Osnovna škola Tenja Klasa: /18-02/96 Ur.broj: 2158/ Tenja, rujan Š K O L S K I K U R I K U L U M

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Osnovna škola Tenja Klasa: /18-02/96 Ur.broj: 2158/ Tenja, rujan Š K O L S K I K U R I K U L U M"

Транскрипт

1 Osnovna škola Tenja Klasa: /18-02/96 Ur.broj: 2158/ Tenja, rujan Š K O L S K I K U R I K U L U M

2 Temeljem članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i članka 15. Statuta, Školski odbor Osnovne škole Tenja na sjednici održanoj , na prijedlog Učiteljskog vijeća i pozitivnog mišljenja Vijeća roditelja donosi Školski kurikulum za 2018./2019. školsku godinu Uvod Pod pojmom Školskog kurikuluma podrazumijevamo sve sadržaje, procese i koji su usmjereni na ostvarivanje ciljeva i zadaća odgoja i obrazovanja kako bismo promovirali intelektualni, osobni, društveni i tjelesni razvoj učenika. Uz službeni program, kurikulum sadrži i one i sadržaje koje možemo smatrati neformalnim, a predstavljaju svojevrsni specifikum škole, zaštitni znak njenog identitea. Školski kurikulum temelji se na učeničkoj razini znanja, interesa i sposobnosti, na raznolikosti i kompleksnosti obrazovnih interesa i potreba učenika, roditelja i lokalne zajednice, stalnom porastu znanja, te potrebom oblikovanja učenikove osobnosti u svijetu koji se mijenja. Školskim kurikulumom utvrđen je dugoročni i kratkoročni plan i program rada škole kroz izbornu nastavu, izvannastavne i izvanškolske, te druge odgojnoobrazovne programe i projekte. Pri izradi školskog kurikuluma stavljen je naglasak na specifičnosti škole i sredine u kojoj škola djeluje. U planiranju vodimo se načelima individualizma, nepristranosti i transdisciplinarnosti. Bitne pretpostavke ostvarivanju ciljeva postavljenih u kurikulumu su: stručne kompetencije učitelja, kvalitetna suradnja roditelji škola, podrška i pomoć zajednice. Školski kurikulum je razrađen po odgojno-obrazovnim područjima. Dostupan je na mrežnim stranicama Škole svim učenicima, roditeljima i ostalim zainteresiranim za rad Škole. Što je Školski kurikulum? Školski kurikulum je dokument temeljen na Nacionalnom okvirnom kurikulumu koji donosi vrijednosti i opće ciljeve odgoja i obrazovanja, određuje očekivanja što učenici trebaju znati i za što trebaju biti osposobljeni po završetku određenog stupnja obrazovanja, što i kako trebaju učiti te kako se prati i vrjednuje kvaliteta učeničkih postignuća i rada škola. Kurikulum omogućuje da škola definira svoje djelovanje sukladno svojem profilu i prioritetima, potrebama učenika i lokalne zajednice, a da se pritom osigura kvaliteta obrazovanja na nacionalnoj razini definiranjem očekivanih učeničkih postignuća.

3 Školski kurikulum razvojni je dokument, otvoren za promjene i podliježe stalnom inoviranju u skladu s promjenama i razvojnim smjerovima u društvu i obrazovanju. Suvremeni pristup izradbi i razvoju kurikuluma sve više demokratizira ovaj proces te uključuje i širi odgovornost za promjene školskog kurikuluma na učitelje, stručne suradnike i ravnatelje i ostale sudionike i korisnike obrazovanja - roditelje, učenike, članove lokalne i regionalne zajednice, socijalne partnere i dr. Kurikulum polazi od pitanja: što učenik određene dobi treba i može znati, koje vještine, sposobnosti i stavove treba i može razviti u razdoblju jednoga razvojnog ciklusa koji nije strogo vremenski određen razdobljem od jedne školske godine. Struktura Nacionalnog okvirnog kurikuluma u osnovnoj školi Jezgrovni dio za stjecanje temeljnih kompetencija u osnovnoj školi obvezan je i zajednički svim učenicima, izuzev učenika s teškoćama. Diferencirani ili razlikovni dio za stjecanje temeljnih kompetencija u osnovnoj školi skup je izbornih nastavnih predmeta koji se učenicima nudi na nacionalnoj i/ili školskoj razini. Jezgrovni i diferencirani (razlikovni) kurikulum čine obrazovni standard učenika. Prema tome, opterećenje učenika diferenciranim kurikulumom jednako je za sve učenike. Diferencirani dio za sve je učenike obvezan, ocjenjuje se brojčanom ocjenom i unosi u školsku svjedodžbu. Školski kurikulum odnosi se na načine na koje škole implementiraju Nacionalni okvirni kurikulum uzimajući u obzir odgojno-obrazovne potrebe i prioritete učenika, škole te sredine u kojoj škola djeluje. Izrađuje se u suradnji s djelatnicima škole, učenicima, roditeljima ii lokalnom zajednicom. Školski kurikulum se odnosi na ponudu izbornih nastavnih predmeta, modula i drugih odgojno-obrazovnih programa, realizaciju dodatne i dopunske nastave, projekte škole, razreda, skupine učenika, ekskurzije, izlete, izvannastavne i izvanškolske. Školski kurikulum pretpostavlja izradbu izvannastavnih i izvanškolskih programa i koje će škola programski napraviti i uskladiti vodeći računa o sklonostima i razvojnim mogućnostima učenika te o mogućnostima škole, a posebice o optimalnome opterećenju učenika. Školski kurikulum objavljuje se na početku školske godine kako bi pravovremeno bili upoznati učenici i roditelji, obrazovna politika, lokalna zajednica i šira javnost.

4 Temeljne kompetencije i odgojno-obrazovni ciklusi Da bi uspješno odgovorila izazovima razvoja društva znanja i svjetskog tržišta, Europska Unija definirala je osam temeljnih kompetencija za cjeloživotno obrazovanje: sporazumijevanje na materinskom jeziku sporazumijevanje na stranim jezicima matematička kompetencija i osnovne kompetencije u znanosti i tehnologiji digitalna kompetencija učiti kako učiti socijalna i građanska kompetencija inicijativnost i poduzetnost kulturna svijest i izražavanje. Kurikulumski pristup omogućuje veću autonomiju škola i nastavnika u programiranju nastave i rada škola, ali i njihovu veću odgovornost za kvalitetu rada škola. Nacionalni okvirni kurikulum određuje četiri odgojno-obrazovna ciklusa za stjecanje temeljnih kompetencija. Oni su redom: Prvi ciklus koji čine I., II., III. i IV. razred osnovne škole. Drugi ciklus koji čine V. i VI. razred osnovne škole. Treći ciklus koji čine VII. i VIII. razred osnovne škole. Opći odgojno-obrazovni ciljevi Vrijednosti i ciljevi trebaju biti integrirani u sadržaje temeljnog obrazovanja i svakodnevnoga školskog života. Vrijednosti obvezuju sve neposredne nositelje na njihovo ostvarenje. One prožimaju odgojno-obrazovnu djelatnost u svim ma u školi, izvan škole, ali i u obitelji. Vrijednosti kao i opći ciljevi obvezni su za sve učitelje i nastavnike, u svim odgojno-obrazovnim ciklusima, područjima i predmetima. Kako bi škole mogle pridonositi ostvarivanju vrijednosnih ciljeva, trebaju surađivati s obiteljima i lokalnim zajednicama radi postizanja općih ciljeva kurikuluma: osigurati sustavan način poučavanja učenika i poticati njihov intelektualni, tjelesni, estetski, društveni, moralni i duhovni razvoj u skladu s njihovim sposobnostima i sklonostima razvijati u učenicima svijest o očuvanju materijalne i duhovne povijesno-kulturne baštine Republike Hrvatske i nacionalnog identiteta

5 odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti te odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva osigurati učenicima stjecanje temeljnih i stručnih kompetencija, osposobiti ih za život i rad u promjenjivom društveno-kulturnom kontekstu prema zahtjevima tržišnog gospodarstva, suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija i znanstvenih spoznaja te dostignuća osposobiti učenike za cjeloživotno učenje. Odgojno-obrazovna područja Odgojno-obrazovna područja definiraju se na temelju posebnih ciljeva ili očekivanih odgojno-obrazovnih postignuća učenika iste dobi, bez obzira na njihovo socijalno podrijetlo, nacionalnu pripadnost i druge razlike. Posebni odgojno-obrazovni ciljevi ili očekivana odgojno-obrazovna postignuća učenika odnose se na završavanje općeg odgoja i obrazovanja, odnosno stjecanje temeljnih kompetencija. Kurikulum uključuje sljedeća odgojno-obrazovna područja: jezično-komunikacijsko područje matematičko područje prirodoslovno područje tehničko i informatičko područje društveno-humanističko umjetničko područje tjelesno i zdravstveno područje Međupredmetne teme Planiranje i ostvarivanje međupredmetnih ili interdisciplinarnih tema pridonose međusobnomu povezivanju odgojno-obrazovnih područja i nastavnih predmeta u skladnu cjelinu. Njima se razvijaju različite temeljne kompetencije učenika. Međupredmetne su teme obvezne u svim nastavnim predmetima i svi nositelji odgojnoobrazovne djelatnosti u školi obvezni su ih ostvarivati. Zato je važno voditi računa o njima tijekom kurikulumskoga programiranja u jezgrovnome i diferenciranome dijelu. Škole imaju mogućnost razrađivati predložene međupredmetne teme i osmisliti načine na koje će ih ostvariti. Međupredmetne teme škole mogu ostvariti na više načina.

6 Učinkovitost razvoja međupredmetnih kompetencija učenika veća je kada se, osim ugradbe u pojedine predmete, ostvaruju zajedničkim projektima ili modulima. U Nacionalnomu okvirnomu kurikulumu navodi se opis njihove svrhe i važnosti za ostvarivanje ciljeva nacionalnoga kurikuluma te njihovi opći ciljevi. Nacionalni okvirni kurikulum predviđa da se u osnovnim i srednjim školama ostvaruju ove međupredmetne teme ili interdisciplinarni sadržaji i/ili moduli: Osobni i socijalni razvoj Zdravlje, sigurnost i zaštita okoliša Učiti kako učiti Poduzetništvo Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije Građanski odgoj i obrazovanje. Osim navedenih obveznih međupredmetnih tema, škole mogu uvesti i druge, ovisno o vlastitim odgojno-obrazovnim prioritetima i potrebama. Informacijsko-komunikacijska tehnologija i Građanski odgoj mogu biti međupredmetne teme ili zasebni moduli ili predmeti s odgovarajućim brojem sati. Građanski odgoj može biti međupredmetna tema u nižim razredima, a u osmom razredu zasebni modul ili predmet.

7 I. IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI Izvannastavna - Mali cvjećari Ružica Ganjto Razvijanje ljubavi prema cvijeću,prirodi,razvijanje radnih navika. Razvijanje kreativnosti i brigu o prirodi. Prema planu i programu. 1 sat tjedno Troškovi za cvijeće, gnojivo, zemlju, kaliće Prodajna izložba. Prodajna izložba.

8 Izvannastavna - Literarna Martina Duka Razvijanje ljubavi prema hrvatskom jeziku. Razvijanje usmenog i pismenog izražavanja. Prema planu i programu. 1 sat tjedno. Troškovi za papir. Nastupi na prigodnim priredbama. Nastupi na prigodnim priredbama.

