Microsoft Word - Ujevic_Karlovic_HR_OK2.doc

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - Ujevic_Karlovic_HR_OK2.doc"

Транскрипт

1 Modeli za procjenu sadržaja benzena... Ž. Ujević Andrijić et al. Željka Ujević Andrijić, Romano Karlović, Nenad Bolf, Ivana Šarlija ISSN X GOMABN 52, 2, 0-2 Izvorni znanstveni rad / Original scientific paper MODELI ZA KONTINUIRANU PROCJENU SADRŽAJA BENZENA U REFORMATU Sažetak U rafinerijskim postrojenjima je radi ograničenja sadržaja benzena u gorivima neophodno kontinuirano pratiti sadržaj benzena u lakom i teškom reformatu. Kako je procesni analizator koji procjenjuje sadržaj benzena često u kvaru, razvijeni su modeli softverskih senzora za kontinuiranu procjenu sadržaja benzena u reformatu. Softverski senzori razvijeni su primjenom viševeličinskih linearnih metoda identifikacije procesa. Razvijeni su linearni dinamički modeli: model konačnog impulsnog odziva [engl. Finite Impulse Response (FIR)] i model izlazne pogreške [engl. Output Error (OE)]. Za pronalaženje najbolje strukture dinamičkih modela primijenjeni su genetički algoritmi, čime su nadograđene i poboljšane postojeće metode razvoja modela softverskih senzora. Razvijeni modeli pokazali su zadovoljavajuću točnost pri usporedbi s rezultatima s postrojenja na skupu podataka za vrednovanje modela. Na postrojenju su implementirani FIR i OE model za procjenu sadržaja benzena u lakom reformatu. Ključne riječi: softverski senzor, linearni dinamički model, identifikacija Uvod Jedan od čestih problema koji se javlja kod motrenja i vođenja procesa je nemogućnost kontinuiranog mjerenja i analize ključnih procesnih veličina, posebice sastava procesnih struja i svojstava proizvoda. Troškovi primjene i održavanja online analizatora mogu biti iznimno visoki. Kao alternativa, moguće je na temelju lako mjerljivih veličina u procesu zaključivati o stanju teško mjerljivih veličina određivanjem njihovih funkcijskih veza. U tu svrhu razvijeno je područje inferencijskog mjerenja i vođenja, odnosno primjena softverskih senzora. Razvoj softverskih senzora područje je velikog interesa pri čemu se, većinom na osnovi empirijskih modela, mogu predviđati stanja procesa koja je teško ili nemoguće mjeriti. Navedena tehnika razvijena je u posljednjih nekoliko godina i postala je naširoko korišteno rješenje. Ona koristi on-line lako mjerive varijable za predviđanje neke kvalitete proizvoda kroz određene pristupe modeliranju, kao što je osnovno modeliranje, statističko modeliranje, modeliranje primjenom umjetne inteligencije, itd. 0 goriva i maziva, 52, 2 : 0-2, 203.

2 Ž. Ujević Andrijić et al. Modeli za procjenu sadržaja benzena... Kako je distribuirani sustav za vođenje instaliran u većini kemijskih postrojenja, mnoge procesne varijable mogu se mjeriti i pohraniti u realnom vremenu (Ma et al., 2009). Velike količine mjernih podataka pohranjenih u bazama podataka upućuju na primjenu identifikacije modela sive ili crne kutije. Uobičajena procedura razvoja softverskih senzora uključuje (Fortuna et al., 2007):. odabir mjernih podataka iz baze podataka 2. predobradu i filtriranje podataka 3. odabir strukture modela i regresora 4. razvoj modela 5. vrednovanje (validiranje) modela Pri modeliranju realnih sustava mogu se koristiti različite strukture modela. Jedan od mogućih pristupa je započeti s jednostavnom strukturom modela i postupno povećavati njezinu složenost. Odabir regresora i optimalne strukture modela je ključan korak za performanse softverskih senzora (Kadlec et al., 2009). U području industrijskih primjena, u središtu pozornosti je parametarska (polinomna) struktura modela. Pri razvoju dinamičkih polinomnih modela, red modela se mora unaprijed odrediti. Red modela se može definirati kao broj koeficijenata polinoma iz odabrane strukture modela. Mrtvo vrijeme predstavljeno brojem uzoraka prije nego što izlaz reagira na promjenu ulaza također mora biti određeno. Ovisno o odabranoj strukturi modela, potrebno je odrediti i dodatni set parametara. U slučaju modela s više ulaza s različitim vremenskim zadrškama, određivanje navedenog skupa parametara može postati vrlo složen zadatak. Najčešće se stoga primjenjuje nezgrapan postupak metode pokušaja i pogreške. Za prevladavanje problema odabira najboljeg reda modela, kao i kašnjenja u svakom ulazu i drugih podesivih parametara, u ovom radu se koristio genetički algoritam (GA). Primarna primjena softverskih senzora razvijenih u ovoj studiji je privremena zamjena mjerne opreme, bilo tijekom održavanja ili u drugim razdobljima nedostupnosti mjerne opreme. Prikazan je razvoj modela konačnog impulsnog odziva (FIR) te modela izlazne pogreške (OE). Budući da FIR i OE modeli ne zahtijevaju prošle uzorke mjerenog izlaza, prilikom provjere valjanosti podataka mogu koristiti kao redundantni partneri mjernih uređaja. Identifikacija modela Linearni polinomni dinamički modeli su u mnogim slučajevima dovoljni za primjenu u industrijskim procesima (Ljung, 999). Jedan od najčešće korištenih dinamičkih parametarskih modela je FIR model koji predstavlja linearnu regresiju nad prošlim mjernim uzorcima ulaznih signala: nu B i yˆ t q u t nk () i i i goriva i maziva, 52, 2 : 0-2, 203.

3 Modeli za procjenu sadržaja benzena... Ž. Ujević Andrijić et al. B q u t nk K q u t nk yˆ t q u t nk B2 2 2 B nu nu nu gdje je: q operator vremenskog pomaka, B nb K q b, b,2 q b, nb q, (3) B nb2 K 2 q b2, b2,2q b2, nb q, (4) 2 B q b b q K b nbnu q, (5) nu nu, nu,2 nu, nbnu nu broj ulaza sustava, ŷ(t) izlaz modela (predviđeni izlaz) u vremenu t, u i (t) i-ti ulaz u vremenu t, nk i vremenska zadrška za i-ti ulaz, nb i - broj prošlih vrijednosti ulaza. Koeficijenti polinoma B i (q) mogu se odrediti pomoću metode najmanjih kvadrata ili metode pomoćnih varijabla. Blok dijagram na slici prikazuje strukturu FIR modela. (2) Slika : Blok dijagram FIR modela Nešto proširena varijanta FIR modela je OE model. 2 goriva i maziva, 52, 2 : 0-2, 203.

