PowerPoint Presentation

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "PowerPoint Presentation"

Транскрипт

1 НАСТАВНИЧКО ВЕЋЕ уторак године у 18 и 30 часова Не морате бити најбољи, довољно је да будете најбољи што можете. ДУШКО РАДОВИЋ

2 Дневни ред: 1. Реализација акционог плана унапређење квалитета образовноваспитног рада 2. Огледни / угледни часови 3. Стручно усавршавање наставника 4. Текућа питања

3 1.Реализација акционог плана?? Настава и учење 1.Обучити наставно особље у примени активних метода -Израда плана рада -Организовање семинара у школи 2.Унапредити сарадњу Стручних већа ради побољшања могућности интердисциплинарног усвајања градива -Одржати угледне и огледне часове-присуство колега обавезно -Унапредити реализацију редовне,допунске и додатне наставе -Инсистирати код наставника на примени правилника о оцењивању. Инерни семинари бесплатни? Екстерни мора се наћи новац?

4 Образовна постигнућа ученика -завршни испити -педагошке свеске -Иницијалне провере знања Подршка ученицима Етос- организација...? -Тим за организацију школских такмичења -Мотивисање наставника и ученика на такмичењима Ресурси -Атмосфера за рад -Стручно усавршавање наставника

5 Тим за самовредновање Директор Педагог Зорица Лукић Снежана Стојковић Јелена Станковић Биљана Девић Како је биран тим?(образложење, одговорност..) Активности: одговорност,трошење времена, посете часовима,анализе,извештаји,план рада...

6 Реализовано План активности за израду акционог плана Урађен акциони план за унапређење квалитета образовно-васпитног рада школе Интерни семинари Појединачни акциони планови 85% Почетак одржавања угледних часова Припрема за час Састанци стручних већа Сајт Школе План допунске и додатне наставе Сарадња са основним школама

7 Етос Члан 43 У установи се негују односи међусобног разумевања и уважавања личности деце, ученика, запослених и родитеља. Запослени имају обавезу да својим радом и укупним понашањем доприносе развијању позитивне атмосфере у установи. Понашање у установи и односи деце, ученика, запослених и родитеља уређују се правилима понашања у установи.

8 2.Огледни / угледни часови мислим да нисмо правилноно разумели циљ и значење угледног часа? Зашто угледни час? Шта представља угледни час? Како се припремити? Ко може да држи угледни час? Обавеза угледни час? Каква је процедура за држање угледног часа? Порука угледног часа? Начин рада школе? Организација,тим,сарадња,квалитет... Репрезент школе- представља углед институције

9 Пре него што поставимо циљеве требало би да размислимо: Ко сам ја? (Мој лични и професионални идентитет). Какав је мој систем вредности? (Шта је за мене у животу важно?) Са каквим ресурсима располажем? (здравственим, образовним, материјалним?) У којој мери или до које дубине сам способан да перцепирам сопствену реалност, као и локалне средине и ону глобалну (фактор реалности).

10 Припрема за угледни час Угледни или огледни часови морају да задовоље одређену процедуру и форму,а која је везана за Правилник. На почетку школске године пре усвајања Годишњег плана рада школе кроз Стручна већа прави се план личног професионалног развоја (портфолио) сваког члана већа кроз који се планира оквирно време извођења угледног часа у току те школске године.

11 Шта је угледно предавање? Угледно предавање је наставни рад који пре свега изводе наставници ментори у школи као и остали наставници у склопу програма стручног усавршавања наставника, а посебно почетника стажиста, ради практичне демонстрације извођења наставе, што треба да послужи као узор, углед и модел за рад.

12 Шта представља огледни наставни час? Огледни наставни час је посебно припремљено предавање за наставнике и наставнике почетнике, које држе најбољи и најискуснији наставници. Циљ огледног часа је да се прикаже најцелисходнија организација рада на часу, могућности примене различитих облика, метода и поступака коришћења савремених наставних средстава и др.

13 Која је разлика између угледних и огледних часова? Одржавање угледног/огледног часа је повезано са хоризонталним усавршавањем у установи. Угледни наставни час је наставни рад који пре свега изводе наставници у склопу програма стручног усавршавања наставника, а посебно почетника стажиста, ради практичне демонстрације извођења наставе, што треба да послужи као узор, углед и модел за рад. Огледни наставни час је посебно припремљено предавање за наставничке кандидате или наставнике почетнике које држе најбољи и најискуснији наставници. Циљ огледног часа је да се прикаже најцелисходнија организација рада на часу, могућности примене различитих облика, метода и поступака коришћења савремених наставних средстава и др.

14 Огледни час Часови који имају изразито иновативну ноту. Они на сасвим нови и до сада неуобичајени начин презентирају неку наставну јединицу. Ради се, дакле о ОГЛЕДУ(покушају), који може, а не мора да буде образац за будуће понашање наставника.

15 Угледни час Угледни часови су по својој основној шеми и организацији структурирани на уобичајени начин, али на једном вишем и квалитетнијем нивоу. У њима ништа није потпуно ново и непознато, али је припремљено и реализовано на узоран начин, тј. за углед другима и може да послужи за пример.

16 Наставник, васпитач и стручни сарадник има право и дужност да сваке школске године учествује у остваривању различитих облика стручног усавршавања у установи, и то да: Прикаже: поједини облик стручног усавршавања који је похађао, а који је у вези са пословима наставника, васпитача и стручног сарадника; примену наученог са стручног усавршавања; резултате праћења развоја ученика; стручну књигу, приручник, стручни чланак, дидактички материјал; резултате обављеног истраживања, студијско путовање, стручну посету и слично; одржи угледни час наставе, односно активност и води радионицу; присуствује активностима и учествује у њиховој анализи.

