Microsoft PowerPoint - Tenis - Taktička strana igre [Compatibility Mode]

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft PowerPoint - Tenis - Taktička strana igre [Compatibility Mode]"

Транскрипт

1 Tenis II Taktička strana teniske igre Vlatko Šeparović

2 Štepanek čestitao Tipsareviću srednjim prstom Nakon prvog dana četvrtfinalnog dvoboja Češke i Srbije u Davis Cupu rezultat je 1:1. Berdych je na otvaranju bio bolji od Troickog, dok je Tipsarević u pet setova bio bolji od Štepaneka. No, duel Tipsarevićai Štepaneka neće ostati upamćen po dobroj igri. Naime, dugo će se pamtiti nesportsko ponašanje češkog tenisera, koji je prilikom rukovanja Tipsareviću čestitao pokazavši mu srednji prst.

3 Taktika je kombinacija razvijenosti tehnike, i tehničkog djelovanja igrača, njegove pravilne procijene da izabere najbolje moguće rješenje u konkretnoj situaciji u meču, nakon kojeg će osvojiti izravan poen, ili će pripremiti napad koji će realizirati u slijedećih nekoliko udaraca. Taktička strana teniske igre

4 Taktička strana teniske igre Poduka tehnike ima svoj točno definirani metodički slijed vježbi koje trener koristi da bi igrača naučio neki tehnički element. Kod poduke taktike, metodički slijed vježbi nije tako precizno definiran po pojedinim stupnjevima razvoja igrača, pa većina trenera još uvijek luta i traži onaj pravi slijed vježbi i kombinacija koje će igraču pomoći u rješavanju taktičkih zadataka. Neki treneri su mišljenja da igrač mora sam i to kroz igru i iskustvo u igri (mečevima) doći do taktičkih rješenja koja će kasnije, na treninzima uvježbavati.

5 Korak 1: Početnici Koraci u razvoju taktike Kontrola i sigurnost držanja lopte u igri navode se kao bazične pretpostavke koje igrač treba usvojiti. Pod kontrolom i sigurnosti se podrazumijeva da igrač vlada temeljnom tehnikom na takvoj razini, na kojoj može lopticu nekoliko puta za redom prebaciti preko mreže. Nakon što je igrač usvojio bazične tehničke ciljeve, može početi uvježbavati jednostavnije taktičke zadatke.

6 Specifični taktički zadaci za početnike A. Dosljednost Dosljednost je kombinacija kontrole i sigurnosti. Budući da su kontrola i sigurnost bazični ciljevi i osnovni preduvjet koje bi igrač trebao što prije svladati ako želi napredovati, trener bi nakon što su oni usvojeni, trebao ukazivati na dosljednost u «držanju» lopte u igri. Vježbe koje se koriste za dosljednost prebacivanja lopte vrlo su jednostavne. Cilj tih vježbi je da igrač bez greške (izmjena lopte između igrača i trenera) prebaci lopticu preko mreže 5, 10, 15, 20 ili više puta.

7 Specifični taktički zadaci za početnike B. Visina Visina upućivanja loptice protivniku, kao taktička cjelina kod početnika se počinje vrlo rano uvježbavati. Cilj brzog usvajanja i upućivanja loptice različite visine je zadržati protivnika na osnovnoj liniji sa visokom lopticom, ili odigrati nisku lopticu u slučaju kada protivnik dođe na mrežu. Igrači bi trebali naučiti kako i kada odigrati visoku, ili nisku loptu.

8 Specifični taktički zadaci za početnike C. Smjer Smjer je bazična taktička cjelina koju treneri koriste na svim razinama usvojenosti tehničkih elemenata igrača. Smjer lopte se također može kombinirati i sa drugim taktičkim sadržajima. Vježbe koje se koriste da bi igrač vježbao smjer, a ujedno i mjesto u koje želi uputiti lopticu mogu biti različitog karaktera kao npr.: Vježbe u kojima igrač forhendom ili bekendom četiri do pet loptica upućuje na isto mjesto. Trener se svake dvije do tri minute premješta na drugo mjesto na terenu. Igrač ima zadatak lopticu uputiti na mjesto na kojem se nalazi trener.

9 D. Dužina Specifični taktički zadaci za početnike Dužina loptice kao taktička cjelina usvaja se na kraju prvog stupnja razvoja taktike. Igrači otkrivaju važnost dužine kojom će odigrati lopticu, onda kada počinju i sa prvim mečevima. Dugačko odigrana lopta je početak za preuzimanja inicijative na terenu. Uvježbavanje dužine loptice u početnoj fazi se izvodi neovisno o njenom smjeru ili visini. Trener ovisno o sposobnostima igrača, po širini terena označava neku liniju iza koje igrač treba odigrati lopticu.

10 Specifični taktički zadaci za srednje napredne igrače 2. Korak: Srednje napredni igrači A. Snaga Kada se govori o snazi kojom će igrač odigrati lopticu, misli se na sposobnost igrača da intenzitetom pravovremene kontrakcije mišića i međusobne koordinacije i redoslijeda uključivanja mišićnih skupina koje sudjeluju u izvođenju udarca, daje loptici veliku brzinu. S odrastanjem igrač je radi promijenjenih antropometrijskih karakteristika sposoban odigrati udarac puno snažnije (tehnički cilj), ali on istovremeno mora naučiti kako tu snagu rabiti na primjeren način (taktički cilj).

11 Specifični taktički zadaci za srednje napredne igrače Snaga (brzina loptice) se u taktičke svrhe koristi radi: napada, realizacije pobjedničkog udarca (winner) na kratko odigranu lopticu našeg protivnika promjene ritma. Trener treba igrača učiti da: nikada jako ne udara lopticu kada je u teškoj poziciji na terenu, da jako udara lopticu samo onda kada je ona iznad razine mreže, ili kada je on u rezultatskoj prednosti i može si dozvoliti više rizika u igri.

12 Specifični taktički zadaci za srednje napredne igrače B. Rotacija loptice Kada je igrač lopticu sposoban odigrati sa slajs ili spin rotacijom (tehnički cilj), on mora znati kako tu rotaciju koristiti u izmjeni udaraca, u situaciji meča (taktički cilj). Rotacija se u taktičke svrhe može koristiti radi: kontrole brzine loptice promjene ritma pri izmjeni loptice sa protivnikom visine i dužine loptice odigravanja loptice protivniku.

13 Specifični taktički zadaci za srednje napredne igrače C. Ritam Ritam je sposobnost igrača da kontrolira izmjenu udaraca zadanim tempom. Taktička upotreba ritma je: kontrola brzine izmjene udarca, mijenjanje ritma od protivnika zahtjeva raznovrsnost u odabiru najboljeg mogućeg rješenja kojim će odigrati povratnu lopticu, promjena ritma s ciljem da se protivnika iznenadi i na taj način da mu se smanji vrijeme koje mu je potrebno za kvalitetnu pripremu za novi udarac.