4 Ž. Ujević Andrijić et al. Modeli za procjenu sadržaja benzena... Prediktor OE modela u skraćenom obliku dan je izrazom: yˆ ( t) B( q) u( t nk) I F( q) yˆ ( t ) (6) 2 nf F q I F q F2 q... Fnf q, (7) gdje je nf broj uzoraka prije predviđenih vrijednosti izlaza. Blok dijagram sa slike 2 predstavlja strukturu OE modela. Slika 2: Blok dijagram OE modela Red od FIR i OE modela (tj. parametri nb, nf i nk) se određuje genetičkim algoritmom. Genetički algoritmi (GA) predstavljaju metodu globalnog optimiranja koja ima visoki potencijal za pronalaženje globalnog optimuma funkcije cilja. U računalnoj simulaciji evolucija počinje od stvaranja populacije nasumično generiranih jedinki. U svakoj generaciji ocjenjuje se primjerenost (funkcija cilja) svake jedinke. Jedinke su stohastički odabrane iz trenutačne populacije na temelju njihove primjerenosti i izmijenjene (rekombinirane-križane i mutirane) kako bi formirale novu populaciju. Nova populacija se koristi u sljedećim iteracijama algoritma. Algoritam se završava kada je dostignut maksimalno postavljen broj generacija ili je postignuta zadovoljavajuća razina primjerenosti (Affenzeller et al., 2009). Opis procesa Oko % benzena dobivenog u rafinerijskim procesima nalazi se u reformatu iz procesa katalitičkog reformiranja. Katalitički reformat se u kolonama razdijeli na laki reformat, teški reformat i benzenom bogatu frakciju. Iako benzen ima visoki oktanski broj i visoke kalorijske vrijednosti, sadržaj benzena u gornjem produktu kolone C-, odnosno lakom reformatu ograničen je na 2,7 % masenog udjela, što je manje od 2 vol %. Razlog ograničenju je zbog toga što je benzen prekursor za nastajanje cikloheksana, neželjene komponente benzina u procesu izomerizacije (niski oktanski broj). Također, europske norme za emisije ispušnih plinova (poput EURO IV i EURO V) i MSAT (engl. Mobile Source Air Toxics) propisi ograničavaju količinu benzena u benzinu zbog pogubnog utjecaja na okoliš. goriva i maziva, 52, 2 : 0-2,

5 Modeli za procjenu sadržaja benzena... Ž. Ujević Andrijić et al. Dakle, potrebno je kontinuirano mjerenje sadržaja benzena u reformatu. Problem kontinuirane procjene pomoću procesnih analizatora je što su takvi uređaji pored redovitog često na održavanju zbog kontaminacije sustava za uzorkovanje te što ih je potrebno često umjeravati. Na slici 4 prikazano je postrojenje za frakcionaciju reformata, s varijablama korištenim za razvoj softverskog senzora. Frakcioniranje lakog reformata (proizvod vrha) se odvija u koloni C. Frakcioniranje benzenom bogate frakcije (proizvod vrha) iz teškog reformata (proizvod dna) odvija se u koloni C2. Slika 4. Postrojenje za frakcionaciju reformata Na osnovi razgovora s tehnolozima s postrojenja, te primjenom Pearsonovih koeficijenata, PCA i PLS analize, odabrane su sljedeće kontinuirano mjerene varijable kao ključne ulazne varijable za procjenu sadržaja benzena u lakom reformatu: Ulaz : temperatura na ulazu u C, TC-00; Ulaz 2: temperatura na dnu C, TC-08; Ulaz 3: temperatura u C, TC-003; Ulaz 4: tlak u C, PI-009 i Ulaz 5: protok refluksa, FC goriva i maziva, 52, 2 : 0-2, 203.

6 Ž. Ujević Andrijić et al. Modeli za procjenu sadržaja benzena... Razvoj softverskih senzora Procesni podaci kontinuirano mjerenih ulaznih varijabli dobiveni su iz procesne baze podataka u neprekidnom trajanju od tri tjedna, s vremenom uzorkovanja od pet minuta u skladu s dinamikom procesa. Predobrada podataka uključila je otkrivanje podataka koji nedostaju i uklanjanje ekstremnih podataka (engl. outlier). Vrijednosti izlazne varijable (sadržaj benzena, vol. %) uzete su iz perioda kada je on-line analizator radio, s vremenom uzorkovanja od dvadeset minuta. Broj ulaznih podataka (uzorkovanih svakih pet minuta) mora odgovarati broju izlaznih podataka, što je zahtijevalo dodatne izlazne podatke. Te vrijednosti su generirane pomoću MARS (Multivariate Adaptive Regression Splines) algoritma. Mjerni podaci su također detrendirani (uklonjen je linearni trend iz podataka - pomoću metode najmanjih kvadrata i oduzimanjem tih vrijednosti od izmjerenih vrijednosti uzoraka) i filtrirani pomoću Loess filtra (eng. locally weighted scatterplot smoothing). Nakon predobrade, 6500 podataka podijeljeno je u dva skupa podataka, prvih 4500 za razvoj modela te preostalih 500 podataka na vrednovanje modela. Za razvoj modela softverskih senzora korišteni su MATLAB-ovi System identification toolbox i Global Optimization toolbox. A. Optimizacija reda modela korištenjem GA Budući da je područje pretraživanja optimalnih vrijednosti parametara (tj. broj mogućih rješenja) jako veliko, u svrhu pronalaženja optimalnih parametara iz tablice korišteni su GA. Podesivi parametri (FIR i OE modela) i njihovi rasponi prikazani su u tablici. Mjerni opsezi parametara izabrani su na temelju iskustva operatora prilikom promatranja dinamike procesa. Tablica : Podesivi parametri FIR i OE modela Parametar Opis Minimalna vrijednost Maksimalna vrijednost nb Broj prošlih uzoraka ulaza (u svakom modelu postoji 5 nb parametara na temelju 5 ulaza). 8 nk Zadrška ulaza (5 nk parametara na temelju 5 ulaza). 0 5 nf Broj prošlih vrijednosti predviđenog izlaza. 5 Tablica 2 prikazuje ukupan broj parametara koje treba odrediti za pojedini model s 5 ulaza i pripadajući prostor pretraživanja, odnosno ukupan broj mogućih kombinacija parametara. Cilj je iz milijardi mogućih kombinacija parametara pomoću GA pronaći onu kombinaciju koja će najbolje (ili što bliže najboljem) opisati dinamiku procesa. Važni parametri GA, prikazani u tablici 3, odabrani su na temelju iskustva, kao i racionalnog vremena izračuna. U GA, svaka jedinka u populaciji predstavlja skup mogućih redova modela. goriva i maziva, 52, 2 : 0-2,

7 Modeli za procjenu sadržaja benzena... Ž. Ujević Andrijić et al. U predloženom GA, u svakoj generaciji od 50 jedinki, 34 jedinke stvorene su postupkom križanja, 5 jedinki je stvoreno mutacijom, a preostala jedinka je elitna jedinka (jedinka s najnižom vrijednosti funkcije cilja iz prethodne generacije). Algoritam završava nakon što je provedeno 60 generacija (iteracija). Tablica 2: Broj parametara u modelu i prostor pretraživanja Model Broj parametara Prostor pretraživanja FIR 5nb + 5nk = = 3, OE 5nb + 5nk + 5nf = =, HW 5nb + 5nk + 5nf + 6n = = 5, Tablica 3: Parametri GA Parametar Vrijednost / Svojstvo Veličina populacije 50 Broj generacija 60 Broj računanja funkcije cilja 3000 Selekcija Križanje Mutacija Jednoliko slučajno Križanje u svim točkama Jednolika Vjerojatnost mutacije 0, Skaliranje funkcije cilja Po redoslijedu Broj elitnih jedinki Udio križanja 0,7 B. Kriteriji vrednovanja modela i definiranje funkcije cilja Modeli se vrednuju na temelju statističkih veličina kao što su FIT, FPE i RMS. Funkcija prikladnosti (FIT) modela izračunava se kako slijedi: n 2 yi yi FIT i 00 n 2 i ) y y i m (8) 6 goriva i maziva, 52, 2 : 0-2, 203.

