Metodika u fokusu tehnologije: digitalni scenariji istraživačkog učenja Jasminka Maravić, Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet Maja Quien, H

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Metodika u fokusu tehnologije: digitalni scenariji istraživačkog učenja Jasminka Maravić, Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet Maja Quien, H"

Транскрипт

1 Metodika u fokusu tehnologije: digitalni scenariji istraživačkog učenja Jasminka Maravić, Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet Maja Quien, Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet Sažetak Osuvremenjivanje poučavanja prirodoslovnih predmeta uz pomoć informacijskokomunikacijske tehnologije (IKT) jedno je od temeljnih zahtjeva koje se postavlja pred nastavnike 21. stoljeća. Kako bi se apstraktni fenomeni iz područja prirodoslovnih znanosti razumjeli i zorno prikazali učenicima tehnologija nam nudi rješenja. Tehnologija u nastavi nije sama sebi svrhom i adekvatno ju je koristiti kao alat za provedbu onih metodičkih postupaka koji će polučiti ciljane ishode učenja u poučavanju prirodoslovlja. Upravo je taj princip prema kojem je pedagogija nadređena, a tehnologija alat za provedbu nastavnih aktivnosti primijenjena je u projektu Inspiring Science Education (ISE) kroz razvoj alata za izradu digitalnih scenarija učenja i njihovu implementaciju u nastavni proces. Osim toga u projektu se nastoji potaknuti nastavnike da svoje scenarije otvore zajednici i da ih međusobno razmjenuju s ciljem obogaćivanja vlastite prakse i unapređivanja poučavanja prirodoslovlja u različitim zemljama i kontekstima. Ovaj rad među ostalim predstavlja neke specifičnosti alata za izradu digitalnih scenarija učenja i virtualnih zajednica u ISE projektu te njihov doprinos širim strateškim obrazovnim ciljevima Hrvatske i Europske Unije. Uvod Digitalnim domorodcima nazivaju se nove generacije djece koje koriste IKT od malih nogu što dovodi do njihovih drugačijih očekivanja ali i sposobnosti sudjelovanja u nastavi. To predstavlja izazove pa i nove smjernice razvoja obrazovanja u Hrvatskoj s obzirom na njegove buduće i sadašnje korisnike. Rasprava o prednostima i eventualnim manjkavostima primjene IKT-a u obrazovanju neće biti u fokusu ovog rada kako smatramo da suvremena nastava u 21. stoljeću podrazumijeva korištenje IKT-a onoliko koliko je to prikladno za specični socio-kulturni kontekst, dob učenika, ciljane ishode učenja i druge pedagoški relevantne aspekte. Ovaj rad se specifičnije fokusira na elaboriranje digitalnih scenarija istraživačkog učenja razvijenih u sklopu projekta skraćenog naziva ISE, kao i popratnih projektnih rezultata povezanih sa primjenom istih kao što su stvaranje virtualnih zajednica nastavnika. Izložit ćemo podatke korištenja dotičnih scenarija učenja te, uzimajući u obzir da postoje i druge tehnologije koje u nekoj mjeri imaju iste ili slične karakteristike, istaknuti ono što smatramo prednostima primjene ovih scenarija u nastavi. Cilj nam je predstaviti zaokruženi prikaz širih ciljeva ovog projekta koji je u skladu s ciljem djelovanja CARNeta, konkretnih projektnih aktivnosti kao i uspješnosti njihove provedbe.

2 Zašto se razvijaju digitalni scenariji učenja? Društvo znanja, sintagma je koju u Hrvatskoj često spominju političari i stručnjaci kada opisuju viziju hrvatskog obrazovnog ali i ekonomskog sustava [1]. Upravo je ta sintagma, pojednostavljeno rečeno, bila među glavnim mislima vodiljama Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije koju je Hrvatski sabor donio godine [2]. U Strategiji se spominju ključne kompetencije, među kojima je značajno istaknuti matematičku i prirodoslovnu kompetenciju te digitalnu kompetenciju. Scenariji istraživačkog učenja u digitalnom obliku na koje se ovaj rad fokusira u skladu su sa ciljevima razvoja ovih ključnih kompetencija kako istovremeno razvijaju više njih. Njihova primjena u nastavi do neke razine doprinosi ostvarivanju inicijative Europske Unije Otvaranje obrazovanja [3]. U širem smislu doprinose i s cijelom nizu EU strategija i inicijativa kao što je Europa 2020 [4], Digitalna Agenda za Europu [5] i Nove vještine za nove poslove [6], što ne iznenađuje s obzirom da se razvijaju sklopu projekta koji se financira iz fondova EU. Točnije, riječ je o projektu Inspiring Science Education (ISE) koji se financira iz programa potpore politike za konkurentnost i inovacije u informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (CIP ICT PSP). CARNet ga provodi zajedno s još 30 projektnih partnera iz EU. Općenito projekt cilja popularizaciji znanosti korištenjem e-learning resursa te je s trajanjem od 40 mjeseci započeo u travnju godine. Korištenje ISE portala, digitalnih alata i scenarija učenja, planira se realizirati u velikom obimu i to u škola odnosno nastavnika i učenika diljem EU. CARNet će uključiti 313 škola od čega je sada uključeno njih 160. Kako bi se mogla koristi navedena ISE tehnologija u tako velikom broju škola kroz projekt je planirano prikupljanje i podrška u prihvaćanju digitalnih alata i scenarija učenja. Naglasak je na njihovom korištenju koje se potiče nizom edukacija gdje nastavnici stječu vještine korištenja raznih e-resursa, stvaranjem virtualnih zajednica nastavnika ali i otvorenih obrazovnih materijala među kojima su i scenariji učenja [7]. Kroz dio projektnih aktivnosti formirane su virtualne zajednice učitelja, nastavnika i eksperata koje osim na razmjenu iskustava ciljaju razmjeni obrazovnih resursa pa tako i scenarija istraživačkog učenja. Trenutno postoji oko 150 virtualnih zajednica koje su manje ili više aktivne, a osim komunikacije i razmjene dobre prakse omogućavaju nastavnicima razmjenu nastavnih materijala i scenarija učenja te informiranje o relevantnim aktivnostima (edukacijama, natjecanjima itd.). Spomenute virtualne zajednice formirane se na tzv. ISE portalu [8]. Taj je portal zamišljen kao centralno mjesto na kojem nastavnik, prvenstveno tzv.

