Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 13. INFORMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA május 13. 8:00 A gyakorlati vizsga időt

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 13. INFORMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA május 13. 8:00 A gyakorlati vizsga időt"

Транскрипт

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 13. INFORMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA május 13. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma Beadott fájlok száma A beadott fájlok neve EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Informatika szerb nyelven emelt szint gyakorlati vizsga 1312

2 gyakorlati vizsga / május 13.

3 Важне информације За решење задатака из практичног дела стоји Вам на располагању 240 минута. На испиту су дозвољена следећа средства: рачунар додељен кандидату, папир, хемијска и графитна оловка, лењир и печатом оверени папири за белешке. Белешке се могу писати на унутрашњим страницама листе задатака као и на папирима за прибелешке, које на крају испита треба предати, али им садржај неће бити оцењиван. Задаци се могу решавати у произвољном редоследу. Подсећамо Вас на често (10 минутно) чување (save - сејвовање). Неопозиво препоручујемо да сачувате свој рад пре него што започнете следећи задатак. Испитни рад треба да сачувате у испитном каталогу, који носи Ваше име. Проверите да ли је каталог са кодом који одговара коду који се види на листи задатака, доступан - ако није, обавестите о томе дежурног професора још на почетку испита! Радове сачувајте у Вашем испитном каталогу и на крају испита проверите да ли су сви радови у одговарајућем каталогу, јер се само они могу оцењивати. Проверите да ли су фајлови које треба да предате читљиви, јер се не могу оцењивати фајлови који се не могу отворити! Уколико задатак руковања базама података решавате у LibreOffice Base програму, SQL команде за измену података треба предати или као део фајла LibreOffice Base базе или у једном посебном текст фајлу. У случају да предајете текст фајл, нека назив фајла једнозначно указује на садржај (на пример SQL-parancsok.txt) и такође, у фајлу поред команде унесите унапред задат назив упита! Предат програм се само онда може оцењивати, ако је кандидат у испитном каталогу креирао изворни(е) фајл(ове) који одговарају изабраном програмском окружењу и он(и) садрже изворни код неопходан за решавање појединачних задатака. Фајлове са изворним информацијама наћи ћете у испитном каталогу. У случају програма који не подржавају давање мера у центиметрима, мозете користити следећи однос 1цм = 40 пиксела (px). Препоручујемо да задатке прво прочитате до краја, а затим појединачно решавате делове задатака! Уколико постоји технички проблем на рачунару, обратите се дежурном професору. Чињеница да сте се обратили као и установљена грешка ући ће у записник. Изгубљено време биће надокнађено, испит ће за толико бити дужи. Уколико ипак није по среди грешка на рачунару, професор који исправља задатке обавезан је да при оцењивању узме у обзир и садржај записника. (Администратор не може да помогне кандидату у припреми рада.) На крају испита морате да напишете на првој страници листе задатака број и назив фајлова које сте направили и предали у испитном каталогу и подкаталозима. Немојте отићи са испита док то нисте учинили и исто показали дежурном професору! Молимо, обележите на ком оперативном систему радите и које програмско окружење користите! Оперативни систем: Windows Linux MacOS X Програмско окружење: FreePascal GCC Visual Studio 2012 Express Lazarus Perl 5 JAVA SE Python gyakorlati vizsga / május 13.

4 1. Траг кочења На безбедно заустављање возила утиче више људских и техничких фактора. Задатак вам је да направите презентацију која приказује ефикасност кочења и услова који на то утичу! Користите следеће фајлове за припрему презентације: fekszov.txt, auto.png и mintazat.png! 1. Направите презентацију од 4 слајда на основу датог примера и описа! Рад сачувајте у фајлу под називом fekut у формату који одговара подразумеваном формату програма за презентацију! 2. На четвоространичној презентацији извршите следећа подешавања: а. Нека позадина буде сиве боје кода RGB(166, 166, 166), текст нека је бео! б. Нека се корсити тип слова Arial (Nimbus Sans), величина слова нека је 34 поинта за наслове, за текст и набрајање првог реда 30 поинта а набрајање другог реда 26 поинта! в. Нека су наслови поравнати улево и као у примеру, према преламању текста, у потребној мери промените величине текст бокса! Испод текст бокса за наслов, дуж целе његове ширине, поставите црну линију дебљине 3-4 поинта! 3. Текст слајдова укуцајте на основу примера или копирајте из фајла fekszov.txt чији је код UTF-8! 4. Нека у тексту првог слајда не буде набрајања! Стил слова подесите да буде задебљан (félkövér-bold)! Преламање текста и поравнање подесите према примеру! Унесите испод текста два таласаста облика или два правоугаоника који симболизују траг кочења! Нека облици буду без оквира, величине 21х1 цм и нека буду водоравно подешени по средини, један испод другог. Нека буду обојени тако да им се унутрашњост мења, почев слева од сиве идући на десно ка црној боји! 5. На првом слајду подесите анимацију тако да се два облика заједно аутоматски појаве с леве стране ка десној, спорије но што се то подразумева (по default-у)! 6. На другом слајду нека је знак за набрајање ~ или нека се прикаже слика jel.png! 7. На трећем слајду, према примеру, направите двоструко набрајање користећи подразумеване (default) знаке за набрајање! Део текста степени Целзијуса промените у C! Унесите слику mintazat.png пропоционално промењену да буде висине око 4 5 cm, и подесите је на основу примера, тако да не прекрива текст! 8. На четвртом слајду направите цртеж који се види на слици! а. Висина четири правоугаоника који представљају траг кочења нека буде 1 цм, нека су им ширине од горе на доле 17, 20, 13 и 15 цм! Нека буду црне унутрашњости, без оквира! б. Целом дужином, изнад сваког правоугаоника поставите црне стрелице које показују удесно, и дебљине су 0,2 цм! Подесите да правоугаоници и стрелице једни у односу на друге буду поравнати улево! gyakorlati vizsga / május 13.

