EMC - godina VIII_broj 1.indd

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "EMC - godina VIII_broj 1.indd"

Транскрипт

1 DOI: /EMC K Datum prijema rada: 5. april Datum prihvatanja rada: 28. maj PREGLEDNI NAUČNI RAD / OVERVIEW SCIENTIFIC PAPER UDK: 658.5:005.7 Časopis za ekonomiju i tržišne komunikacije Godina VIII broj I str IMPLEMENTACIJA LEAN METODOLOGIJE U PROIZVODNIM PREDUZEĆIMA Sabina Šehić - Kršlak Doktor ekonomskih nauka, Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju, Univerzitet u Travniku, Kiseljak, sabina.sehic.k rslak@gmail.com Apstrakt: Kao savremeni način razmišljanja lean metodologija koristi alate, koji su usmjereni prema kontinuiranom poboljšanju funkcioniranja sistema uz kontinuirano savršenstvo. Lean proizvodnja (LP) podrazumijeva manje rada na radnom mjestu, manje proizvodnog prostora, manje investicija, manje vremena i manje alata i zaliha. Metodologija je koncipirana tako da se njom planira i upravlja po etapama, neophodna je za realizaciju definisanih ciljeva proizvodnog sistema. Lean preduzeća su prvenstveno fokusirana na rast, povećanje profitabilnosti i vrijednosti za kupca, ali su i povećanje produktivnosti, unapređenje kvaliteta proizvoda i procesa, kao i sistema isporuke također važni elementi za unapređenje efikasnosti poslovanja. U radu će se predstaviti metodologija implementacije lean koncepta za unaprijeđenje produktivnosti u proizvodnim preduzećima. Ključne riječi: lean metdologija, proizvodna preduzeća, produktivost, efikasnost poslovanja. JEL: J24, M12 UVOD Današnji poslovni svijet karakterišu brze tržišne promjene, kupci su sve više zahtjevni. Njihove potrebe kontinuirano se mijenjaju. Traže kvalitetan proizvod po niskoj cijeni. Osnovni cilj svakog preduzeća je postizanje poslovne izvrsnosti. Jedna od metodologija za postizanje poslovne izvrsnosti je Lean proizvodnja. Lean proizvodnja se sistemski pristup identifovanja aktivnosti i njihovo eleminsanje koje ne stvaraju dodanu vrijednost. Proces implmementacije lean proizvodnje nije jedinstven za svako preduzeće. Međutim postoje pojmovi koji sus svojstveni svim procesima implementacije lean proizvodnje. Poboljšanja su među najvažnijim aktivnostima preduzeća, koja žele zadražati konkurentsku prednost. Poboljšanja su potrebna jer:

2 Časopis za ekonomiju i tržišne komunikacije/ Economy and Market Communication Review God./Vol. 8 Br./No. 1 Banja Luka, Juni/June 2018 pp Rezultati većine procesa ukoliko se ne ulaže u poboljšanje, pokazuju sklonost slabljenju; Izostanak poboljšanja vodi organizaciju ka lošijem konkurenstkom položaju; Kupci su sve zahtjevniji, a ne ispunjenje njihovih zahtjeva znači njihovo gubljenje. Put do ovakvih rezultata nije jednostavan. Pred uspješnim organizacijama stoje različite metodologije: Kvalitet proizvoda ili usluga; Dobit; Motivisanost svih zaposlenika; Zadovoljstvo kupaca; Efikasnost procesa; Tehnologija. U ovom radu će se fokusno područje biti na lean metodologiji u fukciji poboljšanja efikasnosti proizvodnih preduzeća. Cilj do postizanja poslovne izvrsnosti nikad nije gotov. Cilj je da taj proces postane stalna praksa i dio radne kulture organizacije kao ide kao visokoj poslovnoj izvrsnosti. TEORIJSKE POSTAVKE LEAN METODOLOGIJE Lean metodologiju definiraju kao sinkronizaciju u kojoj elementi koji su značajni za pružanje usluga i proizvodnju proizvoda sinkronizirano prolaze kroz sustav i time se kupcu uvijek pruža točno ono što želi, usluga ili proizvod vrhunske su kvalitete, kupcu se pruža točno ona količina koju kupac želi u vrijeme kada kupac želi i na mjestu na kojem kupac želi. Sve navedeno se želi postići uz minimalne troškove (Slack N., Brandon-Jones A. i Johnston R., 2013: 465.). Osnovno načelo Lean proizvodnje je da se proizvodi tačno ono što kupac želi, tj. kvalitetu i količinu proizvoda direktno diktira tržište. (Pipunić A. i Grubišić D., 2014:541). Cilj Lean razmišljanja u prvome redu svoga središta ima kreiranje vrijednosti za kupca. Iz toga središta nastoji iz manjega izvući što više. Na temelju toga može se zaključiti da je usmjerenost Lean poduzeća: (Žvorc M., 2013:695):

3 102 Sabina Šehić - Kršlak IMPLEMENTACIJA LEAN METODOLOGIJE U PROIZVODNIM PREDUZEĆIMA prema kupcu jer se na temelju njegovih želja zacrtavaju ciljevi i strategije prema kontinuiranim promjenama i poboljšanjima procesa, prema uočavanju problema i njihovom trajnom rješavanju, prema inovacijama. oblikovanju organizacijske strukture određene tijekom vrijednosti zakupce, prema standardizaciji rada. Velika je zabluda kako se Lean može primijeniti samo u proizvodnim organizacijama. Lean pristup primjenjiv je u svim djelatnostima i u svim organizacijskim strukturama. Doduše i same organizacijske strukture mogu biti predmet promjena baš uslijed implementacije Lean managementa. Lean načinom razmišljanja reduciramo nepotrebne poteze u aktivnostima koje stvaraju, ali i u aktivnostima koje ne stvaraju vrijednost za kupce. Te aktivnosti su: proizvodnja proizvoda, provjera kvalitete i kvantitete, isporuka proizvoda, isporuka usluga, razvoj ambalaže, ispunjavanje obrazaca, kontakti s kupcima, prodaja, kontakti s dobavljačima nabavni poslovi, marketing, odgovaranje na pitanja kupaca itd. Sve te aktivnosti ne obilježavaju isključivo proizvodnju. Što se Leana tiče, proizvodnja uopće ne mora postojati u organizaciji. U svim se tim spomenutima aktivnostima mogu pronaći snagu. Kad se postigne što manje otpada, oštećenja, zastoja, zaliha, papirologije, pogrešaka, izostajanja s posla, dezinformacija, tada se može zaključiti da se organizacija kreće pravim Lean putem. (Žvorc M., 2013:696). Kad se govori o Lean sistemu u proizvodnim organizacijama mora se osigurati nekoliko stvari kako bi Lean uspješno funkcionirao, a te stvari su: (Prester, J., 2012:257.): proizvodnja mora biti dobro uhodana i ujednačena, ljudi i oprema moraju biti fleksibilni, kvaliteta mora biti ekstremno visoka, oprema i strojevi moraju biti pouzdani, dobavljači moraju biti pouzdani, trajanje zamjene alata mora biti što kraće, mora vladati velika disciplina. Značenje riječi Lean može se sažeti u pet osnovnih načela: (Piškor M. i Kondić V., 2010:37). precizno definiranje vrijednosti proizvoda sa stajališta kupca, prepoznavanje toka vrijednosti (value stream) za određenu vrstuproizvoda, ujednačen i kontinuiran tok proizvodnje (tok materijala i informacija), povlačenje ( pull ) proizvoda kroz cjelokupan proces proizvodnje, težnja za savršenstvom.

