Osnove industrijskog inženjerstva Proučavanje rasporeda opreme i komandi Projektovanje radnih mesta Dragoslav Slović

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Osnove industrijskog inženjerstva Proučavanje rasporeda opreme i komandi Projektovanje radnih mesta Dragoslav Slović"

Транскрипт

1 Osnove industrijskog inženjerstva Proučavanje rasporeda opreme i komandi Projektovanje radnih mesta Dragoslav Slović

2 Metod rada Metod rada pri izvođenju operacije je složen proces u kome radnici sistematski, smišljeno i planski obavljaju određeni skup aktivnosti (zahvata / pokreta) i koriste sredstva da bi obradili predmet rada ili pružili uslugu, sa ciljem bezbednog i efikasnog izvršenja dobijenog zadatka (operacije), za definisano vreme i troškove, u okviru datih ograničenja. Metod rada je uslovljen: Rasporedom i vrstom objekata na radnom mestu Redosledom izvođenja zahvata / pokreta Međuzavisnošću izvođenja zahvata / pokreta Kriterijumi za ocenu metoda rada su: Potrebno vreme i produktivnost, Humanizacija rada i Vrednost i troškovi rada.

3 Metod rada je uslovljen rasporedom, redosledom i međuzavisnošću Ra MR Me Re

4 Proučavanje metoda rada Proučavanje metoda rada (PMR) je proces istraživanja postojećih i budućih metoda rada i projektovanja optimalnih metoda rada, u kome se rešava problem organizacije rada pri izvođenju operacije na radnom mestu. Ciljevi PMR su: povećanje produktivnosti rada i poboljšanje humanizacije u radu. Ciljevi PMR se ostvaruju: racionalizacijom metoda rada i korišćenjem dobijenih podataka za planiranje, kontrolu i unapređivanje.

5 Proučavanje metoda rada obuhvata proučavanje rasporeda, redosleda i međuzavisnosti, kako bi se povećala produktivnost i humanizovao rad, a to se postiže racionalizacijom rada i korišćenjem rezultata. PRa PMR PR HR Rac Kor PMe PRe

6 Metod proučavanja metoda rada Metod proučavanja metoda rada je složen proces u kome se sistematski, smišljeno i planski postupa pri proučavanju postojećih i budućih metoda rada, projektovanju optimalnih metoda rada i korišćenju dobijenih rezultata za racionalizaciju rada, kroz promenu rasporeda, obuku radnika i primenu rezultata, radi ostvarivanja unapred postavljenog cilja povećanja produktivnosti i humanizacije rada, koji se meri unapred definisanim kriterijumima, kao što su produktivnost, humanizacija, vreme, vrednost, troškovi, i realizuje u okviru datih ograničenja novčanih, prostornih, tehničkih i vremenskih, a njegova primena zahteva upotrebu raznih posebnih metoda istraživanja.

7 PSRS Faze metoda PMR: I II III IV V VI VII Izbor pravca proučavanja metoda rada Snimanje postojećeg stanja metoda rada Analiza postojećeg stanja metoda rada Projektovanje optimalnog metoda rada Obuka radnika za primenu optimalnog metoda rada Primena metoda rada Kontrola primene rezultata NSRS

8 Faze metoda proučavanja metoda rada Metod proučavanja metoda rada sadrži brojne faze koje se odvijaju u određenom nizu i između kojih postoji složena zavisnost. Osnovni niz postupka predstavlja vertikalni proces: I Izbor pravca istraživanja : II Snimanje postojećeg stanja III Analiza postojećeg stanja IV Projektovanje novih rešenja V Obuka radnika VI Primena rezultata VII Kontrola primene rezultata a) definisanje problema, b) definisanje verbalnog modela, c) objašnjenje problema, d) definisanje cilja istraživanja, e) definisanje kriterijuma, f) definisanje ograničenja. g) Prikupljanje podataka o postojećem stanju. h) razdvajanje, i) kritička ocena, j) parcijalna rešenja, k) sinteza parcijalnih rešenja. l) velika sinteza, m) projektovanje optimalnog metoda rada, n) proračun ušteda, o) utvrđivanje potrebnog vremena, p) utvrđivanje relativne vrednosti, r) testiranje rezultata proučavanja rada - racionalizacija rada i korišćenje podataka. s) prezentacija rezultata, obuka radnika, izbor radnika. t) dobijanje potrebnih saglasnosti,, informisanje radnika, u) provera učinjenih izmena, v) primena rezultata PR, w) kontrola primene (MR, PV, RV), x) proračun ostvarenih efekata.

9 Značaj proučavanja rasporeda - Oprema na radnom mestu svojim postojanjem i položajem u prostoru značajno utiče na način na koji će radnik obaviti operaciju. - Pravilan izbor i raspoređivanje opreme olakšavaju - humanizuju rad i povećavaju produktivnost, a pogrešna oprema i njen loš raspored dovode do nepotrebnog naprezanja radnika, koji je prinuđen da obavlja nepotrebne aktivnosti i da za to neproduktivno troši vreme. - Prethodno, kao prethodni korak u definisanju proizvodnog procesa, je propisana tehnološka oprema (mašine i alati za obradu materijala), a proučavanjem rasporeda po prvi put se definišu organizaciona pomagala (stolice, druga ergonomska pomagala, držači, dodavači, pomagala za rukovanje materijalom ) i položaj svih objekata na radnom mestu koji omogućava najlakši, najbezbedniji i najproduktivniji rad.

10

11 Pitalice i pravila za proučavanje rasporeda Raspored opreme i komandi Pitanja za Sredstvo/ Predmet Mesto Postojeće stanje Čime se radi? Gde se nalazi? Razlog Zašto se to koristi? Zbog čega se tu nalazi? Moguće alternative Izbor alternativa Pravila Čime bi se moglo raditi? Čime bi trebalo raditi? Gde bi se moglo nalaziti? Gde bi trebalo da se nalazi? 1. Radno mesto treba da ima optimalnu površinu i zapreminu. 2. Radni uslovi treba da odgovaraju standardima. 3. Oprema treba da omogući rad u stojećem ili sedećem položaju (po slobodnom izboru radnika). 4. Delovi opreme kojima radnik rukuje (ručice, komande,...) treba da imaju standardni oblik i optimalan položaj u odnosu na radnika. 5. Oprema (alat) treba da stoji u optimalnoj zoni koja je odabrana prema učestalosti rukovanja. 6. Oprema za smeštaj predmeta rada (pre i posle obrade) treba da bude snabdevena standardnim gravitacionim dodavačima, koji se nalaze u otimalnom položaju u odnosu na radnika imesta punjenja. 7. Raspored opreme treba da omogući optimalan redosled zahvata i pokreta u operaciji. 8. Raspored opreme za snabdevanje radnog mesta (donošenje i odnošenje materijala, alata, dokumentacije,...) treba da je optimalan u odnosu na radnika i transportne staze. Način poboljšavanja Cilj 1. Eliminisati nepotrebnu opremu. 2. Rekonstruisati opremu koja ne odgovara nameni. 3. Nabaviti novu opremu koja je potrebna. 4. Očistiti i označiti radno mesto. 5. Rasporediti opremu na odgovarajući način. 6. Održavati radno mesto čisto i uredno. UKOLIKO SE: 1. Smanjuje površina i zapremina radnog mesta. 2. Povećava produktivnost. 3. Poboljšava humanizacija. 4. Smanjuje sadržaj rada. 5. Snižavaju troškovi.

12 Pitalice za proučavanje rasporeda Raspored opreme i komandi Pitanja za Sredstvo/ Predmet Mesto Postojeće stanje Čime se radi? Gde se nalazi? Razlog Zašto se to koristi? Zbog čega se tu nalazi? Moguće alternative Izbor alternativa Čime bi se moglo raditi? Čime bi trebalo raditi? Gde bi se moglo nalaziti? Gde bi trebalo da se nalazi?

