MEDIJI O ZDRAVSTVU četvrtak, 24.januar 2019.godine DANAS: Pacijenti u Srbiji u proseku provedu osam dana u bolničkom lečenju RTS: U Srbiji nema epidem

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "MEDIJI O ZDRAVSTVU četvrtak, 24.januar 2019.godine DANAS: Pacijenti u Srbiji u proseku provedu osam dana u bolničkom lečenju RTS: U Srbiji nema epidem"

Транскрипт

1 MEDIJI O ZDRAVSTVU četvrtak, 24.januar 2019.godine DANAS: Pacijenti u Srbiji u proseku provedu osam dana u bolničkom lečenju RTS: U Srbiji nema epidemije gripa BLIC: INCIDENT U TIRŠOVOJ Žena u petom mesecu trudnoće počupala i UDARILA DOKTORKU u lice RTV: Koliko često se zloupotrebljavaju bolovanja? DNEVNIK: Ortopedske operacije i uklanjanje katarakte čeka skoro građana DNEVNIK: Za dan 430 preventivnih pregleda VEČERNJE NOVOSTI: NOVA LISTA ZANIMANjA: Zaboravljeni u šifrarniku radnih mesta VEČERNJE NOVOSTI: Kraljevo: Prilaz bolnici prvi prioritet KURIR: TEŠKOĆE BUBREŽNIH BOLESNIKA: Pacijente nema ko da preveze na dijalizu ***DOM ZDRAVLJA NOVI SAD- OBELEŽAVANJE EVROPSKE NEDELJE PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

2 Pacijenti u Srbiji u proseku provedu osam dana u bolničkom lečenju Iako je svima dobro poznato da je bolje sprečiti nego lečiti, podaci o kvalitetu zdravstvene zaštite o tome da je od ukupnog broja pregleda kod lekara u zdravstvenim ustanovama u Srbiji svega 3,5 do osam odsto preventivnih govore drugačije. Ovaj procenat preventivnih pregleda kod lekara u odnosu na ukupan broj pregleda, prema podacima Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, ne pokazuje značajna odstupanja u odnosu na ranije. Dnevni list Danas je na osnovu Zakona o o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pitao Institut Batut i kakav je odnos broja uputa za specijalističke preglede u odnosu na ukupan broj pregleda. Prosečna vrednost ovog pokazatelja u službama opšte medicine u domovima zdravlja u Srbiji je 21,8 uputa na 100 poseta. U poređenju sa prethodnom godinom je u porastu jer je tada bilo 19,6 uputa na 100 poseta. Ovaj pokazatelj ukazuje na lekara opšte prakse kao na čuvara kapije za ulaz u zdravstveni sistem, što je pozitivno kada je u pitanju korišćenje primarne zdravstvene zaštite napominju u Institutu za javno zdravlje. Najveći broj specijalističkih konsultacija imali su lekari Podunavskog okruga 32,2, a najmanje lekari Sremskog okruga, gde je u proseku dato 6,5 uputa na 100 pregleda. Kada se gleda pojedinačno, odnosno po određenim granama, u pedijatriji prosečan broj uputa na 100 poseta je 11,5, dok je odnos uputa za specijalistu i opštih pregleda u ginekologiji 10,1 uput na 100 pregleda. I ovaj poslednji podatak je, kako tvrde u Batutu, za nijansu bolji od onog koji je zabeležen godinu dana ranije kada je u proseku bilo 9,2 uputa na 100 pregleda. Kada se radi o ginekološkim pregledima, procenat preventivnih u odnosu na ukupan broj je mnogo veći u odnosu na opšti prosek.

3 Broj preventivnih pregleda prosečno u Srbiji u ginekologiji je 42,2 odsto. Osim toga, procenat žena koje su upućene na ciljani pregled radi otkrivanja raka grlića materice je 15,8 odsto i za 1,2 odsto je više u odnosu na prethodni period ističu u Batutu. Procenat žena starosti od 45 do 69 godina koje su upućene na mamograf je 11,4 odsto. Podaci o kvalitetu zdravstvene zaštite pokazuju i da u Srbiji pacijenti provedu prosečno osam dana u bolničkom lečenju, odnosno 6,1 dan je prosek u opštim bolnicama (2016. to je bilo 6,3 dana), a šest dana je u proseku dužina leženja u kliničko-bolničkim centrima. U kliničkim centrima dužina lečenja iznosi 7,3 dana (u bilo 7,8), a u Batutu napominju da prosečna dužina ležanja u bolnicama pokazuje trend smanjenja, posebno u ustanovama za kratkotrajnu hospitalizaciju. Jedan od pokazatelja kojim se meri kvalitet zdravstva tiče se i broja zdravstvenih radnika sa kojim naš sistem raspolaže. S obzirom na to da je poslednjih godina primetan trend odlaska lekara i medicinskih sestara u inostranstvo zarad posla od Batuta smo zatražili i podatke o tome koliko je medicinskih sestara po bolničkoj postelji kao i koliko pacijenata hirurzi godišnje operišu. Prosečno je tokom bila jedna sestra na jednu postelju u svim bolnicama, a kreće se od jedne sestre na tri kreveta u Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KC Srbije do tri sestre na jednu zauzetu postelju u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. Prosečan broj operisanih pacijenata u opštoj i regionalnoj i lokalnoj anesteziji po hirurgu je 121 za sve bolnice navode u Batutu. U Institutu za javno zdravlje za Danas kažu da je rađeno i istraživanje o profesionalnom zadovoljstvu zdravstvenih radnika koje je pokazalo da je broj onih koji su veoma zadovoljni poslom porastao u za dva procentna poena u odnosu na S druge strane, procenat indiferentnih i nezadovoljnih poslom nešto je manji bio nego ranije, što, kako kažu u Batutu, dovodi do zaključka da su radnici u zdravstvu te bili zadovoljniji poslom nego godinu dana ranije. Najzadovoljniji su zaposleni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Na primarnom nivou zadovoljstvo zaposlenih je veće nego po svim aspektima u sekundarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti ističu u Batutu.

4 Sudeći prema podacima zadovoljnija je bila i druga strana odnosno pacijenti jer su u odnosu na godinu ranije imali 132 prigovora manje. Prema podacima iz 100 zdravstvenih ustanova, koliko ih je dostavilo podatke Institutu, u podneto je prigovora. Petina svih prigovora (21,1 odsto) odnosi se na prava pacijenata, najviše primedbi bilo je na postupak zdravstvenih radnika, a odmah iza ova dva su i refundacija i vreme čekanja. U Srbiji nema epidemije gripa Sezona gripa je u toku, ali epidemije nema, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" i ističe da je ove godine, u odnosu na poslednjih 10 godina, najbolji odaziv građana na vakcinaciju. "Broj obolelih je u skladu sa očekivanim brojem za ovo doba godine i daleko ispod epidemijskog praga. Mi sada imamo nizak stepen virusa, sve u skladu sa očekivanjima za sezonu gripa", rekla je Tanjugu Darija Kisić Tepavčević. Od početka sezone u Srbiji je od posledica izazvanih gripom umrlo dvoje ljudi. "Radi se o osobama koje su imale hronične infekcije i koje su pod većim rizikom za nastanak različitih komplikacija", objasnila je Kisić Tepavčević. Radi se virusima tima A, upravo onim virusima za koje se očekivalo da će da budu prisutni u ovoj sezoni i oni se "nalaze u sastavu ovogodišnje vakcine". Iako je potvrđeno da do kulminacije gripa neće doći, najugroženiji su kao i uvek hronični bolesnici i starije osobe sa slabim imunitetom.

5 "Lekara najviše posećuje najmlađi uzrast, deca do četiri godine. To je zato što su roditelji najsavesniji što se tiče zdravlja njihove dece i najčešće se javljaju pedijatru, pa su u ovoj grupi najviše beleže respiratorne infekcije koje se povezuju sa gripom", rekla je epidemiolog Kisić. Odrasli se sa takvim simptomima ređe javljaju lekaru, kažu u "Batutu", i ističu da je ove godine u odnosu na poslednjih 10 godina najbolji odaziv građana na vakcinaciju protiv gripa. Postoji dovoljan broj vakcina za one koji se nisu vakcinisali i one se, prema potrebi, ravnomerno raspoređuju po zdravstvenim ustanovama. INCIDENT U TIRŠOVOJ Žena u petom mesecu trudnoće počupala i UDARILA DOKTORKU u lice U Dečijoj bolnici u Tiršovoj danas je došlo do ozbiljnog incidenta kada je Svetlana J. (23) počupala i pesnicom udarila u lice doktorku Dušicu K. Da je do neprijatne situacije došlo potvrdili su za "Blic" iz ove klinike. - Incident koji se desio na Univerzitetskoj dečjoj klinici jeste fizički napad na doktorku. Na osnovu internih procedura klinike prijavljen je i evidentiran kao neželjeni događaj. Kao takav će po daljoj zvaničnoj proceduri biti razmatran u okviru Komisije za unapređenje kvaliteta rada Univerzitetske dečje klinike. Komisija je sazvana po hitnom postupku i imaće sastanak u najkraćem roku kako bi razmotrila slucaj" - kažu za "Blic" iz uprave Univerzitetske dečje klinike. Incidentu je, kako prenosi "Pink", prethodio jučerašnji dolazak u bolnicu Svetlane J. koja je u petom mesecu trudnoće. Ona je dovela jednogodišnje dete na pregled zbog visoke temperature, ali joj je doktorka saopštila da moraju da se urade još neke analize. Međutim, Svetlana je, kako tvrde u Tiršovoj, posle relativno dužeg čekanja samovoljno napustila bonicu i vratila se kući.

