Uvod u mehaniku stijena

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Uvod u mehaniku stijena"

Транскрипт

1 Sveučilište u Zagrebu Građevinski fakultet Preddiplomski studij MEHANIKA TLA Klasifikacija tla

2 SADRŽAJ PREDAVANJA Uvod Granulometrijski sastav tla Granica konzistencije Jedinstvena klasifikacija tla (USCS) Europska klasifikacija tla (ESCS) Program KLASIF

3 Uvod Klasifikacija tla je skup procedura pomoću kojih se veliki broj različitih vrsta tla koja se nalaze u prirodi, razvrstava u grupe sličnih mehaničkih karakteristika i ponašanja pod djelovanjem opterećenja. Opis i klasifikacija tla omogućavaju da se u grubim crtama ocijeni o kakvom se materijalu radi i u kojem rasponu se može očekivati da će se nalaziti njegove mehaničke karakteristike. Tradicionalno se tla dijele u 4 glavne grupe: šljunci, pijesci, prahovi i gline. Tu se još nalazi i organsko tlo pod nazivom treset. U početku su se tla klasificirala isključivo prema veličini zrna odnosno granulometrijskom sastavu. Takvi sustavi su se zasnivali na teksturi tla odnosno relativnim odnosima udjela pijeska, praha i gline u ukupnoj masi ispitivanog tla.

4 Uvod Teksturne klasifikacije tla prvi je detaljno istražio Atterberg početkom 20. stoljeća (Atterberg, 1905, 1912). Najpoznatija teksturna klasifikacija tla je USDA (U.S. Department of Agriculture). Za potebe projektiranja prometnica razvijena je godine AASHTO (American Association of State Highway and Transportation Officials). Za potrebe projektiranja zračnih luka za vrijeme II. svjetskog rata, godine, razvio je Arthur Casagrande ACS (Airfield Classification System). Modificiranjem ACS klasifikacije nastala je godine USCS (Unified Soil Classification System) klasifikacija tla. Prilagodbom ACS klasifikacije mehaničkim svojstvima tla koja prevladavaju u UK razvijena je, godine BSCS (British Soil Classification System) klasifikacija tla. Na sličan način razvijena je, godine, DIN (Deutsches Institut für Normun) klasifikacija.

5 Uvod Tehnički odbor svjetske organizacije za normizaciju ISO/TC 182 "Geotechnics" u suradnji s Tehničkim odborom europske organizacije za normizaciju CEN/TC 341 Geotechnical Investigation and Testing izradio je u ožujku godine norme: Geotechnical investigation and testing Identification and classification of soil Part 1: Identification and description (EN ISO :2018) i Geotechnical investigation and testing Identification and classification of soil Part 2: Principles for a classification (EN ISO :2018). Hrvatski zavod za norme prihvatio je u ožujku godine, na prijedlog Tehničkog odbora HZN/TO 182/PO 2 Geotehničke konstrukcije, da se europske norme EN ISO :2018 i EN ISO :2018 u izvorniku na engleskom jeziku prihvate kao hrvatske norme pod oznakama HRN EN ISO :2018 i HRN EN ISO :2018.

6 Uvod Atterberg je još početkom 20. stoljeća ukazao na činjenicu da se klasificiranje tla u grupe sličnog ponašanja ne može obavljati samo na temelju granulometrijskog sastava, već da je nužno uključiti i granice konzistencije koje su po njemu nazvane Atterbergove granice. Da bi se uspješno provelo klasificiranje tla potrebno je provoditi pokuse kojima se određuju granulometrijski sastav tla i granice konzistencije. Granulometrijski sastav tla određuje se pokusima sijanja i aerometriranja i predstavlja postotni udio mase pojedinih čestica tla, podijeljenih u odgovarajuće grupe odnosno frakcije prema veličini zrna, u ukupnoj masi uzorka tla. Pokusi koji se koriste za određivanje granice tečenja i granice plastičnosti su dva osnovna inženjerska pokusa koji omogućavaju klasifikaciju sitnozrnih tla.

7 Granulometrijski sastav tla Za dani uzorak tla potrebno je odrediti raspodjelu veličina zrna u njemu. Ova se raspodjela prikazuje granulometrijskim dijagramom. Sva zrna tla u rasponu između dviju različitih veličina promjera nazivaju se frakcijom. Tako, primjerice, frakcija pijeska označava sva zrna uzorka tla čiji se promjer kreće između 0,06 mm i 2 mm. Pojedine frakcije krupnozrnog tla izoliraju se na sitima različitih veličina otvora.

8 Granulometrijski sastav tla Sita se postave jedno ispod drugog, svako sljedeće s manjom veličinom otvora od prethodnog. Na prvo sito, s najvećom veličinom otvora, usipa se uzorak poznate mase m. Sva se sita zajedno vibriraju i tako se uzorak tla prosijava, s tim da na svakom situ ostane masa uzorka m i, koja se izvaže. Zatim se izračuna postotak mase uzorka, čija su zrna veća od sita i. Primjerice, (m 1 /m) 100 je postotak ukupne mase uzorka čija su zrna veća od otvora prvog sita, ((m 1 +m 2 )/m) 100 je postotak ukupne mase uzorka čija su zrna veća od otvora drugog sita i tako dalje. Kada dobivene postotke za svako sito odbijemo od 100 %, dobijemo postotak ukupne mase uzorka čija su zrna manja od otvora tog sita.

9 Granulometrijski sastav tla Primjerice, neka za dani uzorak, na prvom situ ostaje 10 % njegove mase, a na drugom situ 15 % njegove mase. Tada 90 % mase uzorka ima promjer manji od otvora prvog sita, a 75 % mase uzorka ima promjer manji od otvora drugog sita. Ove postotke nanosimo na ordinatu granulometrijskog dijagrama, dok na apscisu nanosimo veličinu otvora danog sita D u milimetrima, što ujedno predstavlja i promjer zrna. Tako dobijemo granulometrijsku krivulju. Najmanji otvor sita je oko 0,06 mm, granice veličine zrna između krupnozrnog i sitnozrnog tla.

10 Granulometrijski sastav tla Granulometrijski dijagram

11 Granulometrijski sastav tla Postupak sijanja provodi se na suhom uzorku, kojem se, nakon određivanja ukupne mase m, ispiranjem odvoje frakcije zrna manje od 0,06 mm. Ovaj se postupak sijanja naziva suhim postupkom. Alternativno, sijanje se može provoditi mokrim postupkom, u kojem se prethodno ne odvajaju čestice promjera manjeg od 0,06 mm, već se one prosijavaju kroz sita uz protjecanje vode koja ih odnosi do zadnjeg sita. Procijeđena se voda sa sitnim česticama skupi u posudu, kako bi se na njih primijenio postupak sedimentiranja areometriranjem za dio granulometrijske krivulje koja odgovara frakciji praha.

12 Granulometrijski sastav tla Areometar (hidrometar) je poseban plovak sa skalom, pomoću kojeg se mjeri gustoća otopine, u kojoj se talože čvrste čestice. Mjerenje se temelji na svojstvu otopine da plovak to manje u nju uranja što joj je gustoća veća. Za određivanje gustoće otopine koristi se Stokesov zakon za brzinu taloženja pravilnih kugli u tekućini, prema kojem je brzina taloženja pravilne kugle danog promjera proporcionalna kvadratu tog promjera. Ovaj zakon ne vrijedi za čestice promjera manjeg od 0,002 mm, dakle za čestice gline, čije je taloženje pod utjecajem Brownova gibanja.

13 Granulometrijski sastav tla Prema Stokesovom zakonu brzina taloženja čestice oblika kugle u tekućini pod djelovanjem gravitacije dana je izrazom: v = ( ) g 2 s 18 L D gdje je: v brzina taloženja čestice oblika kugle, ρ s gustoća čestice, ρ L gustoća tekućine, dinamička viskoznost vode, g gravitacijsko ubrzanje i D promjer čestice.

14 Granulometrijski sastav tla Primjena Stokesovog zakona na proces sedimentacije tla temelji se na sljedećim pretpostavkama: čestice su oblika kugli malih dimenzija, brina taloženja čestica je mala, sve čestice imaju istu gustoću, viskozno tečenje odvija se u mirnoj vodi, nema turbulencije odnosno interferencije među česticama, temperatura tekućine je konstantna tijekom sedimentacije, postignuta je jednolična razdioba čestica svih veličina u tekućini na početku sedimentacije.

15 Granulometrijski sastav tla Nakon određenog vremenskog intervala t, čestica promjera D, past će na dubinu H. Srednja brzina taloženja čestice može se izraziti sa: v = Izjednačavanjem izraza brzina taloženja čestice oblika kugle u tekućini pod djelovanjem gravitacije i izraza za srednju brzinu taloženja čestice te podrazumijevanjem da se taloženje odvija u vodi (ρ L = ρ w ) može se promjer čestice izraziti preko proteklog vremena i dubine taloženja: H t D = 18 g t ( ) s H w 1 2

16 Granulometrijski sastav tla U praksi se uvriježilo isticanje nekoliko karakterističnih promjera zrna danih uzoraka tla, pomoću kojih se kvantificiraju neke osnovne osobine granulometrijskog sastava. Tako se ističe promjer zrna D 10, koji se naziva efektivnim promjerom zrna. To je promjer zrna tla od kojeg 10 % mase uzorka ima zrna manjeg promjera. Odredi se iz granulometrijske krivulje tako da se za vrijednost od 10 % na ordinati, odredi apscisa točke na granulometrijskoj krivulji. Ova apscisa odgovara vrijednosti D 10. Analogno se definiraju veličine D 50, D 30 i D 60, a promjer D max označava zrno najvećeg promjera u uzorku. Ove se veličine koriste za korelacije s koeficijentom propusnosti tla, za određivanje kapilarnih svojstava tla te za klasifikaciju tla. Pomoću D 10, D 30 i D 60 određuju se parametri granulometrijske krivulje: koeficijent jednolikosti c u =D 60 /D 10 i koeficijent zakrivljenosti c c =(D 30 ) 2 /(D 60 *D 10 ).