13 Pravila za projektovanje rasporeda 1. Radno mesto treba da ima optimalnu površinu i zapreminu. 2. Radni uslovi treba da odgovaraju standardima. 3. Oprema treba da omogući rad u stojećem ili sedećem položaju (po slobodnom izboru radnika). 4. Delovi opreme kojima radnik rukuje (ručice, komande,...) treba da imaju standardni oblik i optimalan položaj u odnosu na radnika. 5. Oprema (alat) treba da stoji u optimalnoj zoni koja je odabrana prema učestalosti rukovanja. 6. Oprema za smeštaj predmeta rada (pre i posle obrade) treba da bude snabdevena standardnim gravitacionim dodavačima, koji se nalaze u otimalnom položaju u odnosu na radnika i mesta punjenja. 7. Raspored opreme treba da omogući optimalan redosled zahvata i pokreta u operaciji. 8. Raspored opreme za snabdevanje radnog mesta (donošenje i odnošenje materijala, alata, dokumentacije,...) treba da je optimalan u odnosu na radnika i transportne staze.

14 1. Radno mesto treba da ima optimalnu površinu i zapreminu. - Skučen prostor ometa radnika u radu i smanjuje bezbednost na radu. - Preveliki prostor stvara nepotrebne troškove i duže transporte predmeta rada i hodove radnika. - Potrebno je naći pravu meru kompromisa, - Potrebno je naći pravu meru kompromisa, da radniku bude udobno i bezbedno, a da se raspoloživi prostor koristi na štedljiv način.

15 2. Radni uslovi treba da odgovaraju standardima. Pod radnim uslovima se podrazumevaju: - uslovi rada: - psihofiziološki uslovi rada (težina predmeta rada, alata, pokretanja komandi, položaj tela pri radu ) - sociološki uslovi rada (rad sa ljudima u grupi ili rad sa strankama) - uslovi radne sredine - osvetljenje - mikroklima (temperatura, vlažnost, pritisak i strujanje vazduha) - zagađenost - mesto rada - Većina uslova je standardizovana, sa definisanim granicama bezbednog i udobnog rada. - Potrebno je pridržavati se ovih standarda.

16 3. Oprema treba da omogući rad u stojećem ili sedećem položaju (po slobodnom izboru radnika). - Radnik se umara na različite načine kada radi u stojećem ili sedećem položaju. - Ukoliko povremeno promeni položaj odmoriće se od prethodnog zamora. - Zbog toga je potrebno projektovati raspored tako da radnik može da radi i u stojećem i u sedećem položaju, a radno mesto bi trebalo snabdeti odgovarajućom stolicom i naslonom odmorištem za noge i obučiti radnika o značaju povremene promene položaja za bezbednost i zdravlje na radu.

17 4. Delovi opreme kojima radnik rukuje (ručice, komande,...) treba da imaju standardni oblik i optimalan položaj u odnosu na radnika. - Položaj komandi utiče na broj i vrstu pokreta koje radnik mora da napravi da bi je aktivirao. - Oblik komande utiče na to koliko snažno i precizno radnik može da je aktivira. - Ergonomija se bavi proučavanjem ovog problema i daje brojne standarde za oblik i položaj komandi, kojih bi se trebalo pridržavati.

18 5. Oprema (alat) treba da stoji u optimalnoj zoni koja je odabrana prema učestalosti rukovanja. - Manji broj alata se najčešće koristi prilikom obavljanja operacije. - Ove alate bi trebalo rasporediti bliže radniku, kako bi se smanjilo posezanje ka alatima i njihovo prenošenje. - Često je moguće postaviti alat na elastični nosač koji će omogućiti da se alat vrati u početni položaj nakon korišćenja.

19 6. Oprema za smeštaj predmeta rada (pre i posle obrade) treba da bude snabdevena standardnim gravitacionim dodavačima, koji se nalaze u otimalnom položaju u odnosu na radnika i mesta punjenja. - Gravitacija je besplatna. - Upotrebom gravitacionih dodavača, u nekoj formi strme ravni, materijal se može približiti radniku pre obrade i premestiti do mesta pakovanja nakon obrade, čime se eliminišu nepotrebne manipulacije materijalom.

20 7. Raspored opreme treba da omogući optimalan redosled zahvata i pokreta u operaciji. - Ukoliko radnik rukuje sa više mašina i nosi materijal od jedne do druge potrebno je rasporediti ih po redosledu obrada, kako bi se transport smanjio na najmanju moguću meru. - Ukoliko radnik koristi više alata potrebno je rasporediti ih tako da raspored prati redosled korišćenja jer se tako olakšava i ubrzava rad.

21 8. Raspored opreme za snabdevanje radnog mesta (donošenje i odnošenje materijala, alata, dokumentacije,...) treba da je optimalan u odnosu na radnika i transportne staze. - Radno mesto je deo procesa proizvodnje i povezano je sa drugim radnim mestima. - Obično se radno mesto snabdeva materijalom, alatom ili dokumentacijom sa drugog radnog mesta, a nakon operacije materijal, alat ili dokumentacija se transportuju na sledeće radno mesto u procesu proizvodnje. - Zbog toga je potrebno rasporediti opremu za rukovanje materijalom, alatom i dokumentacijom tako da omogući efikasan rad na realizaciji proizvodne operacije i efikasno snabdevanje.

22 Način poboljšavanja rasporeda 1. Eliminisati nepotrebnu opremu. 2. Rekonstruisati opremu koja ne odgovara nameni. 3. Nabaviti novu opremu koja je potrebna. 4. Očistiti i označiti radno mesto. 5. Rasporediti opremu na odgovarajući način. 6. Održavati radno mesto čisto i uredno. Ciljevi proučavanja rasporeda 1. Smanjiti površinu i zapreminu radnog mesta. 2. Povećati produktivnost. 3. Poboljšati humanizaciju. 4. Smanjiti sadržaj rada. 5. Sniziti troškove.

23 Održavanje uređenosti radnog mesta - 5 S postupak

24 Održavanje uređenosti radnog mesta - 5 S postupak - Seiketsu (4) (1) - Seiri - Systematize - Sprovoditi - Sort - Skloniti - Shitsuke (5)- Standardize - Standardizovati - Seiso - Seiton - Scrub - Straighten - Srediti (3) (2) - Složiti Zadatak organizovanja radnih mesta se sastoji u stvaranju bezbednog, čistog i urednog rasporeda na radnom mestu koji obezbeđuje određeno mesto za sve što je potrebno i eliminiše sa radnog mesta sve što nije potrebno.

25 I Skloniti 5S postupak Sortirati objekte na potrebne i nepotrebne i skloniti nepotrebne. II Složiti III Srediti IV Sprovoditi V Standardizovati Odrediti i označiti odgovarajuće mesto za sve potrebne objekte i složiti ih. Srediti sve objekte tako da izgledaju kao novi. Sprovoditi i sistematizovati aktivnosti i odgovornosti na realizaciji 5S aktivnosti. Standardizovati rad na primeni 5 S pristupa.

26 Modeli i modelovanje (modeliranje) - Model je pojednostavljeni prikaz stvarnosti u kome su zanemarene karakteristike koje nisu važne za istraživanje, a sačuvane sve značajne karakteristike. - Ukoliko između dve pojave postoji sličnost u izgledu, strukturi ili ponašanju kažemo da između njih postoji odnos originala i modela (ovo uključuje i višestruku sličnost po dva ili sva tri nabrojana elementa). - Postupak izrade modela naziva se medelovanje ili modeliranje.

