PowerPoint Presentation

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "PowerPoint Presentation"

Транскрипт

1 ДЕЦЕМБАР Већи део месеца децембра било је стабилно и суво време уз честу појаву магле у нижим пределима, док је на планинама и југу било сунчаније. Падавина је било врло мало, у већини предела испод 10 mm, а само понегде на планинама је било око 15 mm. Пространи и јак антициклон се одржавао изнад већег дела Европе и блокирао влажне ваздушне масе са Атлантика да продру у унутрашњост и донесу падавине. Ово је било један од најсушнијих децембара икада, а занимљиво је да се иста ситуација десила прошлог децембра, као и године а пре тога године.

2 Просечна количина падавина за децембар месец износи од 60 до 90 mm, а у Херцеговини је то месец са највећом количином падавина и у просеку падне 220 до 250 mm. Ове године је у Херцеговини је пало до 2 mm кише.

3 Колико је била јака суша може се видети и на слици одступања количине падавина од просека за целу Европу. Већи део Европе је имао веома јаку сушу, осим појединих предела на истоку Европе, у западном Средоземљу и деловима Скандинавије.

4 На слици испод су приказане количине падавина за поједине градове у Републици Српској за децембар као и вишегодишњи просеци за децембар месец. Количина падавина је била скоро занемарљива. *просек се односи на период после 1991.године

5 На следећим сликама приказан је месечни распоред падавина за одређене градове у Републици Српској. Количина падавина је била скоро занемарљива.

6

7 Током децембра често је било хладно. Главна одлика месеца је била честа појава температурне инверзије када је било врло хладно у нижим пределима близу река, док је на југу и на планинама било топлије. У појединим данима је било сунчано и топлије током дана, али и у тим данима минимална температура је била ниска. Мраз се јављао скоро сваког дана и децембар је имао одлике правог зимског месеца што се средње температуре тиче.

8 Са слике одступања средње месечне температуре од просека за Европу види се да је на Балкану било претежно хладније од просека, поготово у нижим равничарским пределима где је била честа појава магле, а затим и због прилива хладнијег ваздуха са североистока Европе. Знатно топлије од просека је било на северу Европе. У склопу јаког јужног струјања ка северу Европе је струјао врло топао ваздух који је донео необично топло време.

9 На слици испод су приказане средње температуре за поједине градове у Републици Српској за децембар као и вишегодишњи просеци за децембар месец за период после 1991 до године. Види се да је средња температура у већини предела била око један до два степена нижа од просека, а понегде на истоку у местима са честом маглом чак и мало нижа. *просек се односи на период после 1991.године

10 На наредним сликама је приказан ход минималме, максималне и средње температуре за цео месец за пет градова у Републици Српској. Види се да је повремено било топлије током дана, минимална температура је била ниска уз честу појаву мраза. У појединим данима са маглом није било великог дневног хода у нижим пределима, а на југу и на планинама због сунчаног времена увек је била изражена разлика између минималне и максималне температуре.

11

12 1. ДЕКАДА Изнад већег дела Европе и нашег региона у приземљу се одржавао пространи антициклон током целе декаде који је доносио претежно стабилно време. Прва три дана јутра су била хладна уз мраз и повремену маглу, а током дана је било сунчаније и топлије. У појединим пределима где се магла дуже задржавала током дана и остало је свежије (али не хладно). Око 4-5. децембра висинска долина се спуштала од севера Европе до нашег региона уз прилив хладнијег ваздуха. Било је хладније и облачно, а врло слабе падавине (киша и снег) су се јавиле само понегде на западу током 5.и 6. децембра. Током 6. децембра долина је ослабила, а пролазно је јачао гребен по висини уз мало топлије време. Већ сутрадан поново се у склопу висинске долине премештао нешто хладнији ваздух ка нашем региону. Утицај ове долине је кратко трајао, само један дан. Од 8. децембра јачао је и гребен по висини, у приземљу се и даље одржавао антициклон, уз прилив топлијег ваздуха са југозапада. Ово је утицало на формирање магле и ниских облака у нижим пределима близу река на северу и истоку где је било хладније. У осталим пределима: поготово на југу и на планинама је било знатно топлије током дана, док се током јутра и у овим пределима јављао мраз. Дневна температура је највише зависила од магле и ниских облака, а 10. децембра је у већини предела било сунчано и знатно топлије, осим ређих предела у горњем Подрињу.

13 Време у првој декади децембра је било претежно стабилно и суво под утицајем пространог антициклона. Проласком висинске долине у два дана је било облачније и само је понегде на западу било врло слабих падавина. Мраз се јављао током јутра, а дневна температура је највише зависила од дуже задржавања магле: понегде је било хладније, а у сунчаним пределима знатно топлије. На сликама испод су приказане висинска и приземна слика за 10. децембар где се види јак антициклон и прилив топлох ваздуха са југозапада ка нашем региону. После повремене јутарње магле, током дана је било сунчано и топло време.