3 STEM 1 predmeta, može pronaći razne otvorene obrazovne sadržaje. Portal je multijezičan kako sadrži obrazovne materijale i scenarije učenja na raznim europskim jezicima. Istraživačko učenje u prirodoslovnim predmetima Nastavne metode istraživačkog učenja, problemskog i projektnog učenja i slično, idu u korak s dubljim učenjem jer podrazumijevanju aktivni pristup učenju [10]. Scenariji učenja razvijeni u ISE projektu idu u korak s ovim predviđanjima razvoja obrazovnih trendova kako se njihovom primjenom uz IKT realizira istraživačko učenje a također podrazumjeva sudjelovanje u virtualnim zajednicama nastavnika i obrazovnih stručnjaka. Istraživačko učenje je nastavna metoda koja se primjenjuje prvenstveno u poučavanju prirodoslovnih predmeta. Riječ je o nastavnoj metodi, ali i o obrazovnom cilju koji uključuje elemente problemskog i projektnog učenja. Oslanja se na konstruktivističku teoriju učenja prema kojoj se učenje gradi kroz aktivan razvoj mentalnih konstrukcija, a uloga nastavnika je poticanje učenikovog samostalnog otkrivanja načela i zakona. Učenik informacije koje treba naučiti prethodno transformira u oblik koji je prilagođen razini već usvojenog znanja [11]. Istraživačko učenje potiče učenike na postavljanje pitanja iz svakodnevnog života, razradu pitanja, osmišljavanje aktivnosti istraživanja, a kod učenika razvija komunikacijske vještine, sposobnost rješavanja problema, suradnički rad te duboko razumijevanje sadržaja koji se uče. Razlikuje se od metode učenja otkrivanjem pri kojoj učenici samostalno istražuju i grade razumijevanje, jer zahtjeva od nastavnika detaljno osmišljavanje i strukturiranje aktivnosti. Proces osmišljavanja nastave uz korištenje metode istraživačkog učenja sastoji se od nekoliko elemenata za razmišljanje koji predstavljaju preduvjete za realizaciju uspješnog istraživačkog sata [11]: istraživačko učenje treba biti autentično i povezivo s pojavama u svakodnevnom životu potrebno je duboko razumjeti neku pojavu kako bi se ona mogla istražiti uspješna realizacija istraživačkog učenja podrazumijeva dobro planiranje aktivnosti osmišljavanje procjene znanja relevantno je i po mogućnosti se usmjerava i na znanje i na procjenu izvedbe ali i procjenu suradnje među učenicima korištenje tehnologije se osmišljava na način da ona bude potpora u realizaciji aktivnosti poželjno je povezati se sa stručnjacima s nekog prirodoslovnog područja. 1 STEM je kratica od znanost (eng.science), tehnologija (Technology), inženjerstvo (Engineering) i matematika (Mathematics). Naglašava se da se ovdje tehnologija ne odnosi samo na IKT već šire od toga [9].

4 Digitalni scenariji istraživačkog učenja razvijeni u ISE projektu Scenariji učenja općenito su opisi nastavne situacije neovisni o pedagoškom pristupu. Jedna od osnovnih karakteristika trebala bi biti univerzalnost kako bi bili primjenjivi u različitim kontekstima. Scenariji koji posjeduju svojstvo univerzalnosti postaju pogodni za razmjenu među nastavnicima različitih predmeta, razreda, škola pa čak i država. Namijenjeni su nastavnicima kao strukturirana priprema za provođenje nastavnog sata i učenicima kao plan i uputa za provođenje nastavnih aktivnosti. Scenariji učenja neovisni su od medija u kojima su izrađeni, mogu biti napisani na papiru, izrađeni kao dokument na računalu, objavljeni kao internetska stranica. Digitalni scenariji istraživačkog učenja koji se razvijaju kroz ISE projekt su kreirani kao otvoreni obrazovni sadržaji (nadalje OER, eng.). Često upotrebljena definicija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj [12] precizira OER kao otvorene i besplatne digitalne materijale i e-alate, koje edukatori, nastavnici i učenici mogu koristiti neograničeno. U okviru ISE projekta početkom ožujka izrađen je alat za izradu digitalnih sadržaja, prvenstveno scenarija učenja, koji se oslanja na pet faza istraživačkog učenja, a tehnički omogućuje objavu mutimedijalnih sadržaja i testova znanja [8]. Ovi digitalni scenariji učenja istovremeno su nastavni materijali, segmentirani prema istraživačkom učenju, te priprema za nastavni sat jer pomoću alata za provedbu scenarija učenja (vidi sliku 1), nastavnik ima različito sučenje od učenika te u njemu može imati dodatne bilješke i slično [8]. Slika 1. Prikaz ISE scenarija učenja u alatu za provedbu scenarija [8]

5 Specifičnost ovog alata za izradu nastavnih materijala je u tome da je alat tehnički konstruiran na temelju faza istraživačkog učenja. Sadržaj je podijeljen na pet stranica odnosno pet faza istraživačkog učenja: orijentacija i postavljanje pitanja, postavljanje hipoteza, planiranje i istraživanje, analizu i interpretaciju i zaključke i evaluaciju (vidi sliku 1). Alat je dakle podređen metodici i na taj je način u potpunosti prilagođen istraživačkom učenju kako bi se poučavanju prirodoslovnih predmeta pružila podrška kroz implementaciju tehnologije. S obzirom na relativno široko poimanje termina OER, sam alat za izradu scenarija istraživačkog učenja se smatra otvorenim obrazovnih sadržajem jer omogućuje korisniku ponovnu uporabu sadžaja i prilagodbu prema kulturnim, pegdagoškim i kurikularnim specifičnostima. Kako se naglašava u strategiji Otvaranja obrazovanja [3], otvoreni obrazovni sadržaji trebali bi u većoj mjeri biti dostupni korisnicima. Ovaj tip sadržaja dakako ne bi zamijenio tradicionalne sadržaje već bi doprinio mješovitom učenju kombiniranjem online i licem-u-lice pristupa. Scenariji učenja izrađeni u spomenutom alatu objavljuju se na ISE portalu i ovisno o postavkama privatnosti postaju dostupni svim nastavnicima prirodoslovnih predmeta koji svoju nastavu žele osvježiti novim idejama i osuvremeniti upotrebom specijaliziranih alata za prirodoslovna područja. Nastavnici ih mogu pregledati, a ukoliko postavke privatnosti originalnog autora scenarija to omogućavaju, mogu ih klonirati te izmijeniti i prilagoditi prema svojim i potrebama svojih učenika. Osim toga važan dio scenarija učenja su detaljno razrađeni metapodaci scenarija koji služe za njihovo pretraživanje na portalu. U sučelje je također moguće dodati pitanja i odgovore za samoprocjenu znanja. Nakon ispunjavanja učenik dobiva povratnu informaciju o točnosti svojih odgovora. Jedan od važnijih dijelova ISE scenarija su i pitanja za provjeru znanja pomoću kojih učenici samoprocjenom mjere svoje kompetencije. Alat pruža nastavnicima detaljan statistički pregled ispunjavanja testova za svakog pojedinog učenika te prikaz posjeta pojedinim stranicama scenarija. Tijekom prva tri mjeseca postojanja alata, 461 nastavnik diljem EU ga je koristio, odnosno oko 10% svih korisnika ISE portala (vidi sliku 2). Uz to je istovremeno razvijen alat za provođenje scenarija istraživačkog učenja.

