CD_test_motivacije.qxp

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "CD_test_motivacije.qxp"

Транскрипт

1 Test motivacije Ovaj test pomoći će vam da saznate kako stvar stoji s djetetovom motivacijom. Test traje 15 minuta. Dijete treba odgovarati samostalno jer nitko bolje od njega ne zna dokle seže njegovo zanimanje za učenje. Zahvaljujući tom testu dijete će sâmo saznati nakon koliko vremena počinje skretati pažnju i zašto. Naravno, i roditelji trebaju saznati rezultate. Kako pokazuje iskustvo, nijednom učeniku ne može biti zanimljivo baš sve o čemu se poučava u školi. Srećom, onih koje uopće ništa ne zanima vrlo je malo. U većini slučajeva situacija je sljedeća: neka djeca radije uče humanističke predmete, druga se zanimaju za prirodne znanosti, treći pak daju prednost sportu ili aktivnom praktičnom radu. Važno: Prije nego odgovori dijete treba pažljivo pročitati i shvatiti pitanje. Na svaku tvrdnju moguće je dati samo jedan odgovor. Ako dijete nije sigurno u odgovor, treba odabrati onu varijantu koja mu najviše odgovara. Završni rezultat može se saznati samo nakon što se odgovori na sva pitanja. Svaka osoba nosi se s različitim situacijama na vlastiti način. Ovdje nema točnih ili netočnih odgovora. Važno je da dijete odgovara iskreno jer će samo u tom slučaju rezultati biti vjerodostojni. Budući da motivacija izravno ovisi o predmetu, važno je u odgovorima imati na umu jedan isti školski predmet. Pitanja s testa formulirana su za matematiku jer se taj predmet predaje u svim razredima. Pri sljedećem testiranju moguće je odabrati bilo koji drugi predmet. Tako dobivate cjelovitu sliku djetetovih afiniteta i talenata.

2 1. Zanimanje za predmet Vjerojatno si primijetio/la da na satovima matematike neki učenici rade aktivnije, dok drugi rade manje aktivno. Kojoj skupini pripadaš i zašto? Aktivno radim na satovima matematike 1. zato što mi se sviđaju matematički zadaci i računanje. 2. zato što volim matematiku. 3. zato što mi je na satovima matematike u školi zanimljivo. Zbroji bodove iz ovog bloka i podijeli dobiveni zbroj s 3. Moguće je da ćeš dobiti broj s decimalnim nastavkom! : 3 = bodova zadaću, zato što ti je prelagana, pokušaj samostalno naći zanimljivu dodatnu građu o toj temi ili pokušaj rješavati zahtjevnije zadatke. Na internetu je moguće naći matematičke zagonetke, gramatičke vježbe iz raznih jezika i kvizove iz raznih predmeta. Svidjet će ti se! Tvoj se križić nalazi lijevo od sive crte: nizak stupanj interesa. Tvoj križić nalazi se s desne strane od sive crte: visok stupanj interesa. Bravo! Doista voliš taj predmet. Znači da dobro shvaćaš i pamtiš gradivo. Sigurno se čak i događalo da se zaljubiš u zadatak i ne primjećuješ kako vrijeme prolazi dok doista uživaš u radu i rezultatima svoga rada. Savjeti. Samo naprijed! Interes i uspjeh uvijek idu zajedno. Nastoj ne izgubiti zanimanje za predmet, samostalno traži dodatne informacije, ali pritom nemoj uzalud gubiti snagu. Tvoj se križić nalazi na sivoj crti: srednji stupanj interesa. Jako dobro! Predmet te prilično zanima i zato ga dosta lako svladavaš. Brzo rješavaš zadatke i ostaje ti dovoljno vremena za ozbiljno proučavanje drugih predmeta. Predmet te previše ne zanima. Ne treba misliti da je to loše. Jasno ti je da je nemoguće zanimati se za sve na svijetu. Bez obzira na to, moraš usvojiti neka znanja iz tog predmeta. Savjeti. Pokušaj vidjeti predmet iz drugog ugla (naprimjer, posjetiti muzej ili zanimljivu izložbu, pogledati znanstveno-popularni film na temu koju sada učite u školi). Ako se u tebi probudi zanimanje za predmet, bit će ti mnogo lakše učiti. Pokušaj si učenje tog predmeta učiniti zanimljivijim. Razmisli, naprimjer, što se može raditi nakon zadaće, smisli dostojnu nagradu za uloženi trud. Nastoj savjesno i temeljito raditi na zadacima, shvaćati i pamtiti sve neophodne informacije. Tada ćeš na narednim satovima lakše usvajati novo gradivo. Nemoj početi domaću zadaću od najsloženijih zadataka - osjećaj zadovoljstva dobivamo kad iskusimo napredak. Savjeti. Drži smjer! Važno je da zadaci ne budu preteški, ali ne i prelagani. Tada učiš sa zadovoljstvom i koncentracijom. Ako ti je katkad dosadno pisati domaću

