Microsoft Word - TZK 8.r

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - TZK 8.r"

Транскрипт

1 Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab Banjol 10, Rab ELEMENTI I KRITERIJI OCJENJIVANJA U NASTAVI TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE U OSMOM RAZREDU OSNOVNE ŠKOLE Školska godina 2013./2014. Sastavila: Manuela Halović, prof.

2 SADRŽAJ: 1. Sadržaj Uvod Praćenje i provjeravanje Ocjenjivanje Kriteriji ocjenjivanja Motorička postignuća Ocjenjivanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti učenika Ocjenjivanje odgojnih učinaka rada Zaključna ocjena Literatura K r i t e r i j i o c j e n j i v a n j a M a n u e l a H a l o v i ć, p r o f.

3 UVOD Vrednovanje je postupak stručne prosudbe svih pojavnosti koje se prate, provjeravaju i ocjenjuju tijekom nastavnog procesa. Praćenjem, provjeravanjem i ocjenjivanjem potrebno je dobiti povratnu informaciju o tome kako su učenici ostvarili sve provedene zadaće tjelesne i zdravsrvene kulture odnosno koliko se svaki učenik približio definiranom cilju i zadaćama programa, te da li su postignuti učinci programa. Temeljem rezultata dobivenih inicijalnim provjeravanjem stanja učenika izrađuje se plan i program, koji uvjetuje temeljito i kontinuirano praćenje i provjeravanje učenika. Ocjenjivanjem u tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi obuhvaćene su sve mjerljive osobine, znanja, sposobnosti i dostignuća, dok se na odgojne varijable utječe tijekom nastavnog procesa, a putem tjelesnog vježbanja i koje su od velike važnosti za učenikovo zdravlje. PRAĆENJE I PROVJERAVANJE Praćenje se provodi na svakom satu tjelesne i zdravstvene kulture tijekom čitave školske godine kako bi dobili povratnu informaciju o trenutnom stanju učenika i svih dijelova nastavnog procesa. Provjeravanje se provodi nekoliko puta godišnje kako bi učitelj dobio uvid u općenito stanje učenika (stanje antropoloških karakteristika učenika, stanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti) čime se dobiva i slika o učincima programa. U nastavi tjelesne i zdravstvene kulture prati se: 1. Redovito nošenje potrebne opreme (bijela majica, crne ili plave hlačice i čiste tenisice) 2. Redovito sudjelovanje u nastavi 3. Aktivno sudjelovanje na mjerenjima, testiranjima i provjerama 4. Napredak u području funkcionalnih i motoričkih sposobnosti 5. Stanje i rezultati u motoričkim dostignućima 6. Usvojenost znanja i vještina 7. Sudjelovanje u sekcijama škole Vrste provjeravanja: Inicijalno (prethodno) provjeravanje na početku školske godine, čine osnovu za sastavljanje plana i programa Tekuće provjeravanje provodi se u načelu na satovima učenja novog motoričkog gibanja radi dobivanja povratne informacije o stupnju svladanosti novoga motoričkog gibanja u njegovoj osnovnoj strukturi Tranzitivno (periodično) provjeravanje provodi se da bi se utvrdilo u kojem se opsegu program ostvaruje u trenutku provođenja tog provjeravanja Finalno (završno) provjeravanje provodi se na kraju školske godine kako bi se utvrdilo u kojem je opsegu program realiziran i kakvi su njegovi učinci 3 K r i t e r i j i o c j e n j i v a n j a M a n u e l a H a l o v i ć, p r o f.

4 OCJENJIVANJE Ocjenjivanje je postupak kojim se na ugovoreni način izražava uspjeh učenika odnosno postupak kojim se na način utvrđen propisima prati njegov odgojno-obrazovni razvoj i utvrđuje razina koju je u tome postigao. Sastavnice ocjenjivanja u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture su: Motorička znanja Motorička dostignuća Motoričke sposobnosti Funkcionalne sposobnosti Odgojni učinci rada KRITERIJI OCJENJIVANJA U NASTAVI TZK-e MOTORIČKA ZNANJA su stupanj usvojenosti pojedinih motoričkih struktura koje mogu biti na različitim razinama. Na ta se znanja može utjecati primjerenim vježbanjem ili ponavljanjem određenih struktura kretanja sve dok se znanje ne usvoji na određenoj razini. Nisu pod utjecajem genetskog činitelja te se stječu isključivo vježbanjem. Teme koje se ocjenjuju, odabrane su iz nastavnog plana i programa kao najvažnije teme iz pojedinih nastavnih cjelina. Za svaku temu izrađena je tablica kriterija ocjenjivanja sa ocjenama od nedovoljan do odličan te je detaljno opisano gibanje tj. tema koja se ocjenjuje. Sve tablice izrađene su temeljem osnovnog kriterija ocjenjivanja motoričkog znanja, a to su: OPĆENITI KRITERIJ OCJENJIVANJA MOTORIČKIH ZNANJA Učenik pravilno izvodi gibanje bez odstupanja od standardne izvedbe ili su ona nebitna. Učenik sve dijelove gibanja izvodi pravilno uz manja odstupanja tj. manje pogreške. Učenik izvodi gibanje uz značajna odstupanja od osnovne strukture sa većim pogreškama ili uz asistenciju. Učenik izvodi gibanje uz velike pogreške ali se prepoznaje osnovna struktura gibanja. Ukoliko učenik ni uz pomoć asistencije ne može izvesti gibanje. Na temelju gore navedenih općih kriterija izrađene su tablice sa kriterijima ocjenjivanja za svaku pojedinačnu temu koja se planira ocjenjivati u 8. razredu. 4 K r i t e r i j i o c j e n j i v a n j a M a n u e l a H a l o v i ć, p r o f.

5 TEMA: OSNOVE BRZOG HODANJA Opis testa: Učenik izvodi zadatak u pravocrtnom kretanju tako da se kreće u brzom hodanji a jednom stopalo uvijek mora biti u doticaju s podlogom. Noga kojom se započinje korak mora biti ispružena u koljenu, tj. nesavijena, od trenutka kontakta s podlogom, do trenutka povratka noge u okomit položaj. Nastoji se izbacivati kuk u stranu te hodati uglavnom na vanjskoj strani stopala. Ruke izvode prirodni pokret kao kod hodanja. Učenik pravilno izvodi sve segmente gibanja bez pogrešaka ili uz neznatne pogreške Učenik pravilno izvodi brzo hodanja uz manje pogreške (nepravilan rad ruku, blago grčenje nogu ili pravilno izvođenje uz narušen ritam koraka). Učenik izvodi brzo hodanje uz veće pogreške (kratka faza leta, hod na punom stopalu, nema izbacivanja kukova). Učenik izvodi brzo hodanja uz velike pogreške (duga faza leta slično trčanju, pogrčene noge u fazi kontakta s podlogom). Učenik ni na koji način ne može izvesti element, odnosno u kretnji se neprepoznaju osnovne strukture gibanja specifične za element. TEMA: GORNJI SERVIS BEZ ROTACIJE (O) Opis testa: Učenik napravi mali iskorak lijevom nogom, opruženom lijevom rukom izbaci loptu isred sebe i desnog ramena, podižući istovremeno desnu ruku iznad glave i vrši udarac po lopti korjenom dlana. Učenik pravilno izvodi sve segmente gibanja bez pogrešaka. Učenik pravilno izvodi servis uz manje pogreške (Pogrešno postavljanje stopala, slab udarac) Učenik izvodi servis uz veće pogreške (loš izbačaj lopte, stisnuta šaka) Učenik izvodi servis uz velike pogreške (pogrešan stav, prijestup, pogrešan zamah rukom, udarac šakom) Učenik ni na koji način ne može izvesti element, odnosno u kretnji se neprepoznaju osnovne strukture gibanja specifične za element. 5 K r i t e r i j i o c j e n j i v a n j a M a n u e l a H a l o v i ć, p r o f.