14

15 2. ДЕКАДА Под утицајем антициклона топло време се наставило. Јутра су била хладна уз мраз и понегде магловита, а током дана 11. сунчано и топло. Топло је било и 12. али под утицајем висинске долине са североистока током дана је дошло до наоблачења уз слабе падавине: у нижим пределима слаба киша, а у вишим слаб снег. Све укупно количина падавина била је врло мала, а понегде је остало и претежно суво. У Херцеговини је јачала бура која се одржавала наредних неколико дана. У склопу долине премештао се и хладнији ваздух који је од 13. децембра донео мало хладније време. 14. ујутру је било хладно уз мало јачи мраз, а током дана суво и пар степени топлије. Долина се премештала ка истоку, а сутрадан се поново вратила ка нашем региону што је донело облачније време уз врло слабе падавине понегде на северу и истоку. Између долине на истоку и гребена на западу ка нашем региону се премештао хладнији ваздух са североистока Европе током 16. децембра. Наредних дана јачао је и гребен по висини уз прилив топлијег ваздуха па се наставило стабилно зимско време уз формирање температурне инверзије. Јутра су била хладна уз мраз, а због инверзије у многим равничарским пределима на северу и истоку је било врло хладно уз честу појаву магле и ниских облака. Сунчано и топло је било у Херцеговини, а како је температура расла са висином (инверзија) знатно топлије током дана је било и на планинама.

16 Стабилно зимско време се наставило. Средином декаде под утицајем висинксе долине било је врло мало падавина. Последљих дана се под утицајем јаког антициклона и прилива топлијег ваздуха формирала температурна инверзија: на југу и на планинама је било сунчано и топлије, а у нижим пределима врло хладно, тмурно и магловито са температуром испод нуле током целог дана. На сликама испод су приказане висинска и приземна слика за 12. децембра где се види висинска долина и прилив хладнијег ваздуха са североистока Европе. У приземљу се северније од нашег региона премештао циклона. Овај систем је накратко ослабио јак антициклон и донео слабе падавине.

17

18 3. ДЕКАДА Стабилно зимско време се наставило и наредних дана. Јутра су била хладна уз мраз, а због инверзије у многим равничарским пределима на северу и истоку је било врло хладно уз честу појаву магле и ниских облака, а температура је остајала испод нуле током целог дана. Сунчано и топло је било у Херцеговини као и на планинама. Током 25. децембра висинска долина се премештала са севера преко нашег региона уз прилив нешто хладнијег ваздуха. Ово је утицало на растурање инверзије, па је после дужег периода на северу и истоку дошло до разведравања уз мањи пораст температуре. Слабе падавине су се јавиле само понегде на истоку. Наредна два дана топлији ваздух се премештао са запада, а долина се премештала ка истоку. Било је топлије у већини предела, а магла се јављала само понегде. Понегде на северу и истоку је падала слаба киша. 27. крајем дана долина и хладнији ваздух су поново захватили Балкан и донели пад температуре уз слабе падавине. Падала је слаба киша и снег, а на планинама се формирао мањи снежни покривач. Слабе падавине, и кише и снега, су се наставиле и током 28. децембра уз јачање северног ветра. У нижим пределима се понегде формирао снежни покривач од пар центиметара, док је на планинама било око 10 цм снега. Од 29. децембра до краја године источније од нашег региона се одржавао циклон, а у склопу задње стране овог система код нас се успоставило северно струјање уз прилив све хладнијег ваздуха. У приземљу се и даље одржавао антициклон. Било је све хладније, поготово током ноћи и јутра, а слаб снег је падао само понегде. Снег је био нешто чешћи на планинама. Све укупно било је мало падавина. Најхладније је било 31. ујутру и увече уз умерен до јак мраз.

19 Првих неколико дана одржавало се стабилно зимско време: врло хладно и тмурно у нижим пределима, а толије и сунчано на југу и на планинама. Средином декаде на два дана је дошло до прекида инверзије и било је топлије. После тога је уследило захлађење уз слабе падавине. Нешто више падавина је било на планинама где је дошло до формирања снежног покривача. На сликама испод су приказане висинска и приземна слика за 28. децембар где се види утицај висинске долине са истока уз прилив хладног ваздуха. У пруземљу се циклон налазио у области егејског мора, док се изнад већег дела Европе одржавао антициклон. Близина овог циклона нам је донела повремене снежне падавине, али све укупно пала ја мала количина падавина.

20 Милица Ђорђевић, Одјељење бдијења РХМЗ РС

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ЈАНУАР 2016 После 35 дана 2. јануара је нарушен утицај антициклона који је доносио суво време од краја новембра прошле године. Почетак јануара је био у знаку правог зимског времена. Падао је снег уз брзи

Више

ФЕБРУАР 2015 Фебруар је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од

ФЕБРУАР 2015 Фебруар је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од ФЕБРУАР 2015 Фебруар 2015. је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од 22. до краја месеца сваког дана је било падавина. Почетком

Више

ЈАНУАР 2019.

ЈАНУАР 2019. Јануар месец је био променљив уз честе падавине, поготово у брдскопланинским пределима где је пало пуно снега уз даљи пораст снежног покривача. На крајњем северу било је знатно мање снега. У Херцеговини

Више

ЈАНУАР 2019.

ЈАНУАР 2019. Време у мају је било променљиво уз честе и обилне падавине које су изазвале поплаве на северу и западу у периоду од 12. до 15. маја, а у другом делу месеца понегде су се јављале бујичне поплаве на мањим

Више

ДЕЦЕМБАР 2014 Децембар је бип тпплије пд прпсека уз честе падавине ппчеткпм и крајем месеца, а срединпм је билп више сувпг и сунчанпг времена. К

ДЕЦЕМБАР 2014 Децембар је бип тпплије пд прпсека уз честе падавине ппчеткпм и крајем месеца, а срединпм је билп више сувпг и сунчанпг времена. К ДЕЦЕМБАР 2014 Децембар 2014. је бип тпплије пд прпсека уз честе падавине ппчеткпм и крајем месеца, а срединпм је билп више сувпг и сунчанпг времена. Кпличина падавина у већини крајева је била пкп вишегпдишоег