9 Izvannastavna - Recitatori Dubravka Horvat Razvijanje sklonisti i interesa za čitanje i pravilno govorno izražavanje. Poticanje na čitanje časopisa, interes za medijsku kulturu. Prema planu i programu. 1 sat tjedno Troškovi kopiranja. Usmena provjera Nastupi na prigodnim priredbama.

10 Ekoškolica učenici 2.a i učiteljica Snježana Glavaš Razvijanje ekološke svijesti i poduzetničkih kompetencija učenika. razvijanje ekološke svijesti i navika,sprječavanje društveno neprihvatljivoga ponašanja, samoaktualizacija učenika, poticanje samostalnog istraživačkog učenja kreativne radionice,akcije uređenja okoliša, sadnja i njegovanje biljaka, sudjelovanje u nagradnim natječajima i ekoprojektima, prigodno obilježavanje značajnih ekodatuma u Školi tijekom nastavne godine, prema tjednom rasporedu, svaki drugi tjedan po 2 sata materijal i pribor za sadnju i njegu biljaka, materijal i pribor za kreativne radionice, uređenje panoa i projekte, materijal i pribor za uređenje okoliša vođenje dnevnika radova fotografiranje faza rada samovrjednovanje (tablica) javna izložba rezultati natječaja i projekata objava na mrežnim stranicama Škole unapređenje organizacije rada

11 Sprotska igraonica - izvannastavna Valentina Vojnović, učenici RN, vanjski suradnik po potrebi (nastavnik TZK, treneri raznih sportskih ) Poticanje kretanja, uspješnije učenje i uvođenje u sport i tjelesno vježbanje, proširivanje rada na temama koje se obrađuju u redovnoj nastavi TZK Utjecati na skladan rast i razvoj učenika (sazrijevanje i rast svih organskih sustava); razvijati fizičku i psihičku upornost; poboljšati snagu, ravnotežu, fleksibilnost, koordinaciju; pozitivno utjecati na sazrijevanje učenika u socijalnim vještinama (odnos prema vršnjacima i učiteljima) Načini realizacije planirani su kroz individualne i skupne učenika (individualno vježbanje, poligoni, momčadske igre, tradicijske igre, elementarne igre) Jedan sat tjedno prema utvrđenom rasporedu u dvorani, učionici, na otvorenom prostoru (okoliš škole) Nabava pomagala u tjelesnom vježbanju (lopte, loptice, elastične trake, palice ) Opisno praćenje učeničkih dostignuća tijekom godine, mjerenje mjerljivih motoričkih postignuća (brzina, fleksibilnost, izdržljivost)

12 Likovna i kreativna skupina - 3.a,b,c Jasna Vidović, Ana Šarac, učenici 3. razreda Omogućiti učenicima izražavanje likovne pismenosti. Razvijanje interesa i sklonosti za likovno stvaralaštvo. Razvoj estetskih vrijednosti, kreativnosti i ljubavi za likovno izražavanje. Razvijanje upornosti i ustrajnosti u radu. Likovni uratci različitih tehnika i materijala Tijekom školske godine Troškovi pribora i materijala za rad Postignuti rezultati na izložbama Uređenje školskog interijera, razvijanje smisla za lijepo, prodajna izložba

13 Biblijska grupa Vjeroučitelj Učenici razredne i predmetne nastave (oko 7 učenika) 70 Priprema za učestvovanje u proslavi većih crkvenih praznika kroz običaje, tradiciju, pesmu, dramsku scenografiju, recitaciju i dr. Razvijati osjećaj za proslavu praznika kako u hramu tako i van njega Učestvovanje u proslavi Materica, Božića, Svetog Save, Vaskrsa, Vidovdana i dr. Tijekom cijele školske 2018./2019. godine Prema potrebi Razgovor o saznanjima i analiza rada Primjena usvojenog znanja u svakodnevnom životu

14 Mali novinari Učiteljica Nataša Šnajder i učenici 4. razreda 5-10 učenika 1 sat tjedno Razvijanje komunikacijskih vještina, kritičkog mišljenja, razvijanje čitalačkih, radnih i kulturnih navika. Usvojiti osnove novinarskih oblika izražavanja, naučiti voditi računa o sigurnosti na internetu i pravilima lijepog ponašanja. Praćenje i informiranje o aktualnim događajima u školi, učenje novinarskih formi izražavanja, objavljivanje novosti i dr.zanimljivosti na web stranici škole. Učenici će se upoznati s općim pojmovima novinarstva.pratit će aktualne događaje unutar škole i oko sebe. Na satu izvannastavne će oblikovati svoje tekstove i objavljivati novosti na web stranici škole. 1 sat tjedno tijekom školske godine 2018./2019., tj. 35 sati godišnje - Redovito praćenje ostvarenosti zadataka, pohvale, nagrade, odaziv i interes učenika. Rezultati tj.konačni uradak novinarske skupine bit će vidljiv i predstavljen na web stranici škole.

15 Dramska družina Učiteljica Andreja Zelić Razvijanje pozitivnih odnosa među učenicima, potakniti maštu, omogućiti učenicima izražavanje kroz uloge. Razvijati snalažljivost, ljubav prema književnom djelu, bogaćenje rječnika. Vježbanje uloga, sudjelovanje u školskim priredbama. Prema rasporedu. 1 sat tjedno Sudjelovanje u školskim priredbama.

16 Moderan ples Učitelja Mirta Rimac Razvijanje osjeta glazbe i pokreta, plesne memorije, praćenje glazbe, interpretacije glazbe i osobno stvaralaštvo. Razvoj kreativnosti i motorike. Razvijanje osjećaja za zajednički rad. Uvažavanje prijedloga i stajališta drugih te razvijanje samopouzdanja. Samostalan odabir glazbe i izrada koreografije. Pripremanje i uvježbavanje plesnih koraka. Prezentiranje vršnjacima i roditeljima. 35 sati godišnje, 1 sat tjedno. 1 sat tjedno Priprema glazbe-nosači zvuka. Koriste se sredstva i materijali škole. Prati se pojedinačan i skupni rad učenika. Učenika se potiče na napredovanje u ovoj ili sličnoj.

17 Dramska družina Učiteljica Ružica Petričević Učenici 4.b 35 Razvijanje pozitivnih odnosa među učenicima, potaknuti maštu, omogućiti učenicima izražavanje kroz uloge. Razvijati snalažljivost, ljubav prema književnom djelu, bogaćenje rječnika. Vježbanje uloga, sudjelovanje u školskim priredbama. LIDRANO. Prema rasporedu, 1 sat tjedno, 35 sati godišnje. 1 sat tjedno Koriste se sredstva i materijali škole. Sudjelovanje u školskim priredbama. Postignuti rezultati na natjecanjima.

18 Likovna kreativna skupina Učitelj Goran Jasenovčanin Učenici 4.d 35 Razvijanje pozitivnih odnosa među učenicima, potaknuti maštu, omogućiti učenicima likovno izražavanje. Razvijati snalažljivost, interes i ljubav prema likovnoj kulturi. Likovni uradci, školske izložbe i izvanškolska likovna natjecanja. Prema rasporedu, 1 sat tjedno, 35 sati godišnje. 1 sat tjedno Koriste se sredstva i materijali škole. Sudjelovanje u školskim priredbama. Postignuti rezultati na natjecanjima.

19 Fotografija Željka Martinović, dipl. učiteljica Učenici 2.c razreda; učenici od 5 do 8 razreda Cilj programa je pružiti učenicima osnovno znanje iz fotografije i osposobiti ih za primjenu znanja u praksi. Naučiti učenike korištenju digitalnog fotoaparata, kamere na mobitelu i osnovama fotografiranja; osposobiti učenike za samostalnu obradu fotografija uz pomoć računalnih programa; razvijanje interesa za fotografiranje; poticati i razvijati kreativnost, upornost i inovativnost te razvijanje likovnosti i osjećaj za sklad; poticati učenike za sudjelovanje na natjecanjima; aktivan odnos prema radnim zadacima; usmjeravanje k izboru hobija ili zanimanja; razvijanje komunikacijskih sposobnosti, sigurnosti i samopouzdanja u javnom nastupu i ophođenju, socijalnih vještina; pružiti im zabavne i istovremeno poučne sadržaje kojima će ispuniti svoje slobodno vrijeme nakon nastave. Fotografiranje zbivanja u školi i ekoloških motiva izvan škole. Priprema za natjecanje i ostali natječaji fotografije za mlade. Individualni i skupni oblici poučavanja i učenja. Prema izrađenom planu i programu. Jedan sat tjedno tijekom cijele školske godine 2018./ Vlastiti digitalni fotoaparat, rezervna baterija, memorijski štapić, prijenosno računalo. Jedan čitač kartica i 15 kompaktnih diskova. Izrada fotografija. (600,00 kn) Opisno praćenje učeničkih postignuća, izlaganje fotografija u prostore škole. Uočeni napredak kod učenika koristiti kao smjernicu za daljnji rad. Informiranje roditelja i stručne službe o rezultatima rada te prijedlozi za daljnji razvoj učenika.

20 Malci radoznalci Učenici 2. razreda i učiteljica Jasminka Šarčević 4-20 (zavisno o suradnji s 2.b odjelom) Oko 36 školskih sati Nizom djeci zanimljivih sadržaja osposobiti ih za aktivno korištenje slobodnog vremena te razviti samostalnost i samopouzdanje, približiti školu životu Učenje otkrivanjem. Sprječavanje društveno neprihvatljivoga ponašanja, samoaktualizacija učenika, poticanje samostalnog istraživačkog učenja i osposobljavanja za praktične životne vještine Kreativne radionice i učenje kroz igru, pješačenja,vježbe pomoći i samopomoći, istraživanja okoline, pisanje sastava i pjesmica, čitanje znanstveno-popularnih tekstova izrada kalendara, brošurica, plakata i prezentacija Tijekom školske godine Troškovi materijala (ljepilo, papiri, ukrasne vrpce, oko 100 kn) Fotografiranje faza rada Javna izložba i prezentacija pred roditeljima i na stranici škole Listići za evaluaciju Bolje upoznavanje učenika i njihovih skrivenih kompetencija, korištenje listića za evaluaciju za planiranje slijedećih,

21 II. DOPUNSKA NASTAVA Dopunska nastava iz hrvatskog jezika i matematike Učiteljice 1. razreda - Ružica Ganjto, Martina Duka, Dubravka Horvat 5 35 Individuali rad s učenicima koji slabije usvajaju znanja iz hrvatskoj jezika i matematike. Pomoć usvajanja znanja i različitih sposobnosti. Prema planu i programu. 1 sat tjedno. Troškovi kopiranja. Usmena i pismena provjera. Usmena i pismena provjera.

