REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI UPRAVLJANJE I RASPOLAGANJE NEKRETNINAMA JEDINICA LOKALNE I PODRUČNE (REGION

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI UPRAVLJANJE I RASPOLAGANJE NEKRETNINAMA JEDINICA LOKALNE I PODRUČNE (REGION"

Транскрипт

1 REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI UPRAVLJANJE I RASPOLAGANJE NEKRETNINAMA JEDINICA LOKALNE I PODRUČNE (REGIONALNE) SAMOUPRAVE NA PODRUČJU ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Zagreb, siječanj 2016.

2 S A D R Ž A J stranica PREDMET I CILJEVI REVIZIJE 2 METODE REVIZIJE 2 KRITERIJI ZA OCJENU UČINKOVITOSTI 3 UPRAVLJANJE I RASPOLAGANJE NEKRETNINAMA 3 Zagrebačka Županija 10 Grad Dugo Selo 16 Grad Ivanić Grad 24 Grad Jastrebarsko 32 Grad Samobor 41 Grad Sveta Nedelja 49 Grad Sveti Ivan Zelina 57 Grad Velika Gorica 66 Grad Vrbovec 74 Grad Zaprešić 84 Općina Bedenica 94 Općina Bistra 100 Općina Brckovljani 109 Općina Brdovec 116 Općina Dubrava 123 Općina Dubravica 130 Općina Farkaševac 137 Općina Gradec 143 Općina Jakovlje 151 Općina Klinča Sela 158 Općina Kloštar Ivanić 166 Općina Krašić 175 Općina Kravarsko 182 Općina Križ 189 Općina Luka 197 Općina Marija Gorica 204 Općina Orle 211 Općina Pisarovina 217 Općina Pokupsko 226 Općina Preseka 234 Općina Pušća 239 Općina Rakovec 248 Općina Rugvica 254 Općina Stupnik 262 Općina Žumberak 268 OCJENA UČINKOVITOSTI UPRAVLJANJA I RASPOLAGANJA NEKRETNINAMA 274 OČITOVANJE LOKALNIH JEDINICA 276

3 Prilog 1: Broj stanovnika i broj zaposlenih po lokalnim jedinicama na području Zagrebačke županije Prilog 2: Broj i površina poslovnih prostora prema korisnicima, po lokalnim jedinicama na području Zagrebačke županije na dan 31. prosinca Prilog 3. Broj i površina stanova prema korisnicima, po lokalnim jedinicama na području Zagrebačke županije na da 31. prosinca 2014.

4 REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU KLASA: /15-10/25 URBROJ: Zagreb, 14. siječnja IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI UČINKOVITOSTI UPRAVLJANJA I RASPOLAGANJA NEKRETNINAMA JEDINICA LOKALNE I PODRUČNE (REGIONALNE) SAMOUPRAVE NA PODRUČJU ZAGREBAČKE ŽUPANIJE Na temelju odredbi članaka 12. i 14. Zakona o Državnom uredu za reviziju (Narodne novine 80/11), obavljena je revizija učinkovitosti upravljanja i raspolaganja nekretninama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na području Zagrebačke županije. Revizija je obavljena na način i prema postupcima utvrđenim okvirom revizijskih standarda Međunarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucija (INTOSAI) i Kodeksom profesionalne etike državnih revizora. Postupci revizije provedeni su od 23. veljače do 14. siječnja 2016.

5 2 PREDMET I CILJEVI REVIZIJE Predmet revizije je upravljanje i raspolaganje nekretninama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (dalje u tekstu: lokalne jedinice) na području Zagrebačke županije od do U ovoj reviziji, pod pojmom nekretnine podrazumijevaju se građevinsko zemljište i građevinski objekti (poslovni prostori i stanovi). Građevinsko zemljište je, prema odredbama Zakona o prostornom uređenju (Narodne novine 153/13), zemljište koje je izgrađeno, uređeno ili prostornim planom namijenjeno za građenje građevina ili uređenje površina javne namjene. Poslovni prostori su, prema odredbama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora (Narodne novine 125/11), poslovne zgrade, poslovne prostorije, garaže i garažna mjesta. Pod pojmom stanovi, podrazumijevaju se stanovi u vlasništvu lokalnih jedinica. Revizijom je obuhvaćeno vođenje evidencija, normativno uređenje i usklađenost upravljanja i raspolaganja nekretninama sa zakonima i drugim propisima. Također, revizijom je provjeren sustav kontrola upravljanja i raspolaganja nekretninama. Revizijom su obuhvaćene sve lokalne jedinice (županija, devet gradova i 25 općina) Zagrebačke županije, utvrđene odredbama Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj (Narodne novine 86/06, 125/06, 16/07, 95/08, 46/10, 145/10, 37/13, 44/13 i 45/13). U svrhu ocjene učinkovitosti upravljanja i raspolaganja nekretninama u lokalnim jedinicama, utvrđeni su sljedeći ciljevi: - ocijeniti cjelovitost podataka o nekretninama - ocijeniti normativno uređenje upravljanja i raspolaganja nekretninama - ocijeniti upravlja li se i raspolaže nekretninama (poslovnim prostorima, stanovima i građevinskim zemljištem) u skladu sa zakonima i drugim propisima - ocijeniti djelotvornost raspolaganja i upravljanja nekretninama - ocijeniti efikasnost sustava unutarnjih kontrola pri upravljanju i raspolaganju nekretninama. Djelotvornost upravljanja nekretninama podrazumijeva poduzete aktivnosti za ostvarivanje prihoda od nekretnina (zakup, najam, koncesija, prodaja) te racionalno i odgovorno raspolaganje nekretninama. METODE REVIZIJE U skladu s prihvaćenim međunarodnim revizijskim standardima vrhovnih revizijskih institucija, revizija je planirana i obavljena na način koji osigurava potrebne dokaze i pruža razumnu osnovu za revizijske nalaze i zaključke te ostvarenje revizijskih ciljeva. U fazi planiranja i obavljanja pripremnih radnji za obavljanje revizije učinkovitosti proučeni su i analizirani zakoni i drugi propisi kojima je uređeno upravljanje i raspolaganje nekretninama i financijska izvješća lokalnih jedinica. Osim toga, korišteni su i podaci iz izvješća o ranije obavljenoj financijskoj reviziji lokalnih jedinica.

6 3 U postupku revizije korištene su sljedeće metode prikupljanja i analize dokaza: ispitana je dosljednost primjene zakona i drugih propisa te internih akata provjerene su poslovne knjige i knjigovodstvene isprave koje služe kao dokaz o nastalim poslovnim događajima i analizirani su podaci prikupljeni putem upitnika obavljeni su razgovori s odgovornim osobama te pribavljena obrazloženja o pojedinim poslovnim događajima. KRITERIJI ZA OCJENU UČINKOVITOSTI Za ocjenu učinkovitosti utvrđeni su kriteriji koji proizlaze iz zakona i drugih propisa te poduzetih aktivnosti lokalnih jedinica vezanih uz upravljanje i raspolaganje nekretninama. Revizijom su prikupljeni dokazi kako bi se odgovorilo na sljedeća pitanja: - Imaju li lokalne jedinice cjelovite podatke o nekretninama? - Jesu li lokalne jedinice normativno uredile upravljanje i raspolaganje nekretninama? - Upravljaju li i raspolažu lokalne jedinice nekretninama (poslovnim prostorima, stanovima i građevinskim zemljištem) pažnjom dobrog gospodara? - Je li uspostavljen efikasan sustav unutarnjih kontrola u svrhu praćenja upravljanja i raspolaganja nekretninama? Upravljanje i raspolaganje nekretninama ocjenjuje se kao učinkovito, ako lokalna jedinica nekretninama upravlja i raspolaže pažnjom dobrog gospodara, ima cjelovite podatke odnosno poduzete su sve aktivnosti u cilju utvrđivanja cjelovitih podataka o nekretninama, upravljanje i raspolaganje je normativno uređeno, te je uspostavljen efikasan sustav unutarnjih kontrola. Kao djelomično učinkovito, ocjenjuje se ako su potrebna određena poboljšanja u upravljanju i raspolaganju nekretninama, ako poduzete aktivnosti za utvrđivanje cjelovitih podataka o nekretninama nisu dostatne te je upravljanje i raspolaganje nekretninama djelomično normativno uređeno. Upravljanje i raspolaganje nekretninama nije učinkovito, ako su za to potrebna znatna poboljšanja, nisu poduzete aktivnosti za utvrđivanje cjelovitih podataka o nekretninama te upravljanje i raspolaganje nije normativno uređeno. UPRAVLJANJE I RASPOLAGANJE NEKRETNINAMA Za obavljanje poslova i djelatnosti te ostvarivanje zadaća propisanih odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11 i 19/13 - pročišćeni tekst), lokalne jedinice, osim financijskim sredstvima (prihodi koji lokalnim jedinicama pripadaju i koje ostvaruju u skladu s propisima) upravljaju i raspolažu pokretninama i nekretninama (upravne zgrade, stanovi, poslovni prostori, objekti komunalne infrastrukture, školski, zdravstveni, kulturni i sportski objekti, igrališta i druge nekretnine). Prema odredbama spomenutog Zakona, lokalna jedinica je dužna pokretninama i nekretninama upravljati, koristiti i raspolagati pažnjom dobrog gospodara.

7 4 Pojmovi upravljanja i raspolaganja nekretninama definirani su Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske (Narodne novine 94/13) i Strategijom upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske od do (Narodne novine 76/13). Prema spomenutoj Strategiji, za upravljanje i raspolaganje imovinom lokalnih jedinica, potrebno je uspostaviti jednaka pravila postupanja koja vrijede i za upravljanje i raspolaganje državnom imovinom. Upravljanje nekretninama odnosi se na provedbu postupaka potrebnih za upravljanje nekretninama, sudjelovanje u oblikovanju prijedloga prostornih rješenja za nekretnine, tekućeg i investicijskog održavanja nekretnina, reguliranje vlasničkopravnog statusa nekretnine, ustupanje nekretnina na korištenje ustanovama i pravnim osobama za obavljanje poslova od javnog interesa te obavljanje drugih aktivnosti i poslova u skladu s propisima koji uređuju vlasništvo i druga stvarna prava. Raspolaganje nekretninama predstavlja prodaju, davanje u zakup ili najam, osnivanje prava građenja i dokapitalizaciju trgovačkih društava unošenjem nekretnina u temeljni kapital trgovačkih društava, darovanje, zamjenu, osnivanje založnog prava na nekretnini, osnivanje prava služnosti na nekretnini, razvrgnuće suvlasničke zajednice nekretnina, zajedničku izgradnju ili financiranje izgradnje i druge načine raspolaganja. Strategijom upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske je navedeno da načela upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske (načelo javnosti, predvidljivosti, učinkovitosti i odgovornosti) treba dosljedno i u cijelosti primjenjivati i na imovinu lokalnih jedinica. Načelo javnosti upravljanje imovinom osigurava se propisivanjem preglednih pravila i kriterija upravljanja imovinom u propisima i drugim aktima, te njihovom javnom objavom u planu upravljanja imovinom (koji se donosi na godišnjoj razini), javnom objavom najvažnijih odluka o upravljanju imovinom i javnosti dostupnom registru imovine. Načelo predvidljivosti upravljanje imovinom mora biti predvidljivo za korisnike nekretnina i drugih stvarnih prava. Predvidljivost upravljanja imovinom ostvaruje se jednakim postupanjem u istim ili sličnim slučajevima. Načelo učinkovitosti imovinom se upravlja učinkovito radi ostvarivanja gospodarskih, infrastrukturnih i drugih ciljeva. Temeljni je cilj učinkovito upravljati svim oblicima imovine prema načelu dobroga gospodara. Načelo odgovornosti - osigurava se propisivanjem ovlasti i dužnosti pojedinih nositelja funkcija upravljanja imovinom, nadzorom nad upravljanjem imovinom, izvještavanjem o postignutim ciljevima i učincima upravljanja imovinom i poduzimanjem mjera protiv onih koji ne postupaju sukladno propisima. Načini, uvjeti i postupci stjecanja nekretnina utvrđeni su većim brojem propisa. Lokalne jedinice su pojedine nekretnine (izgrađeno građevinsko zemljište s objektima i neizgrađeno građevinsko zemljište) stekle prema odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi (Narodne novine 90/92), prema kojima su općine, gradovi i županije preuzele nekretnine, pokretnine, financijska sredstva te prava i obveze općina čiji su slijednik, a izmjenama navedenog Zakona (Narodne novine 117/93) nekretnine i pokretnine dotadašnjih mjesnih zajednica.

