27 Predrag Piper.vp

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "27 Predrag Piper.vp"

Транскрипт

1 ISSN x, LXIV (2008), p. ( ) UDK ' ; '37 ID Gramatika granice PREDRAG PIPER (Beograd) GRAMATIKA GRANICE* da dosegne do one tajanstvene granice gde qudska misao postaje izvori{te `ive re~i (M. Ivi}, Lingvistika u ovim sada{wim, sedamdesetim // Letopis Matice srpske, 1975, CLI, kw.416,sv.6,str.828). Polaze}i od istra`ivawa Milke Ivi} o sistemu mesnih pade`a, kao i od teorije semanti~kih lokalizacija i srodnih istra`ivawa, autoruovomraduiznositezudajevi{egramati~kihkategorijausrpskomjeziku(saimplikacijamakojeva`eizadrugeslovenskejezike)povezano semanti~kim kriterijumom granice, pomo}u koga se u nau~noj literaturi obja{wava sadr`aj pojedinih takvih kategorija i na~in wihovog funkcionisawa. To se dokazuje na primeru kategorija spacijalnosti, temporalnosti, aspektualnosti, akcionalnosti, superlativnosti, ekscesivnosti i na nekim drugim primerima. Iznosi se teza da je vi{e gramati~kih kategorija povezano u zaseban (hiper)kategorijalni kompleks povezan relevantno{}u semanti~kog kriterijuma granice za sve wime obuhva}ene kategorije. Kqu~ne re~i: srpski jezik, granica, teorija semanti~kih lokalizacija, op{ta semantika, gramati~ke kategorije. 1. U nau~nom opusu Milke Ivi} postoji niz radova kojima se utirao put mnogim kasnijim istra`ivawima u odre enim oblastima nauke o srpskom jeziku, slavistike i op{te lingvistike. Takvi su i radovi Milke Ivi} o iskazivawu prostornih zna~ewa u srpskom jeziku. I autor ovih redova se, pro~itav{i (davne godine) radove Milke Ivi} o sistemu mesnih pade`a (Ivi} 1957, 1965), ~vrsto i trajno opredelio da u prostoru jezika ispituje semantiku i sintaksu konstrukcija sa prostornim zna~ewem i gramati~ku arhitekturu izraza kojima se razli~ita neprostorna zna~ewa iskazuju prema prostornim kriterijumima, ~emu je i ovaj ~lanak najnoviji prilog. * Rad je nastao u okviru projekta Opis i standardizacija savremenog srpskog jezika, koji finansira Ministarstvo nauke Republike Srbije.

2 308 Ju`noslovenski filolog ßHÇç (2008) 2. Granica je prostor kojim se zavr{ava jedna pojava, i od kojeg po~iwe druga, u kojem se dodiruju dva identiteta, dve posebnosti. Zbog takvog pojmovnog sadr`aja granica je kqu~na re~ u svakom jeziku i svakoj kulturi koja dr`i do svog identiteta, a bez toga nijedna kultura ne bi opstala. Neki kqu~ni pojmovi su u semanti~kim strukturama pojedinih jezika vi{e gramatikalizovani, kao zna~ewa gramati~kih kategorija, npr. u slovenskim jezicima koli~ina, vreme, lice, dok su drugi mawe gramatikalizovani, npr. zbirnost, materija, recipro~nost, ili se izra`avaju prvenstveno leksi~ki, npr. nazivi za boje. Ovde se ne}e ulaziti u metodolo{ko pitawe najpouzdanijeg na~ina utvr ivawa statusa kqu~ne re~i, ali se oslawawe na taj {iroko poznat teorijski pojam ovde uzima kao jedan umestan na~in zapo- ~iwawa razmatrawa o gramati~kim sredstvima iskazivawa zna~ewa granice u srpskom jeziku, sa implikacijama koje uglavnom va`e i za druge slovenske jezike. Ako se izvo ewe pojma granice iz pojma identiteta izo{tri, dolazi se do egzistencijalnog semanti~kog predikata biti, budu}i da se identitet, kao samosvojnost, svodi na (samo)prepoznavawe u vremenu i prostoru, odnosno na (samo)prepoznavawe da ne{to jeste isto u svim svojim pojavnim oblicima, i da je druk~ije od svega ostalog, koje nije to. Drugim re~ima, granica, bila ona prostorna, dru- {tvena, kulturna ili neka druga, pokazuje dokle ne{to jeste, i odaklene{tonijevi{eisto. Zbog takvog funkcionalnog zna~aja pojma granice semanti~ki koncept granice se odlikuje velikim potencijalom, koji se ispoqava u zna~ewima lekseme granica, u mogu}nostima spojivosti te lekseme sa drugim re~ima i oblicima i sa leksemama sa bliskim zna~ewima (npr. ta~ka, linija, me a, kraj, ivica, rub, vrh, dno, strana, okvir, mera itd.), u wihovom asocijativnom kapacitetu, frekventnosti, bogatstvu leksi~ko-semanti~kih paradigmatskih odnosa, razvijenosti tvorbenih i frazeolo{kih gnezda, u pareomiolo{kom potencijalu i u svim drugim bitnim kriterijumima koji se uzimaju u obzir u postupku konceptualne analize, a {to se ovde ne}e razmatrati jer je predmet ovog rada prvenstveno gramatika granice, a ne analiza koncepta granica. ^iwenica da je granica leksema sa primarno prostornim zna~ewem relevantna je za granicu kao semanti~ki kriterijum u gramatici jer je poznato da lekseme sa prostornim zna~ewem kao primarnim imaju, po pravilu, i razli~ita apstraktna, neprostorna zna~ewa dobijena metaforizacijom ili metonimizacijom wihovog primarnog prostornog zna~ewa. To je jedna od osnovnih oblasti interesovawa

3 Gramatika granice 309 kognitivne lingvistike u razli~itim wenim verzijama i {kolama. Gramati~ka zna~ewa su apstraktne prirode, a za mnoga gramati~ka zna~ewa je utvr eno, i mawe ili vi{e iscrpno dokazano, da su organizovana kao metafore prostornih odnosa koji su im u osnovi. Time smo se sasvim pribli`ili po~etku odgovora na pitawe da li se zna- ~ewa nekih gramati~kih kategorija mogu videti i objasniti ne samo kao semanti~ke strukture u ~ijoj su osnovi izvesni prostorni kriterijumi, nego, jo{ preciznije, kao semanti~ke strukture organizovane prema kriterijumu apstraktne granice, ~iji se sadr`aj razlikuje od slu~aja do slu~aja. Pojmovno-terminolo{ku te{ko}u u vezi sa utvr ivawem ~iwenice postoji li u gramati~kim sistemima semanti~ki kriterijum granice predstavqa to {to u postoje}im gramati~kim terminolo- {kim sistemima takvog jedinstvenog termina nema, iz ~ega sledi ili zakqu~ak da dati kriterijum ne postoji ili da on postoji pod nekim drugim nazivima. Ako po emo od pretpostavke da ne tra`imo ne{to {to ne postoji nego ne{to {to postoji u razli~itim pojavnim oblicima i pod razli~itim nazivima, trebalo bi navesti primere koji bi tu pretpostavku potvrdili. Jednu grupu takvih primera mogu predstavqati izrazi tipa odma}i od zida, raditi od sedam sati, zaplakati od sre}e, biti boqi od drugih i sl., kojima je na formalnom planu zajedni~ka upotreba predloga od u konstrukciji s genitivom, a na zna~ewskom planu, da je u sva ~etiri slu~aja re~ o nekakvoj po~etnoj ta~ki, bilo u prostoru, vremenu, uzro~nom odnosu ili odnosu pore ewa, {to se u semanti~koj teoriji podvodi pod op{te kategorijalno zna~ewe ablativnosti, koje ima vi{e u`ih kategorijalnih zna~ewa (u navedenim primerima spacijalno, temporalno, kauzalno, komparativno) i veliki broj konkretnih pojavnih oblika. Pomenuta po~etna ta~ka, koja ~ini su{tinu sadr`aja ablativnosti, zapravo je drugi naziv za grani~nu ta~ku, od koje po~iwe izvesno prostorno, vremensko itd. odmeravawe, a do koje postoji druk~iji prostorni, vremenski itd. status onoga {to se prikazuje u ablativnom odnosu. Vi ewu ablativnosti kao po~etne punktualne granice u naj{irem smislu saobrazno je vi ewe adlativnosti kao zavr{ne punktualne granice u naj{irem smislu, {to ilustruju primeri tipa doneti do auta, raditi do tri sata, dati do znawa. Iz toga sledi da je priroda i ablativnosti i adlativnosti odre ena semanti~kim kriterijumom granice kao konkretno ili apstraktno shva}ene ta~ke kojom se ome ava neka akcija.

4 310 Ju`noslovenski filolog ßHÇç (2008) 3. Takve ili sli~ne interpretacije ablativnosti i adlativnosti nisu nove u semanti~koj teoriji. Poku{aj wihovog sagledavawa u pojmovnom sistemu kojem pripadaju izlo`en je i u teoriji semanti~kih lokalizacija, za ~ije je po~etno uobli~avawe presudan bio podsticaj koji je do{ao od pomenutih radova Milke Ivi} o srpskohrvatskom pade`nom sistemu za ozna~avawe prostornih odnosa, a koji je posle vi{e autorovih pojedina~nih istra`ivawa u toj oblasti tokom dve decenije dobio razvijeniji i relativno zaokru`en oblik 1997, a u drugom, pro{irenom izdawu u kwizi Piper 2001, i koji je kasnije dogra ivan. 1 Istorija semanti~kih istra`ivawa je jednim delom istorija poku{aja ukrupwavawa semanti~kih kategorija, a jednim delom je istorija poku{aja usitwavawa bazi~nih semanti~kih komponenata. Ta dva na prvi pogled dijametralno razli~ita pristupa su u vi{e ta~aka i podudarna, pre svega nominalno, ali i ontolo{ki. Ovaj rad predstavqa nastavak poku{aja utvr ivawa sistema bazi~nih semanti~kih kriterijuma sa vrlo {irokim eksplanatornim mogu}nostima. U radu Piper 2001 objediwena su i upotpuwena ranija autorova istra`ivawa u toj oblasti, oslowena na istra`ivawa vi- {e drugih autora u dugoj vremenskoj liniji koja se`e od sredwovekovnih gramati~ara do lingvista modernog doba i koja je razvijana, korigovana i dogra ivana u okvirima vi{e nau~nih paradigmi, {kola i teorija, sukcesivno ili simultano. U osnovu teorije semanti~kih lokalizacija, izlo`ene u pomenutoj kwizi, stavqeno je shvatawe dagramati~keisemanti~kekategorije nisu ni strukturalno ni funkcionalno toliko me usobno razli~ite koliko to sugeri{u termini u kojima se one opisuju, odnosno da se mo`e postulirati postojawe principa natkategorijaln e l o k a l i z a c i j e, kao op{tijeg semanti~kog principa sa kognitivnom osnovom (koja je u refleksu kognitivne orijentacije, utvr enom u kognitivnoj psihologiji) kojim je ure eno funkcionisawe ve- }eg broja semanti~kih kategorija s razli~itim stepenom gramatikalizovanosti. Oblici i kriterijumi izra`avawa prostorne lokalizacije, kao jezi~ke slike vanjezi~kog prostora, mogu se sa dosta osnova smatrati prototipom ostvarivawa principa natkategorijalne lokalizacije, odnosno p r o t o l o k a l i z a c i j o m, u odnosu na apstraktnije vidove lokalizacija sa jezi~kim izrazom (npr. vremenske, uzro~ne, ciqne i dr.), koji imaju oslonac kako u samom principu natkategorijalne lokalizacije tako i u protolokalizaciji kao wegovom primar- 1 V. vi{e o tome i o srodnim istra`ivawima drugih autora u: Piper 2007.