Више

АВГУСТ Ппсле два врлп нестабилна месеца са честим падавина и лпкалним неппгпдама, август је дпнеп стабилније време уз више правпг летоег времена

АВГУСТ Ппсле два врлп нестабилна месеца са честим падавина и лпкалним неппгпдама, август је дпнеп стабилније време уз више правпг летоег времена АВГУСТ 2018. Ппсле два врлп нестабилна месеца са честим падавина и лпкалним неппгпдама, август је дпнеп стабилније време уз више правпг летоег времена. Билп је тпплп и сунчаније, а падавине су се ређе

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука Јануар, 2019. године год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ДЕЦЕМБРУ Децембар је у Републици Српској је у погледу температуре био у границама пројечних вриједности. * Током децембра било је углавном нестабилно

Више

ЈУН 2014 И тпкпм јуна се наставилп прпменљивп време уз честе падавине. Ппчеткпм месеца је билп сунчаних и тпплих дана уз летое температуре, а срединпм

ЈУН 2014 И тпкпм јуна се наставилп прпменљивп време уз честе падавине. Ппчеткпм месеца је билп сунчаних и тпплих дана уз летое температуре, а срединпм ЈУН 2014 И тпкпм јуна се наставилп прпменљивп време уз честе падавине. Ппчеткпм месеца је билп сунчаних и тпплих дана уз летое температуре, а срединпм и крајем месеца киша и пљускпви су били чести уз малп

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ОКТОБАР 2015 Тпкпм пктпбра месеца чак шест циклпна, кпји су се премештали са запада, су захватили наш регипн и дпнели врлп пбилне падавине. На западу и ппнегде на северу Српске палп је прекп 200 mm кише,

Више

МАЈ Ппсле врлп тпплпг и сушнпг априла, време тпкпм маја билп је прпменљивп уз честе, ппвременп и пбилне падавине. Нестабилнп време са честим пљу

МАЈ Ппсле врлп тпплпг и сушнпг априла, време тпкпм маја билп је прпменљивп уз честе, ппвременп и пбилне падавине. Нестабилнп време са честим пљу МАЈ 2018. Ппсле врлп тпплпг и сушнпг априла, време тпкпм маја билп је прпменљивп уз честе, ппвременп и пбилне падавине. Нестабилнп време са честим пљускпвима пдржавалп се тпкпм већег дела месеца, а билп

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МАРТ 2017. Ппчеткпм марта време је билп прпменљивп уз честу кишу. У перипду пд 5. дп 8. марта билп је пбилних падавина, ппгптпвп на северу. У мнпгим местима је у некпликп дана палп више кише пд месечнпг

Више

МАРТ 2014 Тпкпм марта се наставилп тпплп време, кпје уз маое прекиде траје пд ппчетка гпдине. Март је бип пкп 2-3 степена тпплији пд прпсека. Са слике

МАРТ 2014 Тпкпм марта се наставилп тпплп време, кпје уз маое прекиде траје пд ппчетка гпдине. Март је бип пкп 2-3 степена тпплији пд прпсека. Са слике МАРТ 2014 Тпкпм марта се наставилп тпплп време, кпје уз маое прекиде траје пд ппчетка гпдине. Март је бип пкп 2-3 степена тпплији пд прпсека. Са слике средое месечне температуре ваздуха у марту 2014. виде

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука фебруар, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен јануар 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ЈАНУАРУ Јануар 2019. у Републици Српској био је нешто хладнији од просјечних вриједности. * Током јануара

Више

Microsoft Word - analiza_jesen_20131_KSC-KM.doc

Microsoft Word - analiza_jesen_20131_KSC-KM.doc Analiza jeseni 13. godine po tipovima vremena Dunja Plačko Vršnak, Marija Mokorić i Krunoslav Mikec Uvod Jesenski mjeseci (rujan, listopad i studeni) bili su razmjerno topli, a osobito je u listopadu bilo

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука јул, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен јун 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ЈУНУ Јун 2019. у Републици Српској био је знатно топлији од вишегодишњег просјека * Током јуна падавине су биле

Више

y = -4E-05x x x R² = линија тренда Тср_јан С

y = -4E-05x x x R² = линија тренда Тср_јан С 13.0 10 5 2001 2007 2014 2018 0 5 2006 2017 2.0 y = -4E-05x 3 + 0.0052x 2-0.1421x + 0.185 R² = 0.1045 линија тренда Тср_јан 1951-2018 9.0 С 1951 1962 1968 1973 1979 1990 1996 2001 2007 2018 Карактеристике

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука март, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен фебруар 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ФЕБРУАРУ Фебруар 2019. у Републици Српској био је топлији од просјечних вриједности. * Током фебруара у свим

Више

Преовлађујући тип времена: екстремно топло Тср за РС у просеку, 17 што је за 2,7 топлије у односу на средњу вредност Тмакс 22.3 (Чемерно, 3

Преовлађујући тип времена: екстремно топло Тср за РС у просеку, 17 што је за 2,7 топлије у односу на средњу вредност Тмакс 22.3 (Чемерно, 3 Преовлађујући тип времена: екстремно топло Тср за РС у просеку, 17 што је за 2,7 топлије у односу на средњу вредност 1951-. Т 22.3 (Чемерно, 31 мај) до 33.2 (Вишеград, 30 мај) Т 1.2 (Калиновик,18 мај )

Више

ОЛУЈНО НЕВРИЈЕМЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ Увод: Дана, 29. августа године у часова по локалном времену град Бању Луку је захватило олујно невријеме, о

