ARHITEKTONSKI FAKULTET - PODGORICA OSNOVNE STUDIJE GEODEZIJA VII Predavanje Metode snimanja terena. Polarna metoda. Fotogrametrijska metoda. GNSS meto

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "ARHITEKTONSKI FAKULTET - PODGORICA OSNOVNE STUDIJE GEODEZIJA VII Predavanje Metode snimanja terena. Polarna metoda. Fotogrametrijska metoda. GNSS meto"

Транскрипт

1 ARHITEKTONSKI FAKULTET - PODGORICA OSNOVNE STUDIJE GEODEZIJA VII Predavanje Metode snimanja terena. Polarna metoda. Fotogrametrijska metoda. GNSS metoda. Bespilotne letilice. LIDAR metoda. Satelitski snimci. Radarsko snimanje terena. Doc. dr Radovan Đurović, dipl.inž.geod. Podgorica, godine

2 Metode snimanja terena (određivanja koordinata i kota karakterističnih tačaka) Mjerenje (snimanje) detalja - prikupljanje terenskih podataka za tačke kojima je geometrijski određen detalj, u cilju izrade plana ili karte snimljenog detalja. Način prikupljanja terenskih podataka naziva se metoda snimanja detalja ili premjera zemljišta.

3 Numeričke metode osiguravaju veću tačnost snimljenog detalja, a grafičke su znatno efikasnije i zato racionalnije. Na osnovu ovih podataka se može izraditi plan u odgovarajućoj razmjeri. Ako je plan krupnije razmjere, tačnost snimljenog detalja treba biti veća i obrnuto. Podjela metoda - neposredne i posredne. Neposredne - instrument i opažač nalaze se na površini Zemlje. - ortogonalna, polarna i GNSS metoda. Posredne - premjer terena se izvodi iz vazduha ili iz svemira - aerofotogrametrijska, radarsko snimanje, lasersko skeniranje iz aviona ili helikoptera, metoda satelitskih snimaka itd.

4 Polarna metoda - Koordinate tačaka A i B (direkcioni ugao). Mjerene veličine: -mjereni ugao α od pravca ka orjentacionoj tački do nepoznate tačke 1, u smjeru kazaljke na časovniku -horizontalna dužina da-1 između stanice A i nepoznate tačke 1. O(0.0) B Y=Y1-YA X=X1-XA Date veličine: PROJEKCIJA CENTRALNOG MERIDIJANA TRANSLATORNO POMJERENA ZA M Orijentisani pravac - vrlo sličan direkcionom uglu. Izražava se uglom koji zaklapa paralela pozitivog smjera X ose provučena kroz tjeme ugla i pravac na nepoznatu tačku. Uvijek se računa u smjeru kazaljke na časovniku. 1 A da 1 A PROJEKCIJA EKVATORA 1

5 Y Y1 YA X X 1 X A Y1 YA Y X 1 X A X Y=d *sin A A-1 X=d *cos 1 A-1 1 da 1 A A 1 A 1 O(0.0) B Y=Y1-YA X=X1-XA B A PROJEKCIJA CENTRALNOG MERIDIJANA TRANSLATORNO POMJERENA ZA M 1 A A da 1 A PROJEKCIJA EKVATORA Y d A 1 * sin 1A i X d A 1 * cos 1A Y1 YA d A 1 * sin 1A 1 X 1 X A d A 1 * cos 1

6 Može se izmjeriti i sračunati beskonačno mnogo koordinata nepoznatih tačaka sa jedne stanice. Dodajući mjerene uglove na direkcioni ugao dobijaju se odgovarajući orijentisani pravci. Pomoću njih i izmjerenih horizontalnih dužina dobijaju se koordinatne razlike. One se dodaju na koordinate stanice i na taj način se sračunaju koordinate svih nepoznatih tačaka. Koordinatne razlike mogu imati i pozitivnu i negativnu vrijednost u zavisnosti od položaja nepoznate tačke u odnosu na stanicu.

7 Ukoliko je potrebno odrediti koordinate više tačaka se ne vide sa jedne stanice instrument treba preseliti na drugu poznatu tačku sa koje se mogu ostvariti ove vizure, uzeti orjentaciju i po istom postupku nastaviti mjerenje. Polarna metoda pripada klasičnim metodama snimanja terena. Koristi se i naziv - tahimetrija. Pri računanju koordinata tačaka polarnom metodom dobijaju se i kote nepoznatih tačaka trigonometrijski nivelman.

8 Prednosti - tačnost i pouzdanost određenih koordinata kao i potpunost opisa kvaliteta objekata i infrastrukture. Nedostaci na terenu mora postojati osnovna mreža trigonometrijskih i poligonskih tačaka, koje su na terenu često uništene, pa ih ili treba ponovo rekonstruisati ili nanovo postavljati. Zbog toga se često koristi u kombinaciji sa GPS metodom. Skoro neupotrebljiva kod snimanja terena obraslih šumom pa čak i manjim rastinjem. Relativna sporost i velika cijena izrade topografske podloge. Sa instrumentima koji imaju mogućnost laserskog mjerenja dužine od bilo kakvih čvrstih predmeta ova metoda u mnogome popravila svoju efikasnost. - Prilikom mjerenja stijena, visokih zidova, mjerenja u tunelima i drugih teško dostupnih objekata.

9 Potreban pribor za prikupljanje podataka polarnom metodom: - Totalna stanica (teodolit); Stativ; Nosač (štap) za prizmu; Prizma; Ručni metar ili pantljika za mjerenje visine instrumenta ili kontrolnih frontova. Totalne stanice - imaju ugrađene softvere za automatsko računanje koordinata i kota nepoznatih tačaka kao i njihovo zapisivanje u memoriji instrumenta. Jednostavan transfer svih podataka na računar.

10 Fotogrametrijska metoda Disciplina geodezije koja, služeći se fotografskim snimcima i postupkom njihovog mjerenja, definiše oblik, veličinu i položaj objekata i detalja registrovanih u momentu snimanja. Koristi se u različitim oblastima: premjer i topografsko kartiranje, arhitektura, inženjerstvo, policijske istrage, geologija, arheologija itd. S obzirom na položaj kamere u prostoru, fotogrametrija se dijeli na: terestričku i aerofotogrametriju. Terestrička fotogrametrija podrazumijeva mjerenja sa zemlje i koristi se za manja područja kao što su kanjoni rijeka, strme padine, kamenolomi, klizišta, nasipi, kopovi, itd. Uspješno se koristi i kod restauracije fasada.

11 Aerofotogrametrijska metoda - postupak u kome se na osnovu fotogrametrijskih snimaka, nastalih snimanjem iz vazduha putem mjerne kamere ugrađene u trup letilice prikupljaju geometrijski podaci o objektima ili pojavama na fizičkoj površi Zemlje kroz primjenu osnovnih tehnoloških principa fotogrametrije. Princip - formiranje modela na osnovu dvije fotografije istog terena pomjerene za neko unaprijed zadato rastojanje, koje je kompatibilno sa spravom u kojoj se na osnovu izloženih filmova obje fotografije dobija model terena u poznatoj razmjeri kao stereoskopski utisak. Snima se u proljeće i u jesen kada je vegetacija najmanja, oko podne kada su sjenke najkraće, kada nema jakih vazduših struja itd.

