Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, UDK : : : (497.11)

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, UDK : : : (497.11)"

Транскрипт

1 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, UDK : : : (497.11) Izvorni znanstveni članak / Original scientific paper Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja s pomoću MAKPOS-ovih referentnih GNSS-postaja Miljenko SOLARIĆ, Nikola SOLARIĆ Zagreb 1, Zlatko BOGDANOVSKI, Sasho DIMESKI Skopje 2 SAŽETAK. U Makedoniji je postavljeno 14 GNSS 3 -referentnih postaja koje su uključene u rad MAKPOS 4 -ova pozicijskog sustava. Na njima GNSS-prijamnici tipa Leica Geosystem radiovezom primaju signale s GNSS-satelita od 0 do 24 sata i odmah ih šalju VPN-linijama u računski centar gdje se obrade. Međutim, nakon obrade primljenih signala na referentnim GNSS-postajama pomoću softvera za znanstvene svrhe Bernese može se postići preciznost od 1,5 mm određivanih koordinata njihova položaja. Takva visoka preciznost želi se iskoristiti za određivanje pomicanja Zemljine kore. Zato su u radu i analizirani iznosi pomicanja Zemljine kore 4 MAKPOS-ovih GNSS-referentnih postaja: Skopje, Tetovo, Kumanovo i Veles, i to: u horizontalnom smislu s koordinatama N (usmjerenim prema sjeveru) i koordinatama E (usmjerenim prema istoku) tako i u vertikalnom smislu promjenom njihovih elipsoidnih visina. Najprije su izračunate koordinatne razlike i razlike elipsoidnih visina za 4 MAK- POS-ove referentne postaje od godine (kad je započet rad MAKPOS-ova pozicijskog sustava) do godine, tj. do potresa u Skopju Kako bi se odredilo je li nakon potresa došlo do nekih znatnih pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, izračunate su koordinatne razlike i razlike elipsoidnih visina MAKPOS-ovih postaja u vremenskom razdoblju od do Utvrđeno je da nakon potresa nije bilo pomaka Zemljine kore u horizontalnom smjeru, ali je došlo do manje promjene po visini i da se vjerojatno postaja u Skopju malo podigla. 1 prof. dr. sc. Miljenko Solarić, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kačićeva 26, HR Zagreb, Hrvatska, miljenko.solaric@geof.hr, prof. emeritus dr. sc. Nikola Solarić, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kačićeva 26, HR Zagreb, Hrvatska, nikola.solaric@geof.hr, 2 doc. dr. sc. Zlatko Bogdanovski, Građevinski fakultet, Sveučilište Sv. Ćiril i Metod u Skopju, Partizanski odredi 24, MK-1000 Skopje, Makedonija, bogdanovski@gf.ukim.edu.mk, Sasho Dimeski, dipl. ing., Agencija za katastar nekretnina, Trifun Hadzi Janev 4, MK-1000 Skopje, Makedonija, dimeski@katastar.gov.mk. 3 GNSS Globalni navigacijski satelitski sustavi slanjem signala sa satelita s radiovalovima omogućuju elektroničkim prijamnicima na površini Zemlje određivanje njihova položaja (latitude, longitude i altitude). 4 MAKPOS MAKedonian POsitional System (Makedonski pozicijski sustav) državna je mreža referentnih GNSS-postaja Republike Makedonije. Svrha toga sustava je omogućiti lakše, brže i točnije određivanje položaja točaka na površini Zemlje s pomoću GNSS-satelita.

2 278 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, Istražene su i razlike koordinata i elipsoidnih visina od do , tj. do 9. dana nakon potresa u Skopju. Na temelju izvedene usporedbe i analize može se reći da su i dalje koordinatne razlike bile u okvirima kakve su one bile i do Međutim, elipsoidne visine kao da su se ponovno počele spuštati do visina prije potresa. Rezultate iz ovoga rada trebalo bi ugraditi u program UNAVCO Plate Motion Calculator. Ključne riječi: MAKPOS, GNSS-postaja, Leica Geosystem, pomaci Zemljine kore. 1. Uvod Deformacije Zemljine kore danas se mogu određivati uz pomoć navigacijskih GN- SS-satelita i uspostavljenih satelitskih pozicijskih sustava postavljenih na površini Zemlje. Tako je u Makedoniji za određivanje položaja točaka na Zemlji postavljen satelitski pozicijski sustav nazvan MAKPOS (kratica od MAKedonski POzicijski Sustav). Takvi zemaljski pozicijski sustavi izrađeni su i u Hrvatskoj (CROPOS), Slika 1. Permanentne referentne GNSS-postaje u MAKPOS-ovoj pozicijskoj mreži u Makedoniji i mreža za ispitivanje deformacija Zemljine kore prije i nakon potresa u Skopju godine (Dimeski i dr. 2012, Trpeski i dr. 2013).

3 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, Sloveniji (SIGNAL), Srbiji (AGROS), Crnoj Gori (MONTEPOS) i u Bosni i Hercegovini (FBiHPOS i RSPOS). Svrha je tih sustava da se omogući geodetima određivanje položaja točaka stajališta antena samo s jednim uređajem GNSS-a, i to u realnom vremenu. Drugim riječima geodetskim stručnjacima omogućuje se praktički momentalno određivanje horizontalnih položaja i visine izravno na terenu. U tu je svrhu u Makedoniji postavljeno 14 GNSS-permanentnih referentnih postaja (slika 1). Udaljenosti između permanentnih referentnih postaja kreću se između 50 km i 70 km, a na njima su smještene antene i uređaji GNSS Leica Geosystem. Na referentnim postajama GNSS-prijamnici kontinuirano primaju odaslane signale s GNSS-satelita koji prolaze nebeskim svodom iznad horizonta GNSS-antene od 0 do 24 sata, i to čitave godine. Oni zatim primljene radiosignale sa satelita odmah prenose u nadzorno (računsko) središte u Makedoniji, gdje se oni obrađuju (Dimeski i dr. 2012, Trpeski i dr. 2013). Obradom tih podataka mjerenja referentnih GNSS-postaja sa znanstvenim softverom Bernese za 24 sata opažanja postiže se preciznost njihovih određivanih koordinata položaja na milimetar, a za elipsoidne visine tri puta slabije. Koordinate MAKPOS-ovih postaja dane su u datumu ITRF 2008, epohi i napisane su u tablici 1. Tablica 1. Koordinate MAKPOS-ovih GNSS-postaja u projekciji na dodirni valjak na meridijan 21 istočne zemljopisne dužine u datumu ITRF 2008, epohi GNSS-postaje E (m) N (m) h (m) KUMANOVO , , ,496 TETOVO , , ,319 SKOPJE , , ,132 VELES , , ,170 U tablici 1 dane su sljedeće veličine: E N h istočna koordinata, tj. udaljenost od meridijana 21 istočne zemljopisne dužine izražena u metrima, a dodano je m da ne bi bilo negativnih koordinata sjeverna koordinata, tj. udaljenost od ekvatora izražena u metrima elipsoidna visina izražena u metrima. Primili smo izračunate 24-satne koordinate položaja za te 4 MAKPOS-ove GN- SS-postaje u vremenskom razdoblju od do i izračunali njihove standardne devijacije iz koordinata iz toga vremenskog razdoblja. U toj standarnoj devijaciji sadržane su pogreške mjerenja izazvane atmosferom koje nisu uklonjene računom, ali i mala pomicanja Zemljine kore u tom razdoblju.

