REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Slavonski Brod IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GOSPODARENJE MINERALNIM SIROVINAMA NA PODRUČJU

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Slavonski Brod IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GOSPODARENJE MINERALNIM SIROVINAMA NA PODRUČJU"

Транскрипт

1 REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Pdručni ured Slavnski Brd IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GOSPODARENJE MINERALNIM SIROVINAMA NA PODRUČJU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE Slavnski Brd, studeni 2016.

2 S A D R Ž A J stranica PREDMET I CILJEVI REVIZIJE 2 METODE I POSTUPCI REVIZIJE 2 KRITERIJI ZA OCJENU UČINKOVITOSTI 3 GOSPODARENJE MINERALNIM SIROVINAMA 5 Planski dkumenti gspdarenja mineralnim sirvinama 9 Registri i evidencije 11 Ddjela kncesija, bračun i naplata naknada za mineralne sirvine te nadzr nad izvršavanjem ugvra kncesiji 14 Sanacije prstra na kjima su izvedeni rudarski radvi 20 OCJENA UČINKOVITOSTI GOSPODARENJA MINERALNIM SIROVINAMA 23 OČITOVANJE UREDA DRŽAVNE UPRAVE 26

3 REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Pdručni ured Slavnski Brd KLASA: / URBROJ: Slavnski Brd, 8. studenga IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI UČINKOVITOSTI GOSPODARENJA MINERALNIM SIROVINAMA NA PODRUČJU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE Na temelju dredbi članaka 12. i 14. Zakna Državnm uredu za reviziju (Nardne nvine 80/11), bavljena je revizija učinkvitsti gspdarenja mineralnim sirvinama na pdručju Brdsk-psavske županije (dalje u tekstu: Županije). Revizija je bavljena na način i prema pstupcima utvrđenim kvirm revizijskih standarda Međunardne rganizacije vrhvnih revizijskih institucija (INTOSAI) i Kdeksm prfesinalne etike državnih revizra. Pstupci revizije prvedeni su d 29. žujka d 8. studenga 2016.

4 2 PREDMET I CILJEVI REVIZIJE Predmet revizije je gspdarenje mineralnim sirvinama na pdručju Županije, kje je u nadležnsti Ureda državne uprave u Brdsk-psavskj županiji (dalje u tekstu: Ured državne uprave). Prema dredbama Zakna rudarstvu (Nardne nvine 56/13 i 14/14), Ured državne uprave je tijel nadležn za rudarstv za mineralne sirvine za prizvdnju građevng materijala na pdručju Županije. Revizijm je buhvaćena prvedba aktivnsti Ureda državne uprave vezanih uz gspdarenje mineralnim sirvinama (istraživanje i eksplataciju), naplatu prihda d naknada za kncesije za eksplataciju mineralnih sirvina, vđenje evidencija istraživanju i eksplataciji mineralnih sirvina te sanacija prstra nakn završetka izvđenja rudarskih radva na pdručju Županije d d U svrhu cjene učinkvitsti gspdarenja mineralnim sirvinama, utvrđeni su sljedeći ciljevi: - cijeniti pstupanje Ureda državne uprave u skladu s dnesenim prpisima, planvima i unutarnjim prcedurama vezanim uz kncesije za eksplataciju mineralnih sirvina - cijeniti prikupljanje pdataka eksplataciji mineralnih sirvina - cijeniti ddjelu kncesija za eksplataciju mineralnih sirvina u skladu s prpisima - cijeniti pravilnst bračuna naknade za mineralne sirvine - cijeniti prvedbu nadzra nad naplatm prihda i ptraživanjima za prihde d naknade za mineralne sirvine te izvršavanjem ugvra ddjeli kncesija - cijeniti prvedbu sanacije prstra na kjima su izvedeni rudarski radvi. METODE I POSTUPCI REVIZIJE U skladu s prihvaćenim međunardnim revizijskim standardima vrhvnih revizijskih institucija, revizija je planirana i bavljena na način kji sigurava ptrebne dkaze i pruža razumnu snvu za revizijske nalaze i zaključke te stvarenje revizijskih ciljeva. U fazi planiranja i bavljanja pripremnih radnji za bavljanje revizije, analizirana je zaknska regulativa, pdaci iz Rudarsk-gelške studije i Prstrng plana Županije lkacijama predviđenim za istraživanje i eksplataciju mineralnih sirvina, pdaci iz Registra kncesija kji vdi Ministarstv financija istraživanju i eksplataciji mineralnih sirvina na pdručju Županije, pdaci iz sudskg i brtng registra kncesinarima i vlaštenicima istražnih prstra i eksplatacijskih plja te drugi dstupni pdaci. U pstupku revizije krištene su sljedeće metde prikupljanja i analize dkaza: - pručeni su i analizirani zakni i drugi prpisi kji reguliraju gspdarenje mineralnim sirvinama, unutarnji akti te stručni članci - ispitana je dsljednst primjene zakna i drugih prpisa te unutarnjih akata - analizirani su pdaci i prvjerena dkumentacija (planvi, rješenja, dluke, ugvri) vezana uz gspdarenje mineralnim sirvinama - prvjeren je prikupljanje pdataka i vđenje prpisanih registara, zbirki isprava i evidencija - bavljeni su razgvri s dgvrnim sbama te - pribavljena brazlženja pjedinim aktivnstima vezanim uz gspdarenje mineralnim sirvinama.

5 3 KRITERIJI ZA OCJENU UČINKOVITOSTI Za cjenu učinkvitsti gspdarenja mineralnim sirvinama utvrđeni su kriteriji kji prizlaze iz zakna i drugih prpisa te pduzetih aktivnsti Ureda državne uprave vezanih uz gspdarenje mineralnim sirvinama. Revizijm su prikupljeni dkazi kak bi se dgvril na sljedeća pitanja: - Je li izrađena rudarsk-gelška studija za Županiju te dneseni dgvarajući planvi i unutarnje prcedure u vezi s gspdarenjem mineralnih sirvina? - Je li ustrjen registar istražnih prstra i registar eksplatacijskih plja i jesu li cjelvite evidencije istražnim prstrima i eksplatacijskim pljima? - Ddjeljuju li se kncesije za eksplataciju mineralnih sirvina u skladu s prpisima? - Obračunavaju li se naknade za mineralne sirvine na prpisani način te prvdi li se učinkvit nadzr nad naplatm prihda i ptraživanja za prihde d naknada za mineralne sirvine? - Prvdi li se kntinuirani nadzr rada kncesinara i izvršavanja bveza rudarskg gspdarskg subjekta? - Prvde li se sanacije prstra na kjima su izvedeni rudarski radvi? Gspdarenje mineralnim sirvinama cjenjuje se ka učinkvit, ak su dneseni dgvarajući planvi i prcedure u vezi s gspdarenjem mineralnih sirvina, ak su ustrjeni registri i cjelvite evidencije istražnim prstrima i eksplatacijskim pljima, ak je ddjeljivanje kncesija za eksplataciju mineralnih sirvina prveden u skladu s prpisima, ak se bračun i naplata naknada za mineralne sirvine bavljaju na prpisani način, ak se prvdi nadzr u svim fazama bavljanja rudarskih radva te ak je prvedena sanacija prstra na kjem su izvedeni rudarski radvi. Gspdarenje mineralnim sirvinama cjenjuje se ka učinkvit, pri čemu su ptrebna dređena pbljšanja, ak su utvrđene dređene slabsti i prpusti kje ne utječu bitn na gspdarenje mineralnim sirvinama. Gspdarenje mineralnim sirvinama cjenjuje se ka djelmičn učinkvit, ak su utvrđeni nedstaci kd dnšenja planva, ddjele kncesija, naplate prihda, vđenja registra i cjelvitsti evidencija istražnim prstrima i eksplatacijskim pljima, prvedbe dgvarajućeg nadzra i sanacije prstra. Gspdarenje mineralnim sirvinama cjenjuje se ka neučinkvit, ak su utvrđene značajnije nepravilnsti i nedstaci te su ptrebna znatna pbljšanja u pstupcima ddjele kncesija, naplate naknade za kncesije, vđenju registra i dgvarajućih evidencija, uspstave dgvarajućeg nadzra u svim fazama istraživanja i eksplatacije mineralnih sirvina te pstupcima sanacije prstra. U nastavku se daju kriteriji za cjenu učinkvitsti gspdarenja mineralnim sirvinama na pdručju Županije, prema pdručjima revizije.

6 4 Kriteriji za cjenu učinkvitsti gspdarenja mineralnim sirvinama, prema pdručjima revizije Pdručja revizije Nrmativn uređenje Registri i evidencije Ddjela kncesija, bračun i naplata naknada za mineralne sirvine te nadzr nad izvršavanjem ugvra kncesiji Sanacije prstra na kjima su izvedeni rudarski radvi Kriteriji dneseni su gdišnji i srednjrčni (trgdišnji) planvi davanja kncesija te dstavljeni Ministarstvu financija vde se prpisane evidencije u vezi s gspdarenjem mineralnim sirvinama pdaci se sustavn i pravdbn prikupljaju i praviln unse u prpisane registre evidencije su cjelvite i međusbn usklađene prvdi se nadzr nad dstavm i kvalitetm pdataka pdaci za ptrebe analize i izvješćivanja su tčni i vjerdstjni rudarski gspdarski subjekti, ka vlaštenici istražnih prstra i eksplatacijskih plja dstavljaju nadležnm pvjerenstvu pdatke i dkumentaciju rezervama mineralnih sirvina kncesinari vde evidencije gdišnjj eksplataciji mineralnih sirvina te Uredu državne uprave dstavljaju pdatke gdišnjj eksplataciji zapslen je dvljan brj zapslenika na pslvima iz pdručja rudarstva zapslenici su educirani za bavljanje pslva iz pdručja rudarstva pstupak pri ddjeli kncesija za eksplataciju mineralnih sirvina detaljn je prpisan raspisivanju javng nadmetanja prethde pripremne radnje prpisane dredbama Zakna kncesijama i Zakna rudarstvu pstupci javng nadmetanja radi davanja kncesije prvde se na način prpisan dredbama Zakna kncesijama i Zakna rudarstvu redvit se prati izvršenje ugvra kncesiji i aktivnsti kncesinara bračun i naplata naknada za mineralne sirvine prvdi se na prpisani način dstavljaju se pdaci tkpanj/pridbivenj kličini te tržišnj vrijednsti prdane mineralne sirvine prvjerava se realnst iskazivanja tržišne vrijednsti i kličine tkpane/pridbivene mineralne sirvine prati se plaćanje naknada za mineralne sirvine, pduzimaju se mjere naplate ptraživanja te prvjerava učinkvitst pduzetih mjera bavljaju se kntrle eksplatiranih kličina mineralnih sirvina kje su prijavili kncesinari uspstavljena je učinkvita suradnja nadležnih tijela u svim aktivnstima vezanim uz eksplataciju mineralnih sirvina sastavlja se gdišnje izvješće ugvrima kncesiji i radu kncesinara te se dstavlja Ministarstvu financija pstupcima nepštivanja dredbi ugvra kncesiji bavještava se nadležn državn dvjetništv prvdi se nadzr nad prtupravnim eksplatacijama te mjere radi učinkvitg sprječavanja prtupravnih eksplatacija bračunava se naknada štete p snvi tuđenja mineralne sirvine prvdi se sanacija prstra na kjima su izvedeni rudarski radvi tijekm izvđenja rudarskih radva na istražnm prstru ili eksplatacijskm plju te nakn završetka ili trajng bustavljanja izvđenja rudarskih radva u pstupku davanja kncesije utvrđuje se izns trškva sanacije, pribavljaju se jamstva za trškve sanacije te se redvit prvjerava valjanst jamstava nadležna tijela prvde nadzr nad prvedbama sanacije prvde se izvanredne sanacije prstra kada ne pstji ili je nepznata sba kja je eksplatirala mineralnu sirvinu pduzimaju se mjere radi sanacije prstra putem treće sbe, kada t ne učini rudarski gspdarski subjekt pduzimaju se pravne radnje pred sudm radi prisilne sanacije