27 Vrste modela po obliku i sadržaju - Verbalni modeli, - matematički modeli, - grafički modeli, - fizički modeli.

28 Modeli u proučavanju metoda rada - Modeli rasporeda opreme i komandi na radnom mestu, - modeli izvršavanja operacije (redosleda i / ili međuzavisnosti aktivnosti), - modeli izvršavanja operacije u prostoru (raspored opreme, redosled i / ili međuzavisnost aktivnosti), - modeli izvršavanja operacije u vremenu (redosled i međuzavisnost aktivnosti). Najčešće koristimo grafičke modele u standardnim formularima - karte

29 Metodi i tehnike proučavanja rasporeda - Metod modela rasporeda i Karta modela rasporeda (opremljenost i položaj u prostoru) - Metod konca i Karta konca (položaj u prostoru i kretanje predmeta rada) - Metod hodograma i karta hodograma (položaj u prostoru i hodanje radnika) Pitanje: Šta se i kako prikazuje kartom?

30 aboratorija za proučavanje rada Karta modela rasporeda Pogon: Mašinska radionica Snimač: D. S. Studija: P-VI- Tok: rada Datum: Strana: 3 Od: 1 7 Opis operacije: Operacija obrade delova R e k a p i t u l a c i j a glodalici Opis veličine Jedinica mere Alat / pribor = P m 40 Uslovi rada Normalni radionički Radnik P.Z. Dolazi do mašine Obrađuje komad i odlaže Postojeće / Novo stanje NS PS Početni zahvat Završni zahvat PS NS NS NS ; NS NS -PS NS * 100 [%] PS A P M U M IM GK KO U-I R RS Transportne staze Razmera 1:50

31 Karta modela rasporeda Kartom modela rasporeda prikazuje se grafički model rasporeda opreme i komandi na radnom mestu koji prikazuje tlocrt ((projekcija elemenata rasporeda na pod radnog mesta) ili bočni izgled (projekcija elemenata rasporeda na zamišljenu vertikalnu ravan ili zid), u odgovarajućoj razmeri. Grafički model rasporeda opreme i komandi se izrađuje tako što se prvo prepoznaju i izmere granice radnog mesta, transportne staze, ulaz i izlaz sa radnog mesta, oprema, materijal i instalacije na radnom mestu, kao i položaj radnika i korisnika, zatim se na osnovu veličine radnog mesta i raspoloživih dimenzija karte odredi standardna razmera, a nakon toga se na pojednostavljen način prikaže tlocrt ili bočni izgled tako što se ucrtaju granice radnog mesta, transportne staze, ulazi i izlazi i konture (linije koje označavaju gabarite) svakog elementa rasporeda u izabranoj razmeri i upišu oznake tog elementa. Uz kartu se izrađuje i lista opreme sa spiskom, dimenzijama, količinama i oznakama svih elemenata rasporeda.

32 aboratorija za proučavanje rada Karta modela rasporeda Pogon: Mašinska radionica Snimač: D. S. Studija: P-VI- Tok: rada Datum: Strana: 3 Od: 1 7 Opis operacije: Operacija obrade delova R e k a p i t u l a c i j a glodalici Opis veličine Jedinica mere Alat / pribor = P m 40 Uslovi rada Normalni radionički Radnik P.Z. Dolazi do mašine Obrađuje komad i odlaže Postojeće / Novo stanje NS PS Početni zahvat Završni zahvat PS NS NS NS ; NS NS -PS NS * 100 [%] PS A P M U M IM GK KO U-I R RS Transportne staze Razmera 1:50

33 Popunjavanje karte modela rasporeda Korak 1. Popuniti zaglavlje karte 2. Odrediti i izmeriti granice radnog mesta u stvarnom objektu 3. Ucrtati granice radnog mesta u kartu, u odgovarajućoj razmeri 4. Prepoznati i ucrtati u kartu transportne staze, ulaz i izlaz sa radnog mesta 5. Odrediti dimenzije, položaj i druge karakteristike svakog objekta na radnom mestu 6. Ucrtati grafički model svakog objekta na odgovarajuće mesto u karti 7. Izračunati i upisati potrebne podatke za rekapitulaciju 8. Popuniti listu opreme Napomena Popuniti poznate rubrike na početku Na kraju snimanja prekontrolisati i dopuniti zaglavlje Voditi računa o sopstvenoj i bezbednosti drugih lica - Koristiti standardne razmere Crtati lenjirom i grafitnom olovkom Ukoliko u stvarnosti granice radnog mesta i transportne staze nisu obeleženi na odgovarajući način, predložiti da se obeleže. - Meriti standardnim metrom - Odrediti položaj u odnosu na granice Druge karakteristike mogu biti mesto komandi, mesto punjenja i pražnjenja mašine, potrebna slobodna zona za održavanje, instalacije na radnom mestu i mesto priključka opreme na instalacije, u skladu sa konkretnim potrebama - U skladu sa određenim dimenzijama i položajem, na osnovu definisane razmere, ucrtati grafički model Prilikom projektovanja novog stanja voditi računa o potrebnom prostoru za bezbedan rad radnika i druge namene - Voditi računa o razmeri - Napraviti spisak, sa dimenzijama, količinama i oznakama svih elemenata rasporeda.

34 aboratorija za proučavanje rada Karta konca Pogon: Mašinska radionica Snimač: D. S. Studija: P-VI- Tok: rada Datum: Strana: 3 Od: 1 7 Opis operacije: Operacija obrade delova R e k a p i t u l a c i j a glodalici Opis veličine Jedinica mere Alat / pribor = P m 40 Uslovi rada Normalni radionički Radnik P.Z. Dolazi do mašine Obrađuje komad i odlaže Postojeće / Novo stanje NS PS Početni zahvat Završni zahvat PS NS NS NS ; NS NS -PS NS * 100 [%] PS A P M U IM M GK KO U-I R RS Transportne staze Razmera 1:50

35 Karta konca Kartom konca prikazuje se grafički model rasporeda opreme i komandi na radnom mestu u odgovarajućoj razmeri i grafički model kretanja predmeta rada prilikom izvođenja operacije. Grafički model rasporeda opreme i komandi se izrađuje na isti način kao kod metode modela, a grafički model kretanja predmeta rada se izrađuje korišćenjem malih krugova i linija (to je grafički model nastao na osnovu fizičkog modela čioda i konca), tako što se krugom prikazuje mesto zadržavanja ili skretanja predmeta rada, a linijom koja spaja dva kruga kretanje predmeta rada, po redosledu kretanja. Ukoliko se neko kretanje ponavlja nekoliko puta tokom izvođenja operacije to se prikazuje korišćenjem više paralelnih linija, za svako kretanje po jedna, a ako je broj ponavljanja veliki, ucrtati značajno deblju liniju i naznačiti broj ponavljanja. Uz kartu se izrađuje i lista opreme sa spiskom, dimenzijama, količinama i oznakama svih elemenata rasporeda.