6 TEMA: PLESOVI ( BEČKI VALCER) Opis testa: Bečki valcer izvođenje osnovnog koraka u paru naprijed-nazad te koraka sa okretom u paru uz pravilno držanje. Cha-cha-cha izvođenje osnovnog koraka + promenada + okret oba partnera u isto vrijeme Učenik pravilno izvodi sve segmente gibanja bez pogrešaka ili uz neznatne pogreške Učenik izvodi element pravilno uz manje pogreške (krivo držanje tijela, povremeno narušen ritam koraka, povremene pogreške u smjeru koraka, ali zadržana osnovna struktura kretanja) Učenik izvodi element uz veće pogreške (nepravilno držanje, velike pogreške u smjeru i ritmu koraka, ne radi okrete i promenade). Učenik izvodi element uz velike pogreške (ili ne može izvesti korake u paru) Učenik ne može izvedti element niti uz asistenciju. TEMA: VOLEJ I/ILI POLUVOLEJ (N) (M) Opis testa: Učenik si sam podbaci visoku loptu te nakon što odskoči od tla upućuje volej udarac prema golu. Lopta se udara ristom stopala uz prethodni zamah Učenik pravilno izvodi sve segmente gibanja bez pogrešaka ili uz neznatna odstupanja (mala nesigurnost) Učenik izvodi element uz manje pogreške (slabiji zamah noge kod šuta, neprecizan šut) Učenik izvodi element uz veće pogreške (narušena ravnoteža, teže pogađa loptu, previše grči nogu kod šuta). Učenik izvodi element uz velike pogreške (jako narušena ravnoteža, previsoka točka udarca) Učenik ne izvodi gibanje pravilno, odnosno u kretnji se neprepoznaju osnovne strukture gibanja specifične za element (šut s tla). Tema: KOREOGRAFIJA SA SPRAVOM PO IZBORU (RITMIČKA GIM.) (Ž) Opis testa: Učenica izabire jednu od ponuđenih koreografija sa loptom ili obručem te izvodi uvježbanu koreografiju. Učenica pravilno izvodi sve segmente gibanja bez pogrešaka ili uz neznatne pogreške Učenica pravilno izvodi koreografiju uz manje pogreške (povremeni pad sprave, niska amplituda skoka Učenica izvodi koreografiju s većim pogreškama (često zastajkivanje, velike pogreške kod izvođenja elemenata) Učenica izvodi koreografiju uz velike pogreške (izostavljanje elemenata) Učenica nepovezano izvodi elemente bez redoslijeda. 6 K r i t e r i j i o c j e n j i v a n j a M a n u e l a H a l o v i ć, p r o f.

7 TEMA: FINTE (R) Opis testa: Učenik izvodi fintu prolaz desno i prolaz lijevo. Finta desno izvodi se zaletom vođenjem lopte, sunožnim naskokom, desna noga odrazom ide u desnu stranu a lijeva naprijed te se sa lijeve noge odražava i šutira na gol. Finta lijevo izvodi se na isti način, samo što desna noga nakon naskoka ide lijevo. Učenik pravilno izvodi gibanje uz neznatne pogreške (u vođenju, ritmu) Učenik izvodi finte pravilno uz manje pogreške (dijagonalni naskok, predugi ili prekratki koraci) Učenik izvodi finte uz veće pogreške (naskok na jednu nogu, nema promjene smjera kretanja) Učenik izvodi finte uz velike pogreške (ne vidi se jasno naskok, radi više od 3 koraka, šut s tla) Učenik ne izvodi gibanje pravilno, odnosno u kretnji se neprepoznaju osnovne strukture gibanja specifične za element. TEMA: BACANJE LOPTICE TEHNIKOM O'BRIEN Opis testa: Učenik se lijevim bokom okrene prema smjeru bacanja, a težina tijela mu je većim dijelom na polusavijenoj desnoj nozi. Kretanje počinje lijevom nogom udesno, a zatim brzim i širokim zamahom ulijevo, što odvodi tijelo iz ravnotežnog položaja. Bacač se zatim odrazi desnom nogom i poskoči ulijevo i naprijed tako da stopalo malo klizi po podlozi. Poskok završava doskokom na desnu nogu, a odmah potom i na lijevu. Ne zaustavljajući se učenik radi rotaciju kukova i ramena u desnu stranu, te izbacuje lopticu s visoko podignutim laktom desne ruke. Ako je učeniku ili učenici lijeva ruka dominantna, zadatak se izvodi isto samo u drugu stranu. Učenik aktivno, pravilno I precizno bez pogreški izvodi kompletnu tehniku bacanja Učenik pravilno izvodi cijelu tehniku uz male pogreške kod faze kliznog koraka ili izbačaja Učenik izvodi tehniku uz pogreške u nekoliko faza Učenik izvodi tehniku uz velike pogreške u svim fazama, ali je osnovna struktura kretanja zadovoljena Učenik svojom demonstracijom posve odstupa od osnovne structure kretanja 7 K r i t e r i j i o c j e n j i v a n j a M a n u e l a H a l o v i ć, p r o f.