17 Granulometrijski sastav tla

18 Granice konzistencije Vlažna sitnozrnata tla pokazuju izrazito svojstvo plastičnosti, ovisno o njihovoj vlažnosti w. Ako je vlažnost vrlo mala, tlo je u čvrstom konzistentnom stanju, pri čemu se ponaša krto i može se lomiti u komade. Pri postupnom povećanju vlažnosti, tlo prelazi u polučvrsto konzistentno stanje, zatim u plastično konzistentno stanje, dok je pri velikoj vlažnosti u tekućem ili žitkom konzistentnom stanju, pri čemu više nema čvrstoću na smicanje. Tijekom povećanja vlažnosti tla, povećava se volumen tla. Na granicama između navedenih konzistentnih stanja, odgovarajuće vrijednosti vlažnosti nazivaju se granicom stezanja w S, granicom plastičnosti w P i granicom tečenja w L, Ove se granice konzistencije još nazivaju i Atterbergovim granicama. Sitnozrnato tlo ima svojstvo plastičnosti za sve vrijednosti vlažnosti između granice plastičnosti i granice tečenja.

19 Granice konzistencije Konzistentna stanja i granice konzistencije (Atterbergove granice)

20 Granice konzistencije Za određivanje granice tečenja Casagrande je razvio poseban uređaj u kojem se dovoljno vlažan uzorak tla razmazuje u posebnu ovalnu zdjelicu, u uzorku se posebnim nožem zarezuje utor širine 11 mm, a zdjelica, okretanjem ručice, ritmički pada s određene visine na podlogu. Pri tom se mjeri broj okretaja ručice (udaraca zdjelice u podlogu) potrebnih da se utor zatvori na duljini od 13 mm. Ovaj se postupak ponavlja pri različitim vlažnostima uzorka. Vlažnost uzorka se nanosi na ordinatu odgovarajućeg dijagrama, a na apscisu u logaritamskom mjerilu nanosi se broj udaraca potrebnih za zatvaranje utora. Na dobivenoj se krivulji označi točka koja odgovara broju udaraca od 25. Vlažnost uzorka, koja odgovara toj točki je granica tečenja w L.

21 Granice konzistencije

22 Granice konzistencije Za određivanje granice tečenja prema hrvatskoj normi, koristi se postupak pomoću padajućeg šiljka, u kojem se stožac mase 80 g s kutom šiljka od 30º, ili stožac mase 60 g i kutom šiljka od 60º, prisloni na zdjelicu s vlažnim tlom i pušta da prodre pod vlastitom težinom u uzorak tla. Granica tečenja je postignuta kada stožac prodre u tlo 20 mm za stožac s kutom od 30º, odnosno 10 mm za stožac s kutom od 60º.

23 Granice konzistencije Za granicu plastičnosti koristi se relativno jednostavni postupak ručnim valjanjem valjčića vlažnog tla na odgovarajućoj podlozi. Ako se valjčići lome pri debljini od oko 3 mm, oni su na granici plastičnosti. Obično se s valjanjem počinje pri većoj vlažnosti od granice plastičnosti, kada će se valjčići lomiti pri debljini manjoj od propisane. Valjanje se zatim nastavlja uz povremeno gnječenje uzorka, pri čemu on gubi vodu, odnosno vlažnost mu se smanjuje, sve dok se ne postigne traženi kriterij.

24 Granice konzistencije Za određivanje granice stezanja razvijen je postupak sa živom odnosno voskom, ali se on, obzirom na manji značaj te granice u praksi i zahtjevnost postupka, neće ovdje opisivati. Granica stezanja povezana je s kapilarnošću. Voda isparava iz gline, u porama se gline stvaraju meniski vode, za koje kažemo da su pod djelovanjem površinske napetosti, odnosno vlačnih sila na kontaktu između meniska i tla, koje djeluju tako da se smanjuje volumen pora jer ove sile zbližavaju čestice tla. Time se smanjuje volumen tla, uz njegovu još uvijek potpunu zasićenost vodom. Radijus meniska tijekom isparavanja vode sve više se smanjuje dok ne dođe u određeno ravnotežno stanje, pri kojem tlo ima minimalni volumen i potpunu zasićenost vodom. Vlažnost tla tada je jednaka granici stezanja w S. Daljnjim isparavanjem vode, volumen tla se više ne smanjuje, već zrak počinje ispunjavati pore i tlo više nije potpuno zasićeno vodom.

25 Granice konzistencije Raspon vlažnosti između granice plastičnosti, w P i granice tečenja, w L, naziva se indeks plastičnosti, I P, (I P = w L - w P ) i predstavlja mjeru plastičnosti gline. Krupnozrna (nevezana, nekoherentna) tla nemaju svojstva plastičnosti tako da je njihov indeks plastičnosti, I P, jednak nuli. Veza između vlažnosti i granica tečenja i plastičnosti može se izraziti pomoću indeksa konzistencije, I C i indeksa tečenja, I L. Indeks konzistencije, I C je odnos razlike granice tečenja i prirodne vlažnosti prema indeksu plastičnosti: wl w wl w IC = = w w I L P Indeks tečenja, I L je odnos razlike prirodne vlažnosti i granice plastičnosti prema indeksu plastičnosti: w wp w wp IL = = w w I L P P P

26 Veza između indeksa konzistencije I C i indeksa tečenja I L je: VLAŽNOST w (%) Granice konzistencije INDEKS KONZISTENCIJE I c INDEKS TEČENJA I L w < w P > 1 negativno w = w P 1 0 w P < w < w L 1 do 0 0 do 1 w = w L 0 1 w > w L negativno > 1 IL = 1 I C Značenje indeksa konzistencije i indeksa tečenja se ne smije nikako zamijeniti. Indeks tečenja se obično koristi puno češće nego indeks konzistencije. Ispod granice plastičnosti vrijednost I L je negativna. Na granici tečenja (I L =1) lagano sušena glinena masa počinje pokazivati malu ali jasnu posmičnu čvrstoću čija je vrijednost oko 1.7 kn/m 2. Kako vlažnost pada (I L se približava nuli) posmična čvrstoća značajno raste, a pri granici plastičnosti (I L =0) veća je 100 ili više puta od posmične čvrstoće na granice tečenja.

27 Granice konzistencije Vrsta i količina minerala gline utječe na granice konzistencije, ali i na druga mehanička svojstva glinovitih tala. Iz tog su razloga granice konzistencije korisne u praksi jer na relativno jednostavan način omogućuju grubu procjenu mehaničkih svojstava tla. U pokušaju da se utjecaj vrste minerala gline razdvoji od utjecaja količine frakcije gline u tlu, za sitnozrnata je tla uveden pojam indeksa aktivnosti I A, koji je definiran izrazom: gdje CF predstavlja udio frakcije gline u uzorku tla, odnosno udio čestica promjera manjeg od 0,002 mm, izražen u %. Za mnoga glinovita tla, za koja inače indeks plastičnosti i frakcija gline variraju u širokim granicama, indeks aktivnosti je približno konstantan. Zbog toga je indeks aktivnosti koristan pokazatelj pri definiranju profila tla.

28 Jedinstvena klasifikacija tla (USCS) Prema USCS klasifikaciji tlo se dijeli na: krupnozrno tlo, sitnozrno tlo i visoko organsko tlo. Osnovna ideja klasificiranja je označavanje tla simbolima koji se sastoje od dva slova. Iznimka su slučajevi kada se tlo označava dvojnim simbolima koji se sastoje od četiri slova. Prvo slovo kod krupnozrnog tla predstavlja oznaku glavnih grupa tla: G šljunak (engl. Gravel), S pijesak (engl. Sand). Drugo slovo kod krupnozrnog tla opisuje karakteristike glavne grupe: W dobro graduiran (engl. Well graded), P slabo graduiran (engl. Poorly graded), M prašinasti (engl. Silty), C glinoviti (engl. Clayey).

29 Jedinstvena klasifikacija tla (USCS) Prvo slovo kod sitnozrnog tla predstavlja oznaku glavnih grupa tla: M prah (Sweden Mjala, engl. Silt), C glina (engl. Clay), O organsko tlo (engl. Organic). Drugo slovo kod sitnozrnog tla opisuje karakteristike glavne grupe: L niske plastičnosti (engl. Low plasticity), posna za glinu (engl. Lean), H visoke plastičnosti (engl. High plasticity), masna za glinu (engl. Fat), elastičan za prah (engl. Elastic). Visoko organsko tlo ima dvoslovni simbol glavne grupe tla: PT treset (engl. Peat).

30 KRUPNOZRNA TLA (više od 50% ostaje na situ br mm) Pijesak (50% ili više prolazi kroz sito br mm) Šljunak (više od 50% ostaje na situ br mm) Jedinstvena klasifikacija tla (USCS) Kriteriji za dodjeljivanje simbola i naziva pojedinim grupama tla na osnovi laboratorijskih ispitivanja A Čisti šljunak (manje od 5% sitnih čestica E ) Šljunak sa sitnim česticama (više od 12% sitnih čestica E ) Čisti pijesak (manje od 5% sitnih čestica I ) Pijesak sa sitnim česticama (više od 12% sitnih čestica I ) c u 4 i 1 c c 3 C GW c u < 4 i/ili 1 > c c > 3 C GP Sitne čestice se klasificiraju kao ML ili MH Sitne čestice se klasificiraju kao CL ili CH Klasifikacija tla Naziv Simbol grupe B Dobro graduirani šljunak D GM GC c u 6 i 1 c c 3 C SW c u < 6 i/ili 1 > c c > 3 C SP Sitne čestice se klasificiraju kao ML ili MH Sitne čestice se klasificiraju kao CL ili CH SM SC Slabo graduirani šljunak D Prašinasti šljunak D,F,G Glinoviti šljunak D,F,G Dobro graduirani pijesak H Slabo graduirani pijesak H Prašinasti pijesak F,G,H Glinoviti pijesak F,G,H

31 SITNOZRNA TLA (50% ili više prolazi kroz sito br mm) Prahovi i gline (granica tečenja veća od 50%) Prahovi i gline (granica tečenja manja od 50%) Jedinstvena klasifikacija tla (USCS) Kriteriji za dodjeljivanje simbola i naziva pojedinim grupama tla na osnovi laboratorijskih ispitivanja A Anorganski Organski Anorganski Organski I P > 7 i na ili iznad A-linije J Klasifikacija tla CL Posna glina K,L,M I P < 4 ili ispod A-linije J ML Prah K,L,M (Granica tečenja -sušenje u peći) / (Granica tečenja - bez sušenja u peći) < 0.75 I P na ili iznad A-linije I P ispod A-linije (Granica tečenja -sušenje u peći) / (Granica tečenja - bez sušenja u peći) < 0.75 OL CH MH OH Organska glina K,L,M,N Organski prah K,L,M,O Masna glina K,L,M Elastični prah K,L,M Organska glina K,L,M,P Organski prah K,L,M,Q Visoko organsko tlo Primarno organska materija, tamne boje i organskog mirisa PT Treset

32 Jedinstvena klasifikacija tla (USCS) A Zasnovano na materijalima koji su prošli kroz sito 3 in.,75 mm. B Ako uzorak tla na terenu sadržava komade ili blokove ili oboje nazivu grupe tla treba dodati "s komadima" ili "s blokovima" ili "s komadima i blokovima". C c u = D 60 /D 10 ; c c = (D 30 ) 2 /(D 10 xd 60 ) D Ako tlo sadrži 15 % pijeska nazivu grupe tla treba dodati "s pijeskom". E Šljunci s 5 do 12% sitnih čestica dobivaju dvojne simbole: GW-GM dobro graduirani šljunak s prahom, GW-GC dobro graduirani šljunak s glinom, GP-GM slabo graduirani šljunak s prahom, GP-GC slabo graduirani šljunak s glinom. F Ako se sitne čestice u dijagramu plastičnosti klasificira kao CL-ML treba koristiti dvojne simbole GC-GM ili SC-SM. G Ako su sitne čestice organske nazivu grupe tla treba dodati "s organskim sitnim česticama". H Ako tlo sadrži 15% šljunka nazivu grupe tla treba dodati "sa šljunkom".

