МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ О ЧАСУ ОСНОВНА ШКОЛА,,БОШКО ПАЛКОВЉЕВИЋ ПИНКИ,, СТАРА ПАЗОВА УЧИТЕЉ: Анђелка Рувидић РАЗРЕД: Четврти НАСТАВНА ТЕМА: Осврт уназад - пр

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ О ЧАСУ ОСНОВНА ШКОЛА,,БОШКО ПАЛКОВЉЕВИЋ ПИНКИ,, СТАРА ПАЗОВА УЧИТЕЉ: Анђелка Рувидић РАЗРЕД: Четврти НАСТАВНА ТЕМА: Осврт уназад - пр"

Транскрипт

1 МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ О ЧАСУ ОСНОВНА ШКОЛА,,БОШКО ПАЛКОВЉЕВИЋ ПИНКИ,, СТАРА ПАЗОВА УЧИТЕЉ: Анђелка Рувидић РАЗРЕД: Четврти НАСТАВНА ТЕМА: Осврт уназад - прошлост НАСТАВНА ЈЕДИНИЦА: Други српски устанак ТИП ЧАСА: Обрада ЦИЉЕВИ ЧАСА: Самостално стицање знања, кроз индивидуални рад на тексту, о Другом српском устанку, могућност напредовања личним темпом кроз рад по нивоима сложености; оспособљавање за уочавање узрочно-последичних веза између догађаја као и између поступака личности и догађаја, развијање самосталности у раду. ЗАДАЦИ ЧАСА: ОБРАЗОВНИ ЗАДАЦИ: Усвајање знања о узроцима избијања Другог српског устанка, о времену и месту договарања, о вођи и важнијим личностима Другог српског устанка, о већим биткама и о преговорима Милоша Обреновића са Турцима и исходима тих преговора. ФУНКЦИОНАЛНИ ЗАДАЦИ: Оспособљавање ученика да уочавају узрочнопоследичне везе између догађаја који су претходили Другом српском устанку и самог устанка; да уочавају везу између неких поступака личности и последица; оспособљавање за упоређивање (живот пре устанка и након преоговра са Турцима; вођа устанака), оспособљавање за самосталну процену и тумачење неких поступака, оспособљавање ученика за самостално учење и напредовање и за повезивање градива. ВАСПИТНИ ЗАДАЦИ: Развијање самосталности у раду; развијање и подстицање идеје за даље самостално проучавање историје српског народа; развијање потребе за аргументовање личног мишљења, развијање потребе за тумачењем поступака, развијање саосећања према људима који су живели под турском влашћу. НАСТАВНЕ МЕТОДЕ: метода рада на тексту, метода усменог излагања, метода разговора. НАСТАВНА СРЕДСТВА: рачунар, бим пројектор, уџбеник, листићи са текстом за ученике, листићи по нивоима сложености, листићи са додатним текстом и задатком, презентација. НАСТАВНИ ОБЈЕКАТ: учионица са бим пројектором ОБЛИК РАДА: фронтални, групни.

2 АКТИВНОСТ УЧЕНИКА: Слушају народну епску песму Почетак буне против дахија, подсећају се градива са претходних часова, сазнају чињенице о Другом српском устанку кроз индивидуални рад личним темпом. АКТИВНОСТ НАСТАВНИКА: Припрема потребан материјал (дат у прилогу). Усмерава ученике на рад. Проширује ученичка знања. РЕЗУЛТАТИ ЧАСА ИСХОДИ: Ученици су самостално стекли основна знања везана за Други српски устанак (узроци избијања, година почетка, важније личности и битке, исходи преговора са Турцима). КОРИШЋЕНА ЛИТЕРАТУРА: *Матовић Вера и др. Природа и друштво, Едука, Београд, * КОРЕЛАЦИЈА : Српски језик - усмено и писмено изражавање уводни део часа кроз разговор о правилном писању и о народним епским песмама; - писмено изражавање кроз рад на листићима Ликовна култура кроз рад на додатном задатку, упознавање са делом Паје Јовановића ТОК ЧАСА УВОДНИ ДЕО ЧАСА: Слушање одломка из народне епске песме Почетак буне против дахија. Поразговарати са ученицима о утисцима везаним за песму и подсетити се народних епских песама и њихових одлика. Објаснити да је ову песму певао слепи гуслар Филип Вишњић, а касније је записао Вук Караџић. Даљи разговор водити са циљем подсећања на претходно градиво: ко су биле дахије и како су владале, до чега је довела таква власт дахија, шта се догодило године када су дахије сазнале за српски план о подизању устанка, када и где је донета одлука о подизању Првог српског устанка, ко је изабран за вође, како је завршен Први српски устанак.

3 ПОЧЕТАК БУНЕ ПРОТИВ ДАХИЈА НАРОДНА ЕПСКА ПЕСМА ИСТИЦАЊЕ ЦИЉА ЧАСА И НАЈАВА НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ: Данас ћемо учити о Другом српском устанку, разлозима његовог подизања, месту одлуке, вођи и важнијим личностима... Након записа наслова поразговарати са ученицима зашто је реч српски написано малим словом а како ћемо писати у реченици израз Други српски устанак, ако није на почетку реченице. ГЛАВНИ ДЕО ЧАСА: Упознати ученике са начином рада. На овом часу ће учити самостално. Сви ученици ће добити текст о Другом српском устанку (прилог 1), који треба пажљиво да прочитају. Након неког времена, добиће задатке које треба да ураде и да на тај начин сами провере колико су научили из текста. Сваки листић има пет питања чији одговори се налазе у тексту, зато је битно да пажљиво читају и осете шта је битно у тексту и те информације да упамте. Након тога ученицима поделити листиће за проверу наученог (прилог у презентацији) и то тако што група А преставља основни ниво знања, груп Б средњи ниво а група В напредни ниво знања ученика. Уколико неко од ученика раније заврши са радом добија додатни задатак (прилог 2). Помоћу презентације проверавамо тачност одговора свих група. Ученици означавају своје одговоре као тачне или нетачне на листићима. Даљи изглед презентације:

