Microsoft Word - ETF-journal- Vujicic-Calasan

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - ETF-journal- Vujicic-Calasan"

Транскрипт

1 SIMULACIJA RADA ELEKTROSTATIČKOG V-C GENERATORA U PRAZNOM HODU I KRATKOM SPOJU Vladan Vujičić, Martin Ćalasan Ključne riječi: Elektrostatički generator, HVDC prenos energije, Prazan hod, Kratak spoj Sažetak: Iako je princip rada elektrostatičkog V-C (Variable Capacitance) generatora odavno poznat, oblast njegove primjene do skoro praktično da nije ni postojala. Jedna od potencijalnih oblasti primjene V-C generatora, mogućnost o kojoj se u poslednje vrijeme sve više razmišlja, je u sistemima vjetrogeneratora koji se direktno priključuju na visokonaponski jednosmjerni (HVDC - High Voltage Direct Current) sistem. Zbog toga je, u ovom radu, značajna pažnja posvećena razmatranju osobina V-C generatora koje ga čine kandidatom za primjenu u HVDC sistemima. Pored toga, izvršena je analiza rada V-C generatora u režimima praznog hoda i kratkog spoja. Rezultati analize u skladu su sa prikazanim rezultatima simulacije. 1. UVOD Iskorišćenje obnovljivih izvora energije predstavlja jedan od osnovnih zadataka vlada širom svijeta. Među tim izvorima, posebno mjesto zauzimaju vjetroelektrane (farme vjetrogeneratora). Upravo offshore vjetroelektrane predstavljaju jedan od energetskih izvora od kojih se očekuje veoma veliki komercijalni interes u bliskoj budućnosti. Kada je rastojanje offshore vjetroelektrane od obale veće od 25-50km, prenos električne energije preko HVDC sistema je ekonomičniji u odnosu na konvencionalne prenosne sisteme. Glavne komponente HVDC sistema prikazane su na slici 1, dok je na slici 2 prikazan dijagram zavisnosti cijene prenosnog sistema od rastojanja, na koje se prenosi energija, kod HVDC sistema i kod visokonaponskih naizmjeničnih (High Voltage Alternating Current HVAC) sistema. HVDC sistem je konkurentan HVAC sistemima u mnogim situacijama. Negativne strane naizmjeničnog prenosa energije (gubici, fazni pomjeraji, itd) razmatrane su u [1]. Glavni razlozi upotrebe HVDC sistema i njihove prednosti u odnosu na AC sisteme, razmatrani su Prof. dr Vladan Vujičić, Elektrotehnički fakultet Podgorica, Džordža Vašingtona b.b Podgorica. Mr Martin Ćalasan, Elektrotehnički fakultet Podgorica, Džordža Vašingtona b.b Podgorica.

2 V. Vujičić, M. Ćalasan : Simulacija rada elektrostatičkog V-C generatora u [2] i [3]. Analiza uticaja šestopulsnog i dvanaestopulsnog ispravljača kod HVDC sistema na harmonijska izobličenja naizmjenične mreže razmatrana je u [4]. Transf. Konvertorska stanica Ukupna cijena HVAC Ukupna sistema cijena HVDC sistema AC filtar Kontrolni sistem DC filtar Kritično rastojanje: vodovi km kablovi 25-50km Slika 1. Najvažniji elementi HVDC sistema Slika 2. HVAC i HVDC prenos energije Turbina AC Transformator Ispravljač Filtar HVDC sistem Regulacija Turbina VC Filtar HVDC sistem Pobuda Slika 3. Klasični način proizvodnje električne energije i priključenje na HVDC sistem (gore); konekcija V-C generatora i HVDC sistema (dolje) Troškovi priključenja offshore vjetroelektrane na HVDC sistem, manji su ako se direktno proizvodi jednosmjerni napon i struja, nasuprot konvencionalnoj generator-transformatorispravljač kombinaciji [5]-[7], gdje se proizvode naizmjenični napon i struja, koja se zatim pomoću ispravljača pretvaraju u jednosmjerne veličine.

3 36 ETF Journal of Electrical Engineering, Vol. 19, No. 1, October Na slici 3 je prikazan klasični način priključenja vjetroelektrane na HVDC sistem, sa naizmjeničnim generatorom, transformatorom i ispravljačkim sistemom, dok je na donjem dijelu slike prikazano priključenje V-C generatora na taj isti sistem. U ovom radu je najprije objašnjen princip rada elektrostatičkog V-C generatora. Zatim je objašnjena principijelna šema njegove konekcije na HVDC sistem. Nakon toga, izvršena je analizi rada ovoga generatora u režimima praznog hoda i kratkog spoja. Rezultati simulacija za oba režima dobijeni su korišćenjem pojednostavljenih modela V-C generatora, kod kojih je generatora sinusoidalna ili trougaona funkcija ugaonog položaja rotora. 2. V-C GENERATOR Sve konvencionalne mašine rade na principu elektromagnetske konverzije energije. Kod ovakvih mašina se, promjenom položaja rotora u odnosu na stator, mijenja induktivnost namotaja na statoru i namotaja na rotoru, kao i njihova međusobna induktivnost. Međutim, moguće je konstruisati i elektrostatičku mašinu, kod koje je između statora i rotora promjenjiva. Može se reći da postoji dualnost između ova dva principa konverzije energije. Ono što za konvencionalne mašine predstavljaju induktivnosti i struje kroz namotaje, to za elektrostatičke mašine predstavljaju i i naponi. Na slici 4 je prikazana floating rotor V-C mašina, kod koje se stator sastoji od dva dijela stator A i stator B. Svaki od statora V-C generatora napravljen je od dva identična kružna isječka koji stoje jedan naspram drugog, dok se između njih nalazi prostor kroz koji prolazi rotor. Priključni krajevi ova dva dijela statora, priključuju se na prenosni vod. Kada je pozicija rotora takva da je on cjelokupno pokriven djelovima statora, tada je između statora A i B maksimalna. Ova predstavlja rednu vezu i koje se javljaju između statora A i rotora, kao i statora B i rotora. Kako se rotor okreće i ova se mijenja. Kada se rotor nalazi u takvoj poziciji da je najmanje pokriven djelovima statora, tada je minimalna. Na slici 4 prikazana je najprostija konfiguracija polova statora i rotora V-C mašine. U praksi je ova konfiguracija znatno komplikovanija [5]. Mašine čiji je rad zasnivan na elektromagnetskoj konverziji energije imaju potpuni primat u odnosu na elektrostatičke mašine. Ova činjenica je posledica fundamentalnog karaktera gustina energije kod elektrostatičkih mašina je manja nego kod elektromagnetskih mašina. Na primjer, kod elektromagnetskih mašina moguće je u vazdušnom procjepu ostvariti magnetsku indukciju od 1.5T, što odgovara gustini energije od oko 900 kj/m 3. Za razliku od ove mašine, gustina energije kod V-C mašina je oko 1.8 kj/m 3, kada je jačina električnog polja 20 kv/mm. Prema tome, gustina energije je veća 500 puta kod elektromagnetskih mašina [5].