17 Како се припремити за угледни/огледни час? Угледни или огледни часови морају да задовоље одређену процедура и форму, а која је везана за Правилник. На почетку школске године пре усвајања Годишњег плана рада школе кроз Стручна већа прави се план личног професионалног развоја (портфолио) сваког члана већа кроз који се планира оквирно време извођења угледног часа у току те школске године. Припрема за огледни/угледни час обавезно мора да садржи следеће елементе: Мотивација - Зашто баш та наставна јединица? Иновације - Које су иновације употребљене? Функционални задаци - Они који се односе на иновације и ИОП Активности - Шта наставник ради, а шта би требало ученик да ради у току часа? Исходи - Очекивања, која би требало да су проверљива и мерљива

18 Ови часови се могу организовати на нивоу предметне и разредне наставе, као и у оквиру једне струке. Међутим, препоручује се да се такви часови изводе на тему која би могла бити интересантна за све наставнике или већину њих. То су: интерактивне методе у учионици, формативно оцењивање, индивидуална подршка ученицима, коришћење ИЦТ у настави и сл.

19 Обавезна документација За потребе презентовања резултата угледног/огледног часа потребно је припремити следећу обавезну документацију: Евалуациони листићи за наставнике и ученике; Фотографије или снимак одржаног часа, у зависности од могућности; Записник са састанка Стручног већа, где су се анализирали, уз дискусију, евалуациони листићи. Прикупљену документацију предати директору школе или педагошко-психолошкој служби.

20 Најава угледног/огледног часа пет до десет дана пре самог извођења часа.(обавестити педагошко психолошку службу и директора школе) Ако је час замишљен као корелација између два предмета само један наставник је реализатор,а други је асистент Часу могу присуствовати сви заинтересовани (што је више људи боља и тачнија евалуација)

21 Припрема за огледни/угледни час -обавезно мора да садржи следеће елементе: 1.Мотивација (зашто баш ту наставну јединицу) 2.Иновација (које су иновације...) 3.Функционални задаци (односе се на иновације и ИОП) 4.Активности (шта наставник ради,а шта би требало ученик да ради у току часа) 5.Исходи (која су ваша очекивања,требало би да су проверљива и мерљива )

22 Предати сву документацију директору школе или педагошко психолошкој служби (пример припреме,снимак,слике,записник са Стручног већа...) Одржавање угледног/огледног часа је повезано са хоризонталним усавршавањем у установи

23 СВОТ Предности (унутар организације) Које су кључне предности организације (и како их ојачати)? Слабости (унутар организације) Које су кључне слабости организације (и како можемо да их превазиђемо, или умањимо њихов ефекат)? Могућности (ван организације) Које могућности можемо да искористимо (и како можемо да развијемо предности које имамо)? Претње (ван организације) Које опасности постоје по нашу организацију (и шта можемо да урадимо да их избегнемо или превазиђемо)

24 СВОТ и лични циљеви Предности Који су позитивни аспекти моје личности и моје тренутне позиције? Слабости Који су негативни аспекти моје личности и моје тренутне позиције? Могућности Које аспекте садашње или предвидиве будуће ситуације могу користити као своју предност? Претње Који аспекти садашње или предвидиве будуће ситуације ми могу штетити?

25 Предности Које личне вештине и таленти ће Вам помоћи да остварите циљ? Шта је оно што ме чини посебним? У чему сам стварно добар? Које моје особине други веома цене/шта други виде као моје предности? Који ресурси ми стоје на располагању? Да ли је неко већ постигао овај циљ? Ко ће ми пружити подршку за остваривање циља?

26 Слабости Шта не радим добро? Шта је то што ми други кажу да не радим добро, иако им често не верујем? У којим областима ми је потребно побољшање? Који су моји досадашњи неуспеси? Које су вештине, таленти и способности потребни да бих остварио свој циљ, а ја их не поседујем? Да ли постоје ресурси (материјални, људски..) који ми нису на располагању за остваривање овог циља?

27 Могућности Који спољни фактори могу позитивно утицати на остварење мог циља? Које активности ће ми помоћи да будем успешнији? Како могу да искористим своје предности? Да ли могу да искористим неке факторе окружења у своју корист?

28 Претње Који су то ризици који могу да се појаве на путу остварења циља? Који фактори окружења могу негативно утицати на мене? Ко је и каква је моја конкуренција? Да ли имам одговарајућа финансијска средства за остваривање циља? Да ли постоје негативци у мом окружењу који ће ми угрожавати самопоуздање?

29 СВОТ и лични циљеви - анализа Размислите: Како да побољшам своје слабости? Како да искористим могућности? Како да стабилишем или елиминишем претње?

30 Врсте планова Најважнији типови планирања у нашим установама су: ПРОГРАМ РАЗВОЈА УСТАНОВЕ, ГОДИШЊИ ПЛАН РАДА УСТАНОВЕ, АКЦИОНИ ПЛАНОВИ...

31 Сваки акциони план мора да садржи одговоре на следећа питања: Шта би све требало да урадимо? (Активност) Шта треба да постигнемо? (Циљ) Шта нам је све потребно и шта нам све помаже? (Ресурси) Ко ће то урадити? Уколико део активности можемо делегирати на друге (Задужење,Носиоци активности) До када би одређене ствари требало урадити? (Рок)

32 3.Стручно усавршавање наставника Интерно усавршавање Екстерно усавршавање Акциони план стручног усавршавања наставника Извештај о остварености акционог план О квалитету и ефикасности наставе суди се на основу продукта који је њом остварен. Тако, многи сматрају, да се квалитет првенствено односи на резултате. Ако се односи на резултате, онда је спорно: колико су јасно дефинисани циљеви који се постављају, какве су способности наставника да се остваре циљеви, колико је могуће објективно измерити очекиване исходе.

33 Квалитет образовања је вишедимензионалан процес који укључује: квалитет средине у којој се одвија процес учења (простор, опрема, организација времена); квалитет садржаја који се изучавају (програми); квалитет наставника (опште и посебне професионалне компетенције); квалитет процеса наставе (учење које наставник организује); квалитет дидактичких средстава која наставник уноси у наставни процес и која су доступна за учење; квалитет школских постигнућа (у најширем смислу речи) (Ивић и сар. 2008: 42).

34 William Edwards Deming

35 Наставник је кључни параметар квалитетног образовања Његова припремљеност за овај посао (јер од квалитета наставе директно зависи квалитет знања). Настава је одговорна за квалитет знања. Ученика. Квалитет наставе зависи од наставника.