3 2. Antipatija: kako se odnosim prema matematici? Netko misli da je matematika predivan predmet, dok netko drugi misli da je užasan. Što ti misliš? 1. Ne volim rješavati matematičke zadatke. 2. Često ne želim ići na sat matematike. 3. Kada gledam domaću zadaću iz matematike, želim nestati. 4. Matematički zadaci su odvratni. 5. Od svih domaćih zadataka najgori su mi oni iz matematike. 6. Bilo bi najbolje da uopće ne učim matematiku. Zbroji bodove iz ovog bloka i podijeli dobiveni zbroj sa 6. Moguće je da ćeš : 6 = bodova Nemoj si odmah postavljati teško dostižne ciljeve, jer je u tom slučaju lako odustati. Odaberi bliže ciljeve i razmisli što trebaš učiniti da ih postigneš. Sastavi si plan djelovanja. Možda bi ti netko mogao pomoći - roditelji ili drugi članovi obitelji, učitelj ili kolege iz razreda. Tvoj križić se nalazi na sivoj crti: srednji stupanj antipatije. Iako ti taj predmet nije sasvim omrznuo, vrlo si blizu tome. No nije sve tako loše jer, kao što znaš, nemoguće je voljeti sve predmete. Tvoj križić nalazi se s desne strane od sive crte: visok stupanj antipatije. Očito je da ti se predmet ne sviđa i, najvjerojatnije je da se teško prisiljavaš na bavljenje njime. To je razumljivo. No svejedno ga trebaš učiti. Savjeti. Pokušaj shvatiti u čemu je baš tvoj problem. Kada si se počeo toliko loše odnositi prema tom predmetu? S čime je to bilo povezano? Možda je stvar u lošim ocjenama, u odnosu s učiteljem ili u nečem drugom? Razmisli kako je moguće utjecati na situaciju. Prije svega, nemoj ignorirati predmet. Što više izbjegavaš baviti se njime, to se više nagomilavaju tvoji propusti u znanjima. Bolje je da se pokušaš nagraditi za napor. Postavi si cilj postići određene rezultate iz tog predmeta, a kada ih postigneš, ispuni si neku posebnu želju. Nagrada treba odgovarati postavljenom cilju. Možda bi ti roditelji mogli pomoći da si ispuniš želje, nakon što vide koliki je trud u to uložen. Savjeti. Savjetujemo ti da pokušaš sam sebe zainteresirati za određeni predmet. Naprimjer, možeš naći zanimljive vježbe koje ćeš svladati uz pomoć roditelja ili prijatelja. Pogledaj znanstveno-popularni film ili pročitaj knjigu u kojoj se jednostavnim i razumljivim jezikom predstavljaju zanimljivi zadaci. To se ne odnosi samo na matematiku, nego i na sve ostale školske predmete. Ili pretražuj internet. Tamo se nalazi ogromna količina raznoraznih pitanja iz kvizova, zabavnih i zanimljivih zadataka iz školskog programa. Osim toga, postoje zanimljive igre koji ti mogu pomoći da shvatiš predmet. Tvoj križić se nalazi s lijeve strane od sive crte: nizak stupanj antipatije. Izvrsno! Predmet u tebi ne pobuđuje negativne emocije, a to je važan preduvjet uspješnog učenja.

