Microsoft Word - Kako napisati maturalni rad.doc

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - Kako napisati maturalni rad.doc"

Транскрипт

1 SKINUTO SA SAJTA Besplatan download radova MATURALNI RAD UČENIKA SREDNJE ŠKOLE Završni ili maturalni rad je samostalan stručni rad koji učenik izrađuje na završetku svoga srednjoškolskog obrazovanja uz vođenje profesora mentora koji usmjerava rad učenika za vrijeme izrade završnog rada. Tematski maturalni rad treba pokrivati užu cjelinu koju učenik treba sadržajno raščlaniti, obuhvatiti i na odgovarajući način prezentirati, te jezično ili u drugom obliku ( matematički, grafički, likovno ) izraziti s obzirom na zahtjeve određene discipline i struke. Nakon odabira teme i nastavnog predmeta iz kojega će učenici raditi maturalnu radnju knjižničar se uključuje u pomoć učenicima da što uspješnije urade svoj rad. U dogovoru s predmetnim profesorima kod koji su učenici odabrali teme za maturalne radnje, slijedi grupni posjet učenika i njihovoga mentora knjižnici. Iako su učenici kroz četiri godine svoga školovanja dolazili u knjižnicu, organizirano, grupno i individualno i upoznali knjižničnu građu školske knjižnice, ovakav posjet učenika s predmetnim profesorom i uz pomoć knjižničara ima puno više efekata i koristi. Knjižničar uz pomoć predmetnog profesora upozna učenike sa cjelokupnom građom koju knjižnica posjeduje iz određenog nastavnog predmeta ili stručne skupine. Učenici dobivaju uvid u kompletnu REFERENTNU ZBIRKU knjižnice ( enciklopedije, leksikoni, rječnici, priručnici, atlasi, monografije i sl. ) koju mogu koristiti u školskoj čitaonici a određene tekstove, slike, tabele i sl. mogu fotokopirati, dakle bez iznošenja knjiga izvan prostora škole. Zatim učenike upoznam sa STRUČNOM LITERATUROM koju knjižnica posjeduje iz određenog nastavnog predmeta ili stručne skupine. Učenici se upoznaju s konkretnom građom koju mogu posuditi i koristiti na određeno vrijeme izvan knjižnice. Učenike upoznam sa stručnim katalogom i određenom stručnom skupinom koja ih zanima. Tako dobiju uvid u kompletnu knjižnu građu iz područja koje ih interesira, bez obzira što su neke knjige posuđene. Pošto je sva knjižna građa kompjuterski obrađena i urađeni su svi knjižnični katalozi, učenici dobiju uvid u mogućnost računalnog pretraživanja tražene građe za svoju temu, stručnog ili predmetnog kataloga. Učenike upoznam i sa zbirkom PERIODIKE koju knjižnica ima, jer za svaki nastavni predmet imamo barem jedan ili više naslova časopisa. Časopise ne posuđujemo izvan knjižnice ali ih mogu koristiti u školskoj čitaonici, ili iznimno mogu ih dobiti vikendom.

2 Ovom prigodom učenike upoznam i sa ZBIRKOM AV GRAĐE koja je smještena u knjižnici. Pošto imamo vrijednu zbirku od oko 700 komada AV građe, i nju stavimo na raspolaganje učenicima ako im može poslužiti za njihov rad. AV građu učenici mogu koristiti u čitaonici gdje je smještena AV oprema ili posuditi vikendom doma. Nakon ovog uvodnog dijela koji se odvija među knjigama i policama, dakle u knjižnici, sada prelazimo na prostor čitaonice gdje je već unaprijed pripremljeno sve na panou čitaonice. Tu izložimo učenicima na jedno dulje vrijeme pregledno, jasno i postupno način izrade maturalnog rada. Pošto su učenici odabrali svoje teme njihov rad treba posvjedočiti učenikovu sposobnost da misaono obradi određenu temu, da interpretira stručnu literaturu o svom predmetu i da pokaže koliko učenik vlada gradivom vezanim uz temu. Kada je učenik izabrao temu potrebno je napraviti plan rada za izradu svog maturalnog rada. Taj plan treba obuhvaćati sljedeće poslove: - čitanje i prikupljanje literature - ponovno čitanje i bilježenje važnih podataka - raspored građe - izrada plana rada - pisanje rada po prethodnom planu - revizija i ispravljanje rada - tehnička obrada i prijepis KOMPOZICIJA I DIJELOVI MATURALNOG RADA Kompozicija maturalnog rada je raspoređivanje teme u manje cjeline ( poglavlja i dijelove ), ovisno o opsegu rada. Zato se svaki završni ili maturalni rad sastoji od: naslova, sadržaja, uvoda, razrade, zaključka, bibliografije i dodatka. NASLOV označava temu rada pa treba biti što precizniji i po mogućnosti što kraći. Ako je potrebno, može se naslovu dodati i podnaslov koji se stavlja u zagradu ili piše manjim slovima. Naslov je istaknut na naslovnoj stranici maturalnog rada koja mora sadržavati i sve važne podatke o učeniku maturantu: naziv i sjedište, te adresu škole koju pohađa, razred, školsku godinu, te predmet iz kojeg piše maturalni rad kao i profesora mentora kod kojega brani svoj rad. SADRŽAJ je uobičajeno staviti na početak rada pa je preporučljivo njega prvo pročitati. Naravno, sadržaj može doći i na kraju rada, ali zbog preglednosti češće dolazi na početak maturalnog rada. Sadržaj prezentira strukturu rada i odnos pojedinih dijelova. Sadržaj, ustvari, čine naslovi i podnaslovi rada.

