Microsoft Word - Danilo Sukovic-Reforma penzionog sistema i problem starenja populacije.DOC

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - Danilo Sukovic-Reforma penzionog sistema i problem starenja populacije.DOC"

Транскрипт

1 ISSN X (2013): 1 p UDK :364.35(497.11) DOI: /STNV S Pregledni članak Primljeno: REFORMA PENZIONOG SISTEMA I PROBLEM STARENJA POPULACIJE Danilo ŠUKOVIĆ U radu se ukazuje na dalekosežne promene koje starenje stanovništva izaziva na socijalnom planu ugržavajući socijalnu sigurnosti starih, posebno u uslovima ekonomske krize i značajnih promena na tržištu rada. Poseban osvrt se daje na ekonomsku neodrživost postojećeg penzionog sistema u Srbiji, gde je veoma nepovoljan odnos stare populacije i radno aktivnog stanovništva i gde visoka nezaposlenost i nedovoljan ekonomski rast dodatno ugrožavaju staru populaciju terajući je u sve veće siromaštvo. U drugom delu rada razmatruju se prednosti i nedostaci sistema tekućeg finansiranja i sistema akumulacije kapitala, odnosno privatnog penzionog osiguranja. Na kraju se konstatuje da je za penzionu reformu u Srbiji potrebno ne samo napuštanje sistema tekućeg finansiranja i postepeni prelazak na privatno penziono osiguranje, već da je nužno sprovesti već dugo zaostale ekonomske reforme i postići značajniji dugoročni ekonomski rast. Ključne reči: penzioni sistem, starenje stanovništva, tržište rada, ekonomska kriza, reforma Uvod Penzione reforme su postale veliki svetski problem već više godina, pa i decenija i to kako u razvijenim zemljama, tako i u većini zemljama u razvoju. Više faktora je izazvalo nužnost promena penzionih sistema. Demografske promene, koje se ogledaju u jako izraženom trendu starenja populacije zbog produžavanja prosečnog životnog veka i opadanja stope fertiliteta, svakako su jedan od ključnih uzroka. No, na nužnost reformi penzionih sistema bitno utiču i velike transformacije tržišta rada, kao što su visoka i stalna nezaposlenost, opadanje kvantiteta i kvaliteta stalnih poslova, kao i povećanje i širenje sive ekonomije. Globalna finansijska kriza, koja je pothranila veliki rast budžetskog deficita i javnog duga, dodatno je dovela u iskušenje penzione sisteme širom sveta, terajući vlade da ubrzaju reformske procese da bi obezbedile njihovu održivost. Globalna ekonomska kriza je naterala većinu evropskih zemalja da preduzmu programe koji treba da reduciraju izdvajanja za penzije, javnu Centar za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka, Beograd.

2 92 Stanovništvo 1/2013 zdravstvenu zaštitu i zdravstveno osiguranje, izdvajanja za nezaposlene i aktivnu politiku tržišta rada, primarnu dečju zaštitu i mnoge druge vidove socijalnih izdataka. Na sve ove programe Evropa je bila ponosna jer se na njima zasniva država blagostanja, koja je bila jedno od najvećih evropskih dostignuća. Socijalni programi smatrani su ostvarenjem velikih društvenih ciljeva jer su oni obezbedili istorijsku socijalnu sigurnost njenih građana, bez obzira na ciklična kretanja u ekonomiji i politici. Ekonomski efekti starenja populacije u Evropi, koji se ogledaju u rapidnom rastu izdvajanja za socijalne programe, a naročito za penziono osiguranje, postali su uzrok fiskalne nestabilnosti i nastanka dužničke krize. Starenje stanovništva je svetski trend prisutan kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju. U razvijenim zemljama starosna struktura je mnogo nepovoljnija. Udeo radno aktivnog stanovništva (sa 16 do 64 godine) je u stalnim opadanju. Očekuje se da će se ovaj trend intenzivirati u prvoj polovini ovog veka. Tako godine udeo radno aktivne populacije u ukupnoj populaciji u industrijalizovanim zemljama procenjije se da će iznositi oko 68%, a godine je iznosio oko 84%. U zemljama u razvoju, trend je istog smera samo odnos mlade i stare populacije je znatno povoljniji. Udeo radno aktivne populacije u ovim zemljama očekuje se da će iznositi oko 82%, dok je iznosio oko 92%. Za naše razmatranje je od posebnog značaja odnos starih (65 do 89 godina) u odnosu na radno aktivno stanovništvo (15 do 64 godine). Sredinom ovog veka, godine, odnos stare i radno aktivne populacije će se pogoršati, u razvijenim zemljama sa oko 18% u na oko 44% u 2050, dok će u zemljama u razvoju ove promene biti znatno umerenije, pa će se procenat stare populacije u odnosu na radno aktivno stanovništvo povećati sa oko 9% u na oko 21% u godini (Vogel, Ludwig, Börsch-Supan, 2012). U ovom radu ćemo se posebno osvrnuti na neodrživost penzionog sistema Srbije, kao i na moguće reformske promene ovog sistema kako bi se obezbedila socijalna sigurnost stare populacije i izbeglo njeno masovno siromaštvo. Neodrživost postojećeg penzionog sistema Srbije Iako Srbija spada u zemlje u razvoju, njene demografske tendencije nisu identične ovim zemljama, nego su gotovo podudarne sa demografskim promenama u razvijenim zemljama. Štaviše, očekivane promene u strukturi i broju stanovnika u Srbiji su nepovoljnije i od onih koje očekuju razvijene zemlje. Srbija će sredinom ovog veka biti zemlja starih i malobrojnija nego što je danas. Ako se ostvari dugoročna tendencija laganog pada stope rađanja

3 Reforma penzionog sistema i problem starenja populacije 93 i ostvari scenario po kome će stopa ukupnog fertiliteta sredinom veka iznositi 1,3 deteta po ženi, u uslovima porasta očekivanog trajanja života i pozitivnog migracionog salda od godine, broj stanovnika Srbije bi se smanjio za gotovo dva miliona lica u odnosu na početak ovog veka. Tabela 1. Projekcija kretanja koeficijenta zavisnosti starih u EU i Srbiji od do Godina Evropska unija* 32,1 40,3 48,5 52,8 Srbija** 30,2 34,3 38,9 49,5 Izvor: *Eurostat Database (2013); **Zdravković, Domazet, Nikitović (2012), str. 23. Istovremeno broj starih lica od 65 godina i više bi se povećao za trećinu. Udeo stare populacije dostigao bi 28,3%, što znači da bi više nego svaki četvrti stanovnik bio star (Rašević, 2012: 27). Na identične trendove starenja stanovništva u Evropi i Srbiji ukazuju i uporedni podaci o kretanju koeficijenta zavisnosti starih 1 u EU i Srbiji. Tabela 2. Odnos broja zaposlenih i broja penzionera u Srbiji Godina Broj zaposlenih (1) Broj penzionera (2) Odnos (1/2) , , , , , , , , , , , ,01 Izvor: Ministarstvo finansija i privrede RS (2013), str. 33; Fond PIO (2012), str Odnos broja lica sa 65 i više godina prema radno aktivnom stanovništvu (15 do 64 godine).