8 5 Prema odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine 70/97) preuzele su objekte i uređaje koji se koriste isključivo za javnu rasvjetu, prema Uredbi o prestanku rada Fonda u stambenom gospodarstvu (Narodne novine 64/97) nekretnine, prava i obveze u vezi s tim nekretninama Fonda koje se nalaze na njihovom području, a prema odredbama Zakona o grobljima (Narodne novine 19/98 i 50/12) groblja na svom području. Prema odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu (Narodne novine 77/95), sportski objekti i druge nekretnine u društvenom vlasništvu na kojima pravo korištenja imaju sportske organizacije, udruge i druge pravne osobe prelaze u vlasništvo gradova i općina na čijem se području nalaze, ukoliko nadležno gradsko odnosno općinsko vijeće donese akt o preuzimanju i/ili u vlasništvo županije pod propisanim uvjetima. Odredbama Zakona o cestama (Narodne novine 84/11, 22/13 i 54/13), propisano je da je nerazvrstana cesta javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi. Uz navedeno, lokalne jedinice su nekretnine stjecale na temelju pravnih poslova (kupnja, darovanje, zamjena, nasljeđivanje i na druge načine). Način vođenja knjigovodstvenih evidencija o imovini lokalnih jedinica te iskazivanje imovine u financijskim izvještajima propisani su odredbama Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Računskom planu (Narodne novine 114/10 i 31/11) i Pravilnika o financijskom izvještavanju u proračunskom računovodstvu (Narodne novine 32/11). Od listopada 2014., na snazi je novi Pravilnik o proračunskom računovodstvu i Računskom planu (Narodne novine 124/14), a od siječnja novi Pravilnik o financijskom izvještavanju u proračunskom računovodstvu (Narodne novine 3/15). Prema navedenim propisima, zemljište i građevinski objekti iskazuju se u okviru nefinancijske imovine. Podaci o nekretninama i drugoj nefinancijskoj imovini Prema podacima iz financijskih izvještaja, ukupna vrijednost imovine lokalnih jedinica Zagrebačke županije na dan 31. prosinca iskazana je u iznosu ,00 kn, što je u odnosu na početak godine manje za ,00 kn ili 1,8 %. Ukupna imovina odnosi se na nefinancijsku imovinu u iznosu ,00 kn i financijsku imovinu ,00 kn. U tablici broj 1 daju se podaci o vrijednosti nefinancijske imovine lokalnih jedinica na području Zagrebačke županije na dan 31. prosinca 2012., i Tablica broj 1 Vrijednost nefinancijske imovine lokalnih jedinica na području Zagrebačke županije na dan 31. prosinca 2012., i Redni broj Nefinancijska imovina Prirodna bogatstva (zemljište) , , ,00 2. Građevinski objekti , , ,00 3. Imovina u pripremi , , ,00 4. Druga imovina , , ,00 Ukupno , , ,00 Vrijednost nefinancijske imovine lokalnih jedinica Zagrebačke županije koncem veća je u odnosu na za ,00 kn ili 67,5 %, a koncem je manja za ,00 kn ili 3,5 % u odnosu na u kn

9 6 U strukturi nefinancijske imovine koncem 2014., građevinski objekti sudjeluju sa 81,1 %, zemljište s 11,0 %, imovina u pripremi sa 6,1 % i druga imovina s 1,8 %. U okviru građevinskih objekata vrijednosno značajnija imovina se odnosi na Grad Veliku Goricu u iznosu ,00 kn ili 30,6 %, Grad Samobor u iznosu ,00 kn ili 26,3 %, Grad Zaprešić u iznosu ,00 kn ili 11,0 % i Grad Svetu Nedjelju u iznosu ,00 kn ili 5,3 % ukupne vrijednosti građevinskih objekata. Vrijednosno značajnija imovina u pripremi iskazana je u financijskim izvještajima Grada Svete Nedelje u iznosu ,00 kn (sportski objekti, dječji vrtić, osnovna škola, mrtvačnice, ceste, kanalizacija, javna rasvjeta, dvorac Kerestinec) i Grada Samobora u iznosu ,00 kn (društveni domovi i drugi objekti po mjesnim odborima, mrtvačnice, stambeni objekti, komunalna infrastruktura, sportski i rekreacijski objekti i projektna dokumentacija). U okviru druge imovine, najvećim dijelom iskazana je vrijednost postrojenja i opreme, nematerijalne imovine i prijevoznih sredstava. U tablici broj 2 daju se podaci o vrijednosti nefinancijske imovine po lokalnim jedinicama na području Zagrebačke županije, na dan 31. prosinca 2012., i 2014.

10 Tablica broj 2 Vrijednost nefinancijske imovine po lokalnim jedinicama na području Zagrebačke županije, na dan 31. prosinca 2012., i Vrijednost nefinancijske imovine Redni Lokalna jedinica Indeks Indeks broj (3/2) (5/3) Zagrebačka županija , ,00 99, ,00 132,9 2. Grad Dugo Selo , ,00 99, ,00 100,4 3. Grad Ivanić Grad , ,00 106, ,00 84,1 4. Grad Jastrebarsko , ,00 114, ,00 108,8 5. Grad Samobor , ,00 410, ,00 93,4 6. Grad Sveta Nedelja , ,00 101, ,00 103,5 7. Grad Sveti Ivan Zelina , ,00 95, ,00 70,3 8. Grad Velika Gorica , ,00 334, ,00 97,5 9. Grad Vrbovec , ,00 100, ,00 63,3 10. Grad Zaprešić , ,00 107, ,00 99,8 11. Općina Bedenica , ,00 97, ,00 99,5 12. Općina Bistra , ,00 96, ,00 100,3 13. Općina Brckovljani , ,00 100, ,00 100,0 14. Općina Brdovec , ,00 105, ,00 101,7 15. Općina Dubrava , ,00 101, ,00 69,7 16. Općina Dubravica , ,00 95, ,00 100,3 17. Općina Farkaševac , ,00 129, ,00 97,6 18. Općina Gradec , ,00 101, ,00 81,1 19. Općina Jakovlje , ,00 95, ,00 110,0 20. Općina Klinča Sela , ,00 112, ,00 98,1 21. Općina Kloštar Ivanić , ,00 103, ,00 105,3 22. Općina Krašić , ,00 97, ,00 99,7 23. Općina Kravarsko , ,00 94, ,00 94,9 24. Općina Križ , ,00 97, ,00 106,3 25. Općina Luka , ,00 96, ,00 93,3 26. Općina Marija Gorica , ,00 106, ,00 102,4 27. Općina Orle , ,00 97, ,00 91,6 28. Općina Pisarovina , ,00 128, ,00 103,1 29. Općina Pokupsko , ,00 97, ,00 97,4 30. Općina Preseka , ,00 80, ,00 97,5 31. Općina Pušća , ,00 99, ,00 100,2 32. Općina Rakovec , ,00 97, ,00 96,0 33. Općina Rugvica , ,00 219, ,00 100,7 34. Općina Stupnik , ,00 95, ,00 96,9 35. Općina Žumberak , ,00 98, ,00 97,4 Ukupno , ,00 167, ,00 96,5 U ukupnoj vrijednosti nefinancijske imovine svih lokalnih jedinica na području Zagrebačke županije koncem 2014., nefinancijska imovina Grada Velike Gorice sudjeluje sa 26,9 %, Grada Samobora 24,3 %, Grada Zaprešića 12,3 % i Grada Svete Nedelje 6,1 %. Nefinancijska imovina drugih lokalnih jedinica sudjeluje s 30,4 % u ukupnoj vrijednosti nefinancijske imovine. u kn

11 8 Prema podacima iz financijskih izvještaja, ukupni prihodi i primici lokalnih jedinica Zagrebačke županije za su ostvareni u iznosu ,00 kn, za u iznosu ,00 kn i za u iznosu ,00 kn. Ostvareni prihodi od upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorima, stanovima i zemljištem čine 1,1 % ukupno ostvarenih prihoda za 2012., 1,6 % za i 1,2 % za U tablici broj 3 daju se podaci o ostvarenim prihodima od upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorima, stanovima i zemljištem u lokalnim jedinicama na području Zagrebačke županije za 2012., i Tablica broj 3 Ostvareni prihodi od upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorima, stanovima i zemljištem u lokalnim jedinicama na području Zagrebačke županije za 2012., i Redni broj Prihodi Prodaja poslovnih prostora ,00 0,00 0,00 2. Zakup poslovnih prostora , , ,00 3. Prodaja stanova 0, , ,00 4. Najam stanova , , ,00 5. Prodaja zemljišta , , ,00 6. Zakup zemljišta , , ,00 7. Drugi oblici raspolaganja poslovnim prostorima, stanovima i zemljištem 0,00 0, ,00 Ukupno , , ,00 Lokalne jedinice Zagrebačke županije su ostvarile prihode od upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorima, stanovima i zemljištem za više u odnosu na za ,00 kn ili 52,0 %, a u manje za ,00 kn ili 26,0 % u odnosu na U tablici broj 4 daju se podaci o broju i površini poslovnih prostora i stanova te površini zemljišta lokalnih jedinica Zagrebačke županije na dan 31. prosinca 2014., prema podacima lokalnih jedinica. u kn

12 Tablica broj 4 Broj i površina poslovnih prostora i stanova te površina zemljišta lokalnih jedinica na području Zagrebačke županije na dan 31. prosinca Poslovni prostori Stanovi Redni Površina Lokalna jedinica Površina Površina broj Broj Broj zemljišta u m² u m² u m² Zagrebačka županija Grad Dugo Selo Grad Ivanić Grad Grad Jastrebarsko Grad Samobor Grad Sveta Nedelja Grad Sveti Ivan Zelina Grad Velika Gorica Grad Vrbovec Grad Zaprešić Općina Bedenica Općina Bistra Općina Brckovljani Općina Brdovec Općina Dubrava Općina Dubravica Općina Farkaševac Općina Gradec Općina Jakovlje Općina Klinča Sela Općina Kloštar Ivanić Općina Krašić Općina Kravarsko Općina Križ Općina Luka Općina Marija Gorica Općina Orle Općina Pisarovina Općina Pokupsko Općina Preseka Općina Pušća Općina Rakovec Općina Rugvica Općina Stupnik Općina Žumberak Ukupno Grad Jastrebarsko, Općina Krašić i Općina Orle ne raspolažu podacima o površini zemljišta kojom bi trebali upravljati i raspolagati.