4 V. Vujičić, M. Ćalasan : Simulacija rada elektrostatičkog V-C generatora Stator A Poprečni presjek V-C generatora Bočni presjek V-C Rotor Stator B Slika 4. Poprečni presjek V-C generatora Relativno mala gustina energije kod elektrostatičkih mašina, glavni je razlog što je do sada nedovoljno poklanjano pažnje razvoju V-C generatora. U [5] se razmatra mogućnost proizvodnje HVDC energije pomoću V-C mašina, pri čemu se preporučuje upotreba mašina koje razvijaju velike brzine i imaju veliki broj pari polova. Rezultati te analize, urađene još 70-ih godina prošlog vijeka, ukazuju da V-C mašine mogu biti konkurentne konvencionalnim mašinama, kada se sagleda cjelokupni generator-transformator-ispravljač sistem. Kada je riječ o primjeni u HVDC sistemima, generalno postoje dvije važne komparativne prednosti elektrostatičkog generatora u odnosu na konvencionalne mašine, a to su: stepen iskorišćenja ovakvih mašina je veoma veliki (gubici u samoj mašini, uključujući i gubitke u diodama i elektronici manji su od 0.1%) pogodne su za rad sa veoma visokim naponima 2.1 ŠEMA KONEKCIJE V-C GENERATORA NA HVDC SISTEM Imajući u vidu da je V-C generatora promjenljiva, trenutna vrijednost struje generatora ne zavisi samo od izvoda njegovog napona, već i od izvoda i, što se matematički može napisati kao: ( ) d C V dc dv dt dt dt c c ic = = Vc + C, (1) gdje je V c =V c (θ) napon generatora, C=C(θ) generatora, a θ - pozicija rotora. Na osnovu (1) može se napisati i izraz za trenutnu vrijednost snage : ( ) d C 2 d dvc d p = V θ θ c Vc C dθ dt + dθ dt, (2)

5 38 ETF Journal of Electrical Engineering, Vol. 19, No. 1, October gdje prvi dio predstavlja konverziju elektrostatičke energije u mehaničku, a drugi dio predstavlja energiju apsorbovanu od strane generatora, pri čemu izvod dθ/dt predstavlja ugaonu brzinu rotora (ω r =dθ/dt). Jednačina (2) predstavlja glavni kriterijum za dizajn V-C generatora, a jasno je da je cilj postići: veliku vrijednost odnosa minimalne i maksimalne i veliku vrijednost napona generatora veliku brzinu rotora Na slici 5 prikazano je osnovno kolo za priključenje V-C generatora na HVDC sistem [5]-[7]. Da bi se inicijalizovala proizvodnja energije, potreban je neki nezavisni jednosmjerni naponski izvor koji obavlja fuknciju pobude generatora. Preko dioda D1 i D2 vrši se punjenje (D1) odnosno pražnjenje (D2) generatora. U toku punjenja, pobudni naponski izvor predaje energiju V-C generatoru. Cjelokupnu primljenu količinu energije generator vraća naponskom izvoru, u toku ciklusa pražnjenja. Prilikom pražnjenja, generator takođe predaje energiju potrošaču, jer se tada strujna kontura zatvara kroz potrošač. Ta energija jednaka je razlici uložene mehaničke energije i gubitaka koji se javljaju u generatoru. Otpornost R gub, prikazana na slici 5, služi za modelovanje gubitaka V- C generatora. Punjenje generatora Pražnjenje generatora V c R gub D2 E I c D1 I p V P POTROŠAČ Slika 5. Zamjenska šema veze kapacitivnog generatora i potrošača

6 V. Vujičić, M. Ćalasan : Simulacija rada elektrostatičkog V-C generatora PRAZAN HOD V-C GENERATORA Prazan hod (PH) predstavlja režim rada V-C generatora bez priključenog potrošača. U ovom režimu napon na krajevima potrošača dostiže teorijski maksimalnu moguću vrijednost. U režimu rada sa priključenim potrošačem, generator predaje energiju potrošaču u intervalima kada njegova raste. Međutim, u režimu praznog hoda struja potrošača, a samim tim i struja generatora, u ovim intervalima jednaka je nuli (slika 6). Kada je rotor u položaju pri kojem je maksimalna, napon V-C generatora jednak je naponu nezavisnog naponskog izvora tj. V c =E. Pomjeranjem rotora iz tog položaja dolazi do povećanja napona V c, jer se generatora C smanjuje, a količina naelektrisanja (Q=V c C) ostaje nepromijenjena. Na diodi D1 pojavljuje se inverzni napon V D = V c E, koji je ujedno i izlazni napon (V x =V D ). Na osnovu (1), uzimajući da je i c =0, dobija se sljedeći izraz za napon generatora: V K C C( θ ) C( θ ) = = max c E (3) Dakle, kako generatora opada, napon na njegovim krajevima raste. Maksimalna vrijednost napona V Cmax generatora javlja se kada je generatora minimalna (C=C min ): Cmax Vc max = E (4) C Jednačina (4) pokazuje da je maksimalni mogući napon generatora proporcionalan naponu pobude i odnosu maksimalne i minimalne i generatora. min

7 40 ETF Journal of Electrical Engineering, Vol. 19, No. 1, October Pražnjenje obloga generatora V c R gub D2 E I c =0 D1 V D >0 V x Slika 6. Zamjenska šema kapacitivnog generatora za režim pražnjenja u PH Nakon dostizanja svoje minimalne vrijednosti, počinje da raste, pa generator prelazi u režim punjenja (slika 7). Međutim, napon na krajevima generatora je veći od napona pobude, pa je dioda D1 inverzno polarisana. Prema tome, i u režimu pražnjenja struja generatora jednaka je nuli, tako da i za ovaj režim rada važi jednačina (3). Pošto kondenzatora raste, a količina naelektrisanja ostaje nepromijenjena, napon na krajevima generatora će da opada. Kada postane maksimalna, napon generatora će ponovo biti jednak naponu pobude. Punjenje obloga generatora V c R gub D2 E I c =0 D1 V x Slika 7. Zamjenska šema kapacitivnog generatora za režim punjenja u PH

8 V. Vujičić, M. Ćalasan : Simulacija rada elektrostatičkog V-C generatora Kapacitivnost [F] i izvod i [F/rad] 5 x Sinusoidalna Trougaona Ugaoni položaj [stepen] Slika 8. Zavisnost i generatora (C) i izvoda (dc/dθ) od položaja rotora Izlazni napon i njegova srednja vrijednost [V] 4 x Trougaona Sinusoidalna Ugaoni položaj [stepen] Slika 9. Izlazni napon i njegova srednja vrijednost u režimu PH

9 42 ETF Journal of Electrical Engineering, Vol. 19, No. 1, October Napon generatora i njegova srednja vrijednost [V] x 105 Sinusoidalna Ugaoni položaj [stepen] Slika 10. Napon V-C generatora i njegova srednja vrijednost u režimu PH Na slici 8 prikazana su dva slučaja zavisnosti i generatora od položaja rotora koje su korišćene u računarskim simulacijama. U jednom slučaju pretpostavljena je sinusoidalna, a u drugom trougaona zavisnost. Na slici 8 prikazane su i odgovarajuće zavisnosti izvoda (dc/dθ) pretpostavljenih i. Izlazni napon (V x =V D ) prikazan je na slici 9, dok je na slici 10 prikazan napon samog V-C generatora (V c ). Otpornost koja predstavlja gubitke je zanemarena. Podaci, na osnovu kojih se dobijaju navedeni razultati, dati su u DODATKU, na kraju rada. 4. KRATAK SPOJ V-C GENERATORA Trougaona U režimu kratkog spoja (KS), krajevi potrošača su kratko spojen, tako da je izlazni napon jednak nuli. Na slikama 11 i 12 prikazane ekvivalentne šeme i označene aktivne strujne konture koje se odnose na intervale punjenja i pražnjenja generatora. Ako se zanemare gubici u generatoru (R gub =0), i ako su diode idealne, napon na krajevima generatora biće jednak naponu pobude (V c =E). Tada se jednačina (1) svodi na (5): dc( θ ) ic = K, K = ωr E (5) dθ