4 94 Stanovništvo 1/2013 Za sagledavanje stvarne potrebe za reformu penzionog sistema u Srbiji, pored sagledavanja neizbežnih trendova starenja populacije, na koje smo prethodno ukazali, veoma je bitno imati uvid i u odnos onih koji primaju penzije prema onima koji rade i uplaćuju doprinose za socijalno osiguranje. Ovaj odnos je uslovljen ne samo promenama u strukturi stanovništva, tj. u snažnom trendu starenja populacije, već i stanjem na tržištu rada, prvenstveno stopom nezaposlenosti, koja je kod nas ekstremno visoka. Da bi postojeći penzijski sistem u Srbiji mogao funkcionisati odnos zaposlenih koji uplaćuju doprinose u penzioni fond prema broju penzionera treba da bude 3:1. Sada je taj odnos gotovo 1:1. Od do ovaj vrlo nepovoljni odnos se pogoršao sa 1,35:1, na 1,01:1. Ubrzano pogoršanje odnosa broja zaposlenih i broja penzionera nastupilo je pojavom globalne finansijske krize, koja je prouzrokovala veliki rast nezaposlenosti i sive ekonomije i još nije zaustavljeno. O ugroženosti standarda penzionera i sve većem siromaštvu ove populacije, kao i o neodrživosti postojećeg penzijskog sistema u Srbiji, pokazuju i podaci o nivoima i odnosu prosečnih zarada i penzija i o pogoršanju ovog odnosa u poslednjoj deceniji. Tabela 3. Kretanje odnosa prosečne penzije prema prosečnoj zaradi u Srbiji Godina Prosečna zarada (1) Prosečna penzija (2) Odnos (2/1) , , , , , , , , , , ,5 Izvor: Fond PIO (2012), str. 11. Od do kraja prosečne penzije su u odnosnu na prosečnu zaradu smanjene za 12,5 procentnih poena. Očigledno da se standard penzionera rapidno urušava. Ovo potvrđuju i najnoviji podaci o kretanju penzija u ovoj, godini.

5 Reforma penzionog sistema i problem starenja populacije 95 Prosečno isplaćena penzija u avgustu iznosila je dinara, što je u odnosu na prethodni mesec realno manje za 0,4%, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine realno smanjena za 2,9%. Prosečno isplaćena penzija u tom mesecu iznosila je samo 52,4% prosečne neto zarade. U periodu januar-avgust godine prosečno isplaćena penzija iznosila je dinara i u odnosu na isti period realno je smanjena za 5,2%. Prosečno isplaćena penzija u ovom periodu iznosila je 54% prosečne neto zarade (Ministarstvo finansija i privrede RS, 2013). Penzioni sistem u Srbiji se zasniva, kao i u mnogim zemljama, na principu međugeneracijske solidarnosti. Reč je o "pay as you go" modelu penzionog sistema u kome se sredstva za isplatu tekućih penzija obezbeđuju prihodima ostvarenim po osnovu tekućih uplata doprinosa za penziono osiguranje. Međutim, sredstva penzionog fonda u Srbiji pokrivaju samo oko 50% ukupnih izdataka za penzije, a preostali deo se obezbeđuje iz budžeta. U godini transferisano je iz budžeta za penzije oko 270 milijardi dinara, odnosno oko 2,5 milijardi evra. Samo šest godina ranije, godine, ova izdvajanja iznosila su oko 50 milijardi dinara. Dakle, manjak u penzionom fondu se ubrzano povećava, a time i potreba za transferima iz budžeta. Grafikon 1. Kvartalno kretanje bruto domaćeg proizvoda u %, Izvor: Ministarstvo finansija i privrede RS (2013), str. 4. S druge strane, ekonomski potencijal Srbije je nedovoljan da bi mogao podneti sve veća izdvajanja iz budžeta za penzije, što se može pokazati izostankom značajnijeg porasta domaćeg proizvoda poslednjih godina, mada je svetska ekonomska kriza u odlasku. Ovo ilustruje grafikon 1 na kome je pokazano kako se, po kvartalima, u poslednje dve i po godine kretao bruto domaći proizvod.

6 96 Stanovništvo 1/2013 Od kraja godine Srbija stalno beleži pad bruto domaćeg proizvoda, sa izuzetkom prvog kvartala kada je zabeležen porast od 2,7%, koji je, međutim, rezultat poređenja sa niskom bazom iz prvog kvartala 2012, a ne realnog porasta. S obzirom na visok nivo zaduženosti koji je već dostigao gornju graničnu vrednost, kao i na visok nivo budžetskog deficita, realni izvori za finansiranje sve većih izdataka za penzije su kranje ograničeni. Pitanje je, dakle, kako sve zastupljeniju kohortu penzionera zaštititi od siromaštva, što je ključni cilj svakog penzionog sistema, u uslovima kada zbog starenja stanovništva imamo sve nepovoljniji odnos radno aktivnog stanovništva i stare populacije, jer će se u Srbiji već u ovoj deceniji smanjiti stanovništvo radnog uzrasta za oko 8%, što će se negativno odraziti na funkcionisanje tržišta rada, odnosno na radni potencijal budućeg ekonomskog rasta. Potencijalni i raspoloživi ljudski kapital će se smanjiti, a nastavak starenja stanovništva će pojačati već postojeći veliki pritisak na sistem socijalne zaštite, naročito na penzije i zdravstvo. Nepovoljni trendovi starenja populacije, kao i nefunkcionalnost postojećeg sistema u uslovima visoke nezaposlenosti i nedovoljnog ekonomskog rasta, zbog čega sve veći deo populacije starih zapada u siromaštvo, nužno iziskuje reformu penzionog sistema, kako bi se obezbedila socijalna sigurnost stare populacije i obezbedili da izdvajanja za penzije ne ugrožavaju finansijsku stabilnost i održiv ekonomski razvoj. Reforma penzionog sistema Postoje u osnovi dva sistema penzionog osiguranja. Jedan je sistem tekućeg finansiranja, koji dominira u svetu. Radi se o sistemu pay as you go (PAYGO). Po ovom sistemu penzije se finansiraju iz tekućih doprinosa koji uplaćuju zaposleni. Ovaj sistem je postavio nemački kancelar Bizmark pre oko 120 godina i on se veoma brzo počeo primenjivati u zemljama širom sveta, uključujući i SAD. Radi se zapravo o kolektivističkoj shemi, gde kolektiv u liku države upravlja novcem penzionera koji su ga uplatili u mladosti kao svoj ulog u ekonomski sigurnu starost. Pokazalo se da sistem može da funkcioniše ako je stanovništvo relativno mlado i ako bruto domaći proizvod dugoročno raste, tada se iz doprinosa koji plaćaju generacije zaposlenih mogu finansirati tekuće penzije. Problem je nastao kada se odnos broja zaposlenih i penzionera pogoršao u smislu da sve manje zaposlenih finansira sve veći broj penzionera. Kao alternativa PAYGO sistemu sve je više u fokusu privatno penziono osiguranje. Radi se o sistemu akumulacije kapitala koji počiva na ideji da bi sredstva od naplaćenih doprinosa trebalo da budu na raspolaganju