4 3. Vanjska motivacija: za koga učim? Trudim se na satovima matematike 1. zato što želim da učitelj matematike bude zadovoljan sa mnom. 2. zato što od mene očekuju da se trudim na satu. 3. zato što želim da me učitelj matematike smatra dobrim učenikom. 4. zato što ne želim da mi prigovaraju na satu. Temeljito radim domaću zadaću 5. zato što od mene očekuju da dobro napišem domaću zadaću. 6. da bi obradovao roditelje. 7. da me roditelji ne grde. 8. da ne moram ponavljati godinu. 9. da me roditelji pohvale. Zbroji bodove iz ovog bloka i podijeli dobiveni zbroj s 9. Moguće je da ćeš : 9 = bodova Tvoj križić nalazi se s desne strane od sive crte: visok stupanj vanjske motivacije. Trudiš se biti dobar učenik i to je dobro. No ti se trudiš radi nagrade, visoke ocjene ili iz straha od kazne. Savjeti. Razmisli, možda postoje i drugi razlozi zbog kojih bi trebalo učiti taj predmet. Uvijek je lakše nešto učiti kada znamo zašto nam je to potrebno. Ako radiš sa zanimanjem, sam proces ti se počinje sviđati. Tvoj križić se nalazi na sivoj crti: srednji stupanj vanjske motivacije. Ne težiš pretjerano visokim ocjenama i ne plaši te roditeljski gnjev. To je izvrsno jer takvo raspoloženje pomaže u svladavanju teškoća. Osim toga, uvijek je lakše učiti kada znamo zašto nam je nešto potrebno. Razmisli kako ti stečena znanja mogu poslužiti u budućnosti. Tvoj križić se nalazi s lijeve strane od sive crte: nizak stupanj vanjske motivacije. U učenju ne razmišljaš previše o rezultatima i ne računaš na pohvale roditelja ili učitelja. Ako ti je pritom pokazatelj zanimanja za predmet visok, znači da te prije svega pokreće unutarnja motivacija. Ne trebaš dodatne poticaje da bi se s voljom bavila ili bavio tim predmetom. To je najbolja osnova za uspješno učenje! Ako ti je pritom pokazatelj zanimanja za predmet nizak, jednako kao i motivacija, treba razmisliti kako se možeš samostalno potaknuti na bolje učenje. Savjeti. Isprva pokušaj smisliti dostojnu nagradu za naporan i temeljit rad. Ako poremetiš plan povećanja uspješnosti iz danog predmeta, ne boj se "kazniti" (naprimjer, nećeš otići van s prijateljima dok ne završiš zadaću, ili ne smiješ gledati omiljenu seriju dok ne postigneš zadani cilj). Također možeš zamoliti roditelje da te podrže, naprimjer da učine za tebe nešto posebno nakon što ostvariš traženi rezultat iz predmeta.

5 4. Predodžba o vlastitim sposobnostima: koliko sam talentiran? Neke predmete svladavamo lako, druge teško. Kakva je kod tebe situacija s matematikom? 1. Imam visoke ocjene iz matematike. 2. Lako svladavam matematiku. 3. Ne zaostajem za drugima na satovima matematike. 4. Nije mi problem brzo i ispravno napisati domaću zadaću iz matematike. Zbroji bodove iz ovog bloka i podijeli dobiveni zbroj sa 4. Moguće je da ćeš : 4 = bodova Tvoj križić nalazi se s desne strane od sive crte: visok stupanj predodžbi o vlastitim sposobnostima. Izvrsno je što imaš visok stupanj povjerenja u svoje sposobnosti! To znači da se možeš potpuno usredotočiti na učenje. Uspjeh nas potiče na daljnji napredak. Zato temeljito učiš i pritom širiš svoja znanja. Savjeti. Drži smjer! Pokušaj ne sići s putanje, ne opuštati se previše i ustrajno napredovati prema cilju. Tvoj križić nalazi na sivoj crti: srednji stupanj predodžbi o vlastitim sposobnostima. Savjeti. Ako se tvoj rezultat nalazi bliže desnom kraju crte, znači da se znaš veseliti svojim uspjesima i cijeniš vlastita postignuća. Ako se tvoj rezultat nalazi bliže lijevom kraju crte, trebao bi preispitati vlastito mišljenje o sebi. Katkad se podcjenjujemo zato što, primjerice, uspoređujemo svoje ocjene s vlastitim rezultatima iz drugih predmeta, i razlika je očigledna. Tvoj križić nalazi se s lijeve strane od sive crte: nizak stupanj predodžbi o vlastitim sposobnostima. Misliš da nemaš posebnih sposobnosti za dani predmet. Naravno, taj zaključak nije došao bez povoda, a povod su možda stalne loše ocjene. Postoji opasnost da upadneš u začarani krug: dobivaš lošu ocjenu, misliš da ne možeš dobro naučiti gradivo iz tog predmeta i zbog toga sljedeći put opet dobivaš lošu ocjenu, te tako dobivaš potvrdu za loše mišljenje o sebi. Naposljetku donosiš odluku da ćeš se prestati truditi, jer misliš da nikakvim trudom nećeš promijeniti stvari. Savjeti. Razmisli zašto dobivaš loše ocjene? Je li razlog u nedovoljnoj pripremi, nenapisanoj domaćoj zadaći ili ti je dio gradiva ostao nejasan. Nemoj očajavati! Pokušaj popuniti rupe u znanjima i, ako se pokaže potrebnim, obrati se za pomoć roditeljima, prijateljima ili instruktoru iz tog predmeta. Počni od jednostavnih zadataka koji se mogu samostalno riješiti i postavljaj si realne ciljeve. Prekrasno! Ti misliš da imaš određene sposobnosti u danom predmetu.

