МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић"

Транскрипт

1 МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић

2 ДИЗАЈНИРАОЕ ПРПГРАМА ТРЕНИНГА

3 Припремни период 1-4 недеље Загревање и флексибилност Кад год тренинг укључује кретање-агилност, плиометрију, џогинг, обавезно је укључити истезање и загревање трчањем. Овај део тренинга се не мења све до предтакмичарског и такмичарског периода када део загревања постају и елементи са лоптом. Развој брзине Будући да се механика трчања најбоље учи прво при малим брзинама, има смисла током раних фаза тренинга ван сезоне укључити трчање ниског интензитета. Такво трчање помаже у изградњи основе за рани развој fitnessa.

4 Плиометрија Током раних етапа тренажног програма, спортиссти не раде плиометрију јер им недостаје снаге и остале кондиционе способности. Прерани почетак са плиометриjом доводи до лошијих тренажних резултата као и до појаве повреда. Агилност Као и плиометрија, тренинг агилности се најбоље ради када сортиста поседује снагу и функционалну способност да би вежбе изводили правилно (брзо и експлозивно).

5 Кондиција Почиње кардиоваскуларни тренинг ниског интензитета. Почиње се са већим обимом него у току других периода године. Циљ у овом делу је навићи срце и плућа на виши интензитет у току године. Тренинг са теговима (теретана) Главни циљ је општа припрема. Спортисти изводе основне вежбе које утичу на цело тело и користе многа понављања ниским интензитетом. Техника рада се лакше учи када се ради нижим интензитетом.

6 Припремни период 5-8 недеље Загревање и флексибилност Овај део тренинга се мало мења у току године. У овом периоду због агилности тренер може да укључи више неких латералних кретања под различитим углом. Кратке поскоке и флексије кукова као и екстензије треба да буду заступљени када се ради плиометрија. Побољшање брзине Током загревања пре кондиционог тренинга, спортисти могу вежбати технику трчања. То загревање се може наставити и повећањем брзине.

7 Плиометрија У току наредних тренинга кондиције и снаге спортисти су спремни за плиометрију нижег интензитета. Раде се вежбе суножно и морају да спадају у основне вежбе. Сматра се да је плиометријски тренинг добар ако су заступљене вежбе: вертикално, хоризонтално и латерално. Агилност Као и код плиометриског, тако и тренинг агилности почиње са основним покретима. Преферирају се основне вежбе промене смера које не захтевају велику брзину и сложене покрете. Битно је бежбе изводити правилно а не брзо.

8 Кондиција Повећава се километража и интензитет са увођењем интервалног тренинга. Спортисти још нису спремни за 100% -тну брзину, па након трчања треба радити убрзања. У почетним фазама интервалног тренинга пожељно је радити га максимално два пута недељно. Повећањем обима и интензитета потребно је дуже врреме да се заврши опоравак. Иако се повећава интензитет вежби повећава се и киломтетража лаганог трчања. Тренинг са теговима Потребно је смањење броја понављања што показује нагласак на развој апсолутне снаге. Издржљивост се у фудбалу ради преко игара са лоптом, док се теговима постиже јакост и снага.

9 Припремни период 9-12 недеље Загревање и флексибилност Загревање укључује више диригованих и циљаних (мисли се на мишићне групе које су активне) активности због присутности плиометрије, тренинга агилности и спринтања. Развој брзине Технику трчања треба надгледати. Спортисти у овом периоду би требало правилно да трче при малим брзинама али при максималним би се требало обратити пажња на технику трчања.

10 Плиометрија Наормална прогресија се наставља са укључивањем напреднијих вежби, као што су једноножне вежбе и вишеструки скокови. Прогресивност вежби зависи од нивоа утренираности као и од предходног рада са специфичним вежбама. Агилност Битно је да се не претера са вежбама. Спортисти ће у овом периоду почети да раде ситуационе вежбе са лоптом у скраћеном простору које су пуне агилности.

11 Кондиција Повећањем интензитета и километраже сада може да се уведе и спринт. По неким програмима се спринт ради када и убрзање. У овом периоду се рад доста базира на играма 3:3; 4:4;... Када се у овом периоду планира плиометрија, агилност и кондиција, тренер узима у обзир и трајање и интензитет ових вежби у току једног микроциклуса. Превелики обим изазива претренираност као и могућност повреда. Тренинг са теговима И даље се драстично смањује број понављања и он служи да се баци нагласак на снагу, а смањује и умор коко би спортисти могли свој радни капацитет усмерити на кондицију и фудбал.

12 Предтакмичарски период 1-4 недеље Загревање и флексибилност Свакодневно загревање почиње екстензивније и специфично фудбалу. Агилност, плиометрија и кондиција су укључени у свакодневни тренинг па нема потребе за посебно загревање. Агилност Вежбе с лоптом су најбољи облик тренинга агилности у овом периоду. Добро је вежбати са лоптом или препрекама. Вежбе треба усмерити на координацију и кретање са лоптом. Ове вежбе траже прецизност па их треба изводити на почетку тренинга.

13 Плиометрија Код фудбалера доминира плиометрија доњег дела тела и током овог периода тренинга ће бити највећи умор у ногама. Плиометријске вежбе радити мањим обимом и једном или два пута недељно. Кондиција Када одређујемо обим кондицијоних вежби треба узети у обзир интензитет и темпо тренинга. Понедељак и уторак су тежи дани, док је среда лакша и тада треба лагано трчати да би се играчи опоравили. Четвртком се трчи умереним интензитетом.

14 Тренинг са теговима Треба наставити са тренингом у теретани током целе године. Тренинг са теговима треба радити на крају дана како би спортисти сву енергију у главни тренинг. Тренинг треба да је краћи (10-20 минута) али са вишим интензитетом. Пример: ради се четири дана у недељи и то за сваки дан по један део тела (груди, леђа, ноге и руке).

15 Такмичарски период Загревање и флексибилност Као и у предсезони играчи се на почетку тренинга загревају и истежу. Истезање за рехабилитоване играче је индивидуално у односу на остали део екипе. Агилност Агилност се ради са лоптом као део свакодневног тренинга. Тренер одабира вежбе (ситуационе), као на пример дриблинг лоптом кроз чуњеве, препреке и долазак на лопту са шутем, или примањем лопте...

16 Плиометрија Добри резултати се постижу ако се плиометрија ради два пута недељно. Боље је да вежбе буду једноставне али експлозивне и да се раде мањим обимом. Тако ће спортиста бити на врхунцу снаге.

17 Кондиција Играчи који тренирају без изостанка ће имати пуну кондициону спрему која им је неопходна за утакмице (игач који има малу минутажу, повређени играч...). На све ово се мора обратити пажња у кондиционој припреми. Ако екипа има две утакмице недељно онда је мали период између две утакмице да развијате кондицију и да одморите екипу. Неопходно је да и у друге тренинге убаците мало кондиционе компоненте. Тренинг са теговима Током сезоне је значајно одржати што виши ниво снаге ради брзине играча, издржљивости, јакости, да не би дошло до нежељених повреда. Тренинг се стално мора модификовати да би се прилагодило условима у току сезоне (путовањима, ритму утакмица, повредама, картонима, временским условима). Играчи који играју утакмице нетреба да раде са теговима тог дана.