33 Jedinstvena klasifikacija tla (USCS) I Pijesci s 5 do 12% sitnih čestica dobivaju dvojne simbole: SW-SM dobro graduirani pijesak s prahom, SW-SC dobro graduirani pijesak s glinom, SP-SM slabo graduirani pijesak s prahom, SP-SC slabo graduirani pijesak s glinom. J Ako se par vrijednosti (w L, I P ) u dijagramu plastičnosti nalazi unutar šrafiranog područja (4 < I P < 7) tlo se označava s CL-ML, kao prašinasta glina. K Ako tlo sadrži 15 do 30% materijala iznad sita br mm nazivu grupe tla treba dodati "sa pijeskom" ili "sa šljunkom", ovisno o tome koji je od ta dva materijala zastupljeniji. L Ako tlo sadrži 30% materijala iznad sita br mm, ako prevladava pijesak, nazivu grupe tla treba dodati "pjeskoviti". M Ako tlo sadrži 30% materijala iznad sita br mm, ako prevladava šljunak, nazivu grupe tla treba dodati "šljunkoviti". N I P 4 i na ili iznad A-linije. O I P < 4 ili ispod A-linije. P I P na ili iznad A-linije. Q I P ispod A-linije.

34 Jedinstvena klasifikacija tla (USCS) Dijagram plastičnosti prema USCS klasifikaciji tla

35 Europska klasifikacija tla (ESCS) Prema ESCS klasifikaciji tlo se dijeli na: krupnozrno tlo, sitnozrno tlo i organsko tlo. Za klasificiranje tla koriste se granulometrijski sastav tla i granice konzistencije. Osnovna ideja klasificiranja je označavanje tla simbolima koji predstavljaju glavnu i sekundarne frakcije od kojih se tlo sastoji. Primarna frakcija određuje inženjerska svojstva tla. Sekundarna i tercijarna frakcija ne određuju, ali utječu na inženjerska svojstva tla. Primarna frakcija krupnozrnih tla označava se simbolima koji se sastoje od dva slova, od kojih se prvo piše velikim slovom: Gr ŠLJUNAK (engl. GRAVEL), Sa PIJESAK (engl. SAND).

36 Europska klasifikacija tla (ESCS) Sekundarna frakcija koja najviše utječe na inženjerska svojstva tla označava se simbolima koji se sastoje od dva mala slova, koja se pišu ispred primarne frakcije: sagr pjeskoviti ŠLJUNAK, sigr prašinasti ŠLJUNAK, clgr glinoviti ŠLJUNAK, grsa šljunkoviti PIJESAK, sisa prašinasti PIJESAK, clsa glinoviti PIJESAK. Tercijarna frakcija koja utječe na inženjerska svojstva tla se također označava simbolima koji se sastoje od dva mala slova, koja se pišu ispred sekundarne i primarne frakcije.

37 Europska klasifikacija tla (ESCS) Krupnozrna tla se dodatno označavaju obzirom na stupanj graduiranosti. Iza oznake glavne frakcije dodaje se veliko slovo: W dobro graduirani (engl. well graded) PIJESAK ili ŠLJUNAK, M srednje graduirani (engl. medium graded) PIJESAK ili ŠLJUNAK, P slabo graduirani (engl. poor graded) PIJESAK ili ŠLJUNAK, U jednolično graduirani (engl. uniformly graded) PIJESAK ili ŠLJUNAK, G neujednačeno graduirani (engl. gap graded) PIJESAK ili ŠLJUNAK. Primarna frakcija sitnozrnih tla označava se simbolima koji se sastoje od dva slova, od kojih se prvo piše velikim slovom: Si PRAH (engl. SILT), Cl GLINA (engl. CLAY), Or ORGANSKO TLO (engl. ORGANIC).

38 Europska klasifikacija tla (ESCS) Sekundarna frakcija koja najviše utječe na inženjerska svojstva tla označava se simbolima koji se sastoje od dva mala slova, koja se pišu ispred glavne frakcije: grsi šljunkoviti PRAH, sasi pjeskoviti PRAH, clsi glinoviti PRAH, grcl šljunkovita GLINA, sacl pjeskovita GLINA, sicl prašinasta GLINA, orsi organski PRAH, orcl organska GLINA. Tercijarna frakcija koja utječe na inženjerska svojstva tla se također označava simbolima koji se sastoje od dva mala slova, koja se pišu ispred sekundarne i primarne frakcije.

39 Europska klasifikacija tla (ESCS) Sitnozrna tla se dodatno označavaju obzirom na plastičnost. Iza oznake glavne frakcije dodaje se veliko slovo: L niske plastičnosti (engl. low plasticity), M srednje plastičnosti (engl. medium plasticity), H visoke plastičnosti (engl. high plasticity), V vrlo visoke plastičnosti (engl. very high plasticity).

40 KRUPNOZRNA TLA (više od 50% ostaje na situ otvora mm) Šljunak (više od 50% ostaje na situ otvora 2 mm) Europska klasifikacija tla (ESCS) Kriteriji za dodjeljivanje simbola i naziva pojedinim grupama tla na osnovi laboratorijskih ispitivanja A Čisti šljunak (manje od 5% sitnih čestica F,G ) Šljunak sa sitnim česticama (više od 15% sitnih čestica F,G,H ) c u 15 i 1 c c 3 C GrW 6 c u < 15 i c c < 1 C 3 c u < 6 i c c < 1 C c u < 3 C i c c < 1 C c u 15 i c c < 0.5 C Sitne čestice se klasificiraju kao sil, sim, sih ili siv Sitne čestice se klasificiraju kao cll, clm, clh ili clv Klasifikacija tla Simbol Naziv grupe B Dobro graduirani ŠLJUNAK D GrM GrP GrU GrG sigr clgr Srednje graduirani ŠLJUNAK D Slabo graduirani ŠLJUNAK D,E Jednolično graduirani ŠLJUNAK D Neujednačeno graduirani ŠLJUNAK D Prašinasti ŠLJUNAK D Glinoviti ŠLJUNAK D

41 KRUPNOZRNA TLA (više od 50% ostaje na situ otvora mm) Pijesak (50% ili više prolazi kroz sito otvora 2 mm) Europska klasifikacija tla (ESCS) Kriteriji za dodjeljivanje simbola i naziva pojedinim grupama tla na osnovi laboratorijskih ispitivanja A Čisti pijesak (manje od 5% sitnih čestica G,J ) Pijesak sa sitnim česticama (više od 15% sitnih čestica G,H,J ) c u 15 i 1 c c 3 C SaW 6 c u < 15 i c c < 1 C 3 c u < 6 i c c < 1 C c u < 3 C i c c < 1 C c u 15 i c c < 0.5 C Sitne čestice se klasificiraju kao : sil, sim, sih ili siv Sitne čestice se klasificiraju kao cll, clm, clh ili clv Klasifikacija tla Simbol Naziv grupe B Dobro graduirani PIJESAKI I SaM SaP SaU SaG sisa clsa Srednje graduirani PIJESAK I Slabo graduirani PIJESAK E.I Jednolično graduirani PIJESAK I Neujednačeno graduirani PIJESAK I Prašinasti PIJESAK I Glinoviti PIJESAK H

42 granica tečenja veća od 70% SITNOZRNA TLA (50% ili više prolazi kroz sito otvora mm) granica tečenja od 50 do 70% granica tečenja od 35 do 50% granica tečenja manja od 35% Europska klasifikacija tla (ESCS) Kriteriji za dodjeljivanje simbola i naziva pojedinim grupama tla na osnovi laboratorijskih ispitivanja A Simbol Klasifikacija tla Naziv grupe B Anorganski G IP > 7 i na ili iznad A- linije K IP < 4 ili ispod A- linije K ClL SiL GLINA niske plastičnosti L PRAH niske plastičnosti L Na ili iznad A-linije ClM GLINA srednje plastičnosti L Anorganski G Ispod A-linije SiM PRAH srednje plastičnosti L Anorganski G Na ili iznad A-linije ClH GLINA visoke plastičnosti L Ispod A-linije SiH PRAH visoke plastičnosti L Anorganski G Na ili iznad A-linije Ispod A-linije ClV SiV GLINA vrlo visoke plastičnosti L PRAH vrlo visoke plastičnosti L ORGANSKO TLO Primarno organska materija, tamne boje i organskog mirisa Or Organsko tlo

43 Europska klasifikacija tla (ESCS) A Zasnovano na materijalima koji su prošli kroz sito otvora 63 mm. B Ako uzorak tla na terenu sadržava komade ili blokove ili oboje, potrebno je to opisno iskazati na način da se nazivu grupe tla treba dodati "s komadima" ili "s blokovima" ili "s komadima i blokovima". C cu = D60/D10; cc = (D30) 2 /(D10xD60) D Ako tlo sadrži 15% pijeska, ispred simbola naziva grupe treba dodati malim slovima oznaku "sa", a ispred naziva grupe "pjeskoviti". E Ako koeficijent jednoličnosti i zakrivljenosti ne zadovoljavaju kriterije za dobro, srednje, jednolično ili neujednačeno graduirana tla, tlo se klasificira kao slabo graduirani ŠLJUNAK, GrP, odnosno slabo graduirani PIJESAK, SaP.

