Slajd 1

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Slajd 1"

Транскрипт

1 FAKULTET ZA SPECIJALNU EDUKACIJU I REHABILITACIJU Medicinska fiziologija - predavanja Motorni nervni sistem (2) Doc. dr Maja Milovanović

2 Sadržaj prezentacije Vestibularni sistem Mali mozak (cerebelum) Bazalne ganglije

3 VESTIBULARNI SISTEM

4 Vestibularni aparat Vestibularni aparat je sastavljen od sistema koštanih kanala i šupljina u petroznom delu slepoočne kosti nazvan koštani labirint unutar koga je sistem membranoznih kanala i šupljina nazvan membranozni labirint.

5 Kohlea GANG. VESTIBULARE VIII kranijalni nerv Membranozni labirint u koštanom labirintu

6 Membranozni labirint Membranozni labirint čine: tri polukružna kanala kohlea (ductus cochlearis) koji ih povezuje sa, dve šupljine poznate kao utrikulus i sakulus. Kohlea je glavni senzorni organ za sluh Polukružni kanali, utrikulus i sakulus su integralni delovi mehanizma ravnoteže.

7 Utrikulusi i sakulusi - makula Na unutrašnjoj površini svakog utrikulusa i sakulusa nalazi se mali senzorni (receptorski) region (oko 2mm u dijametru) nazvan makula. Svaka makula je pokrivena želatinoznim slojem u koji je uronjeno mnogo malih kristala kalcijum karbonata nazvanih otoliti. U makuli: potporne ćelije, i receptorske ćelije sa dlačicama koje pružaju cilije u želatinozni sloj. Baze i strane ovih ćelija prave sinapse sa senzornim završecima vestibularnog nerva. Težina otolita savija cilije u smeru dejstva sile gravitacije.

8 Svaka ćelija sa dlačicama u makuli ima malih cilija nazvanih stereocilije i jednu mnogo veću kinociliju. Kinocilija se nalazi na jednoj strani, a stereocilije se progresivno skraćuju prema drugoj strani ćelije. Vrh svake stereocilije vezuju sitni filamentozni pripoji za sledeću dužu stereociliju i na kraju za kinociliju. Kada se stereocilije i kinocilija savijaju u pravcu kinocilije otvaraju se jonski kanali što dovodi do depolarizacije ćelije. Obratno savijanje cilija u suprotnom pravcu smanjuje tenziju na pripojima i to zatvara jonske kanale što uzrokuje hiperpolarizaciju.

9 Vestibularne ćelije sa dlačicama Svaka ćelija sa dlačicama sadrži stereocilija i jednu kinociliju

10 Uloga makule Makula utrikulusa igra ulogu u određivanju pozicije glave u odnosu na pravac sile gravitacije kada je čovek u uspravnom položaju. Makula sakulusa je značajna za ravnotežu kada čovek leži.

11 Utrikulusi i sakulusi - makula Kako se orijentacija glave u prostoru menja, težina otolita savija cilije, i odgovarajući signali za kontrolu ravnoteže se prenose do mozga. U svakoj makuli, svaka ćelija sa dlačicama je orijentisana u različitom pravcu pa se za svaki položaj glave pojavljuje različit obrazac razdraženja koji obaveštava mozak o orijentaciji glave u odnosu na gravitaciju. Funkcija utrikulusa i sakulusa je u održavanju statičke ravnoteže.

12 Polukružni kanali Tri polukružna kanala u svakom vestibularnom aparatu: prednji, zadnji i lateralni (horizontalni), postavljeni su pod pravim uglom jedan na drugi, tako da predstavljaju sve tri ravni u prostoru.

13 Polukružni kanali (PPK) Gornji i 2. Zadnji PKK su u vertikalnoj ravni; 3. Lateralni PKK je u horizontalnoj ravni

14 Polukružni kanali Svaki polukružni kanal ima proširenje na jednom od svojih krajeva nazvano ampula receptivna struktura polukružnih kanala koja se sastoji od receptorskih ćelija sa dlačicama koje čine kristu ampularis. Na vrhu kriste ampularis je meka želatinozna masa kupula. Kanali i ampula ispunjeni su tečnošću - endolimfom koja se slobodno pokreće ROTACIJOM GLAVE.

15 Ampula receptivna struktura polukružnih kanala

16 Polukružni kanali U kupulu se projektuju stotine cilija iz ćelija sa dlačicama koje se nalaze duž kriste ampularis. Kinocilije svih ovih ćelija su uvek orijentisane prema istoj strani kupule i savijanje kupule u tom smeru izaziva depolarizaciju, dok savijanje u suprotnom smeru hiperpolariše ćeliju. Tako se iz ovih ćelija šalju odgovarajući signali putem vestibularnog nerva da obaveste centralni nervni sistem o promeni brzine i smera rotacije glave u tri različite prostorne ravni.

17 Polukružni kanali Kada glava naglo počinje da se rotira (angularno ubrzanje), endolimfa u polukružnim kanalima zbog svoje inercije teži da ostane u mirovanju, dok se sami polukružni kanali okreću. To uzrokuje relativno kretanje tečnosti u kanalima u pravcu suprotnom od rotacije glave.

18 Strukture i funkcije krista ampularis VIII n. Rotacija glave na jednu stranu stvara inerciju endolimfe polukružnih kanala koji je u ravni rotacije i zato kupolu pomera na suprotnu stranu od kretanja glave. Zbog inercije endolimfe kupola se kreće na drugu stranu.

19 VIII N Moždano stablo Ganglion vestibulare CN VIII Pomerenje kupule pomera ćelije sa dlačicama koje detektuju promenu i odnose informaciju kroz kohlearni nerv (VIII kranijalni nerv)

20 Polukružni kanali Čak i kada je kupula u stanju mirovanja, ćelije sa dlačicama emituju toničke signale od oko 100 impulsa u sekundi. Kada otpočne rotacija, dlačice se savijaju na jednu stranu i frekvencija okidanja znatno raste. Pri kontinuiranoj rotaciji višak impulsa se spontano smanjuje do mirovnog nivoa. Kada rotacija naglo prestane nastaju sasvim suprotni efekti. Tako polukružni kanal prenosi signale jednog smera kada glava počinje da se rotira, a suprotnog smera kada prestane rotacija.

21 Polukružni kanali Polukružni kanali će detektovati da se osoba okrenula i obavestiti centralni nervni sistem o činjenici da će se ravnoteža izgubiti ako se unapred ne učine odgovarajuće korekcije. Polukružni kanali nemaju veliku ulogu u očuvanju ravnoteže već signaliziraju početak / kraj rotiranja glave. Mehanizam polukružnih kanala predviđa da će doći do gubitka ravnoteže.

22 Vestibularni refleksni luk Nagle promene u orijentaciji glave dovode do posturalnog prilagođavanja Aktivnost vestibularnih receptora Projekcije iz vestibularnih jedara Lateralni vestibulospinalni put

23

24 Vestibularna jedra u moždanom stablu Gornja i medijalna jedra Primaju signale uglavnom iz vestibularnih kanala Šalju signale u medijalni longitudinalni fascikulus za korektivne pokrete očiju, kao i signale u medijalni vestibulospinalni put da uzrokuju odgovarajuće pokrete vrata i glave; Lateralno vestibularno jedro Primaju signale uglavnom iz utrikulusa i sakulusa Prenosi signale go kičmene moždine kroz lateralni vestibulospinalni trakt za kontrolu statičkih pokreta tela; Donje vestiularno jedro Prima signale iz utrikulusa, sakulusa i semicirkularnih kanala Šalje signale u cerebelum (mali mozak) i u retikularnu formaciju moždanog stabla.

25 Centralne veze vestibularnog sistema Većina vlakana vestibularnog nerva završava se u moždanom stablu u vestibularnim jedrima; Nešto vlakana ide direktno do retikularnih jedara moždanog stabla, do uvule, fastigijalnog jedra i flokulonodularnih lobusa cerebeluma (malog mozga). Vlakna koja se završavaju u vestibularnim jedrima prave sinapse sa neuronima drugog reda koji takodje šalju vlakna u cerebelum, vestibulospinalni trakt, medijalni longitudinalni fascikulus i u ostala područja moždanog stabla, posebno u retikularna jedra.

