Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZERB NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam:

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZERB NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam:"

Транскрипт

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZERB NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1811 I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. A feladatokat cirill betűs írásmóddal adtuk meg. A megoldásokat általában cirill betűs formában kell megadni. A feladatmegoldás során csak ott választható a latin betűs írásmód, ahol a feladat válaszként teljes mondatot igényel írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / május 23.

3 1811 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / május 23.

4 I На основу прочитаног текста изаберите тачан одговор међу наведеним могућностима и одговарајуће слово упишите у квадратић. Србија друга у Европи по смртности од рака дојке Претерана телесна тежина, неправилна исхрана и смањење физичке активности доприносе настанку од 25 до 33 одсто случајева оболевања од рака дојке, док редован самопреглед, одлазак код лекара на мамографски и ултразвучни преглед, као и прихватање здравих стилова живота доприносе превенцији и раној дијагностици малигнитета. Проблем је што се Србија налази на другом месту у Европи по смртности од рака дојке, док сваке године у нашој земљи годишње оболи око жена, наглашено је на јучерашњој трибини Време је за промене. Рак дојке најчешћи је злоћудни тумор код нас, истакла је др Станислава Оташевић, председница Удружења Европа Дона Србија, и додала да од ове болести могу да оболе и мушкарци, мада се то дешава веома ретко. Једна од осам жена оболи од карцинома дојке. И даље највише оболевају жене које имају од 45 до 65 година. Наше удружење бори се да унапреди свест жена о значају здравља дојке, али и да свима буду доступни једнаки начини дијагностиковања и лечења болести каже Оташевић додајући да је Европа Дона установила 15. октобар за Дан здравља дојки како би подсетила девојке и жене о значају раног откривања болести и важности здравих стилова живота. Захваљујући постојању удружења пацијената, напомиње др Маја Гулан, хирург-онколог, болести више нису табу тема, а жене почињу отворено да говоре о проблемима са којима су се сусреле у току лечења. Оне шаљу поруку да је болест излечива и да са њом може да се живи додала је др Гулан. Професор др Драгана Богдановић Стојановић, из Института за онкологију Војводине, нагласила је да рак дојке лагано расте и да је важно да жене које имају од 50 до 70 година одлазе на мамографске прегледе на сваке две године. Ултразвук није замена за мамограф. Жене код којих се рак открије у раној фази имају шансе не само за излечење, већ и за много квалитетнији живот касније јер често промене своје приоритете. Жене се често плаше зрачења приликом прегледа, али то апсолутно не угрожава здравље. У будућности се могу очекивати многи иновативни начини дијагностиковања рака дојке, самим вађењем крви или грудњаком који прати промене температуре указала је др Богдановић Стојановић. Истраживања нису повезала посебан начин исхране са ризиком од оболевања од рака дојке, али исхрана је веома важна. Савет је да треба узимати храну богату влакнима и ниским процентом масти, воће и поврће, а ограничити унос црвеног меса и месних прерађевина и угљених хидрата. ( ) 1811 írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / május 23.

5 1. Превенцији и раној дијагностици малигнитета придоносе А) неправилна исхрана и смањење физичке активности Б) претерана телесна тежина В) мамографски и ултразвучни преглед 2. У Србији од рака дојке годишње оболи А) жена Б) око 600 жена В) 4600 жена 3. На европској ранглисти оболелих од рака дојки Србија се налази А) на првом месту Б) на задњем месту В) на другом месту 4. Од злоћудних тумора рак дојки у Србији А) најучесталији је Б) један је од најређих В) није чест 5. Рак дојке највише прети женама А) млађим од 45 пет година Б) између 45 и 65 година В) старијим од 45 година октобар је проглашен за Дан здравља дојки А) да би се жене упозориле на значај раног откривања болести Б) како би свима били доступни једнаки начини дијагностиковања и лечења В) да би се унапредила свест жена о значају те болести 7. Одлазак на мамографске прегледе предлаже се женама А) млађим од 50 година сваке друге године Б) између 50 и 70 двогодишње В) старијим од 70 сваке друге године 8. Излечене жене имају веће шансе за А) рано откривање нове болести Б) поновно оболење од рака В) много квалитетнији живот касније јер мењају начин живота 1811 írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / május 23.

6 9. У будућности се очекују нови начини дијагностиковања рака дојке А) помоћу крвне слике Б) помоћу специфичног топломера В) помоћу ултразвука 10. Ризик од оболевања од рака дојке је мањи А) ако узимамо немасну храну богату влакнима Б) ако конзумирамо мало воћа и поврћа В) ако уносимо неограничену количину црвеног меса и месних прерађевина Max. Elért írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / május 23.

7 II Прочитајте текст и кратко одговорите на питања. За реформу образовања у Србији ЕУ издваја 27,4 милиона евра Српска деца заслужују исте могућности као и деца у ЕУ", поручио је комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан. Споразум о подршци ЕУ образовном систему Србије данас у Бриселу су потписали директорка за Западни Балкан у Генералном директоријату Европске комисије Геновева Руиз Калевера и помоћник министра за евроинтеграције Бранко Будимир, у присуству министарке Јадранке Јоксимовић и комесара Јоханеса Хана. У питању је први споразум ЕУ овакве врсте са неком од земаља Западног Балкана. "Српска деца заслужују исте могућности као и деца у ЕУ. Зато је подршка у области образовања важан део наше агенде проширења. То је инвестиција у нашу заједничку будућност, јер Србија припада европској породици, поручио је приликом потписивања комесар Хан. Добијени новац ће бити намењен усклађивању образовног система у Србији са потребама тржишта рада, унапредиће се стручност наставног особља и помоћи образовању најрањивијих мањинских заједница у земљи. Европски комесар за преговоре о проширењу каже да ће око наставника у Србији бити тренирано у складу са новим модерним програмима, што ће студентима обезбедити висококвалитетна предавања. Истовремено наставника који предају на језицима мањина добиће специјалне тренинге, а посебни уџбеници на мањинским језицима биће штампани. Посебна пажња биће усмерена на потребе и подршку у образовању ромске деце од којих ће њих добити и школарине. Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић нагласила је данас у Бриселу да нема развоја без доброг образовања и да укупан економски и друштвени напредак једне државе зависи од добро образованих људи и образовног система који је повезан са тржиштем рада. Јоксимовић је, после потписивања споразума о подршци ЕУ образовном систему Србије, поручила да је жеља и Србије и ЕУ да се зауставе економске миграције и одлив младих људи из земље што је, према њеним речима, последица ситуације где Србија школује превише одређених образовних профила који потом не могу да нађу посао на тржишту рада у Србији. "Ми смо 27,5 милона евра добили за програме који ће помоћи наставном кадру да наставне програме и планове прилагоде потребама тржишта рада, да имамо квалитетно и релевантно образовање, што је у складу са нашом Стратегијом образовања до 2020 године", истакла је министарка, која је нагласила да новац добијен од ЕУ иде у прави сектор. ( ) 1811 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / május 23.