4 Časopis za ekonomiju i tržišne komunikacije/ Economy and Market Communication Review God./Vol. 8 Br./No. 1 Banja Luka, Juni/June 2018 pp OSNOVNI PRINCIPI LEAN METODOLOGIJE Prema Rother i Shook (2003) osnovni principi LM-a su: vrijednost za kupca (eng. customer value), tok vrijednosti (eng. value stream), kontinualni tok (eng. continuous fl ow), strategija izvlačenja (eng. pull) i savršenstvo/kontinualno poboljšanje (eng. perfection/continuous improvement). Princip vrijednost za kupce označava sposobnost preduzeća da ispuni u potpunosti na vrijeme i po pravoj cijeni zahtjeve kupca za proizvode i usluge. Princip toka vrijednosti se fokusira na efikasne i standardizovane procese rada, odnosno samo stavke koje su potrebne za narednu fazu ili operacije. Ključni elementi za uspješnu implementaciju standardizacije u LM su: operacije, vrijeme, alat i pribor, (Österman i Fundin, 2014:112). Princip kontinuali tok osigurava stabilan protok pri radu koji minimizira zaustavljanja, otpad, proizvode lošijeg kvaliteta, i ponavljanje koraka (Womack i Jones, 2003:215). Princip, ili strategija izvlačenja označava pokretanje zahtjeva od strane kupca u cilju zadovoljenja i ispunjenja traženih aktivnosti koja u sebi generiše sve potrebne aktivnosti do konačne montaže, (Åhlström, 1998: 156). Princip kontinualnog unaprijeđenja ukazuje na neprestanu tendenciju da se zadovolje potrebe kupaca i da se unapredi proces proizvodnje bez grešaka, (Veža et al., 2011:52). Međutim, ova praksa je uspješno korištena u susjednim zemljama, kao što su Slovenija,Rumunija i Makedonija. Za njih, ovaj novi pristup omogućuje prednosti koje dovode dopoboljšanja poslovne prakse. U tu svrhu, očekujemo da se novi pristup generisati značajne prednosti koje će dovesti do unaprijeđenja poslovne prakse. MODELIRANJE POSLOVNIH PROCESA PREMA LEAN METODOLOGIJI Optimizacija i dobra organizacija proizvodnih i poslovnih procesa dovodi do minimizacije troškova i povećanja prihoda, te stoga treba naći najefikasniji alat i metod da se to postigne. S obzirom da su svi proizvodni i uslužni sistemi dinamičke prirode, nije ih moguće uvijek i u potpunosti modelovati analitičkim tehnikama. Naime, metode modelovanja se mogu podijeliti prema rastućoj složenosti sistema, odnosno problema koji se riješava, pa tako postoje (Čerić, 1993:112, Cerjaković, 2008:114):

5 104 Sabina Šehić - Kršlak IMPLEMENTACIJA LEAN METODOLOGIJE U PROIZVODNIM PREDUZEĆIMA 1. Analitičko modelovanje opis modela i rješenje problema je u analitičkom obliku (algebarske, diferencijalne jednačnine) odnosno funkcijske veze zavisnih od nezavisnih varijabli. 2. Numeričke metode model se opisuje u analitičkom obliku, ali se zbog nemogućnosti pronalaženja analitičkog rešenja primjenjuju numerički postupci odnosno pronalaženje parova vrijednosti zavisnih i nezavisnih varijabli koji zadovoljavaju zadate jednačine modela. 3. Simulacioni modeli zbog nemogućnosti prikaza složenih dinamičkih problema u analitičkom obliku, modeli se zadaju u proceduralnom obliku kojim se prikazuje način rada sistema. METODOLOGIJA IMPLEMENTACIJE LEAN KONCEPTA ZA UNAPRIJĐENJE PRODUKTIVNOSTI Lean proizvodnja Stone je u preglednom radu (Stone, 2012:39) godine identikovao četiri decenije leana faza diseminacije koja je započela pojavom najznačajnijih knjiga u ovoj oblasti od autora kao što su Womack, Ohno i drugi, faza implementacije i pojava empirijskih studija iz ove oblasti, faza preduzeća što podrazumijeva širenje lean filozofije na cijelo preduzeće, a ne samo u proizvodnom procesu i faza performansi u smislu uvođenje sistema mjerenja performansi, odnosno postignutih rezultata lean transformacijom. Iz ove četiri decenije postojanja lean-a kao filozofije poslovanja, ukazano je na neka važnija obilježja tog perioda i kakve uticaje ova pojava ostvaruje. Važno je znati da se lean razvijao u proizvodnom okruženju, ali na takav način da može biti primijenjen i u drugim dijelovima preduzeća, a i u drugim granam privrede, prije svega u uslugama. Interesovanje za istraživanjima u ovoj oblasti konstantno raste i dalje je pod velikim uticajem Toyota poslovnog koncepta. To za posljedicu često ima teškoće za pronalaženje ove teme izvan okvira tehnika japanskog menadžmenta i proizvodnog konteksta. Mada, sve više se može primjetiti porast interesovanja za ovu temu izvan okvira inženjerskih disciplina i njeno prisutvo u oblasti ljudskih resursa, finansija i slično. S obzirom da se tokom vremena uočilo da postoje problemi prilikom same implementacije, može se primjetiti da se sve više pojavljuju naslovi koji su rezultat

