H R V A T S K I R U K O M E T N I S A V E Z ZAGREB Metalčeva TESTOVI KOJI SE MOGU PRIMJENITI PRILIKOM PROCJENE MOTORIČKIH I FUNKCIONALNIH SPOSO

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "H R V A T S K I R U K O M E T N I S A V E Z ZAGREB Metalčeva TESTOVI KOJI SE MOGU PRIMJENITI PRILIKOM PROCJENE MOTORIČKIH I FUNKCIONALNIH SPOSO"

Транскрипт

1 H R V A T S K I R U K O M E T N I S A V E Z ZAGREB Metalčeva TESTOVI KOJI SE MOGU PRIMJENITI PRILIKOM PROCJENE MOTORIČKIH I FUNKCIONALNIH SPOSOBNOSTI RUKOMETAŠICA I RUKOMETAŠA Pripremila dr. sc. Lidija Bojić-Ćaćić Instruktorica HRS-a studeni, 2018.

2 Tablica 1. Legenda varijabli za procjenu bazičnih i specifičnih motoričkih sposobnosti Br. Naziv testa Mjerna ID AK jedinica 1. Kretanje u dva trokuta, 1x s MAGIL 2. Čeona agilnost s MAGIL 3. Bočna agilnost dokorakom s MAGIL 4. Trčanje na 5 m s STB 5. Trčanje na 10 m s STB 6. Trčanje na 20 m s STB 7. Skok uvis iz mjesta cm MERS 8. Skok udalj iz mjesta cm MERS 9. Potisak s klupe 50% TT br. pon. MRS (IZNAD 14 GODINA!) 10. Čučnjevi u 30 sekunda br. pon. MRS 11. Podizanje trupa u 60 sekunda br. pon. MRS 12. Podizanje leđa u u 60 sekunda Br. pon MRS 12. Iskret palicom cm MFL 13 Prednoženje iz ležanja cm MFL 14. Pretklon raznožno cm MFL

3 1. Postupci za procjenu bazičnih motoričkih sposobnosti Za procjenu agilnosti odabrana su tri mjerna postupka: Tablica 2. Testovi agilnosti (MAGIL) Br. ID testa Naziv testa Mjerna ID AK jedinica 1. MAG2TR Kretanje u dva trokuta 1x s MAGIL 2. MAG9OK Čeona agilnost s MAGIL 3. MAGKUS Bočna agilnost dokorakom s MAGIL Kretanje u dva trokuta MAG2TR Opis mjesta izvođenja: Zadatak se izvodi u sportskoj dvorani ili na otvorenom prostoru, minimalnih dimenzija 5x5 metara. Na podu su označena dva pravokutna trokuta čije su katete 1,5 metar i između čijih je vrhova povučena hipotenuza. Razmak između kateta dva trokuta je 5 centimetara. Vrijeme se mjeri digitalnim zapornim satom (štopericom). Zadatak: Ispitanik stane u lijevom dijagonalnom stavu, tako da mu vrh stopala lijeve noge dodiruje centar kruga A, a lijeva mu je ruka u predručenju. Na znak Sad!, ispitanik iz početnog stava krene kliznim korakom prema vrhu kruga C, dodirne ga vrhom stopala lijeve noge, pa odatle krene nazad prema krugu B i dodirne ga stopalom desne noge. Odatle, također kliznim korakom krene bočno ulijevo do centra kruga A koji mora dotaknuti vrhom stopala desne noge. Otuda nastavlja kretanjem u desnom dijagonalnom stavu i s desnom rukom u predručenju u smjeru kruga C. Dodirne ga vrhom stopala desne noge, zatim opet nastavlja kretanje unazad ulijevo da bi dodirnuo lijevom nogom krug B i konačno bočnim kretanjem udesno dolazi u početni položaj, tj. vrhom stopala lijeve noge u centar kruga A. Zadatak se izvodi četiri puta put s time da se dva puta izvodi sa početkom kretanja u desnu stranu i dva puta u lijevu stranu, jer je moguća razlika u rezultatima između dominanatne i ne dominanatne strane. Registriranje rezultata: Upisuje se vrijeme u stotinkama sekunde od starta do završetka zadatka. Upisuju se rezultati sva četiri izvođenja ( važno upisati u koju stranu je kretanje prvo započeko lijeva ilid esna strana), te se izračunava srednja vrijednost. Cilj: Svladati opisani zadatak u što kraćem vremenu. Svrha testa: Test se izvodi radi procjene bočne agilnost ispitanika.

4 Slika 1. Test kretanje u dva trokuta (slika je simbolična) C B 6. LIJEVA STRANA A START/ CILJ 3 B DESNA STRANA Agilnost 96369Ok MAG9OK Opis mjesta izvođenja: Zadatak se izvodi u sportskoj dvorani na stazi dugoj 18 metara. Označena je startna linija dužine 1 m, a paralelno s njom na udaljenostima od 6, 9 i 12 m crte dužine 1 m te na 18. metru ciljna crta, dužine 1 m. Za mjerenje vremena predviđenog za izvođenje zadatka koristi se digitalni zaporni sat (štoperica) ili sustav foto-stanica s pratećom računalnom opremom. Za davanje startnog signala potreban je startni pištolj. Zadatak: Ispitanik zauzme položaj visokog starta ispred crte, prsima okrenut cilju. Na znak mjerioca, ispitanik starta i trči maksimalnom brzinom do crte udaljene 9 m od starta, dotakne liniju stopalom, okreće se i trči (sada prsima okrenut prema startnoj liniji) do crte udaljene 6 m od starta, dotakne tu liniju, okreće se i trči (opet prsima okrenut prema cilju) do crte udaljene 12 m od starta, dotakne liniju, okrene se i trči (prsima okrenut prema startu) do crte 9 m udaljene od starta, dotakne liniju, okrene se i trči do crte udaljene 18 m od starta, tj. protrčava ciljnu crtu maksimalnom brzinom. Tijekom izvođenja zadatka ispitanik ne smije okretati glavu. Zadatak je završen kad ispitanik prsima prođe zamišljenu liniju cilja. Zadatak se izvodi tri puta. Registriranje rezultata: Mjeri se vrijeme u stotinkama sekunde od starta do prelaska prsima preko ciljne crte. Upisuju se vremena sva tri pokušaja te se uzima najbolji rezultat. Cilj: Svladati opisani zadatak u što kraćem vremenu. Svrha testa: Test se izvodi radi procjene sportaševe koordinacije; naglasak je na čeonoj agilnosti.

5 Slika 2. Izvođenje testa (slika je simbolična) Start 6m 9m 12m Cilj Bočna agilnost dokorakom MAGKUS Opis mjesta izvođenja: Zadatak se izvodi u sportskoj dvorani ili na otvorenom prostoru. Na podu su označene dvije paralelne crte, duge 1 m, međusobno udaljene 4 m. Za mjerenje vremena koristi se digitalni zaporni sat (štoperica). Zadatak: Ispitanik stoji izvan crta, bočno uz prvu liniju. Na startni znak, ispitanik se što bržim bočnim kretanjem (korak dokorak) pomiče u stranu bez križanja nogu do druge linije. Kada vanjskom nogom stane na liniju ili prijeđe preko nje, zaustavlja se i, ne mijenjajući položaj tijela, na isti se način vraća do prve crte, koju također mora dotaknuti stopalom ili prijeći preko nje. Kad ispitanik na opisani način prijeđe razmak od 4 m 6 puta uzastopce i stane na liniju ili je prijeđe vanjskom nogom, zadatak je završen. Zadatak se izvodi tri puta. Registriranje rezultata: Upisuje se vrijeme u stotinkama sekunde od starta do završetka 6 prelaženja staze od 4 m. Upisuju se rezultati sva tri izvođenja i izračunava se srednja vrijednost. Cilj: Svladati opisani zadatak u što kraćem vremenu. Svrha testa: Test se izvodi radi procjene ispitanikove bočne agilnosti.