8 11. Како гласи порука комесара за проширење, Јоханеса Хана? 12. Која од земаља Западног Балкана има споразум ЕУ овакве врсте? 13. У које сврхе ће да буде утрошен новац добијен од споразума? 14. На који начин ће да се усклади образовни систем у Србији са потребама тржишта радa? 15. Како ће да се унапређује стручност наставног особља? 16. Какве ће користи да имају студенти од тренирања наставника? 17. На који начин ће да се унапреди настава на мањинским језицима? 1811 írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / május 23.

9 18. Шта сматра министарка Јоксимовић темељем развоја и напретка? 19. Која је заједничка жеља Србије и ЕУ? 20. Што мисли министарка Јоксимовић о новцу добијеном од ЕУ? Max. Elért írásbeli vizsga, I. összetevő 9 / május 23.

10 III Прочитајте текст и попуните табелу по узорку (0). Установите да ли су тврдње истините или неистините! СЕДАМ САВЕТА ДА ОДМОР ПРОТЕКНЕ САВРШЕНО: Игла с концем, коверат и старе ципеле Ни искусни путници не знају многе тајне савршеног путовања, али знају да ситнице чине разлику да ли ће се кратак викенд претворити у непријатну авантуру. Кофер у којем нема непотребних ствари, мудро испланиран новац, списак места које треба обићи и видети, нису довољни да све протекне у најбољем реду, већ треба и неколико добрих савета. 1. Увек одштампајте бординг карту и хотелску резервацију. Ретко ко је имао проблема приликом чекирања, али никада се не зна када ће да падне систем или шалтерска радница не уме да прочита српско презиме. Најбоље је чекирати се онлајн и само оставити пртљаг, али ко за то нема времена, не сме заборавити да одштампа карту. Хотелску резервацију је неопходно имати на папиру, јер у многим градовима постоји по неколико хотела са истим именом. Такође, лакше је показати таксисти него објашњавати. Резервација сачувана у телефону није мудар потез, јер батерија може да се испразни. 2. Никада не мењајте новац на аеродрому, јер је курсна разлика ту увек најлошија, па се добија мање него у граду. Уколико је неопходан новац за транспорт (такси, воз или аутобус) свака валута може да се добије у српским банкама, па и оне најређе, уколико се унапред најави шалтерском раднику. Такође, неупоредиво је јефтиније платити картицом, које примају и таксисти, а на аутоматима може да се купи карта за јавни превоз. 3. Корисно је понети гумицу, хотелски пакетић игала са концима или зихернадлу, јер може да послужи. У ручном пртљагу увек треба имати чист веш, мајицу или кошуљу, а ово нарочито важи за оне који путују авионом. 4. Искусни путници увек направе копију докумената и носе са собом у случају губитка. Такође, породици треба дати тачне податке где и како се путује, да би имали све информације у случају непредвиђене ситуације. Пре поласка на пут корисно је уписати и број амбасаде. 5. Сувенири се никада не купују на аеродрому него у граду. Увек може да се украде тренутак и уђе у сувенирницу због брзе и кратке куповине. Магнети сада свуда у свету могу да се нађу за евро или два, осим на аеродрому где су, као по правилу, од пет до десет евра. 6. Увек треба имати сакривен новац, јер 20 евра у ситуацији када касни авион дође као мелем на рану. 7. На пут треба носити само веома удобну обућу. То нису увек патике у којима се нога зноји, већ старе удобне ципеле. ( 07. октобар 2017.) 1811 írásbeli vizsga, I. összetevő 10 / május 23.

11 (0) Ни искусни путници не знају многе тајне савршеног путовања. Сви се путници слажу да од ситница зависи хоће ли се кратак викенд претворити у непријатну авантуру. За успешно путовање довољно је спремити кофер пун корисних ствари. Немојте кренути на пут без одштампане бординг карте или хотелске резервације. Боље је имати одштампану хотелску резервацију него јe сачувати у телефону. тачно нетачно Х 25. Валуту мењајте на аеродрому јер је курс овде најповољнији. 26. У ручном пртљагу може вам добро доћи гумица, хотелски пакетић игала са концима или зихернадла. 27. Добро је направити копију својих личних докумената. 28. Пре путовања корисно је све личне податке оставити амбасади. 29. Магнети се и на аеродрому могу купити за еуро или два. 30. Путујте увек у старим изношеним ципелама! Max. Elért írásbeli vizsga, I. összetevő 11 / május 23.

12 pontszám maximális elért I. feladat 10 I. Olvasott szöveg értése II. feladat 10 III. feladat 10 Feladatpont összesen 30 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1811 írásbeli vizsga, I. összetevő 12 / május 23.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZERB NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1811 II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. Csak a tartalmilag és nyelvtanilag hibátlan megoldás fogadható el. A feladatokat cirill betűs írásmóddal adtuk meg. A megoldásokat általában cirill betűs formában kell megadni. A feladatmegoldás során csak ott választható a latin betűs írásmód, ahol a feladat válaszként teljes mondatot igényel írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / május 23.

15 I Подвуците слово и реч која се правилно уклапа у дату реченицу према узорку 0. Познајемо толико људи, али... (0) сигурно има мање од десет. У пријатељство су уложене године рада, смеха и разочарења. Каже се и да су пријатељи родбина коју ми... (1). Ко су нам прави пријатељи? Људи који су спремни да ти помогну, и ако ти је лош дан... (2) ти кафу, чај и остаће поред тебе. Људи који ће се смејати и... (3) заједно са тобом. Они који ће бити поносни на... (4) када дипломираш и који ће ти рећи ако је твоја одлука погрешна. Неко ко ће те назвати телефоном у девет ујутро да пита како си, јер си претходно вече била тужна. Наравно, све је то лепо, али и... (5) ствари могу да се покваре. Ми одрастамо сваки дан и мењамо се. Нека пријатељства остају још из детињства, а нека не. Али... (6) успомене, дивне и важне из једног дела... (7). Пријатељство је двосмерна улица за пријатељство је потребно двоје. Треба да је обострано. ( (0) А) пријатеља Б) пријатеље В) пријатељу Г) пријатељ 1. А) бирају Б) бирали сте В) бирамо Г) бира 2. А) скува Б) скуваће В) скувајмо Г) скувати 3. А) плакају Б) плакати В) плачем Г) плакали 4. А) тебе Б) теби В) тобом Г) ти 5. А) најлепши Б) најлепи В) најлепше Г) најлепшим 6. А) остају Б) остаје В) остајеш Г) остајати 7. А) живот Б) животом В) животу Г) живота Max. Elért írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / május 23.