6 5. Orijentacija u ciljevima učenja: želim to znati! Na satovima matematike zadovoljan sam 1. kad sâm dobro učim. 2. kad shvaćam kako će mi gradivo koje učimo poslužiti u budućnosti. 3. kad se potpuno udubljujem u rad. 4. kad shvatim ono što prije nisam shvaćao. 5. kada uspijevam ne zaostajati za drugima. Zbroji bodove iz ovog bloka i podijeli dobiveni zbroj s 5. Moguće je da ćeš : 5 = bodova Tvoj križić nalazi se s desne strane od sive crte: visok stupanj orijentacije u ciljevima učenja. Izvrsno! Za tebe je novo gradivo na satu dobar poticaj za bolje učenje. Ako nešto ne uspijevaš svladati, ne očajavaš, nego pokušavaš prevladati teškoće jer znaš da je postignuće moguće uz ulaganje napora. Ponosi se svojim uspjesima jer su zasluženi! Savjeti. Pokušaj razviti jednak odnos i prema drugim, tebi manje zanimljivim, ali ništa manje važnim predmetima. Postoji velika vjerojatnost da će ti stečena znanja poslužiti u budućem zanimanju. Budeš li ti to stalno na umu, učenje te neće zamarati i možda ti se neke teme čak učine zanimljivima. Obrati pažnju na uspjehe svojih kolega iz razreda - uspoređivanje vlastitih rezultata s postignućima akademski jačih učenika katkad potiče uspješnost. Tvoj križić nalazi na sivoj crti: srednji stupanj orijentacije u ciljevima učenja. Dobar rezultat! Sviđa ti se upoznavati novo gradivo. Kada težimo širenju svojih znanja, naš mozak bolje obrađuje nove informacije pa ih bolje pamtimo. Tvoj križić nalazi se s lijeve strane od sive crte: nizak stupanj orijentacije u ciljevima učenja. Baš i ne težiš novim znanjima. Moguće je da se bojiš da će novo gradivo biti preteško. Savjeti. Razmisli kako bi ti ubuduće moglo koristiti ono što se uči u školi, razmisli i zašto bi se trebali izučavati različiti predmeti. Ako ne možeš samostalno odgovoriti na to pitanje, obrati se drugima. Pitaj, naprimjer, svoje kolege u razredu kojima se taj predmet sviđa, ili roditelje i učitelje. Sjeti se poslovice: "Apetit dolazi za vrijeme jela". Tema koja ti se isprva činila strašno dosadnom, s vremenom bi mogla postati zanimljivija. Sjeti se svojih ranijih uspjeha i postignuća. Vjerojatno ti se sviđa kada dobro shvatiš novo gradivo i dobiješ visoku ocjenu. To se može postići, izvrsne rezultate moguće je ponoviti!

