Dijetopterapija arterijske hipertenzije Priručnik za bolesnike Klinička bolnica Dubrava Mr.sc. Irena Martinis, mag. nutr. Mirna Lasić, mag. bioteh. Ir

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Dijetopterapija arterijske hipertenzije Priručnik za bolesnike Klinička bolnica Dubrava Mr.sc. Irena Martinis, mag. nutr. Mirna Lasić, mag. bioteh. Ir"

Транскрипт

1 Dijetopterapija arterijske hipertenzije Priručnik za bolesnike Klinička bolnica Dubrava Mr.sc. Irena Martinis, mag. nutr. Mirna Lasić, mag. bioteh. Irena Oreč, dipl. ing. preh. tehnologije Jelena Pugelnik, mag. nutr. Poštovani čitatelji, priručnik je namijenjen svim oboljelima od arterijske hipertenzije. Vjerujemo da će Vam priručnik dati korisne savjete kako promijeniti način prehrane, a pritom i dalje uživati u raznovrsnoj i ukusnoj hrani.

2 1. O hipertenziji (uvod) 2. Hipertenzija i dijetoterapija Tijekom prošlog desetljeća epidemiološka i klinička istraživanja pokazala su da unos namirnica koje sadrže više kalija i preporuke za dijetnu prehranu, temeljene na dijeti DASH, imaju važnu ulogu u snižavanju arterijskog tlaka. Poznato je da ako reduciramo unos kuhinjske soli na prosječno 3 grama u danu, možemo sniziti arterijski tlak za 1-2 mmhg, a time smo smanjili i rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti. Znanstvenici preporučuju DASH dijetu koja je primjer pravilne prehrane kod liječenja arterijske hipertenzije. DASH dijeta je slična mediteranskom načinu prehrane koji se temelji na konzumaciji svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, mliječnih proizvoda s niskim postotkom mliječne masnoće, mesa peradi i ribe. Crveno meso, zasićene masnoće i šećer potrebno je konzumirati u manjim količinama. Slika 1. Namirnice koje je potrebno izbjegavati kod hipertenzije

3 2.1. Pokušajte se držati sljedećih preporuka Smanjite unos soli; izbjegavajte namirnice bogate sa soli i ne dosoljavajte hranu Promijenite prehrambene navike U prehranu uvedite 5-6 obroka; konzumirajte svježe voće i povrće barem 3 puta u danu Održavajte poželjnu tjelesnu masu. Gubitak tjelesne mase dovodi do sniženja krvnog tlaka i prevenira razvoj arterijske hipertenzije. Također može poboljšati djelovanje antihipertenzivnih lijekova pa samim time smanjuje rizik od ostalih kardiovaskularnih bolesti. Uvedite tjelesnu aktivnost. Bolesnicima s arterijskom hipertenzijom preporuča se najmanje 30 minuta umjerene, ali dinamične tjelesne aktivnosti (brzo hodanje, trčanje, bicikliranje ili plivanje), 5 do 7 dana u tjednu. Izbjegavate konzumaciju alkohola. Muškarci koji imaju visoki krvni tlak trebali bi ograničiti unos alkohola na maksimalno 200 ml/dan (1 čaša), a žene na 100 ml (1/2 čaše)/dan. U cilju očuvanja krvnih žila nepoželjna je konzumacija cigareta Cvijet soli i himalajska sol imaju veći udio minerala, no ne možemo ih smatrati zamjenom za sol jer sadrže jednaku količinu natrija kao kuhinjska sol 3. Kako u 10 koraka smanjiti unos soli

4 3.1. Preporučene namirnice kod hipertenzije Kalcij Znanstvenici vjeruju da osobe čija se prehrana bazira na smanjenom unosu kalcija imaju veći rizik od razvoja hipertenzije. Preporučeni dnevni unos kalcija za odrasle osobe je 1000 mg na dan, a za starije od 50 godina 1200 mg/dan. Konzumirajte svakodnevno barem dvije do tri porcije mliječnih proizvoda. Tablica 1. Popis namirnica bogatih kalcijem Preporuča se Konzumirajte namirnice bogate kalcijem i vitaminom D Konzumirajte povrće bogato kalcijem Konzumirajte voće bogato kalcijem Izvori Mlijeko, fermentirani mliječni proizvodi, sirevi, meso, plava riba (srdela, tuna, losos), jaja, žitarice (zob, ječam), orašasti plodovi (orasi, bademi) Mahunarke, brokula, blitva, špinat, kelj, poriluk, kupus, celer, mrkva, pastrnjak, zelena lisnata salata, luk, češnjak Kupine, naranče, marelice, jagode, crno grožđe, suhe šljive i smokve Kalij Kalij je mineral koji pomaže u regulaciji visokog krvnog tlaka. Namirnice bogate kalijem su špinat, blitva, kelj, prokulica, krumpir, batat, grah, šampinjoni, peršin, soja, banana, trešnje, marelice, crveno grožđe, dinja, zobene i ječmene pahuljice, kikiriki, kakao i čokolada, rajčica, koncentrat rajčice i crvena začinska paprika. Znanstvenici su dokazali da visok sadržaj kalija u grožđicama može pomoći u smanjenju krvnog tlaka. Grožđice kombinirajte u voćnim salatama i desertima, kompotima od svježeg voća. Rajčica zbog visokog sadržaja kalija, magnezija, vitamina C i likopena povoljno utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava. U prehranu uvrstite osvježavajući sok od rajčice jer potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca, snižava krvni tlak, sprečava trombozu te regulira rad jetre.

5 Krumpir pečen u ljusci obiluje kalijem. Ispecite krumpir u ljusci te ga začinite ružmarinom i maslinovim uljem. Zobene pahuljice možete iskoristiti u pripremi zdravog deserta. Skuhajte zobenu kašu na mlijeku i dodajte bananu, bademe i cimet. Skuhajte varivo od miješanog povrća s piletinom/puretinom te ga zgustite zobenim pahuljicama. Vitamin C Dokazano je da antioksidativna svojstva vitamina C smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Namirnice bogate vitaminom C poput kupusa, paprike, brokule, cvjetače, prokulica, kelja, jagoda, limuna, naranče, mandarine i grejpa konzumirajte što češće. Fenoli Rezultati istraživanja su pokazali kako fenoli iz šparoga, brokule, cvjetače, celera i patlidžana potiču djelovanje enzima fenolsulfotransferaze važne za proces detoksikacije Celer sadrži kemijski spoj 3-n-butil ftalid koji uspješno djeluje na sniženje visokog krvnog tlaka u pokusnih životinja. Svakodnevnom konzumacijom maslinovog ulja unosimo dovoljnu količinu fenolnih tvari (oleuropein, izoliran iz lišća i ploda masline) koje imaju zaštitni učinak na zdravlje srca, štite LDL kolesterol od oksidacije te povoljno djeluju na sniženje vrijednosti kolesterola i krvnog tlaka. Povrće pripremljeno na lešo ili na roštilju te preliveno s maslinovim uljem, češnjakom i peršinom bit će vaš dobar odabir.

6 Biljni čajevi i sokovi Znanstvena istraživanja su pokazala kako diuretivno djelovanje pojedinih namirnica učinkovito snižava krvni tlak. Biljni čajevi od peršina, sikavice, maslačka i metvice kao i gorke salate poput radiča, rikole, matovilca i celera pospješuju izlučivanje tekućine. Uključite te namirnice u prehranu i konzumirajte ih što češće. Prehrambena vlakna iz cikle pomažu u očuvanju elastičnosti arterija. Konzumacija cikle može smanjiti razinu kolesterola u krvi do 40% i pomoći u regulaciji krvnog tlaka. Osvježavajući sok od svježe cikle ili salata od cikle neka budu vaš odabir u zimskim mjesecima. Flavonoidi Pokožica, meso i sjemenke grožđa sadrže resveratrol koji uspješno snižava krvni tlak. Češnjak, kvercetin prisutan u jabukama, borovnicama i luku smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i može sniziti visoki krvni tlak. Neka Vam luk i češnjak budu sastavni začini u pripremi obroka, a jabuke i borovnice konzumirajte u svježem obliku. Plava riba i omega-3-masne kiseline Dokazano je da visoke koncentracije omega-3-masnih kiselina mogu sniziti krvni tlak. Prirodne izvore omega-3-masnih kiselina nalazimo u srdelama, tuni, skuši i lososu te orasima, repičinom ulju i sjemenkama lana. Ribu konzumirajte do tri puta tjedno, a orašaste plodove i sjemenke uvedite kao međuobroke. Pileća juha Istraživanja su pokazala da ekstrakt pripremljen od pilećih prsa znatno snižava visoki krvni tlak. Znanstvenici taj povoljan utjecaj pripisuju kolagenu (pileći-kolagen oktapeptid). Iz tog razloga što češće konzumirajte pileću juhu s miješanim povrćem kojoj možete dodati noklice od griza.

7 Prehrambena vlakna Poznato je da zob i mekinje sadrže topivo vlakno beta glukan koji je u raznim studijama pokazao koristan učinak na smanjenje kolesterola. Zob također sadrži fenole, fitonutrijente i avenantramide koji također pridonose zdravlju srca i krvnih žila. Bogat je izvor magnezija i mineralnih tvari koje pozitivno utječu na tonus krvnih žila. Konzumirajte žitarice od cjelovitog zrna, mekinje ili zob kako biste zadovoljili dnevnu potrebu vlakana od 18 grama. Žitarice kombinirajte s niskomasnim jogurtom, mljevenim, lanenim ili chia sjemenkama. Mahunarke Osobe koje konzumiraju bjelančevine biljnog podrijetla poput mahunarki (grah, grašak, bob, slanutak), gljiva, orašastih plodova i sjemenki, imaju niži krvni tlak u odnosu na one koji češće konzumiraju bjelančevine životinjskog podrijetla. Izdvajamo slanutak, namirnicu bogatu topljivim prehrambenim vlaknima i folnom kiselinom. Slanutak ima blagotvoran utjecaj na održavanje stjenka arterija jer štiti kolesterol od oksidacije i sprečava nastajanje ateroskleroze. Prije same pripreme obroka suhi slanutak prethodno namačite u vodi i ostavite preko noći. Zatim ga ocijedite i ponovno isperite prije kuhanja. Slanutak je nabolje pripremiti u obliku variva ili namaza. Orašasti plodovi i sjemenke Orašasti plodovi i sjemenke povoljno utječu na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Orahe i bademe dodajte u žitarice, voćne salate ili iskoristite kao dresing za salatu i kuhano povrće. Lanene sjemenke pomiješajte u frape od voća, salatu pospite suncokretovim i bućinim sjemenkama.

8 4. Kako možemo zamijeniti sol Kako bi poboljšali okus hrane, zamijenite sol s prirodnim biljem i začinima. Dodatna prednost bilja i začina je da sadrže snažna protuupalna svojstva koja sprečavaju zgrušavanje krvnih pločica, smanjuju ukupni kolesterol i krvni tlak. Kako bi očuvali hranjive tvari i svježinu bilja, osušene začine držite u hermetički zatvorenoj staklenci i van dometa izravne sunčeve svjetlosti. Svježe začine najbolje je dodati jelu na pola ili pred kraj kuhanja. Cimet Cimet je jedan od najaromatičniji začina koji jelu daje prepoznatljiv miris te slatkast, mirisan i ljutkast okus. Cimet dodajte u voćne salate, kompote i čajeve, kolače i druge slastice. Kurkuma Kurkuma ima dominantnu žutu boju, karakterističan miris koji podsjeća na naranču te gorak, intenzivan i oštar okus. Stavite kurkumu u juhe, preljeve i umake. Dodajte je mahunarkama, palenti, riži, tjestenini, krumpiru, mesu i ribi te voću poput ananasa i kokosa.

9 Češnjak Češnjak je namirnica vrlo snažnog mirisa i okusa. Njegova ljekovitost je nepromijenjena i nakon termičke obrade. Dodajte ga u juhe, marinade i umake, mesna i riblja jela, složence i variva. Poslužite ga uz kruh i tjesteninu ili posipajte po svježem i kuhanom povrću. Kajenski papar i crvene čili papričice Kajenski papar predstavlja kombinaciju narančasto-crvenih čili papričica mljevenih u fini prah. Karakterističnog je ljutog i prodornog okusa s intenzivnom oštrinom. Dodajte ga u juhe, marinade i umake, variva te u pripremi mesa i ribe. Bosiljak Bosiljak je sa svojom aromatičnom i osvježavajućom aromom nezamjenjiv u mediteranskoj kuhinji. Najbolje ga je koristiti u svježem obliku jer se sušenjem gubi miris i okus. Dodajte ga u juhe, pizzu, salate, umake i dresinge, variva. Izvrsno će pristajati uz tjesteninu, sireve, svježe povrće i mesna pečenja. Ružmarin Ružmarin ima jako aromatičan, opor i lagano gorak okus. Bogat je eteričnim uljima koja tijekom kuhanja daju mediteransku aromu. Dodajte ga u juhe, pirjana jela, jela s roštilja, marinade i paprikaše. Ružmarinom začinite pečeno meso i ribu, krumpir i povrće. Mažuran Mažuran je slatkast, mirisan i osvježavajući začin. Dodajte ga u namaze, umake, salate, uz meso i ribu, tjesteninu i povrće. Origano Origano ima slatkast, oštar i pomalo trpak okus. Dodajte ga u juhe, pizze, salate, talijanska, meksička i španjolska jela. Izvrsno će pristajati jelima s roštilja, mahunarkama, sirevima te u pripremi ribe i mesa.