10 V. Vujičić, M. Ćalasan : Simulacija rada elektrostatičkog V-C generatora V c =E Rgub E Ip=0 Slika 11. Zamjenska šema kapacitivnog generator za režim punjenja u KS-u V c =E Rgub E Ip Ip=Ic Slika 12. Zamjenska šema kapacitivnog generatora za režim pražnjenja u KS-u 5 x 10-3 Kolicina naelektrisanja generatora [q] Sinusoidalna Trougaona Ugaoni položaj [stepen]

11 44 ETF Journal of Electrical Engineering, Vol. 19, No. 1, October Slika 13. Količina naelektrisanja V-C generatora pri KS-u 2.5 Struja potrosaca (struja KS)[A] Trougaona Sinusoidalna Ugaoni polozaj [stepen] Slika 14. Struja potrošača i njena srednja vrijednost pri KS-u Jednačina (5) ukazuje da je struja generatora u KS režimu proporcionalna izvodu njegove i. Kada raste (interval punjenja) struja je pozitivna, a kada kapicitivnost opada (interval pražnjenja) struja je negativna. Srednja vrijednost struje generatora jednaka je nuli, pri čemu struja dostiže svoje maksimume u položajima kod kojih je brzina promjene i najveća. U KS režimu dolazi do cirkulacije energije između pobudnog izvora i generatora. Količina nalektrisanja (Q=C. E) i akumulirana energija u generatoru (Q. E/2=C. E 2 /2) direktno su srazmjerne i generatora. Na slici 13 prikazana je količina naelektrisanja razmatranog V-C generatora pri KS-u. Struja potrošača (struja kratkog spoja), prikazana je na slici ZNAČAJ ANALIZE RADA GENERATORA U PH-u i KS-u Struja generatora u PH-u uvijek je jednaka nuli, pa je količina naelektrisanja Q na oblogama generatora konstantna. Na osnovu (3), količina naelektrisanja Q u PH-u iznosi: C = = = (6) C( θ ) max Q C( θ ) Vc C( θ ) E Cmax E Napon na krajevima generatora pri KS-u je uvijek konstantan i jednak naponu pobude, tako da važi sljedeća jednačina:

12 V. Vujičić, M. Ćalasan : Simulacija rada elektrostatičkog V-C generatora Q( θ ) = C( θ ) V = E C( θ ) (7) Na slici 15 prikazane su zavisnosti količine naelektrisanja Q od napona generatora V c, dobijene na osnovu (6) i (7), koje važe za režime PH-a i KS-a. U režimu kratkog spoja, radna tačka pozicionirana je na duži AB i kreće se od tačke A do tačke B i, nazad, od tačke B do tačke A. Kada je minimalna, radna tačka se poklapa sa tačkom A, a kada je generatora maksimalna, radna tačka se poklapa sa tačkom B. U režimu praznog hoda, radna tačka je uvijek unutar duži BC i kreće se od tačke B do tačke C i nazad. Za položaje rotora pri kojima je maksimalna odnosno minimalna, radna tačka poklapa se sa tačkama B odnosno C, respektivno. U normalnom režimu rada V-C generatora, kada je potrošač priključen, energija koja se predaje potrošaču u toku jednog ciklusa (periode i C) jednaka je površini ostvarene Q-V c petlje. U režimima PH-a i KS-a ova površina jednaka je nuli. S druge strane, teorijski maksimalna energija koju je, u toku jednog ciklusa, moguće predati potrošaču jednaka je površini trogula ABC, označenog na slici 15. U tom slučaju, radna Q- V c tačka bi se prvo kretala od tačke A do tačke B, kada bi generator radio u KS-u. Zatim bi generator prelazio u režim PH-a, a radna tačka bi se kretala od tačke B do tačke C. Na kraju bi, u položaju koji odgovara minimalnoj i generatora, radna tačka naglo prelazila iz tačke C u tačku A. Ovo dalje znači da bi svu energiju koju primi u toku jednog ciklusa, potrošač dobijao trenutno, što je u praksi nemoguće ostvariti. Dakle, u realnom slučaju, Q-V c petlja uvijek se zatvara unutar trougla ABC, pa je energija koja se predaje u jednom ciklusu potrošaču manja od njegove površine. Ako energiju koja se predaje potrošaču u toku jednog ciklusa, odnosno površinu Q-V c petlje, označimo sa W, onda snaga generatora P iznosi: c k n W P = (8) 60 gdje je k broj ciklusa u toku jednog obrtaja rotora i n broj obrtaja rotora u minuti.

13 46 ETF Journal of Electrical Engineering, Vol. 19, No. 1, October Količina naelektrisanja [C] B C max V c Količina naelektrisanja (KS) Količina naelektrisanja ( PH) C min c Napon generatora [V] x 10 5 Slika 15. Količina naelektrisanja V-C generatora pri praznom hodu i pri kratkom spoju, u funkciji njegovog napona (Vc- napon V-C generatora) Dakle, na osnovu ogleda u režimima PH-a i KS-a, moguće je približno procijeniti snagu V-C generatora. Pored toga, na osnovu analize PH-a moguće je utvrditi teorijski maksimum napona generatora, a time i maksimum napona na potrošaču, dok se na osnovu analize KS-a može dobiti informacija o maksimalnoj struji generatora, odnosno potrošača. Tako, za testirani generator, uzimajući da je k=1, dobija se teorijski maksimalna snaga od 133KW, maksimalni napon generatora od 500KV i maksimalni napon na potrošaču od 400KV. Maksimalna struja V-C generatora, odnosno potrošača, u slučaju kada ima trougaoni talasni oblik, iznosi 1.3A, dok je, u slučaju kada je talasni oblik i sinusoidalan, maksimalna struja veća i iznosi 2.1A. 6. ZAKLJUČAK A U ovom radu su navedeni razlozi zbog kojih se sve više razmišlja o upotrebi elektrostatičkog generatora kod proizvodnje električne energije iz energije vjetra. Osobine V-C generatora čine ga naročito atraktivnim za primjenu u sistemima vjetrogeneratora koji se priključuju na HVDC sistem, gdje bi se eliminisala upotreba skupih transformatora i konvertorskih stanica. U radu su sprovedene analize rada V-C generatora u režimima praznog hoda i kratkog spoja, kroz koje je objašnjen i sam princip njegovog rada. Na osnovu ovakvih analiza, moguće je izvšiti procjenu snage, maksimalnog napona i maksimalne struje generatora. C V