36 Квалитет наставе укључује следеће елементе: квалитет улаза (програми, опрема, простор, донети успех из основне школе, ниво оспособљености за учење и самосталан рад, развијено критичко мишљење, дидактичка оспособљеност наставника и сл.); квалитет процеса наставе/учења (компоненте наставног процеса, организација процеса учења, методе, облици и средства ефикасног учења...); квалитет излаза исхода (знања, способности, умења, шта зна, које способности је развио и шта уме да уради, односно које компетенције су развијене код ученика).

37 Истраживања су показала да бољи квалитет у постигнућима постиже она настава чије је полазиште промена фокуса са наставника и трансфера знања ка ономе ко учи и учењу (конструктивистичка парадигма схватање учења и наставе, померило је активности са питања шта (садржаји) на питање како одржати процес учења и изградње трајних и функционалних знања).

38 Данас се о квалитету наставе закључује преко неких лакше мерљивих параметара чиме се оцењује квалитет: присуство предавањима и вежбама и активност ученика, пролазности ученика по предметима и укупна пролазност, мишљења ученика о квалитету наставних програма и организацији наставе, усклађеност предавања и вежби, оптерећеност програмима, увођење метода и облика рада који подстичу учење. (Међутим, да би ученичка евалуација испунила своју функцију критеријуми ученика треба да подразумевају дозу зрелости, а то значи да се квалитет рада наставника процењује, пре свега, на основу начина на који они преносе знања, а квалитет неког програма на основу употребљивости, савремености и научне заснованости садржаја).

39 За процену квалитета предавања потребно је имати у виду и анализирати следећа обележја и компоненте: 1. ДИДАКТИЧКА КОМПОНЕНТА (постављање структуре и презентација) обухвата следеће елементе: -избор и примена адекватних метода и облика рада; - рационално коришћење времена; - успешност презентовања различитих извора знања; - рационално коришћење наставних средстава и помагала; 2. УМЕЋЕ ПОУЧАВАЊА (аргументација и драматизација) садржи јединство реторичких и дидактичких компоненти. Оно се постиже: - спретношћу изазивања духовне радозналости; - јасноћом приказивања; - издвајањем и подстицањем развоја мотивације на интелектуалну радозналост; - коришћење примедби и хумора као средства за развијање духовне радозналости; - способношћу презентовања повезаности знања са противуречном стварношћу;

40 3. РЕТОРИЧКА КОМПОНЕНТА (приказивање и аргументација са неколико релевантних начела): - језички исправно приказивање појава и догађаја; - олакшано разумевање рашлчањавањем; - подстицање интересовања за садржаје и изазивање реакција одобравања и одбијања; - прегледно, логично, занимљиво излагање садржаја (Бранковић 2005: 35).

41 Од пресудног значаја за квалитет наставе је: - оспособљеност ученика за самостално учење, - рад на обавезној и широј литератури, - трагање за различитим изворима, које је непосредно повезано са мотивацијом за учење.

42 Лични акциони план(све активости наставника...) Извештај о реализацији акционог плана Тим за стручно усавршавање -Директор -Педагог -Гордана Станишић -Биљана Девић - Молнар Фрања

43 4. Текућа питања Тимови у школи(акциони план свих тимова и извештаји)- Измене?)-велике обавезе и одговорности малог броја колега. -Тим за маркетинг?-акциони план -Тим за израду сајта? акциони план 25.март Наставна субота(распоред од петка) Дан школе -22.април Тим за организацију дана школе Заинтересованост ученика за секције Васпитно-дисциплинске мере

44 ХВАЛА НА ПАЖЊИ! 5/14/

На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника („Службени гласњник РС“, број 13/2012 и

На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника („Службени гласњник РС“, број 13/2012 и П Р Е Д Л О Г На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника ( Службени гласник РС, број 13/01), ДОКУМЕНТ О ВРЕДНОВАЊУ СТАЛНОГ СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА

Више

На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника („Службени гласњник РС“, број 13/2012 и

На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника („Службени гласњник РС“, број 13/2012 и На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника ( Службени гласник РС, број 81/18)и Правилника о изменама и допунама Правилника о сталном

Више

План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толера

План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толера План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толеранцији и одговорности за сопствене поступке свих актера

Више

ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање

ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР. САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање вршњачких односа у учењу, животу и раду школе различитих активности вршњачког

Више

План стручног усавршавања за школску 2011/2012

План стручног усавршавања за школску 2011/2012 Основна школа Милорад Мића Марковић Мала Иванча Годишњи план стручног усавршавања наставника, стручних сарадника и директора за школску 2014/2015. годину Анализа стања У школској 2013/2014. години наставници

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Правилником о дозволи за рад наставника, васпитача и стручних

Више

ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријски

ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријски ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ 2016.2017. ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријских и практичних сазнања систематски изучава социјалне

Више

ОБРАЗАЦ СИЛАБУСА – С2

ОБРАЗАЦ СИЛАБУСА – С2 ОБРАЗАЦ СИЛАБУСА С2 ПОДАЦИ О ПРЕДМЕТУ: Назив предмета: Буџетско право Статус предмета: Изборни предмет, Правно-економски модул Профил предмета: Број бодова(еспб): 7 Трајање наставе: 15 недеља, недељни

Више

На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, П

На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, П На основу члана 57. ст 1. тачка 1) и чланова 107.-110. Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. Гласник РС бр. 72/09, 52/11 и 55/13),, Правилника о оцењивању ученика у основном образовању

Више

Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у т

Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у т Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у току средње школе била је А) 2-3 Б)3-4 Ц)4-5 Д) 5 3.