18 СППЉАШОИ ЧИНИПЦИ ТРЕНИНГА

19 Надморска висина и тренинг Са порастом надморске висине се смањује атмосферски притисак као и парцијални притисак О2 у ваздуху. На висини је мањи број молекула О2 у ваздуху. Ако удахнемо ваздух на 100m и на 2000m у организам ћемо унети мање О2 за мишиће и ткива. Овај феномен се зове ХИПОКСИЈА и он доводи до низа акутних промена у раду дисајног и срчано-венског система.

20 Због ређег ваздуха спортиста повећава плућну вентилацију, доводи га до смањења дифузије О2 из крви у ткива. Да би компензовао мањак О2 срце повећава свој минутни волумен повећањем срчане фреквенце. Хипоксија такође доводи и до краткотрајног смањења волумена крвне плазме и тако до повећања броја црвених крвних зрнаца које преносе О2.

21 Доба дана у тренингу, наравно утиче на радну способност и телесну температуру спортисте. Ниво кондиционих способности играча унутар 24 часа варира у односу на варијацију температуре тела. Најбоље време по студији која је направљена, је између 17-18h а најнижа је око 6 часова ујутру. Најбоље време за тренинг кондиционих способности је између 17 и 18часова.

22 Доц. др Предраг Лазаревић

PERIODIZACIJA KONDICIJA

PERIODIZACIJA KONDICIJA PERIODIZACIJA KONDICIJA TENIS Tenis sve vise postaje igra snage i izdrzljivosti. Svakako tenis je prvenstveno igra realizacije, niza vestina i usmerene inteligencije. Preduslov za uspesnu realizaciju tehnike

Више

Microsoft PowerPoint - Analiza fudbalske igre i karakteristika fudbalera [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Analiza fudbalske igre i karakteristika fudbalera [Compatibility Mode] O čemu će biti reči... MSc Dragoljub Z. VELJOVIĆ Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke Deligradska 27, Beograd Analiza aktivnosti fudbalera tokom utakmice (prema poziciji u timu, nivou takmičenja,

Више

1

1 ТЕСТ: ТЕОРИЈА И ПРАКСА ПЕРСОНАЛНОГ ФИТНЕСА 1. Наведи разлике између термина рекреација и фитнес: 2. Наведи бар два начина за дозирање интензитета на тренингу издржљивости: 3. Наведи шест параметара који

Више

2-Milinovic.indd

2-Milinovic.indd LJETNA ŠKOLA KINEZIOLOGA REPUBLIKE HRVATSKE Ivan Milinović Marko Čule Mislav Papec Prethodno znanstveno priopćenje UTJECAJ PLIOMETRIJSKOG TRENINGA NA KVANTITATIVNE PROMJENE U NEKIM MORFOLOŠKIM I MOTORIČKIM

Више

Microsoft PowerPoint - Metode za razvoj sile i snage - Finale.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Metode za razvoj sile i snage - Finale.ppt [Compatibility Mode] Sadržaj Metode za razvoj jačine jаčine i snage dr Predrag Božić Definicije pojmova jačine i snage Faktori koji utiču na sposobnosti ispoljavanja jačine i snage Metode za razvoj sposobnosti ispoljavanja

Више

LETNJI KAMP SA BSK-OM NA KOPAONIKU dana Deca će u celodnevnom kontaktu sa prirodom našeg najlepšeg Nacionalnog parka Kopaonik razv

LETNJI KAMP SA BSK-OM NA KOPAONIKU dana Deca će u celodnevnom kontaktu sa prirodom našeg najlepšeg Nacionalnog parka Kopaonik razv LETNJI KAMP SA BSK-OM NA KOPAONIKU 22.08-30.08.2015. 8 dana Deca će u celodnevnom kontaktu sa prirodom našeg najlepšeg Nacionalnog parka Kopaonik razvijati motoričke i kondicione sposobnosti kroz razne

Више

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Суножно скакање Обрада Оспособљавање уче

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Суножно скакање Обрада Оспособљавање уче Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Суножно скакање Обрада Оспособљавање ученика за правилно извођење суножних скокова одговарајућом

Више

RAZVOJ SNAGE U SPORTU I DEO Dr Mihajlo Kostić, Niš

RAZVOJ SNAGE U SPORTU I DEO Dr Mihajlo Kostić, Niš RAZVOJ SNAGE U SPORTU I DEO Dr Mihajlo Kostić, Niš 2012. www.kondicionitrening.com DEFINICIJE Snaga je čovekova sposobnost da pomoću mišićnih naprezanja savlada spoljašnji otpor ili da mu se suprotstavi.

Више

Sos.indd

Sos.indd STRUČNI RADOVI IZVAN TEME Krešimir Šoš Vlatko Vučetić Romeo Jozak PRIMJENA SUSTAVA ZA PRAĆENJE SRČANE FREKVENCIJE U NOGOMETU 1. UVOD Nogometna igra za igrača predstavlja svojevrsno opterećenje u fiziološkom

Више

Microsoft Word - Diplomski rad-Jovanov(1).docx

Microsoft Word - Diplomski rad-Jovanov(1).docx 1. UVOD Rukomet je po svojoj strukturi vrlo složena i kompleksna igra. Zbog svoje složenosti rukomet pripada grupi polistrukturalnih acikličnih kretanja sa najvećim stepenom kompleksiteta. To je sportska

Више

МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић

МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић ПЕРИПДИЗАЦИЈА СППРТСКПГ ТРЕНИНГА Спортски резултат и спортска форма Спортски резултат представља

Више

Sport radovi izvan teme RAZLIKE U FUNKCIONALNO-MOTORIČKIM KAPACITETIMA NOGOMETAŠA U10 RAZLIČITOG NATJECATELJSKOG STATUSA I IGRAČKE POZICIJE Dražen Koš

Sport radovi izvan teme RAZLIKE U FUNKCIONALNO-MOTORIČKIM KAPACITETIMA NOGOMETAŠA U10 RAZLIČITOG NATJECATELJSKOG STATUSA I IGRAČKE POZICIJE Dražen Koš Sport radovi izvan teme RAZLIKE U FUNKCIONALNO-MOTORIČKIM KAPACITETIMA NOGOMETAŠA U10 RAZLIČITOG NATJECATELJSKOG STATUSA I IGRAČKE POZICIJE Dražen Koštro Nogometni klub Rudeš, Zagreb, drazen.kostro@gmail.com

