(Microsoft Word - Dopis ulaga\350ima.doc)

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "(Microsoft Word - Dopis ulaga\350ima.doc)"

Транскрипт

1 Dionički fondovi Platinum Blue Chip (BC) i Platinum Jugoistočna Europa (JIE) ZA SIGURNOST Sažetak Platinum BC fond ulaže u dionice svjetski poznatih kompanija na tržištu SAD-a i Europe dok Platinum JIE fond ulaže u dionice kompanija iz regije. Osnovni cilj oba fonda je pružiti dugoročnim ulagačima prosječni godišnji povijesni prinos ostvaren na razvijenim tržištima. U zadnjih 90-ak godina taj prinos iznosio je otprilike dvanaest posto. Od ukupno 38 otvorenih dioničkih fondova koji su prisutni na našem tržištu, mjereno na 3-mjesečnoj i 6-mjesečnoj bazi, Platinum BC i Platinum JIE fondovi su među najbolja tri dionička fonda po prinosu ove godine. Iako kratkoročni negativan prinos nije ohrabrujući, Platinum fondovi nastoje umanjiti negativan utjecaj kako bi vrijednost udjela imala što kraći vremenski oporavak kada tržište izađe iz negativnog sentimenta. Iz tog razloga, Platinum fondovi minimiziraju izloženost riziku u nepovoljnim tržišnim prilikama i maksimiziraju izloženost tijekom pozitivnih razdoblja. Razdoblja iznenadnog potresa kao i laganih padova uobičajene su pojave u tržišnom dugoročno uzlaznom trendu. Dosadašnja iskustva iz bivših recesija pokazuju da je zadržavanje pozicija i po mogućnosti dodatno ulaganje u takvim razdobljima često razboritija odluka od odluke o rasprodaji dionica i udjela. Tržište je u proteklih 60 godina imalo trinaest većih korekcija i u pravilu se oporavilo nakon 6 mjeseci do 2 godine, a nedavno je prošla prva godina od početka aktualne krize u kojoj, za razliku od prošlih kriza, središnje banke i vlade pozitivno reagiraju. Dugoročni pozitivan trend obuhvaća uspone i padove tržišta kapitala. Platinum fondovi u danim okolnostima maksimalno čuvaju vrijednost uloga i likvidnost. Osiguravanjem sporijeg pada omogućuje se bolja početna pozicija za razdoblja prosperiteta kada Platinum fondovi investiraju u kompanije koje stvaraju veću vrijednost od prosjeka tržišta.

2 Rizik rasprodaje udjela i izlaska sa tržišta kapitala Kratkoročne korekcije kao i dramatična razdoblja pada na tržištu kapitala poprilično bude strah ljudi koji su svoju teško stečenu imovinu uložili u dioničke fondove. Za velik broj ulagača čak i onih sa dugoročnim horizontom ulaganja prirodna ljudska reakcija na iznenadno potonuće tržišta kapitala je reducirati ili likvidirati izloženost a u cilju rezanja daljnjih gubitaka i umirivanja uznemirenog duha. Koliko god bili bolni, padovi na tržištu služe kao podsjetnik na rizik koji je oduvijek svojstven tržištu kapitala. Baš zbog takvih padova su dionice volatilna kategorija ulaganja koje su povijesno i u prosjeku gledajući priskrbile uvijek višu stopu prinosa u odnosu na drugu imovinu kao što su obveznice i depoziti. Iz tog razloga, ulagači očekuju prinose adekvatne preuzetom riziku. Takva očekivanja ponekad djelomično i neposredno uzrokuju tržišna kolebanja koja se ciklički ponavljaju a kratkoročni negativni trendovi bivaju sastavni i neizbježni dio dugoročno uzlaznog trenda na tržištu kapitala. Rizik pokušaja tempiranja ulaska i izlaska Počevši od 1926.godine, tržište kapitala u SAD-u ostvarilo je pozitivne prinose u 59 od 82 kalendarske godine, što je otprilike rast ostvaren u skoro tri od svake četiri godine. Obzirom da je dugoročni trend tržišta pozitivan, jasno je da postoje značajni rizici povezani sa nastojanjem da se pogode pravodobni ulasci na tržište kada ono dotakne dno i pravodobni izlasci iz tržišta kada ono dosegne svoj vrhunac. Vjerojatnost takvog uspješnog a kratkoročnog tempiranja uvelike je umanjena činjenicom da ulagači koji žele ponovo postati dugoročni investitori moraju ponovo pogoditi pravo vrijeme ulaska na tržište koje je možda već zamijenilo kratkoročni negativni trend uzlaznim.

3 Prema dosadašnjim iskustvima i pokazateljima veći iznos uplata u otvorene investicijske fondove pokazuje da su individualni ulagači u prosjeku slabo tempirali odnosno pogađali najbolje vrijeme izlaska i ponovnog ulaska na burzu kroz investicijske fondove ili direktno prodavajući i ponovo kupujući dionice. U većini slučajeva individualni ulagači naginju povećavanju izloženosti dionicama neposredno prije velikih rasprodaja te smanjuju svoje pozicije odnosno udjele u fondovima upravo prije naglih uspona na tržištu kapitala. Ovakvo ponašanje individualnih ulagača uvjetovano je strahom i karakteristično je za sva tržišta kako u SAD-u tako i u Hrvatskoj. Tako su na primjer u SADu ulagači alocirali rekordnih 219 milijardi dolara svježeg novca u investicijske fondove tijekom 2000.godine neposredno u razdoblju nakon kojeg je indeks S&P 500 tijekom idućih 12 mjeseci pao 27%. Netom nakon takve greške a u iduće dvije godine pada (do 28.veljače 2003), velik dio novca povučen je iz otvorenih dioničkih investicijskih fondova. Sljedećih dvanaest mjeseci pokazalo je da su individualni ulagači ponovo bili u krivu jer je počevši od navedenog datuma 2003, S&P 500 vratio 35% svoje vrijednosti. Velik je broj sličnih podataka koji ukazuju da većina ulagača rasprodaje udjele dioničkih fondova upravo prije naglog rasta i točno u vrijeme kada bi trebali najviše profitirati imajući visok postotak dioničkih pozicija. Trošak propuštanja uzlaznog trenda Pokušaji tempiranja izlaska i ponovnog ulaska na tržište kapitala odnosno u dionički fond može biti poprilično skup potez, posebice iz razloga što dobar dio prinosa često dolazi grupiran u relativno kratkim razdobljima. Ulagači koji su do 1980-ih do danas propustili samo pet dana sa najboljim prinosom (S&P 500), na kraju su imali portfelj koji je vrijedio otprilike 26% manje nego portfelj ulagača koji cijelo to razdoblje nisu prodavali svoje udjele (Vidi graf 1.) Nadalje, propuštanje samo 30 najboljih dana u smislu prinosa S&P 500 u razdoblju od 1980 do danas reduciralo bi vrijednost portfelja za otprilike 73% a u usporedbi sa portfeljem ulagača koji je svoje udjele ostavio netaknute.