14 Specifični taktički zadaci za srednje napredne igrače D. Raznolikost Kada je igrač u mogućnosti primjenjivati sve navedene bazične taktičke koncepcije, on ih mora znati koristiti na odgovarajući način. Raznolikost je sposobnost mjenjanja i primjene svih tih koncepcija sa svrhom rješavanja taktičkih zadataka i formiranja svog osobnog načina igre. Na ovom stupnju razvoja igrači počinju sa formiranjem vlastitog stila igre. Za trenera je važno da kod igrača prepozna njegov način razmišljanja prilikom rješavanja pojedinih taktičkih zadataka na treningu ili u meču.

15 Specifični taktički zadaci za srednje napredne igrače E. Bazične taktičke strukture Na ovom stupnju razvoja, trener treba igrača učiti serije bazičnih taktičnih struktura koje su podijeljene u obrasce korištenja udaraca, obrasce geometrije terena, obrasce igre za bodove. Geometrija terena je jedno kompleksno područje unutar kojeg se nalaze nekoliko zavisnih cjelina. Igrači se moraju biti upoznati koje su to situacije na terenu u kojima mogu odigrati paralelu i situacije u kojima je mudrije odigrati dijagonalu i na taj način pokrivati veći kut povratne loptice protivnika.

16 Specifični taktički zadaci za srednje napredne igrače Tehničko taktička strana rada nogu rad nogu prilikom namještanja na udaljene loptice koje se nalaze bočno od igrača, rad nogu prilikom namještanja na loptice na koje se igrač kreće prema naprijed ili nazad, i precizno namještanje na loptice koje nisu udaljena od igrača (rad nogu u mjestu sitni i precizni koraci).

17 Taktički zadaci za napredne igrače 3. Korak: Napredni igrači Opći taktički cilj na tom stupnju razvoja igrača je razviti osobni stil igre. Neki od specifičnih taktičkih ciljeva koje bi treneri na tom stupnju sa igračima trebali razvijati su: A. Predviđanje Predviđanje je specifični taktički cilj koji je bitan za kvalitetno vraćanje protivnikovih udaraca kao što su servis, voleji, pasing udarci i sl. Treneri trebaju učiti igrače kako npr. iz kretanja protivnika, njegovog namještanja na lopticu, ili trenutnog rezultata, mogu dobiti što je više moguće kvalitetnih informacija, koje će im pomoći da na osnovu njih, analiziraju koja su to moguća rješenja protivnika u određenoj situaciji.

18 Taktički zadaci za napredne igrače B. Postotak uspješnosti igre Ovaj taktički aspekt se primjenjuje u toku meča, prilikom servisa, izlaska na mrežu, igri na mreži, ali se također koristi i prilikom igre sa osnovne linije, kod pobjedničkog poena, kod pogrešaka (prisiljenih ili neprisiljenih), itd. Da bi igrač naučio kvalitetno razmišljati u toku meča i donositi kvalitetne odluke, a ujedno vršiti korekcije u taktici koju je postavio prije meča, on najprije mora biti svjestan svojih jakih strana, zatim treba poznavati slabe strane protivnika koje je uočio u toku meča ili ih zna od ranije. Treneri trebaju igrače naučiti da između svakog odigranog poena kratko analiziraju prethodni poen.

19 Taktički zadaci za napredne igrače C. Izbor udaraca Izbor udaraca je sposobnost igrača da odabere jedno sredstvo (oružje) u skladu sa svojim znanjima, sposobnostima, antropometrijskim karakteristikama i da se njime suprotstavi protivniku i trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi na terenu. Prije no što se započne sa postupkom odabira udaraca, treneri trebaju biti sigurni da igrači posjeduju široku raznolikost mogućnosti u svakoj situaciji. Tok učenja tog taktičkog cilja je sljedeći: promatranje, odabir, analiza odabranog, i povratna informacija.

20 Taktički zadaci za napredne igrače D. Analiza meča Analiza meča je sposobnost planiranja meča, primjena plana na terenu i stjecanje novih vrijednih iskustava nakon odigranog meča. Treneri za analizu meča mogu koristiti video kamere, kompjutore, kartice sa bilješkama meča i ostale postupke koji njima i igračima pomažu u objašnjenju onoga gdje je igrač griješio i što je trebalo učiniti. Igrači moraju započeti meč s jasnim i glavnim taktičkim planom i s nekoliko alternativnih planova.

21 Taktički zadaci za napredne igrače E. Osobni stil igre Na ovom stupnju igrač treba razvijati svoj osobni stil igre temeljen na njegovim tehničkim, motoričkim, taktičkim i mentalnim značajkama. Trenerov je zadatak združiti sve te sposobnosti, znanja, i osobine, u jednu cjelinu i na taj način razvijati igraču njegov vlastiti stil igre. Stil kojim današnji vrhunski tenisači igraju, može se podijeliti u nekoliko osnovnih kategorija: Servis mreža igrač, All round igrač i Napadači sa osnovne linije.

22 Taktički zadaci za napredne igrače F. Prilagodba različitim situacijama Ovaj specifični taktički cilj odnosi se na sposobnost prilagodbe igrača na igru protivnika, kao i prilagodbe na situacijske uvjete koji ga očekuju u meču. Igrači bi trebali biti sposobni prilagoditi svoju igru protivnicima svih igračkih stilova, situaciji koja može varirati od trenutka do trenutka; vremenski uvjeti (kiša, sunce, vjetar, i sl.), sudačke odluke, reakcije i navijanje gledatelja i druge neočekivane situacije.

23 Taktički zadaci za napredne igrače ZAKLJUČAK Taktiku bi trebalo usvajati postupno kroz prikazane faze, sustavom korak po korak. Takvom metodom trener će moći postavljati neke nove koncepcije treninga i ideje koje će razvijati kroz trenažni proces sa igračem, koje će kasnije unaprijediti taktičku svjesnost igrača na različitim stupnjevima njegovog igračkog razvoja.

