Na osnovu ~lana 73

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Na osnovu ~lana 73"

Транскрипт

1 Na osnovu ~lana 73. stav 2. Zakona o vodama ("Slu`bene novine Federacije BiH", broj 70/06), federalni ministar okoli{a i turizma, uz saglasnost federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i {umarstvo, donosi PRAVILNIK O UTVR\IVANJU PODRU^JA PODLO@NIH EUTROFIKACIJI I OSJETLJIVIH NA NITRATE I. OP]E ODREDBE ^lan 1. Ovim pravilnikom propisuju se uslovi i kriteriji za odre ivanje podru~ja podlo`nih eutrofikaciji i osjetljivih na nitrate, utvr uje se na~in progla{avanja, mjere za{tite, zabrane i ograni~enja u ovim podru~jima u cilju smanjenja ili spre~avanja zaga enja voda koje je izazvano ili prouzrokovano nitratima te fosfornim jedinjenjima iz ta~kastih i rasutih izvora. Odredbe ovog pravilnika primjenjuju se na: sva vodna tijela za koja se utvrdi da su podlo`na eutrofikaciji i osjetljiva na nitrate, i na zemlji{ta koja se dreniraju u vode za koje se utvrdi da su podlo`na eutrofikaciji i osjetljiva na nitrate, ili to mogu postati ukoliko se ne primijene mjere za{tite. II. DEFINICIJE ^lan 2. Pojedini izrazi u smislu primjene ovog pravilnika imaju sljede}e zna~enje: "eutrofikacija" predstavlja oboga}ivanje voda jedinjenjima nitrogena i/ili fosfora, {to prouzrokuje ubrzan rast i razvoj algi i druge vodene vegetacije, ~ime se stvara ne`eljen poreme}aj ravnote`e organizama prisutnih u vodi i poreme}aj kvaliteta vode; "podru~je podlo`no eutrofikaciji i osjetljivo na nitrate" je podru~je u kojem su vode zaga ene jedinjenjima nitrogena i/ili fosfora ili podru~je u kojem postoji vjerovatno}a da }e to postati ukoliko se ne preduzmu odgovaraju}e mjere; ukupni nitrogen predstavlja sumu ukupnog nitrogena po Kjeldahl-u (organski N i NH 3 ), nitratnog (NO 3 -N) i nitritnog (NO 2 -N) nitrogena; "zaga enje" je direktno ili indirektno ispu{tanje jedinjenja nitrogena i/ili fosfora iz poljoprivrednih i drugih izvora u vodeni okoli{, {to izaziva posljedice po ljudsko zdravlje, uni{tavanje prirodnih bogatstava, te naru{avanje vodenih ekosistema i biodiverziteta. "estuar" zna~i prelazno podru~je na u{}u rijeke izme u slatkih i obalnih voda. Vanjska granica estuara (prema morskoj vodi) odredit }e se u okviru implementacije programa mjera "aglomeracija" zna~i podru~je gdje populacija i/ili privredne aktivnosti su dovoljno koncentrirane da se otpadne vode mogu prikupljati i voditi do ure aja za pre~i{}avanje ili do ta~ke ispu{tanja; "odgovaraju}i tretman" zna~i tretman otpadnih voda nekim procesom i/ili sistemom odlaganja koji nakon ispu{tanja dopu{ta prijemniku da dostigne odgovaraju}e ciljeve kvaliteta; "lice" ozna~ava fizi~ko ili pravno lice; ^lan 3. Zaga enje prouzrokovano nitratima te fosfornim jedinjenjima iz ta~kastih i rasutih izvora zna~i ispu{tanje ovih jedinjenja u vodeni okoli{ iz lokalno utvr enih ispusta (ta~kasti izvori), ili iz izvora {iroko razastrtih po povr{ini sliva (raspr{eni izvori), {to mo`e izazvati posljedice za ljudsko zdravlje, dovesti do uni{tavanja prirodnih bogatstava, te naru{avanja vodenih ekosistema i biodiverziteta.

2 ^lan 4. Podru~ja za{tite i za{titne mjere podru~ja podlo`nih eutrofikaciji i osjetljivih na nitrate, propisane ovim pravilnikom, odre uju se u zavisnosti od lokalnih uslova, koji se moraju utvrditi istra`nim radovima. ^lan 5. Mjere, zabrane i ograni~enja iz ovog pravilnika predstavljaju mjere pasivne za{tite podru~ja, koje se obavezno poduzimaju na za{ti}enom podru~ju. Osim mjera pasivne, na za{ti}enom podru~ju potrebno je primjenjivati mjere aktivne za{tite, koje uklju~uju, ali nisu ograni~ene na, primjenu najboljih okolinskih praksi, najboljih raspolo`ivih tehnologija, najboljih poljoprivrednih praksi i mjera ~istije proizvodnje, izgradnju kanalizacionih sistema i objekata za pre~i{}avanje otpadnih voda, izgradnju drugih objekata za za{titu voda i okoli{a i smanjenje emisije zaga enja u vode i okoli{ i sl. Pojedine mjere aktivne za{tite iz prethodnog stava ovoga ~lana, posebno mjere koje se odnose na izgradnju pojedinih vrsta objekata, ne primjenjuju se ukoliko je njihovo provo enje u suprotnosti sa odredbama ovog pravilnika. III. ODRE\IVANJE PODRU^JA PODLO@NIH EUTROFIKACIJI I OSJETLJIVIH NA NITRATE ^lan 6. U cilju utvr ivanja novih osjetljivih podru~ja nadle`na agencija za vodno podru~je }e na potencijalno osjetljivim podru~jima u trajanju od najmanje jedne godine vr{iti pra}enje parametara relevantnih za utvr ivanje osjetljivih podru~ja, minimalno parametara navedenih u ~lanovima 10. i 14. ovog pravilnika. Pod potencijalno osjetljivim podru~jima smatraju se ona podru~ja kod kojih postoji indicija o pojavi eutrofikacije, bilo na osnovu rezultata monitoringa ili na osnovu saznanja o aktivnostima koje bi mogle zna~ajno uticati na pojavu eutrofikacije. U svrhu revidovanja postoje}ih osjetljivih podru~ja nadle`na agencija za vodno podru~je }e u trajanju od najmanje jedne godine vr{iti pra}enje parametara relevantnih za utvr ivanje osjetljivih podru~ja, minimalno parametara navedenih u ovom pravilniku (u ~lanovima 10. i 14.). Uzorkovanje }e se vr{iti najmanje jednom mjese~no, a za povr{inske vode u vrijeme ekstremnih hidrolo{kih uslova i ~e{}e. IV. PODRU^JA PODLO@NA EUTROFIKACIJI ^lan 7. Pod podru~jem podlo`nim eutrofikaciji podrazumijeva se vodno tijelo odre eno prema kriterijima datim u ~lanu 9. ovog pravilnika i njemu pripadaju}a slivna povr{ina. U zavisnosti od stepena optere}enja voda jedinjenjima nitrogena i/ili fosfora, vodna tijela, odnosno zemlji{ta sa kojih se voda drenira prema tim vodnim tijelima, sa stanovi{ta podlo`nosti eutrofikaciji mogu biti utvr ena kao: 1. osjetljiva podru~ja; 2. manje osjetljiva podru~ja.