4 Graf 1: Propuštanje samo nekoliko dana sa najvećim prinosom skupa je odluka Ovaj primjer pretpostavlja investiciju koja prati prinos indeksa S&P 500 te uključuje reinvestiranje dobivenih dividendi. Izvor: FactSet, FMRCo. (MARE) Naravno, uspješno prodavanje dionica ili udjela prije razdoblja iznenadnog tržišnog previranja može pomoći u rezanju daljnjih kratkoročnih gubitaka ako tržište nastavi padati. Ipak, imajući na umu tržišni uzlazni dugoročni trend, vjerojatnost točnih izbjegavanja najgorih kratkoročnih razdoblja trebaju se usporediti sa visokom vjerojatnošću propuštanja naknadnih pozitivnih prinosa. Imati hrabrosti izdržati i dočekati dugi rok Neka od najboljih razdoblja za ulazak na tržište kapitala odnosno u dionički investicijski fond su ona tijekom kojih prevladava posebno negativan, razočaravajući sentiment i tržišne turbulencije. Od 1926 godine do danas, najveći petogodišnji prinos na tržištu SAD-a započeo je u svibnju 1932 godine usred Velike depresije kada su dionice u prosjeku donijele 367% ulagačima (Vidi tablicu 1). Drugo najbolje petogodišnje razdoblje po prinosu (kada je tržište raslo 267%) započelo je u srpnju 1982.godine za vrijeme druge po jačini recesije koja je iznjedrila dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti i kamatnih stopa u SAD-u.

5 Ulagači bi trebali koristiti ove poruke povijesnih kretanja tržišta kako bi bolje razumjeli da su ulozi najbolje očuvani na način koji osigurava mogućnost sudjelovanja u dugoročnom uzlaznom tržišnom trendu. Čekanje trenutka kada individualni ulagač osjeti sigurnost potrebnu za dodatno ili ponovno ulaganje u dioničke fondove povijesno gledajući nije dobra metoda za postizanje budućih prinosa. Velik broj najboljih razdoblja za investiranje u dionice do sada su dokazano bila i psihološki najzahtjevnija za ulagače. Tablica 1: Od 1926.godine isplatilo se ne prodavati udjele i dionice tijekom kriznih razdoblja* Mjesec "preokreta" Naknadni 5- godišnji prinos Prateći događaj % Velika depresija % Najveća recesija u zadnjih 25 godina % Najdramatičnija monetarna kontrakcija od strane FED-a u 20 godina * Tri kalendarska mjeseca nakon kojih su uslijedila petogodišnja razdoblja sa najvećim prinosima. Izvor: FMRCo (MARE)

6 Pouka za ulagače Padovi cijena dionica i općenito tržišne kapitalizacije nije neuobičajena pojava. U stvari, takva razdoblja iznenadnog previranja su normalne situacije u tržišnom dugoročno uzlaznom trendu. Ulagači su suočeni sa malom vjerojatnošću pogađanja ulaska na tržište kada je ono na niskim razinama i izlaskom sa tržišta kada je ono na određenom kratkoročnom vrhuncu. Dosadašnji podaci i iskustva pokazuju da su u prosjeku individualni ulagači radili upravo suprotno, tj. pogrešno su tempirali te na taj način povećavali svoju izloženost dioničkim fondovima u razdobljima kratkoročnih vrhunaca i smanjivali istu izlazeći iz fondova neposredno prije oporavka tržišta. Nakon takvih poteza često se ponovo ostvaruje gubitak za one ulagače koji ponovo ulaze na tržište ali tijekom uzlaznog trenda. Osim toga, propuštanje samo nekoliko najboljih dana oporavka tržišta nerijetko stavlja ulagače koji pokušavaju tempirati izlazak/ulazak u nepovoljnu poziciju što se tiče prinosa u odnosu na istinski dugoročne ulagače koji čuvaju svoje udjele. U konačnici, dosadašnja iskustva bivših gospodarskih recesija kao i kratkoročnih negativnih prinosa ukazuju na to da je zadržavanje pozicija i po mogućnosti dodatno ulaganje u takvim razdobljima često razboritija odluka od odluke o rasprodaji dionica i udjela. Tržište je u proteklih 60 godina imalo desetak većih korekcija i u pravilu se oporavilo nakon perioda koji možemo pozicionirati između 6 mjeseci i 2 godine, a nedavno je prošla prva godina od početka aktualne krize u kojoj za razliku od prošlih nikada nije bilo ovoliko političke volje i koordiniranih akcija središnjih banaka i vlada. Ulagačke odluke u svakom slučaju trebaju imati uporište koje proizlazi iz vlastitih osobnih ciljeva, ulagačkog horizonta i stupnja toleriranja rizika ulaganja a povijesni prinosi ipak ne mogu biti garancija budućih rezultata.

7 PLATINUM ZA SIGURNOST Platinum Blue Chip (BC) i Platinum Jugoistočna Europa (JIE) Platinum BC fond ulaže u dionice svjetski poznatih kompanija na tržištu SAD-a i Europe. Referentni benchmark fonda (indeks sa kojim se prinos Platinum BC fonda uspoređuje je S&P 500). Platinum JIE ulaže u dionice kompanija iz regije a usporedni indeks je Crobex. Osnovni cilj oba fonda je pružiti dugoročnim ulagačima prosječni godišnji povijesni prinos ostvaren na razvijenim tržištima. U zadnjih 90-ak godina taj prinos iznosio je otprilike dvanaest posto. Od početka rada Platinum BC fonda 3. siječnja ove godine, S&P 500 indeks izgubio je na vrijednosti 39,46% što predstavlja priličan pad. Usporedbe radi, Platinum BC u istom je razdoblju izgubio na vrijednosti 24,47% što ukazuje na činjenicu da će fondu, trebati vjerojatno kraće razdoblje za oporavak nego referentnom indeksu. Potresi na tržištima kapitala ciklički se događaju i bivaju nadoknađeni u mjesecima koji slijede nakon recesije. Platinum JIE fond je od početka ove godine ostvario negativan prinos u iznosu od 28,8% dok je Crobex u istom razdoblju izgubio 57% vrijednosti. Takozvana medvjeđa tržišta su bolna za ulagače ali su i sastavni dio ekonomskog ciklusa. Ujedno, ovakvi potresi rađaju i dobre prilike kako za fondove tako i za njihove ulagače. Platinum BC i Platinum JIE fondovi su iz tog razloga zauzeli sigurne pozicije u najlikvidnijim dionicama za koje vjerujemo da će prve osjetiti oporavak. Uzimajući u obzir i da su Platinum fondovi u određenoj mjeri sačuvali značajne novčane pozicije, biti ćemo u odnosu na druge dioničke fondove u Hrvatskoj u povoljnijoj poziciji iskoristi razdoblje oporavka tržišta.