6 Jutros je Svetlana ponovo dovela dete koje je i dalje imalo visoku temperaturu. Ženu i dete primila je druga lekarka. Tokom razgovora sa pacijentom bila je prisutna i doktorka Dušica K. koja je bila upoznata sa jučerašnjim slučajem i koleginici je rekla da je "trudnica se detetom samovoljno otišla kući". Svetlana je odreagovala i fizički je napala, ali su se strasti brzo smirile. Ona je zatim primljenja je sa detetom na bolničko lečenje, dok doktorka nije imala vidljivih povreda. Javni tužilac se izjasnio da o svemu bude obavešten nadležni sudija za prekršaje. SOMBOR - Koliko često se zloupotrebljavaju bolovanja? Bolovanje u trajanju do 30 dana otvara izabrani lekar ukoliko može sam da postavi dijagnozu, a ako lečenje traje duže od 30 dana pacijent ide pred lekarsku komisiju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, gde se uzimaju i mišljenja lekara specijalista. Koliko se često otvaraju bolovanja i da li ima zloupotreba bolovanja, tema je koju smo istraživali u Somboru. Dok većina pacijenata bolovanje uzima samo kada je to neophodno, ima i onih koji umeju vešto da zamaskiraju prisustvo bolesti, kako bi dane bolovanja iskoristili u neke druge svrhe. Sa druge strane, pojedini zaposleni kažu da kada su bolesni ne uzimaju bolovanje, kako zbog činjenice da im je plata tada manja za 35 odsto, tako i zbog straha od gubitka posla. Upravo iz straha nisu želeli ni pred našu kameru, a stariji sugrađani kažu da se u njihovo vreme daleko manje išlo na bolovanje.

7 Zakon o radu daje mogućnost poslodavcu da izvrši proveru bolovanja, a iako ima onih koji pribegavaju takvim merama, poslodavci koji imaju poverenja u svoje radnike, ipak su u većini. "Imam poverenja, jer ni sam za 20 godina nisam ni ejdnom koristio bolovanje. Verujem da se bolovanje koristi samo kada je bolest u pitanju, jer ne verujem da ima mesta za manevrisanje kada je zdravstvo u pitanju što se bolovanja tiče", rekao je Čedo Pekez, poslodavac iz Sombora. U Domu zdravlja Sombor navode da su bolovanja uglavnom sezonskog karaktera, te da se godišnje oko pacijenata upućuje na lekarsku komisiju. "Nekada imamo slučaj da pacijenti traže bolovanje, a da to njegovo zdravstveno stanje ne zahteva, a onda bude situacija u kojima se dolazi i do sukoba sa pacijentima. Ima pacijenata koji imaju svoje viđenje svog zdravstvenog stanja, a lekar pokušava samo da bude objektivan", rekla je dr Emeše Uri, direktorica Doma zdravlja Sombor. U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje Filijali Sombor, ističu da mesečno bude oko 500 bolovanja koje odobri lekarska komisija na period preko 30 dana. "Najviše vodimo trudnička bolovanja, a to je slučaj od kada država refundira do 100 odsto zarade za održavanje trudnoće, zatim povrede i maligna oboljenja. Povećava se broj trudničkih bolovanja, jer im se 100 odsto refundira plata, što mi svakako podržavamo", rekao je Goran Bulajić, v.d. direktor Filijala Sombor- Republički fond za zdravstveno osiguranje. U RFZO-u napominju da je prošle godine za naknadu zarade za vreme bolovanja isplaćeno dinara, od čega trudnicama miliona. Ortopedske operacije i uklanjanje katarakte čeka skoro građana Na listama čekanja za zdravstvene usluge u Srbiji u utorak je bilo pacijenata, a u odnosu na dan ranije lista je smanjena za 71 osobu, pokazuju podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

8 Od tog broja, više od dve trećine građana čeka na operacije katarakte i ugradnju endoproteze kolena i kuka, čak osobe. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da bi do kraja godine najveći deo lista čekanja za ortopedske i operacije katarakte trebalo da bude ukinut, a druge liste da budu drastično smanjene. - Operaciju katarakte čekaju četiri osobe, operaciju katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva pacijenta, ugradnju intraokularnog sočiva četiri osobe, rekonstrukciju ligamenata kolena dve osobe, ugradnju endoproteze kolena obolelih i ugradnju endoproteze kuka osoba - pokazuju podaci RFZO. Lista čekanja postoji i za CT preglede i to za pregled abdomena i male karlice 1.040, pregled glave 1.742, glave i vrata 65, grudnog koša i kičmenog stuba 182 pacijenata. Na hiruršku revaskularizaciju miokarda 835 osba, za kateterizaciju srca 674, a za koronarografiju srca pacijenata. Na preglede magnetnom rezonancom čeka bezmalo pacijenata i to za pregled abdomena 729 osoba, pregled dojki 141, pregled glave 3.770, kičmenog stuba 3.703, pregled male karlice 792 i za pregled muskuloskeletnog sistema 670 građana. Ugradnju endovaskularnih proteza čeka 10osba, nehiruršku revaskularizaciju miokarda 523, ugradnju kardioverter defibrilatora 326, ugradnju trajnog veštačkog vodiča srca 332, ugradnju vaskularnih gaftova od veštačkog materijala 328 i za ugradnju veštačkih valvula pacijent. Od početka godine do danas usluge je dobilo pacijenata s liste čekanja i osoba koje nisu bile na listama čekanja, a s lista je izbrisano građana. Ministar Lončar rekao je u ponedeljak da je po prvi put urađena najdetaljnija analiza lista čekanja i uzeti su obzir svi parametri koje utiču na listu čekanja, od kapaciteta bolnice, operacionih sala, intenzivne nege, bolesničkih soba, broja lekara, specijalista koji rade operacije, medicinskih sestara, aneste- ziologa, materijala. Zaključak je da u najvećem delu bolnica u unutrašnjosti Srbije ne bi trebalo da postoje liste čekanja, kada je reč o ortopedskim i operacijama katarakte i u ovoj godini broj tih operacija trebalo bi da bude povećan najmanje za 80 odsto. Svaka bolnica dobila je napismeno šta i koliko operacija mora da uradi u narednom periodu. Nema dovoljno hirurga Dr Stojković je naglasio da Srbija ukupno nema dovoljno hirurga ni u državnim ni u privatnim ustanovama koji su kompetentni da bez mnogo komplikacija rade veliki obim operacija. - To je veliki problem, jer se mora obučiti u nekom roku od dve dotri godine veliki broj mladih ljudi, moraju se zaposliti mlađi ljudi koji će ući u tu obuku i to je suštinski na dugi rok najvažnije rešenje - zaključio je Stojković. - Na nedeljnom nivou ćemo pratiti kako se to odvija i kako teče plan koji smo zamislili da uradimo - najavio je ministar. Direktor Očne klinike Kliničkog centra Srbije, profesor Milenko Stojković rekao je za RTS da se u toj ustanovi izvrši između četvrtine i trećine svih operacija katarakte koje se rade u državnim ustanovama,

9 kao i da bi trebalo da operišu oko deset odsto svih operacija u Srbiji, a sve ostalo bi trebalo da se radi u malim centrima u unutrašnjosti. Direktor Klinike za ortopediju Niš dr Zoran Golubović, takođe za RTS, naveo je da se kod njih za operaciju kuka i kolena čeka oko šest meseci, što je optimalno, a trenutno na listi imaju oko 630 pacijenata. Ukazao je na to da izvrše više od operacija godišnje, kao i da je na sastanku sa ministrom u utorak napravljen plan da se što više pacijanata u što kraćem obimu operiše i da se na taj način liste čekanja izbrišu. Ministarstvo je već postiglo smanjenje svih lista čekanja pomoću nekih administrativnih načina objedinjavanja svih lista čekanja, dodao je Stojković i istakao da je sada neophodno povećanje ukupnog obima posla. Naglasio je da je na sastanku sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, na predlog Stručne komisije za ortopediju i Stručne komisije za oftalmologiju, dogovoreno da bude nametnuto planiranje po nekom optimalnom broju operacija po hirurgu. - Činjenica da je ovo drugačiji pristup, jer imali smo tragične disproporcije po kojima nekolicina naših lekara sa klinike operiše više nego čak i pojedine cele univerzitetske klinike. Sama jedna osoba operiše toliko, a na nekim mestima se radi jedna operacija godišnje, u manjim centrima, regionalnim bolnicama na očnim odeljenjima - kazo je Stojković, koji smatra da je uključivanje privatnika za operaciju katarakte dosta smanjilo liste čekanja, za nekih od do pacijanata. - To je dobro, država troši veoma male pare oko 270 evra po pacijentu za tu operaciju to je najniža cena koju možete da zamislite u Evropi, a ipak se ti ljudi operišu i to relativno kvalitetno, tako da možemo da kažemo da je to uspeh - ističe Stojković. Za dan 430 preventivnih pregleda DEBELjAČA: Dom zdravlja Kovačica organizovao je u Zdravstvenoj stanici Debeljača besplatne preventivne preglede, za koje su građani pokazali veliko interesovanje. Ekipa zdravstvenih radnika je u Debeljači za jedan dan kod pedesetak pacijenata izvršila je čak 430 pregleda.