3 ^lan 8. Vodna tijela podlo`na eutrofikaciji su obi~no ona koja imaju slabu izmjenu vode i ona koja primaju veliku koli~inu nutrijenata, kao {to su prirodna slatkovodna jezera, druge mase slatke vode, estuare i priobalne vode za koje se utvrdi da su eutrofi~ne ili koje u skoroj budu}nosti mogu postati eutrofi~ne, ako se ne poduzmu za{titne mjere. Vodna tijela podlo`na eutrofikaciji su i slatke povr{inske vode koje su namijenjene za zahvatanje vode za pi}e koja bi mogla sadr`ati vi{e od dozvoljene koncentracije nutrijenata, ako se ne poduzmu za{titne mjere. ^lan 9. Grani~ne vrijednosti parametara za utvr ivanje trofi~nosti vodnog tijela date su u Tabelama 1. i 2., koje su u prilogu ovog pravilnika. ^lan 10. Vodna tijela, odnosno podru~ja mogu biti odre ena kao manje podlo`na eutrofikaciji ukoliko se utvrdi da ispu{tanje otpadnih voda ili drugi vidovi poja~ane prihrane (imisije) nutrijentima ne}e negativno uticati na okoli{, kao rezultat specifi~nih morfolo{kih, hidrolo{kih i hidrodinami~kih uslova tog podru~ja. Prilikom utvr ivanja manje osjetljivih podru~ja, u obzir treba uzeti rizik da ispu{tene zaga uju}e materije mogu biti transportovane do grani~nih podru~ja gdje mogu uzrokovati posljedice {tetne po okoli{, te treba voditi ra~una o prisustvu osjetljivih podru~ja van granica Federacije Bosne i Hercegovine. O relevantnim ~injenicama je potrebno obavijestiti nizvodnu zemlju ili entitet u cilju koordiniranog djelovanja. U manje osjetljivim podru~jima pasivne i aktivne mjere za{tite nisu obavezuju}e. ^lan 11. Pri utvr ivanju osjetljivih i manje osjetljivih podru~ja moraju se uzeti u obzir: 1. fizi~ke i okoli{ne karakteristike voda i tla; 2. nova nau~na saznanja o reagovanju jedinjenja nitrogena i fosfora u okoli{u, tj. vodi i tlu; 3. nova nau~na saznanja o uticaju primijenjenih, odnosno planiranih mjera. V. PODRU^JA OSJETLJIVA NA NITRATE ^lan 12. Pod podru~jem osjetljivim na nitrate podrazumijeva se vodno tijelo odre eno prema kriterijima datim u ~lanu 14. ovog pravilnika i njemu pripadaju}a slivna povr{ina. ^lan 13. Za{ti}ena podru~ja osjetljiva na nitrate su ona za koje se utvrdi kako slijedi:

4 1. za povr{inske slatke vode koje se po koli~ini i kvalitetu mogu koristiti ili se koriste za javno vodosnabdijevanje, ako sadr`e ili mogu sadr`avati ukoliko se ne poduzmu odgovaraju}e mjere: a) vi{e od 50 mg/l NO 3 odnosno 11,3 mg/l NO 3 -N b) vi{e od 1 mg N/l Kjeldahl nitrogena, isklju~uju}i N iz NO 3 i NO 2 c) vi{e od 1,15 mg/l P 2 O 5 odnosno 0,25 mg/l P 2 O 5 -P 2. za podzemne vode, ako sadr`e ili mogu sadr`avati vi{e od 50 mg/l NO 3 (nitrata) odnosno 11,3mg/l NO 3 - N VI. MJERE ZA[TITE, ZABRANE I OGRANI^ENJA ^lan 14. Na podru~jima podlo`nim eutrofikaciji i osjetljivim na nitrate provodi se zabrana i ograni~avanje obavljanja aktivnosti koje rezultiraju direktnim ili indirektnim ispu{tanjem jedinjenja nitrogena i fosfornih jedinjenja u povr{inske i podzemne vode i zbog kojih se javlja ili mo`e javiti eutrofikacija voda. Na podru~jima iz stava 1. ovog ~lana posebno se provodi zabrana i ograni~avanje aktiv-nosti koje se odnose na: 1. direktno i indirektno ispu{tanje komunalnih i industrijskih otpadnih voda koje sadr`e jedinjenja nitrogena i fosforna jedinjenja u povr{inske i podzemne vode; 2. nekontrolisano odvijanje poljoprivrednih aktivnosti; 3. nekontrolisano odvijanje ostalih aktivnosti koje rezultiraju produkcijom jedinjenja nitrogena i fosfornih jedinjenja. U osjetljivim podru~jima potrebno je: ^lan 15. izvr{iti prikupljanje i tretman svih otpadnih voda do nivoa tretmana nazna~enog u tabeli 3. izvr{iti zoniranje na na~in da se, posebno uz vode, uspostave povr{ine sa kojih je mala emisija nutrijenata (po{umljavanje, livade) ^lan 16. Efluenti sa postrojenja za pre~i{}avanje u za{ti}enim podru~jima potrebno je da zadovoljavaju zahtjeve iz tabele 4. i tabele 5. ^lan 17. Unutar podru~ja podlo`nih eutrofikaciji i osjetljivih na nitrate zabranjeno je ispu{tanje nepre~i{}enih otpadnih voda u povr{inske ili podzemne vode ili na tlo. Ispu{tanje otpadnih voda u povr{inske ili podzemne vode ili na tlo unutar podru~ja podlo`nih eutrofikaciji i osjetljivih na nitrate dozvoljeno je ukoliko su kumulativno ispunjeni sljede}i uslovi:

5 1. Ukoliko se ispu{tanje vr{i u skladu sa uslovima utvr enim Zakonom i propisom iz ~lana 55. Zakona; 2. Ukoliko se ispu{tanjem ne dovodi i ne}e dovesti do pogor{anja stanja eutrofikacije voda i pove}anja sadr`aja jedinjenja nitrogena i fosfornih jedinjenja unutar podru~ja, u odnosu na vrijednosti utvr ene u ~lanu 10. i 14. ovog pravilnika. ^lan 18. Poljoprivredne aktivnosti unutar podru~ja podlo`nih eutrofikaciji i osjetljivih na nitrate mogu se odvijati uz primjenu: 1. pravila dobre poljoprivredne prakse prema propisu iz ~lana 56. Zakona; 2. mjera definiranih programom mjera - akcionim programom. ^lan 19. Program mjera mo`e sadr`avati i dodatne mjere ili aktivnosti ukoliko se utvrdi da mjere propisane ovim pravilnikom ne}e biti dovoljne za dostizanje ciljeva za{tite. Kod odabira mjera i aktivnosti iz stava 1. ovog ~lana uzet }e se u obzir njihova efikasnost i tro{kovi u odnosu na druge mogu}e preventivne mjere. ^lan 20. Programi mjera mogu biti zasebno napravljeni za razli~ita za{ti}ene podru~ja ili dijelove za{ti}enih podru~ja. Programi mjera, jedan ili vi{e njih, donose se u cilju za{tite podru~ja koja su progla{ena za{ti}enim, ili }e biti progla{ena za{ti}enim. Programom mjera trebaju biti obuhva}ene mjere za{tite koje se odnose na smanjenje negativnih uticaja, naro~ito kroz prikupljanje i teretman otpadnih voda, primjenu dobre poljoprivredne i {umarske prakse, zoniranje i drugo, kao i programi mjera, jedan ili vi{e njih, sadr`e: 1. detaljan prijedlog mjera i radova neophodnih za smanjenje stepena ugro`enosti konkretnog podru~ja; 2. rokove za uspostavu i provo enje pojedina~nih mjera, te rokove za implementaciju mjera zabrene i ograni~enja; 3. definisane organe, institucije i lica zadu`ene za uspostavu i provo enje svake od potrebnih mjera; 4. definisane na~ine finansiranja svake od potrebnih mjera; 5. prijedlog minimalno potrebnog monitoringa po pojedinim za{ti}enim zonama, sa definisanim organima, institucijama i licima zadu`enim za njegovo provo enje, i sa definisanim na~inom finansiranja tog monitoringa. ^lan 21. U podru~jima podlo`nim eutrofikaciji i osjetljivim na nitrate obavezan je monitoring vode i monitoring aktivnosti, prema odrebi iz ~lana 76. Zakona.