7 GOSPODARENJE MINERALNIM SIROVINAMA 5 Mineralne sirvine, dnsn rudn blag ka prirdn bgatstv dbr je d sbitg značenja za Republiku Hrvatsku, kje, prema Ustavu Republike Hrvatske (Nardne nvine 85/10 - prčišćeni tekst i 5/14), ima njezinu sbitu zaštitu. Gspdarenje mineralnim sirvinama nrmativn je uređen s više prpisa iz pdručja rudarstva i ddjele kncesija, d kjih su temeljni Zakn rudarstvu i Zakn kncesijama (Nardne nvine 143/12). Zaknm rudarstvu, kji je stupi na snagu u svibnju 2013., uređen je gspdarenje mineralnim sirvinama i planiranje rudarske gspdarske djelatnsti, istraživanje i utvrđivanje rezervi mineralnih sirvina, izrada i prvjera rudarskih prjekata, eksplatacija mineralnih sirvina, davanje kncesije za eksplataciju, građenje i uprabu rudarskih bjekata i pstrjenja, izrada rudarskih planva i izvđenje rudarskih mjerenja, sanacija tkpanih prstra, naknada za kncesiju, naknada štete, mjere siguranja, sigurnsti i zaštite, stručna sprema za bavljanje dređenih pslva u rudarstvu, upravni i inspekcijski nadzr, prekršajne dredbe i druga pitanja. Mineralne sirvine, u smislu Zakna rudarstvu, su: 1. energetske mineralne sirvine: 1.1. ugljikvdici (nafta, prirdni plin, plinski kndenzat i zemni vsak) 1.2. fsilne grive tvari: ugljen (treset, lignit, smeđi ugljen, kameni ugljen), asfalt i uljni škriljavci; radiaktivne rude; getermalne vde iz kjih se mže kristiti akumulirana tplina u energetske svrhe, sim getermalnih vda kje se kriste u ljekvite, balnelške ili rekreativne svrhe i druge namjene, na kje se primjenjuju prpisi vdama 2. mineralne sirvine za industrijsku preradbu: grafit, sumpr, barit, tinjci, gips, kreda, kremen, kremeni pijesak, drag kamenje, bentnitna, prculanska, keramička i vatrstalna glina, feldspati, talk, tuf, mineralne sirvine za prizvdnju cementa, karbnatne mineralne sirvine (vapnenci i dlmiti) za industrijsku preradbu, silikatne mineralne sirvine za industrijsku preradbu, sve vrste sli (mrska sl) i slnih vda, mineralne vde iz kjih se mgu pridbivati mineralne sirvine, sim mineralnih vda kje se kriste u ljekvite, balnelške i rekreativne svrhe ili ka vda za ljudsku ptršnju i druge namjene, na kje se primjenjuju prpisi vdama, brm, jd, pelidi 3. mineralne sirvine za prizvdnju građevng materijala: tehničk-građevni kamen (amfiblit, andezit, bazalt, dijabaz, granit, dlmit, vapnenac), građevni pijesak i šljunak iz nebnvljivih ležišta, građevni pijesak i šljunak iz mrskg dna, ciglarska glina 4. arhitektnsk-građevni kamen 5. mineralne sirvine kvina. Prema dredbama Zakna rudarstvu, eksplatacijm mineralnih sirvina smatra se tkpavanje ili pridbivanje mineralnih sirvina iz ležišta i njihv plemenjivanje, a dzvljena je sam unutar utvrđeng eksplatacijskg plja mineralnih sirvina i u granicama prvjereng rudarskg prjekta na temelju kjeg je dana kncesija za gspdarsk krištenje pćeg ili drugg dbra, kja je ptrebna za eksplataciju mineralnih sirvina.

8 6 Pstupci davanja kncesija, ugvr kncesiji, prestanak kncesije, pravna zaštita u pstupcima davanja kncesije, plitika kncesija te druga pitanja u vezi s kncesijama, uređuju se Zaknm rudarstvu i Zaknm kncesijama. Kncesija je prav kje se stječe ugvrm. Davanje kncesije za eksplataciju mineralnih sirvina prvdi se prema dredbama Zakna rudarstvu, na temelju jedng javng nadmetanja u jedinstvenm pstupku kji se sastji d četiri faze i t: pstupka radi dabira najpvljnijeg pnuditelja za istraživanje mineralnih sirvina radi davanja kncesije za eksplataciju, pstupka radi davanja dbrenja za istraživanje, pstupka radi utvrđivanja eksplatacijskg plja te pstupka radi davanja kncesije za eksplataciju. Kncesija se daje na zahtjev fizičkj ili pravnj sbi, na način dređen Zaknm kncesijama, kja je na javnm nadmetanju dabrana ka najpvljniji pnuditelj, pd uvjetm da se nakn završetka istražnih radva ptvrde rezerve mineralnih sirvina, utvrdi eksplatacijsk plje u skladu s lkacijskm dzvlm te da fizička ili pravna sba ispunjava druge prpisane uvjete. Iznimn, ak na dređenm pdručju već pstji utvrđen eksplatacijsk plje, a vlaštenik je Republika Hrvatska, raspisuje se javn nadmetanje za davanje kncesije. Sve pstupke kji čine pjedinu fazu jedinstveng pstupka za davanje kncesije prvdi jedn tijel nadležn za rudarstv, ka davatelj kncesije, u skladu s dredbama Zakna kncesijama i Zakna rudarstvu. Prema dredbi članka 8. Zakna rudarstvu, za energetske mineralne sirvine, mineralne sirvine za industrijsku preradbu, arhitektnsk-građevni kamen i mineralne sirvine kvina nadležn je Ministarstv gspdarstva, ka ministarstv nadležn za rudarstv, dk su za mineralne sirvine za prizvdnju građevng materijala nadležni uredi državne uprave u županijama. Ured državne uprave u županiji dnsi dluku prvđenju javng nadmetanja za dabir najpvljnijeg pnuditelja za istraživanje mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala radi davanja kncesije za eksplataciju, ak cijeni da pstji ptreba za utvrđivanjem pjedinačnih rezervi mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala na nekm prstru, kji je dkumentima prstrng uređenja planiran za izvđenje rudarskih radva i utvrđivanjem njihve gspdarske iskristivsti ili pvdm prijedlga fizičke ili pravne sbe registrirane za istraživanje i eksplataciju mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala. Raspisivanju javng nadmetanja prethde pripremne radnje kje se prema dredbama Zakna kncesijama i Zakna rudarstvu sbit dnse na imenvanje stručng pvjerenstva za kncesiju, izradu studije pravdansti davanja kncesije ili analize davanja kncesije, prcjenu vrijednsti kncesije, izradu dkumentacije za nadmetanje, dređivanje jamstva za zbiljnst pnude, dređivanje visine nvčane naknade za uvid i tkup dkumentacije za nadmetanje, dređivanje psebnih uvjeta i graničenja za istraživanje mineralnih sirvina radi davanja kncesije za eksplataciju, dređivanje granica istražng prstra, dređivanje vrste i kličine istražnih radva te dređivanje rkva i kriterija za dabir najpvljnijeg pnuditelja za istraživanje mineralnih sirvina radi davanja kncesije za eksplataciju. Davatelj kncesije imenuje d sedam članva stručng pvjerenstva za kncesiju dgvarajuće struke, kji ne mraju biti zapslenici davatelja kncesije. Stručn pvjerenstv za kncesije svm radu vdi zapisnik, a zadaci su mu suradnja s davateljem kncesije pri prvđenju pripremnih radnji za davanje kncesije, cjena pristiglih pnuda, utvrđivanje prijedlga dluke davanju kncesije ili prijedlga dluke pništenju pstupka davanja kncesije i brazlženje tih prijedlga te bavljanje svih drugih radnji ptrebnih za prvedbu pstupka davanja kncesije.

9 7 Pstupak javng nadmetanja radi davanja kncesije zapčinje danm slanja na bjavu bavijesti namjeri davanja kncesije dnsn namjeri dabira najpvljnijeg pnuditelja za istraživanje mineralnih sirvina radi davanja kncesije za eksplataciju u Elektrničkm glasniku javne nabave Republike Hrvatske, a završava s izvršnsti dluke dabiru najpvljnijeg pnuditelja ili dluke pništenju pstupka javng nadmetanja. Odluku dabiru najpvljnijeg pnuditelja za istraživanje mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala radi davanja kncesije za eksplataciju dnsi ured državne uprave u županiji na prijedlg stručng pvjerenstva. Ured državne uprave u županiji dnsi i sve druge dluke u jedinstvenm pstupku za davanje kncesije za eksplataciju mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala. Nakn dnšenja dluke dabiru najpvljnijeg pnuditelja slijedi pstupak radi davanja dbrenja za istraživanje, kje se prvdi radi utvrđivanja rezervi mineralnih sirvina. Rješenje dbrenju za istraživanje dnsi se na temelju izvršne dluke dabiru najpvljnijeg pnuditelja, a istraživanje je dpušten unutar istražng prstra dređeng rješenjem. Pdaci dbrenim istražnim prstrima za istraživanje mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala unse se u registar istražnih prstra kji vdi ured državne uprave u županiji. Rješenje kjim se utvrđuje i vjerava kličina i kakvća rezervi mineralnih sirvina dnsi pvjerenstv za utvrđivanje rezervi mineralnih sirvina na temelju prijedlga rudarskg gspdarskg subjekta, kji uključuje dkumentaciju rezervama mineralnih sirvina. Naveden pvjerenstv sniva i njegve članve imenuje rješenjem ministar nadležan za rudarstv iz redva djelatnika ministarstva nadležng za rudarstv, te drugih znanstvenih i stručnih djelatnika. Nakn završetka istražnih radva i dnšenja rješenja utvrđivanju rezervi mineralnih sirvina pkreće se pstupak za utvrđivanje eksplatacijskg plja. Rješenje utvrđivanju eksplatacijskg plja mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala dnsi ured državne uprave u županiji p službenj dužnsti ili na zahtjev vlaštenika istražng prstra. Eksplatacijska plja utvrđuju se d isteka rezervi mineralnih sirvina i ne mgu se dbriti vlašteniku na rk duži d 40 gdina. Nakn št prestanu prava vlaštenika, ured državne uprave u županiji mže raspisati nv javn nadmetanje za eksplatacijsk plje mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala u skladu s dredbama Zakna rudarstvu. Pdaci eksplatacijskim pljima mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala unse se u registar eksplatacijskih plja kji vdi ured državne uprave u županiji. Nakn utvrđivanja eksplatacijskg plja pkreće se pstupak za dnšenje dluke davanju kncesije i sklapanju ugvra kncesiji. Ured državne uprave u županiji dnsi dluku davanju kncesije za eksplataciju mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala na temelju zahtjeva kji pdnsi rudarski gspdarski subjekt ka vlaštenik eksplatacijskg plja kji je dabran ka najpvljniji pnuditelj za istraživanje mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala radi davanja kncesije za eksplataciju, ak su dvršeni istražni radvi, ptvrđene rezerve mineralne sirvine, utvrđen eksplatacijsk plje sukladn lkacijskj dzvli ishđenj d nadležng tijela za prstrn uređenje te ispunjeni drugi uvjeti prpisani dredbama Zakna rudarstvu i Zakna kncesijama.

10 8 Odluka kncesiji dstavlja se rudarskm gspdarskm subjektu kjem se daje kncesija uz nacrt prijedlga ugvra kncesiji, ministarstvu nadležnm za rudarstv, jedinicama lkalne dnsn pdručne (reginalne) samuprave na čijim se pdručjima nalazi eksplatacijsk plje i vlasnicima/psjednicima zemljišnih čestica na kjima se dbrava izvđenje rudarskih radva na eksplatacijskm plju. Na temelju dluke davanju kncesije za eksplataciju mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala, ured državne uprave u županiji mra rudarskm gspdarskm subjektu kjem se daje kncesija pnuditi na zaključivanje i ptpisivanje ugvr kncesiji. Ugvrm kncesiji dređuju se prava i bveze davatelja kncesije i kncesinara te se utvrđuje izns i način plaćanja naknade za kncesiju. Odredbama Uredbe naknadi za kncesiju za eksplataciju mineralnih sirvina (Nardne nvine 31/14), prpisana je visina minimalne gdišnje naknade za mineralne sirvine i mjer raspdjele prihda d naknade. Naknada za mineralne sirvine sastji se d fiksng i varijabilng dijela, a ukupna naknada kja se plaća jednaka je njihvm zbrju. Fiksni di naknade za mineralne sirvine za prizvdnju građevng materijala (za pvršinu eksplatacijskg plja dređenu upism u registar dbrenih eksplatacijskih plja) iznsi 800,00 kn/ha za eksplatacijska plja čija pvršina nije veća d 20 ha, 1.000,00 kn/ha za eksplatacijska plja čija je pvršina d 20 ha d 50 ha te 1.200,00 kn/ha za eksplatacijska plja čija je pvršina veća d 50 ha. Obračunava se gdišnje d dana dbivanja dbrenja za eksplatacijsk plje i dspijeva najkasnije d knca četvrtg kvartala tekuće gdine. Fiksni di naknade je prihd državng prračuna Republike Hrvatske te se u cijelsti ustupa pćini ili gradu na čijem pdručju se nalazi dbren eksplatacijsk plje. Uklik se eksplatacijsk plje prstire na pdručju više gradva i/ili pćina, fiksni di naknade dijeli se razmjern pvršini prstiranja eksplatacijskg plja mineralnih sirvina na pdručju pjeding grada i/ili pćine. Minimalni izns varijabilng dijela naknade za mineralne sirvine za prizvdnju građevng materijala (za tkpanu/pridbivenu kličinu mineralne sirvine) iznsi 5,0 % tržišne vrijednsti tkpane/pridbivene mineralne sirvine. Iskazana tržišna vrijednst tkpane/pridbivene mineralne sirvine ne mže biti manja d tržišne vrijednsti mineralne sirvine utvrđene na temelju tehn-eknmske cjene iz Elabrata rezervama mineralne sirvine na eksplatacijskm plju na kjem je na tkpana/pridbivena. Varijabilni di naknade prihd je državng prračuna Republike Hrvatske, a dijeli se na način da 30,0 % pripada pćini ili gradu na čijem pdručju se tkpava/pridbiva mineralna sirvina, 20,0 % županiji na čijem pdručju se tkpava/pridbiva te 50,0 % državnm prračunu Republike Hrvatske. Rudarski gspdarski subjekt dužan je dstaviti uredu državne uprave u županiji pdatke tkpanj/pridbivenj kličini i tržišnj vrijednsti tkpane/pridbivene mineralne sirvine za prizvdnju građevng materijala u prethdnm kvartalu, najkasnije smg dana naredng kvartala. Varijabilni di naknade za tkpanu/pridbivenu kličinu mineralnih sirvina bračunava se najmanje kvartaln i dspijeva petnaestg dana naredng kvartala. Prema dredbama Zakna reginalnm razvju Republike Hrvatske (Nardne nvine 147/14), naknada za eksplataciju mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala na pdručju jedinica lkalne samuprave razvrstanih u I. i II. skupinu prema indeksu razvijensti, kja je prihd državng prračuna Republike Hrvatske ustupa se u iznsu d 50 % gradu, dnsn pćini, a 50 % županiji na pdručju kjih se bavlja iskrištavanje, a kristi se namjenski za zaštitu kliša i prirde te za gspdarski razvitak.

