Š K O L S K I K U R I K U L U M

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Š K O L S K I K U R I K U L U M"

Транскрипт

1 Stranica1 Š K O L S K I K U R I K U L U M OSNOVNA ŠKOLA STUBIĈKE TOPLICE rujan, 2013.

2 Stranica2 SADRŢAJ: UVOD I. IZBORNA NASTAVA II. DODATNA NASTAVA III. IV. DOPUNSKA NASTAVA IZVANNASTAVNE - Sadrţaji i područja ostvarivanja izvannastavnih aktivnosti u školi V. PROJEKTI - Sadrţaji školskih projekata planiranih u tekućoj školskoj godini VI. SADRŢAJI RADA KULTURNOG UMJETNIĈKOG I EKOLOŠKOG PODRUĈJA VII. TERENSKA NASTAVA VIII. IZLETI IX. SURADNJA S LOKALNOM ZAJEDNICOM X. PROGRAMI: a) ŠKOLSKI PREVENTIVNI PROGRAM b) PROGRAM EKO-ŠKOLE c) profesionalno informiranje učenika d) stručno usavršavanje u školi

3 Stranica3 Š K O L S K I K U R I K U L U M OŠ STUBIĈKE TOPLICE Temeljem članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i Nacionalnog okvirnog kurikuluma za predškolski odgoj i obrazovanje te opće obvezno i srednjoškolsko obrazovanje te članka 25. Statuta OŠ Stubičke Toplice, Školski odbor na sjednici odrţanoj 16. rujna 2013., na prijedlog Učiteljskog vijeća d o n o s i Š K O L S K I K U R I K U L U M za školsku godinu 2013./2014.

4 Stranica4 Uvod Kurikulum podrazumijeva i uključuje opseţno planiranje, ustrojstvo i provjeravanje procesa rada i djelovanja s obzirom na odgovarajuće detaljne ciljeve, sadrţajne elemente, ustrojstvo i kontrolu postignuća prema globalno postavljenim ciljevima i prema pretpostavkama za odvijanje procesa (prof. dr. Vladimir Jurić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). U školskoj teoriji i praksi kurikulum sadrţi sve sadrţaje, procese i aktivnosti koji imaju za cilj ostvarivanje ciljeva i zadataka obrazovanja na način da se promoviraju intelektualni, osobni, društveni i fizički razvoj djece/učenika. Uz sluţbeni program, kurikulum sadrţi i one aktivnosti i sadrţaje koje moţemo smatrati neformalnim, a predstavljaju svojevrsni specifikum škole, zaštitni znak njenog imidţa. Školskim kurikulumom utvrđen je dugoročni i kratkoročni plan i program rada škole kroz izbornu nastavu, izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, te druge odgojno - obrazovne programe i projekte. Pri izradi školskog kurikuluma stavljen je naglasak na specifičnosti škole i sredine u kojoj škola djeluje. Središte i polazište rada na sadrţajima školskog kurikuluma jesu potrebe i interesi naših učenika i roditelja. U planiranju aktivnosti vodimo se načelima individualizma, nepristranosti i transdisciplinarnosti. Bitne pretpostavke ostvarivanju ciljeva postavljenih u kurikulumu su: postojanje stručne kompetencije učitelja, kvalitetna suradnja na relaciji roditelji škola, podrška i pomoć lokalne zajednice. Školski kurikulum je razrađen po odgojno obrazovnim područjima. Dostupan je na mreţnim stranicama škole svim učenicima, roditeljima i ostalim zainteresiranim za rad i ţivot naše škole.

5 Stranica5 I. IZBORNA NASTAVA Izborna nastava pruţa svakom pojedinom učeniku mogućnost izbora nastavnog predmeta iz ponuđenih odgojno-obrazovnih sadrţaja u školi. Svrha je izborne nastave omogućavanje učeniku da slobodno kreira odgojno obrazovni proces na način da već usvojena znanja proširi ili, u području koje ga posebno zanima ili za što ima određenu sklonost, produbi. Sukladno Zakonu o odgoju i osnovnom obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, učenik izborni predmet koji odabere na početku školske godine mora polaziti do kraja iste. U našoj školi učenici mogu odabrati izbornu nastavu iz sljedećih predmeta: strani jezik (njemački), strani jezik (engleski), vjeronauk i informatika. Izborna nastava iz njemačkog jezika organizirana je u razredima: 4. razred 5. razred 7. razred 8.a, 8.b razred Nastava se izvodi sukladno Nastavnom planu i programu za osnovnu školu. Svaka skupina učenika ima po 2 sata tjedno. Izborna nastava iz engleskog jezika organizirana je u 6. razredu. Nastava se izvodi sukladno Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, 2 sata tjedno. Izbornom nastavom iz informatike obuhvaćeni su učenici viših razreda od 5. do 8. Nastava se realizira po 2 sata tjedno po skupini / razredu prema Nastavnom planu i programu za osnovnu školu. Izborna nastava iz vjeronauka organizirana je za učenike r. Svaka skupina/ razred ima po 2 sata tjedno nastave vjeronauka. Nastava se realizira prema Programu katoličkog vjeronauka u osnovnoj školi.

6 Stranica6 IZBORNA NASTAVA PREDMET UĈITELJ CILJ NASTAVNE TEME Informatika Danijela Sinković (7., 8.a, 8.b), Blanka Puček (5., 6.) Osposobiti učenika za rad na računalu. Obučiti učenike za uporabu računala i primjenu tematskih znanja u svakodnevnoj računalnoj praksi. 5.razred Upoznajmo se, crtajmo zajedno, uvod u programiranje, uređivanje teksta, upoznajmo internet 6.razred Ponavljanje gradiva, programiranje, izrada tablica,mreţna računala,multimediji 7.razred Programiranje, tablično računanje, prezentacije, izrada web stranica 8.razred Građa računala, programiranje, prezentacije, baze podataka, web stranica Poznavati i razumijeti nastavne sadrţaje (ocjenjivati će se pismenim i usmenim ispitivanjem sadrţaja). Rad na računalu (ocjenjivati će se praktična primjena znanja i razvijenost vještina). Vjeronauk od 1. do 4. Razreda Ţeljko Dreven Prepoznati ljudske i kršćanske vrednote i primjeniti ih u svakodnevnom ţivotu primjereno dobi. Upoznati učenike sa središnjim i temeljnim činjenicama kršćanske vjere. Naši vjeronaučni susreti, Otkrivamo znakove Boţje dobrote, Povezani smo s Bogom, Sjećamo se svetaca i pokojnika, Ususret Isusovu rođenju, Isus susreće ljude, Radost opraštanja i ljubavi, Ususret Uskrsu, Zajedno smo uvijek radosni. Stečena znanja prezentirati kroz pismene uratke i usmenu komunikaciju u grupnom radu i izradi plakata. Kroz stvaralačko izraţavanje likovno, literarno ili pripovijedanjem interpretirati razne biblijske tekstove.

7 Stranica7 PREDMET UĈITELJ CILJ NASTAVNE TEME Vjeronauk od 5. do 8. Razreda Ţeljko Dreven Prepoznati ljudske i kršćanske vrednote i primjeniti ih u svakodnevnom ţivotu primjereno dobi. Upoznati kršćanske vjere, njezine snage u prošlosti i sadašnjosti. Pripremati učenike za Vjeronaučne susrete. Ţivjeti u miru i slobodi, Iz ropstva u slobodu ( Bog vodi svoj narod ), Suvremene situacije ropstva, Isus Krist naš osloboditelj i Spasitelj, Crkva novi Boţji narod, Sakramenti znakovi susreta, Crkveni jezik i kultura, Marija u Crkvi. Stečena znanja prezentirati kroz pismene uratke i usmenu komunikaciju u grupnom radu i izradi plakata. Njemački jezik Tatjana Milošić Osposobiti učenike za govornu i pisanu komunikaciju na njemačkom jeziku u svakodnevnim situacijama. Razvijati vještine slušanja, pisanja, govorenja i čitanja. Zaključivati o značenju na temelju jezičnih poticaja, reagirati na naputke na stranom jeziku, povezivati vidne i zvučne sadrţaje, navikavati na izgovor i intonaciju izvornih govornika. Poticati učenike na samostalno istraţivanje jezika 4. razred Susreti i upoznavanje, Obitelj, Prijatelji, Rođendan, Školsko okruţenje, Športske aktivnosti, Odijevanje, Moj dom, Prirodni okoliš, Vrijeme, Blagdani i običaji. 5. razred Moje mjesto, Zanimanja, Putovanja, Praznici, Kupovanje namirnica, Prehrana i briga za zdravlje, Priroda i zaštita okoliša, Osobna higijena, Aktivnosti u kući, Slobodno vrijeme i osobni raspored dana, Blagdani i običaji. 7. razred Obitelj, Prijatelji, Škola, Slobodno vrijeme, Mediji, Stanovanje, Zaštita okoliša, Briga za zdravlje, Zemljo-znanstvo (njemačko govorno područje), Putovanja, Doţivljaji iz ţivota, Blagdani i običaji. 8. razred Mladi u obiteljskom i društvenom okruţenju, Europsko okruţenje i multikulturalnost, Kultura i subkultura mladih, Zaštita okoliša Sluţiti se stečenim znanjem: pismeni radovi, usmena komunikacija, grupni rad, prezentacije mini projekata, izrade plakata, samostalno istraţivanje.

8 Stranica8 PREDMET UĈITELJ CILJ NASTAVNE TEME Engleski jezik 6.r Iva Rogan Osposobiti učenike za govornu i pisanu komunikaciju na engleskom jeziku u svakodnovnim situacijama. Razvijati vještine slušanja, pisanja, govorenja i čitanja. Zaključivati o značenju na temelju jezičnih poticaja, reagirati na naputke na stranom jeziku, povezivati vidne i zvučne sadrţaje, navikavati na izgovor i intonaciju izvornih govornika. Poticati učenike na samostalno istraţivanje jezika. Ja, moja obitelj i prijatelji, Zdrav ţivot i okoliš, Zanimanja, Hrana, Zemlje engleskog govornog područja, Slobodno vrijeme, Blagdani. Sluţiti se stečenim znanjem: pismeni radovi, usmena komunikacije, grupni rad, prezentacije mini-projekata, izrade plakata, samostalno istraţivanje.

9 Stranica9 DODATNA NASTAVA DODATNA NASTAVA NAZIV DODATNE NASTAVE RAZRED I NOSITELJI CILJ REALIZACIJE Matematika (razredna nastava) 2.razred Anita Bobelščak 3. a razred Martina Šaban 3.b. razred Monika Barić 4. razred Davorka Maček Proširiti matematičko znanje i primijeniti ga u svakodnevnim i praktičnim situacijama primjereno dobi učenika. Aktivirati kognitivne sposobnosti učenika, produbljivati zadane matematičke sadrţaje, razvijati matematičko mišljenje i zaključivanje, razvijati ljubav prema matematici. Učiti kroz igru i pripremati učenike za natjecanja iz matematike. Voditi evidencije o napredovanju. Primjeniti stečeno znanje na satovima matematike.

10 Stranica10 NAZIV DODATNE NASTAVE RAZRED I NOSITELJI CILJ REALIZACIJE Hrvatski jezik (razredna nastava) 1.a Brigitte Gmaz 1.b Mirna Domitrek Avirović Otkrivanje, praćenje i poticanje učenika posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti. Razvijanje usmenog i pismenog stvaralaštva na hrvatskom jeziku. Osposobljavanje za slušanje, govorenje i pisanje. Upoznavanje, bogaćenje i usvajanje rječnika, temeljnih prava i pravogovornih pravila. Spoznavanje funkcije riječi u različitim sredstvima. Osposobljavanje za govornu i pismenu komunikaciju. Razvijanje interesa za hrvatski jezik kao materinji jezik i ljepotu izrečene i napisane riječi. Razvijanje čitalačkih navika. Usmeno i pismeno stvaralaštvo na hrvatskom jeziku. Prigodni tekstovi s literalno umjetničkim elementima. Jezične igre koje će se provoditi prema tjednom rasporedu sati. Pohvale, izlaganje radova na panou, dječji časopisi, školski list, rezultate vrednovanja koristiti za dalje razvijanje izraţajnih i stvaralačkih sposobnosti. Matematika (predmetna nastava) 5.,6.,7.,8. razred Monika Grabušić Potaknuti interes i darovitost na području matematike. : Osposobiti učenike za logičko zaključivanje, precizno formiranje pojmova, te razvijanje sposobnosti za samostalni rad. Različiti oblici i metode rada u svrhu što uspješnijeg rješavanja postavljenih zadataka Pripremati učenike za natjecanja iz matematike. Rezultati vrednovanja dodatne nastave koristit će se u cilju povećanja kvalitete nastavnog rada i daljnje poticanje darovitosti učenika. Individualno i opisno pratiti učenike, natjecanje u odjelu.