44 Europska klasifikacija tla (ESCS) F Šljunci s 5 do 15% sitnih čestica, ovisno o graduiranosti i plastičnosti dobivaju oznake: sigrw prašinasti dobro graduirani ŠLJUNAK, sigrm prašinasti srednje graduirani ŠLJUNAK, sigrp prašinasti slabo graduirani ŠLJUNAK, sigru prašinasti jednolično graduirani ŠLJUNAK, sigrg prašinasti neujednačeno graduirani ŠLJUNAK, clgrw glinoviti dobro graduirani ŠLJUNAK, clgrm glinoviti srednje graduirani ŠLJUNAK, clgrp glinoviti slabo graduirani ŠLJUNAK, clgru glinoviti jednolično graduirani ŠLJUNAK, clgrg glinoviti neujednačeno graduirani ŠLJUNAK, siclgrw prašinasto glinoviti dobro graduirani ŠLJUNAK, siclgrm prašinasto glinoviti srednje graduirani ŠLJUNAK, siclgrp prašinasto glinoviti slabo graduirani ŠLJUNAK, siclgru prašinasto glinoviti neujednačeno graduirani ŠLJUNAK, siclgrw prašinasto glinoviti jednolično graduirani ŠLJUNAK. G Ako sitne čestice sadrže organske sastojke, ispred simbola naziva grupe treba dodati malim slovima oznaku "or" a ispred naziva grupe "organski". H Ako se sitne čestice u dijagramu plastičnosti klasificiraju kao CiL-SiL, šljunci i pijesci dobivaju oznake: siclgr prašinasto glinoviti ŠLJUNAK i siclsa prašinasto glinoviti PIJESAK.

45 Europska klasifikacija tla (ESCS) I Ako tlo sadrži 15% šljunka, ispred simbola naziva grupe treba dodati malim slovima oznaku "gr", a ispred naziva grupe "šljunkoviti". J Pijesci s 5 do 15% sitnih čestica, ovisno o graduiranosti i plastičnosti dobivaju oznake: sisaw prašinasti dobro graduirani PIJESAK, sisam prašinasti srednje graduirani PIJESAK, sisap prašinasti slabo graduirani PIJESAK, sisap prašinasti jednolično graduirani PIJESAK, sisag prašinasti neujednačeno graduirani PIJESAK, clsaw glinoviti dobro graduirani PIJESAK, clsam glinoviti srednje graduirani PIJESAK, clsap glinoviti slabo graduirani PIJESAK, clsap glinoviti jednolično graduirani PIJESAK, clsag glinoviti neujednačeno graduirani PIJESAK, siclsaw prašinasto glinoviti dobro graduirani PIJESAK, siclsam prašinasto glinoviti srednje graduirani PIJESAK, siclsap prašinasto glinoviti slabo graduirani PIJESAK, siclsau prašinasto glinoviti neujednačeno graduirani PIJESAK, siclsaw prašinasto glinoviti jednolično graduirani PIJESAK. K Ako se par vrijednosti (w L, I P ) u dijagramu plastičnosti nalazi iznad A linije i ako je 4 IP 7 tlo se onačava s ClL-SiL, kao prašinasta GLINA. L Ako tlo sadrži 15% krupnozrnog materijala, ispred simbola naziva grupe treba dodati malim slovima oznaku "sa" ili "gr", a ispred naziva grupe dodati "pjeskoviti" ili "šljunkoviti", ovisno koji je od ta dva materijala zastupljeniji.

46 Europska klasifikacija tla (ESCS) 80 Indeks plastičnosti, I P (%) ClH SiV ClM SiH ClL ClL-SiL SiM SiL Granica tečenja, w L (%) U-linija ClV A-linija Dijagram plastičnosti za ESCS klasifikaciju

47 Program KLASIF Računarski program KLASIF razvijen je na Zavodu za geotehniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Program predstavlja informatičku podršku za provođenje Jedinstvene (USCS) i Europske (ESCS) klasifikacije tla i olakšava njihovu jednostavnu paralelnu primjenu.

48 Program KLASIF KLASIF je razvijen u Microsoft Excel programskom okruženju koristeći integrirani programski jezik Visual Basic za aplikacije (VBA) koji omogućava programiranje specijalnih funkcija, koje nisu standardno uključene u Excel. ' ' USCS - Šljunak s manje od 5% sitnih čestica ' If fines < 50 Then Range("A16").Value = "Krupnozrno tlo (manje od 50% sitnih čestica)" If gravel > sand Then Range("A17").Value = "Šljunak (postotak šljunka je veći od postotka pijeska)" If fines < 5 Then Range("A18").Value = "Šljunak s manje od 5% sitnih čestica" If cu >= 4 And cc >= 1 And cc <= 3 Then Range("A19").Value = "Dobro graduirani šljunak" Range("H23").Value = "GW" If sand < 15 Then Range("A20").Value = "Količina pijeska manja od 15% ne utječe na naziv grupe tla" Range("A23").Value = "Dobro graduirani šljunak" Else Range("A20").Value = "Količina pijeska veća ili jednaka od 15% utječe na naziv grupe tla" Range("A23").Value = "Dobro graduirani šljunak s pijeskom" End If End If If cu < 4 Or cc < 1 Or cc > 3 Then Range("A19").Value = "Slabo graduirani šljunak" Range("H23").Value = "GP" If sand < 15 Then Range("A20").Value = "Količina pijeska manja od 15% ne utječe na naziv grupe tla" Range("A23").Value = "Slabo graduirani šljunak" Else Range("A20").Value = "Količina pijeska veća ili jednaka od 15% utječe na naziv grupe tla" Range("A23").Value = "Slabo graduirani šljunak s pijeskom" End If End If End If End If End If

49 Program KLASIF Ulazni podaci za obje klasifikacije su isti što omogućava jednostavnu usporedbu dobivenih rezultata. Ukupno se može zadati odnosno promijeniti 8 ulaznih varijabli. Nakon promjene bilo koje ulazne varijable dobivaju se novi rezultati klasificiranja, što je u skladu s načinom funkcioniranja Mixrosoft Excela, iako sve one ne mijenjaju konačni rezultat klasificiranja prilikom svake njihove promjene. Tako, na primjer, promjena granice tečenja u ćeliji H6 neće utjecati na rezultat obje klasifikacije tla ako se radi o tlu čiji je postotak sitnih čestica manji od 5%. Prva varijabla, smještena u ćeliju B4, je tekstovni, jednoslovni podatak koji odgovara na pitanje da li se radi o organskom tlu. Mogući odgovori su mala slova n i d. Svaka promjena ove varijable mijenja konačni rezultat klasificiranja u obje klasifikacije bez obzira na vrijednost ostalih ulaznih varijabli.

50 Program KLASIF Druga i treća varijabla, smještene u ćelije B6 i B7, su brojčani podaci o postotcima šljunka i pijeska u ukupnoj masi uzorka tla koji se ispituje dobiveni pokusima određivanja granulometrijskog sastava tla. Program automatski izračunava postotak sitnih čestica (prah + glina) tako da ukupni zbroj ćelija B6 do B8 bude 100%. Istovremeno program provodi kontrolu unosa podataka na način da ne dopušta unošenje vrijednosti postotaka pijeska ili šljunka manjih od 0 niti u zbroju većih od 100%. Na slijedećem slajdu prikazan je pokušaj da se za postotak šljunka unese vrijednost čiji zbroj s postotkom pijeska bi bio veći od 100% i upozorenje programa da se ta vrijednost mora korigirati.

51 Program KLASIF

52 Program KLASIF Četvrta, peta i šesta varijabla, smještene u ćelije E6, E7 i E8, su brojčani podaci o karakterističnim promjerima zrna D 60, D 30 i D 10 u mm dobiveni pokusom sijanja i aerometriranja. Program automatski izračunava koeficijente jednoličnosti (c u ) i zakrivljenosti (c c ). Istovremeno program provodi kontrolu unosa podataka na način da ne dopušta unošenje vrijednosti karakterističnih promjera zrna manjih od 0. Na slijedećem slajdu prikazan je pokušaj da se za karakteristični promjer zrna D 10 unese negativna vrijednost i upozorenje programa da se ta vrijednost mora korigirati.

53 Program KLASIF

54 Program KLASIF Sedma i osma varijabla, smještene u ćelije H6 i H7, brojčani su podaci o vrijednostima granice tečenja i granice plastičnosti, dobivenih pokusima određivanja vlažnosti, granice tečenja i granice plastičnosti. Program automatski izračunava vrijednost indeksa plastičnosti. Istovremeno program provodi kontrolu unosa podataka na način da ne dopušta unošenje vrijednosti postotaka granice tečenja i plastičnosti manjih od 0, niti dopušta da vrijednost granice plastičnosti bude veća od vrijednosti granice tečenja. Na slijedećem slajdu prikazan je pokušaj da se za granicu plastičnosti unese vrijednost koja je veća od vrijednosti granice tečenja i upozorenje programa da se ta vrijednost mora korigirati.

55 Program KLASIF

56 Program KLASIF U ćelijama A16 do A20 prikazana je cjelokupna procedura klasificiranja tla prema USCS klasifikaciji. Naziv grupe tla prikazan je u ćeliji A23 a simbol u ćeliji H23. U ćelijama A29 do A33 prikazana je cjelokupna procedura klasificiranja tla prema ESCS klasifikaciji. Naziv grupe tla prikazan je u ćeliji A36 a simbol u ćeliji H36. Na narednom slajdu prikazani su rezultati klasificiranja tla programom KLASIF za slučaj kad su nazivi grupe tla isti (glinoviti šljunak) a simboli različiti (GC za USCS i clgr za ESCS klasifikaciju). Na slajdu iza prikazani su rezultati klasificiranja tla programom KLASIF za slučaj kad su potpuno različiti nazivi grupe tla (pjeskovita posna glina sa šljunkom USCS i pjeskovita GLINA srednje plastičnosti za ESCS klasifikaciju) i simboli (CL USCS i saclm za ESCS klasifikaciju).