Више

На основу члана 61. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), министар просвете, науке и технолошк

На основу члана 61. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), министар просвете, науке и технолошк На основу члана 61. став 4. Закона о ученичком и студентском стандарду ( Службени гласник РС, бр. 18/10 и 55/13), министар просвете, науке и технолошког развоја доноси П Р А В И Л Н И К О ПРОГРАМУ РАДА

Више

На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника („Службени гласњник РС“, број 13/2012 и

На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника („Службени гласњник РС“, број 13/2012 и На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника ( Службени гласник РС, број 13/01) Школски одбор Гимназије и економске школе Јован Јовановић

Више

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd www.logos-edu.rs ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК Уџбенички комплети за гимназије и средње стручне школе 2016/17. Solutions 2 nd edition New Horizons Solutions Pre-Intermediate за први разред средње школе New Horizons 1

Више

Microsoft Word - pravilnik o internom strucnom usavrsavanju

Microsoft Word - pravilnik o internom strucnom usavrsavanju На основу члана 25. Пословника о раду Школског одбора Економско-трговинске школе Смедереву, а у вези са чланом 21. Статута школе и чл. 119. став 1. тачка 1) и чл. 151. Закона о основама система образовања

Више

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11)

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) Члан 2 Вредновање квалитета рада установе представља процену квалитета рада установе Члан 3 Вредновање квалитета

Више

KA2 projekti Strateških partnerstava u oblasti stručnog obrazovanja i obuka

KA2 projekti Strateških partnerstava u oblasti stručnog obrazovanja i obuka za i obuke a i za FONDACI J A FOUNDATION KA2 projekti rateških partnerstava u oblasti i obuka informativni dan, 27.10.2016. za za za ladinske ropski matske drška razvoju drška drška reditovane winning

Више

ETШ: "Паја Маргановић“ Панчево

ETШ: Паја Маргановић“ Панчево ETШ: "Паја Маргановић Панчево OЦЕЊИВАЊЕ 2013/14. 1964 2014 Какве су ово оцене? Какве су ово оцене? Редовном анализом књига евиденције утврђени су пропусти у оцењивању. Најчешћи проблеми су: неправилно

Више

ОШ Вук Караџић Сремчица Сремчица, ул. Школска бр. 4 Директор: 011/ Секретар: 011/ Fax: 011/ РАЗВОЈНИ ПЛА

ОШ Вук Караџић Сремчица Сремчица, ул. Школска бр. 4 Директор: 011/ Секретар: 011/ Fax: 011/ РАЗВОЈНИ ПЛА ОШ Вук Караџић Сремчица Сремчица, ул. Школска бр. 4 Директор: 011/2522-718 Секретар: 011/2526-114 Fax: 011/2526-114 e-mail: osvukk@mts.rs РАЗВОЈНИ ПЛАН ШКОЛЕ 2016-2021. Садржај : страна Аутори програма

Више

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам направила тест у Гугл документу који су ученици са одушевљењем

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation UČEŠĆE RODITELJA U OBRAZOVNO-VASPITNOM PROCESU: KA NAJBOLJEM INTERESU DETETA Jelena Vranješević ПАРТИЦИПАЦИЈА ПОДРАЗУМЕВА Информисаност Слушање и уважавање мишљења родитеља консултативни процес Учествовање

Више

ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном

ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном ПРИЛОЗИ УЗ СТАНДАРД 14 1. Мисија и визија Факултета 2. Анкетни лист за процену квалитета наставника и сарадника 3. Годишњи извештај о стању на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу 14 Мисија и визија

Више

Microsoft Word - Opis Programa.docx

Microsoft Word - Opis Programa.docx ПРОГРАМ ОБРАЗОВАЊА УЧИТЕЉА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВЕ ИЗ ИНФОРМАТИКЕ И РАЧУНАРСТВА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ Ужице, 2018. Програм образовања учитеља за извођење наставе из Информатике и рачунарства у основној школи (у

Више

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализ

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализа текста, познавање и примена граматичких правила,

Више

Наставничко веће (среда) 2014 године У 18 и 30 часова "Нисмо ми ти који говоримо ријечи. Ријечи су те које говоре о нама." Иво Андрић

Наставничко веће (среда) 2014 године У 18 и 30 часова Нисмо ми ти који говоримо ријечи. Ријечи су те које говоре о нама. Иво Андрић Наставничко веће 05.11. (среда) 2014 године У 18 и 30 часова "Нисмо ми ти који говоримо ријечи. Ријечи су те које говоре о нама." Иво Андрић Дневни ред: 1.Анализа успеха и изостанака ученика на крају 1.

Више

На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, нау

На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, нау На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, науке и технолошког развоја доноси ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ

Више

Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА Веће другог разреда Наставни предмет обухвата следеће области: - Природни бројеви до Геометријска тела

Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА Веће другог разреда Наставни предмет обухвата следеће области: - Природни бројеви до Геометријска тела Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА - Природни бројеви до 100 - Геометријска тела и фигуре - Мерење и мере Елементи оцењивања из предмета математика: - Усвојеност наставних садржаја - Примена знања

Више

Планирање развоја школе

Планирање развоја школе Планирање развоја школе Циљеви: Разумевања значаја развојног планирања као предуслова за квалитетан рад у школи Разумевање значај развојног плана у спољашњем вредновању рада установе (екстерна евалуација)

Више

Kolaborativno-na-Moodle

Kolaborativno-na-Moodle Kolaborativno učenje na Moodle-u o Moodle-u Marina Petrović Agencija za obrazovanje Marina i Jovan, Novi Sad Seminar Informaciono-komunikaciona tehnologija u nastavi Online, kompetencija 1, 24 sata (u

Више

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службе

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања (Службе ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", бр. 72/09, 52/11 и 55/13), Министар

Више

ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Б е о г р а д Ул. Здравка Челара бр. 14 На основу члана 25. Закона о високом образовању ( Службени гласник

ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Б е о г р а д Ул. Здравка Челара бр. 14 На основу члана 25. Закона о високом образовању ( Службени гласник ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Б е о г р а д Ул. Здравка Челара бр. 14 На основу члана 25. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/2017, 27/2018 и 73/2018.), Правилника о

Више

ОБЕЗБЈЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА НА Banja Luka College - у - резултати анкете која је спроведена у љетњем семестру 2017/2018 академске године -

ОБЕЗБЈЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА НА Banja Luka College - у - резултати анкете која је спроведена у љетњем семестру 2017/2018 академске године - ОБЕЗБЈЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА НА Banja Luka College - у - резултати анкете која је спроведена у љетњем семестру 2017/2018 академске године - Висока школа Banja Luka College има сопствене начине

Више

На основу члана 56

На основу члана 56 На основу члана 57. став 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13) и члана 28. Статута Гимназије Свети Сава Пожега, Школски одбор Гимназије Свети

Више

На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/ др. закон и

На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/ др. закон и На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/2018 - др. закон и 73/2018), члана 41. став 1. тачка 25) и члана 91. став

Више

НАСТАВНИЧКО ВЕЋЕ

НАСТАВНИЧКО ВЕЋЕ Уторак 03.03.2009 године (18 и 30.) 1.Анализа посећених часова 2.Извештај о стручно-педагошком надзору(оглед) 3.Извештај о раду директора 4.Маркетинг школе-школска прослава 5.Текућа питања 15 часова по

Више

ОКВИР ВРЕДНОВАЊА

ОКВИР ВРЕДНОВАЊА ШКОЛА ЗА БРОДАРСТВО, БРОДОГРАДЊУ И ХИДРОГРАДЊУ БЕОГРАД, Милоша Поцерца 2 ШКОЛСКИ РАЗВОЈНИ ПЛАН ЗА ПЕРИОД ОД 2017. ДО 2021. ГОДИНЕ БЕОГРАД, септембар 2017. ШКОЛСКИ РАЗВОЈНИ ПЛАН ЗА ПЕРИОД 2017-2021.ГОДИНУ

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kompetencijski profil nastavnika u visokom obrazovanju Prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet cizmesij@math.hr Educa T projekt Kompetencijski profil

Више

На основу члана 119

На основу члана 119 На основу члана 119. став 2. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11), Министар просвете и науке доноси Правилника о програму свих облика рада стручних

Више

Microsoft Word - Program_dop.ped._obrazovanja BIJELJINA.doc

Microsoft Word - Program_dop.ped._obrazovanja BIJELJINA.doc Универзитет у Источном Сарајеву ПЕДАГОШКИ ФАКУЛТЕТ БИЈЕЉИНА ПЛАН И ПРОГРАМ ЦЈЕЛОЖИВОТНОГ ОБРАЗОВАЊА НА ПЕДАГОШКОМ ФАКУЛТЕТУ У БИЈЕЉИНИ ПЕДАГОШКО-ПСИХОЛОШКО И ДИДАКТИЧКО МЕТОДИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ - допунски

Више

Microsoft Word - ????????? ? ???????? ?? ?????????? ?????????.doc

Microsoft Word - ????????? ? ???????? ?? ?????????? ?????????.doc 1/7 УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ СТАНДАРДИ И ПОСТУПЦИ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА Београд октобар 2007. године 2/7 3/7 Стандарди и поступци за обезбеђење квалитета Стандарди за обезбеђење квалитета

Више

Преузето са На основу члана 75. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр.

Преузето са   На основу члана 75. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. Преузето са www.pravno-informacioni-sistem.rs На основу члана 75. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 88/17, 27/18 др. закон и 10/19), Министар просвете,

Више

ПОДАЦИ О ПРЕДМЕТУ: Упоредно међународно приватно право Назив предмета: Статус предмета: Упоредно међународно приватно право обавезни, IX семестар Проф

ПОДАЦИ О ПРЕДМЕТУ: Упоредно међународно приватно право Назив предмета: Статус предмета: Упоредно међународно приватно право обавезни, IX семестар Проф ПОДАЦИ О ПРЕДМЕТУ: Упоредно међународно приватно право Назив предмета: Статус предмета: Упоредно међународно приватно право обавезни, IX семестар Профил предмета: научно-стручни Број бодова(еспб): 8 Трајање

Више

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ Предмет правилника Члан 1 ("Сл. гласник РС", бр. 34/2019) Овим правилником утврђују се

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ Предмет правилника Члан 1 (Сл. гласник РС, бр. 34/2019) Овим правилником утврђују се ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ Предмет правилника Члан 1 ("Сл. гласник РС", бр. 34/2019) Овим правилником утврђују се начин, поступак и критеријуми оцењивања успеха из

Више

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju УЛОГА НАСТАВНИКА У КРЕИРАЊУ ЕМОЦИОНАЛНЕ АТМОСФЕРЕ У ОДЈЕЉЕЊУ Драгица Ожеговић Ако је васиона заиста безгранична а природа неисцрпна у свом стваралаштву, онда једини модел те безграничности јесте ДИЈЕТЕ

Више

Slide 1

Slide 1 Ovaj projekt financira EUROPSKA UNIJA IPA Komponenta IV - Razvoj ljudskih potencijala - Program Europske Unije za Hrvatsku Partner u projektu Samovrednovanje u srednjim strukovnim školama u Republici Hrvatskoj

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Универзитет у Нишу Електронски факултет у Нишу Катедра за теоријску електротехнику ЛАБОРАТОРИЈСКИ ПРАКТИКУМ ОСНОВИ ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ Увод Циљ и задаци предмета Припрема студената за практичан рад у Лабораторији

Више

Основна школа ''Јован Стерија Поповић'' Ул. Војвођанска 61, Нови Београд П Р А В И Л Н И К О ВРЕДНОВАЊУ ИНТЕРНИХ ОБЛИКА СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА У О

Основна школа ''Јован Стерија Поповић'' Ул. Војвођанска 61, Нови Београд П Р А В И Л Н И К О ВРЕДНОВАЊУ ИНТЕРНИХ ОБЛИКА СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА У О Основна школа ''Јован Стерија Поповић'' Ул. Војвођанска 6, 070 Нови Београд П Р А В И Л Н И К О ВРЕДНОВАЊУ ИНТЕРНИХ ОБЛИКА СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА У ОШ ''ЈОВАН СТЕРИЈА ПОПОВИЋ'' Београд, 08.г. На основу чл.9.