11 Planski dkumenti gspdarenja mineralnim sirvinama 9 Prema dredbama Zakna rudarstvu, snvni dkument kjim se utvrđuje gspdarenje mineralnim sirvinama i planira rudarska gspdarska djelatnst na državnj razini je Strategija gspdarenja mineralnim sirvinama kju dnsi Hrvatski sabr na prijedlg Vlade Republike Hrvatske. Prpisan je da će Vlada Republike Hrvatske najkasnije u rku tri gdine d dana stupanja na snagu Zakna u rudarstvu, dnsn d svibnja pdnijeti prijedlg strategije na usvajanje Hrvatskm sabru. Županije, gradvi i pćine dužni su u svjim razvjnim dkumentima sigurati prvedbu strategije u rku tri gdine d dana usvajanja strategije u Hrvatskm sabru. Županije su dužne za svja pdručja, u rku tri gdine d dana usvajanja Strategije u Hrvatskm sabru, izraditi rudarsk-gelške studije kje buhvaćaju pstjeća i ptencijalna ležišta mineralnih sirvina i kje mraju biti u skladu sa Strategijm, te ih dstaviti ministarstvu nadležnm za rudarstv, ministarstvu nadležnm za prstrn uređenje i ministarstvu nadležnm za zaštitu prirde i kliša u rku 30 dana d usvajanja. Sadržaj i način izrade navedenih studija prpisan je Pravilnikm sadržaju i načinu izrade rudarsk-gelških studija (Nardne nvine 142/13). D vremena bavljanja revizije (rujan 2016.), strategija gspdarenja mineralnim sirvinama na državnj razini nije dnesena te rudarsk-gelška studija Županije prema dredbama važećeg zakna rudarstvu nije izrađena. Prstrnim planm Županije (Službeni vjesnik Brdsk-psavske županije 04/01, 6/05, 11/07, 14/08-prčišćeni tekst, 05/10 i 09/12), predviđen je sedam prstra za istraživanje i eksplataciju mineralnih sirvina na pdručju Županije. U tablici brj 1 daju se pdaci prstrima predviđenim za eksplataciju mineralnih sirvina na pdručju Županije. Tablica brj 1 Prstri predviđeni za eksplataciju mineralnih sirvina na pdručju Županije Redni Jedinica lkalne Naziv prstra brj samuprave Vrsta mineralne sirvine Grnji Rgulji/Buk 2. Bbare/Fukinac Općina Okučani 3. Širinci/Starča 4. Giletinci tehničk-građevni kamen 5. Perčin Općina Cernik 6. Srednji Lipvac Općina Nva Kapela 7. Glgvica Općina Pdcrkavlje karbnatne mineralne sirvine za industrijsku preradbu Od sedam navedenih prstra dređenih prstrnim planm Županije, u šest prstra je planirana eksplatacija mineralnih sirvina za prizvdnju tehničk-građevng kamena. Eksplatacijsk plje Srednji Lipvac je prstrnim planm predviđen za eksplataciju tehničk-građevng kamena, a prema pisanm brazlženju zaknskg predstavnika Općine Nva Kapela i usmeng brazlženja dgvrnih sba Ureda državne uprave, naveden eksplatacijsk plje, ka i eksplatacijsk plje Glgvica, sadrži karbnatnu mineralnu sirvinu za industrijsku preradu, za kju je, tijel nadležn za rudarstv, Ministarstv gspdarstva.

12 10 Osim navedenih prstra za istraživanje i eksplataciju mineralnih sirvina na pdručju Županije predviđen je eksplatacijski prstr Šušnjevci u Općini Bukvlje na kjemu nisu izvđeni rudarski radvi niti se bavlja eksplatacija mineralnih sirvina, već je za njega izmjenama prstrn-planske dkumentacije predviđena prenamjena u gspdarski prstr. Državni ured za reviziju predlaže pduzeti mjere radi usklađivanja pdataka namjeni eksplatacijskih plja i vrsti rasplživih mineralnih sirvina u planskim dkumentima sa stvarnim stanjem na eksplatacijskim pljima. Prema dredbama članka 56. Zakna kncesijama, davatelji kncesija dužni su dstaviti Ministarstvu financija gdišnji i srednjrčni (trgdišnji) plan davanja kncesija, kji mraju biti usklađeni. Gdišnji plan davanja kncesija sadrži sbit planirani brj kncesija, predviđene vrste i predmete kncesija, rkve na kje se kncesije planiraju dati, pravnu snvu za davanje kncesije, prcijenjenu gdišnju naknadu za pjedinu kncesiju, ppis ugvra kncesiji kji istječu u gdini na kju se plan dnsi s napmenm za kje se kncesije planira nvi pstupak davanja kncesije te brazlženjem razlga za eventualn neplaniranje davanja nve kncesije. U srednjrčnm planu davanja kncesija navde se gspdarska i druga pdručja u kjima se planiraju dati kncesije, građevine kje će se graditi, dnsn djelatnsti kje će se bavljati na temelju kncesije, planirani rashdi za kncesije i prihdi d kncesija, cjena čekivane gspdarske kristi d planiranih kncesija te drugi elementi d značaja za prvedbu učinkvite plitike kncesija. Ured državne uprave dstavi je Ministarstvu financija gdišnje planve davanja kncesija za 2013., i te srednjrčni (trgdišnji) plan davanja kncesija d d Navedeni planvi davanja kncesija sadrže elemente prpisane dredbama Zakna kncesijama, iak je u nazivu kncesije navedena kncesija tehničkg građevng kamena, građevng pijeska i šljunka i ciglarska glina, a prema dstupnim pdacima navedena eksplatacijska plja predviđena su za eksplataciju tehničk-građevng kamena. Tak gdišnji plan davanja kncesija za sadrži sam četiri ugvra kncesiji kji su zaključeni u ranijim gdinama, a kji istječu u kasnijem razdblju, s prcijenjenim prihdima d naknada za kncesije za vrijeme trajanja kncesije u iznsu ,00 kn, ,00 kn, ,00 kn, dnsn ,00 kn. U srednjrčnm planu davanja kncesija d d navedene su takđer četiri planirane kncesije u pdručju eksplatacije mineralnih sirvina na rk d 25 d 40 gdina, a dnse se na eksplataciju tehničk-građevng kamena, s prcijenjenim prihdima d naknada za kncesije za vrijeme trajanja kncesija u ukupnm iznsu ,00 kn. Interne prcedure kjima bi se utvrdi hdgram aktivnsti (primjerice pisn i grafički), dnsn redslijed radnji u prcesu gspdarenja mineralnim sirvinama (planiranje, ddjela kncesija, rkvi pčetka i završetka pjedinih aktivnsti, phrana dkumentacije i drug) nisu dnesene. Državni ured za reviziju predlaže uskladiti pdatke vrsti kncesije navedenj u gdišnjem planu i srednjrčnm planu davanja kncesija sa stvarnim pdacima. Takđer, predlaže dnijeti unutarnje prcedure kjima bi se utvrdi redslijed radnji u prcesu gspdarenja mineralnim sirvinama, št bi trebal pridnijeti dsljednj primjeni prpisa iz pdručja rudarstva, dnsn učinkvitijem gspdarenju mineralnim sirvinama.

13 11 Registri i evidencije Prema dredbi članka 145. Zakna rudarstvu, uredi državne uprave u županijama dužni su vditi registar istražnih prstra i registar eksplatacijskih plja, evidenciju svim traženim istražnim prstrima i eksplatacijskim pljima, zbirku isprava te ppis rudarskih gspdarskih subjekta za mineralne sirvine za prizvdnju građevng materijala, te prikupljene pdatke i spise dstavljati Ministarstvu gspdarstva, kje vdi jedinstveni infrmacijski sustav mineralnih sirvina Republike Hrvatske. Način vđenja registra istražnih prstra, registra eksplatacijskih plja, evidencije traženim istražnim prstrima i eksplatacijskim pljima, zbirke isprava i ppisa rudarskih gspdarskih subjekta prpisani su dredbama Pravilnika jedinstvenm infrmacijskm sustavu mineralnih sirvina i registrima (Nardne nvine 142/13), kji je stupi na snagu 7. prsinca Danm stupanja na snagu tg Pravilnika presta je važiti Pravilnik katastru istražnih prstra i eksplatacinih plja te načinu vđenja evidencije, zbirke isprava i ppisa rudarskih pduzeća i samstalnih pduzetnika kjima su izdana dbrenja za istraživanja ili eksplataciju mineralnih sirvina (Nardne nvine 44/91). Odredbm članka 16. spmenutg Pravilnika, prpisan je da su registre i zbirke isprava vđene p prijašnjim prpisima Ministarstv i uredi državne uprave u jedinicama pdručne (reginalne) samuprave dužni uskladiti s dredbama Pravilnika jedinstvenm infrmacijskm sustavu mineralnih sirvina i registrima u rku 6 mjeseci d dana stupanja na snagu tg Pravilnika, dnsn d 7. lipnja Prema dredbi članka 57. Zakna kncesijama, Ministarstv financija vdi Registar kncesija, dnsn u suradnji s davateljima kncesija prikuplja i evidentira pdatke iz ugvra kncesiji i vezane dkumentacije, phranjuje pdatke, upravlja bazm pdataka, sigurava dstupnst pdataka te zaštitu baze pdataka i dkumenata phranjenih u arhivu. Oblik i vđenje Registra kncesija, subjekti upisa, bveznici, pstupak upisa ugvra kncesiji u Registar kncesija, sadržaj i blik ptrebne dkumentacije, uns, izvješća, phranjivanje, čuvanje i zaštita pdataka, te vđenje evidencije naknadama za kncesiju uređeni su dredbama Pravilnika Registru kncesija (Nardne nvine 26/13). Registar kncesija je središnji izvr infrmacija svim kncesijama i jedinstvena elektrnička evidencija svih ugvra kncesijama danim na pdručju Republike Hrvatske te sadrži pdatke iz ugvra kncesiji i vezane dkumentacije kje su davatelji kncesija dužni dstavljati na dgvarajućim brascima i u rkvima prpisanim dredbama Pravilnika Registru kncesija. Tijekm revizije bavljen je uvid u evidencije u vezi s gspdarenjem mineralnim sirvinama, kje se u Uredu državne uprave vde u djelu nadležnm za pdručje gspdarstva i rudarstva (u Ispstavi Nva Gradiška). Ispstava Nva Gradiška ne vdi registre istražnih prstra i eksplatacijskih plja, zbirku isprava istražnih prstra, niti ppis rudarskih gspdarskih subjekata za mineralne sirvine za prizvdnju građevng materijala na pdručju Županije. Pdaci eksplatacijskim pljima i ugvrima i dalje se vde prema brascima utvrđenim ranije važećim pravilnikm, dnsn nisu usklađeni s dredbama Pravilnika jedinstvenm infrmacijskm sustavu mineralnih sirvina i registrima. Ministarstvu gspdarstva pvremen dstavlja pdatke eksplatacijskim pljima mineralnih sirvina, dnsn pdatke rudarskim gspdarskim subjektima i upravne akte kjima se rudarskim gspdarskim subjektima utvrđuju eksplatacijska plja mineralnih sirvina te daju kncesije za eksplataciju. U Ispstavi Nva Gradiška vde se sam zbirke isprava za svak dbren eksplatacijsk plje. Ustrjena je pmćna evidencija ugvra kncesijama mineralnih sirvina.

