Prilagođeni i individualizirani programi za učenike s poteškoćama u učenju u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek iz Hrvatske Željka Brumerček

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Prilagođeni i individualizirani programi za učenike s poteškoćama u učenju u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek iz Hrvatske Željka Brumerček"

Транскрипт

1 Prilagođeni i individualizirani programi za učenike s poteškoćama u učenju u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek iz Hrvatske Željka Brumerček, prof. engleskog i njemačkog jezika i književnosti, prof. mentorica Branka Dubravac, dipl. ing. poljoprivrede, prof. mentorica Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek, Osijek, Hrvatska; ured@ss-poljoprivredna-veterinarska-os.skole.hr Sažetak Tijekom niza godina Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek suočava se s povećanim brojem učenika s poteškoćama u učenju. U nastojanju da se nastavnici što bolje nose s tim problemom, škola aktivno sudjeluje u projektima kojima je cilj unaprjeđenje rada s učenicima s poteškoćama. Prvi projekt je bio u 2013./14. Stručnom potporom do obrazovanja za sve. Od tada je planiranje programa drugačije. Ono se prilagođava učenicima, njihovoj koncentraciji te pozitivnom odnosu prema sebi samima i konačno da uspješno završe opće obrazovanje i usvoje potrebne strukovne vještine. Da bi poučavali, nastavnici moraju promijeniti stare poglede na svijet te ih prilagoditi novima. Ključni pojmovi: učenici s poteškoćama, projekti, kompetencije, programi, prilagodba Abstract Through the recent years, The Agricultural and Veterinarian School Osijek has been faced with the increasing number of students with special needs. In the endeavour to tackle such a challenge, the school decided to became an active participant in the projects concerning the students with special needs. The first one was in 2013/14 Professional support for education for everyone and it was only the beginning. Since then the school has been active in the work of improving knowledge and competence to plan the lessons differently, to adopt them to maintain students concentration, to build their positive self-image and finally help the students to successfully get needed general education and special professional skills. In order to teach better, the teachers need to change old viewpoints and adapt to the new. Key words: students with special needs, projects, competence, lesson plans, adapt 1. Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek osnovana je prije šezdeset godina. Mijenjala je sjedišta djelovanja, nazive i osnivače. 20. travnja je započela nastava u novoj školi. Tridesetak nastavnika obrazuje tristotinjak učenika za trogodišnja zanimanja cvjećar i vrtlar te četverogodišnja zanimanja veterinarski tehničar, poljoprivredni tehničar opći i fitofarmaceut tehničar.

2 Slika 1. Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek Nastava se provodi u 14 učionica od toga u 10 specijaliziranih: dvama praktikumima, informatičkoj učionici, radionici, sedam nastavničkih kabineta, dvjema dvoranama za tjelesni odgoj, knjižnici i čitaonici, igralištu za nogomet i košarku, hladnjači, plasteniku, u dva staklenika i na školskom imanju od 9 hektara. Sve učionice, praktikumi, radionice, dvorana i knjižnica opremljene su novim školskim inventarom te nastavnim sredstvima i pomagalima. Praktična nastava obavlja se u plasteniku, staklenicima, vinogradu, voćnjaku i na ribnjaku. Slika 2. Školski ribnjak

3 Slika 3. Školski plastenik Škola sudjeluje u brojnim projektima, edukacijama i radionicama. Hvale vrijedni projekti su Zelena mreža i "Učim, volontiram - znam da vrijedim!". Ciljevi projekta Zelene mreže bili su: povećati konkurentnost učenika strukovnih škola na tržištu rada osuvremenjivanjem kurikuluma, osigurati učenicima stjecanje većih kompetencija i relevantnost kvalifikacije vrtlar i cvjećar u skladu sa potrebama tržišta rada, stručnim usavršavanjem nastavnika uvesti moderna i inovacijska postignuća u odgojnoobrazovni proces. Korisnici projekta "Učim, volontiram - znam da vrijedim!" učenici su osnovnih i srednjih škola s poteškoćama u učenju, problemima u ponašanju i emocionalnim problemima koje se, kroz volonterski rad i edukacijske programe, osnažuje za život u lokalnoj zajednici. Slika 4. Projekt Zelena mreža Održavaju se besplatne edukacije o zaštiti voćaka od bolesti i štetnika kao i edukacije o rezidbi voćaka. Škola surađuje s drugim školama, stručnjacima i institucijama. Organiziraju se putovanja i stručna praksa u okviru projekata u Hrvatskoj i inozemstvu.