10 5. Kako možemo pravilnim izborom namirnica smanjiti unos soli Tablica 2. Usporedba jelovnika s visokim i niskim udjelom soli (natrija) Jelovnik s visokim udjelom natrija Jelovnik s niskim udjelom natrija Količina Natrija/mg Količina namirnice/g Doručak Doručak Količina namirnice/g Količina natrija/mg Jogurt 2,8 % m.m Jogurt s probiotikom 1,5 % Pileće hrenovke Margo omegol Senf Med 20 0, Bijeli kruh Graham kruh Užina 1 Užina Ananas iz konzerve Naranča Ručak Ručak Industrijska juha Domaća juha od špinata Tjestenina s gotovim Tjestenina sa šalšom i umakom ružmarinom Kiseli krastavci Kupus salata Bijeli kruh Integralni kruh Užina 2 Užina Slani krekeri Bademi, orasi i sušene marelice 50 0,50 Večera Večera Srdele iz konzerve Odrezak tune sa žara Grah salata iz konzerve Grah salata s lukom Zelena salata Zelena salata s ribanom mrkvom i clerom Bijeli kruh Raženi kruh ,582 g/na 1,417 g/na Ukupno natrija /dan = 6,582 16,5 g soli Ukupno natrija /dan = 1,417 3,65 g soli

11 Slika 3. Usporedba sendviča s različitim udjelom soli 6. Svjesnost problema prekomjernog unosa soli Europska unija je godine razradila plan od pet točaka za smanjenje unosa kuhinjske soli. Taj plan obuhvaća prikupljanje podataka o unosu kuhinjske soli, postupno smanjivanje soli u prehrambenim proizvodima, koordinaciju pregovora s industrijama hrane, podizanje svijesti ljudi o unosu soli i praćenje provođenja inicijative u svim članicama EU. U Republici Hrvatskoj godine Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odobrilo je projekt pod nazivom Smanjenje konzumiranja soli u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je prevalencija 37,5%, a prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije hipertenzija je u Hrvatskoj vodeći čimbenik rizika za sveukupnu smrtnost (WHO, 2005). Moždani udar, kao najvažnija komplikacija hipertenzije, drugi je na ljestvici uzroka smrti u Hrvatskoj godine (HZJZ, 2009). Iako je uočen trend pada mortaliteta uz porast broja hospitalizacija i dijagnoza zabilježenih u općoj medicini (HZJZ, 2009), prevalencija hipertenzije ukazuju na potrebu intenzivnijih i sveobuhvatnih mjera primarne prevencije i promicanja zdravlja. 7. Loše prehrambene navike u Hrvatskoj Analizom prehrambenih navika stanovništva u gorskoj, istočnoj, jadranskoj, sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj te gradu Zagrebu; zabilježeno je redovito dodavanje soli u jelo bez prethodnog kušanja, svakodnevno konzumiranje suhomesnatih proizvoda i konzumacija više od 4 šnite kruha na dan. Navika soljenja jela bez prethodnog kušanja učestalija je kod muškaraca nego u žena. Gorska i istočna regija najčešće konzumira suhomesnate proizvode, dok je najveća dnevna potrošnja kruha (više od 4 šnite kruha) zabilježena u jadranskoj regiji.

12 Prehrambene navike u Hrvatskoj 8. Natrij Natrij je važan elektrolit u našem tijelu. Sudjeluje u regulaciji i održavanju adekvatne količine tekućine, održavanju funkcije srca i živčanog sustava, apsorpciji glukoze, kontrakciji mišića te u kontroli oslobađanja i izlučivanja enzima u organizmu. Iako je natrij neophodan dio zdrave i uravnotežene prehrane, pretjerana konzumacija namirnica bogatih natrijem može uzrokovati povišene vrijednosti krvnog tlaka (hipertenzija) ili rak želudca. Bolesnici s bubrežnim bolestima ili edemima trebaju ograničiti unos natrija kako bi smanjili rizik od nastanka niza komplikacija. Iako natrij nalazimo u gotovo svakoj namirnici, u voću i povrću ga ima u najmanjim količinama. Najčešća konzumacija (90 %) natrija je u obliku kuhinjske soli (NaCl) koja se koristi u pripremi hrane te se vrlo brzo unese više od 2,4 g natrija što je dnevna potreba za odraslu osobu. Slika 3. Sadržaj natrija u svježoj i konzerviranoj rajčici

13 Kako možemo izračunati natrij iz kuhinjske soli (NaCl): Na (g) = NaCl (sol u gramima)/2, Kuhinjska sol Kad govorimo o soli kao namirnici, koristi se termin kuhinjska sol koja se uglavnom sastoji od natrijevog klorida. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dnevni unos kuhinjske soli ne bi smio biti veći od 5 g. Statistički podaci za Hrvatsku, dobiveni analizom prehrambenih navika, pokazuju da prehranom unosimo dvostruko veću količinu soli, a time i samog natrija. Slika 4. Prikaz usporedbe količine soli - jedna mala čajna žlica sadrži 5 g, prstohvat oko 0,5 g, vrhom noža prosječno zahvatimo 0,25 g kuhinjske soli Kako unosimo kuhinjsku sol Rezultati istraživanja pokazuju da kuhinjsku sol najčešće unosimo putem gotove i polugotove hrane te konzumacijom obroka izvan kuće. Suhomesnati proizvodi (pašteta, hrenovke, trajne i dimljene salame), grickalice (čips, štapići, kikiriki), sirevi, gotovi umaci, dresing za salatu, industrijska juha iz vrećice te konzervirana jela predstavljaju namirnice skrivenog izvora soli. U ljudski organizam kuhinjsku sol unosimo kao začin. Sol se tijekom pripreme hrane koristi kako bi se pojačao okus pojedine namirnice. Prekomjernim dosoljavanjem namirnica naviknuli smo se na intenzivnije okuse hrane tako da i manja redukcija soli stvara dojam da hrana nije ukusna. Kuhinjsku sol također unosimo u obliku konzervansa kojeg nalazimo u industrijski proizvedenim namirnicama. Konzervirano ukiseljeno povrće (kiseli krastavci, cikla, paprika) i konzerve (grašak, grah, kukuruz) primjer su industrijski prerađenih namirnica. Najveći problem je što sol nije navedena na svim deklaracijama proizvoda ili je nejasno prikazana. Ovu vrstu kuhinjske soli nazivamo još i skrivena sol.

14 8.3. Količina soli po porciji serviranja namirnica Slika 5. Koliko kriški kruha dnevno konzumirate? Istraživanja su pokazala da dnevno unosimo % kuhinjske soli putem kruha i pekarskih proizvoda. Smanjenje od samo 25 % soli u pripremi pekarskih proizvoda neće bitno utjecati na kvalitetu samog proizvoda, ali će smanjiti dnevni unos soli. Stoga, ispecite sami svoj kruh i na taj način smanjite dodatan unos soli. Tablica 3. Udio soli u porciji serviranja kruha, pekarskih proizvoda, tjestenine i mrvica KRUH, PEKARSKI PROIZVODI, TJESTENINA, MRVICE Porcija serviranja Udio soli na porciju serviranja proizvoda (grami) Bijeli kruh 1 šnita, 60 g 0,95 Crni kruh, integralni, raženi kruh 1 šnita, 60 g 0,78 Kukuruzni kruh 1 šnita, 60 g 1,05 Integralni kruh sa žitaricama i sjemenkama 1 šnita, 60 g 0,78 Baguette kruh (bijeli, kukuruzni, integralni) 1 šnita, 60 g 1,08 Toast kruh (bijeli, kukuruzni, integralni) 1 šnita, 60 g 0,90 Dvopek bijeli 1 šnita, 55 g 0,66 Dvopek integralni 1 šnita, 55 g 0,57 Bijela peciva (kifla, pletenica, lizika) 1 komad, 70 g 1,68 Kiflice (bijele, kukuruzne, sa sjemenkama) 1 komad, 60 g 1,20 Slanac 1 komad, 60 g 1,68 Mliječno pecivo 1 komad, 70 g 0,49 Hambi pecivo 1 komad, 80 g 1,20 Integralno pecivo sa sjemenkama 1 komad, 80 g 1,04 Lisnato (sir, sir/šunka) 1 komad, 50 g 1,20 Buhtla sa sirom 1 komad, 50 g 0,85 Piroška sa sirom 1 komad, 70 g 0,98 Pecivo sa zapečenim sirom 1 komad, 70 g 1,40 Puž (sir, sir/šunka) 1 komad, 70 g 0,80 Hrenovka u pecivu 1 komad, 50 g 1,00

15 Pizza trokut 1 komad, 60 g 1,68 Burek (sir, meso, špinat) 1 komad, 70 g 1,68 Tjestenina (pužići, špageti,...) 1 šalica, 70 g 0 Mlinci 70 g 1,19 Tjestenina za juhu (tarana, gnjezda, mrvice,...) 1 jušna žlica, 8 g 0,03 Pšenične mrvice 15 g 0,18 *Vrijednosti očitane s deklaracije proizvoda Koje žitarice odabrati za doručak? 1 g soli (1 zdjelica kukuruznih pahuljica-cornflakes) 0,01g soli (1 zdjelica zobenih pahuljica) Slika 6. Razlika u količini soli kod žitarica za doručak Kukuruzne i žitne pahuljice koje inače smatramo zdravim doručkom također predstavljaju problem. Radi boljeg okusa sadrže dodanu sol. Umjesto gotovih obogaćenih žitarica napravite vlastitu smjesu žitarica od zobi, pšeničnih pahuljica, lanenih i chia sjemenki kojima možete dodati svježe ili sušeno voće. Tablica 4. Udio soli u porciji serviranja žitarica za doručak ŽITARICE ZA DORUČAK Kolutići od integralnih žitarica s medom obogaćeni s 10 vitamina i željezom Porcija serviranja Udio soli na porciju serviranja proizvoda (grami) 1 zdjelica, 50 g 0,52 Kukuruzne pahuljice s 8 vitamina i željezom 1 zdjelica, 50 g 1,00 Corn flakes 1 zdjelica, 50 g 1,00 Zobene, ječmene pahuljice sitno mrvljene 1 zdjelica, 50 g 0,01 Mješavina pšenično-rižinih pahuljica sa šećernim preljevom obogaćenih s 10 vitamina 1 zdjelica, 50 g 0,60 *Vrijednosti očitane s deklaracije proizvoda

16 Sadrže li mlijeko i mliječni proizvodi sol? 2,26 g soli ( 60 grama feta sira) 0,7 g soli (60 grama mozzarelle) Slika 7. Umjesto feta sira radije odaberite mozzarellu ili svježi posni sir U odnosu na mlijeko, mliječne proizvode i svježi zrnati sir; tvrdi i polutvrdi sirevi, sirevi s plijesni, feta sir i topljeni sirevi sadrže visok udio soli tako da ih treba unositi količinama. Tablica 5. Udio soli u porciji serviranja mlijeka i mliječnih proizvoda MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI Porcija serviranja rjeđe i u ograničenim Udio soli na porciju serviranja proizvoda (grami) Mlijeko (0,1 3,2 % m.m), čokoladno mlijeko 2,5 dcl 0,25 Kiselo mlijeko 2,5 dcl 0,25 Sirutka, stepko 2,5 dcl 0,50 Fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, acidofil, kefir) 200 g 0,20 Svježi sir, Skuta 120 g 0,30 Polutvrdi sir (Podravec, Ribanac, Tilzit, Gauda, Edamer) 30g 0,51 Dimljeni sir (Dimsi) 30 g 0,45 Tvrdi sir (Trapist, Grana padano) 30 g 0,45 Sir za pizzu 30 g 0,42 Pljesnivi sirevi (Gorgonzola, Brie) 30 g 0,38 Topljeni sirevi (u trokutiću i u listićima) 30 g 0,66 Feta sir 30g 1,13 Mozzarella, Ricotta 60 g 0,70 Kiselo vrhnje, mileram, vrhnje za šlag 30 g 0,03 Sirni namaz 30 g 0,24 Mliječni namaz 30 g 0,24 Puding i slični deserti 200 g 0,26 Maslac light, mladi kajmak 20 g 0,12 Maslac s morskom soli 20 g 0,50 *Vrijednosti očitane s deklaracije proizvoda

17 Obratite pozornost na suhomesnate proizvode 3,18 g soli (60 grama pršuta) 0,84 g soli (60 grama pureće šunke) Slika 8. Razlika u količini soli suhomesnatih proizvoda Namirnice životinjskog podrijetla, polugotovi i gotovi proizvodi te hrana koja se čuva u konzervama predstavljaju značajan izvor skrivene soli. Tijekom proizvodnje, sušenja i konzerviranja ovih namirnica, sol se dodaje u ulozi konzervansa. Najveći problem je svakodnevna konzumacija ovih proizvoda te bi trebali voditi računa da se konzumacija takvih namirnica svede na razumnu količinu. Tablica 6. Udio soli u porciji serviranja suhomesnatih proizvoda Porcija Udio soli na porciju SUHOMESNATI PROIZVODI serviranja serviranja proizvoda Hrenovka (pileća, pureća, svinjska) 1 komad, 65 g 1,50 Kobasice za roštilj 1 komad, 93 g 0,56 Pašteta (pileća, pureća, čajna, jetrena, tuna) 50 g 0,65 Mesni doručak 100 g 2,30 Trajna kobasica (zimska, čajna, kulen) 60 g 1,80 Srijemska kobasica 60 g 2,40 Šunka (pileća, pureća, u ovitku) 60 g 0,84 Kuhana rolana šunka 60 g 1,26 Tirolska 60 g 1,44 Mortadela (s maslinama i bez) 60 g 1,56 Poli 60 g 2,48 Jeger 60 g 1,26 Špek dimljeni 20 g 0,82 Suha rebrica 40 g 1,32 Buđola 40g 2,68 Pršut 60 g 3,18 Čvarci 100 g 0,80 *Vrijednosti očitane s deklaracije proizvoda