16 II Допуни реченице речима које стоје испод текста у њиховим исправним облицима према узорку 0. Родитељ у просеку објави скоро 1000 слика свог детета (0) на интернету пре него што оно напуни пет... (8) показало је истраживање једног...(9) сајта, који се бави заштитом на интернету и родитељством у дигиталној ери. Највише фотографија маме и тате... (10) на Фејсбуку и то лети, кад на њиховим профилима доминирају... (11) деце с плаже и мора. Већина родитеља то чини несвесно и не размишљајући о томе да ли тако можда угрожавају дететову приватност. -Пре него што ставите слику малишана на било коју друштвену... (12), увек прво добро размислите како би се он осетио кад би је видео на интернету и да ли би му због тога било непријатно. А кад постављате слике деце с плаже, ограничите видљивост само за... (13) и рођаке. Тако смањујете могућност злоупотребе открива Драгана Станковић, психолог. (Блиц жена) (0) дете детета 8. година 9. британски 10. објавити 11. слика 12. мрежа 13. пријатељи Max. Elért írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / május 23.

17 III Глаголе у загради који стоје у инфинитиву стави у перфект (прошло време) према узорку 0. Шеснаест година после СР Југославије (Србије и Црне Горе) на Европском првенству у Истамбулу, наследници Бодироге и Стојаковића нису успели. (0 успети) да у дворани Синан Ердан врате златну медаљу, али су се ипак... (14 борити) до краја. Изабраници селектора Александра Ђорђевића тако су...(15 донети) држави трећу сребрну медаљу на последња четири велика такмичења.... (16 Отићи) су у Истамбул спремни, али без осморице играча који би у идеалним околностима били у најбољих 12 светских кошаркаша, али на крају нису... (17 имати) снаге за потпуни тријумф. Дуго су Словенци... (18 играти) пуном снагом вођени Гораном Драгићем који је... (19 бацити) 35 поена. Скупштина града Београда... (20 саопштити) је да ће у понедељак организовати дочек кошаркашке репрезентације Србије испред Старог двора, пошто су момци освојили сребрну медаљу на Европском првенству у Истамбулу. ( Max. Elért írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / május 23.

18 IV Упиши предлоге који недостају на одређена места према узорку 0 Брза храна (ен.: fast food) je термин и врста хране која се у (0) ресторанима брзе хране, врло брзо припрема и сервира и усто је и јефтина па због тога се назива брза храна. Она се понекад још и назива и џанк фуд (као смеће храна). У свету су посебно популарни хамбургери, месни хамбургери и пржени кромпирићи звани помфрит, али и газирана пића,... (21) имају сладак укус. Брза храна је најпопуларнија... (22) младих: код деце и тинејџера. Они радо купују још и хот дог, брзо припремљену пилетину. Неки људи мисле да је брза храна врло добра... (23) здравље, те због тога се њихов мени састоју главном од брзе хране. Остали људи сматрају да је врло неквалитетна... (24) много масти и шећера. Може бити штетна у великим количинама. Може проузроковати вишак килограма, шећерну болест, чак и болести срца. Брза храна је један... (25) симбола савременог брзог начина живота који садржи много стреса. ( Max. Elért írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / május 23.

19 1811 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / május 23.

20 pontszám maximális elért I. feladat 7 II. Nyelvhelyesség II. feladat 6 III. feladat 7 IV. feladat 5 Feladatpont összesen 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1811 írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / május 23.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZERB NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1811 III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. A feladatokat cirill betűs írásmóddal adtuk meg. A megoldásokat általában cirill betűs formában kell megadni. A feladatmegoldás során csak ott választható a latin betűs írásmód, ahol a feladat válaszként teljes mondatot igényel. Добар дан! Сада почиње испит из разумевања слушања. Испит се састоји из три задатка. Чућете три звучна текста. Задаци у вези тога су у овој свесци. Задатке одвајамо музиком. Затим ћете чути поставку задатка. После имате један минут времена да прочитате задатак. Након тога чућете текст први пут. Следи вам време за решавање. Затим ћете чути текст други пут. На крају проконтролишите ваша решења. Испит траје отприлике 30 минута. Пуно среће! 1811 írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / május 23.

23 1811 írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / május 23.

24 I задатак Послушајте текст пажљиво а затим одговорите на питања! 1. У којим архитектонским и уметничким стиловима су настала грађевине Будимпеште? (Наведите барем три стила!) 2. Колико су високе зграде у Будимпешти? 3. Које су локације у Будимпешти заштићене од стране Унеска? 4. Због чега град прописује строга правила везана за изградњу нових зграда у центру града? 5. Шта је урачунато у цену карте за туристички аутобус? 6. Које знаменитости Будимпеште се налазе на траси туристичког аутобуса? (Наведите четири знаменитости!) 7. Каква је понуда у локалима и ресторанима Будимпеште? 8. Која је најпознатија пешачка зона у Будимпешти? Која је најнижа цена за ноћење у Будимпешти по особи? Max. Elért írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / május 23.

25 II задатак Послушајте текст и у табелу по узорку (0) наведите да ли је тврдња истинита или лажна. 0. Ношење прстена на одређеном прсту симболише ваше особине. 10. Особе које носе прстен на палцу доминантне су и трвдоглаве. 11. Људи с прстеном на кажипрсту нису склоне мегаломанији и хистерији. 12. Ношење прстена на левом кажипрсту у неким културама симболише брак. 13. За ношење прста најбољим се сматра средњи прст. 14. Прстен на средњем прсту показује како сте поуздани и да доносите добре одлуке. 15. Некада се веровало да нерв који пролази домалим прстом води равно у срце. 16. Некреативни људи носе прстен на домалом прсту. 17. Ношење прстена на малом прсту истовремено показује склоност ка криминалу и уметности. истинито лажно (0) Х Маx. Elért írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / május 23.

26 III задатак Послушајте текст! Заокружите правилан одговор! Новосађани у просеку годишње читају А) 10 књига Б) 11 књига В) 12 књига 18. Међу становницима града Новог Сада књиге купује само А) 20 % Б) 25 % В) 30 % 19. Међу читаоцима у највећем броју су А) жене које станују у градовима Б) жене са села В) студенти с факултета 20. Истраживања су показала да А) интерес за књигом расте заједно са ступњем образовања Б) интерес за књигом расте у кругу деце В) интерес за књигом расте с годинама старости читаоца 21. Истраживања агенције "Нинамедија" у којима је учествовало испитаника трајала су А) три дана Б) пет дана В) месец дана 22. Резултати истраживања показују да у протеклој години две трећине Новосађана А) није прочитало ниједну књигу Б) прочитало је најмање једну књигу В) више од једне књиге 23. Анкета је показала да А) око 3 % читалаца није могло да процени број прочитаних књига Б) 28 % читалаца не зна колико је књига прочитало у задњих годину дана В) отприлике 3 % читалаца није прочитало ниједну књигу 1811 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / május 23.