36 aboratorija za proučavanje rada Karta konca Pogon: Mašinska radionica Snimač: D. S. Studija: P-VI- Tok: rada Datum: Strana: 3 Od: 1 7 Opis operacije: Operacija obrade delova R e k a p i t u l a c i j a glodalici Opis veličine Jedinica mere Alat / pribor = P m 40 Uslovi rada Normalni radionički Radnik P.Z. Dolazi do mašine Obrađuje komad i odlaže Postojeće / Novo stanje NS PS Početni zahvat Završni zahvat PS NS NS NS ; NS NS -PS NS * 100 [%] PS A P M U IM M GK KO U-I R RS Transportne staze Razmera 1:50

37 Korak Popunjavanje karte konca Napomena Popuniti poznate rubrike na početku 1. Popuniti zaglavlje karte Na kraju snimanja prekontrolisati i dopuniti zaglavlje 2. Odrediti i izmeriti granice radnog Voditi računa o sopstvenoj i bezbednosti drugih lic a mesta u stvarnom objektu 3. Uc rtati granice radnog mesta - Koristiti standardne razmere u kartu, u odgovarajućoj razmeri Crtati lenjirom i grafitnom olovkom 4. Prepoznati i ucrtati u kartu Ukoliko u stvarnosti granice radnog mesta i transportne staze trans portne s taze, ulaz i izlaz sa nisu obeleženi na odgovarajući način, predložiti da se obeleže. radnog mesta 5. Odrediti dimenzije, položaj i druge karakteristike svakog objekta na radnom mestu 6. Uc rtati grafički model svakog objekta na odgovarajuć e mesto u karti 7. Prepoznati u stvarnosti i ucrtati grafički model kretanja predmeta rada na odgovarajuće mesto u karti 8. Izračunati i upisati potrebne podatke za rekapitulaciju 9. Popuniti listu opreme - Meriti standardnim metrom - Odrediti položaj u odnosu na granice Druge karak teristike mogu biti mesto komandi, mesto punjenja i pražnjenja mašine, potrebna slobodna zona za održavanje, instalacije na radnom mestu i mesto priključka opreme na instalacije, u skladu sa konkretnim potrebama - U skladu sa određenim dimenzijama i položajem, na osnovu definisane razmere, ucrtati grafički model Prilikom projektovanja novog s tanja voditi računa o potrebnom prostoru za bezbedan rad radnika i druge namene - Ucrtati male krugove na mestima stajanja ili skretanja predmeta rada - Spojiti krugove pravom linijom za svako kretanje predmeta rada, po redosledu kretanja Ukoliko se neko kretanje ponavlja nekoliko puta tok om izvođenja operacije to se prikazuje k orišćenjem više paralelnih linija, za svako kretanje po jedna, a ako je broj ponavljanja veliki, ucrtati značajno deblju liniju i naznačiti broj ponavljanja (npr x6). Voditi računa o razmeri Napraviti spisak, sa dimenzijama, količinama i oznakama svih elemenata rasporeda.

38 aboratorija za proučavanje rada Karta hodograma Pogon: Mašinska radionica Snimač: D. S. Studija: P-VI- Tok: rada Datum: Strana: 3 Od: 1 7 Opis operacije: Operacija obrade delova R e k a p i t u l a c i j a glodalici Opis veličine Jedinica mere Alat / pribor = P m 40 Uslovi rada Normalni radionički Radnik P.Z. Dolazi do mašine Obrađuje komad i odlaže Postojeće / Novo stanje NS PS Početni zahvat Završni zahvat PS NS NS NS ; NS NS -PS NS * 100 [%] PS A U-I R h4 P h1 M U IM M h3 h7x50 h9x49 h6 h5 h2 h8x49 GK KO RS Transportne staze Razmera 1:100

39 Karta hodograma Kartom hodograma prikazuje se grafički model rasporeda opreme i komandi na radnom mestu u odgovarajućoj razmeri i grafički model kretanja radnika prilikom izvođenja operacije. Grafički model rasporeda opreme i komandi se izrađuje na isti način kao kod metode modela, a grafički model kretanja radnika se izrađuje korišćenjem malih krugova, krivih linija i strelica (to je grafički model koji prikazuje kretanje projekcije tela radnika po površini radnog mesta) i slovnih i brojčanih oznaka hodova, tako što se krugom prikazuje početak, strelicom završetak, a krivom linijom koja ih spaja kretanje radnika, po redosledu kretanja. Hodovi se označavaju po redosledu izvođenja. Ukoliko se neko kretanje ponavlja više puta tokom izvođenja operacije to se prikazuje kao više hodova ili navođenjem frekvencije (broja ponavljanja) hoda. Uz kartu se izrađuje i lista opreme sa spiskom, dimenzijama, količinama i oznakama svih elemenata rasporeda.

40 aboratorija za proučavanje rada Karta hodograma Pogon: Mašinska radionica Snimač: D. S. Studija: P-VI- Tok: rada Datum: Strana: 3 Od: 1 7 Opis operacije: Operacija obrade delova R e k a p i t u l a c i j a glodalici Opis veličine Jedinica mere Alat / pribor = P m 40 Uslovi rada Normalni radionički Radnik P.Z. Dolazi do mašine Obrađuje komad i odlaže Postojeće / Novo stanje NS PS Početni zahvat Završni zahvat PS NS NS NS ; NS NS -PS NS * 100 [%] PS A U-I R h4 P h1 M U IM M h3 h7x50 h9x49 h6 h5 h2 h8x49 GK KO RS Transportne staze Razmera 1:100

41 Korak 1. Popuniti zaglavlje karte 2. Odrediti i izmeriti granice radnog mesta u stvarnom objektu 3. Ucrtati granice radnog mesta u kartu, u odgovarajućoj razmeri 4. Prepoznati i ucrtati u kartu transportne staze, ulaz i izlaz sa radnog mesta 5. Odrediti dimenzije, položaj i druge karakteristike svakog objekta na radnom mestu 6. Ucrtati grafički model svakog objekta na odgovarajuće mesto u karti 7. Prepoznati u stvarnosti i ucrtati grafički model kretanja radnika na odgovarajuće mesto u karti 8. Izračunati i upisati potrebne podatke za rekapitulaciju 9. Popuniti listu opreme Popunjavanje karte hodograma Napomena Popuniti poznate rubrike na početku Na kraju snimanja prekontrolisati i dopuniti zaglavlje Voditi računa o sopstvenoj i bezbednosti drugih lica - Koristiti standardne razmere Crtati lenjirom i grafitnom olovkom Ukoliko u stvarnosti granice radnog mesta i transportne staze nisu obeleženi na odgovarajući način, predložiti da se obeleže. - Meriti standardnim metrom - Odrediti položaj u odnosu na granice Druge karakteristike mogu biti mesto komandi, mesto punjenja i pražnjenja mašine, potrebna slobodna zona za održavanje, instalacije na radnom mestu i mesto priključka opreme na instalacije, u skladu sa konkretnim potrebama - U skladu sa određenim dimenzijama i položajem, na osnovu definisane razmere, ucrtati grafički model Prilikom projektovanja novog stanja voditi računa o potrebnom prostoru za bezbedan rad radnika i druge namene - Ucrtati tačku na početku i strelicu na kraju svakog hoda - Početak i kraj svakog hoda spojiti krivom linijom - Hodove numerisati po redosledu izvršavanja (h1, h2 ) Ukoliko se hod ponavlja više puta naznačiti broj ponavljanja (npr. h2x49) Voditi računa o razmeri Napraviti spisak, sa dimenzijama, količinama i oznakama svih elemenata rasporeda.