11 Stranica11 NAZIV DODATNE NASTAVE RAZRED I NOSITELJI CILJ REALIZACIJE Engleski jezik 8. razred Iva Rogan Proširiti znanje iz redovite nastave kod učenika koji s lakoćom svladavaju redoviti nastavni program. Usvajati dodatne sadrţaje u skladu sa interesima učenika i poticati uključivanje učenika za sudjelovanje na natjecanjima i postignućima što boljeg uspjeha. Različiti oblici i metode rada u svrhu što uspješnijeg rješavanja postavljenih zadataka. Rezultati sa natjecanja, primjeniti znanje i uspješnost u redovnoj nastavi. Geografija od 5. do 8. razreda Kruno Rebić Proširiti znanje o ţivotu ljudi na svim kontinentima, potaknuti senzibilitet i uvaţavanje specifičnosti za različite kulture. Kod učenika koji s lakoćom svladavaju redoviti program razvijati kartografske i grafičke vještine, pripremiti učenike za natjecanje iz geografije. Obrada sadrţaja kroz različite metode rada, korištenje multimedije, kroz grupni rad, individualni rad, rad na stručnim domaćim časopisima. Rezultati s natjecanja, primjena znanja i uspješnost u redovnoj nastavi. Kemija 8.a i 8.b razred Brankica Zbanatski Rad s učenicima koji iz kemije pokazuju veći interes i ostvaruju uspješne rezultate. Razvijati sposobnosti znanstvenog razmišljanja i logičkog zaključivanja. Proširivanje znanja iz kemije i usvajanje novih pojmova. Tjedni rad, školsko natjecanje, individualni rad sa učenicima. Poticaj i pohvala za napredak u radu, vrednovanje školskog i izvanškolskih natjecanja.

12 Stranica12 NAZIV DODATNE NASTAVE Povijest RAZRED I NOSITELJI Od 5. do 8.r Kruno Rebić CILJ Proširirti znanje iz redovite nastave kod učenika koji s lakoćom savladavaju nastavni program Usvajati dodatne sadrţaje u skladu sa interesima učenika i poticati uključivanje učenika za sudjelovanje na natjecanjima. REALIZACIJE Obrada sadrţaja kroz različite metode rada, korištenje multimedije, kroz grupni rad, individualni rad u svrhu što uspješnijeg rješavanja postavljenih zadataka. Rezultati s natjecanja, primjena znanja i uspješnost u redovnoj nastavi. Hrvatski jezik 6. i.7 r. Danijela Sinković Potaknuti zanimanje za jezične sadrţaje te interes i znatiţelju za nove jezične spoznaje, razvijati interes za pismeno izraţavanje. Usvojiti dodatne sadrţaje u skladu s interesima pojedinih učenika, te pripremati učenike za natjecanje. Pripremiti učenike za literarno stvaralaštvo te sudjelovanje na literarnim natječajima. Različiti oblici i metode rada u svrhu što uspješnijeg rješavanja postavljenih zadataka. Rezultati s natjecanja. Njemački jezik Tatjana Milošić Proširiti znanje u učenika koji s lakoćom svladavaju redoviti nastavni program. Usvajati dodatne sadrţaje u skladu s interesima učenika i poticati uključivanje učenika za sudjelovanje na natjecanjima i postignućima što boljeg uspjeha. Različiti oblici i metode rada u svrhu što uspješnijeg rješavanja postavljenih zadataka. Rezultati s natjecanja, primjeniti znanje i uspješnost u redovnoj nastavi.

13 Stranica13

14 Stranica14 II. DOPUNSKA NASTAVA DOPUNSKA NASTAVA NAZIV DOPUNSKE NASTAVE Razredna nastava RAZRED CILJ I REALIZACIJE Hrvatski jezik 1.a razred Brigitte Gmaz 1.b razred Mirna Domitrek Avirović 2.razred Anita Bobelščak 3. a razred Martina Šaban 3.b. razred Monika Barić 4. razred Davorka Maček Razvijati temeljna jezična znanja iz govornog i pismenog izraţavanja. Uvjeţbavati i usvajati nastavne sadrţaje koje učenici nisu usvojili na redovnoj nastavi. Poticati učenike raznim nastavnim metodama i pomagalima za aktivnije i uspješnije sudjelovanje u nastavnom radu iz hrvatskog jezika. Navikavati i uputiti učenike na samostalno čitanje i razumijevanje pročitanog, povezivati pročitano u smislenu cjelinu. Prepoznati događaje iz pročitane priče, bogatiti učenikov rječnik. Na satovima dopunske nastave korištenjem različitih nastavnih metoda i pomagala poticati učenike na postizanje boljeg uspjeha i trajnije usvajanje osnovnih sadrţaja iz hrvatskog jezika. Metodama izlaganja, demonstracije, zornosti, pokušaja i pogrešaka, pomoć pri rješavanju domaćih zadaća. Komunikacija s učenicima o uspjehu u radu. Pratiti i biljeţiti učenikove aktivnosti, zalaganja i postignuća u radu. Kroz provjere usmenim i pismenim putem dati učenicima povratnu informaciju o razini stečenog znanja.

15 Stranica15 NAZIV DOPUNSKE NASTAVE Predmetna nastava RAZRED CILJ REALIZACIJE Osposobiti učenike za usvajanje jezičnih sadrţaja.ovladati temeljnim jezičnim sadrţajima. Hrvatski jezik 5., 6., 7. Danijela Sinković 8.a, 8.b Tatjana Benko Razvijati sposobnost izraţavanja doţivljaja, usvojiti znanja jezičnog sadrţaja.sustavnim uvjeţbavanjem i ponavljanjem razvijati kod učenika pravopisne i govorne navike. Suradničko učenje, timski rad, grupni rad, individualni pristup. Pratiti i ocjenjivati napredovanja učenika u okviru redovne nastave. Matematika 5.,6., 7. i 8. razred Monika Grabušić Pomoć u učenju i savladavanju nastavnih sadrţaja. Učenicima koji ne mogu pratiti redovni program s očekivanom razinom znanja pruţati pomoć uz individualizaciju, motivirati učenike za savladavanje nejasnog dijela nastavnog sadrţaja. Individualni pristup svakom učeniku u skladu s njegovim potrebama. Pratiti i ocjenjivati napredovanje učenika u okviru redovne nastave - provodi se nakon utvrđivanja pojedinih cjelina s naglaskom na pozitivne aspekte napretka i aktivnosti učenika.

16 Stranica16 IZVANNASTAVNE NAMJENA I CILJ NOSITELJI Naziv aktivnosti: ŠKOLSKI ZBOR SLAVUJĈEKI Razvijati glasovne sposobnosti učenika i volje za muziciranjem učenika od razreda. Razvijati odgovornost, samokritičnost i sposobnost za zajedničko pjevanje. ŢELJKO DREVEN REALIZACIJE Skupne i pojedinačne izvedbe učenika u školi, općini i ţupnoj crkvi. Sudjelovati na školskim proslavama i sličnim prigodama. Naziv aktivnosti: DRAMSKO - RECITATORSKA SKUPINA PN Omogućiti učenicima da razvijaju svoje potencijale. Osposobljavati učenike za javno nastupanje, prezentaciju naučenog, te predstavljanje škole. Pruţati mogućnost učenicima da iskaţu svoje pjevačke, glumačke i recitatorske sposobnosti. DANIJELA SINKOVIĆ Sudjelovati u pripremi i izvedbi programa povodom raznih blagdana i praznika. Vjeţbati za školsko natjecanje Lidrano. Sudjelovati na školskim proslavama i raznim drugim prigodama u lokalnoj zajednici. Troškovi prijevoza učenika do smotre. Troškovi prijevoza učenika do smotre, izloţbe ili natjecanja. VREDNOVA SADRŢAJI NJA VREMENIK: 1 sat tjedno Postignuti rezultati na smotrama i natjecanjima, uspješnost nastupa Uvjeţbavati glazbena djela i pripremati ih za javne nastupe. VREMENIK: 1 sat tjedno Uspješnost scenskog nastupa Sudjelovati u pripremi i izvedbi programa povodom blagdana, praznika (Boţić, Uskrs, Dan škole, Valentinovo, Maskenbal) stvarati priče, scenarije, predstave, rad na predstavi, uvjeţbavati predstave, dogovor oko kostima, rad na scenografiji i glazbi. Izvoditi dramske igre: dramske igre s pokretom, igre sa zvukom, igre za razvoj opaţanja i pamćenja, za poticanje mašte. Izvoditi dramske vjeţbe: vjeţbe

17 Stranica17 NAMJENA I CILJ Naziv aktivnosti: PLESNA SKUPINA Razvijati ljubav prema plesu i plesnim oblicima, njegovati grupni rad i aktivne korelacije s vršnjacima. MARTINA DEBELJAK Naziv aktivnosti: EKO SKUPINA Učiti ţivjeti s prirodom i poštivati njezine zakonitosti. Poticati učenike na razvijanje ekološke svijesti i njezine primjene, kako u školi, tako i izvan nje. ANITA KOBELŠĈAK NOSITELJI REALIZACIJE Vjeţbati različite plesove, stvarati i uvjeţbavati koreografije. Sudjelovati na školskim priredbama te ostalim proslavama. Razvijanje ljubavi prema prirodi, pravilno zbrinjavanje otpada, poticati timski rad, suradnju i zajedništvo,sudjelovanje na natječajima, humanitarni rad. Troškovi kostima. Potrošni materijal za pripremu izloţbi škola. Različiti eko materijali koji se mogu pronaći kod kuće roditelji i učenici. VREDNOVA NJA pokreta bez riječi, vjeţbe građenja karaktera. SADRŢAJI VREMENIK: 1 sat tjedno Postignuti rezultati u plesnim izvedbama, odnos prema grupi Plesni elementi, izraţavati koordinaciju plesnim pokretima, uvjeţbavati koreografije. VREMENIK: 1 sat tjedno Praćenje napredovanja učenika, suradnja s roditeljima, drugim školama, eko udrugama, Općinom itd. Sudjelovanje na izloţbama ( Škola, općina, ţupanija ), obiljeţavanje značajnijih eko nadnevaka, izrada plakata i likovnih radova, suradnja s učenicima od razreda u projektima, provođenje programa Eko škole, suradnja s a stručnom sluţbom škole, Općinom Stubičke Toplice, Eko udrugama u Općini i ţupaniji.

18 Stranica18 NOSITELJI NAMJENA I CILJ Naziv aktivnosti: ŠKOLSKI ZBOR, PN REALIZACIJE VREDNOVA SADRŢAJI NJA VREMENIK: 1 sat tjedno Razvijati glasovne sposobnosti učenika i volje za muziciranjem učenika od razreda. Razvijati odgovornost, samokritičnost i sposobnost za zajedničko pjevanje. IVICA ŠIPEK Skupne i pojedinačne izvedbe učenika u školi, općini i ţupnoj crkvi. Sudjelovati na školskim proslavama i sličnim prigodama. Troškovi prijevoza učenika do smotre. Uspješnost nastupa. Postignuti rezultati na smotrama i natjecanjima. Uvjeţbavati glazbena djela i pripremati ih za javne nastupe. pisima i nternetu. Uvjeţbavati glazbena djela i pripremati ih za javne nastupe.

19 Stranica19 NAMJENA I CILJ NOSITELJI Naziv aktivnosti: MLADI GEOGRAFI Razvijati prostorno mišljenje, razumjeti interakciju prirodne osnove i ljudi, jačati ekološku svijesti i potrebu za zaštitom planeta. Razvijati odgovornost, samokritičnost i sposobnost za timski rad. Priprema učenika za sudjelovanje na eko kvizu. Popularizirati nastavu geografije. KRUNO REBIĆ REALIZACIJE Individualni rad, timsko suradnički rad, terenski rad. Prezentirati projekte, te izrađivati letke i edukativne poruke. Rad na projektu Minerali i kristali zavičaja. Troškovi natjecanja. VREDNOVA SADRŢAJI NJA VREMENIK: 1 sat tjedno Redovito pratiti rad i aktivnosti iz geografije. Sudjelovati na natjecanjima. Rad u školi i okolici škole, prikupljati, obrađivati i prezentirati podatke i materijale prezentacija, izrađivati plakate, letke i edukativne poruke. Sudjelovati na eko kvizu, raditi na stručnim domaćim časopisima i internetu.