8 MOTORIČKA POSTIGNUĆA su sprega motoričkih znanja i motoričkih sposobnosti, a izražavaju se putem sposobnosti učenika da ih u konkretnoj motoričkoj aktivnosti poveže i maksimalno iskoristi radi postizanja što boljeg razultata. Motorička postignuća provjeravaju se putem testova. Testovi se kreiraju na temelju planom i programom utvrđenih tema, za koje učitelj smatra da najbolje predstavljaju pojedine nastavne cjeline. Za sve testove koji se mogu objektivno mjeriti, potrebno je utvrditi normative. Normativi se utvrđuju teko da se nakon testiranja učenika izradi tablica ocjena kojima su pridodane vrijednosti. Učenik dobiva onu ocjenu koju je svojim rezultatom ostvario. Normativi se utvrđuju za svaku generaciju posebno, nakon što se tema obradi i u dovoljnoj mjeri uvježba. Naziv testa: Opis izvođenja: VJEŽBA NA TLU (GIMNASTIKA) - DJEČACI Učenici dobiju zadane elemente od kojih sastavljaju svoju koreografiju. Vježba se mora sastojati od najmanje 5 elemenata te jedne promjene smjera i visine položaja. Naziv testa: Opis izvođenja: VJEŽBA NA GREDI (GIMNASTIKA) - DJEVOJČICE Učenici dobiju zadane elemente od kojih sastavljaju svoju koreografiju na gredi. Vježba se mora sastojati od najmanje 5 elemenata te jedne promjene smjera i visine položaja. 8 K r i t e r i j i o c j e n j i v a n j a M a n u e l a H a l o v i ć, p r o f.

9 OCJENJIVANJE MOTORIČKIH I FUNKCIONALNIH SPOSOBNOSTI UČENIKA Motoričke sposobnosti su latentne motoričke strukture koje su odgovorne za beskonačan broj manifestnih motoričkih reakcija i koje se mogu izmjeriti i opisati. Funkcionalne sposobnosti obuhvaćaju sposobnost raspona i stabilnosti regulacije transportnog sustava odnosno sposobnost regulacije i koordinacije funkcija organskih sustava i sposobnost oslobađanja određene količine energije u stanicama koja organizmu omogućava održavanje homeostatskih uvjeta i odvijanja specifičnih funkcija njegovih pojedinih dijelova. Ocjenjuju se na način sličan onome kod ocjenjivanja motoričkih dostignuća, što znači da se određuju normativi za svaku generaciju posebno. Motoričke sposobnosti ocjenjuju se krajem prvog polugodišta i krajem drugog polugodišta. Inicijalna stanja učenika se ne ocjenjuju nego služe kao orjentacija za daljni rad. Ocjenjuju se funkcionalne sposobnosti i tri motoričke sposobnosti, a upisuje se samo ukupna ocjena koja je aritmetička sredina te tri ocjene. Također se gleda napredak pojedinca u odnosu na početno (inicijalno) stanje utvrđeno testiranjem. Tako učenik ukoliko svojim rezultatom nije ostvario visok rezultat u odnosu na svoju generaciju, ali je znatno napredovao u odnosu na svoje inicijalno stanje, može dobiti bolju ocjenu ukoliko je napredak vidljiv u više testova. MOTORIČKE SPOSOBNOSTI KOJE SE OCJENJUJU: TEST: PODIZANJE TRUPA (MPT) Opis testa: učenik leži na strunjači na leđima, koljenima pogrčenim po 90 stupnjeva. Ruke su prekrižene na prsima, dlanovi položeni na suprotnim nadlakticama, a partner u klečećem položaju drži ispitanikova stopala. Na znak učenik se podiže iz ležanja u sjed te prilikom svakog podizanja laktovima dodiruje gornju trećinu natkoljenica, a kod spuštanja, lopaticama dodiruje strunjaču. Test traje 1 minutu, nepravilni pokušaji se ne broje, a kao rezultat se upisuje broj ispravnih ponavljanja. TEST: PRETKLON TRUPOM RAZNOŽNO (MPR) Opis testa: Učenik sjedi raznožno na tlu, nogama raširenim za 45 stupnjeva. Predruči i postavlja dlan desne ruke na nadlanicu lijeve. Ispitivač postavlja cm traku između nogu. Ispitanik se spušta u pretklon te vrhovima prstiju dosegne i zadrži maksimalnu osobnu vrijednost na cm traci. Koljena i ruke moraju biti opriženi, a dlanovi spojeni. Rezultat se očitava u centimetrima. TEST: SKOK U DALJ IZ MJESTA (MSD) Opis testa: Učenik stoji na silaznom dijelu odskočne daske ispred koje se nalaze dvije uzduž postavljene strunjače na kojima su napisane vrijednosti u centimetrima. Učenik zamahom ruku sunožno skače s mjesta i sunožno doskače na strunjaču što dalje može. Učenik sunožno mora doskočiti na strunjaču i uzima se ona vrijednost u centimetrima koju je učenik dosegao skočivši u razini petnih kostiju. Rezultat se očitava u centimetrima FUNKCIONALNE SPOSOBNOSTI KOJE SE OCJENJUJU: TEST: FUNKCIONALNE SPOSOBNOSTI F6' Opis testa: Na startni znak učenici se ciklično kreću trčanjem-hodanjem po stazi najbrže što mogu. Zadatak je završen kad ispitanik pretrči-prehoda zadano vrijeme od 6 minuta. Upisuju se vrijednosti izražene u broju pretrčani-prehodanih krugova. 9 K r i t e r i j i o c j e n j i v a n j a M a n u e l a H a l o v i ć, p r o f.

10 OCJENJIVANJE ODGOJNIH UČINAKA RADA Odgojni učinci rada procjenjuju se na temelju subjektivnog zapažanja. Odgojni učinci ocjenjuju se mjesečno, na temelju zabilježenih zapažanja učitelja, te nekih drugih varijabli. Odgojni učinci rada procjenjuju se na temelju ovih varijabli: 1. Aktivnost učenika u nastavi TZK i vladanje na satu 2. Sudjelovanje učenika u izvannastavnim aktivnostima u TZK 3. Stečene zdravstveno-higijenske navike (nošenje opreme, higijena odjeće i obuće, te osobna higijena) 4. Teorijska znanja ZAKLJUČNA OCJENA Zaključna ocjena za kraj školske godine donosi se na temelju prethodno obavljenih radnji (praćenja, provjeravanja i ocjenjivanja). U pravilu je zaključna ocjena aritmetička sredina svih ocjena dobivenih tokom školske godine, ali i objektivnog mišljenja učitelja ukoliko je sredina između dvije ocjene. To se odnosi na one učenike koji imaju npr. prosjek ocjena 4.3, a cijelu godinu se izrazito trude i zalažu, redovito vježbajui nose opremu, te je svojim odnosom prema radu zaslužio veću ocjenu i sl. 10 K r i t e r i j i o c j e n j i v a n j a M a n u e l a H a l o v i ć, p r o f.

11 LITERATURA: V. Findak, Školska knjiga, Zagreb 2003.; Metodika tjelesne i zdravstvene kulture V. Findak, R. Mironović, I. Schmidt, V. Šnajder, Školska knjiga, Zagreb 1987.; Tjelesna i zdravstvena kultura u osnovnoj školi HNOS za Tjelesnu i zdravstvenu kulturu u osnovnoj školi izvor internet 11 K r i t e r i j i o c j e n j i v a n j a M a n u e l a H a l o v i ć, p r o f.