6 Za procjenu eksplozivne snage tipa brzine (sprinta) odabrana su tri mjerna postupka: Tablica br.3. Testovi eksplozivne snage tipa sprinta (MSTB) Br. ID testa Naziv testa Mjerna jedinica ID AK 1. MEKS5m Trčanje na 5 m s STB 2. MEKS10m Trčanje na 10 m s STB 3. MEKS20m Trčanje na 20 m s STB Maksimalna brzina kretanja na: 5M MEKSS5m, 10M MEKS10m i 20M MEKS20m Opis mjesta izvođenja: Test se izvodi na tvrdoj i ravnoj podlozi u dvorani ili na otvorenom. Na udaljenostima od 5 m, 10 m i 20 m od startne crte postavljena je linija cilja, ten a svakoj udaljenosti je po jedan mjerioc sa štopericom. Zadatak: Ispitanik zauzima položaj visokog starta i na znak mjerioca ( Priprema! Pozor! pljesak) počinje trčati. Nakon 20 m pretrčanih maksimalnom brzinom, svaki od mjerioca koji stoje na 5 m, 10 I 20 m trebaju izreći rezultate ispitanika koji se upisuju u osobni karton. Zadatak se izvodi tri puta s pauzom. Registriranje rezultata: Upisuje se vrijeme za koje je pretrčana dionica od 5 m, 10 m i 20 m u stotinkama sekunde za sva tri mjerenja, a kao meritorni rezultat uzima se najbolji rezultat. Cilj: Svladati zadanu udaljenost (ukupno 20 m) u što kraćem vremenu. Svrha mjerenja: Svrha mjerenja je procjena startne brzine, brzine ubrzanja te maksimalne brzine sportaša.

7 Za procjenu eksplozivne snage tipa skoka odabrana su dva mjerna postupka:, Tablica 4. Testovi eksplozivne relativne snage tipa skočnosti (MESTSK) Br. ID testa Naziv testa Mjerna jedinica ID AK 1. MESMAX Skok uvis iz mjesta cm MERS 2. MESSDM Skok udalj iz mjesta cm MERS Skok uvis iz mjesta MESMAX Opis mjesta izvođenja: Zadatak se izvodi u dvorani. Na švedskoj klupi, prislonjenoj na košarkaškoj ploči ili uz zid, na samoljepljivoj traci, ispisana je mjerna skala u centimetrima. Vrpca seže od visine 200 cm do 350 cm s razmacima od po 1 cm. Zadatak: Prvi je dio zadatka mjerenje dohvatne visine. Ispitanik se postavlja bočno u odnosu na švedsku klupu ili zid te uzruči rukom koja je bliža zidu i opružene prste prisloni uz dasku. Mjerilac zabilježi visinu. Nakon toga slijedi izvedba glavnog dijela zadatka. Ispitanik se maksimalnom snagom odrazi istovremeno objema nogama u vis i bližom rukom dodirne mjernu skalu u najvišoj točki skoka. Zadatak se izvodi tri puta. Mjerilac za vrijeme izvođenja zadatka stoji na švedskom sanduku u ravnini s mogućim dohvatom. Registriranje rezultata: Upisuje se razlika u centimetrima između visine dohvata u mirovanju i najviše točke skoka. Upisuju se rezultati sva tri pokušaja, te se izračunava srednja vrijednost. Svrha testa: Ovim testom se procjenjuje eksplozivna snaga tipa skočnosti uvis. Skok udalj iz mjesta MESSDM Opis mjesta izvođenja: Dvorana ili otvoreni prostor minimalnih dimenzija 6x2 m i zid. Do zida se užim krajem postavi strunjača, a u njezinu produžetku još dvije strunjače. Zid služi za fiksiranje strunjača. Skala za mjerenje dužine skoka počinje na 2 m od početka strunjače najudaljenije od zida. Od 2 m do 3.30 m skale povučene su sa svake strne strunjače paralelne linije duge 20 cm, a međusobno udaljene 1 cm. Posebno su označeni puni metri, decimetri i svakih 5 centimetara. Ispred prve strunjače postavi se odskočna daska i to tako da je njezin niži dio do ruba strunjače. Zadatak: Ispitanik stane stopalima do samog ruba odskočne daske, licem prema strunjačama. Sunožno skoči prema naprijed što dalje može. Zadatak se izvodi tri puta. Mjerilac kontrolira prelaze li nožni prsti preko ruba daske, nakon skoka očitava rezultat i upisuje ga. Jedan od ispitanika, koji čeka na testiranje, nogom podupire dasku na njezinu višem kraju, fiksirajući je tako uz prvu strunjaču. Registriranje rezultata: Registrira se dužina ispravnog skoka u centimetrima od odskočne daske do otiska stopala na strunjači koji je najbliži mjestu odraza. Upisuju se rezultati sva tri skoka te se izračunava srednja vrijednost. Svrha testa: Testom se procjenjuje eksplozivna snaga tipa skočnosti udalj.

8 Repetitivna-relativna snaga procijenjena je sa četiri mjerna postupka: Tablica br. 5. Testovi relativne-repetitivne snage (MFL) Br. ID testa Naziv testa Mjerna jedinica ID AK 1. MRSBP5 Potisak s klupe 50% TT Br. pon. MRS 2. MRSCUC Čučnjevi u 30 sekunda Br. pon. MRS 3. MRSPTR Podizanje trupa u 60 sekunda Br. pon. MRS 4. MRSPLE Podizanje leđa u 60 sekunda Br. pon MRS Potisak s klupe (bench press) 50% tjelesne težine MRSBP5 *NAPOMENA:TEST za igračice starije od 14 godina Opis mjesta izvođenja: Test se izvodi u teretani ili u sportskoj dvorani, a za izvedbu je potrebna ravna klupa, stalci, olimpijska šipka i ploče različite težine za doziranje opterećenja (od 2, 5, 10, 15 i 20 kg). Zadatak: Ispitaniku se izračuna 50% od njegove tjelesne mase/težine (digitalna vaga je pokraj radnog mjesta) te se navedena težina stavi na olimpijsku šipku. Ispitanik legne na ravnu klupu, olimpijsku šipku uhvati objema rukama u visini ramena dok je na stalku te ju, uz kontrolu ispitivača 1 (koji stoji iza stalka) podigne sa stalka, privuče do visine prsa (2 cm od prsa) potom vraća šipku u uzručenje i to ponavlja do otkaza. Registriranje rezultata: Upisuje se maksimalni broj ispravnih ponavljanja potiska tereta od 50% tjelesne težine. Mjerni postupak se izvodi jedanput. Svrha testa: Testom se procjenjuje repetitivna relativna snaga mišića ruku i ramenog pojasa. Čučnjevi u 30 sekunda MRSCUC Opis mjesta izvođenja: Test se izvodi u teretani ili sportskoj dvorani. Zadatak: Ispitanik stane u raskoračni stav (malo šire od širine kukova) s rukama u priručenju pokraj tijela te se ravnomjernim tempom spušta u čučanj i podiže do potpuno opruženih nogu (bez podizanja na prste). Zadatak se prekida kada se ispitanik ne može više podići iz čučnja. Ispitivač stoji ispred ispitanika i kontrolira izvedbu te broji naglas. Zadatak se završava istekom 30 sekunda Registriranje rezultata: Upisuje se broj ispravno izvedenih čučnjeva u 30 sekundi Svrha testa: Testom se procjenjuje repetitivna relativna snaga mišića nogu.

9 Podizanje trupa u 60 sekunda MRSPTR Opis mjesta izvođenja: Test se izvodi u sportskoj dvorani. Za izvedbu zadatka potrebna je strunjača, a za mjerenje zadanog vremena rabi se digitalni zaporni sat (štoperica). Zadatak: Ispitanik leži na leđima s rukama prekriženim na prsima,, dok su noge savijene u koljenima pod kutom od 90 i fiksirane (asistent fiksira noge). Na znak mjerioca, ispitanik podiže trup do pretklona. Prilikom spuštanja, ispitanik mora lopaticama dodirnuti strunjaču. Zadatak se završava istekom 60 sekunda. Zadatak se izvodi samo jednom. Cilj: Ispitanikov je cilj napraviti što veći broj pretklona iz ležanja u zadanom vremenu. Registriranje rezultata: Upisuje se broj ispravno izvedenih pretklona iz ležanja na leđima u 60 sekunda. Svrha testa: Testom se procjenjuje repetitivna relativna snaga trupa, točnije, trbušnih mišića. Podizanje leđa u 60 sekunda MRSPTR Opis mjesta izvođenja: Test se izvodi u sportskoj dvorani. Za izvedbu zadatka potrebna je strunjača, a za mjerenje zadanog vremena rabi se digitalni zaporni sat (štoperica). Zadatak: Ispitanik leži na prsima s rukama ispruženim u predručenju,laktovi ispred glave,noge su na tlu ispružene, pete spojene fiksirane (asistent fiksira noge). Na znak mjerioca, ispitanik podiže leđa do visine prsiju te sa objema rukama se odvaja od tla cm. Prilikom spuštanja, ispitanik mora prsima dodirnuti strunjaču, a ruke ostaju u zraku cca 5 cm iznad tla. Zadatak se završava istekom 60 sekunda. Zadatak se izvodi samo jednom. Cilj: Ispitanikov je cilj napraviti što veći broj otklona iz ležanja u zadanom vremenu. Registriranje rezultata: Upisuje se broj ispravno izvedenih podizanja leđa iz ležanja u 60 sekunda. Svrha testa: Testom se procjenjuje repetitivna relativna snaga trupa, točnije, leđnih mišića.