ОЛУЈНО НЕВРИЈЕМЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ Увод: Дана, 29. августа године у часова по локалном времену град Бању Луку је захватило олујно невријеме, о ОЛУЈНО НЕВРИЈЕМЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ Увод: Дана, 29. августа 2009. године у 15. 10 часова по локалном времену град Бању Луку је захватило олујно невријеме, односно временска непогода праћена јаким вјетром, кишом,

Више

АВГУСТ 2014 Август је бип врлп прпменљив уз честе и пбилне падавине. Билп је малп свежије пд прпсека, степен дп два уз маое трппских дана у пднп

АВГУСТ 2014 Август је бип врлп прпменљив уз честе и пбилне падавине. Билп је малп свежије пд прпсека, степен дп два уз маое трппских дана у пднп АВГУСТ 2014 Август 2014. је бип врлп прпменљив уз честе и пбилне падавине. Билп је малп свежије пд прпсека, степен дп два уз маое трппских дана у пднпсу на претхпдне гпдине. Такпђе, није билп екстремних

Више

Извјештај припремио/ла:

Извјештај припремио/ла: Извјештај припремио/ла: Тип времена у Републици Српској: екстремно топло; сушно, врло сушно, горње Подриње нормално. Тср за РС у просеку, над 26 станица.2 што је за.5 топлије у односу на средњу вредност

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА АПРИЛА 2019

РЕПУБЛИКА СРПСКА АПРИЛА 2019 Према расподјели перцентила количине падавина, просјечни тип времена за РС је нормално (мало влажније) 0.69P, просечни индекс падавина 0.64; Просјечна количина падавина 2019.г је 11мм/април, вишегодишњи

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА Тср за РС 16,4, што је за 0.9Ц изнад вишег.просјека оба реф периода (2001-;1951-); према терцилима: изнад опсега нормале, према перцентилима на граници нормално/топло. o Тср за РС у просеку,септембра мјесеца

Више

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ УТИЦАЈ ШУМА НА ШИРУ ОКОЛИНУ Проф. др Бранислав Драшковић Пошумљено подручје генерално има блажу климу од непошумљеног Прекомјерна сјеча шума утиче не само на климатске него

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА МАЈА 2019

РЕПУБЛИКА СРПСКА МАЈА 2019 РЕПУБЛИКА СРПСКА МАЈА 2019 600 кумулативне падавине јан-мај 2019 осредњене за Српску 500 400 SPI MAJ2019 300 200 100 0 00 jan 2019 01 feb 2019 02 mar 2019 03 apr 2019 04 maj 2019 Р.Српска 2019 Р.Српска

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука април, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен март 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У МАРТУ Март 2019. у Републици Српској био је топлији од вишегодишњег просјека. * Током марта у свим подручјима

Више

ISSN god. XXXIII METEOROLOŠKI I HIDROLOŠKI BILTEN

ISSN god. XXXIII METEOROLOŠKI I HIDROLOŠKI BILTEN ISSN 1334-3017 god. XXXIII METEOROLOŠKI I HIDROLOŠKI BILTEN 5 2019 Fotografiju na naslovnici snimio Ivan Lukac DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD ZAGREB, GRIČ 3 UDK 551.5.63 551.506.1 551.509.617 551.510.4

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА Осредњено за цијелу Републику, Тср износи 7.4 што је за 1.7 изнад средње величине (реф 1951-2018) и означава перцентил категорију " топло " Средња температура ваздуха између 6 и 8 ; 4 до 5 у брдско-планинским

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈАНУАРА 2019

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈАНУАРА 2019 Опсег нормале јануарске количине падавина 1981-2010 (горе); средња количина 1981-2010* лијево доље, Јан-2019 десно доље *Попуна недостајућих података 1991-1995/1996 референтног периода 1981-2010 извршена

Више

Сума кишних падавина: од 13.3мм у Зворнику до 138мм Требињу Количина кише за Р.Српску, у просеку, у оквиру нормале ; Највећа дневна количина

Сума кишних падавина: од 13.3мм у Зворнику до 138мм Требињу Количина кише за Р.Српску, у просеку, у оквиру нормале ; Највећа дневна количина Сума кишних падавина: од.мм у у до 8мм Требињу Количина кише за Р.Српску, у просеку, у оквиру нормале 9-8; Највећа дневна количина падавина је била мм (Бијељина до 9 мм (). Појава града авг Приједор ;

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈУНА 2019

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈУНА 2019 количина падав. (мм/ ) % учешће (1989-2018) РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈУНА Р.СРПСКА ЈУНА 200 180 160 140 120 100 80 60 40 20 0 Percentil % учешће према 1989-2018 SРI 2 1.5 1 0.5 0-0.5-1 -1.5-2 SPI-индекс ; перцентил

Више

12-год. фебруарски покретни средњак Тср РСрпска RS:

12-год. фебруарски покретни средњак Тср РСрпска RS: 12-год. фебруарски покретни средњак Тср 1962-2018 10.0 РСрпска 5.0 8.0 6.0 0.0 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018-5.0 4.0 RS: t_sr feb 2007-2018 2.0 0.0 1962 2.0 С 4.0 С 6.0 С

Више

ZAVOD ZA HIDROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU CRNE GORE GODIŠNJAK METEOROLOŠKIH I HIDROLOŠKIH PODATAKA 2010 Podgorica, 2019.