7 Reforma penzionog sistema i problem starenja populacije 97 zaposlenima, koji bi ta sredstva akumulirali i preko privatnog penzionog fonda investirali, da bi u vreme kada odlaze u penziju imali na raspolaganju sredstva koja su oni sami akumulirali i koja su uvećana za profit koji je ostvaren njihovim investiranjem. Kroz ovaj sistem svaki zaposleni kroz uplatu doprinosa štedi za svoju starost i njegova sredstva ne služe za pokriće penzijskih rashoda drugih lica. Ovaj sistem uvećava stopu štednje u društvu i time doprinosi ekonomskom rastu. Prednosti i nedostatci su, naravno, prisutni kod oba sistema. Kada je u pitanju PAYGO sistem, njegova osnovna prednost ogleda se u tome što on štiti penzionisana lica da njihova ušteđevina za starost ne propadne zbog vanrednih okolnosti na tržištu, kao što su ratovi, visoka inflacija i sl. Ovaj sistem izbegava i rizik od mogućnosti neuspešnog investiranja, što je najveća slabost privatnih penzionih fondova. Pored toga kao prednost ovog sistema može se smatrati činjenica da stanovništvo veruje u ovaj sistem, smatrajući da država neće dozvoliti da oni žive u siromaštvu kad ostare. Kao jedna od prednosti ovog sistema je i njegova redistributivna funkcija, koja je nekad neizbežna. Redistributivni efekti realizuju se preko tri kanala: od mladih ka starima, od bogatih ka siromašnima i od muškaraca prema ženama. Prvi kanal predstavlja suštinu sistema, oni koji sada zarađuju finansiraju one koji su nekada zarađivali, međutim, ovaj kanal redistribucije može biti i reverzibilan, ako se politika penzija vodi tako da one u odnosu na zarade opadaju. Drugi kanal se realizuje tako što se garantuju minimalne penzije i tako štite od siromaštva lica sa najmanjim penzijama, dok su bogatijia lica više opterećena doprinosima. Treći kanal redistribucije se realizuje na relaciji muškarci-žene, jer žene duže žive pa one duže primaju penziju od muškaraca. Međutim i ove naočigled nesporne prednosti u vreme krize, kao što je ova sada, postaju veoma nesigurne. Ako država ima visok nivo zaduženosti, pa i visok budžetski deficit, tada ni PAYGO sistem više nije siguran, jer jednostavno nestaju materijalni resursi iz kojih bi se mogle isplaćivati penzije. Jedan od krupnih nedostataka ovog sistema je i u činjenici da on vrši veliki podsticaj za prevremeni odlazak u penziju, jer u ovom sistemu ne postoji direktna veza između uplaćenih doprinosa i potencijalnih penzija, kao u sistemu akumulacije kapitala. Pored toga slabost ovog sistema je prekid veze između individualnog doprinosa i individualne koristi. Radi se o tome da penzije koje nekom licu treba da budu isplaćene u budućnosti ne zavise direktno od doprinosa koje je to lice uplaćivalo u svom radnom veku, već od doprinosa koje će uplaćivati drugi zaposleni kada to lice bude u penziji.

8 98 Stanovništvo 1/2013 Ključna prednost sistema akumulacije je što se u ovom sistemu realizuje ekonomska funkcija penzija jer doprinosi koje uplaćuju zaposleni predstavljaju štednju za njihovu starost. Plasiranjem doprinosa za penziono osiguranje na tržište kapitala oni se uvećavaju za iznos prinosa na investicije, a pored toga povećava se ukupna štednja u zemlji što, preko većeg obima investicija, utiče na povećanje privrednog rasta (Bosworth, Brutless, 2012). Uvođenjem ovog sistema država nema obavezu da finansira eventualne deficite penzionih fondova, kao što je to slučaj kod PAYGO sistema, već se njena uloga u ovom domenu svodi na to da obezbedi institucionalni ambijent za rad penzionih fondova i tržišta kapitala. Slabosti sistema akumulacije uglavnom se odnose na mogućnost neuspešnog investiranja penzionih fondova, jer u slučaju da dođe do investiranja u projekte koji nisu uspešni, tada može bankrotirati penzioni fond, a lica koja su uložila svoje doprinose mogu ostati bez svojih uloga. Isto tako nestabilnost na tržištu kapitala i makroekonomska nestabilnost nepovoljno utiču na mogućnosti investiranja, čime se efikasnost poslovanja penzionih fondova znatno smanjuje i fondovi se izlažu većem riziku. U takvim situacijama obično dolazi do obezvređivanja uloga što se nepovoljno odražava na budući nivo penzija. Jedan od primera makroekonomske nestabilnosti je inflacija, koja obezvređuje sve nominalne novčane iznose izražene u domaćoj valuti. Reforma penzionog sistema u globalu posmatrano, zapravo predstavlja tranziciju od sistema tekućeg finansiranja ka sistemu akumulacije kapitala. Svetska banka je godine u svom izveštaju pod naslovom "Sprečavanje krize starog doba: politika zaštite starih i promovisanje razvoja", preporučila kao najbolji način da zemlje upravljaju svojim penzionim troškovima da uvedu penzioni sistem sa tri stuba, gde: prvi stub predstavlja sveobuhvatno, obavezno i javno penzijsko osiguranje, zasnovano na sistemu tekućeg finansiranja; drugi stub predstavlja sveobuhvatno i obavezno, ali privatno penzijsko osiguranje, zasnovano na akumulaciji kapitala. Ovo osiguranje realizovalo bi se preko penzionih fondova koji su u privatnoj svojini. Sistem bi funkcionisao tako što bi se deo doprinosa (onaj koji ne ide u državni penzioni fond) uplaćivao u privatne fondove koji bi potom investirali na finansijskom tržištu; i treći stub predstavlja dobrovoljno penzijsko osiguranje, a zasniva se na dobrovoljnim uplatama premija osiguranja, bilo poslodavaca u korist svojih zaposlenih, bilo samih zaposlenih u privatne penzione fondove. Ovo je vrsta dopunskog osiguranja koja omogućava pojedincima da izaberu kako će rasporediti svoje prihode u toku života.

9 Reforma penzionog sistema i problem starenja populacije 99 Srbija je od godina uvela dvostubni penzijski sistem (I i III stub). Postoji mogućnost za uvođenje i II stuba, ali je ona za sada odložena zbog nepovoljnih makroekonomskih uslova. Zaključak Za penzionu reformu koja podrazumeva prelaz sa PAYGO sistema na sistem akumulacije putem privatnih penzionih fodova, ključni problem je finansiranje penzija u prelaznom periodu. Naime, ako bi prelaskom na novi sistem sadašnje generacije zaposlenih prestale da uplaćuju doprinose u državni penzioni fond, to bi isplata penzija sadašnjim penzionerima bila potpuno ugrožena. Sada zaposleni ne mogu istovremeno uplaćivati premije za svoje penzije i doprinose državnom penzionom fondu za isplatu tekućih penzija. Očigledno potrebni su neki posebni izvori iz kojih bi se finansirale penzije sadašnjih generacija penzionera, dok bi sada zaposleni uz pomoć privatnih penzionih fondova sami finansirali svoje penzije. Pored same tranzicije od PAYGO sistema ka sistemu akumulacije kapitala, penzione reforme se odnose i na brojne druge parametre od kojih zavisi kretanje penzija, kao što su starosna granica za odlazak u penziju, formula usklađivanja penzija i zarada, određivanje minimalne penzije i sl. Pomeranje, ili čak ukidanje starosne granice za odlazak u penziju je, pored prelaska na sistem privatnih penzionih fondova, jedna od mera koja se sve više primenjuje. Produženje starosne granice za odlazak u penziju neke zemlje su već usvojile, kao što su Nemačka i Danska (pomeranje sa 65 na 67 godina starosti) i Velika Britanija koja je pomerila starosnu granicu čak na 68 godina, dok je Francuska pomerila ovu granicu sa 60 na 62 godine. U većini zemalja je pomeranje starosne granice za odlazak u penziju postepeno i sporo. U Nemačkoj je primena odluke o produženju starosne granice počela 2011, sa mesečnim promenama, tako da će tek godine biti dostignuta granica od 67 godina. Ovo povećanje korenspondira sa dvotrećinskim projektovanim produženjem očekivanog životnog veka, jer se očekuje da će se prosečna dužina životnog veka do godine povećati za još tri godine. Reduciranjem PAYGO sistema penzija na ekonomski održiv udeo u GDP posebno će pogoditi one koji imaju niske zarade i čije su mogućnosti za štednju male. Radnici čije su zarade malo iznad linije siromaštva su u opasnosti da odlaskom u penziju zapadnu u siromaštvo. Zaštita od siromaštva dela populacije koje prima niske penzije može biti postignuta uvođenjem minimalne penzije, kako su to uradile Nemačka i Danska, koje su ustanovile osnovnu ili minimalnu penziju koja ima za cilj