6 Časopis za ekonomiju i tržišne komunikacije/ Economy and Market Communication Review God./Vol. 8 Br./No. 1 Banja Luka, Juni/June 2018 pp praktičnih istraživanja i ukazuju na to kako uraditi i kao najvažnije, lean implementacija je mnogo uspješnija ukoliko je prihvaćena sa strateškog aspekta i usaglašena na nivou cijelog preduzeća. Primjer lean prozvodnje je Tpyota. Toyota proizvodni sistem je izvorni naziv koji je prihvaćen i koji se koristi u Japanu, dok je lean proizvodnja zapadnjačka adaptacija ovog termina. Preduzeće Toyota kreira idealno okruženje za implementaciju lean tehnika i alata tako što neguje atmosferu kontinuiranog unaprijeđenja i učenja, zadovoljava zahtjeve kupaca uz istovremenu eliminaciju gubitaka, postiže zadovoljavajući kvalitet iz prvog puta, stvara lidere unutar preduzeća i ne regrutuje ih iz spoljašnjeg okruženja, uči svoje zaposlene da rješavaju problem i unapređuje svoje poslovanje zajedno sa partnerima (Liker, 2004:49). Tako je i Liker, na osnovu dvadesetogodišnjeg istraživanja koje je sprovodio u Toyotinim preduzećima u Japanu i Americi identifikovao i definisao 14 menadžment principa na kojima se zasniva poslovanje i podelio ih je u 4 kategorije: (1) filozofija, (2) proces, (3) ljudi/partneri i (4) rješavanje problema i nazvao je to 4P modelom, a principi su: 1. Dugoročne odluke menadžmenta, čak i ako one narušavaju kratkoročne finansijske ciljeve. Najvažniji faktor uspjeha je upravo strpljenje; 2. Kreiranje kontinuiranih procesa i tokova kako bi problem izašli na površinu. Jednopredmetni tokovi obezbeđuju kvalitet proizvoda, povećavaju fleksibilnost, povećavaju produktivnost, racionalizuju korištenje prostora, smanjuju troškove; 3. Uravnoteženje opterećenja, što je osnovni preduslov za uvođenje pull sistema; 4. Stvaranje kulture koja nalaže prekidanje procesa kako bi se riješio problem i kako bi se dobio zadovoljavajući kvalitet iz prvog puta; 5. Standardizacija procesa je osnova za kontinuirano unaprijeđenje i osnaživanje radne snage; 6. Korištenje vizuelne kontrole obezbjeđuje otkrivanje svih problema u procesima; 7. Korištenje pouzdanih i prethodno testiranih tehnologija. Prije uvođenje i usvajanja novih tehnologija, Toyota sprovodi veoma detaljnu analizu i ispituje sve potencijalne uticaje koje ta tehnologija može da ima na proces; 8. Razvoj lidera koji zaista znaju da rade svoj posao, razumiju i prihvataju lean filozofiju i znaju da uče druge.

7 106 Sabina Šehić - Kršlak IMPLEMENTACIJA LEAN METODOLOGIJE U PROIZVODNIM PREDUZEĆIMA ZAKLJUČAK Ovim radom naglašena je uloga lean metodologije u proizvodnim preduzeća, te je ukazano da je njena implementacija više nego poželjna u preduzećima. Preduzeća koja žele ostati na tržištu moraju se okrenuti zahtjevima kupaca. Cijenu proizvoda ili usluge određuju kupci, a oni postaju asve zahtjevniji. Njihovi zahtjevi se sastoje u tome da žele kvalitetan proizvod, u što kraćem roku. Aplikativnošću osnovnih i naprednih lean metoda i alata unaprijđeuju se proizvodni procesi u preduzeću, povećava se njihova efikasnost, što u konačnici ima za rezultat povećanje dobiti preduzeća. Do danas je razvijeno mnogo alata u okviru lean metodologije, al lean ne isključuje primjenu drugih metoda iz oblasti menadžmenta, matematike i statistike. Uvođenje lean proizvodnog sistema je jedinstven je proces za svako preduzeće. Timovi koji se zaduže za poboljšanje odlučuju o alatima koji će se primijeniti. LITERATURA Ćirić, J. (2013) Uticaj izbora modela utvrđivanja transfernih cena n performanse Kyle B., Stone, Four decades of lean: A systematic literature review. Österman & Fundin, 2014, Inovative quality improvements in operations, itroduction emergent quality management. Pipunić A. i Grubišić D., Suvremeni pristup poboljšanjima poslovnih procesa i poslovna uspješnost, Ekonomska misao i praksa br. 2. str , Dubrovnik Piškor M. i Kondić V., Lean production kao jedan od načina povećanja konkurentnosti hrvatskih poduzeća na globalnom tržištu, Tehnički glasnik, Vol.4 No.1-2, Varaždin. poslovanja multidivizionog preduzeća, Doktorska disertacija, Ekonomski fakultet u Kragujevcu Womack & Jones, 2003 Lean Thinking: Banish Waste and Create Wealth in Your Corporation. Prester, J., Operacijski management 2012., Rother, M. and Shook, J. (2003) Learning to See. Lean Enterprise Institute (LEI), Cambridge Center, Cambridge. Slack N., Brandon-Jones A. i Johnston R., Operations Management, Pearson, Edinburgh Gate, Edinburg, Žvorc M., Lean menadžment u neproizvodnoj organizaciji, Ekonomski vjesnik br. 2/2013, str , Osijek).

8 Časopis za ekonomiju i tržišne komunikacije/ Economy and Market Communication Review God./Vol. 8 Br./No. 1 Banja Luka, Juni/June 2018 pp IMPLEMENTATION OF LEAN METHODOLOGY THE PRODUCTION COMPANY Sabina Šehić - Kršlak PhD of Economics, Faculty of Management and Business Economics, University of Travnik, Kiseljak, sabina.sehic.k rslak@gmail.com Abstract: As a modern way of thinking lean methodology uses tools that are directed towards the continuous improvement of the functioning of the system with continuous perfection. Lean production (LP) means less work in the workplace, less manufacturing space, less investment, less time and fewer tools and supplies. The methodology is designed so that it is planned and managed in stages, necessary for the realization of the objectives defined production system. Lean companies are primarily focused on growth, increase profitability and customer value, but also increase productivity, improve the quality of products and processes, as well as the delivery systems are also important elements for improving business effi ciency. This paper will present the methodology of implementation of lean concepts for improving productivity in manufacturing companies. Keywords: metdologija lean, manufacturing companies, productivity, business effi ciency. JEL: J24, M12.

Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizaci

Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizaci Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizacionih nauka 1 POSLOVNA FILOZOFIJA koja kaže da je kupac

Више

Универзитет Привредна академија у Новом Саду Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије у Београду МЕНАЏМЕНТ У ПРАКСИ Проф. др Светомир Ми

Универзитет Привредна академија у Новом Саду Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије у Београду МЕНАЏМЕНТ У ПРАКСИ Проф. др Светомир Ми Универзитет Привредна академија у Новом Саду Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије у Београду МЕНАЏМЕНТ У ПРАКСИ Проф. др Светомир Минић, дипл. инж., редовни професор, научни сарадник

Више

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3)

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3) Lean 5S Anja Štefanić, mag.oec. copyright Što je 5S? Alat Lean menadžmenta Alat koji se čini jednostavan, no mnoga poduzeća ignoriraju baš te osnovne principe Baza uspješne implementacije Fokusira se

Више

Slide 1

Slide 1 Катедра за управљање системима ТЕОРИЈА СИСТЕМА Предавањe 1: Увод и историјски развој теорије система UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF ORGANIZATIONAL SCIENCES Катедра за управљање системима Наставници:

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Combis Digital Workplace Hrvoje Dunkić, Combis Marko Ćorić, Combis Do svega, uvijek Stari i Novi zaposlenici, angažiranost Daj više u manje vremena Previše je informacija Digitalno radno mjesto? Prihvatimo

Више

Microsoft Word Q19-072

Microsoft Word Q19-072 11. Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem QUALITY 2019, Neum, B&H, 14-16 juni 2019. 5S KAO FAKTOR UNAPREĐENJA KVALITETA 5S AS A FACTOR OF IMPROVEMENT QUALITY Mustafa Imamović Sabahudin Jašarević

Више

Organizacija koja uči Nemanja Davidović

Organizacija koja uči Nemanja Davidović Organizacija koja uči Nemanja Davidović 25.08.2012. Ekonomija znanja Znanje kao ključna kompetentnost Ključna kompetentnost preduzeća je zapravo njegova sposobnost da izvršava poslovne procese na superiorniji

Више

Upoznatost sa konceptom Lean-a i 5S alatom u različitim organizacijama Autori: Helena Papić Katarina Masal Dr. Mladen Đurić 32. Međunarodni kongres o

Upoznatost sa konceptom Lean-a i 5S alatom u različitim organizacijama Autori: Helena Papić Katarina Masal Dr. Mladen Đurić 32. Međunarodni kongres o Upoznatost sa konceptom Lean-a i 5S alatom u različitim organizacijama Autori: Helena Papić Katarina Masal Dr. Mladen Đurić 1 Objašnjenje koncepata Koncept Lean Lean je metoda usmeravanja preduzeća koja

Више

Microsoft Word - Raspored ispita Jun.doc

Microsoft Word - Raspored ispita Jun.doc FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA KONAČAN RASPORED ISPITA ZA JUNSKI ISPITNI ROK 8. GODINE Predmet Od. P/U Datum Sale Napomena Akcionarstvo i berzansko poslovanje ME U 21/06/8---- Arhitektura računara i oper.

Више

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka

Projektovanje informacionih sistema i baze podataka Realni sistem i informacioni sistem Ulaz Realni sistem Izlaz Unos Baza podataka Izveštaji Realni sistem i informacioni sistem Sistem se definiše kao skup objekata (entiteta) i njihovih međusobnih veza

Више

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA KONAČAN RASPORED ISPITA ZA OKTOBARSKI ISPITNI ROK (po datumu) Predmet Odsek P/U Datum Sala Upravljanje kvalitetom dokumentacije UK P 22/09/2007----09:00 RC Informacioni sistemi

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред наставе за предмете Мастер академских студија 2017/18. M14014 Big data у електронском пословању 19.фебруар 2018. 21.фебруар 2018. 23.фебруар 2018. М14998 Cloud инфраструктуре и сервиси М09293

Више

Posjet poduzeću Model Pakiranja d.d je u sklopu kolegija Menadžment ljudskih potencijala organizirana terenska nastava i posjet poduzeću M

Posjet poduzeću Model Pakiranja d.d je u sklopu kolegija Menadžment ljudskih potencijala organizirana terenska nastava i posjet poduzeću M Posjet poduzeću Model Pakiranja d.d. 23.5.2019. je u sklopu kolegija Menadžment ljudskih potencijala organizirana terenska nastava i posjet poduzeću Model Pakiranja. Studente je kroz poduzeće vodio g.

Више

GODIŠNJI KALENDAR ISPITA Inženjerski menadžment (OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE) ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA Rbr

GODIŠNJI KALENDAR ISPITA Inženjerski menadžment (OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE) ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA Rbr GODIŠNJI KALENDAR ISPITA Inženjerski menadžment (OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE) ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA Rbr 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Predmet Godina Januarski rok Februarski

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун 2018. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању 4.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 Customer Relationship Management 2 Net Faktor O nama O nama 3 Net Faktor doo je mlada kompanija sa velikim iskustvom. Naš tim ima zajedno preko 30 godina iskustva u oblasti CRM-a i manipulacije podataka.

Више

Zagreb, 02

Zagreb, 02 IVOMI d.o.o.: 5S METODA 1. UVOD 5S metodologija je komponenta Lean managementa i jedan od važnih segmenata prilikom transformacije na sustav upravljanja prema Lean načelima. Riječ je o metodologiji sa

Више

EKONOMSKI RAST I RAZVOJ

EKONOMSKI RAST I RAZVOJ Univerzitet u Travniku Fakultet za menadžment i poslovnu ekonomiju EKONOMSKI RAST I RAZVOJ Makroekonomske performanse privrede reprezentiraju četiri osnovna pokazatelja: stopa privrednog rasta, stopa inflacije,

Више

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA PRELIMINARNI RASPORED ISPITA ZA JANUARSKI ISPITNI ROK 2008. GODINE Predmet Od. P/U Datum Sala Napomena Akcionarstvo i berzansko poslovanje ME U 03.02.2008----10:00 201 Arhitektura

Више

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007 Profesor: dr Biljana Gemović Rizik je termin usko povezan sa svim poslovnim i proizvodnim aktivnostima i njegovo postojanje kao takvo mora biti prepoznato i prihvaćeno. Standard OHSAS 18001:2007 rizik

