Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70"

Транскрипт

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1811 I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A feladatokat cirill betűs írásmóddal adtuk meg. A megoldásokat általában cirill betűs formában kell megadni. A feladatmegoldás során csak ott választható a latin betűs írásmód, ahol a feladat válaszként teljes mondatot igényel. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat írásbeli vizsga, I. vizsgarész 2 / május 25.

3 I Прочитајте текст и одговорите на питања! Више од четвртине грађана није користило рачунаре Више од четвртине грађана Србије никада није користило рачунар нити интернет, показују резултати истраживања Републичког завода за статистику о употреби информационо-комуникацуионих технологија у Србији. Истраживање, недавно објављено, обухватило је домаћинстава, као и појединаца узраста од 16 до 74 године. Налази показују да рачунар у Србији поседује више од две трећине домаћинстава, 68,1 одсто, што је повећање од 2,3 одсто у односу на 2016, и за 3,7 одсто више у односу на Више од половине домаћинстава, 52 одсто, поседује један, а 45 одсто два рачунара. Такође, 68 домаћинстава има интернет прикључак, што је раст од 3,3 одсто у односу на лане. Заступљеност рачунара у домаћинствима варира од територијалне целине: у Београду износи 77,8 одсто, у Војводини 66,2 одсто, а у централној Србији 65,3 одсто. Готово сва домаћинства, 99,6 одсто, имају ТВ, а 58,4 њих кабловску ТВ. Мобилни телефон поседује 90,5 одсто домаћинстава, а лаптоп 43,7 одсто, што је повећање 4,5 одсто у односу на прошлу годину. Према резултатима истраживања, број појединачних корисника рачунара повећао се за 1,1 проценат у односу на годину. Наиме, више од 3,6 милиона људи (67,7%) користило је рачунар у последња три месеца, 1,3 одсто користило је компјутер пре више од три месеца, а 4,9 одсто пре више од годину дана, док чак 26,1 одсто људи никада није користило рачунар. На питање колико су често у просеку користили рачунар у последња три месеца, 86,4 одсто испитаних одговорило је сваког дана или скоро сваког дана, 7,1 одсто њиих најмање једном недељно, 4,9 процената најмање једном месечно, а 1,6 процената ређе него једном месечно. Када је реч о коришћењу интернета, у Србији је 70,5 одсто људи користило интернет у последња три месеца, 1,6 одсто њих пре више од три месеца, а 2,3 процента пре више од годину дана, док чак четвртина, 25,6 одсто испитаника, никад није користила интернет. Током последња три месеца, интернет је свакодневно користило 88,2 процента испитаника, што значи да је више од 3,3 милиона људи у Србији "на мрежи" сваког или скоро сваког дана. Истраживање је обухватило и предузећа, а показало се да сва она користе рачунаре у пословању. Истраживање је показало да више од милион грађана Србије користи електронске сервисе јавне управе írásbeli vizsga, I. vizsgarész 3 / május 25.

4 Налази показују да 1,27 милиона људи у Србији користи електронске сервисе јавне управе, односно да 32 одсто интернет популације користи интернет услуге, уместо да остварује личне контакте или посећује јавне установе или органе администрације. Показало се и да је 31,3 проценат интернет популације користило интернет за добијање информација са веб-сајтова јавних институција, а њих 20,2 одсто за преузимање званичних образаца. Када је реч о онлајн куповини, више од 1,63 милиона људи у Србији куповало је или поручивало робу и услуге путем интернета у последњих годину дана, али истовремено готово половина корисника интернета, њих 49,9 одсто, никада није куповало или поручивало робу или услуге путем интернета. Највећи број корисника путем интернета купује или наручује одећу и спортске производе, 58,2 одсто, затим добра за домаћинство, 21,7 одсто, електронску опрему 20,1 проценат, рачунарску опрему 12 одсто Какво истраживање је вршио Републички завод за статистику? 2. Колико је људи учествовало у недавно спроведеном истраживању? 3. Какви су резултати ако их упоредимо са онима из године? 4. Какви су резултати када је у питању интернет прикључак у домаћинствима? 1811 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 4 / május 25.

5 5. У којој области је највећа заступљеност рачунара у домаћинствима? 6. Како се мењао број појединачних корисника рачунара у односу на прошлу годину? 7. Колико од испитаних људи користи рачунар свакодневно? 8. Колики део становништва Србије користи интернет мрежу (скоро) сваки дан? 9. У које сврхе користи највише интернет испитано становништво? 10. Шта највише купује интернет популација путем онлајн куповине? Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 5 / május 25.

6 II Прочитајте текст и на назначена места упишите доле наведене делове реченица које се по садржају уклапају у текст! Решења нису дата у правилном редоследу. Жене више пате у вези, а мушкарци после раскида У септембру обично планирамо да окренемо... (11), посебно ако већ неко време нисмо задовољни радним местом или љубавним животом. То је месец у којем тежимо да заокружимо... (12) и направимо неку врсту рекапитулације онога што смо учинили током године. Повратак у свакодневицу и рутину коју нам намеће ужурбан начин живота, доводи нас у ситуацију да се запитамо треба ли да останемо... (13) или не. Одлуку о прекиду везе, углавном, доносе жене. Оне више пате док су у вези, а мушкарци када се веза прекине. У ово доба године, посебно су у кризи... (14), због амбијента, заљубљености и занесености, јер тада све гледамо кроз... (15), па тог партнера можда и нисмо видели у правом светлу, већ као пројекцију наших жеља - истиче за "Живот Плус", проф. др Мирјана Вуксановић, психолог, наша саговорница. Мали број летњих веза опстане јер приликом... (16) видимо да то није оно што смо желели и очекивали, што смо планирали за себе у животу. - Жене више траже и обраћају пажњу на детаље, свесне су тога колико су захтевне, јер знају шта хоће од живота. Мушкарци мисле да је то ситничарење. Припаднице... (17) боље дефинишу оно шта очекују од везе са партнером, него мушкарци, који се због тога тешко суочавају и са "пуцањем" везе - каже психолог. С друге стране, јачи пол мање анализира, чини им се да су мање везани него што јесу, јер се мање посвећују партнерки него оне њима. Они деле своју пажњу на своје другове, посао и партнерку, док жене пажњу више фокусирају... (18). Зато се мушкарци, када дође до раскида, често питају "Шта јој би"? 1811 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 6 / május 25.