13 10 Zagrebačka županija Odredbama Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, utvrđena je Zagrebačka županija kao jedinica područne (regionalne) samouprave. Površina Zagrebačke županije je 3 060,35 km 2, a prema indeksu razvijenosti razvrstana je u treću skupinu jedinica područne (regionalne) samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 100,0 % i 125,0 % prosjeka Republike Hrvatske prema odredbama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske (Narodne novine 153/09 i 147/14) i Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (Narodne novine 158/13). Obuhvaća devet gradova i 25 općina sa stanovnika, od kojih je osam općina razvrstano u drugu skupinu jedinica lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 50,0 % i 75,0 % prosjeka Republike Hrvatske, tri grada i 15 općina razvrstane su u treću skupinu jedinica lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 75,0 % i 100,0 % prosjeka Republike Hrvatske, a ostalih šest gradova i dvije općine u četvrtu skupinu čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 100,0 % i 125,0 % prosjeka Republike Hrvatske. Prema podacima iz financijskih izvještaja, ukupna vrijednost imovine na dan 31. prosinca iskazana je u iznosu ,00 kn, što je u odnosu na početak godine više za ,00 kn ili 10,8 %. Odnosi se na nefinancijsku imovinu u iznosu ,00 kn i financijsku imovinu u iznosu ,00 kn. U tablici broj 5 daju se podaci o vrijednosti nefinancijske imovine Zagrebačke županije na dan 31. prosinca 2012., i Tablica broj 5 Vrijednost nefinancijske imovine Zagrebačke županije na dan 31. prosinca 2012., i Redni broj Nefinancijska imovina Prirodna bogatstva (zemljište) , , ,00 2. Građevinski objekti , , ,00 3. Druga imovina , , ,00 Ukupno , , ,00 Vrijednost nefinancijske imovine Zagrebačke županije koncem manja je u odnosu na za ,00 kn dok je koncem veća za ,00 kn ili 32,9 % u odnosu na Vrijednost nefinancijske imovine koncem iskazana je u iznosu ,00 kn. U strukturi nefinancijske imovine koncem građevinski objekti sudjeluju sa 63,6 %, zemljište sa 26,0 % i druga imovina s 10,4 %. Vrijednost građevinskih objekata odnosi se na poslovne zgrade za potrebe rada službi i tijela Zagrebačke županije, ureda državne uprave i ministarstava, te županijske uprave za ceste. U odnosu na prethodnu godinu vrijednost građevinskih objekata je veća za ,00 kn, što je posljedica evidentiranja poslovne zgrade procijenjene vrijednosti ,00 kn i obračuna ispravka vrijednosti za u iznosu ,00 kn. Vrijednost druge imovine odnosi se na postrojenja i opremu. u kn

14 11 Prema podacima iz financijskih izvještaja, ukupni prihodi i primici za ostvareni su u iznosu ,00 kn. Od do Zagrebačka županija nije ostvarila prihode od upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorima, stanovima i zemljištem. Prema podacima Zagrebačke županije (iz pomoćne evidencije - popis nekretnina u vlasništvu Zagrebačke županije), koncem raspolaže sa sedam poslovnih prostora i zemljištem površine m 2. U tablici broj 6 daju se podaci o broju i površini poslovnih prostora te površini zemljišta prema podacima Zagrebačke županije od do Tablica broj 6 Broj i površina poslovnih prostora i stanova te površina zemljišta Zagrebačke županije na dan 31. prosinca 2012., i Redni broj Opis I. Poslovni prostori 1. Broj poslovnih prostora Površina poslovnih prostora u m II. Zemljište 1. Površina zemljišta u m Nalaz i preporuke - Evidencije o nefinancijskoj imovini Prema odredbama Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Računskom planu, proračunsko računovodstvo se temelji na općeprihvaćenim računovodstvenim načelima točnosti, istinitosti, pouzdanosti i pojedinačnom iskazivanju poslovnih događaja. Proračun i proračunski korisnici obvezni su u svom knjigovodstvu osigurati podatke pojedinačno po vrstama prihoda i primitaka, rashoda i izdataka kao i o stanju imovine, obveza i vlastitih izvora. Poslovne knjige proračuna i proračunskih korisnika jesu dnevnik, glavna knjiga i pomoćne knjige. Glavna knjiga je sustavna knjigovodstvena evidencija poslovnih promjena i transakcija nastalih na imovini, obvezama, vlastitim izvorima te prihodima i rashodima. Pomoćne knjige jesu analitičke knjigovodstvene evidencije stavki koje su u glavnoj knjizi evidentirane sintetički i druge pomoćne evidencije za potrebe nadzora i praćenja poslovanja, a proračun i proračunski korisnici, između ostaloga, obvezno vode i analitičko knjigovodstvo dugotrajne nefinancijske imovine - po vrsti, količini i vrijednosti (nabavna i otpisana) te s drugim potrebnim podacima. Prema navedenom Pravilniku, izvanbilančni zapisi sadrže stavke koje su vezane, ali nisu uključene u bilančne kategorije te, između ostalog, sadrže i tuđu imovinu dobivenu na korištenje. U poslovnim knjigama Zagrebačke županije na koncu je iskazana vrijednost zemljišta u iznosu ,00 kn te građevinskih objekata, koji se u cijelosti odnose na sadašnju vrijednost poslovnih objekata u iznosu ,00 kn.

15 12 Evidentirana vrijednost zemljišta i građevinskih objekata u poslovnim knjigama se odnosi na izvršena ulaganja koja su u ranijim godinama obavljena na temelju ugovora o kupoprodajama nekretnina i ugovora o reguliranju međusobnih prava u vezi prijenosa prava vlasništva na nekretnini, te na nekretninu za koje su riješeni imovinsko-pravni odnosi i utvrđena vrijednost imovine. U je izvršena procjena vrijednosti poslovne zgrade u Gradu Ivanić-Gradu koja je u vlasništvu Zagrebačke županije. Procjenu vrijednosti je obavilo povjerenstvo koje je osnovala Zagrebačka županija, a vrijednost nekretnine u iznosu ,00 kn je utvrđena primjenom prosječne vrijednosti kvadratnog metra na temelju podataka iz Informacijskog sustava Porezne uprave. U svrhu utvrđivanja svih nekretnina u vlasništvu i njihovog evidentiranja u poslovne knjige, Zagrebačka županija je tijekom i dopisima zatražila očitovanja Općinskih sudova i katastra. Zagrebačka županija je sređivanju imovinsko-pravnog statusa na nekretninama u zemljišnim knjigama i katastru te evidentiranju u poslovnim knjigama pristupila sustavno te procjenjuje da je veći dio vlasništva i posjeda imovine uredila. Na temelju odluke o upravljanju i raspolaganju nekretninama, poslovnim udjelima i dionicama (iz veljače 2015.), u ožujku osnovano je povjerenstvo za upravljanje imovinom Zagrebačke županije. Zadatak povjerenstva je izrada godišnjeg plana upravljanja i upravljanja nekretninama, utvrditi sve nekretnine u vlasništvu Zagrebačke županije, za nekretnine koje nisu procijenjene, procijeniti njihovu vrijednost te ih upisati u poslovne knjige. Također je zadatak povjerenstva utvrditi jesu li sve nekretnine upisane u zemljišne knjige i katastar, te ukoliko nisu, pokrenuti postupak upisa, utvrđivanje registra svih nekretnina u vlasništvu i utvrđivanje hodograma aktivnosti za ažuriranje registra svih nekretnina u vlasništvu Županije. Poslovna zgrada čija je vrijednost evidentirana u poslovnim knjigama Županije, a koju Zagrebačka županija koristi za poslove iz svojeg samoupravnog i upravnog djelokruga, je u izvanknjižnom vlasništvu. Postupak uknjižbe je u tijeku. Prema evidenciji popis nekretnina u vlasništvu Zagrebačke županije, Županija je vlasnik ili suvlasnik u ½ dijela ili izvanknjižni vlasnik sedam poslovnih prostora (zgrada) od kojih je vrijednost tri poslovna prostora (za dva poslovna prostora je Županija upisana kao vlasnik, a u jednom poslovnom prostoru je izvanknjižni vlasnik) evidentirana u poslovnim knjigama Županije. Županija je upisana u zemljišnim knjigama kao vlasnik nekretnina odnosno poslovnih prostora koje koristi Dom zdravlja Zagrebačke županije za obavljanje zdravstvene djelatnosti. Prema odredbama članka 180. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Narodne novine 75/93, 11/94 i 55/96) društvena sredstva na kojima pravo raspolaganja imaju zdravstvene ustanove, postaju sredstva zdravstvene ustanove koja preuzima sredstva, prava, obveze i djelatnike. Zadatak povjerenstva za upravljanje imovinom Zagrebačke županije je utvrđivanje imovinsko-pravnih odnosa između Županije i Doma zdravlja Zagrebačke županije. Prema podacima Županije, na nekretninama nema upisanih hipoteka. Županija ne koristi imovinu u vlasništvu Republike Hrvatske. Od srpnja vodi se parnični postupak radi utvrđivanja prava suvlasništva ¼ dijela nekretnine u Ivanić-Gradu. Nekretninu koristi Zagrebačka županija, ured državne uprave, Ministarstvo financija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravlja. Tužitelj je Republika Hrvatska, Ministarstvo financija. Postupak je u tijeku.

16 13 Zagrebačka županija je ustrojila i vodi zasebnu analitičku knjigovodstvenu evidenciju dugotrajne nefinancijske imovine po vrsti, količini i vrijednosti (nabavna i otpisana). Također, Zagrebačka županija je počela s ustrojavanjem Registra nekretnina u kojeg se unose podaci o nekretninama (šifra, naziv nekretnine, adresa i mjesto nekretnine, funkcija nekretnine, status vlasništva i vlasnik nekretnine, način stjecanja, namjena nekretnine, vrsta nekretnine, katastarska čestica, broj zemljišno-knjižnog uloška i ostali zemljišno-knjižni podaci, podaci o korisnicima nekretnina, vrijednost nekretnina), te je u tijeku unošenje podataka koji se odnose na režijske i druge troškove za svaku nekretninu u vlasništvu Zagrebačke županije. Na koncu podaci o vrijednosti dugotrajne nefinancijske imovine iskazani u analitičkoj knjigovodstvenoj evidenciji istovjetni su s podacima iskazanim u glavnoj knjizi i financijskim izvještajima. Sa stanjem na dan 31. prosinca obavljen je popis imovine i obveza kojim je obuhvaćena samo imovina koja je iskazana u poslovnim knjigama te nisu utvrđene razlike između popisanog i knjigovodstvenog stanja imovine. Državni ured za reviziju predlaže i nadalje poduzimanje aktivnosti za utvrđivanje stvarnog stanja imovine kojom Zagrebačka županija upravlja i raspolaže ili bi trebala upravljati i raspolagati u skladu sa zakonima i drugim propisima. U poslovnim knjigama evidentirati, financijskim izvještajima iskazati, te popisom imovine i obveza obuhvatiti svu imovinu za koju su riješeni imovinsko-pravni odnosi, a za imovinu za koju nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi predlaže se poduzimati aktivnosti za njihovo rješavanje. - Normativno uređenje upravljanja i raspolaganja nekretninama Lokalne jedinice u okvirima zadanim zakonima i drugim propisima samostalno utvrđuju pravila i procedure upravljanja i raspolaganja imovinom. Upravljanje i raspolaganje imovinom može se urediti donošenjem strategije kojom se definiraju srednjoročni ciljevi i smjernice upravljanja i raspolaganja imovinom uvažavajući gospodarske i razvojne interese Zagrebačke županije; godišnjih planova upravljanja i raspolaganja imovinom koji sadrže kratkoročne ciljeve i smjernice upravljanja imovinom; provedbenih mjera u svrhu provođenja strategije te drugih akata kojima se u okviru propisa reguliraju načini, ovlasti, procedure i kriteriji za upravljanje i raspolaganje pojedinim vrstama imovine. Zagrebačka županija za promatrano razdoblje nije donijela strategiju upravljanja i raspolaganja imovinom i godišnje planove upravljanja i raspolaganja imovinom. U prosincu Županija je donijela Strategiju upravljanja nekretninama Zagrebačke županije u razdoblju od do i Plan upravljanja nekretninama Zagrebačke županije za Zagrebačka županija od do nije davala poslovne prostore u zakup i nije prodavala zemljište. Istovremeno je koristila poslovne prostore drugih subjekata. Osim zakonima i drugim propisima, uvjeti, procedure i način raspolaganja nekretninama utvrđuju se i aktima Zagrebačke županije odnosno Odlukom o upravljanju i raspolaganju nekretninama, poslovnim udjelima i dionicama, koju je skupština donijela u veljači Navedenom odlukom su određeni uvjeti i postupci davanja nekretnina u zakup, kupoprodaje nekretnina, darovanje nekretnina, zamjene nekretnina i drugi oblici raspolaganja (suvlasnička zajednica, služnost, pravo građenja, založno pravo).