3 UVOD je prvi kontakt čitaoca s tekstom, on nas uvodi i upućuje na problem koji će u radu biti razmatran. U uvodu je potrebno: - precizirati predmet rada, tj. istaknuti o čemu će se u radu pisati; - naznačiti organizaciju i plan u izradi rada, npr. Od koliko se dijelova sastoji rad, koje vrste informacija sadrži ( tekstualne, grafičke, statističke i sl.) i drugo; - učenik može izraziti svoj stav prema temi i razloge za izbor određene teme. Uvod obično obuhvaća oko 1 2 stranice teksta. RAZRADA je glavni dio rada u kojem se temeljito i dokumentirano razvija tema. U razradi treba obraditi sve ono što je navedeno u uvodu. Svaki rad se sastoji od više poglavlja, koja se dalje dijele u potpoglavlja i odjeljke. Temu treba logički razviti i sistematizirati, potpuno je obuhvatiti, da se ne osjete praznine i prijelazi. U rad se mogu uključiti tablice, grafikoni, crteži, fotografije, ali samo ako ne opterećuju tekst i sistematiziraju podatke koji se koriste u tekstu. Podatke o njima bolje je dati na kraju u dodatku, s tim što ih treba numerirati. Pojedini dijelovi rada imaju naslove i podnaslove, koji moraju biti naznačeni u sardžaju i označavaju strukturu rada. Razrada mora sadržavati prikaz predmeta i analizu građe ili izvora. Razrada je najopsežniji dio rada i obuhvaća najviše stranica. ZAKLJUČAK je završni dio rada. U njega se ne unosi novi materijal. Iz niza detalja tu se izdvajaju ključni elementi koje treba zapamtiti. Zaključak u radu može sadržavati ocjenu neke teme, stanja ili situacije, odnosno može sadržavati i neke preporuke i podatke do kojih smo došli u radu. Zaključak obično zauzima jednu stranicu maturalnog rada. DODATAK je nužan sastavni dio rada. Da li će rad sadržavati dodatak ( priloge ) ili ne, ovisi o prirodi samog rada. Uvrštava se u rad ako je materijal takve prirode da ne bi otežavao čitanje teksta. To mogu biti tablice, fotokopije dokumenata, ilustrativni i grafički materijal te veći statistički podaci. Iako su izdvojeni iz teksta, ti materijali moraju biti spomenuti ili komentirani u tekstu. BIBLIOGRAFIJA ILI POPIS LITERATURE Pod bibliografijom nazivamo popis koji sadrži abecednim redom prezimena autora, nazive svih dokumenata i izvora ( knjiga, časopisa, članaka ili AV građe ), te njihove nakladnike, mjesto i godinu izdanja. Kako učenici koriste stručnu literaturu u izradi maturalnog rada? Učenike upozorim da ne smiju prikrivati izvore koje su koristili, nego će povremeno naznačiti porijeklo podataka, shvaćanja i teza. Točno će navesti autora, djelo ili stranicu gdje je našao izloženo. U tom smislu učenik ne može težiti nekoj originalnosti, ne smiju tuđa mišljenja i ocjene predstavljati kao svoja izvorna shvaćanja.

4 U radu će učenik i više puta doslovno navesti ( citirati ) odlomke iz izvornika i to pod navodnicima, s time da odmah zatim u bilješci na dnu stranice ili na kraju rada naznači izvor, tj. navede prezime i ime autora, naslov djela, mjesto izdanja, nakladnika, godinu izdanja, te stranicu. Primjeri bibliografskih podataka za knjige i časopise 1. AKO JE KNJIGA DJELO JEDNOG AUTORA: ŠICEL, Miroslav. Hrvatska književnost, Školska knjiga, Zagreb, AKO JE KNJIGA DJELO DO TRI AUTORA: ŠICEL, Miroslav. Ante Stamać i Truda Stamać. Hrvatski roman, Mladost, Zagreb, AKO JE KNJIGA DJELO VIŠE OD TRI AUTORA: Pine, Stanley i dr. Organska kemija. Školska knjiga, Zagreb, ENCIKLOPEDIJE: - Opća enciklopedija, sv. 7, JLZ, Zagreb, Enciklopedija hrvatske povijesti i kulture, Školska knjiga, Zagreb, Tehnička enciklopedija, sv.6, JLZ, Zagreb, Hrvatski biografski leksikon, sv. 1, JLZ, Zagreb, ČLANCI IZ ČASOPISA: - Dujmov, Jozo. Sida je i među mačkama // Priroda, (1), str Friganović, Mladen. Kakva je, zapravo zemlja Japan? // Geografski horizont, (XL), 1, str Citiranje «Držimo se mi pluga i motike»1 «Učitelji moji bijahu prema meni hladni i nekako surovi, dok su gradske moje drugove tetošili i gladili.»2 1. Kovačić, Ante. U registraturi, Zora, Zagreb, 1968, str Kovačić, Ante, citirano izdanje, str. 83. OBILJEŽAVANJE DIJELOVA MATURALNOG RADA Svi dijelovi maturalnog rada MORAJU BITI OBILJEŽENI I OZNAČENI. Najčešće se koristi numeričko obilježavanje arapskim brojkama. Ovako može izgledati jedna razdioba rada: 1. UVOD ( prvi dio rada i prva označena stranica)

5 2. NASLOV POGLAVLJA 2.1. PODNASLOV 2.2. DRUGI PODNASLOV NASLOV DRUGOG POGLAVLJA Uobičajeno je da svako novo i veće poglavlje počinje na novoj stranici. Sve stranice rada moraju biti numerirane od prve do kraja i upisuju se na vrh stranice, iznad teksta ( na sredini), jer se na dnu stranice ispod teksta označavaju citati, počev od broja 1 pa dalje koliko ih ima u radu. Ponekad se stranice mogu označiti i pri dnu svake stranice, ispod teksta. Tekst jedne stranice treba biti odmaknut s lijeve strane 3 cm od kraja, a ostale strane ( desno, gore i dolje) po 2 cm od ruba stranice. Na jednoj stranici treba biti najviše 32 retka teksta ( 1 kartica), a manje može biti, ovisno o rasporedu dijelova rada (poglavlja, potpoglavlja i sl.) Tekst se piše najčešće s proredom 1,5. Kad je maturalni rad gotov, napisan pisaćim strojem ili računalom, daje se na pregled profesoru-mentoru koji je učenika vodio kroz sve faze izrade maturalnog rada. Time je završen jedan oblik učenikovog rada na kraju njegova srednjoškolskog obrazovanja, koji će i na ovaj način posvjedočiti njegovu zrelost i spremnost za daljnje školovanje i obrazovanje.

Upute za izradu završnog rada Definicija Završni ili maturalni rad je samostalni stručni rad koji učenik izrađuje na završetku svoga srednjoškolskog o

Upute za izradu završnog rada Definicija Završni ili maturalni rad je samostalni stručni rad koji učenik izrađuje na završetku svoga srednjoškolskog o Upute za izradu završnog rada Definicija Završni ili maturalni rad je samostalni stručni rad koji učenik izrađuje na završetku svoga srednjoškolskog obrazovanja uz vodstvo profesora mentora koji usmjerava

Више

Upute za izradu završnog rada

Upute za izradu završnog rada Upute za izradu završnog rada Završni rad je samostalni stručni rad koji učenik izrađuje na završetku svoga srednjoškolskog obrazovanja uz vodstvo profesora mentora, koji usmjerava rad učenika za vrijeme

Више

UPUTE ZA IZRADBU ZAVRŠNOG RADA

UPUTE ZA IZRADBU ZAVRŠNOG RADA UPUTE ZA IZRADBU ZAVRŠNOG RADA Struktura završnog rada Završni rad sastoji se od sljedećih dijelova: naslovna stranica sadržaj sažetak (četverogodišnja zanimanja) uvod glavni dio razrada teme zaključak

