ww. w.lo os-e.rs ИНФОРМАТИКА Уџбенички комплети 2019/20. И РАЧУНАРСТВО ПРЕМА НОВОМ ПЛАНУ И ПРОГРАМУ НАСТАВЕ И УЧЕЊА савремени штампан

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "ww. w.lo os-e.rs ИНФОРМАТИКА Уџбенички комплети 2019/20. И РАЧУНАРСТВО ПРЕМА НОВОМ ПЛАНУ И ПРОГРАМУ НАСТАВЕ И УЧЕЊА савремени штампан"

Транскрипт

1 ww. w.lo os-e.rs ИНФОРМАТИКА Уџбенички комплети 2019/20. И РАЧУНАРСТВО ПРЕМА НОВОМ ПЛАНУ И ПРОГРАМУ НАСТАВЕ И УЧЕЊА савремени штампани и дигитални уџбеници 5. И 6. РАЗРЕД Комплет Комплетније Компетентније

2 Поштовани наставницe и наставници, драге колеге, Представљамо вам каталог уџбеничких комплета информатике и рачунарства за 5. и 6. разред Издавачке куће Нови Логос написаног по новом Програму. После десет година постојања у понуди имамо више од 300 успешних наслова: уџбеника, радних свезака, збирки задатака, радних листића, речника, приручника за наставнике... С квалитетним материјалима за информатику и рачунарство које имамо у понуди за вас и ученике, можете бити сигурни у успешно извођење наставног процеса и резултате које ћете постићи у раду. Наш циљ квалитетна едукација Припрема ученика за будућност. Развијање различитих вештина и основа апстрактног и критичког мишљења. Грађење позитивног става према предмету и учењу. Примена знања и решавање проблема у свакодневном животу. Подстицање радозналости, истраживачког и аналитичког духа и упорности. Школска година која је пред нама доноси низ промена и иновација у настави. У складу с новим тенденцијама дигитализације наставе, припремили смо и дигиталне уџбенике који ће унети велике иновације у наставу. Верујемо да ћете и ви, попут многих ваших колега, препознати Издавачку кућу Нови Логос као партнера са којим је рад успешнији, лакши и пријатнији. Наша издања и наша подршка учиниће вас јаким за све изазове који су пред вама. С поштовањем, Небојша Орлић директор ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО уџбенички комплети за 5. и 6. разред разред Уџбеник Дигитални уџбеник Приручник са дневним припремама и е-приручник за дигиталну наставу Петнаестоминутни тестови за проверу знања ученика Arduino сет за креирање интерактивних електронских примера НОВО! разред Уџбеник Дигитални уџбеник Приручник са дневним припремама и е-приручник за дигиталну наставу НОВО! Петнаестоминутни тестови за проверу знања ученика НОВО!

3 МЕТОДЕ РАДА Избор метода и облика рада зависи од наставних садржаја које треба реализовати на часу и предвиђених исхода, али и од специфичности одређеног одељења и индивидуалних карактеристика ученика. РАЗВИЈАЊЕ КОМПЕТЕНЦИЈА Наставу усмерити на развијање компетенција, а не само на остваривање појединачних исхода. При обради нових садржаја треба се ослањати на постојеће знање и искуство ученика и настојати, где год је то могуће, да ученици исказују своје мишљење и износе самосталне закључке. ЗАЈЕДНО С НОВИМ ЛОГОСОМ У СУСРЕТ НОВОЈ ШКОЛСКОЈ ГОДИНИ ИСХОДНА НАСТАВА Исходи указују на специфичне вештине и знања која су ученику потребна за даље учење и свакодневни живот. Треба их посматрати као циљ којем се тежи током школске године. Приликом планирања наставе исходе предвиђене Програмом треба остваривати кроз различите активности. Успешно реализујте наставу у 5. и 6. разреду НОВИ НАСТАВНИ ПРОГРАМ Нови наставни програм доноси две групе новина - промену у садржају и промену у приступу. За сваку тему изучавања наведени су исходи који указују на оно шта ће ученик бити у стању након обраде садржаја дате теме. НАСТАВНА СРЕДСТВА Ученике треба упућивати да користе уџбеник и друге изворе знања. Дигитални уџбеници садрже разноврсне материјале који обезбеђују различите приступе у процесу учења и могућност остваривања исхода кроз различита истраживања.

4 5. разред Уџбеник КЉУЧНЕ РЕЧИ НА ПОЧЕТКУ ЛЕКЦИЈЕ ИСТАКНУТИ СУ НАЈВАЖНИЈИ ПОЈМОВИ. Владан Стевановић У потпуности је усклађен са новом ом концепцијом образовања, која је изграђена на образовно- -функционалним исходима. Прегледан је, садржајан и сликовит, па ће помоћи ученицима да усвоје знања предвиђена новим Програмом наставе и учења. Посебна пажња посвећена је избору текстова и изради различитих врста задатака, који прате и допуњавају у лекције, што, што доприноси њиховом бољем разумевању. Излагање садржаја организовано је по јасном принципу и обезбеђује е прегледност и лако сналажење. Посебну вредност уџбеника чини комбинација писменог и визуелног садржаја, јер се тиме постиже занимљивост и ученицима омогућава да темељније овладају знањима. САЗНАЈ ВИШЕ ТЕКСТОВИ О ИНОВАЦИЈАМА И АКТУЕЛНОСТИМА ИЗ ПРЕДАВАНЕ ОБЛАСТИ.

5 КОРАК ПО КОРАК ДО ОСТВАРИВАЊА ИСХОДА ФОТОГРАФИЈЕ, ИЛУСТРАЦИЈЕ И ГРАФИЧКИ ПРИКАЗИ ПРАТЕ ТЕКСТ И ОМОГУЋАВАЈУ ЛАКШЕ УСВАЈАЊЕ ГРАДИВА.

6 5. разред Уџбеник ПРОГРАМИРАЊЕ УЧЕНИЦИ ЋЕ НАУЧИТИ КАКО ДА СЛОЖЕНЕ ПРОБЛЕМЕ РЕШАВАЈУ АЛГОРИТАМСКИ, КОРАК ПО КОРАК, И ДА НА ОСНОВУ ТОГА НАПИШУ ПРОГРАМ. ПРОЈЕКТНИ ЗАДАТАК ПРОЈЕКТНИ ЗАДАТАК ВЕЗАН ЈЕ ЗА ПРИМЕРЕ КОЈИ СУ УЧЕНИЦИМА БЛИСКИ, БИЛО ИЗ СВАКОДНЕВНОГ ЖИВОТА, БИЛО КРОЗ ДОСАДАШЊЕ КОРИШЋЕЊЕ РАЧУНАРА И ПОМОЋИ ЋЕ ИМ ДА СТЕЧЕНА ЗНАЊА ПРИМЕНЕ И ЗА ДРУГЕ ШКОЛСКЕ ПРЕДМЕТЕ, КАО И У СВАКОДНЕВНОМ ЖИВОТУ.

7 СИСТЕМАТИЗАЦИЈА НА ЗАНИМЉИВ НАЧИН УЧЕНИЦИ ОБНАВЉАЈУ ЗНАЊЕ. КОРАК ПО КОРАК ДО ОСТВАРИВАЊА ИСХОДА ТЕСТИРАЈ ЗНАЊЕ ПИТАЊА ПОСЛЕ СВАКЕ НАСТАВНЕ ТЕМЕ ОМОГУЋАВАЈУ УЧЕНИЦИМА ДА ПРОВЕРЕ НАУЧЕНО ПРЕ НЕГО ШТО УЂУ У НОВУ НАСТАВНУ ОБЛАСТ. ЗАНИМЉИВОСТИ ЗАНИМЉИВИ ТЕКСТОВИ У ВЕЗИ СУ СА ЛЕКЦИЈАМА КОЈИ ПОМАЖУ ДА СЕ ОБОГАТИ ЗНАЊЕ. ИСТРАЖИ У ОВОМ ПОЉУ НАЛАЗЕ СЕ ЗАДАЦИ КОЈИ ПОДСТИЧУ УЧЕНИКЕ ДА ПРОБЛЕМСКИ ИСТРАЖУЈУ, ШТО ИМ ПОМАЖЕ ДА УПОЗНАЈУ ЗАГОНЕТНИ СВЕТ ИНФОРМАТИКЕ И РАЧУНАРСТВА.

8 6. разред Уџбеник БРОЈ И НАЗИВ ПОГЛАВЉА ПРАТЕЋЕ ФОТОГРАФИЈЕ УВОДНЕ СТРАНЕ СВАКОГ ПОГЛАВЉА ОБОГАЋЕНЕ СУ ИЛУСТРАЦИЈАМА КОЈЕ СУ У ВЕЗИ СА САДРЖАЈЕМ ЛЕКЦИЈА. НОВО! 1. ИНФОРМАЦИОНО-ИОНО- -КОМУНИКАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ Е 1.1. Дигитал програм 1.2. Рад са т 1.3. Рад са 1.4. Рад са 1.5. Рад са презе аудио др Дијана Каруовић, Душан Мицић Садржај уџбеника за шести разред организован је по спиралном моделу и оријентисан на остваривање образовно-функционалних исхода. Прегледан је, садржајан и сликовит, па ће помоћи ученицима да усвоје знања а предвиђена Програмом наставе и учења за шести разред. Уџбеник је писан у другом лицу једнине, што представља вид индивидуализације наставе. аве. Занимљиво дизајниран уџбеник својим садржајем, разноврсним налозима и инструкцијама, као и одабиром приказа води ученике кроз процес учења, усмерава их и омогућава да прате свој напредак. 6 У овом поглављу сазнаћеш како да управљаш подацима и како да их користиш на различитим уређајима. Оспособићеш се за обраду дигиталних докумената, посебно за израду и уређивање табела и слика. Упознаћеш се са појмовима везаним за рачунарску графику. Проширићеш своја сазнања о обради мултимедијалних садржаја и упознаћеш се са новим програмима за њихову обраду. Овладаћеш новим могућностима за израду мултимедијалних презентација. УВОДНИ ТЕКСТ ПОГЛАВЉА КАО УВОД У НАСТАВНУ ОБЛАСТ, УЧЕНИЦИМА ЈЕ НА ИНТЕРЕСАНТАН НАЧИН ДАТ ПРЕГЛЕД ЗНАЊА, УМЕЋА И ВЕШТИНА КОЈЕ ЋЕ СТЕЋИ КРОЗ ДАТУ ОБЛАСТ, А ШТО ЋЕ ИХ МОТИВИСАТИ ЗА ДАЉИ РАД И АКТИВНО УЧЕСТВОВАЊЕ НА ЧАСУ.