6 Slika 2. Statistika korištenja ISE portala te alata za scenarije učenja 2 Vrhunac korištenja ISE portala te alata za izradu i provođenje scenarija istraživačkog učenja bio je u ožujku godine posebno zbog provedbe tzv. Eratostenovog eksperimenta kojim se mjeri opseg Zemlje a sadržaj scenarija se može provesti kroz predmet geografije, matematike pa i fizike te prilagoditi osnovnoškolcima i srednjoškolcima [13]. Tako je u ožujku godine u Eratostenovom eksperimentu sudjelovalo 507 škola zaista iz cijelog svijeta od čega je čak 129 škola iz Hrvatske. Više od 20 hrvatskih nastavnika provelo je ovaj eksperiment koristeći scenarije učenja. Do srpnja razvijeno je 239 digitalnih istraživačkih scenarija učenja a planira se kroz projekt razviti minimalno ukupno oko 250 digitalnih istraživačkih scenarija učenja. Iako projektni partneri razvijaju scenarije učenja, ideja je da isti služe kao ogledni primjer kojeg bi za početak nastavnici mogli isprobati i pomoću kojeg bi razvijali svoje scenarije. Pružatelj ISE scenarija istraživačkog učenja prvenstveno je ipak zajednica nastavnika na koju se ISE projekt i oslanja. Razvojem i diseminacijom oglednih primjera scenarija učenja razvijenih od strane projektnih partnera te ciljanom edukacijom nastavnici diljem EU su u zadnjih nekoliko mjeseci započeli izrađivati vlastite digitalne scenarije učenja i implementirati ih u nastavu. Do sredine lipnja godine oko učenika diljem EU sudjelovalo je na nastavnom satu na kojem su primjenjeni istraživački scenariji učenja. Do 2 Prevedeno iz službenog internog među-izvještaja provedbe projekta Inspiring Science Education.

7 kraja ISE projekta koji završava krajem srpanj godina, planiran je razvoj još više scenarija učenja te njihova intenzivna implementacija u školama. Zaključak Kako je zgodno sažeo jedan američki ravnatelj srednje škole, Tehnologija treba biti kao kisik - sveprisutna, nužna i nevidljiva. Ona trebala bi biti sluga, a ne gospodar [14, str. 161]. Ovim usporedbama naglašava se kako je tehnologija samo oruđe za postizanje određenog cilja učenja te da efikasnost njene primjene u učionici ovisi o primjenjenim nastavnim metodama uz IKT i upotrebljenim e-resursima. Tehnologija, u kontekstu obrazovanja, može se efikasnije koristiti ako je takoreći u službi pedagogije odnosno metodike. Ključan je stoga pedagoško metodički pristup koji se primjenjuje realizacijom nastave uz IKT. Digitalni sceanariji učenja razvijeni kroz ISE projekt u fokus stavljaju pedagoške aspekte aktivnog pristupa učenju i doprinose stavljanju učenika u centar. Olakšavaju i navode nastavnika/ edukatora na metodičke elemente implementacije neke nastavne lekcije, s obzirom da je nastavno gradivo segmentirano prema koracima, tj. elementima istraživačkog učenja. Dakako, i dalje je tu nastavnik igra ključnu ulogu u organiziranju nastavnog procesa ali segmetiranje nastavne jedinice na elemente odnosno korake istraživačkog učenja. Značajna dodana vrijednost ovog projekta je stvaranje virtualne zajednice nastavnika koja olakšava razmjenu raznih obrazovnih resursa. Ne želeći tvrditi kako je ovo nova ideja naglašavamo da je posebnost i prednost ISE portala i scenarija učenja koji se tamo nalaze: fokus na STEM područje, alati za pretraživanje digitalnih alata i resursa, okupljanje nastavnika u virtualne zajednice koje su obično prema zemlji porijekla, predmetnom području ili određenim događajima (npr. Eratostenov eksperiment ili razna natjecanja). Uz to, nastavnik sam može izrađivati scenarije učenja jednostavno koristeći postojeće scenarije učenja ili druge digitalne resurse. Područja za razvoj u ovom kontekstu vidimo u jednostavnijoj pretrazi obrazovnih resursa kao i većem broju digtalnih scenarija učenja. Do kraja implementacije ISE projekta razviti će se još značajan broj scenarija učenja te će se također uskoro sučelje za provedbu scenarija učenja lokalizirati odnosno prevesti na razne jezike, među kojim i na hrvatski jezik. Vjerujemo da će ovo olakšati njihovu implementaciju te doprinijeti razvoju otvorenih obrazovnih sadržaja i primjeni suremenih nastavnih metoda u hrvatskom školstvu.