8 Što očekivati od tržišta na dugi rok? Hrvatsko tržište vjerno preslikava trendove u svijetu. Od 1926.godine do danas, SAD tržište iskusilo je 13 većih medvjeđih tržišta u kojima su indeksi izgubili na vrijednosti više od dvadeset posto, što znači da je otprilike svakih šest godina uslijedila slična kriza. U zadnjih dvanaest mjeseci (listopad 2007 listopad 2008), S&P 500 je izgubio već 44% svoje vrijednosti a to označava peti najveći pad u povijesti indeksa. Vremenski prosjek negativnog sentimenta na tržištima kapitala tijekom prijašnjih recesija traje nešto manje od dvije godine. Prema takvoj računici, više od pola silazne putanje je sigurno iza nas a uz koordinirane akcije središnjih banaka i vlada čini se da će taj period biti nešto kraći. Tablica 1. prikazuje datume vrhunaca na SAD tržištu kao i najnižih točaka te gubitak u postocima koji su ulagači pretrpjeli tijekom određenih kriznih razdoblja koja su u tablici izraženi u mjesecima. Također, na desnoj strani tablice prikazan je godišnji prinos godinu dana nakon kriznog razdoblja. Taj prinos pokazuje da su ulagači u samo godinu dana nakon kriznog razdoblja u većem broju bili u mogućnosti nadoknaditi gubitke koji su trajali često 18 i više mjeseci. U prosjeku, trajanje ovakve krize iznosi 22 mjeseca tijekom kojeg je ostvaren prosječni gubitak od 39% a taj gubitak je više nego nadoknađen (46%) u idućih 12 mjeseci.

9 Tablica 1. Povijesni podaci negativnih prinosa i oporavka na tržištu SAD-a Vrhunac Dno Trajanje (mjeseci) Postotni pad Recesija? 1- godišnji prinos nakon dna % DA 124% % DA 59% % DA 34% % DA 38% %?? % DA 44% % NE 23% % DA 42% % NE 33% % DA 58% % NE 33% % DA 31% % DA 29% Prosjek (bez '07 - '08) 22-39% - 46% Izvor: ISI, Bloomberg, National Bureau of Economic Research

10 Platinum BC i Platinum JIE za sigurnost Od ukupno 38 otvorenih dioničkih fondova koji su prisutni na našem tržištu, mjereno na 3-mjesečnoj i 6-mjesečnoj bazi, Platinum BC ostvario je četvrti po redu prinos uz napomenu da je Platinum JIE prvi odnosno treći fond po prinosu u navedenim razdobljima. Negativan prinos zasigurno nije ohrabrujući. Ipak, bitno je gubitke koliko je moguće minimizirati kako bi vrijednost udjela imala što kraći vremenski i žešći postotni put prema gore kada tržište izađe iz negativnog sentimenta. Što se tiče DUGOROČNOG ulaganja - vrijeme za kupovinu udjela i dionica je odlično imajući na umu nediskriminirajuću podcijenjenost SVIH dionica. Dugoročno ulaganje kroz Platinum fondove obuhvaća kako negativna tako i pozitivna kretanja tržišta na kojima fond ulaže. U ovakvim vremenima, Platinum fondovi nastoje sačuvati vrijednost uloga i maksimalnu likvidnost. Osiguravanjem sporijeg pada omogućuje se bolja početna pozicija za razdoblja prosperiteta kada Platinum fondovi nastoje kompletno investirati u kompanije koje dugoročno stvaraju veću vrijednost od prosjeka tržišta

Microsoft Word - zadaci_21.doc

Microsoft Word - zadaci_21.doc 1. Devalvacija predstavlja: a) porast Ē b) smanjenje Ē c) porast P d) smanjenje realnog deviznog tečaja 2. Revalvacija predstavlja: a) porast Ē b) smanjenje P c) porast P* d) ništa od navedenog 3. AD krivulja

Више

Microsoft Word - 580_ hr

Microsoft Word - 580_ hr PBZ tjedne analize Broj 580, 9. listopada 2017. Tjedni pregled (str. 1) Dolar nastavio jačati, kuna blago oslabila (str. 2) Miran tjedan na novčanom tržištu (str. 2) Skroman rast Crobexa (str. 2) Statistika

Више

EMU factsheet FS2_HR.indd

EMU factsheet FS2_HR.indd DOVRŠETAK EUROPSKE EKONOMSKE I MONETARNE UNIJE Doprinos Komisije Programu čelnika #FutureofEurope #EURoadSibiu GOSPODARSKA I SOCIJALNA KONVERGENCIJA U EU-U: KLJUČNE ČINJENICE Slika 1.: Euro je valuta Europske

Више

Microsoft Word - 653_hr

Microsoft Word - 653_hr PBZ tjedne analize Broj 653, 10. lipnja 2019. Tjedni pregled (str. 1) Dolar oslabio, kuna stabilna (str. 1) Kamatne stope mirovale (str. 2) Rast prometa i Crobexa na tjednoj razini (str. 2) Statistika

Више

OBVEZNI MIROVINSKI FOND ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND KATEGORIJE A Osnovne informacije o fondu Naziv fonda: Erste Plavi obvezni miro

OBVEZNI MIROVINSKI FOND ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND KATEGORIJE A Osnovne informacije o fondu Naziv fonda: Erste Plavi obvezni miro OBVEZNI MIROVINSKI FOND ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND KATEGORIJE A 30.06.2015. Osnovne informacije o fondu Naziv fonda: Erste Plavi obvezni mirovinski fond kategorije A OIB fonda: 29597039090 Mirovinsko

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje deviznim rezervama- Nedjeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (31. mart 2008-04. april 2008.) Podgorica, 09. april

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (14. decembar 2015. 18. decembar 2015.) Podgorica,