ZAVOD ZA HIDROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU CRNE GORE GODIŠNJAK METEOROLOŠKIH I HIDROLOŠKIH PODATAKA 2010 Podgorica, 2019. ZAVOD ZA HIDROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU CRNE GORE GODIŠNJAK METEOROLOŠKIH I HIDROLOŠKIH PODATAKA 2010 Podgorica, 2019. Izdaje: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS Published by: Institute

Више

Тср за РС у просеку од 19.6 до 22.2, што је свјежије за 0.7Ц по горњој граници терцила у односу на средњу вредност (према

Тср за РС у просеку од 19.6 до 22.2, што је свјежије за 0.7Ц по горњој граници терцила у односу на средњу вредност (према Тср 07-2018 за РС у просеку од 19.6 до 22.2, што је свјежије за 0.7Ц по горњој граници терцила у односу на средњу вредност 19.6-22.9 2000-2017 (према перцентилима: нормално-мало сјежије, према терцилима:

Више

Strna žita Najbolje iz Austrije RWA od 1876.

Strna žita   Najbolje iz Austrije RWA od 1876. Strna žita www.rwa.rs Najbolje iz Austrije RWA od 1876. JEČAM Sandra Valerie NOVO Azrah SANDRA Sandra je sorta nove generacije namenjena za rekordne prinose. Dvoredi stočni ječam Srednje rani Viša biljka

Више

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ИСПАРАВАЊЕ Проф. др Бранислав Драшковић Испаравање је једна од основних компоненти водног и топлотног биланса активне површине са које се врши испаравање У природним условима

Више

Microsoft Word - os_preko_susa_2011

Microsoft Word - os_preko_susa_2011 SUŠA 2011.g. UČENICE: Ema Sorić, Doris Blaslov, Mare Vidaković ŠKOLA: OŠ Valentin Klarin Preko MENTOR : Jasminka Dubravica jdubravi@gmail.com 023/492-498 OŠ VALENTIN KLARIN PREKO Istraživačko pitanje/hipoteza:

Више

Microsoft Word - 02_Stanojevic.doc

Microsoft Word - 02_Stanojevic.doc Доступно онлајн на www.gi.sanu.ac.rs Оригинални научни рад UDC: 911.2:551.58(497.11) DOI: 10.2298/IJGI1202001S АНАЛИЗА ГОДИШЊИХ ПАДАВИНСКИХ СУМА НА ПРОСТОРУ СРБИЈЕ Горица Станојевић* 1 *Географски институт

Више

018ut10.xls

018ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 18 - год. LXVII, 31.01.2017. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - децембар. - Претходни резултати -

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br. 08039801 Reg.br. 8238022472 šif.del. 86-90 PIB 100791703 ž.račun. 840-209667-75 tel/faks: 022/ 610-511, 636-509 e-mail: info@zdravlje-sm.org.rs

Више

Бања Лука Добој Бијељина Соколац Чемерно Гацко Требиње Калиновик МркоњићГ. Приједор Нови Град Градишка Билећа Рибник Србац ХанП. Вишеград Сребреница Д

Бања Лука Добој Бијељина Соколац Чемерно Гацко Требиње Калиновик МркоњићГ. Приједор Нови Град Градишка Билећа Рибник Србац ХанП. Вишеград Сребреница Д Бања Лука Добој Бијељина Соколац Чемерно Гацко Требиње Калиновик МркоњићГ. Приједор Нови Град Градишка Билећа Рибник Србац ХанП. Вишеград Сребреница Дринић Рудо Фоча Мраковица Зворник Мљечаница Шипово

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај 219. Београд, јун 219. Садржај: Уводна напомена... 2 Резиме... 3 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 4 Инфлациона очекивања привреде...

Више

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt.

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt. НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Новембар 2018. Београд, децембар 2018. САДРЖАЈ Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора...

Више

Процена максималних вредности годишње температуре ваздуха у Бањалуци

Процена максималних вредности годишње температуре ваздуха у Бањалуци Процена екстремних годишњих температура у Бањалуци, Сарајеву и Мостару Највиша дневна температура ваздуха у Бањалуци, Мостару и Сарајеву за период 1960-2011 је приказана у сљедећој табели 1: Табела бр.

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (16. novembar 2015. 20. novembar 2015.) Podgorica,

Више

Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta „MILKOS“

Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta „MILKOS“ BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTON SARAJEVO OPĆINA NOVO SARAJEVO Općinski načelnik (Nacrt) ODLUKA O PROVOĐENJU URBANISTIČKOG PROJEKTA MILKOS NOSILAC PRIPREME PLANA: OPĆINSKI NAČELNIK

Више

CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovije Njuškalovo istraživanj

CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovije Njuškalovo istraživanj CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovije Njuškalovo istraživanje na najvećem uzorku nekretnina. Samo u travnju na

Више

[Pick the date] Извештај са трећег летњег српско-руског еколошко-географског кампа 12. и 13. дан Београд и његова околина Небо је над Беог

[Pick the date] Извештај са трећег летњег српско-руског еколошко-географског кампа 12. и 13. дан Београд и његова околина Небо је над Беог 12. и 13. дан Београд и његова околина Небо је над Београдом пространо и високо, променљиво, а увек лепо; и за зимских ведрина са њиховом студеном раскоши; и за летњих олуја када се цело претвори у један

Више

NOVI KVADRATI VAŠEG DOMA za udoban život Stanovi u Cazinu naselje Mala lisa Izgradnja objekta oktobar novembar info +387 (0) PAR

NOVI KVADRATI VAŠEG DOMA za udoban život Stanovi u Cazinu naselje Mala lisa Izgradnja objekta oktobar novembar info +387 (0) PAR NOVI KVADRATI VAŠEG DOMA za udoban život Stanovi u Cazinu naselje Mala lisa Izgradnja objekta oktobar 20. novembar 20. info +387 (0) 9 22 PARTNERI U PROJEKTU 0 stambenih jedinica suteren + prizemlje +

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (28. decembar 2015. 01. januar 2016.) Podgorica, 13.