10 Fleksibilnost je procijenjena trima mjernim postupcima: Tablica 6. Testovi fleksibilnosti (MFL) Br. ID testa Naziv testa Mjerna jedinica ID AK 1. MFLISP Iskret palicom cm MFL 2. MFLPRL Prednoženje iz ležanja cm MFL 3. MFLPRR Pretklon raznožno cm MFL Iskret palicom MFLISP Opis mjesta izvođenja: Test se izvodi u dvorani ili otvorenom prostoru. Za izvođenje testa koristimo drvenu palicu promjera 2,5 cm i duljine 165 cm. Na jednom kraju palice, 15 cm od kraja, ucrtana je nulta točka te je od nje do drugoga kraja palice nacrtana centimetarska skala. Zadatak: Ispitanik u stojećem stavu drži palicu ispred sebe tako da lijevom šakom obuhvaća dio ispred ucrtane skale, a desnom šakom obuhvaća palicu neposredno do nulte točke. Iz početnog položaja ispitanik lagano pruženim rukama podiže palicu ispred sebe i istovremeno razdvaja ruke kližući desnom šakom po palici, dok lijeva ostaje fiksirana. Zadatak je da ispitanik izvede iskret iznad glave držeći palicu pruženim rukama, a da je razmak između ruku najmanji mogući. Zadatak se bez pauze izvodi tri puta uzastopce. Cilj: Postići manji razmak između dvije šake. Registriranje rezultata: Rezultat je udaljenost između unutrašnjih rubova šaka nakon izvedenog iskreta, izražena u centimetrima. Upisuju se rezultati sva tri pokušaja. Prednoženje iz ležanja MFLPRL Opis mjesta izvođenja: Test se izvodi u zatvorenoj prostoriji, uza zid na kojem je ucrtana skala u stupnjevima, s točnošću od 5. Skala od 0 do 180 ucrtana je tako da je os apscise 10 cm od poda. Zadatak: Ispitanik legne leđima na pod svojom desnom stranom tijela paralelno uza zid tako da gornji dio kuka bude u istoj ravnini s linijom koja označava 90. Noge su spojene i ispružene, dok su ruke prislonjene uz natkoljenice. Zadatak je da ispitanik potpuno opruženu desnu nogu polagano podigne uza zid u maksimalno prednoženje i da ju nekoliko trenutaka u tom položaju zadrži. Zadatak se izvodi tri puta s kratkim pauzama. Cilj: Postizanje maksimalno mogućeg prednoženja iz ležanja na leđima. Registriranje rezultata: Rezultat u testu je kut što ga ispitanikova noga zatvara s apscisom skale, a izražava se u stupnjevima. Upisuju se rezultati sva tri pokušaja.

11 Pretklon raznožno MFLPRR Opis mjesta izvođenja: Test se izvodi u zatvorenoj prostoriji. Za izvođenje testa potreban je zid, a ispred zida se povuku linije duge 2 m pod kutom od 45 tako da vrh kuta dodiruje zid. Okomito na zid postavlja se centimetarska traka. Zadatak: Ispitanik sjedne na tlo glavom i leđima uza zid te postavi dlan preko dlana na tlo ispred sebe. Potpuno ispružene noge raznoži pod kutom od 45 te ih prilikom pretklona ne smije savijati u koljenima. Zadatak je da ispitanik izvede što dublji pretklon, ali tako da vrhovi prstiju bez trzaja klize uz traku na podu. Zadatak se izvodi tri puta. Cilj: Izvesti što dublji i dulji pretklon. Registriranje rezultata: Rezultat u testu je maksimalna daljina dohvata od početnog dodira do krajnjeg dodira na centimetarskoj vrpci. Rezultat se očitava u centimetrima, upisuju se sva tri rezultata.

12 2. Postupci za procjenu funkcionalnih sposobnosti: anaerobne i aerobne Tablica 7. Br. ID testa Naziv testa Mjerna ID AK jedinica 1. FTMBIR8X40 Istrčavanje dionica sekunda FBI maksimalnom brzinom RAST 8x40m 2. FTBEEP BEEP test br. razine FAE Test za procjenu brzinske izdržljivosti MBIR8X40 Navedeni test je primjenjiv u rukometu za igračice i igrače svih dobi budući da, kada se analiziraju tendencije u modernom rukometu, onda možemo zaključiti da je jedna od važnijih komponenata uspješnosti brzinska izdržljivost. Dobro razvijena brzinska izdržljivost očituje se poglavito u tranziciji, tj. u promjenama smjera kretanja trčanjem iz, primjerice, obrane u napad i obratno, osobito zbog tzv. brzog centra ili nakon izgubljene lopte. Tablica 8. Test za procjenu brzinske izdržljivosti I koncentracije laktata Br. ID testa Naziv testa Mjerna jedinica 1. FTMBIR8X40 test za procjenu brzinske izdržljivosti sekunda RAST 8X40m ID AK FBI

13 Opis mjesta izvođenja: Test se izvodi u dvorani ili na otvorenom igralištu dimenzija 50x10 metara. Za provedbu testa potrebna su tri čunja ili neka druga tri markera ili ljepljiva traka koja se stavi na pod igrališta. Dva markera se postave na udaljenosti od 20 m, a jedan marker u sredinu između njih na 10 m udaljenosti od oba markera, u istoj ravnini. Slika 3. Testa 8x40 m (simbolična) 2. (20m) 3. (10m) 1. (10m) CILJ START Zadatak: Ispitanik zauzme položaj visokog starta kod markacije u sredini i to iza markacije, okrenut čeono prema jednom od markera. Na mjeriteljev znak (pljesak), ispitanik maksimalnom brzinom trči 10 m prema markeru nadesno, prolazi nogom označenu liniju, okreće se za 180 i trči 20 m prema nasuprotnom markeru, jednim stopalom prelazi liniju te se okreće za 180 prema početnom markeru te protrčava pored njega maksimalnim sprintom i završava s trčanjem 40 m, koja je distanca raspoređena u tri dionice (10 m + 20 m + 10 m). Nakon pretrčanih 40 metara maksimalnom brzinom, kada ispitanikova prsa prijeđu ciljnu liniju, mjeritelj prekida mjerenje i očitava rezultat iz digitalnog zapornog sata (štoperice). Mjeritelj broj 2 istovremeno uključuje zaporni sat i počinje mjeriti vrijeme oporavka od 20 sekunda između dionica. U 20 s odmora, ispitanik pokušava uspostaviti normalne respiratorne funkcije, relaksirati mišiće nogu te istezati mišićnu muskulaturu. Kad prođe 15 sekunda odmora, mjeritelj br. 1 poziva ispitanika na startnu poziciju te odbrojava: 5, 4, 3, 2, 1 i daje znak za start tako da ispitanik krene točno 20 sekunda nakon ranije istrčane dionice. Ispitanik izvodi zadatak 8 puta s time da između svake dionice odmor traje 20 sekunda. Tijekom odmora ispitanik može, po potrebi, popiti vode. Tijekom izvođenja zadatka trebamo ohrabrivati ispitanike te ih motivirati da istrče što bolji rezultat. Cilj: Svladati zadanu udaljenost (ukupno 320 m u 8 dionica po 40 m) u što kraćem vremenu te se između dionica kvalitetno odmoriti u roku od 20 sekunda.