INFORMATOR

INFORMATOR I N F O R M A T O R O sadržaju i kriterijumima ispita za provjeru sklonosti i sposobnosti kandidata za upis na prvu godinu studija Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje 1 PROGRAM PROVJERE FIZIČKIH SPOSOBNOSTI

Више

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Суножно скакање Обрада Оспособљавање уче

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Суножно скакање Обрада Оспособљавање уче Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ Суножно скакање Обрада Оспособљавање ученика за правилно извођење суножних скокова одговарајућом

Више

48-Blazevic.indd

48-Blazevic.indd znanstveni radovi izvan teme Iva Blažević Damir Božić Jelena Dragičević Originalni znanstveni rad RELACIJE IZMEĐU ANTROPOLOŠKIH OBILJEŽJA I AKTIVNOSTI PREDŠKOLSKOG DJETETA U SLOBODNO VRIJEME 1. UVOD Tjelesno

Више

OPERATIVNI PLAN RADA NASTAVNIKA ZA MJESEC SEPTEMBAR Školska 20 /. godina Naziv predmeta: TJELESNI ODGOJ Razred: III Nedjeljni fond časova:3 Ocjena ost

OPERATIVNI PLAN RADA NASTAVNIKA ZA MJESEC SEPTEMBAR Školska 20 /. godina Naziv predmeta: TJELESNI ODGOJ Razred: III Nedjeljni fond časova:3 Ocjena ost OPERATIVNI PLAN RADA NASTAVNIKA ZA MJESEC SEPTEMBAR Školska 20 /. godina Naziv predmeta: TJELESNI ODGOJ Razred: III Nedjeljni fond časova:3 Ocjena ostvarenosti plana i razlozi odstupanja za protekli mjesec:

Више

METODE OBUČAVANJA

METODE OBUČAVANJA S A D R Ž A J OPŠTI DIO 17 1. Metodika obučavanja u sportskoj gimnastici 18 1.1. Metodičke osnove sportske gimnastike 18 1.2. Proces obučavanja 21 1.3. Obučavanje stilizovanog kretanja 22 1.4. Itenzitet

Више

65-Petric.indd

65-Petric.indd ZNANSTVENI RADOVI IZVAN TEME Vilko Petrić Iva Blažević Prethodno znanstveno priopćenje UTJECAJ MATERIJALNIH UVJETA RADA U NASTAVI NA PROMJENE U ANTROPOLOŠKIM OBILJEŽJIMA 1. UVOD Neprocjenjivo je važno

Више

3b70dbff-879f eb-b067963c01b9.pdf

3b70dbff-879f eb-b067963c01b9.pdf Osnovna škola Benkovac LMNT KRTR OCNN U NST TLNSKOG ZK od 4. do 8. razreda lementi ocjenjivanja: 1. Razumijevanje - podrazumijeva brzinu i točnost usvajanja i razumijevanja različitih pojmova i tekstualnih

Више

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним зад

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним зад Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним задацима oбрада оспособити ученике да правилно изводе

Више

ETШ: "Паја Маргановић“ Панчево

ETШ: Паја Маргановић“ Панчево ETШ: "Паја Маргановић Панчево OЦЕЊИВАЊЕ 2013/14. 1964 2014 Какве су ово оцене? Какве су ово оцене? Редовном анализом књига евиденције утврђени су пропусти у оцењивању. Најчешћи проблеми су: неправилно

Више

Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА Веће другог разреда Наставни предмет обухвата следеће области: - Природни бројеви до Геометријска тела

Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА Веће другог разреда Наставни предмет обухвата следеће области: - Природни бројеви до Геометријска тела Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА - Природни бројеви до 100 - Геометријска тела и фигуре - Мерење и мере Елементи оцењивања из предмета математика: - Усвојеност наставних садржаја - Примена знања

Више

ŽENSKA SPORTSKA GIMNASTIKA

ŽENSKA SPORTSKA GIMNASTIKA ŽENSKA SPORTSKA GIMNASTIKA PRAVILNIK ZA B-PROGRAM 2017. 2020. Izdanje: siječanj, 2018. TEHNIČKI ODBOR 1 ČLANAK 1 UVOD 1.1. Kategorije B-programa U B program uključuju se djevojčice u sljedećim dobnim kategorijama:

Више

KOŠARKA TEHNIKA IGRE Doc. Dr DRAGANA ALEKSIĆ 1

KOŠARKA TEHNIKA IGRE Doc. Dr DRAGANA ALEKSIĆ 1 KOŠARKA TEHNIKA IGRE Doc. Dr DRAGANA ALEKSIĆ 1 Nastavne jedinice 1. Košarkaški stav 2. Kretanja u košarci 3. Hvatanje lopte i dodavanje 4. Vođenje lopte i dribling 5. Ubacivanje lopte iz mesta u koš 6.

Више

Microsoft Word - Vodic za buduce brucose za sajt.doc

Microsoft Word - Vodic za buduce brucose za sajt.doc УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФАКУЛТЕТ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА ВОДИЧ ЗА БУДУЋЕ БРУЦОШЕ Ниш 2019. Факултет спорта и физичког васпитања, Чарнојевића 10а, 18000 Ниш http://www.fsfv.ni.ac.rs 2 ПУТ ДО ИНДЕКСА Стицање

Више

94-Jozic.indd

94-Jozic.indd Marijan Jozić Miroslav Hrženjak Prethodno znanstveno priopćenje UTJECAJ PROGRAMIRANOG TAEKWONDO TRENINGA NA ANTROPOLOŠKI STATUS UČENIKA PETOG I ŠESTOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE 1. UVOD Kao i svaki drugi trenažni

Више

2-Milinovic.indd

2-Milinovic.indd LJETNA ŠKOLA KINEZIOLOGA REPUBLIKE HRVATSKE Ivan Milinović Marko Čule Mislav Papec Prethodno znanstveno priopćenje UTJECAJ PLIOMETRIJSKOG TRENINGA NA KVANTITATIVNE PROMJENE U NEKIM MORFOLOŠKIM I MOTORIČKIM

Више

35-Kolic.indd

35-Kolic.indd Sandra Kolić Zlatko Šafarić Davorin Babić ANALIZA OPTEREĆENJA VJEŽBANJA TIJEKOM PROVEDBE RAZLIČITIH SADRŽAJA U ZAVRŠNOM DIJELU SATA 1. UVOD I PROBLEM Nastava tjelesne i zdravstvene kulture važan je čimbenik

Више

Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne ško

Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne ško Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne škole PAR, Upravno vijeće Visoke poslovne škole PAR na

Више

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike

VAŽNO IZ ZAKONA I PRAVILNIKA NA KRAJU GODINE, za roditelje i učenike IZ ZAKONA I PRAVILNIKA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE (za učenike i roditelje) OCJENE PRAĆENJE OCJENJIVANJE UČENIČKIH POSTIGNUĆA čl. 72. čl. 80. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (1)Na