4 ДРУГИ СРПСКИ УСТАНАК ГРУПА А 1. КАДА И ГДЕ ЈЕ ДОНЕШЕНА ОДЛУКА О ПОДИЗАЊУ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА? 2. КО ЈЕ ИЗАБРАН ЗА ВОЂУ УСТАНИКА? Одлука о подизању Другог српског устанка донешена је на црквени празник Цвети, године у Такову. За вођу Другог српског устанка изабран је Милош Обреновић. Милош Обреновић 4. СРБИЈА ЈЕ ПОСТАЛА КНЕЖЕВИНА, У ОКВИРУ ТУРКСКОГ ЦАРСТВА, А КО ЈЕ БИО ПРВИ СРПСКИ КНЕЗ? За првог српског кнеза изабран је Милош Обреновић. Кнез Милош Обреновић 5. КО ЈЕ ИМАО НАЈВИШУ ВЛАСТ У КНЕЖЕВИНИ СРБИЈИ? Највишу власт у Кнежевини Србији имао је турски владар.

5 1. КАКАВ ЈЕ БИО ЖИВОТ СРПСКОГ НАРОДА У ПЕРИОДУ ИЗМЕЂУ ПРВОГ И ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА? Након неуспеха Првог другог српског устанка положај српског народа постао је још тежи, Турци су се светили. ГРУПА Б 2. ШТА СЕ ДОГОДИЛО НА ЦРКВЕНИ ПРАЗНИК ЦВЕТИ, ГОДИНЕ У ТАКОВУ? 3. НАВЕДИ ЗНАЧАЈНИЈЕ БИТКЕ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА И ШТА ЗНАШ О ЊИМА. На црквени празник Цвети, године, у Такову састале су се неке српске старешине и донеле одлуку о подизању Другог српског устанка. За вођу устаника изабран је Милош Обреновић. Значајније битке Другог српског устанка су: битка на Љубићу ( године)и битка на Дубљу. У бици на Љубићу посебно се истакао Танаско Рајић, који је погинуо бранећи српке топове. Црква брвнара у Такову 4. ШТА ЈЕ ДОВЕЛО ДО ТОГА ДА СРБИЈА ПОСТАНЕ КНЕЖЕВИНА, А МИЛОШ ОБРЕНОВИЋ КНЕЗ? 5. ШТА ЗНАЧИ ТО ДА ЈЕ СРБИЈА ПОСТАЛА КНЕЖЕВИНА У ОКВИРУ ТУРСКОГ ЦАРСТВА? Милош Обреновић био је храбар ратник али и мудар и лукав преговарач тако да је успео да заврши преговоре са Турцима са великим успехом по српски народ. Срби добијају дозволу да сами управљају својом државом, подижу школе и цркве а Србија постаје кнежевина на чијем челу је био Милош Обреновић као први српски кнез. Србија је постала кнежевина у оквиру Турског царства што значи да је највишу власт у Кнежевини Србији и даље имао турски владар.

6 1. ЗАШТО ЈЕ, КАДА И ГДЕ ДОНЕТА ОДЛУКА О ПОДИЗАЊУ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА? ГРУПА В Након гушења Првог српског устанка Срби падају у још тежи положај од оног у којем су били пре устанка. Турци се свете на најразличитије начине. Срби одлучују да опет морају ратовати. У Такову, године, на црквени празник Цвети, српске старешине доносе одлуку о подизању Другог српског устанка. За вођу устанка изабран је Милош Обреновић. 2. КО ЈЕ И ЗАШТО ИЗГОВОРИО ЧУВЕНУ РЕЧЕНИЦУ: ЕТО МЕНЕ, ЕТО ВАС РАТ ТУРЦИМА!? ОБЈАСНИ, КАКО ТИ РАЗУМЕШ ОВУ РЕЧЕНИЦУ. 3. У КОЈОЈ БИЦИ И КАКО СЕ ИСТАКАО ТАНАСКО РАЈИЋ (КАДА СЕ ДЕСИЛА ТА БИТКА)? КОЈА ЈЕ ДРУГА ПОЗНАТА БИТКА ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА? Наведену реченицу изговорио је Милош Обреновић приликом избора за вођу устаника, у Такову. Реченица говори о томе да он спреман улази у рат и да очекује помоћ и подршку својих сународника. Танаско Рајић се посебно истакао у бици на Љубићу ( ) у којој је погинуо бранећи свој народ и српске топове. Друга позната битка је битка на Дубљу. Танаско Рајић 4. ПО ЧЕМУ СУ СЕ РАЗЛИКОВАЛЕ ВОЂЕ ПРВОГ И ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА? 5. ОПИШИ ЖИВОТ СРБА ПОСЛЕ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА ТЈ. ОД ГОДИНЕ И УПОРЕДИ ГА СА ЖИВОТОМ ПРЕ УСТАНКА. Разлика између вођа два српска устанка је у томе што је Милош Обреновић, за разлику од Ђорђа Петровића Карађорђа, био добар преговарач и на тај начин је желео да оствари српске циљеве. Пре устанка Србија је била у јако лошем положају. Турци су мучили српски народ који није имао никаква права. Од године Срби добијају право да сами управљају својом државом, имају своје судије, могу да се баве трговином, сами скупљају порезе, отварају цркве и школе и др. Србија постаје кнежевина у оквиру Турског царства, што значи да највишу власт и даље има владар Турског царства. Милош Обреновић изабран је за владара Кнежевине Србије и добија титулу кнеза. Ђорђе Петровић Карађорђе Милош Обреновић Након провере настављамо разговор о: ТАКОВСКИ ГРМ МИЛОШ ОБРЕНОВИЋ ЈЕ: Таковски грм Срби су одлуку о подизању устанка донели код цркве, испод храста, који је постао познат као «таковски грм». У тај храст је након неког времена ударио гром и прецепио га на пола. Код «таковског грма» је био подигнут дворац Обреновића, године, који је изгорео године. Сада на том месту стоји помен кнезу Милошу и ове речи: Овај грм ће време да осуши И камени стуб ће да поруши Али Србија вечито остаће И Милоша име спомињаће године, донео одлуку да се Савиндан, 27. јануар, слави као дан школе; донео одлуку да се служба у црквама држи искључиво на језику који је Сава одредио; допринео оснивању првог позоришта у Србији, године, у Крагујевцу, тадашњој престоници; инсистирао да се обнови Саборна црква у Београду; инсистирао да Београд добије Богословију...