Више

48-Blazevic.indd

48-Blazevic.indd znanstveni radovi izvan teme Iva Blažević Damir Božić Jelena Dragičević Originalni znanstveni rad RELACIJE IZMEĐU ANTROPOLOŠKIH OBILJEŽJA I AKTIVNOSTI PREDŠKOLSKOG DJETETA U SLOBODNO VRIJEME 1. UVOD Tjelesno

Више

65. MEĐUNARODNI OMLADINSKI TURNIR KVARNERSKA RIVIJERA PROPOZICIJE Hrvatski nogometni klub RIJEKA, Rijeka organizator je 65. Međunarodnog omladinskog n

65. MEĐUNARODNI OMLADINSKI TURNIR KVARNERSKA RIVIJERA PROPOZICIJE Hrvatski nogometni klub RIJEKA, Rijeka organizator je 65. Međunarodnog omladinskog n 65. MEĐUNARODNI OMLADINSKI TURNIR KVARNERSKA RIVIJERA PROPOZICIJE Hrvatski nogometni klub RIJEKA, Rijeka organizator je 65. Međunarodnog omladinskog nogometnog turnira KVARNERSKA RIVIJERA 2017 Turnir počinje

Више

Microsoft PowerPoint - Tenis - Taktička strana igre [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Tenis - Taktička strana igre [Compatibility Mode] Tenis II Taktička strana teniske igre Vlatko Šeparović Štepanek čestitao Tipsareviću srednjim prstom Nakon prvog dana četvrtfinalnog dvoboja Češke i Srbije u Davis Cupu rezultat je 1:1. Berdych je na otvaranju

Више

UNIVERZITET CRNE GORE FAKULTET ZA SPORT I FIZIČKO VASPITANJE NIKŠIĆ TRENING SNAGE U KONDICIONOJ PRIPREMI FUDBALERA (Završni rad) Nikšić, godina

UNIVERZITET CRNE GORE FAKULTET ZA SPORT I FIZIČKO VASPITANJE NIKŠIĆ TRENING SNAGE U KONDICIONOJ PRIPREMI FUDBALERA (Završni rad) Nikšić, godina UNIVERZITET CRNE GORE FAKULTET ZA SPORT I FIZIČKO VASPITANJE NIKŠIĆ TRENING SNAGE U KONDICIONOJ PRIPREMI FUDBALERA (Završni rad) Nikšić, 2016. godina i UNIVERSITY OF MONTENEGRO FACULTY OF SPORT AND PHYSICAL

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU KINEZIOLOŠKI FAKULTET (studij za stjecanje visoke stručne spreme i stručnog naziva: magistar kineziologije) Tomislav Brlečić ŠES

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU KINEZIOLOŠKI FAKULTET (studij za stjecanje visoke stručne spreme i stručnog naziva: magistar kineziologije) Tomislav Brlečić ŠES SVEUČILIŠTE U ZAGREBU KINEZIOLOŠKI FAKULTET (studij za stjecanje visoke stručne spreme i stručnog naziva: magistar kineziologije) Tomislav Brlečić ŠESTOTJEDNA PERIODIZACIJA KONDICIJSKIH SPOSOBNOSTI U NOGOMETU

Више

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ ОСНОВЕ ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА Доц. др Александар Игњатовић 2016

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ ОСНОВЕ ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА Доц. др Александар Игњатовић 2016 ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ ОСНОВЕ ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА Доц. др Александар Игњатовић 2016 Садржај: ОСНОВНИ ПОЈМОВИ У ФИЗИЧКОЈ КУЛТУРИ... 11 1.1 Физичка култура... 11

Више

CRNOGORSKA SPORTSKA AKADEMIJA, Sport Mont časopis br. 6-7 Mr Niko Raičković Crnogorska sportska akademija KANONIČKA POVEZANOST SITUACIONO-MOTORIČKIH S

CRNOGORSKA SPORTSKA AKADEMIJA, Sport Mont časopis br. 6-7 Mr Niko Raičković Crnogorska sportska akademija KANONIČKA POVEZANOST SITUACIONO-MOTORIČKIH S CRNOGORSKA SPORTSKA AKADEMIJA, Sport Mont časopis br. 6-7 Mr Niko Raičković Crnogorska sportska akademija KANONIČKA POVEZANOST SITUACIONO-MOTORIČKIH SPOSOBNOSTI PRECIZNOSTI I KOORDINACIJE I NJIHOV UTICAJ

Више

(Microsoft Word - VULETA PREL\310EC GRUI\3061.doc)

(Microsoft Word - VULETA PREL\310EC GRUI\3061.doc) Dinko Vuleta, Dubravko Prelec, Igor Grui USPOREDBA DVIJE SKUPINE RUKOMETAŠA RAZLIITE KVALITETE U POKAZATELJIMA KONDICIJSKE PRIPREMLJENOSTI UVOD Masovnost i strunost trenera svih uzrasta te sve intenzivniji

Више

Microsoft PowerPoint - Odskok lopte

Microsoft PowerPoint - Odskok lopte UTJEČE LI TLAK ZRAKA NA ODSKOK LOPTE? Učenici: Antonio Matas (8.raz.) Tomislav Munitić (8.raz.) Mentor: Jadranka Vujčić OŠ Dobri Kliška 25 21000 Split 1. Uvod Uspjesi naših olimpijaca i održavanje svjetskog

Више

Modeliranje 02

Modeliranje 02 МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ IIДЕО Факултет за физичку културу и менаџмент у спорту Доц. др Предраг Лазаревић МИКРОЦИКЛУС ТРЕНИНГА Заокружена радна целина која може бити различита по трајању,

Више

Microsoft PowerPoint - bergman

Microsoft PowerPoint - bergman Prof.dr.sc.Biserka Bergman Marković Prof.dr.sc. Milica Katić Davorka Vrdoljak,dr.med. Ksenija Kranjčević,dr.med. Suzana Maltar Delija,dr.med. Valerija Bralić Lang,dr.med. Marija Klarić,dr.med. Data analysis:

Више

Orginalni naučni rad SPORT I ZDRAVLJE IX (2014) 1: ORGINALNI NAUČNI RAD Ranko Bojanić 1, Jelena Pejčić 2, Sreten Marković 3 1 Mup Republike srps

Orginalni naučni rad SPORT I ZDRAVLJE IX (2014) 1: ORGINALNI NAUČNI RAD Ranko Bojanić 1, Jelena Pejčić 2, Sreten Marković 3 1 Mup Republike srps Orginalni naučni rad SPORT I ZDRAVLJE IX (2014) 1: 16-23 ORGINALNI NAUČNI RAD Ranko Bojanić 1, Jelena Pejčić 2, Sreten Marković 3 1 Mup Republike srpske, Pale 2 Dečije odmaralište u Divljani, Srbija 3

Више

Број: 94/3 Београд, год. ОБАВЕЗЕ УЧЕСНИКА Распоред коришћења соба одредиће руководство кампа и сви учесници кампа су дужни да се придржавај