5 в. Испред правоугаоника унесите кругове пречника 1 цм (могу се уписати у квадрат странице 1 цм). Кругови нека не буду попуњени, а нека буду оивичени контуром црне боје, дебљине 9 поинта. Кругове подесите тако да стоје један испод другог, а хоризонтално поред одговарајућих правоугаоника! г. Унесите наслов слајда, текст и заглавља цртежа на основу примера! Осим наслова, нека остали текст на слајду буде величине слова од 18 поинта! У првом и трећем правоугаонику нека је боја текста бела, у другом и четвртом бледо зелена. Испред одговарајућег текста поставите симбол који приказује пахуљу, односно сунце! д. На десном крају сваког правоугаоника поставите слику auto.png тако да не вири из оквира правоугаоника! Подесите да аутомобили - без кликтања на слајд уклизе један за другим с леве стране! Нека горња два аутомобила уклизе (нека се појаве) спорије него доња два! 30 бодова Пример: 1. слајд 2. слајд 3. слајд 4. слајд Извор: gyakorlati vizsga / május 13.

6 2. Празнични датуми Сваке године славимо много догађаја и годишњица. Једне везујемо за одређени месец и дан, као на пример рођендане, други су празници са променљивим датумом, као на пример Дан мајки. Овај се задатак бави празницима фиксног датума. У току решавања задатака узимете у обзир следеће: Помоћна израчунавања можете обавити у колони R или десно од ње. Уколико је то могуће у току решавања користите формуле, функције, референце како би се у случају измене основних података добили жељени резултати. Ако у једном подзадатку желите да користите резултат једног ранијег подзадатка, који нисте успели да решите до краја, користите решење такво какво је, или унесите податке које сматрате вероватним. Тако, наиме, можете добити бодове и за тај подзадатак. 1. Уз помоћ програма за руковање табелама, отворите фајл napok.txt кода UTF-8 где су подаци раздвојени табулаторима. Отворите га тако да први податак буде у ћелији A1. Табелу сачувајте у основном формату дефинисаном за програм за руковање табелама (default) под називом unnepi! 2. У ћелији B1одредите актуелни датум (нека се појављује тренутно актуелни датум)! 3. У ћелији G1 одредите актуелну годину. У области H1:P1 израчунајте вредности које приказују следећих 9 година! 4. У области G2:P12 одредите појединим празницима актуелне годишње датуме користећи функцију која се без грешке може копирати у целој области! За израчунавање користите вредности за дан и месец из области D2:E12! 5. У ћелији B2 одредите назив наступајућег празника узимајући у обзир датум који се налази у ћелији B1! 6. У ћелији B3 одредите за колико дана ће наступити празник који је одређен у ћелији B2! На пример, ако је данас 30. децембар онда је дочек Нове године за један дан. 7. У ћелију B4 унесите један назив празника из области F2:F12 а онда у ћелији B5 одредите за колико дана ће бити дати празник у односу на актуелни, данашњи дан! На пример ако је данас 8. март, онда би Дан жена био за 0 дана. 8. У области G16:P26 одредите у датој години, на који дан у недељи пада дати празник! 9. У области G28:P28 одредите у датој години колико празника пада у првих 5 дана у недељи (од понедељка до петка)! 10. Направите стубни дијаграм без објашњења, који приказује област G28:P28 у зависности од године. Назив дијаграма нека буде Број празничних дана који падају у радне дане. Леви горњи угао дијаграма нека се налази у ћелији A6, а нека му ширина омогућава читљивост података! 15 бодова gyakorlati vizsga / május 13.

7 Пример за задатак Празнични датуми: gyakorlati vizsga / május 13.

8 3. Топ листа На основу података које објављују издавачи, Удружење мађарских музичких издавача региструје податке о албумима са највећом тиражом. За период од до године нам стоји на располагању листа од 100 најпродаванијих албума за сваку годину. Уз помоћ те листе одговорите на следећа питања. Фајл album.txt садржи податке о албумима, toplista.txt податке о постигнутом месту на ранг листи у датом периоду и комерцијалне податке. 1. Креирајте нову базу података под називом slagerlista. Импортујте у базу података табеле под називом album и toplista. Фајлови с подацима су типа txt, кода UTF-8, имају податке раздвојене табулатором и први ред у фајлу садржи називе колона. Приликом креирања табела у обе табеле унесите типове података колона и идентификаторе (кључеве) на за то одговарајућу колону, односно колоне. У табели toplista направите сложени кључ, тако да се условљава да се редослед не може мењати унутар једне издавачке календарске године! Табеле: album (id, eloado, cim) id Идентификатор албума (број), кључ eloado Име, или имена извођача (текст) У случају да је у питању пуно извођача стоји жанр као на пример: Válogatás, Filmzene, Gyermeklemez, Musical. cim Назив албума (текст) toplista (albumid, helyezes, platinadb, ev, kiado) albumid Идентификатор албума који се налази на листи успешних за дату годину (број) helyezes Постигнуто место на ранг листи албума за дату годину (број) platinadb Број постигнутих платинастих тиража у једној години следује после продаје одређеног великог броја албума (број) ev Година у којој је албум на листи првих 100 (број) kiado Име издавача (текст) Припремите решења за следеће задатке! Обратите пажњу на то да се у решењу прикажу само тражене колоне (поља) и изрази, непотребне колоне нека се не појављују. Решења сачувајте под називима датим у загради! 2. Уз помоћ упита дајте извођаче и називе оних албума где се у имену извођача или у називу албума налази реч fekete! (2fekete) 3. Направите упит који одређује колико су поједини издавачи издали албума који су ушли у листу првих 100 и налазе се у бази података. Нека листа буде у опадајућем редоследу броја издатих албума! (3kiadolista) 4. Албуме са изузетним тиражом широм света награђују тиме што их проглашавају златним или платинастим. Уз помоћ упита дајте име извођача (или симбол жанра) који је добио највећи број признања платинасти тираж - за продају у петогодишњем периоду. Прикажите име извођача и број платинастих албума! (4sikeres) gyakorlati vizsga / május 13.