10 100 Stanovništvo 1/2013 prevenciju siromaštva starih i koja je zbog toga određena na nivou iznad linije siromaštva. Iskustva drugih zemalja pokazuju da je za realizaciju penzionih reformi bitno da u koncipiranju reformi budu uključene sve tri strane koje učestvuju u socijalnom dijalogu vlada, sindikati i poslodavci. Izostanak socijalnog dijaloga u pripremi ovih reformi i marginalizacija socijalnih partnera, posebno sindikata, dovodi do njihove frustracije, što za rezultat može imati velike socijalne tenzije, kao što pokazuju slučajevi u Francuskoj, Grčkoj, Sloveniji i Španiji (Sarfati, Ghellab, 2012). Pošto se sistem PAYGO pokazao neefikasnim da obezbedi finansiranje penzija staroj populaciji koja je zbog produženja životnog veka sve veća, a njen odnos prema radno aktivnom delu stanovništva, zbog niske stope nataliteta, sve nepovoljniji, nužna je reforma penzionog sistema koja se sa manje ili više uspeha sprovodi u mnogim zemljama sveta. Globalizacija i posebno svetska ekonomska kriza su ovaj problem učinile posebno urgentnim, jer je penzionu reformu mnogo teže realizovati u uslovima velikih budžetskih deficita i visoke zaduženosti, koji su pod udarom globalne krize posebno došli do izražaja. Ovaj problem je posebno izražen u Srbiji, ne samo zbog globalne krize, već naročito zbog slabosti i neefikasnosti reformskih procesa, što ima za posledicu izostanak ekonomskog oporavka, posebno realnog sektora privrede. Uspostavljanje efikasnog penzionog sistema koji će obezbediti pravednu raspodelu penzija i zaštititi lica sa niskim penzijama od siromaštva, ne ograničavajući uslove održivog ekonomskog razvoja, izvesno nije moguće ako reformski procesi i ekonomski oporavak ne budu uspešni, jer samo veći ekonomski rast može stvoriti materijalne pretpostavke da se željene promene u penzionom sistemu mogu izvršiti. Literatura BOSWORTH, B., G. BRUTLESS (2012). "Pension Reform in the Presence of Financial Market Risk", Center for Retirement Research at Boston College, preuzeto EUROSTAT DATABASE (2013). "Population Projections", preuzeto FOND PIO (2012). Godišnji statistički Bilten (Beograd: Fond PIO) SNJI%20BILTEN% lat.pdf, preuzeto

11 Reforma penzionog sistema i problem starenja populacije 101 MINISTARSTVO FINANSIJA I PRIVREDE REPUBLIKE SRBIJE (2013). Bilten javnih finansija br. 108 (Beograd: Ministarstvo finansija i privrede Republike Srbije). RAŠEVIĆ, M. (2012). "Odgovor Srbije na demografske izazove: stanje i očekivanja", Stanovništvo i razvoj (Beograd: Institut društvenih nauka). SARFATI, H., Y. GHELLAB (2012). "The Political Economy of Pension Reforms in Times of Global Crisis: State Unilateralizam or Social Dialogue", Working Paper no. 37, ILO - International Labour Organization. VOGEL, E., A. LUDWIG, A. BÖRSCH-SUPAN (2012). "Aging and Pension Reform: Extending the Retirement Age and Human Capital Formation", Working paper no. 1476, European Central bank, preuzeto ZDRAVKOVIĆ, A., I. DOMAZET, V. NIKITOVIĆ (2012). "Uticaj demografskog starenja na održivost javnih finansija", Stanovništvo, br. 1: Danilo Šuković Reforms of Pension System and Problem of Aging Population S u m m a r y This paper analyzes the far-reaching changes on social plane caused by aging population which endanger social security for old people, especially in times of global economic crisis and major changes in the labor market. A special emphasis is given to the economic unsustainability of the pension system in Serbia, where the ratio of the aging population and the working population is very unfavorable, and where high unemployment and weak economic growth threaten an aging population and increase the poverty. The analysis shows that pensions in Serbia in recent years have a real decline, and their relation to average earnings is still unfavorable despite large subsidies from the state budget which last years covers about 50 % of the expenditure for pensions. The second part of the paper discusses the advantages and disadvantages of PAYG (pay as you go) pension system and private pension insurance. The advantage of PAYG pension system is that it protects the retired persons' savings which would not be lost due to extraordinary market circumstances, such as wars, high inflation, etc. This system avoids the risk of a failed investment opportunities, which is the biggest weakness of private pension funds. In addition, the population trust this system believing that the government will not allow them to live in poverty when they get old. The key advantage of the private pension system is that this system realizes the economic function of pensions, because contributions paid are saving for their old age. Also, the placement of pension contributions to the capital market

12 102 Stanovništvo 1/2013 increase the return on investment and total government savings, which contribute to higher economic growth. Advantages of one pension system are actually weaknesses of another. Since the system "pay as you go" has proved ineffective to provide pension funding for the elderly population, which is increasing due to longer life expectancy, and its relationship to the working population is more unfavorable, it is necessary to introduce the pension reform, which has already more or less successfully implemented in many countries of the world. Globalization and especially the global economic crisis have made this issue particularly urgent. Finally, it is noted that the pension reform in Serbia should not just include leaving the system "pay as you go" and a gradual transition to a private pension plan. Also, it is necessary to implement the long overdue economic reforms to achieve significant long-term economic growth, because only higher economic growth can create the material conditions for desired changes in the pension system. Keywords: pension system, aging population, labor market, economic crisis, reform

Microsoft PowerPoint - 22 Rakonjac Antic, Lisov, Rajic.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 22 Rakonjac Antic, Lisov, Rajic.ppt [Compatibility Mode] PROBLEMI ODRŽIVOSTI JAVNOG SISTEMA PENZIJSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA U SRBIJI Rakonjac-Antić Tatjana Lisov Milimir Rajić Vesna X MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM Tržište osiguranja u poslednjoj dekadi i perspektive

Више

Microsoft PowerPoint - Gda Dragana Kalinovic, direktor Republickog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.pptx

Microsoft PowerPoint - Gda Dragana Kalinovic, direktor Republickog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.pptx PANEL 4: REFORMA JAVNOG SEKTORA PENZIJSKI SISTEM KONTINUIRANI PROCES PROMENA Dragana Kalinović, direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Način funkcionisanja RF PIO Fond je organizacija

Више

MAT izdanje na srpskom (2).pdf

MAT izdanje na srpskom (2).pdf Projekcije broja zaposlenih i penzionera i uticaj na održivost penzionog sistema Uvod Ljiljana Sekulić i Miladin Kovačević Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) predstavlja osnovnu finansijsku

Више

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trgovine (foto: Halfpoint/iStock by Getty Images) IMF

Више

Privreda

Privreda Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, BDP u prvom polugodištu 2018. godine, u odnosu na isti period 2017. godine, ima pozitivnu stopu rasta od 3,4% (Q1 = 3,1% i Q2 = 3,6%).

Више

СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА ОДЕЉЕЊЕ ЗА НАДЗОР НАД ДЕЛАТНОШЋУ ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА СЕКТОР ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНД

СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА ОДЕЉЕЊЕ ЗА НАДЗОР НАД ДЕЛАТНОШЋУ ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА СЕКТОР ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНД СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА ОДЕЉЕЊЕ ЗА НАДЗОР НАД ДЕЛАТНОШЋУ ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА СЕКТОР ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА У СРБИЈИ Извештај за прво тромесечје године Садржај:

Више

Makroekonomija

Makroekonomija Ekonomski rast Štednja, akumulacija kapitala i proizvodnja Tehnološki napredak Prof.dr Maja Baćović 28/03/2019. Pojmovi Rast mjera kvantitativne promjene pojave ili procesa Razvoj mjera kvalitativne promjene

Више

Фебруар 2018

Фебруар 2018 Фебруар 2018 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Фебруар 2018 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Београд, Краља Петра 12 Тел. 011/3027-100 Београд, Немањина 17 Тел. 011/333-8000 www.nbs.rs ISSN 1451-6349 Садржај Преглед текућих кретања..................................................