5 Gramatika granice 311 nom pojavnom jezi~kom obliku, i koji, iako sa druk~ijim sadr`ajem od prostorne lokalizacije, imaju mawe ili vi{e vidqiva obele`ja prostornosti, kao osmi{qavawa neprostornih sadr`aja po obrascu jezi~kog osmi{qavawa prostornih lokalizacija. To se ispoqava i na planu kategorijalnih situacija kao invarijantnih i minimalnih struktura neophodnih za ostvarivawe odre enih kategorijalnih jezi~kih sadr`aja, jer kao {to je za kategorijalnu situaciju prostorne lokalizacije neophodno da u woj postoji prostorni lokalizator, objekat lokalizacije i orijentir, kao konkretizator odnosa izme u lokalizatora i objekta lokalizacije, npr. Auto je u gara`i (odnos izme u lokalizatora ozna~enog imenicom gara`a i objekta lokalizacije imenovanog kao auto, konkretizuje se u`im prostorom orijentira na koji u navedenom primeru upu}uje predlog u), to va`i i za lokalizacije ~iji sadr`aj nije prostorne prirode, npr. Raspust je u januaru. Jezi~ko osmi{qavawe jednog neprostornog odnosa po modelu prostornog predstavqa j e z i ~ k u m e t a l o k a l i - z a c i j u, kao {to lingvisti~ko obja{wavawe neke konstrukcije sa neprostornim zna~ewem pomo}u termina sa primarno prostornim zna~ewem i kriterijuma sa primarno prostornom funkcijom predstavqa lingvisti~ku metalokalizaciju. Obe vrste metalokalizacije su vrlo ~este bilo u jeziku (npr. sti}i na kraj vreme, zavr- {iti na brzinu na~in, haqina na pruge osobina, primiti na poklon ciq itd.), bilo u lingvistici (upotreba termina koji u svom sastavu imaju elemente kao {to su unutra{wi i spoqa{wi, eksterni i interni, centralni i periferni, u`i i {iri itd.), gde metalokalizacije mogu biti eksplicitno izvedene iz neke od verzija lokalisti~ke teorije pade`a ili neke srodne teorije, i tada se govori o l o k a l i s t i ~ k i m interpretacijama jezi~kih ~iwenica, ili mogu formulisane bez oslawawa na odgovaraju}u teoriju, i tada je re~ o kriptolokalisti~kim tuma~ewima jezi~kih pojava, formulisanim spontano i bez teorijskog osmi{qavawa. 2 U pomenutom radu obrazlo`ena je tako e ideja da se u osnovi vrlo {irokog kruga semanti~kih pojava nalaze dve vrste principa. Jedni obja{wavaju gde ne{to jeste ili gde ne{to nije u konkretno-prostornom smislu ili u sferama razli~itog stepena apstraktnosti (vreme, pripadawe, modus itd.), {to je formulisano kao princip intralokalizovanosti / ekstralokalizovanosti (kojem su u osnovi srodni principi centralnosti / perifernosti, proksimalnosti / distalnosti i sl.), i prema kojem se pojave jezi~ki osmi- 2 Vi{e o tome v. tako e u: Piper 2001, 45.

6 312 Ju`noslovenski filolog ßHÇç (2008) {qavajunakategorijalnomnivouprematomedalisevidekaofenomeni unutar ili izvan ne~ega. Druga grupa principa kategorijalizuje mogu}nost promene stawa, i to kao odsustvo usmerenosti (lok a t i v n o s t) ili usmerenost: polaznu, sredi{wu ili zavr{nu (a b l a t i v n o s t, p e r l a t i v n o s t, a d l a t i v n o s t). Iz navedenih principa izvode se druga na~ela razli~itog opsega i razli~itih eksplanatornih mogu}nosti. Ono {to je zajedni~ko prvoj i drugoj grupi principa, i na {ta se ovde skre}e posebna pa`wa, jeste to da im je u osnovi kriterijum granice, jer kao {to je intralokalizovanost / ekstralokalizovanost odre ena izvesnom granicom kao lokalizatorom u odnosu na koji se ne{to shvata, do`ivqava ili defini{e kao unutra ili napoqu, tako se i za ablativnost / adlativnost, u svim mnogobrojnim vidovima wihovog ispoqavawa, to svodi na ishodi{nu / kona~nu ta~ku nekog procesa, na granicu pre koje ili posle koje taj proces ne postoji, za razliku od lokativnosti i perlativnosti, za koje je isti princip irelevantan. Prelaze}i s tog najop{tijeg plana na plan konkretnih jezi~kih ~iwenica, razmotri}emo primere jezi~kih pojava za koje je granica bazi~no semanti~ko na~elo. 4. Idu}i od konkretnog ka apstraktnom, mo`e se, pre svega, konstatovati da je u na~inu ustrojavawa jezi~kih pojava koje su u funkciji iskazivawa p r o s t o r n i h zna~ewa granica vrlo vidqiv kriterijum iako se ne imenuje na jedan na~in nego na vi{e na~ina u zavisnosti od specifi~nosti ispoqavawa. ^iwenica da su u vanjezi~koj realnosti prostorne granice najvidqivije granice ima za sasvim o~ekivanu posledicu da se i u interpretacijama jezi~kih izraza sa prostornim zna~ewem, bili oni predlo{ki, prefiksalni, pridevski, prilo{ki ili neki drugi, oslonac tra`i u pojmovima koji zna~e ili koji impliciraju granicu, npr. unutra{wa / spoqa{wa lokalizacija, centralna / periferna lokalizacija, udaqavawe od neke ta~ke / pribli`avawe nekoj ta~ki, ome enost / neome enost izvesnog prostora i sl. (v. tako e Piper 2001, sa upu}ivawem na {iru literaturu). I kada ciq lingvisti~kog istra`ivawa nije teorijski nego je uglavnom deskriptivan i normativisti~ki, i tada se kao najpogodniji pokazuje metajezik koji je sazvu~an teoriji semanti~kih lokalizacija, odnosno lokalisti~kim teorijama pade- `a, tj. koji se mawe ili vi{e eksplicitno oslawa na kriterijum granice ili neke srodne kriterijume. Evo nekoliko primera.

7 Gramatika granice 313 Genitiv s predlogom IZME\U u ovakvim primerima mo`e biti zamewen instrumentalom s predlogom ME\U i zna~ewem neodre- ene posredne prostorne lokalizacije interlokalizacije uz napomenu da kod genitiva pored identifikacije mesta postoji i predstava o odmeravawu mesta prema krajwim granicama s obe s t r a n e, a instrumentalom se ostvaruje iskqu~ivo identifikacija mesta bez predstave o ovakvom odmeravawu Š, up. npr. ME\U kwigama dr`aojeidrugevrednepredmete üskwigamadr`ao je i druge vredne predmeteš (I. Antoni}, Sintaksa i semantika pade`a, u: Sintaksa 2005, 149) izdvojio P. P.Š. Model a) N + V Din (+) Dir (+) InTranz +U/NA/ON Ak / N + V Din (+) Dir (+) Tranz + N Ak +U/NA/ON Ak akuzativspredlogom U, NA, O uz neprelazne glagole kada je objekat lokalizacije sam agens / pseudoagens, ili uz prelazne glagole sa slobodnim akuzativom u funkciji direktnog objekta u svojstvu objekta lokalizacije. Ovim predlozima vr{i se istovremeno i neposredna lokalizacija ciq je u granicama lokalizatora Š, npr. Putuje U Pariz; U{la je U zgradu Š (I. Antoni}, Sintaksa i semantika pade`a, u: Sintaksa 2005, 213) izdvojio P. P.Š. Broj takvih primera, iz razli~itih izvora, mogao bi se lako uve}ati, ali za tim nema potrebe, a ovde ni prostornih mogu}nosti. Umesnije je okrenuti se primeni kriterija granice u interpretacijama neprostornih zna~ewa. 5. Kriterijum granice se u mnogim radovima spontano uo~ava kao relevantan za obja{wavawe sadr`aja razli~itih gramati~kih kategorija. Evo, ilustracije radi, jednog od novijih primera, koji pripada istra`ivawu u oblasti sintakse slo`ene re~enice s koncesivnom zavisnom klauzom, gde se granica uzima kao kriterijum za interpretaciju jednog tipa koncesivnih re~enica, up.: Predel Hotâ, pustâ, pustâ da`e, da`e esli, esli i, hotà bá (hotâ bá) Imeet mesto situacià Q, silâno váhodàæaà za p r e d e l á normá i sozdaäæaà otsutstvie normalânáh usloviè dlà suæestvovanià situacii R, tem ne menee R imeet ili budet imetâ mesto: On skazal, ~to ne uèdet (R), da`e esli ego na~nut ubivatâ (Q) (M.Bulgakov). Leksemá dannogo podklassa obá~no ispolâzuätsà pri opisanii raznogo roda kraènosteè, ~ego-to p r e d e l â n o bolâ{ogo ili p r e - d e l â n o malogo. Leksema hotâ odna iz osnovnáh v åtom podklasse da`e obrazuet ràd frazem so zna~eniem kraèneè stepeni, predela

8 314 Ju`noslovenski filolog ßHÇç (2008) ~ego-libo: hotâ na kraè sveta, hotâ ubeè, hotâ tresni, hotâ padaè, hotâ re`â i dr. (Arefjeva 2009, u {tampi) izdvojio P. P.Š. 6. Koliko je za identifikaciju kategorijalne pripadnosti ~lanova nekog skupa bitan stepen wihove blizine svom prototipu, kao najreprezentativnijem i u tom smislu centralnom ~lanu u tom skupu, toliko su za identifikaciju celine skupa bitna i svojstva wegove granice, kojom se on nekad o{tro, a nekad postupno izdvaja od svega ostalog. Zato nije neo~ekivano {to kriterijum granice obuhvata {irok krug ja~e ili slabije gramatikalizovanih pojava. Tako se u sferi relevantnosti kriterijuma granice nalaze i zna~ewa inhoativnosti i terminativnosti, a u {irem smislu i sva drugaakcionalna zna~ewapo~etkailizavr{etka,bilodajere~o zna~ewima faznih glagola tipa po~eti / zavr{iti, odnosno glagola sa faznom komponentom zna~ewa (npr. otvarati / zatvarati), zna~ewima diskursnih markera po~etka ili zavr{etka trajawa govorne situacije ili nekog wenog dela, odnosno po~etka ili zavr{etka hronotopa teksta ili nekog wegovog dela (Piper 2001, ). [irok pregled gramatike, semantike, poetike i filozofije po~etka i kraja dat je u zborniku: Arutjunova (ur.) Za pitawe koje nas sada interesuje (postojawe i ra{irenost semanti~kog kriterijuma granice u gramati~kom sistemu), nije od glavnog zna~aja kojim se sve sredstvima zna- ~ewa po~etne ili zavr{ne granice izra`avaju, da li posebnim gramatikalizovanim re~ima (fazni glagoli), prefiksima (npr. za- ili do-, kao u zapevati, dotr~ati i sl.), posebnim izrazima kao diskursnim markerima, npr. Kako ste? (Piper 2006), ili na neki drugi na~in, a obim izlagawa ne dozvoqava da se ovde bli`e razmotre i u`i pojavni oblici po~etne ili zavr{ne granice, takvi kao {to je npr. op{ti, aproksimativni, npr. pri}i, ili terminativni, npr. do}i isl. 7. Kriterijum granice nije jednako nu`an u interpretacijama razli~itih semanti~kih struktura. Neke pojave je te{ko objasniti bez oslonca na pojam granice, kao {to je to, npr. slu~aj sa e k s c e - s i v n o { } u. Pripadaju}i {iroj semanti~koj kategoriji graduelnosti, ekscesivnost predstavqa graduelnu lokalizaciju spoqa{wom granicom lokalizatora ( iznad ili ispod lokalizatora) uz obaveznost modalne komponente u zna~ewima ekscesiva, npr. previsok visok vi{e nego {to je potrebno, a pothrawen uhrawen mawe nego {to je potrebno, i odnosi se na grani~ne, ta~nije na prekograni~ne slu~ajeve ispoqavawa neke osobine, svojstva, stawa i sl. sa stanovi{ta prekora~ewa mogu}nosti, potrebe ili obaveze (Sintaksa 2005, ).