4 Slika 5. Stručna praksa u mljekari Biotehničkog centra Naklo Škola djeluje i humanitarno jer sudjeluje u dobrotvornim akcijama kao što su prikupljanje odjeće za migrante, hrane za pučku kuhinju, potrepštine za potrebite obitelji, volontiranje u Azilu za životinje i u udruzi Mogu i još puno toga. 2. Najčešće poteškoće u učenju učenika Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek te izrada prilagođenih i individualiziranih programa Izrada prilagođenih i individualiziranih programa u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek započela je s projektom Stručnom potporom do obrazovanja za sve Centra inkluzivne potpore IDEM koji se financira iz IV. komponente IPA programa Razvoj ljudskih potencijala, u okviru natječaja Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti sustav obrazovanja. Opći cilj ovog projekta je jačanje inkluzivnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj putem planiranih aktivnosti potpore učeniku s teškoćama, roditeljima te školama uspostavom stručne potpore. U projektu je sudjelovala, osim naše škole, Trgovačka i komercijalna škola Osijek. Projekt je trajao od drugoga polugodišta šk. god /2014. (13. siječnja 2013.) do kraja prvoga polugodišta šk. god /2015. Projektom se osigurala stručna savjetodavna potpora. Pokazalo se da su najčešće poteškoće u učenju u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi Osijek disleksija, disgrafija i ADHD te se pristupilo izradi individualiziranih i prilagođenih programa za učenike s navedenim teškoćama. 2.1 Izrada individualiziranih programa za učenike s disleksijom i disgrafijom Disleksija je pojam koji se upotrebljava za smetnje čitanja, a disgrafija za smetnje u pisanju. Učenik s disleksijom i disgrafijom mora se nositi s teškoćama u savladavanju vještina čitanja i pisanja, te školskog gradiva. Nakon mjesec dana radi se praćenje i inicijalna procjena te izrada individualiziranog programa što se vidi iz primjera:

5 NAZIV ŠKOLE: ADRESA: tel./mail INDIVIDUALIZIRANI ODGOJNO OBRAZOVNI PROGRAM (IOOP) 1 nastavni predmet:, šk.god: početak i trajanje primjene programa:. IME I PREZIME UČENIKA:, razred:, broj učenika u razredu: IME I PREZIME UČITELJA:, STRUČNI SURADNIK: IME I PREZIME (druge osobe koje stalno/povremeno sudjeluju i uloga): SATI/DANI učenika po tjednu u nastavi (integracija) i DRUGIM AKTIVNOSTIMA (izvannastavne, izvanškolske i dr.): 2 INICIJALNA PROCJENA: navesti sažeto osobitosti školskog učenja (sposobnosti, vještine, potrebe, interese, predznanja) značajna unutar nastavnog predmeta Učenik je zainteresiran za predmet i često postavlja pitanja vezana za nastavne sadržaje pokazujući zavidno predznanje iz biologije. Pažljiv je i pristojan. Uočila sam da ima teškoće s čitanjem i pisanjem, rukopis je nečitak i izrazito je spor. Nastavne sadržaje nije potrebno skraćivati nego ću prilagođavati tekst tako da veličina slova treba biti 12 pt ili više, povećati razmak između slova i redova, upotrebljavati podebljana (bold) ili istaknuta (highlighted) slova, pisanje u kratkim rečenicama, tekst organizirati u natuknicama, rečenice odvajati dvostrukim razmakom, ne započinjati rečenicu na kraju reda, upotrebljavati široke margine, pisati naslove i podnaslove. Učenik će biti usmeno provjeravan i potican pohvalama. Tablica 1. Individualizirani odgojno obrazovni program 1 Stančić, Z., Ivančić, Đ., 2005.

6 2.2 Izrada prilagođenih programa za učenike s poremećajem pažnje i hiperaktivnosti tj. ADHD-om Poremećaj pažnje koji može biti praćen nemirom i impulzivnošću (ADHD/ADD) razvojni je poremećaj samokontrole. Simptomi za hiperaktivnost moraju biti izraženiji od onog što se smatra normalnim s obzirom na djetetovu dob i razvojni stupanj te u značajnom stupnju narušavati funkcioniranje u različitim aspektima učenikova života. INICIJALNA PROCJENA: navesti sažeto osobitosti školskog učenja (sposobnosti, vještine, potrebe, interese, predznanja) značajna unutar nastavnog predmeta Učenik pokazuje nedostatak pažnje i nemogućnost održavanja koncentracije na duže vrijeme. U radu s njim morat će se primjenjivati posebne metode rada. U prilagodbi učeniku morat će mu se omogućiti da sjedi sam, pošto se često vrpolji i ne može dugo sjediti, kao i mogućnost povremenog ustajanja. Kod obrade novih sadržaja, dat ću prednost češćim usmenim oblicima u poučavanju i provjeravanju znanja, sistematski ću provjeravati je li učenik razumio sadržaj, pojmove i definicije ta dati dodatna objašnjenja, koristiti ću prerađene, sažete, jednostavnije tekstove, mnogo konkretnih primjera, slika povezanih s poznatim sadržajima, zadavati ću manji broj zadataka, a zadatke rasporediti prema težini. Ispitivanje mora biti tako da se očekuje i postiže uspjeh, omogućava uspjeh, da se postavljaju jasne granice i očekivanja, da se razumije učenikovo ponašanje, da mu se osigurava pozitivna afirmacija. Tablica 2. Prilagođeni odgojno obrazovni program 3. Zaključak Sudjelovanjem u projektu Stručnom potporom do obrazovanja za sve i osvještavanjem potrebe za izradom posebnih planova i prilagođavanjem učenicima s teškoćama u učenju, u školi se postigla bolja integracija učenika u redovni tijek nastave. Sukladno tome, olakšano je i poboljšano njihovo snalaženje i praćenje tijeka nastave te stjecanje potrebnih kompetencija. 4. Literatura Kiš-Glavaš, L.; Fulgosi-Masnjak, R. Do prihvaćanja zajedno: Integracija djece s posebnim potrebama, Priručnik za učitelje. Zagreb (2002): Hrvatska udruga za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama IDEM 5. Prilozi