Више

UPUTE ZA OBLIKOVANJE DOKTORSKE DISERTACIJE Doktorska disertacija se piše na hrvatskom standardnom jeziku. Disertacija može biti napisana na nekom od s

UPUTE ZA OBLIKOVANJE DOKTORSKE DISERTACIJE Doktorska disertacija se piše na hrvatskom standardnom jeziku. Disertacija može biti napisana na nekom od s UPUTE ZA OBLIKOVANJE DOKTORSKE DISERTACIJE Doktorska disertacija se piše na hrvatskom standardnom jeziku. Disertacija može biti napisana na nekom od svjetskih jezika (engleski, njemački itd.). Tekst disertacije

Више

Na osnovu člana 121. Statuta VŠ Primus Gradiška, Senat na sjednici održanoj dana godine, donosi: PRAVILNIK O IZRADI SEMINARSKOG RADA NA VŠ

Na osnovu člana 121. Statuta VŠ Primus Gradiška, Senat na sjednici održanoj dana godine, donosi: PRAVILNIK O IZRADI SEMINARSKOG RADA NA VŠ Na osnovu člana 121. Statuta VŠ Primus Gradiška, Senat na sjednici održanoj dana 03.10.2009. godine, donosi: PRAVILNIK O IZRADI SEMINARSKOG RADA NA VŠ PRIMUS GRADIŠKA GRADIŠKA, oktobar 2009.GOD. Ovim Pravilnikom

Више

SVEUČILIŠTE U ZADRU ODJEL ZA PEDAGOGIJU UPUTE ZA IZRADU SEMINARSKOG RADA Zadar, siječanj g.

SVEUČILIŠTE U ZADRU ODJEL ZA PEDAGOGIJU UPUTE ZA IZRADU SEMINARSKOG RADA Zadar, siječanj g. SVEUČILIŠTE U ZADRU ODJEL ZA PEDAGOGIJU UPUTE ZA IZRADU SEMINARSKOG RADA Zadar, siječanj 2019. g. SADRŽAJ 1. NASLOVNA STRANICA... 3 2. SADRŽAJ... 4 3. UVOD... 4 4. RAZRADA... 4 4.1. TABLICE I SLIKE...

Више

Pravilnik o radu školske knjižnice

Pravilnik o radu školske knjižnice REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA OSNOVNA ŠKOLA FRANJE HORVATA KIŠA, LOBOR TRG SVETE ANE 28 PRAVILNIK o radu školske knjižnice Lobor, listopad 2011. Na temelju članka 159.

Више

Veleučilište u Požegi Upute za pisanje seminarskog rada Akademska 2017./2018. godina 1

Veleučilište u Požegi Upute za pisanje seminarskog rada Akademska 2017./2018. godina 1 Veleučilište u Požegi Upute za pisanje seminarskog rada Akademska 2017./2018. godina 1 Upute za pisanje i izlaganje seminarskog rada Seminarski rad se piše samostalno. Izlaganje seminarskog rada je 5-7

Више

UPUTE ZA IZRADU SEMINARSKOG RADU

UPUTE ZA IZRADU SEMINARSKOG RADU UPUTE ZA IZRADU ZAVRŠNOG RADU Sanja Novak, dipl. bibl. Što je Završni rad? Završni rad samostalan je stručni rad koji učenik izrađuje na završetku srednjoškolskog obrazovanja uz vođenje profesora mentora

Више

Upute_za_izradbu_i_obranu_zavrsnog_rada-JMO

Upute_za_izradbu_i_obranu_zavrsnog_rada-JMO UPUTE ZA IZRADBU I OBRANU ZAVRŠNOG RADA 1. Završni rad predstavlja učenikovu samostalnu stručnu obradu izabrane teme. Završni rad se sastoji od Izradbe i Obrane, a njima učenik pokazuje stupanj usvojenosti

Више

ВИСОКА МЕДИЦИНСКА ШКОЛА ЗДРАВСТВА ДОБОЈ ПРАВИЛНИК О ЗАВРШНОМ РАДУ Добој, март године

ВИСОКА МЕДИЦИНСКА ШКОЛА ЗДРАВСТВА ДОБОЈ ПРАВИЛНИК О ЗАВРШНОМ РАДУ Добој, март године ВИСОКА МЕДИЦИНСКА ШКОЛА ЗДРАВСТВА ДОБОЈ ПРАВИЛНИК О ЗАВРШНОМ РАДУ Добој, март 2017. године На основу члана 64. Закона о високом образовању Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, бр. 73/10,

Више

Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет

Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет Универзитет у Београду - Фармацеутски факултет Упутство за израду, технички дизајн и архивирање завршног рада у Служби за библиотечке и музејске послове Факултета Изглед рада Корица завршног рада садржи:

Више

UPUTE AUTORIMA Časopis Zbornik radova Pravnog fakulteta u Tuzli objavljuje radove iz oblasti pravnih i drugih srodnih društvenih disciplina, te ima za

UPUTE AUTORIMA Časopis Zbornik radova Pravnog fakulteta u Tuzli objavljuje radove iz oblasti pravnih i drugih srodnih društvenih disciplina, te ima za UPUTE AUTORIMA Časopis Zbornik radova Pravnog fakulteta u Tuzli objavljuje radove iz oblasti pravnih i drugih srodnih društvenih disciplina, te ima za cilj unapređenje naučno-istraživačkog rada u navedenim

Више

UPUTE ZA PISANJE

UPUTE ZA PISANJE FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI TEHNIČKE UPUTE ZA IZRADU SEMINARSKOGA RADA IZ PREDMETA EKOLOGIJA U PROMETU 1. UVOD Upute koje slijede namijenjene su studentima Fakulteta prometnih znanosti za predmet Ekologija

Више

NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda S

NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda S NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda Srbije Kralja Milutina 52, Beograd Datum održavanja:

Више

UPUTE ZA IZRADU I OBLIKOVANJE ZAVRŠNOG RADA NA PREDDIPLOMSKOM STUDIJU POVIJEST JADRANA I MEDITERANA Opće upute: 1) Završni rad piše se na kraju preddi

UPUTE ZA IZRADU I OBLIKOVANJE ZAVRŠNOG RADA NA PREDDIPLOMSKOM STUDIJU POVIJEST JADRANA I MEDITERANA Opće upute: 1) Završni rad piše se na kraju preddi UPUTE ZA IZRADU I OBLIKOVANJE ZAVRŠNOG RADA NA PREDDIPLOMSKOM STUDIJU POVIJEST JADRANA I MEDITERANA Opće upute: 1) Završni rad piše se na kraju preddiplomskog studija i predstavlja samostalnu obradu određene