14 Registriranje rezultata: Mjeri se vrijeme u stotinkama sekunde (digitalni zaporni sat, štoperica) od starta do prelaska ispitanikovih prsa preko linije cilja nakon istrčanih 40 m. Upisuju se vremena svih 8 istrčanih dionica. Izdržljivost aerobnog tipa procijenjena je jednim mjernim postupkom: Tablica 9. Test za procjenu aerobne izdržljivosti Br. ID testa Naziv testa Mjerna jedinica ID AK 1. FTBEEP BEEP test razina FAE Za procjenu aerobne izdržljivosti ispitanica izabran je test prilagođen rukometu koji dobro definira aerobnu izdržljivost; to je Legerov višestupnjeviti fitnes test, poznat i kao beep test (Leger i Lambert 1982.). BEEP test odnosno test sa zvučnim signalom, koji je Leger razvio još godine, koristi se u terenskim mjerenjima za procjenu aerobne izdržljivosti sportaša. Napomena; zvučni zapis testa se može naći na internetu YouTube chanel: Test za procjenu aerobne izdržljivosti FTBEEP Opis mjesta izvođenja: Test se izvodi u dvorani ili na na otvorenom igralištu dimenzija 30x10 metara. Za provedbu testa potrebni su CD ili memorijski ubodnik USB sa snimljenim zvukom za test, dva čunja ili neka druga dva markera koji se postave na međusobnoj udaljenosti od 20 metara te obrazac za bilježenje istrčanih intervala. BEEP test se sastoji od dvadeset jedne razine, ili više (zavisno od vrste protokola), sa po 7 i više intervala istrčavanja dionica od 20 m. Svaka razina traje približno 60 sekunda, pri čemu brzinu sportaša (trajanje svakog intervala) diktira interval zvučnih signala na CD-u ili sl. Dakle, pri svakom od intervala ispitanik pretrčava dionicu od 20 m zadanim tempom. Krajevi dionica označeni su čunjevima ili nekom drugom oznakom, a zadatak je da sportaš u trenutku emitiranja zvučnog signala (BEEP) bude u blizini tog markera (unutar prostora od 3 m). Početna brzina sportaša je 8 ili 8,5 km/h (ovisno o varijaciji testa), a brzina trčanja se povećava tako što se skraćuje interval između zvučnih signala. To se zove sljedeća razina i završava istekom jedne minute. U slučaju da ispitanik prerano dođe do oznake (prebrzo istrčavanje dionice od 20 m), treba kaskati u mjestu do oglašavanja zvučnog signala. Test završava onda kad ispitanik, unutar istog intervala, ne stiže (kasni) dva puta doći u zadani prostor u trenutku oglašavanja signala, što je indikator da ispitanik ne može više održavati zadani tempo trčanja.

15 Zadatak: Ispitanik zauzme položaj visokog starta kod bliže markacije, a mjerilac uključi odgovarajući audio uređaj. Na prvi zvučni signal (BEEP), ispitanik starta i pretrčava prostor od 20 m laganim tempom kako bi na sljedeći znak (BEEP) bio u prostoru kod nasuprotne markacije i krenuo istim tempom do polazišne točke. Svaki sljedeći signal (BEEP) indikator je ispitaniku za sljedeći interval. Na kraju svake razine ispitanik čuje najavu iz audio uređaja za sljedeću razinu opterećenja. Ispitanik kreće iz pozicije visokog starta s crte (prva oznaka) koja je 20 m udaljena od druge oznake. Na prvi zvučni signal iz audio uređaja ispitanik započinje test trčeći zadanim tempom do drugog markera do kojeg treba dotrčati prije sljedećeg zvučnog signala. Ako ispitanik ne dotrči dovoljno rano u zadani prostor oznake, propust će biti zabilježen, a ispitanik opomenut uzvikom Brže!. Ako ispitanik zakasni dva puta na istoj razini, smatra se da je test završen, a dosegnuta razina i interval smatra se njegovim rezultatom u testu. Mjerilac mora voditi evidenciju (stavljati kvačice za ispravno istrčane i kružić za neispravno istrčane intervale) o istrčanim razinama i intervalima na propisanom obrascu. Važno je napomenuti da dva kružića na različitim razinama (nisu u istom redu) ne isključuju ispitanika automatski iz testa. Isključenje podrazumijevaju tek dva uzastopna zakašnjenja na istoj razini (dva kružića u istom redu)!!! Registriranje rezultata: Mjeri se vrijeme u stotinkama sekunde od starta do cilja. Upisuju se vrijeme i dionica do koje je ispitanik istrčao. Cilj: Istrčati što je moguće veći broj dionica u zadanom vremenu (BEEP signala). Svrha testa: Test se izvodi u svrhu procjene aerobnih kapaciteta ispitanika, maskimalnog primitka kisika. NAPOMENA; u rukometu postoji veliki broj testova za procjenu različitih sposobnosti koji nisu uvršteni u ovaj popis tako da svaki trener može izabrati one testove koji mu odgovaraju materijalnim uvjetima, dobi te znanjima igračica i igrača. Opise ostalih testova lako možete pronaći u stručnoj literaturi i na internetu. Važno je da se testiranja provode stručne osobe, minimalno 3 puta godišnje tako da se mogu uspoređivati dobiveni rezultati te pratiti napredak igračica i igrača.

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Суножно скакање Обрада Оспособљавање уче

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Суножно скакање Обрада Оспособљавање уче Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Суножно скакање Обрада Оспособљавање ученика за правилно извођење суножних скокова одговарајућом

Више

ПРИЛОГ КРИТЕРИЈУМИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА СЕЛЕКЦИЈЕ КАНДИДАТА ЗА КАДЕТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ОБУКЕ У JЕДИНИЦИ ЗА ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ ЗА ПРИПА

ПРИЛОГ КРИТЕРИЈУМИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА СЕЛЕКЦИЈЕ КАНДИДАТА ЗА КАДЕТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ОБУКЕ У JЕДИНИЦИ ЗА ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ ЗА ПРИПА ПРИЛОГ КРИТЕРИЈУМИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА СЕЛЕКЦИЈЕ КАНДИДАТА ЗА КАДЕТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ОБУКЕ У JЕДИНИЦИ ЗА ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ ЗА ПРИПАДНИКЕ СПЕЦИЈАЛНЕ АНТИТЕРОРИСТИЧКЕ ЈЕДИНИЦЕ I СЕЛЕКЦИЈА

Више

INFORMATOR

INFORMATOR I N F O R M A T O R O sadržaju i kriterijumima ispita za provjeru sklonosti i sposobnosti kandidata za upis na prvu godinu studija Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje 1 PROGRAM PROVJERE FIZIČKIH SPOSOBNOSTI

Више

Microsoft Word - Vodic za buduce brucose za sajt.doc

Microsoft Word - Vodic za buduce brucose za sajt.doc УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФАКУЛТЕТ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА ВОДИЧ ЗА БУДУЋЕ БРУЦОШЕ Ниш 2019. Факултет спорта и физичког васпитања, Чарнојевића 10а, 18000 Ниш http://www.fsfv.ni.ac.rs 2 ПУТ ДО ИНДЕКСА Стицање

Више

SKUPOVI TOČAKA U RAVNINI 1.) Što je ravnina? 2.) Kako nazivamo neomeđenu ravnu plohu? 3.) Što je najmanji dio ravnine? 4.) Kako označavamo točke? 5.)

SKUPOVI TOČAKA U RAVNINI 1.) Što je ravnina? 2.) Kako nazivamo neomeđenu ravnu plohu? 3.) Što je najmanji dio ravnine? 4.) Kako označavamo točke? 5.) SKUPOVI TOČAKA U RAVNINI 1.) Što je ravnina? 2.) Kako nazivamo neomeđenu ravnu plohu? 3.) Što je najmanji dio ravnine? 4.) Kako označavamo točke? 5.) U kakvom međusobnom položaju mogu biti ravnina i točka?

Више

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним зад

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним зад Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним задацима oбрада оспособити ученике да правилно изводе

Више

КРИТЕРИЈУМИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА СЕЛЕКЦИЈЕ КАНДИДАТА ЗА КАДЕТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ОБУКЕ У ЈЕДИНИЦИ ЗА ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ Поступак селекц

КРИТЕРИЈУМИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА СЕЛЕКЦИЈЕ КАНДИДАТА ЗА КАДЕТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ОБУКЕ У ЈЕДИНИЦИ ЗА ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ Поступак селекц КРИТЕРИЈУМИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА СЕЛЕКЦИЈЕ КАНДИДАТА ЗА КАДЕТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ОБУКЕ У ЈЕДИНИЦИ ЗА ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ Поступак селекције кандидата за кадете полицијске обуке у Полицијској

Више

(Microsoft Word - VULETA PREL\310EC GRUI\3061.doc)

(Microsoft Word - VULETA PREL\310EC GRUI\3061.doc) Dinko Vuleta, Dubravko Prelec, Igor Grui USPOREDBA DVIJE SKUPINE RUKOMETAŠA RAZLIITE KVALITETE U POKAZATELJIMA KONDICIJSKE PRIPREMLJENOSTI UVOD Masovnost i strunost trenera svih uzrasta te sve intenzivniji

Више

Prof. dr Franja Fratrić MOTORIČKI TESTOVI U DIJAGNOSTICI Pobednici traže načine, a gubitnici razloge.