Више

fi

fi Образац 1 Група рачуна /рачун БИЛАНС СТАЊА на дан 30.06.2018. године Напомена - у хиљадама динара текућа Износ претходна 1 2 3 4 5 6 А. УКУПНА ИМОВИНА (0002+0003+0007) 0001 34558 29868 10 I ГОТОВИНА 0002

Више

UVOD Poslovno ime društva: DDOR-GARANT društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Beograd Poslovno ime fonda: DDOR-GARANT Ekvilibrio d

UVOD Poslovno ime društva: DDOR-GARANT društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Beograd Poslovno ime fonda: DDOR-GARANT Ekvilibrio d UVOD Poslovno ime društva: DDOR-GARANT društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom a.d. Beograd Poslovno ime fonda: DDOR-GARANT Ekvilibrio dobrovoljni penzijski fond Kastodi banka: Societe Generale

Више

СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА ОДЕЉЕЊЕ ЗА НАДЗОР НАД ДЕЛАТНОШЋУ ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА СЕКТОР ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНД

СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА ОДЕЉЕЊЕ ЗА НАДЗОР НАД ДЕЛАТНОШЋУ ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА СЕКТОР ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНД СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА ОДЕЉЕЊЕ ЗА НАДЗОР НАД ДЕЛАТНОШЋУ ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА СЕКТОР ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА У СРБИЈИ Извештај за прво тромесечје године Садржај:

Више

Broj: UD-___-2009

Broj: UD-___-2009 Koprivnica, 30. travnja 2019. REZULTATI POSLOVANJA PODRAVKE D.D. ZA RAZDOBLJE 1.-3. 2019. GODINE Sadržaj: Opći podaci Međuizvještaj poslovodstva o ostvarenim rezultatima poslovanja Podravke d.d. za razdoblje

Више

ANALIZA RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA PRIZNAVANJA I PROCJENJIVANJA KRATKOTRAJNE IMOVINE Imovina Kratkotrajna imovina Dugotrajna imovina Imovin

ANALIZA RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA PRIZNAVANJA I PROCJENJIVANJA KRATKOTRAJNE IMOVINE Imovina Kratkotrajna imovina Dugotrajna imovina Imovin ANALIZA RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA PRIZNAVANJA I PROCJENJIVANJA KRATKOTRAJNE IMOVINE Imovina Kratkotrajna imovina Dugotrajna imovina Imovina za koju se očekuje da će biti prodana ili upotrijebljena tijekom

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2018. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr INA: rast neto prihoda

Више

Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost - Zaključci - Okrugli stol Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost Zagreb, 13.

Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost - Zaključci - Okrugli stol Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost Zagreb, 13. Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost - Zaključci - Okrugli stol Životna osiguranja u vrijeme recesije teret ili nužnost Zagreb, 13. svibnja 2009. Jasno je vidljiva nedovoljna svijest

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje deviznim rezervama- Nedjeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (28. januar 2008-01. februar 2008.) Podgorica, 06. februar

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2017. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA: snažan operativni

Више

Microsoft PowerPoint - Dubravko Stimac

Microsoft PowerPoint - Dubravko Stimac IX Godišnja konferencija Makedonske berze INVESTICIJSKI I MIROVINSKI FONDOVI U HRVATSKOJ Dubravko Štimac Ohrid, travanj 2008. SADRŽAJ RAZVOJ INVESTICIJSKIH FONDOVA RAZVOJ MIROVINSKIH FONDOVA Razvoj investicijskih

Више

SKRAĆENI PROSPEKT Dobrovoljnog penzijskog fonda DDOR-GARANT ŠTEDNJA DDOR GARANT a.d. Member of Prva Group

SKRAĆENI PROSPEKT Dobrovoljnog penzijskog fonda DDOR-GARANT ŠTEDNJA DDOR GARANT a.d. Member of Prva Group SKRAĆENI PROSPEKT Dobrovoljnog penzijskog fonda DDOR-GARANT ŠTEDNJA DDOR GARANT a.d. Member of Prva Group UVOD Poslovno ime društva: DDOR-GARANT društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom a.d.

Више

Microsoft Word - Pravilnik-fin izvestaji za DPF-2007.doc

Microsoft Word - Pravilnik-fin  izvestaji za DPF-2007.doc "Службени гласник РС", бр. 15/2007 На основу члана 26. став 2. Закона о рачуноводству и ревизији ("Службени гласник РС", бр. 46/2006) и члана 27. став 2. тачка 3. Закона о добровољним пензијским фондовима

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10 FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI 2015. Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr

Више

Tromesečni izveštaj DPF

Tromesečni izveštaj DPF СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА ОДЕЉЕЊЕ ЗА НАДЗОР НАД ДЕЛАТНОШЋУ ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА СЕКТОР ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА У СРБИЈИ Извештај за прво тромесечје 2015. године

Више

hrportfolio.hr, Evidencijski broj / Article ID: Naslov / Title: Predstavljen USA Blue Chip fond URL: Originalni članak OTS: 1549 FO

hrportfolio.hr, Evidencijski broj / Article ID: Naslov / Title: Predstavljen USA Blue Chip fond URL: Originalni članak OTS: 1549 FO FONDOVI INFO 0800 600 700 Naslovna Kontakt Mapa weba F O N D OB VU I R Z E I N D E K S I NASLOVNA OTVORENI FONDOVI MIROVINSKI FONDOVI DIONICE VIJESTI INFO KONTAKT upišite pojam... Vijesti Sve vijesti Fondovi

Више

Sukladno članku 141. Zakona o obveznim mirovinskim fondovima (NN 19/14, 93/15, 64/18 i 115/18) (dalje u tekstu: Zakon), zaključno s informacijama do 3

Sukladno članku 141. Zakona o obveznim mirovinskim fondovima (NN 19/14, 93/15, 64/18 i 115/18) (dalje u tekstu: Zakon), zaključno s informacijama do 3 Sukladno članku 141. Zakona o obveznim mirovinskim fondovima (NN 19/14, 93/15, 64/18 i 115/18) (dalje u tekstu: Zakon), zaključno s informacijama do 31. prosinca 2018. godine, Allianz ZB d.o.o. društvo

Више

Finansijski izveıtaj za fond 2007

Finansijski izveıtaj za fond 2007 Прилог 1 Oбразац 1 Класа рачуна, група рачуна, рачун Назив фонда: ФИМА ПроАктиве Отворени инвестициони фонд Регистарски фонда: 5/0-44-2389/5-07 Назив друштва за управљање фондом: ФИМА Инвест а.д.београд