14 12 Uvidm u zbirke isprava eksplatacijskih plja, utvrđen je da u pjedine nisu phranjeni, niti ulženi svi pdaci bitni za svak dbren eksplatacijsk plje. Tak nisu phranjeni svi zahtjevi rudarskih gspdarskih subjekata za dbravanje namjeravanih zahvata eksplatacijskih plja s pripadajućm dkumentacijm, rješenja dbrenju istražnih prstra i eksplatacijskih plja, rješenja ptvrdi i vjeri kličine i kakvće rezervi mineralnih sirvina, svi pdaci bračunu i naplati fiksng, dnsn varijabilng dijela naknade za mineralne sirvine, ka i pdaci gdišnjj eksplataciji mineralnih sirvina, ptvrde rudarskih inspekcija i inspekcija zaštite kliša sanaciji prstra na kjem su izvedeni rudarski radvi te drugi dkumenti i pdaci. Di navedenih dkumenata pribavljen je na zahtjev državnih revizra u tijeku bavljanja revizije. Zbg navedeng nije sigurana dkumentacija tijeku financijskih i drugih aktivnsti u vezi s bavljanjem pslva iz pdručja rudarstva. Uns pdataka u ustrjene evidencije uglavnm se bavlja ručn, a evidencije nisu bjedinjene u elektrničkm bliku na nivu Ureda državne uprave, št utječe na međusbnu usklađenst pdataka za ptrebe analize i izvješćivanja. Osim evidencija u vezi s gspdarenjem mineralnim sirvinama (istraživanjem i eksplatacijm) utvrđenih Pravilnikm jedinstvenm infrmacijskm sustavu mineralnih sirvina i registrima, Ured državne uprave, ka davatelj kncesija, bvezan je vditi i evidencije u vezi s naknadama za kncesiju, na način utvrđen dredbama Zakna kncesijama i Pravilnika registru kncesija. Prema dredbi članka 57. Zakna kncesijama, Ured državne uprave bveznik je krištenja web-aplikacije Registra kncesija i dužan je pridnsiti vđenju Registra kncesija stalnim praćenjem i zajedničkim sudjelvanjem u radu s ministarstvm nadležnim za financije. Obrasci ptrebni za uns pdataka u Registar kncesija (u vezi s upism ugvra kncesiji, evidentiranjem prmjena pdataka iz ugvra kncesiji, utvrđivanjem fiksng i varijabilng dijela naknade za mineralne sirvine, upism pdataka izvanrednim prestancima ugvra kncesiji, stečajnim pstupcima nad rudarskim gspdarskim subjektima te prisilnim naplatama naknada za mineralne sirvine) prpisani su dredbama Pravilnika registru kncesija. Pdaci za uns pdataka u Registar kncesija ne prikupljaju se ažurn, nadzr nad dstavm i kvalitetm pdataka kje dstavljaju kncesinari ne bavlja se redvit, a prpisani brasci za uns pdataka u Registar kncesija ne dstavljaju se Ministarstvu financija pravdbn ni redvit. Zbg navedeng nisu sigurani ažurirani, ptpuni i tčni pdaci kji se dnse na ID ugvra, kncesinara p pripadajućem ugvru, bvezama kncesinara s snve naknada za kncesiju, uplatama naknada te ptraživanjima s snve naknada za kncesiju. Naveden nije u skladu s dredbm članka 51. i 57. Zakna kncesijama i dredbm članka 4. Pravilnika registru kncesija, kjima je, između stalg, prpisan da je davatelj kncesije dužan redvit pratiti izvršavanje plaćanja naknade za kncesiju, pridnsiti vđenju Registra kncesija stalnim praćenjem i zajedničkim sudjelvanjem u radu s ministarstvm nadležnim za financije i da je dužan ppuniti i pdnijeti Ministarstvu financija sve dgvarajuće brasce prpisane Pravilnikm registru kncesija. Državni ured za reviziju nalaže ustrjiti registar istražnih prstra i eksplatacijskih plja, zbirku isprava istražnih prstra, ppis rudarskih gspdarskih subjekata za mineralne sirvine na pdručju Županije te uptpuniti zbirke isprava eksplatacijskih plja mineralnih sirvina s cjelvitm dkumentacijm u skladu s dredbama Pravilnika jedinstvenm infrmacijskm sustavu mineralnih sirvina i registrima.

15 13 Takđer, nalaže radi siguravanja ažurnih, ptpunih i tčnih pdataka u Registru kncesija redvit pratiti izvršavanje plaćanja naknade za kncesiju i pridnsiti vđenju Registra kncesija stalnim praćenjem i zajedničkim sudjelvanjem u radu s Ministarstvm financija u skladu s dredbama Zakna kncesijama te pravdbn i redvit dstavljati Ministarstvu financija dgvarajuće brasce prpisane Pravilnikm registru kncesija. S bzirm da su mineralne sirvine najvećim dijelm nebnvljivi prirdni resurs graničenih rezervi, eksplatacijska plja utvrđuju se d isteka rezervi mineralnih sirvina te je dredbama Zakna rudarstvu prpisana bveza dstave pdataka i dkumentacije rezervama mineralnih sirvina te pdataka gdišnjj eksplataciji mineralnih sirvina. Navedene bveze prpisane su dredbama članaka 52., 55. i 57. Zakna rudarstvu, prema kjima je rudarski gspdarski subjekt, ka vlaštenik istražng prstra ili eksplatacijskg plja, dužan vditi evidenciju rezervama mineralnih sirvina i svake gdine d 15. žujka Ministarstvu gspdarstva dstaviti pdatke rezervama mineralnih sirvina sa stanjem na dan 31. prsinca prethdne gdine te svakih pet gdina d dana dbivanja rješenja ptvrđivanju kličina i kakvće rezervi mineralnih sirvina dstaviti nadležnm pvjerenstvu pdatke i dkumentaciju rezervama mineralnih sirvina, s prijedlgm za razvrstavanje u klase i kategrije, na temelju čega pvjerenstv dnsi rješenje kjim ptvrđuje i vjerava kličine i kakvću rezervi mineralnih sirvina. Takđer, kncesinar za eksplataciju mineralnih sirvina dužan je vditi i evidenciju gdišnjj eksplataciji i svake gdine d 15. žujka Ministarstvu gspdarstva i davatelju kncesije dstaviti pdatke gdišnjj eksplataciji mineralnih sirvina sa stanjem na dan 31. prsinca prethdne gdine. Obrasci za dstavu pdataka rezervama mineralnih sirvina te gdišnjj eksplataciji mineralnih sirvina prpisani su dredbama Pravilnika pstupku cjene dkumentacije rezervama mineralnih sirvina (Nardne nvine 150/13). Ured državne uprave nema saznanja dstavljaju li rudarski gspdarski subjekti nadležnm pvjerenstvu pdatke i dkumentaciju rezervama mineralnih sirvina. Takđer, Ured državne uprave nema saznanja dstavljaju li kncesinari Ministarstvu gspdarstva redvit pdatke gdišnjj eksplataciji mineralnih sirvina. Di kncesinara dstavlja je Uredu državne uprave pdatke gdišnjj eksplataciji mineralnih sirvina na brascu Evidencija gdišnjj eksplataciji mineralnih sirvina, kji je prpisan Pravilnikm pstupku cjene dkumentacije rezervama mineralnih sirvina. S bzirm da Ured državne uprave dstavljene pdatke nije redvit prvjerava, analizira i sistematizira niti pravvremen bavještava kncesinare njihvim bvezama kje prizlaze iz zaknskih i pdzaknskih prpisa kncesijama i rudarstvu te da pnekad kncesinari nisu dstavljali pdatke u kntinuitetu za svaku gdinu eksplatacije, Ured državne uprave rasplaže s različitim pdacima eksplataciji, dnsn ukupnj kličini eksplatiranih mineralnih sirvina d knca Iz pdataka prikupljenih d Ureda državne uprave, prizlazi da su za eksplatacijska plja Perčin, Starča, Fukinac i Giletinci iskazani različiti pdaci tkpanj/pridbivenj kličini mineralnih sirvina u evidencijama gdišnjj eksplataciji, evidencijama navedenim u kvartalnim bračunima i pdacima rezervama. Tak je za eksplatacijsk plje Perčin prema evidenciji gdišnjj eksplataciji za i iskazana tkpana kličina m 3, prema kvartalnim bračunima m 3, a prema pdacima rezervama mineralnih sirvina za razdblje d d kličina d m 3, dk je za eksplatacijsk plje Starča prema spmenutim evidencijama iskazana tkpana kličina m 3, prema kvartalnim bračunima m 3, a prema pdacima rezervama mineralnih sirvina za razdblje d d kličina d m 3.

16 14 Ukupne ptvrđene eksplatacijske rezerve mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala na pdručju Županije kncem 2015., prema pdacima rezervama mineralnih sirvina prikupljenim d Ureda državne uprave na četiri dbrena eksplatacijska plja u Županiji iznse m 3, a dnse se na tehničk-građevni kamen. Prema pdacima kncesinara, dstavljenim Uredu državne uprave, d knca eksplatiran je ukupn m 3 mineralne sirvine za prizvdnju građevng materijala, dnsn tehničk-građevng kamena. Državni ured za reviziju predlaže pravvremen pribavljati pdatke gdišnjj eksplataciji mineralnih sirvina, kje su kncesinari bvezni dstavljati Uredu državne uprave prema dredbama Zakna rudarstvu i Pravilnika pstupku cjene dkumentacije rezervama mineralnih sirvina, pribavljene pdatke prvjeravati, analizirati i sistematizirati kak bi se sigural učinkvit gspdarenje mineralnim sirvinama. Ddjela kncesija, bračun i naplata naknada za mineralne sirvine te nadzr nad izvršavanjem ugvra kncesiji U skladu s dredbm članka 192. Uredbe unutarnjem ustrjstvu ureda državne uprave u županijama (Nardne nvine 40/12, 51/12 i 90/13), Ured državne uprave dni je Pravilnik unutarnjem redu, kjim su utvrđene ustrjstvene jedinice i njihv djelkrug te brj službenika i namještenika p službama i ispstavama, s naznakm njihvih snvnih pslva i zadaća te stručnih uvjeta ptrebnih za njihv bavljanje. U skladu sa spmenutim Pravilnikm, pslvi iz pdručja rudarstva bavljaju se u Odjelu za gspdarstv. Prema Pravilniku sam zapslenika u pisu radnih zadataka između stalih ima navedene i zadatke vezane za mineralne sirvine, d kjih pet u sjedištu Ureda (upravni savjetnik za gspdarstv, viši upravni referent za gspdarstv i upravni referent za gspdarstv) i tri zapslenika (upravni savjetnik za gspdarstv i samstalni referent za gspdarstv) u Ispstavi Nva Gradiška. Unatč predviđenm, spmenute pslve bavlja tek jedan zapslenik - vditelj dsjeka u Ispstavi Nva Gradiška, kji bavlja i druge pslve iz djelkruga Ureda državne uprave, a dnse se na pdručje pljprivrede, šumarstva, brta, trgvine, ugstiteljstva, turizma, rudarstva, industrije, energetike i prmeta, pljprivredng zemljišta, izdavanje različitih dzvla, brtnica i psebnih uvjeta za građenje i drugih pslva. Ured državne uprave sigura je dgvarajuću tehničku pdršku za učinkvit bavljanje pslva iz pdručja rudarstva. Od sedam prstra predviđenih Prstrnim planm Županije za istraživanje i eksplataciju mineralnih sirvina, Ured državne uprave je, prema stanju pčetkm 2016., rudarskim gspdarskim subjektima dbri jedan istražni prstr i dva eksplatacijska plja. Dva eksplatacijska plja, iak u nadležnsti Ureda državne uprave, dbril je i ugvre kncesiji zaključil Ministarstv gspdarstva, a dva eksplatacijska plja s bzirm na vrstu mineralne sirvine su u nadležnsti Ministarstva gspdarstva. Istražni prstr dbren je na temelju zahtjeva rudarskg gspdarskg subjekta, nakn javne rasprave držane u klvzu i rješenja Ureda državne uprave - Ispstava Nva Gradiška, dbravanju istraživanja tehničk-građevng kamena u istražnm prstru Buk s rkm važnsti d klvza Pvršina istražng prstra smješteng u k.. Rglji, Općina Okučani iznsi 61,57 ha. Prema spmenutm rješenju vlaštenik je dužan d knca s Uredm državne uprave zaključiti ugvr kncesiji. Rješenje utvrđivanju istražng prstra Buk sadrži i druge prpisane elemente te je dstavljen svim prpisanim subjektima u skladu s dredbama Zakna rudarstvu.