9 Gramatika granice Krug zna~ewa zasnovanih na kriterijumu granice mnogo je {iri od ekscesivnosti. On obuhvata, pored ostalog, i superlativnost kao dostizawe najvi{e granice u ispoqavawu osobine, op{tu kvantifikaciju (= univerzalnu kvantifikaciju) kao dostizawe krajwe granice u obuhvatawu elemenata nekog skupa, obuhvata i aspektualnost (u ~ijoj je osnovi pojam granice u ostvarivawu neke radwe), negaciju (npr. nezakonit, tj. s one strane zakona, nemogu}, neuredan ), negaciji blisko zna~ewe odsustva ne~ega (npr. bespravan, bezizgledan, be`i~ni ), ukqu~uju}i oblike za funkcionalna ograni~ewa sa implicitnom negacijom (slep, gluv, nem ), razli~ita temporalna zna~ewa (npr. pre / posle predavawa), kao i pomenuta prostorna zna~ewa (npr. lopta je na terenu / lopta je izvan terena). Kriterijum granice relevantan je i za raznovrsna perlativna i translativna zna~ewa, npr. pre}i, preleteti, presko~iti, probiti, kroz prozor, preko reke itd., a i za mnoga druga zna~ewa fakti~ki za sva ona zna~ewa koja su ure ena prema semanti~kom principu konkretne ili apstraktne intralokalizacije ili ekstralokalizacije. 9. Izo{travaju}i sliku o re~enom, mo`emo konstatovati da je, donekle druk~ije nego u ekscesivnim konstrukcijama, semanti~ki kriterijum granice posebno relevantan za konstrukcije sa s u p e r - l a t i v n i m zna~ewem, bilo da je re~ o takvima koje u svom izrazu sadr`e morfolo{ki superlativ prideva ili priloga (npr. On je najbr- `i pliva~, Plivao je najbr`e i sl.), bilo da je superlativnost iskazana nekim drugim sredstvom (npr. Ona je vi{e / mawe od svih drugih u~estvovala u tom poslu), jer je u osnovi sadr`aja superlativnosti najvi{a, pa prema tome i grani~na ta~ka ispoqavawa izvesnog svojstva nekog wegovog nosioca, bilo konkretnog, bilo apstraktnog. U interpretaciji zna~ewa superlativnosti re~ granica mo`e biti zamewena nekom drugom, npr. krajwa ta~ka, maksimum, minimum itd., ali to ne mewa su{tinu tuma~ewa superlativnosti, koje bez oslonca na pojam granice nije mogu}e. Maksimalni intenzitet se mo`e iskazati leksikalizovawem pojma granice u izrazu do krajwih granica, {to dobija i odgovaraju}e lingvisti~ko tuma~ewe, npr.: Model b) Adj +DO(ODet)N Gen genitiv s predlogom DO i obaveznim determinatorom, ekspliciranim u formi prideva, ili impliciranim, ta~nije ukqu~enim u leksi~ko zna~ewe imenice u genitivu, u funkciji kvantifikativnog determinatora intenzifikatora uz prideve kojim se pokazuje maksimalni intenzitet iskazane osobine. Npr. obazriv DO krajwih granica (I. Antoni}, Sintaksa i semantika pade`a, u: Sintaksa 2005, 163).

10 316 Ju`noslovenski filolog ßHÇç (2008) 10. Kao jedan od vidova univerzalne kvantifikacije (kao potpune, bezizuzetne obuhva}enosti kvantifikovanog skupa), superlativnost se ~esto iskazuje komparativnim konstrukcijama sa univerzalnim kvantifikatorima, npr. ja~i od svih, slabiji od svih, niko nije jak / slab kao on i sl. A univerzalna kvantifikacija, bez obzira na to da li je ugra ena u semanti~ku strukturu pojedinih leksema (npr. svi, niko, prvi, posledwi, sasvim, potpuno, skroz, uvek, ceo, ~itav, vrh, dno itd.); ili je deo zna~ewa morfolo{kih struktura, kao {to je superlativ; ili pripada morfosintaksi, npr. omnitemporalna zna~ewa (npr. Zemqaseokre}eokoSunca), i mnoga gnomska zna~ewa, (npr. Kakav otac, takav sin) i sl., uvek sadr`i informaciju o potpunoj obuhva}enosti objekta kvantifikacije nekim svojstvom, od kraja do kraja, tj. od granice do granice, bez ostatka. Drugim re~ima, bez semanti~kog kriterijuma potpune obuhva}enosti u odre enim granicama (ma kojom re~ju granica bila izra`ena ili zamewena) interpretacije mnogobrojnih izraza sa zna~ewem univerzalne kvantifikacije ne izgledaju mogu}e (Sintaksa 2005, ). 11. Kriterijum granice prisutan je i u a s p e k t o l o { k i m teorijama po~ev od na~ina na koji se ~esto defini{e su{tina glagolskog vida ograni~ennostâ / neograni~ennostâ predelom, nali~ie / otsutstvie vnutrennego predela, predstavlenie deèstvià kak protekaäæego processa ili kak ograni~ennogo predelom celostnogo fakta Š (Bondarko 1987, 41), a isti kriterijum je i u osnovi l i m i t a - t i v n o s t i, koja ima œcentralânoe polo`enie v sfere aspektualânostiœ (Bondarko 1987, 45, 46 51). U kontekstu ovog razmatrawa mo`e se ostaviti po strani ~iwenica da postoje i druk~ije koncepcije glagolskog vida, kao i to da navedena definicija nije li{ena izvesne tautologije u delu ograni~ennostâ / neograni~ennostâ predelom. Za na{ predmet bitna je ~iwenica da se u jednoj od poznatijih aspektolo{kih teorija glagolski vid defini{e pomo}u zna~ewa granice, koje je obavezno svojstvo glagola svr{enog vida, i nije obavezno svojstvo glagola nesvr{enog vida. U jednoj od novijih aspektolo{kih teorija (Karolak 2005; Karolak 2008) iako pojam granice nije izri~ito ukqu~en u definiciju vida, koji se shvata kao kontinualnost stawa stvari u vremenu ili kao odsustvo takve kontinualnosti ( Pojecie aspektu rownoznaczne z pojeciem czasu wewnetrznego ogranicza kategorie aspektu do dwoch czáonow pojeciowych. Jednym z nich jest pojecie rozciagáosci w czasie stanu rzeczy, drugim brak rozciagáosci w czasie stanu rzeczy lub, scisáej, abstrakcja od rozciagáosci w czasie / od trwania stanu rzeczy (Karolak 2008, 16)), iz izlo`ene definicije proizilazi da odsustvo kontinu-

11 Gramatika granice 317 alnosti podrazumeva prekid ili granicu. Na vezu, makar i posrednu, takvog shvatawa vida s pojmom granice upu}uje i slede}i komentar: Pojecie rozciagáosci w czasie jest kompozycjonalnie prostsze od pojecia ograniczonosci w czasie, poprzez ktore definiowano aspekt dokonany. Oznacza ono bowiem, ze nic nie ogranicza rozciagáosci w czasie danego stanu rzeczy (Karolak 2008, 17) izdvojio P. P.Š. Razlikuju}i kontinualni i nekontinualni vid ({to se samo delimi~no podudara s nesvr{enim i svr{enim vidom u ve}ini drugih aspektolo{kih teorija), S. Karolak ih naziva prostim vidovima, za razliku od slo`enih vidova (= vidskih konfiguracija), me u kojima je semanti~ki kriterijum granice u vi{e slu~ajeva relevantan, a najvi{e kada je re~ o limitativnosti, na {ta upu}uje i ikoni~nost samog termina, a i wegova interpretacija ( Istota konfiguracji limitatywnej jest naáozenie ograniczenia temporalnego na stan rzeczy ciagáy (p) Š (Karolak 2008, 153) izdvojio P. P.Š). 3 Na ne{to druk~iji na~in ideja o prisutnosti zna~ewa granice u zna~ewu svr{enog vida ugra ena je u shvatawe glagolskog vida kao unutra{weg vremena, koje je primeweno u Sintaksi savremenoga srpskog jezika (Sintaksa 2005, 782), a koje je osloweno na analogiju prema kojoj se zna~ewe vremenske lokalizacije odnosi prema zna~ewu vida, sli~no odnosu izme u zna~ewa prostorne lokalizacije i zna~ewa oblika, sazvu~no Gijomovoj koncepciji vida kao unutra{weg vremena (Gijom 1973, 47 48). Tu se, naime, zna~ewe oblika interpretira kao zna~ewe unutra{we lokalizacije, tj. lokalizacije jednog dela prema drugom delu istog objekta (npr. visok gorwa krajwa ta~ka je na velikom rastojawu od dowe krajwe ta~ke lokalizatoraš istog objekta, npr. Hrast je visok), za razliku od prostorne lokalizacije izme u dva objekta (npr. visoko objekat koji je gore nalazi se na velikom rastojawu od lokalizatora, koji je dole, npr. Ptice su letele visoko). U toj i u sli~nim interpretacijama izraz krajwa ta~ka samo je drugi naziv za granicu, odnosno za grani~nu ta~ku. 12. Sli~no tome, uz punu svest, da sli~no uvek podrazumeva i izvestan stepen razli~itosti, spoqa{wa, t e m p o r a l n a lokalizacija jednog doga aja u odnosu na drugi, npr. Razgovarali su posle predavawa, razlikuje se od unutra{we vremensko-vidske lokalizacije 3 Na relevantnost granice kao semanti~kog kriterijuma u aspektologiji upu- }uje i slede}i Karolakov komentar druga~ijih aspektolo{kih koncepcija: œczas wewnetrzny jest bowiem w literaturze aspektualnej interpretowany rozmaicie. Rozumie sie przezen rozne sposoby przebiegu procesu, wlaczajac wszelkiego rodzaju o g r a n i c z e - n i a w czasie (obecnos} granicy wewne trznej lub zewne trznej), wielokrotnos}, kursywnos} iin.œ (Karolak 2008, 16) izdvojio P. P.Š.