9 90 а) локалне мреже интернет САДРЖАЈ ПОГЛАВЉА НА ПОЧЕТКУ СВАКОГ ПОГЛАВЉА УЧЕНИЦИМА ЈЕ ДАТ УВИД У САДРЖАЈ ОНОГА ШТО ЋЕ СЕ ОБРАЂИВАТИ НА СТРАНИЦАМА У НАСТАВКУ. ТЕСТИРАЈ ЗНАЊЕ НА КРАЈУ СВАКЕ ОБЛАСТИ НАЛАЗЕ СЕ ПИТАЊА ЗА ПРОВЕРУ ЗНАЊА. ТЕСТИРАЈ ЗНАЊЕ 1. Допуни реченицу тако да буде тачна. Сваки рачунар или периферни уређај повезан у мрежу назива се. 2. Повежи појмове тако што ћеш у празна поља уписати одговарајућа слова из леве колоне. КОРАК ПО КОРАК ДО ОСТВАРИВАЊА ИСХОДА ни уређаји и кориснички и екстом сликама аудио и видео садржајима мултимедијалним нтацијама које садрже и видео садржаје б) глобалне мреже LAN в) распрострањене мреже WAN 3. Заокружи слово Т ако је тврдња тачна, односно Н ако није тачна. IP и MAC адреса су исте за сваки уређај. Т Н IP адреса се састоји од бројева раздвојених тачкама. Т Н 4. У кружиће испод појмова упиши бројеве који одговарају доменима..com.edu.gov..org 1 академске институције 2 комерцијалне организације 3 непрофитне организације и удружења 4 владине институције 5. Заокружи слово испред тачног одговора. Електронску поруку не можеш послати ако не унесеш: а) адресу примаоца; б) садржај поруке; в) прилог. 6. Наведи називе три друштвене мреже. 7. Заокружи слово Т ако је тврдња тачна, односно Н ако није тачна. Ако је лозинка сложенија, заштићенији су ти подаци. Т Н Потребно је да користиш исту лозинку за све налоге. Т Н КЉУЧНЕ РЕЧИ НА ПОЧЕТКУ СВАКЕ ЛЕКЦИЈЕ ДАТ ЈЕ КРАТАК ПРЕГЛЕД НОВИХ ПОЈМОВА ИЗ ЛЕКЦИЈЕ ИЗДВОЈЕНИХ РАДИ ЛАКШЕГ УОЧАВАЊА И ПОНАВЉАЊА. 90 За лозинку увек треба бирати само слова. Т Н Лозинку можеш да кажеш само најбољем другу/најбољој другарици. Т Н РАЗМИСЛИ. КРАТКА ПИТАЊА КОЈА ПРАТЕ ОСНОВНИ ТЕКСТ, А НАВОДЕ НА ПОДСЕЋАЊЕ НА РАНИЈЕ СТЕЧЕНО ЗНАЊЕ Дигитални уређаји и кориснички програми Кључне речи Размисли. Наведи неколико примера корисничких програма које имаш инсталиране на рачунару код куће и у школи. системски софтвер, пребацивање фајлова, USB кабл, MicroSD картица, OneDrive, Wi-Fi, Bluetooth. Подсети се делова рачунара. Шта је хардвер? Шта је софтвер? Софтвер се дели на системски и кориснички. У коју врсту спада оперативни систем? Наведи најмање два примера оперативних система. Наведи примере корисничких софтвера које си учио/учила у петом разреду. Када су рачунари настали, програми за њих писани су на машинском језику* неразумљивом за човека. Наредбе су се састојале од низа нула и јединица. Касније је креиран симболички језик, те су наредбе добиле своје име. Да би рачунар могао да изврши програм, потребно је изворни код превести инструкције у бинарном коду. У системски софтвер, поред оперативног система, спадају још и везници (драјвери), услужни програми и програми преводиоци (компајлери и интерпретери). Програми који оперативном систему омогућавају да комуницира са хардверским компонентама, на пример графичка картица (сл. 1.1), зову се везници или драјвери. Услужни програми корисницима олакшавају послове који се често обављају (нпр. компресовање података). УКРАТКО Машински језик (бинарни код) инструкције које процесор рачунара извршава Убацивање графичке картице у рачунар Пребацивање фајлова са различитих дигиталних уређаја, нпр. са рачунара на паметни телефон/таблет и обрнуто, може се извршити на више начина: преко USB кабла; коришћењем MicroSD картице; бежично; помоћу апликација које се могу наћи на интернету. УКРАТКО КРАТАК ПРЕГЛЕД ОСНОВНИХ ПОЈМОВА И САДРЖАЈА ПОГЛАВЉА. 8 Сазнај више Компајлери и интерпретери Компајлер складишти програм у изворном облику, затим се врши превођење на машински језик и тек онда се извршава програм. Интерпретер складишти програм у изворном облику, а превођење се врши тек у тренутку покретања програма. Подешавање радног окружења Microsoft Word-a односи се на: подешавање изгледа страна; подешавање слика, облика и графичких симбола; подешавање заглавља и подножја; подешавање врсте приказа документа; подешавање пасуса; подешавање стилова; подешавање табела. САЗНАЈ ВИШЕ ДОДАТНИ ТЕКСТОВИ ЗА НАПРЕДНИЈЕ УЧЕНИКЕ И ОНЕ КОЈИ ЖЕЛЕ ДА САЗНАЈУ ВИШЕ О ОДРЕЂЕНИМ ПОЈМОВИМА У ИНФОРМАТИЦИ И РАЧУНАРСТВУ.

10 69 6. разред Уџбеник НОВО! Процес учења на часовима Информатике и рачунарства није само комбинација активности наставника и ученика, већ се у великој мери остварује кроз практични рад ученика. Сходно томе, текст уџбеника прате сажета и јасна упутства за реализацију практичног рада. Посебну вредност представљају пројектни задаци који подстичу ученичку иницијативу и креативност. У току реализације планираних активности ученици успостављају одређене навике и показују колико су поступни, аналитични, истрајни, самостални у раду, али и спремни на сарадњу и рад у тиму. Аутор програмског језика Пајтон је холанђанин Гуидо ван Росум. Назив је добио по познатој британској серији Летећи циркус Монтија Пајтона. Размисли. Како се преузимају и инсталирају програми са интернета? 96 Основе Пајтонa Пајтон је врста текстуалног програмског језика. Једноставно се лира на рачунару и брзо се учи. Може да се користи и за писање јед- инстаноставнијих програма, а може и за неке сложеније. Број функција у овом програмском језику није велики, па ти не треба много времена за израду нових програма. Такође, Пајтон садржи отворени код који је бесплатан за коришћење. То значи да програмери могу сами да пишу кодове и креирају библиотеке, али те исте библиотеке могу да користе и други програмери. Као и остали програмски језици, Пајтон има своје симболе, односно низ правила која дефинишу правилну језичку конструкцију. То представља Пајтонову синтаксу (енг. Syntax). У случају да се приликом писања програма нису поштовала правила о писању програмских кон- струкција, јавља се синтаксичка грешка (енг. Syntax Error). r) Пајтонова синтакса је читљива и једноставна. Нема компликованих корака и лош унос података неће изазвати грешку у самом коду, па програмери имају више времена да се баве проблемом који треба да реше, него дешифровањем програмског кода. Електронска пошта Електронска пошта (енг. ) један је од сервиса интернета. Подсети се градива 5. разреда. Од којих се делова састоји адреса електронске поште? Наведи три софтвера који се користе за примање, слање и организацију електронске поште. Инсталација програмског језика Пајтона Пајтон је бесплатан софтвер и може се преузети са сајта python.org/downloads/. Подржава га већина оперативних система, као што су Windows, Linux и MAC (сл. 3.4). Зато је приликом преузимања програма са интернета потребно да одабереш инсталацију за оперативни систем који имаш на свом рачунару. На интернету се може наћи више различитих верзија Пајтона. Разлика између софтвера је минимална и ако научиш да радиш у једној верзији, неће ти бити тешко да савладаш новију Инсталација програмског језика Пајтон Ако до сада ниси имао/имала адресу електронске поште, можеш је креирати бесплатно, користећи Gmail или сличан сервис. Уколико пожелиш да креираш налог за слање и примање електронске поште, потребно је да то урадиш у присуству родитеља/старатеља. За отварање налога, у веб-прегледачу откуцај mail.gmail.com и кликни на Create account (сл. 2.6). ПРОГРАМИРАЊЕ УЧЕНИЦИ ЋЕ УНАПРЕДИТИ СВОЈЕ ЗНАЊЕ ИЗ ПРОГРАМИРАЊА РАДЕЋИ У НОВОМ ПРОГРАМСКОМ ЈЕЗИКУ, ПАЈТОНУ. Пајтон можеш да инсталираш на рачунару у неколико кор покренеш преузимање програма, појавиће се питање где инсталација буде сачувана. У зависности од подешавања на гледачу, преузимање се може започети и без овог питања, том случају фајл сачувати у фолдеру Downloads. Дуплим к фајл отвараш нови прозор у коме треба да одабереш поље и инсталација почиње (сл. 3.5). Када је инсталиран, програм се покреће помоћу наредбе: programs Python IDLE (Python bit) Почетак инсталације Пајтона Радно окружење Пајтона Пајтон се може изводити у различитим окружењима. када га инсталираш на свом рачунару, можеш му прист начина: покретањем интерактивног окружења Python преко Start менија или покретањем развојног окружењ Најбољи за развој програма је интерактивни начин ра програмски код исписује у облику команди и задају јед (сл. 3.6). Симбол >>> представља линију за унос коман притиску на тастер Enter на тастатури извршава и ње исписује у следећем реду Интерактивно окружење Пајтона IDLE је развојно окружење које се добија са инстала ског језика Пајтон. Након покретања, појављује се инт зор Python Shell (сл. 3.7). То је интерактивно окружењ програмски код, а можеш у исто време да видиш и ре ЗАНИМЉИВОСТИ ИНТЕРЕСАНТНИ ТЕКСТОВИ И ИНФОРМАЦИЈЕ У ВЕЗИ СА ЛЕКЦИЈАМА. На слици 2.7 приказано је које податке је потребно попунити да би се креирао налог на gmail-у. Осим имена и презимена, потребно је изабрати корисничко име и лозинку која треба да садржи комбинацију од минимум 8 карактера (слова, бројева или знакова интерпункције) Креирање налога Прати упутства за креирање лозинке које смо навели на почетку поглавља. osdjurajaksic.edu.rs/ Ако си изложен/изложена насиљу преко интернета, можеш послушати неке од савета са слике Форма за попуњавање података о налогу Разговараћу о томе са родитељима, наставником, старијим братом или старијом сестром или с неким другим у кога имам поверења. Када си изабрао/изабрала корисничко име и запамтио/запамтила лозинку, потребно је да унесеш број мобилног телефона (сл. 2.8) на који ће ти стићи верификациони код, који такође треба да унесеш. Обратићу се школском полицајцу. Позваћу број ФОТОГРАФИЈЕ И ИЛУСТРАЦИЈЕ СЛИКЕ ПРАТЕ ТЕКСТ И ОЛАКШАВАЈУ УСВАЈАЊЕ ГРАДИВА Форма за унос броја телефона Обратићу се школском тиму за борбу против насиља Савети за превенцију насиља на интернету Заштита ауторских права Нећу брисати поруке или слике које могу послужити као доказ. Када се користе информације са интернета, важно је поштовати ауправа. Материјали на интернету су јавно доступни, али то није