12 Potrebno je definisati opšte parametre: projektovana tačnost detaljnih tačaka, razmjera snimanja, visina leta, podužni preklop, poprečni preklop, žižna daljina kamere, tačnost koordinata orijentacionih tačaka, broj nizova u bloku, broj modela u nizu, broj snimaka u nizu, ukupan broj snimaka itd. Aerofotogrametrijsko snimanje izvodi se sa podužnim preklopom snimaka p=60 % i poprečnim preklopom q=30 %.

13 Aerokamere na film ili digitalne aerokamere u novije vrijeme su opremljene uređajima za globalno pozicioniranje (GPS). Nivo detaljnosti snimanja graničnih linija, objekata, voda i reljefa uslovljen je razmjerom katastarskog i katastarko topografskog plana. Aerofotogrametrijska metoda ima tri etape u kojima geodetski stručnjaci imaju svoje učešće i to: priprema terena za snimanje, dešifrovanje aero-fotogrametrijskih snimaka i izrada topografske podloge. Jedan od produkata fotogrametrije je digitalni ortofoto snimak. Prikazuje kompletnu topografiju snimljenog područja u ortogonalnoj projekciji. Digitalni ortofoto geometrijski je ispravljena fotografija u digitalnom zapisu, nastala kao rezultat računskog prevođenja digitalnih snimaka iz centralne u ortogonalnu projekciju.

14 Pomoću aerofotogrametrije se snimaju dugački pojasevi zemljišta, kao što su koridori saobraćajnica, za vrlo kratko vrijeme, sa mnogo manje uloženih sredstava nego što je to bio slučaj sa polarnom metodom. Proces izrade topografske podloge, mnogo je brži i jeftiniji od bilo koje druge metode. Nedostaci - tačnost izrađene podloge nešto manja od ostalih metoda. Forma objekata nije uvijek tačno definisana, kako zbog nastrešica krovova, tako i nemogućnosti snimanja svih uglova, kao i snimanja u predjelima sa visokim šumama sa gustom vegetacijom. (može se dopuniti polarnom metodom). Neisplativa za mala područja snimanja.

15 GNSS (Global Navigation Satellite System) metoda Osnovni problem koji je postojao u klasičnim primjenama geodezije sastojao se u tome da se obezbijedi međusobno dogledanje tačaka i da se efikasno mjere dužine. Globalni pozicioni sistemi riješili su oba problema - tačke više ne moraju da se međusobno dogledaju i koordinate tačaka dobijaju se kao rezultat obrade podataka u samom uređaju Nedostatak - potreba za otvorenim nebom kontakt sa satelitima. Osim visoke tačnosti GNSS pozicioniranje ima ove prednosti: -Položaj je neposredno određen u 3D Kartezijevom koordinatnom sistemu; -Dogledanje izmedu tačaka na terenu više nije neophodno; -Svaka tačka je određena posebno pa nema prenosa grešaka; -Konfguracija (geometrija) mreže više nije primarna; -Upotreba GPS uređaja ne zahtijeva posebne vještine; -Položaj se može odrediti na Zemlji, na moru i u vazduhu; - Mjerenje se može obaviti bez obzira na doba dana i meteorološke uslove.

16 Prvi vještački satelit (SSSR Sputnjik) godine SAD lansira satelit za potrebe navigacije pod nazivom TRANSIT, Prvi eksperimentalni GPS-satelit lansiran je NAVSTAR GPS. Potpuna operabilnost zvanično postignuta Od godine civilna upotreba u čitavom svijetu. - GPS (Global Positioning System) - 24 operativna satelita ravnomjerno raspoređena u odnosu na Zemlju. - Kreću se u 6 orbitalnih ravni (po 4 satelita u svakoj). - U odnosu na ekvatorijalnu ravan pod uglom od 55 o km udaljenost od Zemljine površine.

17 Konstelacija satelita; GLONASS (lijevo), NAVSTAR GPS (desno) Na bilo kojoj tački na Zemlji u bilo kom trenutku mogu vidjeti'' barem 4 satelita. Sateliti - kosmički segment cijelog sistema. Kontrolni segment - pet zemaljskih stanica koje kontrolišu rad kosmičkog segmenta. Korisnički dio sistema prijemnici.

18 GLONASS Sovjetski Savez počeo da razvija za vojne potrebe. Kosmički segment - 24 satelita u 3 orbitalne ravni. Kontrolni segment - zemaljske stanice raspoređene na teritoriji današnje Rusije. Galileo - projekat Evropske unije i Evropske svemirske agencije. Realizacija je započela još nije operabilan. 30 satelita ( rezervna) u 3 orbitalne ravni. Regionalni sistemi - pokrivaju područja jedne države - kineski COMPASS/BEIDOU, - indijski IRNSS, - japanski QZSS.

19 Pozicioniranje putem GNSS-a bazirano je na trilateracionoj metodi određivanja koordinata, odnosno prostornog lučnog presjeka. Mjerenje dužina zasniva se na mjerenju vremena prostiranja elektromagnetnih signala između stanice i satelita pomoću dva sinhronizovana časovnika, od kojih se jedan nalazi na stanici, a drugi na satelitu. Za jedinstveno rješenje neophodno je izmjeriti pseudodužine do najmanje četiri satelita, jer se kao nepoznata veličina pojavljuje i greška sinhronizacije časovnika. Koordinate tražene tačke A (X,Y,Z) određuje se rješavanjem sistema jednačina: Pi X A X i Y 2 A Y i Z 2 A Z - koordinate sa indeksom i - koordinate satelita, - u - greška sinhronizacije časovnika i 2 u i 4

20 Računaju se X, Y, Z koordinate tačke u odnosu na geocentrični Kartezijanski koordinatni sistem. Mogu se transformisati u geodetske koordinate: širinu (φ), dužinu (λ) i elipsoidnu visinu (h). Moguće je izvršiti i transformaciju istih koordinata u državni koordinatni sistem.

21 Elipsoidne (geodetske) visine (h) - rastojanja od tačke na površi Zemlje duž normale na referentni geocentrični elipsoid - WGS84. U praksi koriste se nadmorske visine - ortometrijske visine. Duž vertikale u odnosu na geoid. Računanje geoidne undulacije N. H h N Pozicioniranje na tri načina: a) Apsolutno- korišćenje samo jednog prijemnika za određivanje rastojanja do satelita. b) Diferencijalno korekcije se šalju sa baze na rover. C) Relativno - dva prijemnika na kojima se simultano opaža. U geodeziji: a) Statička metoda b) Kinematička metoda

22 Transformacija geodetskih koordinate dobijenih GPS metodom u državni koordinatni sistem - računanje parametara za transformaciju. Prijemnik postavlja iznad najmanje tri tačke čije su koordinate poznate u državnom koordinatnom sistemu a nalaze se okolo područja za koje treba odrediti parametre. Računa se 7 transformacionih parametara - 3 rotacije, 3 translacije i faktor razmjere može u kontroleru uređaja. Pribor: prijemnik, štap i kontroler.