Више

untitled

untitled Фебруар СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Фебруар 2010 УРЕДНИШТВО БРАНКО ХИНИЋ, главни уредник Чланови ЈЕЛЕНА МАРАВИЋ МАРИНА МЛАДЕНОВИЋ-КОМАТИНА ВЕСЕЛИН ПЈЕШЧИЋ БИЉАНА САВИЋ ДР МИЛАН ШОЈИЋ Статистички билтен Издаје

Више

Јун 2017

Јун 2017 Јун 2017 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Јун 2017 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Београд, Краља Петра 12 Тел. 011/3027-100 Београд, Немањина 17 Тел. 011/333-8000 www.nbs.rs ISSN 1451-6349 Садржај Преглед текућих кретања..................................................

Више

PREDMET: MAKROEKONOMIJA

PREDMET: MAKROEKONOMIJA UNIVERZITET ZA POSLOVNI INŽENJERING I MENADŽMENT BANJA LUKA Akademska 2016/17 godina PREDMET: MAKROEKONOMIJA Nastavnik: doc. dr Mladen Ivić e-mail: ivic.mladen@gmail.com Osnovna literatura: Ivić, M., Mitić,

Више

НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар године

НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар године НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар 19. године I. УВОД Депозити становништва представљају значајан извор финансирања и доприносе стабилности финансијског

Више

Април 2019

Април 2019 Април 2019 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Април 2019 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Београд, Краља Петра 12 Тел. 011/3027-100 Београд, Немањина 17 Тел. 011/333-8000 www.nbs.rs ISSN 1451-6349 Садржај Преглед текућих кретања..................................................

Више

ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЛИСЈЕ НОВИ САД БРОЈ: /16-12 ДАНА: 24. маjа године НОВИ САД На основу члана 12. став 1. тачка 4. а у вези са чла

ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЛИСЈЕ НОВИ САД БРОЈ: /16-12 ДАНА: 24. маjа године НОВИ САД На основу члана 12. став 1. тачка 4. а у вези са чла ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ ЛИСЈЕ НОВИ САД БРОЈ: 01-3273/16-12 ДАНА: 24. маjа 2013. године НОВИ САД На основу члана 12. став 1. тачка 4. а у вези са чланом 33. став 1. Одлуке о усклађивању Одлуке о организовању

Више

Microsoft Word - sadrzaj-lat-08

Microsoft Word - sadrzaj-lat-08 Republika Srpska Vlada K O N S O L I D O V A N I IZVJEŠTAJ O INVESTIRANjU JAVNIH SREDSTAVA Banja Luka, maj 2009. godine S A D R Ž A J UVOD 1 Zakonodavno pravni okvir 1 1. INVESTIRANA I PLASIRANA JAVNA

Више

ПРИЛОГ: Табеле

ПРИЛОГ: Табеле САВЕЗ САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ Оделење за економска и социјална питања ПРИКАЗ ОСНОВИХ МАКРОЕКОНОМСКИХ ПОКАЗАТЕЉА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2012. ГОДИНИ /број 3/12 од 18.04.2012. године/ Београд, април 2012.

Више

Knjizni blok - FINAL.indd

Knjizni blok - FINAL.indd 52 Jurij Bajec Katarina Stanić * Nejasnoće vezane za uzroke rastućeg deficita u penzionom sistemu Srbije čine da njegova teška situacija izgleda još gore. U ovoj analizi precizno se razgraničavaju tekući

Више

Naslovna_0:Naslovna _0.qxd.qxd

Naslovna_0:Naslovna _0.qxd.qxd Децембар СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Децембар 2011 УРЕДНИШТВО БРАНКО ХИНИЋ, главни уредник Чланови ЈЕЛЕНА МАРАВИЋ МАРИНА МЛАДЕНОВИЋ-КОМАТИНА ВЕСЕЛИН ПЈЕШЧИЋ БИЉАНА САВИЋ ДР МИЛАН ШОЈИЋ Статистички билтен Издаје

Више

VLADA CRNE GORE MINISTARSTVO FINANSIJA PREZENTACIJA ZA INVESTITORE Oktobar 2017 Kontakt: Milica Adžić Direkcija za upravljanje dugom, analizu zaduženo

VLADA CRNE GORE MINISTARSTVO FINANSIJA PREZENTACIJA ZA INVESTITORE Oktobar 2017 Kontakt: Milica Adžić Direkcija za upravljanje dugom, analizu zaduženo PREZENTACIJA ZA INVESTITORE Oktobar 217 Kontakt: Milica Adžić Direkcija za upravljanje dugom, analizu zaduženosti, upravljanje gotovinom i odnose sa inostranstvom milica.adzic@mif.gov.me tel: +382 2 22

Више

cgo-cce-zaposljavanje

cgo-cce-zaposljavanje POLITIKA ZAPOŠLJAVANJA I SOCIJALNA POLITIKA U EU Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a sprovodi ga Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert i NVO Natura. Dva temelja

Више

Microsoft Word Sajt cir.doc

Microsoft Word Sajt cir.doc Табела 1 25.12.2008. САВЕТНИК КОЕФИЦИЈЕНТИ ЗА РЕВАЛОРИЗАЦИЈУ Објављено у У месецу према претходном месецу Од почетка до краја периода Од почетка сваког месеца до краја периода 1 2 3 4 5 6 1. 01.2008. С.Г.

Више

No Slide Title

No Slide Title Budžetski deficiti u Belgiji, Nizozemskoj i Italiji (1979. 2007.) 16 14 12 Belgium Italy Netherlands 10 8 6 4 2 0-2 -4 1980 1983 1986 1989 1992 1995 1998 2001 2004 2007 Izvor: De Grauwe: Economics of Monetary

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај 219. Београд, јун 219. Садржај: Уводна напомена... 2 Резиме... 3 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 4 Инфлациона очекивања привреде...

Више

Обраћање гувернера на Министарском дијалогу Брисел, 17. мај године Уважене колеге, драги домаћини, Дозволите ми да се и ја, у име делегације Реп

Обраћање гувернера на Министарском дијалогу Брисел, 17. мај године Уважене колеге, драги домаћини, Дозволите ми да се и ја, у име делегације Реп Обраћање гувернера на Министарском дијалогу Брисел, 17. мај 219. године Уважене колеге, драги домаћини, Дозволите ми да се и ја, у име делегације Републике Србије, захвалим на оценама и препорукама које

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем нових или побољшањем постојећих производа, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc UNIVERZITET U NOVOM SADU EKONOMSKI FAKULTET U SUBOTICI SOFIJA ADŽIĆ REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE ISPITNA PITANJA Školska 2012/2013 godina Verzija 2.0 Subotica, septembar 2012. REGIONALNA EKONOMIJA

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06,

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06, PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 6206, 4711, 9312, 9913, 12514 i 9515), u članu 35. stav 1.