7 Мушкарци пате у себи, јер раскид доживљавају као неку врсту... (19), неуспеха у стилу "како они да буду остављени"! Припаднице нежнијег пола пате јавно, више причају са другарицама, деле тугу јер су у вези доживеле низ ситних неуспеха, пошто обраћају пажњу на детаље, тако да су... (20) за крај. Исто је и у браку, а не само током забављања, али нема правила јер неко лако раскине брак, а неко тешко и краћу везу. У процесу доношења одлуке треба размишљати и саветовати се са другима, односно решавати проблем. А, када се одлука донесе, онда је готово. Можете касније само да жалите, али ништа не мењате септембар с неким партнером нежнијег пола личног пораза неки нови лист ружичасте наочаре психички спремније на емотивног партнера неку целину сусрета са реалношћу летње љубави Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 7 / május 25.

8 III Прочитајте текст и попуните табелу по узорку (0). Установите да ли су тврдње истините или неистините! Занимљиве чињенице о псима које нисте знали Пси чују пуно више тонове од људи, четири пута даље, те такође могу одредити смер из ког звук долази. Јесте ли знали да пси могу идентификовати одређене болести код људи, као што су нпр. дијабетес или рак? За неке сте вероватно и чули, али за неке смо сигурни да нисте. 1. Нос Отисак псећег носа је јединствен, баш као и отисак људских прстију. То се користи за идентификовање пса. 2. Температура Псећа телесна температура виша је од људске. Такође, пси имају знојне жлезде само на јастучићима својих шапа, тако да се не зноје. Стога, током врућих дана, псећа температура чини се топлија него што је то уобичајено. 3. Вид Пси не виде толико далеко као људи, али они свакако виде боље по ноћи. Пси су у стању детектовати покрете и видети током ноћних сати пуно боље него људи. 4. Соло време Можда не знате, али заиста је у реду оставити вашег пса самог у кући на неко време. Шта ће он радити за то време, то варира од пса до пса. Апсолутно у реду да одрасли пси остају сами у просеку 6 сати, а штенад 3 сата. 5. Мирис и звук Псећи њух пуно је осетљивији од људског. Такође, пси чују пуно више тонове од људи, четири пута даље, те такође могу одредити смер из ког звук долази. 6. Остаци Никад немојте хранити вашег пса остацима костију, јер то може изазвати дијареју или чак гушење код вашег љубимца. Будите јако опрезни чиме храните свог љубимца. 7. Опасна игра Ваш пас можда обожава хватати свој реп, но та би игра могла довести до озледе леђа. Одвратите му пажњу од такве игре неким другим активностима, као нпр. бацањем лопте. 8. Страх и реп Уплашени пас ставиће свој реп између ногу, јер на тај начин покрива жлезде у аналном подручју, које излучују мирисе по којима се пси идентификују írásbeli vizsga, I. vizsgarész 8 / május 25.

9 9. Најбржи пси Знате ли која је најбржа врста пса на свету? Хртови, брзином од 70 км/час. 10. Болести Јесте ли знали да пси могу идентификовати одређене болести код људи, као што су нпр. дијабетес или рак? То могу захвалити свом готово савршеном њуху, који је милион пута бољи од нашег. Тако пси нпр. могу открити рак коже, непрестано њушкајући захваћени део коже новембар Пси чују пуно више тонове од људи. X 21. Пси су у стању одредити из ког правца долазе звукови. 22. Пси се идентификују путем отиска прстију као и људи. 23. Пси се не зноје јер им је температура тела топлија него што је то уобичајено. 24. Пси по ноћи виде боље од људи. 25. Одраслог пса у стану не смете оставити дуже самог од 3 сата. 26. Пси имају пуно развијенији слух од људи Пси се не би смели хранити остацима костију због евентуалног гушења. Уплашеном псу требате одвратити пажњу на пример бацањем лопте. Жлезде паса у аналном подручју излучују мирисе по којима се пси идентификују. Захваљујући свом њуху пси могу да открију разне болести код људи. тачно нетачно Max. Elért írásbeli vizsga, I. vizsgarész 9 / május 25.

10 1811 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 10 / május 25.

11 1811 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 11 / május 25.

12 pontszám maximális elért I. feladat 10 I. Olvasott szöveg értése II. feladat 10 III. feladat 10 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1811 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 12 / május 25.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 50 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1811 II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A feladatokat cirill betűs írásmóddal adtuk meg. A megoldásokat általában cirill betűs formában kell megadni. A feladatmegoldás során csak ott választható a latin betűs írásmód, ahol a feladat válaszként teljes mondatot igényel. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat írásbeli vizsga, II. vizsgarész 2 / május 25.

15 I Допуни реченице речима које стоје поред текста у њиховим исправним облицима према узорку 0. Сeријал бесплатних концерата Џез за џ биће настављен (0 наставити) у Дому омладине Београда од 9. септембра. Једном недељно у редовном термину... (1 субота) од 13.00, посетиоци ће имати прилику да чују најбоље... (2 најмлађи) домаће џез извођаче: Милоша Чоловића и његов трио, као и КК трио Ксеније Кочетове, те нашу истакнуту певачицу Ирену Благојевић са бендом, у специјалном програму посвећеном стогодишњици рођења Еле Фиџералд, 30. септембра. Милош Чоловић спада у најталентованије младе музичаре у... (3 наша) земљи, а у његово умеће са контрабасом уверили су се... (4 посетилац) Београдског џез фестивала ово је јединствена прилика да га поново видимо на сцени, на којој ће нам представити свој нови програм управо пред дужи одлазак на даље школовање у... (5 иностранство), што је још једна потврда изузетног Чоловићевог тачента. Катерина Кочетова такође је позната нашој... (6 публика) са наступа у Дому омладине Београда, а овог пута ће нам представити своја најновија креативна размишљања кроз састав КК трио њен лирски стил који задивљује публику. Катарина је ученица џез одсека СМШ Станковић, на којем је Милош овог лета матурирао, и који је био полазна тачка у каријери многих наших познатих џез... (7 уметник) Са музичком школом Станковић Дом омладине Београда већ... (8 године) остварује успешну... (9 сарадња), представљајући наше најбоље младе џез таленте публици Београдског џез... (10 фестивал), али и у оквиру многих других програма. 0 (наставити) настављен Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 3 / május 25.

16 II Подвуците слово и реч која се правилно уклапа у дату реченицу према узорку 0. Злоупотреба дроге је... (0) карактеристична за модерно друштво. Нажалост, то више нису проблеми само Западне Европе и Америке, већ... (11) земаља. Нагло расте број... (12) дроге, нарочито међу младима, међу средњошколцима, па и старијим основцима. Лекари тврде да ниједна дрога није... (13), напротив, оставља тешке последице и по ментално и по физичко здравље.... (14) због тога неке школе у сарадњи са лекарима и полицијским стручњацима организују састанке са ученицима, родитељима, наставницима, како би се упознали са овим проблемом, а циљ је да деца не користе дрогу, односно да престану са њеним узимањем. Врло често околина (породица, друштво, школа) касно примећује да се... (15) понашање младе особе. Обично тада настају већ и већи проблеми: зависност од дроге. (0) А) особито Б) особино В) особно Г) особама 11. А) свим Б) свима В) свих Г) сваке 12. А) уживаоца Б) уживалца В) уживалаца Г) уживаоци 13. А) безопасна Б) без опасна В) безопасни Г) безопастна 14. А) Право Б) Управа В) Направо Г) Управо 15. А) променуо Б) променуло В) променула Г) применуло Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 4 / május 25.