11 ака. Када желиш да веб-препа ће се у ликом на Install Now Start All Поступак инсталирања и начин коришћења овог програмског језика објаснили смо на примеру верзије Python 3.7. потруди се да твоје поруке не буду погрешно схваћене; покажи поштовање и разумевање према другима; не користи интернет како би другима нанео/нанела штету; немој ометати друге у коришћењу мреже или рачунара; пре него што пошаљеш поруку, провери да ли си написао/написала све онако како си хтео/хтела; размисли ко ће све прочитати твоју поруку и да ли та порука може некога увредити; немој попуњавати онлајн формуларе без знања родитеља; немој користити платне картице родитеља без њиховог знања (за куповину преко интернета); не отварај електронске поруке од непознатих људи, јер ризикујеш да добијеш вирус; немој прихватати пријатељство на друштвеним мрежама од особа које лично не познајеш. Још нека од правила понашања на интернету приказана су на слици Пажљиво их проучи. Нетикет (енг. Network etiquette) чини неформални систем правила понашања на интернету. Придржавај га се! КОРАК ПО КОРАК ДО ОСТВАРИВАЊА ИСХОДА ВАЖНО КОРИСНИ САВЕТИ КОЈЕ ТРЕБА УПАМТИТИ. Од тренутка упити на два interpreter а IDLE*. да, у којем се на за другом де која се, по н резултат се IDLE (енг. Integrated DeveLopment Environment или Integrated Development and Learning Environment) развојно окружење програмског језика Пајтон Правила лепог понашања на интернету Коришћењем интернета наш уређај (рачунар, таблет, паметни телефон) видљив је и за кориснике који су злонамерни и желе да приступе и отуђе или искористе наше податке. Тиме они угрожавају нашу приватност и наносе нам штету. Важно! ПРОЈЕКТНИ ЗАДАТАК ПРОЈЕКТНЕ АКТИВНОСТИ КОЈЕ СЕ ОСТВАРУЈУ КРОЗ КОРЕЛАЦИЈУ И САРАДЊУ СА НАСТАВНИЦИМА ОСТАЛИХ ПРЕДМЕТА. 77 ПРОЈЕКТНИ ЗАДАТАК цијом програмерактивни прое у коме пишеш зултат. 97 ЗАДАТАК И ПРОВЕРА ЗНАЊА ПИТАЊА, ЗАДАЦИ И ВЕЖБЕ КОЈИМА СЕ ПРОВЕРАВА УСВОЈЕНО ГРАДИВО. ИСТРАЖИ ПРЕДЛОЗИ АКТИВНОСТИ ЗА ОБОГАЋИВАЊЕ ЗНАЊА ИЗ УЏБЕНИКА ПОМОЋУ ИНТЕРНЕТА, КЊИГА И ДРУГИХ ИЗВОРА ПОДАТАКА. 86 ЗАДАТАК 1. Поделите се у групе од по три до четири ученика. 2. У адресну линију укуцајте следећу адресу: Leonardo_da_Vinci,_from_C2RMF_retouched.jpg До веб-стране можете доћи и тако што ћете у пољу за претрагу на Wikipedia-и укуцати Мона Лиза, а затим кликнути на слику. 3. Испод слике наћи ћете текст који се односи на услове коришћења приказане слике. Проучите текст и напишите кратак текст о томе шта сте сазнали о условима коришћења, а на примеру ове слике. 4. Сазнајте шта значи приказани знак и укратко опишите. 5. У адресну линију укуцајте: Проучите опције креирања лиценци. Укратко опишите које су све опције понуђене. Запамти! Провери знање Истражи Корисни линкови Електронско насиље, према општој дефиницији, укључује сваки облик слања порука преко интернета или мобилних телефона чији је циљ повређивање, узнемиравање или било какво друго наношење штете детету, младом или одраслом човеку који не може да се заштити од таквих поступака. Електронско насиље се појављује у облику текстуалних или видео порука, фотографија или позива. Ауторска дела се могу заштитити на више начина: на самој слици исписати текст о заштити, додати водени жиг (енг. Watermark), користити CC (Creative Commons) креaтивне јавне лиценце. 1. Како можеш заштитити податке на интернету? 2. Како можеш заштитити себе на интернету? 3. Како можеш заштитити ауторска права? Поделите се у групе. Свака група треба да истражи и опише облике електронског насиља (преко друштвене мреже, телефонских позива и порука, сликовних порука, видео-материјала итд.). Заједно са наставником креирајте дискусиону групу, где ћете размењивати своја истраживања. КОРИСНИ ЛИНКОВИ ЛИНКОВИ КОЈИ СУ У ВЕЗИ СА ПОЈМОВИМА ИЗ ЛЕКЦИЈЕ. Задатак Фазе пројекта Пример У програму Google Forms креирати упитник на тему Дигитално насиље, груписати и анализирати податке и израдом графикона у PowerPoint-у податке приказати табеларно. Облик рада Групни Рачунар са програмима за обраду текста, Потребна обраду презентација, обраду слика и интернет средства конекција. Начин израде Презентовање Рок Недељу дана. Дигитално насиље Формирајте дискусиону групу, направите упитник и поставите га у групи, добијене податке обрадите и анализирајте према упутствима наставника и представите у облику графикона у PowerPoint-у. Кабинет за информатику и рачунарство. Вршњачког оцењивање. Свака група додељује Вредновање поене од један до десет свим групама, осим резултата својој. У бодовању учествује и наставник. Уз консултације са предметним наставником поновите шта све спада у дигитално насиље и формирајте питања на ту тему. Изаберите дизајн упитника. Одредите типове питања, нпр. три питања са више понуђених одговора, три питања са могућношћу избора (Тачно/Нетачно) и три питања отвореног типа, са могућношћу уписивања одговора. Дефинишите концепт садржаја презентације резултата, на пример: насловни слајд, слајд о дигиталном насиљу, слајдови са графиконима резултата упитника, слајд о упутствима за заштиту од дигиталног насиља и закључни слајд. Питања припремите у програму за обраду текста. Пронађите слике на интернету и исеците их у програму за обраду слика. Затим све то унесите у упитник. Презентацију пројектног задатка сачувајте на флеш меморији и припремите излагање на часовима предвиђеним за пројектну наставу. ЗАПАМТИ НАЈВАЖНИЈЕ ПОЈЕДИНОСТИ КОЈЕ СЕ МОРАЈУ УПАМТИТИ. 87

12 5. и 6. разред Дигитални уџбеници више од 115 интерактивних задатака ЗА БОГАТИЈИ И КВАЛИТЕТНИЈИ НАСТАВНИ ПРОЦЕС МОГУ СЕ КОРИСТИТИ РАЗНОВРСНИ МУЛТИМЕДИЈАЛНИ САДРЖАЈИ. више од 70 едукативних филмова више од 40 галерија слика више од 20 2D анимација и интерактивних објеката више од 5линкова са едукативним садржајем За богатији и квалитетнији наставни процес могу се користити разноврсни мултимедијални садржаји. ОРГАНИЗАЦИЈА САДРЖАЈА ОДГОВАРА РАЗЛИЧИТИМ СЕНЗИБИЛИТЕТИМА И ПОТРЕБАМА СВАКОГ УЧЕНИКА АТРАКТИВНИ МУЛТИМЕДИЈАЛНИ И ИНТЕРАКТИВНИ САДРЖАЈИ ПРАТЕ СВАКУ ЛЕКЦИЈУ У ДИГИТАЛНОМ УЏБЕНИКУ НАЈЧЕШЋИ ТИПОВИ САДРЖАЈА Задаци или тестови Аудио- -материјали Видео- -материјали Игрице Додатни садржај Галерије слика или фотографија Спољни садржај Увећавање садржаја ИНТЕРАКТИВАН ПРИКАЗ ДЕТАЉА НА ИЛУСТРАЦИЈАМА

