Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. FIZIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Időtartam: 150 perc Pótlap

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. FIZIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Időtartam: 150 perc Pótlap"

Транскрипт

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. FIZIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Időtartam: 150 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1812

2 Važne informacije Pozorno pročitajte uputstva ispred zadataka te brižno raspodijelite svoje vrijeme! Zadatke možete rješavati po vlastitom redoslijedu. Pomagala koja se smiju koristiti: džepni kalkulator, priručne tablice. Ukoliko, za rješavanje nekog zadataka nema dovoljno mjesta, izradu zadataka možete nastaviti na praznim radnim listovima, odnosno na dodatnim listovima a uz navođenje broja dotičnog zadataka. Ovdje naznačite koji ste od zadatka 3/A ili 3/B izabrali (tj. za koji tražite da se vrednuje): írásbeli vizsga 2 / május 20.

3 PRVI DIO Od dolje navedenih odgovora samo je jedan točan. Upišite slovnu oznaku odgovora u bijeli kvadrat na desnoj strani! (Ukoliko držite, da je potrebito, manje račune, crteže možete izraditi na radnom listu.) 1. U priloženoj tabeli nabrojane su fizičke količine u dva stupca. Za koji stupac možemo reći, da sadrži samo vektorske količine? sila ubrzanje brzina kinetička energija tlak pomak A) Samo za 1. stupac. B) Samo za 2. stupac. C) Za oba stupca je točno. D) Za oba stupca je netočno. 2. Dva tijela čine sustav, koji je na sve načine izoliran od okoline, a među njima postoji isključivo termičko međudjelovanje. Koje će tijelo predati energiju drugom tijelu? A) Ono tijelo koje ima veću temperaturu. B) Ono tijelo koje ima veću unutrašnju energiju. C) Ono tijelo koje ima veći toplinski kapacitet. 3. Od dolje navedenih pojava, koja objašnjava visoku temperaturu zvijezda? A) Fisija atomskih jezgri. B) Alfa zračenje radioaktivnih atomskih jezgri. C) Fusija atomskih jezgri. D) Sporo kemijsko izgaranje zvjezdane tvari írásbeli vizsga 3 / május 20.

4 4. Na crtežu vidljivom strujnom krugu jedan stalni otpor R 0, odnosno jedan promjenljivi otpor R x spajamo u seriju, na jedan generator koji osigurava stalni napon. Kako se mijenja napon U AB između točaka A i B, odnosno U BC napon između tačaka B i C, ako povećamo otpor R x? A) UAB raste, UBC se smanjuje. B) UAB raste, UBC raste. C) UAB se smanjuje, UBC raste D) UAB se smanjuje, UBC se smanjuje. 5. Na cijevi kružnog presjeka, koja je na jednom kraju naglo sužena, te ponovno malo proširena, kao što je na crtežu, strujanje vode je laminalno i voda teče bez turbulencije. Što možemo tvrditi o brzini vode, i u točkama A, B i C? A) < < B) < < C) > > D) = = 6. Mobilni telefoni svoje signale emitiraju u obliku radio valova. Što možemo reći o valnoj duljini tih valova? A) Valna duljina signala mobilnih telefona otprilike je ista kao valna duljina rendgenskih zraka. B) Valna duljina signala mobilnih telefona otprilike je ista kao valna duljina UV zraka. C) Valna duljina signala mobilnih telefona otprilike je ista kao valna duljina mikrovalova írásbeli vizsga 4 / május 20.

5 7. Jedna biciklistička staza ima oblik okomite petlje. Priložena serija fotografija prikazuje biciklista na toj stazi. Gdje djeluje najmanja tlačna sila na bicikl? A) Na najdonjem dijelu petlje. B) Na najgornjem dijelu petlje. C) Na onoj strani petlje, gdje se bicikl nalazi u okomitom položaju. 8. Željeli bi povećati snagu jedne atomske centrale. Zbog toga će na kratko vrijeme pomoću kontrolnih šipki, koeficijent umnožavanja povećati iznad 1. Kako ovaj proces utječe na polovno vrijeme radioaktivnih tvari u reaktoru? A) Polovno vrijeme radioaktivnih tvari u reaktoru raste. B) Polovno vrijeme radioaktivnih tvari u reaktoru se smanjuje. C) Polovno vrijeme radioaktivnih tvari u reaktoru se ne mijenja. 9. Na priloženom crtežu vidimo metalne ploče uronjene u kadu napunjenu tekućinom. Koje tvari označavaju brojevi na crtežu, ako prikazani raspored radi kao galvanska baterija? A) 1. bakrena ploča, 2. otopina soli, 3. cink ploča. B) 1. bakrena ploča, 2. otopina soli, 3. bakrena ploča. C) 1. cink ploča, 2. destilirana voda, 3. bakrena ploča. D) 1. cink ploča, 2. destilirana voda, 3. cink ploča írásbeli vizsga 5 / május 20.

6 10. Dvije fotografije prikazuju, neotvorenu plinom pakovanu (plin dušika) vrećicu čipsa na jednom avionu prije polijetanja, odnosno kada avion leti na visini od m. Na temelju fotografije, što možemo tvrditi o zračnom tlaku koji vlada u kabini? Prije polijetanja Na visini od m A) Prije polijetanja je zračni tlak bio veći nego u tijeku leta. B) Prije polijetanja zračni tlak je bio niži nego u tijeku leta. C) Pošto se nadmorska visina za vrijeme polijetanja i leta mijenja, tako na temelju fotografija, o zračnom tlaku nećemo imati nikakvu informaciju. 11. Od dolje navedenih zakonitosti, koja vrijedi između x elongacije i a akceleracije jednog točkastog tijela koje vrši harmonijsko titranje? A) a ~ x B) a ~ tg (x) C) a ~ sin (x) D) a ~ cos (x) 12. Flora je mišljenja da na, u homogenom električnom polju, na električne silnice okomito upucano točkasto nabijeno tijelo, djeluje sila stalne veličine. Fružina je mišljenja da na, u homogenom magnetskom polju, na magnetske (indukcijske) silnice okomito upucano točkasto nabijeno tijelo, djeluje sila stalne veličine. Koja je od njih u pravu? A) Samo Flora. B) Samo Fružina. C) Obje. D) Nijedna od njih írásbeli vizsga 6 / május 20.