18 Konzervirano ili svježe? 0,73 g soli (100 grama konzerve graška) 0 g soli (100 grama svježeg graška) Slika 9. Konzervirano povrće zamijenite sa svježim ili smrznutim Konzervirana hrana nam je privlačna jer je brže gotova, a željeni obrok se u kraćem vremenskom periodu može poslužiti za jelo. Međutim, konzervirana hrana sadrži znatno veću količinu soli od svježe pripremljene. U odnosu na svježe kuhani grašak, konzervirani grašak ima 80 % više natrija. Tablica 7. Udio soli u porciji serviranja konzerviranih jela KONZERVIRANA JELA Porcija serviranja Udio soli na porciju serviranja proizvoda Grah 1 konzerva, 100 g 0,70 Grašak 1 konzerva, 100 g 0,73 Kukuruz 1 konzerva, 30 g 0,16 Kukuruz šećerac 1 konzerva, 30 g 0,16 Šampinjoni 1 konzerva, 100 g 0,70 Slanutak 1 konzerva, 60 g 0,50 Pelati 1 konzerva, 100 g 0,30 Goveđi gulaš, mesni ragu bolonjez 1 konzerva, 120 g 2,04 Zapečeni grah, grah s kobasicom 1 konzerva, 120 g 1,32 Konzerva đuveča 1 konzerva, 100 g 1,30 Konzerva ribe u povrću 1 konzerva, 125 g 1,62 Riblje konzerve u ulju 1 konzerva, 125 g 0,75 Riblje konzerve u salamuri 1 konzerva, 125 g 1,25 *Vrijednosti očitane s deklaracije proizvoda Tablica 8. Udio soli u porciji serviranja pasteriziranih jela Porcija Udio soli na porciju PASTERIZIRANA JELA serviranja serviranja proizvoda Kiseli krastavci 100 g 1,50 Kisela cikla 100g 1,01 Kisela paprika 100 g 1,00 Masline 30 g 0,66 Kapare 20 g 1,00 Ukiseljene lučice 20 g 0,26 *Vrijednosti očitane s deklaracije proizvoda

19 Juhe iz vrećica, da ili ne? Gotove juhe iz vrećica sadrže veliku količinu soli, konzervanse i začine kojima se obogaćuje okus juhe. Uživajte u okusu, aromama i mirisu domaće juhe kojom ćete zamijeniti juhu iz vrećica. Na taj način smanjit ćete količinu dodane soli u obroku. Tablica 9. Udio soli u porciji serviranja juha iz vrećice JUHE Porcija serviranja Udio soli na porciju serviranja proizvoda Pileća abeceda juha, kokošja s tjesteninom i mesom, goveđa juha s tjesteninom 1 tanjur 2,10 Bakina kokošja s tjesteninom i povrćem 1 tanjur 3,18 Krem juha od rajčice, brokule, bundeve sa sjemenkama suncokreta, od šampinjona, od gljiva 1 tanjur 1,65 Juha od rajčice s tjesteninom 1 tanjur 2,02 Dalmatinska juha 1 tanjur 2,93 Bečka s jetrenim okruglicama i tjesteninom, Alpska juha s mesnim okruglicama i tjesteninom, Proljetna juha 1 tanjur 2,90 Goveđi temeljac za jela, kokošji temeljac 1 tanjur 1,90 Kokošja kocka, goveđa kocka 1 tanjur 4,40 Povrtna kocka 1 tanjur 0,09 *Vrijednosti očitane s deklaracije proizvoda

20 Hranu začinite svježim ili sušenim začinskim biljem Gotove povrtne mješavine začina korištene za mariniranje u svrhu poboljšanja okusa namirnica (mesa i mesnih proizvoda) ili dodane u variva, saftove i umake, sadrže veliku količinu soli. Prilikom upotrebe takvih začina treba biti vrlo oprezan. Gotove začine zamijenite sa svježim ili sušenim mediteranskim začinima (ružmarin, bosiljak, peršin, korijandar). Tablica 10. Udio soli u porciji serviranja vrećica s gotovim jelima VREĆICE S GOTOVIM JELIMA Porcija serviranja Udio soli na porciju serviranja proizvoda Grah i variva, punjena paprika i sarma 1 tanjur 3,30 Mješavina za pečenu piletinu 10 g 4,25 Tjestenina carbonara, makaroni bolonjez, makaroni napoleon, tjestenina s 4 sira, rezanci s umakom od gljiva 1 tanjur 0,63 Mješavina za lovački umak 10 g 0,87 Kosani odrezak-prah, lazanje-prah, gulaš i paprikaš-prah, 10 g špagete bolonjez-prah 1,20 Mješavina za ćevapčiće i pljeskavice 10 g 2,27 Mješavina za pečenu piletinu s raznim začinima i 10 g začinskim biljem 7,40 Mješavina za zlatnu piletinu, za krumpir, za grill, grill 10 g 5,20 classic Mješavina za umak od gljive, umak bolognese 10 g 1,10 Vegeta nature, vegeta klasična 10 g 5,50 Praškasta mješavina povrća, začina i ostalih sastojaka za 10 g pripremu odreska na PAPIRU ZA PEČENJE 1,87 Mješavina začina za domaću kobasicu, mješavina začina 10 g za pikantnu kobasicu 4,60 *Vrijednosti očitane s deklaracije proizvoda Obratite pozornost na količinu konzumiranih slanih grickalica 1,90 g soli (100 grama slanog čipsa)

21 Česti krivci za prekomjernu tjelesnu masu i unos praznih kalorija, preskakanje obroka i povišen unos soli su junk food (brza hrana), grickalice te gotovi umaci i dresinzi. Navedene namirnice sadrže velike količine šećera, zasićene masnoće, sol kako bi okus hrane bio prihvatljiv potrošačima. Tablica 11. Udio soli u porciji serviranja umaka/dresinga i grickalica UMACI/DRESING Porcija serviranja Udio soli na porciju serviranja proizvoda Majoneza s jogurtom, klasična, light 25 g 0,30 Kečap 25 g 0,36 Majoneza s kečapom 25 g 3,30 Senf 25 g 0,84 Hren 20 g 0,32 Hambi umak za sendviče 25 g 0,40 Umak za roštilj 20 g 0,34 Sos umaci (rajčica) 20g 0,28 Meksički umak za tortilje 15 g 0,38 Soja umak 15 g 1,00 *Vrijednosti očitane s deklaracije proizvoda Porcija Udio soli na porciju GRICKALICE serviranja serviranja proizvoda Čipi čips 100 g 1,90 Smoki 100 g 2,20 Štapići 100 g 3,70 Krekeri 100 g 2,84 Pereci 100 g 3,10 Slani kikiriki, pistacija 100 g 1,20 *Vrijednosti očitane s deklaracije proizvoda A što je sa mineralnom gaziranom vodom? Tekućina je bitan dio svakodnevne prehrane te je potrebno unositi 3 do 5 čaša tekućine u danu. Mineralna gazirana voda sadrži do 11 puta više soli od negazirane vode iz kućanstva. Osobe s arterijskom hipertenzijom trebaju izbjegavati gazirane voda i slatke sokove te dati prednost negaziranoj vodi, svježe cijeđenim sokovima i čajevima. Tablica 12. Udio soli u mineralnim vodama i sokovima Porcija Udio soli na porciju NAPITCI serviranja serviranja proizvoda Mineralna negazirana voda 2,5 dcl 0,0075 Mineralna gazirana voda 2,5 dcl 0,525 Mivela 2,5 dcl 0,30 Donat Mg 2,5 dcl 4,08 Voda s aromama 2,5 dcl 0,025 *Vrijednosti očitane s deklaracije proizvoda

22 9. Kako pravilno iščitati deklaraciju Deklaracija čajne salame Na deklaraciji je navedeno da 100 grama proizvoda sadrži 4 grama kuhinjske soli. Ako u jednom obroku konzumiramo 60 g proizvoda time ćemo unijeti 2,4 g soli. Prema formuli za izračun natrija izračunamo da u jednom obroku i jednom namirnicom, čajnom kobasicom unesemo 1 g natrija Deklaracija pileće hrenovke Na deklaraciji je navedeno da 100 grama proizvoda sadrži 2,4 grama kuhinjske soli. Ako u jednom obroku konzumiramo 2 hrenovke, tj. 130 g proizvoda time ćemo unijeti 3,12 g soli. Prema formuli za izračun natrija izračunamo da u jednom obroku i jednom namirnicom, hrenovkama unesemo 1,3 g natrija

23 10. Tumačenje količine soli

24 11. Jelovnik kod arterijske hipertenzije Doručak Užina Ručak Ponedjeljak Utorak Srijeda Četvrtak Petak Subota Nedjelja Čaj Jogurt s Acidofilno Pšenične mekinje Svježi posni sir Jogurt light 1,5 probiotikom -1,5 Zobene Čaj mlijeko -1,5 na mlijeku-1,5 % s mljevenim % m.m % m.m pahuljice na Namaz od posnog % m.m m.m s bademima, lanenim Žganci Namaz od mlijeku -1,5 % sira s Domaća orasima, bananom sjemenkama Ili slanutka m.m mediteranskim pileća pašteta i cimetom Graham kruh Margo Kruh sa sa sušenim začinima Kukuruzni Kompot od Med sjemenkama voćem i Kruh od mekinja kruh jabuka s Kruh s mekinjama Cijeđeni voćni cimetom Jabuka Naranča cimetom Voćna salata sok Naranča Juha od špinata Piletina s povrćem iz woka Kuhana riža Salata od radiča Kruh sa sjemenkama Kompot od voća s limunom Varivo od graha, boba i junetine Salata od ribane cikle Graham kruh Voćna salata Juha od rajčice Pečeni brancin Miješana salata s mladim krumpirom Kruh od mekinja Sušene marelice, orasi i bademi Varivo od slanutka, leće i puretine Salata od ribane cikle Kukuruzni kruh Jabuka Juha od škarpine Pečene srdele Pečeni krumpir u ljusci Zelena salata Kruh sa sjemenkama Cijeđeni voćni sok Teleća juha s tjesteninom Teletina u šalši Tjestenina Salata od radiča Graham kruh Naranča Pileća juha s noklicama Ražnjići od piletine i povrća Zelena salata s rajčicom Kruh s mekinjama Užina Večera Sušene marelice, orasi i bademi Hladna salata od tunjevine i mahuna Kruh sa sjemenkama Naranča Tjestenina s povrćem Zelena salata s rikolom i rajčicom Graham kruh Voćni smothie Pizza na zdravi način Salata od matovilca, ribane mrkve i celera Kompot od jabuka s cimetom Pirjana integralna riža s povrćem Salata s pinjolima Kukuruzni kruh Naranča Banana Cijeđeni voćni sok Puretina sa žara Pečeno povrće Salata od kupusa, ribane mrkve i celera Kruh sa sjemenkama Lazanje od tikvica Salata od ribane cikle Graham kruh Puretina u kurkuma umaku Cous-cous ili Kuhana riža Miješana salata s orašastim plodovima Kruh s mekinjama

25 DOMAĆA VEGETA Smjesu koristite kao zamjenu za vegetu ili povrtnu kocku za pripremu juha, saftova i variva. Količina je dovoljna za 6 velikih staklenki. 1 kg mrkve 1 kg korijena peršina 1 kg korijena pastrnjaka ½ kg crvenog luka 1 kom korijena celera 4-5 većih crvenih paprika 2-3 vezice lista peršina 2-3 vezice lista celera 0,25 kg morske soli Sve sastojke dobro operite i očistite. Narežite na manje komade, sve pomiješajte (korijenje i stabljike) i sameljite na mašini za meso. Dodajte sol malo po malo. Na kraju još jednom sve dobro izmiješajte. Smjesu stavite u staklenke, dobro ih zatvorite i držite na mračnom i suhom mjestu. NAMAZ OD SLANUTKA 25 dkg slanutka 2-3 režnja češnjaka 1 jušna žlica sjemenki sezama 7 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja Limunov sok po želji Crni ili bijeli mljeveni papar po želji Namočeni slanutak kuhajte 80 minuta na srednje jakoj vatri. Zatim ga ohladite i stavite u posudu za miksanje i potom dodajte papar, nasjeckani češnjak, maslinovo ulje, sjemenke sezama, limunov sok i papar, te sve dobro izmiksajte. PREPORUKA Dodajte biljne začine poput kajenskog papra, čili paprike te sjemenke suncokreta i lana.