7 6. Natjecateljski duh: jesam li najbolji? Neki učenici češće osjećaju zadovoljstvo na satu, a drugi rjeđe. Kakva je situacija kod tebe? Na satu matematike doista sam zadovoljan/na 1. ako znam više od ostalih. 2. ako me učitelj smatra najboljim učenikom. 3. ako sam jedini u razredu koji zna točan odgovor. 4. ako sam riješio zadatak bolji od svojih kolega. Zbroji bodove iz ovog bloka i podijeli dobiveni zbroj sa 4. Moguće je da ćeš : 4 = bodova Tvoj križić nalazi se desno od sive crte: snažan natjecateljski duh. Važno ti je da budeš bolji od kolega iz razreda i da to stalno dokazuješ. Nije loš stav, no u njemu se kriju opasnosti. Budući da stalno nastojiš dokazati svoju prednost pred ostalima, ne možeš se usredotočiti na temu sata pa je moguće da propuštaš nešto doista zanimljivo. Najvjerojatnije izbjegavaš situacije u kojima se ne možeš pokazati u najboljem svjetlu. Na taj način ne pružaš si priliku da isprobaš i saznaš nešto novo. Ako tvoji kolege iz razreda nisu akademski jaki učenici, postoji opasnost od opuštanja - ionako si bolji od njih - i stjecanja osrednje razine znanja. Ili ćeš pak precijeniti svoje sposobnosti i prestati se temeljito pripremati za nastavu. Ako pritom nisko ocjenjuješ svoje sposobnosti, loše ocjene su za tebe osobito opasne jer ne možeš u pogreški vidjeti priliku za daljnji razvoj. Umjesto toga se osjećaš bespomoćno i izbjegavaš daljnji rad. Savjeti. Razmisli: izvrsna znanja možeš pokazati samo nakon što dobro naučiš gradivo! Pokušaj se koncentrirati na vlastita postignuća. Ako je jedan test ispao loše, drugi put se bolje pripremi. Postavljaj si realne, ali ne i prejednostavne ciljeve. Tvoj križić nalazi na sivoj crti: srednji stupanj natjecateljskog duha. Jako dobro! Primjećuješ postignuća svojih kolega i uspoređuješ ih sa svojim postignućima, ali nije ti toliko stalo da budeš najbolji učenik ili učenica u razredu. Katkad je korisno uspoređivati se s drugima kako bi se vlastiti uspjesi ocjenjivali s većom dozom trezvenosti. Savjeti. Orijentiraj se, prije svega, na akademski jake učenike, tako ćeš stremiti višim rezultatima, umjesto da se zadovoljiš "srednjom" razinom. Tvoj križić nalazi se lijevo od sive crte: nizak stupanj natjecateljskog duha. Potpuno ti je nevažno jesi li bolji od drugih učenika ili nisi. S jedne strane, to je pozitivno, zato što nisi pod stalnim pritiskom poput onih učenika koji stalno dokazuju da mogu više. S druge strane, korisno je orijentirati se na bolje učenike jer od njih možeš mnogo toga naučiti. Ispravno je i vrlo ugodno ponositi se vlastitim uspjesima!

knjiga 03.indd

knjiga 03.indd 15 3. Poglavlje Opće smjernice za aktivnosti učenja Ovo poglavlje opisuje neke od općih smjernica koje su pomogle roditeljima kada su svoju djecu učili novim vještinama. Pokušajte se koristiti ovim smjernicama

Више

Bojenje karti iliti poučak o četiri boje Petar Mladinić, Zagreb Moj djed volio je igrati šah. Uvijek mi je znao zadati neki zanimljiv zadatak povezan

Bojenje karti iliti poučak o četiri boje Petar Mladinić, Zagreb Moj djed volio je igrati šah. Uvijek mi je znao zadati neki zanimljiv zadatak povezan Bojenje karti iliti poučak o četiri boje Petar Mladinić, Zagreb Moj djed volio je igrati šah. Uvijek mi je znao zadati neki zanimljiv zadatak povezan sa šahom. Tako mi je postavio sljedeći problem. Problem.

Више

NA PRAGU PROFESIONALNOG IZBORA

NA PRAGU PROFESIONALNOG IZBORA O ČEMU TREBA VODITI RAČUNA PRILIKOM IZBORA PROGRAMA/ ZANIMANJA? 15.6.2017. 1 Potrebno je uskladiti: zahtjeve odabranog zanimanja interese, želje, prethodna znanja, sposobnosti i zdravstvene karakteristike

Више

4.4 DOPUNSKA NASTAVA Matematika 1. razred ciljevi aktivnosti, programa i/ili projekta - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno u

4.4 DOPUNSKA NASTAVA Matematika 1. razred ciljevi aktivnosti, programa i/ili projekta - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno u 4.4 DOPUNSKA NASTAVA 4.4.1 Matematika 1. razred - Utjecati na svladavanje redovitog programa i pozitivno utjecati na brojčanu ocjenu predmeta Namjena aktivnosti, Nositelji aktivnosti, i njihova odgovornost