6 Ukoliko je od strane nadle`nog organa, umjesto utvr ivanja pojedina~nih osjetljivih i manje osjetljivih podru~ja odre eno podru~je cjelokupne teritorije Federacije BiH kao osjetljivo podru~je, sadr`aj nitrata i jedinjenja fosfora u vodama, povr{inskim i podzemnim, pratit }e se na odabranim mjernim to~kama, ~ime }e se omogu}iti utvr ivanje opsega one~i{}enja nitratima i jedinjenjima fosfora iz razli~itih izvora. VII. PROGLA[ENJE OSJETLJIVIH I MANJE OSJETLJIVIH PODRU^JA ^lan 22. Za potrebe utvr ivanja i progla{avanja podru~ja podlo`nih eutrofikaciji i osjetljivih na nitate za teritorij Federacije Bosne i Hercegovine sa~init }e se odgovaraju}a studija koja minimalno treba da sadr`i: 1. rezultate i analizu rezultata monitoringa, provedenog u trajanju od najmanje jedne godine; 2. karakteristike slivnih podru~ja (katastar postoje}ih i potencijalnih izvora zaga enja, geolo{ke i hidrogeolo{ke, hidrolo{ke, vegetacione, karakteristike kori{tenja zemlji{ta, karakteristike erozionih procesa, i drugo); 3. analizu stanja i prijedlog pojedina~nih podru~ja koje je potrebno proglasiti osjetljivim, odnosno za{ti}enim, i prijedlog pojedina~nh podru~ja koja se mogu proglasiti manje osjetljivim; 4. prijedlog sadr`aja projektnog zadatka za izradu Akcionog plana za implementaciju mjera za{tite, zabrana i ograni~enja Inicijativu za izradu studije pokre}e ministarstvo nadle`no za okoli{ sa ministarstvom nadle`nim za vode, te zajedni~ki imenuju nosioca aktivnosti na izradi studije i utvr uju na~ine (izvore) finansiranja. ^lan 23. Ukoliko se studijom utvrdi da dio sliva koji drenira u vodno tijelo za koje je utvr eno da je podlo`no eutrofikaciji i osjetljivo na nitrate, administrativno ne pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, potrebno je to posebno naglasiti, a nadle`no ministarstvo }e poduzeti potrebne aktivnosti na uspostavi koordiniranog djelovanja sa uzvodnom, odnosno susjednom, administrativnom jedinicom u cilju primjene potrebnih mjera za smanjenje unosa i mjera za sprije~avanje pronosa zaga enja. ^lan 24. Federalni ministar nadle`an za okoli{ (u daljnjem tekstu nadle`ni organ) progla{ava podru~ja podlo`na eutrofikaciji i osjetljiva na nitrate za{ti}enim podru~jima Federacije BiH. Inicijativu za progla{avanje podru~ja za{ti}enim pokre}u, nadle`ne Agencije za vodna podru~ja, putem ministarstva nadle`nog za vode. Osnov akta iz stava 1. ovog ~lana su rezultati istra`nih radova i stru~ni elaborat, odnosno studija, ura eni od strane organizacije registrovane za tu vrstu radova. ^lan 25. Akt iz ~lana 24. ovog pravilnika sadr`i naro~ito ta~an naziv i prostorni obuhvat podru~ja i opis granica svakog pojedinog za{ti}enog podru~ja. Sastavni dio akta su topografske karte, razmjere 1:25 000, sa ucrtanim granicama podru~ja.

7 Sastavni dio akta je i izvod iz Studije, kao i izvod iz akcionih planova proiza{lih iz studije. Izvod }e sadr`avati: opis vodnih tijela i zemlji{ta koja se dreniraju u ista za koja je utvr eno da su podlo`na eutrofikaciji i osjetljiva na nitrate, ili to mogu postati u skoroj budu}nosti ako se ne poduzmu odgovaraju}e mjere za{tite (za{ti}ena podru~ja), opis granica za{ti}enih podru~ja, mjere koje je potrebno provesti sa rokovima za uspostavljanje pojedinih mjera popis organa i institucija nadle`nih za provo enje mjera i kontrolu (nadzor) njihovog provo enja opis monitoringa sa naznakom organa i institucija obaveznih za njegovo provo enje ^lan 26. Nadle`ni organ }e najmanje svakih {est godina razmotriti i ako je potrebno revidirati postoje}a ili utvrditi nova osjetljiva i manje osjetljiva podru~ja, uzimaju}i u obzir sve promjene i faktore koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme ranijeg utvr ivanja podru~ja podlo`nih eutrofikaciji i osjetljivih na nitrate. ^lan 27. Nadle`ni organ mo`e umjesto utvr ivanja pojedina~nih za{ti}enih podru~ja proglasiti podru~je cjelokupne teritorije Federacije BiH kao za{ti}eno podru~je, odnosno podru~je podlo`no eutofikaciji i/ili osjetljivo na nitrate, u kom slu~aju se obavezne mjere propisane ovim pravilnikom odnose na cijelu teritoriju Federacije BiH. ^lan 28. Za{ti}ena podru~ja se ozna~avaju na kartama 1: Za{ti}ena podru~ja se reviduju najmanje svakih {est godina a po potrebi i ~e{}e. VIII. IZVJE[TAVANJE ^lan 29. Jednom godi{nje nadle`na agencija za vodno podru~je }e pripremiti i objaviti izvje{taj o izvr{enim aktivnostima koje se odnose na primjenu ovog pravilnika. Izvje{taj iz stava 1. ovog ~lana treba da obuhvati najmanje sljede}e: 1. kartu sa ozna~enim za{ti}enim podru~jima, koja treba da sadr`i sljede}e: a) odgovaraju}e podatke vodnih tijela za koje je utvr eno da su eutrofi~na i osjetljiva na nitrate, ili to u skoroj budu}nosti mogu postati ukoliko se ne poduzmu odgovaraju}e mjere, te za svako od tih vodnih tijela kriterije koji su se koristili u svrhu identifikacije podru~ja i onih koja su prethodno odre ena; b) mjesto ozna~enih za{ti}enih podru~ja, prave}i razliku izme u postoje}ih, novoutvr enih i revidovanih podru~ja, bez obzira da li su zadr`ala ili promijenila svoj status; 2. kratak pregled rezultata monitoringa, uklju~uju}i i razmatranja koja su dovela do utvr ivanja za{ti}enih podru~ja ili promjene njihovih granica;