23 U novije vrijeme - aktivne geodetske referentne mreže tačaka, na kojima su ugrađeni prijemnici koji stalno primaju signale sa satelita Projekat Direkcije za nekretnine Crne Gore - MontePos - mreža permanentnih GPS stanica Crne Gore. 9 GPS prijemnika ravnomjerno raspoređenih na rastojanju na oko 70 km.

24 Do razvijanja MontePos - jedina mogućnost precizne primjene GNSS tehnologije je bila metodom baza rover Jedan prijemnik baza - na poznatoj tački, rover na tački koja se mjeri. Sada je baza prijemnik Montepos sistema pa je potrebno da korisnik samo ima jedan prijemnik rover i da plati Upravi za nekretnine korišćenje usluga ovog sistema. Cijenovnik korišćenje svih servisa MontePos-a nalazi se na sajtu Uprave za nekretnine Crne Gore ( MontePos se sastoji se iz: GPS segmenta (9 permanentnih GPS stanica); Kontrolnog centra (prikupljanje podataka sa permanentnih stanica, koji se pripremaju, obrađuju, arhiviraju i isporučuju na zahtjev korisnika; Korisničkog segmenta.

25 Komunikacija korisnika sa kontrolnim centrom odvija se putem GPRS-a, GSM-a i interneta. - Korisniku potreban telefonski i internet signal. Permanentne stanice pored popravki za dužine, odašilju i transformacione parametre. Parametri su za horizontalnu transformaciju i visine dobijene ovim putem nijesu ortometrijske. Kroz sistem MontePos mogu se koristiti dva modula: MontePos PPK (Post Processing Kinematic) tehnika i MontePos- RTK (Real Time Kinematic) tehnika.

26 Bespilotne letilice Tehnologija koja se bazira na primjeni lasera, koja je namijenjena masovnom prikupljanju geometrijskih podataka visoke tačnosti. Bespilotna letilica je letilica ili avion bez posade, koja se može nadzirati na daljinu ili letjeti samostalno upotrebom unaprijed programiranog plana leta ili pomoću složenih autonomnih dinamičkih sistema.

27 Koristi se i termin UAS - Unmanned Aircraft System sistem zasnovan na bespilotnoj letilici. UAS sastoji se od: bespilotne letilice, kontrolnog računara, radio veze za komunikaciju sa letilicom, softvera za teren i biro i ostalog pribora. Idealni za premjer manjih do srednjih površina, suviše velikih za klasičan premjer, ali nedovoljno velikih i ekonomski neopravdanih za klasičan aerofotogrametrijski premjer. Važna uloga operatera - prije samoga izvođenja leta neposredno na terenu planira let uzimajući u obzir sve prepreke koje su u prostoru statične (visoka vegetacija, vodovi dalekovoda, antene kao i razni visoki objekti u urbanim područjima). Radi se na letilicama sa potpuno samostalnim letom. Bespilotni aerofotogrametrijski sistemi kreiraju dva osnovna rezultata: ortofoto snimak i digitalni model površina.

28 Ortofoto planovi, digitalni modeli visina i 3D oblaci tačaka kompatibilni su sa najpoznatijim GIS i CAD softverima. Na njima je moguće i digitalizovati 3D koordinate tačaka, mjeriti dužine na terenu, dimenzije objekata, površine prostora, visine objekata ili nadmorske visine terena, računati zapremine. Pogodni su i za kreiranje profilnih linija, izohipsi, linija oticaja, slivnih oblasti, karata osunčanosti, simulacije poplava, analizu vidljivosti iz izabranih pozicija itd. Računanje profila iz digitalnog modela terena

29 Računanje profila kroz objekat Kombinovanjem različitih vrsta snimaka moguće je kreirati tematske karte koje prikazuju indeks vegetacije na osnovu kojeg se mogu analizirati poljoprivredne kulture, zdravlje biljaka, hlorofil, itd...

30 Lasersko skeniranje -ALS (Airborne Laser Scanning) LIDAR (Light Detection and Ranging) Lasersko altimertijski sistem koji određuje 3D tačke na zemljinoj površi (X,Y,Z koordinate), koristeći laser postavljen na helikopter ili neku drugu letilicu i sakuplja precizne podatke. Velika gustina snimljenih tačaka omogućava tačno i pouzdano 3D pozicioniranje čak i malih detalja u koridoru kao: osnovnih linija objekata, vodova, dalekovodnih stubova, osnovnih linija puta, staza itd. Lasersko skeniranje se može vršiti i sa stativa kao i sa vozila u pokretu - terestrički skeneri.

31 LIDAR se ne koristi samo za prostorno skeniranje, već i za praćenje fizikalnih procesa u atmosferi jer omogućuje vrlo precizno mjerenje brzine, smjera kretanja i gustine čestica u atmosferi. Metoda se zasniva na određivanju rastojanja primjenom laserskog snopa (talasne dužine 500 nm do 1500 nm) svjetlosti. U osnovi polarna metoda snimanja gdje je stanica mjerna glava sa senzorom, a izmjerena dužina i konstantni ugao između laserskih zraka služe za definisanje ugla do tačke na površini terena od koje se isti taj zrak odbio. Za određivanje prostorne koordinate neophodno je i znati i tačnu poziciju letilice u prostoru i njenu orjentaciju (mjerna glava ima integrisan GPS i inercijalno navigacioni sistem (INS) kako bi se odredila tačna pozicija i orjentacija izvora za svaki vektor laserskog zraka).

32 Područje koje je predmet premjera se nadlijeće letilicom koja s donje strane nosi LIDAR. Udaljenost od senzora do mjerene tačke određuje na osnovu mjerenja vremena koje je potrebno da laserski impuls stigne do objekta i reflektuje se nazad. Djelovi laserskog skenera: impulsni laser, mehanizam za skeniranje i prijemni senzor sa sistemom za mjerenje vremena putovanja laserskog impulsa.

33 Postoji i batimetrijski LIDAR za mjerenje dna jezera, rijeka, mora. Divergencijom laserskih se zraka se omogućava da dio laserskog zraka dopre kroz lišće i granje do terena i da se nazad reflektuje senzoru. ALS prikuplja podatke sa svakog od svojih senzora zasebno. Bitna je međusobna vremenska sinhronizacija skupljenih podataka tačnost cjelokupnog sistema. Osnovni problem ALS skupa podataka leži u količini podataka sadržanih u njemu klasifikacija i prorjeđivanje podataka

34 Najčešći zadaci ALS-a su: - topografski premjer, određivanje visine vegetacije i količine biomase, premjer obalnih područja, praćenje erozije, zaštita od lavina, premjer lednika, digitalni modeli gradova, praćenje ugroženosti dalekovoda vegetacijom, praćenje kubatura kod otvorenih kopova i deponija otpada. Finalni produkti laserskog skeniranja terena su: - Digitalni model površi (eng. Digital Surface Model); - Digitalni model terena (eng. Digital Terrain Model); - Orto-foto plan (eng. Ortho-photo map).