10 Preventivni pregledi su obuhvatili merenje krvnog pritiska i šećera, triglicerida i holesterola u krvi. Obavljano je merenje visine i težine pacijenata i izračunavao procenat telesne uhranjenosti. Osobe starosti od 50 do 74 godine mogle su doneti uzorak stolice na analizu kako bi se utvrdilo da li postoji okultno krvarenje, rađeni su i EKG pregledi uz savet specijaliste interne medicine. Prema rečima lekara u Debeljači je povišen krvni pritisak vodeći uzrok oboljenja iz kojih proističu i druge kardiovaskularne bolesti, a zastupljene su bolesti metabolizma, najviše poremećaji metabolizma masti. Specijalista interne medicine dr Predrag Vitomirov kaže da je najizraženije povećanje holesterola i triglicerida, a da prednjači i povišen šećer u krvi. - Ovi preventivni pregledi su dobri. Dobijamo brze odgovore šta se događa sa narodom na ovom terenu i imamo mogućnost da brzo reagujemo, da ih lečimo na adekvatan način, neke savetom, a neke najozbiljnijom terapijom. Dešava se da dijabetes nastane ko zna kad, ali tek se otkriva prilikom ovakvih preventivnih pregleda. Neki pacijenti će koristiti dijetu, neki će dobiti oralne lekove, ali ima i onih kojima je preporučen hitan odlazak u internističku ambulantu radu uvođenja insulina - kaže dr Vitomirov. Za pregled u internističkoj ambulanti pregledi se zakazuju preko elektronskog kartona i lekara opšte medicine, ali dr Vitomirov napominje da procedura zakazivanja elektronskim putem nije komplikovana. Međutim, dešava se da pacijenti još uvek dolaze i bez zakazivanja, a bez obzira na te okolnosti nije bilo vraćanja, jer termina za preglede ima i nema čekanja na preglede. Akcija preventivnih pregleda na području kovačičke opštine se nastavlja. Za 2. februar zakazana je akcija preventivnih ginekoloških pregleda u Domu zdravlja u Kovačici, a 8. februara u Kovačici će biti akcija istovetna ovoj koja je sprovedena u Debeljači. NOVA LISTA ZANIMANjA: Zaboravljeni u šifrarniku radnih mesta Na novoj listi zanimanja ima žonglera, ali ne i oralnih higijeničara. Sa trogodišnjim studijama ne mogu da se zaposle u struci

11 MEĐU profesijom, uvedenom sa novim šifrarnikom srpskih zanimanja koji je stupio na snagu 1. januara, nisu se našli oralni higijeničari, iako su svuda u svetu nezamenljivi deo stomatološkog tima i obavezna stepenica pre odlaska kod zubara, kaže Lidija Kruškonja. Kao oralni higijeničar "kog šifrarnik ne prepoznaje", ona je uvela pranje zuba u dečje vrtiće, ima svoju TV emisiju o stomatološkoj preventivi i dobitnik je nagrade Srpskog lekarskog društva. Za razliku od njene profesije, u šifrarniku su se našla neka nesvakidašnja zanimanja, kao što su čuvar plaže, ukrotitelj konja, uzgajivač svilene bube, disk-džokej ili žongler. Odsek za oralne higijeničare uveden je na Stomatološkom fakultetu u Beogradu posle bolonjske reforme, godine, i do sada je iškolovano pet generacija studenata. U pitanju su uglavnom zaposleni u stomatologiji, koji su se uz rad doškolovavali i za to izdvojili veliki novac. Njima na diplomama danas piše "oralni higijeničar", završili su trogodišnje studije, a s tim ne mogu da se zaposle u struci. S druge strane, šifrarnik priznaje više medicinske sestre, za koje škola od ne postoji, jer se upravo školuju na ovom odseku kao oralni higijeničari. - Oralni higijeničari zaduženi su za vaspitni rad, zalivanje fisura, profilaktičke mere, uklanjanje naslaga i kamenca, sprečavanje paradontoze, rad sa trudnicama u cilju unapređenja oralnog zdravlja i njih i budućeg deteta, za preventivu od uzrasta beba... Koliko je ovo zanimanje važno u našoj preventivi najbolje govore podaci da svako dete do dve godine u Srbiji ima 35 odsto karijesa u ustima, kao i da je svaka deseta osoba u zemlji bezuba - kaže Kruškonja. Ona dodaje da zemlja koja izdvaja ogroman novac za lečenje stomatoloških oboljenja ne bi trebalo sebi da dozvoli luksuz da ukine zanimanje koje se bavi preventivom i samim tim štedi novac državnoj kasi. Naime, posle maligniteta i povreda, zubna oboljenja su na trećem mestu po izdvajanju iz zdravstvenog budžeta. - Neka nas preimenuju u više stomatološke sestre, ali neka nam priznaju višu školu. Apsurdno je da u šifrarniku postoji zanimanje viša sestra kozmetičarskog smera, za koje se očigledno izborio privatni sektor, koji se bavi plastičnim operacijama, a da nema oralnih higijeničara - kaže Kruškonja. Do usvajanja nove liste šifara, u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz godine, koju je odavno progutalo vreme. OD NOTARA DO FRIZERA ZA PSE U NOVOM šifrarniku zanimanja koji će se, kako kažu nadležni, menjati u skladu sa potrebama tržišta, našli su se i kućepazitelji, javni beležnici, izvršitelji, zatim baštovani, sobarice, bebisiterke, ulični pevači i step igrači, stendap komičari, klupske igračice, krupijei, mađioničari, klovnovi i akrobate, zvonari, kobasičari, frizeri za pse, batleri i somelijeri, internet prodavci, ulični distributeri letaka, hostese, bioenergetičari, internet-prodavci...

12 Kraljevo: Prilaz bolnici prvi prioritet Nazire se rešenje dugogodišnjih problema lokalnih zdravstvenih ustanova. Problem je i parkiranje u krugu DZ i OB "Studenica" ZBOG toga što su opšta bolnica "Studenica" i Dom zdravlja u Kraljevu već poduže suočeni sa otežanim saobraćajem i čestim zakrčenjima na jedinom prilazu ovdašnjem medicinskom kompleksu, otvaranje nove pristupne, dvosmerne saobraćajnice iz Ulice heroja Maričića ka Internističkoj bolnici, te proširenje trase iz Jug Bogdanove su označeni kao jedni od prioritetnih infrastrukturnih projekata lokalne samouprave. - Posle mukotrpnog rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, prvu fazu ćemo realizovati tokom ove godine i biće izgrađena pristupna saobraćajnica za sanitetska vozila iz Ulice heroja Maričića, odnosno iz Vojvode Putnika, što bi trebalo da rastereti trenutno jedini prilaz bolničkom kompleksu - kaže direktor ovdašnjeg Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta Aleksandar Nestorović i napominje da će to lokalni budžet koštati 15 miliona dinara. I vršilac dužnosti direktora OB "Studenica" dr Zoran Mrvić veruje da će to olakšati prilaz ustanovi, mada ističa da je neophodno rešiti i višegodišnji problem parkiranja u bolničkom krugu. - Otkad je uvedeno SMS plaćanje parkinga u gradu, naše dvorište je i bukvalno postalo svojevrsno utočište za sve one koji žele da besplatno ostave svoja vozila. Nažalost, to znatno otežava prilaz svima, a posebno pacijentima kojima je neophodna hitna medicinska pomoć - zaključuje dr Mrvić. CILj - S OBZIROM na to da nam je osnovni zadatak spasavnje ljudskih života, izgadnja dvosmernog prilaza će našoj Hitnoj službi omogućiti da bude još brža i efikasnija, što će u konačnom zbiru i kvalitet primarne zdravstvene zaštite u našoj ustanovi podići na viši nivo - kaže direktor Doma zdravlja u Kraljevu dr Mirjana Krčevinac.

13 TEŠKOĆE BUBREŽNIH BOLESNIKA: Pacijente nema ko da preveze na dijalizu Najtužnije je to što domovi zdravlja imaju dovoljno opremljenih vozila koja tokom druge smene niko ne koristi, jer nema vozača, kaže Zoran Pavlović iz Beograda Zoran Pavlović (57) iz Beograd tri puta nedeljno mora na dijalizu, jer su mu lekari ustanovili hroničnu terminalnu bubrežnu slabost, ali pored sve muke, kako kaže, mora sam da brine o prevozu do bolnice u kojoj bi mu bila urađena ova procedura, a nažalost nije jedini. Prema Pavlovićevim rečima, beogradski Dom zdravlja "Vračar", kome on pripada, dužan je da svoje pacijente odveze u najbliži dijalizni centar, ali nema dovoljno sredstava i vozača da to uradi. - Zbog toga često kasnim i po sat i po. Nakon svake dijalize izmučen ležim na klupi po bolničkim hodnicima i u nehumanim uslovima čekam transport. I nisam jedini. Pacijenti imaju zakazane termine tokom celog dana, a prevoz imamo samo od sedam do 14 časova, ostale preuzima Hitna pomoć. Zbog obima posla, oni nisu u stanju da svakog pacijenta prevezu na vreme. Najtužnije je to što domovi zdravlja imaju dovoljno opremljenih vozila koja tokom druge smene niko ne koristi, jer nema vozača - kaže Pavlović za Kurir. Bubrežni bolesnik, Beograđanin Boško O., tvrdi da ima sličan problem s prevozom na dijalizu, kao i da se više puta žalio, ali da nije pronađeno trajno rešenje. - Srčani sam i bubrežni bolesnik, pa sam molio za neki auto koji ima bar pristojno grejanje. Stave nas u kombi gde se držimo jednom rukom, a druga nam je neupotrebljiva, vraćamo se kući s flasterima da ne bismo prokrvarili... Vrata ne dihtuju, sama se otvaraju. Pre podne pošalju dobar auto, ali po podne je strašno, ne smem da sednem u ta njihova kola. Ne krivim šofere, šta dobiju, to i voze - kaže Boško O. U dijalizni centar u Kruševcu ide ceo Rasinski okrug, a organizacija prevoza je loša, tvrdi pacijent Dejan Jakovljević (48) iz Aleksandrovca. - Prema zakonu, imamo pravo na pokrivene putne troškove. Ali treba prvo podneti zahtev komisiji, a on se svake godine odbija. Jedini idem kolima iz Aleksandrovca u Kruševac, drugi stariji ljudi moraju sanitetom. Sanitet ide po selima, skuplja od kuće do kuće. Ako treba pola sata kolima do Kruševca,