Више

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA PRELIMINARNI RASPORED ISPITA ZA SEPTEMBARSKI ISPITNI ROK 2008. GODINE Predmet Od. P/U Datum Sal. Napomena Akcionarstvo i berzansko poslovanje ME U 29.08.2008----09:00 Institut

Више

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja

Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: Mjesto izvođenja Obrazac 2. Nastavni plan obuke za certificiranje poljoprivrednih savjetodavaca: RURALNI RAZVOJ Rok za dostavu zahtjeva: 21. 06. 2019. Mjesto izvođenja obuke: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР 2016. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању

Више

C E N O V N I K OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE: PRVA GODINA Ekonomija Engleski jezik 1 - Organize Your English Francuski jezik 1 i 2 Lexique Des Affairs pr

C E N O V N I K OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE: PRVA GODINA Ekonomija Engleski jezik 1 - Organize Your English Francuski jezik 1 i 2 Lexique Des Affairs pr C E N O V N I K OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE: PRVA GODINA Ekonomija Engleski jezik 1 - Organize Your English Francuski jezik 1 i 2 Lexique Des Affairs praktikum Matematika 1 Matematika 2 Matematika 2 zbirka

Више

MV Merchandise visibility sistem

MV Merchandise visibility sistem MV Merchandise visibility sistem Pomoć maloprodajnim lancima u smanjenju troškova usled nedostatka robe u prodajnom prostoru, smanjenju troškova i vremena za popis robe i povećanje prodaje Maloprodaje

Више

Microsoft PowerPoint - PICHLER pptx

Microsoft PowerPoint - PICHLER pptx SINERGIJOM DO USPJEHA I ZADOVOLJNIH POTROŠAČA Iskustva Zvijezda d.d. HGK, Zagreb, 23.3.2017. MATIČNI PODACI RAZMJENA MATIČNIH PODATAKA EDI GlobeCat MATIČNI PODACI Kvalitetni matični podaci o trgovačkim

Више

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г

#придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г #придружи се најбољима Ми улажемо у будућност. Будућност си ти. Постани део успешне Алфа БК породице! О Р Г А Н И З А Ц И Ј А, Т Е Х Н О Л О Г И Ј А Г Р А Ђ Е Њ А И М Е Н А Џ М Е Н Т У Г Р А Ђ Е В И Н

Више

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 03_Prezentacija 1_Lea_ [Compatibility Mode] Efikasnost i efektivnost državnih pomoći Lea J. Lekočević SAM GIZ ekspert za državne pomoći Podgorica, 30. oktobar 2013. godine Page 1 Opšti nalazi Evropa 2010 strategija EZ za rast u ovoj deceniji jedinstveno

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ТЕХНОЛОШКО ПРЕДВИЂАЊЕ Развој научног предвиђања Најзначајнија промена метода и техника се везује за појаву НАУЧНОГ предвиђања. Историјско-библиографски метод (са вештине на науку) Три фазе: 1. Религијска

Више

Transmissions in Vehicles

Transmissions in Vehicles 530577-TEMPUS-1-2012-1-RS-TEMPUS-JPCR IPROD: IMPROVEMENT OF PRODUCT DEVELOPMENT STUDIES IN SERBIA AND BOSNIA AND HERZEGOVINA Inovacioni menadžment - Uvod - Niš, jul 2015. Uvod 1. Značaj inovacije 2. Inovaciona

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation + Fakultet organizacionih nauka Upravljanje razvojem IS MSc Ana Pajić Simović ana.pajic@fon.bg.ac.rs ANALIZA POSLOVNIH PROCESA BUSINESS PROCESS MANAGEMENT (BPM) PROCESS MINING + Business Process Management

Више

Microsoft PowerPoint - IQNet SR-10 prezentacija kratka

Microsoft PowerPoint - IQNet SR-10 prezentacija kratka IQNet SR-10 Social Responsability Management System Sustav upravljanja društvenom odgovornošću Pripremila: Branka Sučić, IQNet SR-10 auditor 1 Društvena odgovornost? Da li je to opet neka novotarija? Ili

Више

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02 STRATEGIJE E ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE STRATEGIJE ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE Elektronsko poslovanje ne predstavlja samo dodatak tradicionalnom, već ono predstavlja revoluciju u poslovanju. Ono omogućava

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. I ГОДИНА II 1 МАТЕМАТИКА 1 07.02. 21.02. 18.04. 400 20.06. 04.07. 0.09. 19.09. 400 2 МЕХАНИКА 1 08.02.

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Наставно-научном већу Одлуком Наставно-научног већа Економског факултета у Нишу бр од годин

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Наставно-научном већу Одлуком Наставно-научног већа Економског факултета у Нишу бр од годин УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ЕКОНОМСКИ ФАКУЛТЕТ Наставно-научном већу Одлуком Наставно-научног већа Економског факултета у Нишу бр. 04-1844 од 02.06.2016. године именовани смо за чланове Комисије за оцену и одбрану

Више

Predmet: Marketing

Predmet: Marketing Predmet: Marketing Knjiga: Marketing (2019) Gligorijević, M. i Veljković, S. Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu Centar za izdavačku delatnost Napomena: ispitna pitanja važe za sve koji polažu po

Више

Microsoft Word - R Predmet 14-Strategijski menadzment

Microsoft Word - R Predmet 14-Strategijski menadzment КОМИСИЈА ЗА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ИСПИТ ЗА СТИЦАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ЗВАЊА ОВЛАШТЕНИ РЕВИЗОР (ИСПИТНИ ТЕРМИН: НОВЕМБАР 2017. ГОДИНЕ) ПРЕДМЕТ 14: СТРАТЕГИЈСКИ МЕНАЏМЕНТ ЕСЕЈИ 1. Питање/есеј

Више

Microsoft PowerPoint - UIS ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - UIS ppt [Compatibility Mode] SCM, CRM, DMS Prof. dr Pere Tumbas SCM (Supply Chain Management) ili upravljanje lancem snabdevanja Upravljanje lancem snabdevanja ili elektronsko snabdevanje je proces kupovine bez papira putem interneta.

