broshura serbisht

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "broshura serbisht"

Транскрипт

1 Kosovo Fond Ujedinjenih Nacija za Stanovništvo Pružanje sveta gde je svaka trudnoãa željena, svaki poroðaj siguran i potencial svakog mladog ispunjen.

2

3 UNFPA Fond Ujedinjenih Nacija za Stanovništvo (UNFPA) je agencija za razvoj Ujedinjenih Nacija koja podržava univerzalan pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju (ukljuèujuæi planiranje porodice), unapreðuje prava na reprodukciju, smanjuje smrtnost žena i podržava države u korišæenju podataka o populacijiu svrhe sprovoðenja politike i programa smanjenja siromaštva i osigurava pravo svake žene, muškarca i deteta da uživa život zdravih i jednakih moguænosti. UNFPA razvija svet gde je svaka trudnoæa željena, svaki poroðaj siguran i potencial svakog mladog ispunjen. zato što svako vredi

4 Pregled za Kosovo Kosovo, sa svojom populacijom od oko 1,8 miliona ljudi, ima jedan od najmlaðih demografskih profila u Evropi sa proseèno i 50% populacije mlaðe od 25 godina. Kosovo je takoðe karakteristièno po najslabijim indikatorima zdravlja majke i ii deteta za Evropu. Statistike ukazuju na to da 15% udatih žena u reproduktivnoj dobi koristi moderna kontraceptivna sredstva, dok 41% udatih iii žena ne koristi nikakve kontraceptive. Podaci o rasprostranjenosti HIV-a i seksualno prenosivih bolesti nisu dostupni, ali se procenjuje da je uèestalost HIV-a manja od 1% populacije i da je manje od 5% populacije Kosova u grupama iv visokog rizika. Polne razlike ostaju velike i žene imaju lošiji položaj u društvu, žive u veæem siromaštvu, slabijeg su obrazovanja i manje im je uèešæe u ekonomskom i politièkom životu. i Registracija Stanovnistva I Domacinstava 2011 ii Evaluacija azajednickog Projecta pobolsanje zdravsva zena I dece Kosova iii Istrazivanje populacije, socijalnog i reproduktivnog zdravlja na Kosovu iz godine iv Istrazivanje populacije, socijalnog i reproduktivnog zdravlja na Kosovu iz godine

5 UNFPA na Kosovu UNFPA nastavlja da podržava kapacitet zdravstvenog sistema da obezbeðuje kvalitet integrisanih usluga za seksualno i reproduktivno zdravlje na nivou primarnih, sekondarnih i terciarnih zdravstvenih usluga, ukljuèujuæi planiranje porodice i zdravlje majke, sa posebnim fokusom na mlade i grupe sa povišenim rizikom. UNFPA kancelarija na Kosovu radi na izgradnji kapaciteta zdravstvenog sistema za sluèajeve nasilja baziranog na polovima, kao i u zajednicama gde je ova pojava posebno izražena (ukljuèujuæi i sluèajeve seksualnog nasilja u ratnim okolnostima). UNFPA takoðe podržava unapreðenje nacionalih kapaciteta u in corporaciji dinamike populacije i njihove povezanosti sa reproduktivnim zdravstvenim potrebama žena. Drugi važan prioritet je da se pitanja mladih i polnih razlika adekvatno obuhvate planovima i programima za snizenje siromastva.

6 Seksualno ireproduktivnozdravlje UNFPA pomaze da se osigura raspoloživost i dostupnost kvalitetnih usluga za reproduktivno zdravlje baziranih na Nacionalnoj Strategiji za Zdravlje Majke, Deteta, Adolescenta i Reproduktivno Zdravlje, kroz intervencije poèev od razvoja kapaciteta medicinskog osoblja, razvoj i usvajanje programa i smernica za reproduktivno zdravlje do jaèanja partnerstva meðu institucijama radi poboljšanog upravljanja zdravstvenim sistemom na Kosovu. Naš cilj je edukacija žena, muškaraca i mladih pružajuæi im znanje i sposobnost o reproduktivnom zdravlju ukljuèujuæi planiranje porodice kroz organizaciju treninga u školama i zajednicama kao I unapreðujuæi inicijative o povecanju svesti na temu populacije kroz kampanje, medije i okrugle stolove. UNFPA doprinosi osiguravanju dostupnosti pristupaènim kvalitetnim i modernim metodama kontracepcije u javnim zdravstvenim ustanovama za sve seksualno aktivne starosne grupe. Pristup ovim moguænostima dozvoljava ženama i muskarcima da donesu odluke o broju dece i razlike u vremenu poroðaja. UNFPA na Kosovu želi da podrži mlade i adolescente da na osnovu informisanosti donesu odluke koje se tièu njihovog seksualnog i reproduktivnog života, zato što takve akcije imaju pozitivan uticaj na zdravlje, spreèavaju širenje HIV-a/AIDS-a i drugih seksualno prenosivih bolesti i eliminiše broj neželjenih trudnoæa meðu tinejdžerima i nesigurne abortuse. Informisana i obrazovana omladina ima bolje šanse da ispuni svoj potencijal.

7 Promoting Gender Equality Na Kosovu, kao i svuda u svetu, diskriminacija i nasilje bazirano na polnim razlikama smanjuju moguænosti žena i onemoguæavaju im sposobnost da potpuno koriste fundamentalna ljudska prava i da igraju moænu ulogu u održivom razvoju i iskorenjivanju siromaštva. Osim zalaganja za prava na reprodukciju, da se ona svima pruže u potpunosti i jednako bez obzira na starost i pol, UNFPA teži da poboljša prava žena i devojaka eliminacijom polnog nasilja. Bazirano na Nacionalnom Akcionom Planu i Strategiji Protiv Porodiènog Nasilja na Kosovu, UNFPA Kosovo implementira aktivnosti koje pomažu da se eleminiše polno nasilje. Izgradnja institucionalnih kapaciteta u zdravstvenom sektoru, koji treba da se bave polnim nasiljem, kroz razvoj i usvajanje plana i protokola za one koji pružaju medicinske usluge; Aktivnosti u okviru zajednice radi poveæanja svesti stanovništva o negativnim i štetnim posledicama polnog kroz vršnjaèka savetovanja za mlade, edukacija kroz pozorišno prikazivanje, informativni seminari, medije i angažovanjem religijskih voða; Saradnja sa organizacijama civilnog drustva i zajednièki rad na pitanjima koja su u vezi sa polnim nasiljem I izgradnja njihovih kapaciteta za bolju koordinaciju, prevenciju, savetovanje i brigu za žene koje su pretrpele nasilje; Zalaganje kod onih koji donose politièke odluke po pitanju polnog nasilja na centralnom i lokalnom nivou; Aktivno uèešæe u aktivnostima Grupe za Bezbednost i Polove (SGG).