22 : Dopunska nastava iz hrvatskog jezika i matematike Željka Martinović, dipl. učiteljica Učenici 2.c razreda 8 35 Omogućiti rad učenicima koji slabije usvajaju gradivo iz matematike i hrvatskog jezika. Pomoći pri vježbanju, usvajanju znanja i utvrđivanju gradiva te tako bi učenici lakše i s većim razumijevanjem pratili sadržaje koji slijede. Individualni rad s učenicima koji imaju poteškoća u usvajanju i razumijevanju nastavnih sadržaja. Ponoviti i uvježbati gradivo obrađeno na redovnoj nastavi. Razumjeti pročitani tekst i snalaziti se na tekstu. Usvojiti, razumjeti i primijeniti obrađena pravopisna i jezična pravila. Razvoj sposobnosti rješavanja matematičkih problema u nizu brojeva do 100 i logičkog zaključivanja (zbrajanje, oduzimanje, tablica množenja i dijeljenja). Pronalaziti lakše načine za razumijevanje, usvajanje i rješavanje zadataka. Razvijati samopouzdanje te naviku redovitog učenja i vježbanja. Razvijati želju za uspjehom. Postignuće boljih u usvajanju gradiva iz matematike i hrvatskog jezika. Osposobiti učenike za sudjelovanje u radu na redovnoj nastavi. Razvijati samopouzdanje i povjerenje u vlastite sposobnosti. Individualnim pristupom, suradničkim učenjem, timskim radom, učenjem kroz igru. Rad se temelji na individualiziranom pristupu svakog učenika u skladu s njegovim potrebama i sposobnostima. Prilagođenim metodama i oblicima rada omogućiti napredak učenika i lakše usvajanje nastavnih sadržaja. Razvijati želju za uspjehom, motiviranost i samopomoć kod takvih učenika. Jedan sat tjedno tijekom cijele školske godine 2018./ Fotokopirni papir 50 kn. Usmena i pisana provjera, individualno praćenje uspješnosti usvajanja nastavnih sadržaja (motiviranost, zalaganje, samostalnost, znanje). Primjena stečenih znanja u redovnoj nastavi.

23 Dopunska nastva (matematika) 2. d Učiteljica Jasminka Šarčević 2 17 Pomoć u učenju i nadoknađivanju znanja, stjecanju sposobnosti i vještina: dopunjavanje praznina u znanju u tjeku školske godine Jačati učenikovo samopouzdanje u rješavanju težih zadataka Individualno poučavanje primjereno učenikovim interesima i sposobnostima Svaki drugi tjedan 20 kn za papir Nastavni listići Analiza učenikovih postignuća i napredovanja u savladavanju gradiva kao polazna osnova za individualizirano poučavanje ako su rezultati lošiji te analiza metoda i postupaka

24 Dopunska nastava (srpski jezik) Učiteljica Jasminka Šarčević Pomoć u učenju i nadoknađivanju znanja, stjecanju sposobnosti i vještina: Poboljšati tehniku čitanja i razumijevanja pročitanog te vježbanje i utvrđivanje osnovnih pojmova koji nisu usvojeni na satu Osposobljavanje učenika za paćenje redovne nastave Individualno poučavanje primjereno učenikovim interesima i sposobnostima Svaki drugi tjedan jedan sat Bilježnice i kopirni papir Nastavni listići i usmena provjera Analiza učenikovih postignuća i napredovanja u savladavanju gradiva kao polazna osnova za individualizirano poučavanje ako su rezultati lošiji te analiza metoda i postupaka

25 Hrvatski jezik učenici 2.a i učiteljica Snježana Glavaš pomoć u učenju i nadohnađivanju znanja, stjecanju sposobnosti i vještina pomoć u učenju učenicima koji pokazuju niža postignuća u provjerama znanja. individualni i individualizirani rad s učenikom tijekom nastavne godine, prema tjednom rasporedu, 1 sat tjedno materijal i pribor za izradu radnih listića postignuća učenika u sljedećim provjerama znanja, opisno praćenje i ocjenjivanje napretka učenika, samovrednovanje učenika i učitelja poboljšanje učinkovitosti rada i zadovoljstvo učenika

26 Hrvatski jezik, Matematika Učiteljica Valentina Vojnović, učenici 2.b Pomoć učenicima u usvajanju nastavnih sadržaja dopunski rad s učenicima koji imaju poteškoće u učenju iz HJ i MAT Individualni rad s učenicima usmeni i pismeni oblici rada Tjedno prema rasporedu (1 sat) - Opisno i brojčano ocjenjivanje Rezultate rada koristim u radu na redovnoj nastavi

27 Matematika, hrvatski jezik Učenici i učitelji trećih razreda 5 35 Individualni rad s učenicima koji imaju problema u usvajanju gradiva; vježbanje nastavnog gradiva Pomoć pri usvajanju znanja i različitih sposobnosti. Razvoj samostalnosti kod učenika Prema planu i programu Tijekom školske godine Potrošni materijal za posebne listićei zadatke Vrednovanje sukladno Pravilniku o ocjenjivanju i vrednovanju učenikovih postignuća Listići usmene i pismene provjere, te opisno praćenje napredovanja učenika

28 Dopunska nastava Hrvatskog jezika Učiteljica Nataša Šnajder i učenici od 2. do 4.razreda sat tjedno tijekom školske godine 2018./2019. Pomoći učenicima u svladavanju osnovnih znanja iz hrvatskog jezika. Pomoći učenicima u postizanju boljeg uspjeha iz hrvatskog jezika. Individualni rad s učenicima koji imaju poteškoća kod usvajanja nastavnog gradiva, vježbanje i ponavljanje gradiva. Tijekom školske godine 2018./ Opisno praćenje učenikovih postignuća pisanim i usmenim provjerama. Rezultate koristimo u svrhu praćenja napretka učenika.

29 Dopunska nastava Hrvatskog jezika (PŠ Silaš) Učiteljica Nataša Šnajder i učenici od 2. do 4.razreda sat tjedno tijekom školske godine 2018./2019. Pomoći učenicima u svladavanju osnovnih znanja iz hrvatskog jezika. Pomoći učenicima u postizanju boljeg uspjeha iz hrvatskog jezika. Individualni rad s učenicima koji imaju poteškoća kod usvajanja nastavnog gradiva, vježbanje i ponavljanje gradiva. Tijekom školske godine 2018./ Opisno praćenje učenikovih postignuća pisanim i usmenim provjerama. Rezultate koristimo u svrhu praćenja napretka učenika.

30 Dopunska nastava matematike i hrvatskog jezika - 4. razred Učiteljice Andreja Zelić, Ružica Petričević i Mirta Rimac Učenici 4. razreda 35 Pomoć u učenju učenicima koji pokazuju niža postignuća u usvajanju znanja. Tijekom godine, prema tjednom rasporedu i Nastavnom planu i programu. 1 sat tjedno Radna bilježnica, pisanka C i bilježnica iz matematike Postignuća učenika u sljedećim provjerama znanja, opisno praćenje i ocjenjivanje napretka učenika.

31 Dopunska nastava matematike Učitelj Goran Jasenovčanin Učenici 4.d razreda 35 Pomoć u učenju učenicima koji pokazuju niža postignuća u usvajanju znanja. Tijekom godine, prema tjednom rasporedu i Nastavnom planu i programu. 1 sat tjedno Radna bilježnica, pisanka C i bilježnica iz matematike Postignuća učenika u sljedećim provjerama znanja, opisno praćenje i ocjenjivanje napretka učenika.

32 Dopunska nastava iz engleskog jezika 3.r. Irena Slovaček Individualni pristup djetetu te rad na gradivu kojeg je učenik lošije usvojio. Lakše usvajanje engleskog jezika. Vježbe slušanja, čitanja, povezivanja, pisanja. Školska godina 2018./ Uspjeh na nastavi engleskog. -

33 Dopunska nastava iz matematike za 7.a, 7.b, 7.c, 7.d i 8.d Učiteljica Ana Kozić Pomoći slabijim učenicima u ovladavanju temeljnim znanjima. Potaknuti učenike na redovitiji rad, logičko razmišljanje i zaključivanje te na veću samostalnost pri rješavanju zadataka. Pomoći učenicima koji zbog objektivnih ili subjektivnih razloga imaju problema s praćenjem redovite nastave. Prema planu i programu. Rad u manjim skupinama i individualni pristup. 1 školski sat tjedno tijekom školske godine 2018./2019. Fotokopirni papir (25,00 kn) Napredak učenika trebao bi biti vidljiv na redovnim satima nastave matematike. Motiviranje učenika za redovito učenje i daljnji napredak.

34 Dopunska nastava - matematika 5.b, 5.d, 7.e, 8.e Boris Dokić Pomoći učenicima koji postižu slabije rezultate u savladavanju temeljnih znanja. Razvijati preciznost u rješavanju te izražavanje matematičkim jezikom. Potaknuti učenike na redoviti rad, logičko razmišljanje i zaključivanje te na samostalnost pri rješavanju zadataka. Učenicima kojima je potrebna zbog objektivnih ili subjektivnih problema s praćenjem redovite nastave. Učenicima koji nisu zadovoljni razinom stečenog znanja. Prema planu i programu. Rad u manjim skupinama i individualni pristup. 1 sat tjedno tijekom godine Papir, trošak kopiranja i printanja Provjeravanje i ocjenjivanje usvojenog gradiva. Poboljšanje na redovitoj nastavi.

35 Dopunska nastava - hrvatski jezik Tatjana Jelenić učenika 5.a i 7.a,b i c odjela 35 godišnje Osposobiti učenike za jezičnu komunikaciju koja im omogućuje ovladavanje sadržajima svih nastavnih predmeta i uključivanje u cjeloživotno učenje. Omogućiti učenicima stjecanje znanja, razvoj vještina i sposobnosti za služenje standardnim hrvatskim jezikom. Razviti svijest o utjecaju jezika, upotrebljavati jezik na pozitivan i društveno prihvatljiv način. Osposobiti učenika za pravilno i stvaralačko, usmeno i pisano izražavanje, usvajati jezični standard, dopunjavati bi proširivati jezično znanje. Svim učenicima razrednih odjela za dopunjavanje znanja, vještina i sposobnosti služenja hrvatskim standardnim jezikom. Pomoć učenicima koji nisu savladali propisano gradivo u redovnoj nastavi. Kontinuirano tijekom nastavne godine, 1 sat tjedno Preslici nastavnih listića i ispita znanja, po potrebi materijali za skupni rad, vježbenice, krede u boji, prozirnice, kartice. Pismeno i usmeno provjeravanje znanja, redovitost pohađanja Uračunavanje u prosjek ocjena, motiviranje učenika za dalje napredovanje

36 Dopunska nastava iz Hrvatskog jezika i književnosti za 5.b, 5.c, 8.b, 8.c razred Učenici, Renata Čeč, prof. Hrvatskog jezika i književnosti 14/1 1/35 - stjecanje osnovnih jezičnih znanja hrv. jezika, postupno svladavanje redovnog programa - razvijati sposobnost za samostalni rad, točnost u pisanju i čitanju - nadopunjavati znanja kod učenika koji imaju poteškoće u svladavanju dijela gradiva kako bi mogli pratiti redovnu nastavu - pomoć učenicima koji zbog izostanka s nastave nisu usvojili gradivo - usvajati gradiva u najmanjoj mjeri predviđenog nastavnim planom i programom - vježbati naučeno gradivo te uputiti učenike kako savladati poteškoće u učenju - dopunska pomoć učenicima koji na redovnoj nastavi teže usvajaju nastavne sadržaje Hrvatskoga jezika - dopunska pomoć učenicima koji su izostali veći broj redovnih sati pa ne uspijevaju pratiti nastavni program - učionički tip rada s učenicima uz uporabu nastavnih sredstava (nastavnih listića, zbirke zadataka, multimedije) tijekom nastavne godine 2018./2019. A4 papir za umnožavanje - sustavno praćenje i bilježenje zapažanja učenikovih postignuća i uspjeha, interesa, motivacija i sposobnosti u ostvarivanju rada na redovnoj nastavi - učenici će moći usvojiti osnove hrvatskoga jezika te ih primjenjivati u privatnom, društvenom i budućem profesionalnom životu - učenici će moći razvijati pozitivan odnos prema materinjem jeziku - učenici će moći steći temelje za nastavak učenja hrvatskoga jezika

37 Dopunska nastava za 6.a,b,c i d razred Dopunska nastava za 8.a,b i c razred Učiteljica engleskog jezika Tihana Lončar 2-4 učenika po razredu 35 sati godišnje (1 sat tjedno svaki tjedan tijekom školske godine 2018./2019.) Dopunjavanje znanja i vještina služenja engleskim jezikom.pomoć učenicima koji nisu svladali propisano gradivo u redovnoj nastavi. Pomoć učenicima u svladavanju gradiva-čitanje, pisanje, slušanje, usmeno izražavanje. Rad na tekstovima, vokabularu i gramatičkim strukturama uz pomoć udžbenika i vježbenice. Tijekom školske godine 2018./2019. Fotokopije testova, nastavni listići Praćenje učenika u napredovanju i zalaganju tijekom cijele nastavne godine (odaziv učenika- njihov interes i kontinuiran dolazak na dopunsku nastavu). Analiza rada, vrjednovanje s obzirom na skupinu i osobni napredak. Anketa na kraju godine.