17 15 Ured državne uprave ne rasplaže cjelvitm dkumentacijm kja se dnsi na pstupak dbravanja prstra za istraživanje. Prema dstavljenj dkumentaciji - dpis Ministarstva gspdarstva, rada i pduzetništva, razvidn je da je Državni inspektrat utvrdi da rješenje dbrenju istraživanja nije izdan u skladu s dredbama Zakna rudarstvu - prčišćeni tekst kji je utvrđen 30. rujna i Pravilnika istraživanju mineralnih sirvina kji je bi na snazi d rujna d studenga Temeljem navedeng, Ministarstv gspdarstva, rada i pduzetništva je nakn prvedeng nadzra pzval Ured državne uprave za izmjenm navedeng rješenja u smislu da se trgvačk društv kjemu je dbren istraživanje pridržava zaključaka s javne rasprave, da je dužn prije pčetka istraživanja s vlasnicima i krisnicima zemljišta utvrditi prav služnsti, izraditi pjednstavljeni rudarski prjekt prbne eksplatacije, bavijestiti Državni inspektrat najmanje 15 dana prije pčetka prbne eksplatacije, baviti sanaciju zemljišta završetkm pjeding istražng rada u istražnm prstru, a knačn izvješće bavljenim istražnim radvima dstaviti Uredu državne uprave u dređenm rku. U skladu s navedenim zahtjevima Ministarstva gspdarstva, rada i pduzetništva, Ured državne uprave, Ispstava Nva Gradiška, je dnijel zaključak u studenm 2004., kjim se navdi da vlaštenik istražng prstra d rka trajanja dbrenja, dnsn d sredine klvza 2007., a ni kasnije, Uredu državne uprave, Ispstava Nva Gradiška nije dstavi izvješće bavljenim istražnim radvima, št je prema rješenju dbrenju istražng prstra bi dužan učiniti, te nije pdni zahtjev za utvrđivanje eksplatacijskg plja. Ured državne uprave nije pduzima aktivnsti praćenju istraživanja tehničk-građevng kamena istražng prstra Buk, nema saznanja prvedenim aktivnstima vezanim uz istraživanje, niti utvrđivanju eksplatacijskg plja, pvršine 61,57 ha u skladu s dredbama Zakna rudarstvu. Iak vlaštenik istražng prstra nije pdmiriva svju bvezu za naknadu za dbren istražni prstr, Ured državne uprave nije pduzima mjere za naplatu. Odredbm članka 46. Zakna rudarstvu, prpisan je da se rješenje dbrenju za istraživanje mineralnih sirvina ukida istekm rka važenja rješenja, ak vlaštenik istražng prstra ne pštuje rkve i bveze dređene rješenjem ili ak nisu izvedeni rudarski radvi dređeni rješenjem. Državni ured za reviziju predlaže d vlaštenika istražng prstra zatražiti da u primjerenm rku dstavi izvješće prvedenm istraživanju i sanaciji istražng prstra, a ak u primjerenm rku vlaštenik ne dstavi tražen izviješće, nalaže se ukinuti rješenje dbrenju za istraživanje. Nadalje, predlaže se pduzimati aktivnsti radi naplate naknade za dbrenje istražng prstra. U tablici brj 2 daju se pdaci dbrenim eksplatacijskim pljima mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala na pdručju Županije te pdaci fiksnm dijelu naknade za mineralne sirvine, prema pdacima Ureda državne uprave sa stanjem iz travnja 2016.

18 Tablica brj 2 Odbrena eksplatacijska plja mineralnih sirvina za prizvdnju građevng materijala na pdručju Županije te pdaci fiksnm dijelu naknade za mineralne sirvine, travanj Redni brj Naziv eksplatacijskg plja Trajanje dbrenja 16 Pvršina plja u ha Fiksni di naknade za mineralne sirvine (nvčana naknada za pvršinu eksplatacijskg plja) u kn Obveza vlaštenika plja Naplaćen Nenaplaćen s kamatama s kamatama Tehničk-građevni kamen 1. Perčin , , ,00 536,00 2. Starča , , ,00-3. Fukinac , , ,00-4. Giletinci , , ,00 - Ukupn 71, , ,00 536,00 Na pdručju Županije dbrena su četiri eksplatacijska plja tehničk-građevng kamena ukupne pvršine 71,33 ha. S vlaštenicima eksplatacijskih plja zaključeni su ugvri kncesiji i izdana rješenja dbrenju eksplatacije mineralnih sirvina. Pčetkm rudarske kncesije su za sva četiri eksplatacijska plja i dalje na snazi. Fiksni di naknade za mineralne sirvine, dnsn naknade za pvršinu eksplatacijskg plja bračunane su i utvrđene za eksplatacijska plja Starča, Fukinac i Giletinci u iznsu ,00 kn, d čega je, s pripadajućim kamatama zbg nepravdbng plaćanja naknada naplaćen ,00 kn. Za eksplatacijsk plje Perčin bračunan je i utvrđen fiksni di naknade u iznsu ,00 kn, d čega je, s pripadajućim kamatama zbg nepravdbng plaćanja naknada naplaćen ,00 kn te je nenaplaćen s pripadajućim kamatama 536,00 kn. Naknade za pvršinu eksplatacijskih plja bračunane su i naplaćene u prpisanim iznsima, sim za eksplatacijsk plje Perčin. Uvidm u rasplživu dkumentaciju utvrđen je da je vlaštenik eksplatacijskg plja Perčin naknadu za pvršinu d knca lipnja bračunava za pvršinu plja 19,25 ha kja je utvrđena rješenjem Ureda za gspdarstv Brdsk-psavske županije iz veljače Prema lkacijskj dzvli kja je izdana u lipnju pvršina eksplatacijskg plja je smanjena s 19,25 ha na 6,79 ha, jer se u katastru zemljišta i u zemljišnim knjigama, ka kamenlm, vdi sam građevinska čestica kč.br. 555/9 pvršine 6,79 ha. Za eksplatacijska plja Fukinec i Giletinci ugvre kncesiji zaključil je Ministarstv gspdarstva, na temelju zahtjeva rudarskih gspdarskih subjekata za ddjelu kncesije za izvđenje rudarskih radva. Eksplatacijska plja su prethdn dbrena nakn prvedenih javnih natječaja i dabira najpvljnijih pnuditelja, te držane javne rasprave za Studiju utjecaju zahvata na kliš. 1 Rješenjem Ministarstva gspdarstva iz žujka pvršina eksplatacijskg plja Starča smanjena je s 9,65 ha na 6,56 ha, jer je u pstupku prcjene utjecaja zahvata na kliš utvrđena ptreba smanjenja buhvata navedeng eksplatacijskg plja.

19 17 Pstupci su prvedeni u skladu s dredbama prijašnjih prpisa rudarstvu: Zakna rudarstvu (Nardne nvine 190/03-prčišćeni tekst), kji je bi na snazi d lipnja d srpnja 2009., dnsn Zakna rudarstvu (Nardne nvine 75/09 i 49/11), kji je bi na snazi d srpnja d svibnja 2013., te Pravilnika pstupku ishđenja dbrenja za ddjelu eksplatacijskg plja, dbrenja za izvđenje rudarskih radva i građevinske dzvle za građenje rudarskih bjekata i pstrjenja, ka i dzvle za uptrebu rudarskih bjekata i pstrjenja (Nardne nvine 53/A/91), kji je bi na snazi d srpnja d rujna 1998., dnsn Pravilnika eksplataciji mineralnih sirvina (Nardne nvine 125/98), kji je bi na snazi d rujna d studenga i Zakna kncesijama (Nardne nvine 143/12) kji je na snazi d prsinca Takđer, za eksplatacijsk plje Fukinec zaključena su i dva ugvra snivanju prava služnsti državng zemljišta na kjem se nalazi naveden eksplatacijsk plje, sa svrhm eksplatacije mineralne sirvine. Za eksplatacijska plja Perčin i Starča rješenja dbrenju izvđenja rudarskih radva izdana su, a ugvri kncesiji zaključeni i na temelju zahtjeva rudarskih gspdarskih subjekata za ddjelu rudarske kncesije za izvđenje rudarskih radva, bez prvedenih pstupaka s tadašnjim javnim pduzećem za gspdarenje šumskim zemljištem. Nakn izrade revidiranih Glavnih rudarskih prjekata eksplatacijskih plja Perčin i Starča, Ured državne uprave je u svibnju 2002., nakn prethdn držanih javnih rasprava, u skladu s dredbama prijašnjeg Zakna rudarstvu kji je bi na snazi d lipnja d srpnja 2009., izda rješenja dbrenju izvđenja rudarskih radva eksplatacijskih plja Perčin i Starča. Rješenjima je dređen da je krisnik dužan prije pčetka izvđenja radva izraditi Prjekte tehničke i bilške sanacije kamenlma, sanaciju prjektirati sukcesivn s napredvanjem rudarskih radva, riješiti imvinskpravne dnse s vlasnikm šumskg zemljišta na kjem se nalaze eksplatacijska plja te naknaditi štetu pčinjenu rudarskim radvima na šumskm zemljištu. Prjekti tehničke i bilške sanacije kamenlma nisu sastavljeni. Ured za upravljanje državnm imvinm je tek u žujku dni dluku snivanju prava služnsti na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske za eksplatacijsk plje Perčin, dk za eksplatacijsk plje Starča ista nije dnesena. U vrijeme bavljanja revizije (žujak 2016.) Ured državne uprave izda je rješenja ddjeli kncesije za eksplataciju mineralnih sirvina za eksplatacijsk plje Perčin pvršine 6,79 ha u trajanju d knca 2040., a za eksplatacijsk plje Starča pvršine 6,56 ha d knca Ugvri snivanju prava služnsti na šumskm zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske i ugvri kncesiji za eksplataciju tehničkgrađevng kamena na eksplatacijskim pljima Perčin i Starča zaključeni su s trgvačkim društvm za gspdarenje šumskim zemljištem u tijeku bavljanja revizije (svibanj i lipanj 2016.). Ured državne uprave nije redvit prati tčnst bračuna i izvršavanje plaćanja naknade za pvršinu i naknade za kncesiju. Takđer, Ministarstvu financija, nije na prpisanim brascima, niti redvit dstavlja izvješća bvezama za naknade za pvršinu dbrenih eksplatacijskih plja, te ugvrima kncesiji i radu kncesinara. Prema dredbama članka 51. Zakna kncesijama, davatelj kncesije dužan je kntinuiran nadzirati rad kncesinara i izvršavanje njihvih bveza iz rješenja dbrenju izvđenja rudarskih radva, ugvra kncesiji i ugvra snivanju prava služnsti, št uključuje i redvit praćenje izvršavanja plaćanja naknade za kncesiju te plaćanja svih drugih bveza kje nastaju ka psljedica bveznih dnsa. O pstupcima nepštivanja dredbi ugvra kncesiji dužan je bavijestiti nadležn državn dvjetništv.

Slide 1

Slide 1 REPUBLIKA HRVATSKA FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST PROGRAM ENERGETSKE OBNOVE OBITELJSKIH KUĆA Sufinanciranje prjekata pticanja EnU i krištenja OIE u kućanstvima krz suradnju Fnda i JLP(R)S

Више

GODIŠNJI FINANCIJSKI PLAN DSVR-A ZA GODINU GODIŠNJI FINANCIJSKI PLAN DRUŠTVA SPORTAŠA VETERANA I REKREATIVACA ZA GODINU U Zagrebu, siječan

GODIŠNJI FINANCIJSKI PLAN DSVR-A ZA GODINU GODIŠNJI FINANCIJSKI PLAN DRUŠTVA SPORTAŠA VETERANA I REKREATIVACA ZA GODINU U Zagrebu, siječan GODIŠNJI FINANCIJSKI PLAN DRUŠTVA SPORTAŠA VETERANA I REKREATIVACA ZA 2018. GODINU U Zagrebu, siječanj 2018. 1. UVOD Financijski plan Društva sprtaša veterana i rekreativaca za 2018. gdinu pdlga je za

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Bjelovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GOSPODARENJE MINERALNIM SIROVINAMA NA PODRUČJU BJELO

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Bjelovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GOSPODARENJE MINERALNIM SIROVINAMA NA PODRUČJU BJELO REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Bjelovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI GOSPODARENJE MINERALNIM SIROVINAMA NA PODRUČJU BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE Bjelovar, studeni 2016.