17 14 Određena je mogućnost dodjele na korištenje nekretnina bez naknade, a prije kupnje nekretnine u korist Županije potrebno je procijeniti tržišnu vrijednost nekretnine koja se namjerava kupiti. Navedenim aktom nije reguliran način, uvjeti i postupci u slučaju primanja nekretnina u zakup, a kod stjecanja nekretnina (kupnja, zamjena, građenje, zakup i drugo) nije regulirana obveza sastavljanja analize kako bi se utvrdilo koji je način nabave (stjecanja) povoljniji. Pojedinačni akti o upravljanju i raspolaganju imovinom objavljuju se u službenom glasilu. Državni ured za reviziju predlaže regulirati ovlasti, procedure i kriterije za sve oblike raspolaganja imovinom planirane strateškim dokumentima. Također se predlaže regulirati način, uvjete i postupke u slučaju primanja nekretnina u zakup, te propisati obvezu sastavljanja analize ekonomske isplativosti prije stjecanja nekretnina. Donošenjem navedenih dokumenata Zagrebačka županija bi trebala utvrditi jednaka pravila postupanja pri upravljanju i raspolaganju imovinom uvažavajući propisana načela upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske (načelo jednakosti, predvidljivosti, učinkovitosti i odgovornosti) i dugoročne strateške ciljeve u gospodarenju i upravljanju imovinom koji se odnose na očuvanje važnih i vrijednih dijelova imovine za potrebe sadašnjih i budućih naraštaja te organizaciju učinkovitog i transparentnog korištenja imovine s ciljem stvaranja novih vrijednosti i ostvarivanja veće ekonomske koristi. - Upravljanje i raspolaganje nekretninama Zagrebačka županija je na koncu upravljala i raspolagala sa sedam poslovnih prostora površine m 2 i zemljištem površine m 2. Zagrebačka županija je utvrdila namjenu odnosno uporabnu kategoriju nekretnina, te je ustrojila evidenciju o ostvarenim rashodima od upravljanja i raspolaganja po svakoj jedinici nekretnina. Zagrebačka županija do konca nije upravljala i raspolagala poslovnim prostorima i zemljištem na način da ih je davala u zakup ili prodavala te od do nije ostvarivala prihode od upravljanja i raspolaganja navedenim nekretninama. U isto vrijeme je ostvarila rashode za zakup poslovnih prostora u iznosu ,00 kn (od čega se na zakupninu odnosi ,00 kn, a na režijske troškove ,00 kn), koji se odnose na zakup prostora za smještaj upravnih odjela i arhive Županije. Od ukupnog broja poslovnih prostora, Zagrebačka županija za obavljanje funkcija iz svoga samoupravnog i upravnog djelokruga koristi poslovni prostor površine m 2, poslovni prostor površine m 2 koristi županijska uprava za ceste, poslovni prostor površine m 2 koriste tijela državne uprave, a četiri poslovna prostora ukupne površine m 2 koriste domovi zdravlja Zagrebačke županije na četiri lokacije (Krašić, Jastrebarsko, Pisarovina i Donja Zdenčina). U vezi korištenja poslovnih prostora u vlasništvu Županije, sa županijskom upravom za ceste i tijelima državne uprave su zaključeni ugovori o reguliranju međusobnih prava i obveza. Prema navodima, Županija ne raspolaže odgovarajućim vlastitim poslovnim prostorom za navedene potrebe te je s pravnim osobama zaključila ugovore o zakupu poslovnih prostora ukupne površine 1 436,31 m 2 po ukupnoj cijeni u iznosu ,10 EUR mjesečno. Prije uzimanja u zakup nije sastavljena analiza ekonomske isplativosti navedenog oblika rješavanja smještaja za obavljanje djelatnosti Županije.

18 15 Uz navedeno, Županija koristi poslovne prostore bez naknade na području Grada Vrbovca za smještaj arhive, te Grada Zaprešića, Grada Sveti Ivan Zelina i Grada Sveta Nedelja za potrebe obavljanja poslova iz djelokruga Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša. Za korištenje navedenih poslovnih prostora Županija podmiruje mjesečne režijske troškove. Državni ured za reviziju predlaže prije uzimanja u zakup sastaviti analizu ekonomske isplativosti navedenog oblika u odnosu na druge načine rješavanja smještaja za obavljanje djelatnosti Županije. - Unutarnje kontrole vezane uz upravljanje i raspolaganje nekretninama Koncem Zagrebačka županija je imala 163 zaposlenika (160 u upravnim odjelima i tri dužnosnika) i 12 polaznika osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Prema pravilniku o unutarnjem redu upravnih tijela Zagrebačke županije, poslovi upravljanja i raspolaganja obavljaju se u okviru Stručne službe župana, Odsjeka za imovinsko-pravne poslove i javnu nabavu. Poslove upravljanja i raspolaganja imovinom obavljaju dva zaposlenika, a odluke donosi Župan odnosno Županijska skupština u okviru svoje nadležnosti. Internim aktima su detaljno utvrđeni uvjeti i način postupanja kod pojedinih oblika raspolaganja i upravljanja nekretninama, osobe koje obavljaju navedene poslove te njihove ovlasti i nadležnosti. U skladu s odredbama Pravilnika o unutarnjoj reviziji korisnika proračuna, Zagrebačka županija je ustrojila Ured za unutarnju reviziju. Unutarnjim revizijama nisu bile obuhvaćene aktivnosti vezane uz upravljanje i raspolaganje nekretninama. Strateškim planom unutarnje revizije za razdoblje , planirano je obavljanje revizije upravljanja imovinom.

19 16 Grad Dugo Selo Odredbama Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, utvrđen je Grad Dugo Selo kao jedinica lokalne samouprave u sastavu Zagrebačke županije. Površina Grada je 53,94 km 2, a obuhvaća jedanaest naselja sa stanovnika. Prema Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti Grad je razvrstan u četvrtu skupinu jedinica lokalne samouprave čija je vrijednost indeksa razvijenosti između 100,0 % i 125,0 % prosjeka Republike Hrvatske. Prema podacima iz financijskih izvještaja, ukupna vrijednost imovine na dan 31. prosinca iskazana je u iznosu ,00 kn, što je u odnosu na početak godine manje za ,00 kn ili 0,4 %. Odnosi se na nefinancijsku imovinu u iznosu ,00 kn i financijsku imovinu u iznosu ,00 kn. U tablici broj 7 daju se podaci o vrijednosti nefinancijske imovine Grada Dugo Selo na dan 31. prosinca 2012., i Tablica broj 7 Vrijednost nefinancijske imovine Grada Dugo Selo na dan 31. prosinca 2012., i Redni broj Nefinancijska imovina Prirodna bogatstva (zemljište) , , ,00 2. Građevinski objekti , , ,00 3. Druga imovina , , ,00 Ukupno , , ,00 Vrijednost nefinancijske imovine Grada Dugo Selo koncem manja je u odnosu na za ,00 kn ili 0,1 % dok je koncem veća za ,00 kn ili 0,4 % u odnosu na Vrijednost nefinancijske imovine koncem iskazana je u iznosu ,00 kn. U strukturi nefinancijske imovine koncem građevinski objekti sudjeluju sa 62,6 %, zemljište s 36,3 % i druga imovina s 1,1 %. Vrijednost građevinskih objekata odnosi se na infrastrukturne objekte, zgrade obrazovnih i znanstvenih institucija, sportske dvorane i rekreacijske objekte i druge građevinske objekte. Druga imovina se odnosi na vrijednost postrojenja i opreme, prijevoznih sredstava, knjiga, umjetničkih djela i ostale izložbene vrijednosti te nematerijalnu imovinu. Prema podacima iz financijskih izvještaja, ukupni prihodi i primici za su ostvareni u iznosu ,00 kn, a prihodi od upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorima, stanovima i zemljištem (u dijelu koji se odnosi na prihode od prodaje, zakupa i najma poslovnih prostora, stanova i zemljišta) ostvareni su u iznosu ,00 kn, što čini 0,1 % ukupno ostvarenih prihoda i primitaka. U tablici broj 8 daju se podaci o ostvarenim prihodima od upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorima, stanovima i zemljištem Grada Dugo Selo za 2012., i u kn

20 Tablica broj 8 Ostvareni prihodi od upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorima, stanovima i zemljištem Grada Dugo Selo za 2012., i u kn 17 Redni broj Prihodi Prodaja poslovnih prostora ,00 0,00 0,00 2. Zakup poslovnih prostora , , ,00 3. Najam stanova 6.880, , ,00 4. Prodaja zemljišta 0, ,00 0,00 Ukupno prihodi , , ,00 Grad Dugo Selo je od do ostvario prihode od upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorima, stanovima i zemljištem u ukupnom iznosu ,00 kn. Prema podacima Grada Dugo Selo, (analitička knjigovodstvena evidencija) na koncu Grad raspolaže s 20 poslovnih prostora, šest stanova i m 2 građevinskog zemljišta. U tablici broj 9 daju se podaci o broju i površini poslovnih prostora i stanova te površini zemljišta prema podacima Grada Dugo Selo od do Tablica broj 9 Broj i površina poslovnih prostora i stanova te površina zemljišta Grada Dugo Selo na dan 31. prosinca 2012., i Redni broj Opis I. Poslovni prostori 1. Broj poslovnih prostora Površina poslovnih prostora u m II. Stanovi 1. Broj stanova Površina stanova u m III. Zemljište 1. Površina zemljišta u m Nalaz i preporuke - Evidencije o nefinancijskoj imovini Prema odredbama Pravilnika o proračunskom računovodstvu i Računskom planu, proračunsko računovodstvo se temelji na općeprihvaćenim računovodstvenim načelima točnosti, istinitosti, pouzdanosti i pojedinačnom iskazivanju poslovnih događaja. Proračun i proračunski korisnici obvezni su u svom knjigovodstvu osigurati podatke pojedinačno po vrstama prihoda i primitaka, rashoda i izdataka kao i o stanju imovine, obveza i vlastitih izvora. Poslovne knjige proračuna i proračunskih korisnika jesu dnevnik, glavna knjiga i pomoćne knjige. Glavna knjiga je sustavna knjigovodstvena evidencija poslovnih promjena i transakcija nastalih na imovini, obvezama, vlastitim izvorima te prihodima i rashodima.