Више

Izvršavanje pitanja

Izvršavanje pitanja U ovom ćeš dijelu upitnika odgovarati na pitanja o različitim aspektima vezanima uz digitalne medije i digitalne uređaje u koje se ubrajaju računala, laptopi, notebook računala, pametni telefoni, tableti,

Више

Poslovni uzlet grada Gospića

Poslovni uzlet grada Gospića Sama ideja nije dovoljna 4 pravila za motiviranog i uspješnog poduzetnika Predavač: Sandro Kraljević, mag. psych. IDEJA ODLIČAN POČETNI IMPULS ZA USPJEH SVAKOG PODUZETNIKA Sjetite se trenutka kad ste osmislili

Више

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život?

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Možda ste se zapitali što je uopće life coach

Више

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam Prilično sam Ni zadovoljan/na niti Prilično sam zadovoljan/na Veoma sam zadovoljan/na a. Koliko ste

Више

Rano učenje programiranj

Rano učenje programiranj PREGLED ALATA ZA RANO UČENJE PROGRAMIRANJA Ivana Ružić, I. osnovna škola Čakovec Programiranje - nova pismenost Živimo u svijetu u kojem tehnologija brzo napreduje. Način na koji radimo, komuniciramo,

Више

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис

Чича Глиша Аутор: Зора Гојковић и Валентина Рутовић ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо ис ПРИПРЕМА ЧАСА И УПУТСТВО ЗА КОРИШЋЕЊЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ЧИЧА ГЛИША За ове часове ликовне културе смо искористили веома занимљив сајт на Интернету (www.drawastickman.com). Приликом посете сајту, од посетиоца

Више

POSTALA SAM BAKA

POSTALA  SAM  BAKA SVJEDOČANSTVO IZ KNJIGE ''MENI JE BOG POMOGAO'' - www.molitvenici.net 1 / 10 2 / 10 Baka Katica, njen sin Mario i snaha Tanja žive u jednom malom slavonskom gradiću u naselju kojeg je zaštitnik Duh Sveti.

Више

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju

Uloga nastavnika u kreiranju emocionalne atmosfere u odjeljenju УЛОГА НАСТАВНИКА У КРЕИРАЊУ ЕМОЦИОНАЛНЕ АТМОСФЕРЕ У ОДЈЕЉЕЊУ Драгица Ожеговић Ако је васиона заиста безгранична а природа неисцрпна у свом стваралаштву, онда једини модел те безграничности јесте ДИЈЕТЕ

Више

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра

Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам напра Научила сам на семинару Бесплатна виртуелна учионица и применила у пракси Виртуелна учионица у разредној настави Одмах по завршетку семинара сам направила тест у Гугл документу који су ученици са одушевљењем

Више

Dobrodošlica

Dobrodošlica Prijelaz sa razredne na predmetnu nastavu Sadržaj prezentacije Što donosi prijelaz iz razredne u predmetnu nastavu Kako roditelji mogu pomoći Razvojne karakteristike učenika 5. razreda Što donosi prijelaz

Више

2

2 2 Ne možemo svoje ideje ostvariti bez drugih ljudi. Naš biznis ne može rasti bez drugih ljudi. Ne možemo sve sami. Ne moramo sve sami. Možemo i trebamo pronaći i zaposliti ljude bolje od sebe. Krenuli

Више

18. ožujka Državno natjecanje / Osnovna škola (6. razred) Primjena algoritama (Basic/Python/Pascal/C/C++) Sadržaj Zadaci... 1 Zadatak: Kineski..

18. ožujka Državno natjecanje / Osnovna škola (6. razred) Primjena algoritama (Basic/Python/Pascal/C/C++) Sadržaj Zadaci... 1 Zadatak: Kineski.. 18. ožujka 2015. Državno natjecanje / Primjena algoritama (Basic/Python/Pascal/C/C++) Sadržaj Zadaci... 1 Zadatak: Kineski... 2 Zadatak: Zmija... 3 Zadatak: Vlakovi... 5 Zadaci U tablici možete pogledati

Више

Old Book Template

Old Book Template Prijelaz učenika iz razredne u predmetnu nastavu Tema pripremljena za prvi roditeljski sastanak 5. razreda u 2013./2014. školskoj godini Pripremila: Lea Liović, školski pedagog Što želimo? Pripremiti vas