26 NAMAZ OD POSNOG SIRA S MEDITERANSKIM ZAČINIMA 100 g svježeg posnog sira 100 g sira skute 1 češanj češnjaka 1 svežanj bosiljka 1 svežanj peršinovog lišća 1 svežanj vlasca 1-2 grančice svježeg ili 1 žličica sušenog mažurana 1 čajna žličica sušenog ili 2 grančice svježeg origana 1 čajna žličica limunovog soka svježe mljeveni papar po želji PRIPREMA: Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte zajedno sa svježim začinskim biljem. Sir i češnjak izmiksajte sa štapnim mikserom. Dodajte po potrebi limunov sok i papar. Ukoliko je smjesa pregusta dodajte 1 žlicu jogurta. Na kraju dodajte začinsko bilje i izmiješajte ručno. Dobiveni namaz stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sat vremena u hladnjaku da se razviju svi okusi začinskog bilja. Prije serviranja ukrasite vlascem i listićima bosiljka. DOMAĆA PILEĆA PAŠTETA 2 komada kuhanih pilećih prsa 1 svježi luk 1-2 čajne žličice sezama 1 čajna žličica maslinovog ulja 1 mali svežnjić peršina 2-3 grančice svježeg bosiljka 1 žlica senfa Sok od 1/2 limuna Papar, začinska paprika po želji PRIPREMA: Piletinu skuhajte te zadržite pola šalice vode u kojoj ste ju kuhali. Pustite piletinu da se skroz ohladi i zatim ju nasjeckajte. U mikser stavite piletinu i ostale sastojke. Za vrijeme miksanja

27 dodajte malo po malo vodu od kuhanja. Miksajte sve dok smjesa ne postane kremasta i ako je potrebno dodajte još začina, papra, limunovog soka i senfa po želji. PŠENIČNE MEKINJE NA POSNOM MLIJEKU S ORAŠASTIM PLODOVIMA I BANANOM 2,5 dcl mlijeka 1,5 % m.m. Pola šalice pšeničnih mekinja 1 banana narezana na kolutiće Šaka oraha i badema 1 čajna žličica meda Cimet po želji PRIPREMA:Pšenične mekinje kuhajte na vrućem mlijeku 2-3 minute te pustite da se malo ohlade. Dodajte narezanu bananu, šaku orašastih plodova i med. Po želji obogatite okus s cimetom. DOMAĆI KRUH SA SJEMENKAMA 1 jušna žlica sjemenki maka 1 jušna žlica sjemenki sezama 1 jušna žlica sjemenki suncokreta 570 grama brašna od cjelovitog zrna 1 paketić suhog kvasca 225 ml mlake vode i 170 ml vode sobne temperature 1 jušna žlica maslinovog ulja U velikoj posudi pomiješajte sjemenke, brašno i kvasac. U drugoj posudi pomiješajte med, maslinovo ulje i 225 ml mlake vode. Smjese povežite i ulijte ostatak vode sobne temperature. Oblikovanu smjesu mijesite nekoliko minuta dodajući male količine bijelog glatkog brašna do formiranja čvrste kugle tijesta. Malo nauljite posudu, stavite smjesu i prekrite čistom krpom, te ostavite na toplom mjestu da se kruh diže minuta. Pecite na 200 celzijevih stupnjeva 30-tak minuta. PREPORUKA Možete zamijeniti 350 grama integralnog brašna s mješavinom bijelog i raženog brašna (50:50).

28 KRUH S MEKINJAMA 1 kg crnog glatkog brašna 1 veća šalica posija, mekinja 1 veća šalica pšeničnih klica Po jednu žlicu kima, korijandara, anisa ZA KVASAC Otprilike 2 dcl toplog mlijeka 1 pakiranje ili 1 žlica suhog kvasca 1 žlica meda Malo toplog mlijeka toliko da se može zamijesiti tijesto Razmrvite kvasac u toplom mlijeku, dodajte žlicu meda i žlicu brašna dok mu se volumen ne utrostruči. U veću posudu stavite brašno, posije, pšenične klice pržene (može i sirove), cijele sjemenke i začine koje ste prethodno usitnili. Potom dodajte dignuti kvasac i sve zalite s mlakim mlijekom (radi bogatijeg okusa) i zamijesiti tijesto. Ono mora biti meko i podatno. Ostavite tijesto na toplom mjestu 60 minuta i par puta ga u toku dizanja, promiješajte. Pecite na 200 celzijevih stupnjeva 30-tak minuta. PREPORUKA Kruh se može napraviti sa integralnim, pirovim, raženim i kukuruznim brašnom uz dodatak raznih sjemenki i mediteranskih začina.

29 JUHA OD ŠKARPINE 1,5 L vode 600 g škarpine 200 g korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin narezati na kockice) 1 rajčica 2 jušne žlice maslinovog ulja 3-4 zrna crnog papra List peršina i celera 2 žlice octa list lovora, 1 žličica domaće vegete 120 g riže PRIPREMA Korjenasto povrće ogulite i narežite na kockice. U veću posudu stavite vodu, maslinovo ulje, očišćeno povrće, list lovora, zrna papra, svježu rajčicu te list peršina i celera. Kada voda zakipi nastavite kuhati na laganoj vatri još minuta. Zatim stavite očišćenu škarpinu i ocat te nastavite kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta. Kuhanu ribu izvadite i očistite od kostiju, a juhu procijedite. U procijeđenu juhu vratite kuhano povrće i očišćene komadiće ribe. Juhu poslužite s kuhanom rižom. PILEĆA JUHA S NOKLICAM 1 pile srednje veličine 3-4 mrkve 2 korijena celera i peršina 1 crveni luk 6 zrna papra 2 lista lovora 1 žličica domaće vegete Noklice 2 manja jaja 1 žlica ulja pšenični griz po potrebi, list peršina, kurkuma po želji

30 PRIPREMA U lonac s vodom stavite korjenasto povrće, preprženi luk, papar i lovor te pustite da kuha. Pile narežite na 8-12 komada i stavite ga u lonac čim voda zakipi. Lonac poklopite i pustite da kuha na laganoj vatri otprilike sat i pol. Na pola kuhanja dodajte domaće pripremljenu vegetu. U međuvremenu dok se juha kuha pripremite noklice; razbijte u posudicu jaja i dobro ih razmutite vilicom. U jaja dodajte nasjeckanog lišća peršina, žličicu ulja i kurkume te sve dobro razmutite. U smjesu od jaja lagano sipajte gris uz neprestano miješanje. U procijeđenu juhu stavljajte noklice i kuhajte još desetak minuta. PILETINA S POVRĆEM IZ WOKA S KUHANOM RIŽOM 450 grama kuhanih pilećih prsa 1 šalica nasjeckanog luka 1 šalica zelenih/crvenih/žutih paprika 1 šalica kupusa 240 ml soka od rajčice 1 list peršina i celera Malo crnog papra 2 režnja češnjaka 2 jušne žlice biljnog ulja Čili papričice, đumbir po želji 5 šalica kuhane smeđe ili integralne riže PRIPREMA: Na ugrijani wok s uljem stavite pirjati luk i češnjak. Nakon što luk omekša, na laganoj vatri dodajte kupus i paprike te nastavite pirjati uz dodatak začina. Komadiće piletine pomiješajte s povrćem, nastavite pirjati i potom dodajte sok rajčice te nastavite kuhati dok se umak ne reducira. Jelo poslužite uz kuhanu rižu.

31 HLADNA SALATA OD TUNJEVINE 2 šake zelenih mahuna 1 konzerva tune 2 jušne žlice pinjola svježe mljeveni papar 2 žlice limunovog soka 2 jušne žlice maslinovog ulja Par režnja češnjaka PRIPREMA: Mahune skuhajte i pustite da se ohlade. U međuvremenu pinjole prepržite na tavi. Ohlađene mahune pomiješajte sa svim sastojcima. PIZZA NA ZDRAVI NAČIN Domaća, vrlo ukusna pizza koju možete obogatiti lukom, gljivama, ananasom ili ljutim papričicama. ZA TIJESTO 300 grama bijelog glatkog brašna ½ jušne žlice (1/2 vrećice suhog kvasca) 1 čajna žličica šećera Prstohvat crnog papra 100 ml mlake vode 1 jušna žlica maslinovog ulja 1 režanj češnjaka, usitnjen ZA UMAK ½ čajne žlice maslinovog ulja 1 manji luk, nasjeckan 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan 1 jušna žlica pirea od rajčice 227 grama pelata Crvene čili papričice po izboru Origana po izboru Šaka svježeg bosiljka, grubo usitnjena

32 NADJEV ½ žute i crvene paprike 1 svježa rajčica, narezana na ploške 150 grama pečenih pilećih prsa s ružmarinom 2 jušne žlice zrna kukuruza Nekoliko listova bosiljka za posuti po vrhu pizze PRIPREMA Priprema tijesta; pomiješajte brašno s kvascem i stavite u veliku posudu. U zasebnoj šalici pripremite mlaku vodu s uljem, malo šećera i češnjaka te ulijte u posudu s brašnom. Sve promiješajte i mijesite tijesto dok se ne formira elastična čvrsta smjesa. Posudu s tijestom ostavite na toplom mjestu otprilike sat vremena (dok se ne udvostruči smjesa). U međuvremenu napravite umak od rajčice; u zagrijanoj tavi popržite luk i češnjak, dodajte pire od rajčice, pelate od rajčice, čili papričicu i ostale začine. Smanjite vatru i kuhajte 15-tak minuta dok umak ne postane gust. Dodajte bosiljak i usitnite štapnim mikserom. Tijesto razvucite rukama na nauljeni pleh te stavite umak od rajčice i sav nadjev. Pizzu pecite minuta (do pojave zlatno-smeđe boje) na 240 celzijevih stupnjeva. Na ispečenu pizzu stavite još par svježih listova bosiljka. TELETINA U ŠALŠI S TJESTENINOM 100 dkg teletine 1 veća tikvica 1 srednje velik patlidžan 1 srednje velika glavica luka 0,5 l pasirane rajčice 2 češnja češnjaka Malo peršina i bosiljka Malo maslinovog ulja Po potrebi čili papričice i papra Tjestenina PRIPREMA Patlidžan i tikvicu narežite na ploške (možete i sa korom) i zatim na četvrtine. Luk ogulite i prepolovite te narežite na trakice. Češnjak, peršin i bosiljak sitno nasjeckajte. Teletinu narežite na manje komade i pecite na naglo na vrućoj tavi i na kapljici ulja. Meso pecite sve dok ne počne dobivati boju zatim izvadite meso iz tave i stavite na toplo.

33 Na istu tavu na par kapi ulja stavite narezanu tikvicu, patlidžan i luk, te uz lagano miješanje pecite dok povrće ne omekša. Zatim u tavu vratite, sve zalijte pasiranom rajčicom, začinite češnjakom i začinskim biljem, pomiješajte i kuhajte još par minuta da se svi sastojci sjedine. Poslužite jelo uz tjesteninu. PILETINA U KURKUMA UMAKU Za marinadu 1 svježa crvena paprika ½ glavice luka 1 žličica kajenskog papra 2 češnja češnjaka 1 žlica naribanog đumbira 100 ml maslinovog ulja Za piletinu 400 g pilećeg filea 2 žlice maslinovog ulja 120 g luka 1 žlica kurkume 1 šeflja pilećeg temeljca 2 žlice nasjeckanog peršina 1 žlica svježeg nasjeckanog korijandera Papar PRIPREMA Crvenu papriku, nasjeckani luk, kajenski papar, protisnuti češnjak, naribani đumbir i maslinovo ulje stavite u električnu sjeckalicu i krupno usitnite. Piletinu narežite na kockice, prelijte pripremljenom marinadom od povrća, promiješajte i ostavite da odstoji minuta. U tavi na maslinovom ulju popecite nasjeckani luk, dodajte kurkumu i piletinu zajedno s marinadom. Dodajte pileći temeljac. Kuhajte na srednje jakoj vatri minuta. Pred kraj umiješajte peršin i korijander. Po želji poparite. Poslužite s kuhanom rižom ili kus-kusom.

34 PEČENI BRANCIN S ZAČINIMA 360 grama fileta brancina 1 jušna žlica maslinovog ulja 1 čajna žličica biljnih začina; ružmarin, papar, peršin 1 režanj češnjaka PRIPREMA: Pećnicu zagrijte na 180 C, a ribu operite i osušite kuhinjskim papirom. Riblje filete posložite na aluminijsku foliju, te prelijte s uljem i mješavinom začina. Pecite u pećnici 15-tak minuta i poslužite sa salatom od krumpira. VARIVO OD GRAHA, BOBA I JUNETINE 1/2 kg junećeg buta narezanog na kockice 250 g mladog boba 250 g bijelog graha 2 mrkve 1 peršin 2 rajčice 1 luk 1 režanj češnjaka Malo papra, crvene papričice i crvene paprike PRIPREMA: Na ulju popržite sitno narezani crveni luk. Dodajte junetinu, mrkvu, peršin, rajčicu, češnjak, dodajte začine i pirjajte oko sat vremena uz povremeno miješanje i podlijevanje. Kad je junetina gotova, dio povrće usitnite i stavite očišćeni bob (kuhajte ga oko 15 min).