38 Dopunska nastava - geografija Josipa Jurković 15 (učenici šestih i sedmih razreda) 35 sati Pomoc u usvajanju nastavnih sadržaja geografije, dodatno objasnjavanje gradiva, razvijanje kartografske pismenosti Pomoć u učenju i razvijanje kartografske pismenosti Individualni rad s učenikom na način primjerenim teškoćama pojedinog učenika Prvo i drugo polugodište školske godine 2018./2019. (1 sat tjedno) Praćenje uspješnosti usvajanja gradiva i ponavljanje onog gradiva koje učenik nije usvojio na redovnoj nastavi Snalaženje na karti i primjena u svakodnevnom životu

39 Dopunska nastava iz geografije Nastavnica geografije, učenici Dopunjavanje usvojenosti gradiva redovne nastave za učenike koji imaju poteškoća u usvajanju predviđenih sadržaja. Podizanje zadovoljavajućeg znanja kao preduvjet praćenja nastavnih sadržaja i dobro uklapanje u razrednu sredinu, razvijanje samostalnosti u radu i stvaranje radnih navika. Realizacija se odvija u učionici unutar škole. Učenici su uključeni po potrebi, ovisno o usvajanju pojedinih nastavnih sadržaja. Održava se jednom tjedno, jedan školski sat Nije potrebno dodatno finansiranje Praćenje uspješnosti na dopunskoj nastavi te praćenje i ocjenjivanje učenika u okviru redovne nastave. Praćenje i ocjenjivanje učenika u okviru redovne nastave

40 Dopunska nastava - povijest, 5.a,b,c i 7.a,b,c Sandra Dujmić i učenici polaznici dopunske nastave 30 učenika 35 sati Pomoći učenicima koji redoviti program ne savladavaju s očekivanim uspjehom. Potaknuti kod učenika interes za nastavu povijesti te razvijati naviku kontinuiranog učenja. Pružiti učenicima mogućnost dobivanja dodatnih informacija i objašnjenja, a sve u svrhu što uspješnijeg svladavanja nastavnog gradiva Prema planu i programu 1 sat tjedno tijekom školske godine 2018./2019. Nema dodatnih troškova Uspjeh učenika dopunske nastave trebao bi biti vidljiv na redovnim satovima prilikom ponavljanja i provjeravanja znanja Rezultati provedenih koristit će se za učenje djelotvornih načina i oblika učenja, poboljšanje uspjeha učenika, razvoj samopouzdanja i zadovoljstva učenika i roditelja

41 Naziv Dopunska nastava iz povijesti Nositelji Nastavnica Ksenija Vračević / učenici Planiranibrojučenika 5 Planiranibroj sati 35 Ciljevi Osnovnanamjena Pomoći slabijim učenicima u savladavanju temeljnog gradiva Ovladavanje temeljnim znanjima kao preduvjetom uspješnog nastavka školovanja Načinrealizacije Dopunski rad tijekom tjedna prema rasporedu učenika ili prema dogovoru Vremenskiokviri Jednom tjedno Troškovnikza - Način Pismeno praćenje tijekom školske godine Načinkorištenja U nastavi, napredovanje u radu i rezultati rada pridonose samopouzdanju učenika. Napredak se održava na učenikovom uspjehu i ocjenama.

42 Dopunska nastava kemije za učenike 8. razreda Suzana Biondić, prof. kemije 5-8 učenika 1 tjedno Savladavanje osnovnog gradiva kemije 8. razreda. Individualni rad,rad u skupinama učenika koji imaju teškoća u razumjevanju gradiva kao i učenika koji su bili odsutni s nastave. 1 sat tjedno Individualno brojčano i opisno ocjenjivanje i praćenje učenika. Informiranje razrednika i roditelja o učenikovom napredovanju ili poteškoćama tijekom svladavanja gradiva. Ispravljanje ocjena na redovitoj nastavi kemije kao i na satu dopunske nastave kemije.

43 Dopunska nastava iz matematike za 6. i 8. razred Učiteljica Svijetlana Brlas Više učenika sedmih razreda i par učenika petih razreda. Na te satove mogu doći i drugi učenici istih razreda ukoliko osjete potrebu za pomoć <10 35 Pomoć slabijim učenicima i učenicima po prilagođenom programu u ovladavanju temeljnim znanjima koje oni nisu uspjeli savladati na redovni satovima zbog objektivnih ili subjektivnih razloga. Dopunska nastava iz matematike je namijenjena učenicima kojima je ona neophodna u svladavanju osnovnih znanja iz matematike tih razreda. Prema planu i programu i Individualni rad u manjim skupinama Tijekom školske godine-svaki drugi tjedan po jedan sat 6. razred i svaki drugi tjedan 8. razred Potrošni materijal za posebne listiće i zadatke te toner za pisač 100,00 kn Evidentira se redovitost dolaska učenika kojima je preporučen dolazak na dopunsku nastavu. Učenici redovito rješavaju kraće provjere znanja. Uspješnost i napredak se evidentira u e dnevnik. Uspjeh učenika dopunske nastave trebao bi biti vidljiv na redovnim satovima prilikom ponavljanja i provjeravanja znanja.

44 Dopunska nastava - kemija, 7. razredi 2018./2019. Ivana Marincel, prof. Učenici Prema potrebi 35 sati Savladavanje osnovnog gradiva kemije 7.razreda,savladavanje formula,rješavanje zadataka i jednadžbi. Pomoći učenicima da savladaju osnovne pojmove na što jednostavniji i zanimljiviji način. Omogućiti im usvajanje znanja ukoliko su zbog određenih razloga izostali sa nastave kako bi dalje mogli pratiti nastavu. Individualni rad,rad u skupinama učenika koji imaju teškoća u razumjevanju gradiva kao i učenika koji su bili odsutni sa nastave. 1 sat tjedno Prema potrebi Opisno ocjenjivanje i praćenje učenika. Informiranje razrednika i roditelja o učenikovom napredovanju ili poteškoćama tijekom svladavanja gradiva. Ispravljanje ocjena na redovitoj nastavi kemije.

45 Dopunska nastava - hrvatski jezik Ivana Marincel, prof. Učenici Prema potrebi 35 sati Savladavanje osnovnog gradiva kemije 7.razreda,savladavanje formula,rješavanje zadataka i jednadžbi. Pomoći učenicima da savladaju osnovne pojmove na što jednostavniji i zanimljiviji način. Omogućiti im usvajanje znanja ukoliko su zbog određenih razloga izostali sa nastave kako bi dalje mogli pratiti nastavu. Individualni rad,rad u skupinama učenika koji imaju teškoća u razumjevanju gradiva kao i učenika koji su bili odsutni sa nastave. 1 sat tjedno Prema potrebi Opisno ocjenjivanje i praćenje učenika. Informiranje razrednika i roditelja o učenikovom napredovanju ili poteškoćama tijekom svladavanja gradiva. Ispravljanje ocjena na redovitoj nastavi kemije.

46 Dopunska nastava iz fizike za 7. i 8. razred Gordana Panjkov Program prati plan i program za sedmi razred. pružanje pomoći učenicima koji ne prate redoviti nastavni program fizike s očekivanim uspjehom organiziranje pomoći u učenju i nadoknađivanju znanja kako bi stekli sposobnosti i vještine iz određenih nastavnih cjelina. pomoć za sve učenike s posebnim obrazovnim potrebama koji se školuju po redovitom, prilagođenom ili individualiziranom nastavnom programu. Dopunska nastava se organizira za: učenike koji imaju poteškoće u svladavanju i praćenju nastavnog programa fizike ili samo određenog dijela gradiva za učenike koji puno izostaju te zbog toga ne mogu pratiti gradivo za učenike koji sami osjećaju potrebu poboljšati svoje znanje Prema planu i programu, rad u manjim skupinama, individualni pristup učenicima, rješavanje zadataka pred pločom jedan sat tjedno tijekom školske godine Potrošni materijal za posebne listiće i zadatke, markere, papir, 200kn redovito praćenje postignuća učenika brojčano i opisno ocjenjivanje sa svrhom poboljšanja konačne ocjene razvijene sposobnosti i vješine iz određenog nastavnog sadržaja utvrđenog nastavnim planom i programom fizike za 7. razred osnovne škole (tijela i tvari, međudjelovanje i sila, energija, unutarnja energija i toplina ) I fizike 8.razred (Elektricitet I magnetizam, Gibanje, Valovi I Svjetlost). osposobljenost za samostalno učenje razvijene praktične i radne vještine za svakodnevni život

47 III. DODATNA NASTAVA Dodatna nastava iz matematike Učiteljice 1. razreda - Ružica Ganjto, Martina Duka, Dubravka Horvat Individuali rad s nadarenim učenicima i s onima koji žele znati više. Poticati interes za matematička znanja, pamćenje i zaključivanje. Prema planu i programu. 1 sat tjedno. Troškovi kopiranja. Usmena i pismena provjera. Usmena i pismena provjera.