Више

Folie 1

Folie 1 Subotica, oktobar 2013. Postani Siemens dobavljač - privilegije i obaveze Restricted Siemens AG 2013 All rights reserved. siemens.rs Postani Siemens dobavljač Obaveze i privilegije Šta Siemens očekuje

Више

Slide 1

Slide 1 Osnove industrijskog inženjerstva Dragoslav Slović Osnove industrijskog inženjerstva - O predmetu i polaganju ispita - Dragoslav Slović Nastavnici i saradnici Prof. dr Dragoslav Slović Kabinet 311c (Lin

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Април 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више

Poduzetništvo u kulturi IV O kolegiju

Poduzetništvo u kulturi IV O kolegiju Strateške alternative za rast poduzeća Strategije rasta malih i srednjih poduzeća, školska godina 2017./2018. Izv.prof.dr.sc. Sunčica Oberman Peterka Tihana Koprivnjak, univ.spec.oec. Osijek, 14.5.2018.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Matrica šansi-pretnji Matrica šansi-pretnji Matrica šansi-pretnji se bavi dijagnozom situacije u kojoj se preduzeće nalazi, kao i njenom projekcijom u budućnosti (dijagnoza + prognoza). Situaciona analiza,

Више

caprari-pravljenje_snijega_Layout 1.qxd

caprari-pravljenje_snijega_Layout 1.qxd Pravo rješenje za PRAVLJENJE SNIJEGA Naša Tehnologija i prednosti VISOKOTLAČNE VIŠESTUPANJSKE HORIZONTALNE PUMPE PM serija Pouzdanost i niski troškovi pogona i održavanja Visoke hidrauličke učinkovitosti

Више

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt Tema 2 Kriterijumi kvaliteta za softverske proizvode DAAD Project Joint Course on Software Engineering Humboldt University Berlin, University of Novi Sad, University of Plovdiv, University of Skopje, University

Више

Uvod u statistiku

Uvod u statistiku Uvod u statistiku Osnovni pojmovi Statistika nauka o podacima Uključuje prikupljanje, klasifikaciju, prikaz, obradu i interpretaciju podataka Staistička jedinica objekat kome se mjeri neko svojstvo. Svi

Више

QFD METODA – PRIMER

QFD METODA – PRIMER QFD METODA - PRIMER PROBLEM: U kompaniji X koja se bavi izradom kompjuterskih softvera uočen je pad prodaje konkretnog softvera - Softver za vođenje knjigovodstva. Kompanija X je raspolagala sa jednom

Више

caprari-navodnjavanje_HR

caprari-navodnjavanje_HR Pravo rješenje za NAVODNJAVANJE Naša Tehnologija i prednosti BUŠOTINSKE ELEKTRIČNE PUMPE E serija Više od 9.000 pouzdanih rješenja za varijacije zahtjevanih primjena. Robusna konstrukcija od željeznog

Више

Microsoft Word - Predmet 6-Primjena upravljackog racunovodstva maj 2019 RJESENJE

Microsoft Word - Predmet 6-Primjena upravljackog racunovodstva maj 2019 RJESENJE I ТЕСТ ПIТАЊА КОМИСИЈА ЗА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ИСПИТ ЗА СТИЦАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ЗВАЊА СЕРТИФИКОВАНИ РАЧУНОВОЂА (ИСПИТНИ ТЕРМИН: МАЈ 2019. ГОДИНЕ) ПРЕДМЕТ 6: ПРИМЈЕНА УПРАВЉАЧКОГ

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Maj 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 13.

Више

UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI GRADSKOG SISTEMA ZA UPRAVLJANJE ČVRSTIM OTPADOM

UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI GRADSKOG SISTEMA ZA UPRAVLJANJE ČVRSTIM OTPADOM Univerzitet u Kragujevcu Mašinski fakultet Kragujevac University of Kragujevac Faculty of Mechanical Engineering Kragujevac IMPROVING MUNICIPAL SYSTEM FOR SOLID WASTE MANAGEMENT USING GIS-TEHNIQUES AND

Више

Microsoft PowerPoint - benefits_of_standards PREVOD (2)

Microsoft PowerPoint - benefits_of_standards PREVOD (2) KORISTI OD STANDARDA IVELIN BUROV EKSPERT U PROJEKTU TEHNIČKA POMOĆ INSTITUCIJAMA INFRASTRUKRURE KVALITETA U REPUBLICI SRBIJI PROJEKAT FINANSIRAN OD STRANE EVROPSKE UNIJE 30.6.2010 г. 1 Jednostavan primer

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем нових или побољшањем постојећих производа, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt Tema 2 Kriterijumi kvaliteta za softverske proizvode DAAD Project Joint Course on Software Engineering Humboldt University Berlin, University of Novi Sad, University of Plovdiv, University of Skopje, University

Више

OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih stud

OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih stud OBRAZAC 1. Vrednovanje sveucilišnih studijskih programa preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija te strucnih studija Tablica 2: Opis predmeta 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Teorijski koncept neformalnih i formalnih lanaca vrednosti u funkciji regionalne konkurentnosti 16.4.2018. Zlatibor snezana.milisavljevic@rrazlatibor.rs Uvod Lanac vrednosti je niz aktivnosti koje generišu

Више

Microsoft Word - 10-lujic-pr.doc

Microsoft Word - 10-lujic-pr.doc ISSN 1330-3651 UDC/UDK 658.512 : 004.891 PRIMJENA EKSPERTNOG SUSTAVA PRI ODREĐIVANJU KLASE PRIORITETA RADNOG NALOGA U POJEDINAČNOJ PROIZVODNJI Pregledni članak Application of Expert System for Determination

Више

Microsoft PowerPoint - PS4_OPSPF i LIN

Microsoft PowerPoint - PS4_OPSPF i LIN Основни принципи савремене производне филозофије ПРОИЗВОДНИ СИСТЕМИ ПРИНЦИП 1 Нијепроблемпроизвестивећпродати. Међутим, великијепроблемпроизвести: квалитетно, брзои узштонижетрошкове. ПРИНЦИП 2 Конкуренцијасепобеђује"оружјем":

Више

DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: [Type text]

DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: [Type text] DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: PROGRAM STRUČNE PRAKSE Tjedni (ukupni) fond sati : 80 sati Organizacija pošiljateljica učenika na stručnu praksu: ELEKTROTEHNIČKA I EKONOMSKA

Више

Републичко такмичење

Републичко такмичење 1 РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ОСНОВА ЕКОНОМИЈЕ БЕОГРАД, МАРТ 2015. Питања саставио: доцент др Ђорђе Митровић, Универзитет у Београду, Економски факултет 1. Монетаристи су Питања 1 поен а. сматрали да је незапосленост

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред наставе за предмете Мастер академских студија 2017/18. M14014 Big data у електронском пословању 19.фебруар 2018. 21.фебруар 2018. 23.фебруар 2018. М14998 Cloud инфраструктуре и сервиси Менторски