Више

HRVATSKI RESTAURATORSKI ZAVOD

HRVATSKI RESTAURATORSKI ZAVOD HRVATSKI RESTAURATORSKI ZAVOD Prirodoslovni laboratorij Nike Grškovića 23-10000 Zagreb Tel. (385) 01 46 84 599 - Fax. (385) 01 46 83 289 LABORATORIJSKO IZVJEŠĆE O vlazi zidova u crkvi sv. Ivana u Ivanić

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (02. novembar 2015. 06. novembar 2015.) Podgorica,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 5.ЈУН СВЈЕТСКИ ДАН ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ МОНИТОРИНГ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Одјељење за заштиту животне средине Златко Ђајић 05.06.2019. године

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br. 08039801 Reg.br. 8238022472 šif.del. 86-90 PIB 100791703 ž.račun. 840-209667-75 tel/faks: 022/ 610-511, 636-509 e-mail: info@zdravlje-sm.org.rs

Више

Microsoft Word - A5_Analyseraster_Serbisch.docx

Microsoft Word - A5_Analyseraster_Serbisch.docx Karte sveta, puzle Obrazac za analizu i predlozi sa rešenjima Pogledajte kartu sveta i odgovrite zajedno na pitanja! Istroijska karta sveta: list deteline Zbog čega je ova karta neobična Koliko kontinenata

Више

Slide 1

Slide 1 Utjecaj klimatskih promjena na infrastrukturu ocjena stanja infrastrukture mr.sc. Tomislav Jarmić 1 / 20 Infrastruktura Pod infrastrukturom se smatraju sustavi, mreže i objekti čiji prekid djelovanja ili

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар 219. Београд, март 219. С А Д Р Ж А Ј Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 5 Инфлациона очекивања

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br. 08039801 Reg.br. 8238022472 šif.del. 86-90 PIB 100791703 ž.račun. 840-209667-75 tel/faks: 022/ 610-511, 636-509 e-mail: info@zdravlje-sm.org.rs

Више

Microsoft Word - V Zivkovic Lj.,Zivkovic N.,Janic Siridzanski M..doc

Microsoft Word - V Zivkovic Lj.,Zivkovic N.,Janic Siridzanski M..doc ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА 25. СВЕСКА LXXXV - Бр. 1 YEAR 25 TOME LXXXV - N о 1 Оригиналан научни рад UDC 911.2:551.58 (497.11) ЉИЉАНА ЖИВКОВИЋ

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум I колоквијум из Основа рачунарске технике I - надокнада СИ - 008/009 (10.05.009.) Р е ш е њ е Задатак 1 a) Пошто постоје вектори на којима се функција f не јавља и вектори на којима има вредност један,

Више

VICKO-dpu

VICKO-dpu 1 DPU dijela Lovreta izmeñu Lovretske ul., THBZ-a i Gundulićeve ul. TEKSTUALNO OBRAZLOŽENJE I Obrazloženje 1. Polazišta 1.1. Značaj, osjetljivost i posebnosti područja u obuhvatu plana Zona obuhvata se

Више

210ut10.xls

210ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 210 - год. LXI, 31.07.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - јун. - Претходни резултати - У Републици

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (14. decembar 2015. 18. decembar 2015.) Podgorica,

Више

042ut10jan.xls

042ut10jan.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 42 - год. LXV, 28.02.. Статистика угоститељства и туризма SSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - јануар. - Претходни резултати - У Републици

Више

108ut10.xls

108ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 108 - год. LXVII, 28.04.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - март. - Претходни резултати - У Републици

Више

SARAĐUJMO ZA VODE

SARAĐUJMO ZA VODE SARAĐUJMO ZA VODE JU SREDNJA STRUČNA I TEHNIČKA ŠKOLA GRADIŠKA Prilikom izrade ovog rada pokušali smo da dobijemo informacije od nadležnih iz: GRADSKE UPRAVE-ODJELJENJE ZA EKOLOGIJU JU GRADSKA ČISTOĆA

Више

untitled

untitled Фебруар СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Фебруар 2010 УРЕДНИШТВО БРАНКО ХИНИЋ, главни уредник Чланови ЈЕЛЕНА МАРАВИЋ МАРИНА МЛАДЕНОВИЋ-КОМАТИНА ВЕСЕЛИН ПЈЕШЧИЋ БИЉАНА САВИЋ ДР МИЛАН ШОЈИЋ Статистички билтен Издаје

Више

Microsoft Word Resenje GV - Predlog odluke o izradi PDR kompleksa EI.docx

Microsoft Word Resenje GV - Predlog odluke o izradi PDR kompleksa EI.docx На основу члана 56. Статута Града Ниша ( Службени лист Града Ниша, број 88/2008), члана 39. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист Града Ниша број 101/2008, 4/2009, 58/2009, 25/2011

Више

На основу члана 35. став 7. Закона о планирању и изградњи ( Службени гласник РС, број 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13, 98/13, 132/14

На основу члана 35. став 7. Закона о планирању и изградњи ( Службени гласник РС, број 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13, 98/13, 132/14 На основу члана 35. став 7. Закона о планирању и изградњи ( Службени гласник РС, број 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13, 98/13, 132/14 и 145/14) и члана 39. став 1. тачка 6. Статута града

Више

ЈВП "Београдводе"