35 VARIVO OD PURETINE, SLANUTKA I LEĆE 500 g puretine 250 g zelene leće 240 g slanutka 2 mrkve 1 korijen i list celera Pasirana rajčica po želji Papar po želji 1 žlica maslinovog ulja Mljevena crvena paprika po želji 1 lovor 2 režnja češnjaka 1 veliki luk 1 žličica ružmarina 1/2 male žličice domaće vegete PRIPREMA: Slanutak namočite par sati prije kuhanja. Puretinu izrežite na manje komade i pecite dok ne porumeni, zatim izvadite meso i smanjite vatru. Na malo maslinovog ulja popržite luk, mrkvu, celer i češnjak, miješajte i kuhajte još 5 minuta. Dodajte slanutak, papar, žličicu crvene paprike, domaću vegetu, list lovora, pasiranu rajčicu i prekrite vodom. Kada je varivo na pola gotovo ubacite leću, inače miješati varivo dok ne zavri i kuhati lagano na smanjenoj vatri sat i pol dok se povrće, leća i slanutak ne skuhaju. LAZANJE S TIKVICAMA 500 grama kuhanog tijesta za lazanje ¾ šalice narezane mozzarelle 1 i ½ šalice svježeg posnog sira 2 jušne žlice parmezana 1i ½ šalice sirovih, na ploške narezanih tikvica 2 šalice soka od rajčice 2 čajne žličice sušenog bosiljka 2 čajne žličice sušenog origana 1 režanj češnjaka ¼ šalice nasjeckanog luka

36 Malo crnog papra i čili papričice Pećnicu zagrijte na 180 C-200 C. Na maloj količini ulja nauljite dno pleha u kojem ćete peći lazanje i zatim stavite tanki sloj soka rajčice s začinima. Na sok u jednom sloju stavite 1/3 skuhanog tijesta, zatim na tijesto stavite smjesu posnog sira i mozzarelle i na vrh smjese posložite sirove tikvice. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. MIJEŠANA SALATA S MLADIM KRUMPIRA 16 komada mladog krumpir srednje veličine 2 jušne žlice maslinovog ulja ¼ šalice sjeckanog luka 1 čajna žličica bosiljka 1 čajna žličica peršina Limunov sok i papar po želji Zelena salata/sezonska salata PRIPREMA: Krumpire kuhajte 15 do 20 minuta u vodi. Nakon što se krumpir ohladi, narežite ga na četvrtine i pomiješajte s maslinovim uljem, lukom i začinima. Prije jela krumpir pomiješajte sa zelenom salatom, matovilcem i radićem ili sezonskom salatom po izboru. TJESTENINA S POVRĆEM U UMAKU OD RAJČICE 2 jušne žlice maslinovog ulja 2 manja luka 3 režnja češnjaka 1 šalica na komadiće nasjeckane tikvice ½ zelene i žute paprike 1 korijen mrkve 1 jušna žlica sušenog origana 1 jušna žlica sušenog bosiljka 210 grama soka ili pelata od rajčice 2 srednje velike svježe rajčice 1 šalica vode Tjestenina

37 PRIPREMA: U zagrijani wok stavite malo maslinovog ulja, mrkvu i papriku narezane na sitne trakice te luk na sitne kolutiće. Nastavite pirjati nekoliko minuta na srednje jakoj vatri te dodajte češnjak i tikvice narezane na trakice. Potom u tavu dodajte preostale sastojke i pustite da se sve zajedno kuha na laganoj vatri 45 minuta. Poslužite uz špagete i ukrasite s svježim bosiljkom i listom peršina. HRSKAVA SALATA S PINJOLIMA 350 g zelenog kupusa (naribanog) 115 g crvenog kupusa (naribanog) 3 mlada luka, sitno narezana 2 srednje mrkve (naribane) 2 jušne žlice limunovog soka 2 jušne žlice octa 125 ml kefira 2 jušne žlice maslinovog ulja Papar, pinjoli (prethodno preprženi na tavi) PRIPREMA: Naribano povrće stavite u zdjelu i sve promiješajte. Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro izmiješajte. Salatu servirajte hladnu. MIJEŠANA SALATA S ORAŠASTIM PLODOVIMA 100 g crvenog radiča (narezano na trakice) 50 g rotkvica (narezano na ploškice) 150 g rikole 150 g matovilca 50 grama skute (sitno razmrvljena) Šaka oraha Šaka bućinih sjemenki Papar 1 jušna žlica suncokretovog ulja 2 jušne žlice aceto balzamika PRIPREMA: Narezano i očišćeno povrće stavite u zdjelu i promiješajte. Dodajte orašaste plodove, skute i ostale začine te sve dobro izmiješajte. Salatu servirajte hladnu.

38 LITERATURA Nowson, C.A., Wattanapenpaiboon, N., i Pachett, A. (2009) Low-sodium Dietary Approaches to Stop Hypertension type diet including lean red meat lowers blood pressure in postmenopausal women. Nutrition Research, 29, Ugarčić-Hardi Ž., Dumančić G., Koceva Komlenić D., Jukić M. (2010) Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima. Hrvatski časopis za javno zdravstvo, Reiner Ž., Jelaković B. (2010) Manje soli više zdravlja: mogućnosti preventive u Hrvatskoj. Acta Medica Croatica, 64 (2) Mancia G. i sur. (2013) The Task Force for the management of arterial hypertension of the European Society of Hypertension (ESH) and of the European Society of Cardiology (ESC). European Heart Journal. 34, WHO (2012) World Health Organization, WHO guideline: Sodium intake for adults and children HAH (2014) Hrvatska agencija za hranu, Znanstveno mišljenje o učinku smanjenog unosa kuhinjske soli u prehrani ljudi, Jenkins, D.J.A., Jones, P.J., Frohlich, J., Lamarche, B., Ireland, C., Nishi, S.K., Srichaikul, K., Galange, P., Pellini, C., Faulkner, D., de Souza, R.J., Sievenpiper, J.L., Mirrahimi, A., Jayalath, V.H., Augustin, L.S., Bashyam, B., Leiter, L.A., Josse, R., Couture, P., Ramprasath, V., Kendall, C.W.C. (2015) The effect of a dietary portfolio compared to a DASH-type diet on blood pressure. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 12, Cicero, A.F.G., Colletti, A. (2015) Nutraceuticals and Blood Pressure Control: Results from Clinical Trials and Meta-Analyses. High Blood Pressure and Cardiovascular Prevention,3, Nissensohn, M., Román-Viñas, B., Sánchez-Villegas, A., Piscopo, S., Serra-Majem, L. (2016) The Effect of the Mediterranean Diet on Hypertension: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Nutrition Education and Behavior, 48 (1),

39 Mathew, A.V., Seymour, E.M., Byun, J., Pennathur, S., Hummel, S.L. (2015) Altered Metabolic Profile With Sodium-Restricted Dietary Approaches to Stop Hypertension Diet in Hypertensive Heart Failure With Preserved Ejection Fraction (Article in press). Journal of Cardiac Failure Jiang, J., Liu, M., Troy, L.M., Bangalore, S., Hayes, R.B., Parekh, N. (2015) Concordance with DASH diet and blood pressure change: Results from the Framingham Offspring Study ( ). Journal of Hypertension, 33 (11), Siervo, M., Lara, J., Chowdhury, S., Ashor, A., Oggioni, C., Mathers, J.C. (2015) Effects of the dietary approach to stop hypertension (DASH) diet on cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. British Journal of Nutrition, 113 (1), Sirtori, C.R., Arnoldi, A., Cicero, A.F.G. (2015) Nutraceuticals for blood pressure control (Review). Annals of Medicine, 47 (6), Kamran, A., Azadbakht, L., Shafaee, Y., Sharifirad, G. (2015) The effect of nutritional education on vitamin C and dietary fiber intake among patients with rural hypertension (Article). Annals of Medicine, 33 (321), Kooshki, A., Hoseini, B.L. (2014) Phytochemicals and Hypertension (Review). Medical Journal, 15 (1) Charlton K.E., MacGregor E., Vorster N.H., Levitt N.S., Steyn K. (2007) Partial replacement of NaCl can be achieved with potassium, magnesium and calcium salts in brown bread. Journal of Food Sciences and Nutrition, 58, Seymour E.M., Singer A.A.M., Bennink M.R. i sur. (2008) Chronic intake of phytocemicalenriched diet reduces cardiac fi brosis and diastolic dysfunction caused by prolonged saltsensitive hypertension. Journal of Gerontology, 63, Perez-Jimenez J., Serrano J., Tabernero M. i sur. (2008) Effects of grape antioxidant dietary fi ber in cardiovascular disease risk factors. Nutrition, 24, Ried K., Frank O.R., Stocks N.P., Fakier P., Sullivan T. (2008) Effects of garlic on blood pressure: A systematic review and meta-analysis. BMC Cardiovascular Disorders, 8, 13.

40 Edwards RL, Lyon T, Litwin SE i sur. (2007) Quercetin reduces blood pressure in hypertensive subjects. Journal of Nutrition, 137, Kouguchi T., Ohmori T., Shimizu M. i sur. (2008) Subgroup analysis of hypotensive effects of lactic acid bacteria beverage containing chicken collagen hydorlysate in subjects with highnormal blood pressure. Japanese Pharmacology and Therapeutics, 36, Patch C.S. (2006) Health benefits of hearbs and spices: the past, the present, the future. Medical Journal of Australia, 185, Kaić-Rak A., Antonić Degač K. (1990) Tablice o sastavu namirnica i pića., Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb

D O D A T A K NACIONALNIM SMJERNICAMA ZA PREHRANU UČENIKA U OSNOVNIM ŠKOLAMA 1. Jelovnici JESENSKI JELOVNIK ZIMSKI JELOVNIK PROLJETN

D O D A T A K NACIONALNIM SMJERNICAMA ZA PREHRANU UČENIKA U OSNOVNIM ŠKOLAMA 1. Jelovnici JESENSKI JELOVNIK ZIMSKI JELOVNIK PROLJETN D O D A T A K NACIONALNIM SMJERNICAMA ZA PREHRANU UČENIKA U OSNOVNIM ŠKOLAMA 1. Jelovnici 1. 1. JESENSKI JELOVNIK 1. 2. ZIMSKI JELOVNIK 1. 3. PROLJETNI JELOVNIK 2. Normativi 2. 1. NORMATIVI ZA JELOVNIK

Више

Upustite se u kulinarsku avanturu uz Ledo riblje delicije

Upustite se u kulinarsku avanturu uz Ledo riblje delicije Upustite se u kulinarsku avanturu uz Ledo riblje delicije Gamberi s tikvicama i tjesteninom SASTOJCI (ZA 4 OSOBE): 4 Ledo Gamberi 250g 250g tikvica 400g tjestenine 20g maslaca 1 glavica luka 20g brašna

Више

JELOVNIK ZA SVIBANJ 2019

JELOVNIK ZA SVIBANJ 2019 DOM ZA ODRASLE OSOBE BOROVA JELOVNIK ZA MJESEC SVIBANJ (5. MJESEC) 2019. NADNEVAK DORUČAK DIJABETIČARI 10.00 RUČAK DIJABETIČARI 16.30 VEČERA 01.05.2019. (PRAZNIK RADA) Čaj, sendvič (salama parizer, sir

Више

JELOVNIK ZA MJESEC ______________, 200_

JELOVNIK ZA  MJESEC ______________, 200_ DOM ZA ODRASLE OSOBE BOROVA PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA TRAVANJ 2016. NADNEVAK DORUČAK DIJABETIČARI 10:30 RUČAK DIJABETIČARI 16:30 VEČERA 01.04.2016 02.04.2016. 03.04.2016. 04.04.2016. POK 05.04.2016. 06.04.2016.

Више

JELOVNIK TIP -A- LJETNI ZAJUTRAK RUČAK UŽINA PONEDJELJAK šunka, tvrdi sir, kukuruzni kruh, čaj s medom, sezonsko voće goveđa juha s rezancima, teletin

JELOVNIK TIP -A- LJETNI ZAJUTRAK RUČAK UŽINA PONEDJELJAK šunka, tvrdi sir, kukuruzni kruh, čaj s medom, sezonsko voće goveđa juha s rezancima, teletin JELOVNIK TIP -A- LJETNI šunka, tvrdi sir, kukuruzni kruh, čaj s medom, goveđa juha s rezancima, teletina, riža s povrćem, krastavac i/ili kupus salata fermentirani mliječni proizvod s probiotikom bijela

Више

Studentski centar "Bor" u Boru

Studentski centar Bor u Boru П О Н Е Д Е Љ А К Проја са сиром Омлет са сиром Сендвич Мармелада, путер Мусли са јогуртом (чај, шећер кристал, вода, лимун) (кравље млеко 2,8%мм, шећер кристал) пекарски квасац-свежи, прашкасти адитив,

Више

Studentski centar "Bor" u Boru

Studentski centar Bor u Boru П О Н Е Д Е Љ А К Проја са сиром Омлет са сиром Сендвич Мармелада, путер Мусли са јогуртом (чај, шећер кристал, вода, лимун) (кравље млеко 2,8%мм, шећер кристал) пекарски квасац-свежи, прашкасти адитив,

Више

detoks9

detoks9 Nomato umak (oko 1.5 litre umaka) 3 žlice maslinovog ulja 1 veliki luk (nasjeckati) 3 stabljike celera (nasjeckati) 6 malih mrkvi (nasjeckati) 2 manje cikle (oguliti i nasjeckati) 4 režnja češnjaka 1/4

Више

Zdrava božićna večera TOP 5 recepata

Zdrava božićna večera TOP 5 recepata Zdrava božićna večera TOP 5 recepata Brancin sa začinima i biljem * 2 svježa očišćena brancina * mješavina začina riblje bilje * maslinovo ulje * limun OPIS POSTUPKA: Brancine lagano premažemo maslinovim

Више

JELOVNIK ZA MJESEC ______________, 200_

JELOVNIK ZA  MJESEC ______________, 200_ DOM ZA ODRASLE OSOBE BOROVA PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA KOLOVOZ 2016 NADNEVAK DORUČAK DIJABETIČARI 10.30 RUČAK DIJABETIČARI 16.30 VEČERA 01.08.2016 02.08.2016 Juha, perket od piletine, tijesto, Varivo od kupusa

Више

OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA PAKRAC I BOLNICA HRVATSKIH VETERANA ODJEL ZA DIJETETIKU I PREHRANU PREHRANA TRUDNICA, RODILJA I DOJILJA NAČELA PREHRANE TRUDNI