Slide 1

Slide 1 Osnove industrijskog inženjerstva Proučavanje međuzavisnosti zahvata Sinhronizacija resursa Dragoslav Slović Proučavanje međuzavisnosti zahvata Transportne staze M-S UM IM M RS ulaz - izlaz radnika IM

Више

Microsoft PowerPoint - VIII vezbe -karta medjuzavisnih zahvata

Microsoft PowerPoint - VIII vezbe -karta medjuzavisnih zahvata Projektovanje procesa rada - međuzavisnost aktivnosti Metod karte međuzavisnih zahvata Osnove industrijskog inženjerstva Proučavanje organizacionih metoda rada Raspored opreme i komandi na radnom mestu

Више

Microsoft PowerPoint - II vezbe - metod modela [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - II vezbe - metod modela [Read-Only] PROUČAVANJE RASPOREDA Metodmodela rasporeda Osnove industrijskog inženjerstva Osnove industrijskog inženjerstva Proučavanje metoda rada Raspored opreme i komandi na radnom mestu Redosled zahvata ili pokreta

Више

Microsoft PowerPoint - 01-PR-RazvojOII

Microsoft PowerPoint - 01-PR-RazvojOII Razvoj industrijskog inženjerstva Dragoslav Slović What is Industrial Engineering? "Industrial Engineering is concerned with the design, improvement, and installation of integrated systems of people, materials,

Више

Slide 1

Slide 1 Osnove industrijskog inženjerstva - Industrijsko inženjerstvo u Toyota proizvodnom sistemu - Dragoslav Slović Šta je Industrijsko Inženjerstvo? "Industrijsko inženjerstvo se bavi projektovanjem, poboljšavanjem

Више

Projektovanje tehnoloških procesa

Projektovanje tehnoloških procesa ФАКУЛТЕТ ТЕХНИЧКИХ НАУКА Департман за производно машинство Пројектовање технолошких процеса Тема: Др Мијодраг Милошевић Технолошки процеси израде производа Део производног процеса у коме се врши измена

Више

Classroom Expectations

Classroom Expectations АТ-8: Терминирање производно-технолошких ентитета Проф. др Зоран Миљковић Садржај Пројектовање флексибилних ; Математички модел за оптимизацију флексибилних ; Генетички алгоритми у оптимизацији флексибилних

Више

Microsoft PowerPoint - OMT2-razdvajanje-2018

Microsoft PowerPoint - OMT2-razdvajanje-2018 OSNOVE MAŠINSKIH TEHNOLOGIJA 2 TEHNOLOGIJA PLASTIČNOG DEFORMISANJA RAZDVAJANJE (RAZDVOJNO DEFORMISANJE) Razdvajanje (razdvojno deformisanje) je tehnologija kod koje se pomoću mašine i alata u zoni deformisanja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Metode i tehnike utvrđivanja korišćenja proizvodnih kapaciteta Metode i tehnike utvrđivanja korišćenja proizvodnih kapaciteta Sa stanovišta pristupa problemu korišćenja kapaciteta, razlikuju se metode

Више

Microsoft PowerPoint - PS2_Radno mesto i nivo organizovanosti [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - PS2_Radno mesto i nivo organizovanosti [Read-Only] ОСНОВИ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПРОИЗВОДЊЕ ПРОИЗВОДНИ СИСТЕМИ Анатомија пословног система П1. Подсистем производње П2 Подсистем управљања П3. Подсистем набавке П4. Подсистем продаје П5. Подсистем финансија П6. Подсистем

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nedjelja 6 - Lekcija Projiciranje Postupci projiciranja Projiciranje je postupak prikazivanja oblika nekog, u opštem slučaju trodimenzionalnog, predmeta dvodimenzionalnim crtežom. Postupci projiciranja

Више

ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1

ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1 ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1 САДРЖАЈ ПОСЛОВНОГ ПЛАНА А. ОПШТЕ СМЕРНИЦЕ... 4 1. РЕЗИМЕ ПОСЛОВНОГ ПЛАНА... 5 2. ОПШТИ ПОДАЦИ... 5 2.1. Информације о подносиоцу захтева... 5 2.2. Информације

Више

Microsoft PowerPoint - PS9_Linijski raspored i redosled

Microsoft PowerPoint - PS9_Linijski raspored i redosled ОДРЕЂИВАЊЕ ОДГОВАРАЈУЋЕГ ЛИНИЈСКОГ РАСПОРЕДА РАДНИХ МЕСТА ОДРЕЂИВАЊЕ ОДГОВАРАЈУЋЕГ ЛИНИЈСКОГ РАСПОРЕДА РАДНИХ МЕСТА Код серијске и великосеријске производње ФУНКЦИЈА ЦИЉА (КРИТЕРИЈУМ ОПТИМАЛНОСТИ) > Минимални

Више

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3)

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3) Lean 5S Anja Štefanić, mag.oec. copyright Što je 5S? Alat Lean menadžmenta Alat koji se čini jednostavan, no mnoga poduzeća ignoriraju baš te osnovne principe Baza uspješne implementacije Fokusira se

Више

Ravno kretanje krutog tela

Ravno kretanje krutog tela Ravno kretanje krutog tela Brzine tačaka tela u reprezentativnom preseku Ubrzanja tačaka u reprezentativnom preseku Primer određivanja brzina i ubrzanja kod ravnog mehanizma Ravno kretanje krutog tela

Више

Slide 1

Slide 1 Osnove industrijskog inženjerstva Dragoslav Slović Osnove industrijskog inženjerstva - O predmetu i polaganju ispita - Dragoslav Slović Nastavnici i saradnici Prof. dr Dragoslav Slović Kabinet 311c (Lin

Више

Републичко такмичење

Републичко такмичење 1 РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ОСНОВА ЕКОНОМИЈЕ БЕОГРАД, МАРТ 2015. Питања саставио: доцент др Ђорђе Митровић, Универзитет у Београду, Економски факултет 1. Монетаристи су Питања 1 поен а. сматрали да је незапосленост

Више

About the Professional Job Task Analysis Process

About the Professional Job Task Analysis Process О процесу анализе професионалних радних задатака INFORMS Certified Analytics Professional Candidate Handbook Анализе радних задатака Студија анализе радних задатака дефинише текуће знање, вештине и способности

Више

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA (Sl. list grada Beograda, br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja

Више

______________________ sudu u ___________________

______________________ sudu u ___________________ На основу члана 14. став 1. Закона о безбедности и здрављу на раду (даље: Закон), Школски одбор наседници одржаној дана 30.03.2018. години доноси ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МОБИЛНЕ МАШИНЕ 2 предавање 1.1 садржај предмета, дефинисање машина Назив предмета: МОБИЛНЕ МАШИНЕ 2 Наставник: Сарадник: Предраг Милић Шифра предмета: Година: I Семестар: 2 Статус предмета: Број ЕСПБ:

Више

Zagreb, 02

Zagreb, 02 IVOMI d.o.o.: 5S METODA 1. UVOD 5S metodologija je komponenta Lean managementa i jedan od važnih segmenata prilikom transformacije na sustav upravljanja prema Lean načelima. Riječ je o metodologiji sa

Више

Microsoft PowerPoint - X i XI termin - odredjivanje redosleda poslova [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - X i XI termin - odredjivanje redosleda poslova [Compatibility Mode] ODREĐIVANJE REDOSLEDA POSLOVA DŽONSONOV METOD P očetak k k k m in t i1 m a x t i2 ili m in t i3 m a x t i2 R e š e n je tre b a tra žiti n a d ru g i n ač in S vođenje p ro b le m a n x3 n a fik tiv a

Више

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ С

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ С ` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА У ГРАДУ БЕОГРАДУ КОЈИ ЋЕ СЕ СУФИНАНСИРАТИ И РЕАЛИЗОВАТИ У 2018. ГОДИНИ Б е о г р

Више

Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizaci

Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizaci Lean razmišljanje u proizvodnoj organizaciji - Pregled lean alata za unapređenje procesa Autori: Jovana Čabarkapa Aleksa Sekulović Fakultet organizacionih nauka 1 POSLOVNA FILOZOFIJA koja kaže da je kupac

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун Предмет Датум Време Универзитет у Београду Факултет организационих наука Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: Јун 2018. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању 4.