Више

SVI SMO POZVANI NA SVETOST

SVI  SMO  POZVANI  NA  SVETOST Nedjelja, 13.12.2015.g. Ovaj današnji članak posvetio sam dvjema dragim sestrama u vjeri koje 1 / 23 su me, svaka na svoj način ohrabrile ovih dana kada sam prolazio teške kušnje u svojem životu. Članak

Више

e-škole pilot DIGKOMP U1 UPUTA: ZADACI ZA ISPITIVANJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA UČENIKA Ovim zadacima ispituju se tvoje vještine korištenja digita

e-škole pilot DIGKOMP U1 UPUTA: ZADACI ZA ISPITIVANJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA UČENIKA Ovim zadacima ispituju se tvoje vještine korištenja digita UPUTA: ZADACI ZA ISPITIVANJE DIGITALNIH KOMPETENCIJA UČENIKA Ovim zadacima ispituju se tvoje vještine korištenja digitalnih tehnologija za različite potrebe u svakodnevnom životu. U nekim zadacima predviđeno

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2015./16. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2015./2016. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

NEPOŠTOVANJE AUTORITETA KOD DECE

NEPOŠTOVANJE AUTORITETA KOD DECE NEPOŠTOVANJE AUTORITETA KOD DECE Zanimljiv pogled na ovu temu izneo je Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo u sklopu svog predavanja 'Adolescentski mozak u odnosu učenik-profesor', koje je u

Више

Infokup - Školsko Osnovne škole Algoritmi BaPaCpp

Infokup - Školsko Osnovne škole Algoritmi BaPaCpp 21.. siječnja 2013.. od 1:30 do 16:30 Školsko natjecanje / Algoritmi (Basic/Pascal/C/C++) Sadržaj Zadaci... 1 Zadatak: Napolitanke... 2 Zadatak: Peking... 3 Zadatak: Joker... Zadaci U tablici možete pogledati

Више

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA

DNEVNA PRIPREMA ZA OGLEDNI SAT IZ VJERONAUKA DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O SATU/SUSRETU Škola: OŠ Čakovci, Čakovci Razred: 1. a. Vjeroučitelj: Josip Vuk Nastavna cjelina: Isus susreće ljude Nastavna tema: Isus se brine za sve

Више

Osnovna škola „Đuro Ester“ Koprivnica

Osnovna škola „Đuro Ester“ Koprivnica Osnovna škola Đuro Ester Koprivnica Razvojno-pedagoška djelatnost Projekt: Deset dana bez ekrana Voditelji projekta: pedagoginja Jasna Relja, razrednice Dubravka Bijelić, Nada Čolak, Nina Ninković Skupina:

Више

Dragi Djede, znam da te zanima jesam li bio dobar i uvjeravam te da jesam. Mami sam nosio jagode s placa, tati sam slao živote za igricu MEXICO, uglav

Dragi Djede, znam da te zanima jesam li bio dobar i uvjeravam te da jesam. Mami sam nosio jagode s placa, tati sam slao živote za igricu MEXICO, uglav znam da te zanima jesam li bio dobar i uvjeravam te da jesam. Mami sam nosio jagode s placa, tati sam slao živote za igricu MEXICO, uglavnom vjeruj mi, ja sam stvarno dobro dijete. Htio bih te zadiviti

Више

Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi Gradište

Mjesec hrvatske knjige  u Osnovnoj školi Gradište Mjesec hrvatske knjige u Osnovnoj školi Gradište ( 15.10.- 15.11.2018.) Hrvatski jezik Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige osmislile su sadržajno i vizualno učiteljice Branislava Šimić, Danica Galić i knjižničarka

Више

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE

Godišnji plan i program rada OŠ Bogumila Tonija školska godina 2014./15. ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJE ŠKOLSKI RAZVOJNI PLAN ŠKOLSKA GODINA 2014./2015. PRIORITETNO PODRUČJE UNAPRJEĐENJA CILJEVI METODE I AKTIVNOSTI ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NUŽNI RESURSI DATUM DO KOJEGA ĆE SE CILJ OSTVARITI OSOBE ODGOVORNE

Више

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE

PRIPREMA ZA IZVOĐENJE NASTAVNE ( METODIČKE ) JEDINICE DNEVNA PRIPREMA ZA VJERONAUČNI SAT I. OPĆI PODACI O VJERONAUČNOM SATU Škola: OŠ Ivan Kozarac Nijemci Razred: 1 Vjeroučitelj: Ljudevit Gačić Nastavna cjelina: Zajedno smo uvijek radosni Nastavna tema: Susret

