Microsoft Word - teorijapitanja.doc

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - teorijapitanja.doc"

Транскрипт

1 1. Специфични отпор трења у лежајевима. Приказати механички карактеристику МЈСС са независном побудом, као и карактеристику МЈСС са редном побудом. Означити карактеристичне тачке и нагибе на овим карактеристикама и изразити их у функцији параметара и услова напајања. Објаснити зашто су се код првих електричних возила користили мотори са редном побудом. За путнички воз који користи магнетску левитацију предложити и дискутовати могућа технича решења за напајање воза енергијом потребном за вучу. 2. Специфични отпор услед котрљања. Приказати електричну шему једноквадрантног вучног чопера спуштача напона са идеализовеним прекидачима. Приказати облике улазне, излазне струје, излазног напона као и струје прекидача и диоде. Дефинисати индекс модулације. У функцији индекса модулације, одредити средњу вредност излазног напона као и амплитуду валовитости излазне струје. Објаснити и дискутовати серијски хибридни аутомобил. 3. Специфични отпор кретању на успону/паду. Електрично возило се покреће независно побуђеним МЈСС. Возило треба да обави кретања у оба смера, уз развијање покретачке силе и силе кочења у оба смера. Нацртати упрошћени путни дијаграм који приказује промену брзине (EMS) и момента (Ia) код вожње од тачке А до тачке Б и назад, која укључује фазу убрзања до путне брзине, вожњу путном брзином на релацији АБ, електрично кочење до заустављања у тачки Б, праћен, након краће паузе, повратком из тачке Б у тачку А на начин сличан описаном. У приказаном путном дијаграму указати на рад у 4 различита квадранта. За уочене интервале, означити смерове струје и напона мотора. Дати електричну шему (четвороквадрантног) вучног чопера који може напајати мотор у обављању описане вожње. Назначити у ком делу путног дијаграма проводе индивидуални транзистори и диоде. Објаснити и дискутовати паралелни хибридни аутомобил. 4. Специфични инерцијални отпор кретању. Познат је пад напона на диодама и транзисторима у вучном чоперу. Одредити зависност излазног напона од индекса модулације и смера струје. Објаснити и дискутовати систем са рекуперацију енергије кочења који се уграђује у возила са ендотермичким моторима (KERS)

2 5. Написати општу једначину вуче у железничарским јединицама ([kp], [t], [m/s]) и објаснити све њене компоненте. Дефинисати улогу улазног LC филтра транзисторског вучног чопера. За претпостављену снагу, напон контактног вода, комутациону учестаност, као и максималну дозвољену валовитост струје у контактном воду дати оријентационе вредности елемената филтра које омогућују да он успешно обавља своју функцију. Уз претпоставку да је број ZEV електричних возила (покретаних искључиво енергијом из батерије) јако увећан, размотрити и дискутовати проблеме градње станица за пуњење. Претпоставити да у систему постоји и значајан број ветроелектрана и соларних електрана. 6. Атхезија Возило са рекуперативним вучним чопером вози на низбрдици и остварује електрично, рекуперативно кочење. Шта бива са енергијом коју возило саопштава контактној мрежи? У случајевима када мрежа није рецептивна, постоји ли ризик од превеликог напона на контактном воду, и како до тога долази? Како треба модификовати шему вучног претварача да се вишак енергије кочења дисипира? Описати и дискутовати губитке снаге у транзисторским вучним претварачима. 7. Која од следећих возила: (теретна железница, путнички воз, трамвај, аутомобил) има најмање а која највеће отпоре кретању. Дати разлоге и објашњење за дати одговор. Вучни МЈСС са независном побудом напаја се из једноквадрантног транзисторског вучног чопера који омогућује континуално подешавање напона на арматурном намотају. Побудну струју је могуће подесити независно од арматурног напона. Како дефинишемо номинални флукс, номиналну брзину обртања и номиналну струју? Како треба одредити побудни флукс код брзина мањих од номиналне и зашто? Како се одређује побудни флукс при брзинама већим од номиналне? Описати и дискутовати губитке снаге у вучним моторима.

3 8. За возило познате масе, са погонским точковима, преносним механизмом и мотором познатих параметара, извести динамички модел у коме је управљачка променљива покретачки момент мотора, поремећај дат као збир свих отпора кретања, док је променљива стања брзина кретања возила. Дефинисати коефицијент корекције услед обртних маса. Нацртати електричну шему диодне локомотиве система 25 kv 50 Hz. Приказати место и описати улогу и карактеристике пантографа, главног прекидача, осигурача, градуатора, трансформатора, исправљача, моторне пригушнице, мотора. Објаснити како се, у моторном раду, регулише вучна сила, како се реализује слабљење поља и како се остварује електрично кочење. Објаснити у чему се вучни асинхрони мотор разликује од мотора начињеног за прикључење на градску мрежу. 9. Имајући у виду адхезионо ограничење, и полазећи од опште једначине вуче у железничарским јединицама, одредити максимално убрзање, максималну снагу и максимални успон једне типичне железничарске композиције. Диодна локомотива ради у моторном раду. Отпорници за слабљење поља нису укључени. Приказати фамилију F-v карактеристика које се добијају варијацијом степена градуатора. Дати изразе који повезују струју моторне пригушнице и силу. Одредити нагиб карактеристике F-v у функцији параметара трансформатора, контактне мреже, мотора и преносника. Објаснити потребу да се у возила са ендотермичким мотором уграђују преносници са варијабилним степеном преноса. 10. Остваривање вучне силе уз помоћ линеарних мотора Дати оријентационе вредности подужне импедансе контактног вода система 25 kv 50 Hz. Одредити како се мења напон на пантографу у функцији растојања од подстанице. Сматрати да су напон подстанице, вучна снага локомотиве и реактансе трансформатора познате. Објаснити утицај индуктивности намотаја на експлоатационе карактеристике вучног погона са асинхроним мотором. 11. Ослањање на подлогу возила која не поседују точкове Нацртати електричну шему тиристорске локомотиве система 25 kv 50 Hz. Приказати место и описати улогу и карактеристике пантографа, главног прекидача, осигурача, градуатора, трансформатора, исправљача, моторне пригушнице, мотора. Објаснити које могућности за регулацију вучне силе постоје у моторном раду (тј. идентификовати управљачке величине које утичу на рад локомотиве). Објаснити утицај индуктивности намотаја на експлоатационе карактеристике вучног погона са синхроним мотором.

4 12. Повремени отпори кретања Објаснити начин и место мешовите регулације. Извести релевантне изразе и описати како се изводи мешовита регулација код тиристорске локомотиве. Дискутовати избор између друмског и шинског превоза у пројектима проширења траса градског саобраћаја. 13. Начини кочења возила. Приказати електричну шему тиристорске локомотиве у режиму рекуперативног кочења. Извести израз за средњу вредност арматурне струје у функцији угла паљења и брзине кретања. Објаснити начине на које се може управљати силом кочења. Дискутовати карактеристике сталних магнета и навести начине и ситуације у којима може доћи до њиховог оштећења у оквиру електричних возила. 14. Улога преносника између вучног мотора и погонских вратила Дати оријентациону вредност максималног угла паљења који се може применити код тиристорске локомотиве у режиму рекуперативног кочења. Шта ће се догодити у случају да се примени угао паљења већи од дозвољеног? Које величине и параметри утичу на максималну вредност угла који се може применити? Навести и дискутовати проблеме у експоатацији синхроних вучних мотора са сталним магнетима и са врло малом индуктивношћу. Дискутовати мере за решавање наведених проблема. 15. Систем за напајање воза једносмерним напоном од 1500 V. Подстанице, растојања међу њима, оријентационе вредности струја, снага, попречног пресека проводника. Објаснити потребу да се код паралелног повезивања арматурних намотаја вучних МЈСС морају применити серијске импедансе, повезане на ред са сваким арматурним намотајем. Како се одређује вредност ове импедансе? Дискутовати разлике у параметрима заменске шеме обртних и линеарних асинхроних машина.