Више

Microsoft Word - Tabela 5.2 Specifikacija predmeta.doc

Microsoft Word - Tabela 5.2 Specifikacija predmeta.doc Универзитет у Нишу Машински факултет у Нишу TAБЕЛА 5.2 СПЕЦИФИКАЦИЈА ПРЕДМЕТА Ниш, октобар 2008. Табела М.5.2-М 1 Спецификација предмета на модулу М 1 : Енергетика и процесна техника 7. М.2.1-ОМ.1-ЕН Простирање

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем нових или побољшањем постојећих производа, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

Microsoft Word - skripta za II kolos.doc

Microsoft Word - skripta za II kolos.doc 1.Дефинишите и објасните утврђивање потребног времена Утврђивање потребног времена је процес утврђивања ''тачног времена'' потребног за обављање операција на радном месту обученом раднику или спрези радник-машина

Више

УДРУЖЕЊЕ ПЕЈЗАЖНИХ АРХИТЕКАТА Србије и Црне Горе

УДРУЖЕЊЕ ПЕЈЗАЖНИХ АРХИТЕКАТА Србије и Црне Горе 2018 /2019 ДИЗАЈН БИЉКАМА Драган Вујичић ДИЗАЈН БИЉКАМА ПРОСТОРНИ АСПЕКТ (распоред биљака) Из садржаја (три теме): "ЛИСТА" БИЉАКА - избор врста - спецификација садница 1. Структурни елементи просторне

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. I ГОДИНА II 1 МАТЕМАТИКА 1 07.02. 21.02. 18.04. 400 20.06. 04.07. 0.09. 19.09. 400 2 МЕХАНИКА 1 08.02.

Више

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_12_IDEF

Microsoft PowerPoint - GR_MbIS_12_IDEF Menadžment poslovnih informacionih sistema - 12 metode modeliranja funkcija pripremila Doc. dr Gordana Radić Integfated DEFinition Definicija: je metoda (jezik) modeliranja bazirana je na kombinaciji grafike

Више

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt Tema 2 Kriterijumi kvaliteta za softverske proizvode DAAD Project Joint Course on Software Engineering Humboldt University Berlin, University of Novi Sad, University of Plovdiv, University of Skopje, University

Више

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt

Microsoft PowerPoint - Topic02 - Serbian.ppt Tema 2 Kriterijumi kvaliteta za softverske proizvode DAAD Project Joint Course on Software Engineering Humboldt University Berlin, University of Novi Sad, University of Plovdiv, University of Skopje, University

Више

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет

Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР Предмет Универзитет у Београду Факултет организационих наука Коначан распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: ОКТОБАР 2016. Предмет Датум Време Сала Напомена Big data у електронском пословању

Више

59. Natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske Školsko/Klupsko natjecanje godine Tehnička kultura 5. razred Maketarstvo i modelarstvo Radni

59. Natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske Školsko/Klupsko natjecanje godine Tehnička kultura 5. razred Maketarstvo i modelarstvo Radni 59. Natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske Školsko/Klupsko natjecanje 2017. godine Tehnička kultura 5. razred Maketarstvo i modelarstvo Radni zadatak: Stol za učenje POTREBAN MATERIJAL : Papir

Више

Microsoft PowerPoint - PS5_Serije i SZR

Microsoft PowerPoint - PS5_Serije i SZR Одређивање одговарајућег начина производње производа из оптималног плана ПРОИЗВОДНИ СИСТЕМИ ОДРЕЂИВАЊЕ ОДГОВАРАЈУЋЕГНАЧИНА ПРОИЗВОДЊЕ ПРОИЗВОДА ИЗ ОПТИМАЛНОГ ПЛАНА ПОЛАЗИ СЕ ОД: ТРЕБА ОДРЕДИТИ Програм

Више

Microsoft PowerPoint - Pokazatelji TP i stopa TP_ za studente [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Pokazatelji TP i stopa TP_ za studente [Compatibility Mode] Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем новихили побољшањем постојећихпроизвода, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

UNUTRANJI TRANSPORT I SKLADIŠTENJE

UNUTRANJI TRANSPORT I SKLADIŠTENJE UNUTRANJI TRANSPORT I SKLADIŠTENJE Vježbe Projektiranje skladišta UKRATKO O NEKIM OSNOVNIM POJMOVIMA Što je skladišni proces? Sve aktivnosti s robom i teretom u skladištu. Sastoji se od više skladišnih

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШК. ГОД. 2017./2018. ОКТОБАРСКИ РОК НАПОМЕНА: ИСПИТЕ ОБАВЕЗНО ПРИЈАВИТИ! ПРВА ГОДИНА МАТЕМАТИКА 1 04.10. 2. МЕХАНИКА

Више

Microsoft PowerPoint - Lab_step_nc2017.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Lab_step_nc2017.ppt [Compatibility Mode] Машински факултет Београд Катедра за производно машинство Објектно програмирање нумерички управљаних машина алатки http://cent.mas.bg.ac.rs/nastava/ma_bsc/index_m.htm Лаб 4: Објектно програмирање нумерички

Више

JUN.xlsx

JUN.xlsx 1 Математика 1 (П) 17.06. у 13:00 Амф. 2 Хемија (П+У) 14.06. у 09:00 Амф. 3 Рачунарска техника (П+У) 20.06. у 13:00 Амф. 4 Основи система заштите (У) 18.06. у 13:00 201 5 Социологија (У) 10.06. у 09:00

Више

Microsoft Word - lv2_m_cirilica.doc

Microsoft Word - lv2_m_cirilica.doc lv2_m ИСПИТИВАЊЕ ТАЧНОСТИ СТРУГОВА Ово је друга лабораторијска вежба (PL-2+PL-4) и има ова два дела: PL-2 Упутство за извођење друге лабораторијске вежбе и PL-4 Друга лабораторијска вежба Испитивање тачности

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2015/

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2015/ Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА школска 2015/2016. година УПУТСТВО ЗА РАД Тест који треба да решиш

Више

Slide 1

Slide 1 Najbolji primeri iz prakse Smanjenje uticaja na životnu sredinu Ukupni efekti preduzetih mera na godišnjem nivou: Smanjenje troškova: 113.000 Smanjenje pređenog puta: 66.000 milja Smanjenje emisije CO

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Maj 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 13.

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете Мастер академских студија Испитни рок: Април 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви

Више

Z-16-48

Z-16-48 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 181-668 На основу

Више

I колоквијум из Основа рачунарске технике I СИ- 2017/2018 ( ) Р е ш е њ е Задатак 1 Тачка А Потребно је прво пронаћи вредности функција f(x

I колоквијум из Основа рачунарске технике I СИ- 2017/2018 ( ) Р е ш е њ е Задатак 1 Тачка А Потребно је прво пронаћи вредности функција f(x I колоквијум из Основа рачунарске технике I СИ- / (...) Р е ш е њ е Задатак Тачка А Потребно је прво пронаћи вредности функција f(x, x, x ) и g(x, x, x ) на свим векторима. f(x, x, x ) = x x + x x + x

Више

New Microsoft Excel Worksheet.xlsx

New Microsoft Excel Worksheet.xlsx РАСПОРЕД ПРОСТОРИЈА ЗА ПОЛАГАЊЕ ИСПИТА У ДЕЦЕМБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШК. 2017/2018. ГОДИНЕ Основне академске студије (4+1) Студијски програм: Заштита животне средине 1 Математика 1 (П) 27.11. у 16:00 206

Више

Пословник о квалитету

Пословник о квалитету Висока школа струковних студија за информационе и комуникационе технологије Здравка Челара 16 Београд Ознака Верзија 1 Укупно страна 15 Датум 22.12.2014. ПРОЦЕДУРА КОЈОМ СЕ ОБЕЗБЕЂУЈЕ ПОШТОВАЊЕ ПЛАНА И

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: ЈУН 2019. Шифра Предмет Студијски програм Датум Време Сала Број пријављених / Напомена м14014 Big data у електронском пословању сви 3.