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар 219. Београд, март 219. С А Д Р Ж А Ј Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 5 Инфлациона очекивања

Више

Новембар 2013

Новембар 2013 Новембар 2013 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Новембар 2013 У Р Е Д Н И Ш Т В О БРАНКО ХИНИЋ, главни уредник Чланови ЈЕЛЕНА МАРАВИЋ МАРИНА МЛАДЕНОВИЋ-КОМАТИНА ВЕСЕЛИН ПЈЕШЧИЋ БИЉАНА САВИЋ ДР МИЛАН ШОЈИЋ Статистички

Више

Microsoft PowerPoint - avs12-17 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - avs12-17 [Compatibility Mode] Osobenosti ekonomskih vremenskih serija Zorica Mladenović 1 Ključna svojstva ekonomskih vremenskih serija Postojanje trenda Postojanje sezonskih varijacija Postojanje nestandardnih opservacija: strukturni

Више

Microsoft Word - MUS ispitna pitanja 2015.doc

Microsoft Word - MUS ispitna pitanja 2015.doc Univerzitet u Novom Sadu Ekonomski fakultet u Subotici Dr. Agneš Slavić, docent Nemanja Berber, asistent Školska 2014/15 godina MENADŽMENT URBANOM SREDINOM Prvi deo: ispitna pitanja 1. PREDMET IZUČAVANJA

Више

ПРИЛОГ: Табеле

ПРИЛОГ: Табеле САВЕЗ САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ Оделење за економска и социјална питања ПРИКАЗ ОСНОВИХ МАКРОЕКОНОМСКИХ ПОКАЗАТЕЉА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2011. ГОДИНИ /Саопштење бр. 08/11 од 23.09.2011. године/ Београд,

Више

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR 2017. Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetnim lokacijama za investiranje, partnerskom i transparentnom

Више

Aktuelni podaci za april NSJ AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR GODINE: -Ukupno

Aktuelni podaci za april NSJ AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR GODINE: -Ukupno AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR 2015. GODINE: -Ukupno za Republiku Srbiju 58.992,00 dinara -Za privredu Republike Srbije.Od januara 2011. godine

Више

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt.

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt. НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Новембар 2018. Београд, децембар 2018. САДРЖАЈ Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора...

Више

PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE

PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE Odbor za privredni sistem, ekonomsku politiku, razvoj, istraživanje i prestrukturiranje Pregled osnovnih indikatora privrednog kretanja u regionu AP Vojvodine za period I-IV

Више

Microsoft PowerPoint - Pokazatelji TP i stopa TP_ za studente [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Pokazatelji TP i stopa TP_ za studente [Compatibility Mode] Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем новихили побољшањем постојећихпроизвода, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

Републичко такмичење

Републичко такмичење 1 РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ОСНОВА ЕКОНОМИЈЕ БЕОГРАД, МАРТ 2015. Питања саставио: доцент др Ђорђе Митровић, Универзитет у Београду, Економски факултет 1. Монетаристи су Питања 1 поен а. сматрали да је незапосленост

Више

KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 18. jun godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1 i člana 19 stav 3 Zakona o kontroli d

KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 18. jun godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1 i člana 19 stav 3 Zakona o kontroli d KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 18. jun 2014. godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1 i člana 19 stav 3 Zakona o kontroli državne pomoći ("Službeni list CG", br. 74/09 i 57/11)

Више

Finansijski izvestaj za godinu

Finansijski izvestaj za godinu КЛИНИКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ «Др.Мирослав Зотовић» Београд, Сокобањска 13 И З В Е Ш Т А Ј O ЕКОНОМСКО ФИНАНСИЈСКОМ ПОСЛОВАЊУ У ПЕРИОДУ ОД 01.01 ДO 31.12.2018 ГОДИНE Б Е О Г Р А Д, ФЕБРУАР 2019. ГOДИНE ИЗВЕШТАЈ

Више

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Šest godina tranzicije rezultati i izazovi Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije Beograd, 17. oktobar 26. Monetarna politika funkcioniše e i u Srbiji/na Balkanu! Kamatna stopa na dvonedeljne repo

Више

EMU factsheet FS2_HR.indd

EMU factsheet FS2_HR.indd DOVRŠETAK EUROPSKE EKONOMSKE I MONETARNE UNIJE Doprinos Komisije Programu čelnika #FutureofEurope #EURoadSibiu GOSPODARSKA I SOCIJALNA KONVERGENCIJA U EU-U: KLJUČNE ČINJENICE Slika 1.: Euro je valuta Europske

Више

Makroekonomija

Makroekonomija Makroekonomija Prof.dr Maja Baćović 14/02/2019. Cilj kursa Upoznati studente sa osnovnim makroekonomskim problemima, načinom mjerenja makroekonomskih aktivnosti, međuzavisnostima na makro-nivou i mogućnošću

Више

Na osnovu člana 16. stav 4. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona - Prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10), a u

Na osnovu člana 16. stav 4. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona - Prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10), a u Na osnovu člana 16. stav 4. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona - Prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10), a u vezi sa članom 17. Zakona o budžetima u FBiH ( Službene

Више

Tromesečni izveštaj DPF

Tromesečni izveštaj DPF СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА ОДЕЉЕЊЕ ЗА НАДЗОР НАД ДЕЛАТНОШЋУ ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА СЕКТОР ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА У СРБИЈИ Извештај за прво тромесечје 2015. године

Више

SKRAĆENI PROSPEKT Dobrovoljnog penzijskog fonda DDOR-GARANT ŠTEDNJA DDOR GARANT a.d. Member of Prva Group

SKRAĆENI PROSPEKT Dobrovoljnog penzijskog fonda DDOR-GARANT ŠTEDNJA DDOR GARANT a.d. Member of Prva Group SKRAĆENI PROSPEKT Dobrovoljnog penzijskog fonda DDOR-GARANT ŠTEDNJA DDOR GARANT a.d. Member of Prva Group UVOD Poslovno ime društva: DDOR-GARANT društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom a.d.

Више

ПРИЛОГ: Табеле

ПРИЛОГ: Табеле САВЕЗ САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ Оделење за економска и социјална питања ПРИКАЗ ОСНОВИХ МАКРОЕКОНОМСКИХ ПОКАЗАТЕЉА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ У 2011. ГОДИНИ /Саопштење бр. 09/11 од 08.11.2011. године/ Београд,

Више

AAA

AAA IZVEŠTAJ BONITETNE IZVRSNOSTI Izdavač: Bisnode d.o.o. Član grupe BISNODE, Stockholm, Švedska PAN-SEED EKSPORT-IMPORT,DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU NOVI SAD Izdato dana 27.7.2015 BONITETNI IZVEŠTAJ,

Више

Ekonomija Regiona - Ispitna Pitanja - Seminarski Maturski Diplomski Radovi

Ekonomija Regiona - Ispitna Pitanja - Seminarski Maturski Diplomski Radovi Ispitna pitanja EKONOMIJA REGIONA SVETA 1. Transnacionalni ekonomski poredak 1.2.1 i 1.2.2 2. Institucije transnacionalnog ekonomskog poretka 1.2.3 3. Mehanizmi transnacionalnog poretka i globalizacija

Више

SZapJavSek

SZapJavSek РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД НИШ УПРАВА ЗА ПРИВРЕДУ, ОДРЖИВИ РАЗВОЈ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ОДСЕК ЗА СТАТИСТИКУ ЗАПОСЛЕНОСТ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ ГРАДА НИША Ниш, мај 2006. године УВОДНЕ НАПОМЕНЕ 2 Појам јавни сектор,

Више

Estonija: rezerve za zdravstvenu zaštitu i dugoročna održivost Karl-Erik Tender Sektor budžeta državet Sadržaj prezentacije Reze

Estonija: rezerve za zdravstvenu zaštitu i dugoročna održivost Karl-Erik Tender Sektor budžeta državet Sadržaj prezentacije Reze Estonija: rezerve za zdravstvenu zaštitu i dugoročna održivost Karl-Erik Tender Sektor budžeta državet 21.05.2015 Sadržaj prezentacije Rezerve za zdravstvenu zaštitu i namena sredstava rezervi Korišćenje