8 3. kratak pregled implementacije akcionog programa u osjetljivim podru~jima koji ukazuje na uskla enost sa odredbama ovog pravilnika, a posebno: a) pregled mjera iz akcionog programa; b) pregled mjera koje su propisane u pravilima dobre poljoprivredne prakse; c) kratak pregled dodatnih mjera koje su poduzete; d) kratak pregled rezultata pra}enja akcionog programa; e) procjene o tome kada bi bilo mogu}e o~ekivati unapre enje statusa za{ti}enog vodnog tijela kao rezultat provedbe akcionih programa. ^lan 30. Agencija za vodno podru~je }e izvje{taj iz ~lana 29 ovog pravilnika podnijeti ministarstvima nadle`nom za vode i nadle`nom za okoli{. IX. ZAVR[NE ODREDBE ^lan 31. Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Slu`benim novinama Federacije BiH". Sastavni dio ovog Pravilnika su tabele 1., 2., 3., 4. i 5., koje se nalaze u prilogu. Broj / novembra godine Sarajevo Ministar Dr. sc. Nevenko Herceg, s. r.

9

10

Microsoft Word - New Microsoft Word Document.doc

Microsoft Word - New Microsoft Word Document.doc ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZA[TITI ZRAKA ^lan 1. U Zakonu o za{titi zraka ("Slu`bene novine Federacije BiH", br. 33/03) u ~lanu 1. stav 2. alineja 1. rije~i: "najboljih raspolo`ivih tehnologija"

Више

Na osnovu ~lana 61

Na osnovu ~lana 61 Na osnovu ~lana 61. stav 6. Zakona o vodama ("Slu`bene novine Federacije BiH", broj 70/06), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i {umarstva donosi PRAVILNIK O USLOVIMA I KRITERIJIMA KOJE MORA

Више

Microsoft Word - Mjerila za utvrdjivanje prekomjerne upotrebe javne ceste SLFBiH doc

Microsoft Word - Mjerila za utvrdjivanje prekomjerne upotrebe javne ceste SLFBiH doc Godina IX Broj 52 Ponedjeljak, 28. listopada/oktobra 2002. godine S A R A J E V O Pretplata za II polugodi{te 2002. uklju~uju}i i pretplatu za "Slu`beni glasnik BiH": KM 100.- Na temelju ~lanka 63. stavak

Више

Z A K O N

Z A K O N Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BANKAMA I DRUGIM FINANSIJSKIM ORGANIZACIJAMA ^lan 1. U Zakonu o bankama i drugim finansijskim organizacijama - "Slu`beni list SRJ", br. 32/93, 61/95, 44/99, 36/2002

Више

Broj21.vp

Broj21.vp Broj 21 Strana 20 KANTONA SARAJEVO ^etvrtak, 23. maja 2019. 23 05 5 Kantonalna javna ustanova - Dom za djecu bez roditeljskog staranja 23 06 6 Kantonalna javna ustanova - Odgojni centar Kantona 23 07 7

Више

Microsoft Word - Zakon BHANSA_bs.doc

Microsoft Word - Zakon BHANSA_bs.doc AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE АГЕНЦИЈА ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У БАЗДУШНОЈ ПЛОВИДБИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ BOSNIA AND HERZEGOVINA AIR NAVIGATION SERVICES AGENCY ZAKON O AGENCIJI

Више

35-05

35-05 ZAKON O ORGANIZACIJI ORGANA UPRAVE U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE I - TEMELJNE ODREDBE ^lanak 1. Ovim Zakonom se ure uje organizacija i na~in funkcioniranja organa dr`avne uprave u Federaciji Bosne i

Више

Glasnik075.pdf

Glasnik075.pdf 1176 Temeljem lana 39. stav 1. Zakona o mjeriteljstvu Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 19/01), i lana 9. stav Zakona o osnivanju Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine ("Službeni

Више

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudskih veštaka (u daljem tekstu: veštak), postupak upisa

Више

Zakon o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine

Zakon o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine Na osnovu ~lana IV. 4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skup{tina Bosne i Hercegovine, na 48. sjednici Predstavni~kog doma, odr`anoj 18. marta 2009. godine, i na 28. sjednici Doma naroda, odr`anoj

Више

Ventura CHP

Ventura CHP Na temelju ~lanka 12. i 15. Zakona o turisti~kim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma (N.N., br. 152/08 ), Skup{tina Turisti~ke zajednice Grada Kor~ule je, uz prethodnu suglasnost Ministarstva turizma,

Више

Godina VIII Utorak, 9. studenoga/novembra godine Broj/Broj 50 Godina VIII Utorak, 9. novembra godine ZAKON POGLAVLJE I - OP]E ODREDBE O NE

Godina VIII Utorak, 9. studenoga/novembra godine Broj/Broj 50 Godina VIII Utorak, 9. novembra godine ZAKON POGLAVLJE I - OP]E ODREDBE O NE Godina VIII Utorak, 9. studenoga/novembra 2004. godine Broj/Broj 50 Godina VIII Utorak, 9. novembra 2004. godine ZAKON POGLAVLJE I - OP]E ODREDBE O NESTALIM OSOBAMA ^lan 1. (Predmet zakona) Ovim zakonom

Више

Microsoft Word - ZAKON O ZASTITI VODA.doc

Microsoft Word - ZAKON O ZASTITI VODA.doc ZAKON O ZAŠTITI VODA I OSNOVNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ureuje se zaštita voda, obala i vodnog zemljišta; planiranje i programiranje zaštite voda, organizacija zaštite voda, nadzor, finansiranje i kazne

Више

GODINA 16 TUZLA, UTORAK 10. NOVEMBAR GODINE IZDANJE NA BOSANSKOM JEZIKU BROJ Na osnovu ~lana 24. stav 1. ta~ka c) Ustava Tuzlanskog kanto

GODINA 16 TUZLA, UTORAK 10. NOVEMBAR GODINE IZDANJE NA BOSANSKOM JEZIKU BROJ Na osnovu ~lana 24. stav 1. ta~ka c) Ustava Tuzlanskog kanto GODINA 16 TUZLA, UTORAK 10. NOVEMBAR 2009. GODINE IZDANJE NA BOSANSKOM JEZIKU BROJ 12 450 Na osnovu ~lana 24. stav 1. ta~ka c) Ustava Tuzlanskog kantona ( Slu`bene novine Tuzlansko-Podrinjskog kantona,

Више

Slajd 1

Slajd 1 ČISTA RIJEKA MILJACKA Mart 2016 ČISTA RIJEKA MILJACKA Inicijativa za realizaciju projekta potekla iz Općine Centar u martu 2008. godine (na Svjetski dan voda 22.03) Decembar 2008. potpisan protokol o zajedničkoj

Више

broj 42

broj 42 Godina XVIII Broj 42 ^etvrtak, 31. oktobra 2013. godine SARAJEVO ISSN 1512-7052 Skup{tina Kantona Sarajevo Zakonodavno-pravna komisija Na osnovu ~lana 65. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom

Више

Microsoft PowerPoint - 4 Ðukic Podgorica 2012 [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 4 Ðukic Podgorica 2012 [Read-Only] [Compatibility Mode] Radionica o transpoziciji i implementaciji Direktive o vodi za piće (DWD 98/83/EC) i Direktive o prečišćavanju komunalnih otpadnih voda (UWWTD 91/271/EEC) u Crnoj Gori, 26. novembar 2012. Transpozicija

Више

Microsoft Word - Pravilnik o obliku i sadržaju obrasca dozvola za sportsko-rekreativni ribolov.doc

Microsoft Word - Pravilnik o obliku i sadržaju obrasca dozvola za sportsko-rekreativni ribolov.doc Na osnovu člana 25. Zakona o slatkovodnom ribarstvu ("Službene novine Federacije BiH", broj 64/04), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donosi PRAVILNIK O OBLIKU I SADRŽAJU OBRASCA

Више

Bo`idar Stojanovi}* PRIMENA ZA[TITNIH ODSTOJAWA OKO OPASNIH POSTROJEWA U URBANISTI^KIM I PROSTORNIM PLANOVIMA Urbanizam i prostorno planirawe Rezime P

Bo`idar Stojanovi}* PRIMENA ZA[TITNIH ODSTOJAWA OKO OPASNIH POSTROJEWA U URBANISTI^KIM I PROSTORNIM PLANOVIMA Urbanizam i prostorno planirawe Rezime P Bo`idar Stojanovi}* PRIMENA ZA[TITNIH ODSTOJAWA OKO OPASNIH POSTROJEWA U URBANISTI^KIM I PROSTORNIM PLANOVIMA Rezime Problem upravqawa ekolo{kim rizikom pri proizvodwi, kori{}ewu i transportu opasnih materija

Више

Microsoft Word lat.doc

Microsoft Word lat.doc Z A K O N O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU I. UVODNE ODREDBE ^lan 1. Penzijsko i invalidsko osiguranje obuhvata obavezno i dobrovoljno penzijsko i invalidsko osiguranje. ^lan 2. osiguranje. Ovim zakonom

Више

Microsoft Word - Document in Microsoft Internet Explorer

Microsoft Word - Document in Microsoft Internet Explorer Z A K O N O RATIFIKACIJI UGOVORA IZMEU VLADE REPUBLIKE CRNE GORE I VLADE REPUBLIKE HRVATSKE O MEUSOBNIM ODNOSIMA U OBLASTI UPRAVLJANJA VODAMA lan 1 Ratifikuje se Ugovor izmeu Vlade Republike Crne Gore

Више

Ventura - KON110.CHP

Ventura - KON110.CHP NA^ELNIK 1. Odluka o imenovanju zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Op}ine Konavle... 2 2. Odluka o imenovanju zamjenika zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Op}ine Konavle... TURISTI^KA ZAJEDNICA

Више

Prirucnik za izradu pravnih propisa

Prirucnik za izradu pravnih propisa P R I R U ^ N I K Sarajevo, februar 2006. Bosna i Hercegovina Savjetodavni odbor za reformu zakonodavstva P R I R U ^ N I K (Tehni~ki uslovi i stil) Sarajevo, februar 2006. 2 P R I R U ^ N I K Pripremili:

Више

Sluzbeni glasnik 3/08.indd

Sluzbeni glasnik 3/08.indd Broj: 3 - GOD. VII. 2008. Krapina, 15. 05. 2008. List izlazi jedanput mjese no i po potrebi ISSN 1845-7711 S A D R Ž A J AKTI GRADSKOG VIJE A 1. Godišnji obra un Prora una Grada Krapine za 2007. god. 2.

Више

Ventura - GLAS208.CHP

Ventura - GLAS208.CHP @UPANIJSKA SKUP[TINA 24. Odluka o osnivanju javne ustanove "Zavod za prostorno ure enje Dubrova~koneretvanske upanije... 98 25. Odluka o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrova~ko-neretvanske

Више

06_2010.indd

06_2010.indd ISSN 1847-6953 Broj: 6 Godina: VIII Sveta Nedelja 15. lipnja 2010. slu`beno glasilo SADR@AJ: AKTI TURISTI^KE ZAJEDNICE GRADA SVETE NEDELJE 1. Statut Turisti~ke zajednice grada Svete Nedelje................................................

Више

Microsoft Word - Pravilnik o registrima postrojenja i zagadjivaca.doc

Microsoft Word - Pravilnik o registrima postrojenja i zagadjivaca.doc Na osnovu čl. 28. Zakona o zaštiti okoliša ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03), federalni ministar Federalnog ministarstva okoliša i turizma donosi I - OPĆE ODREDBE PRAVILNIK O REGISTRIMA POSTROJENJA

Више

Oglasi060.vp

Oglasi060.vp Godina XXIII - Broj 60 Srijeda, 3. 8. 2016. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE NATJE^AJI OGLASI KONKURSI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 24. Zakona

Више

rspptbos.PDF

rspptbos.PDF ZAKON O PRESTANKU PRIMJENE ZAKONA O KORI[]ENJU NAPU[TENE IMOVINE ( Slu`beni glasnik Republike Srpske, br. 38/98, 12/99, 31/99, 65/01 i 39/03) I - OP[TE ODREDBE ^lan 1. Zakon o kori{tenju napu{tene imovine

Више

broj 46

broj 46 Godina XXI - Broj 46 Srijeda, 11. 6. 2014. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE KONKURSI NATJE^AJI I AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 24., a u vezi sa

Више

Utorak, S L B E N I G L A S N I K B i H Broj 8 - Stranica 559 stavak (3) rije~i: "devet mjeseci" zamjenjuju se rije~ima: "12 mjeseci".

Utorak, S L B E N I G L A S N I K B i H Broj 8 - Stranica 559 stavak (3) rije~i: devet mjeseci zamjenjuju se rije~ima: 12 mjeseci. Utorak, 7. 2. 2006. S L U @ B E N I G L A S N I K B i H Broj 8 - Stranica 559 stavak (3) rije~i: "devet mjeseci" zamjenjuju se rije~ima: "12 mjeseci". ^lanak 2. U ~lanku 49. stavak (3) rije~i: "devet mjeseci"

Више

sluzbene vijesti qxp

sluzbene vijesti qxp SLU@BENI LIST GRADA SAMOBORA - BROJ 6 GOD. LVII - 29. 6. 2011. KAZALO AKTI GRADSKOG VIJE]A 1. ODLUKA o izmjenama i dopunama Odluke o dono{enju GUP-a Grada Samobora...........................................