26 Centralni vestibularni put Cerebranil corteks Vestibularna grana vestibulokohlearnog nerva (VIII) Talamus Retikularna formacija Vestibularni aparat Cerebelum Vestibulana medularna jedra Somatski motorni neuroni kontrolišu očne pokrete

27 Ostali faktori održavanja ravnoteže Vratni proprioceptori (posebno signali iz receptora zglobova u vratu) koji sprečavaju da vestibularni aparat obavesti čoveka o poremećenoj ravnoteži kada se glava nagne u jednom pravcu; Proprioceptivne i eksteroceptivne informacije iz ostalih delova tela; Vizuelne informacije osobe sa razorenim vestibularnim aparatom imaju gotovo normalnu ravnotežu sve dok su im oči otvorene ili sve dok pokrete izvode sporo.

28 Veze sa cerebelumom Flokulonodularni lobusi cerebeluma su naročito povezani sa signalima o dinamičkoj ravnoteži iz polukružnih kanala. Teško oštećenje lobusa ili kanala uzrokuje gubitak dinamičke ravnoteže u toku brzih promena pravca kretanja, ali ne ugrožava ozbiljno ravnotežu pod statičkim uslovima.

29 Fasciculus longitudinalis medialis Signali preneti naviše iz oba vestibularna jedra i cerebeluma preko medijalnog longitudinalnog fascikulusa uzrokuju korektivne pokrete očiju svaki put kada se glava rotira tako da oči mogu ostati fiksirane na vizuelni objekat.

30 Fasciculus longitudinalis medijalis

31 Veze sa korom mozga Signali takodje putuju do kore velikog mozga do primarnog kortikalnog centra za ravnotežu (u parijetalnom režnju duboko u Silvijevoj fisuri) ovi signali daju svesnu senzaciju stanja ravnoteže tela.

32 Veze vestibularnih nerava preko vestibularnih jedara sa ostalim područjima u centralnom nervnom sistemu

33 Ravnoteža je visoko integrisana mreža Vestibularni sistem: rotaciona i linearna akceleracija Proprioceptivni sistem: ulazne informacije iz stopala, skočnog zgloba, kuka, vrata Eksteroreceptori: Majsnerov, Rufinijev, Krausov korpuskul i dr. Vizuelni sistem: vizuelne informacije o prostornoj orijentaciji Cerebelum: integracija vestibularnih, procioceptornih i dr Centralni nervni sistem: integracija informacija i prenos do motornih pokreta

34 Rotacija glave (angularno ubrzanje ugaono ubrzanje) Polukružni kanali Pokreti očiju (vestibulookularni refleks) Posturalno podešavanje Aktivacija ekstenzora (tr.vestibulospinalis lateralis) Kontrakcija mišića vrata (tr.vestibulospinalis medialis) Vestibularni refleksi Trzaji glave (linearno ubrzanje) Utrikulus i sakulus Pokreti očiju (aktivacija otolit.organa izaziva rotaciju očiju u suprotnom smeru-zadrži sliku na retini) Posturalno podešavanje Napred- ekst. prednjih ekstremiteta, fleksija zadnjih ekstremiteta Nazad- fleks.prednjih ekstremiteta, ekst.zadnjih ekstremiteta.

35 CEREBELUM (MALI MOZAK)

36 Mali mozak - cerebelum Čini oko 10% volumena mozga

37 Uloge cerebeluma Kontrola motorike brzih i preciznih pokreta Omogućava da se motorne radnje nadovezuju jedna na drugu. Pomaže kori mozga da planira naredni pokret u nizu pokreta koji se nadovezuju, delić sekunde unapred dok je prethodni pokret još u toku.

38 Uloga cerebeluma Upoređuje stvarne pokrete (onako kako se izvode) sa nameravanim pokretima. Cerebelum neprestano prima sveže informacije o planiranom programu mišićnih kontrakcija koje dolaze iz moždane kore i drugih delova mozga. Takođe, prima senzorne informacije iz perifernih delova tela. Ako se te dve slike ne podudare na odgovarajući način, odmah nastaje odgovarajući korektivni signal.

39 Uloga cerebeluma Uključen je u učenje motornih radnji: ako se pokret ne izvodi tačno onako kako je nameravano, cerebelarno kolo uči da sledeći put poveća ili smanji obim izvršenja to se postiže promenama ekscitabilnosti odgovarajućih cerebelarnih neurona što omogućava da se naredne kontrakcije bolje usaglase sa nameravanim pokretima. Kognitivne funkcije

40 Anatomija malog mozga Longitudinalna podela: Sastoji se od dve hemisfere povezane vermisom Transverzalna podela: 1. Prednji režanj 2. Zadnji režanj 3. Flokulonodularni režanj

41 Cerebelum (pogled sa zadnje strane)

42

43 Funkcionalna anatomija cerebeluma Funkcionalno je organizovan prema longitudinalnoj osovini: Vermis Intermedijalne strukture Lateralne hemisfere

44 Funkcionalna organizacija cerebeluma Centralni deo (vermis): najveći deo cerebelarnih funkcija za kontrolu pokreta aksijalne muskulature tela, muskulature vrata, ramenog i karličnog pojasa. Intermedijalna zona: kontrola mišićnih kontrakcija distalnih delova ekstremiteta, a posebno šake i prstiju. Lateralna zona: Kompleksnija uloga: zajedno sa korom velikog mozga učestvuje u planiranju redosleda motornih pokreta (vremenska usklađenost, koordinacija)

45 Vermis i intermedijalne zone Poseduju topografsku reprezentaciju različitih delova tela. Projekcija aksijalne muskulature leži u području vermisa Projekcije ekstremiteta i područja lica leže u intermedijalnim zonama. cerebeluma

46 Cerebelarne hemisfere Veliki lateralni delovi cerebelarnih hemisfera ne poseduju topografsku reprezentaciju tela. Ove oblasti primaju ulazne signale gotovo isključivo iz kore velikog mozga, posebno iz motorne i premotorne zone frontalnog korteksa i iz somatosenzorne i senzorne asocijativne zone parijetalnog korteksa.

47 Građa malog mozga Duboka jedra malog mozga: Interpozicionirana: nc. Fastigi nc. Emboliformis nc. Globosis Dentatna jedra Kora malog mozga: Molekularni sloj Purkinijeve ćelije Granularni sloj

48 Duboka jedra cerebeluma Smeštena su duboko u masi cerebeluma sa obe strane. Izlazne informacije ka kori velikog mozga (putem talamičkih jedara) i u moždano stablo.

49 Aferentni (ulazni putevi) cerebeluma iz kore mozga 1. Kortikopontocerebelarni put koji dolazi iz motornih, premotornih i somatosenzornih oblasti moždane kore se preko pontinih jedara i pontocerebelarnog puta završava u lateralnim delovima cerebelarne hemisfere suprotne strane.

50 Aferentni (ulazni putevi) cerebeluma iz moždanog stabla 1. Olivocerebelarni trakt ide iz donjeg olivarnog jedra do svih delova cerebeluma, a ekscitiraju ga vlakna koja dolaze iz motorne kore, bazalnih ganglija, retikularne formacije i kičmene moždine; 2. Vestibulocerebelarni put iz vestibularnog aparata i vestibularnih jedara, završava se u flokulonodularnom režnju i nukleus fastigii cerebeluma; 3. Retikulocerebelarni put iz retikularne formacije moždanog stabla, završava se u središnjim oblastima cerebeluma (uglavnom u vermisu).

51 Aferentni (ulazni) putevi cerebeluma sa periferije 1. Dorzalni spinocerebelarni put 2. Ventralni spinocerebelarni put 3. Signali se delom prenose do cerebeluma i preko dorzalnih kolumni.

52

53 Dorzalni spinocerebelarni put Signali koji se prenose dorzalnim spinocerebelarnim traktom dolaze pretežno iz mišićnih vretena a u manjoj meri i iz drugih somatskih receptora kao što su Goldžijev tetivni organ, veliki taktilni receptori u koži i receptori u zglobovima.