Више

INA Group Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program

INA Group  Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program INA Grupa Rezultati i poslovanje u prvom tromjesečju 2012. Zagreb, travanj 2012. 1 Unatoč izazovnom vanjskom okruženju, INA Grupa ostvarila je snažne, stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2012. u usporedbi

Више

12/2018 Pregled stanja ekonomije Bruto domaći proizvod (BDP) je u zadnjem kvartalu porastao 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana pri

12/2018 Pregled stanja ekonomije Bruto domaći proizvod (BDP) je u zadnjem kvartalu porastao 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana pri 12/2018 Pregled stanja ekonomije Bruto domaći proizvod (BDP) je u zadnjem kvartalu 2018. porastao 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. To je već 18. tromjesečje zaredom kako BDP raste,

Више

НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар године

НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар године НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар 19. године I. УВОД Депозити становништва представљају значајан извор финансирања и доприносе стабилности финансијског

Више

Slide 1

Slide 1 DEFINICIJA MALIH I SREDNJIH PODUZEĆA Određivanje veličine poduzeća kolovoz 2014. Pravna osnova: Regulativa Europske Komisije br. 800/2008 Preporuka Europske Komisije 2003/361/EC Broj zaposlenih (broj osoba

Више

No Slide Title

No Slide Title Budžetski deficiti u Belgiji, Nizozemskoj i Italiji (1979. 2007.) 16 14 12 Belgium Italy Netherlands 10 8 6 4 2 0-2 -4 1980 1983 1986 1989 1992 1995 1998 2001 2004 2007 Izvor: De Grauwe: Economics of Monetary

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2016. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA u 2016.

Више

Microsoft Word - Predmet 9-Primjena finansijskog menadzmenta maj 2019 RJESENJE

Microsoft Word - Predmet 9-Primjena finansijskog menadzmenta maj 2019 RJESENJE И- ТЕСТ ПИТАЊА КОМИСИЈА ЗА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ИСПИТ ЗА СТИЦАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ЗВАЊА СЕРТИФИКОВАНИ РАЧУНОВОЂА (ИСПИТНИ ТЕРМИН: МАЈ 2019. ГОДИНЕ) ПРЕДМЕТ 9: ПРИМЈЕНА ФИНАНСИЈСКОГ

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje deviznim rezervama- Nedjeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (04. avgust 2008-08. avgust 2008.) Podgorica, 13. avgust

Више

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU avgust Avgust 2019

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU avgust Avgust 2019 SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 5 16. avgust 2019. Avgust 2019. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE

Више

Microsoft Word - Pravilnik o sukobu interesa

Microsoft Word - Pravilnik o sukobu interesa Na osnovu člana 62. Zakona o preduzećima (Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 24/98,62/02,66/02,38/03,97/04 i 34/06) i člana 18. Statuta Društva za upravljanje investicionim fondovima "Polara Invest"

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (16. novembar 2015. 20. novembar 2015.) Podgorica,

Више

A Rj UP/I /11-09/8

A Rj UP/I /11-09/8 REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA AGENCIJA ZA NADZOR FINANCIJSKIH USLUGA KLASA: UP/I-451-04/11-09/8 URBROJ: 326-113-11-3 Zagreb, 2. lipnja 2011. godine Na temelju odredaba članka 15. točka 4. alineja 1. i članka

Више

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trgovine (foto: Halfpoint/iStock by Getty Images) IMF

Више

6. септембар ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЗА УТВРЂИВАЊЕ СТОПЕ КОНТРАЦИКЛИЧНОГ ЗАШТИТНОГ СЛОЈА КАПИТАЛА ЗА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ Извршни одбор Народне банке Србије је

6. септембар ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЗА УТВРЂИВАЊЕ СТОПЕ КОНТРАЦИКЛИЧНОГ ЗАШТИТНОГ СЛОЈА КАПИТАЛА ЗА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ Извршни одбор Народне банке Србије је . септембар 18. ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЗА УТВРЂИВАЊЕ СТОПЕ КОНТРАЦИКЛИЧНОГ ЗАШТИТНОГ СЛОЈА КАПИТАЛА ЗА РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ Извршни одбор Народне банке Србије је на основу члана 1. став 1. тачка 11) Закона о Народној

Више

PBZ tjedne analize Broj 658, 19. kolovoza Tjedni pregled (str. 1) Dolar snažno ojačao, kuna stabilna (str. 1) Likvidnost porasla nakon intervenc

PBZ tjedne analize Broj 658, 19. kolovoza Tjedni pregled (str. 1) Dolar snažno ojačao, kuna stabilna (str. 1) Likvidnost porasla nakon intervenc PBZ tjedne analize Broj 658, 19. kolovoza 2019. Tjedni pregled (str. 1) Dolar snažno ojačao, kuna stabilna (str. 1) Likvidnost porasla nakon intervencije (str. 2) Indeksi u minusu (str. 2) Statistika (str.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Dosadašnji razvoj projekata OIE u RH s pogledom na budućnost Nataša Putak, Hrvatski operator tržišta energije Alumni konferencija: SUVREMENI IZAZOVI U ENERGETICI 10. listopada 2018. u Zagrebu 1 Sadržaj:

Више

Microsoft PowerPoint - avs12-17 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - avs12-17 [Compatibility Mode] Osobenosti ekonomskih vremenskih serija Zorica Mladenović 1 Ključna svojstva ekonomskih vremenskih serija Postojanje trenda Postojanje sezonskih varijacija Postojanje nestandardnih opservacija: strukturni

Више

HANFA - Kvartalni bilten III/2008 (prosinac 2008.)