ЈВП Београдводе ЈВП "БЕОГРАДВОДЕ" БЕОГРАД Број: 30/17 Дана: 08.02.2017. Б И Л Т Е Н бр. 30 О СПРОВОЂЕЊУ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА 08.02.2017. године ЈВП "Београдводе" - Београд I НАРЕДБЕ 1. Дана 10.01.2017. у 07,00 часова, Руководилац

Више

O-Pl-Novi gradski centar

O-Pl-Novi gradski centar На основу члана 24. став 1. тачка 55. Статута Града Новог Сада пречишћен текст ( Службени лист Града Новог Сада, број 43/08), поводом разматрања Предлога одлуке о изменама и допунама Плана генералне регулације

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje deviznim rezervama- Nedjeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (31. mart 2008-04. april 2008.) Podgorica, 09. april

Више

ГЛОБАЛНА СТУДИЈА О ПРЕВАРАМА (2016)

ГЛОБАЛНА СТУДИЈА О ПРЕВАРАМА  (2016) ГЛОБАЛНА СТУДИЈА О ПРЕВАРАМА (2018) Дијана Дуроњић REPORT TO THE NATIONS ON OCCUPATIONAL FRAUD AND ABUSE Објављује га Удружење професионалних форезичара (Association of Certified Fraud Examiners- ACFE)

Више

Microsoft Word - final.doc

Microsoft Word - final.doc ВИША ТУРИСТИЧКА ШКОЛА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ (јуни 2006.г.) ГЕОГРАФИЈА ГРУПА I 1. Прва земља у свету по производњи соје, меса и кукуруза је: а) мађарска б)бразил в) САД 2. Развође између Црноморског и јадранског

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje deviznim rezervama- Nedjeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (28. januar 2008-01. februar 2008.) Podgorica, 06. februar

Више

Weishaupt monarch (WM) serija

Weishaupt monarch (WM) serija Gorionici - uštede energije primenom O2 i frekventne regulacije Emisije štetnih materija u produktima sagorevanja Budva, 23.09.2016. Gorionici Uštede energije O 2 regulacija ušteda minimum 2% goriva vraćanje

Више

Crni Luk,Šargarepa,Krompir

Crni Luk,Šargarepa,Krompir Crni Luk Crni Luk poreklo Zeljasta dvogodišnja biljka poreklom iz južne Azije. Spada među najotpornije i najstarije vrste baštenskog povrća. Ne raste u divljini već se selektivno gaji već skoro 7000 godina,

Више

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA školska 2016/2017. godina TEST

Више

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије www.batut.org.rs Истраживање Испитивање је спроведено 3. децембра;

Више

*Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија

*Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија *Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија *Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија Почев од школске 2014/15.године

Више

Microsoft PowerPoint - ESD - KLIMA - VJ 4.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ESD - KLIMA - VJ 4.ppt [Compatibility Mode] KLIMA KAO EKOLOŠKI ČIMBENIK Usporedna analiza klimatskih obilježja šumskih ekosustava hrasta medunca i hrasta crnike KLIMA dugoročni oblik vremena i predstavlja prosječno stanje vremena za duže vremensko

Више

GEOGRAFIJA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE 10. maj GOD. UPUTSTVO ZA BODOVANJE Napomene: Pridržavajte se predloženog

GEOGRAFIJA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE 10. maj GOD. UPUTSTVO ZA BODOVANJE Napomene: Pridržavajte se predloženog GEOGRAFIJA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE 10. maj 2019. GOD. UPUTSTVO ZA BODOVANJE Napomene: Pridržavajte se predloženog uputstva za bodovanje kako bi svi učenici bili na isti

Више

На основу члана 22. став 1. и члана 24. став 2. Закона о признавању новостворених, одобравању увођења у производњу страних и заштити сорти пољопривред

На основу члана 22. став 1. и члана 24. став 2. Закона о признавању новостворених, одобравању увођења у производњу страних и заштити сорти пољопривред На основу члана 22. став 1. и члана 24. став 2. Закона о признавању новостворених, одобравању увођења у производњу страних и заштити сорти пољопривредног и шумског биља ( Службени лист СФРЈ, бр 38/80),

Више

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан Град Београд Прилагођавање климатским променама - Програм заштите животне средине и могућу утицај на урбани развој Београда Др Сњежана Глумац Секретаријат за заштиту животне средине Београд 09.11.2015.

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум Задатак 1 I колоквијум из Основа рачунарске технике I - надокнада - 008/009 (16.05.009.) Р е ш е њ е a) Пошто постоје вектори на којима се функција f не јавља и вектори на којима има вредност један, лако

Више

1/28/2018 Dnevni list Danas Društvo Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o eleme

1/28/2018 Dnevni list Danas Društvo Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o eleme Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o elementarnim nepogodama Na današnjem sastanku koji je organizovao Nebojša Simović, Načelnik

Више

План детаљне регулације дела насеља Калиновац у општини Велико Градиште Рани јавни увид Предмет равног јавног увида су основна концептуална планска ра

План детаљне регулације дела насеља Калиновац у општини Велико Градиште Рани јавни увид Предмет равног јавног увида су основна концептуална планска ра План детаљне регулације дела насеља Калиновац у општини Велико Градиште Рани јавни увид Предмет равног јавног увида су основна концептуална планска развојна решења, која се не односе на услове, могућности

Више

НАЗИВ ДОКУМЕНТА

НАЗИВ ДОКУМЕНТА IZVEŠTAJ O REZULTATIMA ISPITIVANJA broj izveštaja: 01/03-22/1 Datum: 08. 01. 2018. Izdanje: 1 Kopija: ORIGINAL Izmena: - Kontrolisana kopija. Zabranjeno kopiranje i preštampavanje, osim u celosti, bez