9 5. Излистајте помоћу упита оне албуме који су се бар три године појављивали на листама првих 100. Прикажите име извођача, назив албума, и број година појављивања на листама! (5tartos) 6. Набројте називе и извођаче оних албума где се у називу албума појављује име извођача! (6nevcimben) 7. Излистајте уз помоћ упита, имена аутора чији су албуми такође дистрибуирани од стране издавача који су издали албуме извођача Palya Bea. Нека се у листи не појављује Palya Bea и нека се свако име појави само једном! (7palya) 8. Направите извештај који за сваког издавача даје појединачно по извођачима број албума који се појављују у листи првих 100. За креирање извештаја направите упит или помоћну табелу. Нека извештај садржајно изгледа као дати пример. Ширину колона подесите тако да сви подаци буду читљиви. У заглављу извештаја нека стоји Slager lista - TOP 100! (8stat) 30 бодова Извор: gyakorlati vizsga / május 13.

10 4. Стрељаштво Стрељачки клуб Шор редовно организује такмичење према следећим, сасвим једноставним правилима: Време за гађање је ограничено, зато такмичари могу да испале различити број хитаца. Пуца се у мете тако да се прелази на следећу кад је претходна погођена. Сваки хитац је погодак ако погоди мету у било који њен део. Хици имају своју бодовну вредност: све док неко не погреши, сваки погодак је 20 бодова, али у случају да промаши, свака грешка за један бод смањује број бодова који се дају за наредне поготке - све до нуле. Не може се дати негативан број бодова за један погодак. Бољи пласман имају они који имају више бодова. Ако неко има исти број бодова, дели исто место, дакле свима њима је место на ранг листи за једно ниже од првог следећег са више постигнутих бодова но што они имају. У фајлу verseny.txt смо забележили резултате гађања такмичара, један за другим. У првом реду фајла се налази укупан број учеснка (2 v 100). У следећих v редова се може наћи максимално l (4 l 40) карактера, као серија хитаца једног такмичара. Један хитац је један карактер: - ако је неуспешан (промашај) и + ако је успешан (погодак). На пример: У примеру 4. ред указује на то да такмичар са редним бројем 3 има два поготка, 2. и 5. дакле, такмичар је погодио само две мете. Пошто је први пут промашио, први погодак му вреди 19 бодова, онда због следеће две грешке, наредни погодак је само 17 бодова. Дакле, укупно је сакупио 36 бодова. Према резултатима из 5. реда, такмичар с редни бројем 4 са такође само 2 погодка постигао је 40 бодова. Направите програм који одговара на следећа питања коришћењем података из фајла verseny.txt. Изворни код програма сачувајте под називом loves! (Не треба да проверавате исправност, валидност података које сте добили, подразумева се да подаци који стоје на располагању одговарају опису.) Код подзадатака који захтевају исписивање резултата на екран, нека се на екрану прво појави редни број задатка (на пример 3. zadatak:), а у случају 5. задатка и латинично слово подзадатка! Ако од корисника очекујете да унесе податке, испишите на екрану какву вредност очекујете! Прихвата се и исписивање без посебних знакова (ékezetmentes). 1. Унесите податке из фајла verseny.txt и њиховим коришћењем решите следеће задатке! 2. На екрану испишите редни број оног такмичара који је имао два (или више) поготка једно за другим у низу! Редне бројеве такмичара међусобно одвојте једним празним пољем (бланко)! 3. Испишите на екран који је такмичар имаo највише хитаца (највише је пута пуцао). Ако је било више таквих такмичара, довољан је редни број само једног од њих. gyakorlati vizsga / május 13.