8

9

10 Strategije populacije i razvoja Tokom godina, UNFPA na Kosovu je podržala izvestan broj dokumenata, istraživanja, analiza i ispitivanja populacije i politike koja se tièe razvoja poput Zakona o Reproduktivnom Zdravlju; Strategija za Zdravlje Majke, Deteta, Adolescenta i Reproduktivnog Zdravlja; Strategija protiv HIV-a/AIDS-a; Istrazivanje Populacije, Socijalnog i Reproduktivnog Zdravlja na Kosovu; Izvestaji o Uzrocima Smrti i Registar Preminulih na Kosovu; istrazivanja o Razmerama Polnog Nasilja na Kosovu i njegov uticaj na reproduktivno zdravlje žene, Trudnoæu i Planiranje porodice na Kosovu i mnoge druge. Posto nacije doživljavaju promene u dinamici populacije, postoji potreba za obuhvatnim odgovorom na takve trendove kroz implementaciju politika i strategija koje su adekvatne i bazirane na dokazima. Kosovo ima jedno od najmlaðih stanovništva Evrope, ali to je prednost samo ukoliko su sprovedene adekvatne akcije i politike. Iz tog razloga, kroz istraživanja, prikupljanje i objavljivanje podataka o populaciji, UNFPA se zalaže za pripremu strategija populacije baziranih na dokazima i nihovu implementaciju u nacionalno planiranje i politiku razvoja. Globalna kampanja 7 biliona akcija sprovedena godine, koja je ujedinjavala kljuène lokalne i internacionalne aktere, podigla je svest o izazovima I šansama trenda populacije na Kosovu i globalno, i prvenstveno, zastupala je njihovu implementaciju u okviru relevantnih aktera.

11 Partnerstvo UNFPA je razvila partnerstva sa Ministarstvom zdravlja, Centrom za Razvoj Porodiène medicine, Institutom za Javno Zdravlje, Opštinskim Zdravstvenim Službenicima i Profesionalnim Asocijacijama za planiranje strategije, jaèanjem kapaciteta osoblja koje pruža zdravstvene usluge za reproduktivno zdravlje, reproduktivna prava I porodièno planiranje. Verske organizacije, ukljuèujuæi Islamski savet Kosova I Katolièka verska zajednica, bile su angažovane na temu nasilja baziranog na polnim razlikama. UNFPA radi sa poslanicima na zastupanju i povezanosti dinamike razvoja populacije sa programima smanjenja siromaštva. Tu je takoðe i stalna saradnja sa Kosovskom Agencijom za Statistiku radi pojaèanja kapaciteta za prikupljanje podataka i njihovu efikasnu upotrebu u razvoju politike. Saradnja sa medijima zauzima takoðe esencijalnu važnost u radu UNFPA. Partnerstvo sa civilnim društvom i nevladinim organizacijama je važan deo rada UNFPA na Kosovu. Saradnja je ostvarena sa razlièitim nevladinim organizacijama koje su orijentisane na mlade, reproduktivno zdravlje ukljuèujuæi planiranje porodice, ravnopravnost meðu polovima i opšte istrazivanje. UNFPA uz to, kao èlan Kosovskog Tima Ujedinjenih Nacija zajedno sa ostalim agencijama Ujedinjenih Nacija, radi na izazovima razvoja na Kosovu u postizanju ciljeva postavljenih u Milenijumskim Razvojnim Ciljevima, Internacionalnoj Konferenciji o Populaciji i Razvoju (ICPD), posle Konkretan primer harmonizacije i kooperacije UNFPA sa drugim agencijama Ujedinjenih nacija su Zajednicki Razvojni Plan i mnogi zajednièki programi.

12 Podaci POPULACIJA 1990 Poslednji podaci Celokupno stanovnistvo u hiljadama 1 560^ Celokupno stanovnistvo u hiljadama, muškarci Celokupno stanovnistvo u hiljadama, žene Celokupno stanovnistvo, 0-14, % Celokupno stanovnistvo, 15-59, % Celokupno stanovnistvo, 60+, % Celokupna stopa plodnosti Oèekivana životna starost po roðenju, muškarci, u godinama # Oèekivana životna starost po roðenju, žene, u godinama # 70.3 Izvori podataka: Kosovska agencija za statistiku # Podaci Svetske banke ^ Istrazivanje populacije, socijalnog i reproduktivnog zdravlja na Kosovu iz godine ^^ Briga o trudnoæi na Kosovu iz godine * UNGASS Ukupni udeo ( /15-64) SEKSUALNO I REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE 1990 Poslednji podaci Smrtnost majki na živoroðenèadi Stopa abortusa na 1000 živoroðenèadi Briga o trudnoãi, najmanje 4 posete ^^ 2009 Stopa kontraceptivne zaštite, sve metode, u procentima Stopa kontraceptivne zaštite, moderne metode, u procentima 8.8^ POL 1990 Poslednji podaci Mesta koja zauzimaju žene u parlamentu % Udeo zaposlenosti kod žena (nepoljoprivredni sektor) 28.0^ 1999 Indeks ravnopravnosti polova u u sekundarnom obrazovanju ^ HIV i druge polno prenostive bolesti 1990 Poslednji podaci Procenat muškaraca koji imaju seks sa muškarcima u glavnom gradu koji su inficirani HIV-om Procenat prostitutki koje prijavljuju upotrebu kondoma sa njihovim poslednjim klijentom Procenat muškaraca koji prijavljuju upotrebu kondoma kad su poslednji put imali analni seks sa muškim partnerom Procenat prostitutki sa taènim znanjem o prenosivosti HIV-a Procenat muškaraca koji imaju seks sa muškarcima sa taènim znanjem o prenosivosti HIV-a Procenat ljudi koji ubrizgavaju droge sa taènim znanjem oprenosivosti HIV-a

13 Demografska Tranzicija na Kosovu: Izazovi i mogucnosti u sveta od 7 Miliardi stanovnika

14 United Nation Population Fund Phone: Fax: Pejton City, Mujo Ulqinaku 7, Prishtina,10000, Kosovo Website:

Следећи међународне стандарде родне равноправности утврђене Универзалном декларацијом о људским правима, Конвенцијом о елиминисању свих облика дискрим