13 Нуди концепт претражи податке да би се пронашло решење. Овде се уместо линеарних информација нуде различити садржаји као избор за налажење решења проблема. Интерактиван уџбеник у ком наставници и ученици сами бирају онај начин презентације информација који им је најједноставнији за учење. Ученик увек добија повратну информацију о томе колико је био успешан у решавању задатака. Пружа могућност да ученик стекне искуство, па макар и виртуелно. ОРГАНИЗАЦИЈА САДРЖАЈА ОДГОВАРА РАЗЛИЧИТИМ СЕНЗИБИЛИТЕТИМА И ПОТРЕБАМА СВАКОГ НАСТАВНИКА И УЧЕНИКА. НАВИГАЦИЈА ЗА ИНТЕРАКТИВНЕ ЗАДАТКЕ Лако од штампаног издања до мултимедијалног садржаја ОД ШТАМПАНОГ ДО ДИГИТАЛНОГ У САМО 3 КОРАКА 1. Покрените апликацију за скенирање QR кода. 2. Камеру уређаја уперите у QR код који скенирате. 3. Потврдите отварање скенираног садржаја. На одређеним местима у штампаном издању налазе се QR кодови. Они вам омогућавају директан приступ додатним мултимедијалним садржајима који прате уџбеник и чине учење интересантнијим! Да бисте користили ове материјале, потребан вам је само мобилни телефон или таблет са приступом интернету и бесплатна апликација за скенирање кода.

14 5. и 6. разред Дигитални уџбеници ВИДЕО САДРЖАЈИ ИНТЕГРИСАНИ У ЛЕКЦИЈИ НА ВИЗУЕЛНО ЗАНИМЉИВ НАЧИН ИЛУСТРУЈУ И ДОДАТНО ОБЈАШЊАВАЈУ ПОЈАВЕ, ПРОЦЕСЕ И ПОЈМОВЕ. НАВИГАЦИЈА Е УЏБЕНИКА ОМОГУЋАВА ЈЕДНОСТАВНО И ЛАКО КРЕТАЊЕ КРОЗ САДРЖАЈЕ Садржаји лекција комбиновани су са задацима, да би ученици пратили свој напредак и све време били мотивисани за даљи рад. Питања су прилагођена узрасту ученика и прате градиво. Ученици на крају лекције стичу увид у своје постигнуће. Сложени концепти приказани су у дигиталном уџбенику помоћу илустрација, филмова, схема и табела. Применом свих средстава која су на располагању, а која ученицима олакшавају учење, можете бити сигурни да сте у најбољој мери одговорили на захтеве Програма наставе и учења. Виртуелна учионица РАЗНОВРСНИ ЗАДАЦИ УЗ МОГУЋНОСТ ПРОВЕРЕ ТАЧНОСТИ РЕШЕЊА ÎÎЈединствена образовна платформа e-учионица нуди персонализовано учење, прилагођено сваком ученику. ÎÎКроз интерактивне тестове и задатке у дигиталном уџбенику, ученици могу да провере колико су успешно савладали градиво, а прегледом статистике наставник одмах стиче увид у којој је мери сваки ученик усвојио одређене садржаје. Дигитални уџбеници Богати дигитални уџбеници са разноврсним материјалима: филмови, анимације, симулације, интерактивне вежбе, галерије фотографија, додатни материјали и корисни линкови, игре, графички прикази

15 ЗА БОГАТИЈИ И КВАЛИТЕТНИЈИ НАСТАВНИ ПРОЦЕС МОГУ СЕ КОРИСТИТИ РАЗНОВРСНИ МУЛТИМЕДИЈАЛНИ САДРЖАЈИ. Наставник Ученици Статистика Праћење и анализа рада и напретка ученика и одељења Тестови Тестови, вежбе и домаћи задаци

16 5. и 6. разред Е-приручник који прати е-уџбеник материјалима, а нарочито пластици на часовима Технике и технологије у шестом разреду основне школе. Кроз вертикалну и хоризонталну корелацију наставних предмета настаје корелацијски наставни систем кроз који се уједињује и повезује садржај области појединих предмета. Предмет Математика може се повезати са свим предметима разредне наставе Наставне методе Као у свакој другој области, у васпитно-образовном процесу траже се и бирају одговарајућа средства, начини и поступци помоћу којих се могу постићи добри резултати. Наставне методе су поступци које користимо у настави да бисмо остварили најбоље резултате. Подразумевају унапред смишљен поступак, тј. план којим се предвиђа деловање ради постизања утврђеног циља или исхода. Одређују како треба да тече наставни процес и које и какве активности треба да испуњавају учитељи и ученици. Избор наставних метода зависи од циља наставног часа, иако учитељ има слободу у избору. У методици наставе Информатике и рачунарства уочавају се методе које преузимају методе дидактике са мањим корекцијама, затим методе које уважавају специфичности наставе овог предмета, као и методе које уважавају специфичности наставе овог предмета, а користе се класификацијом наставних метода у дидактици. Фронтални облик рада има две варијанте. Прву карактерише доминантна улога учитеља, који контролише час и највећи део времена користи за своју вербалну активност. Другу карактерише слободни начин рада у коме ученици постављају циљ и задатке, планирају рад, реализују га и износе закључке. Предности овог облика рада јесу систематичност, укључивање и слабијих ученика у рад, васпитавање у колективном духу, развијање такмичарског духа. Недостатак је мала повратна информација ка учитељу. Индивидуални облик рада има велику васпитну вредност јер развија поверење ученика у сопствене снаге, оспособљава их за самокритичност и самоконтролу, обезбеђује дисциплину, навикава их на тачност и истрајност у раду. То је, заправо, самосталан рад ученика и омогућава им да изграђују навике за живот, рад и учење у колективу, а намеће и потребу залагања за лични успех и успех колектива у коме живе и уче. Рад у паровима омогућава брже оспособљавање ученика за самостални рад, успешније комуницирање, афирмацију свих категорија ученика, стварање повољног окружења за развој свих ученика. Ученици вежбају кроз заједнички рад, договарају се, рационално користе расположиво време на часу, успешније развијају мисаоне активности и прилагођавају се одређеним ситуацијама, уче се компромису и толеранцији итд. За примену овог облика најбоље је да учитељ познаје индивидуалне карактеристике ученика, њихова предзнања, интересовања и комуникационе способности. Групни облик рада има своје социолошко, психолошко, педагошко и дидактичко оправдање. Организација ученика по групама јако је битна, јер је тимски рад свеприсутан у техничко-технолошким делатностима савременог друштва. Захваљујући овом облику рада, ученици стварају социјалне навике за рад у групи, схватају значај помоћи ученицима који заостају, развијају осећај за заједништво и толеранцију, прилагођавају се новонасталим ситуацијама, разумеју и уважавају туђе ставове, негују другарство и другарске везе у мањим и већим груп За кориснике дигиталних уџбеника, Нови Логос је припремио е-приручнике. Е-приручници представљају јединствену подршку наставницима у припремању и извођењу дигитализације наставе. У уводном делу е-приручника дати су прикази основних дидактичко-методичких појмова, изводи из Правилника о оцењивању ученика и изводи из Програма наставе и учења. Е-приручник садржи табеларни приказ предлога годишњих и месечних планова рада у складу с важећим прописима и предлоге дневних е-припрема наставних јединица из информатике и рачунарства. Е-приручник је допуњен упутствима за извођење наставе помоћу дигиталних уџбеника, а садржи и предлоге за реализацију пројектних задатака и контролних вежби, додатне занимљиве текстове и видео-прилоге. Све методе могу се поделити у три групе: 1. вербално-текстуалне (метода усменог излагања, метода дијалога, монолог, дијалог, метода самосталног рада ученика, метода писмене речи); 2. илустративно-демонстративне (цртеж, симбол, скица, шема итд., као и показивање предмета у функцији циља часа); 3. лабораторијско-експерименталне. Вербално-текстуалне наставне методе Монолошка метода (метода усменог излагања) може се обавити у виду предавања, причања, описивања и објашњавања. Добра страна ове методе је што наставник у директном контакту са техничко-технолошким садржајима омогућава ученицима да добију праве информације из садржаја о којима се ради. Међутим, у овом случају ученици нису довољно активни. Зато је ову наставну методу добро комбиновати са неком другом методом. Дијалошка метода (метода разговора) подразумева међусобни усмени разговор учитеља и ученика, али је неопходно прилагодити је њиховом узрасту и способностима. Користе се различити прилази у формулисању питања, представљању проблема, дискусији и сл. Не може се употребљавати при обради свих врста градива, јер се може изгубити систематичност и целовитост у учењу, а морају се уважити одређени захтеви. На пример, питање се поставља одељењу, али одговор даје ученик кога учитељ одреди. Питања су јасна и недвосмислена, те треба избегавати питања на која се могу дати два или више одговора. 24 ПРИРУЧНИК ЈЕ ПОДРШКА У СВИМ СЕГМЕНТИМА НАСТАВЕ ПЛАНИРАЊУ, РЕАЛИЗАЦИЈИ, ПРАЋЕЊУ И ВРЕДНОВАЊУ. 26 већим групама, развијају свест да се удруживањем могу постићи бољи резултати итд Наставна средства Наставна средства подразумевају сва она средства и објекте које насатвник или ученици користе у обради нових наставних садржаја, учења, вежбања или проверавања. Треба да олакшају рад наставника и ученика и да процес усвајања знања учине занимљивијим. Осим тога, правилна употреба наставних средстава подстиче код ученика развој мисаоних способности, убрзава изградњу математичких појмова, математичког расуђивања и закључивања и утиче на брже и лакше решавање математичких и проблемских задатака. Наставна средства могу се поделити на: текстуална, визуелна, аудитивна, аудио-визуелна, мануелна и помоћна (техничка) средства. Најчешће коришћена наставна средства на часовима Информатике и рачунарства у петом разреду основне школе су уџбеник и рачунар. Као текстуално наставно средство, уџбеник треба да омогући ученицима да повезују теорију и праксу, науку и искуство и да их упућује на практичну примену усвојених знања на рачунару Иновације у настави Информатике и рачунарства Иновације у настави Информатике и рачунарства подразумевају нову методу, облик рада, наставно средство или неки облик наставе који јe друкчији од до сада примењиваних.