5 16. Систем за напајање воза наизменичним напоном од V 16 2/3 Hz. Подстанице, растојања међу њима, оријентационе вредности струја, снага, попречног пресека проводника. Дефинисати напонски извор потребан за напајање вучних мотора наизменичне струје. Као пример вучног МНС, усвојити асинхрони мотор који ради са константним флуксом, или синхрони вучни мотор са перманентном побудом. Одредити какве напоне треба доводити на прикључке мотора, и назначити како доведени напон треба мењати при промени брзине. Дати и дискутовати идејна решења за ослањање возила на подлогу путем левитације. 17. Систем за напајање воза наизменичним напоном од V 50 Hz. Подстанице, растојања међу њима, оријентационе вредности струја, снага, попречног пресека проводника. Нацртати електричну шему трофазног транзисторског вучног претварача који се напаја једносмерним напоном из контактног вода. На који начин се обезбеђује наизменични линијски напон варијабилне учестаности и амплитуде, потребан за напајање мотора? Какав облик има фазна струја? У кратким цртама описати историјат и развој система за напајање шинских возила. 18. Објаснити везу између величине трансформатора и његове снаге. Објаснити везу између снаге и момента вучног мотора и његове величине. За асинхрони мотор напајан из трофазног транзисторског инвертора дати процену валовитости струје у функцији комутационе учестаности, напона напајања и реактансе расипања мотора. Описати и дискутовати рад локомотива са колекторким мотором. 19. Навести оријентационе тежине локомотиве, железничког вагона, камиона, аутобуса, путничког аутомобила. напоном из контактног вода. Може ли овакав претварач напајати мотор у режиму рекуперативног кочења? Посматрати случај описан у претходном питању. У случају да контактни вод не може да прихвати снагу кочења, шта се догађа са напоном? На који начин треба модификовати претварач како би се ризици од оштећења компоненти при кочењу отклонили? Дискутовати кључне разлике у вучној сили, потребној снази и енергији између друмског и шинског саобраћаја.

6 20. Нацртати типични путни дијаграм који приказује брзину, силу, убрзање, моменат, струју и снагу током вожње из мировања у месту А до мировања у месту Б седам / карактеристичних фаза. напоном из тракционе батерије. Одредити највећу ефективну вредност линијског напона који се може остварити при датом напону батерије. Током вожње путном брзином, у вучном погону са синхроним мотором долази до прекида проводника једне фазе. Дискутовати могућност наставка вожње. 21. На дијаграму моменат-брзина обртања приказати и објаснити утицај серијског отпорника и отпорника за слабљење поља на механичку карактеристику редног мотора за једносмерну струју. напоном из тракционе батерије. Претварач напаја асинхрони вучни мотор. Одредити и нацртати транзијентну карактеристику вучног погона (зависност највећег момента који је на располагању у краћим временским интервалима од брзине обртања, тј. од учестаности напајања) која се има при номиналном напону батерије. Све параметре сматрати познатим, усвојити све разумне апроксимације и занемарења. Током вожње путном брзином, у вучном погону са асинхроним мотором долази до прекида проводника једне фазе. Дискутовати могућност наставка вожње. 22. Навести и објаснити недостатке реостатске контроле вучне силе. напоном из тракционе батерије. Претварач напаја синхрони вучни мотор који на ротору има сталне магнете уграђене на површини ротора. Одредити и нацртати транзијентну карактеристику вучног погона (зависност највећег момента који је на располагању у краћим временским интервалима од брзине обртања, тј. од учестаности напајања) која се има при номиналном напону батерије. Све параметре сматрати познатим, усвојити све разумне апроксимације и занемарења. Дати типичну тежину једнофазне локомотиве и типичну масу теретне композиције. Дати и образложити пут који композиција пређе током заустављања почевши од брзине v = 80 km/h.

7 23. Навести и објаснити разлоге за избор напона на контактном воду од 25 kv. Нацртати електричну шему и објаснити рад седмофазног транзисторског вучног инвертора који напаја седмофазни мотор за наизменичну струју. Навести предности и мане у односу на трофазни случај. Дати типичну снагу једнофазне локомотиве и типичну масу теретне композиције. Дати и образложити процену времена које је потребно да се композиција залети до брзине од 80 km/h. 24. Описати и објаснити рад подстанице која даје напон 15 kv 16 2/3 Hz. Навести и објаснити предности и мане асинхроних и синхроних вучних мотора. Навести оријентациону снагу и струју локомотиве система 25 kv и на основу тога проценити највеће растојање између две подстанице. 25. Дати образложену процену - колико би стандардних акумулаторских батерија 12 V 60 Ah било потребно да се обави вожња просечним путничким аутомобилом на растојању од 60 km? Објасити проблеме конструкције линеарних мотора и објаснити која врста електричне машине је најпогоднија за реализацију линеарног мотора. Скицирати шему и објаснити рад подстанице која напаја контактни вод напоном 25 kv.

8 ОЛД Ставке поред којих стоји квалификација опционо не могу се појавити као питање на колоквијуму. 1. Питање: Приказати механички карактеристику МЈСС са независном побудом, као и карактеристику МЈСС са редном побудом. Означити карактеристичне тачке и нагибе на овим карактеристикама и изразити их у функцији параметара и услова напајања. Објаснити зашто су се код првих електричних возила користили мотори са редном побудом. 2. Питање: Нацртати електричну шему система за напајање воза једносмерним напоном од 1500 V. Приказати подстанице, оценити растојање међу њима, дати оријентационе вредности струја, снага, попречног пресека проводника. Приказати основне елементе електричне шеме локомотиве. 3. Питање: Нацртати електричну шему система за напајање воза наизменичним напоном од V 16 2/3 Hz. Приказати шему подстаница, оценити растојање међу њима, дати оријентационе вредности струја, снага, попречног пресека проводника. Приказати основне елементе електричне шеме локомотиве. Објаснити начин на који се може регулисати вучна сила. Објаснити који технички и економски разлози доводе до избора амплитуде и учестаности напона на контактном воду. 4. Питање: Објаснити везу између величине трансформатора и његове снаге. Објаснити везу између снаге и момента вучног мотора и његове величине. 5. Питање: За возило познате масе, са погонским точковима, преносним механизмом и мотором познатих параметара, извести динамички модел у коме је управљачка променљива покретачки момент мотора, поремећај дат као збир свих отпора кретања, док је променљива стања брзина кретања возила. Дефинисати коефицијент корекције услед обртних маса. 6. Питање: Написати општу једначину вуче у железничарским јединицама ([kp], [t], [m/s]) и објаснити све њене компоненте. 7. Питање: Извести израз за специфични отпор трења у лежајевима. 8. Питање: Извести израз за специфични отпор услед котрљања. 9. Питање: Извести израз за специфични отпор кретању на успону/паду. 10. Питање: Извести израз за специфични инерцијални отпор кретању. 11. Питање: Која од следећих возила: (теретна железница, путнички воз, трамвај, аутомобил) има најмање а која највеће отпоре кретању. Дати разлоге и објашњење за дати одговор.

9 12. Питање: Нацртати адхезиону криву. Објаснити које величине се налазе на ординати и апсциси. Одредити величину на апсциси у функцији брзине мотора и возила. Дефинисати адхезиони коефицијент. Које су практичне вредности овог коефицијента. 13. Питање: опционо Дефинисати две области на адхезионој кривој. Образложити на који начин се у једној и другој зони остварује вучна сила, и у којим деловима криве се може допустити трајни рад. 14. Питање: опционо Описати и приказати како се механичка карактеристика пројектује на адхезиону криву. Одабрати један вучни погон који има меку механичку карактеристику, и погон који има тврду карактеристику. За оба, исказати стрмину и пројектовати механичку карактеристику на адхезиону криву. Описати и објаснити појаве и динамику стабилног и нестабилног проклизавања. 15. Питање: опционо Објаснити и образложити утицај електричних величина, као што је еквивалентна импеданса вучног претварача, параметри мотора, начин регулације вучне силе; као и не-електричних величина, међу којима је стање шина, варијација осовинског притиска, (висина квачила), на искоришћење адхезије. 16. Питање: опционо Исказати зависност коефицијента атхезије од брзине кретања. Имајући у виду адхезионо ограничење, и полазећи од опште једначине вуче у железничарским јединицама, одредити максимално убрзање, максималну снагу и максимални успон једне типичне железничарске композиције. 17. Питање: На дијаграму који на апсциси има време вожње возила са независно побуђеним МЈСС, а на ординати вучну силу, струју мотора, снагу и брзину обртања, приказати и објаснити седам карактеристичних фаза путног дијаграма. 18. Питање: Манипулационо возило / виљушкар / се покреће уз помоћ независно побуђеног МЈСС који има губитке у арматурном намотају док се остали губици могу занемарити. Током кретања постоји само инерциони отпор. Претпостављајући да је профил брзине трапезног облика, као и то да у датом временском интервалу T треба прећи задати пут L, одредити оптималну промену брзине, која резултује минималним утрошком енергије. 19. Питање: Нацртати механичку карактеристику редног мотора ЈСС. Дати израз за момент у зони засићења, као и израз за момент у случају да је магнетско коло линеарно. Дискутовати пресек карактеристике са ординатом и апсцисом. 20. Питање: Нацртати фамилију механичких карактеристика МЈСС са редном побудом и са варијабилним серијским отпором. Нацртати фамилију механичких карактеристика МЈСС са редном побудом и са варијабилном отпором прикљученим паралелно побудном намотају. 21. Питање: МЈСС са редном побудом оптерећен је моментом који се не мења код промене брзине. Позната је брзина, момент и струја и полазном радном режиму. Паралелно побудном намотају прикључи се отпорник за шантирање поља, једнак термогеној отпорности побудног намотаја. Одредити брзину, снагу, момент и струју у стационарном стању које се успоставља након прикључења отпора. 22. Питање: опционо Дати електричну шему возила са редно побуђеним МЈСС и реостатском контролом вучне силе. Приказати резултујућу фамилију карактеристика на F-v дијаграму. За случај када возило убрзава у условима када се отпори кретања не мењају, при чему возач постепено искључује сегменте серијског отпора, смањујући његову