Број: 94/3 Београд, год. ОБАВЕЗЕ УЧЕСНИКА Распоред коришћења соба одредиће руководство кампа и сви учесници кампа су дужни да се придржавај Број: 94/3 Београд, 4.07.2018. год. ОБАВЕЗЕ УЧЕСНИКА Распоред коришћења соба одредиће руководство кампа и сви учесници кампа су дужни да се придржавају истог. Распоред ће бити доступан на рецепцији хотела

Више

109-Jozic.indd

109-Jozic.indd Marijan Jozić Miroslav Zečić Željko Turk Damir Veseljak Originalni znanstveni rad EFIKASNOST TRENINGA SPECIJALISTIČKE OBUKE S NAGLASKOM NA ELEMENTE SAMOOBRANE I JUDO TRENINGA KOD POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Више

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

35-Kolic.indd

35-Kolic.indd Sandra Kolić Zlatko Šafarić Davorin Babić ANALIZA OPTEREĆENJA VJEŽBANJA TIJEKOM PROVEDBE RAZLIČITIH SADRŽAJA U ZAVRŠNOM DIJELU SATA 1. UVOD I PROBLEM Nastava tjelesne i zdravstvene kulture važan je čimbenik

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU KINEZIOLOŠKI FAKULTET (Studij za stjecanje akademskog naziva: magistar kineziologije) Filip Karamarko PLANIRANJE I PROGRAMIRANJE

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU KINEZIOLOŠKI FAKULTET (Studij za stjecanje akademskog naziva: magistar kineziologije) Filip Karamarko PLANIRANJE I PROGRAMIRANJE SVEUČILIŠTE U ZAGREBU KINEZIOLOŠKI FAKULTET (Studij za stjecanje akademskog naziva: magistar kineziologije) Filip Karamarko PLANIRANJE I PROGRAMIRANJE GODIŠNJEG CIKLUSA TRENINGA VRHUNSKIH KAJAKAŠA U DISCIPLINI

Више

Upravni stručni studij (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture I Akademska godina: 2018./2019. Izradio/la: To

Upravni stručni studij (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture I Akademska godina: 2018./2019. Izradio/la: To Upravni stručni studij (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture I Akademska godina: 2018./2019. Izradio/la: Tomislav Lopac, v.pred. Nositelj predmeta: Tomislav Lopac,

Више

Popularizacija

Popularizacija Novo lice ragbija SPORT, A NE HOBI BEOGRAD, 3.7.2015. Pitanje sponzora je sportski aspekt zato što Savez i klubovi nemaju novac, a potreban im je da bi se bavili sportom učešće u RRC-u taksa 500 + putovanje

Више

CRNOGORSKA SPORTSKA AKADEMIJA, Sport Mont časopis br. 28,29,30. Bojan Rakojević O.Š. Luka Simonović, Nikšić UTICAJ TRENINGA NA RAZLIKE MOTORIČKIH SPOS

CRNOGORSKA SPORTSKA AKADEMIJA, Sport Mont časopis br. 28,29,30. Bojan Rakojević O.Š. Luka Simonović, Nikšić UTICAJ TRENINGA NA RAZLIKE MOTORIČKIH SPOS Bojan Rakojević O.Š. Luka Simonović, Nikšić UTICAJ TRENINGA NA RAZLIKE MOTORIČKIH SPOSOBNOSTI UČENIKA SREDNJE ŠKOLE I FUDBALERA ISTOG UZRASTA 1. Uvod Nastava fizičkog vaspitanja je organizovani stručni

Више

Медицински факултет, Универзитет у Београду Институт за патолошку физиологију Љубодраг Буба Михаиловић Др Суботића 9, Бeоград ОБАВЕШТЕЊЕ О МЕСТУ И ТЕР

Медицински факултет, Универзитет у Београду Институт за патолошку физиологију Љубодраг Буба Михаиловић Др Суботића 9, Бeоград ОБАВЕШТЕЊЕ О МЕСТУ И ТЕР Медицински факултет, Универзитет у Београду Институт за патолошку физиологију Љубодраг Буба Михаиловић Др Суботића 9, Бeоград ОБАВЕШТЕЊЕ О МЕСТУ И ТЕРМИНИМА ОДРЖАВАЊА ТЕОРИЈСКЕ И ПРАКТИЧНЕ НАСТАВЕ ИЗ ПАТОЛОШКЕ

Више

t

t РАСПОРЕД за Студијски програм СПОРТСКИ ТРЕНЕР ЛЕТЊИ СЕМЕСТАР ШКОЛСКЕ 06/07. ГОДИНЕ I ГОДИНА ДАН ВРЕМЕ БРОЈ СЛУШАОНИЦА ПОНЕДЕЉАК Психологија спорта -4:5 УТОРАК Психологија спорта Вежбе Друга група :00-:45

Више

На основу Закона о спорту Републике Србије (Службени гласник РС бр.24/2011 ) Управни одбор Савеза за скокове у воду Србије на седници одржаној дана 14

На основу Закона о спорту Републике Србије (Службени гласник РС бр.24/2011 ) Управни одбор Савеза за скокове у воду Србије на седници одржаној дана 14 На основу Закона о спорту Републике Србије (Службени гласник РС бр.24/2011 ) Управни одбор Савеза за скокове у воду Србије на седници одржаној дана 14.012013. године, усвојио је Правилник Савеза за скокове

Више

POGLAVLJE 9 MONITORING SRČANE FREKVENCE U DIJAGNOSTICI STANJA TRENIRANOSTI Slušaj svoje srce

POGLAVLJE 9 MONITORING SRČANE FREKVENCE U DIJAGNOSTICI STANJA TRENIRANOSTI Slušaj svoje srce POGLAVLJE 9 MONITORING SRČANE FREKVENCE U DIJAGNOSTICI STANJA TRENIRANOSTI Slušaj svoje srce 200 Dijagnostika treniranosti sportista Ključni termini -----------------------------------------------------

Више

KOD NOSITELJ PREDMETA doc.dr.sc. Mario Tomljanovid doc.dr.sc. Mario Tomljanovid doc.dr.sc. Mario Tomljanovid Izv.prof.dr.sc. Jelena Pauš

KOD NOSITELJ PREDMETA doc.dr.sc. Mario Tomljanovid doc.dr.sc. Mario Tomljanovid doc.dr.sc. Mario Tomljanovid Izv.prof.dr.sc. Jelena Pauš KOD 134291 134295 NOSITELJ PREDMETA doc.dr.sc. Mario Tomljanovid doc.dr.sc. Mario Tomljanovid doc.dr.sc. Mario Tomljanovid Izv.prof.dr.sc. Jelena Paušid POPIS PREDMETA SEMESTAR: 5.semestar PREDMET SATI