OPĆA ŽUPANIJSKA BOLNICA PAKRAC I BOLNICA HRVATSKIH VETERANA ODJEL ZA DIJETETIKU I PREHRANU PREHRANA TRUDNICA, RODILJA I DOJILJA NAČELA PREHRANE TRUDNI PREHRANA TRUDNICA, RODILJA I DOJILJA NAČELA PREHRANE TRUDNICA, RODILJA I DOJILJA Složeni ugljikohidrati trebali bi činiti 45 65 % ukupnog energijskog unosa kroz 6 9 jedinica serviranja na dan, osiguravajući

Више

JELOVNIK ZA MJESEC ______________, 200_

JELOVNIK ZA  MJESEC ______________, 200_ DOM ZA ODRASLE OSOBE BOROVA PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA LISTOPAD 2015. NADNEVAK DORUČAK DIJABETIČARI 10.30 RUČAK DIJABETIČARI 16.30 VEČERA 01.10.2015 ČETVRVTAK 02.10.2015 03.10.2015 04.10.2015 05.10.2015 POK

Више

Studentski centar "Bor" u Boru

Studentski centar Bor u Boru П О Н Е Д Е Љ А К Сендвич Проја са сиром Омлет са сиром Мармелада, путер (чај, шећер кристал, вода, лимун) (кравље млеко 2,8%мм, шећер кристал) - Јогурт пекарски квасац-свежи, прашкасти адитив, - Говеђа

Више

jelovnik cdr

jelovnik cdr LA CARTE COUVERT & KRUH postava stola, kruh, namaz ili specijalitet dana naplaćuje se po osobi 1o,oo kn HLADNI ZALOGAJI & SALATE Simfonija od sira s tapenadom od crnih maslina /polutvrdi kozji sir s crnim

Више

Microsoft Word - Ponuda ketering 2011

Microsoft Word - Ponuda ketering 2011 SALATE Pileća salata piletina, susam, kikiriki, pavlaka 1400,00 din/kg Juneća salata junetina, krastavci, začini 1250,00 din/kg Salata od pečurki pečurke, pavlaka, majonez Ruska salata Francuska salata

Више

Palačinke bez jaja – recepti

Palačinke bez jaja – recepti Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Palačinke bez jaja - recepti Slatke ili slane, palačinke su brza i jednostavna poslastica koju obožavaju

Више

Pekmez od dunja – 9 recepata za fini pekmez

Pekmez od dunja – 9 recepata za fini pekmez Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Pekmez od dunja - 9 recepata za fini pekmez Dunja je voće koje podsjeća na spoj jabuke Zlatni Delišes i kruške,

Више

Podaci o voditelju projekta

Podaci o voditelju projekta P R I L O G UREDBI O POTPORI ZA POKRIĆE TROŠKOVA PREHRANE STUDENATA SASTAV MENI OBROKA I POPIS POJEDINAČNIH JELA I DRUGIH PREHRAMBENIH PROIZVODA Izradili: 1. Bernard Marić, dipl.ing. Pomoćnik ravnatelja

Више

Preoperativni plan ishrane 800kcal čvrsta (solid) dijeta I dan Doručak h Omlet sa spanaćem 145kcal 1 veće jaje UH: 2,3g 1 šoljica spanaća Masti:

Preoperativni plan ishrane 800kcal čvrsta (solid) dijeta I dan Doručak h Omlet sa spanaćem 145kcal 1 veće jaje UH: 2,3g 1 šoljica spanaća Masti: Preoperativni plan ishrane 800kcal čvrsta (solid) dijeta I dan 7-7.30h Omlet sa spanaćem 145kcal 1 veće jaje UH: 2,3g 1 šoljica spanaća Masti: 10,8g 15g feta sira Proteini: 9,8g ½ kk* maslinovog ulja 1kk

Више

Smokve i grožđe – tri gurmanska slana recepta

Smokve i grožđe – tri gurmanska slana recepta Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Smokve i grožđe tri gurmanska slana recepta I Grci i Rimljani su uživali u grožđu, jeli su ga svježeg, radili

Више

Prirodno liječenje depresije – konzumirajte ove namirnice

Prirodno liječenje depresije – konzumirajte ove namirnice Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Prirodno liječenje depresije - konzumirajte ove namirnice Zbog današnjeg ubrzanog načina života, prekomjernih

Више

Korjenasto povrće – podjela, popis i dobrobiti

Korjenasto povrće – podjela, popis i dobrobiti Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Korjenasto povrće - podjela, popis i dobrobiti Povrće je prijeko potrebno za kvalitetnu i uravnoteženu prehranu,

Више

HLADNI ZALOGAJ Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani (Bernard Shaw) Kulenova seka 100 g Salama od divljači 100 g Dalmatinski pršut 100 g Salam

HLADNI ZALOGAJ Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani (Bernard Shaw) Kulenova seka 100 g Salama od divljači 100 g Dalmatinski pršut 100 g Salam HLADNI ZALOGAJ Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani (Bernard Shaw) Kulenova seka 100 g Salama od divljači 100 g Dalmatinski pršut 100 g Salama od boškarina s tartufima 100 g 37 kn 47 kn 52 kn

Више

Opsezna detoksikacija PLAN ZA 10 DANA

Opsezna detoksikacija PLAN ZA 10 DANA Opsezna detoksikacija PLAN ZA 10 DANA Važno je da detoksicirate jetra! Čišćenjem jetre poboljšat će se vaše opće dobro. Jetra ima iznimnu sposobnost samoobnavljanja i možete joj učinkovito pomoći tako

Више

MENU kafe.restoran.masa

MENU   kafe.restoran.masa MENU info@masha.rs www.masha.rs kafe.restoran.masa Rezervacije 021 451 241 Zmaj Jovina 4 Novi Sad Doručak Služi se do 12h ENGLESKI DORUČAK 3 jaja, kobasica, feta, paradajz, pančeta 360 DORUČAK MAŠA 3 jaja,

Више

PRIRUČNIK ZA RODITELJE 2

PRIRUČNIK ZA RODITELJE 2 PRIRUČNIK ZA RODITELJE 2 IZDAVAČ Hrvatski liječnički zbor, Šubićeva 9, 10000 Zagreb PREDSJEDNIK HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA Prof. dr. sc. Željko Krznarić AUTORI Sara Cobal, mag. nutr. Hrvatski liječnički

Више

JELOVNIK PIZZA: MARGARITA...530,00 (pelat, mozzarella, origano, maslinovo ulje) FUNGI...530,00 (pelat, sir, šampinjoni, origano) VESUVIO...550,00 (pel

JELOVNIK PIZZA: MARGARITA...530,00 (pelat, mozzarella, origano, maslinovo ulje) FUNGI...530,00 (pelat, sir, šampinjoni, origano) VESUVIO...550,00 (pel JELOVNIK PIZZA: MARGARITA...530,00 (pelat, mozzarella, origano, maslinovo ulje) FUNGI...530,00 (pelat, sir, šampinjoni, origano) VESUVIO...550,00 (pelat, sir, pizza šunka, origano) CAPRICCIOSA...600,00

Више

Sadržaj: slani recepti: slatki recepti: andrea cukrov Tortilla wraps s lososom i namazom od krem sira...3 Nepečeni cheesecake s karamel umakom...13 ma

Sadržaj: slani recepti: slatki recepti: andrea cukrov Tortilla wraps s lososom i namazom od krem sira...3 Nepečeni cheesecake s karamel umakom...13 ma Sadržaj: slani recepti: slatki recepti: andrea cukrov Tortilla wraps s lososom i namazom od krem sira...3 Nepečeni cheesecake s karamel umakom...13 matejka buča Zapečene palačinke sa sirom i špinatom...5

Више

Dijeta s jajima – kako izgubiti 6 kilograma u tjedan dana?

Dijeta s jajima – kako izgubiti 6 kilograma u tjedan dana? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Dijeta s jajima - kako izgubiti 6 kilograma u tjedan dana? Jaja su jedna od onih namirnica koje redovito

Више

Slide 1

Slide 1 PODRAVKA Danica mesna industrija 1 SADRŽAJ 1. mesna industrija povijest 2. proizvodni asortiman - grupe proizvoda 2 MESNA INDUSTRIJA - POVIJEST Podravka 1957.g. pripaja poduzeće Stokopromet mesna industrija

Више

Koliko je zdrava medicinska (bolnička) dijeta?

Koliko je zdrava medicinska (bolnička) dijeta? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Koliko je zdrava medicinska (bolnička) dijeta? U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, Herman Tarnower,

Више

Avokado – čarobno voće

Avokado – čarobno voće Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Avokado - čarobno voće Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Naziv avokado potječe

Више

2

2 2 http://www.youtube.com/watch?v=mquyxnchpq0 Četiri osnovne cjeline 1. Osnovne postavke pravilne prehrane 2. Planiranje prehrane 3. Moje tijelo i hrana 4. Kako poboljšati prehrambene navike 4 1. Osnovne

Више

jela_od_mesa

jela_od_mesa Iz knjige dr. Vanje Grbac-Gredelj: Hrvatska kuharica u zoni JELA OD MESA KUHANA GOVEDINA JUHA DOMAĆE POLPETE (KOSANI ODRESCI) PUNJENE PAPRIKE OD 2 BLOKA U UMAKU OD RAJČICA ARAMBAŠIĆI (SARMA) SLAVONSKI

Више

Strana 1

Strana 1 EST. 2015 RESTORANI Vaša prečica do zdravlja! Doručak Rančerska jaja 440 rsd 8 belanaca, mlevena ćuretina, paprika, paradajz, mladi luk. Kajgana spanać 6 belanaca, 2 cela jaja, spanać, beli luk, paprika,

Више

Uravnoteženi jelovnici za sva godišnja doba

Uravnoteženi jelovnici za sva godišnja doba Uravnoteženi jelovnici za sva godišnja doba Sadržaj Tefal zdravo & ukusno 4 Ukusni recepti od predjela do deserta u cijelosti pripremljeni na pari Što kažu stručnjaci Zlatna pravila zdrave prehrane 8

Више

Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za fine pekarske proizvode, žita za doručak i snek proizvode Sl. list SCG, br. 12/2005 i Sl. glasnik RS, br.

Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za fine pekarske proizvode, žita za doručak i snek proizvode Sl. list SCG, br. 12/2005 i Sl. glasnik RS, br. Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za fine pekarske proizvode, žita za doručak i snek proizvode Sl. list SCG, br. 12/2005 i Sl. glasnik RS, br. 43/2013 dr. pravilnik SADRŽAJ 1. I Opšte odredbe 2.

Више

Предшколска установа Љубица Вребалов Пожаревац Јеловник за јул месец 2018.г. Од г. до г. Врста оброка Дан у недељи / датум Доручак

Предшколска установа Љубица Вребалов Пожаревац Јеловник за јул месец 2018.г. Од г. до г. Врста оброка Дан у недељи / датум Доручак Од 1.7.2018.г. до 31.6.2018.г. 2.7.2018.г. Путер, мармелада од кајсије, Млеко 2,8%м.м 3.7.2018.г. Пројара са сиром и ланеним семеном, Јогурт 2,8%м.м 4.7.2018.г. Намаз од павлаке и пилећих прса, Чај од

Више

Recept: Kraljica jabuka iz porodice ruža u lisnatom ogrtaču – Sretan vam Međunarodni dan žena!

Recept: Kraljica jabuka iz porodice ruža u lisnatom ogrtaču – Sretan vam Međunarodni dan žena! Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Recept: Kraljica jabuka iz porodice ruža u lisnatom ogrtaču - Sretan vam Međunarodni dan žena! U nekoliko

Више

PVP_sr.cdr

PVP_sr.cdr Zakon o statistici Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske" br.85/03) Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o usvajanju Statističkog programa 2013-2017, 01-1901/12 ("Službeni glasnik Republike

Више

NABAVA SLUŽBENIH VOZILA ZA POTREBE UPRAVNIH TIJELA PGŽ

NABAVA SLUŽBENIH VOZILA ZA POTREBE UPRAVNIH TIJELA PGŽ OSNOVNA ŠKOLA SCUOLA ELEMENTARE D O L A C ZAHTJEV ZA DOSTAVU PONUDA Predmet nabave: ZAHTJEV ZA PRIKUPLJANJE PONUDA ZA USLUGU DOSTAVLJANJA PRIPREMLJENE HRANE (CATERING) ŠKOLI Vrsta nabave: Javne usluge

Више

Kokosov šećer – prirodna i zdrava alternativa

Kokosov šećer – prirodna i zdrava alternativa Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kokosov šećer - prirodna i zdrava alternativa Budući da je šećer vrlo nezdrav, ljudi se sve češće odlučuju

Више

Trening aktivnost 2 : Principi zdravog hranjenja

Trening aktivnost 2 : Principi zdravog hranjenja LIVE FULLY & ENJOY LIFE Navike zdrave prehrane TRENING AKTIVNOST 2 Pregledavanje domaće zadaće DOMAĆA ZADAĆA TRENING AKTIVNOST 1 1. Koje su vaše dnevne navike kojima brinete o vašem zdravlju? 2. Kako sudjelujete

Више

Речник

Речник Татјана Крповић Ученице : Милица Марић и Анастасија Матовић Речник Здраве хране Поштовани читаоче, Овај малени Речник је прављен да те подсети о важности здраве исхране. Нездрава исхрана доводи до болести

Више

jelovnik za studeni 2011.xls

jelovnik za studeni 2011.xls J E L O V N I K OD 31.10. DO 04.11.2011. DO ČAJ ŠIPAK,SVJEŽI SIR S VRHNJEM I VLASCEM. NERADNI DAN VARIVO KRUMPIR S MRKVOM I SUHIM MESOM,KRUH,KUKURUZNA ZLJEVANKA. JABUKA JONAGOLD DO DO NERADNI DAN ČAJ,MASLAC,MARMELADA,KRUH.