7 13. Jedan ronioc zaroni na dubinu od 9 m na mjesto označeno sa A, te od tamo dopliva ispod jedne ispupčene stijene, na mjesto označene sa B. Stijena je tu samo 3 metara iznad ronioca. Koliki će biti hidrostatički tlak ispod stijene na mjestu označenom sa B, u odnosu na tlak koji vlada u točki A, koja je na istoj dubini ali se nalazi izvan pećine? B A A) Tlak će biti veći nego u točki A, jer pored težine vode hidrostatički tlak povećava i težina stijene. B) Tlak će biti potpuno isti kao u točki A. C) Tlak će biti manji nego u točki A jer ispod stijene na ronioca dijeluje samo težina vodenog stupca od 3 m. 14. Za ocjenjivanje toplinske izolacije kuća u današnje se vrijeme toplinskim kamerama izrađuju fotografije o kući. Kako nastaje fotografija, o čemu izrađuje fotografiju toplinska kamera? A) Toplinska kamera u stvari, mjeri temperaturu u neposrednoj blizini kuće i to crta na fotografiju. B) Toplinska kamera radi na sličnom principu kao tradicionalna kamera, samo umjesto vidljive svjetlosti izrađuje fotografiju u infracrvenom spektru. C) Toplinska kamera ne detektira elektromagnetsko titranje, nego detektira infrazvuk, koji zrači konstrukcija kuće uslijed toplinskog širenja. 15. Priložena fotografija je zemljanim dalekozorom izrađena slika o Suncu i jednoj planeti. Za koju planetu od dolje navedenih možemo sa sigurnošću tvrditi, da ne može biti na fotografiji? A) Merkur. B) Venera. C) Mars írásbeli vizsga 7 / május 20.

8 16. Od dolje navedenih mjernih jedinica, koja nije mjerna jedinica energije? A) kev B) MJ C) kwh D) mah 17. Pomoću optičkog sredstva bi htjeli načiniti ravnu, umanjenu sliku u jednoj sobi. Kojim sredstvom to možemo učiniti? A) Udubljenim zrcalom. B) Rastresnom lećom. C) Sabirnom lećom. 18. Ako sa jedne visoke kuće u istom trenutku pustimo jednu čeličnu kuglu, odnosno jednu kuglu stiropora, koja ima točno isti promjer, prva kugla će prije stići do tla. Koja je tvrdnja istinita? A) Čelična kugla će stići prije dolje, jer joj je težinska akceleracija veća nego kugli stiropora. B) Čelična kugla će stići prije dolje, jer na kuglu stiropora djeluje zračni otpor, dok na čeličnu kuglu ne. C) Čelična kugla će stići prije dolje, jer nju privlači i magnetsko polje Zemlje. D) Čelična kugla će stići prije dolje, jer nju zračni otpor manje usporava írásbeli vizsga 8 / május 20.

9 19. U sljedećem procesu nuklearne fizike: nastaje atomsko jezgro ugljika, odnosno jedna nepoznata čestica. Što je nepoznanica? A) Proton. B) Neutron. C) Elektron. D) α-čestica. 20. Masena središta, jednog tijela m i jednog tijela M mase nalaze se na r udaljenosti. Zbog gravitacijskog privlačenja, na njih djeluju sile F m odnosno sila F M. Kako se mijenjaju gravitacijske sile koje djeluju na tijela, ako masu M udvostručimo? FM r Fm A) FM sila se neće mijenjati, Fm sila će se udvostručiti. B) FM sila će se udvostručiti, a Fm sila se neće mijenjati. C) FM i Fm sile će se udvostručiti. D) FM i Fm sila će se učetverostručiti írásbeli vizsga 9 / május 20.

10 DRUGI DIO Riješite slijedeće zadatke! Vaša rješenja u zavisnosti od zadatka tekstualno, crtežom ili računom obrazložite! Obratite pozornost, da korištene oznake budu jasne i jednosmislene! 1. U jednoj se čaši nalazi tri decilitra soka, koji se na Suncu, na žalost ugrijao na 25 C. Nalijmo ga u jednu dobro izoliranu čašu, stavimo u čašu led 0 C, da se ohladi na ugodnu pitku temperaturu. Zatvorimo čašu i pričekajmo dok nastane temperaturna ravnoteža. a) Koliko leda treba staviti u čašu da se sok ohladi na 10 C? b) Koliko bi najmanje leda trebalo da se mješavina trenutno ohladi na 0 C? (Specifičnu toplinu i gustoću soka možemo uzeti kao da je identična sa vodom, što je J kg kj c = 4183, odnosno ρ= 1. Toplina taljenja leda L = 334.) kg K l kg 1812 írásbeli vizsga 10 / május 20.

11 a) b) Ukupno 10 bodova 5 bodova 15 bodova 1812 írásbeli vizsga 11 / május 20.