7 Table 1. Mjesečni plan za učenika sa ADHD-om Mjesec Sadržaj edukacije (područja/ teme/ključni pojmovi) Cilje/evi za učenika/cu (obrazovna postignuća) Aktivnosti za učenika/cu Strategije podrške (prilagodba metoda, sredstava, oblika, postupaka, zahtjeva) Ostvarene zadaće V THE PAST Where were you last night Was he born in London Can I leave my bag at reception? Razvijati vještinu čitanja i razumijevanja kratkog dijaloga Prepoznati i pravilno upotrijebiti glagol to be u kratkim odgovorima Pravilno upotrijebiti modalne glagole can i may (u svim oblicima) Uvježbati pravilnu upotrebu i oblike glagola to be Čitanje i odgovaranje na pitanja Slušanje dijaloga, odgovaranje na kratka pitanja Slušanje, rad u paru - razgovor Rješavanje zadataka, popunjavanje tablice, nadopunjavanje rečenica Veća zastupljenost usmenog iskazivanja znanja. Učenika motivirati za rad dinamičnim aktivnostima(gluma,konkretne situacije,igre,pametna ploča, ) Smjernice prije izrade dijaloga,provjeriti da li je razumio upute Davanje što kraćih i fokusiranih zadataka Prilagodba sadržaja,dužina teksta,podrška vršnjaka u čitanju Varirati složenost zadataka,češće vrednovanje manjih postignuća. The verb to be House rules Obogatiti fond riječi Čitanje teksta, razgovor o kućnim pravilima Pohvala učeniku za svaki završeni rad,suradničko učenje Razvojem samostalnog učenja putem računala

e-škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)" Završna mjerenja DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatn

e-škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt) Završna mjerenja DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatn DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatnike škola Opće napomene: Nastavnici Scenarije učenja promijeniti u scenarije poučavanja Skala M promijeniti vremenski period umjesto u posljednje dvije godine

Више

4.4 DOPUNSKA NASTAVA Matematika 1. razred ciljevi aktivnosti, programa i/ili projekta - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno u

4.4 DOPUNSKA NASTAVA Matematika 1. razred ciljevi aktivnosti, programa i/ili projekta - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno u 4.4 DOPUNSKA NASTAVA 4.4.1 Matematika 1. razred - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno utjecati na brojčanu ocjenu predmeta Namjena aktivnosti, Nositelji aktivnosti, i njihova odgovornost

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS PROJEKT UMIJEĆE KORIŠTENJA INFORMACIJA PROGRAM IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI «RAZVOJ ŠKOLSTVA U OPĆINI KLINČA SELA» Autorica programa: Maja Slamar Datum: 25. 8. 2018. Napomena: program je razvijen u sklopu

Више

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku godinu. Cilj akcijskog istraživanja : Proces izgradnje

Више

SAMOVRJEDNOVANJE 2016./2017

SAMOVRJEDNOVANJE 2016./2017 SAMOVRJEDNOVANJE 2016./2017. Povjerenstvo u sastavu : Mara Kuid - PRIORITETNO PODRUČJE 1 PLANIRANJE I PROGRAMIRANJE RADA Karolina Krvarid Kaštelac PRIORITETNO PODRUČJE 2 POUČAVANJE I PODRŠKA UČENJU Milan

Више

Microsoft Word - Materijali_za_web2.doc

Microsoft Word - Materijali_za_web2.doc ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN Školska godina 2011./2012. 1. područje unapređenja Odnos učenika prema drugim učenicima i školi Smanjiti stupanj nasilja među djecom Stvoriti pozitivno ozračje u školi Aktivno uključivanje

Више

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf)

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf) rad s djecom s poteškoćama u svladavanju gradiva iz matematike razvijanje samopouzdanja kod djece usvajanje gradiva koje učenici ne mogu usvojiti na nastavi matematike prilagoñavanje nastavnih sadržaja

Више

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2014.? U svakome upisnom roku

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2014.? U svakome upisnom roku NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god. 2013./2014.? U svakome upisnom roku kandidat se može prijaviti za upis u najviše pet škola

Више

Razred: sedmi

Razred: sedmi Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Slavonski Brod Učitelji: Marija Matić, prof., Blanka Rajšić, dipl. knjižničar Razred: sedmi Nastavno područje: jezično izražavanje Nastavna tema: Bilješka i natuknica

Више

UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE

UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE Redovni učenici se upisuju u prvi razred srednje škole nakon završene osnovne škole NISPUSŠ - NACIONALNI INFORMACIJSKI SUSTAV PRIJAVA I UPISA U SREDNJE ŠKOLE WWW.UPISI.HR 4

Више

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi)

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi) OPERATIVNI I STRATEŠKI CILJEVI Za definirane prioritetne skupine: Obitelj Mladi Djeca Stari i nemoćni Palijativna skrb 1 FOKUS GRUPA OBITELJ Uočeni problemi: 1. Nedostatak savjetovališta za obitelj i škole

Више

3b70dbff-879f eb-b067963c01b9.pdf

3b70dbff-879f eb-b067963c01b9.pdf Osnovna škola Benkovac LMNT KRTR OCNN U NST TLNSKOG ZK od 4. do 8. razreda lementi ocjenjivanja: 1. Razumijevanje - podrazumijeva brzinu i točnost usvajanja i razumijevanja različitih pojmova i tekstualnih

Више

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH Drinska 12 a 31000 Osijek Školski razvojni plan šk. g. Definiranje prioritetnih razvojnih 1.Unapređivanje kvalitete nastave 2. Opstojnost škole ostvarivanja UNAPREĐIVANJE

Више

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf.