54 Ventralni spinocerebelarni put Prima manje informacija iz perifernih receptora Ekscitiran je uglavnom motornim signalima koji dolaze u prednji rog kičmene moždine iz mozga i iz unutrašnjih generatora motornih obrazaca koji se nalaze u samoj kičmenoj moždini. Na taj način vlakna ventralnih puteva obaveštavaju cerebelum o tome koji su motorni signali stigli u prednje rogove (to se naziva eferentnom kopijom motorne pobude prednjeg roga).

55 Spinocerebelarni putevi prenose impulse velikom brzinom 120 m/s.

56 Veze dubokih jedara cerebeluma Duboka jedra primaju informacije iz cerebelarnog korteksa i senzornih aferentnih puteva za cerebelum. Svaki put kada ulazni signal dođe u cerebelum on se usmerava u dva pravca: 1. u jedno od dubokih jedara 2. u odgovarajuću areu cerebelarnog korteksa iznad dubokog jedra. Cerebelarna duboka jedra su jedini izlaz iz malog mozga

57 Glavni eferentni (izlazni) putevi cerebeluma Put koji počinje u središnjim strukturama (vermisu) i ide preko nukleus fastigii u regione moždanog stabla, produženu moždinu i pons. Ovaj put učestvuje u kontroli: 1. ravnoteže (sa vestibularnim jedrima) 2. posturalnih stavova tela (sa retikularnom formacijom).

58 Glavni eferentni (izlazni) putevi cerebeluma Put koji počinje u intermedijalnoj zoni, do ventrolateralnog i ventroanteriornog jedra talamusa, zatim do kore velikog mozga i prema grupi središnjih struktura talamusa a odatle prema bazalnim ganglijama, n.ruberu i retikularnoj formaciji. Ovo kompleksno kolo učestvuje u koordinaciji agonističkih i antagonističkih mišića ekstremiteta.

59 Glavni eferentni (izlazni) putevi cerebeluma Put koji počinje u lateralnoj zoni i prolazi kroz n.dentatus, ide do ventrolateralnog i ventroanteriornog jedra talamusa i na kraju do kore velikog mozga. Ovaj put igra ulogu u koordinaciji niza nadovezujućih pokreta koje pokreće kora velikog mozga.

60

61 Građa kore malog mozga Centar funkcionalne jedinice je velika Purkinjeova ćelija koja je u vezi sa odgovarajućom ćelijom dubokog jedra. Cerebelarni korteks ima tri glavna sloja: 1. molekularni sloj 2. sloj Purkinjeovih ćelija 3. sloj granuralnih ćelija.

62 Funkcionalni neuronski krugovi kore malog mozga - izlazni signali Izlazni signali idu preko ćelija dubokog jedra Ekscitacija - preko direktnih veza sa aferentnim vlaknima koja ulaze u cerebelum Inhibicija - iz vlakana koja dolaze iz Purkinjeovih ćelija koje se nalaze u cerebelarnom korteksu.

63 Aferentni ulazi u cerebelum su dvojaki: puzajuća vlakna i mahovinasta vlakna Sva puzajuća vlakna potiču iz donjeg olivarnog jedra produžene moždine Mahovinasta vlakna su sva ostala vlakna koja ulaze u cerebelum. Puzajuća vlakna ostvaruju sinapse sa ćelijom dubokog jedra i sa Purkinjeovom ćelijom Mahovinasta vlakna stvaraju sinapse sa ćelijom dubokog jedra i sa granularnim ćelijama cerebelarnog korteksa. Puzajuća vlakna Mahovinasta vlakna

64

65 Direktna stimulacija ćelija dubokih jedara preko oba tipa vlakana, i mahovinastih i puzajućih, dovodi do njihove ekscitacije. S druge strane, signali koji dolaze iz Purkinjeovih ćelija imaju inhibicijski efekat. U stanju mirovanja ravnoteža izmedju te dve vrste efekata je nešto više u korist ekscitacije.

66 Prilikom izvođenja brzih motornih radnji, ulazni signal iz motornog korteksa ili iz moždanog stabla u prvom momentu snažno poveća ekscitaciju ćelija dubokog jedra, a zatim nekoliko milisekundi kasnije dolazi povratni inhibicijski signal iz Purkinjeovih ćelija. To sprečava da mišićni pokret prebaci svoj cilj, u protivnom bi došlo do pojave oscilacije u toku izvođenja pokreta.

67 Mehanizmi funkcionisanja malog mozga 1. On-off prekidač : Na početku pokreta pomaže stvaranje brzih uključujućih signala za mišiće agoniste i istovremeno isključujuće signale za antagoniste. Približavajući se završetku pokreta, cerebelum je uglavnom odgovoran za vremensko usklađivanje i izvršenje isključujućih signala za agoniste i uključujućih signala za antagoniste.

68 Mehanizmi funkcionisanja malog mozga 2. Učenje motornih pokreta Cerebelum uči do kog stepena treba da podržava početak i završetak mišićnih kontrakcija kao i njihovo vremensko podešavanje. Tokom procesa uvežbavanja neke motorne aktivnosti nivoi osetljivosti cerebelarnih kola se progresivno prilagođavaju, tj. menja se senzitivnost Purkinjeovih ćelija da odgovaraju na podražaje iz paralelnih vlakana granularnih ćelija.

69 Mehanizmi funkcionisanja malog mozga 3. Korekcija motornih pokreta Donji olivarni kompleks funkcioniše kao komparator (uporedjivač) koji ustanovljava u kojoj se meri stvarno izvodjenje pokreta podudara sa nameravanim. Ako postoji podudarnost, neće se pojaviti okidanje u puzajućim vlaknima, ali ako nisu podudarni, puzajuća vlakna će biti prema potrebi stimulisana ili inhibisana proporcionalno stepenu nepodudarnosti.

70 Funkcionalna podela Cerebeluma 1. Vestibulocerebelum (flokulonodularni režanj). 2. Spinocerebelum (vermis). 3. Cerebrocerebelum (lateralna cerebelarna hemisfera).

71 1. Vestibulocerebelum (flokulonodularni režnjevi i pojedina vestibularna jedra moždanog stabla) Sadrži neuronska kola koja učestvuju u pokretima vezanim za održavanje ravnoteže. Zajedno sa moždanim stablom i kičmenom moždinom učestvuje u kontroli ravnoteže i posturalnih pokreta.

72 2. Spinocerebelum (vermis i intermedijalna zona) sadrži neuronska kola za koordinaciju pokreta uglavnom u distalnim delovima ekstremiteta posebno šaka i prstiju. Uloga: proces prigušivanja pokreta kontrola pokreta distalnih delova ekstremiteta povratnom spregom.

73 3. Cerebrocerebelum (velike lateralne zone) Funkcioniše kao sistem povratne veze sa kortikalnim senzorno-motornim sistemom u procesu planiranja nadovezujućih voljnih pokreta. Ovo planiranje obavlja se desetinu sekunde pre aktuelnog pokreta. Dobija informacije iz cerebralnog korteksa putem pontnih relejnih jedara.

74 Klinički poremećaji cerebeluma Da bi se izazvao ozbiljan i dugotrajan poremećaj u funkciji cerebeluma, povreda mora, pored cerebelarne kore, da obuhvati i jedno ili više dubokih jedara jer kompleksan sistem za kontrolu motorike može u velikoj meri kompenzovati gubitak delova cerebeluma.

75 Klinički znaci oštećenja malog mozga Ataksija Asinergija Adijadohokineza Kompasni hod Hipotonija obostrana (oštećenje vermisa) jednostrana (oštećenje hemisfere) Intencioni tremor Nistagmus

76 BAZALNE GANGLIJE

77 Ekstrapiramidni sistem Deo mozga i moždanog stabla koji učestvuje u motornoj kontroli sa izuzetkom kortikospinalnog (piramidnog) sistema. Uključuje: bazalne ganglije i njihove puteve delove moždane kore koji daju projekcije u bazalne ganglije delove cerebeluma koji daju projekcije u bazalne ganglije delove retikularne formacije koji su povezani sa bazalnim ganglijama i moždanom korom talamusna jedra koja su povezana sa bazalnim ganglijama i retikularnom formacijom.

78 Uloga ekstrapiramidnog sistema Ovaj sistem kontroliše: 1. automatske pokrete 2. tonus skeletnih mišića 3. održavanje posturalnih refleksa.