8 Ž. Ujević Andrijić et al. Modeli za procjenu sadržaja benzena... y je mjereni izlaz, ŷ predviđeni izlaz modela, a y m je srednja vrijednost od y. 00% odgovara savršenom poklapanju. FPE kriterij (engl. Final Prediction Error) predstavlja kompromis između točnosti modela, izražene točnošću procijenjenih parametara i složenosti modela. Prema teoriji H. Akaike-a, najtočniji model ima najmanji FPE (Verhaegen i Verduit, 2007). FPE se definira sljedećom jednadžbom: FPE V 2 d n, gdje je V funkcija gubitka, d je broj procijenjenih parametara, a n je broj vrijednosti u skupu podataka za razvoj modela. Funkcija gubitka, V (engl. loss function) definira se sljedećom jednadžbom : det n V t, n t, n n T (9), (0) gdje θ n označava procijenjene parametre, a je pogreška izlaza. Srednja kvadratna pogreška, RMS (engl. Root mean square error) kao često korišteni kriterij za vrednovanje modela je također prikazana u rezultatima: RMS ( yi yi ) n n i 2 () FIT treba imati čim veću vrijednost, a FPE i RMS kao pogreške čim manju vrijednost. U rezultatima je prikazana i srednja vrijednost apsolutne pogreške: MAE n i n i e y y i. (2) Definiranje funkcije primjerenosti (funkcije cilja) je važan element pri optimiranju GA (Dam i Saraf, 2007). Budući da je preliminarno istraživanje pokazalo da FIT i FPE nisu u korelaciji, ali su često korišteni kriteriji za procjenu valjanosti modela, oni su integrirani u jednu funkciju cilja, kako slijedi: y 00 FIT 000 FPE 00 RMS (3) Za postavljanje višekriterijske funkcije cilja koristila se metoda težinskih suma gdje je funkcija cilja linearna kombinacija svih težinskih kriterija (Venkataraman, 2009; Deb, 2009). goriva i maziva, 52, 2 : 0-2,

9 Modeli za procjenu sadržaja benzena... Ž. Ujević Andrijić et al. Rezultati Tablica 4 prikazuje mjerno područje i osnovne statističke veličine ulaznih varijabla i izlazne varijable. Na slici 5 prikazano je 6000 mjernih podataka ulaznih varijabla i izlazne varijable. Tablica 4: Deskriptivna statistika podataka Broj Srednja Stand. Medijan Minimum Maksimum uzoraka vrijednost devijacija Ulaz, C ,40 00,98 89,83 25,35 0,43 Ulaz 2, C ,49 75,49 68,80 77,65 0,48 Ulaz 3, C ,95 25,74 20,74 38,76,66 Ulaz 4, bar ,02 2,02,96 2,09 0,032 Ulaz 7, t/h ,60 4,3 28,65 62,74 4,0 Izlaz, vol. % 6000,20,27 0,50,89 0,29 Slika 5. Prikaz ulaznih i izlazne varijable 8 goriva i maziva, 52, 2 : 0-2, 203.

10 Ž. Ujević Andrijić et al. Modeli za procjenu sadržaja benzena... Svi sljedeći rezultati izračunati su i prikazani na setu za validaciju modela koji se sastoji od 500 podataka. Parametri nb, nf i nk procijenjeni su minimizacijom funkcije cilja (3) pomoću GA postupka, kao što je objašnjeno prije. Koeficijenti polinoma Bi(q) i Fi(q) procijenjeni su pomoću optimizacijskih metoda integriranih u MATLAB System Identification Toolbox-u. Parametri najboljih dobivenih modela prikazani su u vektorskom obliku u tablici 5. Svojstva dobivenih FIR i OE modela prikazana su u tablici 6. Tablica 5: Procijenjeni red modela korištenjem GA kao optimizacijske tehnike Tablica 6: Svojstva modela FIR OE nb [ ] [ ] nk [ ] [ ] nf / [ 2 2 ] FIT FPE RMS emae FIR 78,895 0,0064 0,057 0,039 OE 90,267 0,0023 0,0239 0,07 FIR model iako ima relativno jednostavnu strukturu modela, daje zadovoljavajuće rezultate na skupu za vrednovanje modela. U usporedbi s FIR modelom, OE model daje bolje rezultate, s nižim redom modela (niži nb) kako se i očekivalo, jer se u obzir uzimaju predviđene prošle vrijednosti izlaza modela. Slika 6. Usporedba vrijednosti s analizatora i vrijednosti dobivenih FIR modelom goriva i maziva, 52, 2 : 0-2,

11 Modeli za procjenu sadržaja benzena... Ž. Ujević Andrijić et al. Slika 7: Usporedba vrijednosti s analizatora i vrijednosti dobivenih OE modelom Slike 6 i 7 prikazuju usporedbu izlaza FIR te OE modela i mjerenog izlaza pomoću analizatora na validacijskom skupu podataka. Može se vidjeti da se oba izlaza modela vrlo dobro poklapaju sa podacima za provjeru modela. Također, pripadne statističke vrijednosti FIT, FPE i RMS pokazuju da se eksperimentalni podaci i vrijednosti dobivene modelima u velikoj mjeri slažu. OE model je očito dao bolje rezultate, ali može postati nestabilan jer ovisi o prošlim vrijednostima izlaza modela. U slučaju kada je neki od ulaza nedostupan iz bilo kojeg razloga te u prestanku rada postrojenja potrebno je određeno vrijeme da OE model opet počne točno računati izlaz. Stoga, preporučljivo je implementirati i FIR model jer je stabilniji zbog svoje strukture i samim time pouzdaniji od OE modela. FIR i OE modeli ugrađeni su u modul za naprednu regulaciju unutar distribuiranog sustava za vođenje (DCS). Izvedba je provedena pomoću CL (Control language) programa u kojem se izračunava vrijednost sadržaja benzena iz polinomskog dinamičkog modela. Tako dobivene nove procesne točke pohranjuju se u procesnoj bazi podataka (PHD) odakle su dostupne operatorima I tehnolozima s postrojenja kao numeričke vrijednosti ili kao trend. Valjanost primijenjenih modela trenutačno se ne može u potpunosti ispitati na postrojenju, jer je procesni analizator sadržaja benzena (čiju svrhu sada obavlja model) dulje vrijeme izvan funkcije. Rezultati dobiveni modelom se, stoga, uspoređuju s laboratorijskim analizama koje se provode jedan-dva puta dnevno. Kao što se može vidjeti sa slike 8, implementirani FIR model daje zadovoljavajuće rezultate u usporedbi s laboratorijskim analizama sadržaja benzena. U budućnosti treba napraviti fino podešavanje modela čim procesni on-line analizator opet stupi u funkciju. 20 goriva i maziva, 52, 2 : 0-2, 203.