4 280 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, Tablica 2. Standardne devijacije određivanih koordinata E i N te elipsoidnih visina MAKPOS-ovih GNSS-postaja izračunatih iz 24-satnih koordinata i elipsoidnih visina u vremenskom razdoblju od do izražene u milimetrima. GNSS-postaje E (mm) stand. dev. N (mm) stand. dev. h (mm) stand. dev. KUMANOVO 1,7 1,4 3,8 SKOPJE 2,1 1,8 5,4 TETOVO 2,1 1,5 4,7 VELES 1,5 1,4 5,1 Prosječno 1,8 1,5 4,7 Iz tablice 2 vidi se da je koordinata N prosječno određena sa standardnom devijacijom 1,5 mm, a koordinata E sa standardnom devijacijom 1,8 mm, a to znači da je koordinata N općenito nešto preciznije određena od koordinate E. Međutim, elipsoidne visine su određene s prosječnom satandardnom devijacijom od 4,7 mm, a to znači da su elipsoidne visine H određene prosječno oko tri puta slabije od koordinatnih razlika E i N. Ovdje se mora primijetiti da su standardne devijacije koordinata i elipsoidnih visina postaja Skopje najveće, što se može objasniti i malim pomicanjem tla u promatranom razdoblju. Pozicijski sustav MAKPOS, kao i ostali uspostavljeni pozicijski sustavi u bližem okruženju osim za isključivo geodetske potrebe mogu imati veliku perspektivu primjene i u geodinamici. Tako pozicijski sustav uz pomoć Bernese softvera određujući koordinate za referentne GNSS-postaje s preciznosti na milimetar može pomoći i seizmolozima (seizmotektoničarima i geolozima) za određivanje pomicanja Zemljine kore i možda u eventualnom predviđanju potresa (Solarić, N. i dr. 2017). 2. Potres u Skopju U istočnom predgrađu Skopja (Gazi baba i Čento) godine dogodilo se više manjih potresa, a onaj najveći, treći po redu, u 15 sati i 10 minuta po lokalnom vremenu bio je umjerene jačine (slika 2). Njegova magnituda bila je 5,3 stupnja po Richteru. Epicentar najvećeg potresa bio je udaljen oko 7 km od GN- SS-postaje Skopje, a njegov hipocentar bio je u dubini od 4 km. Osjetio se u Kosovskoj Mitrovici, Nišu, Vranju i Beogradu, a u Skopju je bilo više od 100 građana povrijeđeno u panici (URL 1, URL 2).

5 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, Slika 2. Karta Skopja preuzeta s Googlea; crvenim krugovima označeni su položaji 11 epicentara potresa prema URL 2, dok je trokutom označen položaj GNSS-postaje Skopje. 3. Određivanje pomicanja Zemljine kore iz mjerenja MAKPOS-ovih GNSS-referentnih postaja u okolici Skopja Iz svakidašnjih GNSS-mjerenja na MAKPOS-ovim referentnim postajama izračunate su Bernese softverom koordinate njihovih položaja kao razlike od epohe Tako se mogu izračunati promjene položaja njihovih GNSS-antena, i to izražene u milimetrima. Kako antene GNSS-uređaja miruju u odnosu na okolni teren, te koordinatne razlike pokazuju je li došlo do pomicanja Zemljine kore, odnosno kakve su deformacije nastale na Zemljinoj kori. Tako se moglo izračunati koliko su se promijenile koordinate E i N položaja GNSS-postaja u Skopju i oko Skopja od do nekog određenog datuma. To je grafički prikazano na više priloženih slika.

6 282 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, Na slici 3 vidi se da je u Skopju i njegovoj okolici u razdoblju od do , tj. do dana prije potresa godine, došlo do sljedećih promjena: promjene koordinata E u granicama od +10 mm do +15 mm, pritom su sve te promjene usmjerene prema istoku, a u Skopju je pomak iznosio +14 mm, promjene koordinata N u granicama od 15 mm do 7 mm i pritom su te promjene u svim točkama usmjerene na jug. U Skopju je ta promjena iznosila 10 mm prema jugu. Te koordinatne razlike i njihove tendencije pokazuju da se dio euroazijske kontinentalne ploče, točnije u Skopju i okolici, kreće prema jugoistoku. Visinske razlike H antena GNSS-postaja u Skopju i njegovoj okolici pritom su promijenjene u granicama od 10 mm do +1 mm, tj. najviše su se spuštale postaje u Velesu 10 mm i Skopju 9 mm, a neznatno se podigla, i to za +1 mm, samo postaja u Tetovu. Na slici 4 grafički su prikazane promjene koordinata položaja MAKPOS-ovih GN- SS-referentnih postaja u Skopju i okolici Skopja od do , tj. od dana prije potresa do dana nakon potresa. Iz toga grafikona vidi se sljedeće: Slika 3. Grafički prikaz promjena koordinata E i N položaja MAKPOS-ovih GNSS-referentnih postaja u Skopju i oko Skopja od do , tj. do dana prije potresa. (Ovdje je E promjena koordinate usmjerene prema istoku, N promjena koordinate usmjerene prema sjeveru i H promjena elipsoidne visine. Promjene koordinata i elipsoidnih visina izražene su u milimetrima.)

7 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, da su bile minimalne promjene koordinata E prema istoku i da su se one mijenjale u granicama od 1 mm do 0 mm, pritom u točkama Skopje i Kumanovo uopće nije bilo pomaka u smjeru istoka, a u točkama Tetovo i Veles pomaci su bili minimalni i iznosili su samo 1 mm, da su se promjene po koordinati N, tj. prema sjeveru, mijenjale u granicama od 0 mm do samo +1 mm. U samom Skopju nije bilo pomaka ni prema istoku ni u smjeru sjevera. Može se kazati da praktički nije bilo promjena koordinata N i E od neposredno prije potresa do sljedećeg dana nakon potresa. To znači da praktički nije došlo do horizontalnog pomaka položaja GNSS-postaja u Skopju i njegovoj okolici. Međutim, u tom kratkom vremenskom razdoblju došlo je do promjena visina postaja u granicama od 4 mm do čak +9 mm. Pritom se upravo GNSS-postaja u Skopju nakon potresa podigla s 9 mm na čak +9 mm prema datumu , tj. kao da je ukupno došlo do povišenja za 18 mm. Međutim, ponovno treba naglasiti da su GNSS-mjerenjima visine triput slabije određene od horizontalnih koordinata i da je standardna devijacija određivanih visina u razdoblju od do bila 4,7 mm. Tako se ipak može ustvrditi da je došlo do vrlo malog podizanja tla za vrijeme potresa u Skopju. Moglo bi se zaključiti da sigurno nije praktički bilo promjene koordinata N i E nakon potresa, eventualno je došlo do manjeg podizanja visine GNSS-referentne postaje u Skopju, i to za potresa i dan nakon potresa, tj. neposredno nakon potresa. Slika 4. Grafički prikaz promjena koordinata položaja N i E MAKPOS-ovih GNSS-referentnih postaja u Skopju i oko njega od do , tj. od dana prije potresa do dana nakon potresa. (Promjene koordinata i visina izražene su u milimetrima.)