14 sanitetom mi treba preko dva sata. Tražimo da nam plate bar polovinu troškova, jednu autobusku kartu do Kruševca, šta je 300 dinara - kaže Jakovljević. U Prijepolju i Novoj Varoši pojedini pacijenti takođe tvrde da na prevoz čekaju i po nekoliko sati, jer prevoz pacijenata uglavnom obavlja samo jedan vozač. Gordana Todić, potpredsednica Saveza bubrežnih invalida, kaže za Kurir da u Beogradu uglavnom nema problema s prevozom na dijalizu. - Ako ima problema, to je u unutrašnjosti. Sve zavisi kakav je pacijent. Ako pacijent ne može sam da se kreće, to niko neće da radi, jedino Hitna pomoć. Domovi zdravlja prevoze pacijente koji mogu sami da se kreću, bez tuđe pomoći - rekla je Todićeva. Iz ministarstva zdravlja su rekli za Kurir da će uputiti inspekciju kako bi utvrdili navode koje smo im dostavili, jer njima takvi slučajevi nisu prijavljeni. DZ "Vračar": Nije tačno! Direktor Doma zdravlja "Vračar" Miroslav Dmitrović tvrdi da nisu tačni navodi da nema dovoljno sredstava da se obezbedi prevoz pacijentima na dijalizu. - Prevoz se na isti način obavlja već duže od 10 godina. Pacijenti koji u popodnevnim časovima imaju zakazane termine za dijalizu ostvaruju prevoz preko Hitne pomoći. Dosad nije bilo žalbi... Većini i odgovara prepodnevni termin - kaže dr Dmitrović. OBELEŽAVANJE EVROPSKE NEDELJE PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE Povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice od 21. do 27. januara godine obaveštavam Vas da smo organizovali predavanje za zdravstvene radnike naše ustanove, koje će se održati u četvrtak u 13 časova u Velikoj sali upravne zgrade Doma zdravlja Novi Sad Bulevar cara Lazara br. 75. Predavanje će održati dr Tanja Milošević Marjanović, specijalista ginekologije i akušerstva. Istog dana, u 18 časova u Planinarskm domu Železničar na Trgu galerija br. 4 Promotivni centar Doma zdravlja Novi Sad svojim aktivnostima takođe će obeležiti Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice.

15 - pregled šećera iz kapi krvi - merenje visine krvnog pritiska - BMI - edukacija za prepoznavanje faktora rizika za nastanak raka grlića materice - podela zdravstveno promotivnog materijala

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица web: Тел:022/ Тел/Факс:

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица   web:   Тел:022/ Тел/Факс: ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА РАДОМ СЛУЖБИ У КОЈИМА РАДЕ ИЗАБРАНИ ЛЕКАРИ Истраживање је спроведено анонимним анкетирањем корисника у Служби за здравствену заштиту одраслих, Служби за здравствену заштиту деце и

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВАЉЕВО АНАЛИЗА ПОКАЗАТЕЉА КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА КОЛУБАРСКОГ ОКРУГА ЗА ПЕРИОД ЈАНУАР - ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВАЉЕВО АНАЛИЗА ПОКАЗАТЕЉА КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА КОЛУБАРСКОГ ОКРУГА ЗА ПЕРИОД ЈАНУАР - ДЕЦЕМБАР ГОДИНЕ ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВАЉЕВО АНАЛИЗА ПОКАЗАТЕЉА КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА КОЛУБАРСКОГ ОКРУГА ЗА ПЕРИОД ЈАНУАР - ДЕЦЕМБАР 2010. ГОДИНЕ ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА У ПРИАМРНОЈ ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ

Више

ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА ВОЂЕЊА ЛИСТА ЧЕКАЊА

ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА ВОЂЕЊА ЛИСТА ЧЕКАЊА ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА ВОЂЕЊА ЛИСТА ЧЕКАЊА У БОЛНИЦАМА У БЕОГРАДУ ЗА ПЕРИОД 1.1.-31.12. 215. ГОДИНЕ Листе чекања се формирају за оне медицинске процедуре и интервенције за чијим пружањем постоје веће потребе

Више

ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА ВОЂЕЊА ЛИСТА ЧЕКАЊА

ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА ВОЂЕЊА ЛИСТА ЧЕКАЊА ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА ВОЂЕЊА ЛИСТА ЧЕКАЊА Листе се воде за следеће медицинске интервенције и процедуре: 1. Преглед методом компјутеризоване томографије (ЦТ дијагностика ендокранијума и кичменог стуба) 2.

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица web: Тел:022/ Тел/Факс:

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица   web:   Тел:022/ Тел/Факс: ИСПИТИВАЊЕ ЗАДОВОЉСТВА КОРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СРЕМСКОГ ОКРУГА 2011-2015. ГОДИНЕ У циљу унапређења квалитета рада здравствених установа спроводи се испитивање задовољства

Више

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије www.batut.org.rs Истраживање Испитивање је спроведено 3. децембра;

Више

Задовољство запослених у здравстеној заштити у СБО у години ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ У ГОДИНИ

Задовољство запослених у здравстеној заштити у СБО у години ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ У ГОДИНИ ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ У 2011. ГОДИНИ ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА Испитивање задовољства корисника у примарној здравственој заштити спроведено је 5. децембра

Више

3. specijalisticko konsul. Bolnice 2014

3. specijalisticko konsul. Bolnice 2014 ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА РАДА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКО-КОНСУЛТАТИВНИХ СЛУЖБИ УСТАНОВА СТАЦИОНАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ У БЕОГРАДУ ЗА ПЕРИОД 1.1.-31.12.214. ГОДИНЕ У специјалистичко-консултативним службама у болницама

Више

2. Pokazatelji kvaliteta u specijalisticko-konsultativnim sluzbama

2. Pokazatelji kvaliteta u specijalisticko-konsultativnim sluzbama IV ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА РАДА КОНСУЛТАТИВНО - СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ Показатењи квалитета рада специјалистичко консултативне службе (СК служба) праћени су у свим домовима здравња и у ЗЗЗ радника МУП, ЗЗЗ

Више

2. Pokazatelji kvaliteta u specijalisticko-konsultativnim sluzbama

2. Pokazatelji kvaliteta u specijalisticko-konsultativnim sluzbama X ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА РАДА КОНСУЛТАТИВНО СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ Показатељи квалитета рада специјалистичко консултативне службе (СК служба) праћени су у свим домовима здравља и у, ЗЗЗ радника ЖС и. У свим

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE SREMSKA MITROVICA Sremska Mitrovica, avgust godine

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE SREMSKA MITROVICA Sremska Mitrovica, avgust godine SREMSKA MITROVICA Sremska Mitrovica, avgust 2014. godine Istraživanje zadovoljstva korisnika radom izabranih lekara u službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu dece sprovedeno je 25. novembra 2013. godine

Више

3. specijalis. konsul. BOLNICE 2012

3. specijalis. konsul. BOLNICE 2012 ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА РАДА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКО-КОНСУЛТАТИВНИХ СЛУЖБИ УСТАНОВА СТАЦИОНАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ У БЕОГРАДУ ЗА ПЕРИОД 1.1.-31.12.212. ГОДИНЕ У специјалистичко-консултативним службама у болницама

Више

kvalitet INTERNA xls

kvalitet INTERNA xls Стопа леталитета 1 КЦС 5.5 4.5 5.09 4.5 2 КБЦ "Др Д. Мишовић" 9.7 11.7 12.37 6.9 3 КБЦ "Звездара" 4.9 6.3 6.06 6.1 4 КБЦ "Земун" 7.7 7.5 8.14 7.2 5 КБЦ "Бежанијска коса" 8.3 5.9 5.86 5.5 6 Институт за

Више

Кадрови / нормативи у здравству

Кадрови / нормативи у здравству Нормативи кадра и кадровска обезбеђеност Прим. др sc. med. Верица Јовановић Миљан Љубичић Златибор, 27.06.2018 Норма и стандард Норма: Мера феномена генерално прихваћена као идеалан стандард извршења (перформансе),

Више

untitled

untitled ЛЕТАЛИТЕТ У БОЛНИЦАМА У БЕОГРАДУ* (ниво установе) Табела 1 ИСПИСАНИХ БОЛЕСНИКА УМРЛИХ У ТОКУ ПРВИХ 48 САТИ ОД ПРИЈЕМА У БОЛНИЦУ УКУПАН УМРЛИХ СТОПА ЛЕТАЛИТЕТА УМРЛИХ У ТОКУ ПРВИХ 48 САТИ ОД ПРИЈЕМА У БОЛНИЦУ

Више

АНАЛИЗА ПОКАЗАТЕЉА КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СРЕДЊЕБАНАТСКОГ ОКРУГА У ГОДИНИ Унапређење квалитета рада део је свакодневних активн

АНАЛИЗА ПОКАЗАТЕЉА КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СРЕДЊЕБАНАТСКОГ ОКРУГА У ГОДИНИ Унапређење квалитета рада део је свакодневних активн АНАЛИЗА ПОКАЗАТЕЉА КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СРЕДЊЕБАНАТСКОГ ОКРУГА У 2010. ГОДИНИ Унапређење квалитета рада део је свакодневних активности радника запослених у здравству. Здравствене установе

Више

Pokazatelji_kvaliteta_2017

Pokazatelji_kvaliteta_2017 Вредности показатеља квалитета здравствене заштите у Републици Србији за 2017. годину ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА НА ПРИМАРНОМ НИВОУ ЗДРАВСТВЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ Показатељи квалитета који се прате у области здравствене

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica web: Tel:022/ Tel/Faks

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica   web:   Tel:022/ Tel/Faks ANALIZA ZADOVOLJSTVA KORISNIKA ZDRAVSTVENOM ZAŠTITOM Dom zdravlja Šid April 2012. godine SADRŽAJ: Sumarna analiza zadovoljstva korisnika radom službe opšte medicine, pedijatrijske i ginekološke službe...