17 III Заменице ставите у текст у одговарајућем облику према узорку 0. У средњој школи нам (0) је једна професорка, кад бисмо... (16) ми рекли да хоћемо петицу, одговарала: И... (17) хоћу бели Мерцедес, али нема. На крају једне године смо... (18) га купили: играчку са батеријама и управљачем. А како је предаја поклона тек била оригинална! Сви ученици су каснили, а... (19) је причао како је гужва у саобраћају, па како је неко паркирао бели Мерцедес испред школе. Са таквом причом смо... (20) сасвим збунили. На крају јој је последњи ђак донео прави поклон. Професорица... (21) је загрлила и сви смо се смејали. (...) Једној... (22) другарици жели да поклоним слагалицу она то обожава, али ја хоћу да то буде нека наша заједничка слика, само још увек не знам како то да урадим. Сутра ћу отићи код информатичара школе и замолићу га да... (23) помогне. Кад буде готово, предаћу јој без једног дела, а да она то не зна. А тај један део даћу јој тек онда када ће... (24) се пожалити да јој фали. На тај део који је фалио написала бих посвету: Видиш да кад фали један део нема целине, значи ти си потребна мени, а ја... (25) Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 5 / május 25.

18 IV Упишите одговарајуће глаголске облике у реченице према узорку 0. Телевизија као најмасовнији медиј толико је присутна у свим домовима да се третира готово као нови члан породице. Њој се понекад (0) придаје (придати) више права него деци. Деца (26)... (морати) бити мирна када родитељи прате вести или дневник. (27)... (Водити) примером својих родитеља, и деца највећи део свог слободног времена (28)... (проводити) пред телевизором. Нажалост, тамо често има свега осим едукативних програма које су њима потребне и које би они (29)... (требати) пратити. Место њих могу видети много музичких спотова, реклама, серија и углавном лоше облике понашања. Телевизија као масовни медиј уместо прве информативне и едукативне улоге (30)... (добити) је нову улогу: маркетиншку, идеолошку и деструктивну. Емисије су препуне реклама које увек (31)... (нудити) нешто за куповину. Деца у разним филмовима, серијама виде негативне моделе понашања и лоше системе вредности. Уколико родитељи и школа не (32)... (обратити) пажњу, деца већ у основној школи могу да (33)... (попримати) навике и начине понашања који су изузетно лоши. Лоше одабране серије и филмови подстичу агресивност деце. Дете мисли: оно што може онај на телевизији, могу и ја ако он може да (34.)... (летети), ако њега могу да убију, па да оживи... Врло често се (35)... (чути) на филмовима и ружне речи и псовке Max. Elért írásbeli vizsga, II. vizsgarész 6 / május 25.

19 1811 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 7 / május 25.

20 pontszám maximális elért I. feladat 10 II. Nyelvhelyesség II. feladat 5 III. feladat 10 IV. feladat 10 Feladatpont összesen 35 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1811 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 8 / május 25.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1811 III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár nem használható. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. A feladatokat cirill betűs írásmóddal adtuk meg. A megoldásokat általában cirill betűs formában kell megadni. A feladatmegoldás során csak ott választható a latin betűs írásmód, ahol a feladat válaszként teljes mondatot igényel. A vizsgázónak a szürke táblázatba nem szabad írnia! Abba csak a javító tanár írhat. Добар дан! Сада почиње испит разумевања слушаног текста. Испит се састоји из три задатка. Чућете три звучна текста. Задаци у вези тога су у овој свесци. Задатке одвајамо музиком. Затим ћете чути поставку задатка. После имате један минут времена да прочитате задатак. Након тога чућете текст први пут. Следи вам време за решавање. Затим ћете чути текст други пут. На крају проконтролишите ваша решења. Испит траје отприлике 30 минута. Пуно среће! 1811 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 2 / május 25.

23 I Послушајте текст и одговорите укратко на питања! 1. Које су предности да се Канал у Куцури у општини Врбас однедавно налази на светској наутичкој мапи? 2. Где се налази Канал у Куцури? 3. Ко је представио Канал светској наутичкој јавности? 4. Чему се дивила међународна делегација наутичара прошле године приликом њихове посете Каналу? 5. У колико земаља се објављује Билтен међународне асоцијације за унутрашње пловне путеве? 6. Чиме се бави ЈП Воде Војводине? 7. Шта је потребно да Куцура постане наутичка дестинација? 8. Које услове има Куцура да постане наутичка дестинација? 9. Чиме би се могла обогатити туристичка понуда Канала? Max. Elért írásbeli vizsga, III. vizsgarész 3 / május 25.

24 II Послушајте текст! Заокружите правилан одговор! 10. Према подацима Републичког завода за статистику у Србији је самачко А) свако друго домаћинство B) свако треће домаћинство C) свако пето домаћинство 11. Број становника Србије у протеклих пет година опао је за А) за око људи B) за око људи C) за људи 12. Млади нерадо ступају у брак због А) финансијских проблема B) нерешеног имовинског стања C) промењеног друштвеног статуса 13. Женски пол се данас све теже носи са А) емотивном незрелошћу B) традиционалним, патријархалним схватањем брака C) осталим нерешеним питањима 14. Млади се данас не одлучују лако на брак А) јер нису свесни промена у брачном животу B) јер не желе развод C) јер су научени на комфор 15. У односу на податке из Пописа становништва из године А) број неожењених/неудатих данас смањио се за 10 % B) број неожењених/неудатих данас стагнира C) број неожењених/неудатих данас порастао је за близу 10 % 1811 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 4 / május 25.

25 16. У другој половини ХХ века разводи су се А) повећали са 3 на 4,9 одсто B) смањили са 4,9 на 3 одсто C) повећали са 3,9 на 4 одсто Max. Elért írásbeli vizsga, III. vizsgarész 5 / május 25.