Више

36-Rada.indd

36-Rada.indd 25. LJETNA ŠKOLA KINEZIOLOGA REPUBLIKE HRVATSKE Ante Rađa Marko Erceg Renato Koturović Originalni znanstveni rad RELACIJE TESTOVA BAZIČNE MOTORIKE SA SITUACIJSKIM TESTOVIMA KOD FUTSAL IGRAČA 1. UVOD Futsal

Више

Број:

Број: БИЛТЕН БР. 35 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2018/2019. ГОДИНА. РЕЗУЛТАТ ДРУГЕ ФИНАЛНЕ УТАКМИЦЕ ПЛЕЈ ОФ СУПЕР ЛИГЕ ПРВЕНСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2018./2019. ГОДИНЕ. Друга финална утакмица

Више

БИЛТЕН БР. 35 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2018/2019. ГОДИНА. ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Сметанина 2 тел/факс: 011/ , е-mail: office

БИЛТЕН БР. 35 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2018/2019. ГОДИНА. ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Сметанина 2 тел/факс: 011/ , е-mail: office БИЛТЕН БР. 35 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2018/2019. ГОДИНА. РЕЗУЛТАТ ТРЕЋЕ ФИНАЛНЕ УТАКМИЦЕ ПЛЕЈ ОФ СУПЕР ЛИГЕ ПРВЕНСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2018./2019. ГОДИНЕ. Трећа финална утакмица

Више

KOŠARKA TEHNIKA IGRE Doc. Dr DRAGANA ALEKSIĆ 1

KOŠARKA TEHNIKA IGRE Doc. Dr DRAGANA ALEKSIĆ 1 KOŠARKA TEHNIKA IGRE Doc. Dr DRAGANA ALEKSIĆ 1 Nastavne jedinice 1. Košarkaški stav 2. Kretanja u košarci 3. Hvatanje lopte i dodavanje 4. Vođenje lopte i dribling 5. Ubacivanje lopte iz mesta u koš 6.

Више

PONUDA MEDICINSKIH PAKETA MEDICINSKI PAKET " ČIGOTA EXCLUSIVE" - PUN PANSION - ČIGOTA ISHRANA minimalni boravak 10 DANA - LEKARSKI PREGLED OPŠTI + SPE

PONUDA MEDICINSKIH PAKETA MEDICINSKI PAKET  ČIGOTA EXCLUSIVE - PUN PANSION - ČIGOTA ISHRANA minimalni boravak 10 DANA - LEKARSKI PREGLED OPŠTI + SPE PONUDA MEDICINSKIH PAKETA MEDICINSKI PAKET " ČIGOTA EXCLUSIVE" - PUN PANSION - ČIGOTA ISHRANA minimalni boravak 10 DANA - LEKARSKI PREGLED OPŠTI + SPECIJALISTIČKI - EKG - LABORATORIJA - KONSULTACIJE SA

Више

Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai

Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai Šećerna bolest je trajno stanje, a poremećaji u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina udruženi su sa oštećenjem i disfunkcijom brojnih organa i sistema, posebno

Више

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 006/007 године разред. Електрични систем се састоји из отпорника повезаних тако

Више

Microsoft Word - Vodic za buduce brucose za sajt.doc

Microsoft Word - Vodic za buduce brucose za sajt.doc УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФАКУЛТЕТ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА ВОДИЧ ЗА БУДУЋЕ БРУЦОШЕ Ниш 2019. Факултет спорта и физичког васпитања, Чарнојевића 10а, 18000 Ниш http://www.fsfv.ni.ac.rs 2 ПУТ ДО ИНДЕКСА Стицање

Више

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018 КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018 КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018 КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА Предмет: КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА Предмет се вреднује са 9 ЕСПБ. Недељно има 6 часова активне наставе (4 часа предавања

Више

STRATEGIJSKI MENADŽMENT

STRATEGIJSKI MENADŽMENT STRATEGIJSKI MENADŽMENT DEO II: PROCES MENADŽMENTA GLAVA 4: ORGANIZOVANJE ORGANIZACIJA Organizacija je institucionalna posledica menadžmenta (ne samo aktivnosti organizovanja) Infrastruktura za sprovođenje

Више

Slide 1

Slide 1 Dvadeset četvrto predavanje 1 CILJEVI PREDAVANJA Pojačan efekat staklene bašte H 2 O i CO 2 kao apsorberi radijacije sa Zemlje radijaciono forsiranje Posledice globalnog zagrevanja Izvori i potrošnja gasova

Више

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам материјалне тачке 4. Појам механичког система 5. Појам

Више

ГРАДСКИ ЦЕНТАР ЗА

ГРАДСКИ  ЦЕНТАР ЗА ГРАДСКИ ЦЕНТАР ЗА ФИЗИЧКУ КУЛТУРУ Београд, Делиградска 27 тел. 011/2658-747, 2688-906 факс 011/2682-646 E-mail office@staridif.rs 15.04.2019. I КОРИШЋЕЊЕ САЛА ПОЈЕДИНАЧНА ЦЕНА, РАДНИМ ДАНОМ ОД 11.00 ДО

Више

SIJEČANJ 2017 Decembar NEDJELJA 17 UTORAK Februar Četvrtak 2 Petak 3 Subota 4 Nedjelja 5 Ponedjeljak 6 Utorak 7 Srijeda 8 Četvrtak 9 Pet

SIJEČANJ 2017 Decembar NEDJELJA 17 UTORAK Februar Četvrtak 2 Petak 3 Subota 4 Nedjelja 5 Ponedjeljak 6 Utorak 7 Srijeda 8 Četvrtak 9 Pet SIJEČANJ Decembar 2016 1 NEDJELJA 17 UTORAK Februar 1 Četvrtak 2 Petak 3 Subota 4 Nedjelja 5 Ponedjeljak 6 Utorak 7 Srijeda 8 Četvrtak 9 Petak 10 Subota 11 Nedjelja 12 Ponedjeljak 13 Utorak 14 Srijeda

Више

Slide 1

Slide 1 Грађевински факултет Универзитета у Београду МОСТОВИ Субструктура моста Вежбе 4 Програм предмета Датум бч. Предавања бч. Вежбе 1 22.02. 4 Уводно предавање - 2 01.03. 3 Дефиниције, системи, распони и материјали

Више

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelenog svjetla koji prikazuje sniženu temperaturu. Uključuje

Више

Microsoft Word - Cicovic Pelemis.doc

Microsoft Word - Cicovic Pelemis.doc Dalibor Fulurija UDK 796.332.012.32 Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta, Pale Velemir Vukajlović APEIRON, Banja Luka Originalni naučni rad RELACIJE MOTORIČKIH SPOSOBNOSTI I PRECIZNOSTI KOD MLADIH FUDBALERA

Више

ВАНРЕДНИ БРОЈ 10 ISSN ГОДИНА XIV БЕОГРАД, С А Д Р Ж А Ј ОДЛУКЕ ИЗВРШНОГ ОДБОРА ФС СРБИЈЕ СА 3. СЕДНИЦЕ ОДРЖАНЕ I КАД

ВАНРЕДНИ БРОЈ 10 ISSN ГОДИНА XIV БЕОГРАД, С А Д Р Ж А Ј ОДЛУКЕ ИЗВРШНОГ ОДБОРА ФС СРБИЈЕ СА 3. СЕДНИЦЕ ОДРЖАНЕ I КАД ISSN 1451-5733 ГОДИНА XIV БЕОГРАД, 01.07.2019. С А Д Р Ж А Ј ОДЛУКЕ ИЗВРШНОГ ОДБОРА ФС СРБИЈЕ СА 3. СЕДНИЦЕ ОДРЖАНЕ 01.07.2019. I КАДРОВСКА ПИТАЊА 1. ОДЛУКА О ПОСТАВЉАЊУ СЕЛЕКТОРА МУШКЕ ФУДБАЛСКЕ А РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

Више

ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ ГЕНЕТИКА И МОРФОЛОГИЈА 1 ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2014/2015.

ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ ГЕНЕТИКА И МОРФОЛОГИЈА 1 ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2014/2015. ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ ГЕНЕТИКА И МОРФОЛОГИЈА 1 ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2014/2015. Предмет: ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Предмет носи 5 ЕСПБ бодова.укупно има 45 часова активне наставе. НАСТАВНИЦИ И САРАДНИЦИ: РБ

Више

46-Skender-utjecaj.indd

46-Skender-utjecaj.indd Nikolina Skender Iva Gričar Gordana Furjan-Mandić Prethodno priopćenje UTJECAJ ŠESTOMJESEČNOG TRENINGA NA NEKE MOTORIČKE SPOSOBNOSTI SINKRONIZIRANIH PLIVAČICA 1. UVOD Za ostvarivanje uspjeha i što boljih

Више

untitled

untitled OSNOVE KOLEKTIVNE TAKTIKE Osnove kolektivne taktike - konstantna evolucija razvoja igre - brzina i ritam na visem nivou, naglasili su vaznost faktora tehnicke i fizicke spreme igraca te iznad svega organizacije

Више

Microsoft Word - AuP4.doc

Microsoft Word - AuP4.doc POKRAJINSKI ZAVOD ZA SPORT AKTUELNO U PRAKSI 4 NOVI SAD, 2006. god. XVIII AKTUELNO U PRAKSI ČASOPIS ZA NAUČNO-STRUČNA PITANJA U SEGMENTU SPORTA Izdavač: POKRAJINSKI ZAVOD ZA SPORT Za izdavača: NEBOJŠA

Више

Microsoft Word - Propozicije TMK RSS

Microsoft Word - Propozicije TMK RSS ПРОПОЗИЦИЈЕ ТАКМИЧЕЊА МЛАЂИХ КАТЕГОРИЈА РУКОМЕТНОГ САВЕЗА СРБИЈЕ Београд, 29. август 2018. године На основу члана 100. став 2. тачка 1. и члана 160. став 4. Закона о спорту, члана 64. став 2. тачка 30.

Више

Медицински факултет, Универзитет у Београду Институт за патолошку физиологију Љубодраг Буба Михаиловић Др Суботића 9, Бeоград ОБАВЕШТЕЊЕ О МЕСТУ И ТЕР

Медицински факултет, Универзитет у Београду Институт за патолошку физиологију Љубодраг Буба Михаиловић Др Суботића 9, Бeоград ОБАВЕШТЕЊЕ О МЕСТУ И ТЕР Медицински факултет, Универзитет у Београду Институт за патолошку физиологију Љубодраг Буба Михаиловић Др Суботића 9, Бeоград ОБАВЕШТЕЊЕ О МЕСТУ И ТЕРМИНИМА ОДРЖАВАЊА ТЕОРИЈСКЕ И ПРАКТИЧНЕ НАСТАВЕ ИЗ ПАТОЛОШКЕ

Више

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ NOGOMETNI SAVEZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Nogometni savez Velike Gorice tel. 01/ , tel, fax: 01/

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ NOGOMETNI SAVEZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Nogometni savez Velike Gorice tel. 01/ , tel, fax: 01/ HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ NOGOMETNI SAVEZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Nogometni savez Velike Gorice tel. 01/6265-237, tel, fax: 01/6265-236 e-mail: tajnik@nsvg.hr OIB 12001227058 www.nsvg.hr MB 01303015 Velika

Више

EI Bewegung Mt, bosnisch, serbisch, kroatisch

EI Bewegung Mt, bosnisch, serbisch, kroatisch Kretanje (Bewegung) od 0 do 12 meseci (0 bis 12 Monate) Serbisch/Kroatisch/Bosnisch Savetovalište za majke i očeve, St. Gallen Mütter- und Väterberatung, St. Gallen Version 07.2008 Kretanje čini snažnim

Више

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ИСПАРАВАЊЕ Проф. др Бранислав Драшковић Испаравање је једна од основних компоненти водног и топлотног биланса активне површине са које се врши испаравање У природним условима

Више

Otvoreno Prvenstvo Republike Srbije u preskakanju prepona 2019.godine PROPOZICIJE Mestoiterminodržavanja Organizator Predsednik Organizacionog odbora

Otvoreno Prvenstvo Republike Srbije u preskakanju prepona 2019.godine PROPOZICIJE Mestoiterminodržavanja Organizator Predsednik Organizacionog odbora Otvoreno Prvenstvo Republike Srbije u preskakanju prepona 2019.godine PROPOZICIJE Mestoiterminodržavanja Organizator Predsednik Organizacionog odbora Organizacioni odbor Tehnički delegate Sudijski kolegijum

Више

Microsoft Word - ????????? 15-16

Microsoft Word - ????????? 15-16 ОШ '' САВА ШУМАНОВИЋ '' БЕОГРАД НАСТАВА ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА И СПОРТА ИЗВЕШТАЈ СА ШКОЛСКИХ СПОРТСКИХ ТАКМИЧЕЊА ЗА ШКОЛСКУ ГОДИНУ 2015/16. Такмичења организовао и водио предметни наставник: Маниша Вукмировић

Више

ОПШТА КИНЕЗИТЕРАПИЈА ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018.

ОПШТА КИНЕЗИТЕРАПИЈА ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018. ОПШТА КИНЕЗИТЕРАПИЈА ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018. Предмет: ОПШТА КИНЕЗИТЕРАПИЈА Предмет се вреднује са 6 ЕСПБ. Недељно има 4 часова активне

Више

Број:

Број: БИЛТЕН БР. 39 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2018/2019. ГОДИНА. Финални турнир Првенства Републике Србије за 2018/2019. годину за мушке млађе категорије играчи до 19 година (2000 и млађе) одржаће се у Крагујевцу 27.-28.