48 dodatna nastava - Matematika učenici 2.a i učiteljica Snježana Glavaš 4 35 Podizanje razine odgojno-obrazovne učinkovitosti dodatni rad s učenicima koji su daroviti za ovo područje individualni i individualizirani rad s učenikom tijekom nastavne godine, prema tjednom rasporedu, 1 sat tjedno materijal i pribor za izradu radnih listića postignuća učenika u sljedećim provjerama znanja te matematičkim natjecanjima, samovrednovanje učenika i učitelja poboljšanje učinkovitosti rada i zadovoljstvo učenika

49 Dodatna nastava - matematika NAPOMENA: naziv je ovakav jer e-dnevnik ne nudi drugačiju opciju, a radit ćemo cjelovito učenje pomoću prilagođene radne bilježnice za ovakav rad Učiteljica Valentina Vojnović, učenici 2.b 9 35 Učenicima koji mogu i žele više omogućiti dodatni rad i napredovanje Poticanje napredovanja učenika Rad u učionici, sudjelovanje na raznim tematski bliskim natječajima i kvizovima Jedan sat tjedno prema rasporedu Nabava radnih bilježnica za dodatni rad ( roditelji) Opisno praćenje učeničkih postignuća Upoznavanje roditelja s postignućima učenika na dodatnoj nastavi

50 Dodatna nastava (matematika - interdisciplinarni sadržaji) Učiteljice 2. razreda 3 35 Podizanje razine odgojno-obrazovne učinkovitosti pomoću interdisciplinarnih sadržaja u matematičkim zadacima i povezati i primjenjivati stečena znanja Razvijati logičko razmišljanje te pokazati znanje u natjecanjima i kvizovima znanja Na satima dodatne nastave rješavati zadatke te učešće u školskom natjecanju Jedan sat tjedno u tijeku šk. godine Troškovi kupovine radnih bilježnica i papira za kopiranje (50kn), troškovi za priznanja i medalje Skupljanje bodova u natjecanjima i kvizu, podjela priznanja i nagrada Opisno praćenje učenikovih postignuća te zalaganje na satu, Ekspresija ostvarenih u natjecanju

51 Dodatna nastava matematike - 3.a,b,c Učenici i učitelji trećih razreda Razvijati sposobnosti logičkog razmišljanja, zaključivanja, brzog i lakog matematičkog načina mišljenja i komunikacije. Razvijati svijest o vlastitim matematičkim sposobnostima. Utjecati na sposobnost aktivnog primjenjivanja stečenog znanja u stvarnom životu Darovitim učenicima i onima koji pokazuju interes za programske sadržaje matematike kako bi dodatno proširili njihova matematička znanja, sposobnosti i vještine Individualni rad, rad u timu, frontalni Tijekom školske godine Priprema materijala, dodatni listići za učenike, papir za kopiranje Pratiti i analizirati napredovanje učenika tijekom godine Znanja i sposobnosti usvojene dodatnom nastavom matematike koristiti u ostalim nastavnim područjima, svakodnevnom životu te kasnijem matematičkom obrazovanju

52 Dodatna nastava matematike - 4. razred Učiteljice Andreja Zelić, Ružica Petričević i Mirta Rimac Učenici 4. razreda 35 Dodatni rad s učenicima koji su daroviti za ovo područje. Tijekom godine, prema tjednom rasporedu i Nastavnom planu i programu. 1 sat tjedno Zbirka zadataka i zadatci za napredne matematičare (RL). Postignuća učenika u sljedećim provjerama znanja te matematičkim natjecanjima.

53 Dodatna nastava matematike - 4.d Učitelj Goran Jasenovčanin Učenici 4.d 35 Dodatni rad s učenicima koji su daroviti za ovo područje. Tijekom godine, prema tjednom rasporedu i Nastavnom planu i programu. 1 sat tjedno Zbirka zadataka i zadatci za napredne matematičare (RL). Postignuća učenika u sljedećim provjerama znanja te matematičkim natjecanjima.

54 Let's read fairy tails! / Čitajmo bajke! Učiteljica engleskog jezika Tihana Lončar, učiteljica hrvatskog jezika Nataša Šnajder i učenici od 2.do 4.razreda sati godišnje (2 sata tjedno svaki drugi tjedan tijekom školske godine 2018./2019.) Razvijanje interesa i ljubavi za bajke. Inspirirati bajkom i pobuditi ljubav za čitanjem, znanjem i stvaranjem. Razvijanje svijesti o važnosti čitanja, bogaćenje rječnika, razvijanje kreativne mašte, suradnje. Upoznati učenike s bajkama iz hrvatskog naslijeđa i poznatih svjetskih bajki. Kroz niz zabavnih sadržaja učenici će upoznati poznate pisce i njihova djela, čitat će bajke na engleskom i hrvatskom jeziku, pripovijedati i pisati svoje bajke na poticaj, prevoditi, učiti nove riječi, glumiti, obilježiti važne datume vezane uz poticanje čitanja te posjet, radionice i suradnja s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek. Tijekom školske godine 2018./2019. Materijal za radionice (roditelji, škola i učiteljice). Pisano praćenje učenika u napredovanju i zalaganju kroz razne tijekom cijele nastavne godine (odaziv učenika i njihov interes na susretima, pismeni radovi, likovni radovi, usmeno izražavanje). Analiza rada, vrjednovanje s obzirom na skupinu i osobni napredak. Anketa na kraju godine.

55 Dodatna nastava - matematika 5.b, 5.d, 7.e Boris Dokić Pobuditi interes za matematiku i rješavanje problema. Produbiti znanja i proširiti redovito gradivo kompleksnijim problemima i metodama. Razvijati interes za samostalno istraživanje i zaključivanje u problemima koji nisu obvezni u nastavnom gradivu. Priprema za natjecanje iz matematike. Učenicima koji s lakoćom savladavaju predviđeno gradivo. Učenicima koji imaju povećani interes za matematiku i kvalitetno predznanje koje žele proširiti. Individualni rad, predavanja učitelja, primjena posebnih metoda rješavanja problemskih zadataka, konzultacije s učiteljom. 1 sat tjedno tijekom godine Papir, trošak kopiranja materijala. Trošak prijevoza učenika na natjecanje. Praćenje motivacije, interesa i stupnja matematičkog mišljenja i zaključivanja. Na natjecanjima u organizaciji AZOO, MZOS-a i HMD-a.

56 Dodatna nastava - povijest, 7.a,b,c i 8.a Sandra Dujmić i učenici polaznici dodatne nastave 18 učenika 35 Pripremiti učenike za natjecanje; proširivanje nastavnih sadržaja, primjena znanja i vještina o povijesnoj uvjetovanosti događaja, pojava i procesa potrebnih za razumijevane povijesnog tijeka razvoja čovječanstva, suvremenog svijeta i hrvatskog naroda. Usvojiti sadržaje hrvatske i svjetske povijesti 19., 20. i početka 21. st. Razvijati logičko mišljenje i interes za povijest. Prema planu i programu 1 sat tjedno tijekom školske godine 2018./2019. Fotokopije testova, nastavnih listova, prijevoz u školu koja je domaćin natjecanja Postignuti rezultati na natjecanjima u organizacije Agencije za odgoj i obrazovanje Obogaćivanje znanja iz hrvatske i svjetske povijesti 19., 20. i početka 21. st. Pripremanje učenika za školsko i županijsko natjecanje.

57 Naziv Dodatna nastava iz povijesti Nositelji Nastavnica Ksenija Vračević / učenici Planiranibrojučenika 10 Planiranibroj sati 35 Ciljevi Proširiti znanje iz nastavnih tema iz povijesti u 7.r. Osnovnanamjena Priprema za natjecanje Načinrealizacije Učionička nastava,individualni i grupni rad Vremenskiokviri Tijekom školske godine Troškovnikza Rad plaćen u sklopu mjesečnog dohotka Način Pismeno praćenje tijekom školske godine Načinkorištenja Rezultata Priprema za natjecanja

58 Dodatna nastava - geografi Nastavnik, učenici Razvijanje sklonosti i ljubavi prema geografiji, upoznavanje s nizom pojmova koji nisu zastupljeni u redovnoj nastavi. Stjecanje dodatnog znanja, utvrđivanje redovnih sadržaja služeći se redovnom i dodatnom literaturom iz područja geografije i medija, izrada prezentacija, projekata, filma, izložba radova. Primjena nastavnih sadržaja iz geografije i proširivanje sadržaja iskustvenim učenjem Realizacija se odvija u učionici unutar škole. Nastup na natjecanju iz geografije. Održava se jednom tjedno, jedan školski sat u razredu, tijekom nastavne godine. Prijevoz učenika na natjecanje geografa. Troškovi izrade nastavnog materijala: hamer papir, papir za pisanje, toner. Individualno opisno praćenje napretka učenika Vrjednovanje na natjecanju. Prema odgojnoobrazovnim načelima

59 Dodatna nastava iz matematike 6. razred Učiteljica Svijetlana Brlas - učenici koji pohađaju dodatnu nastavu < stjecanje dodatnih matematičkih znanja potrebnih za razumijevanje pojava i zakonitosti u prirodi sudjelovanje na natjecanju (školskom, općinskom i županijskom) - učenicima 6. razreda - individualan rad, predavanja učiteljice, konzultacije s učiteljicom, rješavanje problemskih zadataka, osobni angažman polaznika, organiziranje Večeri matematike po uputama i kalendaru Hrvatskog matematičkog društva - tijekom školske godine jedan sat tjedno - razdoblja natjecanja od kraja siječnja do svibnja Potrošni materijal za posebne listiće i zadatke te toner 100,00 kn, - časopis za mlade matematičare Matka 60,00 kn - troškovi prijevoza učenika na natjecanje po pozivu - zbirka zadataka za dodatnu nastavu 100,00 - natjecanjima od školske do više razine što ih organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatsko matematičko društvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja - sustavno praćenje i zapažanja učenikovih postignuća i uspjeha, interesa, motivacija.

60 Dodatna nastava HJ Nastavnica HJ Nekoliko iz svakoga razrednog odjela 7. razreda, ukupno godišnje, jedan sat tjedno Proširivanje jezičnoga znanja hrvatskoga jezika, priprema učenika za školsko natjecanje Njegovanje jezične kulture, usvajanje dodatnih slovničkih i pravopisnih znanja, razvijanje osjećaja domoljublja prema hrvatskom jeziku, razvijanje sposobnosti zapažanja, analiziranja, raščlanjivanja, uspoređivanja, povezivanja, zaključivanja, primjene, pisanja i govorenja Organiziranje dodatne nastave HJ tijekom koje će učenici usustaviti znanje prethodnih razreda i proširiti sadržaje predviđene programom HJ 7. razreda Tijekom nastavne godine, sat tjedno / Rješavanje i ispravci ispita s prošlogodišnjih natjecanja iz HJ, redovitost dolazaka na sate DOD /

61 Dodatna nastava - kemija, 7. razredi 2018./2019. Ivana Marincel, prof. Učenici Razvijati sposobnost istraživanja prirodnih pojava i zakonitosti eksperimentalnim radom i istraživanjem. Kod učenika koji pokazuju poseban interes za kemiju poticati znanstveno i kritičko mišljenje te sposobnost rješavanja problema. Razvijati radne vještine za svakodnevni život. Razvijati sposobnost postavljanja istraživačkih pitanja,postavljanja hipoteza, planiranja i provođenja istraživanja te donošenja zaključaka na temelju. Razvijati kod učenika ljubav prema kemiji. Praktičan rad. Rad na problemskim zadacima. Korištenje pametne ploče, raznovrsne literature i interneta. 1 sat tjedno. Prema potrebi. Sudjelovanje na natjecanju iz kemije. Vrednovanje točnosti, preciznosti i urednosti pri izvođenju kemijskih pokusa. Rezultati i izlaganje samostalnog istraživanja. Mogućnost primjene u svakodnevnom životu.