Више

finansijski izvestaj

finansijski izvestaj КЛИНИКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ «Др.Мирослав Зотовић» Београд, Сокобањска 13 И З В Е Ш Т А Ј O ЕКОНОМСКО ФИНАНСИЈСКОМ ПОСЛОВАЊУ У ПЕРИОДУ ОД 01.01 ДO 31.12.2017 ГОДИНE Б Е О Г Р А Д, ФЕБРУАР 2018.ГOДИНE ИЗВЕШТАЈ

Више

6. септембар ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЗА УТВРЂИВАЊЕ СТОПЕ КОНТРАЦИКЛИЧНОГ ЗАШТИТНОГ СЛОЈА КАПИТАЛА ЗА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ Извршни одбор Народне банке Србије је

6. септембар ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЗА УТВРЂИВАЊЕ СТОПЕ КОНТРАЦИКЛИЧНОГ ЗАШТИТНОГ СЛОЈА КАПИТАЛА ЗА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ Извршни одбор Народне банке Србије је . септембар 18. ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЗА УТВРЂИВАЊЕ СТОПЕ КОНТРАЦИКЛИЧНОГ ЗАШТИТНОГ СЛОЈА КАПИТАЛА ЗА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ Извршни одбор Народне банке Србије је на основу члана 1. став 1. тачка 11) Закона о Народној

Више

Microsoft Word - FINANSIJSKI IZVESTAJ ZA 2014.doc

Microsoft Word - FINANSIJSKI IZVESTAJ ZA 2014.doc РЕПУБЛИЧКИ ФОНД ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ ИЗВЕШТАЈ O ФИНАНСИЈСКOM ПОСЛОВАЊУ РЕПУБЛИЧКОГ ФОНДА ЗА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ ЗА 2014. ГОДИНУ Београд, април 2015. године 1. УВОД Републички фонд за здравствено

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E 255 Broj Podgorica, 30. septembar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Procje

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E 255 Broj Podgorica, 30. septembar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Procje CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E 255 Broj, 30. septembar 2014. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Procjene stanovništva i demografski indikatori, 2013. godina Sredinom

Више

Microsoft Word - Pravilnik-fin izvestaji za DPF-2007.doc

Microsoft Word - Pravilnik-fin  izvestaji za DPF-2007.doc "Службени гласник РС", бр. 15/2007 На основу члана 26. став 2. Закона о рачуноводству и ревизији ("Службени гласник РС", бр. 46/2006) и члана 27. став 2. тачка 3. Закона о добровољним пензијским фондовима

Више

UVOD Poslovno ime društva: DDOR-GARANT društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Beograd Poslovno ime fonda: DDOR-GARANT Ekvilibrio d

UVOD Poslovno ime društva: DDOR-GARANT društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Beograd Poslovno ime fonda: DDOR-GARANT Ekvilibrio d UVOD Poslovno ime društva: DDOR-GARANT društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Beograd Poslovno ime fonda: DDOR-GARANT Ekvilibrio dobrovoljni penzijski fond Kastodi banka: Societe Generale

Више

kljklčkčjklčjlk

kljklčkčjklčjlk СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА СЕКТОР ОСИГУРАЊА У СРБИЈИ Извештај за треће тромесечје 2015. године Народна банка Србије Садржај: 1. Тржиште осигурања... 4 1.1. Учесници на тржишту...

Више

Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost - Zaključci - Okrugli stol Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost Zagreb, 13.

Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost - Zaključci - Okrugli stol Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost Zagreb, 13. Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost - Zaključci - Okrugli stol Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost Zagreb, 13. svibnja 2009. Jasno je vidljiva nedovoljna svijest

Више

EKONOMSKI RAST I RAZVOJ

EKONOMSKI RAST I RAZVOJ Univerzitet u Travniku Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju EKONOMSKI RAST I RAZVOJ Makroekonomske performanse privrede reprezentiraju četiri osnovna pokazatelja: stopa privrednog rasta, stopa inflacije,

Више

Microsoft Word - Saopštenje za javnost

Microsoft Word - Saopštenje za javnost SAOPŠTENJE ZA JAVNOST Banca IMI, investiciona banka Intesa Sanpaolo grupacije, usvojila je konsolidovane finansijske rezultate za 2012. godinu Ukupni prihod, operativna i neto dobit Banca IMI porasli za

Више

CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni b

CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni b CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart 2019. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni bruto domaći proizvod Crne Gore za IV kvartal 2018,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Београд, 26.04.2012. МАКРОЕКОНОМСКО ОКРУЖЕЊЕ РЕЛЕВАНТНИ ИНДИКАТОРИ 2 БДП 2001. 2003. 2006. 2008. 2010. 2011. БДП, мил. ЕУР 12.820,9 17.305,9 23.304,9 32.668,2 29.023,8 32.993 БДП, per capita, у ЕУР БДП,

Више

ДОМ ЗА ДЕЦУ И ЛИЦА

ДОМ ЗА ДЕЦУ И ЛИЦА Република Србија Центар за социјални рад општина Петровац и Жагубица Број: 551-10-281/18 21.02.2018. године ГОДИШЊИ ФИНАНСИЈСКИ ИЗВЕШТАЈ О ПОСЛОВАЊУ У 2017. ГОДИНИ 1 1. УВОДНЕ НАПОМЕНЕ Прописи који су

Више

Microsoft PowerPoint - 1. Ekonomski pojmovi.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 1. Ekonomski pojmovi.ppt [Compatibility Mode] Pendl & Dr. Piswanger poslovni odabir d.o.o. HUMAN RESOURCES & MANAGEMENT Ekonomski pojmovi Zagreb, lipanj 2019. Sadržaj dvodnevnog modula 1 UVOD 2 EKONOMSKI POJMOVI 3 RIZICI NA TRŽIŠTIMA, KRIZE I REGULACIJA

Више

Todor Skakic

Todor Skakic РЕПУБЛИКA СРПСКA МИНИСТАРСТВО РАДА И БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ ПРЕДНАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОСРЕДОВАЊУ У ЗАПОШЉАВАЊУ И ПРАВИМА ЗА ВРИЈЕМЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ Бања Лука, март 2019. године

Више

JAVNI DUG 06

JAVNI DUG 06 JAVNI DUG 06 Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti 55 iz 2014. godine definisana su pitanja javnog duga. Shodno ovom Zakonu, javni dug obuhvata dug centralnog nivoa države (državni dug) i lokalnog

Више

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 КОНФЕРЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О СТАНОВАЊУ И ОДРЖИВОМ УРБАНОМ РАЗВОЈУ (ХАБИТАТ III) Хабитат III је Конференција Уједињених нација о становању и одрживом

Више

Radna grupa za reformu PIO u Republici Srpskoj

Radna grupa za reformu PIO u Republici Srpskoj ПРИЈЕДЛОГ РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА Стратегија реформе пензијског система у Републици Српској Извод Бања Лука, март 2010. године Једна друштвена заједница постаће велика оног тренутка кад стари људи саде

Више

Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 3/2007 Изворни научни рад 364.3(497.11) Др Миле Врањеш, редовни професор Правног факултета у Новом Саду

Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 3/2007 Изворни научни рад 364.3(497.11) Др Миле Врањеш, редовни професор Правног факултета у Новом Саду Изворни научни рад 364.3(497.11) Др Миле Врањеш, редовни професор Правног факултета у Новом Саду ОСВРТ НА ИНСТРУМЕНТ ДОПРИНОСА ЗА ОБАВЕЗНО СОЦИЈАЛНО ОСИГУРАЊЕ У СРБИЈИ Сажетак: Предмет анализе овог рада

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Žan Mone program Eras Nacionalni Erasmus + info dan, 23. novembar 2017. Univerzitet Crne Gore Šta je Žan Mone program Program Žan Mone (1989) - uvođenje evropskih studija Posvećeni uspomeni na Žan Monea