Више

Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije MURSKO SREDIŠĆE USLUGE NADZORA NAD IZGRADNJOM SUSTAVA ODVODNJE I PROČIŠĆAVANJA OTPADNIH VOD

Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije MURSKO SREDIŠĆE USLUGE NADZORA NAD IZGRADNJOM SUSTAVA ODVODNJE I PROČIŠĆAVANJA OTPADNIH VOD MEĐIMURSKE VODE d... za javnu vdpskrbu i javnu dvdnju Čakvec, Matice hrvatske 10, 40 000 ČAKOVEC OIB: 81394716246 (dalje u tekstu: Naručitelj ) DOKUMENTACIJA O NABAVI za prjekt sufinanciran d EU NAZIV

Више

LEGENDA: OBOJENO ŽUTIM SU STARI UVJETI

LEGENDA: OBOJENO ŽUTIM SU STARI UVJETI OPĆI UVJETI I PRAVILA KORIŠTENJA PAKETA TEKUĆIH RAČUNA GRAĐANA Basic, Smart, Gld i Platinum Izdavatelj vih Općih uvjeta je: Addik Bank d.d., Slavnska avenija 6, 10 000 Zagreb, OIB 14036333877, E-mail:

Више

IZVEŠTAJ

IZVEŠTAJ I Z V E Š TA J bjavljivanju pdataka i infrmacija Kmercijalne banke A.D. Begrad na dan 30.06.2014. gdine Brj izveštaja 08 Šifra dkumenta KOMBANK RM 02 11 Datum izveštaja 18. septembar 2014. gdine SADRŽAJ

Више

IZVEŠTAJ

IZVEŠTAJ I Z V E Š TA J bjavljivanju pdataka i infrmacija Grupe Kmercijalna banka A.D. Begrad na dan 30.06.2012. gdinu Brj izveštaja 06 Šifra dkumenta KOMBANK RM 02 11 Datum izveštaja 25. septembar 2012. gdine

Више

IZVEŠTAJ

IZVEŠTAJ I Z V E Š TA J bjavljivanju pdataka i infrmacija Grupe Kmercijalna banka A.D. Begrad na dan 30.06.2014. gdinu Brj izveštaja 08 Šifra dkumenta KOMBANK RM 02-11 Datum izveštaja 18. septembar 2014. gdine

Више

Microsoft Word - Opći uvjeti-skrbništvo nad financijskim instrumentima_ docx

Microsoft Word - Opći uvjeti-skrbništvo nad financijskim instrumentima_ docx OPĆI UVJETI SKRBNIŠTVO NAD FINANCIJSKIM INSTRUMENTIMA I. OPĆI PODACI OTP banka Hrvatska d.d. Dmvinskg rata 3 23000 Zadar, Hrvatska SWIFT cde: OTPVHR2X Tel.: +385 (0) 62 201 555; Fax: +385 (0) 62 201 950

Више

4/30/2015 Poziv za javnu nabavku etender Portal - UJN CG CRNA GORA Ministarstvo finansija Uprava za javne nabavke Obrazac 3 Član 63 Zakona o javnim na

4/30/2015 Poziv za javnu nabavku etender Portal - UJN CG CRNA GORA Ministarstvo finansija Uprava za javne nabavke Obrazac 3 Član 63 Zakona o javnim na CRNA GORA Ministarstv finansija Uprava za javne nabavke Obrazac 3 Član 63 Zakna javnim nabavkama Naručilac Agencija za elektrnske kmunikacije i pštansku djelatnst, Brj 1/2015 (0102-1277/3) Mjest i datum

Више

Sukladno odredbi članka 141. Zakona o obveznim mirovinskim fondovima (NN 19/14, 93/15, 64/18, 115/18) (dalje u tekstu: Zakon) te odredbama Pravilnika

Sukladno odredbi članka 141. Zakona o obveznim mirovinskim fondovima (NN 19/14, 93/15, 64/18, 115/18) (dalje u tekstu: Zakon) te odredbama Pravilnika Sukladn dredbi članka 141. Zaa bveznim mirvinskim fndvima (NN 19/14, 93/15, 64/18, 115/18) (dalje u tekstu: Za) te dredbama Pravilnika dbrenju snivanja i statuta bvezng mirvinskg fnda i infrmativnm prspektu

Више

TEHNIČKI OPIS NATJECATELJSKE DISCIPLINE RAČUNOVODSTVO

TEHNIČKI OPIS NATJECATELJSKE DISCIPLINE RAČUNOVODSTVO TEHNIČKI OPIS NATJECATELJSKE DISCIPLINE RAČUNOVODSTVO SADRŽAJ SADRŽAJ... 2 1. UVOD... 3 1.1. NAZIV I OPIS NATJECATELJSKE DISCIPLINE... 3 1.1.1. NAZIV NATJECATELJSKE DISCIPLINE... 3 1.1.2. OPIS VEZANIH

Више

OPĆI UVJETI ZA IZDAVANJE I KORIŠTENJE VISA CLASSIC REVOLVING KARTICE OTP BANKE d

OPĆI UVJETI ZA IZDAVANJE I KORIŠTENJE VISA CLASSIC REVOLVING KARTICE OTP BANKE d OPĆI UVJETI ZA IZDAVANJE I KORIŠTENJE VISA CLASSIC REVOLVING KARTICE OTP BANKE d.d. A. OBJAŠNJENJE POJMOVA Opći uvjeti Opći uvjeti za izdavanje i krištenje VISA Classic revlving kartice OTP banke d.d.

Више

Јована Мариновића бр. 2, Београд, Србија, тел: ; факс: е-тан: Н20.Г5 ПИБ бр мат. бр

Јована Мариновића бр. 2, Београд, Србија, тел: ; факс: е-тан: Н20.Г5 ПИБ бр мат. бр Јвана Маринвића бр. 2, 11040 Беград, Србија, тел: 381 203-830; факс: 381 264-042 е-тан: РЦ1з1ЈС@ Н20.Г ПИБ бр. 101288707 мат. бр. 0604294 рач. бр. 840-2660-09 0 Брј: 40-3202/1-^ Датум: 24.08.201. гдине

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 9. srpnja (OR. en) 11046/1/19 REV 1 OJ CRP2 26 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 2.) Zgrada

Vijeće Europske unije Bruxelles, 9. srpnja (OR. en) 11046/1/19 REV 1 OJ CRP2 26 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (dio 2.) Zgrada Vijeće Eurpske unije Bruxelles, 9. srpnja 2019. (OR. en) 11046/1/19 REV 1 OJ CRP2 26 PRIVREMENI DNEVNI RED ODBOR STALNIH PREDSTAVNIKA (di 2.) Zgrada Justus Lipsius, Bruxelles 10. srpnja 2019. (9.30) Zgrada

Више

OBJAVLJIVANJE PODATAKA O PRENOSU VREDNOSTI: SAŽETAK METODOLOGIJE 1. OBAVEZA KOMPANIJE ASTELLAS 1.1 Astellas je kompanija koja je članica Evropske fede

OBJAVLJIVANJE PODATAKA O PRENOSU VREDNOSTI: SAŽETAK METODOLOGIJE 1. OBAVEZA KOMPANIJE ASTELLAS 1.1 Astellas je kompanija koja je članica Evropske fede OBJAVLJIVANJE PODATAKA O PRENOSU VREDNOSTI: SAŽETAK METODOLOGIJE 1. OBAVEZA KOMPANIJE ASTELLAS 1.1 Astellas je kmpanija kja je članica Evrpske federacije farmaceutskih industrija i ascijacija ( EFPIA ).

Више

Slide 1

Slide 1 Električni gradski prijevz 12.05.2016. 7. Zagrebački energetski tjedan Ciljevi prjekta Definiranje i prmcija invativng mdela drživg prijevza, kji de dgvarati ptrebama građana (kratkrčni shering ili iznajmljivanje

Више

Predujam za pripremu

Predujam za pripremu Predujam za pripremu Prjekta implementacije integrirang sustava zemljišne administracije NACRT OPISA OBVEZA ZA IT SAVJETNIKA: IT stručnjak za upravljanje migracijm i širenjem sustava (jedan izvđač-savjetnik)

Више

RBP_09

RBP_09 Metdlgije izrade knkretng biznis plana Pstji mng metdlgija biznis plana. Najpznatije su: I Metdlgija Privredne kmre Srbije 1. Executive summary 2. Pslvn kruženje 3. Plan marketinga i prdaje 4. Operativni

Више

Politika posljednji put revidirana: 31. siječnja POLITIKA ZAŠTITE PRIVATNOSTI Bridgestone Europe NV/SA, društvo osnovano u skladu s belgijskim z

Politika posljednji put revidirana: 31. siječnja POLITIKA ZAŠTITE PRIVATNOSTI Bridgestone Europe NV/SA, društvo osnovano u skladu s belgijskim z Plitika psljednji put revidirana: 31. siječnja 2019. POLITIKA ZAŠTITE PRIVATNOSTI Bridgestne Eurpe NV/SA, društv snvan u skladu s belgijskim zaknm sa sjedištem na adresi Kleine Klsterstraat 10, 1932 Zaventem,

Више

Na temelju članaka 3

Na temelju članaka 3 Na temelju članaka 3.,4., 11. i 15. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine br. 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03, 82/04, 110/04, 178/04, 38/09, 79/09, 153/09, 49/11, 84/11, 90/11,

Више

Microsoft PowerPoint - 7CHP Directive v2

Microsoft PowerPoint - 7CHP Directive v2 MOGUĆNOSTI ENERGETSKE EFIKASNOSTI U STAMBENOJ IZGRADNJI I JAVNOM SEKTORU ZAKONODAVNO OKRUŽENJE bazirane na krisnim tplinskim ptrebama na unutrašnjem njem tržištu tu energije Yesterday Central p wer statin

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU ZRAČNA LUKA ZADAR D.O.O. Zadar,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation eračun Nvi zakndavni kvir & Prjekti Maja Radišić Žuvanić, vditeljica Službe za digitaln gspdarstv 24.10.2018. 1 DIREKTIVA 2014/55/EU & ZAKON O ELEKTRONIČKOM IZDAVANJU RAČUNA U JAVNOJ NABAVI 2 DIREKTIVA

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAV

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAV REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Osijek IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU HEP-PLIN D.O.O., OSIJEK Osijek,

Више

Javno savjetovanje o preispitivanju Europske strategije za osobe s invaliditetom – 2020.

Javno savjetovanje o preispitivanju Europske strategije za osobe s invaliditetom – 2020. Javn savjetvanje preispitivanju Eurpske strategije za sbe s invaliditetm 2010. 2020. U EU-u živi k 80 milijuna građana s invaliditetm kji se čest susreću s preprekama kje sprječavaju njihv ptpun ravnpravn

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Unapređenje usluga u turizmu krz sertifikaciju sistema menadžmenta Spec.Sanit. -Ek.Ing. Vladimir Surčinski 20.10.2014 18.11.2014, Begrad 1 Authr O nama Quality Austria sertifikacina kuća iz Austrije tvara

Више

Vijeće Europske unije Bruxelles, 26. lipnja (OR. en) 10705/1/17 REV 1 OJ CRP2 24 COMIX 474 PRIVREMENI DNEVNI RED Predmet: sastanak ODBORA

Vijeće Europske unije Bruxelles, 26. lipnja (OR. en) 10705/1/17 REV 1 OJ CRP2 24 COMIX 474 PRIVREMENI DNEVNI RED Predmet: sastanak ODBORA Vijeće Eurpske unije Bruxelles, 26. lipnja 2017. (OR. en) 10705/1/17 REV 1 OJ CRP2 24 COMIX 474 PRIVREMENI DNEVNI RED Predmet: 2634. sastanak ODBORA STALNIH PREDSTAVNIKA (di 2.) Datum: 28. lipnja 2017.

Више

Opći opis funkcionalnosti Poslovna platforma je digitalna poslovna platforma za pravne osobe koja integrira komercijalno i financijsko poslovanje uz a

Opći opis funkcionalnosti Poslovna platforma je digitalna poslovna platforma za pravne osobe koja integrira komercijalno i financijsko poslovanje uz a Opći pis funkcinalnsti je digitalna pslvna platfrma za pravne sbe kja integrira kmercijaln i financijsk pslvanje uz autmatizaciju svih pslvnih prcesa na temelju specijaliziranih pslvnih mdela kreiranih

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

R E P U B L I K A H R V A T S K A PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA GRAD RIJEKA Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljišt

R E P U B L I K A H R V A T S K A PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA GRAD RIJEKA Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljišt R E P U B L I K A H R V A T S K A PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA GRAD RIJEKA Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem KLASA: 350-01/17-03/35 URBROJ: 2170/01-01-00-17-1

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI R REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Varaždin IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI RADA NADZORNIH ODBORA TRGOVAČKIH DRUŠTAVA U VLASNIŠTVU/SUVLASNIŠTVU

Више

Scanned Image

Scanned Image РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКО ВЕћЕ Брј 352 16/218 496 11 Дана 24 децембра 218 гдине НОВИ САД ПРЕДСЕДНИКУ СКУПШТИНЕ ГРАДА нвг САДА На снву члана 79 ст 3 И 4 Пслвника

Више

Video automat More Lucky & Wild Uvod Kako se kladiti? Opcija Gamble Upravljanje igrom Pravila Bonus Jackpot karte Prekidi igre Povrat novca igračima U

Video automat More Lucky & Wild Uvod Kako se kladiti? Opcija Gamble Upravljanje igrom Pravila Bonus Jackpot karte Prekidi igre Povrat novca igračima U Vide autmat Mre Lucky & Wild Uvd Kak se kladiti? Opcija Gamble Upravljanje igrm Pravila Bnus Jackpt karte Prekidi igre Pvrat nvca igračima Uvd Mre Lucky & Wild je vide slt (autmat) fiksna igra s 5 stupaca

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

Draft Inception Report

Draft Inception Report The prject is funded by the Eurpean Unin IPA 2008 nacinalni prgram Evrpske unije za Bsnu i Hercegvinu Tehniĉka pmć za ppis stanvništva i dmaćinstava Faza II Verzija: 1,0 Prjekat vdi Evrpska unija Prjekat

Више

REPUBLIKA HRVATSKA

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA 52 100 Pula, Sv. Teodora 2 tel: 222 359 fax: 222 564 Klasa: 023-01/06-01/22 Urbroj: 2163/1-04/11-06-01 Pula, 08. studeni 2006. godine Predsjedniku Poglavarstva Istarske

Више

Modul 10 Prirodni plin

Modul 10 Prirodni plin Mdul 10 Prirdni plin NACRT KONAČNOG IZVJEŠTAJA Naziv prjekta: Šifra prjekta: Zemlja: Knzultant: Studija energetskg sektra u BiH BHP3-EES-TEPRP-Q-04/05 WB Bsna i Hercegvina Knzrcij: Energetski institut

Више

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20 NN 1/2019 (2.1.2019.), Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju MINISTARSTVO FINANCIJA Na temelju članka 106. stavka