35

36

37

38

39 Satelitski snimci Za korišćenje ove metode prikupljanja podataka potrebno je da digitalna kamera bude montirana na satelitu. Rezolucija je termin koji se obično koristi za opis broja piksela koji se mogu prikazati na snimku, ili područja na Zemlji koje reprezentuje piksel na snimku.

40 Satelitski snimci se na osnovu broja i širine spektralnih opsega dijele na: -Panhromatske; -Multispektralne; -Hiperspektralne; - Ultraspektralne Geometrijska (prostorna) rezolucija je dimenzija najmanjeg objekta koji senzor može da detektuje, ili površina Zemlje obuhvaćena pikselom. Što je rezolucija finija to je dimenzija piksela manja. Rezolucija od 50 metara je grublja od prostorne rezolucije od 10 metara. Najnovije generacije satelita - rezolucije od 1 m i niže.

41

42 Produkti dobijeni na osnovu satelitskih snimaka koriste se u projektovanju saobraćajnica Razne vrste tematskih karata; Digitalni modeli terena; Ortofoto karte srednje i sitnije rezolucije itd. Izbor snimaka u zavisnosti od njihovih karakteristika zavisiće od njihove krajnje namjene. Osnovne informacije koje se dobijaju iz nih mogu se podijeliti na: - Geometrijske informacije: koordinate tačaka, dužine linija, površine figura; - Dodatne informacije: analiziranjem nijansi sive boje (crno-bijeli snimak) ili nijansi boja (kolor, infracrveni, falš kolor snimak) mogu se dobiti različite informacije stanje usjeva, pojava bolesti, vodoležna područja, različiti tipovi zemljišta, rudna bogatstva ispod površine zemlje, itd...

43 Orto foto karta R 1: dobijena iz satelitskog snimka

44 Orto foto karta R 1:5 000 dobijena iz satelitskog snimka

45 Radarsko snimanje terena Proizveden godine za potrebe vojske SAD-a i njegova prvobitna namjena je bila lociranje određenih objekata. Zbog dugih talasnih dužina, ovi talasi mogu da prođu kroz oblake, maglu, pijesak, lišće, zgrade, zemljište i druge materijale. Ova tehnologija može sa visokom tačnošću da odredi rastojanje do nekog objekta korišćenjem radio-talasa. Kao i kod LIDAR tehnologije, SAR (Skr. Synthetic Aperture Radar) tehnologija koristi aktivne senzore koji emituju radio-talase i registruju odbijene talase Udaljenost objekta se određuje mjerenjem perioda između prenosa radarskog impulsa i prijema refleksije (eho).

46 Osnovne karakteristike SAR tehnologije su: Rezolucija SAR slike nezavisna je od udaljenosti senzora od terena; Tačnost koordinata ne zavisi od tačnosti određivanja položaja platforme sa senzorom; Geometrijska tačnost SAR slike ne zavisi od rastojanja između senzora i terena; Prikupljanje podataka SAR snimaka se može vršiti i noću i ne ometaju ga oblaci. Neki SAR sistemi pod idealnim uslovima mogu da pokriju područje od km 2 za samo jedan dan snimanja. Podaci koji su dobijeni ovom tehnologijom snimanja imaju široku primjenu u različitim naučno - istraživačkim oblastima. Razvoj ove tehnologije se ogleda u poboljšanju rezolucije (prvobitna rezolucija bila 25 m sada je do na 3 m), smanjenju vremenske isporuke snimaka itd.

untitled

untitled I SADRŽAJ PREDGOVOR... 1 UVODNA RAZMATRANJA... 3 I GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI (GIS)... 5 1. Lokacija... 5 2. Prostorna lokacija... 6 2.1. Koordinatni sistemi... 6 2.1.1. Kartezijanski koordinatni

Више

Microsoft PowerPoint - GeoInfLEKCIJA2 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - GeoInfLEKCIJA2 [Compatibility Mode] Oblik i veličina Zemlje Datumi, projekcije, koordinatni sistemi Kako definišemo oblik Zemlje? Mi mislimo da je Zemlja sfera U stvari ona je sferoid (elipsoid), koji ima nešto malo veći radijus na ekvatoru

Више

Slide 1

Slide 1 X International Symposium "ROAD ACCIDENTS PREVENTION 2010" Novi Sad, 21 st and 22 nd October 2010. Autori: Prof. dr Boban Milojković Prof. dr Velimir Aleksić Marko Jovanović Sistem za pozicioniranje omoguduje

Више

Ravno kretanje krutog tela

Ravno kretanje krutog tela Ravno kretanje krutog tela Brzine tačaka tela u reprezentativnom preseku Ubrzanja tačaka u reprezentativnom preseku Primer određivanja brzina i ubrzanja kod ravnog mehanizma Ravno kretanje krutog tela

Више

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nedjelja 6 - Lekcija Projiciranje Postupci projiciranja Projiciranje je postupak prikazivanja oblika nekog, u opštem slučaju trodimenzionalnog, predmeta dvodimenzionalnim crtežom. Postupci projiciranja

Више

Microsoft PowerPoint - NDVI_atsr_25dec_18_Misko.pptx

Microsoft PowerPoint - NDVI_atsr_25dec_18_Misko.pptx Примена оптималног количника вегетационог индекса у анализи вегетације (Normalized Difference Vegetation Index NDVI) Проф. др Мишко М. Милановић Универзитет у Београду, Географски факултет Одсек за геопросторне

Више

ARHITEKTONSKI FAKULTET - PODGORICA OSNOVNE STUDIJE GEODEZIJA VIII Predavanje Definicije visine, visinske razlike i mareografa. Nivelmanska mreža. Podj

ARHITEKTONSKI FAKULTET - PODGORICA OSNOVNE STUDIJE GEODEZIJA VIII Predavanje Definicije visine, visinske razlike i mareografa. Nivelmanska mreža. Podj ARHITEKTONSKI FAKULTET - PODGORICA OSNOVNE STUDIJE GEODEZIJA VIII Predavanje Definicije visine, visinske razlike i mareografa. Nivelmanska mreža. Podjela nivelmana. Pribor za geometrijski nivelman. Mjerenje

Више

RG_V_05_Transformacije 3D

RG_V_05_Transformacije 3D Računarska grafika - vežbe 5 Transformacije u 3D grafici Transformacije u 3D grafici Slično kao i u D grafici, uz razlike: matrice su 4x4 postoji posebna matrica projekcije Konvencije: desni pravougli

Више

Microsoft PowerPoint - Hidrologija 4 cas

Microsoft PowerPoint - Hidrologija 4 cas HIDROMETRIJA Definicija Nauka o metodama i tehnici merenja različitih karakteristika vezanih za vodu u svim njenim vidovima pojavljivanja na zemlji Etimologija starogrčke reči Hidro voda Metria merenje

Више

ARHITEKTONSKI FAKULTET - PODGORICA OSNOVNE STUDIJE GEODEZIJA IX Predavanje Izrada topografske podloge. Topografski ključ. Vertikalna predstava terena.