Више

На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, П

На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, П На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова 107.-110. Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, Правилника о оцењивању ученика у основном образовању

Више

Layout 1

Layout 1 2 Садржај мини тенис програма НИВОИ НАПРЕТКА У МИНИ ТЕНИСУ Пратећи прогресе у свијету по питању педагошко/методског приступа у обучавању спортских вјештина, па тако и у тенису, схватили смо да су нужне

Више

КРИТЕРИЈУМИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА СЕЛЕКЦИЈЕ КАНДИДАТА ЗА КАДЕТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ОБУКЕ У ЈЕДИНИЦИ ЗА ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ Поступак селекц

КРИТЕРИЈУМИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА СЕЛЕКЦИЈЕ КАНДИДАТА ЗА КАДЕТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ОБУКЕ У ЈЕДИНИЦИ ЗА ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ Поступак селекц КРИТЕРИЈУМИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА СЕЛЕКЦИЈЕ КАНДИДАТА ЗА КАДЕТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ОБУКЕ У ЈЕДИНИЦИ ЗА ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ Поступак селекције кандидата за кадете полицијске обуке у Полицијској

Више

51-Trost.indd

51-Trost.indd 17. LJETNA ŠKOLA KINEZIOLOGA REPUBLIKE HRVATSKE Tatjana Trošt Bobić Emil Nimčević Goran Bobić Originalni znanstveni rad RAZLIKE U NEKIM MOTORIČKIM I MORFOLOŠKIM VARIJABLAMA IZMEĐU DJEVOJČICA I DJEČAKA

Више

Извештај о резултатима завршног испита на крају основног образовања и васпитања у школској 2013/2014. години

Извештај о резултатима завршног испита на крају основног образовања и васпитања у школској 2013/2014. години Извештај о резултатима завршног испита на крају основног образовања и васпитања у школској 2013/2014. години Садржај Општи подаци... 3 1. Анализа 1... 4 2. Анализа 2... 4 3. Анализа 3... 5 4. Анализа 4...

Више

ПРИЛОГ КРИТЕРИЈУМИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА СЕЛЕКЦИЈЕ КАНДИДАТА ЗА КАДЕТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ОБУКЕ У JЕДИНИЦИ ЗА ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ ЗА ПРИПА

ПРИЛОГ КРИТЕРИЈУМИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА СЕЛЕКЦИЈЕ КАНДИДАТА ЗА КАДЕТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ОБУКЕ У JЕДИНИЦИ ЗА ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ ЗА ПРИПА ПРИЛОГ КРИТЕРИЈУМИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА СЕЛЕКЦИЈЕ КАНДИДАТА ЗА КАДЕТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ ОБУКЕ У JЕДИНИЦИ ЗА ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ ПОЛИЦИЈСКОЈ АКАДЕМИЈИ ЗА ПРИПАДНИКЕ СПЕЦИЈАЛНЕ АНТИТЕРОРИСТИЧКЕ ЈЕДИНИЦЕ I СЕЛЕКЦИЈА

Више

Sveučilišna avenija Rijeka Hrvatska S V E U Č I L I Š T E U R I J E C I Filozofski fakultet u Rijeci tel. (051) (051) faks. (

Sveučilišna avenija Rijeka Hrvatska S V E U Č I L I Š T E U R I J E C I Filozofski fakultet u Rijeci tel. (051) (051) faks. ( Sveučilišna avenija 4 51 000 Rijeka Hrvatska S V E U Č I L I Š T E U R I J E C I Filozofski fakultet u Rijeci tel. (051) 265-600 (051) 265-602 faks. (051) 216-099 e-adresa: dekanat@ffri.hr mrežne stranice:

Више

H R V A T S K I R U K O M E T N I S A V E Z ZAGREB Metalčeva TESTOVI KOJI SE MOGU PRIMJENITI PRILIKOM PROCJENE MOTORIČKIH I FUNKCIONALNIH SPOSO

H R V A T S K I R U K O M E T N I S A V E Z ZAGREB Metalčeva TESTOVI KOJI SE MOGU PRIMJENITI PRILIKOM PROCJENE MOTORIČKIH I FUNKCIONALNIH SPOSO H R V A T S K I R U K O M E T N I S A V E Z 10 000 ZAGREB Metalčeva TESTOVI KOJI SE MOGU PRIMJENITI PRILIKOM PROCJENE MOTORIČKIH I FUNKCIONALNIH SPOSOBNOSTI RUKOMETAŠICA I RUKOMETAŠA Pripremila dr. sc.

Више

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службе

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања (Службе ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", бр. 72/09, 52/11 и 55/13), Министар

Више

На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, нау

На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, нау На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, науке и технолошког развоја доноси ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ

Више

DVD Čička Poljana - Vatrogasne igre

DVD Čička Poljana - Vatrogasne igre DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO ČIČKA POLJANA Poljana Čička145a vatrogasni dom 10410 Novo Čiče Tel: 099/6236-367 e-mail: dvdcickapoljana@gmail.com IBAN:HR1623600001102114276 MB: 02586614 OIB: 43145925932

Више

Slide 1

Slide 1 Dodatak Sustavni cjeloviti pregled unesrećenog prema ITLS-u tzv. Brzi trauma-pregled Medicinska komisija HGSS-a predstavlja ga u okviru svog tečaja prve pomoći Brzi trauma-pregled po ITLS-u 1 Pristup:

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализ

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализа текста, познавање и примена граматичких правила,

Више

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred)

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) Učenik prvog razreda treba ostvarit sljedeće minimalne standarde 1. SKUP REALNIH BROJEVA -razlikovati brojevne skupove i njihove

Више

MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgo

MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgo MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgovački papir za lektiru U pravilu je sat književnosti

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc Kriteriji ocjenjivanja i vrednovanja INFORMATIKA - 6. razred Nastavne cjeline: 1. Život na mreži 2. Pletemo mreže, prenosimo, štitimo, pohranjujemo i organiziramo podatke 3. Računalno razmišljanje i programiranje

Више

KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA -2.r. PID

KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA -2.r. PID KRITERIJI OCJENJIVANJA UČENIKA PID 2.razred Usmeno ŠKOLA I DOM ( Teme :Ponašanje u školi i odnos među učenicima, Obitelj, Rodbina, Kultura stanovanja, Kućanski uređaji, Zaštita od požara, Upoznajmo svoje

Више

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http:

Osnovna škola Josipa Badalića Graberje Ivanićko Internetska pošta: Zagrebačka 11 Internetska adresa: http: ELEMENTI I MJERILA ZA VREDNOVANJE VLADANJA UČENIKA Na temelju Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi i na temelju Pravilnika o kriterijima za izricanje