26 III Послушајте текст и у табелу по узорку (0) наведите да ли је тврдња тачна или нетачна Шездесет одсто деце широм света не достигне основне нивое знања у основним и средњим школама. Шесторо од десеторо ученика у свету не достигну основне нивое знања и учења. Аутори истраживања не сматрају да су потресни резултати истраживања. Без писмености и основног знања математике ниједна земља не може економски да напредује. Аутори најновијег истраживања испитивали су приступ деце школама у ратним зонама и Африци. Више од 600 милиона школске деце широм света не зна да чита и рачуна. У подсахарским деловима Африке и у Азији чак 88 % школара свлада вештину читања. 14 одсто малолетника у Северној Америци и Европи заврши школовање са веома ниским нивоом основног знања. тачно Х нетачно Према извештају Светске банке милиони младих у средње развијеним земљама напуштају школу са адекватним нивоом знања. Главни разлози овакве ситуације у неразвијеним земљама су према Светској банци неухрањеност и лоше здравствено стање деце Max. Elért írásbeli vizsga, III. vizsgarész 6 / május 25.

27 1811 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 7 / május 25.

28 pontszám maximális elért I. feladat 9 III. Hallott szöveg értése II. feladat 7 III. feladat 9 Feladatpont összesen 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! 1811 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 8 / május 25.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 25. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 25. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1811 IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szótár használható. A piszkozatot át kell húzni. A megoldásokat mindig a feladatban meghatározott helyre kell írni. Ügyeljen a megadott szószámra! Amennyiben a létrehozott szöveg jelentősen eltér (rövidebb, hosszabb) a megadott szóintervallumtól, az pontlevonással jár. A feladatokat cirill betűs írásmóddal adtuk meg. A megoldásokat általában cirill betűs formában kell megadni. A feladatmegoldás során csak ott választható a latin betűs írásmód, ahol a feladat válaszként teljes mondatot igényel írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 2 / május 25.

31 I Одговори на доле наведену објаву. Обим рада треба да буде од 120 до 150 речи. Помозите! Хитно треба да научим немачки! Знате ли неке методе како бих могла брзо научити немачки језик? Знам да није лако почети са 30 година, и то са почетног нивоа, јер уопште не говорим тај језик, али треба ми за посао. Распитивала сам се за курсеве језика, али ја имам породицу, не могу пуно новца да одвојим за учење језика. Имате ли идеје како да почнем? У свом раду осврни се и на наведене: Марија - напишите своја лична искуства - дајте савете, понудите неке могућности - наведите адресе, доступачности, где се могу наћи разни практични материјали 1811 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 3 / május 25.

32 1811 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 4 / május 25.

33 II Поздрав свима! Следећег месеца ја и мој момак планирамо да идемо негде на годишњи одмор. Иако немамо конкретну дестинацију, ипак, можда бисмо највише желели да упознамо град Београд. Имамо 20 година, хоћемо да се одморимо, видимо интересантне ствари. Предложите нам и саставите један седмодневни програм. Анастасија Напишите одговор на горе наведену објаву од 200 до 250 речи. У свом одговору осврните се на следеће: - предложите младом пару дестинацију - опишите детаљније то место (знаменитости, људи, цене) - предложите неке програме (концерти, музеји, излети) - опишите своја лична искуства 1811 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 5 / május 25.

34 1811 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 6 / május 25.

35 1811 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 7 / május 25.

36 Feladat I. II. Értékelési szempont pontszám maximális elért A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 4 Érthetőség, nyelvi megformálás 5 Íráskép 1 I. feladat összesen 10 A feladat teljesítése, a megadott szempontok követése 5 Hangnem, az olvasóban keltett benyomás 2 Szövegalkotás 4 Szókincs, kifejezésmód 4 Nyelvhelyesség, helyesírás 4 Íráskép 1 II. feladat összesen 20 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség pontszáma egész számra kerekítve programba elért beírt dátum dátum javító tanár jegyző 1811 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 8 / május 25.

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZERB NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam:

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZERB NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. SZERB NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Више

Microsoft Word - Szerb_nyelv_emelt_irasbeli_1212.doc

Microsoft Word - Szerb_nyelv_emelt_irasbeli_1212.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 19. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 19. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Више

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 26. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 26. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pót

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pót ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_0911_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_0911_szerb.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 8. 8:00 I. Időtartam: 57 perc Pót

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 8. 8:00 I. Időtartam: 57 perc Pót ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 8. 8:00 I. Időtartam: 57 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Microsoft Word - Horvat_nyelv_emelt_irasbeli_1211.doc

Microsoft Word - Horvat_nyelv_emelt_irasbeli_1211.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 18. HORVÁT NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 18. 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_1011_horvat.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_1011_horvat.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 19. MATEMATIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 19. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Више

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0911_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0911_szerb.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Више

Microsoft Word - Szerb_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_I0511.doc

Microsoft Word - Szerb_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_I0511.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 6. SZERB NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. SZÖVEGÉRTÉS Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Szerb nyelv és irodalom

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FÖLDRAJZ HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00 I. Időtartam: 25 perc P

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FÖLDRAJZ HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május :00 I. Időtartam: 25 perc P ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 17. FÖLDRAJZ HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 17. 14:00 I. Időtartam: 25 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 9. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 9. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 9. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 9. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 3. SZERB NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 3. 8:00 I. SZÖVEGÉRTÉS

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 3. SZERB NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 3. 8:00 I. SZÖVEGÉRTÉS ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 3. SZERB NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 3. 8:00 I. SZÖVEGÉRTÉS ÉS ÉRVELÉS VAGY GYAKORLATI SZÖVEGALKOTÁS Időtartam: 90 perc Pótlapok száma

Више

Microsoft Word - Szerb_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_0803.doc

Microsoft Word - Szerb_nyelv_es_irodalom_kozep_irasbeli_0803.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 10. SZERB NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 10. 8:00 I. SZÖVEGÉRTÉS Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Више

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0802_szerbH.doc

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0802_szerbH.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 6. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 6. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 3. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 3. 8:00 I. Szövegérté

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 3. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 3. 8:00 I. Szövegérté ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 3. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 3. 8:00 I. Szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás Időtartam: 90 perc Pótlapok

Више

Document2

Document2 IQ Festval - Laibach - Intervju za Nadlanu.com: Nismo deo YU scene! Muzika nadlanu.com Laibach, jedan od omiljenih i najuspešnijih bendova sa prostora bivše Jugoslavije, ponovo dolazi u Beograd. Ovog puta

Више

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_I0521_horvatH.doc

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_I0521_horvatH.doc Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 16. FÖLDRAJZ HORVÁT NYELVEN ZEMLJOPIS 2006. május 16. 14:00 KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA PISMENI ISPIT SREDNJEG STUPNJA I. Időtartam: 20 perc Vrijeme

Више

Szerb nyelv emelt szint Javítási-értékelési útmutató 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉS

Szerb nyelv emelt szint Javítási-értékelési útmutató 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉS Szerb nyelv emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 23. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Általános útmutató A vizsgaszabályzatnak

Више

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 Időtartam: 240 pe

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 Időtartam: 240 pe ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 5. HORVÁT NEMZETISÉGI NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 5. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Upravljanje vremenom Praktikum iz poslovne komunikacije i prezentacije Jelica Cincović (jelica@etf.rs) Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu 2018/2019 Uvod 24 sata za organizovanje našeg dana

