavanja niza i granična vrednost(l PITANJA I ZADACI ZA II KOLOKVIJUM IZ MATEMATIKE I Pitanja o nizovima Nizovi Realni niz i njegov podniz. Tačka nagomilavanja niza i granična vrednost(limes) niza. Svojstva konvergentnih nizova, posebno

Више

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva Ključni faktori: 1. ENERGIJA potrebna za kretanje vozila na određenoj deonici puta Povećanje E K pri ubrzavanju, pri penjanju, kompenzacija energetskih gubitaka usled dejstva F f i F W Zavisi od parametara

Више

untitled

untitled CIP - Katalogizacija u publikaciji Nacionalna i sveu~ili{na knji`nica, Zagreb UDK 616.62-008.22-085.825 VJE@BE pri prevenciji i lije~enju inkontinencije / . - Zagreb : Simbex, 2003.

Више

Microsoft PowerPoint - DS-1-16 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - DS-1-16 [Compatibility Mode] Ekonometrija 1-D Analiza vremenskih serija Predavač: Zorica Mladenović, zorima@eunet.rs, http://avs.ekof.bg.ac.rs kabinet: 414 1 Struktura predmeta Izučavaju se dve oblasti: Analiza vremenskih serija Analiza

Више

1. GRUPA Pismeni ispit iz MATEMATIKE Prezime i ime broj indeksa 1. (15 poena) Rexiti matriqnu jednaqinu 3XB T + XA = B, pri qemu

1. GRUPA Pismeni ispit iz MATEMATIKE Prezime i ime broj indeksa 1. (15 poena) Rexiti matriqnu jednaqinu 3XB T + XA = B, pri qemu 1. GRUPA Pismeni ispit iz MATEMATIKE 1 0.0.01. Prezime i ime broj indeksa 1. (15 poena) Rexiti matriqnu jednaqinu XB T + XA = B, 1 4 pri qemu je A = 6 9 i B = 1 1 0 1 1. 4 4 4 8 1. Data je prava q : {

Више

ANALIZA TRŽIŠTA NEKRETNINA 08

ANALIZA TRŽIŠTA NEKRETNINA 08 ANALIZA TRŽIŠTA NEKRETNINA 08 HEDONIČKI INDEKS NEKRETNINA JUN 2018 U junu 2018. godine, CBCG sprovela je redovnu anketu o kretanju cijena nekretnina u Podgorici. Pitanja u upitniku su se odnosila na kvalitativne

Више

Microsoft Word - ASIMPTOTE FUNKCIJA.doc

Microsoft Word - ASIMPTOTE FUNKCIJA.doc ASIMPTOTE FUNKCIJA Naš savet je da najpre dobro proučite granične vrednosti funkcija Neki profesori vole da asimptote funkcija ispituju kao ponašanje funkcije na krajevima oblasti definisanosti, pa kako

Више

Фебруар 2018

Фебруар 2018 Фебруар 2018 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Фебруар 2018 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Београд, Краља Петра 12 Тел. 011/3027-100 Београд, Немањина 17 Тел. 011/333-8000 www.nbs.rs ISSN 1451-6349 Садржај Преглед текућих кретања..................................................

Више

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

ZADACI ZA VJEŽBU 1. Dokažite da vrijedi: (a) (A \ B) (B \ A) = (A B) (A C B C ), (b) A \ (B \ C) = (A C) (A \ B), (c) (A B) \ C = (A \ C) (B \ C). 2.

ZADACI ZA VJEŽBU 1. Dokažite da vrijedi: (a) (A \ B) (B \ A) = (A B) (A C B C ), (b) A \ (B \ C) = (A C) (A \ B), (c) (A B) \ C = (A \ C) (B \ C). 2. ZADACI ZA VJEŽBU. Dokažite da vrijedi: (a) (A \ B) (B \ A) = (A B) (A C B C ), (b) A \ (B \ C) = (A C) (A \ B), (c) (A B) \ C = (A \ C) (B \ C).. Pomoću matematičke indukcije dokažite da za svaki n N vrijedi:

Више

Microsoft PowerPoint - avs12-17 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - avs12-17 [Compatibility Mode] Osobenosti ekonomskih vremenskih serija Zorica Mladenović 1 Ključna svojstva ekonomskih vremenskih serija Postojanje trenda Postojanje sezonskih varijacija Postojanje nestandardnih opservacija: strukturni

Више

1

1 MIKROEKONOMIJA POJMOVI ZA I. KOLOKVIJ Teorija / pojmovi po abecedi ID: 10301 Bok! Drago nam je što si odabrao SKRIPTARNICU za pronalazak materijala koji će ti pomoći u učenju. Što je SKRIPTARNICA? Skriptarnica

Више

Microsoft PowerPoint - Predavanje3.ppt

Microsoft PowerPoint - Predavanje3.ppt Фрактална геометрија и фрактали у архитектури функционални системи Улаз Низ правила (функција F) Излаз Фрактална геометрија и фрактали у архитектури функционални системи Функционални систем: Улаз Низ правила

Више

Јун 2017

Јун 2017 Јун 2017 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Јун 2017 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Београд, Краља Петра 12 Тел. 011/3027-100 Београд, Немањина 17 Тел. 011/333-8000 www.nbs.rs ISSN 1451-6349 Садржај Преглед текућих кретања..................................................

Више

СТРАХИЊА РАДИЋ КЛАСИФИКАЦИJА ИЗОМЕТРИJА И СЛИЧНОСТИ Према књизи [1], свака изометриjа σ се може представити ком позици - jом неке транслациjе за векто

СТРАХИЊА РАДИЋ КЛАСИФИКАЦИJА ИЗОМЕТРИJА И СЛИЧНОСТИ Према књизи [1], свака изометриjа σ се може представити ком позици - jом неке транслациjе за векто СТРАХИЊА РАДИЋ КЛАСИФИКАЦИJА ИЗОМЕТРИJА И СЛИЧНОСТИ Према књизи [1], свака изометриjа σ се може представити ком позици - jом неке транслациjе за вектор a (коjи може бити и дужине нула) и неке изометриjе

Више

Microsoft Word - zadaci_21.doc

Microsoft Word - zadaci_21.doc 1. Devalvacija predstavlja: a) porast Ē b) smanjenje Ē c) porast P d) smanjenje realnog deviznog tečaja 2. Revalvacija predstavlja: a) porast Ē b) smanjenje P c) porast P* d) ništa od navedenog 3. AD krivulja

Више

Dr Vladimir Vučković Geoekonomski fakultet Megatrend univerzitet Beograd Dr Nikola Tasić Fakultet za državnu upravu i administraciju Megatrend univerz

Dr Vladimir Vučković Geoekonomski fakultet Megatrend univerzitet Beograd Dr Nikola Tasić Fakultet za državnu upravu i administraciju Megatrend univerz Dr Vladimir Vučković Geoekonomski fakultet Megatrend univerzitet Beograd Dr Nikola Tasić Fakultet za državnu upravu i administraciju Megatrend univerzitet Beograd Monetarna integracija u državama regiona:

Више

52men_03srp.qxd

52men_03srp.qxd Prednosti i nedostaci projektnog finansiranja UDK: 005.8 Sla ana Benkovi} 1, Milo{ Milosavljevi} 1 1 Fakultet organizacionih nauka u Beogradu Odluka da se krene sa nekim projektom uklju~uje brojna pitanja

Више

vodic 7.indb

vodic 7.indb ^UDESAN SVIJET RA^UNOVODSTVA 1. ^udesan svijet ra~unovodstva Onaj koji u~i a ne misli, izgubljen je. Onaj koji misli a ne u~i, u velikoj je opasnosti. (Konfucije) Velik je broj povjesni~ara koji pridaju

Више

Broj21.vp

Broj21.vp Broj 21 Strana 20 KANTONA SARAJEVO ^etvrtak, 23. maja 2019. 23 05 5 Kantonalna javna ustanova - Dom za djecu bez roditeljskog staranja 23 06 6 Kantonalna javna ustanova - Odgojni centar Kantona 23 07 7

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем нових или побољшањем постојећих производа, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

Ventura CHP

Ventura CHP Na temelju ~lanka 12. i 15. Zakona o turisti~kim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma (N.N., br. 152/08 ), Skup{tina Turisti~ke zajednice Grada Kor~ule je, uz prethodnu suglasnost Ministarstva turizma,