Microsoft Word - Pravila_2019

Microsoft Word - Pravila_2019 ODBOJKAŠKI KLUB IOVALIUM IBAN: HR7823400091110618561 Zrinsko Frankopanska 42, 31550 Valpovo Matični broj: 2836939 OIB: 09488508406 Mob: 091 262 2043 4. Međunarodni odbojkaški turnir VALPOVO STREET VOLLEYBALL

Више

Layout 1

Layout 1 2 Садржај мини тенис програма НИВОИ НАПРЕТКА У МИНИ ТЕНИСУ Пратећи прогресе у свијету по питању педагошко/методског приступа у обучавању спортских вјештина, па тако и у тенису, схватили смо да су нужне

Више

PERIODIZACIJA KONDICIJA

PERIODIZACIJA KONDICIJA PERIODIZACIJA KONDICIJA TENIS Tenis sve vise postaje igra snage i izdrzljivosti. Svakako tenis je prvenstveno igra realizacije, niza vestina i usmerene inteligencije. Preduslov za uspesnu realizaciju tehnike

Више

untitled

untitled OSNOVE KOLEKTIVNE TAKTIKE Osnove kolektivne taktike - konstantna evolucija razvoja igre - brzina i ritam na visem nivou, naglasili su vaznost faktora tehnicke i fizicke spreme igraca te iznad svega organizacije

Више

Algoritmi SŠ P1

Algoritmi SŠ P1 Državno natjecanje iz informatike Srednja škola Prvi dan natjecanja 2. ožujka 219. ime zadatka BADMINTON SJEME MANIPULATOR vremensko ograničenje 1 sekunda 1 sekunda 3 sekunde memorijsko ograničenje 512

Више

NATJEČAJ - POZIV NA UPIS - Poštovani, Upravno vijeće Hrvatskog instituta za kineziologiju na svojoj 23. redovnoj sjednici dana 18. veljače godin

NATJEČAJ - POZIV NA UPIS - Poštovani, Upravno vijeće Hrvatskog instituta za kineziologiju na svojoj 23. redovnoj sjednici dana 18. veljače godin NATJEČAJ - POZIV NA UPIS - Poštovani, Upravno vijeće Hrvatskog instituta za kineziologiju na svojoj 23. redovnoj sjednici dana 18. veljače 2019. godine donijelo je odluku o raspisivanju NATJEČAJA za upis

Више

Microsoft PowerPoint - Analiza fudbalske igre i karakteristika fudbalera [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Analiza fudbalske igre i karakteristika fudbalera [Compatibility Mode] O čemu će biti reči... MSc Dragoljub Z. VELJOVIĆ Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke Deligradska 27, Beograd Analiza aktivnosti fudbalera tokom utakmice (prema poziciji u timu, nivou takmičenja,

Више

SVEUČILIŠTE U SPLITU KINEZIOLOŠKI FAKULTET KARAKTERISTIKE OSNOVNIH SISTEMA IGRE U SUVREMENOM ŽENSKOM STOLNOM TENISU (ZAVRŠNI RAD) Split, 2018.

SVEUČILIŠTE U SPLITU KINEZIOLOŠKI FAKULTET KARAKTERISTIKE OSNOVNIH SISTEMA IGRE U SUVREMENOM ŽENSKOM STOLNOM TENISU (ZAVRŠNI RAD) Split, 2018. SVEUČILIŠTE U SPLITU KINEZIOLOŠKI FAKULTET KARAKTERISTIKE OSNOVNIH SISTEMA IGRE U SUVREMENOM ŽENSKOM STOLNOM TENISU (ZAVRŠNI RAD) Split, 2018. SVEUČILIŠTE U SPLITU KINEZIOLOŠKI FAKULTET Specijalistički

Више

Sveučilišna avenija Rijeka Hrvatska S V E U Č I L I Š T E U R I J E C I Filozofski fakultet u Rijeci tel. (051) (051) faks. (

Sveučilišna avenija Rijeka Hrvatska S V E U Č I L I Š T E U R I J E C I Filozofski fakultet u Rijeci tel. (051) (051) faks. ( Sveučilišna avenija 4 51 000 Rijeka Hrvatska S V E U Č I L I Š T E U R I J E C I Filozofski fakultet u Rijeci tel. (051) 265-600 (051) 265-602 faks. (051) 216-099 e-adresa: dekanat@ffri.hr mrežne stranice:

Више

Pravila letnje teniske lige TK Topaco I.OPŠTI USLOVI TAKMIČENJA - Takmičenje se igra u više nivoa kvaliteta A1 - A2 - B1 - B2 - C1 - C U svakom

Pravila letnje teniske lige TK Topaco I.OPŠTI USLOVI TAKMIČENJA - Takmičenje se igra u više nivoa kvaliteta A1 - A2 - B1 - B2 - C1 - C U svakom Pravila letnje teniske lige TK Topaco I.OPŠTI USLOVI TAKMIČENJA - Takmičenje se igra u više nivoa kvaliteta A1 - A2 - B1 - B2 - C1 - C2... - U svakom dvomesečnom ciklusu takmičar igra u grupi koja broji

Више

Pravila zimske muške rekreativne lige TK Topaco: I. OPŠTI USLOVI TAKMIČENJA 1. Takmičenje se igra u više nivoa kvaliteta A1, A2, B1, B2, C U sva

Pravila zimske muške rekreativne lige TK Topaco: I. OPŠTI USLOVI TAKMIČENJA 1. Takmičenje se igra u više nivoa kvaliteta A1, A2, B1, B2, C U sva Pravila zimske muške rekreativne lige TK Topaco: I. OPŠTI USLOVI TAKMIČENJA 1. Takmičenje se igra u više nivoa kvaliteta A1, A2, B1, B2, C... 2. U svakom dvomesečnom ciklusu takmičar igra u grupi koja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

1

1 ТЕСТ: ТЕОРИЈА И ПРАКСА ПЕРСОНАЛНОГ ФИТНЕСА 1. Наведи разлике између термина рекреација и фитнес: 2. Наведи бар два начина за дозирање интензитета на тренингу издржљивости: 3. Наведи шест параметара који

Више

SPORTSKO TAKMIČENJE U OKVIRU MANIFESTACIJE VIŠE OD PRAVA, BORSKO JEZERO Čl. 1 Teren i lopta PRAVILNIK BASKET 3 X 3 Utakmica se igra na 3x3 košar

SPORTSKO TAKMIČENJE U OKVIRU MANIFESTACIJE VIŠE OD PRAVA, BORSKO JEZERO Čl. 1 Teren i lopta PRAVILNIK BASKET 3 X 3 Utakmica se igra na 3x3 košar SPORTSKO TAKMIČENJE U OKVIRU MANIFESTACIJE VIŠE OD PRAVA, BORSKO JEZERO 2019. Čl. 1 Teren i lopta PRAVILNIK BASKET 3 X 3 Utakmica se igra na 3x3 košarkaškom terenu na kome se nalazi 1 koš. Propisana površina

Више

Microsoft Word - HIK_natjec̄aj_KOS̄ARKA_IV. grupa.docx

Microsoft Word - HIK_natjecÌ„aj_KOSÌ„ARKA_IV. grupa.docx NATJEČAJ Poštovani, Upravno vijeće Hrvatskog instituta za kineziologiju na svojoj 7. redovnoj sjednici dana 18. travnja 2017. godine donijelo je odluku o raspisivanju NATJEČAJA za upis polaznika u program

Више

Slide 1

Slide 1 ТРЕНИНГ ЗА ТРЕНЕРЕ КАКО УЧЕ ОДРАСЛИ ПРАВИЛО СПРЕМНОСТИ ПРАВИЛО ИНТЕНЗИТЕТА ПРАВИЛО СПОСОБНОСТИ ПРИХВАТАЊА НОВИХ ИДЕЈА ПРАВИЛО АСОЦИЈАЦИЈЕ ПРАВИЛО ПРИМАРНОСТИ И СКОРАШЊОСТИ ПРАВИЛО РЕЛЕВАНТНОСТИ ПРАВИЛО