Више

Microsoft PowerPoint - DS-1-16 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - DS-1-16 [Compatibility Mode] Ekonometrija 1-D Analiza vremenskih serija Predavač: Zorica Mladenović, zorima@eunet.rs, http://avs.ekof.bg.ac.rs kabinet: 414 1 Struktura predmeta Izučavaju se dve oblasti: Analiza vremenskih serija Analiza

Више

Bezmetalne i metal-keramičke krunice: Evo u čemu je razlika!

Bezmetalne i metal-keramičke krunice: Evo u čemu je razlika! Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Bezmetalne i metal-keramičke krunice: Evo u čemu je razlika! Krunice, osim što nadoknađuju izgubljene zube,

Више

Microsoft PowerPoint - fizika2-kinematika2012

Microsoft PowerPoint - fizika2-kinematika2012 ФИЗИКА 1. Понедељак, 8. октобар, 1. Кинематика тачке у једној димензији Кинематикакретањаудведимензије 1 Кинематика кретање свејеустањукретања кретање промена положаја тела (уодносу на друга тела) три

Више

Број:

Број: БИЛТЕН БР. 31 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2018/2019. ГОДИНА. РЕЗУЛТАТИ ПРВЕ ПОЛУФИНАЛНЕ УТАКМИЦЕ ПЛЕЈ ОФ СУПЕР ЛИГЕ ПРВЕНСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2018./2019. ГОДИНЕ. Полуфиналне утакмице

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФАКУЛТЕТ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА мр Имер Х. Адемовић БРЗИНСКО-ЕКСПЛОЗИВНА СВОЈСТВА ВРХУНСКИХ КОШАРКАША докторска дисертација Ни

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФАКУЛТЕТ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА мр Имер Х. Адемовић БРЗИНСКО-ЕКСПЛОЗИВНА СВОЈСТВА ВРХУНСКИХ КОШАРКАША докторска дисертација Ни УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФАКУЛТЕТ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА мр Имер Х. Адемовић БРЗИНСКО-ЕКСПЛОЗИВНА СВОЈСТВА ВРХУНСКИХ КОШАРКАША Ниш, 2015. UNIVERSITY IN NIS FACULTY OF SPORT AND PHYSICAL EDUCATION mr Imer

Више

METODE OBUČAVANJA

METODE OBUČAVANJA S A D R Ž A J OPŠTI DIO 17 1. Metodika obučavanja u sportskoj gimnastici 18 1.1. Metodičke osnove sportske gimnastike 18 1.2. Proces obučavanja 21 1.3. Obučavanje stilizovanog kretanja 22 1.4. Itenzitet

Више

Број:

Број: БИЛТЕН БР. 8 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА РЕЗУЛТАТИ ПОЛУФИНАЛНИХ УТАКМИЦА КУП-а РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У СЕЗОНИ 2017./2018.ГОДИНЕ. Прва утакмица 16.12.2017. године. ВК ШАБАЦ - ВК НАИС 10

Више

1 www.fkborac.jelah.ba Brzina kao motorička sposobnost Brzina se definiše kao sposobnost nervno-mišićnog aparata za brzo izvršenje kretanja ili kao sposobnost da se s velikom frekvencijom obavljaju pokreti

Више

ВАНРЕДНИ БРОЈ 9 СТРАНА 449 ФУДБАЛ, На основу одредаба члана 48. Статута Фудбалског савеза Србије (Службени лист ФСС Фудбал, ванредни бр. 1

ВАНРЕДНИ БРОЈ 9 СТРАНА 449 ФУДБАЛ, На основу одредаба члана 48. Статута Фудбалског савеза Србије (Службени лист ФСС Фудбал, ванредни бр. 1 ВАНРЕДНИ БРОЈ 9 СТРАНА 449 На основу одредаба члана 48. Статута Фудбалског савеза Србије (Службени лист ФСС Фудбал, ванредни бр. 18/2017) и члана 10. Правилника о фудбалским такмичењима ФС Србије (Службени

Више

Preporuke poliklinike Kardio Medike ul. Vojvode Mišića br. 58, Niš, Srbija /

Preporuke poliklinike Kardio Medike ul. Vojvode Mišića br. 58, Niš, Srbija / ul. Vojvode Mišića br. 58, Niš, Srbija www.kardiomedika.com e-mail: poliklinikakardiomedika@gmail.com 018 / 425 72 13 064 / 860 91 41 063 / 805 54 56 Vodič za dijagnostikovanje i regulaciju krvnog pritiska

Више

ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ -

ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ - ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА ОДСЕК ЗА ПРОИЗВОДНО МАШИНСТВО ПРОЈЕКТОВАЊЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ ХЕМИЈСКО ДЕЈСТВО ОКОЛИНЕ У ПРОЦЕСИМА ТЕРМИЧКЕ ОБРАДЕ - РАДНО - ПРИРЕДИО: ДОЦ. ДР АЛЕКСАНДАР МИЛЕТИЋ SADRŽAJ

Више

Prof. dr Franja Fratrić MOTORIČKI TESTOVI U DIJAGNOSTICI Pobednici traže načine, a gubitnici razloge.

Prof. dr Franja Fratrić MOTORIČKI TESTOVI U DIJAGNOSTICI Pobednici traže načine, a gubitnici razloge. Prof. dr Franja Fratrić MOTORIČKI TESTOVI U DIJAGNOSTICI Pobednici traže načine, a gubitnici razloge. 160 Dijagnostika treniranosti sportista Ključni termini ------------------------------------------------------------------------------------

Више

OPERATIVNI PLAN RADA NASTAVNIKA ZA MJESEC SEPTEMBAR Školska 20 /. godina Naziv predmeta: TJELESNI ODGOJ Razred: III Nedjeljni fond časova:3 Ocjena ost

OPERATIVNI PLAN RADA NASTAVNIKA ZA MJESEC SEPTEMBAR Školska 20 /. godina Naziv predmeta: TJELESNI ODGOJ Razred: III Nedjeljni fond časova:3 Ocjena ost OPERATIVNI PLAN RADA NASTAVNIKA ZA MJESEC SEPTEMBAR Školska 20 /. godina Naziv predmeta: TJELESNI ODGOJ Razred: III Nedjeljni fond časova:3 Ocjena ostvarenosti plana i razlozi odstupanja za protekli mjesec:

Више

БИЛТЕН БР. 29 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2018/2019. ГОДИНА. ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Сметанина 2 тел/факс: 011/ , е-mail: office

БИЛТЕН БР. 29 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2018/2019. ГОДИНА. ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Сметанина 2 тел/факс: 011/ , е-mail: office БИЛТЕН БР. 29 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2018/2019. ГОДИНА. РЕЗУЛТАТИ УТАКМИЦА СУПЕР ЛИГЕ ГРУПА ЗА ПЛАСМАН 1. 6. МЕСТА ПРВЕНСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2018./2019. ГОДИНЕ. Пето коло,