21 18 Pomoćne knjige jesu analitičke knjigovodstvene evidencije stavki koje su u glavnoj knjizi evidentirane sintetički i druge pomoćne evidencije za potrebe nadzora i praćenja poslovanja, a proračun i proračunski korisnici, između ostaloga, obvezno vode i analitičko knjigovodstvo dugotrajne nefinancijske imovine - po vrsti, količini i vrijednosti (nabavna i otpisana) te s drugim potrebnim podacima. Prema navedenom Pravilniku, izvanbilančni zapisi sadrže stavke koje su vezane, ali nisu uključene u bilančne kategorije te, između ostalog, sadrže i tuđu imovinu dobivenu na korištenje. U poslovnim knjigama Grada Dugo Selo na koncu je evidentirana vrijednost zemljišta u iznosu ,00 kn te građevinskih objekata (poslovnih objekata, infrastrukturnih objekata i drugih građevinskih objekta) u iznosu ,00 kn. Od ukupne vrijednosti građevinskih objekata, na sadašnju vrijednost stambenih i poslovnih objekata se, prema analitičkim knjigovodstvenim evidencijama dugotrajne nefinancijske imovine, odnosi ,00 kn ili 25,2 %. Grad u poslovnim knjigama nema evidentirane sve nekretnine. Evidentirana vrijednost zemljišta i građevinskih objekata u poslovnim knjigama se odnosi na izvršena ulaganja koja su obavljena od konstituiranja Grada Dugo Selo kao jedinice lokalne samouprave, darovanja, te na dio nekretnina i zemljišta za koje su od konstituiranja Grada riješeni imovinsko-pravni odnosi i utvrđena vrijednost imovine. U poslovnim knjigama nisu evidentirani stambeni objekti te dio poslovnih zgrada odnosno prostora i zemljišta (upravna zgrada Grada upisana je u zemljišnim knjigama kao vlasništvo Grada, dok u poslovnim knjigama nije evidentirana). Za stanove u stambenim objektima nije provedeno etažiranje te ih Grad nema evidentirane u zemljišnim ni poslovnim knjigama, osim stana koji se bespravno koristi, koji je bez vrijednosti evidentiran u poslovnim knjigama Grada. Također, Grad je u prenio prava vlasništva 849 m 2 zemljišta bez naknade u korist Republike Hrvatske, a u svrhu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa radi formiranja građevne čestice za rekonstrukciju postojećeg i dogradnju 2. kolosijeka pruge Dugo Selo Križevci. U zemljišnim knjigama je proveden upis vlasništva u skladu s ugovorom o prijenosu vlasništva u korist Republike Hrvatske, ali u poslovnim knjigama nije evidentirano smanjenje vrijednosti zemljišta. Grad je u radi formiranja nove građevinske čestice prodao zemljište površine m 2 u vrijednosti ,00 kn. Nakon spajanja čestica kupac je upisan u zemljišnim knjigama kao vlasnik, dok je u poslovnim knjigama odnosno u analitičkoj evidenciji dugotrajne imovine umanjena površina zemljišta. Umanjenje vrijednosti zemljišta nije evidentirano jer je navedeno zemljište evidentirano bez vrijednosti. Iz navedenog je vidljivo da Grad Dugo Selo nema cjelovite podatke o nefinancijskoj imovini kojom upravlja i raspolaže odnosno o imovini s kojom bi u skladu sa zakonima i drugim propisima trebao upravljati i raspolagati. U tijeku su aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa te na evidentiranju imovine u poslovnim knjigama koje su započete u ranijim godinama. Plan i procedure rješavanja imovinsko-pravnog statusa nekretnina, vođenja evidencija i unosa u poslovne knjige nije donesen. Na nekretninama u vlasništvu Grada kč.br. 350/2 i 350/3 upisane u zk.ul br k.o. Dugo Selo upisano je založno pravo u korist u korist Zagrebačke banke na iznos EUR. Koncem kredit je otplaćen te je u vrijeme obavljanja revizije pokrenut postupak brisanja hipoteke na navedenim nekretninama. Grad vodi šest sudskih postupaka vezanih uz nekretnine.

22 19 Grad Dugo Selo je ustrojio i vodi zasebnu analitičku knjigovodstvenu evidenciju dugotrajne nefinancijske imovine po vrsti, količini i vrijednosti (nabavna i otpisana). Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske propisana je obveza ustrojavanja registra državne imovine, a Uredbom o registru državne imovine (Narodne novine 55/11), propisan je način uspostave, sadržaj, oblik i način vođenja registra državne imovine. Prema navedenoj Uredbi, registar se sastoji od popisa vlasničkih udjela (dionica i poslovnih udjela) u trgovačkim društvima i popisa nekretnina (građevinskog zemljišta i građevina, stambenih objekata, poslovnih prostora i drugih nekretnina) te su utvrđeni podaci koje treba sadržavati popis vlasničkih udjela (naziv i sjedište, OIB i temeljni kapital trgovačkog ili dioničkog društva, broj poslovnih udjela ili dionica u temeljnom kapitalu, nominalna vrijednost poslovnih udjela ili dionica i drugi podaci) te popis nekretnina (broj zemljišnoknjižne čestice nekretnine i zemljišno-knjižnog uloška u koji je nekretnina upisana, površinu zemljišnoknjižne čestice, naziv katastarske općine, vrstu vlasništva na nekretnini i titular vlasništva, podatke o sudskim sporovima koji se vode vezano uz nekretninu i teretima na nekretnini, broj posjedovnog lista i broj katastarske čestice, naziv katastarske općine i površinu katastarske čestice iz posjedovnog lista, broj katastarskog plana i katastarski plan za katastarsku česticu, adresu katastarske čestice, prostorno-plansku namjenu nekretnine i prostorni plan, korisnika nekretnine i pravnu osnovu korištenja, vrijednost nekretnine i druge podatke). Strategijom upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske je navedeno da je u upravljanju i raspolaganju imovinom potrebno uspostaviti jednaka pravila postupanja koja vrijede za tijela državne uprave i za nadležna tijela u lokalnim jedinicama. Grad Dugo Selo je započeo sa ustrojavanjem evidencije nekretnina kao podlogom za unošenje podataka u registar imovine, koji još nije ustrojen. Unos podataka u navedenu evidenciju Grad provodi na više načina: fizička provjera na terenu, popis zatečenog stanja, te podaci Državne geodetske uprave odnosno usporedbom popisa katastarskih čestica na kojima je kao nositelj bilo kakvih prava upisan Grad (usporedbe sa stanjem u zemljišnim knjigama). Postupci rješavanja imovinsko pravnih odnosa na nekretninama se obavljaju prema iskazanoj potrebi. Na koncu podaci o vrijednosti dugotrajne nefinancijske imovine iskazani u analitičkoj knjigovodstvenoj evidenciji istovjetni su s podacima iskazanim u glavnoj knjizi i financijskim izvještajima. Sa stanjem na dan 31. prosinca obavljen je popis imovine i obveza kojim je obuhvaćena samo imovina koja je iskazana u poslovnim knjigama te nisu utvrđene razlike između popisanog i knjigovodstvenog stanja imovine. Državni ured za reviziju predlaže obaviti popis i utvrditi stvarno stanje imovine kojom Grad Dugo Selo upravlja i raspolaže ili bi trebao upravljati i raspolagati u skladu sa zakonima i drugim propisima. Nadalje se predlaže kontinuirano provoditi aktivnosti vezano uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, procjenu imovine i evidentiranje u poslovne knjige, te usklađivanje podataka o nekretninama u zemljišnim knjigama i katastru. Predlaže se ustrojiti i voditi registar imovine Grada na način i s podacima propisanim za registar državne imovine kako bi se osigurali podaci o cjelokupnoj imovini odnosno resursima s kojima Grad raspolaže te stvorili osnovni preduvjeti za učinkovito upravljanje i raspolaganje imovinom i za donošenje planskih dokumenata za upravljanje i raspolaganje imovinom (strategija i godišnji planovi upravljanja i raspolaganja imovinom). U svrhu unaprjeđenja obavljanja poslova evidentiranja imovine u poslovnim knjigama i registru imovine, jednoobraznosti postupanja i točnosti podataka predlaže se planirati aktivnosti za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te procjenu i evidentiranje imovine u poslovne knjige.

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Zakon o poljoprivrednom zemljištu MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE travanj 2019. godine Poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države raspolaže se prema odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu (NN 20/18

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI RADA NADZORNIH ODBORA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA U VLASNIŠTVU/SUVLASNIŠTVU

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Pazin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI UPRAVLJANJE I RASPOLAGANJE NEKRETNINAMA JEDINICA LOKALN

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Pazin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI UPRAVLJANJE I RASPOLAGANJE NEKRETNINAMA JEDINICA LOKALN REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Pazin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI UPRAVLJANJE I RASPOLAGANJE NEKRETNINAMA JEDINICA LOKALNE I PODRUČNE (REGIONALNE) SAMOUPRAVE NA PODRUČJU ISTARSKE

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Slavonski Brod IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA SLAVONSKOG BR

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Slavonski Brod IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA SLAVONSKOG BR REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Slavonski Brod IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA SLAVONSKOG BRODA Slavonski Brod, studeni 2011. S A D R Ž A J stranica

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU ZRAČNA LUKA ZADAR D.O.O. Zadar,

Више

I. MIŠLJENJE JAVNA USTANOVA NACIONALNI PARK PAKLENICA 1. U skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji, obavljena je revizija financijskih izvještaj

I. MIŠLJENJE JAVNA USTANOVA NACIONALNI PARK PAKLENICA 1. U skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji, obavljena je revizija financijskih izvještaj I. MIŠLJENJE JAVNA USTANOVA NACIONALNI PARK PAKLENICA 1. U skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji, obavljena je revizija financijskih izvještaja i poslovanja Javne ustanove Nacionalni park Paklenica

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA GRAD VRBOVEC STRATEGIJA UPRAVLJANJA I RASPOLAGANJA IMOVINOM U VLASNIŠTVU GRADA VRBOVCA ZA RAZDOBLJE OD DO

REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA GRAD VRBOVEC STRATEGIJA UPRAVLJANJA I RASPOLAGANJA IMOVINOM U VLASNIŠTVU GRADA VRBOVCA ZA RAZDOBLJE OD DO REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA GRAD VRBOVEC STRATEGIJA UPRAVLJANJA I RASPOLAGANJA IMOVINOM U VLASNIŠTVU GRADA VRBOVCA ZA RAZDOBLJE OD 2019. DO 2023. Vrbovec, veljača 2019. godine I. UVOD Strategija

Више

REPUBLIKA HRVATSKA BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA OPĆINA GUNDINCI Općinsko vijeće Klasa: /15-01/8 Urbroj: 2178/05-02/15-2 Gundinci, 19. lipnja

REPUBLIKA HRVATSKA BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA OPĆINA GUNDINCI Općinsko vijeće Klasa: /15-01/8 Urbroj: 2178/05-02/15-2 Gundinci, 19. lipnja REPUBLIKA HRVATSKA BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA OPĆINA GUNDINCI Općinsko vijeće Klasa: 400-08/5-0/8 Urbroj: 78/05-0/5- Gundinci, 9. lipnja 05. godine Na temelju odredbe članka 0. Zakona o komunalnom gospodarstvu

Више

OPĆINA TISNO

OPĆINA TISNO STRATEGIJA UPRAVLJANJA I RASPOLAGANJA IMOVINOM OPĆINE TISNO 2016-2020 Sadržaj: 1. Uvod 3 2. Zakonodavni okvir i važeći propisi vezani za nekretnine 4 3. Općina Tisno 5 3.1. Organizacija 6 3.2. Financijski

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAV

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAV REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU HEP-PLIN D.O.O., OSIJEK Osijek,

Више

Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić (

Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić ( Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić ( Županijski glasnik Ličko-senjske županije, br. 7/13,

Више

(Microsoft Word OBITELJSKI CENTAR BJELOVARSKO-BILOGORSKE \216UPANIJE.DOC)

(Microsoft Word OBITELJSKI CENTAR BJELOVARSKO-BILOGORSKE \216UPANIJE.DOC) REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Bjelovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI OBITELJSKI CENTAR BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE, BJELOVAR Bjelovar, veljača 2011. S A D R Ž A J stranica