12 Ž. Ujević Andrijić et al. Modeli za procjenu sadržaja benzena... Slika 8: Usporedba vrijednosti iz laboratorija i vrijednosti dobivenih FIR modelom Zaključak Razvijeni su linearni dinamički modeli za procjenu sadržaja benzena u lakom reformatu. Da bi se izbjegla metoda pokušaja i pogreške, GA metoda je predložena za određivanje reda modela, što čini razvoj softverskih senzora sustavnijim. Izabrani modeli pokazuju zadovoljavajuću podudarnost s eksperimentalnim podacima, čime se dokazuje da se mogu koristiti za on-line procjenu sadržaja benzena u lakom reformatu. Opisani postupak pokazuje da se GA može na zadovoljavajući način primijeniti za optimiziranje podesivih parametra ulazno-izlaznih polinomnih modela. FIR i OE model se mogu uspješno implementirati na postrojenju kao softverski senzori za kontinuirano predviđanje sadržaja benzena u reformatu. Literatura. M. Ma, J. Ko, S. S.Wang, M. Wu, S. Jang, S. Shieh, D. S. Wong, Development of adaptive soft sensor based on statistical identification of key variables, Control Eng. Pract. 2009, 7, L. Fortuna, S. Graziani, A. Rizzo, M.G. Xibilia, Soft Sensors for Monitoring and Control of Industrial Processes (Advances in Industrial Control), Springer, London, B. Kadlec, B. Gabrys, S. Strandt, Data-Driven Soft Sensors in the Process Industry, Comput. Chem. Eng. 2009, 33, L. Ljung, System Identification: Theory for the User; Prentice Hall: New Jersey, M. Affenzeller, S. Winkler, S. Wagner, A. Beham, Genetic Algorithms and Genetic Programming - Modern Concepts and Practical Applications; Taylor & Francis Group: Boca Raton, M. Verhaegen, V. Verduit, Filtering and System Identification; Cambridge Univ. Press: New York, M. Dam, D. N. Saraf, Design of neural networks using genetic algorithm for on-line property estimation of crude fractionator products, Comput. Chem. Eng. 2006, 30, P. Venkataraman, Applied optimization with MATLAB programming; John Wiley&Sons: New York, K. Deb, Multi-objective optimization using evolutionary algorithms; John Wiley&Sons: New York Autori Željka Ujević Andrijić, Romano Karlović 2, Nenad Bolf, Ivana Šarlija 2,e-adresa: zujevic@fkit.hr Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska 2 INA Industrija nafte d.d., Sektor Rafinerija nafte Rijeka Primljeno: Prihvaćeno: goriva i maziva, 52, 2 : 0-2,

MAZALICA DUŠKA.pdf

MAZALICA DUŠKA.pdf SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET Sveučilišni studij OPTIMIRANJE INTEGRACIJE MALIH ELEKTRANA U DISTRIBUCIJSKU MREŽU Diplomski rad Duška Mazalica Osijek, 2014. SADRŽAJ

Више

1

1 Podsetnik: Statističke relacije Matematičko očekivanje (srednja vrednost): E X x p x p x p - Diskretna sl promenljiva 1 1 k k xf ( x) dx E X - Kontinualna sl promenljiva Varijansa: Var X X E X E X 1 N

Више

Рачунарска интелигенција

Рачунарска интелигенција Рачунарска интелигенција Генетско програмирање Александар Картељ kartelj@matf.bg.ac.rs Ови слајдови представљају прилагођење слајдова: A.E. Eiben, J.E. Smith, Introduction to Evolutionary computing: Genetic

Више

Classroom Expectations

Classroom Expectations АТ-8: Терминирање производно-технолошких ентитета Проф. др Зоран Миљковић Садржај Пројектовање флексибилних ; Математички модел за оптимизацију флексибилних ; Генетички алгоритми у оптимизацији флексибилних

Више

Postojanost boja

Postojanost boja Korištenje distribucije osvjetljenja za ostvaranje brzih i točnih metode za postojanost boja Nikola Banić 26. rujna 2014. Sadržaj Postojanost boja Ubrzavanje lokalnog podešavanja boja Distribucija najčešćih

Више

Neuronske mreže

Neuronske mreže Neuronske mreže: Genetički algoritmi Prof. dr. sc. Sven Lončarić Fakultet elektrotehnike i računarstva sven.loncaric@fer.hr http://ipg.zesoi.fer.hr 1 Uvod U mnogim primjenama pojavljuje se problem optimizacije

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske optike (lom i refleksija svjetlosti). Određivanje žarišne daljine tanke leće Besselovom metodom. Teorijski dio Zrcala i leće su objekti

Више

Grupiranje podataka: pristupi, metode i primjene, ljetni semestar 2013./ Standardizacija podataka Predavanja i vježbe 8 Ako su podaci zadani

Grupiranje podataka: pristupi, metode i primjene, ljetni semestar 2013./ Standardizacija podataka Predavanja i vježbe 8 Ako su podaci zadani Grupiranje podataka: pristupi, metode i primjene, ljetni semestar 2013/2014 1 5 Standardizacija podataka Predavanja i vježbe 8 Ako su podaci zadani s više obilježja (atributa), ta se obilježja mogu međusobno

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation . ICT sustavi za energetski održivi razvoj grada Energetski informacijski sustav Grada Zagreba Optimizacija energetske potrošnje kroz uslugu točne procjene solarnog potencijala. Energetski informacijski

Више

I година Назив предмета I термин Вријеме II термин Вријеме Сала Математика : :00 све Основи електротехнике

I година Назив предмета I термин Вријеме II термин Вријеме Сала Математика : :00 све Основи електротехнике I година Математика 1 2225 20.06.2019. 9:00 04.07.2019. 9:00 све Основи електротехнике 1 2226 17.06.2019. 9:00 01.07.2019. 13:00 све Програмирање 1 2227 21.06.2019. 9:00 05.07.2019. 9:00 све Основи рачунарске

Више

I година Назив предмета I термин Вријеме II термин Вријеме Сала Математика : :00 све Основи електротехнике

I година Назив предмета I термин Вријеме II термин Вријеме Сала Математика : :00 све Основи електротехнике I година Математика 1 2225 05.09.2019. 9:00 19.09.2019. 9:00 све Основи електротехнике 1 2226 02.09.2019. 9:00 16.09.2019. 9:00 све Програмирање 1 2227 06.09.2019. 9:00 20.09.2019. 9:00 све Основи рачунарске

Више

I година Назив предмета I термин Вријеме II термин Вријеме Сала Математика : :00 све Основи електротехнике

I година Назив предмета I термин Вријеме II термин Вријеме Сала Математика : :00 све Основи електротехнике I година Математика 1 2225 07.02.2019. 9:00 21.02.2019. 9:00 све Основи електротехнике 1 2226 04.02.2019. 9:00 18.02.2019. 9:00 све Програмирање 1 2227 08.02.2019. 9:00 22.02.2019. 9:00 све Основи рачунарске

Више

I година Назив предмета I термин Вријеме Сала Математика :00 све Основи електротехнике :00 све Програмирање

I година Назив предмета I термин Вријеме Сала Математика :00 све Основи електротехнике :00 све Програмирање I година Математика 1 2225 03.10.2019. 15:00 све Основи електротехнике 1 2226 30.09.2019. 15:00 све Програмирање 1 2227 04.10.2019. 15:00 све Основи рачунарске технике 2228 01.10.2019. 15:00 све Социологија

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2018) 3697 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /... o izmjeni Uredbe (EU) br. 1301

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2018) 3697 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /... o izmjeni Uredbe (EU) br. 1301 EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 13.6.2018. C(2018) 3697 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /... o izmjeni Uredbe (EU) br. 1301/2014 i Uredbe (EU) br. 1302/2014 u pogledu odredaba