Следећи међународне стандарде родне равноправности утврђене Универзалном декларацијом о људским правима, Конвенцијом о елиминисању свих облика дискрим Следећи међународне стандарде родне равноправности утврђене Универзалном декларацијом о људским правима, Конвенцијом о елиминисању свих облика дискриминације жена и Опционим протоколом уз ову Конвенцију,

Више

CRNA GORA / MONTENEGRO

CRNA GORA / MONTENEGRO CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E 55 Broj Podgorica, 01. april 2019. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Anketa o radnoj snazi 2018. godina U ovom saopštenju objavljuju

Више

Microsoft PowerPoint _EE-REALIZOVANI PROJEKTI I BUDUCI RAZVOJ.ppt

Microsoft PowerPoint _EE-REALIZOVANI PROJEKTI I BUDUCI RAZVOJ.ppt Crna Gora Ministarstvo ekonomije REALIZOVANI PROJEKTI I BUDUĆI RAZVOJ Borko Raičević, dipl.el.ing Jedinica za energetsku efikasnost SADRŽAJ PREZENTACIJE POJAM ENERGETSKE EFIKASNOSTI PROJEKAT GODINA ENERGETSKE

Више

Microsoft PowerPoint - Vesna RR za ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Vesna RR za ppt [Compatibility Mode] Osvrt na položaj žena i stanje rodne ravnopravnosti u Srbiji Vesna Jarić Svi podaci su preuzeti iz publikacije Žene i muškarci u Srbiji Republičkog zavoda za statistiku Srbije, 2008. POLITIČKI ŽIVOT I

Више

HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminaci

HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminaci HORIZONTAL FACILITY ZA ZAPADNI BALKAN I TURSKU Suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala Sprovođenje pravde Sprječavanje diskriminacije i zaštita prava osjetljivih grupa Mehanizam za koordinaciju

Више

Стручна комисија (у даљем тексту: Комисија), именована Решењем број:

Стручна комисија (у даљем тексту: Комисија), именована Решењем број: Стручна комисија (у даљем тексту: Комисија), именована Решењем председника општине број 02-35/2018-II од 14.05.2018. године, за оцену пројеката и израду предлога о расподели средстава по Конкурсу за суфинансирање

Више

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД ДО ГОДИНЕ 1. УВОД Стратегијом безбедно

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД ДО ГОДИНЕ 1. УВОД Стратегијом безбедно АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД 2009. ДО 2012. ГОДИНЕ 1. УВОД Стратегијом у Републици Србији за период од 2009. до 2012. године ( Службени

Више

Microsoft Word - ITU-TFGI.doc

Microsoft Word - ITU-TFGI.doc Opšte smernice za isticanje značaja jednakosti polova u kreiranju politike telekomunikacija Smernice za isticanje značaja jednakosti polova, namenjene telima koja se bave zakonodavstvom i regulativom kao

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ОПШТИНА ГРАДИШКА НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ОБРАЂИВАЧ: Одјељење за друштвене дјелатности АКЦИОНИ ПЛАН РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ

РЕПУБЛИКА СРПСКА ОПШТИНА ГРАДИШКА НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ОБРАЂИВАЧ: Одјељење за друштвене дјелатности АКЦИОНИ ПЛАН РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА ОПШТИНА ГРАДИШКА НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ОБРАЂИВАЧ: друштвене дјелатности АКЦИОНИ ПЛАН РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ГРАДИШКА за период 2018-2020. године Градишка, јул 2018. године

Више

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015

У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 У СУСРЕТ НОВОЈ УРБАНОЈ АГЕНДИ Београд, 09 новембар 2015 КОНФЕРЕНЦИЈА УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О СТАНОВАЊУ И ОДРЖИВОМ УРБАНОМ РАЗВОЈУ (ХАБИТАТ III) Хабитат III је Конференција Уједињених нација о становању и одрживом

Више

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије

Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут ЗАДОВОЉСТВО корисника/запослених Весна Кораћ Институт за јавно здравље Србије www.batut.org.rs Истраживање Испитивање је спроведено 3. децембра;

Више

Правосудна Комисија Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, на основу члана 14. став (1) тачка н) Закона о правосудној комисији Брчко дистрикта БиХ («Слу

Правосудна Комисија Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, на основу члана 14. став (1) тачка н) Закона о правосудној комисији Брчко дистрикта БиХ («Слу Правосудна Комисија Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, на основу члана 14. став (1) тачка н) Закона о правосудној комисији Брчко дистрикта БиХ («Службени гласник Брчко дистрикта БиХ», број 19/07, 20/07

Више

Microsoft Word - rezolucija 70.doc

Microsoft Word - rezolucija 70.doc REZOLUCIJA 70 (Gvadalahara 2010) Integrisanje roda u rad Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i promovisanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena kroz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija

Више

Бања Лука, 31.октобар и 01.новембар године КОМПАРАТИВНИ ПРИСТУП МОДЕЛИМА НАЦИОНАЛНИХ АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Бања Лука, 31.октобар и 01.новембар године   КОМПАРАТИВНИ ПРИСТУП МОДЕЛИМА  НАЦИОНАЛНИХ АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА Бања Лука, 31.октобар и 01.новембар 2013. године КОМПАРАТИВНИ ПРИСТУП МОДЕЛИМА НАЦИОНАЛНИХ АГЕНЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА М-р Цветанка Ристић (докторант) Проф. др. Кристи Бомбол Технички факултет Универзитета

Више

САМОСТАЛНИ СИНДИКАТ ШУМАРСТВА И ПРЕРАДЕ ДРВЕТА СРБИЈЕ ОРИЈЕНТАЦИОНИ ПЛАН РАДА ПРЕДСЕДНИШТВА И РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА ЗА ГОДИНУ Београд, март

САМОСТАЛНИ СИНДИКАТ ШУМАРСТВА И ПРЕРАДЕ ДРВЕТА СРБИЈЕ ОРИЈЕНТАЦИОНИ ПЛАН РАДА ПРЕДСЕДНИШТВА И РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА ЗА ГОДИНУ Београд, март САМОСТАЛНИ СИНДИКАТ ШУМАРСТВА И ПРЕРАДЕ ДРВЕТА СРБИЈЕ ОРИЈЕНТАЦИОНИ ПЛАН РАДА ПРЕДСЕДНИШТВА И РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА ЗА 2019 ГОДИНУ Београд, март 2019 1 Увод Оријентациони план рада заснован је на статутарним,

Више

PES-AH _YouthPlanLeaflet-SER-RZ.indd

PES-AH _YouthPlanLeaflet-SER-RZ.indd PES NAŠE #ACT4YOUTH DELOVANJE U EVROPI! SOCIALISTS & DEMOCRATS ACT FOR YOUTH! EVROPSKI PLAN ZA MLADE 1 PES-AH-013-17 Kunde: PES Motiv: YouthPlan Leaflet, serbisch Format: 148 x 210 mm Farbprofil: ISOCoated