14 V. Vujičić, M. Ćalasan : Simulacija rada elektrostatičkog V-C generatora Analiziranje rada V-C generatora u režimima praznog hoda i kratkog spoja od naročite je važnosti za proces projektovanja generatora i sistema njegove eksploatacije. DODATAK Parametri V-C generatora i podaci korišćeni u simulacijama: E=100kV, C max =50nF, C min =10nF, n=10000ob/min LITERATURA [1] N.G.Hingorani: High-voltage DC transmission: a power electronics workhorse, Spectrum IEEE, vol.33, no.5, pp.63-72, April [2] D. M. Larruskain, I. Zamora, A. J. Mazón, O. Abarrategui, J. Monasterio: Transmission and Distribution Networks: AC versus DC, 9 th Spanish-Portuguese Congress on Electrical Engineering, July [3] Michael P. Bahrman: Overview of HVDC Transmission, Power Systems Conference and Exposition, PSCE'06, pp , Oct [4] M. Ćalasan, V. Vujičić: Analiza uticaja šestopulsnog i dvanaestopulsnog ispravljača kod HVDC sistema na harmonijska izobličenja naizmjenične mreže, Informacione tehnologije, Žabljak, [5] S. F. Philp: The Vacuum-Insulated, Varying capacitance Machine, IEEE Transactions on Electrical Insulation, vol. 12, no. 2, April [6] R. J. O' Donnell, N. Schofield, A.C. Smith, J. Cullent: The Variable-Capacitance Machine for Off-shore Wind Generation in Proc. 6th Int. Workshop Large-Scale Integr. Wind Power Transmiss. Netw. Offshore Wind Farms, 2006, pp [7] R. O Donnell, N. Schofield, A. C. Smith, J. Cullen: Design Concepts for High- VoltageVariable-Capacitance DC Generators, IEEE Transactions on Industry Applications, vol. 45, no. 5, September/October 2009.

CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Fuštić Željko doc. dr Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet,ucg Simulacione i eksperim

CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Fuštić Željko doc. dr Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet,ucg Simulacione i eksperim CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Fuštić Željko zeljkofustic@gmail.com doc. dr Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet,ucg martinc@ac.me Simulacione i eksperimentalne karakteristike asinhronog generatora KRATAK

Више

Microsoft Word - 4.Ee1.AC-DC_pretvaraci.10

Microsoft Word - 4.Ee1.AC-DC_pretvaraci.10 AC-DC ПРЕТВАРАЧИ (ИСПРАВЉАЧИ) Задатак 1. Једнофазни исправљач са повратном диодом, са слике 1, прикључен на напон 1 V, 5 Hz напаја потрошач велике индуктивности струјом од 1 А. Нацртати таласне облике

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ Универзитет у Београду Електротехнички факултет Катедра за енергетске претвараче и погоне ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ (ЕЕНТ) Фебруар 8. Трофазни уљни енергетски трансформатор са номиналним подацима: S =

Више

EНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ 1 јануар Трофазни једнострани исправљач прикључен је на круту мрежу 3x380V, 50Hz преко трансформатора у спрези Dy, као

EНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ 1 јануар Трофазни једнострани исправљач прикључен је на круту мрежу 3x380V, 50Hz преко трансформатора у спрези Dy, као EНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ 1 јануар 017. 1. Трофазни једнострани исправљач прикључен је на круту мрежу x80, 50Hz преко трансформатора у спрези Dy, као на слици 1. У циљу компензације реактивне снаге, паралелно

Више

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc I област. У колу сталне струје са слике када је и = V, амперметар показује I =. Одредити показивање амперметра I када је = 3V и = 4,5V. Решење: а) I = ) I =,5 c) I =,5 d) I = 7,5 3 3 Слика. I област. Дата

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ Универзитет у Београду, Електротехнички факултет, Катедра за енергетске претвараче и погоне ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ (3Е3ЕНТ) Јул 9. Трофазни уљни енергетски трансформатор са номиналним подацима: 4 V,

Више

Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Katedra za energetske pretvarače i pogone ISPIT IZ SINHRONIH MAŠINA (13E013SIM) 1. Poznati su podaci o

Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Katedra za energetske pretvarače i pogone ISPIT IZ SINHRONIH MAŠINA (13E013SIM) 1. Poznati su podaci o Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički akultet Katedra za energetske pretvarače i pogone ISPIT IZ SINHRONIH MAŠINA (13E013SIM) 1. Poznati su podaci o namotaju statora sinhronog motora sa stalnim magnetima

Више

?? ????????? ?????????? ?????? ?? ????????? ??????? ???????? ?? ??????? ??????:

?? ????????? ?????????? ?????? ?? ????????? ??????? ???????? ?? ??????? ??????: РЈЕШЕЊА ЗАДАТАКА СА ТАКМИЧЕЊА ИЗ ЕЛЕКТРИЧНИХ МАШИНА Електријада 003 АСИНХРОНЕ МАШИНЕ Трофазни асинхрони мотор са намотаним ротором има податке: 380V 10A cos ϕ 08 Y 50Hz p отпор статора R s Ω Мотор је испитан

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005 ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ јануар 00. год.. Пећ сачињена од три грејача отпорности =0Ω, везана у звезду, напаја се са мреже 3x380V, 50Hz, преко три фазна регулатора, као на слици. Угао паљења тиристора је α=90,

Више

Microsoft Word - oae-09-dom.doc

Microsoft Word - oae-09-dom.doc ETF U BEOGRADU, ODSEK ZA ELEKTRONIKU Milan Prokin Radivoje Đurić Osnovi analogne elektronike domaći zadaci - 2009 Osnovi analogne elektronike 3 1. Domaći zadatak 1.1. a) [5] Nacrtati direktno spregnut

Више

oae_10_dom

oae_10_dom ETF U BEOGRADU, ODSEK ZA ELEKTRONIKU Milan Prokin Radivoje Đurić domaći zadaci - 2010 1. Domaći zadatak 1.1. a) [4] Nacrtati direktno spregnut pojačavač (bez upotrebe sprežnih kondenzatora) sa NPN tranzistorima

Више

Energetski pretvarači 1 Februar zadatak (18 poena) Kondenzator C priključen je paralelno faznom regulatoru u cilju kompenzacije reaktivne sna

Energetski pretvarači 1 Februar zadatak (18 poena) Kondenzator C priključen je paralelno faznom regulatoru u cilju kompenzacije reaktivne sna 1. zadatak (18 poena) Kondenzator C priključen je paralelno faznom regulatoru u cilju kompenzacije reaktivne snage osnovnog harmonika. Induktivnost prigušnice jednaka je L = 10 mh, frekvencija mrežnog

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005 ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ јануар 0. год.. Потрошач чија је привидна снага S =500kVA и фактор снаге cosφ=0.8 (индуктивно) прикључен је на мрежу 3x380V, 50Hz. У циљу компензације реактивне снаге, паралелно са

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005

ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ септембар 2005 ЕНЕРГЕТСКИ ПРЕТВАРАЧИ 1 фебруар 1. год. 1. Пећ сачињена од три грејача отпорности R=6Ω, везана у звезду, напаја се са мреже xv, 5Hz, преко три фазна регулатора, као на слици. Угао "паљења" тиристора је

Више

Slide 1

Slide 1 Анализа електроенергетских система -Прорачун кратких спојева- Кратак спој представља поремећено стање мреже, односно поремећено стање система. За време трајања кратког споја напони и струје се мењају са