Више

BASKET Bilten 1 Maj 2018

BASKET Bilten 1 Maj 2018 BASKET Bilten 1 Maj 2018 Obaveštenja 1. Turnir u basketu počinje u NEDELJU 13.05.2018.god. 2. Prvog dana turnira će svim ekipama pred početak utakmica biti ukratko izložene propozicije takmičenja. 3. Molimo

Више

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ ОСНОВЕ ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА Доц. др Александар Игњатовић 2016

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ ОСНОВЕ ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА Доц. др Александар Игњатовић 2016 ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ ОСНОВЕ ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА Доц. др Александар Игњатовић 2016 Садржај: ОСНОВНИ ПОЈМОВИ У ФИЗИЧКОЈ КУЛТУРИ... 11 1.1 Физичка култура... 11

Више

48-Blazevic.indd

48-Blazevic.indd znanstveni radovi izvan teme Iva Blažević Damir Božić Jelena Dragičević Originalni znanstveni rad RELACIJE IZMEĐU ANTROPOLOŠKIH OBILJEŽJA I AKTIVNOSTI PREDŠKOLSKOG DJETETA U SLOBODNO VRIJEME 1. UVOD Tjelesno

Више

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ NOGOMETNI SAVEZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Nogometni savez Velike Gorice tel. 01/ , tel, fax: 01/

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ NOGOMETNI SAVEZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Nogometni savez Velike Gorice tel. 01/ , tel, fax: 01/ HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ NOGOMETNI SAVEZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Nogometni savez Velike Gorice tel. 01/6265-237, tel, fax: 01/6265-236 e-mail: tajnik@nsvg.hr www.nsvg.hr Velika Gorica, 03.12.2018. Broj: 1/2018.

Више

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf)

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf) rad s djecom s poteškoćama u svladavanju gradiva iz matematike razvijanje samopouzdanja kod djece usvajanje gradiva koje učenici ne mogu usvojiti na nastavi matematike prilagoñavanje nastavnih sadržaja

Више

Rano učenje programiranj

Rano učenje programiranj PREGLED ALATA ZA RANO UČENJE PROGRAMIRANJA Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec Programiranje - nova pismenost Živimo u svijetu u kojem tehnologija brzo napreduje. Način na koji radimo, komuniciramo,

Више

POZIV NA UPIS Poštovani, Upravno vijeće Hrvatskog instituta za kineziologiju na svojoj 19. redovitoj sjednici dana 4. listopada godine donijelo

POZIV NA UPIS Poštovani, Upravno vijeće Hrvatskog instituta za kineziologiju na svojoj 19. redovitoj sjednici dana 4. listopada godine donijelo POZIV NA UPIS Poštovani, Upravno vijeće Hrvatskog instituta za kineziologiju na svojoj 19. redovitoj sjednici dana 4. listopada 2018. godine donijelo je Odluku o raspisivanju NATJEČAJA za upis polaznika

Више

Organizacija koja uči Nemanja Davidović

Organizacija koja uči Nemanja Davidović Organizacija koja uči Nemanja Davidović 25.08.2012. Ekonomija znanja Znanje kao ključna kompetentnost Ključna kompetentnost preduzeća je zapravo njegova sposobnost da izvršava poslovne procese na superiorniji

Више

Gejmifikacija

Gejmifikacija M I N I A K A D E M I J A GEJMIFIKACIJA C A M B R I D G E I N N O V A T I V E S Y S T E M S O L U T I O N S, L T D C A M B R I D G E I N N O V A T I V E S Y S T E M S O L U T I O N S, L T D C A M B R I

Више

DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: [Type text]

DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: [Type text] DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: PROGRAM STRUČNE PRAKSE Tjedni (ukupni) fond sati : 80 sati Organizacija pošiljateljica učenika na stručnu praksu: ELEKTROTEHNIČKA I EKONOMSKA

Више

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ NOGOMETNI SAVEZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Nogometni savez Velike Gorice tel. 01/ , tel, fax: 01/

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ NOGOMETNI SAVEZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Nogometni savez Velike Gorice tel. 01/ , tel, fax: 01/ HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ NOGOMETNI SAVEZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Nogometni savez Velike Gorice tel. 01/6265-237, tel, fax: 01/6265-236 e-mail: tajnik@nsvg.hr www.nsvg.hr Velika Gorica, 28.01.2019. Broj: 8/2019.

Више

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ NOGOMETNI SAVEZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Nogometni savez Velike Gorice tel. 01/ , tel, fax: 01/

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ NOGOMETNI SAVEZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Nogometni savez Velike Gorice tel. 01/ , tel, fax: 01/ HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ NOGOMETNI SAVEZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Nogometni savez Velike Gorice tel. 01/6265-237, tel, fax: 01/6265-236 e-mail: tajnik@nsvg.hr www.nsvg.hr Velika Gorica, 11.02.2019. Broj: 10/2019.

Више

CRNOGORSKA SPORTSKA AKADEMIJA, Sport Mont časopis br. 6-7 Mr Niko Raičković Crnogorska sportska akademija KANONIČKA POVEZANOST SITUACIONO-MOTORIČKIH S

CRNOGORSKA SPORTSKA AKADEMIJA, Sport Mont časopis br. 6-7 Mr Niko Raičković Crnogorska sportska akademija KANONIČKA POVEZANOST SITUACIONO-MOTORIČKIH S CRNOGORSKA SPORTSKA AKADEMIJA, Sport Mont časopis br. 6-7 Mr Niko Raičković Crnogorska sportska akademija KANONIČKA POVEZANOST SITUACIONO-MOTORIČKIH SPOSOBNOSTI PRECIZNOSTI I KOORDINACIJE I NJIHOV UTICAJ

Више

PROPOZICIJE

PROPOZICIJE P R O P I S N I K PRVENSTVA ZAGREBA U ODBOJCI NA PIJESKU ZA 2019. GODINU Članak 1. Osnovne odredbe Prvenstvo Zagreba u odbojci na pijesku (u daljnjem tekstu: natjecanje) provodi se temeljem članka 61,

Више

ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ ГЕНЕТИКА И МОРФОЛОГИЈА 1 ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2014/2015.

ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ ГЕНЕТИКА И МОРФОЛОГИЈА 1 ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2014/2015. ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ ГЕНЕТИКА И МОРФОЛОГИЈА 1 ПРВА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2014/2015. Предмет: ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Предмет носи 5 ЕСПБ бодова.укупно има 45 часова активне наставе. НАСТАВНИЦИ И САРАДНИЦИ: РБ

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Источно Сарајево, Вука Караџића 30 Ознака: Предложен од: Усвојен од: Страна/ 01-C-111-VIII/12 укупно страна: КОМ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Источно Сарајево, Вука Караџића 30 Ознака: Предложен од: Усвојен од: Страна/ 01-C-111-VIII/12 укупно страна: КОМ Ознака: Предложен од: Усвојен од: Страна/ 01-C-111-VIII/12 укупно страна: КОМИТЕТА ЗА ОСИГУРАЊЕ КВАЛИТЕТА Датум усвајања: СЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА 1/7 18.04.2012. године Назив документа: СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА

Више

Microsoft Word - pravilnik_treneri_usvojen.doc

Microsoft Word - pravilnik_treneri_usvojen.doc ПРАВИЛНИК О ЛИЦЕНЦИРАЊУ ТЕНИСКИХ ТРЕНЕРА ТЕНИСКОГ САВЕЗА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, 20.07.2012. године ПРАВИЛНИК О ЛИЦЕНЦИРАЊУ ТЕНИСКИХ ТРЕНЕРА ТЕНИСКОГ САВЕЗА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ (ТСРС) (у даљњем тексту

Више

OBJASNJENJA PRAVILA IGRE

OBJASNJENJA PRAVILA IGRE 2011 IHF Publikacija 2010 Pravila igre Pripremili za ZRSCG: Nebojša Vujisić - EHF delegat Novica Mitrović - EHF sudija Oktobar 2011 2011 IHF Publikacija Strana 1 2011 Objašnjenja IHF pravila igre Zamjena

Више

3. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ subota, 14. svibnja godine PROPOZICIJE Memorijala Marije Topić 1. Sudionici Memorijala mogu biti članovi udruga osoba

3. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ subota, 14. svibnja godine PROPOZICIJE Memorijala Marije Topić 1. Sudionici Memorijala mogu biti članovi udruga osoba 3. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ subota, 14. svibnja 2016. godine PROPOZICIJE Memorijala Marije Topić 1. Sudionici Memorijala mogu biti članovi udruga osoba s invaliditetom s područja Republike Hrvatske, a koje

Више

MENTORSTVO I COACHING Izradio: mr. sc. Saša Karlovčan dipl. ing. Zagreb, svibanj/listopad 2019.

MENTORSTVO I COACHING Izradio: mr. sc. Saša Karlovčan dipl. ing. Zagreb, svibanj/listopad 2019. MENTORSTVO I COACHING Izradio: mr. sc. Saša Karlovčan dipl. ing. Zagreb, svibanj/listopad 2019. CILJEVI TRENINGA Povećati efikasnost sudionika u korištenju vještina potrebnih u radu s ljudima i unapređivanju

Више

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc Dopunski zadaci za vježbu iz MFII Za treći kolokvij 1. U paralelno strujanje fluida gustoće ρ = 999.8 kg/m viskoznosti μ = 1.1 1 Pa s brzinom v = 1.6 m/s postavljana je ravna ploča duljine =.7 m (u smjeru

Више

Sos.indd

Sos.indd STRUČNI RADOVI IZVAN TEME Krešimir Šoš Vlatko Vučetić Romeo Jozak PRIMJENA SUSTAVA ZA PRAĆENJE SRČANE FREKVENCIJE U NOGOMETU 1. UVOD Nogometna igra za igrača predstavlja svojevrsno opterećenje u fiziološkom

Више

Microsoft Word - Diplomski rad-Jovanov(1).docx

Microsoft Word - Diplomski rad-Jovanov(1).docx 1. UVOD Rukomet je po svojoj strukturi vrlo složena i kompleksna igra. Zbog svoje složenosti rukomet pripada grupi polistrukturalnih acikličnih kretanja sa najvećim stepenom kompleksiteta. To je sportska

Више

МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић

МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић ДИЗАЈНИРАОЕ ПРПГРАМА ТРЕНИНГА Припремни период 1-4 недеље Загревање и флексибилност Кад год тренинг

Више

Može li učenje tablice množenja biti zabavno?

Može li učenje tablice množenja biti zabavno? Mogu li besplatne igre na tabletima potaknuti učenike na učenje tablice množenja i dijeljenja? Sanja Loparić, prof. matematike i informatike Tehnička škola Čakovec Rovinj, 11.11.2016. Kad djeca nisu u

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KRIZNO KOMUNICIRANJE U OBRAZOVANJU: PROBLEMI I RJEŠENJA doc. dr. sc. DAMIR JUGO Dubrovnik, 1. veljače 2019. Niti jedna organizacija nije imuna na krize Važnost percepcije javnosti - Sve što radite šira

Више

2-Milinovic.indd

2-Milinovic.indd LJETNA ŠKOLA KINEZIOLOGA REPUBLIKE HRVATSKE Ivan Milinović Marko Čule Mislav Papec Prethodno znanstveno priopćenje UTJECAJ PLIOMETRIJSKOG TRENINGA NA KVANTITATIVNE PROMJENE U NEKIM MORFOLOŠKIM I MOTORIČKIM

Више

46-Skender-utjecaj.indd

46-Skender-utjecaj.indd Nikolina Skender Iva Gričar Gordana Furjan-Mandić Prethodno priopćenje UTJECAJ ŠESTOMJESEČNOG TRENINGA NA NEKE MOTORIČKE SPOSOBNOSTI SINKRONIZIRANIH PLIVAČICA 1. UVOD Za ostvarivanje uspjeha i što boljih

Више

DVD Čička Poljana - Vatrogasne igre

DVD Čička Poljana - Vatrogasne igre DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO ČIČKA POLJANA Poljana Čička145a vatrogasni dom 10410 Novo Čiče Tel: 099/6236-367 e-mail: dvdcickapoljana@gmail.com IBAN:HR1623600001102114276 MB: 02586614 OIB: 43145925932

Више

3b70dbff-879f eb-b067963c01b9.pdf

3b70dbff-879f eb-b067963c01b9.pdf Osnovna škola Benkovac LMNT KRTR OCNN U NST TLNSKOG ZK od 4. do 8. razreda lementi ocjenjivanja: 1. Razumijevanje - podrazumijeva brzinu i točnost usvajanja i razumijevanja različitih pojmova i tekstualnih

Више

kriteriji ocjenjivanja - informatika 8

kriteriji ocjenjivanja - informatika 8 8. razred Nastavne cjeline: 1. Osnove informatike 2. Pohranjivanje multimedijalnih sadržaja, obrada zvuka 3. Baze podataka - MS Access 4. Izrada prezentacije 5. Timska izrada web stranice 6. Kritički odnos

Више

Microsoft Word - PropozicijeInline

Microsoft Word - PropozicijeInline DRŽAVNO PRVENSTVO SHLS U IN LINE HOKEJU SEZONA 2016 PROPOZICIJE Beograd, April 2016. 1 PROPOZICIJE DRŽAVNOG PRVENSTVA SHLS U IN LINE HOKEJU ZA SEZONU 2016 OPŠTE ODREDBE Član 1. Državno prvenstvo SHLS u