Prof. dr Franja Fratrić MOTORIČKI TESTOVI U DIJAGNOSTICI Pobednici traže načine, a gubitnici razloge. Prof. dr Franja Fratrić MOTORIČKI TESTOVI U DIJAGNOSTICI Pobednici traže načine, a gubitnici razloge. 160 Dijagnostika treniranosti sportista Ključni termini ------------------------------------------------------------------------------------

Више

Microsoft PowerPoint - Analiza fudbalske igre i karakteristika fudbalera [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Analiza fudbalske igre i karakteristika fudbalera [Compatibility Mode] O čemu će biti reči... MSc Dragoljub Z. VELJOVIĆ Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke Deligradska 27, Beograd Analiza aktivnosti fudbalera tokom utakmice (prema poziciji u timu, nivou takmičenja,

Више

OPERATIVNI PLAN RADA NASTAVNIKA ZA MJESEC SEPTEMBAR Školska 20 /. godina Naziv predmeta: TJELESNI ODGOJ Razred: III Nedjeljni fond časova:3 Ocjena ost

OPERATIVNI PLAN RADA NASTAVNIKA ZA MJESEC SEPTEMBAR Školska 20 /. godina Naziv predmeta: TJELESNI ODGOJ Razred: III Nedjeljni fond časova:3 Ocjena ost OPERATIVNI PLAN RADA NASTAVNIKA ZA MJESEC SEPTEMBAR Školska 20 /. godina Naziv predmeta: TJELESNI ODGOJ Razred: III Nedjeljni fond časova:3 Ocjena ostvarenosti plana i razlozi odstupanja za protekli mjesec:

Више

DVD Čička Poljana - Vatrogasne igre

DVD Čička Poljana - Vatrogasne igre DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO ČIČKA POLJANA Poljana Čička145a vatrogasni dom 10410 Novo Čiče Tel: 099/6236-367 e-mail: dvdcickapoljana@gmail.com IBAN:HR1623600001102114276 MB: 02586614 OIB: 43145925932

Више

Microsoft Word - TZK 8.r

Microsoft Word - TZK 8.r Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab Banjol 10, 51280 Rab ELEMENTI I KRITERIJI OCJENJIVANJA U NASTAVI TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE U OSMOM RAZREDU OSNOVNE ŠKOLE Školska godina 2013./2014. Sastavila: Manuela

Више

2-Milinovic.indd

2-Milinovic.indd LJETNA ŠKOLA KINEZIOLOGA REPUBLIKE HRVATSKE Ivan Milinović Marko Čule Mislav Papec Prethodno znanstveno priopćenje UTJECAJ PLIOMETRIJSKOG TRENINGA NA KVANTITATIVNE PROMJENE U NEKIM MORFOLOŠKIM I MOTORIČKIM

Више

PERIODIZACIJA KONDICIJA

PERIODIZACIJA KONDICIJA PERIODIZACIJA KONDICIJA TENIS Tenis sve vise postaje igra snage i izdrzljivosti. Svakako tenis je prvenstveno igra realizacije, niza vestina i usmerene inteligencije. Preduslov za uspesnu realizaciju tehnike

Више

Microsoft Word - Pravila_2019

Microsoft Word - Pravila_2019 ODBOJKAŠKI KLUB IOVALIUM IBAN: HR7823400091110618561 Zrinsko Frankopanska 42, 31550 Valpovo Matični broj: 2836939 OIB: 09488508406 Mob: 091 262 2043 4. Međunarodni odbojkaški turnir VALPOVO STREET VOLLEYBALL

Више

МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић

МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић ДИЗАЈНИРАОЕ ПРПГРАМА ТРЕНИНГА Припремни период 1-4 недеље Загревање и флексибилност Кад год тренинг

Више

Sport radovi izvan teme RAZLIKE U FUNKCIONALNO-MOTORIČKIM KAPACITETIMA NOGOMETAŠA U10 RAZLIČITOG NATJECATELJSKOG STATUSA I IGRAČKE POZICIJE Dražen Koš

Sport radovi izvan teme RAZLIKE U FUNKCIONALNO-MOTORIČKIM KAPACITETIMA NOGOMETAŠA U10 RAZLIČITOG NATJECATELJSKOG STATUSA I IGRAČKE POZICIJE Dražen Koš Sport radovi izvan teme RAZLIKE U FUNKCIONALNO-MOTORIČKIM KAPACITETIMA NOGOMETAŠA U10 RAZLIČITOG NATJECATELJSKOG STATUSA I IGRAČKE POZICIJE Dražen Koštro Nogometni klub Rudeš, Zagreb, drazen.kostro@gmail.com

Више

48-Blazevic.indd

48-Blazevic.indd znanstveni radovi izvan teme Iva Blažević Damir Božić Jelena Dragičević Originalni znanstveni rad RELACIJE IZMEĐU ANTROPOLOŠKIH OBILJEŽJA I AKTIVNOSTI PREDŠKOLSKOG DJETETA U SLOBODNO VRIJEME 1. UVOD Tjelesno

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz ni\236a razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz ni\236a razina - rje\232enja) 1. C. Imamo redom: I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA. B. Imamo redom: 0.3 0. 8 7 8 19 ( 3) 4 : = 9 4 = 9 4 = 9 = =. 0. 0.3 3 3 3 3 0 1 3 + 1 + 4 8 5 5 = = = = = = 0 1 3 0 1 3 0 1+ 3 ( : ) ( : ) 5 5 4 0 3.

Више

28-Badric.indd

28-Badric.indd Marko Badrić Zvonimir Tomac Prethodno znanstveno priopćenje KONSTRUKCIJA MJERNIH INSTRUMENTA KOORDINACIJE I AGILNOSTI 1. UVOD U sustavu odgoja i obrazovanja, a ponajprije u tjelesnom i zdravstvenom odgojno-obrazovnom

Више

Microsoft Word - FINA_pravila_za_bazene_i_opremu_ R1-1

Microsoft Word - FINA_pravila_za_bazene_i_opremu_ R1-1 FINA FACILITIES RULES FINA PRAVILA ZA BAZENE I OPREMU (2009. 2013.) 2013. godina FINA PRAVILA ZA BAZENE I OPREMU FR 1 OPĆENITO FR 1.1 FINA bazeni olimpijskog standarda. Sva Svjetska prvenstva (osim Svjetskog

Више

Microsoft Word - 24ms241

Microsoft Word - 24ms241 Zadatak (Branko, srednja škola) Parabola zadana jednadžbom = p x prolazi točkom tangente na tu parabolu u točki A? A,. A. x + = 0 B. x 8 = 0 C. x = 0 D. x + + = 0 Rješenje b a b a b a =, =. c c b a Kako

Више

36-Rada.indd

36-Rada.indd 25. LJETNA ŠKOLA KINEZIOLOGA REPUBLIKE HRVATSKE Ante Rađa Marko Erceg Renato Koturović Originalni znanstveni rad RELACIJE TESTOVA BAZIČNE MOTORIKE SA SITUACIJSKIM TESTOVIMA KOD FUTSAL IGRAČA 1. UVOD Futsal

Више

KOŠARKA TEHNIKA IGRE Doc. Dr DRAGANA ALEKSIĆ 1

KOŠARKA TEHNIKA IGRE Doc. Dr DRAGANA ALEKSIĆ 1 KOŠARKA TEHNIKA IGRE Doc. Dr DRAGANA ALEKSIĆ 1 Nastavne jedinice 1. Košarkaški stav 2. Kretanja u košarci 3. Hvatanje lopte i dodavanje 4. Vođenje lopte i dribling 5. Ubacivanje lopte iz mesta u koš 6.

Више

46-Skender-utjecaj.indd

46-Skender-utjecaj.indd Nikolina Skender Iva Gričar Gordana Furjan-Mandić Prethodno priopćenje UTJECAJ ŠESTOMJESEČNOG TRENINGA NA NEKE MOTORIČKE SPOSOBNOSTI SINKRONIZIRANIH PLIVAČICA 1. UVOD Za ostvarivanje uspjeha i što boljih

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Kinematika u dvije dimenzije FIZIKA PSS-GRAD 11. listopada 017. PRAVOKUTNI KOORDINATNI SUSTAV U RAVNINI I PROSTORU y Z (,3) 3 ( 3,1) 1 (0,0) 3 1 1 (x,y,z) x 3 1 O ( 1.5,.5) 3 x y z Y X PITANJA ZA PONAVLJANJE

Више

Slide 1

Slide 1 Dodatak Sustavni cjeloviti pregled unesrećenog prema ITLS-u tzv. Brzi trauma-pregled Medicinska komisija HGSS-a predstavlja ga u okviru svog tečaja prve pomoći Brzi trauma-pregled po ITLS-u 1 Pristup:

Више

Благоја Паровића Београд, Србија Тел: 011/ Факс:011/ Измене ФИНА правила

Благоја Паровића Београд, Србија Тел: 011/ Факс:011/ Измене ФИНА правила Измене ФИНА правила пливања Објашњења (верзија 07.09.2017.) Измене ФИНА правила пливања SW 1.2.2 Када не постоји опрема за аутоматско мерење, њу замењује главни мерилац времена, три (3) један (1) мериоца