ARHITEKTONSKI FAKULTET - PODGORICA OSNOVNE STUDIJE GEODEZIJA IX Predavanje Izrada topografske podloge. Topografski ključ. Vertikalna predstava terena. ARHITEKTONSKI FAKULTET - PODGORICA OSNOVNE STUDIJE GEODEZIJA IX Predavanje Izrada topografske podloge. Topografski ključ. Vertikalna predstava terena. Interpolacija izohipsi. Digitalni model terena. Geodetske

Више

Matematka 1 Zadaci za vežbe Oktobar Uvod 1.1. Izračunati vrednost izraza (bez upotrebe pomoćnih sredstava): ( ) [ a) : b) 3 3

Matematka 1 Zadaci za vežbe Oktobar Uvod 1.1. Izračunati vrednost izraza (bez upotrebe pomoćnih sredstava): ( ) [ a) : b) 3 3 Matematka Zadaci za vežbe Oktobar 5 Uvod.. Izračunati vrednost izraza bez upotrebe pomoćnih sredstava): ) [ a) 98.8.6 : b) : 7 5.5 : 8 : ) : :.. Uprostiti izraze: a) b) ) a b a+b + 6b a 9b + y+z c) a +b

Више

Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Zavod za geomatiku Kačićeva 26, Zagreb

Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Zavod za geomatiku Kačićeva 26, Zagreb Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Zavod za geomatiku Kačićeva 26, 10 000 Zagreb Korištenje daljinskih istraživanja i GNSS-a za preciznu poljoprivredu Zagreb, siječanj 2013 Sanja Stilinović Andrea

Више

Romanian Master of Physics 2013 Теоријски задатак 1 (10 поена) Каменобил Фред и Барни су направили аутомобил чији су точкови две идентичне призме са к

Romanian Master of Physics 2013 Теоријски задатак 1 (10 поена) Каменобил Фред и Барни су направили аутомобил чији су точкови две идентичне призме са к Теоријски задатак 1 (1 поена) Каменобил Фред и Барни су направили аутомобил чији су точкови две идентичне призме са квадратном основом (слика 1). Аутомобил се креће по путу који се састоји од идентичних

Више

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt Полупречник унутрашњег проводника коаксијалног кабла је Спољашњи проводник је коначне дебљине унутрашњег полупречника и спољашњег Проводници кабла су начињени од бакра Кроз кабл протиче стална једносмерна

Више

Microsoft PowerPoint - ravno kretanje [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ravno kretanje [Compatibility Mode] КИНЕМАТИКА КРУТОГ ТЕЛ (наставак) 1. транслаторно кретање. обртање тела око непокретне осе 3. сферно кретање 4. опште кретање 5. раванско (равно) кретање 1 Opšte kretanje krutog tela = ( t) y = y( t) y

Више

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog 2018. Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Slaviček Priprema za nastavni sat Predmet : Prostorni

Више

Slide 1

Slide 1 Vlada Crne Gore Ministarstvo finansija Uprava za nekretnine Razvoj infrastrukture prostornih podataka u Crnoj Gori (NIGPCG) Snježana Šoškić načelnica Odsjeka za kartografiju i fotogrametriju INSPIRATION-

Више

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 006/007 године разред. Електрични систем се састоји из отпорника повезаних тако

Више

Microsoft Word - Domacii zadatak Vektori i analiticka geometrija OK.doc

Microsoft Word - Domacii zadatak Vektori i analiticka geometrija OK.doc задатак. Вектор написати као линеарну комбинацију вектора.. }. } } }. }. } } }. }. } } }. }. } } 9}. }. } } }. }. } } }. }. } } } 9 8. }. } } } 9. }. } } }. }. } } }. }. } } }. }. } } }. }. } } }. }. }

Више

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc I област. У колу сталне струје са слике када је и = V, амперметар показује I =. Одредити показивање амперметра I када је = 3V и = 4,5V. Решење: а) I = ) I =,5 c) I =,5 d) I = 7,5 3 3 Слика. I област. Дата

Више

ORIJENTACIJA

ORIJENTACIJA ORIJENTACIJA Što znači orijentirati se? 1.Odrediti strane svijeta. 2. Odrediti gdje se nalazite. 3. Odrediti kojim putem krenuti. Osnovna podjela orijentacije: 1.Približna orijentacija 2.Orijentacija pomoću

Више

ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља www.

ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља www. ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља aleksandar@masstheory.org www.masstheory.org Август 2007 О ауторским правима: Дело

Више

broj 043.indd - show_docs.jsf

broj 043.indd - show_docs.jsf ПРИЛОГ 1. Ширина заштитног појаса зграда, индивидуалних стамбених објеката и индивидуалних стамбено-пословних објеката зависно од притиска и пречника гасовода Пречник гасовода од 16 barа до 50 barа M >

Више

Eksperimentalno ispitivanje stabilnosti potpornih zidova od prefabrikovanih betonblok elemenata EKSPERIMENTALNO ISPITIVANJE STABILNOSTI POTPORNIH ZIDO

Eksperimentalno ispitivanje stabilnosti potpornih zidova od prefabrikovanih betonblok elemenata EKSPERIMENTALNO ISPITIVANJE STABILNOSTI POTPORNIH ZIDO EKSPERIMENTALNO ISPITIVANJE STABILNOSTI POTPORNIH ZIDOVA OD PREFABRIKOVANIH BETONBLOK ELEMENATA Nebojša Davidović 1, Zoran Bonić 2, Verka Prolović 3, Nikola Romić 4, Nikola Davidović 5 1 Građevinsko-arhitektonski

Више

Predavanje 8-TEMELJI I POTPORNI ZIDOVI.ppt

Predavanje 8-TEMELJI I POTPORNI ZIDOVI.ppt 1 BETONSKE KONSTRUKCIJE TEMELJI OBJEKATA Prof. dr Snežana Marinković Doc. dr Ivan Ignjatović Semestar: V ESPB: Temelji objekata 2 1.1. Podela 1.2. Temelji samci 1.3. Temeljne trake 1.4. Temeljne grede

Више

Техничко решење: Софтвер за симулацију стохастичког ортогоналног мерила сигнала, његовог интеграла и диференцијала Руководилац пројекта: Владимир Вуји

Техничко решење: Софтвер за симулацију стохастичког ортогоналног мерила сигнала, његовог интеграла и диференцијала Руководилац пројекта: Владимир Вуји Техничко решење: Софтвер за симулацију стохастичког ортогоналног мерила сигнала, његовог интеграла и диференцијала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аутори: Велибор

Више

Fizika mobilnog telefona

Fizika mobilnog telefona fizika.pmf.ni.ac.rs svetnauke.org Fizika mobilnog telefona MILAN MILOŠEVIĆ D e partman za f i ziku P r i r o d no - matematički f a k u l t et u Nišu Prezentacija radova Mobilni telefon u fizičkom eksperimentu