Више

Microsoft Word - PROGRAM - kompetencije 2016

Microsoft Word - PROGRAM - kompetencije 2016 Република Србија УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ КОСОВСКА МИТРОВИЦА УЧИТЕЉСКИ ФАКУЛТЕТ У ПРИЗРЕНУ Немањина б.б., 38218 ЛЕПОСАВИЋ e-mail: ufp@pr.ac.rs, web: www.uf-pz.net Тел/факс: (+381) 28 84 164 На основу члана

Више

МОГУЋНОСТИ УНАПРЕЂИВАЊЕ ПРИПРЕМАЊА И КАЛИТЕТА НАСТАВЕ ПРИМЈЕНОМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ СКИЦЕ ЧАСА У ВИДУ МАПЕ УМА

МОГУЋНОСТИ УНАПРЕЂИВАЊЕ ПРИПРЕМАЊА И КАЛИТЕТА НАСТАВЕ ПРИМЈЕНОМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ СКИЦЕ ЧАСА У ВИДУ МАПЕ УМА ОСНОВЕ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ НАСТАВЕ Групни савјетодавно-инструктивни рад август, 2015. године Проблеми Традиционална настава са доминантним фронталним радом Уџбеник једини извор знања Припремање наставника формално

Више

ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА Школска 2017/2018.

ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА Школска 2017/2018. ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА Школска 2017/2018. Предмет: ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 Предмет носи 9 ЕСПБ. Недељно има 6 часова активне наставе

Више

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc На основу члана 15. став 3., члана 17. став 4. и члана 65. став 11. Закона о високом образовању («Сл. Гласник РС» бр. 76/05), и правилник о студентској евалуацији студија и педагошког рада наставника и

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРЕДШКОЛСКОМ ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ Члан 1. У Закону о предшколском васпитању и образовању ( Службени гласник РС, број 18/10), члан 5. мења се и гласи: Члан 5.

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", број 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 66. З

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. гласник РС, број 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 66. З На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", број 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 66. Закона о основном образовању и васпитању ("Сл. гласник

Више

На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник У

На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник У На основу члана 47. Статута Техничког факултета у Бору и члана 1. став 2. Одлуке о извођењу приступног предавања на Универзитету у Београду (Гласник Универзитета бр.195/16), Наставно-научно веће Факултета

Више

СРЕМСКА МИТРОВИЦА

СРЕМСКА МИТРОВИЦА Министарство просвете и спорта Републике Србије Програм реформе средњег стручног образовања фаза 2 Јединица за имплементацију Програма Прехрамбено-Шумарска и хемијска школа- Сремска Митровица Образовни

Више

Microsoft Word - IZBOR U ZVANJE VISI ASS

Microsoft Word - IZBOR U ZVANJE  VISI ASS КОМИСИЈА ЗА ПИСАЊЕ ИЗВЈЕШТАЈА ПО РАСПИСАНОМ КОНКУРСУ ОБЈАВЉЕНОМ У ДНЕВНОМ ЛИСТУ ГЛАС СРПСКЕ ОД 24.10.2012. ГОДИНЕ ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ САРАДНИКА- ВИШЕГ АСИСТЕНТА ЗА УЖУ НАУЧНУ ОБЛАСТ ДИДАКТИКА И ОПШТА ПЕДАГОГИЈА

Више

Microsoft Word - Materijali_za_web2.doc

Microsoft Word - Materijali_za_web2.doc ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN Školska godina 2011./2012. 1. područje unapređenja Odnos učenika prema drugim učenicima i školi Smanjiti stupanj nasilja među djecom Stvoriti pozitivno ozračje u školi Aktivno uključivanje

Више

Microsoft Word - Uputstvo za proveru znanja studenata.doc

Microsoft Word - Uputstvo za proveru znanja  studenata.doc Упутство за проверу знања студената Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА ДРУГИМ ДОКУМЕНТИМА 3. ТЕРМИНИ И ДЕФИНИЦИЈЕ 4. ПОСТУПАК РАДА 5. ОДГОВОРНОСТ И ОВЛАШЋЕЊА 6. ПРИЛОЗИ Верзија: 1 Ознака:

Више

PROJEKTOVANJE I PRIMENA WEB PORTALA Snežana Laketa Osnovna škola Vuk Karadžić, Vlasenica kontakt telefon:

PROJEKTOVANJE I PRIMENA WEB PORTALA Snežana Laketa Osnovna škola Vuk Karadžić, Vlasenica   kontakt telefon: PROJEKTOVANJE I PRIMENA WEB PORTALA Snežana Laketa Osnovna škola Vuk Karadžić, Vlasenica e-mail: snezalaketa@yahoo.com kontakt telefon: 99387 56 733 307 Sažetak Ovaj rad razmatra korišćenje Web portala

Више

Развојни план ОШ „Коста Ђукић“ Младеновац

Развојни план ОШ „Коста Ђукић“ Младеновац О Ш " К О С Т А Ђ У К И Ћ " МЛАДЕНОВАЦ РАЗВОЈНИ ПЛАН 2018-2023. 1 С А Д Р Ж А Ј AНА Л И З А С Т А Њ А У Ш К О Л И... Г Д Е С Е Н А Л А З И М О?... К А К О И К А Д А С М О П О Ч Е Л И?... Д А Н А С... К

Више

OŠ "Đulistan" Lješevo bb Podlugovi PROGRAM RADA ZA PRODUŽENI BORAVAK Lješevo, septembar 2010.

OŠ Đulistan Lješevo bb Podlugovi PROGRAM RADA ZA PRODUŽENI BORAVAK Lješevo, septembar 2010. OŠ "Đulistan" Lješevo bb 71387 Podlugovi PROGRAM ZA PRODUŽENI BORAVAK Lješevo, septembar 2010. 1. UVOD Savremeni način života sve većem broju roditelja nameće potrebu zbrinjavanja njihovog djeteta do dolaska

Више

ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне с

ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне с ЛИТЕРАРНА СЕКЦИЈА Ред.бр. теме Aктивности Циљеви Начин остваривања програма Кораци у активностима Евалуација Време реализације I Формирање Литерарне секције Реализација конкурса (Фестивал љубавне поезије,,иван

Више

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf.