Више

Microsoft Word - Horvat_nyelv_es_irodalom_emelt_irasbeli_0612H.doc

Microsoft Word - Horvat_nyelv_es_irodalom_emelt_irasbeli_0612H.doc É RETTSÉGI VIZSGA 2007. október 19. HORVÁT NYELV ÉS IRODALOM EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 19. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Више

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si TKO JE OKO NAS PRESUDNO JE ZA NAŠ USPJEH U POSLU I ŽIVOTU Pa ako itko zna networking to smo mi na Balkanu oduvijek se tu išlo na janjetine

Више

Microsoft Word - PusenjeNaRadnomMjestu.doc

Microsoft Word - PusenjeNaRadnomMjestu.doc Zagreb, prosinac 2008. Sadržaj 1. Uvod... 1 2. Struktura ispitanika istraživanja... 1 3. Struktura (ne)pušača... 2 4.... 4 4.1...4 4.2...8 5. Novi zakon o zabrani pušenja... 9 Popis grafikona Grafikon

Више

knjiga 03.indd

knjiga 03.indd 15 3. Poglavlje Opće smjernice za aktivnosti učenja Ovo poglavlje opisuje neke od općih smjernica koje su pomogle roditeljima kada su svoju djecu učili novim vještinama. Pokušajte se koristiti ovim smjernicama

Више

NORTH EAST TRANSPORTATION PARATRANSIT SERVICES

NORTH EAST TRANSPORTATION PARATRANSIT SERVICES ID br. Datum prijema Podneto elektronski Dokument potpun /Inicijali GREATER HARTFORD TRANSIT DISTRICT MOLBA ZA PREVOZ ZA OSOBE SA INVALIDITETOM U SKLADU SA ZAKONOM ADA (Zakon o pravima Amerikanaca sa invaliditetom)

Више

Slide 1

Slide 1 Prezentacija rezultata istraživanja o učestalosti korištenja Interneta i prepoznavanja potencijalnih rizika na Internetu među populacijom učenika odabranih osnovnih škola sa područja Brčko Distrikta BiH

Више

Microsoft Word - Horvat_nepismeret_kozep_irasbeli_0621H.doc

Microsoft Word - Horvat_nepismeret_kozep_irasbeli_0621H.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 29. HORVÁT NÉPISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 29. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Више

Кризне интервенције у посебним ситуацијама: злостављање деце

Кризне интервенције у посебним ситуацијама:  злостављање деце Кризне интервенције у посебним ситуацијама: злостављање деце доц. др Милица Боровчанин Злостављање деце Проблем злостављања и занемаривања деце је у фокусу стручне јавности у свету Број и учесталост занемаривања

Више

POSTALA SAM BAKA

POSTALA  SAM  BAKA SVJEDOČANSTVO IZ KNJIGE ''MENI JE BOG POMOGAO'' - www.molitvenici.net 1 / 10 2 / 10 Baka Katica, njen sin Mario i snaha Tanja žive u jednom malom slavonskom gradiću u naselju kojeg je zaštitnik Duh Sveti.

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_szerb.doc Matematika szerb nyelven középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN МАТЕМАТИКА KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA МАТУРСКИ ИСПИТ СРЕДЊЕГ СТЕПЕНА Az írásbeli vizsga időtartama: 180

Више

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život?

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Možda ste se zapitali što je uopće life coach

Више

Korištenje interneta

Korištenje interneta Korištenje Interneta prikaz školskog istraživanja INTERNET Privlačan i lako dostupan djeci Dinamičan i kreativan medij Djeca se lako socijaliziraju Na Internetu vrebaju mnoge opasnosti za djecu ELEKTRONIČKO

Више

Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji 2013.

Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji 2013. REPUBLIKA SRBIJA REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU UPOTREBA INFORMACIONO-KOMUNIKACIONIH TEHNOLOGIJA U REPUBLICI SRBIJI, 2013. DOMAĆINSTVA/POJEDINCI PREDUZEĆA Beograd, 2013. Izdavač: Republički zavod za statistiku

Више

BROJ 31 juli/srpanj Trg solidarnosti 2a, Sarajevo Tel: AUTORSKE NOVINE juli/srpanj SADRŽAJ: AMUS primljen u redovno članst

BROJ 31 juli/srpanj Trg solidarnosti 2a, Sarajevo Tel: AUTORSKE NOVINE juli/srpanj SADRŽAJ: AMUS primljen u redovno članst AUTORSKE NOVINE juli/srpanj 2017. SADRŽAJ: AMUS primljen u redovno članstvo CISAC-a Obilježen 21.06. Svjetski dan muzike i peta godišnjica od dobijanja licence AMUS-a Upravni odbor AMUS-a usvojio Izvještaj

Више

Rano učenje programiranj

Rano učenje programiranj PREGLED ALATA ZA RANO UČENJE PROGRAMIRANJA Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec Programiranje - nova pismenost Živimo u svijetu u kojem tehnologija brzo napreduje. Način na koji radimo, komuniciramo,

Више

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA školska 2016/2017. godina TEST

Више

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије www.batut.org.rs Истраживање Испитивање је спроведено 3. децембра;

Више

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0822_szerb.doc

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0822_szerb.doc Biológia szerb nyelven középszint 0822 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 15. BIOLÓGIA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Упутство

Више

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U ROPSKOJ UNIJI Jesen 2011. NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europska komisija, Opća uprava za komunikacije. Ovaj je izvještaj

Више

Pamphlet Serbian: A Matter of Fairness, Une question d'équité

Pamphlet Serbian: A Matter of Fairness, Une question d'équité ЈЕДНАКОСТ ЗАРАДЕ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ ПИТАЊЕ ПРАВЕДНОСТИ КОМИСИЈА ЗА ЈЕДНАКОСТ ЗАРАДЕ Шта је то Закон о једнакости зараде Закон о једнакости зараде (Закон) обавезује послодавца да идентификује и исправи полну

Више

Microsoft Word - Szerb_nyelv_emelt_irasbeli_javitasi_0621H.doc

Microsoft Word - Szerb_nyelv_emelt_irasbeli_javitasi_0621H.doc Szerb nyelv emelt szint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 3. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM ÁLTALÁNOS ÚTMUTATÓ Példa:

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation DRUGI MEĐUNARODNI SAJAM I KONFERENCIJA VISOKOKVALITETNE HRANE 10 11. oktobar 2019. Belexpocentar Španskih boraca 74 Beograd, Srbija Drugi po redu sajam visokokvalitetne hrane ( specialty food ) u Jugoistočnoj

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 22. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 22. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapo

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 22. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 22. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapo ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 22. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 22. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Időtartam: 300 perc Pótlapok sz

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Időtartam: 300 perc Pótlapok sz ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 20. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 20. 8:00 Időtartam: 300 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. FIZIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Időtartam: 150 perc Pótlap

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. FIZIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Időtartam: 150 perc Pótlap ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 20. FIZIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 20. 8:00 Időtartam: 150 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Igre na sreću i patološko kockanje

Igre na sreću i patološko kockanje Igre na sreću i patološko kockanje Osnovni nalazi 2016. godina U izveštaju su prikazani osnovni rezultati istraživanja prisustva patološkog kockanja kod učenika III i IV razreda srednje škole na opštini

Више

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам направила тест у Гугл документу који су ученици са одушевљењем

Више

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично истраживање са циљем утврђивања ставова учесника о

Више

Microsoft Word - Szerb_nyelv_emelt_irasbeli_javitasi_0612H.doc

Microsoft Word - Szerb_nyelv_emelt_irasbeli_javitasi_0612H.doc Szerb nyelv emelt szint 0612 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 25. SZERB NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM OLVASOTT SZÖVEG ÉRTÉSE I 1. прича 2.

Више

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama stud

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama stud Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama studeni 16. Sadržaj 1. Korištenje poštanskih ureda HP-Hrvatske

Више

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju УЛОГА НАСТАВНИКА У КРЕИРАЊУ ЕМОЦИОНАЛНЕ АТМОСФЕРЕ У ОДЈЕЉЕЊУ Драгица Ожеговић Ако је васиона заиста безгранична а природа неисцрпна у свом стваралаштву, онда једини модел те безграничности јесте ДИЈЕТЕ

Више

2

2 2 Ne možemo svoje ideje ostvariti bez drugih ljudi. Naš biznis ne može rasti bez drugih ljudi. Ne možemo sve sami. Ne moramo sve sami. Možemo i trebamo pronaći i zaposliti ljude bolje od sebe. Krenuli

Више

Српски ПРИЈАВА НА ЈАВНИ КОНКУРС ЗА РАДНО МЈЕСТО У ЈП ПУТЕВИ БРЧКО Д.О.О. БРЧКО ДИСТРИКТ БиХ УПУТСТВО: Молимо Вас да одговорите на свако питање јасно и

Српски ПРИЈАВА НА ЈАВНИ КОНКУРС ЗА РАДНО МЈЕСТО У ЈП ПУТЕВИ БРЧКО Д.О.О. БРЧКО ДИСТРИКТ БиХ УПУТСТВО: Молимо Вас да одговорите на свако питање јасно и ПРИЈАВА НА ЈАВНИ КОНКУРС ЗА РАДНО МЈЕСТО У ЈП ПУТЕВИ БРЧКО Д.О.О. БРЧКО ДИСТРИКТ БиХ УПУТСТВО: Молимо Вас да одговорите на свако питање јасно и у потпуности. Пишите читко хемијском оловком или откуцајте

Више

Slide 1

Slide 1 Učenici: Marie Stojković Vasilije Stošić Bogdan Trumpić Lazar Cvetković Nikola Veličković Mentori: Slađana Radojlović Olgica Krstić Olivera Arizanović JER IGRAMO U ISTOM TIMU Snaga - Banka je dugo na našem

Више

Milennials Case Study

Milennials Case Study MASMI WEB FORUM PREZENTACIJA Vredan uvid kroz komunikaciju sa potrošačima u digitalnom okruženju. MASMI Web Forum Digitalna platforma je zasnovana na Bulletin Board metodologiji MILENIJUMOVCI IZ DANA U

Више

Анкета о задовољству корисника Бања Лука, новембар 2017.

Анкета о задовољству корисника Бања Лука, новембар 2017. Анкета о задовољству корисника 2017. Бања Лука, новембар 2017. САДРЖАЈ 1. Увод... 4 2. Метод и инструменти... 4 3. Главни резултати... 5 4. Демографске карактеристике анкетираних корисника... 6 5. Корисничке

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KRIZNO KOMUNICIRANJE U OBRAZOVANJU: PROBLEMI I RJEŠENJA doc. dr. sc. DAMIR JUGO Dubrovnik, 1. veljače 2019. Niti jedna organizacija nije imuna na krize Važnost percepcije javnosti - Sve što radite šira

Више

Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunika

Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunika Internet marketing Sve počinje ovako Internet marketing predstavlja posebnu granu marketinga u kojoj se internet koristi kao osnovni medij za komunikaciju. Internet marketing omogućava da čak i kompanije

Више

Maxtv To Go/Pickbox upute

Maxtv To Go/Pickbox upute MAXTV TO GO UPUTE ZA KORIŠTENJE MAXTV TO GO UPUTE ZA KORIŠTENJE Detaljno objašnjenje funkcionalnosti..3 Upute za prijavu na aplikaciju...4 Što je to Preporučeno za vas....6 Preporučeno za vas..7 Dodavanje

Више

Korisni savjeti za ispravno pranje zuba

Korisni savjeti za ispravno pranje zuba Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Korisni savjeti za ispravno pranje zuba Netko bi rekao da zaista nije potrebno pričati o ovome jer nije u

Више

КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР ВОЈВОДИНЕ Аутономна покрајина Војводина, Република Србија Хајдук Вељкова 1, Нови Сад, т: е-адреса:

КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР ВОЈВОДИНЕ Аутономна покрајина Војводина, Република Србија Хајдук Вељкова 1, Нови Сад, т: е-адреса: КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР ВОЈВОДИНЕ Аутономна покрајина Војводина, Република Србија Хајдук Вељкова 1, 21000 Нови Сад, т: +381 21 484 3 484 е-адреса: uprava@kcv.rs www.kcv.rs РЕЗУЛТАТИ ИСПИТИВАЊА ЗАДОВОЉСТВА КОРИСНИКА

Више

Microsoft Word - Zahtjev za SMJEŠTAJ.docx

Microsoft Word - Zahtjev za SMJEŠTAJ.docx Prostor za prijemni pečat: REPUBLIKA HRVATSKA CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB PAKRAC Zahtjev za socijalnu uslugu smještaja Molimo Vas da pročitate tekst prije popunjavanja te da: odgovorite na sva pitanja u formularu

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica web: Tel:022/ Tel/Faks

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica   web:   Tel:022/ Tel/Faks ANALIZA ZADOVOLJSTVA KORISNIKA ZDRAVSTVENOM ZAŠTITOM Dom zdravlja Šid April 2012. godine SADRŽAJ: Sumarna analiza zadovoljstva korisnika radom službe opšte medicine, pedijatrijske i ginekološke službe...