Више

Microsoft Word - CAD sistemi

Microsoft Word - CAD sistemi U opštem slučaju, se mogu podeliti na 2D i 3D. 2D Prvo pojavljivanje 2D CAD sistema se dogodilo pre više od 30 godina. Do tada su inženjeri koristili table za crtanje (kulman), a zajednički jezik komuniciranja

Више

Slide 1

Slide 1 Osnovni koraci uspješne GIS analize 1. Odredi razmjer, geografsko područje interesa 2. Definiraj rezoluciju ( veličinu zrna ) najmanji element koji želim identificirati 3. Odaberi najprimjereniji model

Више

Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аут

Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аут Техничко решење: Метода мерења реактивне снаге у сложенопериодичном режиму Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аутори: Иван Жупунски, Небојша Пјевалица, Марјан Урекар,

Више

Analiticka geometrija

Analiticka geometrija Analitička geometrija Predavanje 4 Ekscentricitet konusnih preseka i klasifikacija kvadratnih krivih Novi Sad, 2018. Milica Žigić (PMF, UNS 2018) Analitička geometrija predavanje 4 1 / 15 Ekscentricitet

Више

Development Case

Development Case Tehnička dokumentacija Verzija Studentski tim: Nastavnik: < izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković> FER 2 -

Више

Mjerna oprema 2011

Mjerna oprema 2011 Spisak mjerne opreme za sprovođenje energetskih pregleda objekata Naziv i kratak opis Fotografija Tehnički opis Kom.. Testo 880-3 ProSet Displej: 3,5 LCD 30 x 40 Piksela termovizijska kamera, stativ :

Више

Microsoft Word - Vezba 3_Stilometrija-uputstvo za vezbu (Repaired).doc

Microsoft Word - Vezba 3_Stilometrija-uputstvo za vezbu (Repaired).doc СПЕКТРОСКОПСКО ОДРЕЂИВАЊЕ САСТАВА ЛЕГУРЕ Табела 1: Области таласних дужина у видљивом делу спектра за сваку боју појединачно Боја Област таласних дужина nm Љубичаста 400 420 Индиго 420 440 Плава 440 490

Више

PITANJA I ZADACI ZA II KOLOKVIJUM IZ MATEMATIKE I Pitanja o nizovima Nizovi Realni niz i njegov podniz. Tačka nagomilavanja niza i granična vrednost(l

PITANJA I ZADACI ZA II KOLOKVIJUM IZ MATEMATIKE I Pitanja o nizovima Nizovi Realni niz i njegov podniz. Tačka nagomilavanja niza i granična vrednost(l PITANJA I ZADACI ZA II KOLOKVIJUM IZ MATEMATIKE I Pitanja o nizovima Nizovi Realni niz i njegov podniz. Tačka nagomilavanja niza i granična vrednost(limes) niza. Svojstva konvergentnih nizova, posebno

Више

SAMPLE CONTRACT FOR CONSULTING SERVICES

SAMPLE CONTRACT FOR CONSULTING SERVICES OPIS OBVEZA ZA PRUŽANJE USLUGA POJEDINAČNOG SAVJETNIKA ZA PODRŠKU PROVEDBI HOMOGENIZACIJE KATASTARSKIH PLANOVA (DGU SLUŽBA ZA ODRŽAVANJE KATASTARSKIH OPERATA I ZIS) OPIS OBVEZA ZA PRUŽANJE USLUGA POJEDINAČNOG

Више

9. : , ( )

9.  :  ,    ( ) 9. Динамика тачке: Енергиjа, рад и снага (први део) др Ратко Маретић др Дамир Мађаревић Департман за Техничку механику, Факултет техничких наука Нови Сад Садржаj - Шта ћемо научити (1) 1. Преглед литературе

Више

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура,

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, електрични отпор б) сила, запремина, дужина г) маса,

Више

Slide 1

Slide 1 PROGRAMSKA PODRŠKA SUSTAVA ZA LOCIRANJE MUNJA U HRVATSKOJ B. Franc, M. Šturlan, I. Uglešić Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilište u Zagrebu I. Goran Kuliš Končar Inženjering za energetiku i

Више

Slide 1

Slide 1 MINISTARSTVO FINANSIJA UPRAVA ZA NEKRETNINE INSPIRE PRVA NACIONALNA RADIONICA Božidar Pavidevid Odsijek za razvoj IS Bečići, Budva 06. decembar, 2012 INSPIRE i NIGP Proizvođači prostornih podataka Državne

Више

Tehničko rešenje: Industrijski prototip dvostrukog trofaznog analizatora snage sa funkcijama merenja kvaliteta električne energije tipska oznaka MM2 R

Tehničko rešenje: Industrijski prototip dvostrukog trofaznog analizatora snage sa funkcijama merenja kvaliteta električne energije tipska oznaka MM2 R Tehničko rešenje: Industrijski prototip dvostrukog trofaznog analizatora snage sa funkcijama merenja kvaliteta električne energije tipska oznaka MM2 Rukovodilac projekta: Vladimir Vujičić Odgovorno lice:

Више

Microsoft Word - Master 2013

Microsoft Word - Master 2013 ИСПИТНИ РОК: ЈУН 2018/2019 МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Студијски програм: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА Семестар 17.06.2019 Статички електрицитет у технолошким процесима Електронска кола за управљање

Више

Microsoft Word - Master 2013

Microsoft Word - Master 2013 ИСПИТНИ РОК: СЕПТЕМБАР 2018/2019 МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Студијски програм: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА Семестар 19.08.2019 Електромагнетна компатибилност у електроенергетици Управљање дистрибутивном

Више

48. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2009/2010. ГОДИНЕ I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Ср

48. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2009/2010. ГОДИНЕ I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Ср I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Србије ЗАДАЦИ ГИМНАЗИЈА ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ СОМБОР 7.0.00.. На слици је приказана шема електричног кола. Електромоторна сила извора је ε = 50

Више

Z-15-85

Z-15-85 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, пошт. преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011)

Више

Slide 1

Slide 1 ULAZNI UREĐAJI IZVORI PODATAKA: Čovek, Proces (preko senzora i davača), Spoljne memorije, Drugi računarski sistemi. 18.1.2019. 2 VRSTA PODATAKA KARAKTERI (tekst, brojevi, znakovi) SLIKA, ZVUK, RADIO ILI

Више

Microsoft PowerPoint - gaf nis kartiranje rizika od poplava.ppt

Microsoft PowerPoint - gaf  nis kartiranje rizika od poplava.ppt Дипломски рад + рад на пракси у ЈВП Србијаводе Ниш = основа за Мастер рад Тема: Картирање ризика од поплава Студент : Јелица Ђурђановић МРГ 28/2009 Скуп студената хидротехнике Београд, 16. 12. 2011.год.