20 Stranica20 NAMJENA I CILJ NOSITELJI AKTIVNOST I Naziv aktivnosti: LIKOVNA SKUPINA RN REALIZACIJE VREDNOVA NJA VREMENIK: 1 sat tjedno SADRŢAJI Poticati razumijevanje vizualno - likovnog jezika. u učenika niţih razreda. Stjecati osnovno znanje i razumijevanje iz područja slikarstva, kiparstva, arhitekture, primijenjenih umjetnosti i dizajna. Razvijati sposobnosti i vještine za likovno oblikovanje i tehničko likovno izraţavanje. Razvijati vizualnu percepciju kroz likovno stvaralaštvo. Razvijati kreativne sposobnosti i usvajati estetske vrijednosti. Njegovati interes i skrb za kulturnu baštinu i tradicijske običaje zavičaja. Poticati suradnju i razmjenu ideja u skupnom radu. BRIGITTE GMAZ Likovnim stvaralaštvom pratiti vaţne datume i zanimljive događaje. Sudjelovati u likovnim natječajima. Organizirati izloţbe likovnih uradaka. Doprinijeti u izradi školskog lista. Rad u parovima i skupinama. Sudjelovati u izradi scena za priredbe. Sudjelovati u uređenju školskog panoa. Posjet likovnoj izloţbi. Troškovi prijevoza do izloţbe ili natjecanja. Pratiti postignuća učenika po stupnju ostvarenja likovnog problema. Pratiti napredak učenika prema kriteriju originalnosti, tehničke izvedenosti i estetske kvalitete. Razgovarati i uključivati učenike u analize uradaka, procjena i samoprocjena Kombinirati, graditi i varirati po mašti, sjećanju ili po promatranju. Crtati, slikati, oblikovati, modelirati, dizajnirati

21 Stranica21 NAMJENA I CILJ NOSITELJI Naziv aktivnosti: LIKOVNA SKUPINA PN Otkriti i potaknuti darovitost djece, osposobiti ih za kreativni ţivot. Razvijati smisao za estetiku i zajedništvo kod rješavanja izvedbe zadataka ili izrade scene. Omogućiti učenicima viših razreda likovno izraţavanje, razvijanje sposobnosti, vještina i stvaralačkog mišljenja (rješavanje likovnih problema). Poznavati lik. pojmova kao i pozitivan odnos prema estetskim vrijednostima. JASMINKA REPAR Naziv aktivnosti: MLADI TEHNIĈARI Razvijati interes za bavljenje raznim tehnikama: graditeljsko maketarstvo, izrada različitih maketa BLANKA građevinskih objekata od PUĈEK papira, kartona i drveta. Razvijati interes za bavljenje elektrotehnikom i energetikom. REALIZACIJE Individualni rad i rad u skupinama u prostorijama škole ili u školskom dvorištu. Skupne i pojedinačne izvedbe učenika. Timski rad. Troškovi prijevoza učenika do izloţbe ili natjecanja (učiteljica i roditelji). Materijali: boja, kistovi,papir Troškovi materijala. VREDNOVA NJA VREMENIK: 1 sat tjedno Postignuti rezultati na izloţbama unutar i izvan škole. VREMENIK: 1 sat tjedno Zadovoljstvo učenika samostalnim radom i izradom. SADRŢAJI

22 Stranica22 NAMJENA I CILJ NOSITELJI REALIZACIJE Naziv aktivnosti: LET'S SING AND PLAY IN ENGLISH, 3. I 4. r. Razvijati govor učenika, sposobnost slušanja i dramatizacije tekstova, Sudjelovati u dramskim unaprijediti usmeno igrama i vjeţbama, izraţavanje učenika na osvijestiti scenski pokret stranom jeziku, poticati i govor, naučiti pravilno pozitivni odnos prema izgovarati engleske engleskom jeziku te pjesmice i brojalice za anglosaksonskoj kulturi Nema dodatnih Tanja Antonić djecu, naučiti vokabular općenito, razvijati pravilan troškova. vezan uz temu te običaje izgovor glasova i riječi, i kulturu naroda razvijati pravilnu engleskog govornog intonaciju, naglasak, područja. ritam govora te motivirati učenike na daljnje učenje kroz igru. VREDNOVA NJA VREMENIK: 1 sat tjedno Opisno praćenje učenika, javni nastupi na priredbama, samoprocjena i zajednička procjena aktivnosti. SADRŢAJI Dramske igre, čitanje, recitacije i igrokazi povodom Boţića i Uskrsa, te nastupi. Naziv aktivnosti: PRVA POMOĆ I HUMANE VREDNOTE Osposobiti učenike za pruţanje prve pomoći u potrebnim situacijama; razvijanje humanih vrednota. Uz pomoć različitih Osposobiti Podmladak sredstava i pomagala, Crvenog kriţa za pruţanje koristeći različite prve pomoći i pripremiti ih metode rada savladati za natjecanje. TINA PENIĆ osnovna teorijska i Usvojiti teorijska znanja o praktična znanja o Crvenom kriţu, neodgodivoj (prvoj) Međunarodnim pomoći i humanim humanitarnim pravima, vrednotama. Ljudskim pravima te Pravima djece. Usvojiti teorijska i praktična znanja o Troškovi opreme za prvu pomoć pokriva Crveni kriţ KZŢ VREMENIK: 1 sat tjedno Postignuti rezultati na natjecanjima iz Prve pomoći te zadovoljstvo učenika stečenim znanjem. Uvod u prvu pomoć Postupak s ozlijeđenom osobom, Pruţanje prve pomoći osobi bez svijesti, Krvarenje, Rane i ozljede, Ozljede kostiju i zglobova, Međunarodni pokret Crvenog kriţa i Crvenog polumjeseca, Hrvatski Crveni kriţ,

23 Stranica23 pruţanju prve pomoći unesrećenima. Razvijati osjećaje humanosti, tolerancije, suosjećanja, odgovornosti za sebe i zajednicu. Međunarodno humanitarno pravo, Prava čovjeka, Prava djece

24 Stranica24 NAMJENA I CILJ NOSITELJI Naziv aktivnosti: ŠKOLSKI ŠPORTSKI KLUB PN Upoznati učenike s osnovama stolnog tenisa (povijest, pravila, tehnička i taktička znanja). Razvijati pozitivne osobine ličnosti (ponašanje, poštivanje pravila, tolerancija, upornost...). Stvarati navike za vjeţbanje u slobodno vrijeme. Potaknuti ljubav prema sportu i druţenje kroz sport. MARTINA DEBELJAK Naziv aktivnosti: Mladi novinari, 2., 3. i 4.r Razvijati sposobnost pismenog izraţavanja, osjećaja, misli i stavova kao i jezično-komunik. sposobnosti. Razvijati interes za novinarstvo. Naučiti prepoznavati i stvarati novinarske MARTINA oblike, naučiti vrednovati i ŠABAN koristiti informacijske izvore, napredovati u osvještavanju nuţnosti cjeloţivotnog učenja, napredovati u u osvještavanju vaţnosti međuljudskih odnosa REALIZACIJE Rad u školi: stolni tenis; pojedinačno i u parovima U školi, na terenuvezano uz događanja Prisustvovanje priredbama, igrama, odlazak u različite ustanove i tvrtke Biljeţiti događanja u našem mjestu Prilozi za školski list Troškovi prijevoza na natjecanja. Fotokopirni papir- 50 kn Papiri za plakate- 100 kn VREMENIK: 2 sata tjedno Zainteresiranost za dolaske na treninge, te kroz rezultate na natjecanjima. VREMENIK: 1 sat tjedno Usmeno, pismeno, pohvala, priznanja, nagrade SADRŢAJI Zagrijavati i razgibavati se, te provoditi športski program. Prikupljati podatke, istraţivati, koristiti različite izvore za pisanje reportaţa, interjvjua, komentara, vijesti. Fotografiranje, pratiti aktivnosti škole, te aktivnosti u mjestu i ţupaniji

25 Stranica25 NAMJENA I CILJ NOSITELJI AKTIVNOST I REALIZACIJE Naziv aktivnosti: MLADI KJIŢNIĈARI BIBLIOFILI, od 5. do 8.r VREMENIK: 1 sat tjedno SADRŢAJI Razvijati vještine za cjeloţivotno učenje, razvijati i njegovati ljubav članova prema knjizi i knjiţevnosti, uputiti članove u rad i poslovanje šk. knjiţnice. Sustavno upoznavati učenike s knjiţničnom građom i aktivnostima šk. knjiţnice, razvijati naviku posjećivanja šk. knjiţnice, aktivno sudjelovati u šk.kulturnim projektima. BLANKA DOKO Organizirati i voditi rad u knjiţnici, informirati o prinovljenoj građi u školskoj knjiţnici, prezentirati nove knjige. Pisati vijesti za školski web.nastupati. Nema dodatnih troškova. Javni nastupi na priredbama, mišljenja učenika, njihovih roditelja i lokalne zajednice. Organizirati izloţbe, inventarizacije novih knjiga, aţurirati podatake o članovima, čitanje naglas, uređivanje vijesti za šk.web, uvjeţbavanje recitacija za šk.priredbe.. Naziv aktivnosti: MLADI FIZIĈARI za učenike 7. i 8. r. VREMENIK: 1 sat tjedno Proširiti i produbiti znanje iz redovne nastave fizike, primjeniti stečena znanja na primjerima iz svakodnevnog ţivota, razvijati znanstveni pristup rješavanja problema i kreativnost, razvijati sposobnost za individualni i timski rad, poticati natjecateljski duh. Pobuditi zanimanje za fiziku, poticati zanimanje za istraţivačkim pokusima i stvaralačkim radom, povezati fiziku sa svijetom u kojemu ţivimo.pripremiti Učitelj fizike U školi; individualni rad, rad u skupini, različite nastavne metode, različita sredstva i pomagala. Troškovi stvaralačkog rada i prijevoza. Redovito pratiti i biljeţiti aktivnosti i postignuća učenika, plasman na natjecanju iz fizike te na izloţbi Inova mladi 2012 Zagrebačkog saveza inovatora u svibnju. U školi; individualni rad, rad u skupini, različite nastavne metode, različita sredstva i pomagala.

26 Stranica26 darovite učenike za natjecanje. NAMJENA I CILJ NOSITELJI AKTIVNOST I REALIZACIJE Naziv aktivnosti: DRAMSKO RECITATORSKA SKUPINA RN Razvijati govor učenika, dramatizacije tekstova, unaprijediti usmeni izraz učenika MIRNA AVIROVIĆ DOMITREK Naziv aktivnosti: LUTKARSKA GRUPA, RN Razvijati ljubav prema scenskom djelu i lutki te koncentraciju i kreativnost.razvijati izraţajnost u čitanju i izvođenju igrokaza. Utjecati na pravilno animiranje lutke. uvoditi učenike u DAVORKA MAĈEK scenski izraţaj putem lutke,izrada lutaka i scene (lutkarske), materijali, odabiranje tekstova za izvođenje lutkom, načini oţivljavanja lutke animacija, prikazivati tekst Sudjelovati u dramskim igrama i vjeţbama, njegovati čitanje na glas, osvijestiti scenski pokret Skupnim i pojedinačnim izvedbama učenika. Kroz igre, izradom lutaka, rekvizita i scenografije. Nema troškova - razni materijali potrebni za izradu lutaka( tekstil za lutke i scenu, papir,kolaţ, ljepila, drške, vuna... ) VREMENIK: 1 sat tjedno Samoprocjena i zajednička procjena aktivnosti VREMENIK: 1 sat tjedno Izlaganjem učeničkih radova i uređenjem školskog prostora tijekom godine, te prikaz lutkarske predstave u razredu i na školskim priredbama. SADRŢAJI Dramske igre, čitanje i krasnoslov, recitacije i igrokazi povodom Boţića, Fašnika, Uskrsa te nastupi Skupnim i pojedinačnim izvedbama učenika. Kroz igre, izradom lutaka, rekvizita i scenografije.