8 Popis literature 1. Ministar Jovanović i akademik Kusić predstavili smjernice za Strategiju odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije [online]. MZOŠ [citirano ]. Dostupno na < 2. Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije [online]. MZOŠ. [citirano ]. Dostupno na < 3. European Commision (2014) Opening up Education: Innovative teaching and learning for all through new Technologies and Open Educational Resources. Dostupno na < 4. Europska komisija. EUROPA 2020: Europska strategija za pametan, održiv i uključiv rast. Bruxelles. [citirano ]. Dostupno na <public.mzos.hr/fgs.axd?id=22781> 5. Europska komisija. Digitalna Agenda za Europu Luxembourg: Ured za publikacije Europske unije [citirano ]. Dostupno na < 6. European Commision. New Skills for New Jobs [citirano ]. Dostupno na < 7. Inspiring Science Education [online]. CARNet [citirano ]. Dostupno na < 8. Inspiring Science Education portal [online]. INTRASOFT International S.A. [citirano ]. Dostupno na < 9. Bybee, R. W. Advancing STEM Education: A 2020 Vision. Technology & Engineering Teacher. 2010, vol. 70, br. 1, str Johnson, L.; Adams Becker, S.; Estrada, V.; Freeman, A. NMC Horison Report: 2015 K- 12 Edition. 2015, Austin Texas: The New Media Consortium. 11. Stephenson, N. [online]. Introduction to Inquiry Based Learning. [citirano ]. Dostupno na < 12. OECD - Organisation for Economic Cooperation and Development. Giving Knowledge for Free: The Emergence of Open Educational Resources [online]. OECD publishing. [citirano ]. Dostupno na < 13. Eratosthenes experiment [online]. Ellinogermaniki Agogi. [citirano ]. Dostupno na < 14. Martinez, M.; McGrath, D. Deeper Learning: How Eight Innovative Public Schools are Transforming the Education in the 21 st Century. New York: The New Press, 2014.

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk Zagreb, 31. svibnja 2019. Klasa: 100-930/19/300 Ur.broj: I52377-650-42-19-1 Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupka javne nabave s ciljem prethodnog istraživanja tržišta

Више

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Trajanje: 5 sati Polaznici radio

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije Trajanje: 5 sati Polaznici radio Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Polaznici radionice: Nastavnici predmeta matematika, fizika, biologija i kemija, stručni

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation O platformi School Education Gateway Europska internetska platforma za školsko obrazovanje MJESTO NA KOJEM SE MOGU PRONAĆI EUROPSKA POLITIKA I PRAKSA ŠKOLSKOG OBRAZOVANJA O platformi Predstavljena na 23

Више

e-škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)" Završna mjerenja DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatn

e-škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt) Završna mjerenja DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatn DODATNA PITANJA u online upitnicima za djelatnike škola Opće napomene: Nastavnici Scenarije učenja promijeniti u scenarije poučavanja Skala M promijeniti vremenski period umjesto u posljednje dvije godine

Више

Slide 1

Slide 1 Strateški okvir za internacionalizaciju visokog obrazovanja i uloga regionalne suradnje 1 Erasmus je ključni financijski instrument za internacionalizaciju visokog obrazovanja. Važnost internacionalizacije

Више

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only] CARNetov Portal za škole Gordana Benat i Jasminka Maravić koautori: Ljerka Čulina, Robert Majetić, Renata Šimunko 9. CARNetova korisnička konferencija CUC 2007 Rijeka, 20. studenoga 2007. Zašto Portal

Више

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit  amet lorem ipsum dolor Erasmus+ Seminar za potencijalne prijavitelje: Erasmus+ Natječaj 2015. UVOD Danijela Jagušt Šumljak Snježana Štefok Šibenik, 4. veljače 2015. Sadržaj: O Agenciji Hrvatska u programima EU Erasmus+ za početnike

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation E-ŠKOLE Barbara Kolarek Pomoćnica ravnatelja E-ŠKOLE PROGRAM 2015. - 2022. "CJELOVITA INFORMATIZACIJA PROCESA POSLOVANJA ŠKOLA I NASTAVNIH PROCESA U SVRHU STVARANJA DIGITALNO ZRELIH ŠKOLA ZA 21. STOLJEĆE

Више

Primjena hipermedije u obrazovanju 1

Primjena hipermedije u obrazovanju 1 Sveučilište u Rijeci ODJEL ZA INFORMATIKU Ulica Radmile Matejčić 2, Rijeka Akademska 2018./2019. godina PRIMJENA HIPERMEDIJE U OBRAZOVANJU 1 Studij: Diplomski studij informatike - jednopredmetni Diplomski

Више

Građanski odgoj i obrazovanje

Građanski odgoj i obrazovanje Usvajanje prijedloga Izvedbenog plana i programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Goo-a 5. rujna 2015. godine Koordinator: Lea Liović, pedagoginja Dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI POTCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc Kriteriji ocjenjivanja i vrednovanja INFORMATIKA - 6. razred Nastavne cjeline: 1. Život na mreži 2. Pletemo mreže, prenosimo, štitimo, pohranjujemo i organiziramo podatke 3. Računalno razmišljanje i programiranje

Више

PROGRAM

PROGRAM 2019 PROGRAM AKADEMIJA REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU 2019. Europska unija Zajedno do fondova EU SADRŽAJ 1. EDUKATIVNE AKTIVNOSTI AKADEMIJE REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU... 4 MODUL 1: Što su fondovi

Више

"e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola"

e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola Uvodne informacije Siniša Đurđević Predstavljanje sudionika Tomislav Dominković Predsjednik uprave Algebra d.o.o. Direktor projekta Siniša Đurđević Voditelj projekta Lidija Kralj Voditelj trenerskog tima

Више

Slide 1

Slide 1 Primjeri dobre prakse komuniciranja informacija o kvaliteti visokih učilišta sa zainteresiranom javnošću Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Povijest Fakulteta 97. obljetnica

Више

Presentation name

Presentation name UKLJUČIVANJE MLADIH U NACIONALNE POLITIKE Kristina Kosor, TIM4PIN Mostar, 8. travnja 2016. SADRŽAJ 1. Europa 2020 2. Europske politike za mlade 3. Stanje u Republici Hrvatskoj 4. Stanje u BiH 5. Strukturirani

Више

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016.

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016. PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA PROVEDBU KURIKULUMA FAKULTATIVNE NASTAVE ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad 2015. lipanj 2016. Fond: Europski socijalni fond Operativni program: Razvoj

Више

Microsoft PowerPoint - ICT Edu_Varazdin 2011 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ICT Edu_Varazdin 2011 [Compatibility Mode] ICT Edu Renata Ivanković voditeljica posebnih obrazovnih programa, CARNet Varaždin, 14. veljače 2011. voditeljica projekta ICT Edu Nositelj projekta i suradnici Nositelj projekta: Hrvatska akademska i

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf.