Више

AKCIJA preporuka za fini doručak! PIK Mortadela SIRELA Sir Gouda kn/kg Odličan za sendviče! NUTELLA Namaz 750 g 1 kg = 46,6

AKCIJA preporuka za fini doručak! PIK Mortadela SIRELA Sir Gouda kn/kg Odličan za sendviče! NUTELLA Namaz 750 g 1 kg = 46,6 AKCIJA 10.10. - 16.10.2019. preporuka za fini doručak! PIK Mortadela SIRELA Sir Gouda 2 Odličan za sendviče! NUTELLA Namaz 750 g 1 kg = 6,65 Z BREGOV Trajno mlijeko 2,% m.m. s čepom 3 MESNE DELICIJE DOBAR

Више

JELOVNIK Restoran Queen HLADNA PREDJELA Cold appetizers Plata narezaka za 1 osobu (pršut, kulen, dvije vrste sira, masline) 50,00 kn Cheese and salami

JELOVNIK Restoran Queen HLADNA PREDJELA Cold appetizers Plata narezaka za 1 osobu (pršut, kulen, dvije vrste sira, masline) 50,00 kn Cheese and salami JELOVNIK HLADNA PREDJELA Cold appetizers Plata narezaka za 1 osobu (pršut, kulen, dvije vrste sira, masline) 50,00 kn Cheese and salami platter JUHE Soups Goveđa juha 10,00 kn Beef soup Kokošja juha 10,00

Више

Е. тест ПРАВИЛНА ИСХРАНА 1. Када настаје стабилна телесна маса? а. када је енергетски унос једнак енергетској потрошњи б. када је енергетска потрошња

Е. тест ПРАВИЛНА ИСХРАНА 1. Када настаје стабилна телесна маса? а. када је енергетски унос једнак енергетској потрошњи б. када је енергетска потрошња Е. тест ПРАВИЛНА ИСХРАНА 1. Када настаје стабилна телесна маса? а. када је енергетски унос једнак енергетској потрошњи б. када је енергетска потрошња веће од енергетског уноса ц. када је енергетски унос

Више

Jelovnik srpski i engleski

Jelovnik srpski i engleski Зимско мезе за 2 особе... 750,00 рсд (Пихтије, кавурма, туршија мешана са грожђем и љутом паприком, сјенички сир и пројице) Његушки пршут... 750,00 рсд Кулен... 420,00 рсд Млад кајмак... 300,00 рсд Избор

Више

OŠ ŠIME BUDINIĆA - ZADAR

OŠ ŠIME BUDINIĆA - ZADAR OŠ ŠIME BUDINIĆA - ZADAR učenici: Petra Višić, Luka Rušev, Petra Marušić, Nina Bukulin mentor: Anita Mustać Zagreb, 15. 17. 3. 2019. SOL ZAČIN ŽIVOTA ISTRAŽILI SMO Sol značajna za ljudsku civilizaciju:

Више

AKCIJA CEKIN Grill pile 1 kg ZVIJEZDA Suncokretovo ulje 1,2 l 1 l = 8,33 kn kn/kg 1,2 l Z BREGOV Trajno mlijeko 2,8% m.m. 1 l

AKCIJA CEKIN Grill pile 1 kg ZVIJEZDA Suncokretovo ulje 1,2 l 1 l = 8,33 kn kn/kg 1,2 l Z BREGOV Trajno mlijeko 2,8% m.m. 1 l AKCIJA 18.7. - 2.7.2019. CEKIN Grill pile ZVIJEZDA Suncokretovo ulje 1,2 l = 8, 1 1,2 l Z BREGOV Trajno mlijeko 2,8% m.m. GLORIA Mljevena kava = 1,96 MESNE DELICIJE DOBAR POČETAK DANA CEKIN Batak i zabatak

Више

HOTEL PHOENIX*** Događaj za pamćenje VELIKA GORICA

HOTEL PHOENIX*** Događaj za pamćenje VELIKA GORICA HOTEL PHOENIX*** Događaj za pamćenje VELIKA GORICA Osnovne informacije o hotelu Phoenix je otvoren u proljeće 2005.g. Prvobitno je Phoenix bio gostionica te je 2017. prenamijenjen u Hotel Phoenix. Puni

Више

proba proba proba

proba proba proba ZNANSTVENO IZVJEŠĆE BATAT Batat (Ipomea batatas L.) je biljka koja pripada porodici Convolvulaceae. Od prosječno 50 rodova i preko 1000 vrsta koje pripadaju toj porodici, samo I. batatas ima veliku ekonomsku

Више

Dječji vrtid Remetinec OIB: Zagreb, Lanište 1 D KLASA: /16-01/11 UR.BROJ: Zagreb, Na temelju članka 20.

Dječji vrtid Remetinec OIB: Zagreb, Lanište 1 D KLASA: /16-01/11 UR.BROJ: Zagreb, Na temelju članka 20. Dječji vrtid Remetinec OIB: 62112881951 Zagreb, Lanište 1 D KLASA: 400-01/16-01/11 UR.BROJ: 251-557-04-16-1 Zagreb, 28.06. Na temelju članka 20. stavka 1. Zakona o javnoj nabavi (NN 90/11, NN 83/13, NN

Више

AKCIJA CEKIN Pile Grill 1 kg PIK Naresci Čajna kobasica Vrbovečka kobasica Zimska salama Kulen 100 g 1 kg = 89,90 kn 8 99 kn Z BREG

AKCIJA CEKIN Pile Grill 1 kg PIK Naresci Čajna kobasica Vrbovečka kobasica Zimska salama Kulen 100 g 1 kg = 89,90 kn 8 99 kn Z BREG AKCIJA 23.5. - 29.5.2019. CEKIN Pile Grill PIK Naresci Čajna kobasica Vrbovečka kobasica Zimska salama Kulen 100 g = 89,90 8 99 Z BREGOV Trajno mlijeko 2,8% m.m. GLORIA Mljevena kava 350 g = 51,40 18 99

Више

Dječji vrtid Remetinec OIB: Zagreb, Lanište 1 D KLASA: /17-01/13 UR.BROJ: Zagreb, Na temelju članka 2

Dječji vrtid Remetinec OIB: Zagreb, Lanište 1 D KLASA: /17-01/13 UR.BROJ: Zagreb, Na temelju članka 2 Dječji vrtid Remetinec OIB: 62112881951 Zagreb, Lanište 1 D KLASA: 400-01/17-01/13 UR.BROJ: 251-557- 04-17- 01 Zagreb, 02.06. Na temelju članka 20. Zakona o javnoj nabavi (NN 90/11, NN 83/13, NN 143/13

Више

Mlijeko za kavu 3,5% m.m. 1l Pravi Varaždinski štacun! Začin mješavina za ćevape i pljeskavice 40g PONUDA VRIJEDI: od 27. svibnja do isteka zaliha Bra

Mlijeko za kavu 3,5% m.m. 1l Pravi Varaždinski štacun! Začin mješavina za ćevape i pljeskavice 40g PONUDA VRIJEDI: od 27. svibnja do isteka zaliha Bra Mlijeko za kavu 3,5% m.m. 1l Pravi Varaždinski štacun! Začin mješavina za ćevape i pljeskavice 40g PONUDA VRIJEDI: od 27. svibnja do isteka zaliha Brašno glatko 1kg 2 97 1 KG= 74.25 2 99 4 97 Griotte desert

Више

PowerPointova prezentacija

PowerPointova prezentacija OSNOVNA ŠKOLA KSAVERA ŠANDORA GJALSKOG ZABOK Klara Plenar,5.r Sara Šaić,6.r Vedran Ostojić, 7.r Filip Pondeljak, 8.r Eko kviz LijEpa Naša zagreb 15.03. 17.03.2019. Mentori: Božena Dragčević, prof. SUDJELUJU:

Више

Zagreb, REGIONALNA NATJECANJA GASTRO 2016: PRILOG 1: KOŠARICE NAMIRNICA Županije i Gastro: Stav županija: Regionalna jela su jedan od moti

Zagreb, REGIONALNA NATJECANJA GASTRO 2016: PRILOG 1: KOŠARICE NAMIRNICA Županije i Gastro: Stav županija: Regionalna jela su jedan od moti Zagreb, 15.1. 2016. REGIONALNA NATJECANJA GASTRO 2016: PRILOG 1: KOŠARICE NAMIRNICA Županije i Gastro: Stav županija: Regionalna jela su jedan od motiva dolaska turista u njihovu regiju, te je to jedan

Више

Zimnica 1 1

Zimnica 1 1 Zimnica 1 1 OBJAŠNJENJE SIMBOLA UZ RECEPTE: do 20 minuta uspijeva lako do 40 minuta potrebno malo iskustva do 60 minuta dosta zahtjevno nja i vrijeme hlađenja. Vrijeme pripreme bez staja Savjeti za kupnju,

Више

Forum cjenik-jelovnik 2019

Forum cjenik-jelovnik 2019 CJENIK / JELOVNIK DNEVNI NAJAM DVORANA DNEVNI NAJAM TEHNIČKE OPREME HRANA I PIĆE forumzagreb.net rezervacije@forumzagreb.net t +385 1 286 7777 DNEVNI NAJAM DVORANA DVORANA AZ A 28 36 43 58 79 2.200,00

Више

Bela Reka Meni SRB Preview

Bela Reka Meni SRB Preview Dobrodošli za trpezu nezaboravnih domaćih ukusa! Nekad se znalo za svako jelo. Dobar recept. Sveži lokalni sastojci. Spremljeni s mnogo ljubavi. I danas se zna. Inspirisani proverenim receptima naših baka,

Више

Recepti zdrave hrane

Recepti zdrave hrane RECEPTI SIROVE ZDRAVE HRANE Koji su recepti najzdraviji? Sa malo znanja i veštine možemo svom organizmu priuštiti obilje hranljivih sastojaka, bez gubitka mnogo vremena i novca. Na početku ćemo izneti

Више

MAS. ISHRANA-3. predavanje

MAS. ISHRANA-3. predavanje IZRAČUNAVANJE ENERGETSKE I NUTRITIVNE VREDNOSTI Prost procentni račun 1g proteina = 4,1kcal 1g uglj.hidrata = 4,1kcal 1g lipida = 9,3kcal 1 Primer 1 Izračunati energetsku vrednost obroka (kcal) ako je

Више

Budite bezbrižni i dopustite da Vaše dragocjene trenutke organiziramo za Vas cateringe, rođendane, krizme, krstitke, pričesti.. Kontakt:

Budite bezbrižni i dopustite da Vaše dragocjene trenutke organiziramo za Vas cateringe, rođendane, krizme, krstitke, pričesti.. Kontakt: Budite bezbrižni i dopustite da Vaše dragocjene trenutke organiziramo za Vas cateringe, rođendane, krizme, krstitke, pričesti.. Kontakt: 095 3900 307 Neka naša hrana bude lijek, a Vaš lijek naša hrana!

Више

Na temelju odredbi članka 8

Na temelju odredbi članka 8 Na temelju Zakona o igrama na sreću (NN 87/09, 35/13), članak 69. i Pravilnika o priređivanju igara na sreću (NN 8/10 ) ZVIJEZDA d.d. ZAGREB, M.Čavića 1, (u daljnjem tekstu Priređivač), donosi P R A V

Више

Salads... Greek Salad / Grčka salata feta cheese, olives, cucumber, tomatoes, red onion, red and green pepper feta sir, krastavci, masline, rajčica, l

Salads... Greek Salad / Grčka salata feta cheese, olives, cucumber, tomatoes, red onion, red and green pepper feta sir, krastavci, masline, rajčica, l Salads... Greek Salad / Grčka salata feta cheese, olives, cucumber, tomatoes, red onion, red and green pepper feta sir, krastavci, masline, rajčica, ljubičasti luk, crvena i zelena paprika Summer salad

Више

(Microsoft Word - Poziv i tro\232kovnik za dostavu ponuda za razne prehrambene proizvode za g )

(Microsoft Word - Poziv i tro\232kovnik za dostavu ponuda za razne prehrambene proizvode za g ) DJEČJI VRTIĆ KARLOVAC Tkalčeva 2, 47000 Karlovac OIB: 67142183779 Telefon: 047/ 631 466; Fax: 047/613 550 Internetska adresa: www.vrtic-karlovac.hr e-mail: vrtickarlovac@email.t-com.hr KLASA: 406-01/16-02/06

Више

DIJABETES, GOJAZNOST I ISHRANA Prim. spec. dr med. Jelena Gligorijević subspecijalista ishrane

DIJABETES, GOJAZNOST I ISHRANA Prim. spec. dr med. Jelena Gligorijević subspecijalista ishrane DIJABETES, GOJAZNOST I ISHRANA Prim. spec. dr med. Jelena Gligorijević subspecijalista ishrane SADRŽAJ Dijetoterapija... 3 Upustvo za korišćenje jelovnika... 4 Izbor namirnica i planiranje obroka... 4

Више

www.tzdubrovnik.hr BANJE BEACH RESTAURANT LOUNGE & CLUB Frana Supila 10b, tel: 020 412 220 Meni - 210 kn Rižoto od mladih šparoga i šafrana Dušena mlada janjetina Zapečena palenta sa sirom Carpaccio

Више

Vitamini za kožu – uloge vitamina u izgradnji i obnovi kože

Vitamini za kožu – uloge vitamina u izgradnji i obnovi kože Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Vitamini za kožu - uloge vitamina u izgradnji i obnovi kože Vitamini su esencijalni nutrijenti koji sudjeluju

Више

Raspored obroka

Raspored obroka Predavač: Dragoslava Plavšić, diplomirana med.sestra e-mail: dragoslava.plavsic@sec.ba Raspored i serviranje obroka 2 3 4 5 Ishrana je pod nadzorom nutricionista svakodnevno se pripremaju tri glavna obroka

Више

KATALOG PROIZVODA

KATALOG PROIZVODA KATALOG PROIZVODA POLITIKA KVALITETA Misija Inovativnim proizvodima superiornog kvaliteta, stalnim razvojem i odgovornim poslovanjem, mi činimo svaki dan ukusnijim. Vizija Želimo da Neoplanta postane jedan

Више

JELOVNIK LISTOPAD 2018.