Више

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc I област. У колу сталне струје са слике познато је: а) када је E, E = и E = укупна снага 3 отпорника је P = W, б) када је E =, E и E = укупна снага отпорника је P = 4 W и 3 в) када је E =, E = и E укупна

Више

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt Полупречник унутрашњег проводника коаксијалног кабла је Спољашњи проводник је коначне дебљине унутрашњег полупречника и спољашњег Проводници кабла су начињени од бакра Кроз кабл протиче стална једносмерна

Више

EMC doc

EMC doc ИСПИТ ИЗ ЕЛЕКТРОМАГНЕТСКЕ КОМПАТИБИЛНОСТИ 28. мај 2018. Напомена. Испит траје 120 минута. Дозвољена је употреба литературе и рачунара. Коначне одговоре уписати у одговарајуће кућице, уцртати у дате дијаграме

Више

Broj indeksa:

Broj indeksa: putstvo za 5. laboratorijsku vežbu Napomena: svakoj brojnoj vrednosti fizičkih veličina koje se nalaze u izveštaju obavezno pridružiti odgovarajuće jedinice, uključujući i oznake na graficima u tabelama

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Анализа електроенергетских система -основни прорачуни- Падови напона и губици преноса δu, попречна компонента пада напона Δ U, попречна компонента пада напона U 1 U = Z I = R + jx Icosφ jisinφ = RIcosφ

Више

Električne mreže i kola 5. oktobar Osnovni pojmovi Električna mreža je kolekcija povezanih elemenata. Zatvoren sistem obrazovan od elemenata iz

Električne mreže i kola 5. oktobar Osnovni pojmovi Električna mreža je kolekcija povezanih elemenata. Zatvoren sistem obrazovan od elemenata iz Električne mreže i kola 5. oktobar 2016 1 Osnovni pojmovi Električna mreža je kolekcija povezanih elemenata. Zatvoren sistem obrazovan od elemenata izmedu kojih se vrši razmjena energije putem električne

Више

CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Nikola Koljčević Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet,ucg Izlazne karakteristike asinhr

CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Nikola Koljčević Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet,ucg Izlazne karakteristike asinhr CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Nikola Koljčević nkoljcevic@gmail.com Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet,ucg martinc@ac.me Izlazne karakteristike asinhrone mašine pri različitim frekvencijama KRATAK SADRŽAJ:

Више

ELEKTRONIKA

ELEKTRONIKA МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗАЈЕДНИЦА ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ДВАДЕСЕТ ДРУГО РЕГИОНАЛНО ТАКМИЧЕЊЕ ЗАДАЦИ ИЗ ЕЛЕКТРОНИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА

Више

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva Ključni faktori: 1. ENERGIJA potrebna za kretanje vozila na određenoj deonici puta Povećanje E K pri ubrzavanju, pri penjanju, kompenzacija energetskih gubitaka usled dejstva F f i F W Zavisi od parametara

Више

Sinhrone mašine Namotaji sinhronih mašina, reakcija indukta, reaktansa namotaja 27. februar 2019.

Sinhrone mašine Namotaji sinhronih mašina, reakcija indukta, reaktansa namotaja 27. februar 2019. Sinhrone mašine Namotaji sinhronih mašina, reakcija indukta, reaktansa namotaja 7. februar 019. Podsetnik osnovne veličine namotaja Nomenklatura: Q....................... p........................ q........................

Више

3_Elektromagnetizam_09.03

3_Elektromagnetizam_09.03 Elektromagnetizam Tehnička fizika 2 14/03/2019 Tehnološki fakultet Elektromagnetizam Elektromagnetizam je grana klasične fizike koja istražuje uzroke i uzajamnu povezanost električnih i magnetnih pojava,

Више

Ravno kretanje krutog tela

Ravno kretanje krutog tela Ravno kretanje krutog tela Brzine tačaka tela u reprezentativnom preseku Ubrzanja tačaka u reprezentativnom preseku Primer određivanja brzina i ubrzanja kod ravnog mehanizma Ravno kretanje krutog tela

Више

CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Vasilije Sinđić Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet GUI aplikacija za U/

CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Vasilije Sinđić Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet GUI aplikacija za U/ CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Vasilije Sinđić vasilijesindjic@protonmail.com Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet martinc@ucg.ac.me GUI aplikacija za U/f regulaciju asinhrone mašine Kratak sadržaj Ovaj rad

Више

КОНАЧНИ ЗАХТЕВ ЗА ПРИКЉУЧЕЊЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКОГ ОБЈЕКТА НА ПРЕНОСНУ МРЕЖУ

КОНАЧНИ ЗАХТЕВ ЗА ПРИКЉУЧЕЊЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКОГ ОБЈЕКТА НА ПРЕНОСНУ МРЕЖУ ЗАХТЕВ ЗА ПРИКЉУЧЕЊЕ НА ПРЕНОСНИ СИСТЕМ објекта а електричне енергије Напомена: У случају повлачења, односно одустанка од поднетог захтева, подносилац захтева је дужан да сноси све трошкове који су настали

Више

VIK-01 opis

VIK-01 opis Višenamensko interfejsno kolo VIK-01 Višenamensko interfejsno kolo VIK-01 (slika 1) služi za povezivanje različitih senzora: otpornog senzora temperature, mernih traka u mostnoj vezi, termopara i dr. Pored

Више

Делове текста између маркера прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања на испиту) и 10. Специјални трансформатори ПР

Делове текста између маркера прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања на испиту) и 10. Специјални трансформатори ПР Делове текста између маркера прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања на испиту) и 0. Специјални трансформатори 0.. ПРЕТВАРАЧИ БРОЈА ФАЗА У различитим инжењерским применама

Више

Техничко решење: Метода мерења ефективне вредности сложенопериодичног сигнала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић

Техничко решење: Метода мерења ефективне вредности сложенопериодичног сигнала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Техничко решење: Метода мерења ефективне вредности сложенопериодичног сигнала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аутори: Драган Пејић, Бојан Вујичић, Небојша Пјевалица,

Више

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура,

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, електрични отпор б) сила, запремина, дужина г) маса,

Више

Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аут

Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аут Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аутори: Иван Жупунски, Небојша Пјевалица, Марјан Урекар,

Више

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu Relejna zaštita laboratorijske vežbe Vežba 4: ISPITIVANJE STATIČKE GENERATORSKE ZAŠTITE Cilj vežbe je

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu Relejna zaštita laboratorijske vežbe Vežba 4: ISPITIVANJE STATIČKE GENERATORSKE ZAŠTITE Cilj vežbe je Vežba 4: ISPITIVANJE STATIČKE GENERATORSKE ZAŠTITE Cilj vežbe je ispitivanje sledećih zaštitnih releja: (1) zemljospojnog za zaštitu statora generatora (RUWA 117 E), (2) podnaponskog releja (RUVA 116 E),

Више

FIZIČKA ELEKTRONIKA

FIZIČKA ELEKTRONIKA Univerzitet u Nišu Elektronski fakultet PRAKTIKUM ZA LABORATORIJSKE VEŽBE IZ PREDMETA POLUPROVODNIČKE KOMPONENTE (IV semestar modul EKM) Aneta Prijić Miloš Marjanović SPISAK VEŽBI 1. Ispravljačka diodna