Више

C u r r i c u l u m V i t a e Docent dr Branka Topić-Pavković PERSONALNE INFORMACIJE: Datum rođenja: godine Mjesto rođenja: Banja Luka, Bo

C u r r i c u l u m V i t a e Docent dr Branka Topić-Pavković PERSONALNE INFORMACIJE: Datum rođenja: godine Mjesto rođenja: Banja Luka, Bo C u r r i c u l u m V i t a e Docent dr Branka Topić-Pavković PERSONALNE INFORMACIJE: Datum rođenja: 04.04.1981. godine Mjesto rođenja: Banja Luka, Bosna i Hercegovina Adresa: Stevana Mokranjca 14, Banja

Више

ИНTEРНA РEВИЗИJA

ИНTEРНA РEВИЗИJA ИНTEРНA РEВИЗИJA Интeрнa рeвизиja пружa пoдршку корисницима јавних средстава у пoстизaњу њихoвих циљeвa. Интeрнa рeвизиja прeдстaвљa нeзaвисну aктивнoст кoja имa зa циљ дa прoцeни систeм финансијског управљања

Више

Slide 1

Slide 1 Osnove industrijskog inženjerstva - Industrijsko inženjerstvo u Toyota proizvodnom sistemu - Dragoslav Slović Šta je Industrijsko Inženjerstvo? "Industrijsko inženjerstvo se bavi projektovanjem, poboljšavanjem

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 КОНФЕРЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О СТАНОВАЊУ И ОДРЖИВОМ УРБАНОМ РАЗВОЈУ (ХАБИТАТ III) Хабитат III је Конференција Уједињених нација о становању и одрживом

Више

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_3-3_TQM_novo_1 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_3-3_TQM_novo_1 [Compatibility Mode] Menadžment poslovnih informacionih ih sistema -3.3 Upravljanje j kvalitetom pripremila: Prof. dr Gordana Radić Kvalitet Pojam kvaliteta proizilazi iz upravljanja kvalitetom. Suština je u: proveri, ispitivanju

Више

ULOGA KONTROLE KVALITETE U STVARANJU INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Vladimir Baričević, dipl.ing.geod. Dragan Divjak, dipl.ing.geod.

ULOGA KONTROLE KVALITETE U STVARANJU INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Vladimir Baričević, dipl.ing.geod. Dragan Divjak, dipl.ing.geod. ULOGA KONTROLE KVALITETE U STVARANJU INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Vladimir Baričević, dipl.ing.geod. Dragan Divjak, dipl.ing.geod. Sadržaj NIPP STANDARDI KONCEPT KONTROLE KVALITETE PROCES KONTROLE

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: ЈУН 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 3.

Више

Microsoft PowerPoint - Pokazatelji TP i stopa TP_ za studente [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Pokazatelji TP i stopa TP_ za studente [Compatibility Mode] Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем новихили побољшањем постојећихпроизвода, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja telefonskog saobraćaja Primer 1 - TCBH Na osnovu najviših vrednosti intenziteta saobraćaja datih za 20 mernih dana (tabela), pomoću metode TCBH, pronaći čas

Више

Projektovanje tehnoloških procesa

Projektovanje tehnoloških procesa ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА Департман за производно машинство Пројектовање технолошких процеса Тема: Др Мијодраг Милошевић Технолошки процеси израде производа Део производног процеса у коме се врши измена

Више

Microsoft Word - 07 Standard.doc

Microsoft Word - 07 Standard.doc Станрд 7: Квалитет наставника и сарадника Квалитет наставника и сарадника обезбеђује се пажљивим планирањем и избором на основу јавног поступка, стварањем услова за перманентну едукацију и развој наставника

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS РАСПОРЕД НАСТАВЕ за предмете мастер академских студија 2016/17. година Предмет Модул Датум Време Сала Администрација базе података 8-10. фебруар 2017. 13-17. фебруар 2017. Алати и методе софтверског инжењерства

Више

Uvaženi ministri, poštovane kolege, dame i gospodo

Uvaženi ministri, poštovane kolege, dame i gospodo Svarog 3/2011 Naučni članak UDK 339.137.2:005.6 KVALITET KAO FAKTOR KONKURENTSKE PREDNOSTI 1. Slađana Vujičić Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, Mitropolita Petra 8, Beograd, Srbija sladjanakonto@gmail.com

Више

STRATEGIJSKI MENADŽMENT

STRATEGIJSKI MENADŽMENT STRATEGIJSKI MENADŽMENT DEO II: PROCES MENADŽMENTA GLAVA 4: ORGANIZOVANJE ORGANIZACIJA Organizacija je institucionalna posledica menadžmenta (ne samo aktivnosti organizovanja) Infrastruktura za sprovođenje

Више

LIČNI PODACI Ime i prezime: Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Saša Mičić Srbin

LIČNI PODACI Ime i prezime:   Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Saša Mičić Srbin LIČNI PODACI Ime i prezime: E-mail: Nacionalnost: Datum i mjesto rođenja: Nastavničko zvanje: Saša Mičić aktuar.sasa.micic@gmail.com Srbin 08.07.1976. Tuzla vanredni profesor OBRAZOVANJE Pregled zvaničnog

Више

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj

Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilj POZIV NA OTVORENI SPECIJALISTIČKI SEMINAR Rani znaci upozorenja (EWS) u cilju prevencije nastanka rizičnih plasmana Termin: 12. i 13. april 2016. Beograd 1 Opis seminara Osnovni cilj treninga je da omogudi

Више

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11)

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) Члан 2 Вредновање квалитета рада установе представља процену квалитета рада установе Члан 3 Вредновање квалитета

Више

SADRŽAJ

SADRŽAJ СТРАТЕГИЈА ОБЕЗБЕЂЕЊА КВАЛИТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА СИНГИДУНУМ 2017-2021 1 ПОЛАЗНЕ ОСНОВЕ СИСТЕМА КВАЛИТЕТА НА УНИВЕРЗИТЕТУ СИНГИДУНУМ Визија обезбеђења квалитета Универзитета Сингидунум Полазећи од савремених

Више

About the Professional Job Task Analysis Process

About the Professional Job Task Analysis Process О процесу анализе професионалних радних задатака INFORMS Certified Analytics Professional Candidate Handbook Анализе радних задатака Студија анализе радних задатака дефинише текуће знање, вештине и способности