57 Program KLASIF Jedinstvena i Europska klasifikacija tla (USCS i ESCS) Organsko tlo (D/N) n % šljunka D w L % pijeska D w P % sitnih čestica D I P c u c c Jedinstvena klasifikacija tla Unified Soil Classification System (USCS) Krupnozrno tlo (manje od 50% sitnih čestica) Šljunak (postotak šljunka je veći od postotka pijeska) Šljunak s više od 12% sitnih čestica Sitne čestice su glina Količina pijeska manja od 15% ne utječe na naziv grupe tla Naziv grupe Glinoviti šljunak Simbol GC Europska klasifikacija tla European Soil Classification System (ESCS) Krupnozrno tlo (manje od 50% sitnih čestica) Šljunak (postotak šljunka je veći od postotka pijeska) Šljunak s više od 15% sitnih čestica Sitne čestice su glina Količina pijeska manja od 15% ne utječe na naziv i oznaku grupe tla Naziv grupe Glinoviti ŠLJUNAK Simbol clgr

58 Program KLASIF Jedinstvena i Europska klasifikacija tla (USCS i ESCS) Organsko tlo (D/N) n % šljunka D w L % pijeska D w P % sitnih čestica D I P c u c c Jedinstvena klasifikacija tla Unified Soil Classification System (USCS) Sitnozrno tlo (više ili jednako od 50% sitnih čestica) Granica tečenja manja od 50% Posna glina Količina krupnih čestica veća ili jednaka od 30% (% pijeska >= % šljunka) Količina šljunka veća ili jednaka od 15% utječe na naziv grupe tla Naziv grupe Pjeskovita posna glina sa šljunkom Simbol CL Europska klasifikacija tla European Soil Classification System (ESCS) Sitnozrno tlo (više ili jednako od 50% sitnih čestica) Granica tečenja između 35% i 50% Glina Količina krupnih čestica veća ili jednaka od 15% % pijeska >= % šljunka Naziv grupe Pjeskovita GLINA srednje plastičnosti Simbol saclm

Microsoft Word - GI_novo - materijali za ispit

Microsoft Word - GI_novo - materijali za ispit GEOTEHNIČKO INŽENJERSTVO DIJAGRAMI, TABLICE I FORMULE ZA ISPIT ak.god. 2011/2012 2 1 υi s yi = pb I syi Ei Slika 1. Proračun slijeganja vrha temelja po metodi prema Mayne & Poulos. Slika 2. Proračun nosivosti

Више

GEOKOD d.o.o. Projektiranje, građenje i nadzor Našička ZAGREB TD 103/18 GEOTEHNIČKI ELABORAT Izgradnja dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije i

GEOKOD d.o.o. Projektiranje, građenje i nadzor Našička ZAGREB TD 103/18 GEOTEHNIČKI ELABORAT Izgradnja dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije i Projektiranje, građenje i nadzor Našička 6 1 ZAGREB TD 13/18 GEOTEHNIČKI ELABORAT Izgradnja dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije i uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opća bolnica Varaždin

Више

Institut IGH d.d. Geotehnički laboratorij POPIS NORMI IZ AKREDITACIJE Revizija 1, stranica 1 od 6 OBPPL54-01/02 1. Materijali/ Proizvodi Materials/ Pr

Institut IGH d.d. Geotehnički laboratorij POPIS NORMI IZ AKREDITACIJE Revizija 1, stranica 1 od 6 OBPPL54-01/02 1. Materijali/ Proizvodi Materials/ Pr Revizija 1, stranica 1 od 6 1. i stijene and rocks Određivanje sadržaja vode (vlažnosti) tla i stijene u odnosu na masu Determination of water (moisture) content of soil and rock by mass ASTM D 2216-10

Више

Microsoft Word - predavanje8

Microsoft Word - predavanje8 DERIVACIJA KOMPOZICIJE FUNKCIJA Ponekad je potrebno derivirati funkcije koje nisu jednostavne (složene su). Na primjer, funkcija sin2 je kompozicija funkcija sin (vanjska funkcija) i 2 (unutarnja funkcija).

Више

CVRSTOCA

CVRSTOCA ČVRSTOĆA 12 TEORIJE ČVRSTOĆE NAPREGNUTO STANJE Pri analizi unutarnjih sila koje se pojavljuju u kosom presjeku štapa opterećenog na vlak ili tlak, pri jednoosnom napregnutom stanju, u tim presjecima istodobno

Више

Zadatak 1 U tablici se nalaze podaci dobiveni odredivanjem bilirubina u 24 uzoraka seruma (µmol/l):

Zadatak 1 U tablici se nalaze podaci dobiveni odredivanjem bilirubina u 24 uzoraka seruma (µmol/l): Zadatak 1 U tablici se nalaze podaci dobiveni odredivanjem bilirubina u 4 uzoraka seruma (µmol/l): 1.8 13.8 15.9 14.7 13.7 14.7 13.5 1.4 13 14.4 15 13.1 13. 15.1 13.3 14.4 1.4 15.3 13.4 15.7 15.1 14.5

Више

Microsoft Word - V03-Prelijevanje.doc

Microsoft Word - V03-Prelijevanje.doc Praktikum iz hidraulike Str. 3-1 III vježba Prelijevanje preko širokog praga i preljeva praktičnog profila Mali stakleni žlijeb je izrađen za potrebe mjerenja pojedinih hidrauličkih parametara tečenja

Више

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ИСПАРАВАЊЕ Проф. др Бранислав Драшковић Испаравање је једна од основних компоненти водног и топлотног биланса активне површине са које се врши испаравање У природним условима

Више

NACRT HRVATSKE NORME nhrn EN :2008/NA ICS: ; Prvo izdanje, veljača Eurokod 3: Projektiranje čeličnih konstrukcija Dio

NACRT HRVATSKE NORME nhrn EN :2008/NA ICS: ; Prvo izdanje, veljača Eurokod 3: Projektiranje čeličnih konstrukcija Dio NACRT HRVATSKE NORME nhrn EN 1993-4-1:2008/NA ICS: 91.010.30; 91.080.30 Prvo izdanje, veljača 2013. Eurokod 3: Projektiranje čeličnih konstrukcija Dio 4-1: Silosi Nacionalni dodatak Eurocode 3: Design

Више

OBIM AKREDITACIJE

OBIM AKREDITACIJE АКРЕДИТАЦИОНО ТЕЛО СРБИЈЕ : Датум прве акредитације/ Date of initial accreditation: 09.07.2009. Ознака предмета/file Ref. No.: 2-01-348 Важи од/ Valid from: Замењује Обим од: Replaces Scope dated: ОБИМ

Више

ПОДЈЕЛА ТЛА ПРЕМА ВЕЛИЧИНИ ЗРНА

ПОДЈЕЛА ТЛА ПРЕМА ВЕЛИЧИНИ ЗРНА -1- СМИЧУЋА ЧВРСТОЋА ТЛА Смичућа чврстоћа представља највећи смичући напон који се може нанијети структури тла у одређеном правцу. Када је достигнут највећи могућ смичући напон, праћен пластичним деформацијама,

Више

Microsoft Word - 6ms001

Microsoft Word - 6ms001 Zadatak 001 (Anela, ekonomska škola) Riješi sustav jednadžbi: 5 z = 0 + + z = 14 4 + + z = 16 Rješenje 001 Sustav rješavamo Gaussovom metodom eliminacije (isključivanja). Gaussova metoda provodi se pomoću

Више

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc Dopunski zadaci za vježbu iz MFII Za treći kolokvij 1. U paralelno strujanje fluida gustoće ρ = 999.8 kg/m viskoznosti μ = 1.1 1 Pa s brzinom v = 1.6 m/s postavljana je ravna ploča duljine =.7 m (u smjeru

Више

(Microsoft Word - Rje\232enja zadataka)

(Microsoft Word - Rje\232enja zadataka) 1. D. Svedimo sve razlomke na jedinstveni zajednički nazivnik. Lako provjeravamo da vrijede rastavi: 85 = 17 5, 187 = 17 11, 170 = 17 10, pa je zajednički nazivnik svih razlomaka jednak Tako sada imamo:

Више

Poglavlje 4

Poglavlje 4 Поглавље 13 - Пресиометарски тест 13.1. Увод Пресиометар је уређај који се се састоји од пресиометарске сонде, контролно/мјерне јединице на површини терена и одговарајућих водова за гас/флуид. Пресиометарска

Више

Microsoft PowerPoint - Odskok lopte

Microsoft PowerPoint - Odskok lopte UTJEČE LI TLAK ZRAKA NA ODSKOK LOPTE? Učenici: Antonio Matas (8.raz.) Tomislav Munitić (8.raz.) Mentor: Jadranka Vujčić OŠ Dobri Kliška 25 21000 Split 1. Uvod Uspjesi naših olimpijaca i održavanje svjetskog

Више

Stručno usavršavanje

Stručno usavršavanje TOPLINSKI MOSTOVI IZRAČUN PO HRN EN ISO 14683 U organizaciji: TEHNIČKI PROPIS O RACIONALNOJ UPORABI ENERGIJE I TOPLINSKOJ ZAŠTITI U ZGRADAMA (NN 128/15, 70/18, 73/18, 86/18) dalje skraćeno TP Čl. 4. 39.

Више

Microsoft PowerPoint - Mogućnosti primjene recikliranog betona u Hrvatskoj - Mr. sc. Sironić Hrvoje, dipl.ing.građ. [Compatibil

Microsoft PowerPoint - Mogućnosti primjene recikliranog betona u Hrvatskoj - Mr. sc. Sironić Hrvoje, dipl.ing.građ. [Compatibil Mogućnosti primjene recikliranog betona u Hrvatskoj Mr. sc. Hrvoje Sironić, dipl.ing.građ. Zagreb, 1.12.2012. 1. tehnologija niža kvaliteta rec. bet. agregata i recikliranog betona agregat: povećano upijanje

Више

Državna matura iz informatike

Državna matura iz informatike DRŽAVNA MATURA IZ INFORMATIKE U ŠK. GOD. 2013./14. 2016./17. SADRŽAJ Osnovne informacije o ispitu iz informatike Područja ispitivanja Pragovi prolaznosti u 2014./15. Primjeri zadataka po područjima ispitivanja

Више

1 MATEMATIKA 1 (prva zadaća) Vektori i primjene 1. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. O

1 MATEMATIKA 1 (prva zadaća) Vektori i primjene 1. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. O http://www.fsb.hr/matematika/ (prva zadać Vektori i primjene. U trokutu ABC točke M i N dijele stranicu AB na tri jednaka dijela. Označite CA= a, CB= b i izrazite vektore CM i CN pomoću vektora a i b..