62 Dodatna nastava iz Hrvatskog jezika i književnosti za 8.b i 8.c razred Učenici, Renata Čeč, prof. Hrvatskog jezika i književnosti 4/1 1/35 -usavršavanje jezično-komunikacijskih sposobnosti pri govornoj i pisanoj uporabi jezika u svim funkcionalnim stilovima - razvijanje poštovanja prema jeziku hrvatskog naroda, njegovoj književnosti i kulturi - usvajanje hrvatskog jezičnog standarda - proširivanje znanja iz područja slovnice i pravopisa - poticati i razvijati učeničku darovitost u pisanju, čitanju i dramatiziranju - poticati učenike na urednost, ustrajnost i temeljitost u radu učenici će istraživati i učiti hrvatski jezik pomoću on-line ispita znanja, proučavanjem pravopisa i gramatike - učenici će moći usvojiti temeljna znanja i vještine hrvatskoga jezika te ih primjenjivati u privatnom, društvenom i budućem profesionalnom životu - učenici će moći razvijati pozitivan odnos prema hrvatskome jeziku - učenici će moći razvijati svijest o vlastitom pravopisnom znanju - učenici će moći steći temelje za cjeloživotno učenje i nastavak pravopisnog obrazovanja - učenici će se navikavati na strogo pridržavanje pravopisnih pravila - učenici će moći primjenjivati stručne pojmove u različitim kontekstima - predavačka nastava, problemsko istraživanje, rad u skupinama, individualni rad, rad u paru, odlazak na natjecanje tijekom nastavne godine 2018./2019. cca. 80 kuna (A4 bijeli papir, flomasteri, papir u boji) troškovi ispisa i umnožavanja nastavnih radnih materijala sustavno praćenje i bilježenje zapažanja učenikovih postignuća i uspjeha, interesa; pohvalnica učenicima za sudjelovanje na natjecanju te eventualne nagrade u ovisnosti o plasmanu postignutog uspjeha Motivacija i sposobnosti u ostvarivanju dodatnih sadržaja Hrvatskoga jezika, stjecanje iskustva (natjecanje)

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf)

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf) rad s djecom s poteškoćama u svladavanju gradiva iz matematike razvijanje samopouzdanja kod djece usvajanje gradiva koje učenici ne mogu usvojiti na nastavi matematike prilagoñavanje nastavnih sadržaja

Више

4.4 DOPUNSKA NASTAVA Matematika 1. razred ciljevi aktivnosti, programa i/ili projekta - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno u

4.4 DOPUNSKA NASTAVA Matematika 1. razred ciljevi aktivnosti, programa i/ili projekta - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno u 4.4 DOPUNSKA NASTAVA 4.4.1 Matematika 1. razred - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno utjecati na brojčanu ocjenu predmeta Namjena aktivnosti, Nositelji aktivnosti, i njihova odgovornost

Више

Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i članka 62. Statuta Osnovne škole Vladimira Nazora Vrsar Školski odbo

Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i članka 62. Statuta Osnovne škole Vladimira Nazora Vrsar Školski odbo Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i članka 62. Statuta Osnovne škole Vladimira Nazora Vrsar Školski odbor je na prijedlog ravnatelja, a uz prethodnu suglasnost

Више

Građanski odgoj i obrazovanje

Građanski odgoj i obrazovanje Usvajanje prijedloga Izvedbenog plana i programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Goo-a 5. rujna 2015. godine Koordinator: Lea Liović, pedagoginja Dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja,

Више

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS PROJEKT UMIJEĆE KORIŠTENJA INFORMACIJA PROGRAM IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI «RAZVOJ ŠKOLSTVA U OPĆINI KLINČA SELA» Autorica programa: Maja Slamar Datum: 25. 8. 2018. Napomena: program je razvijen u sklopu

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

Razred: sedmi

Razred: sedmi Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Slavonski Brod Učitelji: Marija Matić, prof., Blanka Rajšić, dipl. knjižničar Razred: sedmi Nastavno područje: jezično izražavanje Nastavna tema: Bilješka i natuknica

Више

OŠ BRAJDA ŠKOLSKI KURIKULUM ŠK. GOD /2017. AKTIVNOST, PROGRAM I/ILI PROJEKT Sadržaj Voditelji - nositelji aktivnosti DODATNA NASTAVA IZ MATEMATI

OŠ BRAJDA ŠKOLSKI KURIKULUM ŠK. GOD /2017. AKTIVNOST, PROGRAM I/ILI PROJEKT Sadržaj Voditelji - nositelji aktivnosti DODATNA NASTAVA IZ MATEMATI DODATNA NASTAVA IZ MATEMATIKE Odnosi među predmetima; snalaženje u prostoru, točke, crte, plohe; geometrijska tijela i likovi; računanje u skupu brojeva do 20; logički zadaci; matematičke igre; zanimljivi

Више

NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status pr

NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status pr NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status predmeta Ciljevi predmeta Uvjeti za upis predmeta i ulazne

Више

ŠKOLSKI KURIKULUM 2018./

ŠKOLSKI KURIKULUM 2018./ ŠKOLSKI KURIKULUM 2018./2019. 1 2 Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08, 86/09, 92/10, 105/10 ispr., 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/14, 7/17, 68/18)

Више

(Microsoft Word - kurikulum_14-15_zavr\232na verzija.doc)

(Microsoft Word - kurikulum_14-15_zavr\232na verzija.doc) ANTUNA KANIŽLIĆA 2 POŽEGA Š K O L S K I K U R I K U L U M ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. Požega, 12. rujna 2014. 1 SADRŽAJ : OSNOVNI PODATCI O OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA POŽEGA 3 1. ŠKOLSKI KURIKULUM 5 2. RAZVOJNI

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA 2019. Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspostaviti učinkoviti društveni okvir za podršku čitanju

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH Drinska 12 a 31000 Osijek Školski razvojni plan šk. g. Definiranje prioritetnih razvojnih 1.Unapređivanje kvalitete nastave 2. Opstojnost škole ostvarivanja UNAPREĐIVANJE

Више

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku godinu. Cilj akcijskog istraživanja : Proces izgradnje

Више

1

1 REPUBLIKA HRVATSKA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA OPĆINA VINICA Osnovna škola Vinica Marčan, Vinička 10 422017 Vinica tel. +385 42 208 475 fax. +385 42 208 474 e-mail: os-vinica@os-vinica.skole.hr web: www.os-vinica.skole.hr/

Више

Prolaznost studenata (zaključno s prvim ljetnim ispitnim rokom u akademskoj 2010./11. godini)

Prolaznost studenata  (zaključno s prvim ljetnim ispitnim rokom u akademskoj 2010./11. godini) Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u akademskoj 2014./15. godini 1. Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Učiteljski studij, Osijek 2. Sveučilišni preddiplomski

Више

CURICCULUM OŠ MIROSLAVA KRLEŽE, ZAGREB ŠKOLSKA GODINA 2011/2012.

CURICCULUM OŠ MIROSLAVA KRLEŽE, ZAGREB ŠKOLSKA GODINA 2011/2012. REPUBLIKA HRVATSKA OŠ Miroslava Krleže Zagreb, Kaptol 16 KLASA: 602-02/11-03-15 UR BROJ: 251-121/11-1 Š K O L S K I K U R I K U L U M O S N O V N E Š K O L E M I R O S L A V A K R L E Ž E z a š k o l s

Више

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf.

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. Koncept virtualne učionice Okruženje za učenje, komunikaciju i suradnju Kontinuirani profesionalni

Више

OŠ BRAJDA ŠKOLSKI KURIKULUM ŠK. GOD /2016. AKTIVNOST, PROGRAM I/ILI PROJEKT Sadržaj Voditelji - nositelji aktivnosti Razred Planirani broj učeni

OŠ BRAJDA ŠKOLSKI KURIKULUM ŠK. GOD /2016. AKTIVNOST, PROGRAM I/ILI PROJEKT Sadržaj Voditelji - nositelji aktivnosti Razred Planirani broj učeni Razred Planirani broj učenika Vremenik Dodatna nastava iz biologije Prošireno gradivo iz biologije, 7 i 8 razred. Priprema za natjecanje iz biologije. Izet Hasković, prof. 7. i 8. razred 10 15 učenika

Више

План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толера

План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толера План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толеранцији и одговорности за сопствене поступке свих актера

Више

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44.

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. KLASA: 003-06/19-01/05 URBROJ: 2170-56-08-19- Rijeka, 4.04.2019. Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. sjednici održanoj dana 4. travnja 2019., donosi Z A

Више

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализ

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализа текста, познавање и примена граматичких правила,

Више

OŠ Petra Kanavelića Korčula Podružnica br.1 Osnovna glazbena škola Korčula Tel Fax KLASA: / UR.BROJ: 213

OŠ Petra Kanavelića Korčula Podružnica br.1 Osnovna glazbena škola Korčula Tel Fax KLASA: / UR.BROJ: 213 OŠ Petra Kanavelića Korčula Podružnica br.1 Osnovna glazbena škola 20260 Korčula Tel 020 716-126 Fax. 020 715-023 KLASA: 602-02/16-01-141 UR.BROJ: 2138-23-01/16-02 U Korčuli, 28.09.2016. Na temelju članka

Више

RAZREDNA NASTAVA

RAZREDNA NASTAVA Osnovna škola «IVAN GORAN KOVAČIĆ» 31400 ĐAKOVO, Kralja Tomislava 25 MB - 3011143 OIB - 31582799502 ŢR 2402006-1100587273 tel.: 031 / 813-572; 815-011; 815-012 fax: 031 / 813-282 Glazbena škola: 031 /

Више

Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u akademskoj 2015./16. godini

Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti  u  akademskoj 2015./16. godini Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u akademskoj 2015./16. godini 1. Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Učiteljski studij, Osijek 2. Sveučilišni preddiplomski

Више

OSNOVNA ŠKOLA HUGO BADALIĆ

OSNOVNA ŠKOLA HUGO BADALIĆ OSNOVNA ŠKOLA HUGO BADALIĆ BOROVSKA 3 SLAVONSKI BROD ŠKOLSKI KURIKULUM Školska godina 2016./2017. rujan 2016. SADRŽAJ 1. UVOD... 4 2. DODATNA NASTAVA... 5 2.1. DODATNA NASTAVA IZ HRVATSKOG JEZIKA (4.A

Више

DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: [Type text]

DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: [Type text] DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: PROGRAM STRUČNE PRAKSE Tjedni (ukupni) fond sati : 80 sati Organizacija pošiljateljica učenika na stručnu praksu: ELEKTROTEHNIČKA I EKONOMSKA

Више

dfsdfsdfadfsvgf

dfsdfsdfadfsvgf Temeljem članka 53. stavka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, broj: 87/08. i 86/09.), članka 26. stavka 2. i članka 30. stavka 3. Zakona o strukovnom obrazovanju

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB Školski kurikulum Osnovne škole Vjenceslava Novaka ŠK.GOD /2015.

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB Školski kurikulum Osnovne škole Vjenceslava Novaka ŠK.GOD /2015. REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB Školski kurikulum Osnovne škole Vjenceslava Novaka ŠK.GOD. 2014./2015. Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj školi i članka 56. Statuta Osnovne škole

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http:

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http: ELEMENTI I MJERILA ZA VREDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi i na temelju Pravilnika o kriterijima za izricanje

Више

Upravni stručni studij (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture I Akademska godina: 2018./2019. Izradio/la: To

Upravni stručni studij (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture I Akademska godina: 2018./2019. Izradio/la: To Upravni stručni studij (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture I Akademska godina: 2018./2019. Izradio/la: Tomislav Lopac, v.pred. Nositelj predmeta: Tomislav Lopac,

Више

ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне с

ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне с ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне секције Реализација конкурса (Фестивал љубавне поезије,,иван

Више

MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgo

MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgo MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgovački papir za lektiru U pravilu je sat književnosti

Више

ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање

ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР. САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање вршњачких односа у учењу, животу и раду школе различитих активности вршњачког

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI POTCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike IZ ZAKONA I PRAVILNIKA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE (za učenike i roditelje) OCJENE PRAĆENJE OCJENJIVANJE UČENIČKIH POSTIGNUĆA čl. 72. čl. 80. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (1)Na

Више

OSNOVNA ŠKOLA HUGO BADALIĆ

OSNOVNA ŠKOLA HUGO BADALIĆ OSNOVNA ŠKOLA HUGO BADALIĆ BOROVSKA 3 SLAVONSKI BROD ŠKOLSKI KURIKULUM Školska godina 2017./2018. rujan 2017. SADRŽAJ 1. UVOD... 4 2. DODATNA NASTAVA... 5 2.1. DODATNA NASTAVA IZ HRVATSKOG JEZIKA (1. RAZRED)...