HANFA - Kvartalni bilten III/2008 (prosinac 2008.) Kvartalni bilten III/2008. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga Dragi čitatelji, Pred vama je drugi broj Kvartalnog biltena koji je namijenjen svima koji žele znati više o kretanjima na hrvatskom

Више

Microsoft Word - os_preko_susa_2011

Microsoft Word - os_preko_susa_2011 SUŠA 2011.g. UČENICE: Ema Sorić, Doris Blaslov, Mare Vidaković ŠKOLA: OŠ Valentin Klarin Preko MENTOR : Jasminka Dubravica jdubravi@gmail.com 023/492-498 OŠ VALENTIN KLARIN PREKO Istraživačko pitanje/hipoteza:

Више

Aktualne cijene 9,95 x14, god. br. 7/ godina izlaženja Izlazi mjesečno MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RH RH otkupne cijene živih svi

Aktualne cijene 9,95 x14, god. br. 7/ godina izlaženja Izlazi mjesečno MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RH RH otkupne cijene živih svi Aktualne cijene 9,95 x14,52 10.09.2017. god. br. 7/2017 19. godina izlaženja Izlazi mjesečno MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RH RH otkupne cijene živih svinja (80-120 kg) - stagniraju RH otkupne cijene svinjskih

Више

Microsoft Word - Annual 2010 _ _

Microsoft Word - Annual 2010 _ _ СЕКТОР ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА У СРБИЈИ Извештај за четврти квартал 2010. године САДРЖАЈ 1. УВОД... 3 2. УЧЕСНИЦИ НА ТРЖИШТУ ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ ФОНДОВА... 7 3. ПОСЛОВАЊЕ ДОБРОВОЉНИХ ПЕНЗИЈСКИХ

Више

Microsoft Word - OP (Kovacevic, Latkovic).docx

Microsoft Word - OP (Kovacevic, Latkovic).docx Smičiklasova 21 Zagreb www.ijf.hr ured@ijf.hr T: 01/4886-444 F: 01/4819-365 ANALIZA RIZIKA U ZAMJENSKOM CJELOŽIVOTNOM MODELU ULAGANJA U DRUGOM STUPU MIROVINSKOG OSIGURANJA U HRVATSKOJ UNIV. SPEC. ACT.

Више

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 8. jul 19. jul 2019. Jul 2019. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE

Више

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ SEKTOR ZA DEVIZNE POSLOVE ODELJENJE ZA UPRAVLJANJE DEVIZNIM REZERVAMA PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 2 13. april 2018. April 2018. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA DEVIZNE POSLOVE ODELJENJE

Више

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ SEKTOR ZA DEVIZNE POSLOVE ODELJENJE ZA UPRAVLJANJE DEVIZNIM REZERVAMA PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 28. novembar 9. decembar 2016. Decembar 2016. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA DEVIZNE

Више

Microsoft Word - Predmet 13-Napredni finansijski menadzment novembar 2018 RJESENJE

Microsoft Word - Predmet 13-Napredni finansijski menadzment novembar 2018 RJESENJE КОМИСИЈА ЗА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ИСПИТ ЗА СТИЦАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ЗВАЊА ОВЛАШЋЕНИ РЕВИЗОР (ИСПИТНИ ТЕРМИН: НОВЕМБАР 2018. ГОДИНЕ) ПРЕДМЕТ 13: НАПРЕДНИ ФИНАНСИЈСКИ МЕНАЏМЕНТ ЕСЕЈИ

Више

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 1 12. april 2019. April 2019. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE

Више

kljklčkčjklčjlk

kljklčkčjklčjlk СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА СЕКТОР ОСИГУРАЊА У СРБИЈИ Извештај за треће тромесечје 2015. године Народна банка Србије Садржај: 1. Тржиште осигурања... 4 1.1. Учесници на тржишту...

Више

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU jun Jun 2019.

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU jun Jun 2019. SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 10 21. jun 2019. Jun 2019. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE

Више

POSLOVNA GODINA KVARTAL 2012 I ID FONDA JPN141 DATUM IZVJEŠTAJA OIB FONDA IZVJEŠTAJI 01. Izvještaj o financijskom položaju 02.

POSLOVNA GODINA KVARTAL 2012 I ID FONDA JPN141 DATUM IZVJEŠTAJA OIB FONDA IZVJEŠTAJI 01. Izvještaj o financijskom položaju 02. POSLOVNA GODINA KVARTAL 2012 I ID FONDA JPN141 DATUM IZVJEŠTAJA 31.03.2012 OIB FONDA 60423573990 IZVJEŠTAJI 01. Izvještaj o financijskom položaju 02. Izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti 03. Izvještaj o novčanim

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (03. jul 2017. 07. jul 2017.) Podgorica, 12. jul 2017. godine

Више

Microsoft PowerPoint - 1. Ekonomski pojmovi.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 1. Ekonomski pojmovi.ppt [Compatibility Mode] Pendl & Dr. Piswanger poslovni odabir d.o.o. HUMAN RESOURCES & MANAGEMENT Ekonomski pojmovi Zagreb, lipanj 2019. Sadržaj dvodnevnog modula 1 UVOD 2 EKONOMSKI POJMOVI 3 RIZICI NA TRŽIŠTIMA, KRIZE I REGULACIJA

Више

Slide 1

Slide 1 Sadašnjost i perspektive odnosa domovina i iseljeništvo dr. sc. Marin Sopta Glavni razlozi masovnog iseljavanja Hrvata iz domovine bili su uglavnom političkih i ekonomski (ne)prilika koji su vladali u

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (29. avgust 2016. 02. septembar 2016.) Podgorica,

Више

AEC_TFI-OIF_ xls

AEC_TFI-OIF_ xls POSLOVNA GODINA 2010 DATUM IZVJEŠTAJA 31.12.2010 KVARTAL IV OIB FONDA 60423573990 ID FONDA JPN141 IZVJEŠTAJI 01. Izvještaj o financijskom položaju 02. Izvještaj o sveobuhvatnoj dobiti 03. Izvještaj o novčanim

Више

AZ d.o.o. društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Heinzelova ZAGREB Izvještaj Hrvatskom saboru o radu AZ obvezn

AZ d.o.o. društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Heinzelova ZAGREB Izvještaj Hrvatskom saboru o radu AZ obvezn AZ d.o.o. društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Heinzelova 70 10 000 ZAGREB Izvještaj Hrvatskom saboru o radu AZ obveznih mirovinskih fondova za 2018. godinu Ožujak 2019.

Више

Adrisove tvrtke ostvarile dvoznamenkasti rast, raste i dividenda

Adrisove tvrtke ostvarile dvoznamenkasti rast, raste i dividenda #UKUPNI PRIHOD 5,54 MILIJARDE KUNA, NETO DOBIT 374 MILIJUNA KUNA# Ključni događaj koji će pridonijeti daljnjem rastu i razvoju Adrisa odluka je o kupnji i potpisivanje ugovora o kupoprodaji udjela i strateškom

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (28. decembar 2015. 01. januar 2016.) Podgorica, 13.