7 КНЕЖЕВИНА СРБИЈА КНЕЖЕВИНА СРБИЈА Србија је била кнежевина до године. Застава Грб - Химна: Боже правде - Језик: српски - Валута: динар ЗАВРШНИ ДЕО ЧАСА: Након провере и синтезе градива следи систематизација кроз игру Тачно нетачно. ТАЧНО - НЕТАЧНО ТАЧНО - НЕТАЧНО Други српски устанак је подигнут одмах након неуспеха Првог српског устанка, тј године. Одлука о подизању Другог српског устанка донета је у Орашцу. 1 2 Други српски устанак је подигнут одмах након неуспеха Првог српског устанка, тј године. Одлука о подизању Другог српског устанка донета је у Орашцу. Вођа устаника, током Другог српског устанка, био је Милош Обреновић. Веће битке Другог српског устанка су битке на Мишару и на Делиграду. 3 4 Вођа устаника, током Другог српског устанка, био је Милош Обреновић. Веће битке Другог српског устанка су битке на Мишару и на Делиграду. Милош Обреновић познат је као добар преговарач. За време владавине кнеза Милоша обновљена је Саворна црква у Београду и основана Богословија. 5 6 Милош Обреновић познат је као добар преговарач. За време владавине кнеза Милоша обновљена је Саворна црква у Београду и основана Богословија. Нетачно, Први српски устанак је угушен године, а Други српски устанак је подигнут године. Нетачно, одлука о подизању Првог српског устанка донета је у Орашцу, године, а одлука о подизању Другог српског устанка донета је у Такову, године.

8 Тачно, а вођа устаника током Првог српског устанка био је Ђорђе Петровић Карађорђе. Нетачно, ове две битке су се догодиле за време Првог српског устанка (1806. године), а веће битке Другог српског устанка су битка на Љубићу и на Дубљу (1815. године). Тачно, захваљујући његовим преговорима са Турцима Србија је постала кнежевина у оквиру Турског царства, а он кнез; Срби су имали доста више слободе него пре устанка и преговора сами су сакупљали порезе, имали су своје судије, подизали цркве и школе... Тачно. КРАЈ За домаћи задатак ученици треба да пронађу информације о Милошу Обреновићу (његовом животу, одлукама, поступцима) помоћу интернета или енциклопедија, да их укратко запишу и да дају свој коментар на пронађене информације.

9 Прилог 1 текст дат ученицима Други српски устанак Неуспех Првог српског устанка довео је до тога да су Срби привремено изгубили државу. Турци су се вратили, а за српски народ поново су наступили тешки дани. Турска освета била је велика, сурова и пуна насиља. Срби су увидели да морају, поново, ратовати и борити се за своју слободу. Српски народ почео је подизати буне, од којих је најзначајнија Хаџи-Проданова буна, подигнута године која се сматра уводом у Други устанак. На црквени празник Цвети, године, неке српске старешине окупиле су се у Такову, испред цркве. Том приликом је донета одлука о подизању новог устанка, Другог српског устанка. За вођу устаника, овом приликом, изабран је учесник Првог српског устанка Милош Обреновић. Позната је његова реченица тада изговорена: Ето мене, ето вас рат Турцима! Збор у Такову Милош Обрновић Устаници су, за кратко време, победили Турке у неколико битака и ослободили већи део Србије. Највеће борбе вођене су на Дубљу и на брду Љубић, код Чачка. Љубићка битка (или битка на Љубићу) почела је 08. маја године. Током борбе се посебно истакао Танаско Рајић, који је погинуо бранећи српске топове. У Љубићу, данас, постоји школа која носи име овог јунака. Сукоби су трајали краће него у Првом устанку, јер је Милош Обреновић преговорима са Турцима покушао да оствари интересе Срба. Већ након неколико година, Турци су прихватили неке предлоге Милоша Обреновића; а од године Срби су добили право да сами управљају својом државом, подижу школе и цркве (обновљена Саборна црква у Београду, основана Богословија), да имају своје судије, да тргују, сами скупљају порезе и др. Србија је постала кнежевина, у оквиру Турског царства, а Милош Обреновић постао је њен први владар кнез. Највишу власт у Кнежевини Србији и даље је имао турски

10 владар. Милош је основао династију Обреновић. После њега, државом су владали његови синови Михаило и Милан. Прилог 2 додатни задатак *Слика коју видиш је дело нашег великог сликара Паје Јовановића, под називом Други српски устанак. *Напиши, шта мислиш, кпји је дпгађај приказан, кпје личнпсти, каквп је распплпжеое приказанп и пстале утиске.

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава-православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: IV-34 Образовни профил: мастер

Више

Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован

Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован као двочас у дигиталној учионици. У уводном делу ученици

Више

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O VJERONAUČNOM SATU Škola: OŠ Ivan Kozarac Nijemci Razred: 1 Vjeroučitelj: Ljudevit Gačić Nastavna cjelina: Zajedno smo uvijek radosni Nastavna tema: Susret

Више

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо искористили веома занимљив сајт на Интернету (www.drawastickman.com). Приликом посете сајту, од посетиоца

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-31 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-34 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-11 Образовни профил: мастер

Више

Razred: sedmi

Razred: sedmi Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Slavonski Brod Učitelji: Marija Matić, prof., Blanka Rajšić, dipl. knjižničar Razred: sedmi Nastavno područje: jezično izražavanje Nastavna tema: Bilješka i natuknica

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VIII-17 Образовни профил: мастер

Више

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O SATU/SUSRETU Škola: OŠ Čakovci, Čakovci Razred: 1. a. Vjeroučitelj: Josip Vuk Nastavna cjelina: Isus susreće ljude Nastavna tema: Isus se brine za sve