79 Bazalne ganglije Siva masa u dubini moždanih hemisfera: Nukleus kaudatus Putamen Globus palidus Substancija nigra Subtalamičko jedro

80

81

82

83

84 Bazalne ganglije ostvaruju svoju ulogu u motornoj kontroli kroz stalnu interakciju sa moždanom korom i kortikospinalnim putem. Dobijaju informacije uglavnom iz moždane kore kuda i upućuju izlazne informacije

85 Gotovo sva motorna i senzorna nervna vlakna koja povezuju cerebralni korteks sa kičmenom moždinom, prolaze između glavnih masa bazalnih ganglija (nukleus kaudatus i putamen) i nazivaju se kapsula interna mozga.

86

87 Veze motornog korteksa, talamusa i udruženih kola moždanog stabla i cerebeluma: Glavno kolo sistema bazalnih ganglija koje uključuje ogroman broj veza izmedju samih bazalnih ganglija kao i mnogobrojne ulazne i izlazne puteve izmedju motornih regiona mozga i bazalnih ganglija Anatomske veze izmedju bazalnih ganglija i drugih delova mozga koji učestvuju u kontroli motorike

88 Najvažnije funkcije bazalnih ganglija 1. Pomoć kori mozga u ostvarivanju podsvesnih, naučenih pokreta 2. Učešće u planiranju pokreta koje je neophodno povezati paralelno i u nizu da bi se ostvario ciljani zadatak. 3. Vremenski obrazac pokreta i stepenovanje intenziteta pokreta.

89 Uloga u izvođenju motornih obrazaca Jedna od glavnih uloga bazalnih ganglija je učešće u kontroli kompleksnih obrazaca motorne aktivnosti kao što su: pisanje slova, rezanje papira makazama, zakucavanje eksera, ubacivanje lopte u koš, dodavanje lopte u fudbalu, mnogi aspekti vokalizacije, kontrolisani pokreti očiju ili doslovno svi naši ostali vešti pokreti.

90 Putamensko kolo kroz bazalne ganglije za podsvesno izvršenje naučenih obrazaca pokreta

91 Uloga u svesnoj kontroli motornih obrazaca Kognitivna kontrola motorne aktivnosti u kojoj glavnu ulogu igra nukleus kaudatus. Planiranje koji će obrasci kretanja biti upotrebljeni zajedno, odnosno u kom vremenskom redosledu da bi se postigao kompleksan cilj.

92 Kaudatno kolo za kognitivno planiranje nadovezujućih i paralelnih motornih obrazaca za postizanje specifičnih svesnih ciljeva

93 Neurotransmiterski sistemi bazalnih ganglija Sistem dopaminskih neurona koji su locirani u supstanciji nigri, a daju projekcije u nukleus kaudatus i putamen Sistem neurona koji sadrže GABA, koji su locirani u nukleus kaudatusu i putamenu, a daju projekcije u substanciju nigru Sistem acetilholinskih neurona koji su locirani u moždanoj kori, a daju pojekcije u nukleus kaudatus i putamen Noradrenergički, serotoninski i drugi sistemi neurona koji su locirani izvan sistema bazalnih ganglija, a daju projekcije u ovaj sistem.

94 Različiti tipovi neurotransmiterskih supstanci u bazalnim ganglijama

Б06

Б06 Б06. КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА Предмет се налази у трећем семестру. Недељно има 4 часа предавања и 2 часa вежби. Предмет носи 9 ЕСПБ бодова. Циљ предмета: По завршетку наставе из Клиничке биомеханике од студента

Више

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018 КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА

ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018 КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018 КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА Предмет: КЛИНИЧКА БИОМЕХАНИКА Предмет се вреднује са 9 ЕСПБ. Недељно има 6 часова активне наставе (4 часа предавања

Више

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ТЕСТ ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА VIII РАЗРЕД Општинско такмичење, 25. март године 1. Повежите органеле са њи

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ТЕСТ ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА VIII РАЗРЕД Општинско такмичење, 25. март године 1. Повежите органеле са њи МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ТЕСТ ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА VIII РАЗРЕД Општинско такмичење, 25. март 2006. године Повежите органеле са њиховим функцијама: митохондрије а) секреторне активности

Више

BOLESTI PERIFERNIH NERAVA

BOLESTI PERIFERNIH NERAVA Uvod Mišićno-nervni krug Poremećaji mišićnog nadražaja Poremećaji nervno-mišićne sinapse Uvod Periferni nervni sistem uključuje sve nerve izvan CNS-a koga čine mozak i leđna moždina. Moždani nervi, koji

Више

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам материјалне тачке 4. Појам механичког система 5. Појам

Више

Departman za biomedicinske nauke Studijski program: Sport i fizičko vaspitanje Predmet: Fiziologija 3+2 Literatura: Radovanović. Fiziologija za studen

Departman za biomedicinske nauke Studijski program: Sport i fizičko vaspitanje Predmet: Fiziologija 3+2 Literatura: Radovanović. Fiziologija za studen Departman za biomedicinske nauke Studijski program: Sport i fizičko vaspitanje Predmet: Fiziologija 3+2 Literatura: Radovanović. Fiziologija za studente sporta. fakultet za sport i fizičko vaspitanje,

Више

M e h a n i k a 1 v e ž b e 4 / 2 9 Primer 3.5 Za prostu gredu prikazanu na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati osnovne statičke dijagrame. Pozn

M e h a n i k a 1 v e ž b e 4 / 2 9 Primer 3.5 Za prostu gredu prikazanu na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati osnovne statičke dijagrame. Pozn M e h a n i k a 1 v e ž b e 4 / 9 Primer 3.5 Za prostu gredu prikazanu na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati osnovne statičke dijagrame. Poznata su opterećenja F 1 = kn, F = 1kN, M 1 = knm, q =

Више

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 006/007 године разред. Електрични систем се састоји из отпорника повезаних тако

Више

ГНАТОЛОГИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE СТОМАТОЛОГИЈЕ ТРЕЋА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019.

ГНАТОЛОГИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE СТОМАТОЛОГИЈЕ ТРЕЋА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. ГНАТОЛОГИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE СТОМАТОЛОГИЈЕ ТРЕЋА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2018/2019. Предмет: ГНАТОЛОГИЈА Предмет се вреднује са 6 ЕСПБ. Недељно има 4 часа активне наставе (2 часa предавања

Више

Slide 1

Slide 1 Катедра за управљање системима ТЕОРИЈА СИСТЕМА Предавањe 2: Основни појмови - систем, модел система, улаз и излаз UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF ORGANIZATIONAL SCIENCES План предавања 2018/2019. 1.

Више

ОПШТА КИНЕЗИТЕРАПИЈА ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018.

ОПШТА КИНЕЗИТЕРАПИЈА ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018. ОПШТА КИНЕЗИТЕРАПИЈА ОСНОВНЕ СТРУКОВНЕ СТУДИЈЕ СТРУКОВНИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ ДРУГА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018. Предмет: ОПШТА КИНЕЗИТЕРАПИЈА Предмет се вреднује са 6 ЕСПБ. Недељно има 4 часова активне

Више

NEUROLOŠKI PREGLED

NEUROLOŠKI PREGLED Uvod Anamneza Procjena duševnog stanja Fizikalni pregled Kranijalni nervi Motorički nervi Senzorni nervi Refleksi Usklađenost pokreta, položaj i hod Autonomni nervni sistem Cirkulacija mozga Uvod Neurološki

Више

Microsoft PowerPoint - predavanje_sile_primena_2013

Microsoft PowerPoint - predavanje_sile_primena_2013 Примене Њутнових закона Претпоставке Објекти представљени материјалном тачком занемарите ротацију (за сада) Масе конопаца су занемариве Заинтересовани смо само за силе које делују на објекат можемо да

Више

В04

В04 В04. ПРОЦЕНА ФУНКЦИОНАЛНЕ И МОТОРИЧКЕ СПОСОБНОСТИ У РЕХАБИЛИТАЦИЈИ Предмет се налази у шестом семестру. Недељно има 3 часа предавања и 1 час вежби. Предмет носи 6 ЕСПБ бодова. Образовни циљеви наставе:

Више

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ ОСНОВЕ ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА Доц. др Александар Игњатовић 2016