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МОБИЛНЕ МАШИНЕ I предавање. \ хидродинамичке трансмисије, компоненте, вучне карактеристике Хидродинамичке трансмисије мобилних машина општа концепција: v v v v - дизел мотор -хидродинамички претварач -

Више

Школска година 2018 / 2019 Припремио: Проф. Зоран Радаковић новембар 2018 Испит спремати по овом тексту. Делове текста између маркера и прочитати инфо

Школска година 2018 / 2019 Припремио: Проф. Зоран Радаковић новембар 2018 Испит спремати по овом тексту. Делове текста између маркера и прочитати инфо Школска година 2018 / 2019 Припремио: Проф. Зоран Радаковић новембар 2018 Испит спремати по овом тексту. Делове текста између маркера и прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања

Више

OBIM AKREDITACIJE

OBIM AKREDITACIJE АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ : Датум прве акредитације/ Date of initial accreditation: 20.11.2015. Ознака предмета/file Ref. No.: 2-02-199 Важи од/ Valid from: Замењује Обим од: Replaces Scope dated: ОБИМ

Више

Прикључење објекта произвођача Тачке као и тачке , и у постојећим Правилима о раду дистрибутивно

Прикључење објекта произвођача Тачке као и тачке , и у постојећим Правилима о раду дистрибутивно Прикључење објекта произвођача Тачке 3.5.1. 3.5.6. као и тачке 3.5.7.14.6.1, 3.5.7.14.6.3. и 3.5.7.14.6.5. у постојећим Правилима о раду дистрибутивног система се мењају са оним које су наведене у тексту

Више

Mikroelektronske tehnologije

Mikroelektronske tehnologije 2019 Predavanje 6 II semestar (2+2+0) Prof. dr Dragan Pantić, kabinet 337 dragan.pantic@elfak.ni.ac.rs http://mikro.elfak.ni.ac.rs Pogledaj interesantno predavanje http://www.allaboutcircuits.com/videolectures/inductors-part-1/

Више

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам материјалне тачке 4. Појам механичког система 5. Појам

Више

Задатак 4: Центрифугална пумпа познате карактеристике при n = 2900 min -1 ради на инсталацији приказаној на слици и потискује воду из резервоара А у р

Задатак 4: Центрифугална пумпа познате карактеристике при n = 2900 min -1 ради на инсталацији приказаној на слици и потискује воду из резервоара А у р Задатак 4: Центрифугална пумпа познате карактеристике при n = 900 min -1 ради на инсталацији приказаној на слици и потискује воду из резервоара А у резервоар B. Непосредно на излазу из пумпе постављен

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Анализа електроенергетских система -Временска промена струје кратког споја- Апериодична компонента (брзо се пригушује са T а, реда 5-1 ms, зависи од карактеристика ЕЕС-а и локације квара) Синусоидална

Више

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 006/007 године разред. Електрични систем се састоји из отпорника повезаних тако

Више

Microsoft Word - Novi proizvod - Sistem za komunikaciju 720 v1.doc

Microsoft Word - Novi proizvod - Sistem za komunikaciju 720 v1.doc ТЕХНИЧКО РЕШЕЊЕ Нови производ: Једносмерна дистрибуција напона као оптимално решење коришћења енергије алтернативних извора Руководилац пројекта: Живанов Љиљана Одговорно лице: Лазић Мирослав Аутори: Лазић

Више

LABORATORIJSKI PRAKTIKUM- ELEKTRONSKE KOMPONENTE Laboratorijske vežbe 2018/2019

LABORATORIJSKI PRAKTIKUM- ELEKTRONSKE KOMPONENTE Laboratorijske vežbe 2018/2019 LABORATORIJSKI PRAKTIKUM- ELEKTRONSKE KOMPONENTE Laboratorijske vežbe 2018/2019 LABORATORIJSKI PRAKTIKUM-ELEKTRONSKE KOMPONENTE Laboratorijske vežbe Određivanje osvetljenosti laboratorije koris ć enjem

Више

prva.dvi

prva.dvi Univerzitet u Banjoj Luci Elektrotehnički fakultet Katedra za opštu elektrotehniku Laboratorijske vježbe iz predmeta: Osnovi elektrotehnike 2 Prva vježba Simulacija električnih kola Student: Broj indeksa:

Више

CRNOGORSKI KOMITET MEĐUNARODNOG VIJEĆA

CRNOGORSKI KOMITET MEĐUNARODNOG VIJEĆA CRNOGORSKI KOMITET CIGRE Ognjen Lukačević* Elektrotehnički fakultet ognjen.lukacevic96@gmail.com Dimitrije Bojović Elektrotehnički fakultet bojovic.dile333@gmil.com Martin Ćalasan Elektrotehnički fakultet

Више

Microsoft PowerPoint - Basic_SIREN_Basic_H.pptx

Microsoft PowerPoint - Basic_SIREN_Basic_H.pptx Smart Integration of RENewables Regulacija frekvencije korištenjem mikromreža sa spremnicima energije i odzivom potrošnje Hrvoje Bašić Završna diseminacija projekta SIREN FER, 30. studenog 2018. Sadržaj

Више

untitled

untitled С А Д Р Ж А Ј Предговор...1 I II ОСНОВНИ ПОЈМОВИ И ДЕФИНИЦИЈЕ...3 1. Предмет и метод термодинамике... 3 2. Термодинамички систем... 4 3. Величине (параметри) стања... 6 3.1. Специфична запремина и густина...

Више

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći,

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, skuplji i lošijih karakteristika od trofaznog iste

Више

Microsoft Word - teorijapitanja.doc

Microsoft Word - teorijapitanja.doc 1. Специфични отпор трења у лежајевима. Приказати механички карактеристику МЈСС са независном побудом, као и карактеристику МЈСС са редном побудом. Означити карактеристичне тачке и нагибе на овим карактеристикама

Више

Microsoft Word - Tok casa Elektronski elementi Simeunovic Bosko

Microsoft Word - Tok casa Elektronski elementi Simeunovic Bosko ПРИПРЕМА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВЕ Наставник: Симеуновић Бошко, ОШ Татомир Анђелић Мрчајевци Предмет: Техничко и информатичко образовање Наставна тема: ДИГИТАЛНА ЕЛЕКТРОНИКА Наставна јединица: ОСНОВНИ ЕЛЕКТРОНСКИ

Више

FIZIČKA ELEKTRONIKA

FIZIČKA ELEKTRONIKA Univerzitet u Nišu Elektronski fakultet PRAKTIKUM ZA VEŽBE NA RAČUNARU IZ PREDMETA POLUPROVODNIČKE KOMPONENTE (IV semestar smer EKM) Aneta Prijić Miloš Marjanović SPISAK VEŽBI 1. Strujno-naponske karakteristike

Више

1

1 Podsetnik: Statističke relacije Matematičko očekivanje (srednja vrednost): E X x p x p x p - Diskretna sl promenljiva 1 1 k k xf ( x) dx E X - Kontinualna sl promenljiva Varijansa: Var X X E X E X 1 N

Више

Ukupno bodova:

Ukupno bodova: Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 56. ŽUPANIJSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA 204. PISANA PROVJERA ZNANJA 8. RAZRED Zaporka učenika: ukupan zbroj bodova pisanog uratka