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - svibanj osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - svibanj osnovna razina - rje\232enja) I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA 1. A. Svih pet zadanih razlomaka svedemo na najmanji zajednički nazivnik. Taj nazivnik je najmanji zajednički višekratnik brojeva i 3, tj. NZV(, 3) = 6. Dobijemo: 15 1, 6

Више

58-Siljeg.indd

58-Siljeg.indd 16. LJETNA ŠKOLA KINEZIOLOGA REPUBLIKE HRVATSKE Klara Šiljeg Nada Grčić-Zubčević Prethodno znanstveno priopćenje KONSTRUKCIJA I VALIDACIJA MJERNIH INSTRUMENATA ZA PROCJENU FLEKSIBILNOSTI PLIVAČA U LEĐNOJ

Више

51-Trost.indd

51-Trost.indd 17. LJETNA ŠKOLA KINEZIOLOGA REPUBLIKE HRVATSKE Tatjana Trošt Bobić Emil Nimčević Goran Bobić Originalni znanstveni rad RAZLIKE U NEKIM MOTORIČKIM I MORFOLOŠKIM VARIJABLAMA IZMEĐU DJEVOJČICA I DJEČAKA

Више

1

1 ТЕСТ: ТЕОРИЈА И ПРАКСА ПЕРСОНАЛНОГ ФИТНЕСА 1. Наведи разлике између термина рекреација и фитнес: 2. Наведи бар два начина за дозирање интензитета на тренингу издржљивости: 3. Наведи шест параметара који

Више

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 006/007 године разред. Електрични систем се састоји из отпорника повезаних тако

Више

Microsoft PowerPoint - Odskok lopte

Microsoft PowerPoint - Odskok lopte UTJEČE LI TLAK ZRAKA NA ODSKOK LOPTE? Učenici: Antonio Matas (8.raz.) Tomislav Munitić (8.raz.) Mentor: Jadranka Vujčić OŠ Dobri Kliška 25 21000 Split 1. Uvod Uspjesi naših olimpijaca i održavanje svjetskog

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - studeni osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - studeni osnovna razina - rje\232enja) 1. C. Imamo redom: I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA 9 + 7 6 9 + 4 51 = = = 5.1 18 4 18 8 10. B. Pomoću kalkulatora nalazimo 10 1.5 = 63.45553. Četvrta decimala je očito jednaka 5, pa se zaokruživanje vrši

Више

РЕПУБЛИЧКИ ЗАВОД ЗА СПОРТ ФИЗИЧКА РАЗВИЈЕНОСТ И ФИЗИЧКЕ СПОСОБНОСТИ ДЕЦЕ ОСНОВНОШКОЛСКОГ УЗРАСТА Београд,

РЕПУБЛИЧКИ ЗАВОД ЗА СПОРТ ФИЗИЧКА РАЗВИЈЕНОСТ И ФИЗИЧКЕ СПОСОБНОСТИ ДЕЦЕ ОСНОВНОШКОЛСКОГ УЗРАСТА Београд, РЕПУБЛИЧКИ ЗАВОД ЗА СПОРТ ФИЗИЧКА РАЗВИЈЕНОСТ И ФИЗИЧКЕ СПОСОБНОСТИ ДЕЦЕ ОСНОВНОШКОЛСКОГ УЗРАСТА Београд, 2009 0 ФИЗИЧКА РАЗВИЈЕНОСТ И ФИЗИЧКЕ СПОСОБНОСТИ ДЕЦЕ ОСНОВНОШКОЛСКОГ УЗРАСТА Главни и одговорни

Више

METODE OBUČAVANJA

METODE OBUČAVANJA S A D R Ž A J OPŠTI DIO 17 1. Metodika obučavanja u sportskoj gimnastici 18 1.1. Metodičke osnove sportske gimnastike 18 1.2. Proces obučavanja 21 1.3. Obučavanje stilizovanog kretanja 22 1.4. Itenzitet

Више

(Microsoft Word - Rje\232enja zadataka)

(Microsoft Word - Rje\232enja zadataka) 1. D. Svedimo sve razlomke na jedinstveni zajednički nazivnik. Lako provjeravamo da vrijede rastavi: 85 = 17 5, 187 = 17 11, 170 = 17 10, pa je zajednički nazivnik svih razlomaka jednak Tako sada imamo:

Више

UNIVERZITET CRNE GORE FAKULTET ZA SPORT I FIZIČKO VASPITANjE - NIKŠIĆ Dejan Gogić RAZLIKE U NIVOU RAZVIJENOSTI MOTORIČKIH SPOSOBNOSTI FUDBALERA I KOŠA

UNIVERZITET CRNE GORE FAKULTET ZA SPORT I FIZIČKO VASPITANjE - NIKŠIĆ Dejan Gogić RAZLIKE U NIVOU RAZVIJENOSTI MOTORIČKIH SPOSOBNOSTI FUDBALERA I KOŠA UNIVERZITET CRNE GORE FAKULTET ZA SPORT I FIZIČKO VASPITANjE - NIKŠIĆ Dejan Gogić RAZLIKE U NIVOU RAZVIJENOSTI MOTORIČKIH SPOSOBNOSTI FUDBALERA I KOŠARKAŠA UZRASTA 16 GODINA (Završni rad) Nikšić, 2017.

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja) 1. D. Aproksimirajmo svaki od navedenih razlomaka s točnošću od : 5 = 0.71485 0.71, 7 4. = 0.4 0.44, 9 = 0.90 0.91. 11 Odatle odmah zaključujemo da prve tri nejednakosti nisu točne, kao i da je točna jedino

Више

Microsoft Word - V03-Prelijevanje.doc

Microsoft Word - V03-Prelijevanje.doc Praktikum iz hidraulike Str. 3-1 III vježba Prelijevanje preko širokog praga i preljeva praktičnog profila Mali stakleni žlijeb je izrađen za potrebe mjerenja pojedinih hidrauličkih parametara tečenja

Више

1 MATEMATIKA 1 (prva zadaća) Vektori i primjene 1. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. O

1 MATEMATIKA 1 (prva zadaća) Vektori i primjene 1. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. O http://www.fsb.hr/matematika/ (prva zadać Vektori i primjene. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. Označite CA= a, CB= b i izrazite vektore CM i CN pomoću vektora a i b..

Више

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH  VODOVA SIGURNOST U PRIMJENI ELEKTRIČNE ENERGIJE 6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA Izv.prof. dr.sc. Vitomir Komen, dipl.ing.el. 1/14 SADRŽAJ: 6.1 Sigurnosni razmaci i sigurnosne

Више

109-Jozic.indd

109-Jozic.indd Marijan Jozić Miroslav Zečić Željko Turk Damir Veseljak Originalni znanstveni rad EFIKASNOST TRENINGA SPECIJALISTIČKE OBUKE S NAGLASKOM NA ELEMENTE SAMOOBRANE I JUDO TRENINGA KOD POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Више

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka)

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka) . B. Zapišimo zadane brojeve u obliku beskonačno periodičnih decimalnih brojeva: 3 4 = 0.7, = 0.36. Prvi od navedenih četiriju brojeva je manji od 3 4, dok su treći i četvrti veći od. Jedini broj koji

Више

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc Dopunski zadaci za vježbu iz MFII Za treći kolokvij 1. U paralelno strujanje fluida gustoće ρ = 999.8 kg/m viskoznosti μ = 1.1 1 Pa s brzinom v = 1.6 m/s postavljana je ravna ploča duljine =.7 m (u smjeru

Више

Algoritmi SŠ P1

Algoritmi SŠ P1 Državno natjecanje iz informatike Srednja škola Prvi dan natjecanja 2. ožujka 219. ime zadatka BADMINTON SJEME MANIPULATOR vremensko ograničenje 1 sekunda 1 sekunda 3 sekunde memorijsko ograničenje 512

Више

94-Jozic.indd

94-Jozic.indd Marijan Jozić Miroslav Hrženjak Prethodno znanstveno priopćenje UTJECAJ PROGRAMIRANOG TAEKWONDO TRENINGA NA ANTROPOLOŠKI STATUS UČENIKA PETOG I ŠESTOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE 1. UVOD Kao i svaki drugi trenažni

Више

65-Petric.indd

65-Petric.indd ZNANSTVENI RADOVI IZVAN TEME Vilko Petrić Iva Blažević Prethodno znanstveno priopćenje UTJECAJ MATERIJALNIH UVJETA RADA U NASTAVI NA PROMJENE U ANTROPOLOŠKIM OBILJEŽJIMA 1. UVOD Neprocjenjivo je važno

Више

Microsoft Word - Diplomski rad-Jovanov(1).docx

Microsoft Word - Diplomski rad-Jovanov(1).docx 1. UVOD Rukomet je po svojoj strukturi vrlo složena i kompleksna igra. Zbog svoje složenosti rukomet pripada grupi polistrukturalnih acikličnih kretanja sa najvećim stepenom kompleksiteta. To je sportska