8 284 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, Kako bi se vidjelo kakve su promjene položaja i visina imale GNSS-referentne postaje u Skopju i oko njega od , tj. od dana nakon potresa, do , tj. do devetog dana nakon potresa, na slici 5 nacrtan je grafikon tih promjena. Iz njega se vidi da u tom relativno kratkom vremenskom razdoblju nije došlo do kretanja Zemljine kore prema sjeveru i jugu u dvije točke, dok je u točki Tetovo došlo do pomicanja prema jugu za 4 mm i u Kumanovu za 1 mm. Međutim, koordinatne razlike prema istoku E kretale su se granicama vrlo malo od 1 mm do +4 mm. Elipsoidne visine su se u tom vremenskom razdoblju promijenile u granicama od 3 mm do +4 mm. Pritom treba naglasiti da je najveća promjena visine H nakon potresa do bila u Skopju i da je iznosila 3 mm prema datumu Međutim, ponovno treba naglasiti da su GNSS-mjerenjima visine triput slabije određene od horizontalnih koordinata. Tako bi se moglo zaključiti da praktički nije došlo do promjene koordinata N i E nakon potresa u Skopju, a za elipsoidne visine treba naglasiti da je promjena bilo u manjem opsegu, i to posebice u Skopju. Slika 5. Grafički prikaz promjene koordinata položaja E i N MAKPOS-ovih GNSS-referentnih postaja u Skopju i oko njega od , tj. dana nakon potresa, do , tj. do devetog dana nakon potresa. (Promjene koordinata i elipsoidnih visina izražene su u milimetrima.) Na slici 6 vidi se da je u razdoblju od do , tj. do uključujući 9. dana nakon potresa u Skopju došlo do ovih promjena:

9 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, promjene koordinata E su u granicama od +12 mm do +18 mm, a pritome su sve usmjerene prema istoku, promjene koordinata N su u granicama od 15 mm do 10 mm, a pritom su u svim točkama usmjerene na jug. Te razlike koordinata i njihove tendencije pokazuju da se dio euroazijske kontinentalne ploče u kojoj je i Skopje, nastavio kretati uglavnom prema jugoistoku. U tih 5,69 godina prosječni godišnji pomak iznosi po koordinati N = 2,06 mm/god. i po koordinati E = +2,55 mm/god. Visinske razlike H antena GNSS-postaja pritom su promijenjene u granicama od 8 mm do 4 mm, tj. sve su se antene spuštale. Čak i postaja Skopje sada ponovno ima spuštanje 4 mm prema polaznom datumu , iako je od do bila uzdignuta za +9 mm prema Slika 6. Grafički prikaz promjena koordinata položaja E i N i elipsoidnih visina MA- KPOS-ovih GNSS-referentnih postaja u Skopju i oko Skopja od do , tj. do 9. dana nakon potresa. Prikazani su njihovi i ukupni rezultirajući horizontalni pomaci. (Promjene koordinata, ukupnih pomaka i visina izražene su u milimetrima, a u zagradi je prosječni godišnji pomak izražen u milimetrima u tih 5,69 godina prema jugoistoku.) To bi se moglo interpretirati tako da je GNSS-postaja Skopje prije potresa bila niža za 9 mm, a da se dan nakon potresa povisila za 18 mm, te da je tako došla na visinu +9 mm prema polaznom datumu Međutim, u vremenskom razdoblju od devet dana nakon potresa GNSS-postaja Skopje počela se ponovno spuštati i tako došla na 4 mm prema datumu

10 286 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, Zaključak Prema podacima opažanja MAKPOS-ovih referentnih GNSS-postaja Zemljina kora u Skopju i njegovoj okolici kreće se postupno prema jugoistoku kao dio nepotpuno kompaktne euroazijske ploče. Osim toga analiza pomaka Zemljine kore pokazala je da nakon potresa u Skopju nije došlo do njezinih horizontalnih pomaka. Naime, ti pomaci bili su eventualno samo milimetar, i treba reći da su slijedili dotadašnju tendenciju gibanja dijela euroazijske ploče na kojoj se nalazi Skopje s okolicom (slika 7). Slika 7. Brzine GNSS-referentnih točaka Zemljine kore u odnosu na euroazijski referentni okvir kako su definirali McClusky i dr. (2000). Međutim, za visine se to ne može sto posto tvrditi. Naime, pomoću GNSS-mjerenja visine su tri puta slabije određene, pa su one nesigurne. Ipak se može tvrditi da je za potresa bilo nekih malih uzdizanja Zemljine kore u Skopju, a zatim i spuštanja približno na istu visinu kao i prije potresa. To pokazuje da je u geološkim strukturama u okolici Skopja došlo do naprezanja Zemljine kore u vertikalnom smislu. Detaljniji opis deformacija Zemljine kore u Skopju i njegovoj okolici iz dana u dan u vremenskom razdoblju od 30 dana obrađen je u članku Solarić, N. i dr. (2018), koji je pripremljen za tisak. Ovdje treba naglasiti da ima i nekih drugih rješenja prema kojima se euroazijska Zemljina kora u Makedoniji kreće prema sjeveroistoku, što se može vidjeti u

11 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, URL 3. UNAVCO 5 Plate Motion Calculator daje rješenja za gibanje čitave euroazijske ploče, a rezultati za Skopje vide se u tablici 3. Međutim, s obzirom na njezin položaj na rubu Europe i Azije te analizirajući slike 7 i 8 može se fizički objasniti da se Makedonija, a i dio Grčke, mora pomicati prema jugu, a ne prema sjeveru. Osim toga rezultati MAKPOS-ove GNSS-mreže dobiveni su u dužem vremenskom razdoblju, a i računanja su izvedena sa znanstvenim softverom Bernese. Zato su rezultati izloženi u ovom radu o pomicanju Zemljine kore u Skopju i njegovoj okolici kvalitetni i trebalo bi ih ugraditi u UNAVCO Plate Motion Calculator. Tablica 3. Rezultati dobiveni s pomoću UNAVCO Plate Motion Calculatora za Skopje. Model ITRF2008 Geografska širina ,86 N 41, N Geografska dužina ,75 E 21, E Brzina mm/ god. N mm/ god. E mm/ god. Azimut od sjevera Referentna ploča Ime postaje 27,03 57,77 +14,42 +22,86 EU(NNR) Skopje Slika 8. Kompjutorizirana simulacija pomicanja Zemljine kore južnije od Istanbula, koja je preuzeta iz Heidbach i dr. (2011). (Ovdje su neki pomaci dvostruko veći i od 20 mm/god., a u okolici Skopja su samo oko 1 mm/god. prema sjeveru, dok su u našem rješenju oko 3 mm/god. i to prema jugoistoku.) 5 UNAVCO je neprofitni sveučilišni konzorcij koji olakšava geoznanstveno istraživanje i obrazovanje pomoću geodezije u SAD-u, kao i u nekim neameričkim obrazovnim ili istraživačkim institucijama.

12 288 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, ZAHVALA. Zahvaljujemo kolegama Željku i Kristijanu Guliji iz Geowilda, predstavnicima Leice iz Zagreba, što su nas povezali s kolegama iz Agencije za katastar na nedvižnosti Makedonije pa smo tako dobili koordinate za 4 MAKPOS-ove postaje iz okolice Skopja. Također zahvaljujemo i kolegi A. Postolovskome što je skupio izračunate koordinate MAKPOS-ovih referentnih postaja i poslao ih u Agenciju za katastar na nedvižnosti Makedonije. Puno zahvaljujemo na suradnji i državnom savjetniku za geodetske radove iz Agencije za katastar nedvižnosti Makedonije Sashi Dimeskom, dipl. ing., koji nam je dao izračunate koordinate za 4 GNSS-referentne postaje u okolici Skopja, te je sudjelovao u izradi ovog članka. Također zahvaljujemo i prof. dr. Zlatku Srbinoskom, koji je pomogao u realizaciji ovog članka. Recenzenti su nam dali korisne primjedbe i savjete na čemu smo im zahvalni, jer su tako i oni pridonijeli boljoj kvaliteti ovog rada.