27 24. Читање књиге у електронској форми А) веома је учестала појава у кругу испитаника Б) уопште се не практикује код испитаника В) практикује само мали број читалаца 25. До књига највећи број испитаних читалаца долази А) путем куповине Б) изнајмљивањем у библиотеци В) посуђивањем од пријатеља или родбине Маx. Elért írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / május 23.

28 pontszám maximális elért III. Hallott szöveg értése I. feladat 9 II. feladat 8 III. feladat 8 Feladatpont összesen 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1811 írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / május 23.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZERB NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1811 IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A feladatokat cirill betűs írásmóddal adtuk meg. A megoldásokat általában cirill betűs formában kell megadni. A feladatmegoldás során csak ott választható a latin betűs írásmód, ahol a feladat válaszként teljes mondatot igényel. Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben a létrehozott szöveg jelentősen eltér (rövidebb, hosszabb) a megadott szóintervallumtól, az pontlevonással jár írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / május 23.

31 I Напиши мејл од речи свом разредном другу/другарици. СТУДЕНТСКА ЗАДРУГА ГАРАНТУЈЕ ДОБАР ПОСАО! ПРИЈАВИ СЕ! Писмо нека садржи: - опиши како си нашао посао преко интернета - позови свог пријатеља да радите заједно следећег лета - говори о предностима летњег рада 1811 írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / május 23.

32 1811 írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / május 23.

33 II Напишите одговор од 100 до 120 речи на доле наведену објаву у интернет форуму. Сваки пут кад узмем паре од својих родитеља они ми кажу да не потрошим све, али без обзира на то ја их потрошим пре него што сам планирала, ни не приметим како. Мајка ми се стално жали да смо испразнили породични буџет. Шта да урадимо? Одговор нека садржи: - опиши како се у вашој породици економише новцем - опиши један свој лични пример или пример познаника - дај савет за штедњу - дај савет како да уштеди породица Милана ( forum.com) 1811 írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / május 23.

34 1811 írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / május 23.

35 1811 írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / május 23.

36 Feladat I. II. Értékelési szempont pontszám maximális elért A feladat teljesítése és a szöveg hosszúsága 5 Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 I. feladat összesen 11 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvhelyesség, helyesírás 5 Íráskép 1 II. feladat összesen 22 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző 1811 írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / május 23.

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 25. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Више

Microsoft Word - Szerb_nyelv_emelt_irasbeli_1212.doc

Microsoft Word - Szerb_nyelv_emelt_irasbeli_1212.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 19. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 19. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Више

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 26. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_0911_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_0911_szerb.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pót

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pót ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 8. 8:00 I. Időtartam: 57 perc Pót

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 8. 8:00 I. Időtartam: 57 perc Pót ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 8. 8:00 I. Időtartam: 57 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_1011_horvat.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_1011_horvat.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 19. MATEMATIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 19. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Више

Microsoft Word - Szerb_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_I0511.doc

Microsoft Word - Szerb_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_I0511.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 6. SZERB NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. SZÖVEGÉRTÉS Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szerb nyelv és irodalom

Више

Microsoft Word - Horvat_nyelv_emelt_irasbeli_1211.doc

Microsoft Word - Horvat_nyelv_emelt_irasbeli_1211.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 18. HORVÁT NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 18. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FÖLDRAJZ HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00 I. Időtartam: 25 perc P

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FÖLDRAJZ HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00 I. Időtartam: 25 perc P ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 17. FÖLDRAJZ HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 17. 14:00 I. Időtartam: 25 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0911_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0911_szerb.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 3. SZERB NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 3. 8:00 I. SZÖVEGÉRTÉS

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 3. SZERB NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 3. 8:00 I. SZÖVEGÉRTÉS ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 3. SZERB NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 3. 8:00 I. SZÖVEGÉRTÉS ÉS ÉRVELÉS VAGY GYAKORLATI SZÖVEGALKOTÁS Időtartam: 90 perc Pótlapok száma

Више

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 9. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 9. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 9. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 9. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Microsoft Word - Szerb_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_0803.doc

Microsoft Word - Szerb_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_0803.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 10. SZERB NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 10. 8:00 I. SZÖVEGÉRTÉS Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Више

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_I0521_horvatH.doc

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_I0521_horvatH.doc Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. FÖLDRAJZ HORVÁT NYELVEN ZEMLJOPIS 2006. május 16. 14:00 KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA PISMENI ISPIT SREDNJEG STUPNJA I. Időtartam: 20 perc Vrijeme

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 3. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 3. 8:00 I. Szövegérté

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 3. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 3. 8:00 I. Szövegérté ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 3. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 3. 8:00 I. Szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás Időtartam: 90 perc Pótlapok

Више

Szerb nyelv emelt szint Javítási-értékelési útmutató 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉS

Szerb nyelv emelt szint Javítási-értékelési útmutató 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉS Szerb nyelv emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Általános útmutató A vizsgaszabályzatnak

Више

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0802_szerbH.doc

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0802_szerbH.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 6. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 6. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Више

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 Időtartam: 240 pe

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 Időtartam: 240 pe ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 5. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 5. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Више

Microsoft Word - Horvat_nepismeret_kozep_irasbeli_0621H.doc

Microsoft Word - Horvat_nepismeret_kozep_irasbeli_0621H.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 29. HORVÁT NÉPISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 29. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Више

BROSURA nn

BROSURA nn Preventivni program Za zdravlje. Danas. Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva Izdavač: Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske Autori: Povjerenstvo za organizaciju, stručno praćenje

Више

Microsoft Word - Horvat_nyelv_es_irodalom_emelt_irasbeli_0612H.doc

Microsoft Word - Horvat_nyelv_es_irodalom_emelt_irasbeli_0612H.doc É RETTSÉGI VIZSGA 2007. október 19. HORVÁT NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2012/2013. година

Више

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA školska 2016/2017. godina TEST

Више

EVROPSKI GRADOVI PROGRAM BARSELONA 5 DANA ( 4 NOĆENJA) BARSELONA - grad koji mnogi smatraju najpoželjnijim mjestom za život u Evropi,

EVROPSKI GRADOVI   PROGRAM BARSELONA 5 DANA ( 4 NOĆENJA) BARSELONA - grad koji mnogi smatraju najpoželjnijim mjestom za život u Evropi, EVROPSKI GRADOVI www.bv-travel.me PROGRAM BARSELONA 5 DANA ( 4 NOĆENJA) BARSELONA - grad koji mnogi smatraju najpoželjnijim mjestom za život u Evropi, grad posebnog duha, meta umjetnika, sa velikim kontrastom