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI POTCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

Комисија за оцену подобности и

Комисија за оцену подобности и НАСТАВНО - НАУЧНОМ ВЕЋУ ФАКУЛТЕТА СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА У БЕОГРАДУ ВЕЋУ НАУЧНИХ ОБЛАСТИ ДРУШТВЕНО ХУМАНИСТИЧКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ Предмет: Реферат о докторској дисертацији кандидата мр

Више

ПРОПОЗИЦИЈЕ ПРВЕНСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА МЛАЂЕ КАТЕГОРИЈЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2018/2019. Члан 1. Првенство Републике Србије за млађе такмичарске ка

ПРОПОЗИЦИЈЕ ПРВЕНСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА МЛАЂЕ КАТЕГОРИЈЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2018/2019. Члан 1. Првенство Републике Србије за млађе такмичарске ка ПРОПОЗИЦИЈЕ ПРВЕНСТВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА МЛАЂЕ КАТЕГОРИЈЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2018/2019. Члан 1. Првенство Републике Србије за млађе такмичарске категорије у такмичарској сезони 2018/2019 (у даљем тексту:

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум Испит из Основа рачунарске технике - / (6.6.. Р е ш е њ е Задатак Комбинациона мрежа има пет улаза, по два за број освојених сетова тенисера и један сигнал који одлучује ко је бољи уколико је резултат

Више

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам направила тест у Гугл документу који су ученици са одушевљењем

Више

KOŠARKA TEHNIKA IGRE Doc. Dr DRAGANA ALEKSIĆ 1

KOŠARKA TEHNIKA IGRE Doc. Dr DRAGANA ALEKSIĆ 1 KOŠARKA TEHNIKA IGRE Doc. Dr DRAGANA ALEKSIĆ 1 Nastavne jedinice 1. Košarkaški stav 2. Kretanja u košarci 3. Hvatanje lopte i dodavanje 4. Vođenje lopte i dribling 5. Ubacivanje lopte iz mesta u koš 6.

Више

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelenog svjetla koji prikazuje sniženu temperaturu. Uključuje

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Kinematika u dvije dimenzije FIZIKA PSS-GRAD 11. listopada 017. PRAVOKUTNI KOORDINATNI SUSTAV U RAVNINI I PROSTORU y Z (,3) 3 ( 3,1) 1 (0,0) 3 1 1 (x,y,z) x 3 1 O ( 1.5,.5) 3 x y z Y X PITANJA ZA PONAVLJANJE

Више

Благоја Паровића Београд, Србија Тел: 011/ Факс:011/ Измене ФИНА правила

Благоја Паровића Београд, Србија Тел: 011/ Факс:011/ Измене ФИНА правила Измене ФИНА правила пливања Објашњења (верзија 07.09.2017.) Измене ФИНА правила пливања SW 1.2.2 Када не постоји опрема за аутоматско мерење, њу замењује главни мерилац времена, три (3) један (1) мериоца

Више

LETNJI KAMP SA BSK-OM NA KOPAONIKU dana Deca će u celodnevnom kontaktu sa prirodom našeg najlepšeg Nacionalnog parka Kopaonik razv

LETNJI KAMP SA BSK-OM NA KOPAONIKU dana Deca će u celodnevnom kontaktu sa prirodom našeg najlepšeg Nacionalnog parka Kopaonik razv LETNJI KAMP SA BSK-OM NA KOPAONIKU 22.08-30.08.2015. 8 dana Deca će u celodnevnom kontaktu sa prirodom našeg najlepšeg Nacionalnog parka Kopaonik razvijati motoričke i kondicione sposobnosti kroz razne

Више

BILTEN 6. MEÐUNARODNOG RUKOMETNOG TURNIRA SAMOBOR HANDBALL CUP Samobor, Hrvatska 26./ ŽRK Samobor Perkovčeva 90, Samobor ; Tel/

BILTEN 6. MEÐUNARODNOG RUKOMETNOG TURNIRA SAMOBOR HANDBALL CUP Samobor, Hrvatska 26./ ŽRK Samobor Perkovčeva 90, Samobor ; Tel/ BILTEN 6. MEÐUNARODNOG RUKOMETNOG TURNIRA SAMOBOR HANDBALL CUP 2018. Samobor, Hrvatska 26./27.05.2018. Perkovčeva 90, 10430 Samobor ; Tel/fax 01/3374-124; mob 095/ 3374-124 email:zrksamoborhandball@gmail.com

Више

INFORMATOR

INFORMATOR I N F O R M A T O R O sadržaju i kriterijumima ispita za provjeru sklonosti i sposobnosti kandidata za upis na prvu godinu studija Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje 1 PROGRAM PROVJERE FIZIČKIH SPOSOBNOSTI

Више

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu beusmarko@gmail.com 098/938-8295 Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna nastavnom programu solfeggia u osnovnim glazbenim školama.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation RAČUNOVODSTVO ZA PODUZETNIKE I Predavanje 29. rujna 2014.g. PODUZETNIKE I pred. Mario Župan, dipl. oec. predavanja - četvrtkom 11:45 13,15 vježbe petkom 08,30 10,05 konzultacije zgrada Veleučilišta kabinet:

Више

Slide 1

Slide 1 ОДРЖИВА ЕКО ШКОЛА КАО НАЧИН ЖИВЉЕЊА ЗАШТО? мр ГОРДАНА БРУН Школа за опстанак ЈЕДАН ОД ВАЖНИХ КОРАКА НА ПУТУ ОСВЕШЋИВАЊА КА НОВОМ ДРУШТВУ И НОВОМ ЧОВЕКУ КРОЗ НОВО ВАСПИТАЊЕ УСМЕРЕНО КА ЗДРАВОЈ ПОТРОШЊИ

Више

Matematika 1 - izborna

Matematika 1 - izborna 3.3. NELINEARNE DIOFANTSKE JEDNADŽBE Navest ćemo sada neke metode rješavanja diofantskih jednadžbi koje su drugog i viših stupnjeva. Sve su te metode zapravo posebni oblici jedne opće metode, koja se naziva

Више

Matematika kroz igru domino

Matematika kroz igru domino 29. travnja 2007. Uvod Domino pločice pojavile su se u Kini davne 1120. godine. Smatra se da su pločice izvedene iz igraće kocke, koja je u Kinu donešena iz Indije u dalekoj prošlosti. Svaka domino pločica

Више

Propozicije lige U-18_

Propozicije lige U-18_ PROPOZICIJE NATJECANJA I PRAVILA IGRE «PETICA» ZIMSKO DVORANSKO PRVENSTVO MUK-a U MALOM NOGOMETU KATEGORIJA U-18; sezona 2018./'19. Članak 1. UVODNE ODREDBE Organizator natjecanja je Nogometni savez Županije