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ ОСНОВЕ ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА Доц. др Александар Игњатовић 2016 ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ ОСНОВЕ ФИЗИЧКОГ И ЗДРАВСТВЕНОГ ВАСПИТАЊА Доц. др Александар Игњатовић 2016 Садржај: ОСНОВНИ ПОЈМОВИ У ФИЗИЧКОЈ КУЛТУРИ... 11 1.1 Физичка култура... 11

Више

Мултипла склероза - болест младих људи

Мултипла склероза  - болест младих људи Мултипла склероза (МС) је хронично инфламаторно и дегенеративно обољење централног нервног система (ЦНС) које се карактерише зонама инфламације и демијелинизације које током болести захватају бројне регионе

Више

Microsoft PowerPoint - nervni.ppt

Microsoft PowerPoint - nervni.ppt Živčani sustav Središnji Periferni Mozak Leñna moždina Živci Gangliji Moždani Moždinski Živčani sustav Središnji Periferni Mozak Leñna moždina Živci Gangliji Osjetni Motorički Visceralni (utrobni) Somatski

Више

Ppt [Read-Only]

Ppt [Read-Only] ERP event related potentials Вања Ковић Лабораторија за неурокогницију и примењену когницију Одељење за психологију, Филозофски факултет vanja.kovic@f.bg.ac.rs Кључно питање о неуралним основама когнитивних

Више

Microsoft Word - 01 Naslov.doc

Microsoft Word - 01 Naslov.doc NEKI ASPEKTI MOGUĆIH OŠTEĆENJA MOZGA U TOKU PERINATALNOG RAZVOJA I NJIHOV ZNAČAJ ZA DALJI RAZVOJ KOGNITIVNIH FUNKCIJA Aleksandar Marjanović Poliklinika "Adamov", Beograd Rezime. U toku intrauterinog i

Више

48. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2009/2010. ГОДИНЕ I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Ср

48. РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ШКОЛСКЕ 2009/2010. ГОДИНЕ I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Ср I РАЗРЕД Друштво Физичара Србије Министарство Просвете Републике Србије ЗАДАЦИ ГИМНАЗИЈА ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ СОМБОР 7.0.00.. На слици је приказана шема електричног кола. Електромоторна сила извора је ε = 50

Више

Недеља

Недеља 2. 1. НАСТАВНИХ ЈЕДИНИЦА ПРЕДМЕТА НЕУРОЛОГИЈА Епизодични поремећаји свести Делиријум, Кома, Мождана смрт Поремећаји спавања Комуникација и опхођење са неуролошким болесником, Специфичности неуролошке анамнезе

Више

Ravno kretanje krutog tela

Ravno kretanje krutog tela Ravno kretanje krutog tela Brzine tačaka tela u reprezentativnom preseku Ubrzanja tačaka u reprezentativnom preseku Primer određivanja brzina i ubrzanja kod ravnog mehanizma Ravno kretanje krutog tela

Више

PRIMER 1 ISPITNI ZADACI 1. ZADATAK Teret težine G = 2 [kn] vezan je užadima DB i DC. Za ravnotežni položaj odrediti sile u užadima. = 60 o, β = 120 o

PRIMER 1 ISPITNI ZADACI 1. ZADATAK Teret težine G = 2 [kn] vezan je užadima DB i DC. Za ravnotežni položaj odrediti sile u užadima. = 60 o, β = 120 o PRIMER 1 ISPITNI ZADACI Teret težine G = 2 [kn] vezan je užadima DB i DC. Za ravnotežni položaj odrediti sile u užadima. = 60 o, β = 120 o Homogena pločica ACBD, težine G, sa težištem u tački C, dobijena

Више

Pismeni ispit iz MEHANIKE MATERIJALA I - grupa A 1. Kruta poluga AB, oslonjena na oprugu BC i okačena o uže BD, nosi kontinuirano opterećenje, kao što

Pismeni ispit iz MEHANIKE MATERIJALA I - grupa A 1. Kruta poluga AB, oslonjena na oprugu BC i okačena o uže BD, nosi kontinuirano opterećenje, kao što Pismeni ispit iz MEHNIKE MTERIJL I - grupa 1. Kruta poluga, oslonjena na oprugu i okačena o uže D, nosi kontinuirano opterećenje, kao što je prikazano na slici desno. Odrediti: a) silu i napon u užetu

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MEDICINSKI FAKULTET Ana Planinić Uloga subtalamičke jezgre u Parkinsonovoj bolesti DIPLOMSKI RAD Zagreb, 2018.

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MEDICINSKI FAKULTET Ana Planinić Uloga subtalamičke jezgre u Parkinsonovoj bolesti DIPLOMSKI RAD Zagreb, 2018. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MEDICINSKI FAKULTET Ana Planinić Uloga subtalamičke jezgre u Parkinsonovoj bolesti DIPLOMSKI RAD Zagreb, 2018. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU MEDICINSKI FAKULTET Ana Planinić Uloga subtalamičke

Више

Slide 1

Slide 1 Transkranijalna magnetska stimulacija (TMS) Mr. sc. Maja Rogić Laboratorij za Humanu i Eksperimentalnu Neurofiziologiju (LAHEN), Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu (voditelj prof.dr.sc Vedran Deletis)

Више

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним зад

Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним зад Разред: I Наставна јединица Тип часа Циљ часа Задаци часа Наставне методе Наставна средства ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ конбинације скокова у разним кретним задацима oбрада оспособити ученике да правилно изводе

Више

Microsoft PowerPoint - OMT2-razdvajanje-2018

Microsoft PowerPoint - OMT2-razdvajanje-2018 OSNOVE MAŠINSKIH TEHNOLOGIJA 2 TEHNOLOGIJA PLASTIČNOG DEFORMISANJA RAZDVAJANJE (RAZDVOJNO DEFORMISANJE) Razdvajanje (razdvojno deformisanje) je tehnologija kod koje se pomoću mašine i alata u zoni deformisanja

Више

M e h a n i k a 1 v e ž b e 4 /1 1 Primer 3.1 Za prostu gredu prikazanu na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati osnovne statičke dijagrame. q = 0

M e h a n i k a 1 v e ž b e 4 /1 1 Primer 3.1 Za prostu gredu prikazanu na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati osnovne statičke dijagrame. q = 0 M e h a n i k a 1 v e ž b e 4 /1 1 Primer 3.1 Za prostu gredu prikazanu na slici odrediti otpore oslonaca i nacrtati osnovne statičke dijagrame. q = 0.8 kn m, L=4m. 1. Z i = Z A = 0. Y i = Y A L q + F

Више

Прилог 13. Списак услуга одржавања медицинскo-техничких помагала и највишег износа накнаде која укључује комплетну услугу (рад, материјал и део) Износ

Прилог 13. Списак услуга одржавања медицинскo-техничких помагала и највишег износа накнаде која укључује комплетну услугу (рад, материјал и део) Износ Прилог 13. и највишег износа услугу Износи у динарима Ред Одржавање помагала Поправка протезе за горње екстремитете по истеку гарантног рока Страна 1 од 14 1 Kорекција лежишта протезе (пластика, кожа)

Више

Predavanje 8-TEMELJI I POTPORNI ZIDOVI.ppt

Predavanje 8-TEMELJI I POTPORNI ZIDOVI.ppt 1 BETONSKE KONSTRUKCIJE TEMELJI OBJEKATA Prof. dr Snežana Marinković Doc. dr Ivan Ignjatović Semestar: V ESPB: Temelji objekata 2 1.1. Podela 1.2. Temelji samci 1.3. Temeljne trake 1.4. Temeljne grede

Више

UNIVERZITET PRIVREDNA AKADEMIJA, NOVI SAD STOMATOLOŠKI FAKULTET ИСПИТНА ПИТАЊА ГНАТОЛОГИЈA 1. ПОЈАМ, ПРЕДМЕТ ИЗУЧАВАЊА И ЗНАЧАЈ ГНАТОЛОГИЈЕ 2. ИЗНАЛАЖ