Више

R E P U B L I K A H R V A T S K A PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA GRAD RIJEKA Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljišt

R E P U B L I K A H R V A T S K A PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA GRAD RIJEKA Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljišt R E P U B L I K A H R V A T S K A PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA GRAD RIJEKA Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem KLASA: 350-01/17-03/35 URBROJ: 2170/01-01-00-17-1

Више

STRATEGIJA

STRATEGIJA STRATEGIJA UPRAVLJANJA I RASPOLAGANJA NEKRETNINAMA U VLASNIŠTVU GRADA SOLINA ZA RAZDOBLJE OD 2016.- 2020. Solin, veljača 2016. godine SADRŽAJ 1 1. UVOD...3 2. VAŽEĆI PROPISI U SVEZI UPRAVLJANJA I RASPOLAGANJA

Више

1

1 STRATEGIJA UPRAVLJANJA I RASPOLAGANJA IMOVINOM U VLASNIŠTVU OPĆINE VIDOVEC ZA RAZDOBLJE OD 2017. DO 2022.GODINE Vidovec, 22. prosinac 2016. godine UVOD Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u

Више

REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA SKUPŠTINA Materijal za sjednicu PRIJEDLOG PROGRAMA SUFINANCIRANJA DRŽAVNE IZMJERE I KATASTRA NEKRETNINA

REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA SKUPŠTINA Materijal za sjednicu PRIJEDLOG PROGRAMA SUFINANCIRANJA DRŽAVNE IZMJERE I KATASTRA NEKRETNINA REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA SKUPŠTINA Materijal za sjednicu PRIJEDLOG PROGRAMA SUFINANCIRANJA DRŽAVNE IZMJERE I KATASTRA NEKRETNINA NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Izazovi upravljanja imovinom u vlasništvu lokalnih jedinica Marko Ignjatovid, mag.oec. MBA Transparentno upravljanje imovinom Koliko ostvaruje prihoda/rashoda? Ključna pitanja: Kako upravljamo? Znamo li

Више

Microsoft Word - NPZ prijenosu vlasništva na domovima umirovljenika 6.7.docx

Microsoft Word - NPZ prijenosu vlasništva na domovima umirovljenika 6.7.docx KLUB ZASTUPNIKA SDP-a KLUB ZASTUPNIKA HSU-a, NEZAVISNE LISTE STIPE PETRINE I NEZAVISNIH ZASTUPNIKA PRIJEDLOG ZAKONA O PRIJENOSU VLASNIŠTVA NA DOMOVIMA UMIROVLJENIKA Zagreb, travanj 2016. 2 PRIJEDLOG ZAKONA

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Sisak IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI DEMOKRATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA Sisak, listopad 2013.

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Sisak IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI DEMOKRATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA Sisak, listopad 2013. REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Sisak IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI DEMOKRATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA Sisak, listopad 2013. S A D R Ž A J stranica I. PODACI O STRANCI 2 Djelokrug

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JA

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JA REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU LUKA-VUKOVAR D.O.O. Vinkovci,

Више

NACRT

NACRT REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Rijeka IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ODRŽAVANJE NERAZVRSTANIH CESTA U JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE Rijeka, studeni

Више

Analiza poslovanja HNK HAJDUK

Analiza poslovanja HNK HAJDUK Split, 26.09.2013.god. Analiza poslovanja HNK Hajduk Split Pročelnica Službe za unutarnju reviziju: Alma Peroš SADRŽAJ: 1. Osnovne informacije 1.1. Vlasnička struktura 1.2. Djelatnost 2. Financijsko stanje

Више

OBRAZLOŽENJE PRIJEDLOGA I. IZMJENA I DOPUNA PRORAČUNA GRADA DARUVARA ZA GODINU Gradsko vijeće Grada Daruvara donijelo je 15. prosinca godi

OBRAZLOŽENJE PRIJEDLOGA I. IZMJENA I DOPUNA PRORAČUNA GRADA DARUVARA ZA GODINU Gradsko vijeće Grada Daruvara donijelo je 15. prosinca godi OBRAZLOŽENJE A I. IZMJENA I DOPUNA PRORAČUNA GRADA DARUVARA ZA GODINU Gradsko vijeće Grada Daruvara donijelo je 15. prosinca 2015. godine Proračun Grada Daruvara za koji ukupno iznosi 36.100.353 kn prihodi

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI IZVRŠENJA DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI POS

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI IZVRŠENJA DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI POS REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI IZVRŠENJA DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI POSTIZANJA REZULTATA I OSTVARIVANJA CILJEVA POSLOVANJA

Више

Memorandum - Ravnatelj

Memorandum - Ravnatelj KLASA: UP/I-344-03/15-11/324 URBROJ: 376-10-18-34 Zagreb, 17. prosinca 2018. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 11., članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama

Више

Tablica broj 1

Tablica broj 1 REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Koprivnica IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI OPĆINA NOVO VIRJE Koprivnica, srpanj 2015. S A D R Ž A J stranica I. PODACI O OPĆINI 2 Djelokrug i unutarnje

Више

NACRT

NACRT REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GRAD PAG Zadar, listopad 2017. S A D R Ž A J stranica I. PODACI O GRADU 2 Djelokrug i unutarnje ustrojstvo

Више

Memorandum - Ravnatelj

Memorandum - Ravnatelj KLASA: UP/I-344-03/17-11/2352 URBROJ: 376-10-18-13 Zagreb, 28. studenog 2018. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 11., članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU KLASA: /18-01/38 URBROJ: Zagreb, 21. siječnja IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ FINANCIJSKO

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU KLASA: /18-01/38 URBROJ: Zagreb, 21. siječnja IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ FINANCIJSKO REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU KLASA: 041-01/18-01/38 URBROJ: 613-02-01-18-6 Zagreb, 21. siječnja 2019. IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ FINANCIJSKOJ REVIZIJI SREDIŠNJEG REGISTRA OSIGURANIKA ZA 2017.

Више

Tablica broj 1

Tablica broj 1 REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Koprivnica IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI OPĆINA GOLA Koprivnica, listopad 2017. S A D R Ž A J stranica I. PODACI O OPĆINI 2 Djelokrug i unutarnje

Више

I. MIŠLJENJE POSLOVNO INOVACIJSKI CENTAR HRVATSKE BICRO D.O.O. 1. U skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji obavljena je revizija financijskih i

I. MIŠLJENJE POSLOVNO INOVACIJSKI CENTAR HRVATSKE BICRO D.O.O. 1. U skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji obavljena je revizija financijskih i I. MIŠLJENJE POSLOVNO INOVACIJSKI CENTAR HRVATSKE BICRO D.O.O. 1. U skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji obavljena je revizija financijskih izvještaja i poslovanja društva (dalje u tekstu: Društvo)

Више

Microsoft Word - PRISLIGA d.o.o., TISNO.doc

Microsoft Word - PRISLIGA d.o.o., TISNO.doc REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Šibenik IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI PRISLIGA D.O.O., TISNO Šibenik, srpanj 2012. S A D R Ž A J stranica I. PODACI O DRUŠTVU 2 Djelokrug rada

Више

Tablica broj 1

Tablica broj 1 REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Virovitica KLASA: 041-01/18-02/46 URBROJ: 613-12-18-8 Virovitica, 22. studenoga 2018. IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ FINANCIJSKOJ REVIZIJI GRADA ORAHOVICE

Више

Memorandum - Ravnatelj

Memorandum - Ravnatelj KLASA: UP/I-344-03/15-11/633 URBROJ: 376-10-19-18 Zagreb, 19. ožujka 2019. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 11., članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: /19-01/03 URBROJ: 2198/ Zadar, 17. siječnja PREDMET:

REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: /19-01/03 URBROJ: 2198/ Zadar, 17. siječnja PREDMET: REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: 944-01/19-01/03 URBROJ: 2198/01-2-19-6 Zadar, 17. siječnja 2019. PREDMET: NADLEŽNOST ZA DONOŠENJE: - GRADSKOM VIJEĆU GRADA ZADRA

Више

MergedFile

MergedFile Klasa: REPUBLIKA HRVATSKA OPĆINA ŽUPA DUBROVAČKA 20207 Mlini žiro: 2407000-86000 MB: 02554470 Šifra djelatnosti: 84 Ur.broj: Srebreno,, 0.05.208 Strana: IZMJENE I DOPUNE PRORAČUNA OPĆI DIO ZA 208/ U 208/

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Klasa: 947-02/05-01/7 Ur. broj: 2163/1-09/1-06-22 Pula, 7. lipnja 2006. godine. ISTARSKA ŽUPANIJA ŽUPANIJSKO

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zagreb IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI EKONOMSKA OPRAVDANOST RAZLIKA U CIJENI JAVNE VODOOPSKR

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zagreb IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI EKONOMSKA OPRAVDANOST RAZLIKA U CIJENI JAVNE VODOOPSKR REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zagreb IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI EKONOMSKA OPRAVDANOST RAZLIKA U CIJENI JAVNE VODOOPSKRBE (OPSKRBE PITKOM VODOM) NA PODRUČJU ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zagreb IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GRAD VELIKA GORICA Zagreb, srpanj 2010.

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zagreb IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GRAD VELIKA GORICA Zagreb, srpanj 2010. REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zagreb IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GRAD VELIKA GORICA Zagreb, srpanj 2010. S A D R Ž A J stranica I. PODACI O GRADU 2 Djelokrug rada i unutarnje

Више

Srijeda, 2. rujna GLASNIK«Broj 7 - Stranica 505 Četvrtak, 17. prosinca GLASNIK«Broj 11 Stranica 505 GLASNIK SLU

Srijeda, 2. rujna GLASNIK«Broj 7 - Stranica 505 Četvrtak, 17. prosinca GLASNIK«Broj 11 Stranica 505 GLASNIK SLU Srijeda, 2. rujna 2015.»SLU@BENI GLASNIK«Broj 7 - Stranica 505 Četvrtak, 17. prosinca 2015.»SLU@BENI GLASNIK«Broj 11 Stranica 505 SLU@BENI GLASNIK SLU@BENO GLASILO GRADA VINKOVACA ISSSN 1846-0887 11 VINKOVCI,

Више

Memorandum - Ravnatelj

Memorandum - Ravnatelj KLASA: UP/I-344-03/18-11/14 URBROJ: 376-05-3-19-9 Zagreb, 18. travnja 2019. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 11., članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama

Више

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA

Microsoft Word - 3. KODEKS SAVJETOVANJA SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU U POSTUPCIMA DONOŠENJA ZAKONA, DRUGIH PROPISA I AKATA VLADA REPUBLIKE HRVATSKE 3402 Na temelju članka 30. stavka 3. Zakona o Vladi Republike Hrvatske (»Narodne novine«, br. 101/98, 15/2000, 117/2001, 199/2003, 30/2004 i 77/2009), Vlada Republike Hrvatske

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradsko vijeće P R I J E D L O G KLASA: /15-01/ URBROJ: Labin, Na temelju

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradsko vijeće P R I J E D L O G KLASA: /15-01/ URBROJ: Labin, Na temelju REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradsko vijeće P R I J E D L O G KLASA: 021-05/15-01/ URBROJ: 2144-01-01-15-1 Labin, 2015. Na temelju članka 35. stavak 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim

Више

Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ( Narodne novine broj 86/12; 143/13; 65/17) i članka 27. Statuta

Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ( Narodne novine broj 86/12; 143/13; 65/17) i članka 27. Statuta Na temelju članka 31. stavka 2. Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ( Narodne novine broj 86/12; 143/13; 65/17) i članka 27. Statuta Grada Zlatara ( Službeni glasnik Krapinsko-zagorske