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година ТЕС

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година ТЕС Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 017/018. година ТЕСТ ФИЗИКА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УПИС УЧЕНИКА СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА

Више

Proracun strukture letelica - Vežbe 6

Proracun strukture letelica - Vežbe 6 University of Belgrade Faculty of Mechanical Engineering Proračun strukture letelica Vežbe 6 15.4.2019. Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu Danilo M. Petrašinović Jelena M. Svorcan Miloš D. Petrašinović

Више

505

505 505. На основу члана 11 став 3 Закона о заштити ваздуха ( Службени лист ЦГ", број 25/10), Влада Црне Горе на сједници од 8.јула 2010. године, донијела је УРЕДБУ О УСПОСТАВЉАЊУ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ МЈЕСТА ЗА ПРАЋЕЊЕ

Више

Primjena georadara u otkrivanju podzemne infrastrukture URL: Tvrtko Pavić Michael Arvanitis Mile Prša

Primjena georadara u otkrivanju podzemne infrastrukture URL:   Tvrtko Pavić Michael Arvanitis Mile Prša Primjena georadara u otkrivanju podzemne URL: https://www.geophysical.com/products/utilityscan Tvrtko Pavić Michael Arvanitis Mile Prša Dominik Tomić Martin Šutalo Ericsson Nikola Tesla 2018-04-13 Georadar

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Metode i tehnike utvrđivanja korišćenja proizvodnih kapaciteta Metode i tehnike utvrđivanja korišćenja proizvodnih kapaciteta Sa stanovišta pristupa problemu korišćenja kapaciteta, razlikuju se metode

Више

STONEX S5 GNSS prijemnik GNSS prijemnik visoke točnosti za prikupljanje podataka za GIS

STONEX S5 GNSS prijemnik GNSS prijemnik visoke točnosti za prikupljanje podataka za GIS STOX S5 GSS prijemnik GSS prijemnik visoke točnosti za prikupljanje podataka za GIS STOX S5 GSS prijemnik rezultat je višegodišnjeg razvoja i iskustva u izradi svestranih prijemnika. Zahvaljujući njegovoj

Више

Презентация PowerPoint

Презентация PowerPoint SVETSKO NAVIGACIONO TRŢIŠTE 10% \godišnje 65 milijardi 3,5 milijardi uređaja 2015. godina 100 milijardi 8,0 milijardi uređaja Prognoza za 2020. godinu* Struktura tržišta 38% 4,5 % 2,5% 2,0% 53% Pešaci

Више

Microsoft Word - SRPS Z-S2-235.doc

Microsoft Word - SRPS Z-S2-235.doc SRPSKI STANDARD SRPS Z.S2.235 Jul 2008. Saobraćajno-tehnička oprema javnih puteva Smerokazi Traffic guiding equipment Delineators INSTITUT ZA STANDARDIZACIJU SRBIJE III izdanje Referentna oznaka SRPS Z.S2.235:2008

Више

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д)

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д) ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = х; б) у = 4х; в) у = х 7; г) у = 5 x; д) у = 5x ; ђ) у = х + х; е) у = x + 5; ж) у = 5 x ; з) у

Више

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukture koja ima za cilj snimanje i prenos signala preko

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2018/2019. година

Више

Slide 1

Slide 1 Грађевински факултет Универзитета у Београду МОСТОВИ Субструктура моста Вежбе 4 Програм предмета Датум бч. Предавања бч. Вежбе 1 22.02. 4 Уводно предавање - 2 01.03. 3 Дефиниције, системи, распони и материјали

Више

СТРАХИЊА РАДИЋ КЛАСИФИКАЦИJА ИЗОМЕТРИJА И СЛИЧНОСТИ Према књизи [1], свака изометриjа σ се може представити ком позици - jом неке транслациjе за векто

СТРАХИЊА РАДИЋ КЛАСИФИКАЦИJА ИЗОМЕТРИJА И СЛИЧНОСТИ Према књизи [1], свака изометриjа σ се може представити ком позици - jом неке транслациjе за векто СТРАХИЊА РАДИЋ КЛАСИФИКАЦИJА ИЗОМЕТРИJА И СЛИЧНОСТИ Према књизи [1], свака изометриjа σ се може представити ком позици - jом неке транслациjе за вектор a (коjи може бити и дужине нула) и неке изометриjе

Више

НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар Предмет Статус Часови (П + В + Л) Кредити 3.1 Математика 3 O

НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар Предмет Статус Часови (П + В + Л) Кредити 3.1 Математика 3 O НАСТАВНИ ПЛАН ОДСЕКА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 2. година 3. семестар 3.1 Математика 3 O 3+3+0 6 3.2 Теорија електричних кола O 3+2+0 6 3.3 Основи електронике O 3+2+1 6 3.4 Програмирање

Више

Z-16-45

Z-16-45 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 181-668 На основу

Више

Z-16-48

Z-16-48 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 181-668 На основу

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 192. став

Више

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo je PRAVILNIK O BLIŽEM SADRŽAJU AKCIONOG PROGRAMA O

Више

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc Dopunski zadaci za vježbu iz MFII Za treći kolokvij 1. U paralelno strujanje fluida gustoće ρ = 999.8 kg/m viskoznosti μ = 1.1 1 Pa s brzinom v = 1.6 m/s postavljana je ravna ploča duljine =.7 m (u smjeru

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske optike (lom i refleksija svjetlosti). Određivanje žarišne daljine tanke leće Besselovom metodom. Teorijski dio Zrcala i leće su objekti

Више

Испитни задаци - Задатак 1 Задатак 1 (23. септембар 2012.) а) Статичком методом конструисати утицајне линије за силе у штаповима V b и D 4. б) Одредит

Испитни задаци - Задатак 1 Задатак 1 (23. септембар 2012.) а) Статичком методом конструисати утицајне линије за силе у штаповима V b и D 4. б) Одредит Испитни задаци - Задатак 1 Задатак 1 (23. септембар 2012.) а) Статичком методом конструисати утицајне линије за силе у штаповима V b и D 4. б) Одредити max D 4 услед задатог покретног система концентрисаних

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Интернет Интернет је најпознатија и највећа светска мрежа која повезује рачунаре и рачунарске мреже у једну мрежу, у циљу сарадње и преноса информација употребом заједничких стандарда. INTERnational

Више

Z

Z РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, пошт. преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011)

Више

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc

Microsoft Word - Elektrijada_2008.doc I област. У колу сталне струје са слике познато је: а) када је E, E = и E = укупна снага 3 отпорника је P = W, б) када је E =, E и E = укупна снага отпорника је P = 4 W и 3 в) када је E =, E = и E укупна

Више

M-3-643

M-3-643 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 328-2736, телефакс: (011) 2181-668 На

Више

Правилник о допуни Правилника о усклађеним износима накнаде за управљање посебним токовима отпада Члан 1. У Правилнику о усклађеним износима накнаде з

Правилник о допуни Правилника о усклађеним износима накнаде за управљање посебним токовима отпада Члан 1. У Правилнику о усклађеним износима накнаде з Правилник о допуни Правилника о усклађеним износима накнаде за управљање себним токовима отпада Члан 1. У Правилнику о усклађеним износима накнаде за управљање себним токовима отпада ( Службени гласник

Више

REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA SKUPŠTINA Materijal za sjednicu PRIJEDLOG PROGRAMA SUFINANCIRANJA DRŽAVNE IZMJERE I KATASTRA NEKRETNINA

REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA SKUPŠTINA Materijal za sjednicu PRIJEDLOG PROGRAMA SUFINANCIRANJA DRŽAVNE IZMJERE I KATASTRA NEKRETNINA REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA SKUPŠTINA Materijal za sjednicu PRIJEDLOG PROGRAMA SUFINANCIRANJA DRŽAVNE IZMJERE I KATASTRA NEKRETNINA NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE

Више

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukture koja ima za cilj snimanje i prenos signala preko

Више

Landek [Compatibility Mode]

Landek [Compatibility Mode] DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA Gruška 20 / 10 000 Zagreb Zakonska regulativa povezana s odobrenjima snimanja iz zraka za dronove, zrakoplove i satelite u Republici Hrvatskoj Dr. sc. Ivan Landek, dipl.ing.geod.