Више

ŠKOLSKI KURIKULUM OSNOVNE ŠKOLE LJUDEVIT GAJ MIHOVLJAN za ŠKOLSKU GODINU 2013./

ŠKOLSKI KURIKULUM OSNOVNE ŠKOLE LJUDEVIT GAJ MIHOVLJAN za ŠKOLSKU GODINU 2013./ ŠKOLSKI KURIKULUM OSNOVNE ŠKOLE LJUDEVIT GAJ MIHOVLJAN za ŠKOLSKU GODINU 2013./2014. 1 SADRŽAJ SADRŽAJ... 2 UVOD... 3 IZBORNA NASTAVA... 5 IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI... 9 DODATNA NASTAVA... 22 DOPUNSKA NASTAVA...

Више

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016.

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016. PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad 2015. lipanj 2016. Fond: Europski socijalni fond Operativni program: Razvoj ljudskih

Више

OSNOVNA ŠKOLA Braća Glumac Dolac 11 LASTOVO Školski kurikulum Školska godina 2017./

OSNOVNA ŠKOLA Braća Glumac Dolac 11 LASTOVO Školski kurikulum Školska godina 2017./ OSNOVNA ŠKOLA Braća Glumac Dolac 11 LASTOVO Školska godina 2017./2018. 1 Osnovna škola Braća Glumca, Lastovo SADRŽAJ: OSNOVNI PODACI O ŠKOLI...4 KURIKULUM...5 NACIONALNI OKVIRNI KURIKULUM...5 ŠKOLSKI KURIKULUM...6

Више

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar Nositelj kolegija Marija Miščančuk Bodovna vrijednost (E

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar Nositelj kolegija Marija Miščančuk Bodovna vrijednost (E 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar 2 1.2. Nositelj kolegija Marija Miščančuk 3 1.7. Bodovna vrijednost (ECTS) Martina Sobočan 1.3. Suradnici - 1.8. Način izvođenja

Више

GOO razred.docx

GOO razred.docx OŠ VELI VRH PULA GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA GRAĐANSKOG ODGOJA ZA ŠK. GOD. 2014./2015. Razred: 2.A i 2.B NASTAVNI PREDMET BROJ SATA Razrednik: Tina Đurišić i Suzana Mihovilović Otović DIMENZIJA TEMA GRAĐANSKOG

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Istarska 2, Višnjan Tel/fax.(052) / OIB: mail

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Istarska 2, Višnjan Tel/fax.(052) / OIB: mail Sanja Zović Kukurin i Nataša Velenik, koordinatorice volontera/ki natasa.velenik@skole.hr sanja.zovic-kukurin@skole.hr Višnjan, 15. rujna 2018. VOLONTERSKI PROGRAM OSNOVNE ŠKOLE JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Kratki

Више

Project nr LV01-KA Erasmus + strateški partnerski projekt NOVI PRIMJERI DOBRE PRAKSE ZA UKLJUČIVANJE SVIH UČENIKA (NAIS) REZULTATI I

Project nr LV01-KA Erasmus + strateški partnerski projekt NOVI PRIMJERI DOBRE PRAKSE ZA UKLJUČIVANJE SVIH UČENIKA (NAIS) REZULTATI I Erasmus + strateški partnerski projekt NOVI PRIMJERI DOBRE PRAKSE ZA UKLJUČIVANJE SVIH UČENIKA (NAIS) REZULTATI I IZVJEŠĆA - PRVA GODINA PROJEKTA Prisutnost različitosti je činjenica u našem obrazovnom

Више

3b70dbff-879f eb-b067963c01b9.pdf

3b70dbff-879f eb-b067963c01b9.pdf Osnovna škola Benkovac LMNT KRTR OCNN U NST TLNSKOG ZK od 4. do 8. razreda lementi ocjenjivanja: 1. Razumijevanje - podrazumijeva brzinu i točnost usvajanja i razumijevanja različitih pojmova i tekstualnih

Више

Temeljem članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi Školski odbor Osnovne škole Fažana na sjednici održanoj 1. listopada 201

Temeljem članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi Školski odbor Osnovne škole Fažana na sjednici održanoj 1. listopada 201 Temeljem članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi Školski odbor Osnovne škole Fažana na sjednici održanoj 1. listopada 2018. godine a na prijedlog Učiteljskog vijeća donosi

Више

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Prva gimnazija Varaždin, Petra Preradovića 14;

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Prva gimnazija Varaždin, Petra Preradovića 14; NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Prva gimnazija Varaždin, Petra Preradovića 14; www.gimnazija-varazdin.hr; centrala: 042/302-122; tajništvo: 042/302-121;

Више

Na temelju članaka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN. br. 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152

Na temelju članaka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN. br. 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152 Na temelju članaka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN. br. 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/14, 7/17), Školski odbor na 5. sjednici održanoj dana

Више

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Trajanje: 5 sati Polaznici radio

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije Trajanje: 5 sati Polaznici radio Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Polaznici radionice: Nastavnici predmeta matematika, fizika, biologija i kemija, stručni

Више

Školski kurikulum Osnovne škole braće Radića Pakrac školska godina 2017./2018.

Školski kurikulum Osnovne škole braće Radića Pakrac školska godina 2017./2018. Školski kurikulum Osnovne škole braće Radića Pakrac školska godina 2017./2018. Sadržaj DOPUNSKA NASTAVA... 5 DODATNA NASTAVA. 28 IZBORNA NASTAVA......39 IZVANUČIONIČKA NASTAVA..50 PROJEKTI.. 105 PREVENTIVNI

Више

Microsoft Word - Nacionalni_okvirni_kurikulum_web

Microsoft Word - Nacionalni_okvirni_kurikulum_web NACIONALNI OKVIRNI KURIKULUM ZA PREDŠKOLSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE TE OPĆE OBVEZNO I SREDNJOŠKOLSKO OBRAZOVANJE Zagreb, srpanj 2010. 4 Predgovor Poštovane odgojiteljice/odgojitelji, učiteljice/učitelji, nastavnice/nastavnici,

Више

Leppvaara lukio Upper Secondary School

Leppvaara lukio Upper Secondary School TIDE PROJEKT Together for Intercultural and Diverse Europe Zajedno za interkulturalnu Europu prepunu različitosti Leppvaara lukio Upper Secondary School Espoo, Helsinki Željka i Silva Leppvaara lukio sport

Више

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČENJA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA ZAPOSLENIKE U OSNOVNOŠKOLSKIM

Више

Istraživački projekti i rasprava – metode učinkovitog poučavanja

Istraživački projekti i rasprava – metode učinkovitog poučavanja Istraživački projekti i rasprava metode učinkovitog poučavanja Doc. dr. sc. Ružica Vuk Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet GEOGRAFSKI ODSJEK Primjer uspješnog projekta Važnost istraživačkih

Више

Microsoft Word - 2.FRANCUSKI A1 MOR

Microsoft Word - 2.FRANCUSKI A1 MOR DETALJNI IZVEDBENI NASTAVNI PLAN PREDMETA OPĆE INFORMACIJE Naziv predmeta Drugi strani jezik A1 - francuski Studijski program Preddiplomski sveučilišni studij Menadžment održivog razvoja Smjer - Godina

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MEDICINSKA ŠKOLA ANTE KUZMANIĆA ZADAR Dr. Franje Tuđmana 24/G KLASA: /17-01/1 URBROJ: / Zadar,

REPUBLIKA HRVATSKA MEDICINSKA ŠKOLA ANTE KUZMANIĆA ZADAR Dr. Franje Tuđmana 24/G KLASA: /17-01/1 URBROJ: / Zadar, REPUBLIKA HRVATSKA MEDICINSKA ŠKOLA ANTE KUZMANIĆA ZADAR Dr. Franje Tuđmana 24/G KLASA: 602-03/17-01/1 URBROJ: 2198-1-64/17-01-372 Zadar, 30. 05. 2017. Na temelju točke XV. Odluke o upisu učenika u I.

Више

Odluka o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014.

Odluka o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014. UPISI U SREDNJE ŠKOLE 2013./2014. Ankica Nježić, pomoćnica ministra Zagreb, veljača 2013. 1 ELEKTRONIČKE PRIJAVE I UPISI U SREDNJE ŠKOLE 2 ELEKTRONIČKE PRIJAVE I UPISI U SREDNJE ŠKOLE Glavni i ključni

Више

Old Book Template

Old Book Template Prijelaz učenika iz razredne u predmetnu nastavu Tema pripremljena za prvi roditeljski sastanak 5. razreda u 2013./2014. školskoj godini Pripremila: Lea Liović, školski pedagog Što želimo? Pripremiti vas

Више

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016.

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016. PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad 2015. lipanj 2016. Fond: Europski socijalni fond Operativni program: Razvoj

Више

ŠKOLSKI KURIKULUM OSNOVNA ŠKOLA BARTOLA KAŠIĆA ZAGREB, Vrisnička 4 ŠKOLSKI KURIKULUM šk. g /

ŠKOLSKI KURIKULUM OSNOVNA ŠKOLA BARTOLA KAŠIĆA ZAGREB, Vrisnička 4 ŠKOLSKI KURIKULUM šk. g / OSNOVNA ŠKOLA BARTOLA KAŠIĆA ZAGREB, Vrisnička 4 ŠKOLSKI KURIKULUM šk. g. 2011./2012. 1 1. IZBORNA NASTAVA... 4 1.1.INFORMATIKA....4,5,6,7 1.2. NJEMAČKI JEZIK 8, 9 1.3. VJERONAUK. 10, 11,12, 13, 14 2.

Више

OŠ Jurja Habdelića Školska 1 Velika Gorica PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLSKOG KNJIŽNIČARA školska godina 2015./2016. Goranka Braim Vlahović, školska knjižni

OŠ Jurja Habdelića Školska 1 Velika Gorica PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLSKOG KNJIŽNIČARA školska godina 2015./2016. Goranka Braim Vlahović, školska knjižni OŠ Jurja Habdelića Školska 1 Velika Gorica PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLSKOG KNJIŽNIČARA školska godina 2015./2016. Goranka Braim Vlahović, školska knjižničarka GODIŠNJE PLANIRANJE POSLOVA I RADNIH ZADATAKA

Више

Microsoft Word - Materijali_za_web2.doc

Microsoft Word - Materijali_za_web2.doc ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN Školska godina 2011./2012. 1. područje unapređenja Odnos učenika prema drugim učenicima i školi Smanjiti stupanj nasilja među djecom Stvoriti pozitivno ozračje u školi Aktivno uključivanje

Више

Osnove fizike 1

Osnove fizike 1 Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU Ulica Radmile Matejčić 2, Rijeka Akademska 2018./2019. godina OSNOVE FIZIKE 1 Studij: Preddiplomski studij informatike Godina i semestar: 1. godina; 1. semestar

Више

ŠKOLSKI KURIKULUM Školska godina /2018. Zagreb, rujan 2017.