Више

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc

Microsoft Word - REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE_Ispit.doc UNIVERZITET U NOVOM SADU EKONOMSKI FAKULTET U SUBOTICI SOFIJA ADŽIĆ REGIONALNA EKONOMIJA EVROPSKE UNIJE ISPITNA PITANJA Školska 2012/2013 godina Verzija 2.0 Subotica, septembar 2012. REGIONALNA EKONOMIJA

Више

Ministria e Tregtisë dhe Industrisë Ministarstvo Trgovine i Industrije Ministry of Trade and Industry IZVEŠTAJ O OSNOVNIM INDIKATORIMA UČINKA ZA REGIS

Ministria e Tregtisë dhe Industrisë Ministarstvo Trgovine i Industrije Ministry of Trade and Industry IZVEŠTAJ O OSNOVNIM INDIKATORIMA UČINKA ZA REGIS Ministria e Tregtisë dhe Industrisë Ministarstvo Trgovine i Industrije Ministry of Trade and Industry IZVEŠTAJ O OSNOVNIM INDIKATORIMA UČINKA ZA REGISTRACIJU PREDUZEĆA NA KOSOVU U PERIODU: APRIL JUN 2017.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ОПШТИ ПРЕГЛЕД ДРУГОГ ПОЗИВА 1 Садржај Програма Интеррег-ИПА II Програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија направљен је у оквиру Eвропске стратегије за паметан, одржив и инклузивни раст и релевантних

Више

HPV INFEKCIJA

HPV INFEKCIJA HPV INFEKCIJA 1 Šta je genitalna HPV infekcija? Genitalna HPV infekcija je polno prenosiva bolest uzrokovana humanim papilomavirusom. Ime se odnosi na grupu virusa s više od 100 tipova, od kojih je više

Више

Presentation name

Presentation name UKLJUČIVANJE MLADIH U NACIONALNE POLITIKE Kristina Kosor, TIM4PIN Mostar, 8. travnja 2016. SADRŽAJ 1. Europa 2020 2. Europske politike za mlade 3. Stanje u Republici Hrvatskoj 4. Stanje u BiH 5. Strukturirani

Више

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja za održivi razvoj Zagreb, 10. svibnja 2017. Mayors in Action Jačanje potpornih struktura Sporazuma gradonačelnika

Више

Kliping medija Nacionalni sistem za registraciju oružja 28. maj 2011 Štampani mediji Arhimed Arhimed -

Kliping medija Nacionalni sistem za registraciju oružja 28. maj 2011 Štampani mediji Arhimed   Arhimed - Kliping medija Nacionalni sistem za registraciju oružja 28. maj 2011 Štampani mediji Arhimed http://www.arhiva-medija.com Kliping medija Nacionalni sistem za registraciju oružja 27. maj 2011. Elektronski

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E 255 Broj Podgorica, 30. septembar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Procje

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E 255 Broj Podgorica, 30. septembar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Procje CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E 255 Broj, 30. septembar 2014. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Procjene stanovništva i demografski indikatori, 2013. godina Sredinom

Више

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi)

(Microsoft Word - Operativni i strate\232ki ciljevi) OPERATIVNI I STRATEŠKI CILJEVI Za definirane prioritetne skupine: Obitelj Mladi Djeca Stari i nemoćni Palijativna skrb 1 FOKUS GRUPA OBITELJ Uočeni problemi: 1. Nedostatak savjetovališta za obitelj i škole

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више

cgo-cce-zaposljavanje

cgo-cce-zaposljavanje POLITIKA ZAPOŠLJAVANJA I SOCIJALNA POLITIKA U EU Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a sprovodi ga Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert i NVO Natura. Dva temelja

Више

AKCIONI PLAN ZA SPROVOĐENJE NACIONALNOG STRATEŠKOG ODGOVORA NA HIV/AIDS U CRNOJ GORI Ciljevi i aktivnosti Indikator Odgovorne agencije Vremenski

AKCIONI PLAN ZA SPROVOĐENJE NACIONALNOG STRATEŠKOG ODGOVORA NA HIV/AIDS U CRNOJ GORI Ciljevi i aktivnosti Indikator Odgovorne agencije Vremenski AKCIONI PLAN ZA SPROVOĐENJE NACIONALNOG STRATEŠKOG ODGOVORA NA HIV/AIDS U CRNOJ GORI 2010- Ciljevi i aktivnosti Indikator Odgovorne agencije Vremenski period Budţet UKUPNO potrebno Raspodjela po izvoru

Више

Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost - Zaključci - Okrugli stol Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost Zagreb, 13.

Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost - Zaključci - Okrugli stol Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost Zagreb, 13. Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost - Zaključci - Okrugli stol Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost Zagreb, 13. svibnja 2009. Jasno je vidljiva nedovoljna svijest

Више

1/28/2018 Dnevni list Danas Društvo Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o eleme

1/28/2018 Dnevni list Danas Društvo Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o eleme Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o elementarnim nepogodama Na današnjem sastanku koji je organizovao Nebojša Simović, Načelnik

Више

Europass

Europass Curriculum Vitae Lične informacije Prezime / ime Dejan Šešelj Adresa Vuka Karadžića 459, 71 123 Istočno Sarajevo, Bosna i Hercegovina Telefon +387 57 342 443 GSM: +387 65 987 170 Fax E-mail seseljdeki@yahoo.com

Више

Cekos In Ekspert Na osnovu člana 25. stav 1. Uredbe o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organi

Cekos In Ekspert Na osnovu člana 25. stav 1. Uredbe o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organi Cekos In Ekspert Na osnovu člana 25. stav 1. Uredbe o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade ("Službeni glasnik RS", br.