Више

UDŽBENIK 2. dio

UDŽBENIK 2. dio UDŽBENIK 2. dio Pročitaj pažljivo Primjer 1. i Primjer 2. Ova dva primjera bi te trebala uvjeriti u potrebu za uvo - denjem još jedne vrste brojeva. Primjer 1. Živa u termometru pokazivala je temperaturu

Више

Microsoft Word - Rjesenja zadataka

Microsoft Word - Rjesenja zadataka 1. C. Svi elementi zadanoga intervala su realni brojevi strogo veći od 4 i strogo manji od. Brojevi i 5 nisu strogo veći od 4, a 1 nije strogo manji od. Jedino je broj 3 strogo veći od 4 i strogo manji

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja) 1. C. Interval, tvore svi realni brojevi strogo manji od. Interval, 9] tvore svi realni brojevi strogo veći od i jednaki ili manji od 9. Interval [1, 8] tvore svi realni brojevi jednaki ili veći od 1,

Више

ŽENSKA SPORTSKA GIMNASTIKA

ŽENSKA SPORTSKA GIMNASTIKA ŽENSKA SPORTSKA GIMNASTIKA PRAVILNIK ZA B-PROGRAM 2017. 2020. Izdanje: siječanj, 2018. TEHNIČKI ODBOR 1 ČLANAK 1 UVOD 1.1. Kategorije B-programa U B program uključuju se djevojčice u sljedećim dobnim kategorijama:

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske optike (lom i refleksija svjetlosti). Određivanje žarišne daljine tanke leće Besselovom metodom. Teorijski dio Zrcala i leće su objekti

Више

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д)

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д) ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = х; б) у = 4х; в) у = х 7; г) у = 5 x; д) у = 5x ; ђ) у = х + х; е) у = x + 5; ж) у = 5 x ; з) у

Више

35-Kolic.indd

35-Kolic.indd Sandra Kolić Zlatko Šafarić Davorin Babić ANALIZA OPTEREĆENJA VJEŽBANJA TIJEKOM PROVEDBE RAZLIČITIH SADRŽAJA U ZAVRŠNOM DIJELU SATA 1. UVOD I PROBLEM Nastava tjelesne i zdravstvene kulture važan je čimbenik

Више

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima 2.- 4. JOPPD obrasca i za svaku kombinaciju šifri su propisana

Више

EI Bewegung Mt, bosnisch, serbisch, kroatisch

EI Bewegung Mt, bosnisch, serbisch, kroatisch Kretanje (Bewegung) od 0 do 12 meseci (0 bis 12 Monate) Serbisch/Kroatisch/Bosnisch Savetovalište za majke i očeve, St. Gallen Mütter- und Väterberatung, St. Gallen Version 07.2008 Kretanje čini snažnim

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Interferencija i valna priroda svjetlosti FIZIKA PSS-GRAD 23. siječnja 2019. 27.1 Načelo linearne superpozicije Kad dva svjetlosna vala, ili više njih, prolaze kroz istu točku, njihova se električna polja

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz osnovna razina - rje\232enja) 5 5: 5 5. B. Broj.5 možemo zapisati u obliku = =, a taj broj nije cijeli broj. 0 0 : 5 Broj 5 je iracionalan broj, pa taj broj nije cijeli broj. Broj 5 je racionalan broj koji nije cijeli broj jer broj

Више

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018 КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018 КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018 КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА Предмет: КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА Предмет се вреднује са 9 ЕСПБ. Недељно има 6 часова активне наставе (4 часа предавања

Више

(Microsoft Word doma\346a zada\346a)

(Microsoft Word doma\346a zada\346a) 1. Napišite (u sva tri oblika: eksplicitnom, implicitnom i segmentnom) jednadžbu tangente i jednadžbu normale povučene na graf funkcije f u točki T, te izračunajte njihove duljine (s točnošću od 10 5 )

Више

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz osnovna razina - rje\232enja) I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA. C. Zadani broj očito nije niti prirodan broj niti cijeli broj. Budući da je 3 78 3. = =, 00 5 zadani broj možemo zapisati u obliku razlomka kojemu je brojnik cijeli broj

Више

Microsoft Word - 5 TIBETANACA

Microsoft Word - 5 TIBETANACA Ovo je samo prijevod praktičnog dijela sa vježbama i najosnovniji pojmovi. Koliko se možete podmladiti, ovisi o vašoj volji. Autor teksta je to osobno napravio, podmladio se tako da ga njegov prijatelj

Више

C O M P R E S S P O R T T R I A T L O N MOŠĆENIČKA DRAGA Organizator: TRIATLON KLUB TRITON, RIJEKA Web:

C O M P R E S S P O R T T R I A T L O N MOŠĆENIČKA DRAGA Organizator: TRIATLON KLUB TRITON, RIJEKA   Web: C O M P R E S S P O R T T R I A T L O N MOŠĆENIČKA DRAGA 2018. Organizator: TRIATLON KLUB TRITON, RIJEKA E-mail: info@mdtriathlon.com Web: www.mdtriathlon.com Direktor utrke: BOJAN PROKOP, mob.: 091/9700-919

Више

C O M P R E S S P O R T T R I A T L O N MOŠĆENIČKA DRAGA APSOLUTNO PRVENSTVO HRVATSKE U SPRINT TRIATLONU I PARATRIATLONU Organizator: We

C O M P R E S S P O R T T R I A T L O N MOŠĆENIČKA DRAGA APSOLUTNO PRVENSTVO HRVATSKE U SPRINT TRIATLONU I PARATRIATLONU Organizator:   We C O M P R E S S P O R T T R I A T L O N MOŠĆENIČKA DRAGA 2019. APSOLUTNO PRVENSTVO HRVATSKE U SPRINT TRIATLONU I PARATRIATLONU Organizator: E-mail: Web: TRIATLON KLUB TRITON, RIJEKA info@mdtriathlon.com

Више

Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 58.ŠKOLSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA PISANA PROVJERA ZNANJA - 5. razred Za

Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 58.ŠKOLSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA PISANA PROVJERA ZNANJA - 5. razred Za Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 58.ŠKOLSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA 206. PISANA PROVJERA ZNANJA - 5. razred Zaporka učenika: (peteroznamenkasti broj i riječ) Ukupan

Више

Layout 1

Layout 1 2 Садржај мини тенис програма НИВОИ НАПРЕТКА У МИНИ ТЕНИСУ Пратећи прогресе у свијету по питању педагошко/методског приступа у обучавању спортских вјештина, па тако и у тенису, схватили смо да су нужне

Више

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура,

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, електрични отпор б) сила, запремина, дужина г) маса,

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - rujan osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - rujan osnovna razina - rje\232enja) I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA. B. Broj je cijeli broj, tj. pripada skupu cijelih brojeva Z. Skup cijelih brojeva Z je pravi podskup skupa racionalnih brojeva Q, pa je i racionalan broj. 9 4 je očito broj

Више

KOD NOSITELJ PREDMETA doc.dr.sc. Mario Tomljanovid doc.dr.sc. Mario Tomljanovid doc.dr.sc. Mario Tomljanovid Izv.prof.dr.sc. Jelena Pauš

KOD NOSITELJ PREDMETA doc.dr.sc. Mario Tomljanovid doc.dr.sc. Mario Tomljanovid doc.dr.sc. Mario Tomljanovid Izv.prof.dr.sc. Jelena Pauš KOD 134291 134295 NOSITELJ PREDMETA doc.dr.sc. Mario Tomljanovid doc.dr.sc. Mario Tomljanovid doc.dr.sc. Mario Tomljanovid Izv.prof.dr.sc. Jelena Paušid POPIS PREDMETA SEMESTAR: 5.semestar PREDMET SATI

Више

Zadaci s rješenjima, a ujedno i s postupkom rada biti će nadopunjavani tokom čitave školske godine

Zadaci s rješenjima, a ujedno i s postupkom rada biti će nadopunjavani tokom čitave školske godine Zadaci s rješenjima, a ujedno i s postupkom rada biti će nadopunjavani tokom čitave školske godine. Tako da će u slijedećem vremenskom periodu nastati mala zbirka koja će biti popraćena s teorijom. Pošto

Више

SPORTSKO TAKMIČENJE U OKVIRU MANIFESTACIJE VIŠE OD PRAVA, BORSKO JEZERO Čl. 1 Teren i lopta PRAVILNIK BASKET 3 X 3 Utakmica se igra na 3x3 košar

SPORTSKO TAKMIČENJE U OKVIRU MANIFESTACIJE VIŠE OD PRAVA, BORSKO JEZERO Čl. 1 Teren i lopta PRAVILNIK BASKET 3 X 3 Utakmica se igra na 3x3 košar SPORTSKO TAKMIČENJE U OKVIRU MANIFESTACIJE VIŠE OD PRAVA, BORSKO JEZERO 2019. Čl. 1 Teren i lopta PRAVILNIK BASKET 3 X 3 Utakmica se igra na 3x3 košarkaškom terenu na kome se nalazi 1 koš. Propisana površina

Више

4

4 4.1.2 Eksperimentalni rezultati Rezultati eksperimentalnog istraživanja obrađeni su u programu za digitalno uređivanje audio zapisa (Coll Edit). To je program koji omogućava široku obradu audio zapisa.