12 2. Slušanje glazbe uz put Bilo tko je već mogao čuti, kada je automobilom prometovao odgovarajućom brzinom, da je auto kod različitih habajući slojeva ceste imao različiti zvuk. Na ravnom habajućem sloju ceste, automobil ide tiho, kao da se kliže. Kada auto stigne na cestu neravne površine umjesto klizanja počne fino titrati. Baš su ovu pojavu iskoristili bistri stručnjaci, kada su na odgovarajuće udaljenosti cestovne površine napravili poprečne paralelne utore ili ispupčena rebra. Utori i rebra bude titranje u autmobilu koji prometuje na njima. Uslijed titranja nastalog u karoseriji javlja se zvuk u zraku kabine. Visina zvuka ovisi o međusobnoj udaljenosti utora i o brzini automobila. Prema planovima na glavnu cestu broj 67 ( koja povezuje Balatonszemes sa Szigetvárom), odnosno na jednu će njenu etapu postaviti takav svirajući asfalt, koji će svirati pjesmu a hatvanhetes úton glazbene skupine Republik. Fotografija prikazuje jednu u Japanu ostvarenu cestu koja svira. Izvor slike: a) Zamislimo da na fotografiji viđenoj cesti prometuje jedan auto na nama bližim rebrima s lijeva na desno. (Sva se četiri točka nalaze na rebrima sa naše strane.). Kako se mijenja visina zvuka kada automobil stigne do gušće postavljenih rebara? Obrazložite svoj odgovor! b) Kako utječe na visinu zvuka brzina auta koji prometuje na utorima? Obrazloži svoj odgovor! c) Ako se jedan automobil kreće brzinom od 90 km/h kolika treba biti udaljenost utora, da čujemo zvuk od 250 Hz? 1812 írásbeli vizsga 12 / május 20.

13 a) b) c) Ukupno 5 bodova 5 bodova 5 bodova 15 bodova 1812 írásbeli vizsga 13 / május 20.

14 Od zadataka 3/A i 3/B trebate riješiti samo jedan. Na unutrašnjoj strani naslovnice trebate naznačiti koji ste zadatak odabrali! 3/A Nekoliko podataka iz tehničke tabele Bugatti Veyron-a: Masa: 1888 kg Maksimalna brzina: 408,3 km/h Snaga motora 1001 KS (736 kw) Podaci ubrzanja: km/h 2,5 s km/h 7,3 s km/h 16,7 s km/h 55 s Izvor: Izvor: a) Odredite koliko je prosječno ubrzanje automobila, odnosno kolika je prosječna(srednja) ukupna sila, koja auto ubrzava u navedenim etapama brzine od km/h, km/h, km/h, odnosno km/h! Odredite pripadne vrijednosti promjena kinetičke energije za pojedine etape! Dobivene rezultate napišite u tabelu na dnu stranice! b) Odredite i upišite u tabelu, kolika je bila prosječna korištena snaga za ubrzanje motora za pojedine etape! c) Na kojoj je etapi motor trebao svladati najmanji zračni otpor? Obrazložite svoj odgovor! etapa km/h prosječno ubrzanje (m/s 2 ) prosječna ukupna sila (N) promjena kinetičke energije (kj) prosječna korisna snaga (kw) km/h km/h km/h 1812 írásbeli vizsga 14 / május 20.

15 1812 írásbeli vizsga 15 / május 20.

16 a) b) c) Ukupno 8 bodova 8 bodova 4 boda 20 bodova 1812 írásbeli vizsga 16 / május 20.

17 3/B Ako zemlja uopće ne bi imala atmosferu, prosječna temperatura njene površine bi umjesto 14 C bila otprilike 18 C. Na površinsku temperaturu izvanredno veliki uticaj ima vodena para, ugljični dioksid i svaki "staklenički plin"( na primjer metan) koji u vidljivom spektru u velikoj mjeri propuštaju, a u infracrvenom spektru u značajnoj mjeri apsorbiraju elektromagnetske zrake koje padaju na njih. (Mjerna jedinica na okomitoj osi izražava energiju zračenja na jedinicu površine, u odnosu na vrijeme.) Izvor: Zračenje 6000 K toplog tijela Zračenje Sunca na rubu atmosfere Zemlje Zračenje Sunca na zemljinoj površini Spektralno zračenje [kw/m 2.nm ] Valna duljina [nm] vidljiva svjetlost Infracrveno (toplinsko) zračenje zračenje iza ljubičastog spektra a) Kako dolazi proizvedena energija Sunca na Zemlju? Kako jedna planeta predaje energiju svojoj okolini? b) Koja je razlika između duljine valova emitiranog zračenja jedne hladnije zvijezde crvenog svjetla i jedne toplije zvijezde plavog svjetla? c) Što se događa sa vidljivim zračenjem koje dolazi od Sunca i stiže do ruba atmosfere? Kakvo mu je međudjelovanje sa atmosferom? Što se događa sa najvećim dijelom zračenja koje dopire do površine Zemlje? Kako to utiče na fizičko stanje Zemljine površine? d) Na grafikonu se vidi i to, da atmosfera ne propušta jedan dio infracrvenih zraka. Što se dešava sa zrakama infracrvenog spektra koje zrače od Zemlje prema svemiru? Kako se nazivaju oni atmosferskih plinovi, koji ne propuštaju sa Zemlje zračene infracrvene zrake? e) Kako i na koji način može utjecati čovjekova djelatnost na prosječnu temperaturu Zemljine atmosfere, puštanjem ugljičnog- dioksida u atmosferu? 1812 írásbeli vizsga 17 / május 20.

18 1812 írásbeli vizsga 18 / május 20.

19 a) b) c) d) e) Ukupno 4 boda 6 bodova 4 boda 4 boda 20 bodova 1812 írásbeli vizsga 19 / május 20.

20 Pozor! Ispunjava učitelj ispravljač! broj bodova maksimalan postignut I. Odgovori po izboru 40 II. Složeni zadaci 50 Broj bodova pismenog dijela ispita 90 nadnevak učitelj ispravljač I. Feleletválasztós kérdéssor II. Összetett feladatok pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző 1812 írásbeli vizsga 20 / május 20.