Више

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka)

(Microsoft Word - MATB - kolovoz osnovna razina - rje\232enja zadataka) . B. Zapišimo zadane brojeve u obliku beskonačno periodičnih decimalnih brojeva: 3 4 = 0.7, = 0.36. Prvi od navedenih četiriju brojeva je manji od 3 4, dok su treći i četvrti veći od. Jedini broj koji

Више

Tolerancije slobodnih mjera ISO Tolerancije dimenzija prešanih gumenih elemenata (iz kalupa) Tablica 1.1. Dopuštena odstupanja u odnosu na dime

Tolerancije slobodnih mjera ISO Tolerancije dimenzija prešanih gumenih elemenata (iz kalupa) Tablica 1.1. Dopuštena odstupanja u odnosu na dime Tolerancije dimenzija prešanih gumenih elemenata (iz kalupa) Tablica 1.1. Dopuštena odstupanja u odnosu na dimenzije Dimenzije (mm) Klasa M1 Klasa M2 Klasa M3 Klasa M4 od NAPOMENA: do (uključujući) F C

Више

Primjena neodredenog integrala u inženjerstvu Matematika 2 Erna Begović Kovač, Literatura: I. Gusić, Lekcije iz Matematike 2

Primjena neodredenog integrala u inženjerstvu Matematika 2 Erna Begović Kovač, Literatura: I. Gusić, Lekcije iz Matematike 2 Primjena neodredenog integrala u inženjerstvu Matematika 2 Erna Begović Kovač, 2019. Literatura: I. Gusić, Lekcije iz Matematike 2 http://matematika.fkit.hr Uvod Ako su dvije veličine x i y povezane relacijom

Више

Ponovimo Grana fizike koja proučava svijetlost je? Kroz koje tvari svjetlost prolazi i kako ih nazivamo? IZVOR SVJETLOSTI je tijelo koje zr

Ponovimo Grana fizike koja proučava svijetlost je? Kroz koje tvari svjetlost prolazi i kako ih nazivamo? IZVOR SVJETLOSTI je tijelo koje zr Ponovimo Grana fizike koja proučava svijetlost je? Kroz koje tvari svjetlost prolazi i kako ih nazivamo? IZVOR SVJETLOSTI je tijelo koje zrači svjetlost. Primarni: Sunce, zvijezde, Sekundarni: Mjesec,

Више

Pitanja za pripremu i zadaci za izradu vježbi iz Praktikuma iz fizike 1 ili Praktikuma iz osnova fizike 1, I, A za profesorske

Pitanja za pripremu i zadaci za izradu vježbi iz Praktikuma iz fizike 1 ili Praktikuma iz osnova fizike 1, I, A za profesorske Pitanja za pripremu i zadaci za izradu vježbi iz Praktikuma iz fizike 1 ili Praktikuma iz osnova fizike 1, I, A za profesorske smjerove Opće napomene: (i) Sva direktna (neovisna) mjerenja vrijednosti nepoznatih

Више

Broj: /17 Zagreb, SVEUČILIŠTE U ZAGREBU AGRONOMSKI FAKULTET Oznaka: OB-022 ZAVOD ZA ISHRANU BILJA Izdanje: 02 ANALITIČKI LABORATORIJ

Broj: /17 Zagreb, SVEUČILIŠTE U ZAGREBU AGRONOMSKI FAKULTET Oznaka: OB-022 ZAVOD ZA ISHRANU BILJA Izdanje: 02 ANALITIČKI LABORATORIJ Stranica: 1/6 VODOVOD I KAALIZACIJA d.o.o. Ogulin, I.G. Kovačića 14 47300 OGULI Rezultati kemijske analize mulja sa uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Ogulina Poštovani, provedena je kemijska

Више

ANALIZE MASENOM SPEKTROMETRIJOM SEKUNDARNIH MOLEKULARNIH IONA ZA PRIMJENE U FORENZICI

ANALIZE MASENOM SPEKTROMETRIJOM SEKUNDARNIH MOLEKULARNIH IONA ZA PRIMJENE U FORENZICI ANALIZE MASENOM SPEKTROMETRIJOM SEKUNDARNIH MOLEKULARNIH IONA ZA PRIMJENE U FORENZICI Marko Crnac Fizički odsjek, PMF Mentor: dr. sc. Iva Bogdanović Radović Laboratorij za interakcije ionskih snopova Institut

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz ni\236a razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz ni\236a razina - rje\232enja) 1. C. Imamo redom: I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA. B. Imamo redom: 0.3 0. 8 7 8 19 ( 3) 4 : = 9 4 = 9 4 = 9 = =. 0. 0.3 3 3 3 3 0 1 3 + 1 + 4 8 5 5 = = = = = = 0 1 3 0 1 3 0 1+ 3 ( : ) ( : ) 5 5 4 0 3.

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - studeni osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - studeni osnovna razina - rje\232enja) 1. C. Imamo redom: I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA 9 + 7 6 9 + 4 51 = = = 5.1 18 4 18 8 10. B. Pomoću kalkulatora nalazimo 10 1.5 = 63.45553. Četvrta decimala je očito jednaka 5, pa se zaokruživanje vrši

Више

Microsoft PowerPoint - Predavanje_1.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Predavanje_1.ppt [Compatibility Mode] Садржај предавања KОЛОВОЗНЕ КОНСТРУКЦИЈЕ VII семестар Одсек за путеве, железнице и аеродроме шк. 2019/20 година Техничка регулатива у области изградње и одржавања путева и фазе израде пројектне документације

Више

Microsoft PowerPoint - HG_1_2012

Microsoft PowerPoint - HG_1_2012 JEŽBE 1 -STRUKTURA ODONOSNIKA - TEČENJE U PODZEMLJU Split, 28. ožujka 2012. Struktura odonosnika TRODIJELNA STRUKTURA TLA: POJAM POROZNOSTI: Totalna poroznost n oluen pora oluen uzorka 100 100 Efektina

Више

VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez

VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez plaćanja godišnjih servisa za održavanje te kasnije

Више

Sadržaj 1 Diskretan slučajan vektor Definicija slučajnog vektora Diskretan slučajan vektor

Sadržaj 1 Diskretan slučajan vektor Definicija slučajnog vektora Diskretan slučajan vektor Sadržaj Diskretan slučajan vektor Definicija slučajnog vektora 2 Diskretan slučajan vektor Funkcija distribucije slučajnog vektora 2 4 Nezavisnost slučajnih vektora 2 5 Očekivanje slučajnog vektora 6 Kovarijanca

Више

Microsoft Word - 7. cas za studente.doc

Microsoft Word - 7. cas za studente.doc VII Диферeнцни поступак Користи се за решавање диференцијалних једначина. Интервал на коме је дефинисана тражена функција се издели на делова. Усвоји се да се непозната функција између сваке три тачке

Више

Osnove fizike 1

Osnove fizike 1 Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU Ulica Radmile Matejčić 2, Rijeka Akademska 2018./2019. godina OSNOVE FIZIKE 1 Studij: Preddiplomski studij informatike Godina i semestar: 1. godina; 1. semestar

Више

Microsoft Word - Rjesenja zadataka

Microsoft Word - Rjesenja zadataka 1. C. Svi elementi zadanoga intervala su realni brojevi strogo veći od 4 i strogo manji od. Brojevi i 5 nisu strogo veći od 4, a 1 nije strogo manji od. Jedino je broj 3 strogo veći od 4 i strogo manji

Више

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći,

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, skuplji i lošijih karakteristika od trofaznog iste

Више

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva Ključni faktori: 1. ENERGIJA potrebna za kretanje vozila na određenoj deonici puta Povećanje E K pri ubrzavanju, pri penjanju, kompenzacija energetskih gubitaka usled dejstva F f i F W Zavisi od parametara

Више

Microsoft PowerPoint - IS_G_predavanja_ [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - IS_G_predavanja_ [Compatibility Mode] INŽENJERSKE SIMULACIJE Aleksandar Karač Kancelarija 1111 tel: 44 91 20, lok. 129 akarac@ptf.unze.ba Nermin Redžić Kancelarija 4202 tel: 44 91 20, lok.128 nermin.redzic@ptf.unze.ba www.ptf.unze.ba http://ptf.unze.ba/inzenjerske-simulacije

Више

Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje Katedra za strojeve i uređaje plovnih objekata PRIMJER PRORAČUNA PORIVNOG SUSTAVA RIBARSKOG

Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje Katedra za strojeve i uređaje plovnih objekata PRIMJER PRORAČUNA PORIVNOG SUSTAVA RIBARSKOG PRIMJER PRORAČUNA PORIVNOG SUSTAVA RIBARSKOG BRODA prof. dr. sc. Ante Šestan Ivica Ančić, mag. ing. Predložak za vježbe iz izbornog kolegija Porivni sustavi malih brodova Primjer proračuna porivnog sustava

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Određivanje relativne permitivnosti sredstva Cilj vježbe Određivanje r

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Određivanje relativne permitivnosti sredstva Cilj vježbe Određivanje r Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje relativne permitivnosti stakla, plastike, papira i zraka mjerenjem kapaciteta pločastog kondenzatora U-I

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU RUDARSKO-GEOLOŠKO-NAFTNI FAKULTET Diplomski studij geološkog inženjerstva GEOTEHNIČKO ZONIRANJE POMOĆU GIS TEHNOLOGIJE Diplomski

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU RUDARSKO-GEOLOŠKO-NAFTNI FAKULTET Diplomski studij geološkog inženjerstva GEOTEHNIČKO ZONIRANJE POMOĆU GIS TEHNOLOGIJE Diplomski SVEUČILIŠTE U ZAGREBU RUDARSKO-GEOLOŠKO-NAFTNI FAKULTET Diplomski studij geološkog inženjerstva GEOTEHNIČKO ZONIRANJE POMOĆU GIS TEHNOLOGIJE Diplomski rad Davor Plazonić GI 297 Zagreb, 2018. Sveučilište

Више

Microsoft Word - 24ms221

Microsoft Word - 24ms221 Zadatak (Katarina, maturantica) Kružnica dira os apscisa u točki (3, 0) i siječe os ordinata u točki (0, 0). Koliki je polumjer te kružnice? A. 5 B. 5.45 C. 6.5. 7.38 Rješenje Kružnica je skup svih točaka

Више

Numeričke metode u fizici 1, Projektni zadataci 2018./ Za sustav običnih diferencijalnih jednadžbi, koje opisuju kretanje populacije dviju vrs

Numeričke metode u fizici 1, Projektni zadataci 2018./ Za sustav običnih diferencijalnih jednadžbi, koje opisuju kretanje populacije dviju vrs Numeričke metode u fizici, Projektni zadataci 8./9.. Za sustav običnih diferencijalnih jednadžbi, koje opisuju kretanje populacije dviju vrsta životinja koje se nadmeću za istu hranu, dx ( dt = x x ) xy