Више

Slide 1

Slide 1 HERE Seminar o doktorskim studijama 29-30. octobar 2015. Podgorica Rektorat Univerziteta Crne Gore Šta je HERE? Higher Education Reform Experts Aktivnost u okviru Ključne akcije 3: Podrška politikama obrazovanja

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OP

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA EVROPSKI POSLOVI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (Sl. list AP Vojvodine, br. 13/2009 i 2/2010) I OP POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Radi praćenja, proučavanja i implementacije

Више

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria Vlada-Government Ministria e Integrimit Europian Ministarstvo za Evropske Integracije/

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria Vlada-Government Ministria e Integrimit Europian Ministarstvo za Evropske Integracije/ Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria Vlada-Government Ministria e Integrimit Europian Ministarstvo za Evropske Integracije/ Ministry of European Integration Ministarstvo za Evropske

Више

AKCIONI PLAN ZA SPROVOĐENjE STRATEGIJE ZA BORBU PRTOIV VISOKOTEHNOTLOŠKOG KRIMINALA ZA PERIOD GODINE OPŠTI CILj 1. CILj 1.1. Mer

AKCIONI PLAN ZA SPROVOĐENjE STRATEGIJE ZA BORBU PRTOIV VISOKOTEHNOTLOŠKOG KRIMINALA ZA PERIOD GODINE OPŠTI CILj 1. CILj 1.1. Mer AKCIONI PLAN 2019-2020. ZA SPROVOĐENjE STRATEGIJE ZA BORBU PRTOIV VISOKOTEHNOTLOŠKOG KRIMINALA ZA PERIOD 2019-2023. GODINE OPŠTI CILj 1. CILj 1.1. Mera Republika Srbija poseduje efikasan i održiv sistem

Више

На основу члана 7

На основу члана 7 На основу члана 7. Одлуке о начину финансирања пројеката невладиних организација на територији Градске општине Барајево (''Службени лист града Београд'' број 26/2014) Председник Градске општине Барајево,

Више

PES-AH _YouthPlanLeaflet-MON-RZ.indd

PES-AH _YouthPlanLeaflet-MON-RZ.indd МИ РАДИМО ЗА МЛАДЕ У ЕВРОПИ #ACT4YOUTH! PES SOCIALISTS & DEMOCRATS ACT FOR YOUTH! ЕВРОПСКИ ПЛАН ЗА МЛАДЕ 1 PES-AH-013-17 Kunde: PES Motiv: YouthPlan Leaflet, montenegrisch Format: 148 x 210 mm Farbprofil:

Више

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕ

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕ ` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕОГРАД СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА

Више

sc on ntb and tbt

sc on ntb and tbt BOSNIA AND HERZEGOVINA MINISTRY OF FOREIGN TRADE AND ECONOMIC RELATIONS Perspektive održivih energetskih rješenja za bosanskohercegovačke gradove ERMINA SALKIČEVIĆ DIZDAREVIĆ, ZAMJENICA MINISTRA VANJSKE

Више

Microsoft Word - 483E FE-0865C4.doc

Microsoft Word - 483E FE-0865C4.doc Zdravstveno potporno udruženje studenata Beograda Svetski dan bez duvanskog dima 31. maj 2008. Rezultati istraživanja o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama na Univerzitetu u Beogradu Istraživanje

Више

For Office Use

For Office Use Zahtev za dodelu donacije Program malih grantova Kancelarija Svetske banke u Srbiji i Crnoj Gori 1. Datum: 2. Naziv organizacije: 3. Kontakt osoba/zvanje: 4. Adresa: 5. Grad, država, poštanski broj: 6.

Више

Projektni opis zadataka: Novinarska nagrada za izveštavanje o siromaštvu za godinu 1. Pregled Zaključivanje Milenijumskih ciljeva razvoja (MCR)

Projektni opis zadataka: Novinarska nagrada za izveštavanje o siromaštvu za godinu 1. Pregled Zaključivanje Milenijumskih ciljeva razvoja (MCR) Projektni opis zadataka: Novinarska nagrada za izveštavanje o siromaštvu za 2016. godinu 1. Pregled Zaključivanje Milenijumskih ciljeva razvoja (MCR) i otpočinjanje Ciljeva održivog razvoja (COR) Ujedinjenih

Више

medjunarodni.qxd

medjunarodni.qxd Opšta preporuka br. 19 Komiteta za eliminaciju diskriminacije žena 1 Nasilje nad ženama OPŠTI PODACI 1. Nasilje zasnovano na razlici polova je oblik diskriminacije koji ozbiljno umanjuje mogućnosti da

Више

Microsoft PowerPoint - UNSA HRS4R i Akcioni plan seminar.pptx

Microsoft PowerPoint - UNSA HRS4R i Akcioni plan seminar.pptx UNSA HRS4R i Akcioni plan Seminar za istraživače na UNSA Mr. Zenan Šabanac Sarajevo 28.11.2016. 40 principa Povelje i Procedura Etički i profesionalni aspekti karijere Zapošljavanje Radni uslovi i socijalna

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation UČEŠĆE RODITELJA U OBRAZOVNO-VASPITNOM PROCESU: KA NAJBOLJEM INTERESU DETETA Jelena Vranješević ПАРТИЦИПАЦИЈА ПОДРАЗУМЕВА Информисаност Слушање и уважавање мишљења родитеља консултативни процес Учествовање

Више

Projekat finansira Evropska unija Projektni zadatak Kreiranje i provođenje obuke za voditelje grupa uzajamne podrške (peer-support) za preživjele od m

Projekat finansira Evropska unija Projektni zadatak Kreiranje i provođenje obuke za voditelje grupa uzajamne podrške (peer-support) za preživjele od m Projektni zadatak Kreiranje i provođenje obuke za voditelje grupa uzajamne podrške (peer-support) za preživjele od mina Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana Organizacija UDAS za potrebe projekta

Више

Microsoft PowerPoint - Deveti cas - Lokalni odrzivi razvoj

Microsoft PowerPoint - Deveti cas - Lokalni odrzivi razvoj Lokalni održivi razvoj Lokalna održivost Programi i politike lokalnog održivog razvoja u Srbiji Analize slučaja Grupni rad: Kad bih ja bio gradonačelnik Film: Lokalni održivi razvoj OSLO, Norveška ОДРЖИВИ

Више

СТРАТЕГИЈА НБС НА ПОЉУ ФИНАНСИЈСКЕ ЕДУКАЦИЈЕ

СТРАТЕГИЈА НБС НА ПОЉУ ФИНАНСИЈСКЕ ЕДУКАЦИЈЕ СТРАТЕГИЈА НБС НА ПОЉУ ФИНАНСИЈСКЕ ЕДУКАЦИЈЕ 2012-2015. године Јелена Поповић, Одељење за едукацију корисника финансијских услуга април 2013. године Стратегија усвојена марта 2012. године структура Србија

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA JAVNA USTANOVA FEDERACIJA BIH OSNOVNA ŠKOLA KANTON SARAJEVO VRHBOSNA OPĆINA STARI GRAD BARUTHANA br.60 Telefon/faks ++387 33 24 01 00 e mail: osvrhbosna@osvrhbosna.edu.ba 1. Uvod Plan