12 318 Ju`noslovenski filolog ßHÇç (2008) doga aja nekom granicom koje je wegova krajwa ta~ka, npr. odbaciti prema dobaciti, prebaciti itd., za razliku od vidsko-obli~ki amorfnog i neodre enog bacati i sl., gde takve lokalizacije jednom vremenskom stranom doga aja nema, i za razliku lokalizacije samo jednom ta~kom (baciti), gde takve lokalizacije tako e nema. U {irokoj oblasti zna~ewa (spoqa{we) vremenske lokalizacije, bez obzira na to da li je re~ o lokalizaciji u odnosu na vreme govorne situacije, ili o razli~itim vidovima taksisa, kao lokalizaciji u odnosu na vreme neke situacije koja nije ona u kojoj se govori (Jakobson 1971), svako v r e m e je ovako ili onako odre eno nekom referentnom vremenskom ta~kom ili ta~kom, odnosno periodom, {to i jeste kriterijum granice vremenskog odmeravawa do, posle ili unutar, bez obzira na bogatstvo razli~itih u`ih zna~ewa vremenskih izraza. 13. Granica kao differentia specifica,kojajednejezi~ke pojave, sitne ili krupne, odvaja od drugih i druk~ijih (npr. u klasifikaciji vrsta re~i, u tipologiji re~enice itd.), predstavqa tako e va`an istra`iva~ki problem, ali na~elno druk~iji od pitawa koje je predmet ovog rada, a to je granica kao semanti~ki kriterijum neophodan za obja{wavawe prirode pojedinih semanti~kih pojava, ja~e ili slabije gramatikalizovanih. U podeli sistema na organizmi~ke i mehani~ke jezik je svakako bli`i prvoj grupi jer su wegovi mnogobrojni delovi u vrlo tesnim me usobnim vezama i ne mogu funkcionisati samostalno. To se ispoqava i u izrazitoj k o n t i n u a l n o s t i odnosa izme u jezi~kih jedinica, klasa i podsistema, dodu{e, ne uvek jednako izra`enoj. 4 Granica je po prirodi stvari vidqivija u jezi~kim oblicima nego u wihovom sadr`aju, bilo da su u pitawu fonetske pojave na granici izme u dveju re~i ili dveju morfema, bilo da su u pitawu pojave karakteristi~ne za po~etak ili kraj morfeme, sloga ili re~i, tzv. inicijalne ili finalne pozicije, {to se ti~e i linearizacije re~enice, odnosno wenih delova, pa i ~itavog teksta, a ima i vrlo vidqiv pravopisni i interpunkcijski izraz. Uostalom, artikulisanost govora, kao jedno od wegovih najbitnijih svojstava, svodi se na segmenti- 4 O kontinualnosti odnosa u semanti~koj sintaksi srpskog jezika v. Sintaksa 2005, 737, 1013, 1016; o kontinualnosti kao leksikografskom principu v. Piper 2002; o kontinualnosti u vezi sa kategorijom graduelnosti v. Piper 2002a. Teorijski nov pristup prou~avawu kontinualnosti, sa osloncem na logiku i matematiku, dat je u radovima Radovanovi} 2008, Radovanovi} 2008a (sa dosta relevantnih bibliografskih podataka u oba rada).

13 Gramatika granice 319 ranost govora prema odre enim pravilima, a svaki segment u govornom nizu ne samo da mora imati svoju po~etnu i zavr{nu granicu nego ima i karakteristi~na obele`ja mogu}ih po~etaka ili zavr{etaka i podle- `e odre enim kombinatornim pravilima. Zato su u metajeziku odgovaraju}ih lingvisti~kih disciplina terminolo{ki izrazi koji se eksplicitno odnose na pojam granice prili~no uobi~ajeni. Ontologija granice izme u razli~itih, ako ne i svih gramati~kih pojava zasniva se na ~iwenici da se u jeziku pomo}u granice apstraktno lokalizuje ono {to jeste u nekoj gramati~koj pojavi prema onome {to nije, tj. domen prostirawa i postojawa odre ene gramati~ke pojave u odnosu na domene gde we nema. Drugim re~ima, za identitet neke gramati~ke pojave je bitno da se domen prostirawa wenih svojstava mo`e lokalizovati, a granica funkcioni{e kao (apstraktni) unutra{wi lokalizator u tom odnosu lokalizacije unutar iste celine. Kada je re~ o gramati~kim zna~ewima, mogo je mawe eksplicitnosti u operisawu granicom kao relevantnim kriterijumom. Umesto toga koriste se drugi pojmovi kategorijalne prirode koji ponekad ne upu}uju izri~ito na pojam granice, ali koji se bez toga pojma ne mogu razumeti ni objasniti. U meri u kojoj je to ta~no, to bi zna~ilo da se kategorizovawe stvarnosti pomo}u gramati~kih struktura oslawa na pojam granice me u pojavama na koje se gramati~ke strukture odnose, i da je vi{e gramati~kih kategorija, naizgled me usobno dosta razli~itih (npr. superlativ i akcionalnost), povezano pojmom granice na vi{em i apstraktnijem nivou organizacije gramati~kog sistema, kao konceptualnim sredstvom koje pored prototipskog predstavnika, i kompleksa formalnih, semanti~kih i funkcionalnih svojstava, na bitan na~in u~estvuje u obezbe ivawu identiteta odre ene gramati~ke kategorije. Uzimawe u obzir kriterijuma granice u ispitivawu pojedinih gramati~kih kategorija tra`ilo bi da se pored utvr ivawa kompleksa formalnih, semanti~kih i funkcionalnih svojstava karakteristi~nih samo za tu gramati~ku pojavu, i utvr ivawa wenog najreprezentativnijeg predstavnika, i wenih mawe reprezentativnih predstavnika, utvrde grani~ni slu~ajevi i jasno defini{e wihova priroda, a kad je re~ o semanti~koj strani te pojave, tj. o gramati~kom zna~ewu odre ene kategorije, da se utvrdi {ta se u kategorijalnoj situaciji na koju se dato zna~ewe odnosi uzima kao granica u odnosu na koju se lokalizuje sve ostalo, i kakva je priroda te granice. Drugim re~ima od granice kao pojma ugra enog u sadr`aj nekih gramati~kih kategorija, {to je ovde glavni predmet dosada{weg

14 320 Ju`noslovenski filolog ßHÇç (2008) izlagawa, treba razlikovati granicu izme u pojedinih gramati~kih kategorija, npr. izme u kategorije animatnosti i imeni~kog roda, izme u kategorije lica i vremena i sl., {to je ovde samo pomenuto kao na~elno zasebno pitawe. 14. Prou~avawe granice kao semanti~kog kriterijuma, na ~iji je zna~aj ovde ukazano samo u naznakama, obuhvatalo bi vi{e me usobno povezanih problemskih kompleksa, kao {to je iscrpno utvr ivawe gramati~kih kategorija za koje je granica relevantan semanti~ki kriterijum, utvr ivawe odnosa koji me u wima postoje kada se posmatraju iz tog ugla, utvr ivawe vidova ispoqavawa granice kao semanti~kog kriterijuma, odnosno wena tipologija, npr. granica kao (po~etna) ta~ka (= ablativnost), granica kao (zavr{na) ta~ka (= adlativnost), granica kao linija ili prostor koji se preseca (= translativnost), granica kao obostrana ome enost (= intermedijalnost), granica kao ta~ka oblikovawa unutra{weg vremena (= perfektivnost), granica kao ta~ka odmeravawa (tzv. vreme govora), granica kao ta~ka maksimalne ispoqenosti svojstva (= superlativnost), spoqa- {wa granica u razli~itim otklonima od potrebnog ili o~ekivanog (= ekscesivnost), granica kao potpuna ome enost skupa istovrsnih pojava (= univerzalna kvantifikacija) itd. Sva ta pitawa i druga wima srodna pitawa ima}e verovatno vi- {e izgleda da budu uspe{no rasvetqena, ako se budu prou~avala ne samo izolovano nego kao delovi (hiper)kategorijalnog semanti~kog kompleksa objediwenog semanti~kim kriterijumom granice. Literatura Arefjeva 2009: N. A. Arefâeva, Slova i konstrukcii s ustupitelânám zna~eniem v sovremennom russkom àzáke // Zbornik Matice srpske za slavistiku, 2009, 74 (u {tampi). Arutjunova (ur.) 2002: Semantika na~ala i konca. Podred.N.D.Arutänovoè. Moskva: Indrik, Bondarko 1987: A. V. Bondarko, Aspektualânostâ // Teorià funkcionalânoè grammatiki. Vvedenie. Aspektualânostâ. Vremennaà lokalizovannostâ. Taksis. Otv. red. A. V. Bondarko. Leningrad: Nauka, 1987, str Gijom 1973: G. Guillaume, Immanence et transedance dans la categorie du verbe // G. Guillaume, Langage et science du langage. 3-e ed. Paris; Niret, 1973, r Ivi} 1957: M. Ivi}, Jedno poglavlje iz gramatike na{eg modernog jezika: sistem mesnih pade`a // Godi{njak Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, 1957, II, str Ivi} 1965: M. Ivi}, The System of Serbo-Croatian Cases Denoting Spatial Relations // Acta Linguistica Hafniensia. Copenhagen, 1965, Vol. IX, N 1, p

15 Gramatika granice 321 Jakobson 1971: R. Jakobson, Shifters, verbal categories, and the Russian verb // R. Jakobson (Ed.), Selected Writings (Vol. 2:Word and Language). The Hague: Mouton, 1971, pp Karolak 2005: S. Karolak, Semantika i struktura na glagolskiot vid vo makedonskiot jazik. Skopje: Filolo{ki fakultet, Karolak 2008: S. Karolak, Semantyczna kategoria aspektu. Warszawa: SOW, Piper 2001: P. Piper, Jezik i prostor. 2.dopunjeno izd. Zemun: Biblioteka XX vek; Beograd: ^igoja {tampa, Piper 2002: P. Piper, O principu graduelnosti u leksikografskom opisu // Deskriptivna leksikografija standardnog jezika i wene teorijske osnove: zbornik radova sa Me unarodnog nau~nog skupa o leksikografiji i leksikologiji odr`anog aprila godine u Beogradu i Novom Sadu. Novi Sad: Matica srpska; Beograd: Institut za srpski jezik SANU, 2002, str Piper 2002a: P. Piper, Stepenovawe u gramatici i re~niku (u srpskom i u drugim slovenskim jezicima) // Zbornik Matice srpske za slavistiku, 2002, 61, str Piper 2006: P. Piper, O vvodnáh dialogah v slavànskih àzákah // Ju`noslovenski filolog, 2006, LXII, str Piper 2007: P. Piper, O kognitivnolingvisti~kim i srodno usmerenim prou~avawima srpskog jezika // Kognitivnolingvisti~ka prou~avawa srpskog jezika (= Srpski jezik u svetlu savremenih lingvisti~kih teorija,kw.1). Beograd: SANU, 2006, str Radovanovi} 2008: M. Radovanovi}, Fazi logika u lingvistici: temeqni pojmovnik i sistematizacija // Semanti~ka prou~avawa srpskog jezika. Beograd: SANU, 2008, str Radovanovi} 2008a: M. Radovanovi}, Pojam graduelnosti u lingvistici, logici i u nauci uop{te // Zbornik Matice srpske za slavistiku, 2008, 73, str Sintaksa 2005: P. Piper, I. Antoni}, V. Ru`i}, S. Tanasi}, Qud. Popovi}, Sintaksa savremenoga srpskog jezika: Prosta re~enica. U redakciji akademika Milke Ivi}. Beograd: Institut za srpski jezik SANU, Beogradska kwiga; Novi Sad: Matica srpska, 2005.