Више

Prospekt PBZ Dollar Bond fond clean_ds

Prospekt PBZ Dollar Bond fond clean_ds Verzija: 02-2014 d.o.o. za upravljanje investicijskim fondovima 10 000 ZAGREB, Ilica 5 temeljem Rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga o odobrenju prospekta PBZ Dollar Bond fonda 2, Klasa:

Више

GODIŠNJA UNAPREĐENJA MSFI STANDARDA ZA CIKLUS Godišnja unapređenja MSFI za ciklus IFRS Foundation 1

GODIŠNJA UNAPREĐENJA MSFI STANDARDA ZA CIKLUS Godišnja unapređenja MSFI za ciklus IFRS Foundation 1 GODIŠNJA UNAPREĐENJA MSFI STANDARDA ZA CIKLUS 2015. 2017. Godišnja unapređenja MSFI za ciklus 2015. 2017. IFRS Foundation 1 MSFI 3 Poslovne kombinacije Dodaju se točke 42.A i 64.O Dodatne smjernice za

Више

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik uključuju se u razvoj EuroVelo 8 - Mediteranske biciklističke

Више

Upozorenje o riziku: Navodi i analize su zasnovani na znanju i iskustvu autora tekstova i predstavljaju njihove lične stavove i mišljenja koji ne mogu

Upozorenje o riziku: Navodi i analize su zasnovani na znanju i iskustvu autora tekstova i predstavljaju njihove lične stavove i mišljenja koji ne mogu TRŽIŠTA AKCIJA U nedelji za nama svetski indeksi beleže rast. Američki FED je povećao količinu novca koju upumpava u privredu, dok je fiskalna kriza u SAD privremeno rešena regulisanjem poreske politike,

Више

Broj: UD-___-2009

Broj: UD-___-2009 Koprivnica, 25. travnja 2018. PODRAVKA d.d. NEKONSOLIDIRANI IZVJEŠTAJ O POSLOVANJU ZA RAZDOBLJE 1. - 3. 2018. GODINE Sadržaj: Opći podaci Međuizvještaj poslovodstva o ostvarenim rezultatima poslovanja

Више

MONETARNA KRETANJA 02

MONETARNA KRETANJA 02 MONETARNA KRETANJA 02 Bankarski sektor tokom prva tri kvartala 2018. godine karakteriše sigurnost i stabilnost, uz profitabilno poslovanje, ostvarenu visoku likvidnost i solventnost. Bilansna suma banaka

Више

Microsoft Word - sadrzaj-lat-08

Microsoft Word - sadrzaj-lat-08 Republika Srpska Vlada K O N S O L I D O V A N I IZVJEŠTAJ O INVESTIRANjU JAVNIH SREDSTAVA Banja Luka, maj 2009. godine S A D R Ž A J UVOD 1 Zakonodavno pravni okvir 1 1. INVESTIRANA I PLASIRANA JAVNA

Више

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 29. april 10. maj Maj 20

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 29. april 10. maj Maj 20 SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 29. april 10. maj 2019. Maj 2019. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE

Више

Na osnovu člana 65 stav 6 Zakona o investicionim fondovima ("Službeni list Crne Gore", br. 54/11, 13/18), Komisija za tržište kapitala, na 28. sjednic

Na osnovu člana 65 stav 6 Zakona o investicionim fondovima (Službeni list Crne Gore, br. 54/11, 13/18), Komisija za tržište kapitala, na 28. sjednic Na osnovu člana 65 stav 6 Zakona o investicionim fondovima ("Službeni list Crne Gore", br. 54/11, 13/18), Komisija za tržište kapitala, na 28. sjednici od 14.09.2018. godine, donosi NACRT PRAVILA O SADRŽINI,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation POSLOVANJE INA GRUPE U GODINI GLAVNA SKUPŠTINA Zagreb, 12. lipnja 2019. godine Vanjsko okruženje: Trend viših cijena nafte i plina, pogoršane rafinerijske marže Cijena nafte Brent (USD/bbl) Cijena plina

Више

SMJERNICA (EU) 2019/ EUROPSKE SREDIŠNJE BANKE - od 7. lipnja o izmjeni Smjernice ESB/ 2014/ 15 o monetarnoj i financijsk

SMJERNICA  (EU) 2019/ EUROPSKE  SREDIŠNJE  BANKE  -  od  7. lipnja o izmjeni  Smjernice  ESB/  2014/  15  o monetarnoj  i financijsk 6.9.2019. HR L 232/1 II. (Nezakonodavni akti) SMJERNICE SMJERNICA (EU) 2019/1386 EUROPSKE SREDIŠNJE BANKE od 7. lipnja 2019. o izmjeni Smjernice ESB/2014/15 o monetarnoj i financijskoj statistici (ESB/2019/18)

Више

Informacije o pet najboljih mjesta izvršenja u smislu volumena trgovanja Zagreb, 30. travnja godine

Informacije o pet najboljih mjesta izvršenja u smislu volumena trgovanja Zagreb, 30. travnja godine Informacije o pet najboljih mjesta izvršenja u smislu volumena trgovanja Zagreb, 30. travnja 2019. godine SADRŽAJ UVOD... 3 REGULATORNE OBVEZE I POSTUPANJE DRUŠTVA PRILIKOM IZRŠAVANJA NALOGA... 4 OBJAŠNJENJE

Више

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 24. jun 5. jul Jul 2019.

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 24. jun 5. jul Jul 2019. SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 24. jun 5. jul 2019. Jul 2019. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE

Више

IzmenaMetNafta

IzmenaMetNafta На основу члана 15, а у вези са чланом 36. Закона о енергетици ( Службени гласник РС, број 84/04) и члана 12. Статута Агенције за енергетику Републике Србије ( Службени гласник РС, број 52/05), Савет Агенције

Више

Županije i fondovi EU.indd

Županije i fondovi EU.indd : - PREGLED I USPOREDBA UGOVORENIH SREDSTAVA - OSVRT NA PROJEKT SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM Uvodno Iznos ugovorenih sredstava fondova EU po županijama Ugovorena sredstva fondova EU po stanovniku po županijama

Више

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA LIPANJ Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje g

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA LIPANJ Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje g GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA LIPANJ 2016. Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje gledanosti televizije, mjesečno će donositi analize

Више

Microsoft Word - Pravilnik o KO za DPF-2007 _2_.doc

Microsoft Word - Pravilnik o KO za DPF-2007 _2_.doc "Службени гласник РС", бр. 15/2007 На основу члана 15. став 2. тачка 2. Закона о рачуноводству и ревизији ("Службени гласник РС", бр. 46/2006) и члана 27. став 2. тачка 1. Закона о добровољним пензијским

Више

TFI-POD xls

TFI-POD xls coning grupa coning turizam d.d. varaždin dioničko društvo za turizam, poslovno posredovanje i trgovinu, m.b. 0214361 a. šenoe 4-6, 42000 varaždin, croatia telefon +385 (42) 333-333 fax +385 (42) 333-222

Више

IZVJEŠĆE UPRAVE – DIREKTORA DRUŠTVA

IZVJEŠĆE UPRAVE – DIREKTORA DRUŠTVA IZVJEŠĆE UPRAVE DIREKTORA DRUŠTVA O POSLOVANJU I STANJU DRUŠTVA U 2011. GODINI UVODNA RIJEČ UPRAVE I 2011. godina je na dijelu emitivnog tržišta imala recesijsko obilježje kao i nekoliko prethodnih godina.