Више

Geometrija molekula

Geometrija molekula Geometrija molekula Oblik molekula predstavlja trodimenzionalni raspored atoma u okviru molekula. Geometrija molekula je veoma važan faktor koji određuje fizička i hemijska svojstva nekog jedinjenja, kao

Више

1. GRUPA Pismeni ispit iz MATEMATIKE Prezime i ime broj indeksa 1. (15 poena) Rexiti matriqnu jednaqinu 3XB T + XA = B, pri qemu

1. GRUPA Pismeni ispit iz MATEMATIKE Prezime i ime broj indeksa 1. (15 poena) Rexiti matriqnu jednaqinu 3XB T + XA = B, pri qemu 1. GRUPA Pismeni ispit iz MATEMATIKE 1 0.0.01. Prezime i ime broj indeksa 1. (15 poena) Rexiti matriqnu jednaqinu XB T + XA = B, 1 4 pri qemu je A = 6 9 i B = 1 1 0 1 1. 4 4 4 8 1. Data je prava q : {

Више

Slide 1

Slide 1 Mjerenja kvaliteta servisa mobilnih mreža u Crnoj Gori Ivan Vujović menadžer za kontrolu i monitoring RF spektra 1 Radio-frekvencijskim spektrom, kao ograničenim prirodnim resursom države Crne Gore, upravlja

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 192. став

Више

Благоја Паровића Београд, Србија Тел: 011/ Факс:011/ Измене ФИНА правила

Благоја Паровића Београд, Србија Тел: 011/ Факс:011/ Измене ФИНА правила Измене ФИНА правила пливања Објашњења (верзија 07.09.2017.) Измене ФИНА правила пливања SW 1.2.2 Када не постоји опрема за аутоматско мерење, њу замењује главни мерилац времена, три (3) један (1) мериоца

Више

6-8. ČAS Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije,. Takođe

6-8. ČAS Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije,. Takođe 6-8. ČAS Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije,. Takođe, očekuje se da su koordinate celobrojne. U slučaju

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МОБИЛНЕ МАШИНЕ II предавање 4.2 \ ослоно-кретни механизми на точковима, кинематика и динамика точка Кинематика точка обимна брзини точка: = t транслаторна брзина точка: = t Услов котрљања точка без проклизавања:

Више

Microsoft Word - Akreditacija 2013

Microsoft Word - Akreditacija 2013 07.10.2017 ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Модул: СВИ Година I Од II до IV Семестар I II IV-VIII Лабораторијски практикум - Увод у рачунарство Алгоритми и програмирање Математика 1 Математика

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 192. став

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 136. став

Више

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET U NIŠU DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZADACI SA REŠENJIMA SA PRIJEMNOG ISPITA IZ MATEMATIKE, JUN Odrediti

PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET U NIŠU DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZADACI SA REŠENJIMA SA PRIJEMNOG ISPITA IZ MATEMATIKE, JUN Odrediti PRIRODNO-MATEMATIČKI FAKULTET U NIŠU DEPARTMAN ZA MATEMATIKU I INFORMATIKU ZADACI SA REŠENJIMA SA PRIJEMNOG ISPITA IZ MATEMATIKE, JUN 0. Odrediti moduo kompleksnog broja Rešenje: Uočimo da važi z = + i00

Више

Microsoft Word - Akreditacija 2013

Microsoft Word - Akreditacija 2013 ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Модул: СВИ Година I Од II до IV Семестар I II IV-VII 18.09.2017 Алгоритми и програмирање 19.09.2017 Математика 1 20.09.2017 Математика 2 21.09.2017 Увод у

Више

Microsoft Word - Akreditacija 2013

Microsoft Word - Akreditacija 2013 ИСПИТНИ РОК: СЕПТЕМБАР 2018/2019 ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Модул: СВИ Година I Од II до IV Семестар I II IV-VII Лабораторијски практикум Физика Лабораторијски практикум - Увод у рачунарство

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation 3 Predavanje 3 Mart 2017. FAKULTET ZAŠTITE NA RADU U NIŠU Predavanje 3. 1 Prof. dr Milan Đ. Blagojević 3 Faze razvoja požara, razvoj u zatvorenom prostoru Mart 2017. FAKULTET ZAŠTITE NA RADU U NIŠU Predavanje

Више

Satnica.xlsx

Satnica.xlsx ПОНЕДЕЉАК 01.07.2019 А1 А2 2Б 2Б Математика 2 Математика 2 64 46 Дискретна математика Дискретна математика 50 40 2Б Математика 2 40 Дискретна математика 13 Б-РИИ Дискретна математика 6 2М-УПС Рачунарски

Више

Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica

Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije m n, b Z m, c Z n. Takođe, očekuje se da

Више

Microsoft PowerPoint - predavanje_sile_primena_2013

Microsoft PowerPoint - predavanje_sile_primena_2013 Примене Њутнових закона Претпоставке Објекти представљени материјалном тачком занемарите ротацију (за сада) Масе конопаца су занемариве Заинтересовани смо само за силе које делују на објекат можемо да

Више

Microsoft Word - Akreditacija 2013

Microsoft Word - Akreditacija 2013 ИСПИТНИ РОК: ОКТОБАР 2 2017/2018 ОСНОВНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Модул: СВИ Година I Од II до IV Семестар I II IV-VIII Лабораторијски практикум - Алгоритми и програмирање Лабораторијски практикум

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2015/

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2015/ Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2015/2016. година УПУТСТВО ЗА РАД Тест који треба да решиш

Више

Матрична анализа конструкција

Матрична анализа конструкција . 5 ПРИМЕР На слици. је приказан носач који је састављен од три штапа. Хоризонтални штапови су константног попречног пресека b/h=./.5 m, док је коси штап са линеарном променом висине. Одредити силе на

Више

Analiticka geometrija

Analiticka geometrija Analitička geometrija Predavanje 8 Vektori u prostoru. Skalarni proizvod vektora Novi Sad, 2018. Milica Žigić (PMF, UNS 2018) Analitička geometrija predavanje 8 1 / 11 Vektori u prostoru i pravougli koordinatni

Више

AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i

AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i za generisanje željenih izlaznih signala (slika 1).

Више