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_szerb.doc Matematika szerb nyelven középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN МАТЕМАТИКА KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA МАТУРСКИ ИСПИТ СРЕДЊЕГ СТЕПЕНА Az írásbeli vizsga időtartama: 180

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Upravljanje vremenom Praktikum iz poslovne komunikacije i prezentacije Jelica Cincović (jelica@etf.rs) Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu 2018/2019 Uvod 24 sata za organizovanje našeg dana

Више

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам направила тест у Гугл документу који су ученици са одушевљењем

Више

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у посебном дијалог-прозору до кога се долази линком есервис

Више

Microsoft Word - Bled - HOTEL RIBNO

Microsoft Word - Bled - HOTEL RIBNO HOTEL RIBNO **** Cenovnik SPECIJALNE PONUDE Ski paket (20.12-28.12.2016; 02.01-31.03.2017) 2 polupansiona (2 dana skijanja) 132,00 / deca 6-12 godina 45,00 3 polupansiona (2 dana skijanja) 199,00 / deca

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 22. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 22. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapo

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 22. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 22. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapo ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 22. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 22. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Subagent GRČKA LETO 2016 ~ LEFKADA AVIO FIRST MINUTE POPUST 20%!!! Važi do (popust se obračunava na devizni deo iz cenovnika) Paket aranžm

Subagent GRČKA LETO 2016 ~ LEFKADA AVIO FIRST MINUTE POPUST 20%!!! Važi do (popust se obračunava na devizni deo iz cenovnika) Paket aranžm Subagent GRČKA LETO 2016 ~ LEFKADA AVIO FIRST MINUTE POPUST 20%!!! Važi do 01.02.2016. (popust se obračunava na devizni deo iz cenovnika) Paket aranžman / avio prevoz i smeštaj 10 noćenja + najam studija

Више

Anketa_stavovi_pri_upisu_LR

Anketa_stavovi_pri_upisu_LR Укупан број обрађених анкета: 434 Тренутна година студија РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ 1 45 10,37% 2 134 30,88% 3 134 30,88% 4 113 26,04% 5 8 1,84% Тренутна година студија 1 2 3 4 5 Обновљена година Једном 56 12,90%

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. FIZIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Időtartam: 150 perc Pótlap

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. FIZIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Időtartam: 150 perc Pótlap ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 20. FIZIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 20. 8:00 Időtartam: 150 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica web: Tel:022/ Tel/Faks

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica   web:   Tel:022/ Tel/Faks ANALIZA ZADOVOLJSTVA KORISNIKA ZDRAVSTVENOM ZAŠTITOM Dom zdravlja Šid April 2012. godine SADRŽAJ: Sumarna analiza zadovoljstva korisnika radom službe opšte medicine, pedijatrijske i ginekološke službe...

Више

EVROPSKI GRADOVI PROGRAM BUDIMPEŠTA 3 DANA ( 2 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Budimpešta glavni grad Mađarske, 'kraljica Dunava', gra

EVROPSKI GRADOVI   PROGRAM BUDIMPEŠTA 3 DANA ( 2 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Budimpešta glavni grad Mađarske, 'kraljica Dunava', gra EVROPSKI GRADOVI www.bv-travel.me PROGRAM BUDIMPEŠTA 3 DANA ( 2 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Budimpešta glavni grad Mađarske, 'kraljica Dunava', grad mnogobrojnih termi i bivša prestonica Ugarskog kraljevstva.

Више

EVROPSKI GRADOVI PROGRAM MILANO 4 DANA ( 3 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI MILANO - Milano se nalazi u sjevernoj Italiji i predstavlja

EVROPSKI GRADOVI   PROGRAM MILANO 4 DANA ( 3 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI MILANO - Milano se nalazi u sjevernoj Italiji i predstavlja EVROPSKI GRADOVI www.bv-travel.me PROGRAM MILANO 4 DANA ( 3 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI MILANO - Milano se nalazi u sjevernoj Italiji i predstavlja finansijski, modni i kulturni centar ovog dijela Italije.

Више

2

2 2 Ne možemo svoje ideje ostvariti bez drugih ljudi. Naš biznis ne može rasti bez drugih ljudi. Ne možemo sve sami. Ne moramo sve sami. Možemo i trebamo pronaći i zaposliti ljude bolje od sebe. Krenuli

Више

Unos PretragaStampanihMed

Unos PretragaStampanihMed Pravda, 15.12.2010 Strana: 6 Autor: PRENETO KORUPCIJA NAJVEĆA KOD JAVNIH NABAVKI VENSAN DEŽER, ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U SRBIJI BEOGRAD Godišnja vrednost javnih nabavki u Srbiji je oko četiri milijarde

Више

Microsoft Word - Szerb_nyelv_emelt_irasbeli_javitasi_0621H.doc

Microsoft Word - Szerb_nyelv_emelt_irasbeli_javitasi_0621H.doc Szerb nyelv emelt szint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM ÁLTALÁNOS ÚTMUTATÓ Példa:

Више

Online check-in: Šta je? - Savjeti za putnike - eSky.ba

Online check-in: Šta je? - Savjeti za putnike - eSky.ba Zadnje ažuriranje: 09.12.2018 Online check-in: Šta je? Online check-in je check-in (prijava na let) koji se obavlja putem interneta. Alternativna opcija je check-in na aerodromu prije leta. Pažnja! U slučaju

Више

Slide 1

Slide 1 Анка Жилић, виша мед. сестра Малигне неоплазме представљају поремећај у расту ћелија, при чему долази до неконтролисаног раста ћелија неопластичног ткива, на штету домаћина. У настанку малигне ћелије разликују

Више

ОБЕЗБЈЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА НА Banja Luka College - у - резултати анкете која је спроведена у љетњем семестру 2017/2018 академске године -

ОБЕЗБЈЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА НА Banja Luka College - у - резултати анкете која је спроведена у љетњем семестру 2017/2018 академске године - ОБЕЗБЈЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА НА Banja Luka College - у - резултати анкете која је спроведена у љетњем семестру 2017/2018 академске године - Висока школа Banja Luka College има сопствене начине

Више

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0811_szerb.doc

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0811_szerb.doc Biológia szerb nyelven középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 11. BIOLÓGIA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Упутство

Више

Avokado – čarobno voće

Avokado – čarobno voće Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Avokado - čarobno voće Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Naziv avokado potječe

Више

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0822_szerb.doc

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0822_szerb.doc Biológia szerb nyelven középszint 0822 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 15. BIOLÓGIA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Упутство