10 вредност, приказати временску промену вучне силе од тренутка поласка, преко достизања природне карактеристике, до достизања максималне брзине кретања у режиму слабљења поља. 23. Питање: опционо Возило погоњено независно побуђеним МЈСС, познате масе, има занемариве отпоре кретању и залеће се са константним убрзањем. Мотор се напаја из извора константног напона, преко варијабилног отпора који омогућује да се арматурна струја подеси тако да се убрзање не мења. Арматурни отпор се може занемарити, као и индуктивност арматуре. До које брзине ће се возило залетети? Одредити износ енергије која се на отпорнику за пуштање у рад претвори у топлоту у фази залетања. Одредити кинетичку енергију возила након залетања. Одредити укупну утрошену енергију узету из извора. Упоредити поменуте три величине. 24. Питање: Приказати шему везе МЈСС са независном побудом у фази динамичког кочења. Конструисати резултујућу механичку карактеристику. Дискутовати поље примене оваквог кочења, техноекономске аспекте и енергетски биланс. (опционо: Дискутовати избор отпорника за кочење у случају да су интервали кочења кратки и раздвојени дугим паузама) 25. Питање: Опционо Приказати шему везе МЈСС са редном побудом у фази противструјног кочења. Конструисати резултујућу механичку карактеристику. Дискутовати поље примене оваквог кочења, техноекономске аспекте и енергетски биланс. 26. Питање: опционо Приказати шему везе МЈСС са редном побудом у фази рекуперативног кочења. Анализирати прелазне појаве у колу и одредити режиме у којима је овакво кочење стабилно. Дискутовати поље примене оваквог кочења. 27. Питање: Опционо Посматрајући редни МЈСС са отпорником за шантирање поља на возилу напајаном из контактног вода, где напон Ukv може искусити нагле скокове ΔU, и где постоји тежња да резултујући удари струје буду што мањи, дефинисати начин на који треба конструисати шант како би се назначени циљ постигао. 28. ОПЦИОНО: За моторна кола подземне железнице која се покреће помоћу реостатски контролисаних редних МЈСС, дати оријентационе податке за биланс снаге (удео губитака у подстаници, у контактном воду, у мотору, у регулационим отпорницима, енергије утрошене за грејање и климатизацију, као и енергије утрошене за савладавање отпора кретању у укупном утрошку електричне енергије). 29. Питање: Приказати електричну шему једноквадрантног вучног чопера спуштача напона са идеализовеним прекидачима. Приказати облике улазне, излазне струје, излазног напона као и струје прекидача и диоде. Дефинисати индекс модулације. У функцији индекса модулације, одредити средњу вредност излазног напона као и амплитуду валовитости излазне струје. 30. Питање: Двоквадрантни вучни чопер напаја мотор ЈСС са независном побудом који развија негативан кочни момент и има електромоторну силу једнаку 0.5 Ukv. Чопер обезбеђује рекуперацију као и моторни рад. Нацртати електричну шему овог вучног чопера и одредити који полупроводници снаге проводе у поменутом радном режиму. Одредити облик струје транзистора, диода, улазне струје, арматурне струје, као и облик излазног напона. У функцији индекса модулације, одредити средњу напона на мотору као и амплитуду валовитости арматурне струје. 31. Питање: Електрично возило се покреће независно побуђеним МЈСС. Возило треба да обави кретања у оба смера, уз развијање покретачке силе и силе кочења у оба смера. Нацртати упрошћени путни дијаграм који приказује промену брзине (EMS) и момента (Ia) код вожње од тачке А до тачке Б и назад, која укључује фазу убрзања до путне брзине, вожњу путном брзином на релацији АБ, електрично кочење до заустављања у тачки Б, праћен,

11 након краће паузе, повратком из тачке Б у тачку А на начин сличан описаном. У приказаном путном дијаграму указати на рад у 4 различита квадранта. За уочене интервале, означити смерове струје и напона мотора. Дати електричну шему (четвороквадрантног) вучног чопера који може напајати мотор у обављању описане вожње. Назначити у ком делу путног дијаграма проводе индивидуални транзистори и диоде. 32: Питање: Двоквадрантни вучни чопер напаја мотор ЈСС са независном побудом који развија позитиван моторни момент. и има електромоторну силу једнаку 0.5 Ukv. Чопер обезбеђује рекуперацију као и моторни рад. Нацртати електричну шему овог вучног чопера и одредити који полупроводници снаге проводе у поменутом радном режиму. Одредити облик струје транзистора, диода, улазне струје, арматурне струје, као и облик излазног напона. У функцији индекса модулације, одредити средњу напона на мотору као и амплитуду валовитости арматурне струје. 33. Питање: Познат је пад напона на диодама и транзисторима у вучном чоперу. Одредити зависност излазног напона од индекса модулације, смера струје (опционо: и од мртвог времена). 34. Питање: опционо Дефинисати улогу улазног LC филтра транзисторског вучног чопера. За претпостављену снагу, напон контактног вода и комутациону учестаност, дати оријентационе вредности елемената филтра које омогућују да он успешно обавља своју функцију. Помоћ: резонантна учестаност филтра зависи од производа LC. Она мора бити десетак пута мања од комутационе, како би се имало слабљење чоперске учестаности од око 100 пута. Карактеристична импеданса филтра sqrt(l/c) мора бити самерљива (реда величине) односу U/I. 35. Питање: Возило са рекуперативним вучним чопером вози на низбрдици и остварује електрично, рекуперативно кочење. Шта бива са енергијом коју возило саопштава контактној мрежи? У случајевима када мрежа није рецептивна, постоји ли ризик од превеликог напона на контактном воду, и како до тога долази? Како треба модификовати шему вучног претварача да се вишак енергије кочења дисипира? 36. Питање: Вучни МЈСС са независном побудом напаја се из једноквадрантног транзисторског вучног чопера који омогућује континуално подешавање напона на арматурном намотају. Побудну струју је могуће подесити независно од арматурног напона. Како дефинишемо номинални флукс, номиналну брзину обртања и номиналну струју? Како треба одредити побудни флукс код брзина мањих од номиналне и зашто? Како се одређује побудни флукс при брзинама већим од номиналне? Имајући у виду добијени начин за управљање флуксом, нацртати дијаграм зависности флукса од брзине обртања, као и дијаграме зависности момента и снаге који су расположиви у трајном раду. 37. ОПЦИОНО, За моторна кола подземне железнице која се покреће помоћу чоперски контролисаних мотора МЈСС, дати оријентационе податке за биланс снаге (удео губитака у подстаници, у контактном воду, у мотору, у регулационим отпорницима, енергије утрошене за грејање и климатизацију, као и енергије утрошене за савладавање отпора кретању у укупном утрошку електричне енергије). 38. Питање: Нацртати електричну шему монофазно напајаног диодног исправљача са 4 диоде, напајаног из идеалног напонског извора преко реактансе X = L ω која се налази у наизменичном колу. Исправљач је оптерећен струјним понором. Извести и нацртати облик исправљеног напона као и облик струје у наизменичном колу, узимајући при томе у обзир процес комутације. Израчунати средњу вредност исправљеног напона у функцији струје оптерећења. 39. Питање:

12 Нацртати електричну шему диодне локомотиве система 25 kv 50 Hz. Приказати место и описати улогу и карактеристике пантографа, главног прекидача, осигурача, градуатора, трансформатора, исправљача, моторне пригушнице, мотора. Објаснити како се, у моторном раду, регулише вучна сила, како се реализује слабљење поља и како се остварује електрично кочење. 40. Питање: Опционо Објаснити потребу да се полупроводничке диоде повезују редно и паралелно. Које додатне пасивне елементе (R, L, C) треба користити при овом спрезању, из којих разлога, и на који начин се одређују оријентационе вредности ових компоненти. 41. Питање: Диодна локомотива ради у моторном раду. Отпорници за слабљење поља нису укључени. Приказати фамилију F-v карактеристика које се добијају варијацијом степена градуатора. Дати изразе који повезују струју моторне пригушнице и силу. Одредити нагиб карактеристике F-v у функцији параметара трансформатора, контактне мреже, мотора и преносника. 42. Питање: опционо Дати оријентационе вредности подужне импедансе контактног вода система 25 kv 50 Hz. Одредити како се мења напон на пантографу у функцији растојања од подстанице. Сматрати да су напон подстанице, вучна снага локомотиве и реактансе трансформатора познате. 43. Питање: Опционо Објаснити на које се начине може остварити електрично кочење код диодне локомотиве. Које F-v карактеристике се добијају овим врстама кочења? У којим условима и ком трајању се поједини начини електричног кочења диодне локомотиве могу остварити? 44. Питање: Нацртати електричну шему монофазно напајаног пуноуправљивог тиристорског исправљача са 4 тиристора која се симетрично окидају, напајаног из идеалног напонског извора преко реактансе X = L ω која се налази у наизменичном колу. Исправљач је оптерећен струјним понором. Извести и нацртати облик исправљеног напона као и облик струје у наизменичном колу, узимајући при томе у обзир процес комутације. Израчунати средњу вредност исправљеног напона у функцији струје оптерећења и угла паљења. Израчунати привидну, активну и реактивну снагу извора наизменичног напона. 45. Питање: Нацртати електричну шему монофазно напајаног полу-управљивог тиристорског исправљача са 2 тиристора и 2 диоде, напајаног из идеалног напонског извора преко реактансе X = L ω која се налази у наизменичном колу. Исправљач је оптерећен струјним понором. Извести и нацртати облик исправљеног напона као и облик струје у наизменичном колу, узимајући при томе у обзир процес комутације. Израчунати средњу вредност исправљеног напона у функцији струје оптерећења и угла паљења. Израчунати привидну, активну и реактивну снагу извора наизменичног напона. 46. Питање: Нацртати електричну шему тиристорске локомотиве система 25 kv 50 Hz. Приказати место и описати улогу и карактеристике пантографа, главног прекидача, осигурача, градуатора, трансформатора, исправљача, моторне пригушнице, мотора. Објаснити које могућности за регулацију вучне силе постоје у моторном раду (тј. идентификовати управљачке величине које утичу на рад локомотиве). 47. Питање: Опционо Објаснити начин и место мешовите регулације. Извести релевантне изразе и описати како се изводи мешовита регулација код тиристорске локомотиве. 48. Питање: Приказати електричну шему тиристорске локомотиве у режиму рекуперативног кочења. Извести израз за средњу вредност арматурне струје у функцији угла паљења и брзине кретања. Објаснити начине на које се може управљати силом кочења.

13 49. Питање: Опционо Тиристорска локомотива ради у режиму рекуперативног кочења. Дати фамилију F-v дијаграма који се имају при константном побудном флуксу. У којим режимима рада треба слабити поље? Дати фамилију F-v дијаграма који се имају при константном арматурном напону и при слабљењу поља. 50. Питање: Опционо Тиристорска локомотива ради у режиму рекуперативног кочења. Тиристорски мост се окида асиметрично, како би се умањила реактивна снага. Дати временску промену исправљеног напона, струје у контактном воду, и окидне импулсе тиристора. 51. Питање: Опционо Дати оријентациону вредност максималног угла паљења који се може применити код тиристорске локомотиве у режиму рекуперативног кочења. Шта ће се догодити у случају да се примени угао паљења већи од дозвољеног? Које величине и параметри утичу на максималну вредност угла који се може применити? 52 Питање: На секцији контактног вода који напаја једна подстаница система 25 kv 50 Hz налази се више локомотива које рекуперативно коче. Шта бива са енергијом кочења? Чиме је ограничена максимална укупна снага кочења? Одговорити на иста питања за случај да се локомотива система 3 kv ЈСС напаја из удаљене подстанице, при чему је напон на прикључцима подстанице константан (рекуперативна подстаница 3 kv ЈСС са регулацијом напона). 53 Питање: Опционо Објаснити потребу да се код паралелног повезивања арматурних намотаја вучних МЈСС морају применити серијске импедансе, повезане на ред са сваким арматурним намотајем. Како се одређује вредност ове импедансе? 54 Питање: Дефинисати напонски извор потребан за напајање вучних мотора наизменичне струје. Као пример вучног МНС, усвојити асинхрони мотор који ради са константним флуксом, или синхрони вучни мотор са перманентном побудом. Одредити какве напоне треба доводити на прикључке мотора, и назначити како доведени напон треба мењати при промени брзине. 55 Питање: Нацртати електричну шему трофазног транзисторског вучног претварача који се напаја једносмерним напоном из контактног вода. На који начин се обезбеђује наизменични линијски напон варијабилне учестаности и амплитуде, потребан за напајање мотора? Какав облик има фазна струја? 56. Питање: За асинхрони мотор напајан из трофазног транзисторског инвертора дати процену валовитости струје у функцији комутационе учестаности, напона напајања и реактансе расипања мотора. 57. Питање: напоном из контактног вода. Може ли овакав претварач напајати мотор у режиму рекуперативног кочења? За овакав случај, описати ток снаге, фазни став између фазних напона и струја, као и струју у једносмерном међуколу. 58: Питање Посматрати случај описан у претходном питању. У случају да контактни вод не може да прихвати снагу кочења, шта се догађа са напоном? На који начин треба модификовати претварач како би се ризици од оштећења компоненти при кочењу отклонили?

14 59. Питање: напоном из тракционе батерије. Одредити највећу ефективну вредност линијског напона који се може остварити при датом напону батерије. 60. Питање: напоном из тракционе батерије. Одредити највећу ефективну вредност линијског напона који се може остварити при датом напону батерије. 61. Питање: напоном из тракционе батерије. Претварач напаја асинхрони вучни мотор. Одредити и нацртати транзијентну карактеристику вучног погона (зависност највећег момента који је на располагању у краћим временским интервалима од брзине обртања, тј. од учестаности напајања) која се има при номиналном напону батерије. Све параметре сматрати познатим, усвојити све разумне апроксимације и занемарења. 62. Питање Одговорити на претходно питање у случају да је батеријски напон умањен за 20%. 63. Питање: напоном из тракционе батерије. Претварач напаја синхрони вучни мотор који на ротору има сталне магнете уграђене на површини ротора. Одредити и нацртати транзијентну карактеристику вучног погона (зависност највећег момента који је на располагању у краћим временским интервалима од брзине обртања, тј. од учестаности напајања) која се има при номиналном напону батерије. Све параметре сматрати познатим, усвојити све разумне апроксимације и занемарења. 64. Питање Одговорити на претходно питање у случају да је батеријски напон умањен за 20%.