27 intonacijom glasa i kretanjem lutke, opuštanje uz lutku, poticati prijateljstvo i stvarati pozitivno ozračje Stranica27

28 Stranica28 NOSITELJI NAMJENA I CILJ AKTIVNOST I Naziv aktivnosti: MALI KREATIVCI RN Poticati razumijevanje vizualno - likovnog jezika. Stjecati osnovno znanje i razumijevanje iz područja slikarstva, kiparstva, arhitekture, primijenjenih umjetnosti i dizajna. Razvijati sposobnosti i vještine za likovno oblikovanje i tehničko likovno izraţavanje. Razvijati vizualnu Monika Barić percepciju kroz likovno i drugo kreativno stvaralaštvo. Razvijati kreativne sposobnosti i usvajati estetske vrijednosti. Njegovati interes i skrb za kulturnu baštinu i tradicijske običaje zavičaja. Poticati suradnju i razmjenu ideja u skupnom radu. REALIZACIJE Likovnim i drugim kreativnim oblicima stvaralaštva pratiti vaţne datume i zanimljive događaje. Sudjelovati u likovnim natječajima. Organizirati izloţbe likovnih uradaka. Rad u parovima i skupinama. Sudjelovati u uređenju školskog panoa. Posjet likovnoj izloţbi.. Troškovi prijevoza do izloţbe ili natjecanja. VREMENIK: 1 sat tjedno Pratiti postignuća učenika po stupnju ostvarenja zadanog problema. Pratiti napredak učenika prema kriteriju originalnosti, tehničke izvedenosti i estetske kvalitete. Razgovarati i uključivati učenike u analize uradaka, procjena i samoprocjena. SADRŢAJI Kombinirati, graditi i varirati po mašti, sjećanju ili po promatranju. Crtati, slikati, oblikovati, modelirati, dizajnirati

29 Stranica29 V. SADRŢAJI ŠKOLSKIH PROJEKATA PLANIRANIH U TEKUĆOJ ŠKOLSKOJ GODINI ŠKOLSKI PROJEKTI CILJ Naziv PROJEKTA: UĈENJE UĈENJA Podizati razinu samopouzdanja učenika vezanog uz učenje, te postizati poboljšanje u učincima učenja. SVRHA Pruţiti pomoć u učenju i pisanju domaćih zadaća učenicima 5., 6., i 7. razreda, koji se školuju po redovnom nastavnom programu, ali usprkos postojećim sposobnostima postiţu rezultate ispod očekivanih, što je jednim dijelom vezano uz manjak učinkovitog učenja. Uključene učenike upoznati s tehnikama učenja. Usmjeravati učenike i upućivati ih na primjenu tih tehnika. Nakon uvjeţbavanja pojedine tehnike na jednom tipu sadrţaja, njezinu primjenu generalizirati. NOSITELJ Defektologinja, pedagog REALIZACIJE RAD S UĈENICIMA: - rad s jednom grupom učenika - grupa broji 10 članova uključivanje u grupu na dobrovoljnoj bazi VREMENIK: od siječnja do svibnja Troškovi potrošnog materijala (papir, olovke, fluorescentni flomasteri). Izvršiti će se samoevaluacija učenika o vlastitoj uspješnosti u učenju na ulasku u projekt te na kraju školske godine. Također će na kraju školske godine učenici ispuniti upitnik vezan uz njihovo zadovoljstvo sa sudjelovanjem u projektu.

30 Stranica30 CILJ Naziv PROJEKTA: ĈITAJMO NAGLAS Poticanje čitanja u školi, razvoj samopouzdanja učenika i međuučeničke solidarnosti. Učenicima 1. i. 2. razreda što više čitati naglas i poticati učenike PN da dolaze kod mlađih učenika i čitaju im naglas, u povodu Europske godine čitanja naglas. Naziv PROJEKTA: MOJA OBITELJ, KNJIGA I JA Poticati čitalačke navike učenika u 3. razredu, razvijati pozitivan stav prema knjiţnici.. Roditeljima 3. razreda skrenuti pozornost na vaţnost svladavanja tehnike čitanja, motivirati ih i uputiti kako da pomognu djeci u svladavanju tehnike čitanja, senzibilizirati ih za sklonost školskoj knjiţnici i školskom knjiţničaru kao osobi koja se u školi afirmira kao osoba koja aktivno prinosi razvoju čitačkih sposobnosti. NOSITELJ Knjiţničarka, učiteljice hrvatskog jezika PN, učiteljice 1. I 2.r Knjiţničarka, Martina Šaban, Monika Barić REALIZACIJE Po dogovoru učiteljica i knjiţničarke stariji učenici dolaze u učionice 1. i 2. razreda i čitaju naglas priče i pjesme iz knjiga i dječjih časopisa koji se nalaze u šk. knjiţnici. Razgovor o pročitanom. Oformiti komplet knjiga i staviti ih u torbu. Svaki učenik odnosi torbu kući u ponedjeljak, s obitelji čita, lista i komentira knjige, ispunjava biljeţnicu dojmova. Nakon tjedan dana vraća knjige u školu te iznosi svoje dojmove s obiteljskog druţenja uz knjigu.. VREMENIK: tijekom godine Nabava preporučene dodatne literature. Broj prijavljenih učenika-čitatelja. Statistički podaci o posjećenosti knjiţnice na kraju godine. Anketa o projektu. VREMENIK: od prosinca do lipnja Nabava nekoliko zanimljivih naslova prikladnih za čitanje svih članova obitelji. Usmeni i pisani komentari učenika i roditelja. Biljeţnica dojmova.

31 Stranica31 CILJ NOSITELJ Naziv PROJEKTA: ŠKOLSKI LIST MAKSIĆ Razviti zanimanje za sadrţaje iz medijske kulture, potaknuti učenike za sudjelovanje u kompletnom novinarskom procesu stvaranja novina, upoznati i uvesti učenike u proces nastanka novine, medijski opismenjavati. Osmisliti, istraţivati, napisati i urediti tekstove. Lektura. Surađivati s informatičkom i likovnom skupinom škole te svim djelatnicima škole koji svojom stručnošću mogu pridonijeti realizaciji novina. Knjiţničarka, voditelji izvannastavnih skupina, razrednici od 1. do 8. razreda REALIZACIJE Praćenje, pisanje, uređivanje rubrika. Grafičko oblikovanje novina. VREMENIK: tijekom šk.god. Umnaţanje papira. Korištenje školskog fotoaparata. CD-ovi. Tisak.Oko 5000 kuna. Mišljenje djelatnika, učenika, roditelja, lokalne zajednice pa i šire. Naziv projekta: ZBORNIK UĈENIĈKIH LITERARNIH I LIKOVNIH RADOVA Prikupiti na jedno mjesto brojne zapaţene učeničke radove tijekom pet godina. Urediti Zbornik kao dokaz učeničkog talenta i kvalitetnih mentora. Jačati samopouzdanje bivših, sadašnjih i budućih učenika koji vole literarno i likovno izraţavanje. Prikupiti, prepisati i urediti tekstove. Lektura. Prikupiti likovne radove. Surađivati s informatičkom i likovnom skupinom škole te svim djelatnicima škole koji svojom stručnošću mogu pridonijeti realizaciji Zbornika. Knjiţničarka, učiteljice HJ PN, razrednici RN, učiteljica likovne kulture, učitelj informatike Prikupljanje, prepisivanje, uređivanje. VREMENIK: tijekom šk. godine Umnaţanje papira. CD-ovi. Tisak. Oko kuna. Mišljenje djelatnika, učenika, roditelja, lokalne zajednice pa i šire.

32 Stranica32 CILJ Naziv PROJEKTA: EKO ŠKOLA NOSITELJ REALIZACIJE VREMENIK: tijekom šk. god. Razvijanje eko svijesti učenika i djelatnika škole te usmjeravanje njihovog djelovanja prema ekološkoj dobrobiti za zajednicu. Odrţavanje čistoće škole i školskog okoliša, sadnja sadnica biljaka i drveća, briga o štednji struje, vode i plina, provedba eko-projekata, izrada eko-panoa, eko-teme u nastavi i izvannastavnim aktivnostima, korištenje otpada u likovnom stvaralaštvu učenika, zbrinjavanje otpada, obiljeţavanje vaţnijih datuma iz područja ekologije i zaštite okoliša kao što su: Dan kruha i jabuka, Dan zdravlja, Svjetski dan voda, Dan planeta Zemlja, Svjetski dan zaštite okoliša..., provedba ekokviza, suradnja s lokalnom zajednicom i ostalo.provođenje akcije prikupljanja starog papira tijekom studenog, veljače i svibnja. Koordinatori: Anita Kobelščak, Kruno Rebić, Tina Penić Suradnici: - svi učitelji razredne nastave i učitelji prirodne grupe predmeta Realizacija projekata vezanih uz eko školu, Gospodarenje otpadom, Stanovništvo Stubičkih Toplica. Troškovi vezani uz aktivnosti svih eko projekata na razini škole. Sve aktivnosti vezane uz ekološke projekte biti će vrednovane odmah po završetku njihove realizacije, a najuspješniji uradci i projekti bit će prezentirani u samoj školi i lokalnoj zajednici. Naziv PROJEKTA: KLOKAN BEZ GRANICA VREMENIK: 2.polugodište Popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Natjecati se bez eliminacije, finala.sudjelovati u igramanatjecanjima ''Matematički klokan'' koja popularizira matematiku među mladima, motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovnog školskog programa. Monika Grabušić, učiteljice RN Individualno i samostalno rješavati zadatke. trošak slanja poštom natjecateljskog materija, prijavnice, uplatnice i sl. snose roditelji, 15 kuna po učeniku Rezultati natjecanja najuspješniji će biti objavljeni na oglasnoj ploči škole i na stranicama HMDa, a ostali mogu saznati kod nositelja aktivnosti).

33 Stranica33 CILJ NOSITELJ REALIZACIJE Naziv PROJEKTA: GRAĐANSKI ODGOJ VREMENIK: tijekom šk.god. Stjecati znanje, vještine i stavove koji razvijaju demokratsku svijest učenika, poticati ih na aktivno i učinkovito sudjelovanje u razvoju demokratskih odnosa u školi, lokalnoj zajednici i društvu, pridonijeti razvoju vlastitog identiteta, boljem upoznavanju i poštivanju drugih. Mogućnost stvaralačkog sudjelovanja učenika u ţivotu škole i neposredne zajednice, pridonijeti osposobljavanju učenika za učinkovito i aktivno obavljanje građanske duţnosti razvijati samostalnost, osobni integritet i pozitivan odnos s drugim učenicima i okolinom, raspravljanje o javnim stvarima, iskazivanje osobnog identiteta te sudjelovanje u izgradnji grupnog identiteta. Brigitte Gmaz, Monika Barić, Mirna D.Avirović Provedba modula humanitarnog prava, dječjih prava i obveza, izrada školskog projekta, sudjelovanje na ţupanijskoj smotri. Troškovi potrošnog matrijala Na osnovi učeničkog istraţivanja, promatranja, biljeţenja i izlaganja. Panoi, portfolio, medijska prezentacija.

34 Stranica34 CILJ NOSITELJ Naziv PROJEKTA: LET'S SING AND PLAY IN ENGLISH 1.r Razviti sposobnost slušanja, razviti pravilan izgovor glasova i riječi, razviti pravilnu intonaciju, razviti pravilan naglasak i ritam govora, naučiti engleske pjesmice i brojalice, probuditi ljubav prema engleskom jeziku i kulturi te motivirati učenike za daljnje učenje. Usvajati fonetske osnove engleskog jezika te izgraditi vokabular, poticati pozitivni odnos prema engleskom jeziku te anglosaksonskoj kulturi općenito, ova je aktivnost namjenjena učenicima prvog razreda, a grupa ne smije biti veća od 12 učenika. Iva Rogan REALIZACI JE Naučiti pravilno izgovarati engleske pjesmice i brojalice za djecu, naučiti vokabular vezan uz engleske pjesmice i brojalice za djecu, upoznati anglosakson sku kulturu i običaje. VREMENIK: tijekom šk. god. nema troškova Opisno praćenje učenika.