Више

Raspodjela i prikaz podataka

Raspodjela i prikaz podataka Kolegij: ROLP Statistička terminologija I. - raspodjela i prikaz podataka 017. Neki temeljni statistički postupci u znanstvenom istraživanju odabir uzorka prikupljanje podataka određivanje mjerne ljestvice

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Određivanje relativne permitivnosti sredstva Cilj vježbe Određivanje r

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Određivanje relativne permitivnosti sredstva Cilj vježbe Određivanje r Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje relativne permitivnosti stakla, plastike, papira i zraka mjerenjem kapaciteta pločastog kondenzatora U-I

Више

FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE KATEDRA ZA STROJARSKU AUTOMATIKU SEMINARSKI RAD IZ KOLEGIJA NEIZRAZITO I DIGITALNO UPRAVLJANJE Mehatronika i robot

FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE KATEDRA ZA STROJARSKU AUTOMATIKU SEMINARSKI RAD IZ KOLEGIJA NEIZRAZITO I DIGITALNO UPRAVLJANJE Mehatronika i robot FAKULTET STROJARSTVA I BRODOGRADNJE KATEDRA ZA STROJARSKU AUTOMATIKU SEMINARSKI RAD IZ KOLEGIJA NEIZRAZITO I DIGITALNO UPRAVLJANJE Mehatronika i robotika Zagreb, 2014. MODEL PROCESA U PROSTORU STANJA

Више

Microsoft Word - Akreditacija 2013

Microsoft Word - Akreditacija 2013 07.10.2017 ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Модул: СВИ Година I Од II до IV Семестар I II IV-VIII Лабораторијски практикум - Увод у рачунарство Алгоритми и програмирање Математика 1 Математика

Више

Microsoft Word - Akreditacija 2013

Microsoft Word - Akreditacija 2013 ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Модул: СВИ Година I Од II до IV Семестар I II IV-VII 18.09.2017 Алгоритми и програмирање 19.09.2017 Математика 1 20.09.2017 Математика 2 21.09.2017 Увод у

Више

Microsoft Word - V03-Prelijevanje.doc

Microsoft Word - V03-Prelijevanje.doc Praktikum iz hidraulike Str. 3-1 III vježba Prelijevanje preko širokog praga i preljeva praktičnog profila Mali stakleni žlijeb je izrađen za potrebe mjerenja pojedinih hidrauličkih parametara tečenja

Више

Microsoft Word - Akreditacija 2013

Microsoft Word - Akreditacija 2013 ИСПИТНИ РОК: ОКТОБАР 2 2017/2018 ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Модул: СВИ Година I Од II до IV Семестар I II IV-VIII Лабораторијски практикум - Алгоритми и програмирање Лабораторијски практикум

Више

Slide 1

Slide 1 Катедра за управљање системима ТЕОРИЈА СИСТЕМА Предавањe 1: Увод и историјски развој теорије система UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF ORGANIZATIONAL SCIENCES Катедра за управљање системима Наставници:

Више

Toplinska i električna vodljivost metala

Toplinska i električna vodljivost metala Električna vodljivost metala Cilj vježbe Određivanje koeficijenta električne vodljivosti bakra i aluminija U-I metodom. Teorijski dio Eksperimentalno je utvrđeno da otpor ne-ohmskog vodiča raste s porastom

Више

Microsoft Word - Smerovi 1996

Microsoft Word - Smerovi 1996 ИСПИТНИ РОК: СЕПТЕМБАР 2018/2019 СТАРИ НАСТАВНИ ПЛАН И ПРОГРАМ (1996) Смер: СВИ Филозофија и социологија 20.08.2019 Теорија друштвеног развоја 20.08.2019 Програмирање 20.08.2019 Математика I 21.08.2019

Више

Stručno usavršavanje

Stručno usavršavanje TOPLINSKI MOSTOVI IZRAČUN PO HRN EN ISO 14683 U organizaciji: TEHNIČKI PROPIS O RACIONALNOJ UPORABI ENERGIJE I TOPLINSKOJ ZAŠTITI U ZGRADAMA (NN 128/15, 70/18, 73/18, 86/18) dalje skraćeno TP Čl. 4. 39.

Више

Microsoft Word - Akreditacija 2013

Microsoft Word - Akreditacija 2013 ИСПИТНИ РОК: СЕПТЕМБАР 2018/2019 ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Модул: СВИ Година I Од II до IV Семестар I II IV-VII Лабораторијски практикум Физика Лабораторијски практикум - Увод у рачунарство

Више

Microsoft Word - Master 2013

Microsoft Word - Master 2013 ИСПИТНИ РОК: ЈУН 2018/2019 МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Студијски програм: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА Семестар 17.06.2019 Статички електрицитет у технолошким процесима Електронска кола за управљање

Више

Tehničko rešenje: Industrijski prototip dvostrukog trofaznog analizatora snage sa funkcijama merenja kvaliteta električne energije tipska oznaka MM2 R

Tehničko rešenje: Industrijski prototip dvostrukog trofaznog analizatora snage sa funkcijama merenja kvaliteta električne energije tipska oznaka MM2 R Tehničko rešenje: Industrijski prototip dvostrukog trofaznog analizatora snage sa funkcijama merenja kvaliteta električne energije tipska oznaka MM2 Rukovodilac projekta: Vladimir Vujičić Odgovorno lice:

Више

Metode za automatsko podešavanje boje i svjetline slike

Metode za automatsko podešavanje boje i svjetline slike Metode za automatsko podešavanje boje i svjetline slike Mentor: prof. dr. sc. Sven Lončarić Student: Nikola Banić Zagreb, 9. srpnja 2013. Sadržaj Uvod Boje Postojanost boja Algoritmi za podešavanje boja

Више

Microsoft PowerPoint - Prvi tjedan [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Prvi tjedan [Compatibility Mode] REAKTORI I BIOREAKTORI PODJELA I OSNOVNI TIPOVI KEMIJSKIH REAKTORA Vanja Kosar, izv. prof. KEMIJSKI REAKTOR I KEMIJSKO RAKCIJSKO INŽENJERSTVO PODJELA REAKTORA I OPĆE BILANCE TVARI i TOPLINE 2 Kemijski

Више

Numeričke metode u fizici 1, Projektni zadataci 2018./ Za sustav običnih diferencijalnih jednadžbi, koje opisuju kretanje populacije dviju vrs

Numeričke metode u fizici 1, Projektni zadataci 2018./ Za sustav običnih diferencijalnih jednadžbi, koje opisuju kretanje populacije dviju vrs Numeričke metode u fizici, Projektni zadataci 8./9.. Za sustav običnih diferencijalnih jednadžbi, koje opisuju kretanje populacije dviju vrsta životinja koje se nadmeću za istu hranu, dx ( dt = x x ) xy

Више

Microsoft Word - Akreditacija 2008

Microsoft Word - Akreditacija 2008 ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2008) Модул: СВИ Година I Од II до IV Семестар I II IV-VII 18.09.2017 Алгоритми и 19.09.2017 Математика I 20.09.2017 Математика II 21.09.2017 Увод у рачунарство

Више

Техничко решење: Метода мерења ефективне вредности сложенопериодичног сигнала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић

Техничко решење: Метода мерења ефективне вредности сложенопериодичног сигнала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Техничко решење: Метода мерења ефективне вредности сложенопериодичног сигнала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аутори: Драган Пејић, Бојан Вујичић, Небојша Пјевалица,