Више

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018 КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018 КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018 КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА Предмет: КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА Предмет се вреднује са 9 ЕСПБ. Недељно има 6 часова активне наставе (4 часа предавања

Више

Microsoft PowerPoint - Tenis - Taktička strana igre [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Tenis - Taktička strana igre [Compatibility Mode] Tenis II Taktička strana teniske igre Vlatko Šeparović Štepanek čestitao Tipsareviću srednjim prstom Nakon prvog dana četvrtfinalnog dvoboja Češke i Srbije u Davis Cupu rezultat je 1:1. Berdych je na otvaranju

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Kinematika u dvije dimenzije FIZIKA PSS-GRAD 11. listopada 017. PRAVOKUTNI KOORDINATNI SUSTAV U RAVNINI I PROSTORU y Z (,3) 3 ( 3,1) 1 (0,0) 3 1 1 (x,y,z) x 3 1 O ( 1.5,.5) 3 x y z Y X PITANJA ZA PONAVLJANJE

Више

АНАЛИТИЧКО-ИСТРАЖИВАЧКИ РАД     „ПРАЋЕЊЕ, ВРЕДНОВАЊЕ И ОЦЈЕЊИВАЊЕ УЧЕНИКА У НАСТАВИ ЛИКОВНЕ КУЛТУРЕ, МУЗИЧКЕ КУЛТУРЕ И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА У ОСНОВНИМ

АНАЛИТИЧКО-ИСТРАЖИВАЧКИ РАД      „ПРАЋЕЊЕ, ВРЕДНОВАЊЕ И ОЦЈЕЊИВАЊЕ УЧЕНИКА У НАСТАВИ  ЛИКОВНЕ КУЛТУРЕ, МУЗИЧКЕ КУЛТУРЕ И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА У ОСНОВНИМ АНАЛИТИЧКО-ИСТРАЖИВАЧКИ РАД ПРАЋЕЊЕ, ВРЕДНОВАЊЕ И ОЦЈЕЊИВАЊЕ УЧЕНИКА У НАСТАВИ ЛИКОВНЕ КУЛТУРЕ, МУЗИЧКЕ КУЛТУРЕ И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА РЕГИЈЕ ПРИЈЕДОР И ДОБОЈ Милица Тителски и Гордана

Више

Microsoft Word - Pravila_2019

Microsoft Word - Pravila_2019 ODBOJKAŠKI KLUB IOVALIUM IBAN: HR7823400091110618561 Zrinsko Frankopanska 42, 31550 Valpovo Matični broj: 2836939 OIB: 09488508406 Mob: 091 262 2043 4. Međunarodni odbojkaški turnir VALPOVO STREET VOLLEYBALL

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Organizacija poslovnih sustava Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Microsoft Word - Materijali_za_web2.doc

Microsoft Word - Materijali_za_web2.doc ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN Školska godina 2011./2012. 1. područje unapređenja Odnos učenika prema drugim učenicima i školi Smanjiti stupanj nasilja među djecom Stvoriti pozitivno ozračje u školi Aktivno uključivanje

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu

Више

Microsoft Word - inicijalni test 2013 za sajt

Microsoft Word - inicijalni test 2013 za sajt ИНИЦИЈАЛНИ ТЕСТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ ПРВОГ РАЗРЕДА ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ шк. 13 14. Циљ Иницијални тест за ученике првог разреда Земунске гимназије организован је с циљем увида у предзнање ученика, тј.

Више

28-Badric.indd

28-Badric.indd Marko Badrić Zvonimir Tomac Prethodno znanstveno priopćenje KONSTRUKCIJA MJERNIH INSTRUMENTA KOORDINACIJE I AGILNOSTI 1. UVOD U sustavu odgoja i obrazovanja, a ponajprije u tjelesnom i zdravstvenom odgojno-obrazovnom

Више

(Microsoft Word - VULETA PREL\310EC GRUI\3061.doc)

(Microsoft Word - VULETA PREL\310EC GRUI\3061.doc) Dinko Vuleta, Dubravko Prelec, Igor Grui USPOREDBA DVIJE SKUPINE RUKOMETAŠA RAZLIITE KVALITETE U POKAZATELJIMA KONDICIJSKE PRIPREMLJENOSTI UVOD Masovnost i strunost trenera svih uzrasta te sve intenzivniji

Више

EI Bewegung Mt, bosnisch, serbisch, kroatisch

EI Bewegung Mt, bosnisch, serbisch, kroatisch Kretanje (Bewegung) od 0 do 12 meseci (0 bis 12 Monate) Serbisch/Kroatisch/Bosnisch Savetovalište za majke i očeve, St. Gallen Mütter- und Väterberatung, St. Gallen Version 07.2008 Kretanje čini snažnim

Више

KRITERIJI 1. razred-1

KRITERIJI 1. razred-1 NAČINI, POSTUPCI I ELEMENTI VREDNOVANJA UČENIKA OSNOVNA ŠKOLA IZIDORA KRŠNJAVOGA ŠKOLSKA GODINA 2013./2014. 1. razred Prema propisanom Pravilniku o ocjenjivanju; Članak 10. U prvom polugodištu prvoga razreda

Више

Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razredu Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razr

Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razredu Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razr Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razredu ODLIČAN (5) navodi primjer kuta kao dijela ravnine omeđenog polupravcima analizira i uspoređuje vrh i krakove kuta analizira

Више

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf)

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf) rad s djecom s poteškoćama u svladavanju gradiva iz matematike razvijanje samopouzdanja kod djece usvajanje gradiva koje učenici ne mogu usvojiti na nastavi matematike prilagoñavanje nastavnih sadržaja

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Informacijsko i programsko inženjerstvo Ured za upravljanje

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Primijenjena kemija Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH Drinska 12 a 31000 Osijek Školski razvojni plan šk. g. Definiranje prioritetnih razvojnih 1.Unapređivanje kvalitete nastave 2. Opstojnost škole ostvarivanja UNAPREĐIVANJE

Више

Osnove fizike 1

Osnove fizike 1 Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU Ulica Radmile Matejčić 2, Rijeka Akademska 2018./2019. godina OSNOVE FIZIKE 1 Studij: Preddiplomski studij informatike Godina i semestar: 1. godina; 1. semestar

Више

Upravni stručni studij (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture I Akademska godina: 2018./2019. Izradio/la: To

Upravni stručni studij (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture I Akademska godina: 2018./2019. Izradio/la: To Upravni stručni studij (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Tjelesne i zdravstvene kulture I Akademska godina: 2018./2019. Izradio/la: Tomislav Lopac, v.pred. Nositelj predmeta: Tomislav Lopac,

Више

4.4 DOPUNSKA NASTAVA Matematika 1. razred ciljevi aktivnosti, programa i/ili projekta - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno u

4.4 DOPUNSKA NASTAVA Matematika 1. razred ciljevi aktivnosti, programa i/ili projekta - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno u 4.4 DOPUNSKA NASTAVA 4.4.1 Matematika 1. razred - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno utjecati na brojčanu ocjenu predmeta Namjena aktivnosti, Nositelji aktivnosti, i njihova odgovornost

Више

ОПШТА КИНЕЗИТЕРАПИЈА ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018.