35 Stranica35 CILJ NOSITELJ REALIZACI JE Naziv PROJEKTA: NAŠ PRVI RJEĈNIK RJEĈNIK LIJEPIH RIJEĈI 1.r -uočiti i zabiljeţiti lijepe riječi te one manje poznate i time proširiti rječnik učenika 1. razreda -potaknuti učenike na prikupljanje materijala -razvijati upornost i urednost u radu -prikupljanje riječi (lijepih, pozitivnih, manje poznatih) -zabiljeţiti prikupljeno na papir -nakon usvojenih svih slova abecede razvrstati riječi po abecedi -izabrati riječi te ih oslikati Naziv PROJEKTA: TO SAM JA 1.r Brigitte Gmaz, Mirna Domitrek Avirović -prikupljanje materijala VREMENIK: od veljače do svibnja Oko 50 kuna VREMENIK: tijekom godine Samovrednovanje i zajednička analiza radova. Razviti pozitivnu sliku o sebi, svijest o sebi, osjećaj vlastite vrijednosti i ljudskog dostojanstva. Kroz niz radionica upoznati samoga sebe, osobni rast i razvoj, prepoznati svoje mogućnosti, razvijati kod djeteta osjećaj sigurnosti i zaštićenosti, osjećaj samopouzdanja, stvaranje pozitivne slike o sebi, razvoj međusobnog povjerenja, poštovanja i razumijevanja. Brigitte Gmaz, Mirna Domitrek Avirović Prikupljanje materijala iz svih učenicima dostupnih izvora, gost razredadefektologinja škole, patronaţna sestra (roditelj). Troškovi potrošnog materijala. Izrada pojedinačne brošure To sam ja, prezentacija iste roditeljima, stručnim suradnicima, učiteljima i prijateljima.

36 Stranica36 CILJ NOSITELJ Naziv PROJEKTA: KNJIŢNIĈARKA U GOSTIMA REALIZACIJE VREMENIK: tijekom godine Od prvih dana školovanja razvijati pozitivan stav prema knjigama i knjiţnici, razvijati čitalačke navike, kvalitetno provoditi vrijeme u produţenom boravku. Odabrati knjiţevna djela prikladna dobi djece, čitanje naglas, učenici razgovaraju o pročitanom i interpretiraju putem crteţa i pantomime. Knjiţničarka, učiteljica u produţenom boravku - čitanje - crtanje - gluma Nabava dodatne literature. Oko 500 kuna. Zainteresiranost učenika, statistika posjećenosti knjiţnici. Naziv PROJEKTA: ĈITANJEM DO ZVIJEZDA Potaknuti timski rad, ali i individualni napor; poučavati korisnike informacijskim tehnikama, vještinama i znanjima; raditi na unaprjeđenju ţivotnih vještina i sposobnosti djece i mladih; poticati razvoj kreativnosti; poticati djecu i mlade na organizirano i smisleno provođenje slobodnog vremena. Radna skupina za provedbu natjecanja pri Hrvatskoj mreţi školskih knjiţničara za svaku školsku godinu određuje podtemu natjecanja, određuje koje knjige će se čitati za natjecanje te temu za izradu plakata. Knjiţničarka, učiteljice hrvatskoga jezika Učenici mogu sudjelovati u natjecanju u znanju, tj. u poznavanju zadanih knjiţevnih djela te u izradi plakata na zadanu temu. Upoznavanje učenika s mogućnostima i načinima sudjelovanja u školskom natjecanju te priprema učenike za natjecanja na ţupanijskoj i višoj razini. VREMENIK: tijekom godine Na školskoj razini troškovi umnoţavanja testnih pitanja; troškovi za izradu plakata; na višim razinama troškovi prijevoza učenika i njihovih mentora u mjesto natjecanja. Uspjeh učenika. Smjernice za budući rad, motiviranje ostalih učenika za sudjelovanje u natjecanju.

37 Stranica37 CILJ NOSITELJ REALIZACIJE Naziv PROJEKTA: VATRA POŢAR 2. r VREMENIK: svibanj Djelovati na svijest i volju učenika s ciljem očuvanja svoje i tuđe imovine, kao i drţavne imovine, poticati eko svijest za očuvanjem prirode i svih njezinih dijelova, osvijestiti vaţnost humanitarnog djelovanja (biti vatrogasac ). Međusobnim ispreplitanjem različitih oblika i metoda rada djelovati na trajno zapamćivanje novoga znanja o vaţnosti čuvanja okoline te bogaćenje učeničkog iskustva. Razgovarati s vatrogascem, posjetiti vatrogasnu postaju, naučiti kako pozvati pomoć u slučaju izbijanja poţara, naučiti načine zaštite od poţara, razlikovati vatru od poţara, upoznati i druge nazive za vatru ( oganj..),otkriti što se na području naše Općine čini za zaštitu ljudi i imovine od poţara i spoznati prihvatljiva ponašanja kako do poţara ne bi došlo. Anita Kobelščak Stvaralački rad, istraţivačka nastava, praktični rad u školi i kod kuće, gostovanja u školi i našoj učionici. Nema troškova -praćenje učenika o uključivanju u projekt te njihov doprinos realizaciji projekta, anketni listići za učenike i roditelje, plakati.

38 Stranica38 CILJ NOSITELJ REALIZACIJE Naziva projekta: Voda svuda oko nas, 2.r VREMENIK: oţujak Međusobnim proţimanjem različitih nastavnih sadrţaja potaknuti učenike na stvaranje ispravnog stava o vaţnosti vode za ţivot na zemlji te ih osposobljavati za njezino čuvanje i zaštitu. Ispreplitanjem različitih oblika i metoda rada djelovati na trajno zapamćivanje novoga znanja o vaţnosti vode za ţivot te bogaćenje učeničkog iskustva. Razumjeti ulogu vode u prirodi te otkrivanje vaţnosti čiste i zdrave vode za ţivot ljudi, ţivotinja i biljaka ( i negativan utjecaj nečiste vode ), poticati mišljenje, sistematičnost i postupnost u radu, poticati eko svijest, dovesti učenike do spoznaje da je svaka kap vode jedna mala dragocjenost te da je valja čuvati za sebe, ali i za buduće naraštaje, estetski urediti učionicu i interijer škole. Anita Kobelščak Stvaralački rad, istraţivačka nastava, praktični rad u školi i kod kuće. papir za fotokopiranje Praćenje učenika o uključivanju u projekt te njihov doprinos realizaciji projekta, anketni listići za učenike i roditelje, plakati.

39 Stranica39 CILJ NOSITELJ REALIZACIJE Naziv PROJEKTA: NAŠA ŢUPANIJA, 3.b VREMENIK: tijekom godine Bolje upoznati svoju ţupaniju. Istraţiti kulturne ustanove u ţupaniji, povijesne spomenike, poznate osobe, gradska središte.. Razvijati ljubavi prema svojoj ţupaniji Objasniti prednosti i nedostatke ţivota u našoj ţupaniji. Spoznati tradicionalna jela naše ţupanije Izraditi brošuru: Naša ţupanija Monika Barić Prikupljanje podataka i materijala iz svih učenicima dostupnih izvora -posjet ţupanijskog središta rad u skupinama,rad u paru, frontalni rad. Troškovi potrošnog materijala i tiskanja brošure. Pisanje poezije na kajkavskom narječju, izrada brošure i/ ili plakata, isprobati tradicionalno jelo iz naše ţupanije

40 Stranica40 CILJ NOSITELJ REALIZACIJE Naziv PROJEKTA: PRAVILNOM PREHRANOM DO ZDRAVLJA 3.a. VREMENIK: travanj Spoznati da zdravom i pravilnom hranom osiguravamo osnovu zdravlja. Shvatiti kako se pravilno hraniti i kako način prehrane utječe na naše zdravlje. Utvrditi zdravu i pravilnu prehranu, razlikovati hranu biljnog i ţivotinjskog porijekla, predlagati pravilne dnevne obroke, objasniti vaţnost redovite,raznolike i količinski dovoljne hrane, izgrađivati pravilan osobni odnos prema hrani Martina Šaban -prikupljanje podataka i materijala iz svih učenicima dostupnih izvora -posjet trţnici i razgledavanje namirnica, -gost razreda : liječnik, rad u skupinama,rad u paru, frontalni rad Troškovi potrošnog materijala Prikupljanje poslovica o zdravlju, izrada zdravog jelovnika i plakata, pravljenje voćne salate.

41 Stranica41 CILJ NOSITELJ Naziv PROJEKTA: VREMENSKA PROGNOZA, 4.r REALIZACIJE VREMENIK: tijekom godine Uočiti vremenske promjene u kraju u kojem ţivimo te kako one utječu na ţivot biljaka, ţivotinja i ljudi. Pratiti promjene temperature zraka, oblačnosti, padaline, vjetra i tlaka zraka te izrađivati male sinoptičke karte za kraj u kojem ţivimo. - razvijati sposobnost uočavanja promjena u atmosferi, - praćenje pojedinih promjena u atmosferi, - upoznati mjerne instrumente i meteorologa, - istaknuti značenje točne vremenske prognoze, primjenjivati znanja o vremenu u svakidašnjem ţivotu Davorka Maček prikupljanje podataka i materijala iz svih učenicima dostupnih izvora promatranje vremena tijekom boravka kod kuće u razdoblju od nekoliko dana za pojedino godišnje doba te biljeţenja uočenog posjet meteorološkoj postaji, izrada plakata, na satu likovne kulture crtanje instrumenata za praćenje vremena rad u skupinama,rad u paru, frontalni rad Troškovi potrošnog materijala. Izrada vremenske prognoze i promjene vremena u Stubičkim Toplicama u šk. god 2013./2014., izrada vjetrokaza od kartona, prezentacija projekta u razredu.

42 Stranica42 CILJ NOSITELJ REALIZACIJE Naziv PROJEKTA: MINERALI I KRISTALI ZAVIĈAJA, 5. i 8.r VREMENIK: Tijekom godine Promicanje mineralogije Skupljanje i istraţivanje minerala i kristala zavičaja Kruno Rebić Terenska nastava, geološka radionica. Suradnja sa udrugom Lepoglavski ahat. Pomoću zbirke učenicima bi bilo olakšano savladavanje gradiva iz geografije vezano uz geološku prošlost Zemlje i geološke prošlosti Hrvatske i uţeg zavičaja. do 2000 kn (vitrina), prijevoz snose roditelji do 50 kn po učeniku Prezentacija zbirke u sklopu Dana škole. Izrada plakata. Na kraju projekta učenici će ispuniti upitnik vezan uz njihovo zadovoljstvo sa sudjelovanjem u projektu. Korištenje zbirke minerala i kristala u nastavi geografije.

43 Stranica43 VI. SADRŢAJI RADA KULTURNO-UMJETNIĈKOG I EKOLOŠKOG PODRUĈJA NADNEVAK NAZIV PRIREDBA ZA PRVAŠIĆE NOSITELJI Brigitte Gmaz, Mirna D. Avirović, Davorka Maček, vjeroučitelj Ţeljko Dreven REALIZACIJE Organizacija i realizacija priredbe DAN ZAŠTITE OZONSKOG OMOTAĈA MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE ŢIVOTINJA Brigitte Gmaz Učitelji RN Tina Penić Likovni radovi učenika RN na temu Zaštitimo Zemlju od ultraljubičastog zračenja-načinimo joj suncobrane bit će izloţeni u predvorju škole.. Izrada prigodnih plakata kojima bi ukazali na probleme ţivotinja i potaknuli na razmišljanje o svojem odnosu prema njima. Uključivanje u pokroviteljstvo ţivotinja zagrebačkog ZOO vrta. Listopad DJEĈJI TJEDAN učitelji RN Izrada plakata i likovnih radova na temu dječjih prava i obiljeţavanje Dječjeg tjedna pojedinačno u razrednim odjelima. Sudjelovanje u kampanji Ĉitaj mi. Gostovanje kazališta Don Hihot s predstavom Pčelice, pazi! za učenike 1. i 2. Razreda SVJETSKI DAN UĈITELJA učitelji RN Prigodno obiljeţavanje Svjetskog dana učitelja u našoj školi.