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. Koncept virtualne učionice Okruženje za učenje, komunikaciju i suradnju Kontinuirani profesionalni

Више

NA PRAGU PROFESIONALNOG IZBORA

NA PRAGU PROFESIONALNOG IZBORA O ČEMU TREBA VODITI RAČUNA PRILIKOM IZBORA PROGRAMA/ ZANIMANJA? 15.6.2017. 1 Potrebno je uskladiti: zahtjeve odabranog zanimanja interese, želje, prethodna znanja, sposobnosti i zdravstvene karakteristike

Више

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijs

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijs Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijska struktura RS za tehničke standarde NIPP-a, RS za

Више

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijska struktura RS za tehničke standarde NIPP-a, RS za

Више

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Status: otvoren od 19.3.2014. do 30.6.2015. Nadležno tijelo: Ministarstvo poduzetništva i obrta Područje: malo i srednje

Више

Microsoft PowerPoint - BATERIJA_testova1.ppt

Microsoft PowerPoint - BATERIJA_testova1.ppt BATERIJA TESTOVA ZA OTKRIVANJE POREMEĆAJA SLUŠNOG PROCESIRANJA Mladen Heđever,, Maja Vincek, Senka Sardelić Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet POREMEĆAJI SLUŠNOG PROCESIRANJA TERMINOLOGIJA: (C)APD:

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation E-ŠKOLE Barbara Kolarek Pomoćnica ravnatelja E-ŠKOLE PROGRAM 2015. - 2022. "CJELOVITA INFORMATIZACIJA PROCESA POSLOVANJA ŠKOLA I NASTAVNIH PROCESA U SVRHU STVARANJA DIGITALNO ZRELIH ŠKOLA ZA 21. STOLJEĆE

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE Pripremila: Jelenka Medoš-pedagog

KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE Pripremila: Jelenka Medoš-pedagog KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE Pripremila: Jelenka Medoš-pedagog Predprijava: Važna obavijest: Predprijava učenika osmih razreda obrazovnih programa putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u

Више

dfsdfsdfadfsvgf

dfsdfsdfadfsvgf Temeljem članka 53. stavka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, broj: 87/08. i 86/09.), članka 26. stavka 2. i članka 30. stavka 3. Zakona o strukovnom obrazovanju

Више

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd www.logos-edu.rs ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК Уџбенички комплети за гимназије и средње стручне школе 2016/17. Solutions 2 nd edition New Horizons Solutions Pre-Intermediate за први разред средње школе New Horizons 1

Више

Slide 1

Slide 1 Ovaj projekt financira EUROPSKA UNIJA IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala - Program Europske Unije za Hrvatsku Partner u projektu Samovrednovanje u srednjim strukovnim školama u Republici Hrvatskoj

Више

Građanski odgoj i obrazovanje

Građanski odgoj i obrazovanje Usvajanje prijedloga Izvedbenog plana i programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Goo-a 5. rujna 2015. godine Koordinator: Lea Liović, pedagoginja Dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja,

Више

UĊenici s hiperkinetskim poremećajem u nastavi

UĊenici s hiperkinetskim poremećajem  u nastavi Učenici s hiperkinetskim poremećajem u nastavi Aktiv razredne nastave, 5.5.2014. OŠ Đuro Ester Koprivnica Pripremila: mr.sc. Jasna Relja, pedagoginja savjetnica Povijest ADHD-a proteţe se od 1902. godine

Више

NAZIV ŠKOLE

NAZIV ŠKOLE Na temelju članka 22. stavak 6. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ("Narodne novine", br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 16/12., 86/12., 6/12. - Pročišćeni tekst, 94/13.

Више

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk Zagreb, 31. svibnja 2019. Klasa: 100-930/19/300 Ur.broj: I52377-650-42-19-1 Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupka javne nabave s ciljem prethodnog istraživanja tržišta

Више

PRIJEDLOG Na temelju članka 141. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ("Narodne novine" broj 87/08, 86/09, 92/10, 105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14, 7/17 i 68/18)

Више

Slide 1

Slide 1 NOVOSTI U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU Primošten, 10. travnja 2019. pomoćnik ministrice Vlado Prskalo 1 Provedene aktivnosti u strukovnom obrazovanju donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strukovnom

Више

Suradnja knjižničara i nastavnika u informacijskom opismenjavanju: primjer Knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku Gordana Gašo, Knjižnica,

Suradnja knjižničara i nastavnika u informacijskom opismenjavanju: primjer Knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku Gordana Gašo, Knjižnica, Suradnja knjižničara i nastavnika u informacijskom opismenjavanju: primjer Knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku Gordana Gašo, Knjižnica, ggaso@ffos.hr Kornelija Petr Balog, Odsjek za informacijske

Више

Imam_stav-info

Imam_stav-info Mentor Foundation International EU-Dap Sveučilište u Zagrebu Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Imam stav prevencija korištenja duhana, alkohola i drugih sredstava ovisnosti kod djece i mladih Kontekst