ОПШТА КИНЕЗИТЕРАПИЈА ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018. ОПШТА КИНЕЗИТЕРАПИЈА ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018. Предмет: ОПШТА КИНЕЗИТЕРАПИЈА Предмет се вреднује са 6 ЕСПБ. Недељно има 4 часова активне

Више

VELEUČILIŠTE VELIKA GORICA REZULTATI STUDENTSKE ANKETE PROVEDENE NA VELEUČILIŠTU VELIKA GORICA ZA ZIMSKI SEMESTAR AKADEMSKE 2013/2014 GODINE 1. Uvod E

VELEUČILIŠTE VELIKA GORICA REZULTATI STUDENTSKE ANKETE PROVEDENE NA VELEUČILIŠTU VELIKA GORICA ZA ZIMSKI SEMESTAR AKADEMSKE 2013/2014 GODINE 1. Uvod E REZULTATI STUDENTSKE ANKETE PROVEDENE NA VELEUČILIŠTU VELIKA GORICA ZA ZIMSKI SEMESTAR AKADEMSKE 2013/2014 GODINE 1. Uvod Evaluacijska anketa nastavnika i nastavnih predmeta provedena je putem interneta.

Више

Slide 1

Slide 1 Ovaj projekt financira EUROPSKA UNIJA IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala - Program Europske Unije za Hrvatsku Partner u projektu Samovrednovanje u srednjim strukovnim školama u Republici Hrvatskoj

Више

UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE

UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE Redovni učenici se upisuju u prvi razred srednje škole nakon završene osnovne škole NISPUSŠ - NACIONALNI INFORMACIJSKI SUSTAV PRIJAVA I UPISA U SREDNJE ŠKOLE WWW.UPISI.HR 4

Више

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ ОСНОВЕ ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА Доц. др Александар Игњатовић 2016

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ ОСНОВЕ ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА Доц. др Александар Игњатовић 2016 ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ ОСНОВЕ ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА Доц. др Александар Игњатовић 2016 Садржај: ОСНОВНИ ПОЈМОВИ У ФИЗИЧКОЈ КУЛТУРИ... 11 1.1 Физичка култура... 11

Више

Sos.indd

Sos.indd STRUČNI RADOVI IZVAN TEME Krešimir Šoš Vlatko Vučetić Romeo Jozak PRIMJENA SUSTAVA ZA PRAĆENJE SRČANE FREKVENCIJE U NOGOMETU 1. UVOD Nogometna igra za igrača predstavlja svojevrsno opterećenje u fiziološkom

Више

PLANI DHE PROGRAMI I LËNDËS: EDUKATA FIZIKE DHE SPORTIVE

PLANI DHE PROGRAMI I LËNDËS: EDUKATA FIZIKE DHE SPORTIVE TJELESNI I SPORTSKI ODGOJ (2 časa sedmično, 74 časova godišnje) UVOD Tjelesni odgoj i sport u okviru opšteg obrazovanja i vaspitanja sa učenicima drugog razreda ima poseban značaj kao sredstvo za zabavu,

Више

Microsoft PowerPoint - Analiza fudbalske igre i karakteristika fudbalera [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Analiza fudbalske igre i karakteristika fudbalera [Compatibility Mode] O čemu će biti reči... MSc Dragoljub Z. VELJOVIĆ Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke Deligradska 27, Beograd Analiza aktivnosti fudbalera tokom utakmice (prema poziciji u timu, nivou takmičenja,

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44.

KLASA: /19-01/05 URBROJ: Rijeka, Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. KLASA: 003-06/19-01/05 URBROJ: 2170-56-08-19- Rijeka, 4.04.2019. Školski odbor Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, na prijedlog ravnatelja, na 44. sjednici održanoj dana 4. travnja 2019., donosi Z A

Више

46-Skender-utjecaj.indd

46-Skender-utjecaj.indd Nikolina Skender Iva Gričar Gordana Furjan-Mandić Prethodno priopćenje UTJECAJ ŠESTOMJESEČNOG TRENINGA NA NEKE MOTORIČKE SPOSOBNOSTI SINKRONIZIRANIH PLIVAČICA 1. UVOD Za ostvarivanje uspjeha i što boljih

Више

Pravinik RG

Pravinik RG FEDERATION INTERNATIONALE DE GYMNASTIQUE FONDEE 1881 PRAVILNIK RITMIČKA GIMNASTIKA 2013 2016 Ritmička gimnastika Tehnički odbor Verzija važeća od 1.1.2015 Službeni tekst je verzija na engleskom jeziku

Више

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU UVOD Tema: PROMOCIJA WORLDSKILLS CROTIA STRUKOVNIH NATJECANJA I SMOTRI Vrsta rada: PROMOTIVNI/AFIRMACIJSKI PLAKAT na zadanu temu Afirmativnim plakatom na temu

Више

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11)

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) Члан 2 Вредновање квалитета рада установе представља процену квалитета рада установе Члан 3 Вредновање квалитета

Више

Microsoft Word - KRITERIJI OCJENJIVANJA 1-RAZRED

Microsoft Word - KRITERIJI OCJENJIVANJA 1-RAZRED OSNOVNA ŠKOLA OREHOVICA ELEMENTI PRAĆENJA I OCJENJIVANJA UČENIKA 1. RAZREDA 1 HRATSKI JEZIK ELEMENTI OCJENJIVANJA I PRAĆENJA NAČINI ISPITIVANJA USMENO I PISMENO ISPITIVANJE POČETNO ČITANJE I PISANJE /

Више

dfsdfsdfadfsvgf

dfsdfsdfadfsvgf Temeljem članka 53. stavka 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine, broj: 87/08. i 86/09.), članka 26. stavka 2. i članka 30. stavka 3. Zakona o strukovnom obrazovanju

Више

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu beusmarko@gmail.com 098/938-8295 Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna nastavnom programu solfeggia u osnovnim glazbenim školama.