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0911_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0911_szerb.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Више

Fizika szerb nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI

Fizika szerb nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI Fizika szerb nyelven középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. május 17. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Матурски радови

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 22. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 22. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapo

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 22. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 22. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapo ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 22. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 22. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_0911_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_0911_szerb.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika

Више

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 9. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 9. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 9. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 9. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pót

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pót ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika

Више

Microsoft Word - Fizika_kozep_irasbeli_javitasi_1011_szerb.doc

Microsoft Word - Fizika_kozep_irasbeli_javitasi_1011_szerb.doc Fizika szerb nyelven középszint 1011 É RETTSÉGI VIZSGA 010. október 8. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Радње треба

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_1011_horvat.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_1011_horvat.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 19. MATEMATIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 19. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Више

Ponovimo Grana fizike koja proučava svijetlost je? Kroz koje tvari svjetlost prolazi i kako ih nazivamo? IZVOR SVJETLOSTI je tijelo koje zr

Ponovimo Grana fizike koja proučava svijetlost je? Kroz koje tvari svjetlost prolazi i kako ih nazivamo? IZVOR SVJETLOSTI je tijelo koje zr Ponovimo Grana fizike koja proučava svijetlost je? Kroz koje tvari svjetlost prolazi i kako ih nazivamo? IZVOR SVJETLOSTI je tijelo koje zrači svjetlost. Primarni: Sunce, zvijezde, Sekundarni: Mjesec,

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 8. 8:00 I. Időtartam: 57 perc Pót

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 8. 8:00 I. Időtartam: 57 perc Pót ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 8. 8:00 I. Időtartam: 57 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Időtartam: 300 perc Pótlapok sz

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Időtartam: 300 perc Pótlapok sz ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 20. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 20. 8:00 Időtartam: 300 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

1. Tijela i tvari Sva tijela zauzimaju prostor. Tijela su načinjena od tvari. Tvari se mogu nalaziti u trima agregacijskim stanjima: čvrstom, tekućem

1. Tijela i tvari Sva tijela zauzimaju prostor. Tijela su načinjena od tvari. Tvari se mogu nalaziti u trima agregacijskim stanjima: čvrstom, tekućem 1. Tijela i tvari Sva tijela zauzimaju prostor. Tijela su načinjena od tvari. Tvari se mogu nalaziti u trima agregacijskim stanjima: čvrstom, tekućem i plinovitom. Mjerenje je postupak kojim fizičkim veličinama

Више

Ukupno bodova:

Ukupno bodova: Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 56. ŽUPANIJSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA 204. PISANA PROVJERA ZNANJA 8. RAZRED Zaporka učenika: ukupan zbroj bodova pisanog uratka

Више

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc Dopunski zadaci za vježbu iz MFII Za treći kolokvij 1. U paralelno strujanje fluida gustoće ρ = 999.8 kg/m viskoznosti μ = 1.1 1 Pa s brzinom v = 1.6 m/s postavljana je ravna ploča duljine =.7 m (u smjeru

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_szerb.doc Matematika szerb nyelven középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN МАТЕМАТИКА KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA МАТУРСКИ ИСПИТ СРЕДЊЕГ СТЕПЕНА Az írásbeli vizsga időtartama: 180

Више

Toplinska i električna vodljivost metala

Toplinska i električna vodljivost metala Električna vodljivost metala Cilj vježbe Određivanje koeficijenta električne vodljivosti bakra i aluminija U-I metodom. Teorijski dio Eksperimentalno je utvrđeno da otpor ne-ohmskog vodiča raste s porastom

Више

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура,

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, електрични отпор б) сила, запремина, дужина г) маса,

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Određivanje relativne permitivnosti sredstva Cilj vježbe Određivanje r

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Određivanje relativne permitivnosti sredstva Cilj vježbe Određivanje r Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje relativne permitivnosti stakla, plastike, papira i zraka mjerenjem kapaciteta pločastog kondenzatora U-I

Више

Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_1013_horvat

Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_1013_horvat Matematika horvát nyelven középszint 1013 ÉRETTSÉGI VIZSGA 013. május 7. MATEMATIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Formalni

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FÖLDRAJZ HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00 I. Időtartam: 25 perc P

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FÖLDRAJZ HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00 I. Időtartam: 25 perc P ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 17. FÖLDRAJZ HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 17. 14:00 I. Időtartam: 25 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske optike (lom i refleksija svjetlosti). Određivanje žarišne daljine tanke leće Besselovom metodom. Teorijski dio Zrcala i leće su objekti

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0802.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0802.doc Matematika szerb nyelven középszint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Важне

Више

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0802_szerbH.doc

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0802_szerbH.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 6. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 6. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifič

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifič Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifični naboja elektrona (omjer e/me) iz poznatog polumjera putanje elektronske zrake u elektronskoj cijevi, i poznatog napona i jakosti

Више

C2 MATEMATIKA 1 ( , 3. kolokvij) 1. Odredite a) lim x arctg(x2 ), b) y ( 1 2 ) ako je y = arctg(4x 2 ). c) y ako je y = (sin x) cos x. (15 b

C2 MATEMATIKA 1 ( , 3. kolokvij) 1. Odredite a) lim x arctg(x2 ), b) y ( 1 2 ) ako je y = arctg(4x 2 ). c) y ako je y = (sin x) cos x. (15 b C2 MATEMATIKA 1 (20.12.2011., 3. kolokvij) 1. Odredite a) lim x arctg(x2 ), b) y ( 1 2 ) ako je y = arctg(4x 2 ). c) y ako je y = (sin x) cos x. 2. Izračunajte osjenčanu površinu sa slike. 3. Automobil

Више

Azonosító jel: биле ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtart

Azonosító jel: биле ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtart биле ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 17. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Више

Microsoft PowerPoint - Odskok lopte

Microsoft PowerPoint - Odskok lopte UTJEČE LI TLAK ZRAKA NA ODSKOK LOPTE? Učenici: Antonio Matas (8.raz.) Tomislav Munitić (8.raz.) Mentor: Jadranka Vujčić OŠ Dobri Kliška 25 21000 Split 1. Uvod Uspjesi naših olimpijaca i održavanje svjetskog