Више

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ SEKTOR ZA DEVIZNE POSLOVE ODELJENJE ZA UPRAVLJANJE DEVIZNIM REZERVAMA PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŢIŠTU 28. decembar 2015-08. januar 2016. Januar 2016. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA DEVIZNE

Више

Microsoft Word DECEMBAR fin trziste 3-14 DEC 07 LEKTORISANO.doc

Microsoft Word DECEMBAR fin trziste 3-14 DEC 07 LEKTORISANO.doc NARODNA BANKA SRBIJE Odeljenje za upravljanje deviznim rezervama Pregled dešavanja na svetskom finansijskom tržištu u periodu od 3. do 14. decembra 2007. godine U četvrtak, 6. decembra, održani su sastanci

Више

Microsoft Word - RMD - pravila korporativnog upravljanja - HUPZ.docx

Microsoft Word - RMD - pravila korporativnog upravljanja - HUPZ.docx RAIFFEISEN DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE OBVEZNIM I DOBROVOLJNIM MIROVINSKIM FONDOVIMA d.d., Zagreb PRAVILA KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA I POSTUPANJA PREMA IZDAVATELJU Nadzorni odbor Raiffeisen društva za upravljanje

Више

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 22. jul 2. avgust Avgust

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 22. jul 2. avgust Avgust SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 22. jul 2. avgust 2019. Avgust 2019. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE

Више

EIB u Hrvatskoj u 2017.

EIB u Hrvatskoj u 2017. EIB u Hrvatskoj u 2017. Tijekom 2017. godine, EIB je u Hrvatskoj sklopio ugovore o financiranju u vrijednosti od približno 540 milijuna eura. U razdoblju od zadnjih pet godina (2013.- 2017.), Banka je

Више

_MetodologijaGASDistribucijaIzmena

_MetodologijaGASDistribucijaIzmena На основу члана 15, а у вези са чланом 36. Закона о енергетици ( Службени гласник РС, број 84/04) и члана 12. Статута Агенције за енергетику Републике Србије ( Службени гласник РС, број 52/05), Савет Агенције

Више

Microsoft Word - POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJ RIJEKA PROMETA d.d..doc

Microsoft Word - POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJ RIJEKA PROMETA d.d..doc POLUGODIŠNJI IZVJEŠTAJ RIJEKA PROMETA D.D. ZA RAZDOBLJE OD 1.1. DO 30.6.2011. GODINE Rijeka, srpanj 2011. godine S A D R Ž A J STRANA: RAČUN DOBITI I GUBITKA ZA 1.1.-30.6. 2011. GODINE 3 IZVJEŠTAJ O OSTALOJ

Више

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 27. maj 7. jun Jun 2019.

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 27. maj 7. jun Jun 2019. SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 27. maj 7. jun 2019. Jun 2019. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE

Више

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 13 24. maj 2019. Maj 2019. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE

Више

Microsoft Word - Trgovinski_prirucnik-2017-XETRA

Microsoft Word - Trgovinski_prirucnik-2017-XETRA Zagreb, travanj 2017. Sadržaj: 1 Uvod... 1 2 Vrijeme trgovanja i trajanje pojedinih faza trgovine... 1 2.1 Modalitet kontinuirane trgovine... 1 2.2 Modalitet dražbe... 1 2.3 Modalitet kontinuiranih dražbi...

Више

Na osnovu članova 41. i 45. Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima ( Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 13/09, u dalj

Na osnovu članova 41. i 45. Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima ( Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 13/09, u dalj Na osnovu članova 41. i 45. Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima ( Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 13/09, u daljem tekstu: Zakon) i člana 25. Statuta Društvа za upravlјanje

Више

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Šest godina tranzicije rezultati i izazovi Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije Beograd, 17. oktobar 26. Monetarna politika funkcioniše e i u Srbiji/na Balkanu! Kamatna stopa na dvonedeljne repo

Више

Фебруар 2018

Фебруар 2018 Фебруар 2018 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Фебруар 2018 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Београд, Краља Петра 12 Тел. 011/3027-100 Београд, Немањина 17 Тел. 011/333-8000 www.nbs.rs ISSN 1451-6349 Садржај Преглед текућих кретања..................................................

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар 219. Београд, март 219. С А Д Р Ж А Ј Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 5 Инфлациона очекивања

Више

UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena :21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za

UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena :21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za UPOZORENJE UDRUGA Sustav zaštite potrošača pred kolapsom Autor: Z. Korda Zadnja izmjena 09.12.2010 18:21 Izvor: T portal Zbog smanjivanja sredstava za zaštitu potrošača i neadekvatne promjene pravnih akata,

Више

No Slide Title

No Slide Title IZRAČUNAVANJE CIJENA I PRINOSA HARTIJA OD VRIJEDNOSTI Cijena koju je investitor spreman da plati za bilo koji finansijski instrument predstavlja sadašnju vrijednost očekivanog budućeg neto novčanog toka

Више

Microsoft PowerPoint - Trziste duznickih hov.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Trziste duznickih hov.ppt [Compatibility Mode] 11. Međunarodna Konferencija Beogradske berze UPGRADE IN BELGRADE 2012 Razvoj tržišta dužničkih hartija od vrednosti - Iskustvo i perspektive Sonja Miladinovski član Izvršnog odbora, Societe Generale Banka

Више

Јун 2017

Јун 2017 Јун 2017 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Јун 2017 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Београд, Краља Петра 12 Тел. 011/3027-100 Београд, Немањина 17 Тел. 011/333-8000 www.nbs.rs ISSN 1451-6349 Садржај Преглед текућих кретања..................................................

Више

Prospekt i pravila Erste Adriatic Multi Asset

Prospekt i pravila Erste Adriatic Multi Asset PROSPEKT I PRAVILA Erste Adriatic Multi Asset Ovaj prospekt je poziv za izdavanje udjela u UCITS fondu Erste Adriatic Multi Asset (u daljnjem tekstu: Fond ili Erste Adriatic Multi Asset). Prospekt sadrži

Више