17 ОПЕРАТИВНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ШКОЛСКА 20 /. Г. ПРЕДМЕТ: ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО РАЗРЕД: ПЕТИ НАСТАВНИК: ТЕМА / МОДУЛ / МЕСЕЦ I ИСХОДИ (на крају теме / модула / месеца) Ученик ће бити у стању да: прилагоди радно окружење кроз основна подешавања креира дигитални слику и примени основне акције едитовања и форматирања (самостално и сараднички) креира текстуални документ и примени основне акције едитовања и форматирања (самостално и сараднички). Р. бр. наст. јед. НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ 5. Подешавање радног окружења и организација података 6. Рад са сликама и мултимедијом ТИП ЧАСА Утврђивање / Обрада МЕЂУПРЕДМЕТНО ПОВЕЗИВАЊЕ Техника и технологија, Ликовна култура, Музичка култура 7. Рад са текстом Обрада Техника и технологија, Српски језик 8. Рад са текстом Утврђивање Техника и технологија, Српски језик 9. Рад са презентацијама Обрада Техника и технологија, Српски језик, Географија, Биологија ЕВАЛУАЦИЈА КВАЛИТЕТА ИСПЛАНИРАНОГ СВЕ ШТО ЈЕ ПОТРЕБНО ЗА РАД НАСТАВНИКА ПРЕДЛОЗИ МЕСЕЧНИХ ПЛАНОВА САДРЖЕ СВЕ A НЕОПХОДНЕ ЕЛЕМЕНТЕ КОЈИМ СЕ НА КВАЛИТЕТАН НАЧИН ПЛАНИРА НАСТАВА. У ПРЕДЛОЗИМА Е-ПРИПРЕМA ЗА ЧАС ДЕТАЉНО ЈЕ ОБЈАШЊЕН ТОК ЧАСА КАО И УПОТРЕБА Е-УЏБЕНИКА. УВОДНИ ДЕО ЧАСА (5 минута) Страна 1 Претраживање интернета, избор и преузимање садржаја (5 минута) Упутити ученике на поглавље 2.3. у е-уџбенику. ГЛАВНИ ДЕО ЧАСА (38 минута) Страна 3 Подешавање језика (3 минута) Претраживање се може вршити на било ком језику. Показати ученицима како се изводи то подешавање. Стране 4 и 5 Претраживање ради куповине на интернету (7 минута) Интеренет може служити и за куповину. Показати ученицима како се безбедно може куповати на интернету пратећи упутства са ове стране. Страна 6 О чему треба водити рачуна приликом претраживања (3 минута) Нагласити ученицима шта обавезно морају да поштују приликом претраживања интернета. Страна 7 Напредна претрага (3 минута) Објаснити ученицима како се врши напредна претрага. Страна 9 Окушај се у претраживању (5 минута) Практичан рад ученика. Упутити ученике на 2.4 поглавље у е-уџбенику. Страна 1 Заштита приватности личних података (4 минута) Кроз разговор са ученицима размотрити заштиту приватности личних података, правила понашања на интернету и ауторска права. Страна 4 Обезбеди, поштуј и одржи реч (3 минута) Подсетити ученике шта је битно да знају приликом коришћења интернета. Страна 5 и 6 Ауторско дело и ауторска права (5 минута) Објаснити ученицима ауторско дело, ауторска права и лиценцу. Отварати поља за објашњења и описивати врсте програма према типу лиценце. Програми, према типу лиценце, могу бити: власнички; условно бесплатан; потпуно бесплатан; отвореног кода. Погледати филм о ауторским правима. ЗАВРШНИ ДЕО ЧАСА (2 минута) Задати ученицима домаћи задатак и упутити их на који начин да понове садржаје лекција и да их примењују при коришћењу интернета.

18 5. и 6. разред Приручник за наставнике НОВО! НА ЈЕДНОМ МЕСТУ СВЕ ШТО ЈЕ ПОТРЕБНО ЗА КВАЛИТЕТНУ И УСПЕШНУ РЕАЛИЗАЦИЈУ НАСТАВНОГ ПРОЦЕСА И ОСТВАРИВАЊЕ ИСХОДА. Саша Матијашевић ПРИМЕР РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАСТАВЕ Наш циљ квалитетна едукација Припремање ученика за будућност. Развијање различитих вештина. Учење ученика да уче и примењују знање у свакодневном животу, да буду радознали, упорни и одговорни људи. ОПИСИ САДРЖАЈА ПРЕДВИЂЕНИХ ЗА ТОК ЧАСА. Дидактичко-методички приручници за наставнице и наставнике Уводни део свих приручника даје смернице за планирање и извођење наставе, са освртом на основе методике наставе. Годишњи и оперативни (месечни) план рада Предлози годишњих и оперативних (месечних) планова наставе дати су на основу важећег наставног Плана и програма наставе и учења.

19 Комплетан садржај штампаног приручника дат је и у електронском облику на нашем сајту, па га можете мењати и прилагођавати својим потребама и потребама и могућностима ученика са којима радите. ПРИМЕР УПОТРЕБЕ МУЛТИМЕДИЈСКОГ САДРЖАЈА Додатни дидактички материјали за извођење наставе Приручници садрже низ различитих текстова, препорука и идеја за креативне радионице и игре, као и предлоге у вези са реализацијом одређених наставних јединица. Провере знања Предлози радних листића, контролних вежби и тестова систематизације део су Логосових приручника. Дидактички материјали Додатни материјали који могу помоћи развијању способности ученика да усвоје и примене стечена знања. Мултимедијални дидактички материјали Ови материјали су део дигиталног уџбеника. Њих чине: аудио и видео материјали, 2D и 3D анимације, 3D модели, интерактивни задаци, квизови, тестови, симулације и слично. Припреме за све часове Приручници садрже пажљиво и добро осмишљене предлоге припрема за извођење свих часова. Верујемо да ће вам приручници наше издавачке куће користити у раду и наставу учинити богатијом и креативнијом.

20 Посебне погодности за наставнике у 2019/20. години КОРИСНИЦИМА ЛОГОСОВИХ КОМПЛЕТА УЏБЕНИКА ЗА ИНФОРМАТИКУ И РАЧУНАРСТВО ЗА 5. И 6. РАЗРЕД ПРИПРЕМИЛИ СМО: УЏБЕНИЧКИ КОМПЛЕТ ДИГИТАЛНИ УЏБЕНИК ПРИРУЧНИК СА ДНЕВНИМ ПРИПРЕМАМА Е-ПРИРУЧНИК СА ДНЕВНИМ ПРИПРЕМАМА УЗ Е-УЏБЕНИК МОЈ ДНЕВНИК ТЕСТОВE ЗА ПРОВЕРУ ЗНАЊА ПРАТЕЋИ ДИДАКТИЧКИ МАТЕРИЈАЛ Arduino сет за креирање интерактивних електронских примера Комплет одштампаних ПЕТНАЕСТОМИНУТНИХ ТЕСТОВА за проверу знања 8 тестова у 4 различите групе садрже задатке у 3 нивоа сложености Питања су у функцији провере остварености ти исхода из одређеног градива Одштампани за све ученике у одељењу HOBO! Arduino сет за креирање интерактивних електронскихких примера HOBO! Издавачка кућа Нови Логос Маршала Бирјузова 3 5, Београд 011/ , 011/ , office@logos-edu.rs

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd

KATALOG ENGLESKI SS-2015 II.indd www.logos-edu.rs ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК Уџбенички комплети за гимназије и средње стручне школе 2016/17. Solutions 2 nd edition New Horizons Solutions Pre-Intermediate за први разред средње школе New Horizons 1

Више

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР јединице 1. 1. Увод у информатику и рачунарство 1. 2. Oрганизација података на рачунару 1. 3. Рад са текстуалним документима 1. 4. Форматирање

Више

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам направила тест у Гугл документу који су ученици са одушевљењем

Више

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE Nacionalni savjet za obrazovanje je na 27. sjednici održanoj 17. marta 2014. godine utvrdio izmjene predmetnoga programa INFORMATIKA za I razred gimnazije. Na zahtijev Pedagoško-psihološke

Више

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо искористили веома занимљив сајт на Интернету (www.drawastickman.com). Приликом посете сајту, од посетиоца

Више

Microsoft Word - Opis Programa.docx

Microsoft Word - Opis Programa.docx ПРОГРАМ ОБРАЗОВАЊА УЧИТЕЉА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВЕ ИЗ ИНФОРМАТИКЕ И РАЧУНАРСТВА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ Ужице, 2018. Програм образовања учитеља за извођење наставе из Информатике и рачунарства у основној школи (у