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja) 1. D. Prirodni brojevi su svi cijeli brojevi strogo veći od nule. je strogo negativan cijeli broj, pa nije prirodan broj. 14 je racionalan broj koji nije cijeli broj. Podijelimo li 14 s 5, dobit ćemo.8,

Више

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc Pregled LCD ekran 1. Poklopac baterije 2. Taster za blokiranje 3. Poklopac USB konektora 4. USB konektor 5. Uključivanje/isključivanje i Reprodukcija/pauziranje 6. Jačina zvuka 7. MENI 8. Fn A B 9. REC

Више

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE   mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE www.lemiforce.ba mob: 062 294 509 1. Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačkom prelazu, ili koje prelazi pješački prelaz, ili koje

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Određivanje relativne permitivnosti sredstva Cilj vježbe Određivanje r

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Određivanje relativne permitivnosti sredstva Cilj vježbe Određivanje r Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje relativne permitivnosti stakla, plastike, papira i zraka mjerenjem kapaciteta pločastog kondenzatora U-I

Више

1. Tijela i tvari Sva tijela zauzimaju prostor. Tijela su načinjena od tvari. Tvari se mogu nalaziti u trima agregacijskim stanjima: čvrstom, tekućem

1. Tijela i tvari Sva tijela zauzimaju prostor. Tijela su načinjena od tvari. Tvari se mogu nalaziti u trima agregacijskim stanjima: čvrstom, tekućem 1. Tijela i tvari Sva tijela zauzimaju prostor. Tijela su načinjena od tvari. Tvari se mogu nalaziti u trima agregacijskim stanjima: čvrstom, tekućem i plinovitom. Mjerenje je postupak kojim fizičkim veličinama

Више

ZOBS

ZOBS Vozač je: svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; lice koje na putu upravlja vozilom. Da li se na vozila smiju postavljati gume sa ekserima? da; ne. 3 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza

Више

Sos.indd

Sos.indd STRUČNI RADOVI IZVAN TEME Krešimir Šoš Vlatko Vučetić Romeo Jozak PRIMJENA SUSTAVA ZA PRAĆENJE SRČANE FREKVENCIJE U NOGOMETU 1. UVOD Nogometna igra za igrača predstavlja svojevrsno opterećenje u fiziološkom

Више

Upute za samostalni dizajn i grafičku pripremu plakata BOJE Plakat je najuočljiviji kada se koriste kombinacije kontrastnih boja npr. kombinacija crne

Upute za samostalni dizajn i grafičku pripremu plakata BOJE Plakat je najuočljiviji kada se koriste kombinacije kontrastnih boja npr. kombinacija crne Upute za samostalni dizajn i grafičku pripremu plakata BOJE Plakat je najuočljiviji kada se koriste kombinacije kontrastnih boja npr. kombinacija crne podloge i žutog teksta, dok se najmanje vidljivom

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifič

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifič Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifični naboja elektrona (omjer e/me) iz poznatog polumjera putanje elektronske zrake u elektronskoj cijevi, i poznatog napona i jakosti

Више

Microsoft PowerPoint - Tenis - Taktička strana igre [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Tenis - Taktička strana igre [Compatibility Mode] Tenis II Taktička strana teniske igre Vlatko Šeparović Štepanek čestitao Tipsareviću srednjim prstom Nakon prvog dana četvrtfinalnog dvoboja Češke i Srbije u Davis Cupu rezultat je 1:1. Berdych je na otvaranju

Више

untitled

untitled OSNOVE KOLEKTIVNE TAKTIKE Osnove kolektivne taktike - konstantna evolucija razvoja igre - brzina i ritam na visem nivou, naglasili su vaznost faktora tehnicke i fizicke spreme igraca te iznad svega organizacije

Више

Primjeri optimizacije postojećih shema programom CUTLOG Potrebno je ispiliti drvenu građu 69 x 69 mm. Postojeća shema piljenja izgleda kao na slici de

Primjeri optimizacije postojećih shema programom CUTLOG Potrebno je ispiliti drvenu građu 69 x 69 mm. Postojeća shema piljenja izgleda kao na slici de Primjeri optimizacije postojećih shema programom CUTLOG Potrebno je ispiliti drvenu građu 69 x 69 mm. Postojeća shema piljenja izgleda kao na slici desno (pretpostavljamo da zadani premer trupca nije 46

Више

48. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2009/2010. ГОДИНЕ I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Ср

48. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2009/2010. ГОДИНЕ I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Ср I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Србије ЗАДАЦИ ГИМНАЗИЈА ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ СОМБОР 7.0.00.. На слици је приказана шема електричног кола. Електромоторна сила извора је ε = 50

Више

Slide 1

Slide 1 Грађевински факултет Универзитета у Београду МОСТОВИ Субструктура моста Вежбе 4 Програм предмета Датум бч. Предавања бч. Вежбе 1 22.02. 4 Уводно предавање - 2 01.03. 3 Дефиниције, системи, распони и материјали

Више

Grafovi 1. Posmatrajmo graf prikazan na slici sa desne strane. a) Odrediti skup čvorova V i skup grana E posmatranog grafa. Za svaku granu posebno odr

Grafovi 1. Posmatrajmo graf prikazan na slici sa desne strane. a) Odrediti skup čvorova V i skup grana E posmatranog grafa. Za svaku granu posebno odr Grafovi 1. Posmatrajmo graf prikazan na slici sa desne strane. a) Odrediti skup čvorova V i skup grana E posmatranog grafa. Za svaku granu posebno odrediti njene krajeve. b) Odrediti sledeće skupove: -

Више

MATEMATIKA viša razina MATA.29.HR.R.K1.24 MAT A D-S MAT A D-S029.indd :30:29

MATEMATIKA viša razina MATA.29.HR.R.K1.24 MAT A D-S MAT A D-S029.indd :30:29 MATEMATIKA viša razina MAT9.HR.R.K.4.indd 9.9.5. ::9 Prazna stranica 99.indd 9.9.5. ::9 OPĆE UPUTE Pozorno pročitajte sve upute i slijedite ih. Ne okrećite stranicu i ne rješavajte zadatke dok to ne odobri

Више

NOVIGRAD CITTANOVA RUN 2019 (Novigrad, Istra) polumaraton (21 km) štafeta - polumaraton 10,5 km + 10,5 km utrka na 10 km utrka na 5 km dječja utrka FU

NOVIGRAD CITTANOVA RUN 2019 (Novigrad, Istra) polumaraton (21 km) štafeta - polumaraton 10,5 km + 10,5 km utrka na 10 km utrka na 5 km dječja utrka FU NOVIGRAD CITTANOVA RUN 2019 (Novigrad, Istra) polumaraton (21 km) štafeta - polumaraton 10,5 km + 10,5 km utrka na 10 km utrka na 5 km dječja utrka FUN RUN na 200 i 500 m ORGANIZATOR: Aminess hoteli i

Више

POVIJEST I GRAĐA RAČUNALA

POVIJEST I GRAĐA RAČUNALA 1.6. Pohrana podataka 1 bajt (B) =8 bita (b) 1 kilobajt (KB) (KiB)= 1024 B 1 megabajt (MB) (MiB) =1024 KB 1 gigabajt (GB) (GiB) = 1024 MB 1 terabajt (TB) (TiB) = 1024 GB Prema mjestu: unutarnja(glavna)

Више

ALIP1_udzb_2019.indb

ALIP1_udzb_2019.indb Razmislimo Kako u memoriji računala prikazujemo tekst, brojeve, slike? Gdje se spremaju svi ti podatci? Kako uopće izgleda memorija računala i koji ju elektronički sklopovi čine? Kako biste znali odgovoriti

Више

Microsoft Word - 24ms221

Microsoft Word - 24ms221 Zadatak (Katarina, maturantica) Kružnica dira os apscisa u točki (3, 0) i siječe os ordinata u točki (0, 0). Koliki je polumjer te kružnice? A. 5 B. 5.45 C. 6.5. 7.38 Rješenje Kružnica je skup svih točaka

Више