Више

PRAVILNIK O TAKMIČENJU

PRAVILNIK  O  TAKMIČENJU КОШАРКАШКИ САВЕЗ СРБИЈЕ КОМИСИЈА ЗА ТАКМИЧЕЊЕ АВГУСТ 2012. ОРГАНИЗАЦИЈА КУП ТАКМИЧЕЊА КСС 2011/2012 1. НОРМАТИВНА АКТА КУП такмичење КСС се игра према одредбама Статута КСС, Правилника о такмичењу КСС,

Више

Slide 1

Slide 1 Vladimir Koprivica SENZITIVNI PERIODI U RAZVOJU MOTORIKE RAZVOJ DETETA BIOLOŠKI PSIHOLOŠKI SOCIJALNI RAZLIČITI NIVOI OBRADE TEME FILOSOFSKI TEORIJSKI NAUČNI STRUČNI PRAKTIČNI NEGATIVNE ČINJENICE SADAŠNJOSTI

Више

БИЛТЕН БР. 24 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Сметанина 2 тел/факс: 011/ , е-mail: office

БИЛТЕН БР. 24 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Сметанина 2 тел/факс: 011/ , е-mail: office БИЛТЕН БР. 24 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА РЕЗУЛТАТИ УТАКМИЦА СУПЕР ЛИГЕ ПРВЕНСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2017./2018. ГОДИНЕ. Друго коло, 11. 04. 2018. године: ВК ЗЕМУН

Више

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним зад

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним зад Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним задацима oбрада оспособити ученике да правилно изводе

Више

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11)

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) Члан 2 Вредновање квалитета рада установе представља процену квалитета рада установе Члан 3 Вредновање квалитета

Више

H R V A T S K I R U K O M E T N I S A V E Z ZAGREB Metalčeva TESTOVI KOJI SE MOGU PRIMJENITI PRILIKOM PROCJENE MOTORIČKIH I FUNKCIONALNIH SPOSO

H R V A T S K I R U K O M E T N I S A V E Z ZAGREB Metalčeva TESTOVI KOJI SE MOGU PRIMJENITI PRILIKOM PROCJENE MOTORIČKIH I FUNKCIONALNIH SPOSO H R V A T S K I R U K O M E T N I S A V E Z 10 000 ZAGREB Metalčeva TESTOVI KOJI SE MOGU PRIMJENITI PRILIKOM PROCJENE MOTORIČKIH I FUNKCIONALNIH SPOSOBNOSTI RUKOMETAŠICA I RUKOMETAŠA Pripremila dr. sc.

Више

Layout 1

Layout 1 2 Садржај мини тенис програма НИВОИ НАПРЕТКА У МИНИ ТЕНИСУ Пратећи прогресе у свијету по питању педагошко/методског приступа у обучавању спортских вјештина, па тако и у тенису, схватили смо да су нужне

Више

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je dana 05/07.02.2017.: PRAVILNIK O MEDICINSKOJ ZAŠTITI

Више

DVD Čička Poljana - Vatrogasne igre

DVD Čička Poljana - Vatrogasne igre DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO ČIČKA POLJANA Poljana Čička145a vatrogasni dom 10410 Novo Čiče Tel: 099/6236-367 e-mail: dvdcickapoljana@gmail.com IBAN:HR1623600001102114276 MB: 02586614 OIB: 43145925932

Више

odbranjene doktorske disertacije.xls

odbranjene doktorske disertacije.xls 1 Станковић Драган Ратко 12.03.2001.године др Р. Бубањ др С. Јоксимовић др Р. Ђурашковић "Релације релевантних биомоторичких и антропометријских димензија код спортиста" 2 Миленковић Будимир Саша 01.10.2001.године

Више

CENOVNIK Bolnički dani Bolnički dan u dvokrevetnoj sobi (svakodnevni pregled lekara, 24-časovni nadzor medicinske sestre i lekara, jutarnja i večernja

CENOVNIK Bolnički dani Bolnički dan u dvokrevetnoj sobi (svakodnevni pregled lekara, 24-časovni nadzor medicinske sestre i lekara, jutarnja i večernja CENOVNIK Bolnički dani Bolnički dan u dvokrevetnoj sobi (svakodnevni pregled lekara, 24-časovni Bolnički dan u jednokrevetnoj sobi (svakodnevni pregled lekara, 24-časovni 5900 RSD 6900 RSD Bolnički dan

Више

Microsoft Word - Pravila_2019

Microsoft Word - Pravila_2019 ODBOJKAŠKI KLUB IOVALIUM IBAN: HR7823400091110618561 Zrinsko Frankopanska 42, 31550 Valpovo Matični broj: 2836939 OIB: 09488508406 Mob: 091 262 2043 4. Međunarodni odbojkaški turnir VALPOVO STREET VOLLEYBALL

Више

БИЛТЕН БР. 47 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Сметанина 2 тел/факс: 011/ , е-mail: office

БИЛТЕН БР. 47 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Сметанина 2 тел/факс: 011/ , е-mail: office БИЛТЕН БР. 47 ТАКМИЧАРСКА СЕЗОНА 2017./2018. ГОДИНА РЕЗУЛТАТИ УТАКМИЦА ДРУГЕ ЛИГЕ ПРВЕНСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА СЕНИОРЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2017./2018. ГОДИНЕ. Група СЕВЕР Десето коло 04. 08. 2018. године:

Више

Microsoft Word - ASIMPTOTE FUNKCIJE.doc

Microsoft Word - ASIMPTOTE FUNKCIJE.doc ASIMPTOTE FUNKCIJE (PONAŠANJE FUNKCIJE NA KRAJEVIMA OBLASTI DEFINISANOSTI) Ovo je jedna od najznačajnijih tačaka u ispitivanju toka funkcije. Neki profesori zahtevaju da se asimptote rade kao. tačka u

Више

13_Organizacija KUP takmicenja 2019_2020

13_Organizacija KUP takmicenja 2019_2020 OРГАНИЗАЦИЈА КУП ТАКМИЧЕЊА КСС Такмичарска сезона 2019/2020 07. Август 2019. године КОМИСИЈА ЗА ТАКМИЧЕЊЕ КСС БРАНКО ЛОЗАНОВ, ПРЕДСЕДНИК ПОТПРЕДСЕДНИК КСС ЗА ТАКМИЧЕЊЕ ДУШАН ПРОЈОВИЋ 1 ТАКМИЧЕЊЕ МУШКИХ

Више

ULOGA I ZNAČAJ ISTEZANJA U SPOTU

ULOGA I ZNAČAJ ISTEZANJA U SPOTU O R I G I N A L N I Č L A N A K UDC 7 9 6. 3 3 2. 0 1 2. 1-0 5 5. 1 D O I : 1 0. 5 9 3 7 / t i m s a c t 1 2 0 2 0 6 5 N VARIJABILNOST AEROBNIH SPOSOBNOSTI FUDBALERA U TOKU TAKMIČARSKE SEZONE Novaković

Више