Више

MAYAK TOURS d.o.o Beograd, Topličin venac 3 Licenca OTP 7 / 2013 od TEL./FAX / PIB: ; M

MAYAK TOURS d.o.o Beograd, Topličin venac 3 Licenca OTP 7 / 2013 od TEL./FAX / PIB: ; M MAYAK TOURS d.o.o. 1 1000 Beograd, Topličin venac 3 Licenca OTP 7 / 2013 od 20.02.2013. TEL./FAX +381 11 30 36 400/+381 11 32 84 105 PIB: 107349243; Matični : 20785497; e-mail: office@mayaktours.com www.mayaktours.com

Више

ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od stanovnika koji je idealan za boravak do pola godin

ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od stanovnika koji je idealan za boravak do pola godin ERASMUS Bugarska, Plovdiv Za svoje ERASMUS putovanje boravio sam u Plovdivu. To je grad od 380 000 stanovnika koji je idealan za boravak do pola godine, nije ni premalen ni prevelik. Grad krasi sedam brda

Више

Microsoft Word - V .doc

Microsoft Word - V .doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: ИСТОРИЈА Разред: Пети Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду типове часова 1. Уводни час

Више

Tri vozača disciplinski kažnjeni: DIREKTOR LASTE UPUTIO IZVINJENJE,Zavod za javno zdravlje Pančevo: CENTAR ZA PREVENCIJU I KONTROLU BOLESTI,Nastavlja

Tri vozača disciplinski kažnjeni: DIREKTOR LASTE UPUTIO IZVINJENJE,Zavod za javno zdravlje Pančevo: CENTAR ZA PREVENCIJU I KONTROLU BOLESTI,Nastavlja Tri vozača disciplinski kažnjeni: DIREKTOR LASTE UPUTIO IZVINJENJE DIREKTOR LASTE UPUTIO IZVINJENJE Opovo, 27. februar 2018; Zbog današnjeg velikog propusta i neodgovornog ponašanja vozača Laste, direktor

Више

Година LI Број 24/ LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 32. Закона о локалној самуправи ("Службени гласник Репу

Година LI Број 24/ LIST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 32. Закона о локалној самуправи (Службени гласник Репу Година L Број 24/2016 225 SLU@BEN LST О П Ш Т И Н Е Б А Ч К А П А Л А Н К А На основу члана 32. Закона о локалној самуправи ("Службени гласник Републике Србије", број 129/2007 и 83/2014 - др. закон) и

Више

ВАНРЕДНИ БРОЈ 9 СТРАНА 39 ФУДБАЛ, На основу члана 3. Правилника о фудбалским такмичењима (Службени лист ФСС Фудбал, ванредни бр. I/2007, 3

ВАНРЕДНИ БРОЈ 9 СТРАНА 39 ФУДБАЛ, На основу члана 3. Правилника о фудбалским такмичењима (Службени лист ФСС Фудбал, ванредни бр. I/2007, 3 ВАНРЕДНИ БРОЈ 9 СТРАНА 39 На основу члана 3. Правилника о фудбалским такмичењима (Службени лист ФСС Фудбал, ванредни бр. I/2007, 3/2012, 3/2013 и 3/2017) и члана 48. Статута ФС Србије (Службени лист ФСС

Више

Naslovna_0:Naslovna _0.qxd.qxd

Naslovna_0:Naslovna _0.qxd.qxd Децембар СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Децембар 2011 УРЕДНИШТВО БРАНКО ХИНИЋ, главни уредник Чланови ЈЕЛЕНА МАРАВИЋ МАРИНА МЛАДЕНОВИЋ-КОМАТИНА ВЕСЕЛИН ПЈЕШЧИЋ БИЉАНА САВИЋ ДР МИЛАН ШОЈИЋ Статистички билтен Издаје

Више

PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE

PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE Odbor za privredni sistem, ekonomsku politiku, razvoj, istraživanje i prestrukturiranje Pregled osnovnih indikatora privrednog kretanja u regionu AP Vojvodine za period I-IV

Више

Microsoft Word - Alpamayo2014

Microsoft Word - Alpamayo2014 ORGANIZATOR: PLANINARSKI SAVEZ VOJVODINE 1 ČLANOVI EKSPEDCIJE: ISO PLANIĆ Rođen 5.9.1965. Član ŽPK Spartar, Subotica. Ararat (Turska) 2000; Elbrus (Kavkaz-Rusija) 2001; Akonkagva (Andi- Argentina) 2004;

Више

Slide 1

Slide 1 EKOLOGIJA Ekologija proučava odnose između živih organizama (biljaka i životinja) i životnih zajednica prema uslovima spoljašnje sredine, kao i uzajamne odnose živih bića oikos grč. dom, stanište logos

Више

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК

СЛУЖБЕНИ  ГЛАСНИК СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ГРАДА ВАЉЕВА ГОДИНА XХХVIII БРОЈ 7 27. јун 2017. ИЗЛАЗИ ПО ПОТРЕБИ 158. На основу члана 35. Статута Града Ваљева («Службени гласник Града Ваљева» бр. 1/17- пречишћен текст) а у вези члана

Више

Sl-22.indd

Sl-22.indd 10. мај 2019. СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ГРАДА НОВОГ САДА Број 22 страна 789. 373 На основу члана 35. став 7. Закона о планирању и изградњи ("Службени гласник Републике Србије", бр. 72/09, 81/09 исправка, 64/10 УС,

Више