Више

PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije

PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije korake. Uz dobro razrađen algoritam neku radnju ćemo

Више

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура,

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, електрични отпор б) сила, запремина, дужина г) маса,

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Interferencija i valna priroda svjetlosti FIZIKA PSS-GRAD 23. siječnja 2019. 27.1 Načelo linearne superpozicije Kad dva svjetlosna vala, ili više njih, prolaze kroz istu točku, njihova se električna polja

Више

Microsoft PowerPoint - OMT2-razdvajanje-2018

Microsoft PowerPoint - OMT2-razdvajanje-2018 OSNOVE MAŠINSKIH TEHNOLOGIJA 2 TEHNOLOGIJA PLASTIČNOG DEFORMISANJA RAZDVAJANJE (RAZDVOJNO DEFORMISANJE) Razdvajanje (razdvojno deformisanje) je tehnologija kod koje se pomoću mašine i alata u zoni deformisanja

Више

Microsoft PowerPoint - 3_Elektrohemijska_korozija_kinetika.ppt - Compatibility Mode

Microsoft PowerPoint - 3_Elektrohemijska_korozija_kinetika.ppt  -  Compatibility Mode KOROZIJA I ZAŠTITA METALA dr Aleksandar Lj. Bojić Elektrohemijska korozija Kinetika korozionog procesa 1 Korozioni sistem izvan stanja ravnoteže polarizacija Korozija metala: istovremeno odvijanje dve

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz osnovna razina - rje\232enja) 5 5: 5 5. B. Broj.5 možemo zapisati u obliku = =, a taj broj nije cijeli broj. 0 0 : 5 Broj 5 je iracionalan broj, pa taj broj nije cijeli broj. Broj 5 je racionalan broj koji nije cijeli broj jer broj

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Keijsko tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu Stručni studij keijske tehnologije i aterijala Stručni studij prehrabene tehnologije Fizika uditorne vježbe 4 Rad i energija. Sudari. Ivica Sorić (Ivica.Soric@fesb.hr)

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - svibanj osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - svibanj osnovna razina - rje\232enja) I. ZADATCI VIŠESTRUKOGA IZBORA 1. A. Svih pet zadanih razlomaka svedemo na najmanji zajednički nazivnik. Taj nazivnik je najmanji zajednički višekratnik brojeva i 3, tj. NZV(, 3) = 6. Dobijemo: 15 1, 6

Више

PowerPoint Template

PowerPoint Template LOGO ODREĐIVANJE TVRDOĆE MATERIJALA Pojam tvrdoća materijala Pod pojmom tvrdoća materijala podrazumeva se otpor koji materijal pruža prodiranju nekog tvrđeg tela u njegovu površinu. Tvrdoća materijala

Више

UDŽBENIK 2. dio

UDŽBENIK 2. dio UDŽBENIK 2. dio Pročitaj pažljivo Primjer 1. i Primjer 2. Ova dva primjera bi te trebala uvjeriti u potrebu za uvo - denjem još jedne vrste brojeva. Primjer 1. Živa u termometru pokazivala je temperaturu

Више

Microsoft Word - 15ms261

Microsoft Word - 15ms261 Zadatak 6 (Mirko, elektrotehnička škola) Rješenje 6 Odredite sup S, inf S, ma S i min S u skupu R ako je S = { R } a b = a a b + b a b, c < 0 a c b c. ( ), : 5. Skratiti razlomak znači brojnik i nazivnik

Више

Slide 1

Slide 1 KONCEPT MARKIRANJA (FLAGGING) DRAGAN MUČIĆ, IRENA ŠAGOVAC, ANA TOMASOVIĆ TEKLIĆ Mjerenje parametara električne energije - obračunska mjerenja - mjerenja tokova snaga - mjerenja u svrhu detektiranja i otklanjanja

Више

10_Perdavanja_OPE [Compatibility Mode]

10_Perdavanja_OPE [Compatibility Mode] OSNOVE POSLOVNE EKONOMIJE Predavanja: 10. cjelina 10.1. OSNOVNI POJMOVI Proizvodnja je djelatnost kojom se uz pomoć ljudskog rada i tehničkih sredstava predmeti rada pretvaraju u proizvode i usluge. S

Више

Uvod u statistiku

Uvod u statistiku Uvod u statistiku Osnovni pojmovi Statistika nauka o podacima Uključuje prikupljanje, klasifikaciju, prikaz, obradu i interpretaciju podataka Staistička jedinica objekat kome se mjeri neko svojstvo. Svi

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja) 1. D. Prirodni brojevi su svi cijeli brojevi strogo veći od nule. je strogo negativan cijeli broj, pa nije prirodan broj. 14 je racionalan broj koji nije cijeli broj. Podijelimo li 14 s 5, dobit ćemo.8,

Више

Програмирај!

Програмирај! Листе Поред појединачних вредности исказаних бројем или ниском карактера, често је потребно забележити већи скуп вредности које су на неки начин повезане, као, на пример, имена у списку путника у неком

Више

Logičke izjave i logičke funkcije

Logičke izjave i logičke funkcije Logičke izjave i logičke funkcije Građa računala, prijenos podataka u računalu Što su logičke izjave? Logička izjava je tvrdnja koja može biti istinita (True) ili lažna (False). Ako je u logičkoj izjavi

Више

Na temelju članka 45. stavka 5. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/14, 118/14 i 154/14), ministar nadležan za rad uz suglasnost minis

Na temelju članka 45. stavka 5. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/14, 118/14 i 154/14), ministar nadležan za rad uz suglasnost minis Na temelju članka 45. stavka 5. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/14, 118/14 i 154/14), ministar nadležan za rad uz suglasnost ministra nadležnog za zdravlje donosi PRAVILNIK O ISPITIVANJU

Више

Sonniger katalog_2017_HR_ indd

Sonniger katalog_2017_HR_ indd Br. 1 u Europi Novo u ponudi zračna zavjesa G R I J A Č I Z R A K A Z R A Č N E Z A V J E S E Br. 1 u Europi SONNIGER JE EUROPSKI PROIZVOĐAČ MODERNIH, EKOLOŠKI I OPTIMALNO ODABRANIH UREĐAJA ZA TRŽIŠTE

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske o Lom i refleksija svjetlosti Cilj vježbe Primjena zakona geometrijske optike (lom i refleksija svjetlosti). Određivanje žarišne daljine tanke leće Besselovom metodom. Teorijski dio Zrcala i leće su objekti

Више

7. predavanje Vladimir Dananić 14. studenoga Vladimir Dananić () 7. predavanje 14. studenoga / 16

7. predavanje Vladimir Dananić 14. studenoga Vladimir Dananić () 7. predavanje 14. studenoga / 16 7. predavanje Vladimir Dananić 14. studenoga 2011. Vladimir Dananić () 7. predavanje 14. studenoga 2011. 1 / 16 Sadržaj 1 Operator kutne količine gibanja 2 3 Zadatci Vladimir Dananić () 7. predavanje 14.

Више

Microsoft Word - DEPCONV.SERBO_CIR.doc

Microsoft Word - DEPCONV.SERBO_CIR.doc 1 СВИ ПОДАЦИ О КАБИНИ ЗА ЛАКОВАЊЕ КРАТКЕ УПУТЕ ЗА ИЗРАЧУН И ОДАБИР ФИЛТЕРА ЗА ЧЕСТИЦЕ БОЈЕ Економично и еколошки исправно управљање кабинама за лаковање распршивањем постиже се провером неких основних

Више

Slide 1

Slide 1 EVROPSKA UNIJA VLADA RUMUNIJE VLADA REPUBLIKE SRBIJE Strukturni fondovi 2007-2013 Logo projekta / Logo Vodećeg partnera ЕВРОПСКА ТЕХНОЛОШКА ПЛАТФОРМА ЗА БУДУЋНОСТ ТЕКСТИЛА И ОДЕЋЕ ВИЗИЈА ЗА 2020 Будући

Више

Slide 1

Slide 1 OSNOVNI POJMOVI Naredba je uputa računalu za obavljanje određene radnje. Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Pisanje programa zovemo programiranje. Programski jezik

Више

POBOLJŠANJE SVOJSTAVA TLA I STIJENA Interna skripta Prof.dr. Biljana Kovačević Zelić Zagreb, 2006.

POBOLJŠANJE SVOJSTAVA TLA I STIJENA Interna skripta Prof.dr. Biljana Kovačević Zelić Zagreb, 2006. POBOLJŠANJE SVOJSTAVA TLA I STIJENA Interna skripta Prof.dr. Biljana Kovačević Zelić Zagreb, 2006. Podjela poglavlja 1. UVOD 2. ISTRAŽNI RADOVI 3. PODJELA METODA POBOLJŠANJA SVOJSTAVA 4. MEHANIČKO POBOLJŠANJE

Више

Na osnovu člana 55 stav 3 Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni list CG", broj 64/11), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je

Na osnovu člana 55 stav 3 Zakona o upravljanju otpadom (Službeni list CG, broj 64/11), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je 204. Na osnovu člana 55 stav 3 Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni list CG", broj 64/11), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je P R A V I L N I K O NAČINU PAKOVANJA I ODSTRANJIVANJA OTPADA

Више

NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status pr

NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status pr NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status predmeta Ciljevi predmeta Uvjeti za upis predmeta i ulazne

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

Microsoft PowerPoint - IR-Raman1 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - IR-Raman1 [Compatibility Mode] Spektar elektromagnetnoga t zračenja 10 5 10 3 10 1 10-1 10-3 10-5 10-7 E(kJ/mol) 10-6 10-4 10-2 1 10 2 10 4 10-8,cm X UV zrake zrake prijelazi elektrona IR mikrovalovi radiovalovi vibracije rotacije prijelazi

Више

Microsoft PowerPoint - Predavanje_4_Mineralne i asfaltne mesavine.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Predavanje_4_Mineralne i asfaltne mesavine.ppt [Compatibility Mode] Пројектовање асфалтних мешавина KОЛОВОЗНЕ КОНСТРУКЦИЈЕ I предавање Пројектовање минералних и асфалтних мешавина Циљ Пројектовати економичну мешавину минералног материјала (агрегата) и везива која задовољава

Више

Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne ško

Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne ško Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne škole PAR, Upravno vijeće Visoke poslovne škole PAR na