Више

Fizika_emelt_irasbeli_javitasi_1311_szerb

Fizika_emelt_irasbeli_javitasi_1311_szerb Fizika szerb nyelven emelt szint 3 ÉRETTSÉGI VIZSGA 03. május 6. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Писмене задтаке

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Interferencija i valna priroda svjetlosti FIZIKA PSS-GRAD 23. siječnja 2019. 27.1 Načelo linearne superpozicije Kad dva svjetlosna vala, ili više njih, prolaze kroz istu točku, njihova se električna polja

Више

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila TEST 16 1. Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila na kolovozu? 1. minimalno 150 m iza vozila; 1 2. minimalno

Више

Matematika horvát nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1813 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 7. MATEMATIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI

Matematika horvát nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1813 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 7. MATEMATIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI Matematika horvát nyelven középszint 83 ÉRETTSÉGI VIZSGA 09. május 7. MATEMATIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Važne informacije

Више

24. DRŽAVNO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova povj

24. DRŽAVNO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova povj 4. DRŽAVNO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE 07. GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova povjerenstva... Mjesto i nadnevak: Topusko,. travnja 07. Za

Више

MATEMATIKA viša razina MATA.29.HR.R.K1.24 MAT A D-S MAT A D-S029.indd :30:29

MATEMATIKA viša razina MATA.29.HR.R.K1.24 MAT A D-S MAT A D-S029.indd :30:29 MATEMATIKA viša razina MAT9.HR.R.K.4.indd 9.9.5. ::9 Prazna stranica 99.indd 9.9.5. ::9 OPĆE UPUTE Pozorno pročitajte sve upute i slijedite ih. Ne okrećite stranicu i ne rješavajte zadatke dok to ne odobri

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Lom svjetlosti LEĆE I OPTIČKI INSTRUMENTI FIZIKA PSS-GRAD 23. siječnja 2019. 26.1 Indeks loma 8 Kroz vakuum, svjetlost putuje brzinom c = 3,0 10 m/s Kroz tvar, svjetlost putuje brzinom manjom od brzine

Више

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_jav_utmut_0513_szerb_modos.doc

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_jav_utmut_0513_szerb_modos.doc Földrajz szerb nyelven középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. FÖLDRAJZ SZERB NYELVEN ГЕОГРАФИЈА KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA МАТУРСКИ ИСПИТ СРЕДЊЕГ СТЕПЕНА Az írásbeli vizsga időtartama: 120

Више

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_I0521_horvatH.doc

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_I0521_horvatH.doc Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. FÖLDRAJZ HORVÁT NYELVEN ZEMLJOPIS 2006. május 16. 14:00 KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA PISMENI ISPIT SREDNJEG STUPNJA I. Időtartam: 20 perc Vrijeme

Више

Microsoft PowerPoint - predavanje_sile_primena_2013

Microsoft PowerPoint - predavanje_sile_primena_2013 Примене Њутнових закона Претпоставке Објекти представљени материјалном тачком занемарите ротацију (за сада) Масе конопаца су занемариве Заинтересовани смо само за силе које делују на објекат можемо да

Више

1 MATEMATIKA 1 (prva zadaća) Vektori i primjene 1. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. O

1 MATEMATIKA 1 (prva zadaća) Vektori i primjene 1. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. O http://www.fsb.hr/matematika/ (prva zadać Vektori i primjene. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. Označite CA= a, CB= b i izrazite vektore CM i CN pomoću vektora a i b..

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0611_horvatH.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0611_horvatH.doc Matematika horvát nyelven középszint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. május 9. MATEMATIKA HORVÁT NYELVEN MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA PISMENI ISPIT SREDNJEG STUPNJA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Више

Microsoft Word - mat_szerb_kz_1flap.doc

Microsoft Word - mat_szerb_kz_1flap.doc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA СРЕДЊИ СТЕПЕН I. 45 минута Време за решавање задатака је 45 минута, након његовог истека треба завршити са радом. Редослед решавања задатака је произвољан. Приликом

Више

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

Kanalni ventilatori Kanalni ventilatori za sustave komforne ventilacije Širok raspon protoka: 400 do m³/h Lakirano kućište u standardnoj izvedb

Kanalni ventilatori Kanalni ventilatori za sustave komforne ventilacije Širok raspon protoka: 400 do m³/h Lakirano kućište u standardnoj izvedb za sustave komforne ventilacije Širok raspon protoka: 400 do 35.000 m³/h Lakirano kućište u standardnoj izvedbi Primjena kanalni ventilatori, za odsis i dovod zraka, Ograničenje upotrebe: temperatura zraka

Више

MAT B MATEMATIKA osnovna razina MATB.38.HR.R.K1.20 MAT B D-S

MAT B MATEMATIKA osnovna razina MATB.38.HR.R.K1.20 MAT B D-S MAT B MATEMATIKA osnovna razina MAT38.HR.R.K. Prazna stranica 99 OPĆE UPUTE Pozorno pročitajte sve upute i slijedite ih. Ne okrećite stranicu i ne rješavajte zadatke dok to ne odobri dežurni nastavnik.

Више

Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 57. ŽUPANIJSKO/KLUPSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA PISANA PROVJERA ZNANJA 5.

Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 57. ŽUPANIJSKO/KLUPSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA PISANA PROVJERA ZNANJA 5. Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 57. ŽUPANIJSKO/KLUPSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA 205. PISANA PROVJERA ZNANJA 5. RAZRED Zaporka učenika: Ukupan zbroj bodova pisanog

Више

3

3 KONTROLNI ISPIT ZANIMANJE: AUTOMEHANIČAR IME I PREZIME:. RADNA PROBA Uređenje dijela upravljačkog sustava vozila Za uspješno obavljen zadatak kandidat treba: opisati postupak rada izabrati odgovarajući

Више

Microsoft Word - 6ms001

Microsoft Word - 6ms001 Zadatak 001 (Anela, ekonomska škola) Riješi sustav jednadžbi: 5 z = 0 + + z = 14 4 + + z = 16 Rješenje 001 Sustav rješavamo Gaussovom metodom eliminacije (isključivanja). Gaussova metoda provodi se pomoću

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Kinematika u dvije dimenzije FIZIKA PSS-GRAD 11. listopada 017. PRAVOKUTNI KOORDINATNI SUSTAV U RAVNINI I PROSTORU y Z (,3) 3 ( 3,1) 1 (0,0) 3 1 1 (x,y,z) x 3 1 O ( 1.5,.5) 3 x y z Y X PITANJA ZA PONAVLJANJE

Више

Uvod u obične diferencijalne jednadžbe Metoda separacije varijabli Obične diferencijalne jednadžbe Franka Miriam Brückler

Uvod u obične diferencijalne jednadžbe Metoda separacije varijabli Obične diferencijalne jednadžbe Franka Miriam Brückler Obične diferencijalne jednadžbe Franka Miriam Brückler Primjer Deriviranje po x je linearan operator d dx kojemu recimo kao domenu i kodomenu uzmemo (beskonačnodimenzionalni) vektorski prostor funkcija

Више

Microsoft Word - Horvat_nepismeret_kozep_irasbeli_0621H.doc

Microsoft Word - Horvat_nepismeret_kozep_irasbeli_0621H.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 29. HORVÁT NÉPISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 29. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Више

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka)

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka) . B. Zapišimo zadane brojeve u obliku beskonačno periodičnih decimalnih brojeva: 3 4 = 0.7, = 0.36. Prvi od navedenih četiriju brojeva je manji od 3 4, dok su treći i četvrti veći od. Jedini broj koji

Више

mfb_april_2018_res.dvi

mfb_april_2018_res.dvi Универзитет у Београду Машински факултет Катедра за механику флуида МЕХАНИКА ФЛУИДА Б Писмени део испита Име и презиме:... Броj индекса:... Напомене: Испит траjе 80 минута. Коришћење литературе ниjе дозвољено!

Више

Microsoft Word - predavanje8

Microsoft Word - predavanje8 DERIVACIJA KOMPOZICIJE FUNKCIJA Ponekad je potrebno derivirati funkcije koje nisu jednostavne (složene su). Na primjer, funkcija sin2 je kompozicija funkcija sin (vanjska funkcija) i 2 (unutarnja funkcija).

Више

Prva skupina

Prva skupina Prva skupina 1. Ravnoteža napetosti, vrste deformacija, te Lameove jednadžbe i njihovo značenje. 2. Prijenosna funkcija i frekventni odziv generaliziranog mjernog sustava. 3. Građa unutrašnjosti Zemlje.

Више

Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 58.ŠKOLSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA PISANA PROVJERA ZNANJA - 5. razred Za

Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 58.ŠKOLSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA PISANA PROVJERA ZNANJA - 5. razred Za Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 58.ŠKOLSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA 206. PISANA PROVJERA ZNANJA - 5. razred Zaporka učenika: (peteroznamenkasti broj i riječ) Ukupan

Више

Konstr

Konstr 7. FTG10OM1 BEZHALOGENI VATROOTPORNI ENERGETSKI I SIGNALNI KABEL Izolirani gumom G10 i oplašteni termoplastičnim LSOH plaštem Tipska oznaka: FTG10OM1 E90 Norma: CEI 20-45 Nazivni napon: 0, 6 / 1 kv Ispitni

Више

Prikaz slike na monitoru i pisaču

Prikaz slike na monitoru i pisaču CRT monitori s katodnom cijevi i LCD monitori na bazi tekućih kristala koji su gotovo istisnuli iz upotrebe prethodno navedene. LED monitori- Light Emitting Diode, zasniva se na elektrodama i diodama koje

Више

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc I област. У колу сталне струје са слике познато је: а) када је E, E = и E = укупна снага 3 отпорника је P = W, б) када је E =, E и E = укупна снага отпорника је P = 4 W и 3 в) када је E =, E = и E укупна

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

Programiranje 2 popravni kolokvij, 15. lipnja Ime i prezime: JMBAG: Upute: Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i brisanj

Programiranje 2 popravni kolokvij, 15. lipnja Ime i prezime: JMBAG: Upute: Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i brisanj Upute: Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i brisanje, te službeni šalabahter. Kalkulatori, mobiteli, razne neslužbene tablice, papiri i sl., nisu dozvoljeni! Sva rješenja napišite

Више

1 Vježba 11. ENERGETSKE PROMJENE PRI OTAPANJU SOLI. OVISNOST TOPLJIVOSTI O TEMPERATURI. Uvod: Prilikom otapanja soli u nekom otapalu (najčešće je to v

1 Vježba 11. ENERGETSKE PROMJENE PRI OTAPANJU SOLI. OVISNOST TOPLJIVOSTI O TEMPERATURI. Uvod: Prilikom otapanja soli u nekom otapalu (najčešće je to v 1 Vježba 11. ENERGETSKE PROMJENE PRI OTAPANJU SOLI. OVISNOST TOPLJIVOSTI O TEMPERATURI. Uvod: Prilikom otapanja soli u nekom otapalu (najčešće je to voda) istodobno se odvijaju dva procesa. Prvi proces

Више

ŠKOLSKO/OPĆINSKO/GRADSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE 2014

ŠKOLSKO/OPĆINSKO/GRADSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE 2014 ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE 06. GODINE Razred ili kategorija natjecanja: 5. razred Zaporka Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova Županijskog povjerenstva... Mjesto i nadnevak: Za rješavanje

Више

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći,

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, skuplji i lošijih karakteristika od trofaznog iste