UNIVERZITET PRIVREDNA AKADEMIJA, NOVI SAD STOMATOLOŠKI FAKULTET ИСПИТНА ПИТАЊА ГНАТОЛОГИЈA 1. ПОЈАМ, ПРЕДМЕТ ИЗУЧАВАЊА И ЗНАЧАЈ ГНАТОЛОГИЈЕ 2. ИЗНАЛАЖ UNIVERZITET PRIVREDNA AKADEMIJA, NOVI SAD STOMATOLOŠKI FAKULTET ИСПИТНА ПИТАЊА ГНАТОЛОГИЈA 1. ПОЈАМ, ПРЕДМЕТ ИЗУЧАВАЊА И ЗНАЧАЈ ГНАТОЛОГИЈЕ 2. ИЗНАЛАЖЕЊЕ ПРОЈЕКЦИЈА ТЕРМИНАЛНЕ (ШАРНИРСКЕ) ОСОВИНЕ (ЦЕНТАР

Више

Медицински факултет, Универзитет у Београду Институт за патолошку физиологију Љубодраг Буба Михаиловић Др Суботића 9, Бeоград ОБАВЕШТЕЊЕ О МЕСТУ И ТЕР

Медицински факултет, Универзитет у Београду Институт за патолошку физиологију Љубодраг Буба Михаиловић Др Суботића 9, Бeоград ОБАВЕШТЕЊЕ О МЕСТУ И ТЕР Медицински факултет, Универзитет у Београду Институт за патолошку физиологију Љубодраг Буба Михаиловић Др Суботића 9, Бeоград ОБАВЕШТЕЊЕ О МЕСТУ И ТЕРМИНИМА ОДРЖАВАЊА ТЕОРИЈСКЕ И ПРАКТИЧНЕ НАСТАВЕ ИЗ ПАТОЛОШКЕ

Више

Analiticka geometrija

Analiticka geometrija Analitička geometrija Predavanje 8 Vektori u prostoru. Skalarni proizvod vektora Novi Sad, 2018. Milica Žigić (PMF, UNS 2018) Analitička geometrija predavanje 8 1 / 11 Vektori u prostoru i pravougli koordinatni

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум Испит из Основа рачунарске технике - / (6.6.. Р е ш е њ е Задатак Комбинациона мрежа има пет улаза, по два за број освојених сетова тенисера и један сигнал који одлучује ко је бољи уколико је резултат

Више

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc

Microsoft Word - Elektrijada_V2_2014_final.doc I област. У колу сталне струје са слике када је и = V, амперметар показује I =. Одредити показивање амперметра I када је = 3V и = 4,5V. Решење: а) I = ) I =,5 c) I =,5 d) I = 7,5 3 3 Слика. I област. Дата

Више

Dino block EN.indd

Dino block EN.indd Драги пријатељи! Ово је изванредна књига о диносаурима. Можете да бојите цртеже, да научите разне занимљивости, да откријете велику мистерију ових необичних гуштера, да их гледате директно на страницама

Више

RADIONICA

RADIONICA Senzorna integracija u cilju senzibiliziranja djeteta za primjenu Montessori pedagogije Iva Balenović, Montessori odgojiteljica, prof. soc. pedagog - spec. rane intervencije, pedagog Senzorne integracije

Више

Microsoft Word - Biologija za konkurs 2018

Microsoft Word - Biologija za konkurs  2018 ПРИПРЕМНА ТЕСТ ПИТАЊА ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ У ВИСОКОЈ MEДИЦИНСКОЈ ШКОЛИ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА МИЛУТИН МИЛАНКОВИЋ ШКОЛСКА 2019/20 1. Пол човека зависи од: а) фактора унутрашње средине б) јајне ћелије

Више

Hirurgijа povredа i oboljenjа perifernog nervnog sistemа Bаzičnа rаzmаtrаnjа, standardi, kontroverze i inovаcije godine Hotel Čigotа, Z

Hirurgijа povredа i oboljenjа perifernog nervnog sistemа Bаzičnа rаzmаtrаnjа, standardi, kontroverze i inovаcije godine Hotel Čigotа, Z Hirurgijа povredа i oboljenjа perifernog nervnog sistemа Bаzičnа rаzmаtrаnjа, standardi, kontroverze i inovаcije 26-28.05.2017. godine Hotel Čigotа, Zlаtibor PROGRAM 26-28. maj 2017. Hotel Čigota, Zlatibor

Више

mfb_april_2018_res.dvi

mfb_april_2018_res.dvi Универзитет у Београду Машински факултет Катедра за механику флуида МЕХАНИКА ФЛУИДА Б Писмени део испита Име и презиме:... Броj индекса:... Напомене: Испит траjе 80 минута. Коришћење литературе ниjе дозвољено!

Више

Microsoft PowerPoint - fizika2-kinematika2012

Microsoft PowerPoint - fizika2-kinematika2012 ФИЗИКА 1. Понедељак, 8. октобар, 1. Кинематика тачке у једној димензији Кинематикакретањаудведимензије 1 Кинематика кретање свејеустањукретања кретање промена положаја тела (уодносу на друга тела) три

Више

Microsoft PowerPoint - 10 PEK EMT Logicka simulacija 1 od 2 (2012).ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 10 PEK EMT Logicka simulacija 1 od 2 (2012).ppt [Compatibility Mode] ij Cilj: Dobiti što više informacija o ponašanju digitalnih kola za što kraće vreme. Metod: - Detaljni talasni oblik signala prikazati samo na nivou logičkih stanja. - Simulirati ponašanje kola samo u

Више

Медицински факултет, Универзитет у Београду Институт за патолошку физиологију Љубодраг Буба Михаиловић Др Суботића 9, Бeоград ОБАВЕШТЕЊЕ О МЕСТУ И ТЕР

Медицински факултет, Универзитет у Београду Институт за патолошку физиологију Љубодраг Буба Михаиловић Др Суботића 9, Бeоград ОБАВЕШТЕЊЕ О МЕСТУ И ТЕР Медицински факултет, Универзитет у Београду Институт за патолошку физиологију Љубодраг Буба Михаиловић Др Суботића 9, Бeоград ОБАВЕШТЕЊЕ О МЕСТУ И ТЕРМИНИМА ОДРЖАВАЊА ТЕОРИЈСКЕ И ПРАКТИЧНЕ НАСТАВЕ ИЗ ПАТОЛОШКЕ

Више

Proracun strukture letelica - Vežbe 6

Proracun strukture letelica - Vežbe 6 University of Belgrade Faculty of Mechanical Engineering Proračun strukture letelica Vežbe 6 15.4.2019. Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu Danilo M. Petrašinović Jelena M. Svorcan Miloš D. Petrašinović

Више

Microsoft Word - SBT_prospekt.docx

Microsoft Word - SBT_prospekt.docx DURMA SBT hidraulične makaze za lim, sa fiksim uglom sečenja UPOZNAJTE DURMA KOMPANIJU Durma, je vodeća turska kompanija i svetski lider u proizvodnji mašina za obradu metala. Danas, nakon 50 godina od

Више

Microsoft Word - VS_prospekt.docx

Microsoft Word - VS_prospekt.docx DURMA VS CNC hidraulične makaze za lim, sa promjenljivim uglom sečenja UPOZNAJTE DURMA KOMPANIJU Durma, je vodeća turska kompanija i svetski lider u proizvodnji mašina za obradu metala. Danas, nakon 50

Више

Geometrija molekula

Geometrija molekula Geometrija molekula Oblik molekula predstavlja trodimenzionalni raspored atoma u okviru molekula. Geometrija molekula je veoma važan faktor koji određuje fizička i hemijska svojstva nekog jedinjenja, kao

Више

Microsoft PowerPoint - fizika 9-oscilacije

Microsoft PowerPoint - fizika 9-oscilacije Предиспитне обавезе Шема прикупљања поена - измене Активност у току предавања = 5 поена (са више од 3 одсуствовања са предавања се не могу добити) Лабораторијске вежбе = 10 поена обавезни сви поени односно

Више

Dobrim odlukama uspješnije do cilja

Dobrim odlukama uspješnije do cilja Neurofiziološka obilježja traumatskog iskustva, PTSP-a i razrješenja traume u radu s EMDR-om Renata Đonđ Perković, mag. psych. Hrvatsko-austrijski trening centar za NLP/NLPt Stress, Trauma and the Body

Више

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1 Увод у организацију и архитектуру рачунара 2 Александар Картељ kartelj@matf.bg.ac.rs Напомена: садржај ових слајдова је преузет од проф. Саше Малкова Увод у организацију и архитектуру рачунара 2 1 Секвенцијалне

Више

Z-18-61

Z-18-61 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, пошт.фах 384 тел. (011) 32-82-736, телефакс: (011) 2181-668 На основу члана 12. Закона о метрологији ("Службени лист СЦГ",

Више

Logičke izjave i logičke funkcije

Logičke izjave i logičke funkcije Logičke izjave i logičke funkcije Građa računala, prijenos podataka u računalu Što su logičke izjave? Logička izjava je tvrdnja koja može biti istinita (True) ili lažna (False). Ako je u logičkoj izjavi

Више

Bezmetalne i metal-keramičke krunice: Evo u čemu je razlika!