16 322 Ju`noslovenski filolog ßHÇç (2008) Rezäme Predrag Piper O GRAMMATIKE PREDELA V nastoàæeè statâe rassmatrivaätsà obæie i ~astnáe voprosá vára`enià predela kak semanti~eskogo kriterià, obãedinàäæego ràd semanti~eskih kategoriè, otli~aäæihsà drug ot druga formoè i stepenâä grammatikalizovannosti, takih kak lokalizovannostâ, temporalânostâ, aspektualânostâ, akcionalânostâ, koli~estvennostâ, gradualânostâ i dr. Zna~enie predela kak ~asti kakogo-nibudâ àvlenià, differenciruäæeè ego ot okru`aäæih ego àvleniè, zalo`eno v osnovu ràda grammati~eskih kategoriè, leksiko-grammati~eskih razràdov i leksi~eskih podsistem, formiruäæih v celom gipperkategorialânáè kompleks predelânosti, ohvatávaäæiè zna~enià obãedinennáe obæim priznakom granicá, prohodàæim me`du otli~aäæimisà drug od druga suænostàmi. Grammati~eskie sredstva vára`enià predela v doklade rassmatrivaätsà v ramkah teorii semanti~eskih lokalizaciè (Piper , ) i teorii grammati~eskih metafor, razrabatávaäæeèsà v ramkah kognitivnoè lingvistiki. Osoboe vnimanie v statâe udelàetsà raznovidnostàm semanti~eskogo kriterià predela, takimi kak vnutrenniè i vne{niè predel, silâno vára`ennáè i slabo vára- `ennáè predel, lineènáè i to~e~náè predel i t. d.

Bo`idar Stojanovi}* PRIMENA ZA[TITNIH ODSTOJAWA OKO OPASNIH POSTROJEWA U URBANISTI^KIM I PROSTORNIM PLANOVIMA Urbanizam i prostorno planirawe Rezime P

Bo`idar Stojanovi}* PRIMENA ZA[TITNIH ODSTOJAWA OKO OPASNIH POSTROJEWA U URBANISTI^KIM I PROSTORNIM PLANOVIMA Urbanizam i prostorno planirawe Rezime P Bo`idar Stojanovi}* PRIMENA ZA[TITNIH ODSTOJAWA OKO OPASNIH POSTROJEWA U URBANISTI^KIM I PROSTORNIM PLANOVIMA Rezime Problem upravqawa ekolo{kim rizikom pri proizvodwi, kori{}ewu i transportu opasnih materija

Више

Z A K O N

Z A K O N Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BANKAMA I DRUGIM FINANSIJSKIM ORGANIZACIJAMA ^lan 1. U Zakonu o bankama i drugim finansijskim organizacijama - "Slu`beni list SRJ", br. 32/93, 61/95, 44/99, 36/2002

Више

Microsoft Word - vopr.doc

Microsoft Word - vopr.doc Теоретическая грамматика сербского языка. Вопросы к экзамену 1. Систем вокала. Класификације. Особености артикулације. 2. Систем консонаната. Прави сугласници. Сонанти. 3. Алтернације. 4. Српска ћирилица

Више

Bilten pdf

Bilten pdf POREZI NA IMOVINU 1. Da li organizacije Crvenog krsta imaju pravo na poresko oslobo ewe od poreza na imovinu? (Mi{qewe Ministarstva finansija, br. 413-00-00025/2016-04 od 26.1.2016. god.) Prema odredbi

Више

01 Milka Ivic.vp

01 Milka Ivic.vp YU ISSN 0350 185x, LXÇÇ, (2006), p. (73 92) UDK 811.163.41 367 37 Re~eni~ne strukture s konektivnim glagolima VLADISLAVA RU@I] (Novi Sad) RE^ENI^NE STRUKTURE S KONEKTIVNIM GLAGOLIMA 1 U srpskom jeziku

Више

Nastavno-nau~nom ve}u Matemati~kog fakulteta Univerziteta u Beogradu Na sednici Nastavno-nau~nog ve}a Matemati~kog fakulteta odr`anoj 11 juna 2018 god

Nastavno-nau~nom ve}u Matemati~kog fakulteta Univerziteta u Beogradu Na sednici Nastavno-nau~nog ve}a Matemati~kog fakulteta odr`anoj 11 juna 2018 god Nastavno-nau~nom ve}u Matemati~kog fakulteta Univerziteta u Beogradu Na sednici Nastavno-nau~nog ve}a Matemati~kog fakulteta odr`anoj 11 juna 2018 godine, odre eni smo u komisiju za pregled i ocenu doktorske

Више

11 Rajna Dragicevic.vp

11 Rajna Dragicevic.vp ISSN 0350 185x, LXIV (2008), p. (123 134) UDK 811.163.41'367.42 ID 154005004 O zna~ewskoj podspecifikovanosti na primeru lekseme osnova RAJNA DRAGI]EVI] (Beograd) O ZNA^EWSKOJ PODSPECIFIKOVANOSTI NA PRIMERU

Више

broj47.qxd

broj47.qxd Strana 8 - Broj 47 SLU@BENI GLASNIK REPUBLIKE SRPSKE Ponedeqak, 5. avgust 2002. ^lan 7. Komora ima okrugao pe~at pre~nika 35 mm na kome su ispisani naziv i sjedi{te Pe~at je ispisan }irilicom u slijede}em

Више

ODSJEK: ENGLESKI JEZIK I KNJIŽEVNOST ISPITNI TERMINI 2018/19 PREDMET (zimski semestar) redovni ispitni termin ) popravni ispit (

ODSJEK: ENGLESKI JEZIK I KNJIŽEVNOST ISPITNI TERMINI 2018/19 PREDMET (zimski semestar) redovni ispitni termin ) popravni ispit ( ODSJEK: ENGLESKI JEZIK I KNJIŽEVNOST ISPITNI TERMINI 2018/19 ni termin ANTIČKA FILOZOFIJA 16.1.2019. 8.00 2/5/2019 8.00 4/10/2019 8.00 6/4/2019 8.00 8.7.2019 8.00 8/20/2019 8.00 10.9.2019 8.00 UVOD U FILOZOFIJU

Више

JUS informacije

JUS informacije JUS informacije 9-10-01 Beograd INFORMATOR ZAVODA ZA STANDARDIZACIJU Anotacije jugoslovenskih standarda Anotacije tehni~kih propisa Poziv za predlagawe stru~waka za ~lanove komisija za standarde Predlozi

Више

Весна М. Петровић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина БИБЛИОГРАФИЈА МОНОГРАФИЈЕ, МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕС

Весна М. Петровић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина БИБЛИОГРАФИЈА МОНОГРАФИЈЕ, МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕС Весна М. Петровић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина БИБЛИОГРАФИЈА МОНОГРАФИЈЕ, МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕСКИКОГРАФСКЕ И КАРТОГРАФСКЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ МЕЂУНАРОДНОГ

Више

ZAKON

ZAKON ZAKON O OMLADINSKOM ORGANIZOVAWU I - OP[TE ODREDBE ^lan 1. Ovim zakonom se utvr uju: op{ti interes i programi u oblasti omladine, osnivawe, udru`ivawe omladinskih organizacija, djelatnost, imovina i finansirawe,

Више

Matematiqki fakultet Univerzitet u Beogradu Iracionalne jednaqine i nejednaqine Zlatko Lazovi 29. mart 2017.

Matematiqki fakultet Univerzitet u Beogradu Iracionalne jednaqine i nejednaqine Zlatko Lazovi 29. mart 2017. Matematiqki fakultet Univerzitet u Beogradu 29. mart 2017. Matematiqki fakultet 2 Univerzitet u Beogradu Glava 1 Iracionalne jednaqine i nejednaqine 1.1 Teorijski uvod Pod iracionalnim jednaqinama podrazumevaju

Више

Na osnovu ~lana 73

Na osnovu ~lana 73 Na osnovu ~lana 73. stav 2. Zakona o vodama ("Slu`bene novine Federacije BiH", broj 70/06), federalni ministar okoli{a i turizma, uz saglasnost federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i {umarstvo,

Више

IErica_ActsUp_paged.qxd

IErica_ActsUp_paged.qxd Dnevnik šonjavka D`ef Kini Za D`u li, Vi la i Gran ta SEP TEM BAR P o n e d e l j a k Pret po sta vljam da je ma ma bi la a vol ski po no - sna na sa mu se be {to me je na te ra la da pro - {le go di ne

Више

Na osnovu ~lana 24 Zakona o radu ( Slu`beni glasnik RS br. 24/05, 61/05 i 54/09) i ~lana 58 Statuta op{tine Gorwi Milanovac ( Slu`beni glasnik op{tine

Na osnovu ~lana 24 Zakona o radu ( Slu`beni glasnik RS br. 24/05, 61/05 i 54/09) i ~lana 58 Statuta op{tine Gorwi Milanovac ( Slu`beni glasnik op{tine Na osnovu ~lana 24 Zakona o radu ( Slu`beni glasnik RS br. 24/05, 61/05 i 54/09) i ~lana 58 Statuta op{tine Gorwi Milanovac ( Slu`beni glasnik op{tine Gorwi Milanovac br. 20/08) i ~lana 41 Statuta muzeja

Више

Microsoft Word - van sj Zakon o privrednoj komori -B.doc

Microsoft Word - van sj  Zakon o privrednoj komori -B.doc ZAKON O PRIVREDNOJ KOMORI BR KO DISTRIKTA BiH Na osnovu lana 23 Statuta Br ko Distrikta Bosne i Hercegovine ( Slu beni glasnik Br ko Distrikta BiH broj 1/00) Skup tina Br ko Distrikta na vanrednoj sjednici

Више

Социолошки преглед, vol. XLVII (2013), no. 3, стр Vesna Nikoli}-Ristanovi} UDK: :344(4) Viktimolo{ko dru{tvo Srbije Pregledni rad Beo

Социолошки преглед, vol. XLVII (2013), no. 3, стр Vesna Nikoli}-Ristanovi} UDK: :344(4) Viktimolo{ko dru{tvo Srbije Pregledni rad Beo Социолошки преглед, vol. XLVII (2013), no. 3, стр. 373 400 Vesna Nikoli}-Ristanovi} UDK: 343.9.01:344(4) Viktimolo{ko dru{tvo Srbije Pregledni rad Beograd Primqeno: 21. 9. 2013. EVROPSKA ZBIRKA PODATAKA

Више

ZAKON

ZAKON Z A K O N O JAVNIM NABAVKAMA I. OSNOVNE ODREDBE 1. Predmet Zakona Predmet ure ivawa ^lan 1. Ovim zakonom se: ure uju uslovi, na~in i postupak nabavke dobara i usluga i ustupawa izvo ewa radova u slu~ajevima

Више

broj 42

broj 42 Godina XVIII Broj 42 ^etvrtak, 31. oktobra 2013. godine SARAJEVO ISSN 1512-7052 Skup{tina Kantona Sarajevo Zakonodavno-pravna komisija Na osnovu ~lana 65. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom

Више

00.qxd

00.qxd 73 UDK 111.1 1 Plato Dr ^aslav D. Koprivica ONTOLO[KO-GNOSEOLO[KI OBZIRI PLATONOVOG RAZUMIJEVAWA DOBRA * SA@ETAK: Namjera ovog ~lanka je da poku{a da dâ jedno izvorno razumijevawe smisla Platonovog odre