Више

На основу достављених података из здравствених установа извршена је анализа показатеља квалитета рада за извештајни период јул–децембар 2011

На основу достављених података из  здравствених установа извршена је анализа показатеља квалитета рада за извештајни период јул–децембар 2011 ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВАЉЕВО ИЗВЕШТАЈ О УНАПРЕЂЕЊУ КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА КОЛУБАРСКОГ ОКРУГА У 2015. ГОДИНИ Ваљево ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА РАДА НА ПРИМАРНОМ НИВОУ ЗДРАВСТВЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE Ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica web: Tel:022/ Tel/Faks

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE Ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica   web:   Tel:022/ Tel/Faks АНАЛИЗА КВАЛИТЕТА РАДА ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА СРЕМСКОГ ОКРУГА 2010-2017. г о д и н е Унапређење квалитета рада здравствених установа,односно здравствене заштите,као саставни део свакодневних активности

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул.Стари шор 47, Сремска Митровица web: Teл:022/ Teл/Фakс:0

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул.Стари шор 47, Сремска Митровица   web:   Teл:022/ Teл/Фakс:0 АНАЛИЗА КВАЛИТЕТА РАДА ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА СРЕМСКОГ ОКРУГА 2010-2015. г о д и н е Унапређење квалитета рада здравствених установа,односно здравствене заштите,као саставни део свакодневних активности

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica web: Tel:022/ Tel/Faks

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica   web:   Tel:022/ Tel/Faks ANALIZA ZADOVOLJSTVA KORISNIKA ZDRAVSTVENOM ZAŠTITOM Dom zdravlja Pećinci April 2012. godine SADRŽAJ: Sumarna analiza zadovoljstva korisnika radom službe opšte medicine, pedijatrijske i ginekološke službe.........

Више

Завод за јавно здравље зрењанин

Завод за јавно здравље зрењанин КАПАЦИТЕТИ И КОРИШЋЕЊЕ СТАЦИОНАРА У. ГОДИНИ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ Koришћење стационара. године - компаративна анализа Стационарну здравствену заштиту у Средњебанатском округу пружају:. Општа "Ђорђе

Више

Завод за јавно здравље зрењанин

Завод за јавно здравље зрењанин КАПАЦИТЕТИ И КОРИШЋЕЊЕ СТАЦИОНАРА У 2011. ГОДИНИ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ Стационарну здравствену заштиту у Средњебанатском округу пружају: - Општа болница "Ђорђе Јоановић" Зрењанин - спроводи специјалистичкоконсултативну

Више

На основу достављених података из здравствених установа извршена је анализа показатеља квалитета рада за извештајни период јул–децембар 2011

На основу достављених података из  здравствених установа извршена је анализа показатеља квалитета рада за извештајни период јул–децембар 2011 ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВАЉЕВО ИЗВЕШТАЈ О УНАПРЕЂЕЊУ КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА КОЛУБАРСКОГ ОКРУГА У 2016. ГОДИНИ Ваљево ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА РАДА НА ПРИМАРНОМ НИВОУ ЗДРАВСТВЕНЕ ДЕЛАТНОСТИ

Више

Memo

Memo REPUBLIKA SRBIJA AP VOJVODINA Zavod za javno zdravlje Pančevo Pasterova 2, 26 Pančevo Tel.Fax. 13/322-965, e-mail: info@zjzpa.org.rs CENTAR ZA PROMOCIJU ZDRAVLJA, ZA ANALIZU, PLANIRANJE, ORGANIZACIJU ZDRAVSTVENE

Више

Memo

Memo РЕПУБЛИКА СРБИЈА АП ВОЈВОДИНА Завод за јавно здравље Панчево Пастерова 2, 26000 Панчево Тел.Фаx. 013/322-965, е-маил: инфо@зјзпа.орг.рс ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА, ЗА АНАЛИЗУ, ПЛАНИРАЊЕ, ОРГАНИЗАЦИЈУ

Више

Memo

Memo РЕПУБЛИКА СРБИЈА АП ВОЈВОДИНА Завод за јавно здравље Панчево Пастерова 2, 26000 Панчево Тел.Фаx. 013/322-965, е-маил: инфо@зјзпа.орг.рс ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА, ЗА АНАЛИЗУ, ПЛАНИРАЊЕ, ОРГАНИЗАЦИЈУ

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc На основу члана 142. став 3. Закона о здравственој заштити ("Службени гласник РС ", број 107/05), Министар здравља доноси П Р А В И Л Н И К О УСЛОВИМА И НАЧИНУ УНУТРАШЊЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗДРАВСТВEНИХ УСТАНОВА

Више

-ТЕМЕ ЗА СЕМИНАРСКИ РАД –

-ТЕМЕ ЗА СЕМИНАРСКИ РАД – -ТЕМЕ ЗА СЕМИНАРСКИ РАД 1. Историјски развој комуникације 2. Значај развоја говора за комуникацију 3. Значај развоја писма за комуникацију 4. Значај адекватне комуникације у медицини 5. Асертивност у комуникацији

Више

Microsoft PowerPoint - DZ Mionica prezentacija

Microsoft PowerPoint - DZ Mionica prezentacija Дом Здравља Мионица Акредитација алат за унапређење квалитета рада ОМионици ОСНОВНИ ПОДАЦИ О ОПШТИНИ МИОНИЦА 14 355 становника 329 км² 36 насељених места Просечна старост становника 45 година. Општина

Више

Microsoft Word - Analiza i prikaz pokazatelja kvaliteta u zdravstvenim ustanovama nisavskog i toplickog okruga u godini.d

Microsoft Word - Analiza i prikaz pokazatelja kvaliteta u zdravstvenim ustanovama nisavskog i toplickog okruga u godini.d ANALIZA I PRIKAZ POKAZATELJA KVALITETA U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA NIŠAVSKOG I TOPLIČKOG OKRUGA U 2014. GODINI Podaci o kvalitetu rada zdravstvenih ustanova na Nišavskom i Topličkom okrugu za 2014. godinu

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation УНАПРЕЂЕЊЕ ФИНАНСИРАЊА УСТАНОВА ПРИМАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ ПРИКАЗ НОВЕ КАПИТАЦИОНЕ ФОРМУЛЕ др Мирјана Милошевић др Александра Спасојевић Живковић Драшко Лазовић Министарство здравља Републике Србије

Више

GRADSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA

GRADSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA GRADSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE BEOGRAD, Bulevar despota Stefana 54 a TEL: 3231-339; 20-78-653 FAX: 2078-663 RASPORED DEŽURSTVA ZA PRIJEM HITNIH MEDICINSKIH SLUČAJEVA U ZDRAVSTVENE USTANOVE BEOGRADA ZA

Више

Правилник о ближим условима за обављање здравствене делатности у здравственим установама и другим облицима здравствене службе

Правилник о ближим условима за обављање здравствене делатности у здравственим установама и другим облицима здравствене службе Правилник о ближим условима за обављање здравствене делатности у здравственим установама и другим облицима здравствене службе Службени гласник РС број 43/2006, 112/2009,50/2010,79/2011,10/2012,119/2012,22/2013,16/2018

Више

Одељење за превенцију и контролу заразних болести

Одељење за превенцију и контролу заразних болести Одељење за епидемиолошки надзор Центар за превенцију и контролу болести Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут НАДЗОР НАД ГРИПОМ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У СЕЗОНИ 27/28. ГОДИНЕ Недељни извештај

Више

UREDBA O OBIMI I SARŽAJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE STANOVNIŠTVA I OSNOVNA ODREDBA ("Sl. glasnik RS", br. 43/93) Član 1 Ovom uredbom utvrďuju se obim, sadrţa

UREDBA O OBIMI I SARŽAJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE STANOVNIŠTVA I OSNOVNA ODREDBA (Sl. glasnik RS, br. 43/93) Član 1 Ovom uredbom utvrďuju se obim, sadrţa UREDBA O OBIMI I SARŽAJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE STANOVNIŠTVA I OSNOVNA ODREDBA ("Sl. glasnik RS", br. 43/93) Član 1 Ovom uredbom utvrďuju se obim, sadrţaj i način sprovoďenja zdravstvene zaštite grupacija