Више

Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован

Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован Опис рада: Овим радом представићемо како спој традиционалне наставе и употреба ИКТ-а утиче на методичку праксу у области географије. Час је реализован као двочас у дигиталној учионици. У уводном делу ученици

Више

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав

ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настав ГЛОБАЛНИ ПЛАН РАДА НАСТАВНИКА ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ Основна школа: Разред и одељење: Наставник: Наставни предмет: СРПСКИ ЈЕЗИК (допунска настава) Годишњи фонд часова: 36 Недељни фонд часова: 1 Тема/подтема

Више

** Osnovni meni

** Osnovni meni Instalacija serverske verzije Kataloga propisa Instalacija Kataloga propisa se vrši na sljedeći način: 1. Ubacite Instalacioni disk ili USB memoriju u računar. 2. Instalacioni program će se automatski

Више

ДУПЉАРИ Никола Антонић ОШ Сава Керковић Љиг УВОД Наставна јединица Дупљари обрађује се у шестом разреду, у оквиру наставне теме Царство животиња. За р

ДУПЉАРИ Никола Антонић ОШ Сава Керковић Љиг УВОД Наставна јединица Дупљари обрађује се у шестом разреду, у оквиру наставне теме Царство животиња. За р ДУПЉАРИ Никола Антонић ОШ Сава Керковић Љиг УВОД Наставна јединица Дупљари обрађује се у шестом разреду, у оквиру наставне теме Царство животиња. За реализацију ове наставне јединице планирана су 2 часа:

Више

PROJEKTOVANJE I PRIMENA WEB PORTALA Snežana Laketa Osnovna škola Vuk Karadžić, Vlasenica kontakt telefon:

PROJEKTOVANJE I PRIMENA WEB PORTALA Snežana Laketa Osnovna škola Vuk Karadžić, Vlasenica   kontakt telefon: PROJEKTOVANJE I PRIMENA WEB PORTALA Snežana Laketa Osnovna škola Vuk Karadžić, Vlasenica e-mail: snezalaketa@yahoo.com kontakt telefon: 99387 56 733 307 Sažetak Ovaj rad razmatra korišćenje Web portala

Више

Microsoft Office Sway

Microsoft Office Sway Microsoft Office Sway Нови алат за израду презентација Милан Зец Доситеј LANACO LANACO приручник MICROSOFT OFFICE SWAY НОВИ АЛАТ ЗА ИЗРАДУ ПРЕЗЕНТАЦИЈА Copyright 2016 Умножавање, репродукција или на други

Више

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl

Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Sl Škola: Geodetska škola, Zagreb Razredni odijel: IV. D Datum: 22. studenog 2018. Školska godina: 2018./2019. Nastavnik: Katija Špika Mentor: Armando Slaviček Priprema za nastavni sat Predmet : Prostorni

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje koriš

PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje koriš PORTAL KATEDRE ZA MEDICINSKU STATISTIKU I INFORMATIKU uputstvo za pristup i korišćenje Ovo uputstvo podrazumeva da studenti imaju osnovno znanje korišćenja računara, da su upoznati sa korišćenjem internet

Више

На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника („Службени гласњник РС“, број 13/2012 и

На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника („Службени гласњник РС“, број 13/2012 и П Р Е Д Л О Г На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника ( Службени гласник РС, број 13/01), ДОКУМЕНТ О ВРЕДНОВАЊУ СТАЛНОГ СТРУЧНОГ УСАВРШАВАЊА

Више

План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толера

План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толера План реализације ШРП РЕДНИ БРОЈ САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИ- ЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: развијање свести о толеранцији и одговорности за сопствене поступке свих актера

Више

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc

Microsoft Word - 6. RAZRED INFORMATIKA.doc Kriteriji ocjenjivanja i vrednovanja INFORMATIKA - 6. razred Nastavne cjeline: 1. Život na mreži 2. Pletemo mreže, prenosimo, štitimo, pohranjujemo i organiziramo podatke 3. Računalno razmišljanje i programiranje

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Дигитални час Школа Разред Основна школа Станимир Вељковић Зеле Бојник VII Датум 18. март Наставник Наставна тема Наставна јединица П

Дигитални час Школа Разред Основна школа Станимир Вељковић Зеле Бојник VII Датум 18. март Наставник Наставна тема Наставна јединица П Дигитални час 2012-2013. Школа Разред Основна школа Станимир Вељковић Зеле Бојник VII Датум 18. март 2013. Наставник Наставна тема Наставна јединица Претходна наставна јединица Наредна наставна јединица

Више

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Sadržaj Opis mobilne aplikacije Digitalni Kiosk... 3 Pokretanje aplikacije... 3 Registracija/Kreiranje novog korisničkog naloga... 3 Dodavanje platne

Више

Računarski softver Da bi računarski sistem mogao da radi, pored hardvera mora biti opremljen i odgovarajućim programima koji će njime upravljati.ova k

Računarski softver Da bi računarski sistem mogao da radi, pored hardvera mora biti opremljen i odgovarajućim programima koji će njime upravljati.ova k Računarski softver Da bi računarski sistem mogao da radi, pored hardvera mora biti opremljen i odgovarajućim programima koji će njime upravljati.ova komponenta računarskog sistema se zove SOFTVER(software

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-34 Образовни профил: мастер

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав

На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Прав На основу члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, број 72/09, 52/11 и 55/13), а у складу са Правилником о дозволи за рад наставника, васпитача и стручних

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

Aster

Aster ASTER V7 Multi-user Extension za Microsoft Windows 7 Vodič za brzi početak Instalirajte ASTER V7 softver koristeći instalaciju dobavljača. Od ostalih instalacionih opcija preporučujemo da svako posebno

Више

FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na šk

FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na šk FAMILY SAFETY - PORODIČNA BEZBJEDNOST Program Family safety veoma je koristan za ograničavanje sadržaja i aplikacija koje učenici mogu koristiti na školskim računarima. Potpuno je besplatan, tako da ga

Више

Modernisation of Post-Graduate Studies in Chemistry and Chemistry Related Programmes Tempus UK-Tempus-JPCR WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3

Modernisation of Post-Graduate Studies in Chemistry and Chemistry Related Programmes Tempus UK-Tempus-JPCR WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3 WORK PACKAGE 3 WP Type 3,3 Staff professional development teaching ИЗВЕШТАЈ РАДНЕ ПОСЕТЕ УНИВЕРЗИТЕТУ У АХЕНУ, ИНСТИТУТУ ЗА ГЕОЛОГИЈУ И ГЕОХЕМИЈУ НАФТЕ И УГЉА, НЕМАЧКА Циљеви посете: 1. Идентификација

Више

UNIVERZITET UKSHIN HOTI PRIZREN FAKULTET RAČUNARSKIH NAUKA PROGRAM: TIT - BOS NASTAVNI PLAN-PROGRAM SYLLABUS Nivo studija Bachelor Program TIT-Bos Aka

UNIVERZITET UKSHIN HOTI PRIZREN FAKULTET RAČUNARSKIH NAUKA PROGRAM: TIT - BOS NASTAVNI PLAN-PROGRAM SYLLABUS Nivo studija Bachelor Program TIT-Bos Aka UNIVERZITET UKSHIN HOTI PRIZREN FAKULTET RAČUNARSKIH NAUKA PROGRAM: TIT - BOS NASTAVNI PLAN-PROGRAM SYLLABUS Nivo studija Bachelor Program TIT-Bos Akademska godina 018/019 PREDMET Godina studija I Status

Више

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Ovo uputstvo se odnosi na sve Mac računare sa Mac OS X Snow Leopard operativnim sistemom. Podešavanja na različitim

Више

e-škole pilot DIGKOMP U1 UPUTA: ZADACI ZA ISPITIVANJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA UČENIKA Ovim zadacima ispituju se tvoje vještine korištenja digita

e-škole pilot DIGKOMP U1 UPUTA: ZADACI ZA ISPITIVANJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA UČENIKA Ovim zadacima ispituju se tvoje vještine korištenja digita UPUTA: ZADACI ZA ISPITIVANJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA UČENIKA Ovim zadacima ispituju se tvoje vještine korištenja digitalnih tehnologija za različite potrebe u svakodnevnom životu. U nekim zadacima predviđeno

Више

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС

РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИС РАСПОРЕД ИСПИТА У ОКТОБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШКОЛСКЕ 2017/18. ГОДИНЕ ЗА РЕДОВНЕ СТУДЕНТЕ УЧИТЕЉСКОГ ФАКУЛТЕТА И СТУДЕНТЕ СА ЗАВРШЕНОМ ПА, ВИШОМ ИЛИ ВИСОКОМ ШКОЛОМ ПЕТАК 14. 09. 2018. САЛА ЗА ФИЗИЧКО/ АМФИТЕАТАР

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf.