Више

UPUTSTVO za tehničku obradu diplomskog rada

UPUTSTVO za tehničku obradu diplomskog rada УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ МАТУРСКОГ РАДА је стручни рад који ученик четворогодишњег занимања средњег образовања израђује на изабрану тему уз помоћ наставника ментора. Сваки ученик има свог ментора који га води

Више

Microsoft Word - Naputak za oblikovanje diplomskog docx

Microsoft Word - Naputak za oblikovanje diplomskog docx SVEUČILIŠTE U ZAGREBU Stomatološki fakultet INTEGRIRANI PREDDIPLOMSKI I DIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJ DENTALNA MEDICINA Naputak za tehničko oblikovanje i izradu diplomskog rada Zagreb, 2019. Ovim naputkom

Више

Udruga studenata povijesti Toma Arhiđakon Pleter UPUTE ZA PISANJE RADA / ČLANKA I CITIRANJE ZA 2. BROJ ČASOPISA PLETER Pleter je časopis Udruge studen

Udruga studenata povijesti Toma Arhiđakon Pleter UPUTE ZA PISANJE RADA / ČLANKA I CITIRANJE ZA 2. BROJ ČASOPISA PLETER Pleter je časopis Udruge studen UPUTE ZA PISANJE RADA / ČLANKA I CITIRANJE ZA. BROJ ČASOPISA PLETER je časopis Udruge studenata povijesti Toma Arhiđakon ISHA-e Split. UPUTE ZA PISANJE ČLANKA. članak treba imati 0-8 stranica. ako je riječ

Више

Uputstva za oblikovanje doktorske disertacije

Uputstva za oblikovanje doktorske disertacije Прилог 4. Упутства за обликовање докторске дисертације Докторски рад пише се на српском језику или на другом језику, у складу са Законом, и садржи упоредну насловну страну, проширени резиме (до 4 стране)

Више

Microsoft Word - EkonBiz 2018 uputstvo autorima.docx

Microsoft Word - EkonBiz 2018 uputstvo autorima.docx Република Српска Универзитет у Источном Сарајеву Факултет пословне економије Бијељина Republic of Srpska University of Eastern Sarajevo Faculty of Business Economics Bijeljina Семберских ратара бб, 76300

Више

Razred: sedmi

Razred: sedmi Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Slavonski Brod Učitelji: Marija Matić, prof., Blanka Rajšić, dipl. knjižničar Razred: sedmi Nastavno područje: jezično izražavanje Nastavna tema: Bilješka i natuknica

Више

Razvoj IS

Razvoj IS PRAVILA ZA IZRADU SEMINARSKOG RADA FON - Master studije IS za upravljanje znanjem DODELA NAZIVA FAJLU Predmet_Red.br.Oblasti_ PrezimeIme_ verzija PRIMER: ISUZ_ 6_PericPetar_1.doc(x) Seminarski.doc 2 STRUKTURA

Више

Na temelju članka. 28. stavka 1. Zakona o knjižnicama (»Narodne novine«, br. 105/97, 5/98, 104/00 i 69)09) i članka 17. stavka 1. točke 6. Statuta Pra

Na temelju članka. 28. stavka 1. Zakona o knjižnicama (»Narodne novine«, br. 105/97, 5/98, 104/00 i 69)09) i članka 17. stavka 1. točke 6. Statuta Pra Na temelju članka. 28. stavka 1. Zakona o knjižnicama (»Narodne novine«, br. 105/97, 5/98, 104/00 i 69)09) i članka 17. stavka 1. točke 6. Statuta Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vijeće Pravnog

Више

Упутство за писање дипломских радова

Упутство за писање дипломских радова УПУСТВО ЗА ИЗРАДУ ЗАВРШНОГ РАДА I И II ЦИКЛУСА СТУДИЈА Овај текст садржи упутство за коректно писање завршног рада. Намијењен је студентима Рударског факултета у Приједору Универзитета у Бањој Луци. Циљ

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

1. Rezime 23 Kongres Saveza računovođa i revizora Republike Srpske UPUTSTVO ZA PISANJE RADOVA Rezime je kratak informativan prikaz sadržaja članka koj

1. Rezime 23 Kongres Saveza računovođa i revizora Republike Srpske UPUTSTVO ZA PISANJE RADOVA Rezime je kratak informativan prikaz sadržaja članka koj 1. Rezime 23 Kongres Saveza računovođa i revizora Republike Srpske UPUTSTVO ZA PISANJE RADOVA Rezime je kratak informativan prikaz sadržaja članka koji čitaocu (ali i učesnicima u uređivačkom procesu)

Више

OŠ Jurja Habdelića Školska 1 Velika Gorica PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLSKOG KNJIŽNIČARA školska godina 2015./2016. Goranka Braim Vlahović, školska knjižni

OŠ Jurja Habdelića Školska 1 Velika Gorica PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLSKOG KNJIŽNIČARA školska godina 2015./2016. Goranka Braim Vlahović, školska knjižni OŠ Jurja Habdelića Školska 1 Velika Gorica PLAN I PROGRAM RADA ŠKOLSKOG KNJIŽNIČARA školska godina 2015./2016. Goranka Braim Vlahović, školska knjižničarka GODIŠNJE PLANIRANJE POSLOVA I RADNIH ZADATAKA

Више

УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ СЕМИНАРСКОГ РАДА ИЗГЛЕД НАСЛОВНЕ СТРАНЕ Семинарски рад се ради у програму Microsoft Word, у фонту Times New Roman (ћирилица), са пр

УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ СЕМИНАРСКОГ РАДА ИЗГЛЕД НАСЛОВНЕ СТРАНЕ Семинарски рад се ради у програму Microsoft Word, у фонту Times New Roman (ћирилица), са пр УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ СЕМИНАРСКОГ РАДА ИЗГЛЕД НАСЛОВНЕ СТРАНЕ Семинарски рад се ради у програму Microsoft Word, у фонту Times New Roman (ћирилица), са проредом Single. Величина слова у тексту (Font Size)

Више

Suradnja knjižničara i nastavnika u informacijskom opismenjavanju: primjer Knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku Gordana Gašo, Knjižnica,

Suradnja knjižničara i nastavnika u informacijskom opismenjavanju: primjer Knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku Gordana Gašo, Knjižnica, Suradnja knjižničara i nastavnika u informacijskom opismenjavanju: primjer Knjižnice Filozofskog fakulteta u Osijeku Gordana Gašo, Knjižnica, ggaso@ffos.hr Kornelija Petr Balog, Odsjek za informacijske