?? ????????? ?????????? ?????? ?? ????????? ??????? ???????? ?? ??????? ??????:

?? ????????? ?????????? ?????? ?? ????????? ??????? ???????? ?? ??????? ??????: РЈЕШЕЊА ЗАДАТАКА СА ТАКМИЧЕЊА ИЗ ЕЛЕКТРИЧНИХ МАШИНА Електријада 003 АСИНХРОНЕ МАШИНЕ Трофазни асинхрони мотор са намотаним ротором има податке: 380V 10A cos ϕ 08 Y 50Hz p отпор статора R s Ω Мотор је испитан

Више

Microsoft Word - 4.Ee1.AC-DC_pretvaraci.10

Microsoft Word - 4.Ee1.AC-DC_pretvaraci.10 AC-DC ПРЕТВАРАЧИ (ИСПРАВЉАЧИ) Задатак 1. Једнофазни исправљач са повратном диодом, са слике 1, прикључен на напон 1 V, 5 Hz напаја потрошач велике индуктивности струјом од 1 А. Нацртати таласне облике

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ Универзитет у Београду, Електротехнички факултет, Катедра за енергетске претвараче и погоне ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ (3Е3ЕНТ) Јул 9. Трофазни уљни енергетски трансформатор са номиналним подацима: 4 V,

Више

EНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ 1 јануар Трофазни једнострани исправљач прикључен је на круту мрежу 3x380V, 50Hz преко трансформатора у спрези Dy, као

EНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ 1 јануар Трофазни једнострани исправљач прикључен је на круту мрежу 3x380V, 50Hz преко трансформатора у спрези Dy, као EНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ 1 јануар 017. 1. Трофазни једнострани исправљач прикључен је на круту мрежу x80, 50Hz преко трансформатора у спрези Dy, као на слици 1. У циљу компензације реактивне снаге, паралелно

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005 ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ јануар 00. год.. Пећ сачињена од три грејача отпорности =0Ω, везана у звезду, напаја се са мреже 3x380V, 50Hz, преко три фазна регулатора, као на слици. Угао паљења тиристора је α=90,

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005 ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ 1 фебруар 1. год. 1. Пећ сачињена од три грејача отпорности R=6Ω, везана у звезду, напаја се са мреже xv, 5Hz, преко три фазна регулатора, као на слици. Угао "паљења" тиристора је

Више

Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Katedra za energetske pretvarače i pogone ISPIT IZ SINHRONIH MAŠINA (13E013SIM) 1. Poznati su podaci o

Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Katedra za energetske pretvarače i pogone ISPIT IZ SINHRONIH MAŠINA (13E013SIM) 1. Poznati su podaci o Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički akultet Katedra za energetske pretvarače i pogone ISPIT IZ SINHRONIH MAŠINA (13E013SIM) 1. Poznati su podaci o namotaju statora sinhronog motora sa stalnim magnetima

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ Универзитет у Београду Електротехнички факултет Катедра за енергетске претвараче и погоне ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ (ЕЕНТ) Фебруар 8. Трофазни уљни енергетски трансформатор са номиналним подацима: S =

Више

Energetski pretvarači 1 Februar zadatak (18 poena) Kondenzator C priključen je paralelno faznom regulatoru u cilju kompenzacije reaktivne sna

Energetski pretvarači 1 Februar zadatak (18 poena) Kondenzator C priključen je paralelno faznom regulatoru u cilju kompenzacije reaktivne sna 1. zadatak (18 poena) Kondenzator C priključen je paralelno faznom regulatoru u cilju kompenzacije reaktivne snage osnovnog harmonika. Induktivnost prigušnice jednaka je L = 10 mh, frekvencija mrežnog

Више

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc I област. У колу сталне струје са слике када је и = V, амперметар показује I =. Одредити показивање амперметра I када је = 3V и = 4,5V. Решење: а) I = ) I =,5 c) I =,5 d) I = 7,5 3 3 Слика. I област. Дата

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005 ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ јануар 0. год.. Потрошач чија је привидна снага S =500kVA и фактор снаге cosφ=0.8 (индуктивно) прикључен је на мрежу 3x380V, 50Hz. У циљу компензације реактивне снаге, паралелно са

Више

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc I област. У колу сталне струје са слике познато је: а) када је E, E = и E = укупна снага 3 отпорника је P = W, б) када је E =, E и E = укупна снага отпорника је P = 4 W и 3 в) када је E =, E = и E укупна

Више

Прикључење објекта произвођача Тачке као и тачке , и у постојећим Правилима о раду дистрибутивно

Прикључење објекта произвођача Тачке као и тачке , и у постојећим Правилима о раду дистрибутивно Прикључење објекта произвођача Тачке 3.5.1. 3.5.6. као и тачке 3.5.7.14.6.1, 3.5.7.14.6.3. и 3.5.7.14.6.5. у постојећим Правилима о раду дистрибутивног система се мењају са оним које су наведене у тексту

Више

Microsoft Word - oae-09-dom.doc

Microsoft Word - oae-09-dom.doc ETF U BEOGRADU, ODSEK ZA ELEKTRONIKU Milan Prokin Radivoje Đurić Osnovi analogne elektronike domaći zadaci - 2009 Osnovi analogne elektronike 3 1. Domaći zadatak 1.1. a) [5] Nacrtati direktno spregnut

Више

Microsoft Word - OG4EV-drugi kolokvijum konacna verzija.doc

Microsoft Word - OG4EV-drugi kolokvijum konacna verzija.doc ELEKTRIČNA VOZILA 2 kolokvijum Naomene : - kolokvijum traje 80 minuta - za najvišu ocenu na kolokvijumu, neohodno je sakuiti minimalno 70 bodova - za oložen kolokvijum, neohodno je sakuiti minimalno 35

Више

oae_10_dom

oae_10_dom ETF U BEOGRADU, ODSEK ZA ELEKTRONIKU Milan Prokin Radivoje Đurić domaći zadaci - 2010 1. Domaći zadatak 1.1. a) [4] Nacrtati direktno spregnut pojačavač (bez upotrebe sprežnih kondenzatora) sa NPN tranzistorima

Више

Broj indeksa:

Broj indeksa: putstvo za 5. laboratorijsku vežbu Napomena: svakoj brojnoj vrednosti fizičkih veličina koje se nalaze u izveštaju obavezno pridružiti odgovarajuće jedinice, uključujući i oznake na graficima u tabelama

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МОБИЛНЕ МАШИНЕ I предавање. \ хидродинамичке трансмисије, компоненте, вучне карактеристике Хидродинамичке трансмисије мобилних машина општа концепција: v v v v - дизел мотор -хидродинамички претварач -

Више

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu Relejna zaštita laboratorijske vežbe Vežba 4: ISPITIVANJE STATIČKE GENERATORSKE ZAŠTITE Cilj vežbe je

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu Relejna zaštita laboratorijske vežbe Vežba 4: ISPITIVANJE STATIČKE GENERATORSKE ZAŠTITE Cilj vežbe je Vežba 4: ISPITIVANJE STATIČKE GENERATORSKE ZAŠTITE Cilj vežbe je ispitivanje sledećih zaštitnih releja: (1) zemljospojnog za zaštitu statora generatora (RUWA 117 E), (2) podnaponskog releja (RUVA 116 E),

Више

CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Fuštić Željko doc. dr Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet,ucg Simulacione i eksperim

CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Fuštić Željko doc. dr Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet,ucg Simulacione i eksperim CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Fuštić Željko zeljkofustic@gmail.com doc. dr Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet,ucg martinc@ac.me Simulacione i eksperimentalne karakteristike asinhronog generatora KRATAK

Више

Slide 1

Slide 1 Анализа електроенергетских система -Прорачун кратких спојева- Кратак спој представља поремећено стање мреже, односно поремећено стање система. За време трајања кратког споја напони и струје се мењају са

Више

CRNOGORSKI KOMITET MEĐUNARODNOG VIJEĆA

CRNOGORSKI KOMITET MEĐUNARODNOG VIJEĆA CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Ognjen Lukačević* Elektrotehnički fakultet ognjen.lukacevic96@gmail.com Dimitrije Bojović Elektrotehnički fakultet bojovic.dile333@gmil.com Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet

Више

Microsoft Word - Novi proizvod - Sistem za komunikaciju 720 v1.doc

Microsoft Word - Novi proizvod - Sistem za komunikaciju 720 v1.doc ТЕХНИЧКО РЕШЕЊЕ Нови производ: Једносмерна дистрибуција напона као оптимално решење коришћења енергије алтернативних извора Руководилац пројекта: Живанов Љиљана Одговорно лице: Лазић Мирослав Аутори: Лазић

Више

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МОБИЛНЕ МАШИНЕ II предавање 4.2 \ ослоно-кретни механизми на точковима, кинематика и динамика точка Кинематика точка обимна брзини точка: = t транслаторна брзина точка: = t Услов котрљања точка без проклизавања:

Више

Делове текста између маркера прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања на испиту) и 10. Специјални трансформатори ПР

Делове текста између маркера прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања на испиту) и 10. Специјални трансформатори ПР Делове текста између маркера прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања на испиту) и 0. Специјални трансформатори 0.. ПРЕТВАРАЧИ БРОЈА ФАЗА У различитим инжењерским применама

Више

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva Ključni faktori: 1. ENERGIJA potrebna za kretanje vozila na određenoj deonici puta Povećanje E K pri ubrzavanju, pri penjanju, kompenzacija energetskih gubitaka usled dejstva F f i F W Zavisi od parametara

Више

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 006/007 године разред. Електрични систем се састоји из отпорника повезаних тако

Више

VIK-01 opis

VIK-01 opis Višenamensko interfejsno kolo VIK-01 Višenamensko interfejsno kolo VIK-01 (slika 1) služi za povezivanje različitih senzora: otpornog senzora temperature, mernih traka u mostnoj vezi, termopara i dr. Pored

Више

EMC doc

EMC doc ИСПИТ ИЗ ЕЛЕКТРОМАГНЕТСКЕ КОМПАТИБИЛНОСТИ 28. мај 2018. Напомена. Испит траје 120 минута. Дозвољена је употреба литературе и рачунара. Коначне одговоре уписати у одговарајуће кућице, уцртати у дате дијаграме

Више

OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзин

OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзин OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзина аутомобила пре предузетог кочења Vo = 68 km/, успорење

Више

Sinhrone mašine Namotaji sinhronih mašina, reakcija indukta, reaktansa namotaja 27. februar 2019.