Више

broj70.qxd

broj70.qxd Strana 16 - Broj 70 SLU@BENI GLASNIK REPUBLIKE SRPSKE Petak, 8. novembar 2002. ^lan 9. Smje{taj bibliote~ke gra e na policama mora da bude takav da fizi~ki ne o{te}uje gra u, odnosno da police odgovaraju

Више

ТМ Г. XX Бр. 3-4 Стр Ниш јул - децембар UDK :378 Prethodno saop{tewe Primqeno: Миленко Кундачина U~iteqski fakultet U

ТМ Г. XX Бр. 3-4 Стр Ниш јул - децембар UDK :378 Prethodno saop{tewe Primqeno: Миленко Кундачина U~iteqski fakultet U ТМ Г. XX Бр. 3-4 Стр. 279-285 Ниш јул - децембар 1997. UDK 371.14:378 Prethodno saop{tewe Primqeno: 27.10.1997. Миленко Кундачина U~iteqski fakultet U`ice TEORIJSKE OSNOVE DIDAKTI^KOG USAVR[AVAWA UNIVERZITETSKIH

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 11 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Кандидаткиња: Гордана Ристић Тема: Соматизми у немачк

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 11 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Кандидаткиња: Гордана Ристић Тема: Соматизми у немачк УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ - 11 ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ Кандидаткиња: Гордана Ристић Тема: Соматизми у немачкој и српској фразеологији (контрастивна истраживања)

Више

Microsoft PowerPoint - Ispitivanje povezanosti Regresija redovni decembar 2007 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Ispitivanje povezanosti Regresija redovni decembar 2007 [Compatibility Mode] Ispitivanje povezanosti Jelena Marinkovi Institut za medicinsku statistiku i informatiku Medicinskog fakulteta Beograd, decembar 2007.g. Kakav je odnos DOZA-EFEKAT (ODGOVOR)? Log Doza vs Odgovor 150 y-osa

Више

broj 037.qxd

broj 037.qxd Strana 28 - Broj 37 SLU@BENI GLASNIK REPUBLIKE SRPSKE Petak, 8. maj 2009. turalnog i dora enog sjemena i obrazac i sadr`aj prijave obranog odnosno po`wevenog sjemena (~lan 16. i ~lan 26. stav 4.), v) pravilnik

Више

ISSN X Билтен Градске општине Барајево БРОЈ Септембар У БАРАЈЕВУ ПРОС АВ ЕНА С АВА И ДАН ОПШТИНЕ ИЗ РАДА СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ

ISSN X Билтен Градске општине Барајево БРОЈ Септембар У БАРАЈЕВУ ПРОС АВ ЕНА С АВА И ДАН ОПШТИНЕ ИЗ РАДА СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ISSN 1451-494X Билтен Градске општине Барајево БРОЈ 68-69 Септембар 2017. У БАРАЈЕВУ ПРОС АВ ЕНА С АВА И ДАН ОПШТИНЕ ИЗ РАДА СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ БАРАЈЕВО ГОДИНА ОД ОР ИРА А ПРВЕ СРПСКЕ В АДЕ У ВЕ

Више

35-05

35-05 ZAKON O ORGANIZACIJI ORGANA UPRAVE U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE I - TEMELJNE ODREDBE ^lanak 1. Ovim Zakonom se ure uje organizacija i na~in funkcioniranja organa dr`avne uprave u Federaciji Bosne i

Више

KORICE 09 Dalibor.qxd

KORICE 09 Dalibor.qxd MERE U OBRAZOVAWU USMERENE KA UGRO@ENOM STANOVNI[TVU Isidora Jari} Martina Vukasovi} Beograd 2009 MERE U OBRAZOVAWU USMERENE KA UGRO@ENOM STANOVNI[TVU Analiza uticaja politika skra}ena verzija Isidora

Више

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/we

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/we ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/web site Универзитет, факултет, организациона јединица

Више

broj 052_Layout 1

broj 052_Layout 1 18.05.2011. SLU@BENI GLASNIK REPUBLIKE SRPSKE - Broj 52 25 858 На осно ву чла на 18. став 1. За ко на о обра зо ва њу од ра - слих ( Службени гласник Републике Српске, број 59/09) и члана 82. став 2. Закона

Више

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ЛИЧНИ ПОДАЦИ Име и презиме Милана Додиг Година и место рођ

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ЛИЧНИ ПОДАЦИ Име и презиме Милана Додиг Година и место рођ ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ЛИЧНИ ПОДАЦИ Име и презиме Милана Додиг Година и место рођења Наставно-научно звање; научно звање 1985. Кикинда

Више

Microsoft Word - New Microsoft Word Document.doc

Microsoft Word - New Microsoft Word Document.doc ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZA[TITI ZRAKA ^lan 1. U Zakonu o za{titi zraka ("Slu`bene novine Federacije BiH", br. 33/03) u ~lanu 1. stav 2. alineja 1. rije~i: "najboljih raspolo`ivih tehnologija"

Више

SL_LIST_05_2015

SL_LIST_05_2015 Republika Srbija OP[TINA MALI ZVORNIK SLU@BENI LIST BROJ 05/15 Mali Zvornik, 20.07.2015. godine Besplatan primerak Na osnovu ~lana 32. stav 1. alineja 4. Poslovnika Skup{tine op{tine Mali Zvornik ("Slu`beni

Више

19.qxd

19.qxd UDK 314.15:352.07(497.113) PREGLEDNI NAU^NI RAD Ana Gavrilovi} Filozofski fakultet Bawa Luka Trebevi}ka br. 31, 11000 Beograd POPULACIONA POLITIKA LOKALNE SAMOUPRAVE: POTREBE, MOGU]NOSTI I OGRANI^EWA SA@ETAK:

Више

Sl list grada Beograda qxd

Sl list grada Beograda qxd ISSN 0350-4727 SLU@BENI LIST GRADA BEOGRADA Godina LIII Broj 1 12. februar 2009. godine Cena 180 dinara Skup{tina grada Beograda na sednici odr`anoj 11. februara 2009. godine, na osnovu ~l. 46. i 47. Zakona

Више

Print AVCommand.PDF

Print AVCommand.PDF ISSN 0353-8389 COBISS.SR-ID 17264898 Beograd, 21. novembra 2005. Godina LXI broj 101 Cena ovog broja je 150 dinara. Godi{wa pretplata je 15.012 dinara S A D R @ A J Zakoni Zakon o spre~avawu dopinga u

Више

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_12_IDEF

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_12_IDEF Menadžment poslovnih informacionih sistema - 12 metode modeliranja funkcija pripremila Doc. dr Gordana Radić Integfated DEFinition Definicija: je metoda (jezik) modeliranja bazirana je na kombinaciji grafike

Више

НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФИЛОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА БЕОГРАД ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао Комиси

НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФИЛОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА БЕОГРАД ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао Комиси НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ ФИЛОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА БЕОГРАД ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ I ПОДАЦИ О КОМИСИЈИ 1. Датум и орган који је именовао Комисију: Комисију је именовало Наставно-научно веће Филолошког

Више

Microsoft Word lat.doc

Microsoft Word lat.doc Z A K O N O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU I. UVODNE ODREDBE ^lan 1. Penzijsko i invalidsko osiguranje obuhvata obavezno i dobrovoljno penzijsko i invalidsko osiguranje. ^lan 2. osiguranje. Ovim zakonom

Више

Prirucnik za izradu pravnih propisa

Prirucnik za izradu pravnih propisa P R I R U ^ N I K Sarajevo, februar 2006. Bosna i Hercegovina Savjetodavni odbor za reformu zakonodavstva P R I R U ^ N I K (Tehni~ki uslovi i stil) Sarajevo, februar 2006. 2 P R I R U ^ N I K Pripremili:

Више

VISOKA TEHNI^KA [KOLA STRUKOVNIH STUDIJA MILORADOVI] MIROLJUB M A T E M A T I K A NERE[ENI ZADACI ZA PRIJEMNI ISPIT AGRONOMIJA, EKOLOGIJA, E

VISOKA TEHNI^KA [KOLA STRUKOVNIH STUDIJA MILORADOVI] MIROLJUB M A T E M A T I K A NERE[ENI ZADACI ZA PRIJEMNI ISPIT AGRONOMIJA, EKOLOGIJA, E VISOKA TEHNI^KA [KOLA STRUKOVNIH STUDIJA PO@AREVAC MILORADOVI] MIROLJUB M A T E M A T I K A NERE[ENI ZADACI ZA PRIJEMNI ISPIT AGRONOMIJA, EKOLOGIJA, ELEKTROTEHNIKA, MA[INSTVO PO@AREVAC 007 OBAVEZNO PRO^ITATI!

Више

Microsoft Word - CV_FILUM Danica Nedeljkovic

Microsoft Word - CV_FILUM Danica Nedeljkovic ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ЛИЧНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Наставно-научно звање; научно звање е-mail Телефон Универзитет,

Више

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc UNIVERZITET U NOVOM SADU EKONOMSKI FAKULTET U SUBOTICI SOFIJA ADŽIĆ REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE ISPITNA PITANJA Školska 2012/2013 godina Verzija 2.0 Subotica, septembar 2012. REGIONALNA EKONOMIJA

Више

Naslovna _0.qxd

Naslovna _0.qxd NARODNA BANKA SRBIJE Statisti~ki bilten Oktobar 2005 NARODNA BANKA SRBIJE Statisti~ki bilten Oktobar 2005 UREDNI[TVO BRANKO HINI], glavni urednik ^lanovi GORAN KVRGI] MARINA MLADENOVI]-KOMATINA JOVAN

Више

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx

Microsoft PowerPoint - podatkovni promet za objavu.pptx 1 2 3 Što je složaj protokola (protocol suite)? Pojedini protokol se odnosi samo na jedno pitanje koje omogućava komunikaciju. Kada se kombinira više protokola, grupa protokola koja je rezultat takve kombinacije

Више

GB 3 [27-31].qxd

GB 3 [27-31].qxd BOGDAN TRIFUNOVI] UDK 004.738.1 Gradska biblioteka Vladislav Petkovi} Dis, ^a~ak Sa`etak: S obzirom da internet postaje neizostavan izvor informacija, kao i po~etni korak svakog istra`ivawa, Glas biblioteke

Више

ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља www.

ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља www. ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља aleksandar@masstheory.org www.masstheory.org Август 2007 О ауторским правима: Дело

Више

4-14.qxd

4-14.qxd 41 UDC 821.163.41 32.09 Kapor M. Bojana B. U[]EBRKA profesor srpskog jezika, nezaposlena Novi Sad Republika Srbija O FRAZEOLOGIJI U PRIPOVETKAMA MOMA KAPORA SA@ETAK: U radu su analizirani frazeologizmi

Више

GODINA 16 TUZLA, UTORAK 10. NOVEMBAR GODINE IZDANJE NA BOSANSKOM JEZIKU BROJ Na osnovu ~lana 24. stav 1. ta~ka c) Ustava Tuzlanskog kanto

GODINA 16 TUZLA, UTORAK 10. NOVEMBAR GODINE IZDANJE NA BOSANSKOM JEZIKU BROJ Na osnovu ~lana 24. stav 1. ta~ka c) Ustava Tuzlanskog kanto GODINA 16 TUZLA, UTORAK 10. NOVEMBAR 2009. GODINE IZDANJE NA BOSANSKOM JEZIKU BROJ 12 450 Na osnovu ~lana 24. stav 1. ta~ka c) Ustava Tuzlanskog kantona ( Slu`bene novine Tuzlansko-Podrinjskog kantona,

Више

Jezička politika, jezičko planiranje i standardizacija jezika.