44 Stranica44 NADNEVAK NAZIV NOSITELJI REALIZACIJE Listopad/studeni MJESEC HRVATSKE KNJIGE Knjiţničarka, učiteljice hrvatskog jezika i učitelji RN Izloţba knjiga u predvorju škole. Natjecanje u čitanju naglas.nacionalni kviz za poticanje čitanja. Posjet Gradskoj knjiţnici Oroslavje. Primanje predškolaca iz DV Zvirek MEĐUNARODNI DAN PJEŠAĈENJA Tina Penić, razrednici 5. i 7.r Pješačenje do Gradske knjiţnice u Oroslavju SVJETSKI DAN HRANE I DANI JABUKA Anita Kobelščak, učitelji RN Obiljeţavanje Dana jabuka i kruha prigodnim aktivnostima u školi MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE Defektologinja DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR Kruno Rebić Plakati. Radionice za učenike PN od 5. do 8. razreda na temu tolerancije i međusobnog uvaţavanja. Studeni, prosinac MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI Defektologinja, razrednici Radionice za učenike u sklopu školskog preventivnog programa. Studeni CVIJET U CVIJEĆU??? Brigitte Gmaz, Tatjana Benko, učitelji RN i PN Ekološko-edukativna manifestacija, svečanost u školi.

PROJEKT (prvi razredi) IX. i X. mjesec, tema JESEN Cilj, svrha: - saznati i istraţiti godišnja doba, jesen - pozdrav jeseni TN Maksimir - Dani zahvaln

PROJEKT (prvi razredi) IX. i X. mjesec, tema JESEN Cilj, svrha: - saznati i istraţiti godišnja doba, jesen - pozdrav jeseni TN Maksimir - Dani zahvaln PROJEKT (prvi razredi) IX. i X. mjesec, tema JESEN Cilj, svrha: - saznati i istraţiti godišnja doba, jesen - pozdrav jeseni TN Maksimir - Dani zahvalnosti za plodove zemlje Sredstva: - izvorna stvarnost,

Више

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS PROJEKT UMIJEĆE KORIŠTENJA INFORMACIJA PROGRAM IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI «RAZVOJ ŠKOLSTVA U OPĆINI KLINČA SELA» Autorica programa: Maja Slamar Datum: 25. 8. 2018. Napomena: program je razvijen u sklopu

Више

ŠKOLSKI KURIKULUM

ŠKOLSKI KURIKULUM rujan 2016. Sadržaj Š K O L S K I K U R I K U L U M... 2 DODATNA NASTAVA...22 DOPUNSKA NASTAVA...32 IZVANNASTAVNE...44 SADRŽAJI ŠKOLSKIH PROJEKATA PLANIRANIH U TEKUĆOJ ŠKOLSKOJ GODINI...59 SADRŽAJI RADA

Више

GOO razred.docx

GOO razred.docx OŠ VELI VRH PULA GODIŠNJI PLAN I PROGRAM RADA GRAĐANSKOG ODGOJA ZA ŠK. GOD. 2014./2015. Razred: 2.A i 2.B NASTAVNI PREDMET BROJ SATA Razrednik: Tina Đurišić i Suzana Mihovilović Otović DIMENZIJA TEMA GRAĐANSKOG

Више

ŠKOLSKI PROJEKTI

ŠKOLSKI  PROJEKTI VI. ŠKOLSKI PROJEKTI ŠKOLSKI PROJEKTI 72 AKTIVNOST, PROGRAM ILI PROJEKT KESTENIJADA PROJEKTI GRGUREVO CILJ TE NAMJENA TE NOSITELJI Razvijati svijest o vaţnosti hrane u ţivotu ljudi i ostalih bića. Upoznati

Више

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf)

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf) rad s djecom s poteškoćama u svladavanju gradiva iz matematike razvijanje samopouzdanja kod djece usvajanje gradiva koje učenici ne mogu usvojiti na nastavi matematike prilagoñavanje nastavnih sadržaja

Више

Građanski odgoj i obrazovanje

Građanski odgoj i obrazovanje Usvajanje prijedloga Izvedbenog plana i programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Goo-a 5. rujna 2015. godine Koordinator: Lea Liović, pedagoginja Dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja,

Више

RAZREDNA NASTAVA

RAZREDNA NASTAVA Osnovna škola «IVAN GORAN KOVAČIĆ» 31400 ĐAKOVO, Kralja Tomislava 25 MB - 3011143 OIB - 31582799502 ŢR 2402006-1100587273 tel.: 031 / 813-572; 815-011; 815-012 fax: 031 / 813-282 Glazbena škola: 031 /

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

4.4 DOPUNSKA NASTAVA Matematika 1. razred ciljevi aktivnosti, programa i/ili projekta - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno u

4.4 DOPUNSKA NASTAVA Matematika 1. razred ciljevi aktivnosti, programa i/ili projekta - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno u 4.4 DOPUNSKA NASTAVA 4.4.1 Matematika 1. razred - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno utjecati na brojčanu ocjenu predmeta Namjena aktivnosti, Nositelji aktivnosti, i njihova odgovornost

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH Drinska 12 a 31000 Osijek Školski razvojni plan šk. g. Definiranje prioritetnih razvojnih 1.Unapređivanje kvalitete nastave 2. Opstojnost škole ostvarivanja UNAPREĐIVANJE

Више

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku godinu. Cilj akcijskog istraživanja : Proces izgradnje

Више

Razred: sedmi

Razred: sedmi Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Slavonski Brod Učitelji: Marija Matić, prof., Blanka Rajšić, dipl. knjižničar Razred: sedmi Nastavno područje: jezično izražavanje Nastavna tema: Bilješka i natuknica

Више

OŠ BRAJDA ŠKOLSKI KURIKULUM ŠK. GOD /2017. AKTIVNOST, PROGRAM I/ILI PROJEKT Sadržaj Voditelji - nositelji aktivnosti DODATNA NASTAVA IZ MATEMATI

OŠ BRAJDA ŠKOLSKI KURIKULUM ŠK. GOD /2017. AKTIVNOST, PROGRAM I/ILI PROJEKT Sadržaj Voditelji - nositelji aktivnosti DODATNA NASTAVA IZ MATEMATI DODATNA NASTAVA IZ MATEMATIKE Odnosi među predmetima; snalaženje u prostoru, točke, crte, plohe; geometrijska tijela i likovi; računanje u skupu brojeva do 20; logički zadaci; matematičke igre; zanimljivi

Више

TEMA: Tematska i vrstovna podjela lirskih pjesama KLJUČNI POJMOVI: domoljubna pejsažna i ljubavna pjesma himna haiku OBRAZOVNA POSTIGNUĆA: razlikovati

TEMA: Tematska i vrstovna podjela lirskih pjesama KLJUČNI POJMOVI: domoljubna pejsažna i ljubavna pjesma himna haiku OBRAZOVNA POSTIGNUĆA: razlikovati TEMA: Tematska i vrstovna podjela lirskih pjesama KLJUČNI POJMOVI: domoljubna pejsažna i ljubavna pjesma himna haiku OBRAZOVNA POSTIGNUĆA: razlikovati domoljubnu, pejsažnu i ljubavnu pjesmu s obzirom na

Више

OSNOVNA ŠKOLA DORE PEJAČEVIĆ

OSNOVNA ŠKOLA DORE PEJAČEVIĆ 3.2.Godišnji kalendar rada 2016./2017. Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe... I. od 5. IX. do 23. XII. 2016. god. UKUPNO I. IX. 20 19

Више

PLAN RADA IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI I. – VIII. RAZRDA

PLAN RADA IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI I. – VIII. RAZRDA III. PLAN RADA IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI I. VIII. RAZREDA Prema članku 35. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( 86/08) radi zadovoljavanja različitih potreba i interesa učenika školska

Више

Razdoblje Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani IX Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe petak- prijem

Razdoblje Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani IX Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe petak- prijem Razdoblje Mjesec Broj dana Radni Nastavni Blagdani i neradni dani IX. 20 20 - Dan škole, grada, općine, župe, školske priredbe... 31.8. petak- prijem učenika 1. razreda 3. 9. ponedjeljak početak nastave,

Више

OŠ BRAJDA ŠKOLSKI KURIKULUM ŠK. GOD /2016. AKTIVNOST, PROGRAM I/ILI PROJEKT Sadržaj Voditelji - nositelji aktivnosti Razred Planirani broj učeni

OŠ BRAJDA ŠKOLSKI KURIKULUM ŠK. GOD /2016. AKTIVNOST, PROGRAM I/ILI PROJEKT Sadržaj Voditelji - nositelji aktivnosti Razred Planirani broj učeni Razred Planirani broj učenika Vremenik Dodatna nastava iz biologije Prošireno gradivo iz biologije, 7 i 8 razred. Priprema za natjecanje iz biologije. Izet Hasković, prof. 7. i 8. razred 10 15 učenika

Више

OŠ Petra Kanavelića Korčula Podružnica br.1 Osnovna glazbena škola Korčula Tel Fax KLASA: / UR.BROJ: 213

OŠ Petra Kanavelića Korčula Podružnica br.1 Osnovna glazbena škola Korčula Tel Fax KLASA: / UR.BROJ: 213 OŠ Petra Kanavelića Korčula Podružnica br.1 Osnovna glazbena škola 20260 Korčula Tel 020 716-126 Fax. 020 715-023 KLASA: 602-02/16-01-141 UR.BROJ: 2138-23-01/16-02 U Korčuli, 28.09.2016. Na temelju članka

Више

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O VJERONAUČNOM SATU Škola: OŠ Ivan Kozarac Nijemci Razred: 1 Vjeroučitelj: Ljudevit Gačić Nastavna cjelina: Zajedno smo uvijek radosni Nastavna tema: Susret

Више

Prolaznost studenata (zaključno s prvim ljetnim ispitnim rokom u akademskoj 2010./11. godini)

Prolaznost studenata  (zaključno s prvim ljetnim ispitnim rokom u akademskoj 2010./11. godini) Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u akademskoj 2014./15. godini 1. Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Učiteljski studij, Osijek 2. Sveučilišni preddiplomski

Више

Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u akademskoj 2015./16. godini

Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti  u  akademskoj 2015./16. godini Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u akademskoj 2015./16. godini 1. Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Učiteljski studij, Osijek 2. Sveučilišni preddiplomski

Више

GODIŠNJI PLAN I PROGRAM

GODIŠNJI PLAN I PROGRAM GODIŠNJI PLAN I PROGRAM Produženi boravak- slobodno organizirano vrijeme 2018./2019. Učiteljice: Suzana Benković Brankica Čumbelić Miljenka Đula Ines Ercegović Sanela Horvat Karmen Kučar Sanja Šobak RUJAN

Више

Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i članka 62. Statuta Osnovne škole Vladimira Nazora Vrsar Školski odbo

Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i članka 62. Statuta Osnovne škole Vladimira Nazora Vrsar Školski odbo Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i članka 62. Statuta Osnovne škole Vladimira Nazora Vrsar Školski odbor je na prijedlog ravnatelja, a uz prethodnu suglasnost

Више

PLAN I PROGRAM RADA EKO ŠKOLE ŠKOLSKA GODINA 2017./2018.