Више

Sport radovi izvan teme RAZLIKE U FUNKCIONALNO-MOTORIČKIM KAPACITETIMA NOGOMETAŠA U10 RAZLIČITOG NATJECATELJSKOG STATUSA I IGRAČKE POZICIJE Dražen Koš

Sport radovi izvan teme RAZLIKE U FUNKCIONALNO-MOTORIČKIM KAPACITETIMA NOGOMETAŠA U10 RAZLIČITOG NATJECATELJSKOG STATUSA I IGRAČKE POZICIJE Dražen Koš Sport radovi izvan teme RAZLIKE U FUNKCIONALNO-MOTORIČKIM KAPACITETIMA NOGOMETAŠA U10 RAZLIČITOG NATJECATELJSKOG STATUSA I IGRAČKE POZICIJE Dražen Koštro Nogometni klub Rudeš, Zagreb, drazen.kostro@gmail.com

Више

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn

Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavn Na osnovu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Statuta i Pravilnika o studijima i studiranju, Pročišćeni tekst Pravilnika o nastavnim bazama Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu

Више

Od počinje novi krug takmičenja u kojem svojim znanjem i umećem učestvuje svaki kladilac koji drži do sebe. PRVA Carska nagrada Ako veruje

Od počinje novi krug takmičenja u kojem svojim znanjem i umećem učestvuje svaki kladilac koji drži do sebe. PRVA Carska nagrada Ako veruje Od 1. 4. 2010. počinje novi krug takmičenja u kojem svojim znanjem i umećem učestvuje svaki kladilac koji drži do sebe. PRVA Carska nagrada Ako veruješ u svoje znanje, možeš da osvojiš: Porsche Cayenne,

Више

Microsoft Word - Pravila_igre_2009_2012.doc

Microsoft Word - Pravila_igre_2009_2012.doc PRAVILA IGRE TEKSTUALNI FAJL Zvanična pravila Odbojke Odobrena na 31. kongresu FIVB 2008. Primenjivati na svim takmičenjima od 1. januara 2009. i na svim takmičenjima koja se završavaju u 2009. godini

Више

DODGEBALL PRAVILA i PROPISI PREMA WDA/EDBF Verzija 2.0.4

DODGEBALL PRAVILA i PROPISI PREMA WDA/EDBF Verzija 2.0.4 DODGEBALL PRAVILA i PROPISI PREMA WDA/EDBF Verzija 2.0.4 TABLICA SADRŽAJA SADRŽAJ 5 Službena Skica Terena 11 PRAVILO 1 ZONA IGRE 12 Dio 1. Teren... 12 Dio 2. Raspored terena... 12 PRAVILO 2 - OPREMA 13

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Digitalno gospodarstvo diplomski studij smjera Management, 2. semestar izborni kolegij, 45h, 5 ECTS Nositelj: Prof.dr.sc. Marijana Zekić-Sušac Kontakt: marijana@efos.hr, Termini osobnih konzultacija objavljeni

Више

METODE OBUČAVANJA

METODE OBUČAVANJA S A D R Ž A J OPŠTI DIO 17 1. Metodika obučavanja u sportskoj gimnastici 18 1.1. Metodičke osnove sportske gimnastike 18 1.2. Proces obučavanja 21 1.3. Obučavanje stilizovanog kretanja 22 1.4. Itenzitet

Више

DISKRETNA MATEMATIKA

DISKRETNA MATEMATIKA DISKRETNA MATEMATIKA Kombinatorika Permutacije, kombinacije, varijacije, binomna formula Ivana Milosavljević - 1 - 1. KOMBINATORIKA PRINCIPI PREBROJAVANJA Predmet kombinatorike je raspoređivanje elemenata

Више

Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne ško

Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne ško Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne škole PAR, Upravno vijeće Visoke poslovne škole PAR na

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Правилником о дозволи за рад наставника, васпитача и стручних

Више

Studij:

Studij: Tjedan Cjelina predmeta Studij: Godina Preddiplomski studij grčkog jezika i književnosti studija: Šifra predmeta: Naziv predmeta: ECTS Semestar Akademska godina: Status predmeta Preduvjet upisa: Nositelj:

Више

Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован

Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован као двочас у дигиталној учионици. У уводном делу ученици

Више

C A S E B O O K Izdanje Pripremila Komisija FIVB za pravila igre Za potrebe UOSS, koristeći prevod ranije Verzije 1.2, preveli i priredili: Boja

C A S E B O O K Izdanje Pripremila Komisija FIVB za pravila igre Za potrebe UOSS, koristeći prevod ranije Verzije 1.2, preveli i priredili: Boja C A S E B O O K Izdanje 2015. Pripremila Komisija FIVB za pravila igre Za potrebe UOSS, koristeći prevod ranije Verzije 1.2, preveli i priredili: Bojana Nikolić, Ivana Vasić, Stanko Jelisić, Jovana Živanić,

Више

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred)

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) Učenik prvog razreda treba ostvarit sljedeće minimalne standarde 1. SKUP REALNIH BROJEVA -razlikovati brojevne skupove i njihove

Више

NAZIV PREDMETA OBLIKOVANJE WEB STRANICA Kod SIT132 Godina studija 3. Bodovna vrijednost Nositelj/i predmeta Haidi Božiković, predavač 6 (ECTS) Suradni

NAZIV PREDMETA OBLIKOVANJE WEB STRANICA Kod SIT132 Godina studija 3. Bodovna vrijednost Nositelj/i predmeta Haidi Božiković, predavač 6 (ECTS) Suradni NAZIV PREDMETA OBLIKOVANJE WEB STRANICA Kod SIT132 Godina studija 3. Bodovna vrijednost Nositelj/i predmeta Haidi Božiković, predavač 6 (ECTS) Suradnici Status predmeta Ciljevi predmeta Uvjeti za upis

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass UVOD I MATEMATIČKI KONCEPTI FIZIKA PSS-GRAD 4. listopada 2017. 1.1 Priroda fizike FIZIKA je nastala iz ljudske težnje da objasni fizički svijet oko nas FIZIKA obuhvaća mnoštvo različitih pojava: planetarne

Више

Popularizacija

Popularizacija Novo lice ragbija SPORT, A NE HOBI BEOGRAD, 3.7.2015. Pitanje sponzora je sportski aspekt zato što Savez i klubovi nemaju novac, a potreban im je da bi se bavili sportom učešće u RRC-u taksa 500 + putovanje

Више

HIO 2019 zadaci

HIO 2019 zadaci HRVATSKA INFORMATIČKA OLIMPIJADA Zagreb, 14. travnja 2019. ime zadatka IZLET LJEPOTICA SEGWAY TENIS vremensko ograničenje 3 sekunde 1 sekunda 1.5 sekundi 1 sekunda memorijsko ograničenje 512 MiB 512 MiB

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним зад

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним зад Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним задацима oбрада оспособити ученике да правилно изводе