Jezička politika, jezičko planiranje i standardizacija jezika. Jezička politika, jezičko planiranje i standardizacija jezika PhDs Ljatif Demir Univerzitet Zagreb Jezička politika kao definicija Tipično sociolingvistički pojam jezička politika u lingvistickoj literaturi

Више

Glasnik075.pdf

Glasnik075.pdf 1176 Temeljem lana 39. stav 1. Zakona o mjeriteljstvu Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 19/01), i lana 9. stav Zakona o osnivanju Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine ("Službeni

Више

Kvadratna jednaqina i funkcija 1. Odrediti sve n N takve da jednaqina x3 + 7x 2 9x + 1 x 2 bar jedno celobrojno rexee. = n ima 2. Ako za j-nu ax 2 +bx

Kvadratna jednaqina i funkcija 1. Odrediti sve n N takve da jednaqina x3 + 7x 2 9x + 1 x 2 bar jedno celobrojno rexee. = n ima 2. Ako za j-nu ax 2 +bx Kvadratna jednaqina i funkcija 1. Odrediti sve n N takve da jednaqina x3 + 7x 2 9x + 1 x 2 bar jedno celobrojno rexee. = n ima 2. Ako za j-nu ax 2 +bx+c = 0, a, b, c R, a 0, vai 5a+3b+3c = 0, tada jednaqina

Више

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/we

ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/we ФИЛОЛОШКО-УМЕТНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ CURRICULUM VITAE ОСНОВНИ ПОДАЦИ Име и презиме Година и место рођења Звање е-mail/web site Телефон Универзитет, факултет, организациона

Више

СХЕМАТСКИ ПРИКАЗИ У НАСТАВИ ГРАМАТИКЕ (НА ПРИМЕРУ ОБЛИКА ПРИСВОЈНИХ ЗАМЕНИЦА)

СХЕМАТСКИ ПРИКАЗИ У НАСТАВИ ГРАМАТИКЕ (НА ПРИМЕРУ ОБЛИКА ПРИСВОЈНИХ ЗАМЕНИЦА) СХЕМАТСКИ ПРИКАЗИ У НАСТАВИ ГРАМАТИКЕ (НА ПРИМЕРУ ОБЛИКА ПРИСВОЈНИХ ЗАМЕНИЦА) ДАНИЛО АЛЕКСИЋ daniloaleksic01@gmail.com СТРУКТУРА ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ 1. ТЕОРИЈА 2. ПРОБЛЕМИ 3. РЕШЕЊА СЛУЧАЈЕВИ И ВАРИЈАНТЕ ИЗАЗОВИ

Више

A R S f i g u r a Urednik izdawa Ivana Simeonovi} ]eli} Dizajn korica Dejan Tasi} predstavqa dela likovnih umetnika u Galeriji a stvarala{tvo likovnih

A R S f i g u r a Urednik izdawa Ivana Simeonovi} ]eli} Dizajn korica Dejan Tasi} predstavqa dela likovnih umetnika u Galeriji a stvarala{tvo likovnih A R S f i g u r a Urednik izdawa Ivana Simeonovi} ]eli} Dizajn korica Dejan Tasi} predstavqa dela likovnih umetnika u Galeriji a stvarala{tvo likovnih kriti~ara i istori~ara umetnosti u biblioteci ARS

Више

Slide 1

Slide 1 ИНФОРМАЦИЈА КОМУНИКОЛОГИЈА 8. ТЕМА САДРЖАЈ ПРЕДАВАЊА Појам информације Религиозно и метанаучно одређења информације Кибернетски приступ информацији Социоантрополошко схватање информације ПОЈАМ ИНФОРМАЦИЈЕ

Више

KonacnaCir.qxd

KonacnaCir.qxd IMPLEMENTACIJA ZAKONA O GRA\EVINSKOM ZEMQI[TU ZAKON I PRAKSA 2 Implementacija Zakona o gra evinskom zemqi{tu - Zakon i praksa SADR@AJ Uvodna napomena 4 PRVI DIO Izlagawa: Zakon o gra evinskom zemqi{tu

Више

Glava I - Glava Dokumentacija III - Iz ra da koju bi lan sa kontroliše uspe ha Poreska i naj češ će inspekcija Sadržaj greš ke Sadržaj 3 Predgovor 13

Glava I - Glava Dokumentacija III - Iz ra da koju bi lan sa kontroliše uspe ha Poreska i naj češ će inspekcija Sadržaj greš ke Sadržaj 3 Predgovor 13 Glava I - Glava Dokumentacija III - Iz ra da koju bi lan sa kontroliše uspe ha Poreska i naj češ će inspekcija Sadržaj greš ke Sadržaj 3 Predgovor 13 Glava I 17 DOKUMENTACIJA KOJU KONTROLIŠE PORESKA INSPEKCIJA

Више

{ Rexe a Tipovi zadataka za drugi kratki test { 1. Odrediti normalizovanu jednaqinu prave p koja sadri taqku P (2, 1) i qiji je normalni vektor # «n p

{ Rexe a Tipovi zadataka za drugi kratki test { 1. Odrediti normalizovanu jednaqinu prave p koja sadri taqku P (2, 1) i qiji je normalni vektor # «n p { Ree a Tipovi adataka a drugi kratki test { Odrediti normaliovanu jednaqinu prave p koja sadri taqku P, i qiji je normalni vektor # «n p =, 4 + 4 + = Odrediti jediniqni vektor pravca prave = i taqku te

Више

Na osnovu ~lana 61

Na osnovu ~lana 61 Na osnovu ~lana 61. stav 6. Zakona o vodama ("Slu`bene novine Federacije BiH", broj 70/06), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i {umarstva donosi PRAVILNIK O USLOVIMA I KRITERIJIMA KOJE MORA

Више

281 Radenko St. Rankovi} UDK (497.11): ULOGA MEDIJSKOG SPONZORA U SRPSKOJ KINEMATOGRAFIJI Od svih umetnosti, filmska umetnost ~iji je osno

281 Radenko St. Rankovi} UDK (497.11): ULOGA MEDIJSKOG SPONZORA U SRPSKOJ KINEMATOGRAFIJI Od svih umetnosti, filmska umetnost ~iji je osno 281 Radenko St. Rankovi} UDK 791.43(497.11):658.14 ULOGA MEDIJSKOG SPONZORA U SRPSKOJ KINEMATOGRAFIJI Od svih umetnosti, filmska umetnost ~iji je osnov dugometra`ni igrani film mo`da je najvi{e okrenuta

Више

CRNOGORSKI SRPSKI, BOSANSKI, HRVATSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE MAJ, ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA U

CRNOGORSKI SRPSKI, BOSANSKI, HRVATSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE MAJ, ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA U CROGORSKI SRPSKI, BOSASKI, HRVASKI JEZIK I KJIŽEVOS EKSERA PROVJERA ZAJA A KRAJU III CIKLUSA OSOVE ŠKOLE MAJ, ŠKOLSKA 2018/2019. GODIA UPUSVO ZA BODOVAJE APOMEA: Gramatičke i pravopisne greške treba zanemariti,

Више

HRVATSKI SABOR Na temelju lanka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim 2298 ODLUKU O PROGLA ENJU ZAKONA O PROFESIONALNOJ REHABILITACIJI I ZAPO LJAVANJ

HRVATSKI SABOR Na temelju lanka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim 2298 ODLUKU O PROGLA ENJU ZAKONA O PROFESIONALNOJ REHABILITACIJI I ZAPO LJAVANJ HRVATSKI SABOR Na temelju lanka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim 2298 ODLUKU O PROGLA ENJU ZAKONA O PROFESIONALNOJ REHABILITACIJI I ZAPO LJAVANJU OSOBA S INVALIDITETOM Progla avam Zakon o profesionalnoj

Више

broj 086.qxd

broj 086.qxd SLU@BENI GLASNIK Jezik srpskog naroda JP Slu`beni glasnik Republike Srpske, Bawa Luka, Pave Radana 32A Telefon/faks: (051) 311-532, 302-708 REPUBLIKE SRPSKE Utorak, 5. oktobar 2004. godine BAWA LUKA Broj

Више

????????? ?????? ???????? ? ??????? ??????????????

????????? ?????? ???????? ? ??????? ?????????????? ДРУШТВЕНИ УСЛОВИ НАСТАНКА И РАЗВОЈА КОМУНИКОЛОГИЈЕ КОМУНИКОЛОГИЈА 2. ТЕМА САДРЖАЈ ПРЕДАВАЊА Друштвени услови настанка и развоја комуникологије Комуникологија наука са интердисциплинарним истраживачким

Више

Microsoft Word - Mjerila za utvrdjivanje prekomjerne upotrebe javne ceste SLFBiH doc

Microsoft Word - Mjerila za utvrdjivanje prekomjerne upotrebe javne ceste SLFBiH doc Godina IX Broj 52 Ponedjeljak, 28. listopada/oktobra 2002. godine S A R A J E V O Pretplata za II polugodi{te 2002. uklju~uju}i i pretplatu za "Slu`beni glasnik BiH": KM 100.- Na temelju ~lanka 63. stavak

Више

Sl-16.qxd

Sl-16.qxd SLU@BENI LIST GRADA NOVOG SADA Godina XXIII - Broj 16 NOVI SAD, 14. oktobar 2003. Primerak 88,00 dinara 432 Na osnovu ~lana 54. stav 1. Zakona o planirawu i izgradwi ("Slu`beni glasnik Republike Srbije",

Више

Ponedjeljak, S L B E N I G L A S N I K B i H Broj 35 - Stranica 17 PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POR

Ponedjeljak, S L B E N I G L A S N I K B i H Broj 35 - Stranica 17 PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POR Ponedjeljak, 5. 5. 2008. S L U @ B E N I G L A S N I K B i H Broj 35 - Stranica 17 PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST ^lan 1. U Pravilniku o primjeni

Више

broj 15

broj 15 Godina XVIII Broj 15 ^etvrtak, 18. aprila 2013. godine SARAJEVO ISSN 1512-7052 KANTON SARAJEVO Skup{tina Kantona Na osnovu ~l. 12. ta~ka b) i 18. stav (1) ta~ka b) Ustava Kantona Sarajevo ("Slu`bene novine

Више

OVAKO SREDWI VEK Marko Popovi} VLADARSKI I VLASTEOSKI DVOR U SREDWEM VEKU

OVAKO SREDWI VEK Marko Popovi} VLADARSKI I VLASTEOSKI DVOR U SREDWEM VEKU OVAKO SE @IVELO SREDWI VEK Marko Popovi} VLADARSKI I VLASTEOSKI DVOR U SREDWEM VEKU Dvor dom vladara Sredwovekovni dvor kao pozornica razli~itih doga aja i mesto s kojeg se vladalo oduvek je plenio ma{tu

Више

Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет датум штампања: школска година: 2014/15, семестар: летњи РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ упитник: Упитник за

Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет датум штампања: школска година: 2014/15, семестар: летњи РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ упитник: Упитник за 1. Одсек 1. Англистика 6 5.88 % 2. Филозофија 1 0.98 % 3. Германистика 1 0.98 % 4. Хунгарологија 7 6.86 % 5. Историја 13 12.75 % 6. Компаративна књижевност 1 0.98 % 7. Медијске студије 11 10.78 % 8. Педагогија