Више

MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE

MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE Temeljem članka 60. stavka 2. i članka 61. stavka 2. Zakona o osnovnom školstvu ("Narodne novine", broj 59/1990) ministar prosvjete i kulture donio je PRAVILNIK o osnovnoškolskom

Више

DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: [Type text]

DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: [Type text] DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: PROGRAM STRUČNE PRAKSE Tjedni (ukupni) fond sati : 80 sati Organizacija pošiljateljica učenika na stručnu praksu: ELEKTROTEHNIČKA I EKONOMSKA

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI POTCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O VJERONAUČNOM SATU Škola: OŠ Ivan Kozarac Nijemci Razred: 1 Vjeroučitelj: Ljudevit Gačić Nastavna cjelina: Zajedno smo uvijek radosni Nastavna tema: Susret

Више

OPERATIVNI PROGRAM

OPERATIVNI PROGRAM Sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i NATJEČAJI ZA UDRUGE U ORGANIZACIJI MINISTARSTVA TURIZMA Javni natječaj za sufinanciranje programa i projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili Natječaj

Више

Naziv županije: Osječko-baranjska Naziv škole: OŠ Vladimira Becića Osijek Sjedište i adresa: Vij. A. Cesarca 36, Osijek KLASA:003-04/ Broj RKP

Naziv županije: Osječko-baranjska Naziv škole: OŠ Vladimira Becića Osijek Sjedište i adresa: Vij. A. Cesarca 36, Osijek KLASA:003-04/ Broj RKP Naziv županije: Osječko-baranjska Naziv škole: OŠ Vladimira Becića Osijek Sjedište i adresa: Vij. A. Cesarca 36, Osijek KLASA:003-04/18-01-01 Broj RKP-a:09423 Razina:31 URBROJ:2158-10-01-18-35-1 Mat. br.

Више

Leppvaara lukio Upper Secondary School

Leppvaara lukio Upper Secondary School TIDE PROJEKT Together for Intercultural and Diverse Europe Zajedno za interkulturalnu Europu prepunu različitosti Leppvaara lukio Upper Secondary School Espoo, Helsinki Željka i Silva Leppvaara lukio sport

Више

Slide 1

Slide 1 Primjeri dobre prakse komuniciranja informacija o kvaliteti visokih učilišta sa zainteresiranom javnošću Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Povijest Fakulteta 97. obljetnica

Више

UPISI U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE

UPISI U 1. RAZRED  SREDNJE ŠKOLE Predavanje o E upisima za roditelje učenika 8.-ih razreda Pripremila: Lea Liović, pedagoginja 14. svibnja 2015. godine Dokumenti: - Prvi puta umjesto Odluke izlazi: Pravilnik o elementima i kriterijima

Више

OŠ Petra Kanavelića Korčula Podružnica br.1 Osnovna glazbena škola Korčula Tel Fax KLASA: / UR.BROJ: 213

OŠ Petra Kanavelića Korčula Podružnica br.1 Osnovna glazbena škola Korčula Tel Fax KLASA: / UR.BROJ: 213 OŠ Petra Kanavelića Korčula Podružnica br.1 Osnovna glazbena škola 20260 Korčula Tel 020 716-126 Fax. 020 715-023 KLASA: 602-02/16-01-141 UR.BROJ: 2138-23-01/16-02 U Korčuli, 28.09.2016. Na temelju članka

Више

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016.

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016. PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad 2015. lipanj 2016. Fond: Europski socijalni fond Operativni program: Razvoj

Више

Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i članka 62. Statuta Osnovne škole Vladimira Nazora Vrsar Školski odbo

Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i članka 62. Statuta Osnovne škole Vladimira Nazora Vrsar Školski odbo Na temelju članka 28. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i članka 62. Statuta Osnovne škole Vladimira Nazora Vrsar Školski odbor je na prijedlog ravnatelja, a uz prethodnu suglasnost

Више

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc Kriteriji ocjenjivanja i vrednovanja INFORMATIKA - 6. razred Nastavne cjeline: 1. Život na mreži 2. Pletemo mreže, prenosimo, štitimo, pohranjujemo i organiziramo podatke 3. Računalno razmišljanje i programiranje

Више

Odluka o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014.

Odluka o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2013./2014. UPISI U SREDNJE ŠKOLE 2013./2014. Ankica Nježić, pomoćnica ministra Zagreb, veljača 2013. 1 ELEKTRONIČKE PRIJAVE I UPISI U SREDNJE ŠKOLE 2 ELEKTRONIČKE PRIJAVE I UPISI U SREDNJE ŠKOLE Glavni i ključni

Више

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2015.?