Више

SZapJavSek

SZapJavSek РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД НИШ УПРАВА ЗА ПРИВРЕДУ, ОДРЖИВИ РАЗВОЈ И ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ОДСЕК ЗА СТАТИСТИКУ ЗАПОСЛЕНОСТ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ ГРАДА НИША Ниш, мај 2006. године УВОДНЕ НАПОМЕНЕ 2 Појам јавни сектор,

Више

Uvod Skupština Opštine Nikšić je u decembru godine usvojila Lokalni plan akcije za mlade za period i Akcioni plan za godinu. Pe

Uvod Skupština Opštine Nikšić je u decembru godine usvojila Lokalni plan akcije za mlade za period i Akcioni plan za godinu. Pe Uvod Skupština Opštine Nikšić je u decembru 2010. godine usvojila Lokalni plan akcije za mlade za period 2011-2016. i Akcioni plan za 2011. godinu. Petogodišnja strategija definiše potrebe i probleme mladih

Више

Microsoft Word - Izvestaj Index otvorenosti parlamenta Srbija i region.docx

Microsoft Word - Izvestaj Index otvorenosti parlamenta Srbija i region.docx INDEX OTVORENOSTI PARLAMENATA SRBIJA I REGION Sadržaj 1. UVOD 3 2. METODOLOGIJA ISTRAŽIVANJA 4 3. INDEX OTVORENOSTI PARLAMENATA U REGIONU 6 3.1. OPŠTA OCENA INDEXA OTVORENOSTI 7 3.2. PROMOVISANJE KULTURE

Више

Izborni panel, u sastavu: Refik Bojadžić, član (Zajednica opština Crne Gore) i članice Svetlana Vuković, (Uprava za kadrove), Ana Novaković, (Centar z

Izborni panel, u sastavu: Refik Bojadžić, član (Zajednica opština Crne Gore) i članice Svetlana Vuković, (Uprava za kadrove), Ana Novaković, (Centar z Izborni panel, u sastavu: Refik Bojadžić, član (Zajednica opština Crne Gore) i članice Svetlana Vuković, (Uprava za kadrove), Ana Novaković, (Centar za razvoj nevladinih organizacija), Olivera Grbović,

Више

Unos PretragaStampanihMed

Unos PretragaStampanihMed Danas, 23.11.2010 Strana: 5 Autor: M. D. M. NEPRIHVATLJIVO JE STVARATI KLIMU NEKAŽNJAVANJA Predstavljen dokument o stanju ljudskih prava u Srbiji Beograd - Stanje ljudskih i manjinskih prava nije nešto

Више

Evropski Parlament USVOJENA DOKUMENTA Prava interseks osoba Rezolucija Evropskog parlamenta od 14. februara 2019 o pravima interseks osoba (

Evropski Parlament USVOJENA DOKUMENTA Prava interseks osoba Rezolucija Evropskog parlamenta od 14. februara 2019 o pravima interseks osoba ( Evropski Parlament 2014-2019 USVOJENA DOKUMENTA Prava interseks osoba Rezolucija Evropskog parlamenta od 14. februara 2019 o pravima interseks osoba (2018/2878(RSP)) Evropski parlament, uzimajući u obzir

Више

letakHorizon.cdr

letakHorizon.cdr LNOG RAZV JA OJ EZ AV CI ZA PODRŠ KU OMSKOG IS ON K O E A S SAVEZ NEVLADINIH ORGANIZACIJA SAVEZ ZA PODRŠKU EKONOMSKOG I SOCIJALNOG RAZVOJA HORIZONT 2024 Ferhadija 11 71 000 Sarajevo Tel.: +387 33 217 391

Више

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m

Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI Beograd тел.011/ факс: 011/ е-m Град Београд Градска управа Града Београда СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ Краљице Марије 1/XI 11000 Beograd тел.011/715-7463 факс: 011/33-76-097 е-mail: sport@beograd.gov.rs w w w. b e o g r a d. r s

Више

Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih i planiranje karijere_Ilija Knežević

Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih i planiranje karijere_Ilija Knežević РЕПУБЛИКА СРБИЈА СТЕПЕН СТРУЧНЕ СПРЕМЕ УКУПАН БРОЈ ЛИЦА БРОЈ ЖЕНА I 184.967 93.569 II 21.811 10.980 УКУПНО 206.778 104.549 ГОДИНЕ СТАРОСТИ УКУПАН БРОЈ ЛИЦА БРОЈ ЖЕНА 15-19 4.406 2.054 20-24 10.121 4.985

Више

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo

odluka_o_savjetu_za_saradnju_ls_sa_nvo Na osnovu člana 34. stav 1 tačka 2 i člana 125. stav 3 Statuta opštine Bijelo Polje Polje ( Sl.list RCG- opštinski propisi br. 25/04, 33/06 i Sl.list. CG -opštinski propisi br. 18/10), Skupština Opštine

Више

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ С

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ С ` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ СУФИНАНСИРАТИ И РЕАЛИЗОВАТИ У 2018. ГОДИНИ Б е о г р

Више

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У БРЧКО ДИСТРИКТУ БиХ

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У БРЧКО ДИСТРИКТУ БиХ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ У БРЧКО ДИСТРИКТУ БиХ 2018 2019. 9.1. ПРЕВЕНЦИЈА КОРУПЦИЈЕ 9. СТРАТЕШКИ ЦИЉЕВИ И ПРОГРАМИ 9.1.1. Заједничке активности Р. бр. АКТИВНОСТ РОК

Више

Upravljanje rizicima od katastrofa

Upravljanje rizicima od katastrofa Državna uprava za zaštitu i spašavanje Sektor za civilnu zaštitu Upravljanje rizicima od katastrofa Preduvjet održivog razvoja Strategija prilagodbe klimatskim promjenama - Upravljanje rizicima 22. veljače

Више

CPD INFO ZA PERIOD JANUAR MART 2013 Sastanak Upravnog odbora Centra za prava deteta održan je 26. februara godine, kada su nacrti Godišnjeg izve

CPD INFO ZA PERIOD JANUAR MART 2013 Sastanak Upravnog odbora Centra za prava deteta održan je 26. februara godine, kada su nacrti Godišnjeg izve CPD INFO ZA PERIOD JANUAR MART 2013 Sastanak Upravnog odbora Centra za prava deteta održan je 26. februara 2013. godine, kada su nacrti Godišnjeg izveštaja Centra za 2012. godinu, Finansijskog izveštaja

Више

ICLD_PolicyBrief_SDG5_BOS_2019.indd

ICLD_PolicyBrief_SDG5_BOS_2019.indd Policy Brief #3 Alatke za lokalne samouprave za implementaciju Cilja #5 (SDG) za rodnu ravnopravnost OKTOBAR 2018 Annika Björkdahl1 and Lejla Somun-Krupalija2 About ICLD The Swedish International Centre