Више

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog 2018. Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Slaviček Priprema za nastavni sat Predmet : Prostorni

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-11 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-10 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-9 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-26 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-7 Образовни профил: мастер

Више

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИСОКОМ ШКОЛОМ ПЕТАК 14. 09. 2018. САЛА ЗА ФИЗИЧКО/ АМФИТЕАТАР

Више

ДУПЉАРИ Никола Антонић ОШ Сава Керковић Љиг УВОД Наставна јединица Дупљари обрађује се у шестом разреду, у оквиру наставне теме Царство животиња. За р

ДУПЉАРИ Никола Антонић ОШ Сава Керковић Љиг УВОД Наставна јединица Дупљари обрађује се у шестом разреду, у оквиру наставне теме Царство животиња. За р ДУПЉАРИ Никола Антонић ОШ Сава Керковић Љиг УВОД Наставна јединица Дупљари обрађује се у шестом разреду, у оквиру наставне теме Царство животиња. За реализацију ове наставне јединице планирана су 2 часа:

Више

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настава) Годишњи фонд часова: 36 Недељни фонд часова: 1 Тема/подтема

Више

САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачк

САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачк САДРЖАЈ I поглавље Југоисточна Србија у периоду Првог и Другог српског устанка и прве владе кнеза Милоша Обреновића Први српски устанак и ослободилачки покрет у Турској 1804 1813. године... Историјски

Више

Microsoft Word - bodovanje iastorija mm II termin

Microsoft Word - bodovanje iastorija mm II termin Eksterna provjera znanja na kraju IX razreda osnovne škole Drugi termin Upustvo za bodovanje pitanja u testu iz I S T O R I J E Pitanje 1. Odgovor: pod B - Konstantin Pitanje 2. Odgovor: pod C Kotromanića

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

PROJEKTOVANJE I PRIMENA WEB PORTALA Snežana Laketa Osnovna škola Vuk Karadžić, Vlasenica kontakt telefon:

PROJEKTOVANJE I PRIMENA WEB PORTALA Snežana Laketa Osnovna škola Vuk Karadžić, Vlasenica   kontakt telefon: PROJEKTOVANJE I PRIMENA WEB PORTALA Snežana Laketa Osnovna škola Vuk Karadžić, Vlasenica e-mail: snezalaketa@yahoo.com kontakt telefon: 99387 56 733 307 Sažetak Ovaj rad razmatra korišćenje Web portala

Више

Назив рада: Савремена технологија у традиционалном амбијенту Аутор /реализатор Маја Стојковић Љиљана Крговић

Назив рада: Савремена технологија у традиционалном амбијенту Аутор /реализатор Маја Стојковић Љиљана Крговић Назив рада: Савремена технологија у традиционалном амбијенту Аутор /реализатор Маја Стојковић Љиљана Крговић СЦЕНАРИО Категорија : Интердисциплинарни приступ планирању учења Разред : други, трећи и четврти

Више

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf)

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf) rad s djecom s poteškoćama u svladavanju gradiva iz matematike razvijanje samopouzdanja kod djece usvajanje gradiva koje učenici ne mogu usvojiti na nastavi matematike prilagoñavanje nastavnih sadržaja

Више

*Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија

*Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија *Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија *Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија Почев од школске 2014/15.године

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-8 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-19 Образовни профил: мастер

Више

TEMA: Tematska i vrstovna podjela lirskih pjesama KLJUČNI POJMOVI: domoljubna pejsažna i ljubavna pjesma himna haiku OBRAZOVNA POSTIGNUĆA: razlikovati

TEMA: Tematska i vrstovna podjela lirskih pjesama KLJUČNI POJMOVI: domoljubna pejsažna i ljubavna pjesma himna haiku OBRAZOVNA POSTIGNUĆA: razlikovati TEMA: Tematska i vrstovna podjela lirskih pjesama KLJUČNI POJMOVI: domoljubna pejsažna i ljubavna pjesma himna haiku OBRAZOVNA POSTIGNUĆA: razlikovati domoljubnu, pejsažnu i ljubavnu pjesmu s obzirom na

Више

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР јединице 1. 1. Увод у информатику и рачунарство 1. 2. Oрганизација података на рачунару 1. 3. Рад са текстуалним документима 1. 4. Форматирање

Више

Raspored ispita - juni NNV.xlsx

Raspored ispita - juni NNV.xlsx ПЕТАК 12.06.2015. СРПСКИ ЈЕЗИК 1 СРПСКИ ЈЕЗИК студенти са ПА, вишом и СРПСКИ ЈЕЗИК 2 ГОВОРНА КУЛТУРА ФОРМЕ УЧТИВОСТИ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ (редовни учитељи и васпитачи) СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ 2 СРПСКОГ

Више

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализ

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализа текста, познавање и примена граматичких правила,

Више

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018 Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018 Издавач Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу Милана Мијалковића

Више

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd www.logos-edu.rs ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК Уџбенички комплети за гимназије и средње стручне школе 2016/17. Solutions 2 nd edition New Horizons Solutions Pre-Intermediate за први разред средње школе New Horizons 1

Више

МОГУЋНОСТИ УНАПРЕЂИВАЊЕ ПРИПРЕМАЊА И КАЛИТЕТА НАСТАВЕ ПРИМЈЕНОМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ СКИЦЕ ЧАСА У ВИДУ МАПЕ УМА

МОГУЋНОСТИ УНАПРЕЂИВАЊЕ ПРИПРЕМАЊА И КАЛИТЕТА НАСТАВЕ ПРИМЈЕНОМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ СКИЦЕ ЧАСА У ВИДУ МАПЕ УМА ОСНОВЕ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ НАСТАВЕ Групни савјетодавно-инструктивни рад август, 2015. године Проблеми Традиционална настава са доминантним фронталним радом Уџбеник једини извор знања Припремање наставника формално

Више

На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, П

На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, П На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова 107.-110. Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, Правилника о оцењивању ученика у основном образовању

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-27 Образовни профил: мастер