Више

GRADSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA

GRADSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA GRADSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE BEOGRAD, Bulevar despota Stefana 54 a TEL: 20-78-652 ; 3231-339; FAX: 2078-663 RASPORED DEŽURSTVA ZA PRIJEM HITNIH MEDICINSKIH SLUČAJEVA U ZDRAVSTVENE USTANOVE BEOGRADA

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица web: Тел:022/ Тел/Факс:

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица   web:   Тел:022/ Тел/Факс: АНАЛИЗА КВАЛИТЕТА РАДА ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА СРЕМСКОГ ОКРУГА 2010-2014. г о д и н е Унапређење квалитета рада здравствених установа,односно здравствене заштите,као саставни део свакодневних активности

Више

GRADSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA

GRADSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA GRADSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE BEOGRAD, Bulevar despota Stefana 54 a TEL: 20-78-652 ; 3231-339; FAX: 2078-663 RASPORED DEŽURSTVA ZA PRIJEM HITNIH MEDICINSKIH SLUČAJEVA U ZDRAVSTVENE USTANOVE BEOGRADA

Више

Закон о здравственом осигурању („Сл.гласник РС“, бр. 25/19)

Закон о здравственом осигурању („Сл.гласник РС“, бр. 25/19) Закон о здравственом осигурању ( Сл.гласник РС, бр. 25/19) На снази од 11.априла 2019. године -шта се уређује овим законом; Основне одредбе -шта обухвата обавезно здравствено осигурање и на којим начелима

Више

GRADSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA

GRADSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA GRADSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE BEOGRAD, Bulevar despota Stefana 54 a TEL: 20-78-652 ; 3231-339; FAX: 2078-663 RASPORED DEŽURSTVA ZA PRIJEM HITNIH MEDICINSKIH SLUČAJEVA U ZDRAVSTVENE USTANOVE BEOGRADA

Више

Filijala RZZO:

Filijala RZZO: Filijala RZZO: Valjevo Zavod/institut za javno zdravlje: Valjevo Naziv zdravstvene ustanove: Zdravstveni centar Valjevo DZ Valjevo IZVEŠTAJ KOMISIJE ZA UNAPREĐENJE KVALITETA RADA ZDRAVSTVENE USTANOVE ZA

Више

zadovoljstvo na hirurskim odeljenjima

zadovoljstvo na hirurskim odeljenjima ГРАДСКИ ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Б Е О Г Р А Д АНАЛИЗА ЗАДОВОЉСТВА КОРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ НА ХИРУРШКИМ ОДЕЉЕЊИМА У БОЛНИЦАМА У БЕОГРАДУ У 2014. ГОДИНИ Београд, фебруар 2015. године Наручилац задатка:

Више

На основу члана 24

На основу члана 24 Дом здравља Панчевo Панчево На основу члана 24.Закона о раду Републике Србије, члана 32. Закона о запосленима у јавним службама Републике Србије Закона, члана 142. Закона о здравственој заштити, члана

Више

ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА ЗА ХИРУРШКЕ ГРАНЕ МЕДИЦИНЕ

ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА ЗА ХИРУРШКЕ ГРАНЕ МЕДИЦИНЕ ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА РАДА СТАЦИОНАРНИХ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА У БЕОГРАДУ ЗА ПЕРИОД 1.7.-31.12.27. ГОДИНЕ -ХИРУРШКЕ ГРАНЕ МЕДИЦИНЕ- Хируршке гране медицине обухватају: општу хирургију, абдоминалну хирургију,

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВРАЊЕ Врање, Ј. Ј. Лунге бр. 1 Рег.број: Текући рачун: Матични број: Tel

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВРАЊЕ Врање, Ј. Ј. Лунге бр. 1 Рег.број: Текући рачун: Матични број: Tel РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВРАЊЕ 17 500 Врање, Ј. Ј. Лунге бр. 1 Рег.број: 4-490-00 Текући рачун: 840-269661-28 Матични број: 7205830 Tel: 017/421-310, Faks: 017/400-271, Електронска пошта:

Више

ГРАДСКИ ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ БЕОГРАД АНАЛИЗА ЗАДОВОЉСТВА КОРИСНИКА КВАЛИТЕТОМ ПРИМАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ У БЕОГРАДУ У ГОДИНИ Београд, март 2

ГРАДСКИ ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ БЕОГРАД АНАЛИЗА ЗАДОВОЉСТВА КОРИСНИКА КВАЛИТЕТОМ ПРИМАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ У БЕОГРАДУ У ГОДИНИ Београд, март 2 ГРАДСКИ ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ БЕОГРАД АНАЛИЗА ЗАДОВОЉСТВА КОРИСНИКА КВАЛИТЕТОМ ПРИМАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ У БЕОГРАДУ У 2016. ГОДИНИ Београд, март 2017. године 1 Наручилац задатка: Министарство здравља

Више

ANALIZ A ZADOVOLJSTVA KORISNIKA USLUGAMA U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA BRANIČEVSKOG I PODUNAVSKOG OKRUGA u 2007

ANALIZ A ZADOVOLJSTVA KORISNIKA USLUGAMA  U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA BRANIČEVSKOG I PODUNAVSKOG OKRUGA u 2007 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, 12000 Пожаревац Web: www.zzjzpo.rs E- mail: zavodpo0311@mts.rs Тел.: 012/222-568; 223-153; Факс: 012/220-913 Број: 2591 Датум: 01.08.2018.

Више

Praćenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji Nada Kosić Bibić 1, Snežana Pinter 1 1 Zavod za javno zdravlje Subotica Sažetak: Opredeljenj

Praćenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji Nada Kosić Bibić 1, Snežana Pinter 1 1 Zavod za javno zdravlje Subotica Sažetak: Opredeljenj Praćenje kvaliteta zdravstvene zaštite u Republici Srbiji Nada Kosić Bibić 1, Snežana Pinter 1 1 Zavod za javno zdravlje Subotica Sažetak: Opredeljenje za organizovani, sistemski pristup stalnom unapređenju

Више

ANALIZ A ZADOVOLJSTVA KORISNIKA USLUGAMA U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA BRANIČEVSKOG I PODUNAVSKOG OKRUGA u 2007

ANALIZ A ZADOVOLJSTVA KORISNIKA USLUGAMA  U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA BRANIČEVSKOG I PODUNAVSKOG OKRUGA u 2007 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, 12000 Пожаревац Web: www.zzjzpo.rs, e- mail: zavodpo0311@mts.rs Тел.: 012/222-568; 223-153; Факс: 012/220-913 Број: 2590 Датум:

Више

Zbirni izvjestaj za DZ za 2018

Zbirni izvjestaj za DZ za 2018 Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore INFORMACIJA O REALIZACIJI UGOVORA DOMOVA ZDRAVLJA 01.01.-31.12.2018. GODINE Podgorica, april 2019. godine Adresa: Ul. Vaka Đurovića bb 81000 Podgorica, Crna Gora

Више

СМЕРНИЦЕ ЗА ФАКТУРИСАЊЕ Водич за Домове Здравља Београд,

СМЕРНИЦЕ ЗА ФАКТУРИСАЊЕ Водич за Домове Здравља Београд, СМЕРНИЦЕ ЗА ФАКТУРИСАЊЕ Водич за Домове Здравља Београд, 2019 1 САДРЖАЈ страна I. Ажурирање регисра изабраних лекара 3 II. Ажурирање апликације уговорених радника 3 III. Смернице за правилно извештавање

Више

Microsoft Word - KC Nis doc

Microsoft Word - KC Nis doc REPUBLIČKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE FILIJALA ZA NIŠAVSKI OKRUG PREDMET: Mišljenje o izvršenju Plana rada Kliničkog centra "Niš" iz Niša za 2007. godinu Klinički centar "Niš" iz Niša dostavio je

Више

PROJEKT „ISTRA BEZ KARIJESA”

PROJEKT „ISTRA BEZ KARIJESA” ISTRA BEZ KARIJESA Projekt preventivne stomatologije Istarskih domova zdravlja Zagreb, 28.8.2019. Kristijan Dujmenović, dr.med.dent. Ante Ivančić dr.med. Davorka Rakić dipl. med. sestra Karijes Karijes

Више

Одељење за превенцију и контролу заразних болести

Одељење за превенцију и контролу заразних болести Одељење за епидемиолошки надзор Центар за превенцију и контролу болести Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут НАДЗОР НАД ГРИПОМ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У СЕЗОНИ 7/8. ГОДИНЕ Недељни извештај

Више

ANALIZ A ZADOVOLJSTVA KORISNIKA USLUGAMA U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA BRANIČEVSKOG I PODUNAVSKOG OKRUGA u 2007

ANALIZ A ZADOVOLJSTVA KORISNIKA USLUGAMA  U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA BRANIČEVSKOG I PODUNAVSKOG OKRUGA u 2007 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, 12000 Пожаревац Web: www.zzjzpo.rs E- mail: zavodpo0311@mts.rs Тел.: 012/222-568; 223-153; Факс: 012/220-913 Број: 2241 Датум: 06.