13 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, Literatura Burchfiel, C., Robert, B., King, W., Todosov, A., Kotzev, V., Durmurdzanov, N., Serafimovski, T., Nurce, B. (2006): GPS results for Macedonia and its importance for the tectonics of the Southern Balkan extensional regime, Tectonophysics, 413, Dimeski, S., Burovski, D., Tasevski, S. (2012): National Report Republic of Macedonia, EUREF 2012 Symposium, Heidbach, O., Hergert, T., Grünthal, G. (2011): Computersimulation der Plattenbewegungen südlich von Istanbul, System Erde, 1, 1, McClusky, S., Balassanian, S., Barka, A., Demir, C., Ergintav, S., Georgiev, I. i dr. (2000): GPS constraints on plate kinematics and dynamics in the eastern Mediterranean and Caucaus, Journal of Geophysical Research, 105, B3, Solarić, N., Solarić, M. (2012): Prijedlog da se u Zagrebu i okolici uz CROPOS-ove stanice postavi i nekoliko GPS (GNSS)-permanentnih stanica za geodinamiku i moguću najavu većeg potresa u sljedećem vremenskom razdoblju, Geodetski list, 66(89), 3, Solarić, N., Solarić, M., Pejaković, M. (2017): Dva dana prije potresa u Drežnici godine došlo je do kompresije terena, Geodetski list, 71(94), 3, Solarić, N., Solarić, M., Bogdanovski, Z., Dimeski, S. (2018): Three days before the earthquake in the Skopje in 2016 decrease lengths between MAKPOS stations (u pripremi). Trpeski, S., Dimeski, S., Lekoski, Z. (2013): MAKPOS Network of Permanent GNSS Stations in the Republic of Macedonia, Zbornik radova, 3. CROPOS konferencija, listopada 2013., Opatija, Mrežne adrese URL 1: U zemljotresu u Makedoniji oko 50 povrijeđenih, građani u panici, ( ). URL 2: 11 earthquakes hit Skopje within 32 hours, over 100 people injured Macedonia, ( ). URL 3: UNAVCO, Plate Motion Calculator, ( ).

14 290 Solarić, M. i dr.: Određivanje pomicanja Zemljine kore u okolici Skopja, Geod. list 2017, 4, Determination of Shifts of the Earth Crust in the Surroundings of Skopje by aid of MAKPOS s Reference GNSS Stations ABSTRACT. In Macedonia 14 GNSS reference stations have been set up, which are included in the MAKPOS position system. On these, GNSS receivers of the Leica Geosystem type receive radio signals from the GNSS satellites from 0 to 24 hours and send them directly to the computer centre where they are processed. However, after the processing of received signals at the reference GNSS stations using Bernese scientific software, the precision of the specified reference position coordinates per nearly 1.5 mm can be obtained. This high precision is possible to be used to determine the Earth s crust movement. Therefore, in the work were analysing the amounts of Earth s displacement of 4 MAKPOS GNSS reference stations: Skopje, Tetovo, Kumanovo and Veles: in horizontal sense with N coordinates (north oriented) and coordinates E (oriented towards the east) as well as in vertically sense by changing their ellipsoidal heights. Coordinate differences and the differences in ellipsoidal heights for the 4 MAKPOS reference stations were calculated since (when MAKPOS s position system was started) by , that is until was the earthquake in Skopje In order to determine if there were some significant movements of the Earth s crust after the earthquake in the vicinity of Skopje, the coordinate differences and differences between the ellipsoid heights of the MAKPOS stations were calculated in the time period of until It was found that after the earthquake there was not real shift of the Earth s crust in the horizontal direction, but there was a slight change in height and probably the station in Skopje was slightly raised. Differences between coordinates and ellipsoid heights since were also investigated until that is up to 9 days after the earthquake in Skopje. Based on the performed comparison and analysis, it can be said that the coordinates of the differences were still in the range as they were until However, ellipsoid heights again began to descend to the height before the earthquake. Results from this paper should be embedded in the program UNAVCO Plate Motion Calculator. Keywords: MAKPOS, GNSS station, Leica Geosystem, shifts of Earth crust. Primljeno / Received: Prihvaćeno / Accepted:

ORIJENTACIJA

ORIJENTACIJA ORIJENTACIJA Što znači orijentirati se? 1.Odrediti strane svijeta. 2. Odrediti gdje se nalazite. 3. Odrediti kojim putem krenuti. Osnovna podjela orijentacije: 1.Približna orijentacija 2.Orijentacija pomoću

Више

46th Croatian & 6th International Symposium on Agriculture

46th Croatian & 6th International Symposium on Agriculture IZVORNI ZNANSTVENI RAD Smanjenje prinosa poljoprivrednih kultura u uvjetima bez navodnjavanja na području sjeveroistočne Bosne Univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Zmaja od Bosne

Више

Primjena georadara u otkrivanju podzemne infrastrukture URL: Tvrtko Pavić Michael Arvanitis Mile Prša

Primjena georadara u otkrivanju podzemne infrastrukture URL:   Tvrtko Pavić Michael Arvanitis Mile Prša Primjena georadara u otkrivanju podzemne URL: https://www.geophysical.com/products/utilityscan Tvrtko Pavić Michael Arvanitis Mile Prša Dominik Tomić Martin Šutalo Ericsson Nikola Tesla 2018-04-13 Georadar

Више

UDŽBENIK 2. dio

UDŽBENIK 2. dio UDŽBENIK 2. dio Pročitaj pažljivo Primjer 1. i Primjer 2. Ova dva primjera bi te trebala uvjeriti u potrebu za uvo - denjem još jedne vrste brojeva. Primjer 1. Živa u termometru pokazivala je temperaturu

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - svibanj osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - svibanj osnovna razina - rje\232enja) I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA 1. A. Svih pet zadanih razlomaka svedemo na najmanji zajednički nazivnik. Taj nazivnik je najmanji zajednički višekratnik brojeva i 3, tj. NZV(, 3) = 6. Dobijemo: 15 1, 6

Више

Microsoft PowerPoint - GeoInfLEKCIJA2 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - GeoInfLEKCIJA2 [Compatibility Mode] Oblik i veličina Zemlje Datumi, projekcije, koordinatni sistemi Kako definišemo oblik Zemlje? Mi mislimo da je Zemlja sfera U stvari ona je sferoid (elipsoid), koji ima nešto malo veći radijus na ekvatoru

Више

SAMPLE CONTRACT FOR CONSULTING SERVICES

SAMPLE CONTRACT FOR CONSULTING SERVICES OPIS OBVEZA ZA PRUŽANJE USLUGA POJEDINAČNOG SAVJETNIKA ZA PODRŠKU PROVEDBI HOMOGENIZACIJE KATASTARSKIH PLANOVA (DGU SLUŽBA ZA ODRŽAVANJE KATASTARSKIH OPERATA I ZIS) OPIS OBVEZA ZA PRUŽANJE USLUGA POJEDINAČNOG