Више

Oglasi031.vp

Oglasi031.vp Godina XXIV - Broj 31 Srijeda, 26. 4. 2017. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE NATJE^AJI OGLASI KONKURSI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na temelju ~lanka 24. Zakona

Више

broj 15

broj 15 Godina XVIII Broj 15 ^etvrtak, 18. aprila 2013. godine SARAJEVO ISSN 1512-7052 KANTON SARAJEVO Skup{tina Kantona Na osnovu ~l. 12. ta~ka b) i 18. stav (1) ta~ka b) Ustava Kantona Sarajevo ("Slu`bene novine

Више

Oglasi022.vp

Oglasi022.vp Godina XXIV - Broj 22 Petak, 24. 3. 2017. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE NATJE^AJI OGLASI KONKURSI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 24., a u vezi

Више

bilten1.qxd

bilten1.qxd PROMOCIJA I EDUKACIJA za unapre enje zdravstvenog i socijalnog statusa `ena - rezultati istra`ivanja - Sarajevo, 2004. Bilten br. 1 Ure iva~ki kolegij: Jasmina Mujezinovi}, Irena Petrovi}, Nuna Zvizdi},

Више

Ponedjeljak, S L B E N I G L A S N I K B i H Broj 35 - Stranica 17 PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POR

Ponedjeljak, S L B E N I G L A S N I K B i H Broj 35 - Stranica 17 PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POR Ponedjeljak, 5. 5. 2008. S L U @ B E N I G L A S N I K B i H Broj 35 - Stranica 17 PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST ^lan 1. U Pravilniku o primjeni

Више

VLADA CRNE GORE

VLADA CRNE GORE Na osnovu člana 18 stav 5 Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu ( Sl.list CG,broj 075/18), donešen je Pravilnik o bližoj sadržini elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ( Sl.list CG, broj

Више

Oglasi043.vp

Oglasi043.vp Godina XXVI - Broj 43 Petak, 21. 6. 2019. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE NATJE^AJI OGLASI KONKURSI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 24. stav 3.

Више

Broj 65 Strana 8 NOVINE FEDERACIJE BiH Ponedjeqak, Na osnovu ~lana 161. stav 1. Zakona o za{titi od po`ara i vatrogastva ("Slu`be

Broj 65 Strana 8 NOVINE FEDERACIJE BiH Ponedjeqak, Na osnovu ~lana 161. stav 1. Zakona o za{titi od po`ara i vatrogastva (Slu`be Broj 65 Strana 8 SLU@BENE NOVINE FEDERACIJE BiH Ponedjeqak, 11.10.2010. Na osnovu ~lana 161. stav 1. Zakona o za{titi od po`ara i vatrogastva ("Slu`bene novine Federacije BiH", br. 64/09), federalni ministar

Више

broj 34

broj 34 Godina XXI - Broj 34 Srijeda, 7. 5. 2014. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE MINISTARSTVO ZDRAVSTVA KANTONA SARAJEVO PROGLA[ENJE EPIDEMIJE MORBILLA NA PODRU^JU KANTONA SARAJEVO U skladu sa

Више

Odluka_rasprave_HR

Odluka_rasprave_HR Broj: 06-07-366-02/06 Mostar, 19.5. 2006. godine Na temelju lanka 12. stavak (1), lanka 14. stavak (1) i lanka 16. Statuta Regulatorne komisije za elektrinu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (

Више

SAD398.PDF

SAD398.PDF @UPANIJSKO POGLAVARSTVO 535. Zaklju~ak...758 536. Poslovnik Poglavarstva Dubrova~ko-neretvanske upanije...764 537. Rje{enje o odobrenju kori{tenja u nazivu Hrvatski ~asni~ki zbor naziva "Dubrova~ko-neretvanske

Више

Broj-6

Broj-6 Srijeda, 9.2.2011. SLU@BENE NOVINE FEDERACIJE BiH Broj 6 Stranica 7 Dobne grupe Porodi~na medicina bez zdravstvene njege u zajednici Porodi~na medicina sa zdravstvenom njegom u zajednici 0-6 godina 56,00

Више

broj 107

broj 107 Godina XIX - Broj 107 Srijeda, 12. 12. 2012. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE SMANJENJE KAPITALA OBAVIJEST O SMANJENJU KAPITALA "ADELINA-F" Dru{tvo ograni~ene odgovornosti TRAVNIK sa sjedi{tem

Више

Oglasi-101.vp

Oglasi-101.vp Godina XXII - Broj 101 Utorak, 29. 12. 2015. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE KONKURSI NATJE^AJI I AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~l. 24. i 74a. Zakona

Више

Ventura W.CHP

Ventura W.CHP OP]INSKI NA^ELNIK 1. Odluka o zapo~injanju postupka ocjene o potrebi strate{ke procjene utjecaja na okoli{ Ciljanih izmjena i dopuna prostornog plana ure enja Op}ine Konavle... 158 2. Odluka o uspostavi

Више

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode]

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode] ПРИМЕНА IPPC ДИРЕКТИВЕ У СРБИЈИ ЗАХТЕВ ЗА ИЗДАВАЊЕ ИНТЕГРИСАНЕ ДОЗВОЛЕ qзакон о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине (Сл. Гласник РС, број 135/2004) Уређује услове и поступак издавања

Више

Oglasi097.vp

Oglasi097.vp Godina XXIII - Broj 97 Petak, 9. 12. 2016. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE JAVNI KONKURS OGLASI KONKURSI NATJE^AJI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana

Више

UCUR vp

UCUR vp PREGLEDNI RAD SIGURNOST 49 (3) 243-261 (2007) M. \. U~ur* UDK 369.22(497.5) PRIMLJENO: 30.1.2007. PRIHVA]ENO: 2.7.2007. ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA[TITE ZDRAVLJA NA RADU U PROJEKTU REFORME ZDRAVSTVA SA@ETAK:

Више

Povelja stanara

Povelja stanara UDRU@ENJE STANARA BIHUSS SARAJEVO ASSOCIATION OF TENANTS BIHUSS SARAJEVO SARAJEVO - Musala 5/I Phone: 387 33 471 392 International Union of Tenants Povelja stanara Prva verzija, usvojena na sastanku Vije}a

Више

Pravilnik referntni uslovi avgust

Pravilnik referntni uslovi avgust 30/10), На основу члана 7. став 5. Закона о водама ( Службени гласник РС, број Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде доноси ПРАВИЛНИК О ОДРЕЂИВАЊУ РЕФЕРЕНТНИХ УСЛОВА ЗА ТИПОВЕ ПОВРШИНСКИХ

Више

broj47.qxd

broj47.qxd Strana 8 - Broj 47 SLU@BENI GLASNIK REPUBLIKE SRPSKE Ponedeqak, 5. avgust 2002. ^lan 7. Komora ima okrugao pe~at pre~nika 35 mm na kome su ispisani naziv i sjedi{te Pe~at je ispisan }irilicom u slijede}em

Више

vodi~ minority rights group international Prava manjina: Vodi~ kroz procedure i institucije Ujedinjenih nacija Autori: Gudmundur Alfredson i Erika Fer

vodi~ minority rights group international Prava manjina: Vodi~ kroz procedure i institucije Ujedinjenih nacija Autori: Gudmundur Alfredson i Erika Fer vodi~ minority rights group international Prava manjina: Vodi~ kroz procedure i institucije Ujedinjenih nacija Autori: Gudmundur Alfredson i Erika Ferer Dopunila i priredila za {tampu: Ketrin Remzi Centar

Више

Microsoft Word - van sj Zakon o privrednoj komori -B.doc

Microsoft Word - van sj  Zakon o privrednoj komori -B.doc ZAKON O PRIVREDNOJ KOMORI BR KO DISTRIKTA BiH Na osnovu lana 23 Statuta Br ko Distrikta Bosne i Hercegovine ( Slu beni glasnik Br ko Distrikta BiH broj 1/00) Skup tina Br ko Distrikta na vanrednoj sjednici

Више

Bilten pdf

Bilten pdf POREZI NA IMOVINU 1. Da li organizacije Crvenog krsta imaju pravo na poresko oslobo ewe od poreza na imovinu? (Mi{qewe Ministarstva finansija, br. 413-00-00025/2016-04 od 26.1.2016. god.) Prema odredbi