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица web: Тел:022/ Тел/Факс:

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица   web:   Тел:022/ Тел/Факс: ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА РАДОМ СЛУЖБИ У КОЈИМА РАДЕ ИЗАБРАНИ ЛЕКАРИ Истраживање је спроведено анонимним анкетирањем корисника у Служби за здравствену заштиту одраслих, Служби за здравствену заштиту деце и

Више

Slide 1

Slide 1 HRVATSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA I SIGURNOST NA RADU Izvori stresa na radu kod smjenskih radnika Tamara Stević Željka Sokolović Pavić Mirjana Ptičar Ines Ostović STRES NA RADNOM MJESTU Stres na radu

Више

Azonosító jel: биле ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtart

Azonosító jel: биле ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtart биле ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 17. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Више

Microsoft Word - tumacenje rezultata za sajt - Lektorisan tekst1

Microsoft Word - tumacenje rezultata za sajt -  Lektorisan tekst1 ПРИЛОГ ЗА ТУМАЧЕЊЕ РЕЗУЛТАТА ИСТРАЖИВАЊА TIMSS 2015 У међународном испитивању постигнућа TIMSS 2015 по други пут је у нашој земљи испитивано постигнуће ученика четвртог разреда у области математике и природних

Више

Microsoft Word - 483E FE-0865C4.doc

Microsoft Word - 483E FE-0865C4.doc Zdravstveno potporno udruženje studenata Beograda Svetski dan bez duvanskog dima 31. maj 2008. Rezultati istraživanja o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama na Univerzitetu u Beogradu Istraživanje

Више

"Sierpinski Carpet Project je neprofitna aktivnost koja povezuje decu celog sveta, koja od nalepnica zajedno prave ogroman geometrijski fraktal, pozna

Sierpinski Carpet Project je neprofitna aktivnost koja povezuje decu celog sveta, koja od nalepnica zajedno prave ogroman geometrijski fraktal, pozna "Sierpinski Carpet Project je neprofitna aktivnost koja povezuje decu celog sveta, koja od nalepnica zajedno prave ogroman geometrijski fraktal, poznat pod imenom tepih Sjerpinskog. Trenutno je u projektu

Више

Microsoft PowerPoint - Vesna RR za ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Vesna RR za ppt [Compatibility Mode] Osvrt na položaj žena i stanje rodne ravnopravnosti u Srbiji Vesna Jarić Svi podaci su preuzeti iz publikacije Žene i muškarci u Srbiji Republičkog zavoda za statistiku Srbije, 2008. POLITIČKI ŽIVOT I

Више

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA LIPANJ Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje g

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA LIPANJ Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje g GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA LIPANJ 2016. Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje gledanosti televizije, mjesečno će donositi analize

Више

cgo-cce-obrazovanje

cgo-cce-obrazovanje OBRAZOVANJE I OMLADINSKA POLITIKA U EU Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a sprovodi ga Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert i NVO Natura. Sa budžetom od

Више

23

23 ПРЕС КЛИПИНГ 15. јул 2016. Погодност или дискриминација за раднике на одређено (стр. 2) Комуналци у страху од отказа (стр. 3) Социјална бомба за Шумадију (стр. 4) 1 2 Комуналци у страху од отказа Аутор:

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE SREMSKA MITROVICA Sremska Mitrovica, avgust godine

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE SREMSKA MITROVICA Sremska Mitrovica, avgust godine SREMSKA MITROVICA Sremska Mitrovica, avgust 2014. godine Istraživanje zadovoljstva korisnika radom izabranih lekara u službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu dece sprovedeno je 25. novembra 2013. godine

Више

Headline

Headline Digitalni marketing i PR u službi turizma Petar Tanta Otočac, 04. svibnja 2019. T ODNOSI S JAVNOŠĆU Odnosi s javnošću i kako je nastalo o o o Definicije uglavnom kažu da je to komunikacija s različitim

Више

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O SATU/SUSRETU Škola: OŠ Čakovci, Čakovci Razred: 1. a. Vjeroučitelj: Josip Vuk Nastavna cjelina: Isus susreće ljude Nastavna tema: Isus se brine za sve

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2012/2013. година

Више

untitled

untitled UPOTREBA MOBILNIH TELEFONA TOKOM VOŽNJE Svetlana Čičević, Marjana Čubranić-Dobrodolac, Saobraćajni fakultet, Beograd Rezultat rada na projektu Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije

Више

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме 1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме Програмирање добијања награда омогућује ученицима да

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica web: Tel:022/ Tel/Faks

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE ul. Stari šor 47, Sremska Mitrovica   web:   Tel:022/ Tel/Faks ANALIZA ZADOVOLJSTVA KORISNIKA ZDRAVSTVENOM ZAŠTITOM Dom zdravlja Pećinci April 2012. godine SADRŽAJ: Sumarna analiza zadovoljstva korisnika radom službe opšte medicine, pedijatrijske i ginekološke službe.........

Више

“ZNAM, MOGU, ŽELIM”

“ZNAM, MOGU, ŽELIM” EVALUACIJA PROJEKTA ZNAM, MOGU, ŽELIM Projekat podržalo i finansiralo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije u periodu avgust 2016- februar 2017. SADRŽAJ O PROJEKTU :... 2 PROBLEM... 2 Ciljevi...

Више

Anketa_stavovi_pri_upisu_LR

Anketa_stavovi_pri_upisu_LR Укупан број обрађених анкета: 434 Тренутна година студија РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ 1 45 10,37% 2 134 30,88% 3 134 30,88% 4 113 26,04% 5 8 1,84% Тренутна година студија 1 2 3 4 5 Обновљена година Једном 56 12,90%

Више

OSNOVNA ŠKOLA, VI RAZRED MATEMATIKA

OSNOVNA ŠKOLA, VI RAZRED MATEMATIKA OSNOVNA ŠKOLA, VI RAZRED MATEMATIKA UPUTSTVO ZA RAD Drage učenice i učenici, Čestitamo! Uspjeli ste da dođete na državno takmičenje iz matematike i samim tim ste već napravili veliki uspjeh Zato zadatke

Више

NA PRAGU PROFESIONALNOG IZBORA

NA PRAGU PROFESIONALNOG IZBORA O ČEMU TREBA VODITI RAČUNA PRILIKOM IZBORA PROGRAMA/ ZANIMANJA? 15.6.2017. 1 Potrebno je uskladiti: zahtjeve odabranog zanimanja interese, želje, prethodna znanja, sposobnosti i zdravstvene karakteristike

Више

Prijava - Volonterska omladinska akcija

Prijava - Volonterska omladinska akcija КОНКУРС за финансирање ОМЛАДИНСКИХ ВОЛОНТЕРСКИХ ПРОЈЕКАТА У ЦИЉУ ПОДСТИЦАЊА АКТИВИЗМА И ВОЛОНТИРАЊА МЛАДИХ за Западнобачки, Севернобачки, Јужнобачки, Сремски и Севернобанатски округ Образац за писање предлога