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - studeni osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - studeni osnovna razina - rje\232enja) 1. C. Imamo redom: I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA 9 + 7 6 9 + 4 51 = = = 5.1 18 4 18 8 10. B. Pomoću kalkulatora nalazimo 10 1.5 = 63.45553. Četvrta decimala je očito jednaka 5, pa se zaokruživanje vrši

Више

STONEX S5 GNSS prijemnik GNSS prijemnik visoke točnosti za prikupljanje podataka za GIS

STONEX S5 GNSS prijemnik GNSS prijemnik visoke točnosti za prikupljanje podataka za GIS STOX S5 GSS prijemnik GSS prijemnik visoke točnosti za prikupljanje podataka za GIS STOX S5 GSS prijemnik rezultat je višegodišnjeg razvoja i iskustva u izradi svestranih prijemnika. Zahvaljujući njegovoj

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Vježbe Orijentacija na terenu Kompas-klinometar Jedan od osnovnih alata terenskog geologa koji služi za: a) mjerenje orijentacije geoloških ploha i linearnih elemenata u odnosu na sjever b) mjerenje kuta

Више

VELI BOK ID PROJ TEKST DEFprint 29_12_14 ZAMM I OIKON

VELI BOK ID PROJ TEKST DEFprint 29_12_14 ZAMM I OIKON Artec-Kora d.o.o. IDEJNI PROJEKT REPOZICIONIRANJE UZGOJNIH POLJA Br. 011-1-LMC/2014 1 ARTEC+KORA d.o.o. 51 000 R I J E K A, JANEZA TRDINE 7 / 3 Telefon : ++ 385 498 555 * Fax : ++ 385 498 555 * E-mail

Више

Slide 1

Slide 1 PROGRAMSKA PODRŠKA SUSTAVA ZA LOCIRANJE MUNJA U HRVATSKOJ B. Franc, M. Šturlan, I. Uglešić Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilište u Zagrebu I. Goran Kuliš Končar Inženjering za energetiku i

Више

Microsoft Word - 4.Ucenik razlikuje direktno i obrnuto proporcionalne velicine, zna linearnu funkciju i graficki interpretira n

Microsoft Word - 4.Ucenik razlikuje direktno i obrnuto proporcionalne velicine, zna linearnu funkciju i graficki interpretira n 4. UČENIK RAZLIKUJE DIREKTNO I OBRNUTO PROPORCIONALNE VELIČINE, ZNA LINEARNU FUNKCIJU I GRAFIČKI INTERPRETIRA NJENA SVOJSTVA U fajlu 4. iz srednjeg nivoa smo se upoznali sa postupkom rada kada je u pitanju

Више

VRAČEVIĆ FRANJO.pdf

VRAČEVIĆ FRANJO.pdf SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET Sveučilišni studij IZRADA PROJEKTA AKTIVNE ENERGETSKI NEOVISNE KUĆE Diplomski rad Franjo Vračević Osijek, 2015 godina. SADRŽAJ 1.

Више

Microsoft Word - 6ms001

Microsoft Word - 6ms001 Zadatak 001 (Anela, ekonomska škola) Riješi sustav jednadžbi: 5 z = 0 + + z = 14 4 + + z = 16 Rješenje 001 Sustav rješavamo Gaussovom metodom eliminacije (isključivanja). Gaussova metoda provodi se pomoću

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske optike (lom i refleksija svjetlosti). Određivanje žarišne daljine tanke leće Besselovom metodom. Teorijski dio Zrcala i leće su objekti

Више

MAZALICA DUŠKA.pdf

MAZALICA DUŠKA.pdf SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET Sveučilišni studij OPTIMIRANJE INTEGRACIJE MALIH ELEKTRANA U DISTRIBUCIJSKU MREŽU Diplomski rad Duška Mazalica Osijek, 2014. SADRŽAJ

Више

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred)

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) Učenik prvog razreda treba ostvarit sljedeće minimalne standarde 1. SKUP REALNIH BROJEVA -razlikovati brojevne skupove i njihove

Више

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 006/007 године разред. Електрични систем се састоји из отпорника повезаних тако

Више

(Microsoft Word - Rje\232enja zadataka)

(Microsoft Word - Rje\232enja zadataka) 1. D. Svedimo sve razlomke na jedinstveni zajednički nazivnik. Lako provjeravamo da vrijede rastavi: 85 = 17 5, 187 = 17 11, 170 = 17 10, pa je zajednički nazivnik svih razlomaka jednak Tako sada imamo:

Више

24. DRŽAVNO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova povj

24. DRŽAVNO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova povj 4. DRŽAVNO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE 07. GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova povjerenstva... Mjesto i nadnevak: Topusko,. travnja 07. Za

Више

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijs

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijs Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijska struktura RS za tehničke standarde NIPP-a, RS za

Више

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijska struktura RS za tehničke standarde NIPP-a, RS za

Више

Microsoft Word - os_preko_susa_2011

Microsoft Word - os_preko_susa_2011 SUŠA 2011.g. UČENICE: Ema Sorić, Doris Blaslov, Mare Vidaković ŠKOLA: OŠ Valentin Klarin Preko MENTOR : Jasminka Dubravica jdubravi@gmail.com 023/492-498 OŠ VALENTIN KLARIN PREKO Istraživačko pitanje/hipoteza:

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz ni\236a razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz ni\236a razina - rje\232enja) 1. C. Imamo redom: I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA. B. Imamo redom: 0.3 0. 8 7 8 19 ( 3) 4 : = 9 4 = 9 4 = 9 = =. 0. 0.3 3 3 3 3 0 1 3 + 1 + 4 8 5 5 = = = = = = 0 1 3 0 1 3 0 1+ 3 ( : ) ( : ) 5 5 4 0 3.

Више

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka)

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka) . B. Zapišimo zadane brojeve u obliku beskonačno periodičnih decimalnih brojeva: 3 4 = 0.7, = 0.36. Prvi od navedenih četiriju brojeva je manji od 3 4, dok su treći i četvrti veći od. Jedini broj koji

Више

Microsoft Word Q19-048

Microsoft Word Q19-048 11. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem QULITY 2019, Neum, B&H, 14. - 16 juni 2019. ZHTJEVI Z BETONSKE PRESE KOD ISPITIVNJ OČVRSLOG BETON REQUIREMENTS FOR OMPRESSION TESTING MHINE IN TESTING HRDENED

Више

Microsoft Word - 24ms241

Microsoft Word - 24ms241 Zadatak (Branko, srednja škola) Parabola zadana jednadžbom = p x prolazi točkom tangente na tu parabolu u točki A? A,. A. x + = 0 B. x 8 = 0 C. x = 0 D. x + + = 0 Rješenje b a b a b a =, =. c c b a Kako

Више

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д)

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д) ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = х; б) у = 4х; в) у = х 7; г) у = 5 x; д) у = 5x ; ђ) у = х + х; е) у = x + 5; ж) у = 5 x ; з) у

Више

Development Case

Development Case Tehnička dokumentacija Verzija Studentski tim: Nastavnik: < izv. prof. dr. sc. Nikola Mišković> FER 2 -

Више

Slide 1

Slide 1 0(a) 0(b) 0(c) 0(d) 0(e) :: :: Neke fizikalne veličine poput indeksa loma u anizotropnim sredstvima ovise o iznosu i smjeru, a nisu vektori. Stoga se namede potreba poopdavanja. Međutim, fizikalne veličine,

Више

Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Zavod za geomatiku Kačićeva 26, Zagreb

Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Zavod za geomatiku Kačićeva 26, Zagreb Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Zavod za geomatiku Kačićeva 26, 10 000 Zagreb Korištenje daljinskih istraživanja i GNSS-a za preciznu poljoprivredu Zagreb, siječanj 2013 Sanja Stilinović Andrea

Више

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc Dopunski zadaci za vježbu iz MFII Za treći kolokvij 1. U paralelno strujanje fluida gustoće ρ = 999.8 kg/m viskoznosti μ = 1.1 1 Pa s brzinom v = 1.6 m/s postavljana je ravna ploča duljine =.7 m (u smjeru

Више

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEČIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ČESTICAMA I BENZO(a)PIRENOM NA PODRUČJU GRADA

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEČIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ČESTICAMA I BENZO(a)PIRENOM NA PODRUČJU GRADA INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEČIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ČESTICAMA I BENZO(a)PIRENOM NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA (za 2015. godinu) Zagreb, ožujak 2016. Broj

Више

Microsoft Word - VL-KS-IZ-INTS-ZG-EMP012-Zagreb-Barutanski breg 58 Bukovacka 76 i doc

Microsoft Word - VL-KS-IZ-INTS-ZG-EMP012-Zagreb-Barutanski breg 58 Bukovacka 76 i doc Mjerno izvješće broj: EMP 012-ZG/2014 Mjerenja u svrhu utvrđivanja izloženosti elektromagnetskim poljima na području povećane osjetljivosti u Zagrebu, Barutanski breg 58 te Bukovačka 76 i 115 Dana 1. prosinca

Више

Ekipno natjecanje Ekipa za 5+ - kategorija MIKRO Pula, Mikro-list 1 BODOVANJE: TOČAN ODGOVOR: 6 BODOVA NETOČAN ODGOVOR: -2 BODA BEZ ODGOVOR

Ekipno natjecanje Ekipa za 5+ - kategorija MIKRO Pula, Mikro-list 1 BODOVANJE: TOČAN ODGOVOR: 6 BODOVA NETOČAN ODGOVOR: -2 BODA BEZ ODGOVOR Mikro-list BODOVANJE: TOČAN ODGOVOR: 6 BODOVA NETOČAN ODGOVOR: -2 BODA BEZ ODGOVORA: 0 BODOVA. Ako je 5 i 20 onda je? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 2. Koji broj nedostaje? A) 7 B) 6 C) 5 D) 4 3. Zbrojite najveći

Више

4

4 4.1.2 Eksperimentalni rezultati Rezultati eksperimentalnog istraživanja obrađeni su u programu za digitalno uređivanje audio zapisa (Coll Edit). To je program koji omogućava široku obradu audio zapisa.

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Kinematika u dvije dimenzije FIZIKA PSS-GRAD 11. listopada 017. PRAVOKUTNI KOORDINATNI SUSTAV U RAVNINI I PROSTORU y Z (,3) 3 ( 3,1) 1 (0,0) 3 1 1 (x,y,z) x 3 1 O ( 1.5,.5) 3 x y z Y X PITANJA ZA PONAVLJANJE

Више

Sos.indd

Sos.indd STRUČNI RADOVI IZVAN TEME Krešimir Šoš Vlatko Vučetić Romeo Jozak PRIMJENA SUSTAVA ZA PRAĆENJE SRČANE FREKVENCIJE U NOGOMETU 1. UVOD Nogometna igra za igrača predstavlja svojevrsno opterećenje u fiziološkom

Више

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna 2.4.2019. U sjedištu Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda u Varaždinu

Више

untitled

untitled I SADRŽAJ PREDGOVOR... 1 UVODNA RAZMATRANJA... 3 I GEOGRAFSKI INFORMACIONI SISTEMI (GIS)... 5 1. Lokacija... 5 2. Prostorna lokacija... 6 2.1. Koordinatni sistemi... 6 2.1.1. Kartezijanski koordinatni

Више

Bojenje karti iliti poučak o četiri boje Petar Mladinić, Zagreb Moj djed volio je igrati šah. Uvijek mi je znao zadati neki zanimljiv zadatak povezan

Bojenje karti iliti poučak o četiri boje Petar Mladinić, Zagreb Moj djed volio je igrati šah. Uvijek mi je znao zadati neki zanimljiv zadatak povezan Bojenje karti iliti poučak o četiri boje Petar Mladinić, Zagreb Moj djed volio je igrati šah. Uvijek mi je znao zadati neki zanimljiv zadatak povezan sa šahom. Tako mi je postavio sljedeći problem. Problem.

Више

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova Župan

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova Župan ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE 05. GODINE Razred ili kategorija natjecanja: Zaporka 5. razred Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova Županijskog povjerenstva... Mjesto i nadnevak: Za rješavanje

Више

Memorandum - Predsjednik

Memorandum - Predsjednik KLASA: UP/I-344-01/15-03/03 URBROJ: 376-11-15-13 Zagreb, 9. srpnja 2015. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 3. i članka 52. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN br. 73/08, 90/11, 133/12, 80/13

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ДЕЦЕМБАР 2016. Већи део месеца децембра 2016. било је стабилно и суво време уз честу појаву магле у нижим пределима, док је на планинама и југу било сунчаније. Падавина је било врло мало, у већини предела

Више

ЈАНУАР 2019.

ЈАНУАР 2019. Јануар месец је био променљив уз честе падавине, поготово у брдскопланинским пределима где је пало пуно снега уз даљи пораст снежног покривача. На крајњем северу било је знатно мање снега. У Херцеговини

Више

Microsoft Word - V03-Prelijevanje.doc

Microsoft Word - V03-Prelijevanje.doc Praktikum iz hidraulike Str. 3-1 III vježba Prelijevanje preko širokog praga i preljeva praktičnog profila Mali stakleni žlijeb je izrađen za potrebe mjerenja pojedinih hidrauličkih parametara tečenja

Више

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 6.12.2018 A8-0417/158 Amandman 158 Uvodna izjava 21. (21) Studije, uključujući ispitivanja, koje poslovni subjekti podnose u sklopu zahtjeva za odobrenje na temelju sektorskih propisa Unije o hrani obično

Више

Napredno estimiranje strukture i gibanja kalibriranim parom kamera

Napredno estimiranje strukture i gibanja kalibriranim parom kamera Napredno estimiranje strukture i gibanja kalibriranim parom kamera Ivan Krešo Mentor: Siniša Šegvić 3. srpnja 2013. Motivacija Stereo vid dvije kamere omogućavaju mjerenje dubine korespondentnih točaka

Више

Odabrana poglavlja iz programskog inženjerstva

Odabrana poglavlja iz programskog inženjerstva OPIPI odabrana poglavlja iz programskog inženjerstva distributed software developmentdsd Mario Žagar Kolegij OPIPI/DSD Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva Mälardalen University

Више

Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован

Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован као двочас у дигиталној учионици. У уводном делу ученици

Више

Diferenciranje i integriranje pod znakom integrala math.e Vol math.e Hrvatski matematički elektronički časopis Diferenciranje i integriranje pod

Diferenciranje i integriranje pod znakom integrala math.e Vol math.e Hrvatski matematički elektronički časopis Diferenciranje i integriranje pod 1 math.e Hrvatski matematički elektronički časopis Diferenciranje i integriranje pod znakom integrala analiza Irfan Glogić, Harun Šiljak When guys at MIT or Princeton had trouble doing a certain integral,

Више

Natjecanje 2016.