Bezmetalne i metal-keramičke krunice: Evo u čemu je razlika! Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Bezmetalne i metal-keramičke krunice: Evo u čemu je razlika! Krunice, osim što nadoknađuju izgubljene zube,

Више

AНЕСТЕЗИОЛОГИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE СТОМАТОЛОГИЈЕ ТРЕЋА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018. године

AНЕСТЕЗИОЛОГИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE СТОМАТОЛОГИЈЕ ТРЕЋА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018. године AНЕСТЕЗИОЛОГИЈА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE СТОМАТОЛОГИЈЕ ТРЕЋА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018. године Предмет: АНЕСТЕЗИОЛОГИЈА Предмет се вреднује са 6 ЕСПБ. Недељно има 4 часа активне наставе (2

Више

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СРПСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО ТЕСТ ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА III РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ Републичко та

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СРПСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО ТЕСТ ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА III РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ Републичко та МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СРПСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО ТЕСТ ИЗ БИОЛОГИЈЕ ЗА III РАЗРЕД СРЕДЊЕ ШКОЛЕ Републичко такмичење, 25. 5. 2019. године Шифра: 1. Павле је постављао

Више

Inženjering informacionih sistema

Inženjering informacionih sistema Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad Inženjering informacionih sistema Dr Ivan Luković Dr Slavica Kordić Nikola Obrenović Milanka Bjelica Dr Jelena Borocki Dr Milan Delić UML UML (Unified Modeling Language)

Више

STRATEGIJSKI MENADŽMENT

STRATEGIJSKI MENADŽMENT STRATEGIJSKI MENADŽMENT DEO II: PROCES MENADŽMENTA GLAVA 4: ORGANIZOVANJE ORGANIZACIJA Organizacija je institucionalna posledica menadžmenta (ne samo aktivnosti organizovanja) Infrastruktura za sprovođenje

Више

PSIHIJATRIJA

PSIHIJATRIJA НЕУРОЛОГИЈА Предмет се налази у осмом блоку, и реализује се кроз 4 часа предавања, 2 часа вежби и 110 часова самосталног рада студента у току семестра. Предмет носи 8 ЕСПБ бодова. Образовни циљ предмета

Више

Microsoft Word - III godina - EA - Metodi vjestacke inteligencije

Microsoft Word - III godina - EA - Metodi vjestacke inteligencije Школска година 2018/2019. Предмет Методи вјештачке интелигенције Шифра предмета 2284 Студијски програм Електроенергетика и аутоматика Циклус студија Година студија Семестар Број студената Број група за

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година ТЕС

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година ТЕС Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 017/018. година ТЕСТ ФИЗИКА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УПИС УЧЕНИКА СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА

Више

NOVA ŠKODA SCALA

NOVA ŠKODA SCALA NOVA ŠKODA SCALA NOVI HRABRI SVET Nova ŠKODA SCALA je hrabar korak napred za brend. Sofisticirane konture modela, kroz atraktivno prelamanje svetlosti i senki, povezuju bezvremenski dizajn sa sportskim

Више

Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji

Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji doc dr Nenad Vuković, Institut za hemiju, Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu JONIZACIJA ELEKTRONSKIM UDAROM Joni u

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МОБИЛНЕ МАШИНЕ II предавање 4.2 \ ослоно-кретни механизми на точковима, кинематика и динамика точка Кинематика точка обимна брзини точка: = t транслаторна брзина точка: = t Услов котрљања точка без проклизавања:

Више

ZOBS

ZOBS Vozač je: svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; lice koje na putu upravlja vozilom. Da li se na vozila smiju postavljati gume sa ekserima? da; ne. 3 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza

Више

ИНTEРНA РEВИЗИJA

ИНTEРНA РEВИЗИJA ИНTEРНA РEВИЗИJA Интeрнa рeвизиja пружa пoдршку корисницима јавних средстава у пoстизaњу њихoвих циљeвa. Интeрнa рeвизиja прeдстaвљa нeзaвисну aктивнoст кoja имa зa циљ дa прoцeни систeм финансијског управљања

Више

Pristup bolesniku oboljelom od Parkinsonove bolesti

Pristup bolesniku oboljelom od Parkinsonove bolesti Idiopatska PB jedina neurodegenerativna bolest za koju postoji simptomatsko liječenje. Bolest se ispoljava nizom motoričkih i nemotoričkih simptoma. Uzimajući u obzir kompleksnost kliničke slike razumljivo

Више

REDNI BROJ TRAJANJE OBRAZOVANJA BROJ RAZREDNIH ODJELA BROJ UČENIKA NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U PRVI RAZRED ŠKOLSKE GODINE 2016./2017. STROJARSKA I PROM

REDNI BROJ TRAJANJE OBRAZOVANJA BROJ RAZREDNIH ODJELA BROJ UČENIKA NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U PRVI RAZRED ŠKOLSKE GODINE 2016./2017. STROJARSKA I PROM REDNI BROJ TRAJANJE OBRAZOVANJA BROJ RAZREDNIH ODJELA BROJ UČENIKA NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U PRVI RAZRED ŠKOLSKE GODINE 2016./2017. STROJARSKA I PROMETNA ŠKOLA Hallerova aleja 3/A,VARAŽDIN Tel: 042/211-547

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МОБИЛНЕ МАШИНЕ I предавање. \ хидродинамичке трансмисије, компоненте, вучне карактеристике Хидродинамичке трансмисије мобилних машина општа концепција: v v v v - дизел мотор -хидродинамички претварач -

Више

МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић

МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић МОДЕЛИРАЊЕ ТРЕНИНГА У СПОРТСКОЈ ГРАНИ Висока спортска и здравствена школа Београд Доц. др Предраг Лазаревић ДИЗАЈНИРАОЕ ПРПГРАМА ТРЕНИНГА Припремни период 1-4 недеље Загревање и флексибилност Кад год тренинг

Више

Microsoft Word - Propozicije - DA LR LIGA Vrbovec 2019

Microsoft Word - Propozicije - DA LR LIGA Vrbovec 2019 Kalibar svi do uključivo 8,0 mm KLASE I PRAVILA F OPEN Ukupna masa puške do 10kg sa svim dodacima, optikom, ciljnicima, remenom i bipodom (dvonošcem). Nasloni za pušku prednji (bilo koji naslon dvonožac,

Више

Microsoft Word - DEPCONV.SERBO_CIR.doc

Microsoft Word - DEPCONV.SERBO_CIR.doc 1 СВИ ПОДАЦИ О КАБИНИ ЗА ЛАКОВАЊЕ КРАТКЕ УПУТЕ ЗА ИЗРАЧУН И ОДАБИР ФИЛТЕРА ЗА ЧЕСТИЦЕ БОЈЕ Економично и еколошки исправно управљање кабинама за лаковање распршивањем постиже се провером неких основних

Више

ПОДЈЕЛА ТЛА ПРЕМА ВЕЛИЧИНИ ЗРНА

ПОДЈЕЛА ТЛА ПРЕМА ВЕЛИЧИНИ ЗРНА -1- СМИЧУЋА ЧВРСТОЋА ТЛА Смичућа чврстоћа представља највећи смичући напон који се може нанијети структури тла у одређеном правцу. Када је достигнут највећи могућ смичући напон, праћен пластичним деформацијама,

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум II колоквијум из Основа рачунарске технике I - 27/28 (.6.28.) Р е ш е њ е Задатак На улазе x, x 2, x 3, x 4 комбинационе мреже, са излазом z, долази четворобитни BCD број. Ако број са улаза при дељењу