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2015.? NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god. 2014./2015.? U svakome upisnom roku kandidat se može prijaviti

Више

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje HRVATSKI SABOR 2020 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE Proglašavam Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kojega je

Више

RAZREDNA NASTAVA

RAZREDNA NASTAVA Osnovna škola «IVAN GORAN KOVAČIĆ» 31400 ĐAKOVO, Kralja Tomislava 25 MB - 3011143 OIB - 31582799502 ŢR 2402006-1100587273 tel.: 031 / 813-572; 815-011; 815-012 fax: 031 / 813-282 Glazbena škola: 031 /

Више

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настава) Годишњи фонд часова: 36 Недељни фонд часова: 1 Тема/подтема

Више

OBAVIJEST RODITELJIMA KOJI UPISUJU DIJETE U PRODUŽENI BORAVAK

OBAVIJEST RODITELJIMA KOJI UPISUJU DIJETE U PRODUŽENI BORAVAK OBAVIJEST RODITELJIMA O POTREBNIM DOKUMENTIMA KOJE TREBAJU DONIJETI U ŠKOLU ZA UPIS U PRODUŽENI BORAVAK Školske godine 2011/2012. Produženi boravak neobvezni je oblik odgojno-obrazovnog rada namijenjen

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PROGRAM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA MENTALNOG ZDRAVLJA 2013. G. U CRIKVENICI PREDAVANJE: Uzroci nasilja među djecom i mladima - uloga škole i obitelji u prevenciji (prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja)

Више

Šibensko-kninska županija

Šibensko-kninska županija Šibensko-kninska županija Dokumenti bitni za upise u prvi razred srenje škole Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis kandidata u prvi razred srednje škole (www.mzos.hr) elementi

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

Dobrodošlica

Dobrodošlica Prijelaz sa razredne na predmetnu nastavu Sadržaj prezentacije Što donosi prijelaz iz razredne u predmetnu nastavu Kako roditelji mogu pomoći Razvojne karakteristike učenika 5. razreda Što donosi prijelaz

Више

ETШ: "Паја Маргановић“ Панчево

ETШ: Паја Маргановић“ Панчево ETШ: "Паја Маргановић Панчево OЦЕЊИВАЊЕ 2013/14. 1964 2014 Какве су ово оцене? Какве су ово оцене? Редовном анализом књига евиденције утврђени су пропусти у оцењивању. Најчешћи проблеми су: неправилно

Више

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44.

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. KLASA: 003-06/19-01/05 URBROJ: 2170-56-08-19- Rijeka, 4.04.2019. Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. sjednici održanoj dana 4. travnja 2019., donosi Z A

Више

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN

Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČEN Zajedničko Povjerenstvo za tumačenje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo) PREGLED TUMAČENJA KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA ZAPOSLENIKE U OSNOVNOŠKOLSKIM

Више

ŠKOLSKI INKLUZIVNI DOKUMENT OŠ POPOVAC Osječko-baranjska županija Trg A. Starčevića 2, Osijek Tel: Fax:

ŠKOLSKI INKLUZIVNI DOKUMENT OŠ POPOVAC Osječko-baranjska županija Trg A. Starčevića 2, Osijek Tel: Fax: ŠKOLSKI INKLUZIVNI DOKUMENT OŠ POPOVAC Trg A. Starčevića 2, 31000 Osijek Tel:+385 31 221 637 Fax:+385 31 221 601 www.obz.hr drustveni@obz.hr OŠ POPOVAC Vladimira Nazora 26, POPOVAC 031/728-384; 728-119

Више

Fokusne grupe s novim studenticama diplomskog studija

Fokusne grupe s novim studenticama diplomskog studija Usklađivanje ishoda učenja i metoda vrednovanja u visokoškolskim kolegijima Prof. dr. sc. Željka Kamenov Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, rujan 2015. Upoznavanje 1. pronađite u dvorani

Више

Project nr LV01-KA Erasmus + strateški partnerski projekt NOVI PRIMJERI DOBRE PRAKSE ZA UKLJUČIVANJE SVIH UČENIKA (NAIS) REZULTATI I

Project nr LV01-KA Erasmus + strateški partnerski projekt NOVI PRIMJERI DOBRE PRAKSE ZA UKLJUČIVANJE SVIH UČENIKA (NAIS) REZULTATI I Erasmus + strateški partnerski projekt NOVI PRIMJERI DOBRE PRAKSE ZA UKLJUČIVANJE SVIH UČENIKA (NAIS) REZULTATI I IZVJEŠĆA - PRVA GODINA PROJEKTA Prisutnost različitosti je činjenica u našem obrazovnom

Више

Upis u srednju školu 13-14

Upis u srednju školu 13-14 UPIS U SREDNJU ŠKOLU 13-14 OŠ Vela Luka, siječanj, 2013. Sustav srednjih škola osnovna škola. Gimnazije Umjetničke Četverogodišnje strukovne Trogodišnje strukovne OSTALE Tehničke Industrijske, Opća, Matematička

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Istarska 2, Višnjan Tel/fax.(052) / OIB: mail

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Istarska 2, Višnjan Tel/fax.(052) / OIB: mail Sanja Zović Kukurin i Nataša Velenik, koordinatorice volontera/ki natasa.velenik@skole.hr sanja.zovic-kukurin@skole.hr Višnjan, 15. rujna 2018. VOLONTERSKI PROGRAM OSNOVNE ŠKOLE JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Kratki

Више

PROCES UPISA U SREDNJU ŠKOLU 2016./2017.