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - lipanj osnovna razina - rje\232enja) 1. C. Interval, tvore svi realni brojevi strogo manji od. Interval, 9] tvore svi realni brojevi strogo veći od i jednaki ili manji od 9. Interval [1, 8] tvore svi realni brojevi jednaki ili veći od 1,

Више

Eksperimentalno ispitivanje stabilnosti potpornih zidova od prefabrikovanih betonblok elemenata EKSPERIMENTALNO ISPITIVANJE STABILNOSTI POTPORNIH ZIDO

Eksperimentalno ispitivanje stabilnosti potpornih zidova od prefabrikovanih betonblok elemenata EKSPERIMENTALNO ISPITIVANJE STABILNOSTI POTPORNIH ZIDO EKSPERIMENTALNO ISPITIVANJE STABILNOSTI POTPORNIH ZIDOVA OD PREFABRIKOVANIH BETONBLOK ELEMENATA Nebojša Davidović 1, Zoran Bonić 2, Verka Prolović 3, Nikola Romić 4, Nikola Davidović 5 1 Građevinsko-arhitektonski

Више

3

3 KONTROLNI ISPIT ZANIMANJE: AUTOMEHANIČAR IME I PREZIME:. RADNA PROBA Uređenje dijela upravljačkog sustava vozila Za uspješno obavljen zadatak kandidat treba: opisati postupak rada izabrati odgovarajući

Више

GV-2-35

GV-2-35 РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ И РЕГИОНАЛНОГ РАЗВОЈА ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, пошт. преградак 34, ПАК 105305 телефон: (011) 32 82 736, телефакс: (011)

Више

Toplinska i električna vodljivost metala

Toplinska i električna vodljivost metala Električna vodljivost metala Cilj vježbe Određivanje koeficijenta električne vodljivosti bakra i aluminija U-I metodom. Teorijski dio Eksperimentalno je utvrđeno da otpor ne-ohmskog vodiča raste s porastom

Више

Microsoft PowerPoint - Carevic

Microsoft PowerPoint - Carevic UPOTREBA PEPELA IZ DRVNE BIOMASE (PDB) U CEMENTNIM KOMPOZITIMA PRELIMINARNA ISPITIVANJA IVANA CAREVIĆ Građevinski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Zavod za materijale 1.RADIONICA Transformacija pepela iz

Више

OD MONOKRISTALNIH ELEKTRODA DO MODELÂ POVRŠINSKIH REAKCIJA

OD MONOKRISTALNIH ELEKTRODA DO MODELÂ POVRŠINSKIH REAKCIJA UVOD U PRAKTIKUM FIZIKALNE KEMIJE TIN KLAČIĆ, mag. chem. Zavod za fizikalnu kemiju, 2. kat (soba 219) Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilište u Zagrebu e-mail: tklacic@chem.pmf.hr

Више

Promet materija u vodi

Promet materija u vodi Šesnaesto predavanje Hemija životne sredine I (T. Anđelković) 1 CILJEVI PREDAVANJA Advekcija Difuzija Bočno, uspravno i podužno mešanje Promet zagađenja u estuarijumima Promet zagađenja u morima i jezerima

Више

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEČIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ČESTICAMA I BENZO(a)PIRENOM NA PODRUČJU GRADA

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEČIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ČESTICAMA I BENZO(a)PIRENOM NA PODRUČJU GRADA INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEČIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ČESTICAMA I BENZO(a)PIRENOM NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA (za 2015. godinu) Zagreb, ožujak 2016. Broj

Више

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifič

Sveučilište J.J. Strossmayera Fizika 2 FERIT Predložak za laboratorijske vježbe Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifič Cilj vježbe Određivanje specifičnog naboja elektrona Odrediti specifični naboja elektrona (omjer e/me) iz poznatog polumjera putanje elektronske zrake u elektronskoj cijevi, i poznatog napona i jakosti

Више

NAZIV PREDMETA OBLIKOVANJE WEB STRANICA Kod SIT132 Godina studija 3. Bodovna vrijednost Nositelj/i predmeta Haidi Božiković, predavač 6 (ECTS) Suradni

NAZIV PREDMETA OBLIKOVANJE WEB STRANICA Kod SIT132 Godina studija 3. Bodovna vrijednost Nositelj/i predmeta Haidi Božiković, predavač 6 (ECTS) Suradni NAZIV PREDMETA OBLIKOVANJE WEB STRANICA Kod SIT132 Godina studija 3. Bodovna vrijednost Nositelj/i predmeta Haidi Božiković, predavač 6 (ECTS) Suradnici Status predmeta Ciljevi predmeta Uvjeti za upis

Више

Betonske i zidane konstrukcije 2

Betonske i zidane konstrukcije 2 5. STTIČKI PRORČUN PLOČE KRKTERISTIČNOG KT PROGR IZ KOLEGIJ BETONSKE I ZIDNE KONSTRUKCIJE 44 15 4 4 5. Statički proračun ploče karakterističnog kata 5.1. naliza opterećenja Stambeni prostor: 15 4 5, parket

Више

Sos.indd

Sos.indd STRUČNI RADOVI IZVAN TEME Krešimir Šoš Vlatko Vučetić Romeo Jozak PRIMJENA SUSTAVA ZA PRAĆENJE SRČANE FREKVENCIJE U NOGOMETU 1. UVOD Nogometna igra za igrača predstavlja svojevrsno opterećenje u fiziološkom

Више

Z-18-61

Z-18-61 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, пошт.фах 384 тел. (011) 32-82-736, телефакс: (011) 2181-668 На основу члана 12. Закона о метрологији ("Службени лист СЦГ",

Више

1 Vježba 11. ENERGETSKE PROMJENE PRI OTAPANJU SOLI. OVISNOST TOPLJIVOSTI O TEMPERATURI. Uvod: Prilikom otapanja soli u nekom otapalu (najčešće je to v

1 Vježba 11. ENERGETSKE PROMJENE PRI OTAPANJU SOLI. OVISNOST TOPLJIVOSTI O TEMPERATURI. Uvod: Prilikom otapanja soli u nekom otapalu (najčešće je to v 1 Vježba 11. ENERGETSKE PROMJENE PRI OTAPANJU SOLI. OVISNOST TOPLJIVOSTI O TEMPERATURI. Uvod: Prilikom otapanja soli u nekom otapalu (najčešće je to voda) istodobno se odvijaju dva procesa. Prvi proces

Више

Испитни задаци - Задатак 1 Задатак 1 (23. септембар 2012.) а) Статичком методом конструисати утицајне линије за силе у штаповима V b и D 4. б) Одредит

Испитни задаци - Задатак 1 Задатак 1 (23. септембар 2012.) а) Статичком методом конструисати утицајне линије за силе у штаповима V b и D 4. б) Одредит Испитни задаци - Задатак 1 Задатак 1 (23. септембар 2012.) а) Статичком методом конструисати утицајне линије за силе у штаповима V b и D 4. б) Одредити max D 4 услед задатог покретног система концентрисаних

Више

4

4 4.1.2 Eksperimentalni rezultati Rezultati eksperimentalnog istraživanja obrađeni su u programu za digitalno uređivanje audio zapisa (Coll Edit). To je program koji omogućava široku obradu audio zapisa.

Више

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO . NASTAVNI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO SPLITSKO - DALMATINSKE ŽUPANIJE Vukovarska 46 SPLIT PRELIMINARNO IZVJEŠĆE O ISPITIVANJU KVALITETE ZRAKA NA PODRUČJU MJERNE POSTAJE KAREPOVAC 1. siječanj 2017. god. 28.

Више

Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 57. ŽUPANIJSKO/KLUPSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA PISANA PROVJERA ZNANJA 5.

Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 57. ŽUPANIJSKO/KLUPSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA PISANA PROVJERA ZNANJA 5. Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 57. ŽUPANIJSKO/KLUPSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA 205. PISANA PROVJERA ZNANJA 5. RAZRED Zaporka učenika: Ukupan zbroj bodova pisanog

Више

OKFH2-10

OKFH2-10 KOLOIDI DISPERZNI SISTEMI Disperzni sistemi sistemi u kojima je jedna ili više supstancija (disperzna faza) u većoj ili manjoj meri usitnjena i ravnomerno raspoređena u okružujućoj sredini (disperzno sredstvo).

Више

Microsoft Word - Rijeseni primjeri 15 vjezbe iz Mehanike fluida I.doc

Microsoft Word - Rijeseni primjeri 15 vjezbe iz Mehanike fluida I.doc . Odredite ubitke tlaka pri strujanju zraka (ρ=,5 k/m 3 =konst., ν =,467-5 m /s) protokom =5 m 3 /s kroz cjevovod duljine L=6 m pravokutno presjeka axb=6x3 mm. Cijev je od alvanizirano željeza. Rješenje:

Више

Microsoft PowerPoint - Prezentacija2

Microsoft PowerPoint - Prezentacija2 KARAKTERIZACIJA POVRŠINSKI AKTIVNIH TVARI AEROSOLA S URBANOG PODRUČJA ZAGREBA KORIŠTENJEM ELEKTROKEMIJSKIH METODA Sanja Frka a, Jelena Dautović a, Zlatica Kozarac a, Božena Ćosović a, Silvije Davila b

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU RUDARSKO-GEOLOŠKO-NAFTNI FAKULTET Diplomski studij geološkog inženjerstva ODREĐIVANJE HIDRAULIČKE VODLJIVOSTI METODOM PERMEAMETR

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU RUDARSKO-GEOLOŠKO-NAFTNI FAKULTET Diplomski studij geološkog inženjerstva ODREĐIVANJE HIDRAULIČKE VODLJIVOSTI METODOM PERMEAMETR SVEUČILIŠTE U ZAGREBU RUDARSKO-GEOLOŠKO-NAFTNI FAKULTET Diplomski studij geološkog inženjerstva ODREĐIVANJE HIDRAULIČKE VODLJIVOSTI METODOM PERMEAMETRA SA STALNOM RAZINOM NA PODRUČJU VELIKE GORICE Diplomski

Више

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д)

ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = 2х; б) у = 4х; в) у = 2х 7; г) у = 2 5 x; д) ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА ЛИНЕАРНА ФУНКЦИЈА у = kх + n А утврди 1. Које од наведених функција су линеарне: а) у = х; б) у = 4х; в) у = х 7; г) у = 5 x; д) у = 5x ; ђ) у = х + х; е) у = x + 5; ж) у = 5 x ; з) у

Више