PLAN I PROGRAM RADA EKO ŠKOLE ŠKOLSKA GODINA 2017./2018. PLAN I PROGRAM RADA EKO ŠKOLE ŠKOLSKA GODINA 2017./2018. Program Eko-škola Ciljevi zaštite okoliša u programu Eko-škole Snimiti stanje-okoliša, škole, naselja, mjesta Utvrditi postojeće probleme u okolišu

Више

(Kurikulum učeničkog doma )

(Kurikulum učeničkog doma ) SREDNJA ŠKOLA PREGRADA UČENIČKI DOM A. Cesarca 1/1 49 218 Pregrada Tel: (049) 377 953 Fax: (049) 377 959 KURIKULUM UČENIČKOG DOMA ZA ŠKOLSKU GODINU 2013. / 2014. Pregrada, rujan 2013. 1 I. PROGRAM SLOBODNIH

Више

Kopija Školski preventivni program.xls

Kopija Školski preventivni program.xls ŠKOLSKI PREVENTIVNI PROGRAM DEFINICIJA PROGRAMA I CILJ PROGRAMA Ovisnost i ovisničko te rizična ponašanja, u skladu s uzrastom i razdobljem razvoja učenika osnovne škole, valja shvatiti šire od temeljne

Више

OŠ Jurja Habdelića Školska 1 Velika Gorica PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLSKOG KNJIŽNIČARA školska godina 2015./2016. Goranka Braim Vlahović, školska knjižni

OŠ Jurja Habdelića Školska 1 Velika Gorica PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLSKOG KNJIŽNIČARA školska godina 2015./2016. Goranka Braim Vlahović, školska knjižni OŠ Jurja Habdelića Školska 1 Velika Gorica PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLSKOG KNJIŽNIČARA školska godina 2015./2016. Goranka Braim Vlahović, školska knjižničarka GODIŠNJE PLANIRANJE POSLOVA I RADNIH ZADATAKA

Више

ŠKOLSKI KURIKULUM 2018./

ŠKOLSKI KURIKULUM 2018./ ŠKOLSKI KURIKULUM 2018./2019. 1 2 Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08, 86/09, 92/10, 105/10 ispr., 90/11, 16/12, 86/12, 94/13, 152/14, 7/17, 68/18)

Више

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA 2019. Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspostaviti učinkoviti društveni okvir za podršku čitanju

Више

PROGRAM

PROGRAM 2019 PROGRAM AKADEMIJA REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU 2019. Europska unija Zajedno do fondova EU SADRŽAJ 1. EDUKATIVNE AKTIVNOSTI AKADEMIJE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU... 4 MODUL 1: Što su fondovi

Више

1

1 REPUBLIKA HRVATSKA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA OPĆINA VINICA Osnovna škola Vinica Marčan, Vinička 10 422017 Vinica tel. +385 42 208 475 fax. +385 42 208 474 e-mail: os-vinica@os-vinica.skole.hr web: www.os-vinica.skole.hr/

Више

Školski kurikulum šk

Školski kurikulum šk Školski kurikulum SADRŽAJ: 1 ŠKOLSKI KURIKULUM RAZREDNA 3 2 1 razred 7 3 2 razred 17 4 3 razred 38 5 4 razred 47 6 ŠKOLSKI KURIKULUM PREDMETNA 55 7 5 razred 75 8 6 razred 89 9 7 razred 101 10 8 razred

Више

DODATNA NASTAVA UPIT

DODATNA NASTAVA UPIT stranica 157 217 2.000 kn Međunarodna Eko škola Sanja Sabatti voditelj (sudjeluju svi djelatnici škole) Usvajanje potrebnih vještina i navika u ponašanju koje ne narušavaju prirodnu ravnotežu. Razvijanje

Више

III. OŠ ČAKOVEC Učiteljica glazbene kulture: Marina Korunek, prof. (učitelj mentor) KRITERIJI VREDNOVANJA ZA GLAZBENU KULTURU Elementi ocjenjivanja su

III. OŠ ČAKOVEC Učiteljica glazbene kulture: Marina Korunek, prof. (učitelj mentor) KRITERIJI VREDNOVANJA ZA GLAZBENU KULTURU Elementi ocjenjivanja su III. OŠ ČAKOVEC Učiteljica glazbene kulture: Marina Korunek, prof. (učitelj mentor) KRITERIJI VREDNOVANJA ZA GLAZBENU KULTURU Elementi ocjenjivanja su u svim razredima isti: 1. Izvođenje glazbe (pjevanje,

Више

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog 2018. Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Slaviček Priprema za nastavni sat Predmet : Prostorni

Више

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi)

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi) OPERATIVNI I STRATEŠKI CILJEVI Za definirane prioritetne skupine: Obitelj Mladi Djeca Stari i nemoćni Palijativna skrb 1 FOKUS GRUPA OBITELJ Uočeni problemi: 1. Nedostatak savjetovališta za obitelj i škole

Више

ŠKOLSKI KURIKULUM OSNOVNE ŠKOLE LJUDEVIT GAJ MIHOVLJAN za ŠKOLSKU GODINU 2013./

ŠKOLSKI KURIKULUM OSNOVNE ŠKOLE LJUDEVIT GAJ MIHOVLJAN za ŠKOLSKU GODINU 2013./ ŠKOLSKI KURIKULUM OSNOVNE ŠKOLE LJUDEVIT GAJ MIHOVLJAN za ŠKOLSKU GODINU 2013./2014. 1 SADRŽAJ SADRŽAJ... 2 UVOD... 3 IZBORNA NASTAVA... 5 IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI... 9 DODATNA NASTAVA... 22 DOPUNSKA NASTAVA...

Више

ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне с

ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне с ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне секције Реализација конкурса (Фестивал љубавне поезије,,иван

Више

OSNOVNA ŠKOLA HUGO BADALIĆ

OSNOVNA ŠKOLA HUGO BADALIĆ OSNOVNA ŠKOLA HUGO BADALIĆ BOROVSKA 3 SLAVONSKI BROD ŠKOLSKI KURIKULUM Školska godina 2016./2017. rujan 2016. SADRŽAJ 1. UVOD... 4 2. DODATNA NASTAVA... 5 2.1. DODATNA NASTAVA IZ HRVATSKOG JEZIKA (4.A

Више

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настава) Годишњи фонд часова: 36 Недељни фонд часова: 1 Тема/подтема

Више

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016.

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016. PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad 2015. lipanj 2016. Fond: Europski socijalni fond Operativni program: Razvoj ljudskih

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Istarska 2, Višnjan Tel/fax.(052) / OIB: mail

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Istarska 2, Višnjan Tel/fax.(052) / OIB: mail Sanja Zović Kukurin i Nataša Velenik, koordinatorice volontera/ki natasa.velenik@skole.hr sanja.zovic-kukurin@skole.hr Višnjan, 15. rujna 2018. VOLONTERSKI PROGRAM OSNOVNE ŠKOLE JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Kratki

Више

SATI RAZREDNIKA - PLAN razred 2.a ime i prezime razrednika Igor Mihovilović godišnji plan razrednika ProvoĎenje PATHS programa, obilježavanje važnijih

SATI RAZREDNIKA - PLAN razred 2.a ime i prezime razrednika Igor Mihovilović godišnji plan razrednika ProvoĎenje PATHS programa, obilježavanje važnijih razred 2.a ime i prezime razrednika Igor Mihovilović godišnji plan razrednika ProvoĎenje PATHS programa, obilježavanje važnijih datuma, odlazak u kino, kazalište, izložbe, obilazak i upoznavanje znamenitosti

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IZBOR SREDNJE ŠKOLE/ZANIMANJA, OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb, 2.lipnja 2016. Edita Bosnar, prof. pedagogije Orest Graljuk, prof informatike i talijanskog jezika i književnosti Zakonodavni okvir Zakon

Више

Raspored ispita - juni NNV.xlsx

Raspored ispita - juni NNV.xlsx ПЕТАК 12.06.2015. СРПСКИ ЈЕЗИК 1 СРПСКИ ЈЕЗИК студенти са ПА, вишом и СРПСКИ ЈЕЗИК 2 ГОВОРНА КУЛТУРА ФОРМЕ УЧТИВОСТИ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ (редовни учитељи и васпитачи) СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ 2 СРПСКОГ

Више

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU UVOD Tema: PROMOCIJA WORLDSKILLS CROTIA STRUKOVNIH NATJECANJA I SMOTRI Vrsta rada: PROMOTIVNI/AFIRMACIJSKI PLAKAT na zadanu temu Afirmativnim plakatom na temu

Више

REPUBLIKA HRVATSKA VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŢUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA LIPOVAC LIPOVAC ŠKOLSKI KURIKULUM ZA ŠKOLSKU 2015./2016. GODINU Lipovac, 30. rujna 2015

REPUBLIKA HRVATSKA VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŢUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA LIPOVAC LIPOVAC ŠKOLSKI KURIKULUM ZA ŠKOLSKU 2015./2016. GODINU Lipovac, 30. rujna 2015 REPUBLIKA HRVATSKA VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŢUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA LIPOVAC LIPOVAC ŠKOLSKI KURIKULUM ZA ŠKOLSKU 2015./2016. GODINU Lipovac, 30. rujna 2015. 1 OSNOVNA ŠKOLA LIPOVAC CVJETNO NASELJE 8 LIPOVAC

Више

RED. BR. CILJ ROKOVI INDIKATOR POSTIZANJA CILJA ODGOVORNA OSOBA 1. Osigurati pristup pravima iz sustava socijalne skrbi svim građanima radi osiguravan

RED. BR. CILJ ROKOVI INDIKATOR POSTIZANJA CILJA ODGOVORNA OSOBA 1. Osigurati pristup pravima iz sustava socijalne skrbi svim građanima radi osiguravan RED. BR. CILJ ROKOVI INDIKATOR POSTIZANJA CILJA ODGOVORNA OSOBA 1. Osigurati pristup pravima iz sustava socijalne skrbi svim građanima radi osiguravanja osnovnih životnih potreba, u skladu s načelima socijalne

Више

CURICCULUM OŠ MIROSLAVA KRLEŽE, ZAGREB ŠKOLSKA GODINA 2011/2012.

CURICCULUM OŠ MIROSLAVA KRLEŽE, ZAGREB ŠKOLSKA GODINA 2011/2012. REPUBLIKA HRVATSKA OŠ Miroslava Krleže Zagreb, Kaptol 16 KLASA: 602-02/11-03-15 UR BROJ: 251-121/11-1 Š K O L S K I K U R I K U L U M O S N O V N E Š K O L E M I R O S L A V A K R L E Ž E z a š k o l s

Више

Leppvaara lukio Upper Secondary School

Leppvaara lukio Upper Secondary School TIDE PROJEKT Together for Intercultural and Diverse Europe Zajedno za interkulturalnu Europu prepunu različitosti Leppvaara lukio Upper Secondary School Espoo, Helsinki Željka i Silva Leppvaara lukio sport

Више

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http:

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http: ELEMENTI I MJERILA ZA VREDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi i na temelju Pravilnika o kriterijima za izricanje

Више

(Microsoft Word - kurikulum_14-15_zavr\232na verzija.doc)

(Microsoft Word - kurikulum_14-15_zavr\232na verzija.doc) ANTUNA KANIŽLIĆA 2 POŽEGA Š K O L S K I K U R I K U L U M ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. Požega, 12. rujna 2014. 1 SADRŽAJ : OSNOVNI PODATCI O OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA POŽEGA 3 1. ŠKOLSKI KURIKULUM 5 2. RAZVOJNI

Више

NA PRAGU PROFESIONALNOG IZBORA

NA PRAGU PROFESIONALNOG IZBORA O ČEMU TREBA VODITI RAČUNA PRILIKOM IZBORA PROGRAMA/ ZANIMANJA? 15.6.2017. 1 Potrebno je uskladiti: zahtjeve odabranog zanimanja interese, želje, prethodna znanja, sposobnosti i zdravstvene karakteristike

Више

Slide 1

Slide 1 Predstavljanje projekata KA1 i KA2 Osnovna škola Ludina Tomislav Pavlović, učitelj mentor, etwinning ambasador 17.12.2014. SADRŽAJ SADRŽAJ OŠ Ludina - 236 učenika - 34 učitelja i stručna suradnika - matična

Више

Osnovna škola „Dr

Osnovna škola „Dr Osnovna škola Dr. Stjepan Ilijašević Oriovac Frankopanska 97, Oriovac Tel: 035/430-024 Fax: 035/431-017 E-mail: tajnistvo@os-silijasevic-oriovac.skole.hr Web: http://os-silijasevic-oriovac.skole.hr/ KLASA:

Више

NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status pr

NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status pr NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status predmeta Ciljevi predmeta Uvjeti za upis predmeta i ulazne

Више

Osnovna škola I

Osnovna škola I Osnovna škola I. L. Croata Kalinovac Dravska Kalinovac tel: 0 00 PLAN I PROGRAM RADA STRUČNOG SURADNIKA KNJIŽNIČARA U ŠKOLSKOJ GODINI 00./007. Ivanka Ferenčić, dipl ŠKOLSKA KNJIŽNICA Djelatnost školske

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

OSNOVNA ŠKOLA HUGO BADALIĆ

OSNOVNA ŠKOLA HUGO BADALIĆ OSNOVNA ŠKOLA HUGO BADALIĆ BOROVSKA 3 SLAVONSKI BROD ŠKOLSKI KURIKULUM Školska godina 2017./2018. rujan 2017. SADRŽAJ 1. UVOD... 4 2. DODATNA NASTAVA... 5 2.1. DODATNA NASTAVA IZ HRVATSKOG JEZIKA (1. RAZRED)...