Sinhrone mašine Namotaji sinhronih mašina, reakcija indukta, reaktansa namotaja 27. februar 2019. Sinhrone mašine Namotaji sinhronih mašina, reakcija indukta, reaktansa namotaja 7. februar 019. Podsetnik osnovne veličine namotaja Nomenklatura: Q....................... p........................ q........................

Више

ELEKTRONIKA

ELEKTRONIKA МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗАЈЕДНИЦА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ДВАДЕСЕТ ДРУГО РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ ЗАДАЦИ ИЗ ЕЛЕКТРОНИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ivica Gršković KONČAR Električna vozila d.d.; Zagreb, A. Babaje 1 Stanovništvo u neposrednoj blizini željezničke pruge kroz Split - Solin 23 stanovnika - Kašteli 38 stanovnika - Trogir 11 stanovnika -

Више

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура,

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, електрични отпор б) сила, запремина, дужина г) маса,

Више

48. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2009/2010. ГОДИНЕ I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Ср

48. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2009/2010. ГОДИНЕ I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Ср I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Србије ЗАДАЦИ ГИМНАЗИЈА ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ СОМБОР 7.0.00.. На слици је приказана шема електричног кола. Електромоторна сила извора је ε = 50

Више

Električne mreže i kola 5. oktobar Osnovni pojmovi Električna mreža je kolekcija povezanih elemenata. Zatvoren sistem obrazovan od elemenata iz

Električne mreže i kola 5. oktobar Osnovni pojmovi Električna mreža je kolekcija povezanih elemenata. Zatvoren sistem obrazovan od elemenata iz Električne mreže i kola 5. oktobar 2016 1 Osnovni pojmovi Električna mreža je kolekcija povezanih elemenata. Zatvoren sistem obrazovan od elemenata izmedu kojih se vrši razmjena energije putem električne

Више

КОНАЧНИ ЗАХТЕВ ЗА ПРИКЉУЧЕЊЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКОГ ОБЈЕКТА НА ПРЕНОСНУ МРЕЖУ

КОНАЧНИ ЗАХТЕВ ЗА ПРИКЉУЧЕЊЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКОГ ОБЈЕКТА НА ПРЕНОСНУ МРЕЖУ ЗАХТЕВ ЗА ПРИКЉУЧЕЊЕ НА ПРЕНОСНИ СИСТЕМ објекта а електричне енергије Напомена: У случају повлачења, односно одустанка од поднетог захтева, подносилац захтева је дужан да сноси све трошкове који су настали

Више

FIZIČKA ELEKTRONIKA

FIZIČKA ELEKTRONIKA Univerzitet u Nišu Elektronski fakultet PRAKTIKUM ZA LABORATORIJSKE VEŽBE IZ PREDMETA POLUPROVODNIČKE KOMPONENTE (IV semestar modul EKM) Aneta Prijić Miloš Marjanović SPISAK VEŽBI 1. Ispravljačka diodna

Више

Mikroelektronske tehnologije

Mikroelektronske tehnologije 2019 Predavanje 6 II semestar (2+2+0) Prof. dr Dragan Pantić, kabinet 337 dragan.pantic@elfak.ni.ac.rs http://mikro.elfak.ni.ac.rs Pogledaj interesantno predavanje http://www.allaboutcircuits.com/videolectures/inductors-part-1/

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Анализа електроенергетских система -основни прорачуни- Падови напона и губици преноса δu, попречна компонента пада напона Δ U, попречна компонента пада напона U 1 U = Z I = R + jx Icosφ jisinφ = RIcosφ

Више

Microsoft PowerPoint - predavanje_sile_primena_2013

Microsoft PowerPoint - predavanje_sile_primena_2013 Примене Њутнових закона Претпоставке Објекти представљени материјалном тачком занемарите ротацију (за сада) Масе конопаца су занемариве Заинтересовани смо само за силе које делују на објекат можемо да

Више

Predavanje 8-TEMELJI I POTPORNI ZIDOVI.ppt

Predavanje 8-TEMELJI I POTPORNI ZIDOVI.ppt 1 BETONSKE KONSTRUKCIJE TEMELJI OBJEKATA Prof. dr Snežana Marinković Doc. dr Ivan Ignjatović Semestar: V ESPB: Temelji objekata 2 1.1. Podela 1.2. Temelji samci 1.3. Temeljne trake 1.4. Temeljne grede

Више

Ee1.ЕЕ.2018/2019.Задаћe: II к Задаће написати руком. Рок за израду до следећег термина предавања (7 дана за последњу задаћу у семестру). УНАПРИЈЕД НАП

Ee1.ЕЕ.2018/2019.Задаћe: II к Задаће написати руком. Рок за израду до следећег термина предавања (7 дана за последњу задаћу у семестру). УНАПРИЈЕД НАП Ee1.ЕЕ.2018/2019.Задаћe: II к Задаће написати руком. Рок за израду до следећег термина предавања (7 дана за последњу задаћу у семестру). УНАПРИЈЕД НАПИСАНЕ ЗАДАЋЕ НОСЕ 2 ПУТА ВИШЕ ПОЕНА!!! 1. Јонлија Ђорђе

Више

katalog1414

katalog1414 S SOLDING engineering d.o.o. Inženjering, proizvodnja, trgovina i poslovne usluge Vase Stajića 17/10,24000 Subotica, Srbija, Tel./fax: 024 571 852 Mob: 065 588 1500; e-mail: zdravko.s@open.telekom.rs OTPORNIČKI

Више

Ravno kretanje krutog tela

Ravno kretanje krutog tela Ravno kretanje krutog tela Brzine tačaka tela u reprezentativnom preseku Ubrzanja tačaka u reprezentativnom preseku Primer određivanja brzina i ubrzanja kod ravnog mehanizma Ravno kretanje krutog tela

Више

Др ЗОРАН МИЛИЋЕВИЋ ИСТОРИЈА ЕЛЕКТРИЧНИХ ЛОКОМОТИВА ЧЕТВРТА КЊИГА НЕМАЧКЕ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЛОКОМОТИВЕ АГМ КЊИГА

Др ЗОРАН МИЛИЋЕВИЋ ИСТОРИЈА ЕЛЕКТРИЧНИХ ЛОКОМОТИВА ЧЕТВРТА КЊИГА НЕМАЧКЕ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЛОКОМОТИВЕ АГМ КЊИГА Др ЗОРАН МИЛИЋЕВИЋ ИСТОРИЈА ЕЛЕКТРИЧНИХ ЛОКОМОТИВА ЧЕТВРТА КЊИГА НЕМАЧКЕ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЛОКОМОТИВЕ АГМ КЊИГА 2018 3 Немачке електричне локомотиве Др Зоран Милићевић, дипл. ел. инж. Рецензенти: Др Ђукан Вукић,

Више

Microsoft PowerPoint - Teorija kretanja vozila-predavanje 4.1.ppt

Microsoft PowerPoint - Teorija kretanja vozila-predavanje 4.1.ppt ТЕОРИЈА КРЕТАЊА ВОЗИЛА Предавање 4.1 гусенична возила, отпори кретања, Код дефинисања параметара функција кретања возила на гусеницама разматрају се следећи случајеви кретања: а) праволиниjско кретање

Више

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам материјалне тачке 4. Појам механичког система 5. Појам