Више

Microsoft PowerPoint - 5. Predavanje-w2.pptx

Microsoft PowerPoint - 5. Predavanje-w2.pptx Proizvodnja podržana računalom CAM 6. sem: IIM, PI, RI 5. predavanje 2018/2019 Zagreb, 3. travnja 2019. Proizvodnja Podjele i promjene proizvodnje Megatrendovi "Big Four" : Deloitte, PwC, EY, ikpmg. Promjena

Више

Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Katedra za energetske pretvarače i pogone ISPIT IZ SINHRONIH MAŠINA (13E013SIM) 1. Poznati su podaci o

Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički fakultet Katedra za energetske pretvarače i pogone ISPIT IZ SINHRONIH MAŠINA (13E013SIM) 1. Poznati su podaci o Univerzitet u Beogradu Elektrotehnički akultet Katedra za energetske pretvarače i pogone ISPIT IZ SINHRONIH MAŠINA (13E013SIM) 1. Poznati su podaci o namotaju statora sinhronog motora sa stalnim magnetima

Више

BIOLOGIJA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE JUN, GOD. UPUTSTVO ZA BODOVANJE Napomene: Pridržavajte se predloženog uput

BIOLOGIJA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE JUN, GOD. UPUTSTVO ZA BODOVANJE Napomene: Pridržavajte se predloženog uput BIOLOGIJA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE JUN, 2016. GOD. UPUTSTVO ZA BODOVANJE Napomene: Pridržavajte se predloženog uputstva za bodovanje kako bi svi učenici bili na isti

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Interferencija i valna priroda svjetlosti FIZIKA PSS-GRAD 23. siječnja 2019. 27.1 Načelo linearne superpozicije Kad dva svjetlosna vala, ili više njih, prolaze kroz istu točku, njihova se električna polja

Више

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukture koja ima za cilj snimanje i prenos signala preko

Више

ОРOФАЦИЈАЛНИ ОРОФАЦИЈАЛНИ БОЛ ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE СТОМАТОЛОГИЈЕ ТРЕЋА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018.

ОРOФАЦИЈАЛНИ ОРОФАЦИЈАЛНИ БОЛ ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE СТОМАТОЛОГИЈЕ ТРЕЋА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018. ОРOФАЦИЈАЛНИ ОРОФАЦИЈАЛНИ БОЛ ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈE СТОМАТОЛОГИЈЕ ТРЕЋА ГОДИНА СТУДИЈА школска 2017/2018. Предмет: ОРОФАЦИЈАЛНИ БОЛ Предмет се вреднује са 5 ЕСПБ. Недељно има 4 часа активне наставе

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nedjelja 6 - Lekcija Projiciranje Postupci projiciranja Projiciranje je postupak prikazivanja oblika nekog, u opštem slučaju trodimenzionalnog, predmeta dvodimenzionalnim crtežom. Postupci projiciranja

Више

Microsoft PowerPoint - Teorija kretanja vozila-predavanje 3.1.ppt

Microsoft PowerPoint - Teorija kretanja vozila-predavanje 3.1.ppt ТЕОРИЈА КРЕТАЊА ВОЗИЛА Предавање. гусенична возила, површински притисак ослањања, гусеница на подлогу ослањања G=mg p p гусеница на подлогу ослањања G=mg средњи стварни p тврда подлога средњи стварни p

Више

Прегријавање електромотора

Прегријавање електромотора 1. Електрична тестера када се обрће нормалном брзином повлачи релативно малу јачину струје. Али ако се тестера заглави док сијече комад дрвета, осовина мотора је спријечена да се обрће па долази до драматичног

Више

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме

1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме 1, 2, 3, кодирај! Активности циклуса 4 Пројект «Аркадне игре» - Час 6: Програмирање падања новчића (наставак) Доминантна дисциплина Математикa Резиме Програмирање добијања награда омогућује ученицима да

Више

3.11. Судари

3.11. Судари 3.1. Судари Под сударом два тела подразумева се нагла промена стања кретања ти У првој фази, тела се релативно приближавају и сударају уз еластичну или нееластичну деформацију, док им брзине опадају до

Више

ЦИЉЕВИ НАСТАВНИХ ЈЕДИНИЦА ПРЕДМЕТА „ХИСТОЛОГИЈА И ЕМБРИОЛОГИЈА“

ЦИЉЕВИ НАСТАВНИХ ЈЕДИНИЦА ПРЕДМЕТА „ХИСТОЛОГИЈА И ЕМБРИОЛОГИЈА“ 2. НЕД ЕЉА 1. НЕДЕЉА ИНТЕГРИСАНЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ МЕДИЦИНЕ ЦИЉЕВИ НАСТАВНИХ ЈЕДИНИЦА ПРЕДМЕТА ХИСТОЛОГИЈА И ЕМБРИОЛОГИЈА НЕДЕЉА НАСТАВЕ НАЗИВ НАСТАВНЕ ЈЕДИНИЦЕ ВРСТА НАСТАВЕ ЦИЉЕВИ Увод у хистологију

Више

Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai

Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai Priredila: dr Nora Lazar Šarnjai Šećerna bolest je trajno stanje, a poremećaji u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina udruženi su sa oštećenjem i disfunkcijom brojnih organa i sistema, posebno

Више

PERIODIZACIJA KONDICIJA

PERIODIZACIJA KONDICIJA PERIODIZACIJA KONDICIJA TENIS Tenis sve vise postaje igra snage i izdrzljivosti. Svakako tenis je prvenstveno igra realizacije, niza vestina i usmerene inteligencije. Preduslov za uspesnu realizaciju tehnike

Више

Microsoft Word - rad23-KON.doc

Microsoft Word - rad23-KON.doc ELEKTROFIZIOLOŠKI MONITORING Vera Sumrak DEFINICIJA Elektrofiziološki monitoring predstavlja niz neinvazivnih metoda registrovanja bioelektričnih potencijala mozga upotrebom makroelektroda, ali i interpretaciju

Више

Ljudski mozak slovi kao najsloženiji organski sustav u nama poznatom svemiru. Za svakoga od nas, kao individualno duhovno biće, mozak zacijelo zaslužuje i naziv najplemenitijega organskog sustava mozak

Више

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se 15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza namijenjen za saobraćaj

Више

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt

SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukt SISTEM ZA VIDEO NADZOR TEŠKO DOSTUPNIH ILI NEDOSTUPNIH VELIKIH TERITORIJA Video nadzor velikih površina zahteva razvoj složene stacionarne infrastrukture koja ima za cilj snimanje i prenos signala preko

Више

Tehnologija kultiviranja 3 grede 4 grede Fleksibilnost radi postizanja najviših učinaka

Tehnologija kultiviranja 3 grede 4 grede Fleksibilnost radi postizanja najviših učinaka Tehnologija kultiviranja 3 grede 4 grede Fleksibilnost radi postizanja najviših učinaka Podešavanje dubine Jednostavno podešavanje dubine putem ploče sa rupama. Radna dubina se podešava od 6-30 cm putem

Више

Microsoft Word - lv2_m_cirilica.doc

Microsoft Word - lv2_m_cirilica.doc lv2_m ИСПИТИВАЊЕ ТАЧНОСТИ СТРУГОВА Ово је друга лабораторијска вежба (PL-2+PL-4) и има ова два дела: PL-2 Упутство за извођење друге лабораторијске вежбе и PL-4 Друга лабораторијска вежба Испитивање тачности

Више

Slide 1

Slide 1 ULAZNI UREĐAJI IZVORI PODATAKA: Čovek, Proces (preko senzora i davača), Spoljne memorije, Drugi računarski sistemi. 18.1.2019. 2 VRSTA PODATAKA KARAKTERI (tekst, brojevi, znakovi) SLIKA, ZVUK, RADIO ILI

Више

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура,

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, електрични отпор б) сила, запремина, дужина г) маса,

Више

Slide 1

Slide 1 Грађевински факултет Универзитета у Београду МОСТОВИ Субструктура моста Вежбе 4 Програм предмета Датум бч. Предавања бч. Вежбе 1 22.02. 4 Уводно предавање - 2 01.03. 3 Дефиниције, системи, распони и материјали

Више