Више

DEO_1.qxd

DEO_1.qxd AVIO-SAOBRA]AJ U TURBULENCIJAMA: neki elementi za formiranje vazduhoplovne politike Centar za liberalno-demokratske studije Branislav Krsti} i Ljiljana Stepanovi} AVIO-SAOBRA]AJ U TURBULENCIJAMA: NEKI

Више

MIKROEKONOMIJA

MIKROEKONOMIJA MIKROEKONOMIJA Pojmovi 1 Bok, Drago nam je što si odabrao/la upravo Referadu za pronalazak materijala koji će ti pomoći u učenju! Materijali koje si skinuo/la s naše stranice nisu naše autorsko djelo,

Више

Na osnovu ~lana 61

Na osnovu ~lana 61 Na osnovu ~lana 61. stav 6. Zakona o vodama ("Slu`bene novine Federacije BiH", broj 70/06), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i {umarstva donosi PRAVILNIK O USLOVIMA I KRITERIJIMA KOJE MORA

Више

Microsoft Word - KVADRATNA FUNKCIJA.doc

Microsoft Word - KVADRATNA FUNKCIJA.doc KVADRATNA FUNKCIJA Kvadratna funkcija je oblika: = a + b+ c Gde je R, a i a, b i c su realni brojevi. Kriva u ravni koja predstavlja grafik funkcije = a + b+ c je parabola. Najpre ćemo naučiti kako izgleda

Више

Prirucnik za izradu pravnih propisa

Prirucnik za izradu pravnih propisa P R I R U ^ N I K Sarajevo, februar 2006. Bosna i Hercegovina Savjetodavni odbor za reformu zakonodavstva P R I R U ^ N I K (Tehni~ki uslovi i stil) Sarajevo, februar 2006. 2 P R I R U ^ N I K Pripremili:

Више

ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља www.

ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља www. ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља aleksandar@masstheory.org www.masstheory.org Август 2007 О ауторским правима: Дело

Више

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode] Efikasnost i efektivnost državnih pomoći Lea J. Lekočević SAM GIZ ekspert za državne pomoći Podgorica, 30. oktobar 2013. godine Page 1 Opšti nalazi Evropa 2010 strategija EZ za rast u ovoj deceniji jedinstveno

Више

Microsoft Word - Ispitivanje toka i grafik funkcije V deo

Microsoft Word - Ispitivanje toka i grafik funkcije V deo . Ispitati tok i skicirati grafik funkcije y= arcsin + Oblast definisanosti (domen) Podsetimo se grafika elementarnih funkcija i kako izgleda arcsin funkcija: y - y=arcsin Funkcija je definisana za [,]

Више

Microsoft Word - WienerShrink.doc

Microsoft Word - WienerShrink.doc SVEUILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAUNARSTVA ZAVOD ZA ELEKTRONIKE SUSTAVE I OBRADBU INFORMACIJA SEMINAR IZ NMDOS-a: Potiskivanje šuma korištenjem wavelet transfomacije i optimalnih filtara

Више

br [1].pdf

br [1].pdf GODINA LII (XIV) SPLIT, 11. prosinca 2006. BROJ 32 S A D R Ž A J: GRAD SPLIT GRADSKO VIJE E Stranica 1. Izmjene i dopune Programa održavanja ure enoga gra evinskog zemljišta za 2006. godinu... 2 2. Izmjene

Више

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР јединице 1. 1. Увод у информатику и рачунарство 1. 2. Oрганизација података на рачунару 1. 3. Рад са текстуалним документима 1. 4. Форматирање

Више

03.qxd

03.qxd Implementacija adaptivnog sistema za elektronsko u~enje UDK: 37.018.43:004.738.4 Svetlana Jevremovi} Visoka tehnolo{ka {kola strukovnih studija [abac kacaj sezampro.rs U ovom radu se predstavlja jedno

Више

Porezni_10_2012.indd

Porezni_10_2012.indd Primjena stopa za obra~un doprinosa Goran Kri`anac i Jasna Prepeljani} Primjena stopa za obra~un doprinosa 1. Uvod Sukladno ~l. 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima (NN 22/12), sni`ena

Више