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. Koncept virtualne učionice Okruženje za učenje, komunikaciju i suradnju Kontinuirani profesionalni

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФАКУЛТЕТ СПОРТА И ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ ДОКТОРСКИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА, СПОРТСКЕ НАУКЕ 2015/2016 Садржај: НАЗИВ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА 3 ВРСТА СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА 3 СВРХА

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ РАДА Комисије за обезбеђење и унапређивање квалитета за календарску 2015.год. Ниш, 2015.

УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ РАДА Комисије за обезбеђење и унапређивање квалитета за календарску 2015.год. Ниш, 2015. УНИВЕРЗИТЕТ У НИШУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ РАДА Комисије за обезбеђење и унапређивање квалитета за календарску 2015.год. Ниш, 2015. На основу чланова 15. и 17. Закона о високом образовању

Више

Anketa_stavovi_pri_upisu_LR

Anketa_stavovi_pri_upisu_LR Укупан број обрађених анкета: 434 Тренутна година студија РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ 1 45 10,37% 2 134 30,88% 3 134 30,88% 4 113 26,04% 5 8 1,84% Тренутна година студија 1 2 3 4 5 Обновљена година Једном 56 12,90%

Више

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog 2018. Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Slaviček Priprema za nastavni sat Predmet : Prostorni

Више

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР јединице 1. 1. Увод у информатику и рачунарство 1. 2. Oрганизација података на рачунару 1. 3. Рад са текстуалним документима 1. 4. Форматирање

Више

ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019.

ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. Предмет: ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ Предмет се вреднује са 6 ЕСПБ. Недељно има 3 часа активне наставе (предавања) НАСТАВНИЦИ

Више

PRAVILNIK O EVIDENCIJI U SREDNJOJ ŠKOLI ("Sl. glasnik RS", br. 31/2006, 51/2006, 44/2013, 55/2014, 73/2016, 48/2018 i 82/2018) Član 1 Ovim pravilnikom

PRAVILNIK O EVIDENCIJI U SREDNJOJ ŠKOLI (Sl. glasnik RS, br. 31/2006, 51/2006, 44/2013, 55/2014, 73/2016, 48/2018 i 82/2018) Član 1 Ovim pravilnikom PRAVILNIK O EVIDENCIJI U SREDNJOJ ŠKOLI ("Sl. glasnik RS", br. 31/2006, 51/2006, 44/2013, 55/2014, 73/2016, 48/2018 i 82/2018) Član 1 Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj, način vođenja i obrasci matične

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

ЗБОРНИК ИНСТИТУТA ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА 11 (1978) Уводне напомене Т. Богавац Поздравни говор Тема I Општа питања наставе и учења Н. Поткоњак РАСКРШ

ЗБОРНИК ИНСТИТУТA ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА 11 (1978) Уводне напомене Т. Богавац Поздравни говор Тема I Општа питања наставе и учења Н. Поткоњак РАСКРШ ЗБОРНИК ИНСТИТУТA ЗА ПЕДАГОШКА ИСТРАЖИВАЊА 11 (1978) Уводне напомене Т. Богавац Поздравни говор Тема I Општа питања наставе и учења Н. Поткоњак РАСКРШЋА И ДИЛЕМЕ НАСТАВЕ У НАШОЈ САМОУПРАВНОЈ СОЦИЈАЛИСТИЧКОЈ

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

SAMOVRJEDNOVANJE 2016./2017

SAMOVRJEDNOVANJE 2016./2017 SAMOVRJEDNOVANJE 2016./2017. Povjerenstvo u sastavu : Mara Kuid - PRIORITETNO PODRUČJE 1 PLANIRANJE I PROGRAMIRANJE RADA Karolina Krvarid Kaštelac PRIORITETNO PODRUČJE 2 POUČAVANJE I PODRŠKA UČENJU Milan

Више

I

I ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО - ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА ВИСОКА ПОЉОПРИВРЕДНО-ПРЕХРАМБЕНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Ћирила и Методија 1, 18400 Прокупље, www.vpps.edu.rs БРОЈ: 561/2 ДАТУМ: 26.02.2018. ГОД. ПРОКУПЉЕ На основу

Више

Microsoft Word - Pravilnik o izboru u zvanje nastavnika i saradnika mart 2018.doc

Microsoft Word - Pravilnik o izboru u zvanje nastavnika i saradnika mart 2018.doc На основу члана 73.-88. Закона о високом образовању ( Сл. гласник РС број 88/17) члана 121. Статута Високе пословно-техничке школе струковних студија у Ужицу, Наставно веће Школе на седници одржаној дана

Више

ПОРТФОЛИО

ПОРТФОЛИО С а д р ж а ј: 1.0 Радна биографија... 3 0 Стручно усавршавање... 4 3.0 Годишњи лични план професионалног развоја... 8 4.0 Извештај о стручном усавршавању и напредовању... 9 6.0 Самопроцена ефеката рада...

Више

Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne ško

Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne ško Na temelju članka 81. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te članka 19. i članka 44. stavak 5. točke 4. Statuta Visoke poslovne škole PAR, Upravno vijeće Visoke poslovne škole PAR na

Више

Microsoft Word - 07 Standard.doc

Microsoft Word - 07 Standard.doc Станрд 7: Квалитет наставника и сарадника Квалитет наставника и сарадника обезбеђује се пажљивим планирањем и избором на основу јавног поступка, стварањем услова за перманентну едукацију и развој наставника

Више

UNIVERZITET U SARAJEVU PEDAGOŠKA AKADEMIJA SARAJEVO Skenderija 72, tel/fax: , E mail: I. OPĆE ODREDBE

UNIVERZITET U SARAJEVU PEDAGOŠKA AKADEMIJA SARAJEVO Skenderija 72, tel/fax: , E mail: I. OPĆE ODREDBE UNIVERZITET U SARAJEVU PEDAGOŠKA AKADEMIJA SARAJEVO Skenderija 72, tel/fax:214 606, E mail: padekanat@pa.unsa.ba,pakademija@pa.unsa.ba I. OPĆE ODREDBE P R A V I L N I K O DIPLOMSKOM RADU Član 1. Ovaj Pravilnik