Више

Microsoft Word - Tok casa Elektronski elementi Simeunovic Bosko

Microsoft Word - Tok casa Elektronski elementi Simeunovic Bosko ПРИПРЕМА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВЕ Наставник: Симеуновић Бошко, ОШ Татомир Анђелић Мрчајевци Предмет: Техничко и информатичко образовање Наставна тема: ДИГИТАЛНА ЕЛЕКТРОНИКА Наставна јединица: ОСНОВНИ ЕЛЕКТРОНСКИ

Више

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc Dopunski zadaci za vježbu iz MFII Za treći kolokvij 1. U paralelno strujanje fluida gustoće ρ = 999.8 kg/m viskoznosti μ = 1.1 1 Pa s brzinom v = 1.6 m/s postavljana je ravna ploča duljine =.7 m (u smjeru

Више

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д)

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д) ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = х; б) у = 4х; в) у = х 7; г) у = 5 x; д) у = 5x ; ђ) у = х + х; е) у = x + 5; ж) у = 5 x ; з) у

Више

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt Полупречник унутрашњег проводника коаксијалног кабла је Спољашњи проводник је коначне дебљине унутрашњег полупречника и спољашњег Проводници кабла су начињени од бакра Кроз кабл протиче стална једносмерна

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Анализа електроенергетских система -Временска промена струје кратког споја- Апериодична компонента (брзо се пригушује са T а, реда 5-1 ms, зависи од карактеристика ЕЕС-а и локације квара) Синусоидална

Више

Анализа електроенергетских система

Анализа електроенергетских система Анализа електроенергетских система -моделовање елемената- Посматрамо погонске параметре: r, подужна отпорност l, подужна индуктивност c, подужна капацитивност g, подужна проводност Водови Геометријска

Више

CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Nikola Koljčević Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet,ucg Izlazne karakteristike asinhr

CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Nikola Koljčević Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet,ucg Izlazne karakteristike asinhr CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Nikola Koljčević nkoljcevic@gmail.com Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet,ucg martinc@ac.me Izlazne karakteristike asinhrone mašine pri različitim frekvencijama KRATAK SADRŽAJ:

Више

FIZIČKA ELEKTRONIKA

FIZIČKA ELEKTRONIKA Univerzitet u Nišu Elektronski fakultet PRAKTIKUM ZA VEŽBE NA RAČUNARU IZ PREDMETA POLUPROVODNIČKE KOMPONENTE (IV semestar smer EKM) Aneta Prijić Miloš Marjanović SPISAK VEŽBI 1. Strujno-naponske karakteristike

Више

1

1 Podsetnik: Statističke relacije Matematičko očekivanje (srednja vrednost): E X x p x p x p - Diskretna sl promenljiva 1 1 k k xf ( x) dx E X - Kontinualna sl promenljiva Varijansa: Var X X E X E X 1 N

Више

Kolokvijum_MPK_2008.doc

Kolokvijum_MPK_2008.doc Колоквијум из Микроталасних пасивних кола..8.. Један реални SMD кондензатор (у колу израђеном у микротракастој техници на супстрату параметара ε r =,6, tgδ =,, H =,5mm, T = 8µ m и σ = 5MS/m ), уземљен

Више

Z-18-61

Z-18-61 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, пошт.фах 384 тел. (011) 32-82-736, телефакс: (011) 2181-668 На основу члана 12. Закона о метрологији ("Службени лист СЦГ",

Више

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći,

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, skuplji i lošijih karakteristika od trofaznog iste

Више

Microsoft Word - 7. cas za studente.doc

Microsoft Word - 7. cas za studente.doc VII Диферeнцни поступак Користи се за решавање диференцијалних једначина. Интервал на коме је дефинисана тражена функција се издели на делова. Усвоји се да се непозната функција између сваке три тачке

Више

Делове текста између маркера и прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања на испиту) 6. Прелазне појаве Током рада трансфор

Делове текста између маркера и прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања на испиту) 6. Прелазне појаве Током рада трансфор Делове текста између маркера и прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања на испиту) 6. Прелазне појаве Током рада трансформатора постоје устаљена радна стања, о којима је до

Више

Microsoft PowerPoint - 10 MV motocikli 1.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 10 MV motocikli 1.ppt [Compatibility Mode] Tehnika motocikala Definicija i klasifikacija Funkcionalne celine Pogonski agregati Transmisija Sistem za oslanjanje Sistem za kočenje Teorija kretanja 1 Definicija i klasifikacija Moped - L 1 - Vozilo

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МОБИЛНЕ МАШИНЕ предавање 1.1 садржај предмета, дефинисање машина Студијски програм: Врста и ниво студија: Машинско инжењерство Основне академске студије Назив предмета: MOБИЛНЕ МАШИНЕ 1 Наставник: Асистент:

Више

CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Vasilije Sinđić Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet GUI aplikacija za U/

CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Vasilije Sinđić Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet GUI aplikacija za U/ CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Vasilije Sinđić vasilijesindjic@protonmail.com Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet martinc@ucg.ac.me GUI aplikacija za U/f regulaciju asinhrone mašine Kratak sadržaj Ovaj rad

Више

Техничко решење: Метода мерења ефективне вредности сложенопериодичног сигнала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић

Техничко решење: Метода мерења ефективне вредности сложенопериодичног сигнала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Техничко решење: Метода мерења ефективне вредности сложенопериодичног сигнала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аутори: Драган Пејић, Бојан Вујичић, Небојша Пјевалица,

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore 535. Na osnovu člana 14 stav 4 Zakona o metrologiji ("Službeni list CG", broj 79/08) i člana 6 Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usaglašenosti ("Službeni list CG", broj 53/11),

Више

Школска година 2018 / 2019 Припремио: Проф. Зоран Радаковић октобар 2018 Испит спремати по овом тексту. Делове текста између маркера и прочитати инфор

Школска година 2018 / 2019 Припремио: Проф. Зоран Радаковић октобар 2018 Испит спремати по овом тексту. Делове текста између маркера и прочитати инфор Школска година 2018 / 2019 Припремио: Проф. Зоран Радаковић октобар 2018 Испит спремати по овом тексту. Делове текста између маркера и прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања

Више

Slide 1

Slide 1 Betonske konstrukcije 1 - vežbe 4 - Dijagram interakcije Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu Betonske konstrukcije 1 1 Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu Betonske konstrukcije 1 1 2

Више

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu Relejna zaštita laboratorijske vežbe Vežba 3: ISPITIVANJE ELEKTRONSKOG FREKVENCIJSKOG RELEJA RFN-30 U

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu Relejna zaštita laboratorijske vežbe Vežba 3: ISPITIVANJE ELEKTRONSKOG FREKVENCIJSKOG RELEJA RFN-30 U Vežba 3: ISPITIVANJE ELEKTRONSKOG FREKVENCIJSKOG RELEJA RFN-30 U vežbi se ispituje statički frekvencijski petostepeni relej RFN-30. Šema za njegovo ispitivanje i veza opreme prikazani su na Sl. 3.1.a i

Више

ZOBS

ZOBS Vozač je: svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; lice koje na putu upravlja vozilom. Da li se na vozila smiju postavljati gume sa ekserima? da; ne. 3 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza

Више

Mikroelektronske tehnologije

Mikroelektronske tehnologije 2019 Predavanje 12 II semestar (2+2+0) Prof. dr ragan Pantić, kabinet 337 dragan.pantic@elfak.ni.ac.rs http://mikro.elfak.ni.ac.rs 6/5/2019 Elektronske komponente - Pasivne komponente 2 MOS tranzistori

Више

STABILNOST SISTEMA

STABILNOST SISTEMA STABILNOST SISTEMA Najvaznija osobina sistema automatskog upravljanja je stabilnost. Generalni zahtev koji se postavlja pred projektanta jeste da projektovani i realizovani sistem automatskog upravljanja

Више

Slide 1

Slide 1 Катедра за управљање системима ТЕОРИЈА СИСТЕМА Предавањe 2: Основни појмови - систем, модел система, улаз и излаз UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF ORGANIZATIONAL SCIENCES План предавања 2018/2019. 1.