11 4. Користећи доњи алгоритам направите функцију под називом loertek! Функција, за унети карактер стринг максималне дужине од 40 карактера и чији су карактери искључиво + или, израчунава број бодова на основу горњег описа. У функцији користите називе променљивих датих у алгоритму! Креирану функцију примените у решавању наредних задатака! Улазни параметар функције је какактер стринг који приказује гађања (хице) једног одређеног такмичара, а резултат је освојен број бодова на основу тих хитаца. (нека је sor-ред који се уноси; aktpont-бодови који се тренутно додељују, ertek- вредност која се израчунава) funkcija loertek(sor:karakter string):ceo broj aktpont:=20 ertek:=0 ciklus оd i:=1 do dužine reda(sor) Ako je aktpont>0 i sor[i]= - onda aktpont:=aktpont-1 Inače ertek:=ertek+aktpont Kraj grananja Kraj ciklusa loertek:=ertek Kraj funkcije 5. Тражите да корисник унесе редни број једног такмичара, затим испишите следеће: а. редне бројеве погодака (вредности раздвојте празним местом - бланко) б. колико је укупно мета погодио в. колико је погодака у најдужем низу успешних погодака г. колико је бодова постигао! Пре појаве решења напишите на екран и слово подзадатка(a, b, v, g)! 6. У фајлу sorrend.txt одредите коначан резултат такмичења. У фајлу, прикажите у једном реду постигнуто место на такмичењу (редни број на ранг листи), стартни број такмичара и број бодова које је постигао. У случају истог броја постигнутих бодова, поступите по правилима описаним у увода задатка и слично доњем примеру. Нека су резултати раздвојени једним табулатором (9 је ASCII код). Нека је листа сортирана по броју бодова у опадајућем редоследу! На пример, у случају унетих података с почетка задатка, садржај фајла је: Пример за могући изглед текстуалних излазних података: 2. zadatak: Takmicari koji su pogodili metu uzastopno vise puta: zadatak: Redni broj takmicara s najvecim brojem hitaca: 2 5. zadatak: Dajte redni broj jednog takmicara! 2 5a. zadatak: Hici koji su pogodili metu: b. zadatak: Broj pogodjenih meta: 4 5v. zadatak: Duzina najuspesnije serije: 3 5g. zadatak: Postignuti bodovi: бодова gyakorlati vizsga / május 13.

12 максималан број бодова Обрада текста, презентација, графика, веб-страница Траг кочења Руковање табелама Празнични датуми Руковање базама података Топ листа Алгоритми, модели података Стрељаштво Број бодова на практичном делу испита 120 постигнут број бодова потпис наставника Датум:. Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés Обрада текста, презентација, графика, веб-страница Táblázatkezelés / Руковање табелама Adatbázis-kezelés / Руковање базама података Algoritmizálás, adatmodellezés / Алгоритми, модели података elért pontszám egész számra kerekítve / постигнут број бодова заокружен на цео број programba beírt egész pontszám / цео број бодова уписаних у прогарам javító tanár / потпис наставника jegyző / записничар Dátum / Датум:. Dátum / Датум:. gyakorlati vizsga / május 13.

Informatika szerb nyelven emelt szint Javítási-értékelési útmutató 1312 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 13. INFORMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ GYAKOR

Informatika szerb nyelven emelt szint Javítási-értékelési útmutató 1312 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 13. INFORMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ GYAKOR Informatika szerb nyelven emelt szint 1312 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 13. INFORMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ GYAKORLATI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Више

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0911_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0911_szerb.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pót

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pót ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_0911_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_0911_szerb.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika

Више

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 9. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 9. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 9. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 9. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_szerb.doc Matematika szerb nyelven középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN МАТЕМАТИКА KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA МАТУРСКИ ИСПИТ СРЕДЊЕГ СТЕПЕНА Az írásbeli vizsga időtartama: 180

Више

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0802_szerbH.doc

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_0802_szerbH.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 6. MATEMATIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 6. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Више

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 8. 8:00 I. Időtartam: 57 perc Pót

Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 8. 8:00 I. Időtartam: 57 perc Pót ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 8. 8:00 I. Időtartam: 57 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli

Више

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i gumica, hemijska olovka, geometrijski pribor. Upotreba

Више

Microsoft Word - Informatika_kozep_gyakorlati_jav_utmut0511_szerb_modos.doc

Microsoft Word - Informatika_kozep_gyakorlati_jav_utmut0511_szerb_modos.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 19. INFORMATIKA SZERB NYELVEN ИНФОРМАТИКА KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA МАТУРСКИ ИСПИТ СРЕДЊЕГ СТЕПЕНА A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Време трајања практичног испита:

Више

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St

4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу St 4. Веза између табела практичан рад 1. Повежите табеле Proizvodi и Proizvođači у бази података Prodavnica.accdb везом типа 1:N. 2. Креирајте табелу Stavke_računa која ће разрешити проблем везе типа N:N

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА УПУТСТВО ЗА О

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА УПУТСТВО ЗА О Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА УПУТСТВО ЗА ОЦЕЊИВАЊЕ ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАТИ ОПШТА УПУТСТВА 1. Сваки

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i gumica, hemijska olovka, geometrijski pribor. Upotreba

Више

Test ispravio: (1) (2) Ukupan broj bodova: 21. veljače od 13:00 do 14:00 Županijsko natjecanje / Osnove informatike Osnovne škole Ime i prezime

Test ispravio: (1) (2) Ukupan broj bodova: 21. veljače od 13:00 do 14:00 Županijsko natjecanje / Osnove informatike Osnovne škole Ime i prezime Test ispravio: () () Ukupan broj bodova:. veljače 04. od 3:00 do 4:00 Ime i prezime Razred Škola Županija Mentor Sadržaj Upute za natjecatelje... Zadaci... Upute za natjecatelje Vrijeme pisanja: 60 minuta

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ школска 016/017. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА

Више

PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije

PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije korake. Uz dobro razrađen algoritam neku radnju ćemo