Natjecanje 2016. I RAZRED Zadatak 1 Grafiĉki predstavi funkciju RJEŠENJE 2, { Za, imamo Za, ), imamo, Za imamo I RAZRED Zadatak 2 Neka su realni brojevi koji nisu svi jednaki, takvi da vrijedi Dokaži da je RJEŠENJE Neka

Више

CONFIDA_Mesecni_Newsletter_SRB_JUL

CONFIDA_Mesecni_Newsletter_SRB_JUL BELGRADE ZAGREB LJUBLJANA VIENNA TIRANA SARAJEVO BANJA LUKA SKOPJE PODGORICA Your reference for Tax News in SERBIA July 2019. and international businesses with answers to key questions regarding tax regulations

Више

Microsoft Word - Svrha projekta.doc

Microsoft Word - Svrha projekta.doc S V E U Č I L I Š T E U Z A G R E B U FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA Zavod za elektroničke sustave i obradbu informacija FER 2 program, 1. godina diplomskog studija Kolegij: Sustavi za praćenje

Више

Trimble Access Software Upute za korištenje V2.0 Geomatika-Smolčak d.o.o.

Trimble Access Software Upute za korištenje V2.0 Geomatika-Smolčak d.o.o. Trimble Access Software Upute za korištenje V2.0 Geomatika-Smolčak d.o.o. 1. Uvod Ove upute su pisane s ciljem da se kroz rad na konkretnom primjeru omogući brži početak korištenja Trimble Access Software-a.

Више

15

15 ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ GEOGRAFIJE 08. GODINE Razred ili kategorija natjecanja: 5. razred Zaporka: Broj postignutih bodova / 70 Potpis članova Županijskog povjerenstva:... Mjesto i nadnevak:,. ožujka

Више

Microsoft Word - 15ms261

Microsoft Word - 15ms261 Zadatak 6 (Mirko, elektrotehnička škola) Rješenje 6 Odredite sup S, inf S, ma S i min S u skupu R ako je S = { R } a b = a a b + b a b, c < 0 a c b c. ( ), : 5. Skratiti razlomak znači brojnik i nazivnik

Више

ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља www.

ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља www. ТРОУГАО БРЗИНА и математичка неисправност Лоренцове трансформације у специјалној теорији релативности Александар Вукеља aleksandar@masstheory.org www.masstheory.org Август 2007 О ауторским правима: Дело

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja) 1. C. Interval, tvore svi realni brojevi strogo manji od. Interval, 9] tvore svi realni brojevi strogo veći od i jednaki ili manji od 9. Interval [1, 8] tvore svi realni brojevi jednaki ili veći od 1,

Више

MAT-KOL (Banja Luka) XXIV (2)(2018), DOI: /МК S ISSN (o) ISSN (o) Klasa s

MAT-KOL (Banja Luka) XXIV (2)(2018), DOI: /МК S ISSN (o) ISSN (o) Klasa s MAT-KOL (Banja Luka) XXIV (2)(2018), 141-146 http://www.imvibl.org/dmbl/dmbl.htm DOI: 10.7251/МК1803141S ISSN 0354-6969 (o) ISSN 1986-5828 (o) Klasa subtangentnih funkcija i klasa subnormalnih krivulja

Више

(Relux Vrti\346 N Travnik - CAD \(8+8\))

(Relux Vrti\346 N Travnik - CAD \(8+8\)) Vrtić Novi Travnik (1) CAD : Unutrašnja rasvjeta - ije za boravak djece Stranka : UNDP Projektirao : CRP / DT Opis projekta: Proračun osvijetljenosti za prostor: Vrtić Novi Travnik Slijedeće vrijednosti

Више

Microsoft Word - 24ms221

Microsoft Word - 24ms221 Zadatak (Katarina, maturantica) Kružnica dira os apscisa u točki (3, 0) i siječe os ordinata u točki (0, 0). Koliki je polumjer te kružnice? A. 5 B. 5.45 C. 6.5. 7.38 Rješenje Kružnica je skup svih točaka

Више

PROJEKT GRADOVI EUROPE

PROJEKT GRADOVI EUROPE PROJEKT GRADOVI EUROPE LJUBLJANA LUCIA ŠANDRIĆ 7.A I.dio Zašto Ljubljana? Na otoku Ravi gdje svako ljeto provodim praznike upoznala sam prijateljicu Lenu koja živi u Ljubljani. Svake godine Lena mi priča

Више

ALIP1_udzb_2019.indb

ALIP1_udzb_2019.indb Razmislimo Kako u memoriji računala prikazujemo tekst, brojeve, slike? Gdje se spremaju svi ti podatci? Kako uopće izgleda memorija računala i koji ju elektronički sklopovi čine? Kako biste znali odgovoriti

Више

Microsoft PowerPoint - 06__Balenovic_2017_3D-FORINVENT-1st-Workshop-JASKA.pptx

Microsoft PowerPoint - 06__Balenovic_2017_3D-FORINVENT-1st-Workshop-JASKA.pptx Prezentacija projekta HRVATSKI 3D-FORINVENT ŠUMARSKI INSTITUT CROATIAN FOREST RESEARCH INSTITUTE 1. Radionica 3D-FORINVENT Prezentacija projekta 1 st Workshop 3D-FORINVENT Project Presentation Uporaba

Више

POTRESI - VULKANI BORNA KOLAK 5. RAZRED

POTRESI - VULKANI BORNA KOLAK 5. RAZRED POTRESI - VULKANI BORNA KOLAK 5. RAZRED POTRES Potres je iznenadna i kratkotrajna vibracija tla uzrokovana: - urušavanjem stijena (urušni potres), - magmatskom aktivnošću (vulkanski potres) ili - tektonskim

Више

Microsoft Word - Predmet 13-Napredni finansijski menadzment novembar 2018 RJESENJE

Microsoft Word - Predmet 13-Napredni finansijski menadzment novembar 2018 RJESENJE КОМИСИЈА ЗА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ИСПИТ ЗА СТИЦАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ЗВАЊА ОВЛАШЋЕНИ РЕВИЗОР (ИСПИТНИ ТЕРМИН: НОВЕМБАР 2018. ГОДИНЕ) ПРЕДМЕТ 13: НАПРЕДНИ ФИНАНСИЈСКИ МЕНАЏМЕНТ ЕСЕЈИ

Више

Primjena neodredenog integrala u inženjerstvu Matematika 2 Erna Begović Kovač, Literatura: I. Gusić, Lekcije iz Matematike 2

Primjena neodredenog integrala u inženjerstvu Matematika 2 Erna Begović Kovač, Literatura: I. Gusić, Lekcije iz Matematike 2 Primjena neodredenog integrala u inženjerstvu Matematika 2 Erna Begović Kovač, 2019. Literatura: I. Gusić, Lekcije iz Matematike 2 http://matematika.fkit.hr Uvod Ako su dvije veličine x i y povezane relacijom

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

75 Bolyai - Gerwienov teorem Margita Pavleković Sažetak.Bolyai-Gerwienov teorem ima veliku primjenu u nastavi geometrije u osnovnoj školi. Ovaj teorem

75 Bolyai - Gerwienov teorem Margita Pavleković Sažetak.Bolyai-Gerwienov teorem ima veliku primjenu u nastavi geometrije u osnovnoj školi. Ovaj teorem 75 Bolyai - Gerwienov teorem Margita Pavleković Sažetak.Bolyai-Gerwienov teorem ima veliku primjenu u nastavi geometrije u osnovnoj školi. Ovaj teorem glasi: Ako dva ravninska poligona imaju jednake površine,