Више

505

505 505. На основу члана 11 став 3 Закона о заштити ваздуха ( Службени лист ЦГ", број 25/10), Влада Црне Горе на сједници од 8.јула 2010. године, донијела је УРЕДБУ О УСПОСТАВЉАЊУ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ МЈЕСТА ЗА ПРАЋЕЊЕ

Више

Sluzbeni glasnik Grada Poreca br

Sluzbeni glasnik  Grada Poreca br 18. Na temelju lanka 34. stavak 1. to ka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine" broj 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03, 82/04, 110/04 i 178/04) te lanka 40. Statuta Grada

Више

На основу члана 7. Одлуке о накнади за заштиту и унапређење животне средине Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, бр.53/09) и члана 2. и 72. Пословни

На основу члана 7. Одлуке о накнади за заштиту и унапређење животне средине Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, бр.53/09) и члана 2. и 72. Пословни На основу члана 7. Одлуке о накнади за заштиту и унапређење животне средине Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, бр.53/09) и члана 2. и 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист

Више

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI ZRAKA Član 1. U Zakonu o zaštiti zraka ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03) u članu 1. stav 2.

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI ZRAKA Član 1. U Zakonu o zaštiti zraka (Službene novine Federacije BiH, br. 33/03) u članu 1. stav 2. ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI ZRAKA Član 1. U Zakonu o zaštiti zraka ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03) u članu 1. stav 2. alineja 1. riječi: "najboljih raspoloživih tehnologija"

Више

ZAKON

ZAKON ZAKON O PLATAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMEŠTENIKA ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 - ispr. i 115/2006 - ispr.) I OSNOVNE ODREDBE Sadržina zakona lan 1 Ovim zakonom ureuju se plate, naknade i druga

Више

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11)

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) I. OPĆE ODREDBE Član 1. Ovom odlukom se propisuju opći

Више

PHM bos 13_09.qxd

PHM bos 13_09.qxd je, prije svega, namijenjen parlamentu, konkretnije ~lanovima komisija, osoblju i drugim slu`benicima parlamenta. je, tako er, namijenjen i gra anskom dru{tvu, posebno organiziranim grupama, kao {to su

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

Sl-16.qxd

Sl-16.qxd SLU@BENI LIST GRADA NOVOG SADA Godina XXIII - Broj 16 NOVI SAD, 14. oktobar 2003. Primerak 88,00 dinara 432 Na osnovu ~lana 54. stav 1. Zakona o planirawu i izgradwi ("Slu`beni glasnik Republike Srbije",

Више

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан Град Београд Прилагођавање климатским променама - Програм заштите животне средине и могућу утицај на урбани развој Београда Др Сњежана Глумац Секретаријат за заштиту животне средине Београд 09.11.2015.

Више

1 i 2. strana.qxd

1 i 2. strana.qxd Dragan Petrovi}, Vladimir Milosavljevi} i Sini{a Stojkovi} Jedan koncept monitoringa stanja hidrogeneratora Stru~ni rad UDK: 621.311.1; 621.311.21; 621.186.22 Rezime: U referatu je prikazano jedno savremeno

Више

UKAZ

UKAZ Sl.novine FBiH br.04/10. ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI ZRAKA Član 1. U Zakonu o zaštiti zraka ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03) u članu 1. stav 2. alineja 1. riječi: "najboljih

Више

JUS informacije

JUS informacije JUS informacije 9-10-01 Beograd INFORMATOR ZAVODA ZA STANDARDIZACIJU Anotacije jugoslovenskih standarda Anotacije tehni~kih propisa Poziv za predlagawe stru~waka za ~lanove komisija za standarde Predlozi

Више

kanton99-7

kanton99-7 SLU@BENE NOVINE TUZLANSKOG KANTONA Broj 7 - Strana 197 Godina 6 - Broj 7 TUZLA Izdanje na bosanskom i hrvatskom jeziku 83 Na osnovu poglavlja IV, odjeljak B, ~lana 33. stav 1. ta~ke e) Ustava Tuzlanskog

Више

Oglasi-23.vp

Oglasi-23.vp Godina XVIII - Broj 23 ^etvrtak, 5. 5. 2011. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE OBAVJE[TENJA/OBAVIJESTI Na osnovu ~lanova 64. i 65. Zakona o dru{tvima za osiguranje u privatnom osiguranju ("Slu`bene

Више

P R A V I L N I K o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora Sarajevo, april 2010

P R A V I L N I K o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora Sarajevo, april 2010 P R A V I L N I K o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora Sarajevo, april 2010. godine Na osnovu člana 16.18 Izbornog zakona Bosne

Више

kk.qxd

kk.qxd ISSN 0350-4727 SLU@BENI LIST GRADA BEOGRADA Godina LIII Broj 62 30. decembar 2009. godine Cena 200 dinara ZVEZDARA AKTI GRADSKIH OP[TINA Skup{tina gradske op{tine Zvezdara na sednici odr`anoj 30. decembra

Више

Porezni_10_2012.indd

Porezni_10_2012.indd Primjena stopa za obra~un doprinosa Goran Kri`anac i Jasna Prepeljani} Primjena stopa za obra~un doprinosa 1. Uvod Sukladno ~l. 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima (NN 22/12), sni`ena

Више

1-prve stranice.vp

1-prve stranice.vp OTVORENA PITANJA U PRIMJENI ZAKONA O POMORSKOM DOBRU I MORSKIM LUKAMA S OSVRTOM NA PRIJEDLOG IZMJENA I DOPUNA Mr. sc. @ELJKO MI[I] v.d. ravnatelj Lu~ke uprave Splitsko-dalmatinske `upanije Vukovarska 1,

Више

1.pdf

1.pdf Klasa: 023-01/16-01/259 Urbroj:2168/01-01-02-01-0019-17-16 Pula, 01. ožujka 2017. GRADSKO VIJEĆE GRADA PULE Predmet: Zaključak o utvrđivanju prijedloga Odluke o davanju koncesije za obavljanje dimnjačarskih

Више

451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglaš

451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglaš 451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sredstvima

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА E УРЕДБА О УСПОСТАВЉАЊУ РЕПУБЛИЧКЕ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ СТАНИЦА И МЈЕРНИХ МЈЕСТА Бања Лука, децембар године

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА E УРЕДБА О УСПОСТАВЉАЊУ РЕПУБЛИЧКЕ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ СТАНИЦА И МЈЕРНИХ МЈЕСТА Бања Лука, децембар године РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА E УРЕДБА О УСПОСТАВЉАЊУ РЕПУБЛИЧКЕ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ СТАНИЦА И МЈЕРНИХ МЈЕСТА Бања Лука, децембар 2012. године На основу члана 11. став 3. Закона о заштити ваздуха ( Службени гласник

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

Microsoft Word - Zakon o volonterskom radu.doc

Microsoft Word - Zakon o volonterskom radu.doc Na osnovu lana 82 stav 1 taka 2 i lana 91 stav 1 Ustava Crne Gore, Skupština Crne Gore 24. saziva, na petoj ednici prvog redovnog zasijedanja u 2010. godini, dana 22. aprila 2010. godine, donijela je Z