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. Koncept virtualne učionice Okruženje za učenje, komunikaciju i suradnju Kontinuirani profesionalni

Више

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva

Definiranje prioritetnih razvojnih ciljeva Prosvjetno-kulturni centar Mađara u RH Drinska 12 a 31000 Osijek Školski razvojni plan šk. g. Definiranje prioritetnih razvojnih 1.Unapređivanje kvalitete nastave 2. Opstojnost škole ostvarivanja UNAPREĐIVANJE

Више

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijs

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijs Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijska struktura RS za tehničke standarde NIPP-a, RS za

Више

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Prilagodba koncepta NIPP-a zahtjevima srednjoškolskog obrazovanja dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Organizacijska struktura RS za tehničke standarde NIPP-a, RS za

Више

Slide 1

Slide 1 Ovaj projekt financira EUROPSKA UNIJA IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala - Program Europske Unije za Hrvatsku Partner u projektu Samovrednovanje u srednjim strukovnim školama u Republici Hrvatskoj

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS PROJEKT UMIJEĆE KORIŠTENJA INFORMACIJA PROGRAM IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI «RAZVOJ ŠKOLSTVA U OPĆINI KLINČA SELA» Autorica programa: Maja Slamar Datum: 25. 8. 2018. Napomena: program je razvijen u sklopu

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 4. Forum obiteljskog smještaja Zagreb, 02.-03. veljače, 2018. Dr. sc. Renata Tomljenović, Institut za turizam, Zagreb Projektna ideja - polazište Visoka zastupljenost privatnog smještaja u Hrvatskoj 87

Више

Slide 1

Slide 1 NOVOSTI U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU Primošten, 10. travnja 2019. pomoćnik ministrice Vlado Prskalo 1 Provedene aktivnosti u strukovnom obrazovanju donesen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strukovnom

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

Template CARNet dopis

Template CARNet dopis Priručnik Primjena scenarija poučavanja, digitalnih alata i obrazovnih trendova Zagreb, 2017. godina Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje- Nekomercijalno-Dijeli pod

Више

Default

Default Sloboda kao učiteljica života Milijana Mičunović Odsjek za informacijske znanosti, FFOS Sustav visokog obrazovanja u RH Shema studija u RH Kapitalizacijom duha do neobrazovanosti Od industrijskog društva

Више

Brosura A5

Brosura A5 Programi obrazovanja za korištenje informacijskih tehnologija u nastavi www.carnet.hr/ela O PROGRAMIMA E-LEARNING AKADEMIJE E-learning akademija (ELA) obrazuje e-learning stručnjake kroz tri programa:

Више

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 3402 Na temelju članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003, 30/2004 i 77/2009), Vlada Republike Hrvatske

Више

PowerPoint prezentacija

PowerPoint prezentacija Iskustvo škole Zašto i kako smo razvili i provodili naš prvi projekt mobilnosti Osnovna škola Ludina Ivana Pavlović, učiteljica RN, članica tima Erasmus+ ambasadorske škole Tomislav Pavlović, učitelj savjetnik

Више

Bilten br. 2 Bilten projekta Stand4INFO (Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvats

Bilten br. 2 Bilten projekta Stand4INFO (Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvats Poštovani čitatelji, predstavljamo vam drugi bilten ESF projekta Stand4INFO - Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva CARINE 2020 Općenito o programu: Program je pokrenut s ciljem podrške u suradnji između nadležnih tijela za carinske postupke u Europskoj uniji kako bi se maksimizirala njihova učinkovitost. Programom

Више

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode] EU fondovi prilika za geodetsko gospodarstvo i obrazovanje prof. dr. sc. Damir Medak Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Udruga geodeta Dalmacije Split, 22. veljače 2019. Sadržaj Uvod Kohezijska politika

Више

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku godinu. Cilj akcijskog istraživanja : Proces izgradnje

Више

SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET U RIJECI Međunarodni projekt: The Academic Profession in Europe: Responses to Societal Challenges provodi se

SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET U RIJECI Međunarodni projekt: The Academic Profession in Europe: Responses to Societal Challenges provodi se SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET U RIJECI Međunarodni projekt: The Academic Profession in Europe: Responses to Societal Challenges provodi se kroz EUROCORES/ EuroHESC program Europske znanstvene

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation INFO DANI 2016 PROJEKTI MINISTARSTVA RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA U PODRUČJU DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA ZAGREB, 17. svibnja 2016. SPECIFIČNI CILJ 9.v.1 Povećanje broja i održivosti društvenih poduzeća i njihovih

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Spajanje akademskog i poduzetničkog znanja kroz tehnološki potpomognuto učenje Referenti broj projekta 544482-TEMPUS-1-2013-1-IT-TEMPUS-JPHES Ovaj projekat je podržan od strane Evropske unije Objašnjenje

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

Microsoft Word - Akcijski plan znanstvenoga rada LZMK

Microsoft Word - Akcijski plan znanstvenoga rada LZMK LEKSIKOGRAFSKI ZAVOD MIROSLAV KRLEŽA Zagreb, Frankopanska 26 AKCIJSKI PLAN ZNANSTVENOGA RADA LEKSIKOGRAFSKOGA ZAVODA MIROSLAV KRLEŽA 2017 2020. Akcijskim planom znanstvenoga rada Leksikografskoga zavoda

Више

ŠKOLA ZA ŽIVOT NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI Povodom frontalnog ulaska kurikularne reforme u sve škole koji nas očekuje na jesen, saželi smo odgovore na

ŠKOLA ZA ŽIVOT NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI Povodom frontalnog ulaska kurikularne reforme u sve škole koji nas očekuje na jesen, saželi smo odgovore na ŠKOLA ZA ŽIVOT NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI Povodom frontalnog ulaska kurikularne reforme u sve škole koji nas očekuje na jesen, saželi smo odgovore na najčešće postavljena pitanja na jedno mjesto, kako

Више

(Microsoft Word - HMD-Predavanje Online nastava- metoda pou\350avanja, iskustva i izazovi)