Више

OБРАЗАЦ ПРИЈАВЕ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВАРТНИХ СРЕДСТАВА ЗА КУПОВИНУ ОПРЕМЕ У ГОДИНИ БРОЈ КОНКУРСА: / НАЗИВ ПРИВРЕДНОГ ДРУШТВА 1

OБРАЗАЦ ПРИЈАВЕ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВАРТНИХ СРЕДСТАВА ЗА КУПОВИНУ ОПРЕМЕ У ГОДИНИ БРОЈ КОНКУРСА: / НАЗИВ ПРИВРЕДНОГ ДРУШТВА 1 OБРАЗАЦ ПРИЈАВЕ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВАРТНИХ СРЕДСТАВА ЗА КУПОВИНУ ОПРЕМЕ У 2019. ГОДИНИ БРОЈ КОНКУРСА: 141-401-1157/2019-01 НАЗИВ ПРИВРЕДНОГ ДРУШТВА 1 РЕЗИМЕ ИНВЕСТИЦИОНОГ ПРОЈЕКТА: (укратко описати планирани

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: СЕПТЕМБАР 2019. Пријава испита за септембарски испитни рок биће могућа у периоду од 19. до 21. августа 2019. године, путем студентског

Више

доцент, Бранка Савић, дипл.ек. а) Основни биографски подаци : Име (име оба родитеља) и презиме: Датум и мјесто рођења: Установе у којима је био запосл

доцент, Бранка Савић, дипл.ек. а) Основни биографски подаци : Име (име оба родитеља) и презиме: Датум и мјесто рођења: Установе у којима је био запосл доцент, Бранка Савић, дипл.ек. а) Основни биографски подаци : Име (име оба родитеља) и презиме: Датум и мјесто рођења: Установе у којима је био запослен: Радна мјеста: Чланство у научним и стручним организацијама

Више

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U 2018. GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH PROIZVODA I USLUGA KOJI PROIZLAZE IZ AKTIVNOSTI ISTRAŽIVANJA

Више

MAZALICA DUŠKA.pdf

MAZALICA DUŠKA.pdf SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET Sveučilišni studij OPTIMIRANJE INTEGRACIJE MALIH ELEKTRANA U DISTRIBUCIJSKU MREŽU Diplomski rad Duška Mazalica Osijek, 2014. SADRŽAJ

Више

Makroekonomija

Makroekonomija Ekonomski rast Štednja, akumulacija kapitala i proizvodnja Tehnološki napredak Prof.dr Maja Baćović 28/03/2019. Pojmovi Rast mjera kvantitativne promjene pojave ili procesa Razvoj mjera kvalitativne promjene

Више

Technology management performance indicators in global country rankings

Technology management performance indicators in global country rankings Индикатори технолошког прогреса Менаџмент технологије и развоја 2018/19 Measure it, manage it, improve it! Мерење перформанси Прикупљање података Анализа података Извештавање перформансе појединца групе

Више

Menadzment - principi i koncepti STAVRIC, VASIC.1.1

Menadzment - principi i koncepti STAVRIC, VASIC.1.1 DR BOŽIDAR STAVRIĆ DR MILE VASIĆ MENADŽMENT - principi i koncepti - SLOBOMIR P UNIVERZITET SLOBOMIR, 2015. 1 Autori dr Božidar Stavrić dr Mile Vasić Naslov Menadžment principi i koncepti Prvo izdanje Izdavač

Више

ÂÈØÀ ÒÅÕÍÈ×ÊÀ ØÊÎËÀ

ÂÈØÀ ÒÅÕÍÈ×ÊÀ ØÊÎËÀ Инжењерска информатика Производно машинство Безбедност на раду 24.05. 14 00 Техничко цртање и компј.графика 23.05. 14 00 Информатика и рачунарство 22.05. 11 00 Познавање и примена материјала 24.05. 14

Више

Slide 1

Slide 1 Република Србија Државна ревизорска институција ЕФЕКТИ РЕВИЗИЈА СВРСИСХОДНОСТИ ПОСЛОВАЊА И УНАПРЕЂЕЊЕ МЕТОДОЛОГИЈЕ Београд, 2012. године РАЗВОЈ РЕВИЗИЈЕ СВРСИСХОДНОСТИ 2013. успостављена ревизија сврсисходности

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Metode i tehnike utvrđivanja korišćenja proizvodnih kapaciteta Metode i tehnike utvrđivanja korišćenja proizvodnih kapaciteta Sa stanovišta pristupa problemu korišćenja kapaciteta, razlikuju se metode

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Digitalni HR 26.09.2018. Nataša Pančić Kviz Neka sednu svi koji: 1. Nemaju mobilni telefon 2. Rade od 09.00 do 17.00, 5 dana u nedelji 3. Nikad ne rade on-line ili na daljinu 4. Nikad nisu imali razgovor

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation GRAD ZAGREB U pametnom gradu investicije u ljudski i društveni kapital, tradicionalnu i modernu komunikacijsku infrastrukturu pridonose održivom gospodarskom rastu i visokoj kvaliteti života, sa mudrim

Више

Структура модула студијског програма МЕНАЏМЕТ И ОРГАНИЗАЦИЈА

Структура модула студијског програма МЕНАЏМЕТ И ОРГАНИЗАЦИЈА Студијски програм ИНФОРМАЦИОНИ СИСТЕМИ И ТЕХНОЛОГИЈЕ Структура студијског програма Студијски програм Информациони системи и технологије на дипломским академским студијама осмишљен је као природни наставак

Више

DUBINSKA ANALIZA PODATAKA

DUBINSKA ANALIZA PODATAKA DUBINSKA ANALIZA PODATAKA () ASOCIJACIJSKA PRAVILA (ENGL. ASSOCIATION RULE) Studeni 2018. Mario Somek SADRŽAJ Asocijacijska pravila? Oblici učenja pravila Podaci za analizu Algoritam Primjer Izvođenje

Више

Рапоред полагања испита школске године 2018/19. Ниво студија Основне академске студије Акредитација 2014 Машинско инжењерство Сатница испита Студијски

Рапоред полагања испита школске године 2018/19. Ниво студија Основне академске студије Акредитација 2014 Машинско инжењерство Сатница испита Студијски Рапоред полагања испита школске године 2018/19. Ниво студија Основне академске студије Акредитација 2014 Машинско инжењерство Сатница испита Студијски програм 9:00 КОД Н А З И В П Р Е Д М Е Т А ЈАН МАР

Више