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. Koncept virtualne učionice Okruženje za učenje, komunikaciju i suradnju Kontinuirani profesionalni

Више

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализ

КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализ КРИТЕРИЈУМИ ОЦЕЊИВАЊА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК Оцењивање ЗА 4. РАЗРЕД Оцењује се теоретско знање ученика, практична примена знања, самостална и коректна анализа текста, познавање и примена граматичких правила,

Више

Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА Веће другог разреда Наставни предмет обухвата следеће области: - Природни бројеви до Геометријска тела

Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА Веће другог разреда Наставни предмет обухвата следеће области: - Природни бројеви до Геометријска тела Критеријуми оцењивања ученика МАТЕМАТИКА - Природни бројеви до 100 - Геометријска тела и фигуре - Мерење и мере Елементи оцењивања из предмета математика: - Усвојеност наставних садржаја - Примена знања

Више

Raspored ispita - juni NNV.xlsx

Raspored ispita - juni NNV.xlsx ПЕТАК 12.06.2015. СРПСКИ ЈЕЗИК 1 СРПСКИ ЈЕЗИК студенти са ПА, вишом и СРПСКИ ЈЕЗИК 2 ГОВОРНА КУЛТУРА ФОРМЕ УЧТИВОСТИ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ (редовни учитељи и васпитачи) СРПСКОГ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ 2 СРПСКОГ

Више

МОГУЋНОСТИ УНАПРЕЂИВАЊЕ ПРИПРЕМАЊА И КАЛИТЕТА НАСТАВЕ ПРИМЈЕНОМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ СКИЦЕ ЧАСА У ВИДУ МАПЕ УМА

МОГУЋНОСТИ УНАПРЕЂИВАЊЕ ПРИПРЕМАЊА И КАЛИТЕТА НАСТАВЕ ПРИМЈЕНОМ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ СКИЦЕ ЧАСА У ВИДУ МАПЕ УМА ОСНОВЕ МУЛТИМЕДИЈАЛНЕ НАСТАВЕ Групни савјетодавно-инструктивни рад август, 2015. године Проблеми Традиционална настава са доминантним фронталним радом Уџбеник једини извор знања Припремање наставника формално

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije

MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU U ŠK. GODINI 2018./2019. Grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije MODEL ZADATKA ZA WSC MEĐUSEKTORSKU SMOTRU UVOD Tema: PROMOCIJA WORLDSKILLS CROTIA STRUKOVNIH NATJECANJA I SMOTRI Vrsta rada: PROMOTIVNI/AFIRMACIJSKI PLAKAT na zadanu temu Afirmativnim plakatom na temu

Више

ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријски

ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријски ПОЛУГОДИШЊИ ПЛАН РАДА СОЦИЈАЛНОГ РАДНИКА ЗА ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ ШКОЛСКЕ 2016.2017. ГОДИНЕ Задатак социјалног радника је да применом савремених теоријских и практичних сазнања систематски изучава социјалне

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

NSZ-GS7

NSZ-GS7 Početni koraci SR Mrežni multimedijalni plejer NSZ-GS7 Slike ekrana, radnje i specifikacije su podložni promenama bez najave. Početni koraci: ON/STANDBY Uključivanje ili isključivanje plejera. Upravljanje

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-10 Образовни профил: мастер

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катихизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: III-7 Образовни профил: мастер

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме 1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме Програмирање добијања награда омогућује ученицима да

Више

Microsoft Word - Lekcija 11.doc

Microsoft Word - Lekcija 11.doc Лекција : Креирање графова Mathcad олакшава креирање x-y графика. Треба само кликнути на нови фајл, откуцати израз који зависи од једне варијабле, например, sin(x), а онда кликнути на дугме X-Y Plot на

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: II-31 Образовни профил: мастер

Више

m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG.

m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG. m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... INTESA SANPAOLO BANKA ZA UREĐAJE SVIJET MOGUĆEG. m-intesa ZA KRETANJE BEZ GRANICA... m-intesa Vam omogućava jednostavno, brzo i sigurno obavljanje finansijskih transakcija

Више

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 На основу члана 55. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, бр. 76/ 2005-68/2015) и Члана 9. став 3. Статута Универзитета у Нишу ( Гласник Универзитета у Нишу број 8/2014) Сенат Универзитета

Више

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc

Microsoft Word - Tehnicka uputstva lica doc Registracija novog korisnika internet sajta NSZ tražilac zaposlenja Novi korisnik prilikom prve registracije na sajt NSZ bira opciju Prijavi se za posao. Unosom korisničkog imena i kreiranjem lozinke,

Више

Kolaborativno-na-Moodle

Kolaborativno-na-Moodle Kolaborativno učenje na Moodle-u o Moodle-u Marina Petrović Agencija za obrazovanje Marina i Jovan, Novi Sad Seminar Informaciono-komunikaciona tehnologija u nastavi Online, kompetencija 1, 24 sata (u

Више

Microsoft Word - Uputstvo za proveru znanja studenata.doc

Microsoft Word - Uputstvo za proveru znanja  studenata.doc Упутство за проверу знања студената Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА ДРУГИМ ДОКУМЕНТИМА 3. ТЕРМИНИ И ДЕФИНИЦИЈЕ 4. ПОСТУПАК РАДА 5. ОДГОВОРНОСТ И ОВЛАШЋЕЊА 6. ПРИЛОЗИ Верзија: 1 Ознака:

Више

ETШ: "Паја Маргановић“ Панчево

ETШ: Паја Маргановић“ Панчево ETШ: "Паја Маргановић Панчево OЦЕЊИВАЊЕ 2013/14. 1964 2014 Какве су ово оцене? Какве су ово оцене? Редовном анализом књига евиденције утврђени су пропусти у оцењивању. Најчешћи проблеми су: неправилно

Више

ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање

ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање ПЛАН РЕАЛИЗАЦИЈЕ ШРП РЕД. БР. САДРЖАЈ РАДА ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НОСИОЦИ РЕАЛИЗАЦИЈЕ НАЧИН РАДА Област- ЕТОС развојни циљ: унапређивање вршњачких односа у учењу, животу и раду школе различитих активности вршњачког

Више

Информатика у здравству ПЛАН И ПРОГРАМ ПРЕДМЕТА УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ UNIVERSITY OF KRAGUJEVAC MEDICAL FACULTY ПЛАН И ПРОГРАМ З

Информатика у здравству ПЛАН И ПРОГРАМ ПРЕДМЕТА УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ UNIVERSITY OF KRAGUJEVAC MEDICAL FACULTY ПЛАН И ПРОГРАМ З УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ UNIVERSITY OF KRAGUJEVAC MEDICAL FACULTY ПЛАН И ПРОГРАМ ЗА ПРЕДМЕТ ИНФОРМАТИКА У ЗДРАВСТВУ ЕСПБ: 3 Предавања: Др Небојша Здравковић, доцент, nzdravkovic@medf.kg.ac.rs

Више

No Slide Title

No Slide Title Press konferencija, 21. april 2015 Ovo je d o b a mogućnosti! Vodič kroz online studiranje na DOBA Fakultetu Zašto su online studije danas svetski trend? Jer su fleksibilne i dostupne Jer nude slobodu,

Више

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТА ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ Да бисте били у могућности да активно учествујете на настави из предмета Јавне финансије и радите обавезне тестове као део предиспитне обавезе,

Више

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc Pregled LCD ekran 1. Poklopac baterije 2. Taster za blokiranje 3. Poklopac USB konektora 4. USB konektor 5. Uključivanje/isključivanje i Reprodukcija/pauziranje 6. Jačina zvuka 7. MENI 8. Fn A B 9. REC

Више

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software   For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS) je kompleksan programski sistem koji kontroliše i upravlja uređajima i računarskim komponentama i obavljanje osnovne sistemske radnje. Operativni

Више

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11)

ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ КВАЛИТЕТА РАДА УСТАНОВЕ ( Службени гласник РС, бр. 72/09 и 52/11) Члан 2 Вредновање квалитета рада установе представља процену квалитета рада установе Члан 3 Вредновање квалитета

Више

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службе

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања (Службе ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", бр. 72/09, 52/11 и 55/13), Министар

Више

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu beusmarko@gmail.com 098/938-8295 Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna nastavnom programu solfeggia u osnovnim glazbenim školama.

Више

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx Korisnički priručnik za liječnika DijabetesTV Više uspješnih liječenja. Manje nepotrebnih pregleda. Manje gužvi. Datum: 26. Ožujka 2018. Korisnički priručnik za liječnika 1.0. Funkcionalnost DijabetesTV-a

Више

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka Пројекат из предмета Интернет програмирање за августовски и септембарски испитни рок школске 2018/19. године Коришћењем PHP технологије, технологије AJAX и MySQL базе података, реализовати следећу веб

Више

kriteriji ocjenjivanja - informatika 8

kriteriji ocjenjivanja - informatika 8 8. razred Nastavne cjeline: 1. Osnove informatike 2. Pohranjivanje multimedijalnih sadržaja, obrada zvuka 3. Baze podataka - MS Access 4. Izrada prezentacije 5. Timska izrada web stranice 6. Kritički odnos

Више

Rano učenje programiranj

Rano učenje programiranj PREGLED ALATA ZA RANO UČENJE PROGRAMIRANJA Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec Programiranje - nova pismenost Živimo u svijetu u kojem tehnologija brzo napreduje. Način na koji radimo, komuniciramo,

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Интернет Интернет је најпознатија и највећа светска мрежа која повезује рачунаре и рачунарске мреже у једну мрежу, у циљу сарадње и преноса информација употребом заједничких стандарда. INTERnational

Више

АКО НЕ ПОСТАНЕМО БОЉИ, ПОСТАЋЕМО ГОРИ

АКО НЕ ПОСТАНЕМО БОЉИ, ПОСТАЋЕМО ГОРИ ОШ БРАНКО МИЉКОВИЋ НИШ ПИСАНА ПРИПРЕМА ЗА ЧАС НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ РАЗРЕД ИНФОРМАТИКА И РАЧУНАРСТВО VI НАСТАВНА ТЕМА ИНТЕРАКТИВНА ГРАФИКА НАСТАВНА ЈЕДИНИЦА Коришћење модула SketchyPhysics за израду 3D анимација

Више

FAQ mCard

FAQ mCard mcard Sve što je potrebno da znate na jednom mestu Preduslovi za korišćenje mcard usluge 1. Šta je mcard usluga Societe Generale Banke? mcard usluga predstavlja digitalnu platnu karticu koja je namenjena

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

Softversko inženjerstvo

Softversko inženjerstvo Softversko inženjerstvo OAS SOFTVERSKO INŽENJERSTBO Trajanje studija: 4 godine Broj ESPB: 240 ESPB Izborni moduli: Modul SI: Softversko inženjerstvo Modul RI: Razvoj igara Modul SI: Softversko inženjerstvo

Више

На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, нау

На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, нау На основу члана 109. став 5. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), министар просвете, науке и технолошког развоја доноси ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS Sadržaj AUTOMATSKO PODEŠAVANJE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM MTS VODIČA... 3 PODEŠAVANJE PUTEM SMS PORUKE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM USSD MENIJA... 3 MANUELNO PODEŠAVANJE

Више

Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у т

Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у т Анкета о уписаним студентима 1. Коју сте средњу школу завршили? А)гимназију Б) средњу техничку школу Ц) неку другу 2. Просечна оцена из математике у току средње школе била је А) 2-3 Б)3-4 Ц)4-5 Д) 5 3.