Више

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам направила тест у Гугл документу који су ученици са одушевљењем

Више

АКО НЕ ПОСТАНЕМО БОЉИ, ПОСТАЋЕМО ГОРИ

АКО НЕ ПОСТАНЕМО БОЉИ, ПОСТАЋЕМО ГОРИ ОШ БРАНКО МИЉКОВИЋ НИШ ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА ЧАС НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ РАЗРЕД ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО VI НАСТАВНА ТЕМА ИНТЕРАКТИВНА ГРАФИКА НАСТАВНА ЈЕДИНИЦА Коришћење модула SketchyPhysics за израду 3D анимација

Више

5pravilnik-o-nagradjvanju-ucenika-2014.doc

5pravilnik-o-nagradjvanju-ucenika-2014.doc РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОШ Бранко Миљковић Број: 02-56/1 Датум: 06..2014.године Н И Ш На основу члана 57. Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл.гл. РС, број 72/09, 52/11 и 55/13) и члана 60. и

Више

e-škole pilot DIGKOMP U1 UPUTA: ZADACI ZA ISPITIVANJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA UČENIKA Ovim zadacima ispituju se tvoje vještine korištenja digita

e-škole pilot DIGKOMP U1 UPUTA: ZADACI ZA ISPITIVANJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA UČENIKA Ovim zadacima ispituju se tvoje vještine korištenja digita UPUTA: ZADACI ZA ISPITIVANJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA UČENIKA Ovim zadacima ispituju se tvoje vještine korištenja digitalnih tehnologija za različite potrebe u svakodnevnom životu. U nekim zadacima predviđeno

Више

На основу члана 56

На основу члана 56 На основу члана 57. став 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13) и члана 28. Статута Гимназије Свети Сава Пожега, Школски одбор Гимназије Свети

Више

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc

Microsoft Word - Verska nastava I do VI razred.doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: ВЕРСКА НАСТАВА (ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС) Разред: Шести Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду

Више

Microsoft Word - Program_dop.ped._obrazovanja BIJELJINA.doc

Microsoft Word - Program_dop.ped._obrazovanja BIJELJINA.doc Универзитет у Источном Сарајеву ПЕДАГОШКИ ФАКУЛТЕТ БИЈЕЉИНА ПЛАН И ПРОГРАМ ЦЈЕЛОЖИВОТНОГ ОБРАЗОВАЊА НА ПЕДАГОШКОМ ФАКУЛТЕТУ У БИЈЕЉИНИ ПЕДАГОШКО-ПСИХОЛОШКО И ДИДАКТИЧКО МЕТОДИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ - допунски

Више

РАСПОРЕДА ИСПИТА У ЈАНУАРСКО-ФЕБРУАРСКОМ РОКУ

РАСПОРЕДА ИСПИТА У ЈАНУАРСКО-ФЕБРУАРСКОМ РОКУ РАСПОРЕДА ИСПИТА У ЈАНУАРСКО-ФЕБРУАРСКОМ РОКУ школске 2011/2012. године ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА И ВИШОМ ШКОЛОМ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ВАСПИТАЧА 1. ПИСМЕНИ ДЕО ИСПИТА

Више

Microsoft Word - V .doc

Microsoft Word - V .doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: ИСТОРИЈА Разред: Пети Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду типове часова 1. Уводни час

Више

ETШ: "Паја Маргановић“ Панчево

ETШ: Паја Маргановић“ Панчево ETШ: "Паја Маргановић Панчево OЦЕЊИВАЊЕ 2013/14. 1964 2014 Какве су ово оцене? Какве су ово оцене? Редовном анализом књига евиденције утврђени су пропусти у оцењивању. Најчешћи проблеми су: неправилно

Више

На основу члана 57

На основу члана 57 На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", бр. 72/2009 и 52/11, 55/13 - даље: Закон) и члана чл. 39. ст. 1. т. 1. Статута Основне школе Војвода

Више

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службе

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања (Службе ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", бр. 72/09, 52/11 и 55/13), Министар

Више

ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријски

ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријски ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ 2016.2017. ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријских и практичних сазнања систематски изучава социјалне

Више

Microsoft Word - Diskriminacija zena i rodna ravnopravnost - Gradjansko vaspitanje.doc

Microsoft Word - Diskriminacija zena i rodna ravnopravnost  - Gradjansko vaspitanje.doc Projekat Živeti zajedno Opšti podaci o nastavnoj jedinici Predmet Naziv nastavne jedinice Razred Autor nastavne jedinice Škola Grañansko vaspitanje Diskriminacija žena i rodna ravnopravnost III Emina Canić

Више

TEST ZNANJA, 5 razred

TEST ZNANJA, 5 razred Број поена ШИФРА КОМИСИЈА ТЕСТ ЗНАЊА ЗА V РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИСТОРИЈА ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ 2019. године УПУТСТВО ЗА РАД 1. Свако питање пажљиво прочитај да би га потпуно разумео. 2. Ако неко питање не можеш

Више

FONDA C I J A TEMPUS FONDACI J A TEMPUS font: Trebuchet MS plava: C-100, M-100, Y-0, K-0 zuta: C-0, M-24, Y-100, K-0, transparencija na druge dve zvez

FONDA C I J A TEMPUS FONDACI J A TEMPUS font: Trebuchet MS plava: C-100, M-100, Y-0, K-0 zuta: C-0, M-24, Y-100, K-0, transparencija na druge dve zvez У циљу успостављања боље сарадње између наставника, родитеља и деце, Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Фондацијом Темпус и Eurydice мрежом организује конференцију Укљученост

Више

ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање

ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР. САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање вршњачких односа у учењу, животу и раду школе различитих активности вршњачког

Више

Microsoft Word - Tok casa Elektronski elementi Simeunovic Bosko

Microsoft Word - Tok casa Elektronski elementi Simeunovic Bosko ПРИПРЕМА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВЕ Наставник: Симеуновић Бошко, ОШ Татомир Анђелић Мрчајевци Предмет: Техничко и информатичко образовање Наставна тема: ДИГИТАЛНА ЕЛЕКТРОНИКА Наставна јединица: ОСНОВНИ ЕЛЕКТРОНСКИ