Више

EVROPSKI GRADOVI PROGRAM MILANO 5 DANA (4 NOĆENJA) MILANO - Milano se nalazi u sjevernoj Italiji i predstavlja finansijski, modni i k

EVROPSKI GRADOVI   PROGRAM MILANO 5 DANA (4 NOĆENJA) MILANO - Milano se nalazi u sjevernoj Italiji i predstavlja finansijski, modni i k EVROPSKI GRADOVI www.bv-travel.me PROGRAM MILANO 5 DANA (4 NOĆENJA) MILANO - Milano se nalazi u sjevernoj Italiji i predstavlja finansijski, modni i kulturni centar ovog dijela Italije. Ovaj grad se ne

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/ Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/2014. година УПУТСТВО ЗА РАД Тест који треба да решиш

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0802.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0802.doc Matematika szerb nyelven középszint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Важне

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica web: Tel:022/ Tel/Faks

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica   web:   Tel:022/ Tel/Faks ANALIZA ZADOVOLJSTVA KORISNIKA ZDRAVSTVENOM ZAŠTITOM Dom zdravlja Pećinci April 2012. godine SADRŽAJ: Sumarna analiza zadovoljstva korisnika radom službe opšte medicine, pedijatrijske i ginekološke službe.........

Више

DODATNI ELEMENTI VREDNOVANJA

DODATNI ELEMENTI VREDNOVANJA OŠ NIKOLE TESLE - Roditeljski sastanak, 29.5.2017. Gdje pronaći informacije o upisima u SŠ? 1. PRAVILNIK O ELEMENTIMA I KRITERIJIMA ZA IZBOR KANDIDATA ZA UPIS U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE - kriteriji za izbor

Више

Prijava - Volonterska omladinska akcija

Prijava - Volonterska omladinska akcija КОНКУРС за финансирање ОМЛАДИНСКИХ ВОЛОНТЕРСКИХ ПРОЈЕКАТА У ЦИЉУ ПОДСТИЦАЊА АКТИВИЗМА И ВОЛОНТИРАЊА МЛАДИХ за Западнобачки, Севернобачки, Јужнобачки, Сремски и Севернобанатски округ Образац за писање предлога

Више

Turistička agencija Dream Land OTP 13/2015 Kralja Milana 15, Vračar, Beograd Tel 011/ , 011/ Fax 011/

Turistička agencija Dream Land OTP 13/2015 Kralja Milana 15, Vračar, Beograd Tel 011/ , 011/ Fax 011/ Turistička agencija Dream Land OTP 13/2015 Kralja Milana 15, Vračar, 11000 Beograd Tel 011/630-5500, 011/32 32 386 Fax 011/630-5501 office@dreamland.travel www.dreamland.travel GRČKA - LETO 2019. HANIOTI,

Више

Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai

Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai Šećerna bolest je trajno stanje, a poremećaji u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina udruženi su sa oštećenjem i disfunkcijom brojnih organa i sistema, posebno

Више

Biológia angol nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1813 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 15. BIOLÓGIA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSG

Biológia angol nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1813 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 15. BIOLÓGIA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSG Biológia angol nyelven középszint 1813 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 15. BIOLÓGIA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Упутство за вредновање

Више

Slide 1

Slide 1 Prezentacija rezultata istraživanja o učestalosti korištenja Interneta i prepoznavanja potencijalnih rizika na Internetu među populacijom učenika odabranih osnovnih škola sa područja Brčko Distrikta BiH

Више

OSNOVE MENADŽMENTA

OSNOVE MENADŽMENTA FAKULTET ZA KULTURU I MEDIJE I FAKULTET ZA POSLOVNE STUDIJE 2018/2019. PREDMET: OSNOVI MENADŽMENTA IG. NAČIN POLAGANJA ISPITA PREKO KOLOKVIJUMA PREDMETNI PROFESOR: DOC. DR SNEŽANA BERIĆ EMAIL: SBERIC@MEGATREND.EDU.RS

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1 На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 104-124. Закона о раду ( Службени гласник РС број: 24/2005,

Више

Turistička agencija Dream Land Kralja Milana 15, Vračar, Beograd Tel 011/ / Fax 011/

Turistička agencija Dream Land Kralja Milana 15, Vračar, Beograd Tel 011/ / Fax 011/ Turistička agencija Dream Land Kralja Milana 15, Vračar, 11000 Beograd Tel 011/630-5500 011/32 32 386 Fax 011/630-5501 office@dreamland.travel www.dreamland.travel NESEBAR - LETO 2019. PROMOTIVNE CENE

Више

Elenite Bugarska leto 2019

Elenite Bugarska leto 2019 ELENI RESORT - LETO 2019. PROMOTIVNE CENE Letovalište ELENI RESORT (Elenite) - se nalazi usred slikovitog zaliva bugarskog južnog Crnomorja. Na 7 km severoistočno se nalazi Sunčev Breg, na 45 km. severoistočno

Више

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Időtartam: 300 perc Pótlapok sz

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Időtartam: 300 perc Pótlapok sz ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 20. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 20. 8:00 Időtartam: 300 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_jav_utmut_0513_szerb_modos.doc

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_jav_utmut_0513_szerb_modos.doc Földrajz szerb nyelven középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. FÖLDRAJZ SZERB NYELVEN ГЕОГРАФИЈА KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA МАТУРСКИ ИСПИТ СРЕДЊЕГ СТЕПЕНА Az írásbeli vizsga időtartama: 120

Више

ДЕЦЕМБАР 2018 Радивоје Кораћ Је рођен 5. децембра 1938.године у Сомбору. Кошарком је почео да се бави у подмлатку БСК-а касније под називом ОКК Београ

ДЕЦЕМБАР 2018 Радивоје Кораћ Је рођен 5. децембра 1938.године у Сомбору. Кошарком је почео да се бави у подмлатку БСК-а касније под називом ОКК Београ ДЕЦЕМБАР 2018 Радивоје Кораћ Је рођен 5. децембра 1938.године у Сомбору. Кошарком је почео да се бави у подмлатку БСК-а касније под називом ОКК Београд. Од самог почетка његову игру карактерисало је постизање

Више

Microsoft Word - Szerb_nyelv_emelt_irasbeli_javitasi_0612H.doc

Microsoft Word - Szerb_nyelv_emelt_irasbeli_javitasi_0612H.doc Szerb nyelv emelt szint 0612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM OLVASOTT SZÖVEG ÉRTÉSE I 1. прича 2.