Више

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Trajanje: 5 sati Polaznici radio

Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije Trajanje: 5 sati Polaznici radio Radionice, webinari i MOOC-ovi u sklopu projekta E-škole Radionica "E-učitelj suvremena nastava uz pomoć tehnologije" Polaznici radionice: Nastavnici predmeta matematika, fizika, biologija i kemija, stručni

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s R u z v e l t o v a 5 5, 1 1 0 0 0 B e o g r a d, t e l : + 3 8 1 0 1 1 7 8 5 0 3 6 1, e - m a i l : p r o d a j a @ p s i t. r s, w w w. p s i t. r s Instalacija izmena i dopuna programa MPP2 Izmene i

Више

Microsoft Word - X-Lite_EUnetUputstvo_Mart11.doc

Microsoft Word - X-Lite_EUnetUputstvo_Mart11.doc VOIP Sadržaj: 1 COUNTERPATH X-LITE... 3 1.1 Preuzimanje programa... 3 1.2 Instalacija CounterPath X-Lite -a... 3 1.3 Podešavanje korisničkog naloga... 3 1.4 Upućivanje poziva... 5 1.4.1 Pozivanje korisnika

Више

ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019.

ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. Предмет: ЗДРАВСТВЕНИ МЕНАЏМЕНТ Предмет се вреднује са 6 ЕСПБ. Недељно има 3 часа активне наставе (предавања) НАСТАВНИЦИ

Више

ИСПИТНА ПИТАЊА ИЗ МЕТОДИКЕ НАСТАВЕ МАТЕМАТИКЕ ЗА ДЕЦУ ОМЕТЕНУ У ИНТЕЛЕКТУАЛНОМ РАЗВОЈУ, шк. год. 2011/2012. доц. др Мирјана Јапунџа-Милисављевић 1. Пр

ИСПИТНА ПИТАЊА ИЗ МЕТОДИКЕ НАСТАВЕ МАТЕМАТИКЕ ЗА ДЕЦУ ОМЕТЕНУ У ИНТЕЛЕКТУАЛНОМ РАЗВОЈУ, шк. год. 2011/2012. доц. др Мирјана Јапунџа-Милисављевић 1. Пр ИСПИТНА ПИТАЊА ИЗ МЕТОДИКЕ НАСТАВЕ МАТЕМАТИКЕ ЗА ДЕЦУ ОМЕТЕНУ У ИНТЕЛЕКТУАЛНОМ РАЗВОЈУ, шк. год. 2011/2012. доц. др Мирјана Јапунџа-Милисављевић 1. Предмет и дефиниција математике 2. Специфичности математике

Више

ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА Школска 2017/2018.

ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА Школска 2017/2018. ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE ФАРМАЦИЈЕ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТУДИЈА Школска 2017/2018. Предмет: ИСТРАЖИВАЊЕ У ФАРМАЦИЈИ 2 Предмет носи 9 ЕСПБ. Недељно има 6 часова активне наставе

Више

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/

Основна школа Základná škola Браћа Новаков bratov Novakovcov Краља Петра Првог 103 Kráľa Petra I Силбаш Silbaš Тел/факс: 021/ Општи подаци: Назив предмета: Верска настава Православни катхизис Име и презиме катихете/ вероучитеља: Станислава Темеринац Школа и место: ОШ Браћа Новаков Силбаш Разред: I-26 Образовни профил: мастер

Више

Ime: Vladica Avramović Škola: Srednja stručna škola - Pljevlja Mob.tel. Obrazovni program / broj stranice: Računarski hardver - II razred - Fa

Ime: Vladica Avramović Škola: Srednja stručna škola - Pljevlja   Mob.tel. Obrazovni program / broj stranice: Računarski hardver - II razred - Fa Ime: Vladica Avramović Škola: Srednja stručna škola - Pljevlja E-mail: Mob.tel. Obrazovni program / broj stranice: Računarski hardver - II razred - Faza 1: 1. Tema: Harverska i softverska instalacija tvrdog

Више

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018 Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина Весна Трифуновић ПРАКТИКУМ ИЗ СОЦИОЛОГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА Јагодина 2018 Издавач Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу Милана Мијалковића

Више

Razred: sedmi

Razred: sedmi Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Slavonski Brod Učitelji: Marija Matić, prof., Blanka Rajšić, dipl. knjižničar Razred: sedmi Nastavno područje: jezično izražavanje Nastavna tema: Bilješka i natuknica

Више

ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНДИВИДУАЛНИ ОБРАЗОВНИ ПЛАН

ИНКЛУЗИВНО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНДИВИДУАЛНИ ОБРАЗОВНИ ПЛАН 58. РЕПУБЛИЧКИ ЗИМСКИ СЕМИНАР ПРИПРЕМА УЧЕНИКА СА РАЗВОЈНИМ СМЕТЊАМА ЗА ПОЛАГАЊЕ ИСПИТА У ВРШЊАЧКОМ ОКРУЖЕЊУ Ивана Ковачевић Филолошки факултет Универзитет у Београду Ученици са развојним сметњама и инвалидитетом

Више

eППК

eППК eппк Како до еппк? Корак 1 Корак 2 Корак 3 Креирајте налог Да бисте креирали налог потребно је да: На Порталу кликнете на линк Креирај налог Отвориће Вам се форма за Регистрацију корисника Попуните сва

Више

Microsoft Word - Program_dop.ped._obrazovanja BIJELJINA.doc

Microsoft Word - Program_dop.ped._obrazovanja BIJELJINA.doc Универзитет у Источном Сарајеву ПЕДАГОШКИ ФАКУЛТЕТ БИЈЕЉИНА ПЛАН И ПРОГРАМ ЦЈЕЛОЖИВОТНОГ ОБРАЗОВАЊА НА ПЕДАГОШКОМ ФАКУЛТЕТУ У БИЈЕЉИНИ ПЕДАГОШКО-ПСИХОЛОШКО И ДИДАКТИЧКО МЕТОДИЧКО ОБРАЗОВАЊЕ - допунски

Више

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 A2 3 Online ekspozitura Online ekspozitura je servis u okviru e-bankinga koji vam pruža mogućnost da bez odlaska u Banku podnesete zahtev

Више

На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника („Службени гласњник РС“, број 13/2012 и

На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника („Службени гласњник РС“, број 13/2012 и На основу Правилника о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника, васпитача и стручних сарадника ( Службени гласник РС, број 81/18)и Правилника о изменама и допунама Правилника о сталном

Више

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014.

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. Sadržaj Uvod... 2 Prvo pokretanje aplikacije... 3 Važne informacije

Више

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ Предмет правилника Члан 1 ("Сл. гласник РС", бр. 34/2019) Овим правилником утврђују се

ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ Предмет правилника Члан 1 (Сл. гласник РС, бр. 34/2019) Овим правилником утврђују се ПРАВИЛНИК О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ Предмет правилника Члан 1 ("Сл. гласник РС", бр. 34/2019) Овим правилником утврђују се начин, поступак и критеријуми оцењивања успеха из

Више

РАСПОРЕД ИСПИТА У ИСПИТНОМ РОКУ ЈАНУАР 1 ШКОЛСКЕ 2016/2017. ГОДИНЕ (последња измена ) Прва година: ПРВА ГОДИНА - сви сем информатике Име пр

РАСПОРЕД ИСПИТА У ИСПИТНОМ РОКУ ЈАНУАР 1 ШКОЛСКЕ 2016/2017. ГОДИНЕ (последња измена ) Прва година: ПРВА ГОДИНА - сви сем информатике Име пр РАСПОРЕД ИСПИТА У ИСПИТНОМ РОКУ ЈАНУАР 1 ШКОЛСКЕ 2016/2017. ГОДИНЕ (последња измена 23.01.2017.) Прва година: ПРВА ГОДИНА - сви сем информатике Име предмета Датум и термин одржавања писменог дела испита

Више

Припејд картица Корисничко упутство

Припејд картица Корисничко упутство Припејд картица Корисничко упутство Садржај 1 Регистрација корисника... 3 1.1 Креирање налога... 3 1.2 Активација налога... 6 2 Захтев за персонализацију Припејд картице... 8 2.1 Креирање захтева за персонализацију

Више

Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uradit

Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uradit Startovanje Androida u Windowsu Jednostavno ako zelite mozete instalirati operativni sistem Android u okviru samog Windowsa (to se takodje moze uraditi i iz Linuxa) i to u virtualnom okruzenju.dakle za

Више

Резултати студентске анкете

Резултати студентске анкете На основу Правилника о стандардима за самовредновање и оцењивање квалитета високошколских установа (Службени гласник РС, број 16/6), у складу са Стратегијом обезбеђења квалитета Природно-математичког факултета

Више

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - b6_pr_benat [Read-Only] CARNetov Portal za škole Gordana Benat i Jasminka Maravić koautori: Ljerka Čulina, Robert Majetić, Renata Šimunko 9. CARNetova korisnička konferencija CUC 2007 Rijeka, 20. studenoga 2007. Zašto Portal

Више