Више

Broj indeksa:

Broj indeksa: putstvo za 5. laboratorijsku vežbu Napomena: svakoj brojnoj vrednosti fizičkih veličina koje se nalaze u izveštaju obavezno pridružiti odgovarajuće jedinice, uključujući i oznake na graficima u tabelama

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред наставе за предмете Мастер академских студија 2017/18. M14014 Big data у електронском пословању 19.фебруар 2018. 21.фебруар 2018. 23.фебруар 2018. М14998 Cloud инфраструктуре и сервиси Менторски

Више

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕ

` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕ ` w w w. b e o g r a d. r s УПУТСТВО ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИМА ОМЛАДИНСКОГ СЕКТОРА КOJЕ ЋЕ СУФИНАНСИРАТИ ГРАД БЕОГРАД СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА

Више

ÂÈØÀ ÒÅÕÍÈ×ÊÀ ØÊÎËÀ

ÂÈØÀ ÒÅÕÍÈ×ÊÀ ØÊÎËÀ Инжењерска информатика Производно машинство Безбедност на раду 24.05. 14 00 Техничко цртање и компј.графика 23.05. 14 00 Информатика и рачунарство 22.05. 11 00 Познавање и примена материјала 24.05. 14

Више

Nastavni plan modelar/konstruktor Osnovna obuka za modelara/konstruktora odjevne konfekcije Stranica 1

Nastavni plan modelar/konstruktor Osnovna obuka za modelara/konstruktora odjevne konfekcije Stranica 1 1 Nastavni plan Modelar odjevne konfekcije Šifra programa: TA 10 2017 Modul: 01 Naziv modula: Osnovna obuka za modelara/konstruktora odjevne konfekcije Šifra modula: TA 10 2017 MO 1 Izrada programa : Prevent

Више

LAB PRAKTIKUM OR1 _ETR_

LAB PRAKTIKUM OR1 _ETR_ UNIVERZITET CRNE GORE ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET STUDIJSKI PROGRAM: ELEKTRONIKA, TELEKOMUNIKACIJE I RAČUNARI PREDMET: OSNOVE RAČUNARSTVA 1 FOND ČASOVA: 2+1+1 LABORATORIJSKA VJEŽBA BROJ 1 NAZIV: REALIZACIJA

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ОПШТИНА ИРИГ Комисија за јавну набавку Број: /2018 Ириг, године Тел.022/ , 400

РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ОПШТИНА ИРИГ Комисија за јавну набавку Број: /2018 Ириг, године Тел.022/ , 400 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ОПШТИНА ИРИГ Комисија за јавну набавку Број:01-404-12/2018 Ириг, 23.04.2018.године Тел.022/400-609, 400-600 Фах:022/462-035 На основу члана 63. Закона о јавним

Више

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

ASAS AS ASAS

ASAS AS ASAS Распоред испита за предмете мастер академских студија Испитни рок: СЕПТЕМБАР 2019. Пријава испита за септембарски испитни рок биће могућа у периоду од 19. до 21. августа 2019. године, путем студентског

Више

QFD METODA – PRIMER

QFD METODA – PRIMER QFD METODA - PRIMER PROBLEM: U kompaniji X koja se bavi izradom kompjuterskih softvera uočen je pad prodaje konkretnog softvera - Softver za vođenje knjigovodstva. Kompanija X je raspolagala sa jednom

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година

Више

Microsoft Word - CAD sistemi

Microsoft Word - CAD sistemi U opštem slučaju, se mogu podeliti na 2D i 3D. 2D Prvo pojavljivanje 2D CAD sistema se dogodilo pre više od 30 godina. Do tada su inženjeri koristili table za crtanje (kulman), a zajednički jezik komuniciranja

Више

ISSUE No. 01 T +44 (0)

ISSUE No. 01 T +44 (0) ISSUE No. 01 T +44 (0) 1759 319900 www.sumo1.com Sumo DD(direct drill) je sejalica dizajnirana za setvu bez ikakve prethodne obrade gde se ulaganje semena vrši sa minimalnim uticajem na zemljište, čime

Више

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA

FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA FAKULTET ORGANIZACIONIH NAUKA PRELIMINARNI RASPORED ISPITA ZA JANUARSKI ISPITNI ROK 2008. GODINE Predmet Od. P/U Datum Sala Napomena Akcionarstvo i berzansko poslovanje ME U 03.02.2008----10:00 201 Arhitektura

Више

МЕТОДОЛОГИЈА ЗА ОБРАЧУНАВАЊЕ ТРОШКОВА ПРИКЉУЧЕЊА НА МРЕЖУ

МЕТОДОЛОГИЈА ЗА ОБРАЧУНАВАЊЕ ТРОШКОВА ПРИКЉУЧЕЊА НА МРЕЖУ РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ЗА ЕНЕРГЕТИКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ТРЕБИЊЕ REGULATORNA KOMISIJA ZA ENERGETIKU REPUBLIKE SRPSKE TREBINJE ПРАВИЛНИК O МЕТОДОЛОГИЈИ ЗА ОБРАЧУНАВАЊЕ ТРОШКОВА ПРИКЉУЧЕЊА НА ДИСТРИБУТИВНИ ИЛИ

Више

broj 043.indd - show_docs.jsf

broj 043.indd - show_docs.jsf ПРИЛОГ 1. Ширина заштитног појаса зграда, индивидуалних стамбених објеката и индивидуалних стамбено-пословних објеката зависно од притиска и пречника гасовода Пречник гасовода од 16 barа до 50 barа M >

Више

Z-16-45

Z-16-45 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 181-668 На основу

Више

Microsoft Word - finansijski administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc

Microsoft Word - finansijski administrator_zasnovanost kvalifikacije.doc ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ ФИНАНСИЈСКИ АДМИНИСТРАТОР СТАНДАРД КВАЛИФИКАЦИЈЕ, ЦИЉЕВИ И ИСХОДИ СТРУЧНОГ ОБРАЗОВАЊА 1. Назив квалификације: Финансијски администратор 2. Подручје рада: Економија, право и администрација

Више

Slide 1

Slide 1 ТРЕНИНГ ЗА ТРЕНЕРЕ КАКО УЧЕ ОДРАСЛИ ПРАВИЛО СПРЕМНОСТИ ПРАВИЛО ИНТЕНЗИТЕТА ПРАВИЛО СПОСОБНОСТИ ПРИХВАТАЊА НОВИХ ИДЕЈА ПРАВИЛО АСОЦИЈАЦИЈЕ ПРАВИЛО ПРИМАРНОСТИ И СКОРАШЊОСТИ ПРАВИЛО РЕЛЕВАНТНОСТИ ПРАВИЛО

Више

Uvod u statistiku

Uvod u statistiku Uvod u statistiku Osnovni pojmovi Statistika nauka o podacima Uključuje prikupljanje, klasifikaciju, prikaz, obradu i interpretaciju podataka Staistička jedinica objekat kome se mjeri neko svojstvo. Svi

Више

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( "Službeni glasnik RS", broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj

Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( Službeni glasnik RS, broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( "Službeni glasnik RS", broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj dozvoli Pravilnik je objavljen u "Službenom glasniku

Више

Elektronika 1-RB.indb

Elektronika 1-RB.indb IME I PREZIME UČENIKA RAZRED NADNEVAK OCJENA Priprema za vježbu Snimanje strujno-naponske karakteristike diode. Definirajte poluvodiče i navedite najčešće korištene elementarne poluvodiče. 2. Slobodni

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011)

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: телефон: (011) РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ ДИРЕКЦИЈА ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11000 Београд, Мике Аласа 14, ПП: 34, ПАК: 105 305 телефон: (011) 32-82-736, телефакс: (011) 21-81-668 На основу члана 192. став

Више

Model podataka

Model podataka Fakultet organizacionih nauka Uvod u informacione sisteme Doc. Dr Ognjen Pantelić Modeliranje podataka definisanje strategije snimanje postojećeg stanja projektovanje aplikativno modeliranje implementacija

Више

Tehničko rešenje: Industrijski prototip dvostrukog trofaznog analizatora snage sa funkcijama merenja kvaliteta električne energije tipska oznaka MM2 R