Више

EVROPSKI GRADOVI PROGRAM AMSTERDAM 5 DANA ( 4 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Zemlja lala, klompi, sira, piva, vjetrenjača, dijamanata

EVROPSKI GRADOVI   PROGRAM AMSTERDAM 5 DANA ( 4 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Zemlja lala, klompi, sira, piva, vjetrenjača, dijamanata EVROPSKI GRADOVI www.bv-travel.me PROGRAM AMSTERDAM 5 DANA ( 4 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Zemlja lala, klompi, sira, piva, vjetrenjača, dijamanata, dvoraca, zemlje tolerancije i perfekcije Ovo je najnaseljeniji

Више

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично истраживање са циљем утврђивања ставова учесника о

Више

ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od stanovnika koji je idealan za boravak do pola godin

ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od stanovnika koji je idealan za boravak do pola godin ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od 380 000 stanovnika koji je idealan za boravak do pola godine, nije ni premalen ni prevelik. Grad krasi sedam brda

Више

Microsoft Word - inicijalni test 2013 za sajt

Microsoft Word - inicijalni test 2013 za sajt ИНИЦИЈАЛНИ ТЕСТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ ПРВОГ РАЗРЕДА ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ шк. 13 14. Циљ Иницијални тест за ученике првог разреда Земунске гимназије организован је с циљем увида у предзнање ученика, тј.

Више

Задовољство запослених у здравстеној заштити у СБО у години ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ У ГОДИНИ

Задовољство запослених у здравстеној заштити у СБО у години ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ У ГОДИНИ ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ У 2011. ГОДИНИ ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА Испитивање задовољства корисника у примарној здравственој заштити спроведено је 5. децембра

Више

Novi sportsko – turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO),Mesna zajednica Sefkerin: TRODNEVNI PROGRAM ZA MANDALINU

Novi sportsko – turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO),Mesna zajednica Sefkerin: TRODNEVNI PROGRAM ZA MANDALINU Novi sportsko turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO) OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO) Opovo, 1. avgust 2019; Projekat Uređenja i opremanja parka za bicikliste u

Више

U trotjednom istraživanju „Kako mršavimo“ provedenom na portalu Ordinacija

U trotjednom istraživanju „Kako mršavimo“ provedenom na portalu Ordinacija ISTRAŽIVANJE PORTALA ORDINACIJA.HR: Hrvati pola života provedu na dijeti! Za idealnu liniju spremni smo narušiti svoje zdravlje! U trotjednom istraživanju (kolovoz/rujan 2010.) portala Ordinacija.hr Kako

Више

STAVROS VILA DIAMANTO CENE ZA LETO Paket aranžman / autobuski prevoz i smeštaj 10 noćenja / najam studija i apartmana CENA ARANŽMANA PO OSOBI 39

STAVROS VILA DIAMANTO CENE ZA LETO Paket aranžman / autobuski prevoz i smeštaj 10 noćenja / najam studija i apartmana CENA ARANŽMANA PO OSOBI 39 STAVROS VILA DIAMANTO CENE ZA LETO 2016. Paket aranžman / autobuski prevoz i smeštaj 10 noćenja / najam studija i apartmana CENA ARANŽMANA PO OSOBI 3990 din odrasli / 2990 din deca od 2 do 12 godina +

Више

EVROPSKI GRADOVI PROGRAM AMSTERDAM 5/4 DANA ( 4/3 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Zemlja lala, klompi, sira, piva, vjetrenjača, dijama

EVROPSKI GRADOVI   PROGRAM AMSTERDAM 5/4 DANA ( 4/3 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Zemlja lala, klompi, sira, piva, vjetrenjača, dijama EVROPSKI GRADOVI www.bv-travel.me PROGRAM AMSTERDAM 5/4 DANA ( 4/3 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Zemlja lala, klompi, sira, piva, vjetrenjača, dijamanata, dvoraca, zemlje tolerancije i perfekcije Ovo

Више

EVROPSKI GRADOVI PROGRAM MOSKVA 4 DANA (3 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Moskva je glavni i najnaseljeniji grad Rusije. To je jedan o

EVROPSKI GRADOVI   PROGRAM MOSKVA 4 DANA (3 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Moskva je glavni i najnaseljeniji grad Rusije. To je jedan o EVROPSKI GRADOVI www.bv-travel.me PROGRAM MOSKVA 4 DANA (3 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Moskva je glavni i najnaseljeniji grad Rusije. To je jedan od glavnih ekonomskih, kulturnih, finansijskih i obrazovnih

Више

Politički aktivizam žena

Politički aktivizam žena Politički aktivizam žena u Crnoj Gori Projekat je podržan od strane fondacije Friedrih Ebert Stiftung Decembar 2014 Telefonsko istraživanje www.cemi.org.me Kada su u pitanju polovi, kome je lakše da dođe

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година

Више

UMAG

UMAG LETO NA JADRANU 2019 HRVATSKO PRIMORJE DUBROVAČKA REGIJA DUBROVNIK, MLINI DNEVNE CENE individualni polasci / sopstveni prevoz SVE CENE SU IZRAŽENE U EURIMA. OBRAČUN ARANŽMANA SE VRŠI PO SREDNJEM KURSU

Више

Правни факултет у Новом Саду

Правни факултет у Новом Саду УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ У НОВОМ САДУ Адреса: Нови Сад, Трг Доситеја Обрадовића 1 Телефон: 021/6350-377 Факс: 021/450-427 Служба за наставу, телефон: 021/485-31-12 Интернет адреса: www.pf.uns.ac.rs

Више

SZapJavSek

SZapJavSek РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД НИШ УПРАВА ЗА ПРИВРЕДУ, ОДРЖИВИ РАЗВОЈ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ОДСЕК ЗА СТАТИСТИКУ ЗАПОСЛЕНОСТ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ ГРАДА НИША Ниш, мај 2006. године УВОДНЕ НАПОМЕНЕ 2 Појам јавни сектор,

Више

EVROPSKI GRADOVI PROGRAM NAPULJ 5 DANA (4 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Žagor, gradska vreva i sirene skutera, ogromni prekookeanski

EVROPSKI GRADOVI   PROGRAM NAPULJ 5 DANA (4 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Žagor, gradska vreva i sirene skutera, ogromni prekookeanski EVROPSKI GRADOVI www.bv-travel.me PROGRAM NAPULJ 5 DANA (4 NOĆENJA) UKRATKO O DESTINACIJI Žagor, gradska vreva i sirene skutera, ogromni prekookeanski brodovi usidreni uz dokove zvanično druge najprometnije

Више

ESKE Ermittlung schulsprachlicher Kompetenzen in der Erstsprache SERBISCH Aufgabenset 5 bis 6 Jahre Schulerfahrung Pädagogische Hochschule FHNW 2018 P

ESKE Ermittlung schulsprachlicher Kompetenzen in der Erstsprache SERBISCH Aufgabenset 5 bis 6 Jahre Schulerfahrung Pädagogische Hochschule FHNW 2018 P ESKE Ermittlung schulsprachlicher Kompetenzen in der Erstsprache SERBISCH Aufgabenset 5 bis 6 Jahre Schulerfahrung Pädagogische Hochschule FHNW 2018 Professur Deutschdidaktik und Mehrsprachigkeit im Kindesalter