Више

Ee1.ЕЕ.2018/2019.Задаћe: II к Задаће написати руком. Рок за израду до следећег термина предавања (7 дана за последњу задаћу у семестру). УНАПРИЈЕД НАП

Ee1.ЕЕ.2018/2019.Задаћe: II к Задаће написати руком. Рок за израду до следећег термина предавања (7 дана за последњу задаћу у семестру). УНАПРИЈЕД НАП Ee1.ЕЕ.2018/2019.Задаћe: II к Задаће написати руком. Рок за израду до следећег термина предавања (7 дана за последњу задаћу у семестру). УНАПРИЈЕД НАПИСАНЕ ЗАДАЋЕ НОСЕ 2 ПУТА ВИШЕ ПОЕНА!!! 1. Јонлија Ђорђе

Више

F-6-58

F-6-58 САВЕЗНА РЕПУБЛИКА ЈУГОСЛАВИЈА САВЕЗНО МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ И УНУТРАШЊЕ ТРГОВИНЕ САВЕЗНИ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, пошт.фах 384, тел. (011) 32-82-736, телефакс: (011)

Више

TEORIJA SIGNALA I INFORMACIJA

TEORIJA SIGNALA I INFORMACIJA Multiple Input/Multiple Output sistemi MIMO sistemi Ulazi (pobude) Izlazi (odzivi) u 1 u 2 y 1 y 2 u k y r Obrada=Matematički model Načini realizacije: fizički sistemi (hardware) i algoritmi (software)

Више

Informacije o proizvodu Instalacija-iKey-čitača AZU30000 TCS TürControlSysteme AG Geschwister-Scholl-Str. 7 D Genthin Technische Änderungen vorb

Informacije o proizvodu Instalacija-iKey-čitača AZU30000 TCS TürControlSysteme AG Geschwister-Scholl-Str. 7 D Genthin Technische Änderungen vorb Informacije o proizvodu Instalacija-iKey-čitača AZU30000 2 12/2004 Bezbednosne napomene! Sklapanje, instalacija i puštanje u rad mora biti izvršeno od strane kvalifikovane osobe! Za rad na sistemima sa

Више

Slide 1

Slide 1 Катедра за управљање системима ТЕОРИЈА СИСТЕМА Предавањe 2: Основни појмови - систем, модел система, улаз и излаз UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF ORGANIZATIONAL SCIENCES План предавања 2018/2019. 1.

Више

Испит из Основа рачунарске технике OO /2018 ( ) Р е ш е њ е Задатак 5 Асинхрони RS флип флопреализован помоћу НИ кола дат је на следећ

Испит из Основа рачунарске технике OO /2018 ( ) Р е ш е њ е Задатак 5 Асинхрони RS флип флопреализован помоћу НИ кола дат је на следећ Испит из Основа рачунарске технике OO - 27/2 (9.6.2.) Р е ш е њ е Задатак 5 Асинхрони RS флип флопреализован помоћу НИ кола дат је на следећој слици: S Q R Q Асинхрони RS флип флопреализован помоћу НИ

Више

Microsoft Word - Danijela Sando SIR-1 MB

Microsoft Word - Danijela Sando SIR-1 MB ДИМЕНЗИОНИСАЊЕ ЕЛЕКТРИЧНИХ МОТОРА КОРИШЋЕЊЕМ ПРОГРАМА SPEED Данијела Сандо Факултет техничких наука, Чачак, Електротехничко и рачунарско инжењерство, Електроенергетика, школска 2013/2014. година e-mail

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ВЕ Алибунар Процес прикључења на преносни систем Власничка структура ВЕ Алибунар ВЕ Алибунар је 100% у власништву компаније Elicio преко SPV компаније Electrawinds S са седиштем у Београду. Седиште комапаније

Више

LAB PRAKTIKUM OR1 _ETR_

LAB PRAKTIKUM OR1 _ETR_ UNIVERZITET CRNE GORE ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET STUDIJSKI PROGRAM: ELEKTRONIKA, TELEKOMUNIKACIJE I RAČUNARI PREDMET: OSNOVE RAČUNARSTVA 1 FOND ČASOVA: 2+1+1 LABORATORIJSKA VJEŽBA BROJ 1 NAZIV: REALIZACIJA

Више

Microsoft Word - eg_plan_mart2007.doc

Microsoft Word - eg_plan_mart2007.doc 1 Информатор Електротехничког факултета ЕНЕРГЕТИКА С Т А Т У Т 004 и 0004 Информатор Електротехничког факултета НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ЕНЕРГЕТИКУ СМЕР ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКЕ СИСТЕМЕ (ЕЕС). семестар.1 Математика

Више

Испит из Основа рачунарске технике OO /2018 ( ) Р е ш е њ е Задатак 5 Асинхрони RS флип флопреализован помоћу НИЛИ кола дат је на след

Испит из Основа рачунарске технике OO /2018 ( ) Р е ш е њ е Задатак 5 Асинхрони RS флип флопреализован помоћу НИЛИ кола дат је на след Испит из Основа рачунарске технике OO - / (...) Р е ш е њ е Задатак Асинхрони RS флип флопреализован помоћу НИЛИ кола дат је на следећој слици: S R Асинхрони RS флип флопреализован помоћу НИЛИ кола је

Више

9. : , ( )

9.  :  ,    ( ) 9. Динамика тачке: Енергиjа, рад и снага (први део) др Ратко Маретић др Дамир Мађаревић Департман за Техничку механику, Факултет техничких наука Нови Сад Садржаj - Шта ћемо научити (1) 1. Преглед литературе

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум II колоквијум из Основа рачунарске технике I - 27/28 (.6.28.) Р е ш е њ е Задатак На улазе x, x 2, x 3, x 4 комбинационе мреже, са излазом z, долази четворобитни BCD број. Ако број са улаза при дељењу

Више

Elektrotehnika, 3. modelarska vježba Katedra za strojarsku automatiku Elektrotehnika Treća modelarska vježba Motori istosmjerne struje 1. Nacrtajte na

Elektrotehnika, 3. modelarska vježba Katedra za strojarsku automatiku Elektrotehnika Treća modelarska vježba Motori istosmjerne struje 1. Nacrtajte na Elektrotehnika Treća modelarska vježba Motori istosmjerne struje 1. Nacrtajte nadomjesnu električnu shemu nezavisno uzbuđenog istosmjernog motora, izvedite pripadnu naponsku jednadžbu armaturnog kruga

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Универзитет у Нишу Електронски факултет у Нишу Катедра за теоријску електротехнику ЛАБОРАТОРИЈСКИ ПРАКТИКУМ ОСНОВИ ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ Примена програмског пакета FEMM у електротехници ВЕЖБЕ 3 И 4. Електростатика

Више

F-6-59

F-6-59 САВЕЗНА РЕПУБЛИКА ЈУГОСЛАВИЈА САВЕЗНО МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ И УНУТРАШЊЕ ТРГОВИНЕ САВЕЗНИ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, пошт.фах 384, тел. (011) 32-82-736, телефакс: (011)