Више

Osnovna škola I

Osnovna škola I Osnovna škola I. L. Croata Kalinovac Dravska Kalinovac tel: 0 00 PLAN I PROGRAM RADA STRUČNOG SURADNIKA KNJIŽNIČARA U ŠKOLSKOJ GODINI 00./007. Ivanka Ferenčić, dipl ŠKOLSKA KNJIŽNICA Djelatnost školske

Више

e-škole pilot DIGKOMP U1 UPUTA: ZADACI ZA ISPITIVANJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA UČENIKA Ovim zadacima ispituju se tvoje vještine korištenja digita

e-škole pilot DIGKOMP U1 UPUTA: ZADACI ZA ISPITIVANJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA UČENIKA Ovim zadacima ispituju se tvoje vještine korištenja digita UPUTA: ZADACI ZA ISPITIVANJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA UČENIKA Ovim zadacima ispituju se tvoje vještine korištenja digitalnih tehnologija za različite potrebe u svakodnevnom životu. U nekim zadacima predviđeno

Више

Microsoft Word - Naputak-za-izradu-diplomskog-rada-na-diplomskom-sveučilišnom-studiju-Rani-i-predškolski-odgoj-i-obrazovanje

Microsoft Word - Naputak-za-izradu-diplomskog-rada-na-diplomskom-sveučilišnom-studiju-Rani-i-predškolski-odgoj-i-obrazovanje SVEUČILIŠTE U ZAGREBU UČITELJSKI FAKULTET Savska cesta 77 10000 Zagreb, REPUBLIKA HRVATSKA Tel. (+385 1) 63 27 300; faks (+385 1) 61 77 860 Naputak za izradu diplomskog rada na diplomskom sveučilišnom

Више

Microsoft Word - Pravilnik o nastavnoj literaturi doc

Microsoft Word - Pravilnik o nastavnoj literaturi doc УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ КОСОВСКА МИТРОВИЦА П Р А В И Л Н И К О НАСТАВНОЈ ЛИТЕРАТУРИ Косовскa Митровицa, 2008. године На основу члана 64. став 1. тачка 42. Статута Универзитета и члана 55. Закона о високом

Више

Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razredu Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razr

Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razredu Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razr Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razredu ODLIČAN (5) navodi primjer kuta kao dijela ravnine omeđenog polupravcima analizira i uspoređuje vrh i krakove kuta analizira

Више

(Microsoft Word - Pravilnik \212kolske knji\236nice-2019.doc)

(Microsoft Word - Pravilnik \212kolske knji\236nice-2019.doc) Na temelju članka 118. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (NN 87/08, 86/09, 02/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 94/13, 152/14, 7/17 i 68/18) i članka 25. Standarda za školske knjižnice

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

POKAZATELJI KVALITETE KNJIŽNIČNE DJELATNOSTI U SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI RIJEKA ZA GODINU I. TABLICA POKAZATELJA KVALITETE - višegodišnji prikaz 20

POKAZATELJI KVALITETE KNJIŽNIČNE DJELATNOSTI U SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI RIJEKA ZA GODINU I. TABLICA POKAZATELJA KVALITETE - višegodišnji prikaz 20 POKAZATELJI KVALITETE KNJIŽNIČNE DJELATNOSTI U SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI RIJEKA ZA 2018. GODINU I. TABLICA POKAZATELJA KVALITETE - višegodišnji prikaz 2018. - 2022. II. TABLICA POKAZATELJA KVALITETE - godišnji

Више

ТЕХНИЧКО УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ ЗАВРШНОГ МАСТЕР РАДА Београд 2019

ТЕХНИЧКО УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ ЗАВРШНОГ МАСТЕР РАДА Београд 2019 ТЕХНИЧКО УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ ЗАВРШНОГ МАСТЕР РАДА Београд 2019 САДРЖАЈ УВОД... 3 1. ПОЈАМ И СВРХА ПИСАЊА МАСТЕР РАДА... 3 2. ПРИПРЕМA ЗА ПИСАЊЕ ЗАВРШНОГ МАСТЕР РАДА... 4 3. ОСНОВНЕ СМЕРНИЦЕ ЗА СТРУКТУРНО

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Висока школа академских студија Доситеј УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ ЗАВРШНОГ РАДА НА СТУДИЈАМА I СТЕПЕНА

Висока школа академских студија Доситеј УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ ЗАВРШНОГ РАДА НА СТУДИЈАМА I СТЕПЕНА УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ ЗАВРШНОГ РАДА НА СТУДИЈАМА I СТЕПЕНА ОБИМ И ФОРМАТ ЗАВРШНОГ РАДА Дипломски рад треба да има 70000 хиљада карактера (са размацима), уз максималну толеранцију +/- 10%, односно 25-40 страница.

Више

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog 2018. Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Slaviček Priprema za nastavni sat Predmet : Prostorni

Више

Microsoft Word - upute za izradu sem.rada iz povijesti hrv..doc

Microsoft Word - upute za izradu sem.rada iz povijesti hrv..doc 1. Naslovna stranica Elementi naslovne stranicu su zaglavlje, srednji dio i podnožje. Svi elementi na naslovnoj stranici centriraju se. Za naslovnu stranicu koristi se isti tip i veličina slova kao i za

Више

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо искористили веома занимљив сајт на Интернету (www.drawastickman.com). Приликом посете сајту, од посетиоца

Више

УПУТСТВО ЗА АУТОРЕ Радови се предају на начин и у формату који је доле прописан. Дужина текста је максимално до два ауторска табака (или до знак

УПУТСТВО ЗА АУТОРЕ Радови се предају на начин и у формату који је доле прописан. Дужина текста је максимално до два ауторска табака (или до знак УПУТСТВО ЗА АУТОРЕ Радови се предају на начин и у формату који је доле прописан. Дужина текста је максимално до два ауторска табака (или до 57600 знакова- Characters with spаces), укључујући наслове, апстракте,

Више

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA Temeljem čl. 3. i čl. 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12), čl. 4. i čl. 5. Zakona o radu (NN 93/14, 127/17) i čl. 18. Statuta Narodne knjižnice i čitaonice Murter,

Више

GOSPODARSTVO HRVATSKE

GOSPODARSTVO HRVATSKE Ak. 2018./2019. g., Katedra za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju Izv. prof. dr. sc. Nataša Drvenkar i Ivana Unukić, mag. oec. [GOSPODARSTVO HRVATSKE] Osnovne informacije o načinu izvođenja seminarske

Више

На основу члана 48. став 7. Закона о библиотечко-информационој делатности ("Службени гласник РС", број 52/11), Министар културе и информисања доноси П

На основу члана 48. став 7. Закона о библиотечко-информационој делатности (Службени гласник РС, број 52/11), Министар културе и информисања доноси П На основу члана 48. став 7. Закона о библиотечко-информационој делатности ("Службени гласник РС", број 52/11), Министар културе и информисања доноси ПРАВИЛНИК О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА СТИЦАЊЕ ВИШИХ СТРУЧНИХ