Tehničko rešenje: Industrijski prototip dvostrukog trofaznog analizatora snage sa funkcijama merenja kvaliteta električne energije tipska oznaka MM2 R Tehničko rešenje: Industrijski prototip dvostrukog trofaznog analizatora snage sa funkcijama merenja kvaliteta električne energije tipska oznaka MM2 Rukovodilac projekta: Vladimir Vujičić Odgovorno lice:

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ школска 018/019. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА

Више

М А Т Е М А Т И К А Први разред (180) Предмети у простору и односи међу њима (10; 4 + 6) Линија и област (14; 5 + 9) Класификација предмета према свој

М А Т Е М А Т И К А Први разред (180) Предмети у простору и односи међу њима (10; 4 + 6) Линија и област (14; 5 + 9) Класификација предмета према свој М А Т Е М А Т И К А Први разред (180) Предмети у простору и односи међу њима (10; 4 + 6) Линија и област (14; 5 + 9) Класификација предмета према својствима (6; 2 + 4) Природни бројеви до 100 (144; 57

Више

GODIŠNJI KALENDAR ISPITA Inženjerski menadžment (OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE) ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA Rbr

GODIŠNJI KALENDAR ISPITA Inženjerski menadžment (OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE) ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA Rbr GODIŠNJI KALENDAR ISPITA Inženjerski menadžment (OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE) ŠKOLSKA 2018/2019. GODINA Rbr 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Predmet Godina Januarski rok Februarski

Више

MV Merchandise visibility sistem

MV Merchandise visibility sistem MV Merchandise visibility sistem Pomoć maloprodajnim lancima u smanjenju troškova usled nedostatka robe u prodajnom prostoru, smanjenju troškova i vremena za popis robe i povećanje prodaje Maloprodaje

Више

mfb_april_2018_res.dvi

mfb_april_2018_res.dvi Универзитет у Београду Машински факултет Катедра за механику флуида МЕХАНИКА ФЛУИДА Б Писмени део испита Име и презиме:... Броj индекса:... Напомене: Испит траjе 80 минута. Коришћење литературе ниjе дозвољено!

Више

На основу члана 56. Статута Града Ниша ( Службени лист Града Ниша'', број 88/2008 и 143/2016), члана 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша (

На основу члана 56. Статута Града Ниша ( Службени лист Града Ниша'', број 88/2008 и 143/2016), члана 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( На основу члана 56. Статута Града Ниша ( Службени лист Града Ниша'', број 88/2008 и 143/2016), члана 72. Пословника о раду Градског већа Града Ниша ( Службени лист Града Ниша број 1/2013,95/2016 98/2016,

Више

Microsoft Word - Akt o proceni rizika osnovna škola

Microsoft Word - Akt o proceni rizika osnovna škola SADRŽAJ 1. PODACI O POSLODAVCU 2. OPIS RADNOG PROCESA, OPIS SREDSTAVA ZA RAD, I NJIHOVO GRUPISANJE, I OPIS SREDSTAVA I OPREME ZA LIČNU ZAŠTITU NA RADU 3. SNIMANJE ORGANIZACIJE RADA 4. PREPOZNAVANJE I UTVRĐIVANJE

Више

Републички педагошки завод Бања Лука Стручни савјетник за машинску групу предмета и практичну наставу Датум: године Тема: Елементи и начин

Републички педагошки завод Бања Лука Стручни савјетник за машинску групу предмета и практичну наставу Датум: године Тема: Елементи и начин Републички педагошки завод Бања Лука Стручни савјетник за машинску групу предмета и практичну наставу Датум:.06.2009. године Тема: Елементи и начин вредновања графичког рада из раванских носачи 1 Увод:

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког развоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2012/2013. година

Више

Microsoft PowerPoint - Predavanje3.ppt

Microsoft PowerPoint - Predavanje3.ppt Фрактална геометрија и фрактали у архитектури функционални системи Улаз Низ правила (функција F) Излаз Фрактална геометрија и фрактали у архитектури функционални системи Функционални систем: Улаз Низ правила

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prof. dr Pere Tumbas Prof. dr Predrag Matkovid Identifikacija i izbor projekata Održavanje sistema Inicijalizacija projekata i planiranje Implementacija sistema Dizajn sistema Analiza sistema Faze životnog

Више

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka Пројекат из предмета Интернет програмирање за августовски и септембарски испитни рок школске 2018/19. године Коришћењем PHP технологије, технологије AJAX и MySQL базе података, реализовати следећу веб

Више

3

3 KONTROLNI ISPIT ZANIMANJE: AUTOMEHANIČAR IME I PREZIME:. RADNA PROBA Uređenje dijela upravljačkog sustava vozila Za uspješno obavljen zadatak kandidat treba: opisati postupak rada izabrati odgovarajući

Више

Зборник радова 6. Међународне конференције о настави физике у средњим школама, Алексинац, март Одређивање коефицијента пригушења у ваздуху

Зборник радова 6. Међународне конференције о настави физике у средњим школама, Алексинац, март Одређивање коефицијента пригушења у ваздуху Одређивање коефицијента пригушења у ваздуху помоћу линеарног хармонијског осцилатора Соња Ковачевић 1, Милан С. Ковачевић 2 1 Прва крагујевачка гимназија, Крагујевац, Србија 2 Природно-математички факултет,

Више

Рапоред полагања испита школске године 2018/19. Ниво студија Основне академске студије Акредитација 2014 Машинско инжењерство Сатница испита Студијски

Рапоред полагања испита школске године 2018/19. Ниво студија Основне академске студије Акредитација 2014 Машинско инжењерство Сатница испита Студијски Рапоред полагања испита школске године 2018/19. Ниво студија Основне академске студије Акредитација 2014 Машинско инжењерство Сатница испита Студијски програм 9:00 КОД Н А З И В П Р Е Д М Е Т А ЈАН МАР

Више

Microsoft Word - Master 2013

Microsoft Word - Master 2013 ИСПИТНИ РОК: ЈУН 2018/2019 МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Студијски програм: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА Семестар 17.06.2019 Статички електрицитет у технолошким процесима Електронска кола за управљање

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2012/2013. година

Више

Microsoft Word - Master 2013

Microsoft Word - Master 2013 ИСПИТНИ РОК: СЕПТЕМБАР 2018/2019 МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ (АКРЕДИТАЦИЈА 2013) Студијски програм: ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА Семестар 19.08.2019 Електромагнетна компатибилност у електроенергетици Управљање дистрибутивном

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА УПУТСТВО ЗА О

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА УПУТСТВО ЗА О Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА УПУТСТВО ЗА ОЦЕЊИВАЊЕ ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАТИ ОПШТА УПУТСТВА 1. Сваки

Више

Osnovni pojmovi teorije verovatnoce

Osnovni pojmovi teorije verovatnoce Osnovni pojmovi teorije verovatnoće Profesor Milan Merkle emerkle@etf.rs milanmerkle.etf.rs Verovatnoća i Statistika-proleće 2019 Milan Merkle Osnovni pojmovi ETF Beograd 1 / 13 Verovatnoća i statistika:

Више

Inženjering informacionih sistema

Inženjering informacionih sistema Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad Inženjering informacionih sistema Dr Ivan Luković Dr Slavica Kordić Nikola Obrenović Milanka Bjelica Dr Jelena Borocki Dr Milan Delić UML UML (Unified Modeling Language)

Више

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02

Microsoft PowerPoint - SEP-2013-CAS02 STRATEGIJE E ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE STRATEGIJE ZA ELEKTRONSKO POSLOVANJE Elektronsko poslovanje ne predstavlja samo dodatak tradicionalnom, već ono predstavlja revoluciju u poslovanju. Ono omogućava

Више