Више

1_Elektricna_struja_02.03

1_Elektricna_struja_02.03 Elektrostatika i električna struja Tehnička fizika 2 01-08/03/19 Tehnološki fakultet Prisustvo na predavanjima 5 bod Laboratorijske vježbe 10 bod Test zadaci 1 10 bod Test zadaci 2 10 bod Test teorija

Више

Делове текста између маркера и прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања на испиту) 6. Прелазне појаве Током рада трансфор

Делове текста између маркера и прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања на испиту) 6. Прелазне појаве Током рада трансфор Делове текста између маркера и прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања на испиту) 6. Прелазне појаве Током рада трансформатора постоје устаљена радна стања, о којима је до

Више

Анализа електроенергетских система

Анализа електроенергетских система Анализа електроенергетских система -моделовање елемената- Посматрамо погонске параметре: r, подужна отпорност l, подужна индуктивност c, подужна капацитивност g, подужна проводност Водови Геометријска

Више

Z-18-61

Z-18-61 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, пошт.фах 384 тел. (011) 32-82-736, телефакс: (011) 2181-668 На основу члана 12. Закона о метрологији ("Службени лист СЦГ",

Више

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET, UNIVERZITET U BEOGRADU KATEDRA ZA ELEKTRONIKU UVOD U ELEKTRONIKU - 13E041UE LABORATORIJSKA VEŽBA Primena mikrokontrolera

ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET, UNIVERZITET U BEOGRADU KATEDRA ZA ELEKTRONIKU UVOD U ELEKTRONIKU - 13E041UE LABORATORIJSKA VEŽBA Primena mikrokontrolera ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET, UNIVERZITET U BEOGRADU KATEDRA ZA ELEKTRONIKU UVOD U ELEKTRONIKU - 13E041UE LABORATORIJSKA VEŽBA Primena mikrokontrolera CILJ VEŽBE Cilj ove vežbe je da se studenti kreiranjem

Више

Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji

Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji doc dr Nenad Vuković, Institut za hemiju, Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu JONIZACIJA ELEKTRONSKIM UDAROM Joni u

Више

6-8. ČAS Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije,. Takođe

6-8. ČAS Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije,. Takođe 6-8. ČAS Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije,. Takođe, očekuje se da su koordinate celobrojne. U slučaju

Више

AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i

AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i za generisanje željenih izlaznih signala (slika 1).

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Laboratorijsko testiranje značajki litij ionskih baterija Vedran Bobanac Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Završna diseminacija projekta EV BASS FER, Zagreb, 27. rujna 2018 O projektu EVBASS

Више

Harmonics

Harmonics Tehnički dokument: Smer toka harmonika i harmonici višeg reda Harmonici Harmonici se generišu od poluprovodnički kontrolisanih uređaja u izvorima napajanja opreme kao rezultat izobličenih talasnih oblika

Више

ПРОУЧАВАЊЕ И ПРОЈЕКТОВАЊЕ МРЕЖОМ ПОВЕЗАНИХ ФОТОНАПОНСКИХ СИСТЕМА У ГРАДОВИМА Зоран Николић Seminar Društva za obnovljive izvore električne energije: F

ПРОУЧАВАЊЕ И ПРОЈЕКТОВАЊЕ МРЕЖОМ ПОВЕЗАНИХ ФОТОНАПОНСКИХ СИСТЕМА У ГРАДОВИМА Зоран Николић Seminar Društva za obnovljive izvore električne energije: F ПРОУЧАВАЊЕ И ПРОЈЕКТОВАЊЕ МРЕЖОМ ПОВЕЗАНИХ ФОТОНАПОНСКИХ СИСТЕМА У ГРАДОВИМА Зоран Николић 1 САДРЖАЈ 1. Увод 2. Опште о фотонапонској конверзији 3. Биланс снаге и енергије 4. Потрошња електричне енергије

Више

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д)

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д) ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = х; б) у = 4х; в) у = х 7; г) у = 5 x; д) у = 5x ; ђ) у = х + х; е) у = x + 5; ж) у = 5 x ; з) у

Више

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH  VODOVA SIGURNOST U PRIMJENI ELEKTRIČNE ENERGIJE 6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA Izv.prof. dr.sc. Vitomir Komen, dipl.ing.el. 1/14 SADRŽAJ: 6.1 Sigurnosni razmaci i sigurnosne

Више

El-3-60

El-3-60 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА САВЕЗНИ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011) 181-668 На основу члана 36. став 1. Закона о мерним

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум I колоквијум из Основа рачунарске технике I - надокнада СИ - 008/009 (10.05.009.) Р е ш е њ е Задатак 1 a) Пошто постоје вектори на којима се функција f не јавља и вектори на којима има вредност један,

Више

Школска година 2018 / 2019 Припремио: Проф. Зоран Радаковић октобар 2018 Испит спремати по овом тексту. Делове текста између маркера и прочитати инфор

Школска година 2018 / 2019 Припремио: Проф. Зоран Радаковић октобар 2018 Испит спремати по овом тексту. Делове текста између маркера и прочитати инфор Школска година 2018 / 2019 Припремио: Проф. Зоран Радаковић октобар 2018 Испит спремати по овом тексту. Делове текста између маркера и прочитати информативно (из тог дела градива се неће постављати питања

Више

MergedFile

MergedFile Znanstveni posjet Sveučilištu u Manchesteru Izvještaj s usavršavanja Zagreb, 2018. Projekt: Integracija vjetroelektrana u elektroenergetski sustava sa smanjenom tromosti Dokument: Isporuka: Partneri: WIND

Више

Toplinska i električna vodljivost metala

Toplinska i električna vodljivost metala Električna vodljivost metala Cilj vježbe Određivanje koeficijenta električne vodljivosti bakra i aluminija U-I metodom. Teorijski dio Eksperimentalno je utvrđeno da otpor ne-ohmskog vodiča raste s porastom

Више

Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica

Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije m n, b Z m, c Z n. Takođe, očekuje se da

Више

Mikroelektronske tehnologije

Mikroelektronske tehnologije 2019 Predavanje 12 II semestar (2+2+0) Prof. dr ragan Pantić, kabinet 337 dragan.pantic@elfak.ni.ac.rs http://mikro.elfak.ni.ac.rs 6/5/2019 Elektronske komponente - Pasivne komponente 2 MOS tranzistori

Више

Solarne komponente i sistemi

Solarne komponente i sistemi ENERGIJA VETRA ENERGIJA VODE GEOTERMALNA ENERGIJA BIO ENERGIJA ENERGIJA SUNCA Obnovljivi izvori energije 12/3/2018 OIE - 2018/19 1 12/3/2018 OIE - 2018/19 2 Obnovljivi izvori energije Izborni predmet V

Више

CVRSTOCA

CVRSTOCA ČVRSTOĆA 12 TEORIJE ČVRSTOĆE NAPREGNUTO STANJE Pri analizi unutarnjih sila koje se pojavljuju u kosom presjeku štapa opterećenog na vlak ili tlak, pri jednoosnom napregnutom stanju, u tim presjecima istodobno

Више

48. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2009/2010. ГОДИНЕ I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Ср

48. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2009/2010. ГОДИНЕ I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Ср I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Србије ЗАДАЦИ ГИМНАЗИЈА ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ СОМБОР 7.0.00.. На слици је приказана шема електричног кола. Електромоторна сила извора је ε = 50

Више