PROCES UPISA U SREDNJU ŠKOLU 2016./2017. PROCES UPISA U SREDNJU ŠKOLU 2018./2019. SMJERNICE NA TEMELJU PROCESA UPISA 2016./2017. Šk. godina 2017./2018. Proces upisa i kriterije za upis u srednje škole donosi MZO uz pomoć 2 dokumenta: Pravilnik

Више

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike IZ ZAKONA I PRAVILNIKA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE (za učenike i roditelje) OCJENE PRAĆENJE OCJENJIVANJE UČENIČKIH POSTIGNUĆA čl. 72. čl. 80. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (1)Na

Више

PowerPoint prezentacija

PowerPoint prezentacija Školski knjižničari za razliku u odgoju i obrazovanju SURADNJA U NEPOSREDNOJ ODGOJNO OBRAZOVNOJ DJELATNOSTI SNOOD Ciljevi 1. dati konkretan doprinos suradnji s učiteljima i nastavnicima 2. pokazati ostalim

Више

OVLADAVANJE PISMENOSTIMA 21.STOLJEĆA

OVLADAVANJE PISMENOSTIMA 21.STOLJEĆA Ekonomska škola Požega Lidia Gerstman, prof. BookPals@schools.eu KA219 Ekonomske škole Požega, ostvaren u suradnji sa školama: Gymnasium/Lyceum Lefkara, Pano Lefkara Cyprus BGSZC Harsányi János Szakgimnáziuma,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Svi u akciju Sigurniji internet za djecu Lidija Kralj, prof. Viktorija Hržica, prof. ucitelji.hr zajednica Suradnici u učenju okupljena oko portala ucitelji.hr i digitalnog časopisa Pogled kroz prozor

Више

ŠKOLA ZA ŽIVOT NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI Povodom frontalnog ulaska kurikularne reforme u sve škole koji nas očekuje na jesen, saželi smo odgovore na

ŠKOLA ZA ŽIVOT NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI Povodom frontalnog ulaska kurikularne reforme u sve škole koji nas očekuje na jesen, saželi smo odgovore na ŠKOLA ZA ŽIVOT NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI Povodom frontalnog ulaska kurikularne reforme u sve škole koji nas očekuje na jesen, saželi smo odgovore na najčešće postavljena pitanja na jedno mjesto, kako

Више

UPUTE ZA IZRADBU ZAVRŠNOG RADA

UPUTE ZA IZRADBU ZAVRŠNOG RADA UPUTE ZA IZRADBU ZAVRŠNOG RADA Struktura završnog rada Završni rad sastoji se od sljedećih dijelova: naslovna stranica sadržaj sažetak (četverogodišnja zanimanja) uvod glavni dio razrada teme zaključak

Више

Microsoft Word - 2.FRANCUSKI A1 MOR

Microsoft Word - 2.FRANCUSKI A1 MOR DETALJNI IZVEDBENI NASTAVNI PLAN PREDMETA OPĆE INFORMACIJE Naziv predmeta Drugi strani jezik A1 - francuski Studijski program Preddiplomski sveučilišni studij Menadžment održivog razvoja Smjer - Godina

Више

Vanjsko vrednovanje odgojno-obrazovnih ustanova

Vanjsko vrednovanje odgojno-obrazovnih ustanova Jačanje unutarnjih kapaciteta škola u okviru razvoja sustava osiguravanja kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja Petar Bezinović Institut za društvena istraživanja u Zagrebu - Centar za istraživanje

Више

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UNSKO-SANSKI KANTON MINISTARSTVO OBRAZOVANJA, NAUKE, KULTURE I SPORTA BOSNIA AND HERZEGOVINA FEDERA

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE UNSKO-SANSKI KANTON MINISTARSTVO OBRAZOVANJA, NAUKE, KULTURE I SPORTA BOSNIA AND HERZEGOVINA FEDERA FEDERATION OF Broj: 10-38-6688-2/19 Bihać, 12.06.2019.godine Na osnovu člana 81. Zakona o srednjem obrazovanju (''Službeni glasnik Unsko-sanskog kantona'', broj. 17/12, 12/19), Pravilnika s kriterijima

Више

ZAKON O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI (pročišćeni tekst za internu uporabu)

ZAKON O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI (pročišćeni tekst za internu uporabu) ZAKON O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI (pročišćeni tekst za internu uporabu) Sadržaj: I. OPĆE ODREDBE... 5 Predmet Zakona... 5 Odgojno-obrazovna djelatnost... 5 Ciljevi i načela odgoja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation O platformi School Education Gateway Europska internetska platforma za školsko obrazovanje MJESTO NA KOJEM SE MOGU PRONAĆI EUROPSKA POLITIKA I PRAKSA ŠKOLSKOG OBRAZOVANJA O platformi Predstavljena na 23

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

TEMA: Tematska i vrstovna podjela lirskih pjesama KLJUČNI POJMOVI: domoljubna pejsažna i ljubavna pjesma himna haiku OBRAZOVNA POSTIGNUĆA: razlikovati

TEMA: Tematska i vrstovna podjela lirskih pjesama KLJUČNI POJMOVI: domoljubna pejsažna i ljubavna pjesma himna haiku OBRAZOVNA POSTIGNUĆA: razlikovati TEMA: Tematska i vrstovna podjela lirskih pjesama KLJUČNI POJMOVI: domoljubna pejsažna i ljubavna pjesma himna haiku OBRAZOVNA POSTIGNUĆA: razlikovati domoljubnu, pejsažnu i ljubavnu pjesmu s obzirom na

Више

RADIONICE

RADIONICE UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE? Izvor: ODSJEK ZA PROFESIONALNO USMJERAVANJE, Bihaćka 2c, Split, Tel. 310-589 MZOS, http://public.mzos.hr/default.aspx?art=13158&sec=1933 Što je profesionalni razvoj? Profesionalni