Више

Microsoft Word - Master 2013

Microsoft Word - Master 2013 ИСПИТНИ РОК: СЕПТЕМБАР 2018/2019 МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Студијски програм: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА Семестар 19.08.2019 Електромагнетна компатибилност у електроенергетици Управљање дистрибутивном

Више

Z-16-45

Z-16-45 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 181-668 На основу

Више

DUBINSKA ANALIZA PODATAKA

DUBINSKA ANALIZA PODATAKA DUBINSKA ANALIZA PODATAKA () ASOCIJACIJSKA PRAVILA (ENGL. ASSOCIATION RULE) Studeni 2018. Mario Somek SADRŽAJ Asocijacijska pravila? Oblici učenja pravila Podaci za analizu Algoritam Primjer Izvođenje

Више

505

505 505. На основу члана 11 став 3 Закона о заштити ваздуха ( Службени лист ЦГ", број 25/10), Влада Црне Горе на сједници од 8.јула 2010. године, донијела је УРЕДБУ О УСПОСТАВЉАЊУ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ МЈЕСТА ЗА ПРАЋЕЊЕ

Више

Satnica.xlsx

Satnica.xlsx САТНИЦА ПОЛАГАЊА ИСПИТА У ИСПИТНОМ РОКУ СЕПТЕМБАР 2018/2019 ПОНЕДЕЉАК 19.08.2019 Објектно оријентисано програмирање 41 2Б-ТЕЛ Методе преноса у телекомуникационим системима 1 2Б-ТЕЛ Моделовање и симулација

Више

TEORIJA SIGNALA I INFORMACIJA

TEORIJA SIGNALA I INFORMACIJA Multiple Input/Multiple Output sistemi MIMO sistemi Ulazi (pobude) Izlazi (odzivi) u 1 u 2 y 1 y 2 u k y r Obrada=Matematički model Načini realizacije: fizički sistemi (hardware) i algoritmi (software)

Више

Maksimalni protok kroz mrežu - Ford-Fulkerson, Edmonds-Karp

Maksimalni protok kroz mrežu - Ford-Fulkerson, Edmonds-Karp Maksimalni protok kroz mrežu - Ford-Fulkerson, Edmonds-Karp PMF-MO Seminar iz kolegija Oblikovanje i analiza algoritama 22.1.2019. mrežu - Ford-Fulkerson, Edmonds-Karp 22.1.2019. 1 / 35 Uvod - definicije

Више

Microsoft Word - III godina - EA - Metodi vjestacke inteligencije

Microsoft Word - III godina - EA - Metodi vjestacke inteligencije Школска година 2018/2019. Предмет Методи вјештачке интелигенције Шифра предмета 2284 Студијски програм Електроенергетика и аутоматика Циклус студија Година студија Семестар Број студената Број група за

Више

Istraživanje kvalitete zraka Slavonski Brod: Izvještaj 3 – usporedba podataka hitnih medicinskih intervencija za godine i

Istraživanje kvalitete zraka Slavonski Brod: Izvještaj 3 – usporedba podataka hitnih medicinskih intervencija za godine i Služba za medicinsku informatiku i biostatistiku Istraživanje kvalitete zraka Slavonski Brod: Izvještaj 3 usporedba podataka hitnih medicinskih intervencija za 1.1.-31.8.2016. godine i 1.1.-31.8.2017.

Више

ПА-4 Машинско учење-алгоритми машинског учења

ПА-4 Машинско учење-алгоритми машинског учења ПА-4 Машинско учење-алгоритми машинског учења Машинско учење увод и основни појмови Деф: the desgn and development of algorthms that allow computers to mprove ther performance over tme based on data sensor

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аут

Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аут Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аутори: Иван Жупунски, Небојша Пјевалица, Марјан Урекар,

Више

Optimizacija

Optimizacija Optimizacija 1 / 43 2 / 43 Uvod u optimizaciju Zadana funkcija Uvod u optimizaciju f : R n R Cilj: Naći x, točku minimuma funkcije f : - Problem je jednostavno opisati x = arg min x R n f (x). - Rješavanje

Више

Microsoft PowerPoint - Sustav_upravljanja_energetikom_objekta_V1

Microsoft PowerPoint - Sustav_upravljanja_energetikom_objekta_V1 Sustav upravljanja energetikom objekta (Building Energy Management System) BACS (Building Automation Control System) BEMS (Building Energy Management System) Proces izvedbe BEMS-a Analiza primjene BEMS-a

Више

Na temelju članka 45. stavka 5. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/14, 118/14 i 154/14), ministar nadležan za rad uz suglasnost minis

Na temelju članka 45. stavka 5. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/14, 118/14 i 154/14), ministar nadležan za rad uz suglasnost minis Na temelju članka 45. stavka 5. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/14, 118/14 i 154/14), ministar nadležan za rad uz suglasnost ministra nadležnog za zdravlje donosi PRAVILNIK O ISPITIVANJU

Више

VIK-01 opis

VIK-01 opis Višenamensko interfejsno kolo VIK-01 Višenamensko interfejsno kolo VIK-01 (slika 1) služi za povezivanje različitih senzora: otpornog senzora temperature, mernih traka u mostnoj vezi, termopara i dr. Pored

Више

INA Group Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program

INA Group  Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program INA Grupa Rezultati i poslovanje u prvom tromjesečju 2012. Zagreb, travanj 2012. 1 Unatoč izazovnom vanjskom okruženju, INA Grupa ostvarila je snažne, stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2012. u usporedbi

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10 FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI 2015. Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Факултет организационих наука Центар за пословно одлучивање Системи за препоруку П8: Системи за препоруку Закључивање на основу случајева Системи за препоруку 2 Закључивање на основу случајева ПРОНАЂЕНО

Више

Sonniger katalog_2017_HR_ indd

Sonniger katalog_2017_HR_ indd Br. 1 u Europi Novo u ponudi zračna zavjesa G R I J A Č I Z R A K A Z R A Č N E Z A V J E S E Br. 1 u Europi SONNIGER JE EUROPSKI PROIZVOĐAČ MODERNIH, EKOLOŠKI I OPTIMALNO ODABRANIH UREĐAJA ZA TRŽIŠTE

Више

Zadatak 1 U tablici se nalaze podaci dobiveni odredivanjem bilirubina u 24 uzoraka seruma (µmol/l):

Zadatak 1 U tablici se nalaze podaci dobiveni odredivanjem bilirubina u 24 uzoraka seruma (µmol/l): Zadatak 1 U tablici se nalaze podaci dobiveni odredivanjem bilirubina u 4 uzoraka seruma (µmol/l): 1.8 13.8 15.9 14.7 13.7 14.7 13.5 1.4 13 14.4 15 13.1 13. 15.1 13.3 14.4 1.4 15.3 13.4 15.7 15.1 14.5

Више

RASPORED

RASPORED Satnica polaganja ispita u Junskom ispitnom roku školske 0/0. godine za period od. do.0.0. godine Datum:.0.0. godine Vreme: 09,00 sati N aziv predm eta Grupa B r. II kolokvijum iz predmeta Mikroračunarski

Више

Satnica.xlsx

Satnica.xlsx ПОНЕДЕЉАК 24.06.2019 64 46 -РИИ -РИИ -РИИ 50 35 -РИИ 17 РИИ 2 -РИИ Сервисно-оријентисане архитектуре 6 Б-ТЕЛ Оптимални линеарни системи 1 -ЕКМ Нови материјали и технологије 1 -ЕЛК РФ електроника 6 Б-ЕМТ

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Колоквијум # задатак подељен на 4 питања: теоријска практична пишу се програми, коначно решење се записује на папиру, кодови се архивирају преко сајта Инжењерски оптимизациони алгоритми /3 Проблем: NLP:

Више

STABILNOST SISTEMA

STABILNOST SISTEMA STABILNOST SISTEMA Najvaznija osobina sistema automatskog upravljanja je stabilnost. Generalni zahtev koji se postavlja pred projektanta jeste da projektovani i realizovani sistem automatskog upravljanja

Више

OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih stud

OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih stud OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih studija Tablica 2: Opis predmeta 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1.