Више

dsaSDdssadsad

dsaSDdssadsad Položaj vanjskotrgovinske razmjene gospodarstva Karlovačke županije Karlovac, 28. svibnja 2019. Tvornica špancir štapova, 1888. HS Produkt, 2019. Izvor: Državni zavod za statistiku (DZS), Obrada: HGK Županijska

Више

Vol 5, Broj 17, 7. siječnja Zdravlje u Virovitičko podravskoj županiji Trendovi konzumiranja droga među mladima Virovitičko podravske županije (

Vol 5, Broj 17, 7. siječnja Zdravlje u Virovitičko podravskoj županiji Trendovi konzumiranja droga među mladima Virovitičko podravske županije ( Vol 5, Broj 17, 7. siječnja 2009. Zdravlje u Virovitičko podravskoj županiji Trendovi konzumiranja droga među mladima Virovitičko podravske županije (Trend in drug consumption among young people in Virovitica

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nedjelja 6 - Lekcija Projiciranje Postupci projiciranja Projiciranje je postupak prikazivanja oblika nekog, u opštem slučaju trodimenzionalnog, predmeta dvodimenzionalnim crtežom. Postupci projiciranja

Више

Stručno usavršavanje

Stručno usavršavanje TOPLINSKI MOSTOVI IZRAČUN PO HRN EN ISO 14683 U organizaciji: TEHNIČKI PROPIS O RACIONALNOJ UPORABI ENERGIJE I TOPLINSKOJ ZAŠTITI U ZGRADAMA (NN 128/15, 70/18, 73/18, 86/18) dalje skraćeno TP Čl. 4. 39.

Више

Staticki kriterijumi new-1.pptx

Staticki kriterijumi new-1.pptx ЗАДАТАК 1. Применом критеријума рока враћања одредити рок враћања пројеката А, B и C, узимајући у обзир уштеде остварене по годинама експлоатације након инвестирања. Приликом доношења инвестиционе одлуке

Више

Kako do nas Upute za dolazak do Medicinskog fakulteta u Rijeci Grad Rijeka nalazi se na raskrižju kopnenih i morskih puteva, te je povezan sa svijetom

Kako do nas Upute za dolazak do Medicinskog fakulteta u Rijeci Grad Rijeka nalazi se na raskrižju kopnenih i morskih puteva, te je povezan sa svijetom Kako do nas Upute za dolazak do Medicinskog fakulteta u Rijeci Grad Rijeka nalazi se na raskrižju kopnenih i morskih puteva, te je povezan sa svijetom zračnim, željezničkim, brodskim i autobusnim linijama.

Више

ISSN СТАТИСТИКА ОБРАЗОВАЊА ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ШКОЛСКА ГОДИНА/SCHOOL YEAR почетак/beginning of 2018/2019 EDUCATION STATISTICS ANNUAL RELEASE П

ISSN СТАТИСТИКА ОБРАЗОВАЊА ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ШКОЛСКА ГОДИНА/SCHOOL YEAR почетак/beginning of 2018/2019 EDUCATION STATISTICS ANNUAL RELEASE П ISSN 2490-2950 СТАТИСТИКА ОБРАЗОВАЊА ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ШКОЛСКА ГОДИНА/SCHOOL YEAR почетак/beginning of 2018/2019 EDUCATION STATISTICS ANNUAL RELEASE Претходни подаци/preliminary data 1. IV 2019. Број/No.

Више

XIII. Hrvatski simpozij o nastavi fizike Istraživački usmjerena nastava fizike na Bungee jumping primjeru temeljena na analizi video snimke Berti Erja

XIII. Hrvatski simpozij o nastavi fizike Istraživački usmjerena nastava fizike na Bungee jumping primjeru temeljena na analizi video snimke Berti Erja Istraživački usmjerena nastava fizike na Bungee jumping primjeru temeljena na analizi video snimke Berti Erjavec Institut za fiziku, Zagreb Sažetak. Istraživački usmjerena nastava fizike ima veću učinkovitost

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O OBVEZNOM SADRŽAJU IDEJNOG PROJEKTA - pročišćeni tekst - (NN 55/14, 41/15, 67/16, 23/17) 1 12 SADRŽAJ: I. OPĆE ODREDBE...4 Članak 1....4 Članak 2....4 Članak 3....4 II. SADRŽAJ IDEJNOG PROJEKTA...4

Више

NN indd

NN indd BROJ 81 STRANICA 9 PRILOG 1. Obrazac PISK-1 Zahtjev za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija Application for recognition of professional qualifications Žensko Female Muško Male of profession 3.

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass UVOD I MATEMATIČKI KONCEPTI FIZIKA PSS-GRAD 4. listopada 2017. 1.1 Priroda fizike FIZIKA je nastala iz ljudske težnje da objasni fizički svijet oko nas FIZIKA obuhvaća mnoštvo različitih pojava: planetarne

Више

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEĈIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ĈESTICAMA NA PODRUĈJU GRADA ZAGREBA (za 2011. godinu) Zagreb, ožujak 2012. 2 JEDINICA ZA HIGIJENU

Више

Zadaci s rješenjima, a ujedno i s postupkom rada biti će nadopunjavani tokom čitave školske godine

Zadaci s rješenjima, a ujedno i s postupkom rada biti će nadopunjavani tokom čitave školske godine Zadaci s rješenjima, a ujedno i s postupkom rada biti će nadopunjavani tokom čitave školske godine. Tako da će u slijedećem vremenskom periodu nastati mala zbirka koja će biti popraćena s teorijom. Pošto

Више

AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i

AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i AKVIZICIJA PODATAKA SA UREĐAJEM NI USB-6008 NI USB-6008 je jednostavni višenamjenski uređaj koji se koristi za akviziciju podataka (preko USBa), kao i za generisanje željenih izlaznih signala (slika 1).

Више

ANALIZE MASENOM SPEKTROMETRIJOM SEKUNDARNIH MOLEKULARNIH IONA ZA PRIMJENE U FORENZICI

ANALIZE MASENOM SPEKTROMETRIJOM SEKUNDARNIH MOLEKULARNIH IONA ZA PRIMJENE U FORENZICI ANALIZE MASENOM SPEKTROMETRIJOM SEKUNDARNIH MOLEKULARNIH IONA ZA PRIMJENE U FORENZICI Marko Crnac Fizički odsjek, PMF Mentor: dr. sc. Iva Bogdanović Radović Laboratorij za interakcije ionskih snopova Institut

Више

Методологиjа стручног и научног рада Рецензирање Милена Вуjошевић Jаничић Математички факултет, Београд

Методологиjа стручног и научног рада Рецензирање Милена Вуjошевић Jаничић   Математички факултет, Београд www.matf.bg.ac.rs/~milena Математички факултет, Београд Преглед 1 2 Преглед семинарских радова 1 семинарских радова 2 научних радова семинарских радова Аутори шаљу рад часопису или конференциjи Одређуjе

Више

NN indd

NN indd PETAK, 13. STUDENOGA 2015. NARODNE NOVINE BROJ 124 STRANICA 27 PRILOG 1. STRANICA 28 BROJ 124 NARODNE NOVINE PETAK, 13. STUDENOGA 2015. PRILOG 2. PETAK, 13. STUDENOGA 2015. NARODNE NOVINE BROJ 124 STRANICA

Више