Више

Microsoft Word - mat_szerb_kz_1flap.doc

Microsoft Word - mat_szerb_kz_1flap.doc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004.május MATEMATIKA СРЕДЊИ СТЕПЕН I. 45 минута Време за решавање задатака је 45 минута, након његовог истека треба завршити са радом. Редослед решавања задатака је произвољан. Приликом

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2015/

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2015/ Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2015/2016. година УПУТСТВО ЗА РАД Тест који треба да решиш

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0802.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_0802.doc Matematika szerb nyelven középszint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május 5. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Важне

Више

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i gumica, hemijska olovka, geometrijski pribor. Upotreba

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ школска 018/019. година МАТЕМАТИКА

Више

Programiranje 2 popravni kolokvij, 15. lipnja Ime i prezime: JMBAG: Upute: Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i brisanj

Programiranje 2 popravni kolokvij, 15. lipnja Ime i prezime: JMBAG: Upute: Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i brisanj Upute: Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i brisanje, te službeni šalabahter. Kalkulatori, mobiteli, razne neslužbene tablice, papiri i sl., nisu dozvoljeni! Sva rješenja napišite

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ школска

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ школска Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ школска 2018/2019. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА УПУТСТВО ЗА РАД Тест

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Programiranje 1 drugi kolokvij, 2. veljače Ime i prezime: JMBAG: Upute: Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i brisanje,

Programiranje 1 drugi kolokvij, 2. veljače Ime i prezime: JMBAG: Upute: Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i brisanje, Upute: Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i brisanje, te službeni podsjetnik. Kalkulatori, mobiteli, razne neslužbene tablice, papiri i sl., nisu dozvoljeni! Sva rješenja napišite

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_1011_horvat.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_1011_horvat.doc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 19. MATEMATIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 19. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Fizika szerb nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI

Fizika szerb nyelven középszint Javítási-értékelési útmutató 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 17. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI Fizika szerb nyelven középszint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. május 17. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Матурски радови

Више

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preuzmite sa sledećeg linka https://www.imagemet.com/products/spip/download/downloadspip/. Instalirajte softver,

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2012/2013. година

Више

Slide 1

Slide 1 OSNOVNI POJMOVI Naredba je uputa računalu za obavljanje određene radnje. Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Pisanje programa zovemo programiranje. Programski jezik

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ школска 01/01. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА

Више

NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda S

NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda S NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda Srbije Kralja Milutina 52, Beograd Datum održavanja:

Више

Информатичка одељења Математика Република Србија Министарство просвете, науке и технолошког развоја Завод за вредновање квалитета образовања и васпита

Информатичка одељења Математика Република Србија Министарство просвете, науке и технолошког развоја Завод за вредновање квалитета образовања и васпита Република Србија Министарство просвете, науке и технолошког развоја Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања ТЕСТ МАТЕМАТИКА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УЧЕНИКЕ СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА ЗА ИНФОРМАТИКУ

Више

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA školska 2016/2017. godina TEST

Више

Електротехнички факултет Универзитета у Београду Катедра за рачунарску технику и информатику ИР3ПИА - Пројекат из предмета Програмирање интернет аплик

Електротехнички факултет Универзитета у Београду Катедра за рачунарску технику и информатику ИР3ПИА - Пројекат из предмета Програмирање интернет аплик ИР3ПИА - Пројекат из предмета Програмирање интернет апликација за јунско-јулски рок школске 2018/19. године Потребно је реализовати веб систем за играње квиза Слагалица, који се састоји од неколико игара.

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2018/2019. година

Више

Електротехнички факултет Универзитета у Београду Катедра за рачунарску технику и информатику ИР3ПИА - Пројекат из предмета Програмирање интернет аплик

Електротехнички факултет Универзитета у Београду Катедра за рачунарску технику и информатику ИР3ПИА - Пројекат из предмета Програмирање интернет аплик ИР3ПИА - Пројекат из предмета Програмирање интернет апликација за августовски/септембарски рок школске 2018/19. год. Потребно је реализовати веб систем за играње квиза ЕТФ квискотека. У систему постоје

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ школска 018/019. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА

Више

OSNOVNA ŠKOLA, VI RAZRED MATEMATIKA

OSNOVNA ŠKOLA, VI RAZRED MATEMATIKA OSNOVNA ŠKOLA, VI RAZRED MATEMATIKA UPUTSTVO ZA RAD Drage učenice i učenici, Čestitamo! Uspjeli ste da dođete na državno takmičenje iz matematike i samim tim ste već napravili veliki uspjeh Zato zadatke

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ школска 0/06. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА

Више

Studijski primer - Dijagrami toka podataka Softverski inženjering 1

Studijski primer - Dijagrami toka podataka Softverski inženjering 1 - Dijagrami toka podataka Softverski inženjering 1 Kada projektujemo sistem za obradu podataka sa brzim odzivom, možemo uočiti dve ključne grupe funkcija koje se opisuju dijagramima toka podataka: Funkcije

Више

Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСП

Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСП Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2018/2019. година СЕДМИ РАЗРЕД ТЕСТ СПОСОБНОСТИ

Више

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE Nacionalni savjet za obrazovanje je na 27. sjednici održanoj 17. marta 2014. godine utvrdio izmjene predmetnoga programa INFORMATIKA za I razred gimnazije. Na zahtijev Pedagoško-psihološke

Више

1 jmbag ime i prezime Programiranje 2 prvi kolokvij, Rezultati i uvidi u kolokvije: Rezultati u petak, 3.5., navečer na webu, a uvidi u p

1 jmbag ime i prezime Programiranje 2 prvi kolokvij, Rezultati i uvidi u kolokvije: Rezultati u petak, 3.5., navečer na webu, a uvidi u p 1 Rezultati i uvidi u kolokvije: Rezultati u petak 3.5. navečer na webu a uvidi u ponedjeljak 6.5. u 16 sati. Upute: Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i brisanje te službeni podsjetnik.