Више

Satnica.xlsx

Satnica.xlsx ПОНЕДЕЉАК 17.06.2019 2Б-УПС Електрична кола 24 Б-УПС Електрична кола 1 УПС Теорија кола 2 2Б-ЕЕН Електрична кола у електроенергетици 8 Б-ЕЕН Електрична кола 1 ЕЕН Теорија електричних кола 1 А1 2Б-ЕЛК Дигитална

Више

Uvod u statistiku

Uvod u statistiku Uvod u statistiku Osnovni pojmovi Statistika nauka o podacima Uključuje prikupljanje, klasifikaciju, prikaz, obradu i interpretaciju podataka Staistička jedinica objekat kome se mjeri neko svojstvo. Svi

Више

Development Case

Development Case Tehnička dokumentacija Verzija Studentski tim: Nastavnik: < izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković> FER 2 -

Више

Z-18-61

Z-18-61 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, пошт.фах 384 тел. (011) 32-82-736, телефакс: (011) 2181-668 На основу члана 12. Закона о метрологији ("Службени лист СЦГ",

Више

OD MONOKRISTALNIH ELEKTRODA DO MODELÂ POVRŠINSKIH REAKCIJA

OD MONOKRISTALNIH ELEKTRODA DO MODELÂ POVRŠINSKIH REAKCIJA UVOD U PRAKTIKUM FIZIKALNE KEMIJE TIN KLAČIĆ, mag. chem. Zavod za fizikalnu kemiju, 2. kat (soba 219) Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilište u Zagrebu e-mail: tklacic@chem.pmf.hr

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić JAVNO SAVJETOVANJE O NACRTU PRAVILNIKA O IZRADI ANALIZE TROŠKOVA I KORISTI 1 13 SADRŽAJ: I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak 1.... 4 Članak 2.... 4 Značenje pojedinih izraza... 4 Članak 3.... 4 II. ANALIZA TROŠKOVA

Више

Slide 1

Slide 1 Matrica ciljeva Metode podrške menadžmentu tehnologije 1. Predviđanje: DELFI PATTERN 2. Izbor tehnologije: METOD POREĐENJA TROŠKOVA METOD BODOVANJA METOD RANGIRANJA AHP TEM NEW TECH EXPERT CHOICE 3. Ocena

Више

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc Dopunski zadaci za vježbu iz MFII Za treći kolokvij 1. U paralelno strujanje fluida gustoće ρ = 999.8 kg/m viskoznosti μ = 1.1 1 Pa s brzinom v = 1.6 m/s postavljana je ravna ploča duljine =.7 m (u smjeru

Више

Maretić M., Vrhovski Z., Purković, D. Multikriterijska optimizacija putanje četveropolužnog mehanizma zasnovana na genetičkim algoritmima ISSN

Maretić M., Vrhovski Z., Purković, D. Multikriterijska optimizacija putanje četveropolužnog mehanizma zasnovana na genetičkim algoritmima ISSN ISSN 1846-6168 UDK 531.1 MULTIKRITERIJSKA OPTIMIZACIJA PUTANJE ČETVEROPOLUŽNOG MEHANIZMA ZASNOVANA NA GENETIČKIM ALGORITMIMA MULTIPLE-CRITERIA OPTIMIZATION OF A FOURBAR MECHANISM TRAJECTORY BASED ON GENETIC

Више

Sos.indd

Sos.indd STRUČNI RADOVI IZVAN TEME Krešimir Šoš Vlatko Vučetić Romeo Jozak PRIMJENA SUSTAVA ZA PRAĆENJE SRČANE FREKVENCIJE U NOGOMETU 1. UVOD Nogometna igra za igrača predstavlja svojevrsno opterećenje u fiziološkom

Више

Z-16-48

Z-16-48 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 181-668 На основу

Више

Microsoft Word - 15ms261

Microsoft Word - 15ms261 Zadatak 6 (Mirko, elektrotehnička škola) Rješenje 6 Odredite sup S, inf S, ma S i min S u skupu R ako je S = { R } a b = a a b + b a b, c < 0 a c b c. ( ), : 5. Skratiti razlomak znači brojnik i nazivnik

Више

Metode psihologije

Metode psihologije Metode psihologije opažanje, samoopažanje, korelacijska metoda, eksperiment Metode služe za istraživanja... Bez znanstvenih istraživanja i znanstvene potvrde, spoznaje i objašnjenja ne mogu postati dio

Више

Elementarna matematika 1 - Oblici matematickog mišljenja

Elementarna matematika 1 - Oblici matematickog mišljenja Oblici matematičkog mišljenja 2007/2008 Mišljenje (psihološka definicija) = izdvajanje u čovjekovoj spoznaji odre denih strana i svojstava promatranog objekta i njihovo dovo denje u odgovarajuće veze s

Више

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka)

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka) . B. Zapišimo zadane brojeve u obliku beskonačno periodičnih decimalnih brojeva: 3 4 = 0.7, = 0.36. Prvi od navedenih četiriju brojeva je manji od 3 4, dok su treći i četvrti veći od. Jedini broj koji

Више

Slide 1

Slide 1 Катедра за управљање системима ТЕОРИЈА СИСТЕМА Предавањe 2: Основни појмови - систем, модел система, улаз и излаз UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF ORGANIZATIONAL SCIENCES План предавања 2018/2019. 1.

Више

ANALIZE MASENOM SPEKTROMETRIJOM SEKUNDARNIH MOLEKULARNIH IONA ZA PRIMJENE U FORENZICI

ANALIZE MASENOM SPEKTROMETRIJOM SEKUNDARNIH MOLEKULARNIH IONA ZA PRIMJENE U FORENZICI ANALIZE MASENOM SPEKTROMETRIJOM SEKUNDARNIH MOLEKULARNIH IONA ZA PRIMJENE U FORENZICI Marko Crnac Fizički odsjek, PMF Mentor: dr. sc. Iva Bogdanović Radović Laboratorij za interakcije ionskih snopova Institut

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем нових или побољшањем постојећих производа, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

4

4 4.1.2 Eksperimentalni rezultati Rezultati eksperimentalnog istraživanja obrađeni su u programu za digitalno uređivanje audio zapisa (Coll Edit). To je program koji omogućava široku obradu audio zapisa.