Више

Prolaznost studenata (zaključno s prvim ljetnim ispitnim rokom u akademskoj 2010./11. godini)

Prolaznost studenata  (zaključno s prvim ljetnim ispitnim rokom u akademskoj 2010./11. godini) Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u akademskoj 2014./15. godini 1. Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Učiteljski studij, Osijek 2. Sveučilišni preddiplomski

Више

Old Book Template

Old Book Template Prijelaz učenika iz razredne u predmetnu nastavu Tema pripremljena za prvi roditeljski sastanak 5. razreda u 2013./2014. školskoj godini Pripremila: Lea Liović, školski pedagog Što želimo? Pripremiti vas

Више

Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u akademskoj 2015./16. godini

Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti  u  akademskoj 2015./16. godini Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u akademskoj 2015./16. godini 1. Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Učiteljski studij, Osijek 2. Sveučilišni preddiplomski

Више

Slide 1

Slide 1 Strateški okvir za internacionalizaciju visokog obrazovanja i uloga regionalne suradnje 1 Erasmus je ključni financijski instrument za internacionalizaciju visokog obrazovanja. Važnost internacionalizacije

Више

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred)

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) Učenik prvog razreda treba ostvarit sljedeće minimalne standarde 1. SKUP REALNIH BROJEVA -razlikovati brojevne skupove i njihove

Више

Page 1 of 5 1927 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI Proglašavam Zakon

Више

Zakon o umjetničkom obrazovanju NN 130/11 I. OPĆE ODREDBE Članak 1. (1) Ovim se Zakonom uređuje djelatnost umjetničkog obrazovanja u javnim ustanovama

Zakon o umjetničkom obrazovanju NN 130/11 I. OPĆE ODREDBE Članak 1. (1) Ovim se Zakonom uređuje djelatnost umjetničkog obrazovanja u javnim ustanovama Zakon o umjetničkom obrazovanju NN 130/11 I. OPĆE ODREDBE Članak 1. (1) Ovim se Zakonom uređuje djelatnost umjetničkog obrazovanja u javnim ustanovama. (2) Javne ustanove koje obavljaju djelatnost umjetničkog

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више

PROJEKTI I PROGRAMI SAVEZA GLUHIH I NAGLUHIH GRADA ZAGREBA i PROJEKTI KOJI SU ODOBRENI I PROVEDENI U 2014: 1. PROGRAM: Institucionalna pod

PROJEKTI I PROGRAMI SAVEZA GLUHIH I NAGLUHIH GRADA ZAGREBA i PROJEKTI KOJI SU ODOBRENI I PROVEDENI U 2014: 1. PROGRAM: Institucionalna pod PROJEKTI I PROGRAMI SAVEZA GLUHIH I NAGLUHIH GRADA ZAGREBA 2014. i 2015. PROJEKTI KOJI SU ODOBRENI I PROVEDENI U 2014: 1. PROGRAM: Institucionalna podrška udrugama osoba s invaliditetom, Nacionalna zaklada

Више

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11)

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) Члан 2 Вредновање квалитета рада установе представља процену квалитета рада установе Члан 3 Вредновање квалитета

Више

ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN Osnovni podaci o školi Naziv škole: Gospodarska škola Adresa: Vladimira Nazora 38, Čakovec gospodarska-

ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN Osnovni podaci o školi Naziv škole: Gospodarska škola Adresa: Vladimira Nazora 38, Čakovec   gospodarska- ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN 2015. - 1. Osnovni podaci o školi Naziv škole: Gospodarska škola Adresa: Vladimira Nazora 38, Čakovec E-mail: gospodarska-skola-cakovec@ck.t-com.hr Internet adresa: www.ss-gospodarska-ck.skole.hr

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI PRAVILNIK O SUSTAVU OSIGURAVANJA KVALITETE FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU prosin

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI PRAVILNIK O SUSTAVU OSIGURAVANJA KVALITETE FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU prosin SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI PRAVILNIK O SUSTAVU OSIGURAVANJA KVALITETE FAKULTETA PROMETNIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU prosinac 2018. Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta

Више

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog 2018. Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Slaviček Priprema za nastavni sat Predmet : Prostorni

Више

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http:

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http: ELEMENTI I MJERILA ZA VREDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi i na temelju Pravilnika o kriterijima za izricanje

Више

Ko smo mi: Tim Udruženja DUGA je grupa entuzijasta različitih profesionalnih usmjerenja, okupljenih oko ideje da je u društvu moguće napraviti promjen

Ko smo mi: Tim Udruženja DUGA je grupa entuzijasta različitih profesionalnih usmjerenja, okupljenih oko ideje da je u društvu moguće napraviti promjen Ko smo mi: Tim Udruženja DUGA je grupa entuzijasta različitih profesionalnih usmjerenja, okupljenih oko ideje da je u društvu moguće napraviti promjene zalaganjem za zajedničke vrijednosti i uvođenjem

Више

Microsoft Word - Dokument1

Microsoft Word - Dokument1 HRVATSKI SABOR 2789 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI Proglašavam Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj

Више

"e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola"

e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola Uvodne informacije Siniša Đurđević Predstavljanje sudionika Tomislav Dominković Predsjednik uprave Algebra d.o.o. Direktor projekta Siniša Đurđević Voditelj projekta Lidija Kralj Voditelj trenerskog tima

Више