Више

Zadaci s pismenih ispita iz matematike 2 s rješenjima MATEMATIKA II x 4y xy 2 x y 1. Odredite i skicirajte prirodnu domenu funkcije cos ln

Zadaci s pismenih ispita iz matematike 2 s rješenjima MATEMATIKA II x 4y xy 2 x y 1. Odredite i skicirajte prirodnu domenu funkcije cos ln Zadaci s pismenih ispita iz matematike s rješenjima 0004 4 Odredite i skicirajte prirodnu domenu funkcije cos ln f, Arc Izračunajte volumen tijela omeđenog plohama z e, 9 i z 0 Izračunajte ln e d,, ln

Више

5

5 5. RADNA PROBA Uređenje dijela sustava za paljenje i ubrizgavanje kod Ottovih motora ili uređenje sustava za ubrizgavanje kod Dieselovih motora Za uspješno obavljen zadatak kandidat treba: opisati postupak

Више

Primjena neodredenog integrala u inženjerstvu Matematika 2 Erna Begović Kovač, Literatura: I. Gusić, Lekcije iz Matematike 2

Primjena neodredenog integrala u inženjerstvu Matematika 2 Erna Begović Kovač, Literatura: I. Gusić, Lekcije iz Matematike 2 Primjena neodredenog integrala u inženjerstvu Matematika 2 Erna Begović Kovač, 2019. Literatura: I. Gusić, Lekcije iz Matematike 2 http://matematika.fkit.hr Uvod Ako su dvije veličine x i y povezane relacijom

Више

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0822_szerb.doc

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0822_szerb.doc Biológia szerb nyelven középszint 0822 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 15. BIOLÓGIA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Упутство

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МОБИЛНЕ МАШИНЕ II предавање 4.2 \ ослоно-кретни механизми на точковима, кинематика и динамика точка Кинематика точка обимна брзини точка: = t транслаторна брзина точка: = t Услов котрљања точка без проклизавања:

Више

Sveučilišni preddiplomski studij Biotehnologija i istraživanje lijekova Akademska godina 2017./18. FIZIKA 1. KOLOKVIJ IME I PREZIME BROJ BO

Sveučilišni preddiplomski studij Biotehnologija i istraživanje lijekova Akademska godina 2017./18. FIZIKA 1. KOLOKVIJ IME I PREZIME BROJ BO Sveučilišni preddiplomski studij Biotehnologija i istraživanje lijekova Akademska godina 2017./18. FZKA 1. KOLOKVJ 16.2.2018. ME PREZME BROJ BODOVA Upute za pisanje kolokvija: Pri rješavanju zadataka pazite

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - studeni osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - studeni osnovna razina - rje\232enja) 1. C. Imamo redom: I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA 9 + 7 6 9 + 4 51 = = = 5.1 18 4 18 8 10. B. Pomoću kalkulatora nalazimo 10 1.5 = 63.45553. Četvrta decimala je očito jednaka 5, pa se zaokruživanje vrši

Више

Fizika Detaljni izvedbeni plan Prediplomski studij: Biotehnologija i istraživanje lijekova, I godina ECTS bodovi: 6 Nastavno opterećenje/sati: 40 sati

Fizika Detaljni izvedbeni plan Prediplomski studij: Biotehnologija i istraživanje lijekova, I godina ECTS bodovi: 6 Nastavno opterećenje/sati: 40 sati Fizika Detaljni izvedbeni plan Prediplomski studij: Biotehnologija i istraživanje lijekova, I godina ECTS bodovi: 6 Nastavno opterećenje/sati: 40 sati (30P+10V) Praktikum: 20 sati (S) Voditelj predmeta:

Више

UDŽBENIK 2. dio

UDŽBENIK 2. dio UDŽBENIK 2. dio Pročitaj pažljivo Primjer 1. i Primjer 2. Ova dva primjera bi te trebala uvjeriti u potrebu za uvo - denjem još jedne vrste brojeva. Primjer 1. Živa u termometru pokazivala je temperaturu

Више

SKUPOVI TOČAKA U RAVNINI 1.) Što je ravnina? 2.) Kako nazivamo neomeđenu ravnu plohu? 3.) Što je najmanji dio ravnine? 4.) Kako označavamo točke? 5.)

SKUPOVI TOČAKA U RAVNINI 1.) Što je ravnina? 2.) Kako nazivamo neomeđenu ravnu plohu? 3.) Što je najmanji dio ravnine? 4.) Kako označavamo točke? 5.) SKUPOVI TOČAKA U RAVNINI 1.) Što je ravnina? 2.) Kako nazivamo neomeđenu ravnu plohu? 3.) Što je najmanji dio ravnine? 4.) Kako označavamo točke? 5.) U kakvom međusobnom položaju mogu biti ravnina i točka?

Више

8. predavanje Vladimir Dananić 17. travnja Vladimir Dananić () 8. predavanje 17. travnja / 14

8. predavanje Vladimir Dananić 17. travnja Vladimir Dananić () 8. predavanje 17. travnja / 14 8. predavanje Vladimir Dananić 17. travnja 2012. Vladimir Dananić () 8. predavanje 17. travnja 2012. 1 / 14 Sadržaj 1 Izmjenični napon i izmjenična struja Inducirani napon 2 3 Izmjenični napon Vladimir

Више

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova Župan

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova Župan ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE 05. GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova Županijskog povjerenstva... Mjesto i nadnevak: Za rješavanje

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Električna potencijalna energija i potencijal FIZIKA PSS-GRAD 20. prosinca 2017. 19.1 Potencijalna energija W AB = m g h B m g h A = m g Δ h W AB = E p B E p A = Δ E p (a na lo p gi ja onav l s gr janj