(Microsoft Word - HMD-Predavanje Online nastava- metoda  pou\350avanja, iskustva i izazovi) Ž i v o t o p i s OSOBNI PODACI mr. sc. Martina Primorac Krmpotić, dipl.ing.mat. Adresa: Horvaćanska 146A, 10 000 Zagreb, Hrvatska mobitel: +385 98 775 250 e-mail: martina.primoraczg@gmail.com Datum i

Више

Sustav za informatizaciju poslovanja ustanove (SIPU)

Sustav za informatizaciju poslovanja ustanove (SIPU) Sustav za informatizaciju poslovanja ustanove (SIPU) IMPRESUM SADRŽAJ Nakladnik: Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET Idejno, sadržajno i grafičko oblikovanje i priprema: Tridea d.o.o., Demode

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Desk Kreativne Europe Ministarstvo kulture RH VARŽDIN 13.3.2019. Europska komisija Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency

Више

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA IZVOĐENJE NASTAVE MULTIMEDIJALNOG TIPA KORIŠTENJEM ISHODA UČENJA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA IZVOĐENJE NASTAVE MULTIMEDIJALNOG TIPA KORIŠTENJEM ISHODA UČENJA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA IZVOĐENJE NASTAVE MULTIMEDIJALNOG TIPA KORIŠTENJEM ISHODA UČENJA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad 2015. lipanj 2016. Fond: Europski socijalni fond Operativni

Више

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016.

PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad lipanj 2016. PROGRAM USAVRŠAVANJA NASTAVNIKA ZA USVAJANJE ZNANJA IZRADE KURIKULUMA ICT Znanstveni laboratorij Osijek/Split, listopad 2015. lipanj 2016. Fond: Europski socijalni fond Operativni program: Razvoj ljudskih

Више

Gejmifikacija

Gejmifikacija M I N I A K A D E M I J A GEJMIFIKACIJA C A M B R I D G E I N N O V A T I V E S Y S T E M S O L U T I O N S, L T D C A M B R I D G E I N N O V A T I V E S Y S T E M S O L U T I O N S, L T D C A M B R I

Више

Slide 1

Slide 1 ERASMUS+ Strukovno obrazovanje i osposobljavanje Seminar za potencijalne prijavitelje: Erasmus 2015. UVOD Ivana Puljiz pomoćnica ravnatelja Hrvatska obrtnička komora Zagreb, 9. prosinca 2015. Sadržaj O

Више

PowerPoint prezentacija

PowerPoint prezentacija Školski knjižničari za razliku u odgoju i obrazovanju SURADNJA U NEPOSREDNOJ ODGOJNO OBRAZOVNOJ DJELATNOSTI SNOOD Ciljevi 1. dati konkretan doprinos suradnji s učiteljima i nastavnicima 2. pokazati ostalim

Више

Microsoft Word - Opis Programa.docx

Microsoft Word - Opis Programa.docx ПРОГРАМ ОБРАЗОВАЊА УЧИТЕЉА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВЕ ИЗ ИНФОРМАТИКЕ И РАЧУНАРСТВА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ Ужице, 2018. Програм образовања учитеља за извођење наставе из Информатике и рачунарства у основној школи (у

Више

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog 2018. Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Slaviček Priprema za nastavni sat Predmet : Prostorni

Више

Project nr LV01-KA Erasmus + strateški partnerski projekt NOVI PRIMJERI DOBRE PRAKSE ZA UKLJUČIVANJE SVIH UČENIKA (NAIS) REZULTATI I

Project nr LV01-KA Erasmus + strateški partnerski projekt NOVI PRIMJERI DOBRE PRAKSE ZA UKLJUČIVANJE SVIH UČENIKA (NAIS) REZULTATI I Erasmus + strateški partnerski projekt NOVI PRIMJERI DOBRE PRAKSE ZA UKLJUČIVANJE SVIH UČENIKA (NAIS) REZULTATI I IZVJEŠĆA - PRVA GODINA PROJEKTA Prisutnost različitosti je činjenica u našem obrazovnom

Више

Centar za mlade

Centar za mlade CENTAR ZA MLADE Stukturiranim dijalogom do kvalitetnog Centra za mlade MEĐUNARODNI DAN MLADIH obilježava se 12. kolovoza, odlukom UN-a od 1999. godine ovogodišnja tema: Sigurni prostori za mlade Sigurni

Више

Natjecanja

Natjecanja - pilot projekt - TJEDAN FAIR PLAYA u mojoj školi FAIR PLAY WEEK in My School Zagreb, listopad 2018. godine SADRŽAJ 1. UVOD... 3 2. CILJEVI PROJEKTA... 3 3. CILJANE SKUPINE... 3 4. PROVEDBA PROJEKTA...

Више

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi)

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi) OPERATIVNI I STRATEŠKI CILJEVI Za definirane prioritetne skupine: Obitelj Mladi Djeca Stari i nemoćni Palijativna skrb 1 FOKUS GRUPA OBITELJ Uočeni problemi: 1. Nedostatak savjetovališta za obitelj i škole

Више

Uredba (EZ) br. 1006/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. rujna o izmjeni Uredbe (EZ) br. 808/2004 o statistici Zajednice o informacijskom

Uredba (EZ) br. 1006/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. rujna o izmjeni Uredbe (EZ) br. 808/2004 o statistici Zajednice o informacijskom 16/Sv. 2 Službeni list Europske unije 147 32009R1006 31.10.2009. SLUŽBENI LIST EUROPSKE UNIJE L 286/31 UREDBA (EZ) br. 1006/2009 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 16. rujna 2009. o izmjeni Uredbe (EZ) br.

Више

30-Findak.indd

30-Findak.indd Vladimir Findak KINEZIOLOŠKA PARADIGMA PRIMJENE ODGOJNO-OBRAZOVNE TEHNOLOGIJE U PODRUČJU KINEZIOLOŠKE EDUKACIJE 1. UVOD Ekspanzija znanstvenih i tehnoloških otkrića, ubrzana globalizacija i informatizacija

Више

Imam_stav-info

Imam_stav-info Mentor Foundation International EU-Dap Sveučilište u Zagrebu Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Imam stav prevencija korištenja duhana, alkohola i drugih sredstava ovisnosti kod djece i mladih Kontekst

Више

Suradnja knjižničara i nastavnika u informacijskom opismenjavanju: primjer Knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku Gordana Gašo, Knjižnica,

Suradnja knjižničara i nastavnika u informacijskom opismenjavanju: primjer Knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku Gordana Gašo, Knjižnica, Suradnja knjižničara i nastavnika u informacijskom opismenjavanju: primjer Knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku Gordana Gašo, Knjižnica, ggaso@ffos.hr Kornelija Petr Balog, Odsjek za informacijske

Више

CJELOVITA KURIKULARNA REFORMA Stručni skupovi (među)županijskih stručnih vijeća svibanj 2015.