Више

ЗБОРНИК ИНСТИТУТA ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА 11 (1978) Уводне напомене Т. Богавац Поздравни говор Тема I Општа питања наставе и учења Н. Поткоњак РАСКРШ

ЗБОРНИК ИНСТИТУТA ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА 11 (1978) Уводне напомене Т. Богавац Поздравни говор Тема I Општа питања наставе и учења Н. Поткоњак РАСКРШ ЗБОРНИК ИНСТИТУТA ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА 11 (1978) Уводне напомене Т. Богавац Поздравни говор Тема I Општа питања наставе и учења Н. Поткоњак РАСКРШЋА И ДИЛЕМЕ НАСТАВЕ У НАШОЈ САМОУПРАВНОЈ СОЦИЈАЛИСТИЧКОЈ

Више

Istorija EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE 28. MAJ GOD. UPUTSTVO ZA BODOVANJE Napomene: Pridržavajte se predloženog up

Istorija EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE 28. MAJ GOD. UPUTSTVO ZA BODOVANJE Napomene: Pridržavajte se predloženog up Istorija EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE 28. MAJ 2014. GOD. UPUTSTVO ZA BODOVANJE Napomene: Pridržavajte se predloženog uputstva za bodovanje kako bi svi učenici bili na isti

Више

Microsoft Word - Drugi razred mesecno.doc

Microsoft Word - Drugi razred mesecno.doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: МАТЕМАТИКА Разред: Други Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду типове часова 1. ПРИРОДНИ

Више

Ивана Јухас MATEMATИKA 2а Уџбеник за други разред основне школе

Ивана Јухас MATEMATИKA 2а Уџбеник за други разред основне школе Ивана Јухас MATEMATИKA 2а Уџбеник за други разред основне школе Ивана Јухас MATEMATИKA 2а Уџбеник за други разред основне школе ГЛАВНИ УРЕДНИК Проф. др Бошко Влаховић ОДГОВОРНA УРЕДНИЦА Доц. др Наташа

Више

На основу члана 59

На основу члана 59 На основу члана 59. и 60. Закона о средњој школи (Сл. Гласник РС бр.50/92,53/93,67/93, 48/94,24/96,23/02,62/03 и 64/03). Правилника о дипломама за изузетан успех ученика у средњим школама (Сл.гласник РС

Више

ПРЕДЛОГ ПРИПРЕМЕ ЗА ИЗВОЂЕЊЕ ЧАСА ДОПУНСКЕ НАСТАВЕ МАТЕМАТИКЕ Редни број часа 1. Разред и одељењe Учитељица/учитељ Датум одржавања Наставна тема Наста

ПРЕДЛОГ ПРИПРЕМЕ ЗА ИЗВОЂЕЊЕ ЧАСА ДОПУНСКЕ НАСТАВЕ МАТЕМАТИКЕ Редни број часа 1. Разред и одељењe Учитељица/учитељ Датум одржавања Наставна тема Наста ПРЕДЛОГ ПРИПРЕМЕ ЗА ИЗВОЂЕЊЕ ЧАСА ДОПУНСКЕ НАСТАВЕ МАТЕМАТИКЕ Редни број часа 1. Разред и одељењe Учитељица/учитељ Датум одржавања Наставна тема Наставна јединица Облици рада Наставне методе Наставна средства

Више

МУЗИЧКА ШКОЛА ИСИДОР БАЈИЋ, Нови Сад На основу члана 84 Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. Гласник РС, бр. 72/2009, 52/2011), чланa

МУЗИЧКА ШКОЛА ИСИДОР БАЈИЋ, Нови Сад На основу члана 84 Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. Гласник РС, бр. 72/2009, 52/2011), чланa На основу члана 84 Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. Гласник РС, бр. 72/2009, 52/2011), чланa 62 Закона о средњeм образовању и васпитању (Сл. Гласник РС, бр. 55/2013), те члана 145

Више

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred)

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) Učenik prvog razreda treba ostvarit sljedeće minimalne standarde 1. SKUP REALNIH BROJEVA -razlikovati brojevne skupove i njihove

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година

Више

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ГОДИНА MMXVII БРОЈ ДЕЦЕМБАР 2017.ГОДИНЕ Цена овог броја је 50 динара Годишња претплата је динара

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ГОДИНА MMXVII БРОЈ ДЕЦЕМБАР 2017.ГОДИНЕ Цена овог броја је 50 динара Годишња претплата је динара СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ГОДИНА MMXVII БРОЈ 25 12. ДЕЦЕМБАР 2017.ГОДИНЕ Цена овог броја је 50 динара Годишња претплата је 1.000 динара АКТА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА 133. економска класификација

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: VI-30 Образовни профил: мастер

Више

Распоред испита у продуженом октобарском року школске 2015/2016. године НЕДЕЉА часова часова I ГОДИНА Писмени испити ФИЛОЗОФИЈА

Распоред испита у продуженом октобарском року школске 2015/2016. године НЕДЕЉА часова часова I ГОДИНА Писмени испити ФИЛОЗОФИЈА Распоред испита у продуженом октобарском року школске 2015/2016. године 2. 10.2016. I ГОДИНА ФИЛОЗОФИЈА СА ЕТИКОМ (редовни студенти оба смера, ОПШТА ПЕДАГОГИЈА (редовни студенти оба смера, ПЕДАГОШКА ИНФОРМАТИКА

Више

SAT br

SAT br SAT br. 16 RAZRED: VIII. NASTAVNA TEMA: Totalitarni režimi između dva svjetska rata NASTAVNA JEDINICA: Ponavljanje i sistematiziranje CILJ: OBLICI RADA: Ponoviti cjelokupno dosad usvojeno frontalni, grupni

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

OŠ "Đulistan" Lješevo bb Podlugovi PROGRAM RADA ZA PRODUŽENI BORAVAK Lješevo, septembar 2010.