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Slavonski Brod IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA SLAVONSKOG BR

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Slavonski Brod IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA SLAVONSKOG BR REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Slavonski Brod IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI ZAJEDNICA ŠPORTSKIH UDRUGA GRADA SLAVONSKOG BRODA Slavonski Brod, studeni 2011. S A D R Ž A J stranica

Више

Рслублички фонд за Јована Мариновићабр. 2,11040 Београд, Србија Тел: 011/ , ; Факс: 011/ е-тап: ривпс^ггго.ге 15К С ПЕ Д О В А Н

Рслублички фонд за Јована Мариновићабр. 2,11040 Београд, Србија Тел: 011/ , ; Факс: 011/ е-тап: ривпс^ггго.ге 15К С ПЕ Д О В А Н Рслублички фнд за Јвана Маринвићабр. 2,11040 Беград, Србија Тел: 011/2053-830, 522-736; Факс: 011/2645-042 е-тап: ривпс^ггг.ге 15К С ПЕ Д В А Н ј *3 А-јгСл ш & - Љ ПИБ: 101288707 Матични брј: 06042945

Више

PRORAČUNSKI KORISNIK CENTAR ZA KULTURU "DR. IVAN KOSTENČIĆ" 2. IZMJENE PLANA PRIHODA I RASHODA ZA GODINU I PRIJEKCIJA PLANA ZA I 201

PRORAČUNSKI KORISNIK CENTAR ZA KULTURU DR. IVAN KOSTENČIĆ 2. IZMJENE PLANA PRIHODA I RASHODA ZA GODINU I PRIJEKCIJA PLANA ZA I 201 PRORAČUNSKI KORISNIK 38526 CENTAR ZA KULTURU "DR. IVAN KOSTENČIĆ" 2. IZMJENE PLANA PRIHODA I RASHODA ZA GODINU I PRIJEKCIJA PLANA ZA I GODINU OPĆI DIO DJELOKRUG RADA Centar za kulturu Dr. Ivan Kstrenčić

Више

Okvir za smanjenje rizika od katastrofa iz Sendaija –2030.

Okvir  za smanjenje rizika od katastrofa iz Sendaija –2030. Okvir za smanjenje rizika d katastrfa iz Sendaija 2015 2030. Finansiran krz IPA DRAM prgram finansirala Evrpska unija Okvir za smanjenje rizika d katastrfa iz Sendaija za perid 2015 2030. Okvir za smanjenje

Више

Na temelju članka 4. stavka 3. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj 86/08, 61

Na temelju članka 4. stavka 3. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine broj 86/08, 61 Na temelju članka 4. stavka 3. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj 86/08, 61/11 i 4/18) Gradonačelnik Grada Rijeke, na prijedlog

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić Pravilnik o tehničkom pregledu građevine (NN 46/18, 26.05.2018.) 1 8 MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA, PROSTORNOG UREĐENJA I GRADITELJSTVA... Error! Bookmark not defined. I. OPĆE ODREDBE... 3 Članak 1....

Више

Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić (

Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić ( Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić ( Županijski glasnik Ličko-senjske županije, br. 7/13,

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

Јована Мариновића бр.2,11040 Београд, Србија,тел: ; факс: ПИБ бр мат. бр рач. бр број:

Јована Мариновића бр.2,11040 Београд, Србија,тел: ; факс: ПИБ бр мат. бр рач. бр број: Јвана Маринвића бр.,11040 Беград, Србија,тел:31 1103 3; факс:3111640 ПИБ бр. 101707 мат. бр. 060494 рач. бр. 40-660-09 0 брј: 40-61/14-1 1.01.01. гдине - Сектр за кнтрлу- На снву члана 17. и 1. тачка 1.

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradsko vijeće P R I J E D L O G KLASA: /15-01/ URBROJ: Labin, Na temelju

REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradsko vijeće P R I J E D L O G KLASA: /15-01/ URBROJ: Labin, Na temelju REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA GRAD LABIN Gradsko vijeće P R I J E D L O G KLASA: 021-05/15-01/ URBROJ: 2144-01-01-15-1 Labin, 2015. Na temelju članka 35. stavak 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim

Више

No

No Naslv prjekta Zemlja realizacije prirda ugvra i Izvri finansiranja Oblast intervencije Gdina Jačanje radija lkalnih zajednica u Bsni i Hercegvini u) WACC Kanada 2015 EUSR prgram za studente EU I TI BIH

Више

Razvoj ekonomske misli

Razvoj  ekonomske  misli RAZVOJ EKONOMSKE MISLI EKONOMSKI FAKULTET PODGORICA dr JOVAN ĐURAŠKOVIĆ E K O N O M S K I I M P E R I J A L I Z A M Vdeći teretičar eknmskg imperijalizma Studije završi pd mentrstvm M. Fridmana Prfesr

Више

TURIZAM MAKARSKA SKRIPTA Položi turizam i pravac Makarska ID: 30502

TURIZAM MAKARSKA SKRIPTA Položi turizam i pravac Makarska ID: 30502 TURIZAM MAKARSKA SKRIPTA Plži turizam i pravac Makarska ID: 30502 Ov je sam pregled, a cijela skripta (108 str.) te čeka u našj SKRIPTARNICI! 1 Bk! Drag nam je št si dabra SKRIPTARNICU za prnalazak materijala

Више

31-Plan prijema u službu u upravna tijela Istarske županije u godini

31-Plan prijema u službu u upravna tijela Istarske županije u godini REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Stručna služba Skupštine Pazin, Dršćevka 3, p.p. 40 tel. 052 351-661, fax 351-686 Klasa: 100-01/17-01/01 Ur: 2163/1-01/02-17-11 Pazin, 20. siječnja 2017. ŽUPANU ISTARSKE

Више

DEALER GENERAL

DEALER GENERAL STANDARD OZNAČAVANJA OVLAŠTENOG CENTRA I KORIŠTENJA HONDA OZNAKA ZA 2012. GODINU 2. siječnja 2012. UVOD POTREBA ZA STANDARDOM Pred Hndu je pstavljen zahtjev da u kviru svjeg pslvanja pstavi kvalitativne

Више

S t r a n i c a 3 7 «SLUŽBENI GLASNIK» 2/2012 GRADA BIOGRADA NA MORU GOD. XX. 28. veljače godine BROJ 2 Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6.

S t r a n i c a 3 7 «SLUŽBENI GLASNIK» 2/2012 GRADA BIOGRADA NA MORU GOD. XX. 28. veljače godine BROJ 2 Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6. S t r a n i c a 3 7 «SLUŽBENI GLASNIK» 2/2012 GRADA BIOGRADA NA MORU GOD. XX. 28. veljače 2012. godine BROJ 2 Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6. i stavka 11. Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Више

JAVNA USTANOVA "PARK PRIRODE UČKA" IZVJEŠĆE O RADU JAVNE USTANOVE "PARK PRIRODE UČKA" ZA GODINU Lovran, veljača 2013.

JAVNA USTANOVA PARK PRIRODE UČKA IZVJEŠĆE O RADU JAVNE USTANOVE PARK PRIRODE UČKA ZA GODINU Lovran, veljača 2013. JAVNA USTANOVA "PARK PRIRODE UČKA" IZVJEŠĆE O RADU JAVNE USTANOVE "PARK PRIRODE UČKA" ZA 2012. GODINU Lvran, veljača 2013. SADRŽAJ 1. UVODNE NAPOMENE 2 2. OSNOVNI PODACI 3 2.1. USTROJSTVO USTANOVE 3 2.2.

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JA

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JA REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Vukovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU LUKA-VUKOVAR D.O.O. Vinkovci,

Више

općina viškovo republika hrvatska primorsko-goranska županija I. IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA UREĐENJA OPĆINE VIŠKOVO veljača, 2012. godine urbanistički studio rijeka d.o.o. prostorno i urbanističko

Више

Opšte korisničko uputstvo

Opšte korisničko uputstvo ELBA v5 Opšte krisničk uputstv Sadržaj 1 Pkretanje aplikacije... 3 1.1 Ddatna autentikacija... 3 1.2 Odaberi vlasnika... 4 2 Pčetna stranica... 5 2.1 Sekcija Pruke... 6 2.2 Sekcija Psljednje transakcije...

Више

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje

Microsoft Word - Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje HRVATSKI SABOR 2020 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O AGENCIJI ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE Proglašavam Zakon o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kojega je

Више

Finalno izvješće s održanih promocijskih dana Karijera nakon sportske karijere 1. Uvod U okviru projekta Sportaši i obrazovanje proveden j

Finalno izvješće s održanih promocijskih dana Karijera nakon sportske karijere 1. Uvod U okviru projekta Sportaši i obrazovanje proveden j Finaln izvješće s držanih prmcijskih dana Karijera nakn sprtske karijere 1. Uvd U kviru prjekta Sprtaši i brazvanje 2012.-2016. prveden je prjekt Suradnja reginalnih i lkalnih jedinica samuprave u brazvanju

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU KLASA: /18-01/38 URBROJ: Zagreb, 21. siječnja IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ FINANCIJSKO

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU KLASA: /18-01/38 URBROJ: Zagreb, 21. siječnja IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ FINANCIJSKO REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU KLASA: 041-01/18-01/38 URBROJ: 613-02-01-18-6 Zagreb, 21. siječnja 2019. IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ FINANCIJSKOJ REVIZIJI SREDIŠNJEG REGISTRA OSIGURANIKA ZA 2017.

Више

Scanned Image

Scanned Image РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКО ВЕћЕ Брј 34 53/21 11 Дана 2 децембра 21 гдине НОВИ САД ПРЕДСЕДНИКУ СКУПШТИНЕ ГРАДА НОВОГ САДА На снву члана 136 Пслвника Скуптине Града

Више

Microsoft Word - GI_2016_HROTE_Sustav jamstva podrijetla-verzija za Web.docx

Microsoft Word - GI_2016_HROTE_Sustav jamstva podrijetla-verzija za Web.docx Godišnji izvještaj o sustavu jamstva podrijetla u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu Zagreb, veljača 2017. i SADRŽAJ POPIS TABLICA... iii POPIS SLIKA... iv 1. SUSTAV JAMSTVA PODRIJETLA... 5 1.1. Opis

Више

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA S L U Ž B E N I G L A S N I K SLUŽBENO GLASILO OPĆINE GRADAC GODINA XXVI Gradac, 24. travnja 2019. BROJ: 08/19 S A D R Ž A J 1. Odluka kojom se utvrđuje da nije potrebno provesti

Више

P/ REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA Ulica grada Vukovara Zagreb Ovo Rješenje postalo je pravomoćno dana U Za

P/ REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA Ulica grada Vukovara Zagreb Ovo Rješenje postalo je pravomoćno dana U Za P/118745 REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA Ulica grada Vukovara 14 10000 Zagreb Ovo Rješenje postalo je pravomoćno dana U Zagrebu, Potpis ovlaštene osobe KLASA: UP/I-034-02/18-15/24

Више

This watermark does not appear in the registered version - Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovi

This watermark does not appear in the registered version -   Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovi Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 53. redovitoj sjednici održanoj 18. srpnja 2007. godine, usvaja ZAKON O POREZU NA NEKRETNINE

Више

1.pdf

1.pdf Na temelju članka 35. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (NN br. 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 129/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09, 153/09, 143/12, 152/14 i 81/15 pročišćeni tekst),

Више

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBBLICA DI CROAZIA ISTARSKA ŽUPANIJA REGIONE ISTRIANA GRAD ROVINJ-ROVIGNO CITTA' DI ROVINJ-ROVIGNO Gradonačelnik Il Sindaco Klas

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBBLICA DI CROAZIA ISTARSKA ŽUPANIJA REGIONE ISTRIANA GRAD ROVINJ-ROVIGNO CITTA' DI ROVINJ-ROVIGNO Gradonačelnik Il Sindaco Klas REPUBLIKA HRVATSKA REPUBBLICA DI CROAZIA ISTARSKA ŽUPANIJA REGIONE ISTRIANA GRAD ROVINJ-ROVIGNO CITTA' DI ROVINJ-ROVIGNO Gradonačelnik Il Sindaco Klasa/Classe: 320-01/17-01/121 Urbroj/Numprot: 2171/01-07-13/3-2

Више

R E P U B L I K A H R V A T S K A

R E P U B L I K A   H R V A T S K A Na temelju članka 26. stavka 1. i članka 27. Zakona o koncesijama ( Narodne novine br. 143/12), članka 12. stavka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine br. 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00,

Више

12-Bankarske usluge - Prijedlog Odluke o odabiru

12-Bankarske usluge - Prijedlog Odluke o odabiru REPUBLICA DI CROAZIA REGIONE ISTRIANA Upravni odjel za proračun i financije KLASA: 406-01/14-01/09 URBROJ: 2163/1-07/1-14-14 Pula, 28. studeni 2014. putem STRUČNE SLUŽBE SKUPŠTINE Pazin Dršćevka 3 PREDMET:

Више

Microsoft PowerPoint - ZET Milovanovic četvrtak.pptx

Microsoft PowerPoint - ZET Milovanovic četvrtak.pptx Sadržaj i VII. temeljni zahtjev za građevinu Uvd Razmatranja drživsti Bjan Milvanvić Građevinski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu 1 2 Uvd - Građevinski tpad Građevinski tpad je prepznat i dređen d strane

Више

Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i

Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i Na temelju čl. 13. Odluke o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele na uporabu poslovnih prostora Grada Pule (Službene novine Grada Pule br. 07/16 i 01/17), a u svezi s čl. 48. Zakona o lokalnoj i područnoj

Више

Microsoft Word - Opis obveza za pružanje usluga pojedinačnih savjetnika na poslovima prijepisa i verifikacije_FINAL.doc

Microsoft Word - Opis obveza za pružanje usluga pojedinačnih savjetnika na poslovima prijepisa i verifikacije_FINAL.doc PROJEKT IMPLEMENTACIJE INTEGRIRANOG SUSTAVA ZEMLJIŠNE ADMINISTRACIJE (IBRD Zajam br. 8086-HR) OPIS OBVEZA ZA PRUŽANJE USLUGA POJEDINAČNIH SAVJETNIKA NA POSLOVIMA PRIJEPISA I VERIFIKACIJE ZEMLJIŠNIH KNJIGA

Више

(Microsoft Word - DT Sun\350ane elektrane instalirane snage iznad 10 do uklju\350ivo 30 kW.doc)

(Microsoft Word - DT Sun\350ane elektrane instalirane snage iznad 10 do uklju\350ivo 30 kW.doc) str. 1 od 7 Dijagram tijeka A.2. Registracija djelatnosti Trgovački sud ili županijski ured ili ured Grada Zagreba Obrasci: - Zahtjev za upis u sudski registar podnosi se, ili - Zahtjev za izdavanje obrtnice

Више

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim

Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim HRVATSKI SABOR 1224 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O POLJOPRIVREDNOJ SAVJETODAVNOJ SLUŽBI Proglašavam Zakon o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi,

Више

27-ispravljeno-Plan prijema u službu godine

27-ispravljeno-Plan prijema u službu godine REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Stručna služba Skupštine Pazin, Dršćevka 3, p.p. tel. 052 600-160, fax 622-906 Klasa: 100-01/16-01/01 Ur: 2163/1-01/02-16-11 Pazin, 16. siječnja 2016. ŽUPANU ISTARSKE

Више

subagent GRCKA OSTRVA LETO 2019 ~ LEFKADA 10 NOCENJA ~ Avio prevoz Direktni carter letovi iz Beograda Placanje na rate do kraja godine Cena aranţmana

subagent GRCKA OSTRVA LETO 2019 ~ LEFKADA 10 NOCENJA ~ Avio prevoz Direktni carter letovi iz Beograda Placanje na rate do kraja godine Cena aranţmana subagent GRCKA OSTRVA LETO 2019 ~ LEFKADA 10 NOCENJA ~ Avi prevz Direktni carter letvi iz Begrada Placanje na rate d kraja gdine Cena aranţmana p sbi : cena smeštaja u tabeli + 155 avi prevz (drasli i

Више

(Microsoft Word OBITELJSKI CENTAR BJELOVARSKO-BILOGORSKE \216UPANIJE.DOC)

(Microsoft Word OBITELJSKI CENTAR BJELOVARSKO-BILOGORSKE \216UPANIJE.DOC) REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Bjelovar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI OBITELJSKI CENTAR BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE, BJELOVAR Bjelovar, veljača 2011. S A D R Ž A J stranica

Више

PRILOG POZNAVANJU SASTAVA I MIKROFLORE PAŠKOG SIRA* Matej MARKEŠ, dipl. inž., Mihajlo RUBEŠA, dipl. vet., Mr. Vera BASIC, Blanka KOLUDROVIC, dipl. inž

PRILOG POZNAVANJU SASTAVA I MIKROFLORE PAŠKOG SIRA* Matej MARKEŠ, dipl. inž., Mihajlo RUBEŠA, dipl. vet., Mr. Vera BASIC, Blanka KOLUDROVIC, dipl. inž PRILOG POZNAVANJU SASTAVA I MIKROFLORE PAŠKOG SIRA* Matej MARKEŠ, dipl. inž., Mihajl RUBEŠA, dipl. vet., Mr. Vera BASIC, Blanka KOLUDROVIC, dipl. inž., Ljubica STOJAK, dipl. inž., Ljerka LEŠlC, dipl. inž.

Више

KARLOVAC M4 - OGLAS

KARLOVAC M4 - OGLAS Hrvatske vode, pravna osoba za upravljanje vodama, Ulica grada Vukovara 220, 10000 Zagreb, OIB: 28921383001, (dalje u tekstu: Ponuditelj), u skladu s odredbom članka 13. stavka 1. točke 1. i odredbom članka

Више

Позив

Позив Рпублика Србија ПРИВРЕДНИ СУД У ЗРЕЊАНИНУ Кј Октбра 1 Псл. Ст.16/018 Дана, 19.04.019. Приврдни суд у Зрњанину, п судији Љиљани Ппв, ка стчајнм судији, у пступку стчаја над стчајним дужникм БРОДОГРАДИЛИШТЕ

Више

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNA I HERCEGOVINA KANTON SARAJEVO OPĆINA CENTAR SARAJEVO Služba za upravu za imovinsko-pravne pos geodetske poslove i

BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNA I HERCEGOVINA KANTON SARAJEVO OPĆINA CENTAR SARAJEVO Služba za upravu za imovinsko-pravne pos geodetske poslove i BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNA I HERCEGOVINA KANTON SARAJEVO OPĆINA CENTAR SARAJEVO Služba za upravu za imvinsk-pravne ps gedetske pslve i katastar nekretnina Brj :05-30-/01 Datum: 28.09.2009. gdine

Више

Godišnje izvješće

Godišnje izvješće Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2018. godinu OPĆI PODACI U TIJELU JAVNE VLASTI Hrvatska poljoprivredna agencija Poljana Križevačka 185, 48260 Križevci Broj telefona: (+385

Више

I. MIŠLJENJE JAVNA USTANOVA NACIONALNI PARK PAKLENICA 1. U skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji, obavljena je revizija financijskih izvještaj

I. MIŠLJENJE JAVNA USTANOVA NACIONALNI PARK PAKLENICA 1. U skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji, obavljena je revizija financijskih izvještaj I. MIŠLJENJE JAVNA USTANOVA NACIONALNI PARK PAKLENICA 1. U skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji, obavljena je revizija financijskih izvještaja i poslovanja Javne ustanove Nacionalni park Paklenica

Више

PMI RELAX RETREAT, KRANJSKA GORA, Petak Subota 6.4. Individualan dolazak sudionika tijekom dana u hotel Špik (mjesto Gozd Mart

PMI RELAX RETREAT, KRANJSKA GORA, Petak Subota 6.4. Individualan dolazak sudionika tijekom dana u hotel Špik (mjesto Gozd Mart PMI RELAX RETREAT, KRANJSKA GORA, 5.-7.4.2019. Petak 5.4. 2019. Subta 6.4. Individualan dlazak sudinika tijekm dana u htel Špik (mjest Gzd Martuljek) - d 14:00 h Slbdn vrijeme, relaksacija u htelskm wellness

Више

Microsoft Word - ToR_Opis obveza_C2 6_Pula.docx

Microsoft Word - ToR_Opis obveza_C2 6_Pula.docx OPIS OBVEZA ZA PRUŽANJE USLUGA POJEDINAČNOG SAVJETNIKA U FUNKCIJI STRUČNOG SURADNIKA ZA GEODETSKE POSLOVE NA LOKACIJI ZAJEDNIČKOG INFORMACIJSKOG SUSTAVA (PUK PULA) 1 1. OPĆE INFORMACIJE Projekt implementacije

Више

FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO DOBOJSKI KANTON OPĆINA VAREŠ STRATEGIJA RAZVOJA POLJOPRIVREDE OPĆINE VAREŠ ( ) Vareš, god.

FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO DOBOJSKI KANTON OPĆINA VAREŠ STRATEGIJA RAZVOJA POLJOPRIVREDE OPĆINE VAREŠ ( ) Vareš, god. FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO DOBOJSKI KANTON OPĆINA VAREŠ STRATEGIJA RAZVOJA POLJOPRIVREDE OPĆINE VAREŠ (2019-2024) Vareš, 2019. gd. Naziv dkumenta: Strategija razvja pljprivrede Općina Vareš

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: /19-01/03 URBROJ: 2198/ Zadar, 17. siječnja PREDMET:

REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: /19-01/03 URBROJ: 2198/ Zadar, 17. siječnja PREDMET: REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: 944-01/19-01/03 URBROJ: 2198/01-2-19-6 Zadar, 17. siječnja 2019. PREDMET: NADLEŽNOST ZA DONOŠENJE: - GRADSKOM VIJEĆU GRADA ZADRA

Више

P/ Na temelju članka 23. Statuta Hrvatske energetske regulatome agencije, klasa: /13-01/05, urbroj: /13-14, od 16. listopada i

P/ Na temelju članka 23. Statuta Hrvatske energetske regulatome agencije, klasa: /13-01/05, urbroj: /13-14, od 16. listopada i P/115144 Na temelju članka 23. Statuta Hrvatske energetske regulatome agencije, klasa: 011-01/13-01/05, urbroj: 371-01/13-14, od 16. listopada 2013. i članka 22. stavka 1. Pravilnika o unutarnjoj reviziji

Више

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28. ožujka 2014.g.

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28. ožujka 2014.g. REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/48-16-856 IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za 201. godinu Zagreb, 28. ožujka 2014.g. SADRŽAJ Stranica 1. Pravno-ustrojbeni oblik i struktura vlasništva

Више

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28

REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 01/ IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za godinu Zagreb, 28 REmira' d.o.o. za reviziju ZAGREB, Mrazovićeva 9, Tel/Fax: 0/48-6-856 Email: remira@remira.hr IZVJEŠĆE O TRANSPARENTNOSTI za 206. godinu Zagreb, 28. ožujka 207.g. SADRŽAJ Stranica. Pravno-ustrojbeni oblik

Више

SLUŽBENE NOVINE

SLUŽBENE NOVINE SLUŽBENE NOVINE OPĆINE PIĆAN GOD. XVII BROJ 6 PIĆAN, 16. PROSINCA 2015. LIST IZLAZI POVREMENO S A D R Ž A J AKTI VIJEĆA Stranica 1. Odluka o donošenju Dopuna Prostornog plana uređenja Općine Pićan. 2 AKTI

Више

ŠUMARSKI LIST 1-2/2003

ŠUMARSKI LIST 1-2/2003 PRETHODNO PRIOPCENJE PRELIMINRY COMMUNICTION Sumarski list br. 1-, CXXVII (003). 35-44 UDK 630* 35 + 851 VRIJEDNOSNE ZNCJKE BUKOVIH STBL PREM VRSTI SIJEK U SJECINM BJELOVRSKE BILOGORE VLUBLY CHRCTERISTICS

Више

SAMPLE CONTRACT FOR CONSULTING SERVICES

SAMPLE CONTRACT FOR CONSULTING SERVICES OPIS OBVEZA ZA PRUŽANJE USLUGA POJEDINAČNOG SAVJETNIKA ZA PODRŠKU PROVEDBI HOMOGENIZACIJE KATASTARSKIH PLANOVA (DGU SLUŽBA ZA ODRŽAVANJE KATASTARSKIH OPERATA I ZIS) OPIS OBVEZA ZA PRUŽANJE USLUGA POJEDINAČNOG

Више

1 GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O RADU UDRUGE ZA GODINU Hrvatski ured za kreativnost i inovacije Lubenjaki 10, Zagreb OIB:

1 GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O RADU UDRUGE ZA GODINU Hrvatski ured za kreativnost i inovacije Lubenjaki 10, Zagreb OIB: 1 GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O RADU UDRUGE ZA 2017. GODINU Hrvatski ured za kreativnst i invacije Lubenjaki 10, 10 000 Zagreb OIB: 42871852309 E-mail: inf@huki.hr 2 SADRŽAJ 1. O Udruzi... 3 2. Prjekti Udruge u

Више

KLASA: /14-04/843 URBROJ: Zagreb, Na temelju članka 27. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine broj 39/13 i

KLASA: /14-04/843 URBROJ: Zagreb, Na temelju članka 27. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine broj 39/13 i KLASA: 320-01/14-04/843 URBROJ: 370-04-15-7 Zagreb, 28.09.2015. Na temelju članka 27. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine broj 39/13 i 48/15) te Odluke Agencije za poljoprivredno zemljište

Више

Microsoft Word - PRISLIGA d.o.o., TISNO.doc

Microsoft Word - PRISLIGA d.o.o., TISNO.doc REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Šibenik IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ REVIZIJI PRISLIGA D.O.O., TISNO Šibenik, srpanj 2012. S A D R Ž A J stranica I. PODACI O DRUŠTVU 2 Djelokrug rada

Више

Uredba o načinima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Uredba o načinima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske VLADA REPUBLIKE HRVATSKE Na temelju članka 55. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 94/2013), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj

Више