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

OSNOVNA ŠKOLA DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA METKOVIĆ, ALOJZIJA STEPINCA 2 ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA 1. UVOD U skladu s navedenim

OSNOVNA ŠKOLA DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA METKOVIĆ, ALOJZIJA STEPINCA 2 ELEMENTI I MJERILA ZA VRJEDNOVANJE VLADANJA UČENIKA 1. UVOD U skladu s navedenim OSNOVNA ŠKOLA DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA METKOVIĆ, ALOJZIJA STEPINCA 2 1. UVOD U skladu s navedenim Pravilnikom ističemo sljedeće: 1. Vrjednovanje vladanja učenika obuhvaća sustavno prikupljanje podataka

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU KINEZIOLOŠKI FAKULTET (studij za stjecanje visoke stručne spreme i stručnog naziva: magistar kineziologije) Ivan Vrkić PRIMJENA

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU KINEZIOLOŠKI FAKULTET (studij za stjecanje visoke stručne spreme i stručnog naziva: magistar kineziologije) Ivan Vrkić PRIMJENA SVEUČILIŠTE U ZAGREBU KINEZIOLOŠKI FAKULTET (studij za stjecanje visoke stručne spreme i stručnog naziva: magistar kineziologije) Ivan Vrkić PRIMJENA VJEŽBI ZA PRIMOPREDAJU I VOĐENJE LOPTE KOD NOGOMETAŠA

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI POTCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

Microsoft Word - 5 TIBETANACA

Microsoft Word - 5 TIBETANACA Ovo je samo prijevod praktičnog dijela sa vježbama i najosnovniji pojmovi. Koliko se možete podmladiti, ovisi o vašoj volji. Autor teksta je to osobno napravio, podmladio se tako da ga njegov prijatelj

Више

В04

В04 В04. ПРОЦЕНА ФУНКЦИОНАЛНЕ И МОТОРИЧКЕ СПОСОБНОСТИ У РЕХАБИЛИТАЦИЈИ Предмет се налази у шестом семестру. Недељно има 3 часа предавања и 1 час вежби. Предмет носи 6 ЕСПБ бодова. Образовни циљеви наставе:

Више

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku godinu. Cilj akcijskog istraživanja : Proces izgradnje

Више

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ Предмет правилника Члан 1 ("Сл. гласник РС", бр. 34/2019) Овим правилником утврђују се

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ Предмет правилника Члан 1 (Сл. гласник РС, бр. 34/2019) Овим правилником утврђују се ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ Предмет правилника Члан 1 ("Сл. гласник РС", бр. 34/2019) Овим правилником утврђују се начин, поступак и критеријуми оцењивања успеха из

Више

Microsoft Word - HIK_natjec̄aj_KOS̄ARKA_IV. grupa.docx

Microsoft Word - HIK_natjecÌ„aj_KOSÌ„ARKA_IV. grupa.docx NATJEČAJ Poštovani, Upravno vijeće Hrvatskog instituta za kineziologiju na svojoj 7. redovnoj sjednici dana 18. travnja 2017. godine donijelo je odluku o raspisivanju NATJEČAJA za upis polaznika u program

Више

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настава) Годишњи фонд часова: 36 Недељни фонд часова: 1 Тема/подтема

Више

REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA SKUPŠTINA Materijal za sjednicu PRIJEDLOG ZAKLJUČKA O PROVEDBI PROJEKTA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE "ŠKOL

REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA SKUPŠTINA Materijal za sjednicu PRIJEDLOG ZAKLJUČKA O PROVEDBI PROJEKTA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ŠKOL REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA SKUPŠTINA Materijal za sjednicu PRIJEDLOG ZAKLJUČKA O PROVEDBI PROJEKTA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE "ŠKOLSKI OBROK ZA SVE" Materijal pripremljen u Upravnom

Више

30-Findak.indd

30-Findak.indd Vladimir Findak KINEZIOLOŠKA PARADIGMA PRIMJENE ODGOJNO-OBRAZOVNE TEHNOLOGIJE U PODRUČJU KINEZIOLOŠKE EDUKACIJE 1. UVOD Ekspanzija znanstvenih i tehnoloških otkrića, ubrzana globalizacija i informatizacija

Више

Vrjednovanje integriranih preddiplomskih i diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Kinezio

Vrjednovanje integriranih preddiplomskih i diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Kinezio Vrjednovanje integriranih preddiplomskih i diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 0./06. završili studij Kineziološki fakultet Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište

Више

Prilog 1. Prometni znakovi Prometni znakovi su abeceda komunikacije u cestovnom prometu. Prometne znakove moraš poznavati, razumjeti i postupati u skl

Prilog 1. Prometni znakovi Prometni znakovi su abeceda komunikacije u cestovnom prometu. Prometne znakove moraš poznavati, razumjeti i postupati u skl Prilog 1. Prometni znakovi Prometni znakovi su abeceda komunikacije u cestovnom prometu. Prometne znakove moraš poznavati, razumjeti i postupati u skladu s njima. Prometni znakovi su određeni oblikom,

Више

14 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Број рена изван васпитно-образовне установе, на радном мјесту за које је потребан исти степен стр

14 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Број рена изван васпитно-образовне установе, на радном мјесту за које је потребан исти степен стр 14 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Број 24 22.3.2019. рена изван васпитно-образовне установе, на радном мјесту за које је потребан исти степен стручне спреме и профил који је тражен конкурсом. (6)

Више

8. razred kriteriji pravi

8. razred kriteriji pravi KRITERIJI OCJENJIVANJA MATEMATIKA 8. RAZRED Učenik će iz nastavnog predmeta matematike biti ocjenjivan usmeno i pismeno. Pismeno ocjenjivanje: U osmom razredu piše se šest ispita znanja i bodovni prag

Више

Sveučilište u Rijeci

Sveučilište u Rijeci Sveučilište u Rijeci Građevinski fakultet Naziv studija: PREDDIPLOMSKI STRUČNI STUDIJ Semestar 3. ak. god.: 2018./19. IZVEDBENI NASTAVNI PLAN ZA PREDMET: Osnove betonskih i zidanih konstrukcija Broj ECTS:

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА Завршни рад Методика обучавања елемената технике без лопте у рукомету Студент: Тијана Мили

УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА Завршни рад Методика обучавања елемената технике без лопте у рукомету Студент: Тијана Мили УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ ФАКУЛТЕТ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА Завршни рад Методика обучавања елемената технике без лопте у рукомету Студент: Тијана Милијановић 1. Доц. Др Бранко Гардашевић 2. Доц. Др Зоран

Више

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH  VODOVA SIGURNOST U PRIMJENI ELEKTRIČNE ENERGIJE 6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA Izv.prof. dr.sc. Vitomir Komen, dipl.ing.el. 1/14 SADRŽAJ: 6.1 Sigurnosni razmaci i sigurnosne

Више

POZIV NA UPIS Poštovani, Upravno vijeće Hrvatskog instituta za kineziologiju na svojoj 19. redovitoj sjednici dana 4. listopada godine donijelo

POZIV NA UPIS Poštovani, Upravno vijeće Hrvatskog instituta za kineziologiju na svojoj 19. redovitoj sjednici dana 4. listopada godine donijelo POZIV NA UPIS Poštovani, Upravno vijeće Hrvatskog instituta za kineziologiju na svojoj 19. redovitoj sjednici dana 4. listopada 2018. godine donijelo je Odluku o raspisivanju NATJEČAJA za upis polaznika

Више