Више

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Агенције www.acas.rs у одељку - план интегритета -> нацрт

Више

Програмирај!

Програмирај! Листе Поред појединачних вредности исказаних бројем или ниском карактера, често је потребно забележити већи скуп вредности које су на неки начин повезане, као, на пример, имена у списку путника у неком

Више

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0822_szerb.doc

Microsoft Word - Biologia_kozep_irasbeli_javitasi_0822_szerb.doc Biológia szerb nyelven középszint 0822 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 15. BIOLÓGIA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Упутство

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 01/01. година ТЕСТ

Више

Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет

Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет Упутство за израду, технички дизајн и архивирање завршног рада у Служби за библиотечке и музејске послове Факултета Изглед рада Корица завршног рада садржи:

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/ Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2013/2014. година УПУТСТВО ЗА РАД Тест који треба да решиш

Више

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду Корисничко упутство апликације езапослени 2011 Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду 1. Пријава на систем и сигурност података... 1 2. Корисник... 5 2.1. Обавештења... 5 2.2.

Више

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у посебном дијалог-прозору до кога се долази линком есервис

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

Državna matura iz informatike

Državna matura iz informatike DRŽAVNA MATURA IZ INFORMATIKE U ŠK. GOD. 2013./14. 2016./17. SADRŽAJ Osnovne informacije o ispitu iz informatike Područja ispitivanja Pragovi prolaznosti u 2014./15. Primjeri zadataka po područjima ispitivanja

Више

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka Пројекат из предмета Интернет програмирање за августовски и септембарски испитни рок школске 2018/19. године Коришћењем PHP технологије, технологије AJAX и MySQL базе података, реализовати следећу веб

Више

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТА ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ Да бисте били у могућности да активно учествујете на настави из предмета Јавне финансије и радите обавезне тестове као део предиспитне обавезе,

Више

Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСП

Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСП Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2018/2019. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА ПРИЈЕМНИ

Више

Razvoj programa, Code::Blocks, struktura programa, printf, scanf, konverzioni karakteri predavač: Nadežda Jakšić

Razvoj programa, Code::Blocks, struktura programa, printf, scanf, konverzioni karakteri predavač: Nadežda Jakšić Razvoj programa, Code::Blocks, struktura programa, printf, scanf, konverzioni karakteri predavač: Nadežda Jakšić projektni zadatak projektovanje programa (algoritmi) pisanje programskog koda, izvorni kod,

Више

Upute - JOPPD kreiranje obrasca

Upute - JOPPD kreiranje obrasca Verzija uputa: 1.0 - JOPPD obrazac IPIS-PLAĆE, IPIS-UGOVORI O DJELU Ove upute će se još nadopunjavati, pa molim korisnike da redovito provjere da li imaju zadnje upute. Verzija uputa prikazana je na početku!

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2012/2013. година

Више

Microsoft Word - 1_Uputstvo-za-ocenjivanje_ZI-2018_Matematika Jun.doc

Microsoft Word - 1_Uputstvo-za-ocenjivanje_ZI-2018_Matematika Jun.doc Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ школска 017/018. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_1112_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_1112_szerb.doc Matematika szerb nyelven középszint 111 É RETTSÉGI VIZSGA 011. október 18. MATEMATIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Формални

Више

Aster

Aster ASTER V7 Multi-user Extension za Microsoft Windows 7 Vodič za brzi početak Instalirajte ASTER V7 softver koristeći instalaciju dobavljača. Od ostalih instalacionih opcija preporučujemo da svako posebno

Више

broj 54 studeni Uvid u stanje nepovezanih uplata obveznog mirovinskog osiguranja II. stupa i obrazaca JOPPD (R-S/R-Sm/) Kroz Sustav elektronički

broj 54 studeni Uvid u stanje nepovezanih uplata obveznog mirovinskog osiguranja II. stupa i obrazaca JOPPD (R-S/R-Sm/) Kroz Sustav elektronički broj 54 studeni 2017. Uvid u stanje nepovezanih uplata obveznog mirovinskog osiguranja II. stupa i obrazaca JOPPD (R-S/R-Sm/) Kroz Sustav elektroničkih usluga ENA, REGOS svim poslodavcima, odnosno obveznicima

Више

Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_1013_horvat

Matematika_kozep_irasbeli_javitasi_1013_horvat Matematika horvát nyelven középszint 1013 ÉRETTSÉGI VIZSGA 013. május 7. MATEMATIKA HORVÁT NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Formalni

Више

Osnovi programiranja Beleške sa vežbi Smer Računarstvo i informatika Matematički fakultet, Beograd Jelena Tomašević i Sana Stojanović November 7, 2005

Osnovi programiranja Beleške sa vežbi Smer Računarstvo i informatika Matematički fakultet, Beograd Jelena Tomašević i Sana Stojanović November 7, 2005 Osnovi programiranja Beleške sa vežbi Smer Računarstvo i informatika Matematički fakultet, Beograd Jelena Tomašević i Sana Stojanović November 7, 2005 2 Sadržaj 1 5 1.1 Specifikacija sintakse programskih