Више

Slide 1

Slide 1 Gimnazija Fran Galović Koprivnica VODIČ ZA UPIS Koprivnica, svibanj 2019. ( mr. sc. Vjekoslav Robotić) 1 Upisi: Zašto upisati? ZATO JER Najbolji programi za upis na fakultet Klasifikacijski ispiti Državna

Више

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar Nositelj kolegija Marija Miščančuk Bodovna vrijednost (E

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar Nositelj kolegija Marija Miščančuk Bodovna vrijednost (E 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar 2 1.2. Nositelj kolegija Marija Miščančuk 3 1.7. Bodovna vrijednost (ECTS) Martina Sobočan 1.3. Suradnici - 1.8. Način izvođenja

Више

Predmet/područje Državni skupovi u godini Engleski jezik (osnovne i srednje škole) Razvijanje i unapređivanje profesionalnih kompetencija učitel

Predmet/područje Državni skupovi u godini Engleski jezik (osnovne i srednje škole) Razvijanje i unapređivanje profesionalnih kompetencija učitel Predmet/područje Državni skupovi u 2014. godini Engleski jezik (osnovne i srednje škole) Razvijanje i unapređivanje profesionalnih kompetencija učitelja i nastavnika engleskoga jezika Izvannastavne aktivnosti

Више

KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA -2.r. PID

KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA -2.r. PID KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA PID 2.razred Usmeno ŠKOLA I DOM ( Teme :Ponašanje u školi i odnos među učenicima, Obitelj, Rodbina, Kultura stanovanja, Kućanski uređaji, Zaštita od požara, Upoznajmo svoje

Више

Naziv županije: Osječko-baranjska Naziv škole: OŠ Vladimira Becića Osijek Sjedište i adresa: Vij. A. Cesarca 36, Osijek KLASA:003-04/ Broj RKP

Naziv županije: Osječko-baranjska Naziv škole: OŠ Vladimira Becića Osijek Sjedište i adresa: Vij. A. Cesarca 36, Osijek KLASA:003-04/ Broj RKP Naziv županije: Osječko-baranjska Naziv škole: OŠ Vladimira Becića Osijek Sjedište i adresa: Vij. A. Cesarca 36, Osijek KLASA:003-04/18-01-01 Broj RKP-a:09423 Razina:31 URBROJ:2158-10-01-18-35-1 Mat. br.

Више

Red

Red OPERATIVNI (GODIŠNJI) PLAN I PROGRAM ŠKOLA: SREDNJA ŠKOLA BLATO RAZRED: 1. JMO NASTAVNI PREDMET: KATOLIČKI V J E R O N A U K BROJ SATI: 35 ŠKOLSKA GODINA: 2018./2019. VJEROUČITELJICA: Kristina Vukušić

Више

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf.

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. Koncept virtualne učionice Okruženje za učenje, komunikaciju i suradnju Kontinuirani profesionalni

Више

Slajd 1

Slajd 1 Polazak u školu prof. Maja Sokač i uč. Snježana Krezo Osnovna škola Tituša Brezovačkog Polazak u školu važan trenutak u životu organizirana i strukturirana sredina sustav vrednovanja i natjecanja doživljavanje

Више

1 REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA VARAŽDINSKA OPĆINA SVETI ĐURĐ OSNOVNA ŠKOLA SVETI ĐURĐ Š K O L S K I K U R I K U L U M ZA ŠKOLSKU GODINU 2016./2017. ruj

1 REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA VARAŽDINSKA OPĆINA SVETI ĐURĐ OSNOVNA ŠKOLA SVETI ĐURĐ Š K O L S K I K U R I K U L U M ZA ŠKOLSKU GODINU 2016./2017. ruj 1 REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA VARAŽDINSKA OPĆINA SVETI ĐURĐ OSNOVNA ŠKOLA SVETI ĐURĐ Š K O L S K I K U R I K U L U M ZA ŠKOLSKU GODINU 2016./2017. rujan 2016. 2 Temeljem čl. 28. Zakona o odgoju i obrazovanju

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

Tvrtka prijatelj zdravlja Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats

Tvrtka prijatelj zdravlja   Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats Tvrtka prijatelj zdravlja www.strukturnifondovi.hr Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvatski zavod za javno zdravstvo / Ukupan iznos projekta:

Више

OŠ JAKOVLJE

OŠ JAKOVLJE REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČK ŽUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA JAKOVLJE Stubička cesta 2 10297 Jakovlje ŠKOLSKI KURIKULUM OSNOVNE ŠKOLE JAKOVLJE 2018./2019. Jakovlje, 03.listopada 2018. 1 Na temelju članka 28. st.

Више

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 3402 Na temelju članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003, 30/2004 i 77/2009), Vlada Republike Hrvatske

Више

ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање

ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР. САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање вршњачких односа у учењу, животу и раду школе различитих активности вршњачког

Више

Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, Zagreb 091/ , OIB: , IBAN: HR6723

Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, Zagreb 091/ , OIB: , IBAN: HR6723 Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, 10 001 Zagreb 091/2503-903, @bioteka.hr OIB: 55178657512, IBAN: HR6723400091110426699 Operativni plan djelovanja za 2016. godinu

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више

MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgo

MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgo MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgovački papir za lektiru U pravilu je sat književnosti

Више

OPDINA ĐURMANEC ĐURMANEC ĐURMANEC OIB: KATALOŠKI BROJ NAZIV količina 5849 ČITAM I PIŠEM : hrvatska početnica - udžbenik za prvi

OPDINA ĐURMANEC ĐURMANEC ĐURMANEC OIB: KATALOŠKI BROJ NAZIV količina 5849 ČITAM I PIŠEM : hrvatska početnica - udžbenik za prvi OPDINA ĐURMANEC ĐURMANEC 137 49225 ĐURMANEC OIB: 64964131342 KATALOŠKI BROJ NAZIV količina 5849 ČITAM I PIŠEM : hrvatska početnica - udžbenik za prvi razred osnovne škole - pisana slova 39 4546 ČITAM I

Више

Microsoft Word - Materijali_za_web2.doc

Microsoft Word - Materijali_za_web2.doc ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN Školska godina 2011./2012. 1. područje unapređenja Odnos učenika prema drugim učenicima i školi Smanjiti stupanj nasilja među djecom Stvoriti pozitivno ozračje u školi Aktivno uključivanje

Више

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИСОКОМ ШКОЛОМ ПЕТАК 14. 09. 2018. САЛА ЗА ФИЗИЧКО/ АМФИТЕАТАР

Више

ŠKOLSKI KURIKULUM

ŠKOLSKI KURIKULUM ŠKOLSKI Prekrasna stvar vezana uz znanje je činjenica da ti ga nitko ne može oduzeti. (B. B. King) Korisnik KURIKULUM OŠ Ivan Goran Kovačić ZDENCI 2018./2019. ŠKOLSKI KURIKULUM U Zdencima, KLASA: URBROJ:

Више

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016.

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016. PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad 2015. lipanj 2016. Fond: Europski socijalni fond Operativni program: Razvoj

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Organizacija poslovnih sustava Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Microsoft Word - 2.FRANCUSKI A1 MOR

Microsoft Word - 2.FRANCUSKI A1 MOR DETALJNI IZVEDBENI NASTAVNI PLAN PREDMETA OPĆE INFORMACIJE Naziv predmeta Drugi strani jezik A1 - francuski Studijski program Preddiplomski sveučilišni studij Menadžment održivog razvoja Smjer - Godina

Више

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44.

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. KLASA: 003-06/19-01/05 URBROJ: 2170-56-08-19- Rijeka, 4.04.2019. Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. sjednici održanoj dana 4. travnja 2019., donosi Z A

Више

ŠKOLSKI KURIKULUM Školska godina /2018. Zagreb, rujan 2017.

ŠKOLSKI KURIKULUM Školska godina /2018. Zagreb, rujan 2017. ŠKOLSKI KURIKULUM Školska godina 2017. /2018. Zagreb, rujan 2017. Sadržaj OSNOVNI PODACI O ŠKOLI... 7 ŠKOLSKI KURIKULUM... 8 PODRUČJA KURIKULUMA... 11 1. IZBORNA NASTAVA... 12 VJERONAUK... 12 INFORMATIKA...

Више

Knjižničarka u školskom projektu Riči šokačke

Knjižničarka u školskom projektu Riči šokačke Knjižničarka u školskom projektu Rȋči šokȁčkē Henrieta Matković ŽSV školskih knjižničara srednjih škola Osječko-baranjske županije Osijek, 2. lipnja 2017. Rȋči šokȁčkē Cilj projekta: s učenicima i zainteresiranim

Више

ŠKOLSKI KURIKULUM OSNOVNA ŠKOLA BARTOLA KAŠIĆA ZAGREB, Vrisnička 4 ŠKOLSKI KURIKULUM šk. g /

ŠKOLSKI KURIKULUM OSNOVNA ŠKOLA BARTOLA KAŠIĆA ZAGREB, Vrisnička 4 ŠKOLSKI KURIKULUM šk. g / OSNOVNA ŠKOLA BARTOLA KAŠIĆA ZAGREB, Vrisnička 4 ŠKOLSKI KURIKULUM šk. g. 2011./2012. 1 1. IZBORNA NASTAVA... 4 1.1.INFORMATIKA....4,5,6,7 1.2. NJEMAČKI JEZIK 8, 9 1.3. VJERONAUK. 10, 11,12, 13, 14 2.

Више

OŠ Nikole Andrića Mjesec hrvatske knjige Tema: Čitam 100 na sat ( )

OŠ Nikole Andrića Mjesec hrvatske knjige Tema: Čitam 100 na sat ( ) OŠ Nikole Andrića Mjesec hrvatske knjige 2016. Tema: Čitam 100 na sat (15.10.-15-11.2016.) DOGAĐANJA: 20. listopada u 10 h, Gradska knjižnica Vukovar Dani Matice hrvatske U Gradskoj knjižnici Vukovar povodom

Више

Microsoft Word - Skolski Kurikulum III OS VARAZDIN

Microsoft Word - Skolski Kurikulum III OS VARAZDIN Temeljem članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08., 86/09., 92/10., 105/10.,90/11., 16/12., 86/12., 94/13. i 152/14.), a na prijedlog Učiteljskog vijeća, Školski odbor

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Primijenjena kemija Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Project nr LV01-KA Erasmus + strateški partnerski projekt NOVI PRIMJERI DOBRE PRAKSE ZA UKLJUČIVANJE SVIH UČENIKA (NAIS) REZULTATI I

Project nr LV01-KA Erasmus + strateški partnerski projekt NOVI PRIMJERI DOBRE PRAKSE ZA UKLJUČIVANJE SVIH UČENIKA (NAIS) REZULTATI I Erasmus + strateški partnerski projekt NOVI PRIMJERI DOBRE PRAKSE ZA UKLJUČIVANJE SVIH UČENIKA (NAIS) REZULTATI I IZVJEŠĆA - PRVA GODINA PROJEKTA Prisutnost različitosti je činjenica u našem obrazovnom

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Informacijsko i programsko inženjerstvo Ured za upravljanje

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu

Више

Školska godina 2018./2019. STEM izvannastavne aktivnosti Tijekom šk.g /2019. u našoj školi provodili smo redovito izvannastavne aktivnosti iz po

Školska godina 2018./2019. STEM izvannastavne aktivnosti Tijekom šk.g /2019. u našoj školi provodili smo redovito izvannastavne aktivnosti iz po Školska godina 2018./2019. STEM izvannastavne aktivnosti Tijekom šk.g. 2018./2019. u našoj školi provodili smo redovito izvannastavne aktivnosti iz područja STEM-a: STEM revolucija za učenike 3.b, voditeljica

Више

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI VELIKI PJEVAČKI ZBOR DRAMSKA DRUŽINA IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI ( 5. 8. RAZREDA) CILJEVI NAMJENA NOSITELJI I NJIHOVA ODGOVORNOST NAČIN REALIZACIJE VREMENIK DETALJAN TROŠKOVNIK NAČIN VREDNOVANJA I NAČIN KORIŠTENJA

Више

OŠ "Đulistan" Lješevo bb Podlugovi PROGRAM RADA ZA PRODUŽENI BORAVAK Lješevo, septembar 2010.

OŠ Đulistan Lješevo bb Podlugovi PROGRAM RADA ZA PRODUŽENI BORAVAK Lješevo, septembar 2010. OŠ "Đulistan" Lješevo bb 71387 Podlugovi PROGRAM ZA PRODUŽENI BORAVAK Lješevo, septembar 2010. 1. UVOD Savremeni način života sve većem broju roditelja nameće potrebu zbrinjavanja njihovog djeteta do dolaska

Више