Више

ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH

ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH ПРЕГЛЕД НАЈВАЖНИЈИХ РЕЗУЛТАТА ИСПИТИВАЊА ЗАДОВОЉСТВА ЗАПОСЛЕНИХ У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА У 2015.ГОДИНИ Испитивање задовољства запослених у здравственим установама је обављено 30.11.2015. године по јединственој

Више

ANALIZ A ZADOVOLJSTVA KORISNIKA USLUGAMA U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA BRANIČEVSKOG I PODUNAVSKOG OKRUGA u 2007

ANALIZ A ZADOVOLJSTVA KORISNIKA USLUGAMA  U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA BRANIČEVSKOG I PODUNAVSKOG OKRUGA u 2007 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, 12000 Пожаревац Web: www.javnozdravljepo.nadlanu.com E- mail: zavodpo0311@mts.rs Тел.: 012/222-568; 223-153; Факс: 012/220-913 Број:

Више

КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР ВОЈВОДИНЕ Аутономна покрајина Војводина, Република Србија Хајдук Вељкова 1, Нови Сад, т: е-адреса:

КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР ВОЈВОДИНЕ Аутономна покрајина Војводина, Република Србија Хајдук Вељкова 1, Нови Сад, т: е-адреса: КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР ВОЈВОДИНЕ Аутономна покрајина Војводина, Република Србија Хајдук Вељкова 1, 21000 Нови Сад, т: +381 21 484 3 484 е-адреса: uprava@kcv.rs www.kcv.rs РЕЗУЛТАТИ ИСПИТИВАЊА ЗАДОВОЉСТВА КОРИСНИКА

Више

Одељење за превенцију и контролу заразних болести

Одељење за превенцију и контролу заразних болести Одељење за епидемиолошки надзор Центар за превенцију и контролу болести Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут НАДЗОР НАД ГРИПОМ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У СЕЗОНИ 7/8. ГОДИНЕ Недељни извештај

Више

Извештај о ревизији правилности пословања Универзитетске дечје клинике, Београд у години у делу остваривања прихода од употребе јавних средстава

Извештај о ревизији правилности пословања Универзитетске дечје клинике, Београд у години у делу остваривања прихода од употребе јавних средстава Извештај о ревизији правилности пословања Универзитетске дечје клинике, Београд у 2017. години у делу остваривања прихода од употребе јавних средстава за услуге које нису обухваћене уговором са Републичким

Више

zadovoljstvo specijalisticka 2014.

zadovoljstvo specijalisticka 2014. ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА РАДОМ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ У БОЛНИЦАМА У БЕОГРАДУ У 2014. ГОДИНИ Испитивање задовољства корисника радом специјалистичке службе у стационарним установама обављено је 05.12.2014.

Више

Za komšije garaže dinara mesečno</br> Blic,Smanjen kapacitet parkirališta „Slavija“,Obeležen kraj desetog ciklusa</br> SAT Plus,Mališani učili o

Za komšije garaže dinara mesečno</br> Blic,Smanjen kapacitet parkirališta „Slavija“,Obeležen kraj desetog ciklusa</br> SAT Plus,Mališani učili o Za komšije garaže 6.500 dinara mesečno Blic Renovirana garaža Obilićev venac sa 200 novih parking mesta uskoro se otvara za korisnike. Smanjen kapacitet parkirališta Slavija Smanjen kapacitet parkirališta

Више

Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai

Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai Šećerna bolest je trajno stanje, a poremećaji u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina udruženi su sa oštećenjem i disfunkcijom brojnih organa i sistema, posebno

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, Пожаревац Web: E- mail:

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, Пожаревац Web:   E- mail: Број: 1011 Датум: 26.04.2017. године РЕПУБЛИЧКИ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ Филијала Пожаревац ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ Центар за анализу, планирање и организацију здравствене

Више

Centar za ljudska prava – Niš Branislav Ničić Milan Jovanović Lidija Vučković

Centar za ljudska prava – Niš Branislav Ničić Milan Jovanović Lidija Vučković Monitoring rada zdravstvenih službi u zatvorima Centar za ljudska prava Niš Branislav Ničić Milan Jovanović Lidija Vučković Cilj projekta Unapređenje kvaliteta života i medicinske zaštite osuđenika u skladu

Више

АНАЛИЗА ПЛАНИРАНОГ И ОСТВАРЕНОГ ОБИМА И САДРЖАЈА ПРАВА ОСИГУРАНИХ ЛИЦА НА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ У 2015

АНАЛИЗА ПЛАНИРАНОГ И ОСТВАРЕНОГ ОБИМА И САДРЖАЈА ПРАВА ОСИГУРАНИХ ЛИЦА НА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ У 2015 АНАЛИЗА ПЛАНИРАНОГ И ОСТВАРЕНОГ ОБИМА И САДРЖАЈА ПРАВА ОСИГУРАНИХ ЛИЦА НА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ У 2015. ГОДИНИ НА ПОДРУЧЈУ НИШАВСКОГ ОКРУГА Анализом планираног и оствареног обима и садржаја права осигураних

Више

Microsoft Word - Uputstvo

Microsoft Word - Uputstvo Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут МЕТОДОЛОШКО УПУТСТВО ЗА ПОСТУПАК ИЗВЕШТАВАЊА ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА О ОБАВЕЗНИМ ПОКАЗАТЕЉИМА КВАЛИТЕТА ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ БЕОГРАД, АВГУСТ 2007.

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, Пожаревац Web: E- mail:

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ Јована Шербановића 14, Пожаревац Web:   E- mail: Број: 1013 Датум: 26.04.2017. године РЕПУБЛИЧКИ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ Филијала Смедерево ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРБИЈЕ ДР МИЛАН ЈОВАНОВИЋ БАТУТ Центар за анализу, планирање и организацију здравствене

Више

Završna predstava desetog ciklusa akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole”,Završen deseti ciklus akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole

Završna predstava desetog ciklusa akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole”,Završen deseti ciklus akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole Završna predstava desetog ciklusa akcije Đaci vas mole, usporite pored škole Deseti ciklus akcije Đaci vas mole, usporite pored škole završio se predstavom o pravilnom ponašanju u saobraćaju pred oko 300

Више

Novi sportsko – turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO),Mesna zajednica Sefkerin: TRODNEVNI PROGRAM ZA MANDALINU

Novi sportsko – turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO),Mesna zajednica Sefkerin: TRODNEVNI PROGRAM ZA MANDALINU Novi sportsko turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO) OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO) Opovo, 1. avgust 2019; Projekat Uređenja i opremanja parka za bicikliste u

Више

ANALIZ A ZADOVOLJSTVA KORISNIKA USLUGAMA U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA BRANIČEVSKOG I PODUNAVSKOG OKRUGA u 2007

ANALIZ A ZADOVOLJSTVA KORISNIKA USLUGAMA  U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA BRANIČEVSKOG I PODUNAVSKOG OKRUGA u 2007 REPUBLIKA SRBIJA ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE POŢAREVAC 12000 Poţarevac, ul. Jovana Šerbanovića 14. Direktor: 012/222-682, centrala: 012/222-691,222-568 Socijalna medicina: 012/227-573, e-mail:zavodpo0311@open.telekom.rs

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 15. јул 2016. Погодност или дискриминација за раднике на одређено (стр. 2) Комуналци у страху од отказа (стр. 3) Социјална бомба за Шумадију (стр. 4) 1 2 Комуналци у страху од отказа Аутор:

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица web: Тел:022/ Тел/Факс:

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица   web:   Тел:022/ Тел/Факс: АНАЛИЗА ЗАДОВОЉСТВА ЗАПОСЛЕНИХ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СРЕМСКОГ ОКРУГА 2013-2017. ГОДИНЕ Испитивање задовољства запослених у здравственим установама спроводи се од 2006. године по методолошком упутству

Више

Upala pluća – koji su faktori rizika i uzročnici, liječenje

Upala pluća – koji su faktori rizika i uzročnici, liječenje Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Upala pluća - koji su faktori rizika i uzročnici, liječenje Upala pluća jedan je od vodećih uzroka oboljenja

Више

Microsoft Word - TABELE UZ PRAVILNIK za doc

Microsoft Word - TABELE UZ PRAVILNIK za doc I САДРЖАЈ И ОБИМ ПРЕВЕНТИВНИХ МЕРА * У ОБЛАСТИ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ ПОПУЛАЦИОНA ГРУПA Новорођенче (први месец) Одојче (од другог месеца до краја прве године) ВРСТА САДРЖАЈ ОБИМ туберкулозе и против хепатитиса

Више

АНАЛИЗА ПОКАЗАТЕЉА КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СРЕДЊЕБАНАТСКОГ ОКРУГА У ГОДИНИ Компаративна анaлиза Квалитет здравствене

АНАЛИЗА ПОКАЗАТЕЉА КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СРЕДЊЕБАНАТСКОГ ОКРУГА У ГОДИНИ Компаративна анaлиза Квалитет здравствене АНАЛИЗА ПОКАЗАТЕЉА КВАЛИТЕТА РАДА У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СРЕДЊЕБАНАТСКОГ ОКРУГА У 2013. ГОДИНИ Компаративна анaлиза 2011-2013. Квалитет здравствене заштите је препознат као једна од најважнијих карактеристика

Више

untitled

untitled ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА РАДА СТАЦИОНАРНИХ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА У БЕОГРАДУ ЗА ПЕРИОД..-3... ГОДИНЕ -КАРДИОХИРУРГИЈА- Кардиохирургија је медицинска дисциплина у оквиру које се обављају високоспецијализоване

Више

IZVRŠENJE PROGRAMA RADA I RAZVOJA DOMA ZDRAVLJA KARLOVAC U Organizacijski ustroj Tijekom nije bilo značajnih organizacijskih promjena u

IZVRŠENJE PROGRAMA RADA I RAZVOJA DOMA ZDRAVLJA KARLOVAC U Organizacijski ustroj Tijekom nije bilo značajnih organizacijskih promjena u IZVRŠENJE PROGRAMA RADA I RAZVOJA DOMA ZDRAVLJA KARLOVAC U 2016. 1. Organizacijski ustroj Tijekom 2016. nije bilo značajnih organizacijskih promjena u Domu zdravlja Karlovac. Dom zdravlja obavlja djelatnost

Више

ГИНЕКОЛОГИЈА И АКУШЕРСТВО СА НЕГОМ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2016/2017.