Више

Programski jezik QBasic Kriteriji ocjenjivanja programiranje(b) - QBasic razred 42

Programski jezik QBasic Kriteriji ocjenjivanja programiranje(b) - QBasic razred 42 Kriteriji ocjenjivanja programiranje(b) - QBasic 5. - 8. razred 42 5. RAZRED - prisjeća sa pojmova: algoritam, algoritma slijeda i grananja, dijagrama toka, te ulaznih i izlaznih jedinica, ne shvaća njihovo

Више

Programski jezik QBasic Kriteriji ocjenjivanja programiranje(b) - QBasic razred 42

Programski jezik QBasic Kriteriji ocjenjivanja programiranje(b) - QBasic razred 42 Kriteriji ocjenjivanja programiranje(b) - QBasic 5. - 8. razred 42 5. RAZRED - prisjeća sa pojmova: algoritam, algoritma slijeda i grananja, dijagrama toka, te ulaznih i izlaznih jedinica, ne shvaća njihovo

Више

М А Т Е М А Т И К А Први разред (180) Предмети у простору и односи међу њима (10; 4 + 6) Линија и област (14; 5 + 9) Класификација предмета према свој

М А Т Е М А Т И К А Први разред (180) Предмети у простору и односи међу њима (10; 4 + 6) Линија и област (14; 5 + 9) Класификација предмета према свој М А Т Е М А Т И К А Први разред (180) Предмети у простору и односи међу њима (10; 4 + 6) Линија и област (14; 5 + 9) Класификација предмета према својствима (6; 2 + 4) Природни бројеви до 100 (144; 57

Више

Microsoft Word - CAD sistemi

Microsoft Word - CAD sistemi U opštem slučaju, se mogu podeliti na 2D i 3D. 2D Prvo pojavljivanje 2D CAD sistema se dogodilo pre više od 30 godina. Do tada su inženjeri koristili table za crtanje (kulman), a zajednički jezik komuniciranja

Више

Microsoft Word - Lekcija 11.doc

Microsoft Word - Lekcija 11.doc Лекција : Креирање графова Mathcad олакшава креирање x-y графика. Треба само кликнути на нови фајл, откуцати израз који зависи од једне варијабле, например, sin(x), а онда кликнути на дугме X-Y Plot на

Више

Заједница економских, правно-биротехничких, трговинских и угоститељско-туристичких школа (у даљем тексту: Заједница школа) на основу Стручног упутства

Заједница економских, правно-биротехничких, трговинских и угоститељско-туристичких школа (у даљем тексту: Заједница школа) на основу Стручног упутства Заједница економских, правно-биротехничких, трговинских и угоститељско-туристичких школа (у даљем тексту: Заједница школа) на основу Стручног упутства о организовању такмичења и смотри ученика основне

Више

Tutoring System for Distance Learning of Java Programming Language

Tutoring System for Distance Learning of Java Programming Language Niz (array) Nizovi Niz je lista elemenata istog tipa sa zajedničkim imenom. Redosled elemenata u nizovnoj strukturi je bitan. Konkretnom elementu niza pristupa se preko zajedničkog imena niza i konkretne

Више

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata Gospodarski subjekti Definicija: U skladu s Direktivom 2014/40/EU gospodarski subjekt svaka

Више

Microsoft Word - Fizika_kozep_irasbeli_javitasi_1011_szerb.doc

Microsoft Word - Fizika_kozep_irasbeli_javitasi_1011_szerb.doc Fizika szerb nyelven középszint 1011 É RETTSÉGI VIZSGA 010. október 8. FIZIKA SZERB NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Радње треба

Више

Fizika_emelt_irasbeli_javitasi_1311_szerb

Fizika_emelt_irasbeli_javitasi_1311_szerb Fizika szerb nyelven emelt szint 3 ÉRETTSÉGI VIZSGA 03. május 6. FIZIKA SZERB NYELVEN EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Писмене задтаке

Више

Ovaj fajl ima 5 stranica. Prvi i drugi domaći zadatak iz Internet tehnologija, Svi css fajlovi su u folderu css a sve slike su u folderu i

Ovaj fajl ima 5 stranica. Prvi i drugi domaći zadatak iz Internet tehnologija, Svi css fajlovi su u folderu css a sve slike su u folderu i Ovaj fajl ima 5 stranica. Prvi i drugi domaći zadatak iz Internet tehnologija, 08.03.2018. Svi css fajlovi su u folderu css a sve slike su u folderu images. Sve slike, osim onih koje se koriste u prvom

Више

Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench

Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench Baze podataka MySQL Community Server i MySQL Workbench Preuzimanje i instalacija Iz Internet browser-a pristupiti adresi: www.mysql.com Kliknuti na link Downloads Kliknuti na link Community Kliknuti na

Више

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako instalirati (novi) finin certifikat? 4. Kako ispisati

Више

Припејд картица Корисничко упутство

Припејд картица Корисничко упутство Припејд картица Корисничко упутство Садржај 1 Регистрација корисника... 3 1.1 Креирање налога... 3 1.2 Активација налога... 6 2 Захтев за персонализацију Припејд картице... 8 2.1 Креирање захтева за персонализацију