Више

Građanski odgoj i obrazovanje

Građanski odgoj i obrazovanje Usvajanje prijedloga Izvedbenog plana i programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Goo-a 5. rujna 2015. godine Koordinator: Lea Liović, pedagoginja Dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja,

Више

Slide 1

Slide 1 Израда ИНДИВИДУАЛНОГ ОБРАЗОВНОГ ПЛАНА У КОРАКА Кораци у изради ИОП 2 Прикупљају податке и формирају документацију Стручни сарадник Наставник 1 прате развој и напредовање детета ако дете не остварује очекиване

Више

Microsoft Word - autorsko pravo.doc

Microsoft Word - autorsko pravo.doc ОБРАЗАЦ СИЛАБУСА С2 ПОДАЦИ О ПРЕДМЕТУ: Назив предмета: Статус предмета: Профил предмета: Ауторско право и право индустријске својине Обавезни предмет, IV година основних студија (VIII семестар) Научно-стручна

Више

Ово је проба

Ово је проба На основу члана 177. Статута Природно-математичког факултета у Нишу, Наставно-научно веће је на седници, одржаној 26.03.2014. године донело ПРАВИЛНИК О СПРОВОЂЕЊУ ЕЛЕКТРОНСКОГ АНКЕТИРАЊА НА ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКОМ

Више

pravilnik o uslovima za upis djece u pr. ustanovu

pravilnik o uslovima za upis djece u pr. ustanovu РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА И НАЧИНУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА ЗА ДЈЕЦУ У ГОДИНИ ПРЕД ПОЛАЗАК У ШКОЛУ Бања Лука, јун 2019. године На основу члана 36. став 4. Закона

Више

ТАБЕЛЕ У ДОКУМЕНТАЦИЈИ ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА ПРВОГ И ДРУГОГ НИВОА ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА

ТАБЕЛЕ У ДОКУМЕНТАЦИЈИ ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ СТУДИЈСКОГ ПРОГРАМА ПРВОГ И ДРУГОГ НИВОА ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА Принципи рада на новој (ре)акредитацији програма на ОАС, МАС и ДАС Ф о р м а т и н а ч и н р а д а (1) Препоручује се одсецима да формирају радне групе за припрему документације за акредитацију (најбоље

Више

Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован

Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован као двочас у дигиталној учионици. У уводном делу ученици

Више

СТАНДАРДИ И ПОСТУПЦИ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ШКОЛЕ На основу Правилника о стандардима за самовредновање и оцењивање квалитета високошколских установа

СТАНДАРДИ И ПОСТУПЦИ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ШКОЛЕ На основу Правилника о стандардима за самовредновање и оцењивање квалитета високошколских установа СТАНДАРДИ И ПОСТУПЦИ ЗА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА ШКОЛЕ На основу Правилника о стандардима за самовредновање и оцењивање квалитета високошколских установа и постављеним стратешким развојним циљевима Школе,

Више

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA

MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA MENADŽMENT LJUDSKIH RESURSA Analiza posla ZAŠTO JE POTREBNO PLANIRANJE LJUDSKIH RESURSA? ZBOG MOGUĆNOSTI BLAGOVREMENOG PREPOZNAVANJA NEDOSTATAKA U POTENCIJALU KOMPANIJE ZBOG MOGUĆNOSTI DETEKTOVANJA SKRIVENIH

Више

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018 Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018 Издавач Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу Милана Мијалковића

Више

На основу члана 57

На основу члана 57 На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", бр. 72/2009 и 52/11, 55/13 - даље: Закон) и члана чл. 39. ст. 1. т. 1. Статута Основне школе Војвода

Више

ПЕНОЛОГИЈА

ПЕНОЛОГИЈА ПЕНОЛОГИЈА ШКОЛСКА 2018-19 Информације о предмету Тип предмета: Обавезан Семестар: VII - VIII ЕСПБ: 7 бодова Фонд часова: 2 + 1 Наставник: Проф. др Даница Васиљевић-Продановић Циљ наставе: овладавање основним

Више

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИСОКОМ ШКОЛОМ ПЕТАК 14. 09. 2018. САЛА ЗА ФИЗИЧКО/ АМФИТЕАТАР

Више

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar Nositelj kolegija Marija Miščančuk Bodovna vrijednost (E

1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar Nositelj kolegija Marija Miščančuk Bodovna vrijednost (E 1. OPĆE INFORMACIJE 1.1. Naziv kolegija Strani jezik 2 - engleski 1.6. Semestar 2 1.2. Nositelj kolegija Marija Miščančuk 3 1.7. Bodovna vrijednost (ECTS) Martina Sobočan 1.3. Suradnici - 1.8. Način izvođenja

Више

Na osnovu clana 111 zak os

Na osnovu clana 111 zak os РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ПРАВИЛНИК O ПОСТУПКУ И ПРОГРАМУ ЗА ПОЛАГАЊЕ СТРУЧНOГ ИСПИТА У СРЕДЊОЈ ШКОЛИ Бања Лука, фебруар 2019. године На основу члана 112. став 1. Закона о средњем

Више

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf)

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf) rad s djecom s poteškoćama u svladavanju gradiva iz matematike razvijanje samopouzdanja kod djece usvajanje gradiva koje učenici ne mogu usvojiti na nastavi matematike prilagoñavanje nastavnih sadržaja

Више

Bilten br. 2 Bilten projekta Stand4INFO (Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvats

Bilten br. 2 Bilten projekta Stand4INFO (Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvats Poštovani čitatelji, predstavljamo vam drugi bilten ESF projekta Stand4INFO - Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i studijskih programa na osnovama Hrvatskog kvalifikacijskog

Више

SADRŽAJ

SADRŽAJ СТРАТЕГИЈА ОБЕЗБЕЂЕЊА КВАЛИТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА СИНГИДУНУМ 2017-2021 1 ПОЛАЗНЕ ОСНОВЕ СИСТЕМА КВАЛИТЕТА НА УНИВЕРЗИТЕТУ СИНГИДУНУМ Визија обезбеђења квалитета Универзитета Сингидунум Полазећи од савремених

Више