Више

Uredba o načinima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Uredba o načinima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske VLADA REPUBLIKE HRVATSKE Na temelju članka 55. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 94/2013), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj

Више

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA I. MIŠLJENJE 1. U skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji obavljena je revizija financijskih izvještaja i poslo

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA I. MIŠLJENJE 1. U skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji obavljena je revizija financijskih izvještaja i poslo NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA I. MIŠLJENJE 1. U skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji obavljena je revizija financijskih izvještaja i poslovanja Nacionalnog parka Plitvička jezera (dalje u tekstu:

Више

REPUBLIKA HRVATSKA

REPUBLIKA HRVATSKA KLASA: 400-05/17-01/01 Temeljem članka 110. Zakona o proračunu (NN RH, br. 87/08, 136/12 i 15/15), članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (NN RH, br. 19/13 pročišćeni tekst),

Више

SLUŽBENI GLASNIK OPĆINE KUKLJICA BROJ: 3 KUKLJICA, 16. svibnja godine GODINE: XIV AKTI OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KUKLJICA Odluka o uvjetima, način

SLUŽBENI GLASNIK OPĆINE KUKLJICA BROJ: 3 KUKLJICA, 16. svibnja godine GODINE: XIV AKTI OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KUKLJICA Odluka o uvjetima, način SLUŽBENI GLASNIK OPĆINE KUKLJICA BROJ: 3 KUKLJICA, GODINE: XIV AKTI OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KUKLJICA Odluka o uvjetima, načinu i postupku gospodarenja imovinom u vlasništvu Općine Kukljica..2 Odluka o

Више

(Program raspologanja poljoprivrednim zemlji\232tem u vlasni\232tvu RH na podru\350ju Op\346ine \212titar.pdf)

(Program raspologanja poljoprivrednim zemlji\232tem u vlasni\232tvu RH na podru\350ju Op\346ine \212titar.pdf) REPUBLIKA HRVATSKA VUKOVARSKO - SRIJEMSKA ŽUPANIJA PROGRAM RASPOLAGANJA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM U VLASNIŠTVU REPUBLIKE HRVATSKE ZA PODRUČJE OPĆINE ŠTITAR 30. studeni 2018. godine PROGRAM raspolaganja

Више

Na temelju članka 110. Zakona o proračunu ( Narodne novine, broj 87/08, 136/12, 15/15) i članka 56. i 109. Statuta Grada Umaga ( Službene novine Grada

Na temelju članka 110. Zakona o proračunu ( Narodne novine, broj 87/08, 136/12, 15/15) i članka 56. i 109. Statuta Grada Umaga ( Službene novine Grada Na temelju članka 110. Zakona o proračunu ( Narodne novine, broj 87/08, 136/12, 15/15) i članka 56. i 109. Statuta Grada Umaga ( Službene novine Grada Umaga, broj 14/2013 pročišćeni tekst) Gradsko vijeće

Више

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBBLICA DI CROAZIA ISTARSKA ŽUPANIJA REGIONE ISTRIANA GRAD ROVINJ-ROVIGNO CITTA' DI ROVINJ-ROVIGNO Gradonačelnik Il Sindaco Klas

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBBLICA DI CROAZIA ISTARSKA ŽUPANIJA REGIONE ISTRIANA GRAD ROVINJ-ROVIGNO CITTA' DI ROVINJ-ROVIGNO Gradonačelnik Il Sindaco Klas REPUBLIKA HRVATSKA REPUBBLICA DI CROAZIA ISTARSKA ŽUPANIJA REGIONE ISTRIANA GRAD ROVINJ-ROVIGNO CITTA' DI ROVINJ-ROVIGNO Gradonačelnik Il Sindaco Klasa/Classe: 320-01/17-01/121 Urbroj/Numprot: 2171/01-07-13/3-2

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradsko vijeće KLASA: /17-01/02- URBROJ: 2144/ Labin, godine PRIJEDLOG Na temelj

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradsko vijeće KLASA: /17-01/02- URBROJ: 2144/ Labin, godine PRIJEDLOG Na temelj REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradsko vijeće KLASA: 021-01/17-01/02- URBROJ: 2144/01-01-17-1 Labin, 2017. godine PRIJEDLOG Na temelju članka 35. stavak 2. i članka 391. stavak 1. Zakona

Више

Microsoft Word - odluka o komunalnoj naknadi (Automatski spremljeno)

Microsoft Word - odluka o komunalnoj naknadi (Automatski spremljeno) REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA OPĆINA PISAROVINA Općinsko vijeće Na temelju članka 95. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine broj 68/18) i članka 17. Statuta Općine Pisarovina ( Službene

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MEĐIMURSKA ŽUPANIJA GRAD PRELOG POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU PRORAČUNA NA DAN GODINE I. OPĆI DIO Konto Naziv A. R

REPUBLIKA HRVATSKA MEĐIMURSKA ŽUPANIJA GRAD PRELOG POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU PRORAČUNA NA DAN GODINE I. OPĆI DIO Konto Naziv A. R REPUBLIKA HRVATSKA MEĐIMURSKA ŽUPANIJA GRAD PRELOG POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU PRORAČUNA NA DAN 30.06.2017. GODINE I. OPĆI DIO Konto Naziv A. RAČUN PRIHODA I RASHODA Izvršenje za izvještajno razdoblje

Више

BILJEŠKE Bilješka br. 1 Ukupni prihodi za razdoblje siječanj-prosinac godine iznose ,22 kuna i za 1,22% su manji u odnosu na isto razd

BILJEŠKE Bilješka br. 1 Ukupni prihodi za razdoblje siječanj-prosinac godine iznose ,22 kuna i za 1,22% su manji u odnosu na isto razd BILJEŠKE Bilješka br. 1 Ukupni prihodi za razdoblje siječanj-prosinac 2017. godine iznose 17.621.292,22 kuna i za 1,22% su manji u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. Ukupni rashodi iznose 17.754.783,61

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

Memorandum - Ravnatelj

Memorandum - Ravnatelj KLASA: UP/I-344-03/15-11/664 URBROJ: 376-10-19-21 Zagreb, 6. veljače 2019. Na temelju članka 12. stavka 1. točke 11., članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN

Више

SLUŽBENE NOVINE

SLUŽBENE NOVINE SLUŽBENE NOVINE OPĆINE PIĆAN GOD. XVII BROJ 6 PIĆAN, 16. PROSINCA 2015. LIST IZLAZI POVREMENO S A D R Ž A J AKTI VIJEĆA Stranica 1. Odluka o donošenju Dopuna Prostornog plana uređenja Općine Pićan. 2 AKTI

Више

(Microsoft Word - DT Sun\350ane elektrane instalirane snage iznad 10 do uklju\350ivo 30 kW.doc)

(Microsoft Word - DT Sun\350ane elektrane instalirane snage iznad 10 do uklju\350ivo 30 kW.doc) str. 1 od 7 Dijagram tijeka A.2. Registracija djelatnosti Trgovački sud ili županijski ured ili ured Grada Zagreba Obrasci: - Zahtjev za upis u sudski registar podnosi se, ili - Zahtjev za izdavanje obrtnice

Више

KLASA: /13-01/02 URBROJ: 2140/ Krapina, 5. prosinca ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PREDMET: Prijedlog odluke o stjecanju nekretnina od Gra

KLASA: /13-01/02 URBROJ: 2140/ Krapina, 5. prosinca ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PREDMET: Prijedlog odluke o stjecanju nekretnina od Gra KLASA: 947-01/13-01/02 URBROJ: 2140/01-02-13-2 Krapina, 5. prosinca 2013. ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA PREDMET: Prijedlog odluke o stjecanju nekretnina od Grada Krapine za projekt Poduzetnički inkubator Krapinsko-zagorske

Више

Temeljem odredbi Ċlanka 16. Zakona o proraĊunu (“Narodne novine RH” broj: 92/94 i Ċlana ka 16 i Statuta Grada Omiša ( “Službeni glasnik Grada Omiša”

Temeljem odredbi Ċlanka 16. Zakona o proraĊunu (“Narodne novine RH” broj: 92/94 i Ċlana ka 16 i  Statuta Grada Omiša ( “Službeni glasnik Grada Omiša” Temeljem odredbi čl. 14. Zakona o proračunu (NN RH 87/08 i 136/12) i temeljem odredbi članka 30. Statuta Grada Omiša (Službeni glasnik Grada Omiša 4/09, 9/10, 2/13 i 10/13), Gradsko vijeće Grada Omiša

Више

(Microsoft Word - Zdravstveno veleu\350ili\232te u Zagrebu.doc)

(Microsoft Word - Zdravstveno veleu\350ili\232te u Zagrebu.doc) REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ZDRAVSTVENO VELEUČILIŠTE U ZAGREBU Zagreb, veljača 2011. S A D R Ž A J stranica I. PODACI O VELEUČILIŠTU 2 Djelokrug rada i unutarnje

Више

55C

55C Prijedlog 18. siječnja 2019. Na temelju članka 26., članka 44. stavka 2. i članka 48. stavka 2. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine broj 68/18. i 110/18. Odluka Ustavnog suda) i članka 22.

Више

MergedFile

MergedFile 1/ 2 Obveznik: Adresa: Žiro račun: Klasa: Ur.broj: Mjesto i datum: Srebreno,, 15.03.2017 Matični broj: Šifra djelatnosti: 8411 PRORAČUN ZA 2017. GODINU OPĆI DIO rbr. 1 Prihodi Rashodi UKUPNO 63.696.616,00

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MEĐIMURSKA ŽUPANIJA GRAD PRELOG GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU PRORAČUNA GRADA PRELOGA ZA GODINU I. OPĆI DIO Konto Naziv A. R

REPUBLIKA HRVATSKA MEĐIMURSKA ŽUPANIJA GRAD PRELOG GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU PRORAČUNA GRADA PRELOGA ZA GODINU I. OPĆI DIO Konto Naziv A. R REPUBLIKA HRVATSKA MEĐIMURSKA ŽUPANIJA GRAD PRELOG GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU PRORAČUNA GRADA PRELOGA ZA 2014. GODINU I. OPĆI DIO Konto Naziv A. RAČUN PRIHODA I RASHODA Izvršenje za izvještajno razdoblje

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA GRAD BIOGRAD NA MORU STRATEGIJA UPRAVLJANJA I RASPOLAGANJA IMOVINOM U VLASNIŠTVU GRADA BIOGRADA NA MORU ZA RAZDOB

REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA GRAD BIOGRAD NA MORU STRATEGIJA UPRAVLJANJA I RASPOLAGANJA IMOVINOM U VLASNIŠTVU GRADA BIOGRADA NA MORU ZA RAZDOB REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA GRAD BIOGRAD NA MORU STRATEGIJA UPRAVLJANJA I RASPOLAGANJA IMOVINOM U VLASNIŠTVU GRADA BIOGRADA NA MORU ZA RAZDOBLJE OD 2017. 2021. GODINE I. UVOD Strategija upravljanja

Више

Microsoft Word - Sn05.docx

Microsoft Word - Sn05.docx ISSN 1849-2398 Bakar, 11. siječnja 2016. Broj: 01/2016 Godina: 2016. SLUŽBENE NOVINE GRADA BAKRA Izdavač: Grad Bakar Uredništvo: Primorje 39, 51222 Bakar Glavni i odgovorni urednik: Tomislav Klarić Izlazi:

Више

1 «Službeni glasnik» Broj 1 Općine Bilje Godina XIX Bilje, g. Broj 1 AKTI OPĆINSKOG NAČELNIKA OPĆINE BILJE Red. br. Str_. Red. br. Str. 1.