Више

BS-predavanje-3-plinovi-krutine-tekucine

BS-predavanje-3-plinovi-krutine-tekucine STRUKTURA ČISTIH TVARI Pojam temperature Porastom temperature raste brzina gibanja plina, osciliranje atoma i molekula u kristalu i tekućini Temperatura izražava intenzivnost gibanja atoma i molekula u

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2018/2019. година

Више

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 006/007 године разред. Електрични систем се састоји из отпорника повезаних тако

Више

Прегријавање електромотора

Прегријавање електромотора 1. Електрична тестера када се обрће нормалном брзином повлачи релативно малу јачину струје. Али ако се тестера заглави док сијече комад дрвета, осовина мотора је спријечена да се обрће па долази до драматичног

Више

Z-16-48

Z-16-48 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 181-668 На основу

Више

Matematika horvát nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 8. MATEMATIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI

Matematika horvát nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1712 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 8. MATEMATIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI Matematika horvát nyelven középszint 171 ÉRETTSÉGI VIZSGA 018. május 8. MATEMATIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Važne informacije

Више

2

2 2. RADNA PROBA Uređenje dijela transmisije Za uspješno obavljen zadatak kandidat treba: opisati postupak rada izabrati odgovarajući alat i pribor izabrati potrošni materijal (po potrebi) izvesti postupak

Више

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH  VODOVA SIGURNOST U PRIMJENI ELEKTRIČNE ENERGIJE 6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA Izv.prof. dr.sc. Vitomir Komen, dipl.ing.el. 1/14 SADRŽAJ: 6.1 Sigurnosni razmaci i sigurnosne

Више

Sonniger katalog_2017_HR_ indd

Sonniger katalog_2017_HR_ indd Br. 1 u Europi Novo u ponudi zračna zavjesa G R I J A Č I Z R A K A Z R A Č N E Z A V J E S E Br. 1 u Europi SONNIGER JE EUROPSKI PROIZVOĐAČ MODERNIH, EKOLOŠKI I OPTIMALNO ODABRANIH UREĐAJA ZA TRŽIŠTE

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nedjelja 6 - Lekcija Projiciranje Postupci projiciranja Projiciranje je postupak prikazivanja oblika nekog, u opštem slučaju trodimenzionalnog, predmeta dvodimenzionalnim crtežom. Postupci projiciranja

Више

12_vjezba_Rj

12_vjezba_Rj 1. zadatak Industrijska parna turbina treba razvijati snagu MW. U turbinu ulazi vodena para tlaka 0 bara i temperature 400 o C, u kojoj ekspandira adijabatski na 1 bar i 10 o C. a) Potrebno je odrediti

Више

23. siječnja od 13:00 do 14:00 Školsko natjecanje / Osnove informatike Srednje škole RJEŠENJA ZADATAKA S OBJAŠNJENJIMA Sponzori Medijski pokrovi

23. siječnja od 13:00 do 14:00 Školsko natjecanje / Osnove informatike Srednje škole RJEŠENJA ZADATAKA S OBJAŠNJENJIMA Sponzori Medijski pokrovi 3. siječnja 0. od 3:00 do 4:00 RJEŠENJA ZADATAKA S OBJAŠNJENJIMA Sponzori Medijski pokrovitelji Sadržaj Zadaci. 4.... Zadaci 5. 0.... 3 od 8 Zadaci. 4. U sljedećim pitanjima na pitanja odgovaraš upisivanjem

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz ni\236a razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz ni\236a razina - rje\232enja) 1. C. Imamo redom: I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA. B. Imamo redom: 0.3 0. 8 7 8 19 ( 3) 4 : = 9 4 = 9 4 = 9 = =. 0. 0.3 3 3 3 3 0 1 3 + 1 + 4 8 5 5 = = = = = = 0 1 3 0 1 3 0 1+ 3 ( : ) ( : ) 5 5 4 0 3.

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_1112_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_1112_szerb.doc Matematika szerb nyelven középszint 111 É RETTSÉGI VIZSGA 011. október 18. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Формални

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/ Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/2014. година УПУТСТВО ЗА РАД Тест који треба да решиш

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz osnovna razina - rje\232enja) 5 5: 5 5. B. Broj.5 možemo zapisati u obliku = =, a taj broj nije cijeli broj. 0 0 : 5 Broj 5 je iracionalan broj, pa taj broj nije cijeli broj. Broj 5 je racionalan broj koji nije cijeli broj jer broj

Више

Vaillant BiH 2017 cjenik final web.pdf

Vaillant BiH 2017 cjenik final web.pdf Zidni ventilokonvektori arovair WN... 355 Kasetni ventilokonvektori arovair KN... 358 Parapetni ventilokonvektori arovair CN...361 Kanalni ventilokonvektori arovair DN... 364 Pribor za ventilokonvektore...367

Више

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i gumica, hemijska olovka, geometrijski pribor. Upotreba

Више

Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСП

Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСП Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2018/2019. година СЕДМИ РАЗРЕД ТЕСТ СПОСОБНОСТИ

Више

nZEB in Croatia

nZEB in Croatia EN-EFF New concept training for energy efficiency Termografsko snimanje Varaždin, 22.05.2018 Uvod IC termografija Infracrvena (IC) termografija je beskontaktna metoda mjerenja temperature i njezine raspodjele

Више

Energija

Energija Mali obrazovni priručnik Riječ energija nastala je od grčke riječi energos što znači aktivnost. Energija je uzrok svemu što se događa oko nas. Sve što nas okružuje zasnovano je na korištenju energije.

Више

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 Időtartam: 240 pe

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 Időtartam: 240 pe ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 5. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 5. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - svibanj osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - svibanj osnovna razina - rje\232enja) I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA 1. A. Svih pet zadanih razlomaka svedemo na najmanji zajednički nazivnik. Taj nazivnik je najmanji zajednički višekratnik brojeva i 3, tj. NZV(, 3) = 6. Dobijemo: 15 1, 6

Више