CJELOVITA KURIKULARNA REFORMA Stručni skupovi (među)županijskih stručnih vijeća svibanj 2015. CJELOVITA KURIKULARNA REFORMA Stručni skupovi (među)županijskih stručnih vijeća svibanj 2015. ured@kurikulum.hr CILJEVI STRUČNIH SKUPOVA Informiranje i upoznavanje (M)ŽSV s ciljevima, planiranim :jekom

Више

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA 2019. Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspostaviti učinkoviti društveni okvir za podršku čitanju

Више

Može li učenje tablice množenja biti zabavno?

Može li učenje tablice množenja biti zabavno? Mogu li besplatne igre na tabletima potaknuti učenike na učenje tablice množenja i dijeljenja? Sanja Loparić, prof. matematike i informatike Tehnička škola Čakovec Rovinj, 11.11.2016. Kad djeca nisu u

Више

Slide 1

Slide 1 Mogućnosti financiranja pametnog urbanog razvoja putem programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Maja Salapić Obzor 2020. NCP za energiju i promet Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja

Више

Leppvaara lukio Upper Secondary School

Leppvaara lukio Upper Secondary School TIDE PROJEKT Together for Intercultural and Diverse Europe Zajedno za interkulturalnu Europu prepunu različitosti Leppvaara lukio Upper Secondary School Espoo, Helsinki Željka i Silva Leppvaara lukio sport

Више

Subprogramme

Subprogramme Vodič kroz Program za cjeloživotno učenje za 2013. Dio IIa: Potprogrami i aktivnosti KAZALO PROGRAMA I AKTIVNOSTI SEKTORSKI PROGRAMI 4 Koja je svrha programa?... 4 COMENIUS... 5 Koja je svrha programa...

Више

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Uprava za upravljanje operativnim programima Europske unije Sektor za pripremu i provedbu projekata operativn

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Uprava za upravljanje operativnim programima Europske unije Sektor za pripremu i provedbu projekata operativn ODGOVORI NA PITANJA 2. SET vezana uz otvoreni trajni Poziv na dostavu projektnih prijedloga UP.04.2.1.09 civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja Pitanja pristigla na esf.info@mrms.hr

Више

1 Izvješće o provedenom stručnom usavršavanju članova timova za kvalitetu ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja treći ciklus provedbe pro

1 Izvješće o provedenom stručnom usavršavanju članova timova za kvalitetu ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja treći ciklus provedbe pro 1 Izvješće o provedenom stručnom usavršavanju članova timova za kvalitetu ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja treći ciklus provedbe projekta samovrednovanja Pripremila: Sandra Antulić, dipl.psih.-prof.

Више

ISKUSTVO ARHIVIRANJA WEBA NARODNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE SLOVENIJE

ISKUSTVO ARHIVIRANJA WEBA NARODNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE SLOVENIJE 10. GODINA HRVATSKOG ARHIVA WEBA Zagreb, 26. rujna 2014. ISKUSTVO ARHIVIRANJA WEBA NARODNE I SVEUČILIŠNE KNJIŽNICE SLOVENIJE Alenka Kavčič-Čolić, alenka.kavcic@nuk.uni-lj.si, Janko Klasinc, janko.klasinc@nuk.uni-lj.si

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Istarska 2, Višnjan Tel/fax.(052) / OIB: mail

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA OSNOVNA ŠKOLA JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Istarska 2, Višnjan Tel/fax.(052) / OIB: mail Sanja Zović Kukurin i Nataša Velenik, koordinatorice volontera/ki natasa.velenik@skole.hr sanja.zovic-kukurin@skole.hr Višnjan, 15. rujna 2018. VOLONTERSKI PROGRAM OSNOVNE ŠKOLE JOŽE ŠURANA VIŠNJAN Kratki

Више

Organizacija koja uči Nemanja Davidović

Organizacija koja uči Nemanja Davidović Organizacija koja uči Nemanja Davidović 25.08.2012. Ekonomija znanja Znanje kao ključna kompetentnost Ključna kompetentnost preduzeća je zapravo njegova sposobnost da izvršava poslovne procese na superiorniji

Више

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU UVOD Tema: PROMOCIJA WORLDSKILLS CROTIA STRUKOVNIH NATJECANJA I SMOTRI Vrsta rada: PROMOTIVNI/AFIRMACIJSKI PLAKAT na zadanu temu Afirmativnim plakatom na temu

Више

Весна М. Петровић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина БИБЛИОГРАФИЈА МОНОГРАФИЈЕ, МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕС

Весна М. Петровић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина БИБЛИОГРАФИЈА МОНОГРАФИЈЕ, МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕС Весна М. Петровић Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина БИБЛИОГРАФИЈА МОНОГРАФИЈЕ, МОНОГРАФСКЕ СТУДИЈЕ, ТЕМАТСКИ ЗБОРНИЦИ, ЛЕСКИКОГРАФСКЕ И КАРТОГРАФСКЕ ПУБЛИКАЦИЈЕ МЕЂУНАРОДНОГ

Више

Slide 1

Slide 1 Erasmus+ radionica za predškolske ustanove Grožnjan, 5. i 6. lipnja 2018. Mogućnosti programa Erasmus+ za predškolske ustanove Ivana Puljiz Odjel za opće obrazovanje Teme izlaganja Za početnike opće informacije

Више

Microsoft PowerPoint - UNSA HRS4R i Akcioni plan seminar.pptx

Microsoft PowerPoint - UNSA HRS4R i Akcioni plan seminar.pptx UNSA HRS4R i Akcioni plan Seminar za istraživače na UNSA Mr. Zenan Šabanac Sarajevo 28.11.2016. 40 principa Povelje i Procedura Etički i profesionalni aspekti karijere Zapošljavanje Radni uslovi i socijalna