Више

Stiforp uputstvo za isplatu - Kako Zaraditi Novac

Stiforp uputstvo za isplatu - Kako Zaraditi Novac Kako Zaraditi Novac Kako podesiti isplatu zarađenog novca!! Ulogujte se u svoj account: http://stiforp.com/ i pratite korake ispod: Nakon Koraka 4 dobijate poruku od ipayout na vaš e-mail sa podacima za

Више

vila APOLON II - OLYMPIC BEACH KOMPAS 2018

vila APOLON II - OLYMPIC BEACH KOMPAS 2018 VILA APOLON II OLYMPIC BEACH OLIMPSKA REGIJA NAJAM APARTMANA POPUSTI ZA RANI BUKING: MARTOVSKA AKCIJA: 15% POPUSTA (uplata akontacije od 30%, ostatak 7 dana pred putovanje) * akcija traje od 01.03 31.03.2018.*

Више

132

132 132 Na osnovu člana V tačka 3. d) Ustava Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na 30. sjednici održanoj 19. novembra 2003. godine, donijelo je ODLUKU O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU

Више

Evropske metropole Portugal Lisabon 5 dana (4 avionom Polazak: 16. oktobar / Povratak: 20.oktobar Lisabon To je grad pun kontrasta, od sre

Evropske metropole Portugal Lisabon 5 dana (4 avionom Polazak: 16. oktobar / Povratak: 20.oktobar Lisabon To je grad pun kontrasta, od sre Evropske metropole Portugal 5 dana (4 avionom Polazak: 16. oktobar 2019. / Povratak: 20.oktobar 2019. To je grad pun kontrasta, od srednjovekovnu mavarsku oblast Alfama. Najzapadnija je evropska prestonica

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица web: Тел:022/ Тел/Факс:

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица   web:   Тел:022/ Тел/Факс: АНАЛИЗА ЗАДОВОЉСТВА ЗАПОСЛЕНИХ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СРЕМСКОГ ОКРУГА 2013-2017. ГОДИНЕ Испитивање задовољства запослених у здравственим установама спроводи се од 2006. године по методолошком упутству

Више

Koliko je zdrava medicinska (bolnička) dijeta?

Koliko je zdrava medicinska (bolnička) dijeta? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Koliko je zdrava medicinska (bolnička) dijeta? U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, Herman Tarnower,

Више

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život?

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Možda ste se zapitali što je uopće life coach

Више

Кључни показатељи стања 2017 АЛУ ТРЕБИЊЕ Садржај 1. Институционална одрживост Људски ресурси Образовање Истраживање и умјетнос

Кључни показатељи стања 2017 АЛУ ТРЕБИЊЕ Садржај 1. Институционална одрживост Људски ресурси Образовање Истраживање и умјетнос АЛУ ТРЕБИЊЕ Садржај 1. Институционална одрживост... 2 2. Људски ресурси... 3 3. Образовање... 4 4. Истраживање и умјетност... 5 5. Библиотечки ресурси... 6 6. Инфраструктура... 7 1 Бр. 1 Кључни показатељи

Више

BOROVEC 2017/2018 Cene u tabeli su u eurima po osobi, odnosno po smeštajnoj jedinici samo na mestima gde je to naznačeno. Prvi broj u tabeli, pored ti

BOROVEC 2017/2018 Cene u tabeli su u eurima po osobi, odnosno po smeštajnoj jedinici samo na mestima gde je to naznačeno. Prvi broj u tabeli, pored ti BOROVEC 2017/2018 Cene u tabeli su u eurima po osobi, odnosno po smeštajnoj jedinici samo na mestima gde je to naznačeno. Prvi broj u tabeli, pored tipa sobe, označava broj punoplativih osoba. Drugi broj

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2012/2013. година

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE SREMSKA MITROVICA Sremska Mitrovica, avgust godine

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE SREMSKA MITROVICA Sremska Mitrovica, avgust godine SREMSKA MITROVICA Sremska Mitrovica, avgust 2014. godine Istraživanje zadovoljstva korisnika radom izabranih lekara u službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu dece sprovedeno je 25. novembra 2013. godine

Више

MI JEDEMO ODGOVORNO Mi jedemo odgovorno je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom. U njemu sudjeluje 20 Eko-škola koje tijekom nastavne g

MI JEDEMO ODGOVORNO Mi jedemo odgovorno je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom. U njemu sudjeluje 20 Eko-škola koje tijekom nastavne g MI JEDEMO ODGOVORNO Mi jedemo odgovorno je projekt koji se bavi zdravom i odgovornom prehranom. U njemu sudjeluje 20 Eko-škola koje tijekom nastavne godine 2015/2016. realiziraju projekt. Sam projekt financiran

Више

UMAG

UMAG LETO NA JADRANU 2019 HRVATSKO PRIMORJE DUBROVAČKA REGIJA DUBROVNIK, MLINI DNEVNE CENE sopstveni prevoz Cenovnik broj 1 POPUST ZA RANI BOOKING NIJE URAČUNAT U CENU Organizator putovanja: OLYMPIC TRAVEL

Више

Tvrtka prijatelj zdravlja Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats

Tvrtka prijatelj zdravlja   Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats Tvrtka prijatelj zdravlja www.strukturnifondovi.hr Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvatski zavod za javno zdravstvo / Ukupan iznos projekta:

Више

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ VIII РАЗРЕДА Пријављивање кандидата за прјемни испит (детаљније обавештење у средњим школама које спроводе пријемни испит) 12 15

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ VIII РАЗРЕДА Пријављивање кандидата за прјемни испит (детаљније обавештење у средњим школама које спроводе пријемни испит) 12 15 ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ VIII РАЗРЕДА Пријављивање кандидата за прјемни испит (детаљније обавештење у средњим школама које спроводе пријемни испит) 12 15. маја Од 09 14 часова. Полагање пријемног испита за

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 01/01. година ТЕСТ

Више

INFORMACIJE ZA RODITELJE - UPUTE I PRAVILA 1. OPĆE INFORMACIJE Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba (dalje: Zoološki vrt) organizator je programa Divlj

INFORMACIJE ZA RODITELJE - UPUTE I PRAVILA 1. OPĆE INFORMACIJE Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba (dalje: Zoološki vrt) organizator je programa Divlj INFORMACIJE ZA RODITELJE - UPUTE I PRAVILA 1. OPĆE INFORMACIJE Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba (dalje: Zoološki vrt) organizator je programa Divlje ljeto u Zoo vrtu i poduzeo je i poduzima sve mjere

Више