Више

Proracun strukture letelica - Vežbe 6

Proracun strukture letelica - Vežbe 6 University of Belgrade Faculty of Mechanical Engineering Proračun strukture letelica Vežbe 6 15.4.2019. Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu Danilo M. Petrašinović Jelena M. Svorcan Miloš D. Petrašinović

Више

Uvod

Uvod ELEKTROMOTORNI POGONI dr Milan Bebić dr Leposava Ristić Nikola Vojvodić dipl. ing. www.pogoni.etf.bg.ac.rs pogoni@etf.bg.ac.rs ORGANIZACIJA PREDMETA Predavanja PowerPoint prezentacije (na sajtu ppt i pdf)

Више

Romanian Master of Physics 2013 Теоријски задатак 1 (10 поена) Каменобил Фред и Барни су направили аутомобил чији су точкови две идентичне призме са к

Romanian Master of Physics 2013 Теоријски задатак 1 (10 поена) Каменобил Фред и Барни су направили аутомобил чији су точкови две идентичне призме са к Теоријски задатак 1 (1 поена) Каменобил Фред и Барни су направили аутомобил чији су точкови две идентичне призме са квадратном основом (слика 1). Аутомобил се креће по путу који се састоји од идентичних

Више

Школска година 2018 / 2019 Припремио: Проф. Зоран Радаковић новембар 2018 Испит спремати по овом тексту. Делове текста између маркера и прочитати инфо

Школска година 2018 / 2019 Припремио: Проф. Зоран Радаковић новембар 2018 Испит спремати по овом тексту. Делове текста између маркера и прочитати инфо Школска година 2018 / 2019 Припремио: Проф. Зоран Радаковић новембар 2018 Испит спремати по овом тексту. Делове текста између маркера и прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања

Више

Microsoft Word - ETF-journal- Vujicic-Calasan

Microsoft Word - ETF-journal- Vujicic-Calasan SIMULACIJA RADA ELEKTROSTATIČKOG V-C GENERATORA U PRAZNOM HODU I KRATKOM SPOJU Vladan Vujičić, Martin Ćalasan Ključne riječi: Elektrostatički generator, HVDC prenos energije, Prazan hod, Kratak spoj Sažetak:

Више

Универзитет у Новом Саду Факултет техничких наука Основне академске студије УПРАВЉАЊЕ ЕНЕРГЕТСКИМ ПРЕТВАРАЧИМА - скрипта - др Стеван Грабић

Универзитет у Новом Саду Факултет техничких наука Основне академске студије УПРАВЉАЊЕ ЕНЕРГЕТСКИМ ПРЕТВАРАЧИМА - скрипта - др Стеван Грабић Универзитет у Новом Саду Факултет техничких наука Основне академске студије УПРАВЉАЊЕ ЕНЕРГЕТСКИМ ПРЕТВАРАЧИМА - скрипта - др Стеван Грабић Наставно-научно веће Факултета које је одржано дана 30.03.06.

Више

Elektrotehnika, 3. modelarska vježba Katedra za strojarsku automatiku Elektrotehnika Treća modelarska vježba Motori istosmjerne struje 1. Nacrtajte na

Elektrotehnika, 3. modelarska vježba Katedra za strojarsku automatiku Elektrotehnika Treća modelarska vježba Motori istosmjerne struje 1. Nacrtajte na Elektrotehnika Treća modelarska vježba Motori istosmjerne struje 1. Nacrtajte nadomjesnu električnu shemu nezavisno uzbuđenog istosmjernog motora, izvedite pripadnu naponsku jednadžbu armaturnog kruga

Више

LAB PRAKTIKUM OR1 _ETR_

LAB PRAKTIKUM OR1 _ETR_ UNIVERZITET CRNE GORE ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET STUDIJSKI PROGRAM: ELEKTRONIKA, TELEKOMUNIKACIJE I RAČUNARI PREDMET: OSNOVE RAČUNARSTVA 1 FOND ČASOVA: 2+1+1 LABORATORIJSKA VJEŽBA BROJ 1 NAZIV: REALIZACIJA

Више

Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аут

Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аут Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аутори: Иван Жупунски, Небојша Пјевалица, Марјан Урекар,

Више

AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i

AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i za generisanje željenih izlaznih signala (slika 1).

Више

3_Elektromagnetizam_09.03

3_Elektromagnetizam_09.03 Elektromagnetizam Tehnička fizika 2 14/03/2019 Tehnološki fakultet Elektromagnetizam Elektromagnetizam je grana klasične fizike koja istražuje uzroke i uzajamnu povezanost električnih i magnetnih pojava,

Више

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se 15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza namijenjen za saobraćaj

Више

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Preddiplomski studij UPRAVLJANJE ELE

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Preddiplomski studij UPRAVLJANJE ELE SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA Preddiplomski studij UPRAVLJANJE ELEKTROMOTORNIM POGONOM Završni rad Adam Vukovac Osijek,

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2018) 3697 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /... o izmjeni Uredbe (EU) br. 1301

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2018) 3697 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /... o izmjeni Uredbe (EU) br. 1301 EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 13.6.2018. C(2018) 3697 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /... o izmjeni Uredbe (EU) br. 1301/2014 i Uredbe (EU) br. 1302/2014 u pogledu odredaba

Више

F-6-59

F-6-59 САВЕЗНА РЕПУБЛИКА ЈУГОСЛАВИЈА САВЕЗНО МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ И УНУТРАШЊЕ ТРГОВИНЕ САВЕЗНИ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, пошт.фах 384, тел. (011) 32-82-736, телефакс: (011)

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 192. став

Више

Испит из Основа рачунарске технике OO /2018 ( ) Р е ш е њ е Задатак 5 Асинхрони RS флип флопреализован помоћу НИЛИ кола дат је на след

Испит из Основа рачунарске технике OO /2018 ( ) Р е ш е њ е Задатак 5 Асинхрони RS флип флопреализован помоћу НИЛИ кола дат је на след Испит из Основа рачунарске технике OO - / (...) Р е ш е њ е Задатак Асинхрони RS флип флопреализован помоћу НИЛИ кола дат је на следећој слици: S R Асинхрони RS флип флопреализован помоћу НИЛИ кола је

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МОБИЛНЕ МАШИНЕ 2 предавање 1.1 садржај предмета, дефинисање машина Назив предмета: МОБИЛНЕ МАШИНЕ 2 Наставник: Сарадник: Предраг Милић Шифра предмета: Година: I Семестар: 2 Статус предмета: Број ЕСПБ:

Више

PRIMER 1 ISPITNI ZADACI 1. ZADATAK Teret težine G = 2 [kn] vezan je užadima DB i DC. Za ravnotežni položaj odrediti sile u užadima. = 60 o, β = 120 o

PRIMER 1 ISPITNI ZADACI 1. ZADATAK Teret težine G = 2 [kn] vezan je užadima DB i DC. Za ravnotežni položaj odrediti sile u užadima. = 60 o, β = 120 o PRIMER 1 ISPITNI ZADACI Teret težine G = 2 [kn] vezan je užadima DB i DC. Za ravnotežni položaj odrediti sile u užadima. = 60 o, β = 120 o Homogena pločica ACBD, težine G, sa težištem u tački C, dobijena

Више

Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Katedra za energetske pretvarače i pogone Sinhrone mašine (13E013SIM) Računske vežbe I deo Namotaji SM

Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Katedra za energetske pretvarače i pogone Sinhrone mašine (13E013SIM) Računske vežbe I deo Namotaji SM Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Katedra za energetske pretvarače i pogone Sinhrone mašine (13E013SIM) Računske vežbe I deo Namotaji SM, indukovana ems, polje pobudnog namotaja, reakcija

Више

ПРОУЧАВАЊЕ И ПРОЈЕКТОВАЊЕ МРЕЖОМ ПОВЕЗАНИХ ФОТОНАПОНСКИХ СИСТЕМА У ГРАДОВИМА Зоран Николић Seminar Društva za obnovljive izvore električne energije: F

ПРОУЧАВАЊЕ И ПРОЈЕКТОВАЊЕ МРЕЖОМ ПОВЕЗАНИХ ФОТОНАПОНСКИХ СИСТЕМА У ГРАДОВИМА Зоран Николић Seminar Društva za obnovljive izvore električne energije: F ПРОУЧАВАЊЕ И ПРОЈЕКТОВАЊЕ МРЕЖОМ ПОВЕЗАНИХ ФОТОНАПОНСКИХ СИСТЕМА У ГРАДОВИМА Зоран Николић 1 САДРЖАЈ 1. Увод 2. Опште о фотонапонској конверзији 3. Биланс снаге и енергије 4. Потрошња електричне енергије

Више

Elektronika 1-RB.indb

Elektronika 1-RB.indb IME I PREZIME UČENIKA RAZRED NADNEVAK OCJENA Priprema za vježbu Snimanje strujno-naponske karakteristike diode. Definirajte poluvodiče i navedite najčešće korištene elementarne poluvodiče. 2. Slobodni

Више