Више

Oglasi016.vp

Oglasi016.vp Godina XXVI - Broj 16 Petak, 15. 3. 2019. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE NATJE^AJI I KONKURSI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 24. stav (3) Zakona

Више

Microsoft Word - CH97-50 Rajic Admissibility and Merits L.doc

Microsoft Word - CH97-50 Rajic Admissibility and Merits L.doc HUMAN RIGHTS CHAMBER FOR BOSNIA AND HERZEGOVINA!!!!!!!!!!!! DOM ZA LJUDSKA PRAVA ZA BOSNU I HERCEGOVINU ODLUKA O PRIHVATLJIVOSTI I MERITUMU (uru~ena 7. aprila 2000.) Predmet br. Edita RAJI] protiv FEDERACIJE

Више

Oglasi051.vp

Oglasi051.vp Godina XXVI - Broj 51 Petak, 19. 7. 2019. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE KONKURSI NATJE^AJI OGLASI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 34. a u vezi

Више

Slide 1

Slide 1 MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA NEKRETNINE INSPIRE PRVA NACIONALNA RADIONICA Božidar Pavidevid Odsijek za razvoj IS Bečići, Budva 06. decembar, 2012 INSPIRE i NIGP Proizvođači prostornih podataka Državne

Више

Oglasi044.vp

Oglasi044.vp Godina XXVI - Broj 44 Srijeda, 26. 6. 2019. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE I KONKURSI NATJE^AJI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 34. a u vezi sa

Више

OGLASI-29.vp

OGLASI-29.vp Godina XIX Utorak, 7. 4. 2015. godine Broj/Broj 29 Godina XIX Utorak, 7. 4. 2015. godine SLU@BENE OBJAVE UDRU@ENJA - FONDACIJE stvo pravde Bosne i Hercegovine, rje{avaju}i Zahtjev osniva~a Udru`enja "Nova

Више

На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник РС", број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ("

На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи (Службени гласник РС, број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ( На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник РС", број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ("Службени гласник РС", бр. 135/2004, 36/2009, 36/2009

Више

GLAS403.PDF

GLAS403.PDF @UPANIJSKA SKUP[TINA 88. Odluka o dono{enju Izmjena i dopuna Generalnog urbanisti~kog plana Kor~ule 2000...143 89. Odluka o dono{enju Izmjena i dopuna Provedbenog urbanisti~kog plana Kor~ule 2000...144

Више

Oglasi091.vp

Oglasi091.vp Godina XXIV - Broj 91 Petak, 24. 11. 2017. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE NATJE^AJI OGLASI KONKURSI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 24., a u vezi

Више

Oglasi053.vp

Oglasi053.vp Godina XXIII Utorak, 6. 8. 2019. godine Broj/Broj 53 Godina XXIII Utorak, 6. 8. 2019. godine SLU@BENE OBJAVE Na temelju ~lanka 16. stavak (7) Zakona o reviziji institucija Bosne i Hercegovine ("Slu`beni

Више

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE 42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/210-074 E-mail: ecomission@vz.t-com.hr IBAN: HR3424840081106056205 OIB: 98383948072 PRILOZI UZ ZAHTJEV ZA ISHOĐENJE OKOLIŠNE DOZVOLE PRIMJENOM OPĆIH OBVEZUJUĆIH

Више

bogadi-2.vp

bogadi-2.vp PREGLEDNI RAD SIGURNOST 48 (2) 125-139 (2006) A. Bogadi-[are, M. Zavali} * ME\UNARODNE SMJERNICE ZA ORGANIZACIJU SLU@BE MEDICINE RADA UDK 331.45/.48:613.6 PRIMLJENO: 5.9.2005. PRIHVA]ENO: 9.2.2006. SA@ETAK:

Више

( Dr\236avni plan mjera za slu\350aj izvanrednih i iznenadnih one\350i\232\346enja voda)

( Dr\236avni plan mjera za slu\350aj izvanrednih i iznenadnih one\350i\232\346enja voda) VLADA REPUBLIKE HRVATSKE Na temelju članka 70. stavka 2. Zakona o vodama (»Narodne novine«, broj 153/2009), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 7. siječnja 2011. godine donijela DRŽAVNI PLAN

Више

akcioni plan.qxd

akcioni plan.qxd Fondacija lokalne demokratije Sarajevo, decembar 2006. Izdava~: Fondacija lokalne demokratije Sarajevo Za izdava~a: Jasmina Mujezinovi} Ure iva~ki kolegij: Jasna Hasi}-Slijep~evi}, Azra Mulaomerovi}, Suvada

Више

Microsoft PowerPoint - Jaroslav Cerni ppt

Microsoft PowerPoint - Jaroslav Cerni ppt Институт за водопривреду Јарослав Черни АД Институт за водопривреду Јарослав Черни, основан 1947. године, водећа је научноистраживачка организација у Србији у области вода. ДЕЛАТНОСТИ Теоријска и примењена

Више

Bosna i Hercegovina Бocна и Χерцеговина DRŽAVNA REGULATORNA KOMISIJA ДРЖАВНА РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU ЗА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ LICENC

Bosna i Hercegovina Бocна и Χерцеговина DRŽAVNA REGULATORNA KOMISIJA ДРЖАВНА РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU ЗА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ LICENC Bosna i Hercegovina Бocна и Χерцеговина DRŽAVNA REGULATORNA KOMISIJA ДРЖАВНА РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU ЗА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГИЈУ LICENCA ZA OBAVLJANJE DJELATNOSTI DISTRIBUCIJE ELEKTRIČNE

Више

Porezni_10_2012.indd

Porezni_10_2012.indd Porez na nekretnine u Republici Crnoj Gori Prof. dr. sc. Anto Bajo Porez na nekretnine u Republici Crnoj Gori 1. Uvod Republika Crna Gora donijela je 2001. Zakon o porezu na nekretnine (nepokretnosti)

Више

IZVEŠTAJ O KVALITETU POVRŠINSKIH VODA NA TERITORIJI OPSTINE ZRENJANIN ZA PERIOD APRIL-SEPTEMBAR 2011

IZVEŠTAJ O KVALITETU POVRŠINSKIH VODA NA TERITORIJI OPSTINE ZRENJANIN ZA PERIOD APRIL-SEPTEMBAR 2011 Република Србија Аутономна Покрајина Војводина ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН 23000 Зрењанин, др Емила Гаврила 15 ЦЕНТАР ЗА ХИГИЈЕНУ И ХУМАНУ ЕКОЛОГИЈУ ИЗВЕШТАЈ О МОНИТОРИНГУ ПОВРШИНСКИХ ПРИРОДНИХ ВОДА

Више

WQM II

WQM II PREGLED INVESTICIJSKIH PRIORITETA U OBLASTI VODOSNABDJEVANJA I OTPADNIH VODA U FEDERACIJI BiH Implemetnacija ZoV Z FBiH i dalje usklađivanje sa EU legislativom Transpozicija principa ODV u domaće zakonodavstvo

Више

KonacnaCir.qxd

KonacnaCir.qxd IMPLEMENTACIJA ZAKONA O GRA\EVINSKOM ZEMQI[TU ZAKON I PRAKSA 2 Implementacija Zakona o gra evinskom zemqi{tu - Zakon i praksa SADR@AJ Uvodna napomena 4 PRVI DIO Izlagawa: Zakon o gra evinskom zemqi{tu

Више