Више

AKTUALNI EU NATJEČAJI

AKTUALNI EU NATJEČAJI AKTUALNI EU NATJEČAJI 29.07.2019. Sav sadržaj objavljen u om dokumentu je zaštićen autorskim pravom i/ili relevantnim zakonima o zaštiti žiga. Sadržaj Sadržaj... 2 1. OBZOR 2020... 3 2. NOVO! EIC Accelerator

Више

Kolaborativno-na-Moodle

Kolaborativno-na-Moodle Kolaborativno učenje na Moodle-u o Moodle-u Marina Petrović Agencija za obrazovanje Marina i Jovan, Novi Sad Seminar Informaciono-komunikaciona tehnologija u nastavi Online, kompetencija 1, 24 sata (u

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

PowerPointova prezentacija

PowerPointova prezentacija Heureka Spoznajom do uspjeha Nositelj projekta: Škola partner: Srednja škola Mate Blažine Labin Potpuno novi fakultativni predmeti u hrvatskom školstvu za gimnazijalce Statistika (2 sata/tjedan) Eksperimentalna

Више

Erasmus Mundus_2010

Erasmus Mundus_2010 ERASMUS MUNDUS mr.sc. Zrinka Dujmović Zagreb, 3. veljače 2010. Sadržaj Širi kontekst programa Erasmus Mundus (EM) Mogućnosti za: visokoškolske ustanove i pojedince iz RH kroz aktivnosti u okviru natječaja

Више

STEM OBRAZOVANJE I NOVE TEHNOLOGIJE U CILJU REGIONALNOG RAZVOJA

STEM OBRAZOVANJE I NOVE TEHNOLOGIJE U CILJU REGIONALNOG RAZVOJA TIM UČENIKA: I. L., E. L. i T. P. RAZRED: 2.C (2017./18.) MENTOR: VATROSLAV ZUPPA BAKŠA ELEKTROTEHNIČKA ŠKOLA ZAGREB STEM OBRAZOVANJE I NOVE TEHNOLOGIJE U CILJU REGIONALNOG RAZVOJA 2 O PROJEKTU Cilj projekta:

Више

Prolaznost studenata (zaključno s prvim ljetnim ispitnim rokom u akademskoj 2010./11. godini)

Prolaznost studenata  (zaključno s prvim ljetnim ispitnim rokom u akademskoj 2010./11. godini) Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u akademskoj 2014./15. godini 1. Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Učiteljski studij, Osijek 2. Sveučilišni preddiplomski

Више

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu beusmarko@gmail.com 098/938-8295 Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna nastavnom programu solfeggia u osnovnim glazbenim školama.

Више

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Status: otvoren od 19.3.2014. do 30.6.2015. Nadležno tijelo: Ministarstvo poduzetništva i obrta Područje: malo i srednje

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2018) 533 final PROVEDBENA ODLUKA KOMISIJE (EU) / оd o ujednačenim detaljnim specifikacijama za pri

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2018) 533 final PROVEDBENA ODLUKA KOMISIJE (EU) / оd o ujednačenim detaljnim specifikacijama za pri EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 2.2.2018. C(2018) 533 final PROVEDBENA ODLUKA KOMISIJE (EU) / оd 2.2.2018. o ujednačenim detaljnim specifikacijama za prikupljanje i analizu podataka u cilju praćenja i ocjenjivanja

Више

Memorandum - Predsjednik

Memorandum - Predsjednik KLASA: UP/I-344-01/15-03/03 URBROJ: 376-11-15-13 Zagreb, 9. srpnja 2015. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 3. i članka 52. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN br. 73/08, 90/11, 133/12, 80/13

Више

KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA I PROVEDBE OPĆIH I DRUGIH AKATA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE 1

KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA I PROVEDBE OPĆIH I DRUGIH AKATA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE 1 KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA I PROVEDBE OPĆIH I DRUGIH AKATA KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE 1 Na temelju članka 11. stavka 4. Zakona o pravu na pristup informacijama,

Више

Rano učenje programiranj

Rano učenje programiranj PREGLED ALATA ZA RANO UČENJE PROGRAMIRANJA Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec Programiranje - nova pismenost Živimo u svijetu u kojem tehnologija brzo napreduje. Način na koji radimo, komuniciramo,

Више

SFZG_Godisnje izvjesce

SFZG_Godisnje izvjesce Ured za upravljanje kvalitetom GODIŠNJE IZVJEŠĆE O SUSTAVU OSIGURAVANJA KVALITETE SASTAVNICE Naziv sastavnice: Stomatološki fakultet Akademska godina: 2013./2014. Naziv nadležnog povjerenstva za osiguravanje

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u akademskoj 2015./16. godini

Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti  u  akademskoj 2015./16. godini Prolaznost studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u akademskoj 2015./16. godini 1. Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Učiteljski studij, Osijek 2. Sveučilišni preddiplomski

Више

Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, Zagreb 091/ , OIB: , IBAN: HR6723

Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, Zagreb 091/ , OIB: , IBAN: HR6723 Bioteka udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Kamenarka 28H, 10 001 Zagreb 091/2503-903, @bioteka.hr OIB: 55178657512, IBAN: HR6723400091110426699 Operativni plan djelovanja za 2016. godinu

Више

VELEUČILIŠTE VELIKA GORICA REZULTATI STUDENTSKE ANKETE PROVEDENE NA VELEUČILIŠTU VELIKA GORICA ZA ZIMSKI SEMESTAR AKADEMSKE 2013/2014 GODINE 1. Uvod E

VELEUČILIŠTE VELIKA GORICA REZULTATI STUDENTSKE ANKETE PROVEDENE NA VELEUČILIŠTU VELIKA GORICA ZA ZIMSKI SEMESTAR AKADEMSKE 2013/2014 GODINE 1. Uvod E REZULTATI STUDENTSKE ANKETE PROVEDENE NA VELEUČILIŠTU VELIKA GORICA ZA ZIMSKI SEMESTAR AKADEMSKE 2013/2014 GODINE 1. Uvod Evaluacijska anketa nastavnika i nastavnih predmeta provedena je putem interneta.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation GRAD ZAGREB U pametnom gradu investicije u ljudski i društveni kapital, tradicionalnu i modernu komunikacijsku infrastrukturu pridonose održivom gospodarskom rastu i visokoj kvaliteti života, sa mudrim

Више