ГИНЕКОЛОГИЈА И АКУШЕРСТВО СА НЕГОМ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2016/2017. ГИНЕКОЛОГИЈА И АКУШЕРСТВО СА НЕГОМ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2016/2017. Предмет: ГИНЕКОЛОГИЈА И АКУШЕРСТВО СА НЕГОМ Предмет носи 6 ЕСПБ бодова.

Више

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске а на приједлог Савјета за здравље акредитовало је сљедеће Програме континуиране едукације: 1

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске а на приједлог Савјета за здравље акредитовало је сљедеће Програме континуиране едукације: 1 ство здравља и социјалне заштите Републике Српске а на приједлог Савјета за здравље акредитовало је сљедеће Програме континуиране едукације: 1. Друштвa доктора медицине Републике Српске, Подружница доктора

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА КЛИНИКА ЗА СТОМАТОЛОГИЈУ ВОЈВОДИНЕ Хајдук Вељкова 12 Н о в и С а д Број: 01-84/ Датум:

РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА КЛИНИКА ЗА СТОМАТОЛОГИЈУ ВОЈВОДИНЕ Хајдук Вељкова 12 Н о в и С а д Број: 01-84/ Датум: РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА КЛИНИКА ЗА СТОМАТОЛОГИЈУ ВОЈВОДИНЕ Хајдук Вељкова 12 Н о в и С а д Број: 01-84/1-2018 Датум: 28. 02. 2018. године На основу члана 24. став 4. Закона о раду

Више

На основу члана 221

На основу члана 221 На основу члана 221. став 1. тачка 3. Закона о здравственом осигурању ( Службени гласник РС, бр. 107/05, 109/05 исправка и 57/11), Управни одбор Републичког фонда за здравствено осигурање, на седници одржаној

Више

Slide 1

Slide 1 Анка Жилић, виша мед. сестра Малигне неоплазме представљају поремећај у расту ћелија, при чему долази до неконтролисаног раста ћелија неопластичног ткива, на штету домаћина. У настанку малигне ћелије разликују

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 26. јул 2016. Просечна зарада у Србији у јуну повећана на 46.450 динара (стр. 2) Вулин: Било неправилности у Јури и Геоксу (стр. 2) СЛУЧАЈ ПЕРУТНИНЕ ПТУЈ Вулин: Инспекција ће реаговати ако

Више

TANJUG, Video >>>> RTS, Počela Peta konferencija medicinske dijaspore Redovni susreti srpskih lekara i eksperata medicinskih n

TANJUG, Video >>>> RTS, Počela Peta konferencija medicinske dijaspore Redovni susreti srpskih lekara i eksperata medicinskih n TANJUG, 20.06.2014. Video >>>> RTS, 20.06.2014. Počela Peta konferencija medicinske dijaspore Redovni susreti srpskih lekara i eksperata medicinskih nauka iz zemlje i dijaspore doprinose stalnom unapređenju

Више

Pazljivo razvijene vodilje za klinicku praksu mogu postati dio strukture zdravstvene zastite u nekoj zemlji i posluziti kao znacajno sredstvo za mnoge

Pazljivo razvijene vodilje za klinicku praksu mogu postati dio strukture zdravstvene zastite u nekoj zemlji i posluziti kao znacajno sredstvo za mnoge ГРАДСКИ ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Б Е О Г Р А Д АНАЛИЗА ЗАДОВОЉСТВА КОРИСНИКА БОЛНИЧКОМ ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ У БЕОГРАДУ У 16. ГОДИНИ Београд, март 17. године Наручилац задатка: Министарство здравља Републике

Више

Microsoft Word - 8intersekcijski

Microsoft Word - 8intersekcijski VIII ИНТЕРСЕКЦИЈСКИ СКУП ДРУШТВА МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА-ТЕХНИЧАРА И БАБИЦА НАЦИОНАЛНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ Хотел Крагујевац Крагујевац 24-27. новембар 2016. године 1 2 ИНФО Рад

Више

(Microsoft Word - ZAKLJUCAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVO\320ENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPRE\320ENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZA\212)

(Microsoft Word - ZAKLJUCAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVO\320ENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPRE\320ENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZA\212) ZAKLJUČAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPREĐENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I BEZBEDNOSTI PACIJENATA ZA PERIOD GODINE ("Sl. glasnik RS", br. 40/2010) 1. Usvaja se

Више

На основу члана 65. став 4. Закона о здравственом осигурању ( Службени гласник РС, брoj 25/19), министар здравља доноси ПРАВИЛНИК О МЕДИЦИНСКОЈ РЕХАБИ

На основу члана 65. став 4. Закона о здравственом осигурању ( Службени гласник РС, брoj 25/19), министар здравља доноси ПРАВИЛНИК О МЕДИЦИНСКОЈ РЕХАБИ На основу члана 65. став 4. Закона о здравственом осигурању ( Службени гласник РС, брoj 25/19), министар здравља доноси ПРАВИЛНИК О МЕДИЦИНСКОЈ РЕХАБИЛИТАЦИЈИ У СТАЦИОНАРНИМ ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИМ

Више

ŠEFU PODODJELJENJA ZA BOLNIČU

ŠEFU PODODJELJENJA ZA BOLNIČU B o s n a i H e r c e g o v i n a B R Č K O D I S T R I K T BOSNE I HERCEGOVINE Javna zdravstvena ustanova Zdravstveni centar Brčko Б о с н а и Х е р ц е г о в и н а Б Р Ч К О Д И С Т Р И К Т БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

Више

На основу члана 55. и члана 221. став 1. тачка 1) Закона о здравственом осигурању ( Службени гласник РС, бр. 107/05, 109/05 - исправка, 30/10 - др.зак

На основу члана 55. и члана 221. став 1. тачка 1) Закона о здравственом осигурању ( Службени гласник РС, бр. 107/05, 109/05 - исправка, 30/10 - др.зак На основу члана 55. и члана 221. став 1. тачка 1) Закона о здравственом осигурању (Службени гласник РС, бр. 107/05, 109/05 - исправка, 30/10 - др.закон, 57/11, 110/12-УС, 119/12, 99/14, 123/14 и 126/14-УС,

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД На основу члана 4 и 5 Правилника о спровођењу здравствених специјализација и ужих специјализациј

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД На основу члана 4 и 5 Правилника о спровођењу здравствених специјализација и ужих специјализациј УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ НОВИ САД На основу члана 4 и 5 Правилника о спровођењу здравствених специјализација и ужих специјализација на Медицинском факултету у Новом Саду, бр. 05-14/17-2017/8

Више

OB BANJICA.pdf

OB BANJICA.pdf I 1 I п у О л И Ч К И ф» 0 >1 л ' ' >* '< '111 * Ј{' 1!;/{ < * ' < ' Јована Мариновића бр.2, 11040 Београд, Србија, телефон: 381 11 2059-830: факс: 381 11 2645-042 е-тај. рић1јс@г!го.г5 ПИБ. 101288707

Више

KLINIČKI CENTAR VOJVODINE Novi Sad, Hajduk Velјkova 1, Vojvodina, Srbija Telefonska centrala: /

KLINIČKI CENTAR VOJVODINE Novi Sad, Hajduk Velјkova 1, Vojvodina, Srbija Telefonska centrala: / KLINIČKI CENTAR VOJVODINE 21000 Novi Sad, Hajduk Velјkova 1, Vojvodina, Srbija Telefonska centrala: +381 21/484 3 484 www.kcv.rs, e-mail: uprava@kcv.rs STRATEŠKI PLAN KLINIČKOG CENTRA VOJVODINE ZA PERIOD

Више

Извештај о ревизији правилности пословања Института за ортопедско - хируршке болести Бањица, Београд у години у делу остваривања прихода од упот

Извештај о ревизији правилности пословања Института за ортопедско - хируршке болести Бањица, Београд у години у делу остваривања прихода од упот Извештај о ревизији правилности пословања Института за ортопедско - хируршке болести Бањица, Београд у 2017. години у делу остваривања прихода од употребе јавних средстава за услуге које нису обухваћене

Више

Zaposleni 2015

Zaposleni 2015 АНАЛИЗА ИСПИТИВАЊА ЗАДОВОЉСТВА ЗАПОСЛЕНИХ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА НА ТЕРИТОРИЈИ ПИРОТСКОГ ОКРУГА У 2015.ГОДИНИ Март, 2016.г У циљу сталног унапређења квалитета здравствене заштите, а на основу Правилника

Више

SZapJavSek

SZapJavSek РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД НИШ УПРАВА ЗА ПРИВРЕДУ, ОДРЖИВИ РАЗВОЈ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ОДСЕК ЗА СТАТИСТИКУ ЗАПОСЛЕНОСТ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ ГРАДА НИША Ниш, мај 2006. године УВОДНЕ НАПОМЕНЕ 2 Појам јавни сектор,

Више