Више

EAC EN-TRA-00 (FR)

EAC EN-TRA-00 (FR) Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu POZIV NA PODNOŠENJE PRIJEDLOGA EACEA/13/2019 Inicijativa Volonteri za humanitarnu pomoć EU-a Tehnička pomoć za organizacije pošiljateljice

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za nevladine organizacije_septembar 2018

Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za nevladine organizacije_septembar 2018 JAVNI POZIV ZA DOSTAVLJANJE PROJEKTNIH PRIJEDLOGA Oznaka poziva: 17.01.0-N2.1-1341 Naziv poziva: Datum objave 12. 9. 2018. poziva: Rok za dostavljanje 12. 10. 2018. do 16.00 sati projektnih prijedloga:

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 4. Forum obiteljskog smještaja Zagreb, 02.-03. veljače, 2018. Dr. sc. Renata Tomljenović, Institut za turizam, Zagreb Projektna ideja - polazište Visoka zastupljenost privatnog smještaja u Hrvatskoj 87

Више

Sadržaj ACROSSEE Završna konferencija.2 B I L T E N 02 Decembar 2014 ACROSSEE projekat: Radionica u EU parlamentu o usmeravanju transportnih veza na Z

Sadržaj ACROSSEE Završna konferencija.2 B I L T E N 02 Decembar 2014 ACROSSEE projekat: Radionica u EU parlamentu o usmeravanju transportnih veza na Z Sadržaj ACROSSEE Završna konferencija.2 B I L T E N 02 Decembar 2014 ACROSSEE projekat: Radionica u EU parlamentu o usmeravanju transportnih veza na Zapadnom Balkanu...3 Donošenje strategije EU za Jadransko-jonski

Више

236. Na osnovu člana 32d stav 2, člana 32đ stav 5, člana 32i stav 2 i člana 32j stav 4 Zakona o nevladinim organizacijama ( Službeni list CG, br. 39/1

236. Na osnovu člana 32d stav 2, člana 32đ stav 5, člana 32i stav 2 i člana 32j stav 4 Zakona o nevladinim organizacijama ( Službeni list CG, br. 39/1 236. Na osnovu člana 32d stav 2, člana 32đ stav 5, člana 32i stav 2 i člana 32j stav 4 Zakona o nevladinim organizacijama ( Službeni list CG, br. 39/11 i 37/17), Vlada Crne Gore, na sjednici od 1. februara

Више

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI Izdavač: Agencija za razvoj preduzeća Eda, Banja Luka eda@edabl.org Za izdavača: Zdravko Miovčić Autor: prof. dr Stevo Pucar Dizajn i kompjuterska priprema: Nenad

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Projekat Povećanje broja upisane djece u predškolsko obrazovanje u 5 opština s aposebnim naglaskom na romsku djecu PREZENTACIJA REZULTATA BASELINE I ENDLINE STUDIJE Dr Siniša Lakić Dr Slavica Tutnjević

Више

EU4B_CfP_Export_PPP_

EU4B_CfP_Export_PPP_ EU4Business Javni poziv za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora Podrška iz programa IPA 2016 u sektoru konkurentnosti i inovacija - Akcija Strategije lokalnog razvoja u Bosni i Hercegovini

Више

Slide 1

Slide 1 Modernizacija univerziteta zemalja Zapadnog Balkana kroz jačanje struktura i usluga za transfer znanja, istraživanje i inovacije WBCInno UB TUHH TUG ZSI UNS UBL BINS UZ ICBL BITF BSC UKG BIC UP INT BIPG

Више

PRIJEDLOG PROGRAM RADA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE ZA GODINU Banja Luka, februar godine

PRIJEDLOG PROGRAM RADA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE ZA GODINU Banja Luka, februar godine PRIJEDLOG PROGRAM RADA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE ZA 2019. GODINU Banja Luka, februar 2019. godine I KVARTAL ZAKONODAVNI DIO 1. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o registru zaposlenih kod korisnika

Више

Univerzitet u Beogradu Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Studijski program Defektologija - modul Prevencija i tretman poremećaja ponaš

Univerzitet u Beogradu Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Studijski program Defektologija - modul Prevencija i tretman poremećaja ponaš Univerzitet u Beogradu Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Studijski program Defektologija - modul Prevencija i tretman poremećaja ponašanja Nastavni program (syllabus) za predmet Socijalna

Више

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trgovine (foto: Halfpoint/iStock by Getty Images) IMF

Више

Питања за електронски тест: Ванредне ситуације у Републици Србији законска регулатива и институционални оквири 1.Шта је ванредна ситуација? а) стање к

Питања за електронски тест: Ванредне ситуације у Републици Србији законска регулатива и институционални оквири 1.Шта је ванредна ситуација? а) стање к Питања за електронски тест: Ванредне ситуације у Републици Србији законска регулатива и институционални оквири 1.Шта је ванредна ситуација? а) стање када су ризици и претње или последица од опасности по

Више

Na osnovu člana 34., 45. i 119. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske ( Službeni glasnik Republike Srpske broj 31/11 i 34/17), Kolegijum Narod

Na osnovu člana 34., 45. i 119. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske ( Službeni glasnik Republike Srpske broj 31/11 i 34/17), Kolegijum Narod Na osnovu člana 34., 45. i 119. Poslovnika Narodne skupštine ( Službeni glasnik broj 31/11 i 34/17), Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske, na sjednici održanoj 21.12.2018. godine, donio je sljedeću

Више

На основу члана 15. Закона о измјенама и допунама Закона о равноправности полова у Босни и Херцеговини ( Службени гласник БиХ број 102/09); те члана 4

На основу члана 15. Закона о измјенама и допунама Закона о равноправности полова у Босни и Херцеговини ( Службени гласник БиХ број 102/09); те члана 4 На основу члана 15. Закона о измјенама и допунама Закона о равноправности полова у Босни и Херцеговини ( Службени гласник БиХ број 102/09); те члана 41. став 1) тачка (и) Пословника Представничког дома

Више

Ministria e Tregtisë dhe Industrisë Ministarstvo Trgovine i Industrije Ministry of Trade and Industry IZVEŠTAJ O OSNOVNIM INDIKATORIMA UČINKA ZA REGIS

Ministria e Tregtisë dhe Industrisë Ministarstvo Trgovine i Industrije Ministry of Trade and Industry IZVEŠTAJ O OSNOVNIM INDIKATORIMA UČINKA ZA REGIS Ministria e Tregtisë dhe Industrisë Ministarstvo Trgovine i Industrije Ministry of Trade and Industry IZVEŠTAJ O OSNOVNIM INDIKATORIMA UČINKA ZA REGISTRACIJU PREDUZEĆA NA KOSOVU U PERIODU: OKTOBAR DECEMBAR

Више

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан Град Београд Прилагођавање климатским променама - Програм заштите животне средине и могућу утицај на урбани развој Београда Др Сњежана Глумац Секретаријат за заштиту животне средине Београд 09.11.2015.