OŠ Đulistan Lješevo bb Podlugovi PROGRAM RADA ZA PRODUŽENI BORAVAK Lješevo, septembar 2010. OŠ "Đulistan" Lješevo bb 71387 Podlugovi PROGRAM ZA PRODUŽENI BORAVAK Lješevo, septembar 2010. 1. UVOD Savremeni način života sve većem broju roditelja nameće potrebu zbrinjavanja njihovog djeteta do dolaska

Више

PRAVILNIK O ORGANIZACIJI I OSTVARIVANJU NASTAVE U PRIRODI I EKSKURZIJE U OSNOVNOJ ŠKOLI ("Sl. glasnik RS", br. 30/2019) Predmet Pravilnika Član 1 Ovim

PRAVILNIK O ORGANIZACIJI I OSTVARIVANJU NASTAVE U PRIRODI I EKSKURZIJE U OSNOVNOJ ŠKOLI (Sl. glasnik RS, br. 30/2019) Predmet Pravilnika Član 1 Ovim PRAVILNIK O ORGANIZACIJI I OSTVARIVANJU NASTAVE U PRIRODI I EKSKURZIJE U OSNOVNOJ ŠKOLI ("Sl. glasnik RS", br. 30/2019) Predmet Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi i uređuju pitanja

Више

На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, нау

На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, нау На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, науке и технолошког развоја доноси ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ

Више

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS PROJEKT UMIJEĆE KORIŠTENJA INFORMACIJA PROGRAM IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI «RAZVOJ ŠKOLSTVA U OPĆINI KLINČA SELA» Autorica programa: Maja Slamar Datum: 25. 8. 2018. Napomena: program je razvijen u sklopu

Више

Технике активног учења

Технике активног учења Како помоћи ученицима да активније уче у учионици? ОНО ШТО ЈЕ РЕЧЕНО-ЈОШ НЕ ЗНАЧИ ДА ЈЕ ЧУО ОНАЈ КОМЕ ЈЕ РЕЧЕНО АКО ЈЕ И ЧУО НЕ ЗНАЧИ ДА ЈЕ ТО И РАЗУМЕО АКО ЈЕ И РАЗУМЕО НЕ ЗНАЧИ ДА ГА ЈЕ И УСВОЈИО АКО

Више

Slajd 1

Slajd 1 Polazak u školu prof. Maja Sokač i uč. Snježana Krezo Osnovna škola Tituša Brezovačkog Polazak u školu važan trenutak u životu organizirana i strukturirana sredina sustav vrednovanja i natjecanja doživljavanje

Више

PRIPREMA ZA NASTAVU ČAS ODJELJENJSKE ZAJEDNICE Nastavna cjelina: Nastavna jedinica: Komunikacija Digitalni građanin (pojam i osobine) JU IV OSNOVNA ŠK

PRIPREMA ZA NASTAVU ČAS ODJELJENJSKE ZAJEDNICE Nastavna cjelina: Nastavna jedinica: Komunikacija Digitalni građanin (pojam i osobine) JU IV OSNOVNA ŠK PRIPREMA ZA NASTAVU ČAS ODJELJENJSKE ZAJEDNICE Nastavna cjelina: Nastavna jedinica: Komunikacija Digitalni građanin (pojam i osobine) JU IV OSNOVNA ŠKOLA MOSTAR Razrednica: Razred i odjeljenja: Datum:

Више

Дигитални час Школа Разред Основна школа Станимир Вељковић Зеле Бојник VII Датум 18. март Наставник Наставна тема Наставна јединица П

Дигитални час Школа Разред Основна школа Станимир Вељковић Зеле Бојник VII Датум 18. март Наставник Наставна тема Наставна јединица П Дигитални час 2012-2013. Школа Разред Основна школа Станимир Вељковић Зеле Бојник VII Датум 18. март 2013. Наставник Наставна тема Наставна јединица Претходна наставна јединица Наредна наставна јединица

Више

UNIVERZITET UKSHIN HOTI PRIZREN FAKULTET RAČUNARSKIH NAUKA PROGRAM: TIT - BOS NASTAVNI PLAN-PROGRAM SYLLABUS Nivo studija Bachelor Program TIT-Bos Aka

UNIVERZITET UKSHIN HOTI PRIZREN FAKULTET RAČUNARSKIH NAUKA PROGRAM: TIT - BOS NASTAVNI PLAN-PROGRAM SYLLABUS Nivo studija Bachelor Program TIT-Bos Aka UNIVERZITET UKSHIN HOTI PRIZREN FAKULTET RAČUNARSKIH NAUKA PROGRAM: TIT - BOS NASTAVNI PLAN-PROGRAM SYLLABUS Nivo studija Bachelor Program TIT-Bos Akademska godina 018/019 PREDMET Godina studija I Status

Више

КОМЕНТАР ПРАВИЛНИКА О ШКОЛСКОМ КАЛЕНДАРУ ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ СА СЕДИШТЕМ НА ТЕРИТОРИЈИ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ ("Службе

КОМЕНТАР ПРАВИЛНИКА О ШКОЛСКОМ КАЛЕНДАРУ ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ СА СЕДИШТЕМ НА ТЕРИТОРИЈИ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ (Службе КОМЕНТАР ПРАВИЛНИКА О ШКОЛСКОМ КАЛЕНДАРУ ЗА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ СА СЕДИШТЕМ НА ТЕРИТОРИЈИ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ ("Службени лист АП Војводине", број 33/2016) Правилником о

Више

ПОРТФОЛИО

ПОРТФОЛИО С а д р ж а ј: 1.0 Радна биографија... 3 0 Стручно усавршавање... 4 3.0 Годишњи лични план професионалног развоја... 8 4.0 Извештај о стручном усавршавању и напредовању... 9 6.0 Самопроцена ефеката рада...