Више

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0811_szerb.doc

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0811_szerb.doc Biológia szerb nyelven középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 11. BIOLÓGIA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Упутство

Више

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam Prilično sam Ni zadovoljan/na niti Prilično sam zadovoljan/na Veoma sam zadovoljan/na a. Koliko ste

Више

Novi sportsko – turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO),Mesna zajednica Sefkerin: TRODNEVNI PROGRAM ZA MANDALINU

Novi sportsko – turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO),Mesna zajednica Sefkerin: TRODNEVNI PROGRAM ZA MANDALINU Novi sportsko turistički projekti: OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO) OTVOREN BAJK PARK NA SPORTSKOM CENTRU (VIDEO) Opovo, 1. avgust 2019; Projekat Uređenja i opremanja parka za bicikliste u

Више

На основу члана 23 Закона о превозу у друмском саобраћају ( Службени гласник РС", број 46/95, 66/2001, 61/2005, 91/2005, 62/2006 и 31/2011), члана 31

На основу члана 23 Закона о превозу у друмском саобраћају ( Службени гласник РС, број 46/95, 66/2001, 61/2005, 91/2005, 62/2006 и 31/2011), члана 31 На основу члана 23 Закона о превозу у друмском саобраћају ( Службени гласник РС", број 46/95, 66/2001, 61/2005, 91/2005, 62/2006 и 31/2011), члана 31 Одлуке о јавном градском и приградском превозу путника

Више

Slide 1

Slide 1 Da zajednički ocenimo ostvarene rezultate i da nam pomognete u unapređenju programa 1 deo/ Odakle smo krenule i dokle smo stigle? 2 deo/ Kako ste ocenile naš rad? 3 deo/ Šta je novo? 4 deo/ Kako možemo

Више

У Д Р У Ж Е Њ Е П Л И В А Ч К И Х Т Р Е Н Е Р А С Р Б И Ј Е

У Д Р У Ж Е Њ Е  П Л И В А Ч К И Х  Т Р Е Н Е Р А  С Р Б И Ј Е ПРОПРАТНО ПИСМО Удружење пливачких тренера Србије је спортска организација у којој се чланови баве пливачко тренерским послом. Удружење је самостална организација са статусом удружења грађана, регистровано

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation UPISI U SREDNJE ŠKOLE OŠ Đuro Pilar Slavonski Brod Školska godina 2016./2017. Renata Štajner, prof. Kako? Putem mrežne stranice www.upisi.hr kontinuirano pratiti novoobjavljene informacije! Uz pomoć korisničkih

Више

ДАНИ ПРАКСЕ BANJA LUKA COLLEGE -A - АНКЕТА - - резултати за годину - Висока школа Banja Luka College организује Дане праксе догађај који омогућа

ДАНИ ПРАКСЕ BANJA LUKA COLLEGE -A - АНКЕТА - - резултати за годину - Висока школа Banja Luka College организује Дане праксе догађај који омогућа ДАНИ ПРАКСЕ BANJA LUKA COLLEGE -A - АНКЕТА - - резултати за годину - Висока школа Banja Luka College организује Дане праксе догађај који омогућава студентима да се упознају са радом успјешних компанија

Више

PRIJAVA NA JAVNI KONKURS ZA RADNO MJESTO U FONDU ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA BRČKO DISTRIKTA BiH UPUTSTVO: Molimo, odgovoriti na svako pitanje jasno i u p

PRIJAVA NA JAVNI KONKURS ZA RADNO MJESTO U FONDU ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA BRČKO DISTRIKTA BiH UPUTSTVO: Molimo, odgovoriti na svako pitanje jasno i u p PRIJAVA NA JAVNI KONKURS ZA RADNO MJESTO U FONDU ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA BRČKO DISTRIKTA BiH UPUTSTVO: Molimo, odgovoriti na svako pitanje jasno i u potpunosti. Pišite čitko hemijskom olovkom ili otkucajte

Више

Za komšije garaže dinara mesečno</br> Blic,Smanjen kapacitet parkirališta „Slavija“,Obeležen kraj desetog ciklusa</br> SAT Plus,Mališani učili o

Za komšije garaže dinara mesečno</br> Blic,Smanjen kapacitet parkirališta „Slavija“,Obeležen kraj desetog ciklusa</br> SAT Plus,Mališani učili o Za komšije garaže 6.500 dinara mesečno Blic Renovirana garaža Obilićev venac sa 200 novih parking mesta uskoro se otvara za korisnike. Smanjen kapacitet parkirališta Slavija Smanjen kapacitet parkirališta

Више

Davanje i prihvatanje kritike

Davanje i prihvatanje kritike Davanje i prihvatanje kritike Praktikum iz poslovne komunikacije i prezentacije Jelica Cincović (jelica@etf.rs) Marko Mišić (marko.misic@etf.bg.ac.rs) Elektrotehnički fakultet u Beogradu, 2018/2019 Sadržaj

Више

Microsoft Word - Diskriminacija zena i rodna ravnopravnost - Gradjansko vaspitanje.doc

Microsoft Word - Diskriminacija zena i rodna ravnopravnost  - Gradjansko vaspitanje.doc Projekat Živeti zajedno Opšti podaci o nastavnoj jedinici Predmet Naziv nastavne jedinice Razred Autor nastavne jedinice Škola Grañansko vaspitanje Diskriminacija žena i rodna ravnopravnost III Emina Canić

Више

Стручна комисија (у даљем тексту: Комисија), именована Решењем број:

Стручна комисија (у даљем тексту: Комисија), именована Решењем број: Стручна комисија (у даљем тексту: Комисија), именована Решењем председника општине број 02-35/2018-II од 14.05.2018. године, за оцену пројеката и израду предлога о расподели средстава по Конкурсу за суфинансирање

Више

ПСД Поштар Нови Сад СУ ПЛАНИНАРСКО СКИЈАШКО ДРУШТВО ПОШТАР НОВИ САД НОВИ САД, улица Народних хероја бр.2, Телефон: Телефон за конта

ПСД Поштар Нови Сад СУ ПЛАНИНАРСКО СКИЈАШКО ДРУШТВО ПОШТАР НОВИ САД НОВИ САД, улица Народних хероја бр.2, Телефон: Телефон за конта СУ ПЛАНИНАРСКО СКИЈАШКО ДРУШТВО ПОШТАР НОВИ САД 21000 НОВИ САД, улица Народних хероја бр.2, Телефон: 021 4848-539 Телефон за контакт: 060 633-5124, Томислав Стаменић председник Телефон водича: 021 432-438,

Више