Више

3 DNEVNI SEMINAR INTERNET POSLOVANJE TEME: 1. INTERNET POSLOVANJE 2. INTERNET MARKETING, INTERNET PR I ANALITIKA 3. UPRAVLJANJE SADRŽAJEM, DOMENE, HOS

3 DNEVNI SEMINAR INTERNET POSLOVANJE TEME: 1. INTERNET POSLOVANJE 2. INTERNET MARKETING, INTERNET PR I ANALITIKA 3. UPRAVLJANJE SADRŽAJEM, DOMENE, HOS 3 DNEVNI SEMINAR INTERNET POSLOVANJE TEME: 1. INTERNET POSLOVANJE 2. INTERNET MARKETING, INTERNET PR I ANALITIKA 3. UPRAVLJANJE SADRŽAJEM, DOMENE, HOSTING, SECURITY I. DAN UVOD U INTERNET POSLOVANJE 15:00

Више

PROPOZICIJE TAKMIČENJA MALI FUDBAL # Ekipa broji 10 igrača ( 5+1 u igri i 4 rezerve ) # Utakmica traje dva puta po 15 minuta sa odmorom od 5 minuta. #

PROPOZICIJE TAKMIČENJA MALI FUDBAL # Ekipa broji 10 igrača ( 5+1 u igri i 4 rezerve ) # Utakmica traje dva puta po 15 minuta sa odmorom od 5 minuta. # PROPOZICIJE TAKMIČENJA MALI FUDBAL # Ekipa broji 10 igrača ( 5+1 u igri i 4 rezerve ) # Utakmica traje dva puta po 15 minuta sa odmorom od 5 minuta. # Dok se igra liga takmičenje za pobedu se dobija 3

Више

Microsoft Word - 2.FRANCUSKI A1 MOR

Microsoft Word - 2.FRANCUSKI A1 MOR DETALJNI IZVEDBENI NASTAVNI PLAN PREDMETA OPĆE INFORMACIJE Naziv predmeta Drugi strani jezik A1 - francuski Studijski program Preddiplomski sveučilišni studij Menadžment održivog razvoja Smjer - Godina

Више

KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR

KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU KATOLIČKI ŠKOLSKI CENTAR «SVETI FRANJO» TUZLA B I L T E N XIX. ŠPORTSKI SUSRETI KŠC-a U BIH (SREDNJE ŠKOLE) Tuzla, 2. travnja 2016. godine 1. Kratki osvrt na XIX. športske

Више

Elementarna matematika 1 - Oblici matematickog mišljenja

Elementarna matematika 1 - Oblici matematickog mišljenja Oblici matematičkog mišljenja 2007/2008 Mišljenje (psihološka definicija) = izdvajanje u čovjekovoj spoznaji odre denih strana i svojstava promatranog objekta i njihovo dovo denje u odgovarajuće veze s

Више

Broj: 0056

Broj: 0056 FAIR PLAY JUNIOR CUP SEZONA 2015./2016. - PROPOZICIJE - OPŠTE ODREDBE Član 1. Ovim se propozicijama određuje oblik takmičenja u Malonogometnoj ligi FAIR PLAY JUNIOR CUP za takmičarsku sezonu 2015/2016.

Више

Davanje i prihvatanje kritike

Davanje i prihvatanje kritike Davanje i prihvatanje kritike Praktikum iz poslovne komunikacije i prezentacije Jelica Cincović (jelica@etf.rs) Marko Mišić (marko.misic@etf.bg.ac.rs) Elektrotehnički fakultet u Beogradu, 2018/2019 Sadržaj

Више

POPIS PREDMETA SEMESTAR: 5.semestar KOD NOSITELJ PREDMETA Izv.prof.dr.sc. Saša Krstulovid Izv.prof.dr.sc. Saša Krstulovid PREDMET Kineziološka i antro

POPIS PREDMETA SEMESTAR: 5.semestar KOD NOSITELJ PREDMETA Izv.prof.dr.sc. Saša Krstulovid Izv.prof.dr.sc. Saša Krstulovid PREDMET Kineziološka i antro POPIS PREDMETA SEMESTAR: 5.semestar KOD NOSITELJ PREDMETA Izv.prof.dr.sc. Saša Krstulovid Izv.prof.dr.sc. Saša Krstulovid PREDMET Kineziološka i antropološka analiza u borilačkim sportovima Metodika treninga

Више

14

14 3. OBRTNIČKE SPORTSKE IGRE Solaris, 20. - 23.05.2010. PROGRAM I PROPOZICIJE Poštovane kolegice i kolege, obrtnice i obrtnici Dobrodošli na Treće obrtničke sportske igre! Ponovo smo u Šibeniku, kao izvanrednom

Више

Pharao s Riches Vrsta igre: Video slot PVI (povratak vrijednosti igraču): 96,10 % / 95,13 % / 94,40 % Bogatstvo i ostala blaga nekadašnjeg vrhovnog vl

Pharao s Riches Vrsta igre: Video slot PVI (povratak vrijednosti igraču): 96,10 % / 95,13 % / 94,40 % Bogatstvo i ostala blaga nekadašnjeg vrhovnog vl Pharao s Riches Vrsta igre: Video slot PVI (povratak vrijednosti igraču): 96,10 % / 95,13 % / 94,40 % Bogatstvo i ostala blaga nekadašnjeg vrhovnog vladara starog Egipta čekaju da ih otkrijete! Serije

Више

STRATEGIJA URBANE SIGURNOSTI GRADA ZAGREBA

STRATEGIJA URBANE SIGURNOSTI GRADA ZAGREBA STRATEGIJA URBANE SIGURNOSTI GRADA ZAGREBA 2014. - 2017. - 2 - U V O D Urbana sigurnost pretpostavka je kvalitetnijeg života pojedinca u zajednici. Suvremeno društvo suočava se s mnogobrojnim sigurnosnim

Више

Hrvatskog proljeća 34, Zagreb, Hrvatska Tel.: Fax.: HRVATSKI STRELIČAR

Hrvatskog proljeća 34, Zagreb, Hrvatska Tel.: Fax.: HRVATSKI STRELIČAR www.archery.hr Hrvatskog proljeća 34, 10040 Zagreb, Hrvatska Tel.: +385 1 2981 766 Fax.: +385 1 2981 768 E-mail: archery@archery.hr HRVATSKI STRELIČARSKI SAVEZ POSLOVNIK O RADU RAZVOJNOG POVJERENSTVA 1.

Више

Електротехнички факултет Универзитета у Београду Катедра за рачунарску технику и информатику Kолоквијум из Интелигентних система Колоквију

Електротехнички факултет Универзитета у Београду Катедра за рачунарску технику и информатику Kолоквијум из Интелигентних система Колоквију Електротехнички факултет Универзитета у Београду 19.11.017. Катедра за рачунарску технику и информатику Kолоквијум из Интелигентних система Колоквијум траје h. Напуштање сале дозвољено је након 1h. Употреба

Више