Више

Slide 1

Slide 1 predmet Inženjerska informatika Operativni sistem dr Anica Milošević Koji operativni sistemi postoje? Microsoft Windows Linux Suse Red Hat Ubuntu Unix 26.1.2018. 2 Šta je Windows operativni sistem? Operativni

Више

Univerzitet u Novom Sadu Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Zrenjanin Seminarski rad Predmet: Konkuretno programiranje doc. dr Dejan Lacmanovic Zorica Br

Univerzitet u Novom Sadu Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Zrenjanin Seminarski rad Predmet: Konkuretno programiranje doc. dr Dejan Lacmanovic Zorica Br Univerzitet u Novom Sadu Tehnički fakultet Mihajlo Pupin Zrenjanin Seminarski rad Predmet: Konkuretno programiranje doc. dr Dejan Lacmanovic Zorica Brkić SI 29/15 Zrenjanin 2018. Softversko inženjerstvo

Више

My_P_Red_Bin_Zbir_Free

My_P_Red_Bin_Zbir_Free БИНОМНА ФОРМУЛА Шт треба знати пре почетка решавања задатака? I Треба знати биному формулу која даје одговор на питање чему је једнак развој једног бинома када га степенујемо са бројем 0 ( ) или ( ) 0!,

Више

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду Корисничко упутство апликације езапослени 2012 Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду 1. Предговор... 1 2. Приступ апликацији и пријава на систем... 2 3. Корисник... 6 3.1.

Више

Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uradit

Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uradit Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uraditi i iz Linuxa) i to u virtualnom okruzenju.dakle za

Више

Microsoft Word - GRAFICI TRIGONOMETRIJSKIH FUNKCIJA-II deo.doc

Microsoft Word - GRAFICI TRIGONOMETRIJSKIH FUNKCIJA-II deo.doc GRAFICI TRIGONOMETRIJSKIH FUNKCIJA (II deo U prethodnom fajlu ( grafici trigonometrijskih funkcija I deo smo proučili kako se crtaju grafici u zavisnosti od brojeva a,b i c. Sada možemo sklopiti i ceo

Више

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrsenja svake promene a koje zahtevaju administratorsku

Више

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc Registracija novog korisnika internet sajta NSZ tražilac zaposlenja Novi korisnik prilikom prve registracije na sajt NSZ bira opciju Prijavi se za posao. Unosom korisničkog imena i kreiranjem lozinke,

Више

Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne

Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne Uputstvo za korištenje Moja webtv Smart TV aplikacije Moja webtv aplikacija dostupna je za korištenje putem Web Browsera, na Play Store-u (za mobilne aparate ili Android TV aparate), App Store-u (za ios

Више

Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica

Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica Celobrojno programiranje Rešavamo sledeći poblem celobrojnog programiranja: min c T x Ax = b x 0 x Z n Gde pretpostavljamo da je A celobrojna matrica dimenzije m n, b Z m, c Z n. Takođe, očekuje se da

Више

KREIRANJE TORRENTA Ako zelite da kreirate torrent fajl od nekog fajla ili foldera u vasem racunaru a kasnije podeliti sa drugim korisnicima i uploadov

KREIRANJE TORRENTA Ako zelite da kreirate torrent fajl od nekog fajla ili foldera u vasem racunaru a kasnije podeliti sa drugim korisnicima i uploadov KREIRANJE TORRENTA Ako zelite da kreirate torrent fajl od nekog fajla ili foldera u vasem racunaru a kasnije podeliti sa drugim korisnicima i uploadovati ga na neki od servera predvidjenih u te svthe (Trackera)

Више

Programiranje u C-u ili C++-u Pseudo-slučajni brojevi; Dinamička alokacija memorije 1 ZADACI SA ČASA Zadatak 1 Napraviti funkciju koja generišlučajan

Programiranje u C-u ili C++-u Pseudo-slučajni brojevi; Dinamička alokacija memorije 1 ZADACI SA ČASA Zadatak 1 Napraviti funkciju koja generišlučajan Programiranje u C-u ili C++-u Pseudo-slučajni brojevi; Dinamička alokacija memorije 1 ZADACI SA ČASA Zadatak 1 Napraviti funkciju koja generišlučajan realan broj od 0 i 1. Na standardni izlaz ispisati

Више

Републички педагошки завод Бања Лука Стручни савјетник за машинску групу предмета и практичну наставу Датум: године Тема: Елементи и начин

Републички педагошки завод Бања Лука Стручни савјетник за машинску групу предмета и практичну наставу Датум: године Тема: Елементи и начин Републички педагошки завод Бања Лука Стручни савјетник за машинску групу предмета и практичну наставу Датум:.06.2009. године Тема: Елементи и начин вредновања графичког рада из раванских носачи 1 Увод:

Више

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_javitasi.doc

Microsoft Word - Matematika_emelt_irasbeli_javitasi.doc Matematika szerb nyelven emelt szint 0613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN МАТЕМАТИКА EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA ПИСМЕНИ МАТУРСКИ ИСПИТ ВИШЕГ СТЕПЕНА JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Више

Državna matura 2010./2011. i prijave za upis na studijske programe

Državna matura 2010./2011. i prijave za upis na studijske programe Prijave ispita državne mature 2018./2019. i prijave za upis na studijske programe Ispitna koordinatorica: Gordana Erić, dipl. ing. I. tehnička škola Tesla www.tesla.hr Što su ispiti državne mature? Postoje

Више