Више

Microsoft PowerPoint - PDPL FBF ZG spec 2011.ppt [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - PDPL FBF ZG spec 2011.ppt [Read-Only] [Compatibility Mode] Farmaceutsko-biokemijski fakultet Poslijediplomski specijalistički studij Kolegij Biostatistika Predavanje i ostali podatci Statistička obradba podataka: uvodna razmatranja Mladen Petrovečki mi.medri.hr(e-prilozi

Више

Z-16-32

Z-16-32 САВЕЗНА РЕПУБЛИКА ЈУГОСЛАВИЈА САВЕЗНО МИНИСТАРСТВО ПР ИВРЕДЕ И УНУТРАШЊЕ ТРГОВИНЕ САВЕЗНИ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс:

Више

Microsoft PowerPoint - Ispitivanje povezanosti Regresija redovni decembar 2007 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Ispitivanje povezanosti Regresija redovni decembar 2007 [Compatibility Mode] Ispitivanje povezanosti Jelena Marinkovi Institut za medicinsku statistiku i informatiku Medicinskog fakulteta Beograd, decembar 2007.g. Kakav je odnos DOZA-EFEKAT (ODGOVOR)? Log Doza vs Odgovor 150 y-osa

Више

Slide 1

Slide 1 Statistička analiza u hidrologiji Uvod Statistička analiza se primenjuje na podatke osmatranja hidroloških veličina (najčešće: protoka i kiša) Cilj: opisivanje veze između veličine i verovatnoće njene

Више

7. predavanje Vladimir Dananić 14. studenoga Vladimir Dananić () 7. predavanje 14. studenoga / 16

7. predavanje Vladimir Dananić 14. studenoga Vladimir Dananić () 7. predavanje 14. studenoga / 16 7. predavanje Vladimir Dananić 14. studenoga 2011. Vladimir Dananić () 7. predavanje 14. studenoga 2011. 1 / 16 Sadržaj 1 Operator kutne količine gibanja 2 3 Zadatci Vladimir Dananić () 7. predavanje 14.

Више

Slide 1

Slide 1 Poluautomatizirana selekcija varijabli u prediktivnoj analizi Multicom Glavna područja ekspertize: Data Mining Obračun i naplata (Billing) Upravljanje matičnim podacima (MDM) Skladišta podataka (DWH) i

Више

ТЕОРИЈА УЗОРАКА 2

ТЕОРИЈА УЗОРАКА 2 ТЕОРИЈА УЗОРАКА 2 12. 04. 13. ВЕЖБАЊА Написати функције за бирање елемената популације обима N у узорак обима n, код простог случајног узорка, користећи алгоритме: Draw by draw procedure for SRS/SRSWOR

Више

Z-19-39

Z-19-39 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, пошт.фах 384 тел. (011) 32-82-736, телефакс: (011) 2181-668 На основу члана 9. став 1. и члана 12. Закона о метрологији (

Више

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode]

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode] ПРИМЕНА IPPC ДИРЕКТИВЕ У СРБИЈИ ЗАХТЕВ ЗА ИЗДАВАЊЕ ИНТЕГРИСАНЕ ДОЗВОЛЕ qзакон о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине (Сл. Гласник РС, број 135/2004) Уређује услове и поступак издавања

Више

MP_Ocena hleba bodovanjem

MP_Ocena hleba bodovanjem Izveštaj o rezultatima međulaboratorijskog poređenja Određivanje kvaliteta ocena osnovne vrste pšeničnog hleba sistemom bodovanja Avgust 2013. godine 1 Organizator međulaboratorijskog poređenja: NAUČNI

Више

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred)

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) Učenik prvog razreda treba ostvarit sljedeće minimalne standarde 1. SKUP REALNIH BROJEVA -razlikovati brojevne skupove i njihove

Више

Učinkovitost dizalica topline zrak – voda i njihova primjena

Učinkovitost dizalica topline  zrak – voda i njihova primjena Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Stručni skup studenata Mi imamo rješenja vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj Učinkovitost dizalica topline zrak voda i njihova primjena

Више

Satnica.xlsx

Satnica.xlsx ПОНЕДЕЉАК 01.07.2019 А1 А2 2Б 2Б Математика 2 Математика 2 64 46 Дискретна математика Дискретна математика 50 40 2Б Математика 2 40 Дискретна математика 13 Б-РИИ Дискретна математика 6 2М-УПС Рачунарски

Више

Newtonova metoda za rješavanje nelinearne jednadžbe f(x)=0

Newtonova metoda za rješavanje nelinearne jednadžbe f(x)=0 za rješavanje nelinearne jednadžbe f (x) = 0 Ime Prezime 1, Ime Prezime 2 Odjel za matematiku Sveučilište u Osijeku Seminarski rad iz Matematičkog praktikuma Ime Prezime 1, Ime Prezime 2 za rješavanje

Више

Z-15-84

Z-15-84 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, пошт. преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011)

Више

Z-15-85

Z-15-85 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, пошт. преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011)

Више

АНКЕТА О ИЗБОРУ СТУДИЈСКИХ ГРУПА И МОДУЛА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА (МАС): А) РАЧУНАРСТВО И АУТОМАТИКА (РиА) и Б) СОФТВЕРСКО ИНЖЕЊЕ

АНКЕТА О ИЗБОРУ СТУДИЈСКИХ ГРУПА И МОДУЛА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА (МАС): А) РАЧУНАРСТВО И АУТОМАТИКА (РиА) и Б) СОФТВЕРСКО ИНЖЕЊЕ АНКЕТА О ИЗБОРУ СТУДИЈСКИХ ГРУПА И МОДУЛА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ МАСТЕР АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА (МАС): А) РАЧУНАРСТВО И АУТОМАТИКА (РиА) и Б) СОФТВЕРСКО ИНЖЕЊЕРСТВО И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ (СИИТ) У циљу бољег

Више

Microsoft Word - Satnica_diplomski_str LJETO-V03.doc

Microsoft Word - Satnica_diplomski_str LJETO-V03.doc Semestar II Modul Konstruiranje i mehatronika 8-9 METODIČKO KONSTRUIRANJE KONSTRUKCIJSKI ELEMENTI ROBOTA 13-14 KONSTRUKCIJSKI ELEMENTI ROBOTA MET. KONSTRUIRANJE KOMPONENTE MEHATRONIČKIH SUSTAVA L6 KOMPONENTE

Више

12_vjezba_Rj

12_vjezba_Rj 1. zadatak Industrijska parna turbina treba razvijati snagu MW. U turbinu ulazi vodena para tlaka 0 bara i temperature 400 o C, u kojoj ekspandira adijabatski na 1 bar i 10 o C. a) Potrebno je odrediti

Више

Microsoft Word - 6ms001

Microsoft Word - 6ms001 Zadatak 001 (Anela, ekonomska škola) Riješi sustav jednadžbi: 5 z = 0 + + z = 14 4 + + z = 16 Rješenje 001 Sustav rješavamo Gaussovom metodom eliminacije (isključivanja). Gaussova metoda provodi se pomoću

Више

Microsoft PowerPoint - Basic_SIREN_Basic_H.pptx

Microsoft PowerPoint - Basic_SIREN_Basic_H.pptx Smart Integration of RENewables Regulacija frekvencije korištenjem mikromreža sa spremnicima energije i odzivom potrošnje Hrvoje Bašić Završna diseminacija projekta SIREN FER, 30. studenog 2018. Sadržaj

Више

Microsoft Word - predavanje8

Microsoft Word - predavanje8 DERIVACIJA KOMPOZICIJE FUNKCIJA Ponekad je potrebno derivirati funkcije koje nisu jednostavne (složene su). Na primjer, funkcija sin2 je kompozicija funkcija sin (vanjska funkcija) i 2 (unutarnja funkcija).

Више