Више

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU UVOD Tema: PROMOCIJA WORLDSKILLS CROTIA STRUKOVNIH NATJECANJA I SMOTRI Vrsta rada: PROMOTIVNI/AFIRMACIJSKI PLAKAT na zadanu temu Afirmativnim plakatom na temu

Више

OSNOVE MENADŽMENTA

OSNOVE MENADŽMENTA FAKULTET ZA KULTURU I MEDIJE I FAKULTET ZA POSLOVNE STUDIJE 2018/2019. PREDMET: OSNOVI MENADŽMENTA IG. NAČIN POLAGANJA ISPITA PREKO KOLOKVIJUMA PREDMETNI PROFESOR: DOC. DR SNEŽANA BERIĆ EMAIL: SBERIC@MEGATREND.EDU.RS

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

4.4 DOPUNSKA NASTAVA Matematika 1. razred ciljevi aktivnosti, programa i/ili projekta - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno u

4.4 DOPUNSKA NASTAVA Matematika 1. razred ciljevi aktivnosti, programa i/ili projekta - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno u 4.4 DOPUNSKA NASTAVA 4.4.1 Matematika 1. razred - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno utjecati na brojčanu ocjenu predmeta Namjena aktivnosti, Nositelji aktivnosti, i njihova odgovornost

Више

PROGRAM RADA JU OPĆA BIBLIOTEKA MAGLAJ ZA GODINU Maglaj, januar 2019.godine NAZIV JAVNE JU OPĆA BIBLIOTEKA NARODNA BIBLIOTEKA MAGLAJ USTANOVE PL

PROGRAM RADA JU OPĆA BIBLIOTEKA MAGLAJ ZA GODINU Maglaj, januar 2019.godine NAZIV JAVNE JU OPĆA BIBLIOTEKA NARODNA BIBLIOTEKA MAGLAJ USTANOVE PL PROGRAM RADA JU OPĆA BIBLIOTEKA MAGLAJ ZA 2019. GODINU Maglaj, januar 2019.godine NAZIV JAVNE JU OPĆA BIBLIOTEKA NARODNA BIBLIOTEKA MAGLAJ USTANOVE PLANIRANE AKTIVNOSTI U OKVIRU REDOVNE DJELATNOSTI JAVNE

Више

MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgo

MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgo MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgovački papir za lektiru U pravilu je sat književnosti

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

УПУТСТВО ЗА ПИСАЊЕ РЕФЕРАТА

УПУТСТВО ЗА ПИСАЊЕ РЕФЕРАТА С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Машински факултет Ужа научна, oдносно уметничка област: Термомеханика Број кандидата који се

Више

КОПАОНИЧКА ШКОЛА ПРИРОДНОГ ПРАВА СЛОБОДАН ПЕРОВИЋ 32 година обавештава правничку и другу научну и стручну јавност да расписује К О Н К У Р С За пријем

КОПАОНИЧКА ШКОЛА ПРИРОДНОГ ПРАВА СЛОБОДАН ПЕРОВИЋ 32 година обавештава правничку и другу научну и стручну јавност да расписује К О Н К У Р С За пријем КОПАОНИЧКА ШКОЛА ПРИРОДНОГ ПРАВА СЛОБОДАН ПЕРОВИЋ 32 година обавештава правничку и другу научну и стручну јавност да расписује К О Н К У Р С За пријем и објављивање реферата поводом 32. сусрета учесника

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ П Р А В И Л А НОРМАТИВНО-ПРАВНЕ ТЕХНИКЕ ЗА ИЗРАДУ OПШТИХ АКАТА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Источно Сарајево, деце

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ П Р А В И Л А НОРМАТИВНО-ПРАВНЕ ТЕХНИКЕ ЗА ИЗРАДУ OПШТИХ АКАТА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Источно Сарајево, деце УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ П Р А В И Л А НОРМАТИВНО-ПРАВНЕ ТЕХНИКЕ ЗА ИЗРАДУ OПШТИХ АКАТА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ Источно Сарајево, децембар, 2013. године На основу члана 64. став 2. тачка

Више

UDŽBENIK 2. dio

UDŽBENIK 2. dio UDŽBENIK 2. dio Pročitaj pažljivo Primjer 1. i Primjer 2. Ova dva primjera bi te trebala uvjeriti u potrebu za uvo - denjem još jedne vrste brojeva. Primjer 1. Živa u termometru pokazivala je temperaturu

Више

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 На основу члана 55. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, бр. 76/ 2005-68/2015) и Члана 9. став 3. Статута Универзитета у Нишу ( Гласник Универзитета у Нишу број 8/2014) Сенат Универзитета

Више

Projekat: Identitet proizvođača organske hrane Nada Blažević, proizvođač salata Fakultet vizuelnih umjetnosti Podgorica MULTIMEDIJALNI STUDIO I stud.p

Projekat: Identitet proizvođača organske hrane Nada Blažević, proizvođač salata Fakultet vizuelnih umjetnosti Podgorica MULTIMEDIJALNI STUDIO I stud.p Projekat: Identitet proizvođača organske hrane Nada Blažević, proizvođač salata MULTIMEDIJALNI STUDIO I stud.program: DVK zimski sem. 2016/17 generacija 2014 Klijent: Nada Blažević, Mojkovac Mentor: Nikola

Више

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS PROJEKT UMIJEĆE KORIŠTENJA INFORMACIJA PROGRAM IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI «RAZVOJ ŠKOLSTVA U OPĆINI KLINČA SELA» Autorica programa: Maja Slamar Datum: 25. 8. 2018. Napomena: program je razvijen u sklopu

Више

Microsoft Word - Uputa_za_izradu_seminarskog_rada.docx

Microsoft Word - Uputa_za_izradu_seminarskog_rada.docx FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI TEHNIČKE UPUTE ZA IZRADU SEMINARSKOGA RADA IZ PREDMETA OSNOVE TEHNOLOGIJE PROMETA 1. UVOD Upute koje slijede namijenjene su studentima Fakulteta prometnih znanosti za predmet

Више

Slajd 1

Slajd 1 Tko polaže državnu maturu? Učenici gimnazijskih programa obrazovanje završavaju polaganjem DRŽAVNE MATURE. DRŽAVNA MATURA 2018./2019. Ružica Veršić, prof. Učenici u strukovnim i umjetničkim programima,

Више

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O VJERONAUČNOM SATU Škola: OŠ Ivan Kozarac Nijemci Razred: 1 Vjeroučitelj: Ljudevit Gačić Nastavna cjelina: Zajedno smo uvijek radosni Nastavna tema: Susret