Више

Microsoft Word - Annual 2010 _ _

Microsoft Word - Annual 2010 _ _ СЕКТОР ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА У СРБИЈИ Извештај за четврти квартал 2010. године САДРЖАЈ 1. УВОД... 3 2. УЧЕСНИЦИ НА ТРЖИШТУ ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА... 7 3. ПОСЛОВАЊЕ ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ

Више

MONETARNA KRETANJA 02

MONETARNA KRETANJA 02 MONETARNA KRETANJA 02 Bankarski sektor tokom prva tri kvartala 2018. godine karakteriše sigurnost i stabilnost, uz profitabilno poslovanje, ostvarenu visoku likvidnost i solventnost. Bilansna suma banaka

Више

Microsoft PowerPoint - DS-1-16 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - DS-1-16 [Compatibility Mode] Ekonometrija 1-D Analiza vremenskih serija Predavač: Zorica Mladenović, zorima@eunet.rs, http://avs.ekof.bg.ac.rs kabinet: 414 1 Struktura predmeta Izučavaju se dve oblasti: Analiza vremenskih serija Analiza

Више

3 maj-zadnja verzija

3 maj-zadnja verzija CRNA GORA DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA S M J E R N I C E ZA OCJENU PRIMJENE KRITERIJUMA FISKALNE ODGOVORNOSTI Podgorica, maj 2017. godine Sadržaj: I DIO FISKALNA POLITIKA I ODGOVORNOST (ZAKONSKI OSNOV)...

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation II. Znanstveni forum: Kako potaknuti regionalni ekonomski rast i razvoj u RH? Osijek, 26.09.2016. I. Pozvano predavanje: Ekonomska (ne)razvijenost RH i regionalni izazovi I. Panel: Uloga makroekonomske

Више

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Говор на презентацији Годишњег извештаја о стабилности финансијског система у години Др Јоргованка Табаковић, гувернер Беог

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Говор на презентацији Годишњег извештаја о стабилности финансијског система у години Др Јоргованка Табаковић, гувернер Беог НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Говор на презентацији Годишњег извештаја о стабилности финансијског система у 1. години Др Јоргованка Табаковић, гувернер Београд, 31. јул 19. 1 Даме и господо, поштовани представници

Више

Uputstvo - COREP

Uputstvo - COREP НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Сектор за контролу пословања банака МЕТОДОЛОГИЈА ЗА ИЗРАДУ OБРАЗАЦА ПОКГ И ПНО Овом методологијом се детаљно објашњавају елементи и начин израде Извештаја о промени очекиваних кредитних

Више

21

21 Проф. др Милан С. Шојић 1) Београд, 15. фебруар 2018. НАЈНОВИЈА МАКРОЕКОНОМСКА КРЕТАЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ Наком свеске економске кризе, почев од 2008. године на овамо, укупна економска кретања у Републици

Више

Microsoft Word - zadaci_21.doc

Microsoft Word - zadaci_21.doc 1. Devalvacija predstavlja: a) porast Ē b) smanjenje Ē c) porast P d) smanjenje realnog deviznog tečaja 2. Revalvacija predstavlja: a) porast Ē b) smanjenje P c) porast P* d) ništa od navedenog 3. AD krivulja

Више

Staticki kriterijumi new-1.pptx

Staticki kriterijumi new-1.pptx ЗАДАТАК 1. Применом критеријума рока враћања одредити рок враћања пројеката А, B и C, узимајући у обзир уштеде остварене по годинама експлоатације након инвестирања. Приликом доношења инвестиционе одлуке

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2016. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA u 2016.

Више

Analiza ustanova

Analiza ustanova IDEAS Deinstitucionalizacija ustanova za decu i mlade Sažetak analize mogućnosti prve faze transformacije za pet velikih domova Milanović Marko Beograd, 2015 1 I IDEAS 1 Uvod Srbija je u proteklih 10 godina

Више

Microsoft Word Sajt lat.doc

Microsoft Word Sajt lat.doc Tabela 1 25.01.2019. SAVETNIK Mesec i godina INDEKS POTROŠAČKIH CENA Objavljeno u U mesecu prema prethodnom mesecu (mesečna stopa inflacije) Mesec 2018 / isti mesec 2017 (godišnja stopa inflacije) 1 2

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1 На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 104-124. Закона о раду ( Службени гласник РС број: 24/2005,

Више

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 24. jun 5. jul Jul 2019.

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 24. jun 5. jul Jul 2019. SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 24. jun 5. jul 2019. Jul 2019. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE

Више

ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u

ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata zaposlenih u javnim službama (u daljem tekstu: zaposleni) koje vrše javna ovlašćenja

Више

Анализа Предлога закона о буџету за годину

Анализа Предлога закона о буџету за годину Анализа Предлога закона о буџету за 2019. годину 25.11.2018. СПИСАК СКРАЋЕНИЦА АП ЕУР ЈП млн млрд НСЗ ООСО ПДВ ПИО фонд РФЗО Фонд СОВО аутономна покрајина евро јавно предузеће милион милијарда Национална

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула 2018. године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: 7-00-00233/2018-01 Високи савет судства Врховни касациони суд Број: 021-05-065/2018-01

Више

Ekonomski razvoj

Ekonomski razvoj Ekonomske osnove države i prava - VI Doc. dr Amina Nikolajev Efekti privređivanja Pokazatelji ekonomskog razvoja Determinante ekonomskog razvoja Značaj Potreba sinhronizacije procesa društvene reprodukcije

Више

Microsoft PowerPoint - DVB u Srbiji-TELSIKS07-RTS [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - DVB u Srbiji-TELSIKS07-RTS [Read-Only] [Compatibility Mode] Предности дигиталног емитовања За државу : 1. Уштеда у спектру За емитере: 1. Уштеда у броју предајника и 2. Уштеда у енeргији За произвођаче програма: 1. Могућност емитовања великог броја нових садржаја

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

412 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ВРШЦА БР. 20/ На основу члана 43. Закона о буџетском систему ( Сл. гласник РС бр. 54/2009, 73/2010, 101/201

412 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ВРШЦА БР. 20/ На основу члана 43. Закона о буџетском систему ( Сл. гласник РС бр. 54/2009, 73/2010, 101/201 412 СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА ВРШЦА БР. 20/2016 21.12.2016. 3. На основу члана 43. Закона о буџетском систему ( Сл. гласник РС бр. 54/2009, 73/2010, 101/2010, 101/2011, 93/2012, 62/2013, 63/2013 исправка, 108/2013,

Више

11.cdr

11.cdr Пословна зона Tермоелектрана Станари ПОСЛОВНА ЗОНА ТЕРМОЕЛЕКТРАНА Пословна зона Термоелектрана представља мјесто будућег привредног развоја општине Станари и дом нових инвестиција. Налази се у фази обезбјеђења

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више

ОДРЖИВО КОРИШЋЕЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА: ОБНОВЉИВИ РЕСУРСИ

ОДРЖИВО КОРИШЋЕЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА: ОБНОВЉИВИ РЕСУРСИ Индекс експлоатације воде - Water Exploitation Index (WEI) Индекс експлоатације воде - Water Exploitation Index (WEI) је индикатор који представља однос укупне годишње количине обновљивих и захваћених

Више

Microsoft Word - Pravilnik-fin. izvestaji za DUDPF-2007.doc

Microsoft Word - Pravilnik-fin. izvestaji za DUDPF-2007.doc "Службени гласник РС", бр. 15/2007 На основу члана 26. став 2. Закона о рачуноводству и ревизији ("Службени гласник РС", бр. 46/2006) и члана 27. став 2. тачка 2. Закона о добровољним пензијским фондовима

Више