Више

УПУТСТВО о начину попуњавања извјештаја који се достављају Агенцији за банкарство Републике Српске за потребе израде и ажурирања плана реструктурирања

УПУТСТВО о начину попуњавања извјештаја који се достављају Агенцији за банкарство Републике Српске за потребе израде и ажурирања плана реструктурирања УПУТСТВО о начину попуњавања извјештаја који се достављају Агенцији за банкарство Републике Српске за потребе израде и ажурирања плана реструктурирања банке и банкарске групе ( Службени гласник Републике

Више

Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет Наставни план 15МД - Методика наставе Година студија: 1 РБ Акроним Назив Фонд часова Семестар

Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет Наставни план 15МД - Методика наставе Година студија: 1 РБ Акроним Назив Фонд часова Семестар Година студија: 1 Обавезни предмети у 1. семестру 1. 15МД001 Докторска дисертација - избор теме и преглед литературе (0+0+6) 1 10 Укупно обавезних предмета у 1. семестру: 1 Страна 1 од 6 Изборни предмети

Више

Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет РБ Акроним Наставни план 08СЈ - Српска филологија у контакту са мађарском/словачком филологијом Назив Год

Универзитет у Новом Саду Филозофски факултет РБ Акроним Наставни план 08СЈ - Српска филологија у контакту са мађарском/словачком филологијом Назив Год Година студија: 1 Обавезни предмети у 1. семестру 1. 08СЈСЈ001 Старословенски језик (2+2+0) 1 4 2. 08СЈСФ001 Увод у лингвистику 1:Темељи језика (2+1+0) 1 5 3. 08СЈСФ002 Теорија књижевности 1 (2+2+0) 1

Више

phd2_01halas2

phd2_01halas2 УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ОБРАЗАЦ 6. ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ ма Ане Халас Полисемија у речницима енглеског и српског језика: теоријско-методолошки и практични аспекти

Више

1 Konusni preseci (drugim rečima: kružnica, elipsa, hiperbola i parabola) Definicija 0.1 Algebarska kriva drugog reda u ravni jeste skup tačaka opisan

1 Konusni preseci (drugim rečima: kružnica, elipsa, hiperbola i parabola) Definicija 0.1 Algebarska kriva drugog reda u ravni jeste skup tačaka opisan 1 Konusni preseci (drugim rečima: kružnica, elipsa, hiperbola i parabola) Definicija 0.1 Algebarska kriva drugog reda u ravni jeste skup tačaka opisan jednačinom oblika: a 11 x 2 + 2a 12 xy + a 22 y 2

Више

rspptbos.PDF

rspptbos.PDF ZAKON O PRESTANKU PRIMJENE ZAKONA O KORI[]ENJU NAPU[TENE IMOVINE ( Slu`beni glasnik Republike Srpske, br. 38/98, 12/99, 31/99, 65/01 i 39/03) I - OP[TE ODREDBE ^lan 1. Zakon o kori{tenju napu{tene imovine

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Распоред часова предавања и вежби на ОАС, МАС и ДАС Пролећни семестар школске 2018/2019 Ниш Март 2019.

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Распоред часова предавања и вежби на ОАС, МАС и ДАС Пролећни семестар школске 2018/2019 Ниш Март 2019. УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ предавања и вежби на ОАС, МАС и ДАС Пролећни семестар школске 2018/2019 Ниш Март 2019. УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ САДРЖАЈ: ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ Англистика...

Више

qxd

qxd ISSN 0350-4727 SLU@BENI LIST GRADA BEOGRADA Godina XLVII Broj 12 12. maj 2003. godine Cena 120 dinara Skup{tina grada Beograda na sednici odr`anoj 21. marta 2003. godine, na osnovu ~lana 12. stav 3. Zakona

Више

P2.1 Formalne gramatike

P2.1 Formalne gramatike Превођење Полазни језик? Одредишни језик 1 Превођење Полазни језик? Одредишни језик Како знање неког језика стиче и складишти човек, а како рачунар? 2 Два аспекта језика Синтакса Семантика значење То су

Више

М И Л Е Н А К У Л И Ћ Ј ЕД НО Ч И Н К А ЗА П Е ТО РО ПУТ ИЗ БИ ЛЕ ЋЕ Сред пу ша ка, ба јо не та, стра же око нас, Ти хо кре ће на ша че та, кроз би ле

М И Л Е Н А К У Л И Ћ Ј ЕД НО Ч И Н К А ЗА П Е ТО РО ПУТ ИЗ БИ ЛЕ ЋЕ Сред пу ша ка, ба јо не та, стра же око нас, Ти хо кре ће на ша че та, кроз би ле М И Л Е Н А К У Л И Ћ Ј ЕД НО Ч И Н К А ЗА П Е ТО РО ПУТ ИЗ БИ ЛЕ ЋЕ Сред пу ша ка, ба јо не та, стра же око нас, Ти хо кре ће на ша че та, кроз би лећ ки крас. Би ле ћан ка, 1940. Да ли те бе ико ве се

Више

Microsoft Word - tumacenje rezultata za sajt - Lektorisan tekst1

Microsoft Word - tumacenje rezultata za sajt -  Lektorisan tekst1 ПРИЛОГ ЗА ТУМАЧЕЊЕ РЕЗУЛТАТА ИСТРАЖИВАЊА TIMSS 2015 У међународном испитивању постигнућа TIMSS 2015 по други пут је у нашој земљи испитивано постигнуће ученика четвртог разреда у области математике и природних

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 136. став

Више

Sluzbeni glasnik Grada Poreca br

Sluzbeni glasnik  Grada Poreca br 18. Na temelju lanka 34. stavak 1. to ka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine" broj 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03, 82/04, 110/04 i 178/04) te lanka 40. Statuta Grada

Више

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudskih veštaka (u daljem tekstu: veštak), postupak upisa

Више

STANI[A TUTWEVI] NACIONALNA SVIJEST I MUSLIMANA

STANI[A TUTWEVI] NACIONALNA SVIJEST I MUSLIMANA STANI[A TUTWEVI] NACIONALNA SVIJEST I KWI@EVNOST MUSLIMANA BIBLIOTEKA NOVI KONTEKST Stani{a Tutwevi} Urednik Gojko Te{i} Glavni i odgovorni urednik Mili~ko Mijovi} Recenzenti Akademik Predrag Palavestra

Више

51.qxd

51.qxd UDK 331.5(497.113) Mirjana [uqmanac-[e}erov, Du{ica Durman, NSZ Pokrajinska slu`ba za zapo{qavawe Bulevar Mihajla Pupina br. 6/1, 21000 Novi Sad ZAPO[QAVAWE I ZAPOSLENOST U VOJVODINI I KRETAWE NA TR@I[TU

Више

010 (7).pdf

010 (7).pdf 203 Stanko Bejatovi}* REFORMA KRIVI^NOG PROCESNOG ZAKONODAVSTVA SRBIJE I INSTITUT SPORAZUMEVANJA JAVNOG TU@IOCA I OKRIVLJENOG REZIME - - - - - - * Akademik, prof. dr., redovni professor Pravnog fakulteta

Више

Sluzbeni List Broj OK05_Sluzbeni List Broj OK2.qxd

Sluzbeni List Broj OK05_Sluzbeni List Broj OK2.qxd SLU@BENI LIST GRADA KRAQEVA GODINA XLIX - BROJ 28 - KRAQEVO - 20. OKTOBAR 2016. GODINE AK TI GRADONA^ELNIKA GRA DA KRA QE VA 424. Na osno vu ~la na 58. Sta tu ta gra da Kra - qe va ( Slu `be ni list gra

Више

RADOVAN MI]I]

RADOVAN MI]I] RADOVAN MI]I] Biblioteka Matice srpske, Novi Sad UDK 025.342 AUTORSTVO I AUTORSKE ODREDNICE U ELEKTRONSKOM KATALOGU Definisan kao javno dostupan onlajn katalog (Online Public Access Catalogue OPAC), elektronski

Више

Ravno kretanje krutog tela

Ravno kretanje krutog tela Ravno kretanje krutog tela Brzine tačaka tela u reprezentativnom preseku Ubrzanja tačaka u reprezentativnom preseku Primer određivanja brzina i ubrzanja kod ravnog mehanizma Ravno kretanje krutog tela

Више

Microsoft Word - MUS ispitna pitanja 2015.doc

Microsoft Word - MUS ispitna pitanja 2015.doc Univerzitet u Novom Sadu Ekonomski fakultet u Subotici Dr. Agneš Slavić, docent Nemanja Berber, asistent Školska 2014/15 godina MENADŽMENT URBANOM SREDINOM Prvi deo: ispitna pitanja 1. PREDMET IZUČAVANJA

Више

Sadr`aj Predgovor hrvatskom izdanju...7 Smjernice za knji`ni~ne usluge za mlade` Dio Dio Dio Dio Dio Dio Dod

Sadr`aj Predgovor hrvatskom izdanju...7 Smjernice za knji`ni~ne usluge za mlade` Dio Dio Dio Dio Dio Dio Dod Sadr`aj Predgovor hrvatskom izdanju...7 Smjernice za knji`ni~ne usluge za mlade` Dio 1...11 Dio 2...15 Dio 3...19 Dio 4...21 Dio 5...23 Dio 6...25 Dodatak A...29 Dodatak B...35 Web 2.0 i knji`ni~ne usluge

Више

Porezni_10_2012.indd

Porezni_10_2012.indd Primjena stopa za obra~un doprinosa Goran Kri`anac i Jasna Prepeljani} Primjena stopa za obra~un doprinosa 1. Uvod Sukladno ~l. 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima (NN 22/12), sni`ena

Више

Tamara Basic.qxp

Tamara Basic.qxp KRATKI ^LANCI/SHORT ARTICLES Tamara Ba{i} * ZA[TO MONETARNI ODBOR: MONETARNI ODBOR I ENDOGENA FLEKSIBILNOST CIJENA WHY MONETARY BOARD: MONETARY BOARD AND ENDOGENIC PRICE FLEXIBILITY APSTRAKT: U ovom radu

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 Именовано тело број И

Више

bilten1.qxd

bilten1.qxd PROMOCIJA I EDUKACIJA za unapre enje zdravstvenog i socijalnog statusa `ena - rezultati istra`ivanja - Sarajevo, 2004. Bilten br. 1 Ure iva~ki kolegij: Jasmina Mujezinovi}, Irena Petrovi}, Nuna Zvizdi},

Више

UNIVERZITET U KRAGUJEVCU PRIRODNOMATEMATI^KI FAKULTET INFORMATOR INSTITUTA ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZA UPIS U PRVU GODINU OSNOVNIH AKADEMSKIH STUDI

UNIVERZITET U KRAGUJEVCU PRIRODNOMATEMATI^KI FAKULTET INFORMATOR INSTITUTA ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZA UPIS U PRVU GODINU OSNOVNIH AKADEMSKIH STUDI UNIVERZITET U KRAGUJEVCU PRIRODNOMATEMATI^KI FAKULTET INFORMATOR INSTITUTA ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZA UPIS U PRVU GODINU OSNOVNIH AKADEMSKIH STUDIJA [KOLSKE 2019/2020. GODINE KRAGUJEVAC, 2019. GODINE

Више