JELOVNIK LISTOPAD 2018. DOM ZA ODRASLE OSOBE BOROVA PRIJEDLOG JELOVNIKA ZA MJESEC LISTOPAD (10. MJESEC) 2018. NADNEVAK DORUČAK DIJABETIČARI 10.00 RUČAK DIJABETIČARI 16.30 VEČERA 01.10.2018. 02.10.2018. 03.10.2018. 04.10.2018.

Више

OSNOVNA ŠKOLA MLADOST OSIJEK Klasa: /15-01/13 Urbroj: Osijek, 01. prosinca 2015.g. Na temelju članka 20. Zakona o javnoj nabavi

OSNOVNA ŠKOLA MLADOST OSIJEK Klasa: /15-01/13 Urbroj: Osijek, 01. prosinca 2015.g. Na temelju članka 20. Zakona o javnoj nabavi OSNOVNA ŠKOLA MLADOST OSIJEK Klasa: 400-01/15-01/13 Urbroj: 2158-15-02-13-13 Osijek, 01 prosinca 2015g Na temelju članka 20 Zakona o javnoj nabavi ( Narodne novine br90/11,83/13,143/13 I 13/14) i članka

Више

Red ni broj osno vni raču Predmet nabave izvor sredstava procijenjen a vrijednost (bez PDV-a) dinamika nabave vrijeme nabave način nabave

Red ni broj osno vni raču Predmet nabave izvor sredstava procijenjen a vrijednost (bez PDV-a) dinamika nabave vrijeme nabave način nabave Red ni broj osno vni raču Predmet nabave izvor sredstava procijenjen a vrijednost (bez PDV-a) dinamika nabave vrijeme nabave način nabave 1 2 3 4 5 6 7 8 1. 32 Uredski materijal i ostali materijalni rashodi

Више

Ustanova Dobri dom Grada Zagreb - Plan nabave roba, usluga i radova Ustanove Dobri dom Grada Zagreba za poslovnu Br.: 01-04/ Zagreb, 28

Ustanova Dobri dom Grada Zagreb - Plan nabave roba, usluga i radova Ustanove Dobri dom Grada Zagreba za poslovnu Br.: 01-04/ Zagreb, 28 Br.: 01--41-724, 28. travnja Na temelju članka 28. Zakona o javnoj (N.N., br.120/16) i članka 30. Statuta Ustanove Dobri dom Grada a, Upravno vijeće na svojoj 14. sjednici održanoj dana 28.04. jednoglasno

Више

AKCIJA preporuka za ručak! CEKIN Grill pile 1 kg Pečena piletina s ružmarinom! PRIPREMA: Razrezanu piletinu i narezane krumpire s

AKCIJA preporuka za ručak! CEKIN Grill pile 1 kg Pečena piletina s ružmarinom! PRIPREMA: Razrezanu piletinu i narezane krumpire s AKCIJA 12.09. - 18.09.2019. preporuka za ručak! CEKIN Grill pile Pečena piletina s ružmarinom! PRIPREMA: Razrezanu piletinu i narezane krumpire staviti u posudu za pećenje. Pomiješajte suncokretovo ulje,

Више

POKLON PAKETI gastro-eno-kozmetika. IZGLED NAZIV PROIZVOD VPC Bijela kutija Čajnik + šalica+ čaj čajnik 350ml šalica 260ml 2 vrečice čaja

POKLON PAKETI gastro-eno-kozmetika. IZGLED NAZIV PROIZVOD VPC Bijela kutija Čajnik + šalica+ čaj čajnik 350ml šalica 260ml 2 vrečice čaja POKLON PAKETI 2018.-2019. gastro-eno-kozmetika. IZGLED NAZIV PROIZVOD VPC Bijela kutija Čajnik + šalica+ čaj čajnik 350ml šalica 260ml 2 vrečice čaja po 20gr 135,00 kn Ekstra djevičansko maslinovo ulje,

Више

KORACI DO... PRAVILNOG OZNAČAVANJA MLIJEČNIH PROIZVODA KOD MALIH KOLIČINA

KORACI DO... PRAVILNOG OZNAČAVANJA MLIJEČNIH PROIZVODA KOD MALIH KOLIČINA KORACI DO... PRAVILNOG OZNAČAVANJA MLIJEČNIH PROIZVODA KOD MALIH KOLIČINA www.poljoprivreda.gov.hr 2 w w w. p o l j o p r i v r e d a. g o v. h r Mlijeko i mliječni proizvodi označavaju se sukladno odredbama

Више

Glembay krstitke

Glembay krstitke PRIGODNI DOGAĐAJI SALI GLEMBAY RASKOŠ OD KOJE ZASTAJE DAH Mjesto gdje snovi postaju stvarnost Od intimnih obiteljskih primanja do velikih glamuroznih proslava, elegantnim interijerom suvremenog ozračja,

Више

20 EUR - ŠVEDSKI STO SA OTVORENIM BAROM HLADNA PREDJELA Dimljeni suvi vrat Užička pečenica Kulen Kajmak Srpski sir Urnebes TOPLA PREDJELA Pita sir zel

20 EUR - ŠVEDSKI STO SA OTVORENIM BAROM HLADNA PREDJELA Dimljeni suvi vrat Užička pečenica Kulen Kajmak Srpski sir Urnebes TOPLA PREDJELA Pita sir zel 20 EUR - ŠVEDSKI STO SA OTVORENIM BAROM HLADNA PREDJELA Dimljeni suvi vrat Užička pečenica Kulen Kajmak Srpski sir Urnebes TOPLA PREDJELA Pita sir zelje Proja Grilovano povrće GLAVNA JELA Mix roštilja

Више

MergedFile

MergedFile 5-dnevni program čišćenja jetre - Višestruko povećava vašu energiju i pomaže u stvaranju odličnog zdravlja - Štiti ćelije jetre i pomaže u izbacivanju opasnih štetnih materija - Rastvara, ispira i uklanja

Више

TRAVANJ Centar Bakmaz Marijane Radev 14 Ponuda artikala iz kataloga vrijedi od Sretan Uskrs! HIPERDISKONT MESNICA DISKONT T

TRAVANJ Centar Bakmaz Marijane Radev 14 Ponuda artikala iz kataloga vrijedi od Sretan Uskrs! HIPERDISKONT MESNICA DISKONT T TRAVANJ 2019. Centar Bakmaz Marijane Radev 14 Ponuda artikala iz kataloga vrijedi od 18.04. - 30.04.2019. Sretan Uskrs! HIPERDISKONT MESNICA DISKONT TEKSTILA NAMJEŠTAJ HRVATSKA LUTRIJA CAFE BAR - RESTORAN

Више

Vodič za zdravo mršavljenje

Vodič za zdravo mršavljenje Vodič za zdravo mršavljenje Sadržaj Uvod 4 Smjernice za pravilnu prehranu 5 6 skupina namirnica za pravilnu prehranu 7 Kako pravilno mršaviti? 9 Primjer jelovnika za 1 dan 11 Kalorijska vrijednost namirnica

Више

Bez grižnje savjesti

Bez grižnje savjesti BEZ GRIŽNJE SAVJESTI "The best things in life are sweet." WEB ADRESA KNJIGE RECEPATA www.coolinarika.com/coolerica/36085 Kazalo 3 Chococake s malinama 5 Čoko kuglice 6 The Perfect Cheesecake 9 Chia vanili

Више

JELA SA ROŠTILJA / GRILL CJENIK / PRICE LIST / PREISLISTE 1. ĆEVAPI U LEPINJI ĆEVAPI IN FLATBREAD ĆEVAPI IN HAUSGEMACHTEN FLADENBROT 45,00 2. RAŽNJIĆI

JELA SA ROŠTILJA / GRILL CJENIK / PRICE LIST / PREISLISTE 1. ĆEVAPI U LEPINJI ĆEVAPI IN FLATBREAD ĆEVAPI IN HAUSGEMACHTEN FLADENBROT 45,00 2. RAŽNJIĆI JELA SA ROŠTILJA / GRILL CJENIK / PRICE LIST / PREISLISTE 1. ĆEVAPI U LEPINJI ĆEVAPI IN FLATBREAD ĆEVAPI IN HAUSGEMACHTEN FLADENBROT 2. RAŽNJIĆI SKEWERS - PORK MEAT (SPIEßE SCHWEINEFLEISCH IN HAUSGEMACHTEN

Више

Eko, bio ili organska hrana – postoji li razlika?

Eko, bio ili organska hrana – postoji li razlika? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Eko, bio ili organska hrana - postoji li razlika? Ekološka proizvodnja u zadnje vrijeme uzima sve više zamaha,

Више

Mušmula – zdrava i ljekovita poslastica

Mušmula – zdrava i ljekovita poslastica Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Mušmula - zdrava i ljekovita poslastica Mušmule su možda najružnije voće koje ste ikad vidjeli i klasičan

Више

SANTE/11497/2018-EN ANNEX CIS

SANTE/11497/2018-EN ANNEX CIS HR PRILOG Direktiva 2002/55/EZ mijenja se kako slijedi: Dio A 1. U članku 2. stavku 1. točka (b) zamjenjuje se sljedećim: "Allium cepa L. skupina cepa (luk) skupina aggregatum (luk kozjak) Allium fistulosum

Више

Sunčanica – simptomi, liječenje, sunčanica kod djece

Sunčanica – simptomi, liječenje, sunčanica kod djece Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Sunčanica - simptomi, liječenje, sunčanica kod djece Sunčanica nastaje pretjeranim izlaganjem glave i potiljka

Више

FOOD MENU DINNER

FOOD MENU DINNER FOOD MENU DINNER JUHE SOUPS KREM JUHA OD RAJČICE BEZGLUTENSKI KRUTONI 40 GF CREAMYTOMATO SOUP GLUTEN-FREE CRUTONS BISTRA PILEĆA JUHA DOMAĆA TJESTENINA, POVRĆE 40 CHICKEN SOUP HOMEMADE PASTA, VEGETABLES

Више

TJEDAN RUŽIČASTIH JELOVNIKA, HRVATSKA ZAGREB AGAVA, Tkalčićeva 39, tel SMALL PINK MENU 100,00 kn Krem juha od cikle sa kremom od pecorin

TJEDAN RUŽIČASTIH JELOVNIKA, HRVATSKA ZAGREB AGAVA, Tkalčićeva 39, tel SMALL PINK MENU 100,00 kn Krem juha od cikle sa kremom od pecorin TJEDAN RUŽIČASTIH JELOVNIKA, HRVATSKA ZAGREB AGAVA, Tkalčićeva 39, tel. 01 482 98 26 SMALL PINK MENU 100,00 kn Krem juha od cikle sa kremom od pecorino sira Papardelle s Jadranskim kozicama, bisque od

Више

Sale event flyer

Sale event flyer NOVOGODIŠNJA PROSLAVA Naš KLUB - golf teren, klupska kuća, terasa, pružaju sve što Vam je potrebno da Novogodišnju proslavu učini posebnom. Prelepa okolina stvoriće prijatnu i opuštenu atmosferu a mi ćemo

Више

Žuti jezik – uzroci i liječenje

Žuti jezik – uzroci i liječenje Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Žuti jezik - uzroci i liječenje Normalan, zdrav jezik obično je gladak i ružičast. Kada jezik mijenja boju,

Више

Microsoft Word - Kuvar-svi-recepti-jun-2014-Recepti-i-Kuvar

Microsoft Word - Kuvar-svi-recepti-jun-2014-Recepti-i-Kuvar Svi recepti iz juna 2014. na jednom mestu www.recepti-kuvar.rs 1 S t r a n a w w w. r e c e p ti - k u v a r. r s Sadržaj: Recept za krmenadle sa spanaćem i krompirom...4 Sastojci...4 Priprema...5 Piletina

Више

BROSURA nn

BROSURA nn Preventivni program Za zdravlje. Danas. Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva Izdavač: Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske Autori: Povjerenstvo za organizaciju, stručno praćenje

Више

PANTARUL* DOMA Ana-Marija Bujić *imenica m.r. (reg) vilica, pribor za jelo kojim se nabada

PANTARUL* DOMA Ana-Marija Bujić *imenica m.r. (reg) vilica, pribor za jelo kojim se nabada PANTARUL* DOMA Ana-Marija Bujić *imenica m.r. (reg) vilica, pribor za jelo kojim se nabada FEELS LIKE HOME Ključna riječ: opušteno. Tako smo priželjkivali, a i dalje priželjkujemo da se ljudi u Pantarulu

Више

Microsoft Word Bilten Voce i Povrce.doc

Microsoft Word Bilten Voce i Povrce.doc 10 2006 Voće i povrće 4. maj 2006. Vol. 1, Broj 10 Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore www.minpolj.vlada.cg.yu Voće i povrće 2 Pregled cijena voća i povrća 3-10 VOĆE Ponuda jabuka

Више