1 «Službeni glasnik» Broj 1 Općine Bilje Godina XIX Bilje, g. Broj 1 AKTI OPĆINSKOG NAČELNIKA OPĆINE BILJE Red. br. Str_. Red. br. Str. 1. 1 «Službeni glasnik» Broj 1 Općine Bilje Godina XIX Bilje, 30.01.2018.g. Broj 1 AKTI OPĆINSKOG NAČELNIKA OPĆINE BILJE Red. br. Str_. Red. br. Str. 1. 2. Plan upravljanja imovinom Općine Bilje za 2018.g.

Више

Microsoft Word - Prijedlog Odluke o prodaji doc

Microsoft Word - Prijedlog Odluke o prodaji doc REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD PAZIN Gradonačelnik KLASA: 940-01/13-01/62 URBROJ: 2163/01-01-01-13-10 Pazin, 07. listopada 2013 PREDSJEDNIKU GRADSKOG VIJEĆA P A Z I N PREDMET: Odluka o prodaji

Више

Microsoft Word - Maran_transparency_2012

Microsoft Word - Maran_transparency_2012 Revizorska tvrtka MARAN d.o.o. Josipa Jovića 51 21000 Split Tel/fax:021/374-294 OIB:67202619578 IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI ZA 2012. GODINU Split, ožujak 2013. godine SADRŽAJ Uvod 1 Pravno ustrojstvo,

Више

12-Bankarske usluge - Prijedlog Odluke o odabiru

12-Bankarske usluge - Prijedlog Odluke o odabiru REPUBLICA DI CROAZIA REGIONE ISTRIANA Upravni odjel za proračun i financije KLASA: 406-01/14-01/09 URBROJ: 2163/1-07/1-14-14 Pula, 28. studeni 2014. putem STRUČNE SLUŽBE SKUPŠTINE Pazin Dršćevka 3 PREDMET:

Више

1.pdf

1.pdf Klasa: 021-05/15-01/59 Urbroj:2168/01-01-02-00-0009-15-4 Pula, 29.5.2015 GRADSKO VIJEĆE GRADA PULE - n/p vijećnicima, svima PREDMET: Interpelacija o potrebi rasprave u vezi donošenja Zaključka o dodjeli

Више

Referentna stranica ,83 Kontrolni broj GODIŠNJI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ PODUZETNIKA za godinu Vrsta posla: 777 Vrsta izvještaja: 10 Mat

Referentna stranica ,83 Kontrolni broj GODIŠNJI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ PODUZETNIKA za godinu Vrsta posla: 777 Vrsta izvještaja: 10 Mat Referentna stranica 299.89.89,83 Kontrolni broj GODIŠNJI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ PODUZETNIKA za 205. godinu Vrsta posla: 777 Vrsta izvještaja: 0 Matični broj (MB): 0304593 Matični broj suda (MBS): 0806344

Више

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51

ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/ Факс:+387(0)51 ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Вука Караџића 4 Република Српска, БиХ Тел: +387(0)51/247-408 Факс:+387(0)51/247-497 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај о статусу

Више

Microsoft Word - Opis obveza za pružanje usluga pojedinačnih savjetnika na poslovima prijepisa i verifikacije_FINAL.doc

Microsoft Word - Opis obveza za pružanje usluga pojedinačnih savjetnika na poslovima prijepisa i verifikacije_FINAL.doc PROJEKT IMPLEMENTACIJE INTEGRIRANOG SUSTAVA ZEMLJIŠNE ADMINISTRACIJE (IBRD Zajam br. 8086-HR) OPIS OBVEZA ZA PRUŽANJE USLUGA POJEDINAČNIH SAVJETNIKA NA POSLOVIMA PRIJEPISA I VERIFIKACIJE ZEMLJIŠNIH KNJIGA

Више

Referentna stranica ,91 Kontrolni broj GODIŠNJI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ PODUZETNIKA za godinu Vrsta posla: 777 Vrsta izvještaja: Matičn

Referentna stranica ,91 Kontrolni broj GODIŠNJI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ PODUZETNIKA za godinu Vrsta posla: 777 Vrsta izvještaja: Matičn Referentna stranica 280.457.339,9 Kontrolni broj GODIŠNJI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ PODUZETNIKA za 204. godinu Vrsta posla: 777 Vrsta izvještaja: Matični broj (MB): Matični broj suda (MBS): 0 0304593 0806344

Више

Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i

Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i 01/17), a u svezi s čl. 48. Zakona o lokalnoj i područnoj

Више

Tablica broj 1

Tablica broj 1 REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Koprivnica IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI OPĆINA KALINOVAC Koprivnica, kolovoz 2017. S A D R Ž A J stranica I. PODACI O OPĆINI 2 Djelokrug i unutarnje

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA OPĆINA BISTRA Općinski načelnik KLASA: /14-01/15 URBROJ: 238/ Bistra, Na temelju čl

REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA OPĆINA BISTRA Općinski načelnik KLASA: /14-01/15 URBROJ: 238/ Bistra, Na temelju čl REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA OPĆINA BISTRA Općinski načelnik KLASA: 022-01/14-01/15 URBROJ: 238/02-02-14-1 Bistra, 28.02.2014. Na temelju članka 110. stavak 1. Zakona o proračunu ( "Narodne novine"

Више

09-Pravilnik EU projekti

09-Pravilnik EU projekti REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Pula - Pola, Flanatička 29 tel. 052/352-177, fax. 052/352-178 Klasa: 023-01/15-01/10 Urbroj: 2163/1-23/1-15-1

Више

IZVJESTAJ O IZVRSENJU PROR.2014

IZVJESTAJ O IZVRSENJU PROR.2014 Na temelju članka 110. Zakona o proračunu ("Narodne novine2, broj 87/08, 136/12 i 15/15) i članka 36. Statuta Grada Novske ("Službeni vjesnik", broj 2/09, 47/10,29/11,3/13 i 8/13) Gradsko vijeće Grada

Више

Microsoft Word - Rješenje Lupoglav

Microsoft Word - Rješenje Lupoglav Na temelju članka 12. stavka 1.. točke 11.,, članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN( br. 73/08, 90/11, 133/12, 80/13, 71/14, 72/17) i članka 96. Zakona o

Више

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA S L U Ž B E N I G L A S N I K SLUŽBENO GLASILO OPĆINE GRADAC GODINA XXVI Gradac, 24. travnja 2019. BROJ: 08/19 S A D R Ž A J 1. Odluka kojom se utvrđuje da nije potrebno provesti

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GRAD VUKOVAR Vinkovci, kolovoz 2014.

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GRAD VUKOVAR Vinkovci, kolovoz 2014. REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GRAD VUKOVAR Vinkovci, kolovoz 2014. S A D R Ž A J stranica I. PODACI O GRADU 2 Djelokrug rada i unutarnje

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Šibenik IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA Šibenik, svibanj 2014.

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Šibenik IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA Šibenik, svibanj 2014. REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Šibenik IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA Šibenik, svibanj 2014. S A D R Ž A J stranica I. PODACI O ŽUPANIJI 2 Djelokrug

Више

Microsoft Word - DIO_0a NASLOVNA osnovni dio VI IZMJ.doc

Microsoft Word - DIO_0a NASLOVNA osnovni dio VI IZMJ.doc Nositelj izrade: Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije Stručni izrađivač Plana: Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije II. OBVEZNI PRILOZI II.1. OBRAZLOŽENJE

Више

Obveznik: ; USLUGA D.O.O. AKTIVA 1. Izdaci za razvoj 2. Koncesije, patenti, licencije, robne i uslužne marke, softver i ostala prava 3. Goo

Obveznik: ; USLUGA D.O.O. AKTIVA 1. Izdaci za razvoj 2. Koncesije, patenti, licencije, robne i uslužne marke, softver i ostala prava 3. Goo AKTIVA. Izdaci za razvoj 2. Koncesije, patenti, licencije, robne i uslužne marke, softver i ostala prava 3. Goodwill 4. Predujmovi za nabavu 6. Ostala nematerijalna imovina II. MATERIJALNA IMOVINA ( 0

Више

Microsoft Word - Rješenje Čačinci

Microsoft Word - Rješenje Čačinci KLASA: UP/I-344-03/16-11/131 URBROJ: 376-10-18-19 Zagreb, 29. listopada 2018. Na temelju članka 12. stavka 1.. točke 11.,, članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama

Више

Book 1.indb

Book 1.indb Sadržaj 1. Predgovor str. 1 2. Nacionalni program reformi i porez na nekretnine str. 3 2.1. Oporezivanje nekretnina Nacionalnim programom reformi str. 3 2.2. Nacionalni program reformi 2014. str. 4 2.3.

Више

SADRŽAJ 9 PREDGOVOR... 5 RIJEČ O DJELU... 7 POPIS KRATICA UVOD REFORMA BAVARSKOG ZAKONA O GRADNJI Učinak reforme Bavarsko

SADRŽAJ 9 PREDGOVOR... 5 RIJEČ O DJELU... 7 POPIS KRATICA UVOD REFORMA BAVARSKOG ZAKONA O GRADNJI Učinak reforme Bavarsko SADRŽAJ 9 PREDGOVOR... 5 RIJEČ O DJELU... 7 POPIS KRATICA... 15 1. UVOD... 17 2. REFORMA BAVARSKOG ZAKONA O GRADNJI... 21 2.1. Učinak reforme Bavarskog zakona o gradnji 21 2.2. Dozvole za gradnju građevina

Више

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O POLJOPRIVREDNOJ SAVJETODAVNOJ SLUŽBI Proglašavam Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi,

Више

ttt

ttt Na temelju članka 21, 22, i 23 Zakona o prostornom uređenju ( Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke, broj: 4/99, 15/01 i 10/03 ) i članka 24. točke 5. Statuta općine Posušje ( Službeni glasnik općine

Више

ŽUPANIJSKA UPRAVA ZA CESTE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE

ŽUPANIJSKA UPRAVA ZA CESTE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE ŽUPANIJSKA UPRAVA ZA CESTE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE PRIJEDLOG GODIŠNJEG IZVJEŠTAJA O IZVRŠENJU FINANCIJSKOG PLANA ŽUPANIJSKE UPRAVE ZA CESTE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE ZA 2017. GODINU Na temelju odredbi

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar KLASA: /18-01/45 URBROJ: Zadar, 23. travnja IZVJEŠĆE O OBAVLJE

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar KLASA: /18-01/45 URBROJ: Zadar, 23. travnja IZVJEŠĆE O OBAVLJE REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar KLASA: 041-01/18-01/45 URBROJ: 613-15-19-7 Zadar, 23. travnja 2019. IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ FINANCIJSKOJ REVIZIJI JAVNE USTANOVE NACIONALNI

Више

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje HRVATSKI SABOR 2020 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE Proglašavam Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kojega je

Више

BRKO- prodaja zemljišta odluka o raspisivanju natječaja

BRKO- prodaja zemljišta odluka o raspisivanju natječaja OBRAZLOŽENJE UZ PRIJEDLOG ODLUKE O PRODAJI NEKRETNINE U K.O. OPATIJA Grad Opatija je vlasnik nekretnina oznake k.č. 1522, šuma površine 412 m2, u zk.ul. 245 k.o. Opatija ( nove izmjere), a koja odgovara

Више

Microsoft Word KOLEGIJ_zakljucci.doc

Microsoft Word KOLEGIJ_zakljucci.doc Klasa: 550-01/14-01/05 Urbroj: 2125-03/03-14-03 Senja na 34. kolegiju, održanom 5. veljače 2014. godine, razmatrao je Prijedlog Socijalnog programa Grada Senja za 2014. godinu, te donio, slijedeći Prihvaća

Више