ŠKOLSKI KURIKULUM Školska godina /2018. Zagreb, rujan 2017. ŠKOLSKI KURIKULUM Školska godina 2017. /2018. Zagreb, rujan 2017. Sadržaj OSNOVNI PODACI O ŠKOLI... 7 ŠKOLSKI KURIKULUM... 8 PODRUČJA KURIKULUMA... 11 1. IZBORNA NASTAVA... 12 VJERONAUK... 12 INFORMATIKA...

Више

SAMOVRJEDNOVANJE 2016./2017

SAMOVRJEDNOVANJE 2016./2017 SAMOVRJEDNOVANJE 2016./2017. Povjerenstvo u sastavu : Mara Kuid - PRIORITETNO PODRUČJE 1 PLANIRANJE I PROGRAMIRANJE RADA Karolina Krvarid Kaštelac PRIORITETNO PODRUČJE 2 POUČAVANJE I PODRŠKA UČENJU Milan

Више

Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА Веће другог разреда Наставни предмет обухвата следеће области: - Природни бројеви до Геометријска тела

Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА Веће другог разреда Наставни предмет обухвата следеће области: - Природни бројеви до Геометријска тела Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА - Природни бројеви до 100 - Геометријска тела и фигуре - Мерење и мере Елементи оцењивања из предмета математика: - Усвојеност наставних садржаја - Примена знања

Више

PROGRAM

PROGRAM 2019 PROGRAM AKADEMIJA REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU 2019. Europska unija Zajedno do fondova EU SADRŽAJ 1. EDUKATIVNE AKTIVNOSTI AKADEMIJE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU... 4 MODUL 1: Što su fondovi

Више

Tvrtka prijatelj zdravlja Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats

Tvrtka prijatelj zdravlja   Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats Tvrtka prijatelj zdravlja www.strukturnifondovi.hr Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvatski zavod za javno zdravstvo / Ukupan iznos projekta:

Више

Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne ško

Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne ško Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne škole PAR, Upravno vijeće Visoke poslovne škole PAR na

Више

KURIKUL OŠ DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA ŠKOLSKI KURIKULUM OŠ DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA ŠK.GOD.2017./

KURIKUL OŠ DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA ŠKOLSKI KURIKULUM OŠ DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA ŠK.GOD.2017./ ŠKOLSKI KURIKULUM OŠ DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA ŠK.GOD.2017./2018. 1 SADRŽAJ: 1. OSNOVNI PODACI O OŠ DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA.3 2. OSNOVNE POSTAVKE ŠKOLSKOG KURIKULA 5 3. GLAVNA OBILJEŽJA ŠKOLE 7 3.1 Unutrašnji

Више

PowerPoint prezentacija

PowerPoint prezentacija Iskustvo škole Zašto i kako smo razvili i provodili naš prvi projekt mobilnosti Osnovna škola Ludina Ivana Pavlović, učiteljica RN, članica tima Erasmus+ ambasadorske škole Tomislav Pavlović, učitelj savjetnik

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IZBOR SREDNJE ŠKOLE/ZANIMANJA, OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb, 2.lipnja 2016. Edita Bosnar, prof. pedagogije Orest Graljuk, prof informatike i talijanskog jezika i književnosti Zakonodavni okvir Zakon

Више

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Prva riječka hrvatska gimnazija Rijeka, Frana Kurelca 1;

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Prva riječka hrvatska gimnazija Rijeka, Frana Kurelca 1; NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Prva riječka hrvatska gimnazija Rijeka, Frana Kurelca 1; www.prhg.hr; tajništvo: 051/339115; ravnatelj: 051/339115; računovodstvo:

Више

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Srednja škola Čakovec, Jakova Gotovca 2; web stranica škole:

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Srednja škola Čakovec, Jakova Gotovca 2; web stranica škole: NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Srednja škola Čakovec, Jakova Gotovca 2; web stranica škole: http://www.sscakovec.skole.hr/; 040/314108; službena e mail

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB Školski kurikulum Osnovne škole Vjenceslava Novaka ŠK.GOD /2016.

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB Školski kurikulum Osnovne škole Vjenceslava Novaka ŠK.GOD /2016. REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB Školski kurikulum Osnovne škole Vjenceslava Novaka ŠK.GOD. 2015./2016. Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj školi i članka 56. Statuta Osnovne škole

Више

ŠKOLSKI PROJEKTI

ŠKOLSKI  PROJEKTI VI. ŠKOLSKI PROJEKTI ŠKOLSKI PROJEKTI 72 AKTIVNOST, PROGRAM ILI PROJEKT KESTENIJADA PROJEKTI GRGUREVO CILJ TE NAMJENA TE NOSITELJI Razvijati svijest o vaţnosti hrane u ţivotu ljudi i ostalih bića. Upoznati

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више

Informacijski sustav organizacije

Informacijski sustav organizacije Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU R. Matejčić 2, Rijeka Akademska 2018./2019. godina INFORMACIJSKI SUSTAV ORGANIZACIJE Studij: Diplomski studij informatike (PI, IKS izborni kolegij) Godina i semestar:

Више

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Zdravstvena škola Split, ŠOLTANSKA 15;

NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Zdravstvena škola Split, ŠOLTANSKA 15; NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. Zdravstvena škola Split, ŠOLTANSKA 15; http://www.ss-zdravstvena-st.skole.hr/; tajništvo: 021/466-018; ravnatelj: 021/466-018;

Више

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only] CARNetov Portal za škole Gordana Benat i Jasminka Maravić koautori: Ljerka Čulina, Robert Majetić, Renata Šimunko 9. CARNetova korisnička konferencija CUC 2007 Rijeka, 20. studenoga 2007. Zašto Portal

Више

NAZIV PREDMETA OBLIKOVANJE WEB STRANICA Kod SIT132 Godina studija 3. Bodovna vrijednost Nositelj/i predmeta Haidi Božiković, predavač 6 (ECTS) Suradni

NAZIV PREDMETA OBLIKOVANJE WEB STRANICA Kod SIT132 Godina studija 3. Bodovna vrijednost Nositelj/i predmeta Haidi Božiković, predavač 6 (ECTS) Suradni NAZIV PREDMETA OBLIKOVANJE WEB STRANICA Kod SIT132 Godina studija 3. Bodovna vrijednost Nositelj/i predmeta Haidi Božiković, predavač 6 (ECTS) Suradnici Status predmeta Ciljevi predmeta Uvjeti za upis

Више

OSNOVNA S KOLA VIKTOROVAC SISAK S KOLSKI KURIKULUM S k. god /2019.

OSNOVNA S KOLA VIKTOROVAC SISAK S KOLSKI KURIKULUM S k. god /2019. OSNOVNA S KOLA VIKTOROVAC SISAK S KOLSKI KURIKULUM S k. god. 2018./2019. Plan izrade školskog kurikuluma 1. Definirati svrhu / ciljeve 2. Osigurati suradnju koja vodi uspjehu 3. Odrediti način rada 4.

Више

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi)

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi) OPERATIVNI I STRATEŠKI CILJEVI Za definirane prioritetne skupine: Obitelj Mladi Djeca Stari i nemoćni Palijativna skrb 1 FOKUS GRUPA OBITELJ Uočeni problemi: 1. Nedostatak savjetovališta za obitelj i škole

Више

Naziv studija Integrirani prediplomski i diplomski učiteljski studij Naziv kolegija Odabrana poglavlja iz kognitivne psihologije Status kolegija Redov

Naziv studija Integrirani prediplomski i diplomski učiteljski studij Naziv kolegija Odabrana poglavlja iz kognitivne psihologije Status kolegija Redov Naziv studija Integrirani prediplomski i diplomski učiteljski studij Naziv kolegija Odabrana poglavlja iz kognitivne psihologije Status kolegija Redoviti Godina III. Semestar VI. ECTS bodovi 4 Nastavnik

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Primijenjena kemija Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Informacijsko i programsko inženjerstvo Ured za upravljanje

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB Školski kurikulum Osnovne škole Vjenceslava Novaka ŠK.GOD /2017.

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB Školski kurikulum Osnovne škole Vjenceslava Novaka ŠK.GOD /2017. REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB Školski kurikulum Osnovne škole Vjenceslava Novaka ŠK.GOD. 2016./2017. 2 Školski kurikulum za školsku godinu 2016./2017. OSNOVNI PODACI O OSNOVNOJ ŠKOLI VJENCESLAVA NOVAKA

Више

TEMA: Tematska i vrstovna podjela lirskih pjesama KLJUČNI POJMOVI: domoljubna pejsažna i ljubavna pjesma himna haiku OBRAZOVNA POSTIGNUĆA: razlikovati

TEMA: Tematska i vrstovna podjela lirskih pjesama KLJUČNI POJMOVI: domoljubna pejsažna i ljubavna pjesma himna haiku OBRAZOVNA POSTIGNUĆA: razlikovati TEMA: Tematska i vrstovna podjela lirskih pjesama KLJUČNI POJMOVI: domoljubna pejsažna i ljubavna pjesma himna haiku OBRAZOVNA POSTIGNUĆA: razlikovati domoljubnu, pejsažnu i ljubavnu pjesmu s obzirom na

Више

PROJEKT (prvi razredi) IX. i X. mjesec, tema JESEN Cilj, svrha: - saznati i istraţiti godišnja doba, jesen - pozdrav jeseni TN Maksimir - Dani zahvaln

PROJEKT (prvi razredi) IX. i X. mjesec, tema JESEN Cilj, svrha: - saznati i istraţiti godišnja doba, jesen - pozdrav jeseni TN Maksimir - Dani zahvaln PROJEKT (prvi razredi) IX. i X. mjesec, tema JESEN Cilj, svrha: - saznati i istraţiti godišnja doba, jesen - pozdrav jeseni TN Maksimir - Dani zahvalnosti za plodove zemlje Sredstva: - izvorna stvarnost,

Више

GODIŠNJI PLAN I PROGRAM

GODIŠNJI PLAN I PROGRAM OSNOVNA ŠKOLA HRVATSKI SOKOL PODGAJCI PODRAVSKI KURIKULUM OSNOVNE ŠKOLE HRVATSKI SOKOL PODGAJCI PODRAVSKI ZA ŠKOLSKU GODINU 2016./2017. U Podgajcima Podravskim, 28. rujna 2016. godine Učiteljsko vijeće

Више

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU UVOD Tema: PROMOCIJA WORLDSKILLS CROTIA STRUKOVNIH NATJECANJA I SMOTRI Vrsta rada: PROMOTIVNI/AFIRMACIJSKI PLAKAT na zadanu temu Afirmativnim plakatom na temu

Више

UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE

UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE Redovni učenici se upisuju u prvi razred srednje škole nakon završene osnovne škole NISPUSŠ - NACIONALNI INFORMACIJSKI SUSTAV PRIJAVA I UPISA U SREDNJE ŠKOLE WWW.UPISI.HR 4

Више

Na temelju članka 7

Na temelju članka 7 Na temelju članka 7.st.1.t.3. i članka 37. Statuta Srednje škole Gračac u Gračac i uz pribavljeno mišljenje Nastavničkog vijeća, Školski odbor Srednje škole Gračac je na sjednici održanoj 26. ožujka 2015.

Више

На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, П

На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, П На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова 107.-110. Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, Правилника о оцењивању ученика у основном образовању

Више