Више

Microsoft Word II semestar Procedura april 2017.docx

Microsoft Word II semestar Procedura april 2017.docx II SEMESTAR PRIJAVA, IZRADA I ODBRANA MAGISTARSKOG RADA Nakon upisa II semestra, kandidat prijavljuje temu magistarskog rada. Svaka prijavljena tema prolazi kroz tri faze (tri Vijeća): FAZA 1-Vijeće Fakulteta

Више

3b70dbff-879f eb-b067963c01b9.pdf

3b70dbff-879f eb-b067963c01b9.pdf Osnovna škola Benkovac LMNT KRTR OCNN U NST TLNSKOG ZK od 4. do 8. razreda lementi ocjenjivanja: 1. Razumijevanje - podrazumijeva brzinu i točnost usvajanja i razumijevanja različitih pojmova i tekstualnih

Више

Slide 1

Slide 1 OSNOVNI POJMOVI Naredba je uputa računalu za obavljanje određene radnje. Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Pisanje programa zovemo programiranje. Programski jezik

Више

Назив: Школска библиотека Датум и место оснивања: г. Лесковац Адреса: Дубочица 72, спрат десно WWW адреса:

Назив: Школска библиотека Датум и место оснивања: г. Лесковац Адреса: Дубочица 72, спрат десно WWW адреса: Назив: Школска библиотека Датум и место оснивања: 1. 9. 1984. г. Лесковац Адреса: Дубочица 72, спрат десно WWW адреса: www.ostrajkostamenkovic.nasaskola.rs E-mail: trajkos@gmail.com Радно време библиотеке

Више

Journal Union Assotiation Nurses and Health Tehnicians of Serbian Uputstvo za pisanje stručnog rada Dr sci. med. Željko Vlaisavljević Prof. dr sci. me

Journal Union Assotiation Nurses and Health Tehnicians of Serbian Uputstvo za pisanje stručnog rada Dr sci. med. Željko Vlaisavljević Prof. dr sci. me Uputstvo za pisanje stručnog rada Dr sci. med. Željko Vlaisavljević Prof. dr sci. med. Gora Miljanović Vodič za pravilno pisanje naučnog rada sastavljen je radi publikovanja u stručnom časopisu Vizija,

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА ТРЕЋИ КОНКУРСНИ РОК ЗА УПИС СТУДЕНАТА НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Факу

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА ТРЕЋИ КОНКУРСНИ РОК ЗА УПИС СТУДЕНАТА НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Факу УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА ТРЕЋИ КОНКУРСНИ РОК ЗА УПИС СТУДЕНАТА НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина,

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ-МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ УПУТСТВО о форми дипломских радова на Машинском факултету Универзитета у Нишу и начину архивир

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ-МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ УПУТСТВО о форми дипломских радова на Машинском факултету Универзитета у Нишу и начину архивир УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ-МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У НИШУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ УПУТСТВО о форми дипломских радова на Машинском факултету Универзитета у Нишу и начину архивирања дипломских радова у Библиотеци Машинског факултета

Више

VJEŽBA 2: Tekstni, grafički elementi, tablice TEKSTNI OKVIR 1. Otvori novu prezentaciju 2. Postavi izgled slajda u samo naslov i napiši naslov Moji om

VJEŽBA 2: Tekstni, grafički elementi, tablice TEKSTNI OKVIR 1. Otvori novu prezentaciju 2. Postavi izgled slajda u samo naslov i napiši naslov Moji om VJEŽBA 2: Tekstni, grafički elementi, tablice TEKSTNI OKVIR 2. Postavi izgled slajda u samo naslov i napiši naslov Moji omiljeni filmovi 3. Ispod naslova dodaj tekstni okvir. U tekstnom okviru napravi

Више

Правилници Универзитетске библиотеке Никола Тесла Универзитет у Нишу Универзитетска библиотека Никола Тесла П Р А В И Л Н И К О КОРИШЋЕЊУ ФОНДОВА И ПР

Правилници Универзитетске библиотеке Никола Тесла Универзитет у Нишу Универзитетска библиотека Никола Тесла П Р А В И Л Н И К О КОРИШЋЕЊУ ФОНДОВА И ПР Правилници Универзитетске библиотеке Никола Тесла Универзитет у Нишу Универзитетска библиотека Никола Тесла П Р А В И Л Н И К О КОРИШЋЕЊУ ФОНДОВА И ПРУЖАЊУ УСЛУГА Ниш, 2012. Архива УБН Бр. 277/1-12-15

Више

ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне с

ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне с ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне секције Реализација конкурса (Фестивал љубавне поезије,,иван

Више

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku

RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku RAZVOJNI PLAN ŠKOLE ZA 2018./2019. školsku godinu - Akcijski plan Razvojni plan temeljen je na Akcijskom istraživanju koje ćemo provoditi ovu školsku godinu. Cilj akcijskog istraživanja : Proces izgradnje

Више

Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1

Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1 Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1 Sadržaj Često postavljena pitanja (ČPP)... 3 1. Pregled i unos AV djela... 4 2. Pravila za unos AV djela... 6 Produkcijska kuća (Glavni producent)...

Више

OPDINA ĐURMANEC ĐURMANEC ĐURMANEC OIB: KATALOŠKI BROJ NAZIV količina 5849 ČITAM I PIŠEM : hrvatska početnica - udžbenik za prvi

OPDINA ĐURMANEC ĐURMANEC ĐURMANEC OIB: KATALOŠKI BROJ NAZIV količina 5849 ČITAM I PIŠEM : hrvatska početnica - udžbenik za prvi OPDINA ĐURMANEC ĐURMANEC 137 49225 ĐURMANEC OIB: 64964131342 KATALOŠKI BROJ NAZIV količina 5849 ČITAM I PIŠEM : hrvatska početnica - udžbenik za prvi razred osnovne škole - pisana slova 39 4546 ČITAM I

Више

Upute za izradbu završnog rada

Upute za izradbu završnog rada UPUTE ZA IZRADBU ZAVRŠNOGA RADA Tablica sadržaja 1. Osnovne informacije... 1 2. Dijelovi završnog rada... 2 2.1. Naslovna stranica... 2 2.2. Sadržaj... 3 2.3. Sažetak... 3 2.4. Uvod... 3 2.5. Glavni dio...