Више

Pravilnik o postupku utvrdivanja lista kandidata za poslanike i odbornike

Pravilnik o postupku utvrdivanja lista kandidata za poslanike i odbornike На основу члана 35. став 1. тачка 17. и члана 102. став 3. Главни одбор Демократске странке на седници одржаној 30. августа 2015. године донео је: Правилник о поступку утврђивања листа кандидата за посланике

Више

-ТЕМЕ ЗА СЕМИНАРСКИ РАД –

-ТЕМЕ ЗА СЕМИНАРСКИ РАД – -ТЕМЕ ЗА СЕМИНАРСКИ РАД 1. Историјски развој комуникације 2. Значај развоја говора за комуникацију 3. Значај развоја писма за комуникацију 4. Значај адекватне комуникације у медицини 5. Асертивност у комуникацији

Више

"ODVAŽNE I HRABRE, TO STE VI" "ODVAŽNE I HRABRE, TO STE VI" Obrazac E-adresa * Informacije o organizaciji: *

ODVAŽNE I HRABRE, TO STE VI ODVAŽNE I HRABRE, TO STE VI Obrazac E-adresa * Informacije o organizaciji: * "ODVAŽNE I HRABRE, TO STE VI" Obrazac E-adresa * radost.zivota2018@gmail.com Informacije o organizaciji: * Udruženje MDPP "Radost Života" je dobrovoljno, vanstarnačko, multietničko i samostalno neprofitno

Више

Newsletter Serbia_no.3

Newsletter Serbia_no.3 Bilten br. 3 Projekta FINALLY, April 2014 1 Konferencija o finansijskoj pismenosti u Srbiji Članovi projektnog tima Ekonomskog fakulteta u Nišu uzeli su aktivno učešće na Konferenciji o finansijskoj pismenosti,

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

Slide 1

Slide 1 PANEL 6: ORGANSKA I INTEGRALNO KONTROLISANA POLJOPRIVREDA: NEISKORIŠĆENI POTENCIJALI SRBIJE Tema izlaganja: Organska poljoprivreda potencijal Srbije? Nenad Novaković, direktor OCS-a 10/22/2013 1 Poljoprivreda

Више

CURRICULUM VITAE

CURRICULUM VITAE Mr Milica V. Matijević Istraživač saradnik Obrazovanje: Institucija: Firenci (Italija) novembar 2014 oktobar 2018. Evropski među-univerzitetski centar za i demokratizaciju (EIUC) (Venecija, Italija) i

Више

(Microsoft Word - ZAKLJUCAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVO\320ENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPRE\320ENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZA\212)

(Microsoft Word - ZAKLJUCAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVO\320ENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPRE\320ENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZA\212) ZAKLJUČAK O USVAJANJU AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE ZA STALNO UNAPREĐENJE KVALITETA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I BEZBEDNOSTI PACIJENATA ZA PERIOD GODINE ("Sl. glasnik RS", br. 40/2010) 1. Usvaja se

Више

Organizacija koja uči Nemanja Davidović

Organizacija koja uči Nemanja Davidović Organizacija koja uči Nemanja Davidović 25.08.2012. Ekonomija znanja Znanje kao ključna kompetentnost Ključna kompetentnost preduzeća je zapravo njegova sposobnost da izvršava poslovne procese na superiorniji

Више

План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толера

План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толера План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толеранцији и одговорности за сопствене поступке свих актера

Више

PODRŠKA RAZVOJU OPŠTINA KROZ UNAPREĐENJE DOBROG UPRAVLJANJA I SOCIJALNE UKLJUČENOSTI April PROCENA INSTITUCIONALNIH KAPACITETA JEDINICA LOKALNE

PODRŠKA RAZVOJU OPŠTINA KROZ UNAPREĐENJE DOBROG UPRAVLJANJA I SOCIJALNE UKLJUČENOSTI April PROCENA INSTITUCIONALNIH KAPACITETA JEDINICA LOKALNE PODRŠKA RAZVOJU OPŠTINA KROZ UNAPREĐENJE DOBROG UPRAVLJANJA I SOCIJALNE UKLJUČENOSTI April 2019. PROCENA INSTITUCIONALNIH KAPACITETA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE U OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE I OSTVARIVANJU

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation GRAD ZAGREB U pametnom gradu investicije u ljudski i društveni kapital, tradicionalnu i modernu komunikacijsku infrastrukturu pridonose održivom gospodarskom rastu i visokoj kvaliteti života, sa mudrim

Више

Slide 1

Slide 1 Učenici: Marie Stojković Vasilije Stošić Bogdan Trumpić Lazar Cvetković Nikola Veličković Mentori: Slađana Radojlović Olgica Krstić Olivera Arizanović JER IGRAMO U ISTOM TIMU Snaga - Banka je dugo na našem

Више

Zbirni izvjestaj za DZ za 2018

Zbirni izvjestaj za DZ za 2018 Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore INFORMACIJA O REALIZACIJI UGOVORA DOMOVA ZDRAVLJA 01.01.-31.12.2018. GODINE Podgorica, april 2019. godine Adresa: Ul. Vaka Đurovića bb 81000 Podgorica, Crna Gora

Више

OPERATIVNI PLAN UDRUGE INVALIDA KRIŽEVCI UIK ZA GODINU

OPERATIVNI PLAN UDRUGE INVALIDA KRIŽEVCI UIK ZA GODINU OPERATIVNI PLAN UDRUGE INVALIDA KRIŽEVCI UIK ZA GODINU OPERATIVNI PLAN AKTIVNOSTI ROKOVI STRATEGIJE DJELOVANJA 1. NACIONALNA I MEĐUNARODNA SURADNJA 1.1. Pristupačnosti Kontinuirano Suradnja s građevina

Више

cgo-cce-obrazovanje

cgo-cce-obrazovanje OBRAZOVANJE I OMLADINSKA POLITIKA U EU Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a sprovodi ga Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert i NVO Natura. Sa budžetom od

Више

UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au K

UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au K UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/УР/2008/18 26. март 2008. године УРЕДБА

Више