Више

УПОЗНАВАЊЕ Ова вежбанка, намењена деци млађег и средњег предшколског узраста (4 5 година), садржи разноврсне и забавне активности предвиђене за свакод

УПОЗНАВАЊЕ Ова вежбанка, намењена деци млађег и средњег предшколског узраста (4 5 година), садржи разноврсне и забавне активности предвиђене за свакод УПОЗНАВАЊЕ Ова вежбанка, намењена деци млађег и средњег предшколског узраста (4 5 година), садржи разноврсне и забавне активности предвиђене за свакодневни рад код куће: графомоторичке вежбе (вежбе из

Више

Microsoft Word - Opis Programa.docx

Microsoft Word - Opis Programa.docx ПРОГРАМ ОБРАЗОВАЊА УЧИТЕЉА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВЕ ИЗ ИНФОРМАТИКЕ И РАЧУНАРСТВА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ Ужице, 2018. Програм образовања учитеља за извођење наставе из Информатике и рачунарства у основној школи (у

Више

Microsoft Word - i.doc

Microsoft Word - i.doc ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ УГЛЕДНОГ БИЛИНГВАЛНОГ НАСТАВНОГ ЧАСА ОШ Павле Савић, Београд Наставник информатике и рачунарства: Иван Стојановић Наставник енглеског језика: Мирјана Дамљановић Разред: шести

Више

Microsoft Word nizi

Microsoft Word nizi НАРУЏБЕНИЦА ЗА ШКОЛСКУ 2019/2020. ГОДИНУ УЏБЕНИЦИ ЗА ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Српски језик 1161 Б. Матијевић Нови Буквар, радни уџбеник 1162 Р. Јанаћковић Наставни листови уз нови Буквар 400,00 1030 М.

Више

Prikaz casa u Wordu

Prikaz casa u Wordu ДИГИТАЛНИ ЧАС 2012/2013. НАСЛОВ РАДА Тачка, тачка, усправна, права... (Линеарне функције) Подаци о часу Дефинисање часа Предмет: математика, осми разред Наставна тема: Линеарна функција Први час Наставна

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation INTEGRISANI (PROJEKTNI) PRISTUP UČENJU I PLANIRANJU Dr Danica Veselinov, dr Nataša Sturza Milić INTEGRISANI (PROJEKTNI) PRISTUP UČENJU I PLANIRANJU Strategija učenja i podučavanja. Kurikulum je dinamičan,

Више

Kolaborativno-na-Moodle

Kolaborativno-na-Moodle Kolaborativno učenje na Moodle-u o Moodle-u Marina Petrović Agencija za obrazovanje Marina i Jovan, Novi Sad Seminar Informaciono-komunikaciona tehnologija u nastavi Online, kompetencija 1, 24 sata (u

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: V-12 Образовни профил: мастер

Више

Microsoft Word - Muzicka kultura V do VIII razred.doc

Microsoft Word - Muzicka kultura V do VIII razred.doc ГОДИШЊИ (ГЛОБАЛНИ) ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА Наставни предмет: МУЗИЧКА КУЛТУРА Разред: Седми Ред.број Н А С Т А В Н А Т Е М А / О Б Л А С Т Број часова по теми Број часова за остале обраду типове часова Инструменти

Више

На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник У

На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник У На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник Универзитета бр.195/16), Наставно-научно веће Факултета

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11)

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) Члан 2 Вредновање квалитета рада установе представља процену квалитета рада установе Члан 3 Вредновање квалитета

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", број 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 66. З

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. гласник РС, број 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 66. З На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", број 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 66. Закона о основном образовању и васпитању ("Сл. гласник

Више

ПЕНОЛОГИЈА

ПЕНОЛОГИЈА ПЕНОЛОГИЈА ШКОЛСКА 2018-19 Информације о предмету Тип предмета: Обавезан Семестар: VII - VIII ЕСПБ: 7 бодова Фонд часова: 2 + 1 Наставник: Проф. др Даница Васиљевић-Продановић Циљ наставе: овладавање основним

Више

План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толера

План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толера План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толеранцији и одговорности за сопствене поступке свих актера

Више

НАСТАВНИ ПЛАН ОПШТЕОБРАЗОВНИХ ПРЕДМЕТА ЗА ТРОГОДИШЊЕ ПРОФИЛЕ У ПОДРУЧЈУ РАДА МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА Образовни профили: металостругар; металоглодач;

НАСТАВНИ ПЛАН ОПШТЕОБРАЗОВНИХ ПРЕДМЕТА ЗА ТРОГОДИШЊЕ ПРОФИЛЕ У ПОДРУЧЈУ РАДА МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА Образовни профили: металостругар; металоглодач; НАСТАВНИ ПЛАН ОПШТЕОБРАЗОВНИХ ПРЕДМЕТА ЗА ТРОГОДИШЊЕ ПРОФИЛЕ У ПОДРУЧЈУ РАДА МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА Образовни профили: металостругар; металоглодач; металобрусач; металобушач; бравар; лимар; аутолимар;

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2012/2013. година

Више

Školska 20 /. godina OPERATIVNI PLAN RADA NASTAVNIKA ZA MJESEC SEPTEMBAR Naziv predmeta: MATEMATIKA Razred: II Nedjelјni fond časova: 5 Ocjena ostvare

Školska 20 /. godina OPERATIVNI PLAN RADA NASTAVNIKA ZA MJESEC SEPTEMBAR Naziv predmeta: MATEMATIKA Razred: II Nedjelјni fond časova: 5 Ocjena ostvare Školska 20 /. godina OPERATVN PLAN RADA NASTAVNKA ZA MJESEC SEPTEMBAR Naziv predmeta: MATEMATKA Razred: Nedjelјni fond časova: 5 Ocjena ostvarenosti plana i razlozi odstupanja za protekli mjesec: nastavne

Више

(Microsoft Word - IZVE\212TAJ PROJEKAT MINI RUKOMET U KLADOVU.doc)

(Microsoft Word - IZVE\212TAJ PROJEKAT MINI RUKOMET U KLADOVU.doc) Општински рукометни савез Кладово Заједница судија и контролора Кладово Мушки рукометни клуб Ђердап Кладово Женски рукометни клуб Ђердап Кладово Извештај са: ПРОМОЦИЈЕ МИНИ РУКОМЕТА У ОПШТИНИ КЛАДОВО Кладово,

Више