Више

Page 1 of 5 U 2002. izdano je 4 298 naslova knjiga i brošura što je za 12,2 % više u odnosu na prethodnu godinu. Najviše izdanih knjiga i brošura pripada skupini UDK "Jezici. Književnost" (25,5%) potom

Више

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_szerb.doc

Microsoft Word - Matematika_kozep_irasbeli_jav_utmut0513V28_szerb.doc Matematika szerb nyelven középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 8. MATEMATIKA SZERB NYELVEN МАТЕМАТИКА KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA МАТУРСКИ ИСПИТ СРЕДЊЕГ СТЕПЕНА Az írásbeli vizsga időtartama: 180

Више

Microsoft Word - DraganaJovanovic.doc

Microsoft Word - DraganaJovanovic.doc 1 УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ИЗВЕШТАЈ О ОЦЕНИ МАГИСТАРСКЕ ТЕЗЕ Драгане Јовановић КОМПАРАТИВНА И КОНТРАСТИВНА АНАЛИЗА ГЛАГОЛА У МОПАСАНОВОЈ ПРИПОВЕЦИ ГОСПОЂИЦА ФИФИ И У ЊЕНИМ СРПСКИМ ПРЕВОДИМА

Више

Microsoft Word - 2.FRANCUSKI A1 MOR

Microsoft Word - 2.FRANCUSKI A1 MOR DETALJNI IZVEDBENI NASTAVNI PLAN PREDMETA OPĆE INFORMACIJE Naziv predmeta Drugi strani jezik A1 - francuski Studijski program Preddiplomski sveučilišni studij Menadžment održivog razvoja Smjer - Godina

Више

Microsoft Word - AFS_prijavni_formular_send_2015_japan_i_indija.docx

Microsoft Word - AFS_prijavni_formular_send_2015_japan_i_indija.docx Str.1 od 5 PRVI DIO Ime Prezime Datum, mjesto i država rođenja Državljanstvo (navesti i drugo u slučaju dvojnog državljanstva) Molimo da ovdje OBAVEZNO priložiš profilnu forografiju. Ulica i broj Mjesto/općina

Више

ALIP1_udzb_2019.indb

ALIP1_udzb_2019.indb Razmislimo Kako u memoriji računala prikazujemo tekst, brojeve, slike? Gdje se spremaju svi ti podatci? Kako uopće izgleda memorija računala i koji ju elektronički sklopovi čine? Kako biste znali odgovoriti

Више

Slide 1

Slide 1 Gimnazija Fran Galović Koprivnica VODIČ ZA UPIS Koprivnica, svibanj 2019. ( mr. sc. Vjekoslav Robotić) 1 Upisi: Zašto upisati? ZATO JER Najbolji programi za upis na fakultet Klasifikacijski ispiti Državna

Више

МУЗИЧКА ШКОЛА ИСИДОР БАЈИЋ, Нови Сад На основу члана 84 Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. Гласник РС, бр. 72/2009, 52/2011), чланa

МУЗИЧКА ШКОЛА ИСИДОР БАЈИЋ, Нови Сад На основу члана 84 Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. Гласник РС, бр. 72/2009, 52/2011), чланa На основу члана 84 Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. Гласник РС, бр. 72/2009, 52/2011), чланa 62 Закона о средњeм образовању и васпитању (Сл. Гласник РС, бр. 55/2013), те члана 145

Више

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настава) Годишњи фонд часова: 36 Недељни фонд часова: 1 Тема/подтема

Више

Upis u srednju školu 13-14

Upis u srednju školu 13-14 UPIS U SREDNJU ŠKOLU 13-14 OŠ Vela Luka, siječanj, 2013. Sustav srednjih škola osnovna škola. Gimnazije Umjetničke Četverogodišnje strukovne Trogodišnje strukovne OSTALE Tehničke Industrijske, Opća, Matematička

Више

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у посебном дијалог-прозору до кога се долази линком есервис

Више

Test ispravio: (1) (2) Ukupan broj bodova: 21. veljače od 13:00 do 14:00 Županijsko natjecanje / Osnove informatike Osnovne škole Ime i prezime

Test ispravio: (1) (2) Ukupan broj bodova: 21. veljače od 13:00 do 14:00 Županijsko natjecanje / Osnove informatike Osnovne škole Ime i prezime Test ispravio: () () Ukupan broj bodova:. veljače 04. od 3:00 do 4:00 Ime i prezime Razred Škola Županija Mentor Sadržaj Upute za natjecatelje... Zadaci... Upute za natjecatelje Vrijeme pisanja: 60 minuta

Више

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc Kriteriji ocjenjivanja i vrednovanja INFORMATIKA - 6. razred Nastavne cjeline: 1. Život na mreži 2. Pletemo mreže, prenosimo, štitimo, pohranjujemo i organiziramo podatke 3. Računalno razmišljanje i programiranje

Више

Teorija skupova - blog.sake.ba

Teorija skupova - blog.sake.ba Uvod Matematika je jedan od najomraženijih predmeta kod većine učenika S pravom, dakako! Zapitajmo se šta je uzrok tome? Da li je matematika zaista toliko teška, komplikovana? Odgovor je jednostavan, naravno

Више

СТАЊЕ КАДРА У НАСТАВИ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА РС У основним школама Републике Српске образују се ученици у 5 регија и 188 основних школа,

СТАЊЕ КАДРА У НАСТАВИ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА РС У основним школама Републике Српске образују се ученици у 5 регија и 188 основних школа, СТАЊЕ КАДРА У НАСТАВИ ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА РС У основним школама Републике Српске образују се ученици у 5 регија и 188 основних школа, у којима ради око 5 наставника и професора енглеског

Више

Programiranje 2 popravni kolokvij, 15. lipnja Ime i prezime: JMBAG: Upute: Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i brisanj

Programiranje 2 popravni kolokvij, 15. lipnja Ime i prezime: JMBAG: Upute: Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i brisanj Upute: Na kolokviju je dozvoljeno koristiti samo pribor za pisanje i brisanje, te službeni šalabahter. Kalkulatori, mobiteli, razne neslužbene tablice, papiri i sl., nisu dozvoljeni! Sva rješenja napišite

Више

Slajd 1

Slajd 1 АУНС АКАДЕМИЈА УМЕТНОСТИ У НОВОМ САДУ МЕТОДИКА ЛИКОВНОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА Упутство за израду семинарског рада СЕМИНАРСКИ РАД МЕТОДИКА ЛИКОВНОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА Назив теме: УПУТСТВО ЗА ИЗРАДУ

Више

Microsoft Word - Mjerila ocjenjivanja učenikova uspjeha u hrvatskome jeziku - NOVO.doc

Microsoft Word - Mjerila ocjenjivanja učenikova uspjeha u hrvatskome jeziku - NOVO.doc Mjerila ocjenjivanja učenikova uspjeha u hrvatskom jeziku 1. predmetna sastavnica - JEZIK za ocjenu dovoljan (2) za ocjenu dobar (3) za ocjenu vrlo dobar (4) za ocjenu odličan (5) nastavne sadržaje usvojio

Више

На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник У

На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник У На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник Универзитета бр.195/16), Наставно-научно веће Факултета

Више