Више

ALIP1_udzb_2019.indb

ALIP1_udzb_2019.indb Razmislimo Kako u memoriji računala prikazujemo tekst, brojeve, slike? Gdje se spremaju svi ti podatci? Kako uopće izgleda memorija računala i koji ju elektronički sklopovi čine? Kako biste znali odgovoriti

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Sveučilište u Rijeci Filozofski fakultet u Rijeci Doktorska konferencija za doktorande poslijediplomskih doktorskih studija pedagogije i obrazovnih znanosti, DOKON 2017. Profesionalna socijalizacija mladih

Више

atka 26 (2017./2018.) br. 102 NEKE VRSTE DOKAZA U ČAROBMATICI Jadranka Delač-Klepac, Zagreb jednoj smo priči spomenuli kako je važno znati postavljati

atka 26 (2017./2018.) br. 102 NEKE VRSTE DOKAZA U ČAROBMATICI Jadranka Delač-Klepac, Zagreb jednoj smo priči spomenuli kako je važno znati postavljati NEKE VRSTE DOKAZA U ČAROBMATICI Jadranka Delač-Klepac, Zagreb jednoj smo priči spomenuli kako je važno znati postavljati prava pitanja. U Jednako je važno znati pronaći odgovore na postavljena pitanja,

Више

Razvoj emocionalne inteligencije Što je emocionalna inteligencija? Daniel Goleman kaže da je emocionalna inteligencija drukčiji način da se bude pamet

Razvoj emocionalne inteligencije Što je emocionalna inteligencija? Daniel Goleman kaže da je emocionalna inteligencija drukčiji način da se bude pamet Razvoj emocionalne inteligencije Što je emocionalna inteligencija? Daniel Goleman kaže da je emocionalna inteligencija drukčiji način da se bude pametan. Ona uključuje znanje o onome što osjećate i korištenje

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

84-Knjaz.indd

84-Knjaz.indd Damir Knjaz Vesna Alikalfić Željko Lukenda Davor Pavlović Tomislav Rupčić Originalni znanstveni rad PRILOG ANALIZI ULOGE RODITELJA KAO TEMELJA RAZVOJA DJETETA SPORTAŠA 1. UVOD Roditelji su oduvijek bili

Више

Matematika 1 - izborna

Matematika 1 - izborna 3.3. NELINEARNE DIOFANTSKE JEDNADŽBE Navest ćemo sada neke metode rješavanja diofantskih jednadžbi koje su drugog i viših stupnjeva. Sve su te metode zapravo posebni oblici jedne opće metode, koja se naziva

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Upravljanje vremenom Praktikum iz poslovne komunikacije i prezentacije Jelica Cincović (jelica@etf.rs) Elektrotehnički fakultet, Univerzitet u Beogradu 2018/2019 Uvod 24 sata za organizovanje našeg dana

Више

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si TKO JE OKO NAS PRESUDNO JE ZA NAŠ USPJEH U POSLU I ŽIVOTU Pa ako itko zna networking to smo mi na Balkanu oduvijek se tu išlo na janjetine

Више

DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: [Type text]

DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: [Type text] DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: PROGRAM STRUČNE PRAKSE Tjedni (ukupni) fond sati : 80 sati Organizacija pošiljateljica učenika na stručnu praksu: ELEKTROTEHNIČKA I EKONOMSKA

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

NEMA NIŠTA NA ''BRZINU''

NEMA  NIŠTA  NA  ''BRZINU'' Četvrtak, 27.01.2011.g. Spremam se u subotu na mjesečni seminar koji svaku zadnju subotu u mjesecu organizira Ustanova KRSTOFOR i njihov ravnatelj Josip Lončar. To je u Zagrebu, u sportskoj dvorani na

Више

P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T

P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T P S I H O L O G I P S I H O T E R A P E U T Osobe koje razmišljaju doći na psihoterapiju često nisu sigurne što točno mogu očekivati. Istraživanja pokazuju kako je nezadovoljstvo psihoterapijom često rezultat

Више

Jesus the Great Teacher Serbian

Jesus the Great Teacher Serbian Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KRIZNO KOMUNICIRANJE U OBRAZOVANJU: PROBLEMI I RJEŠENJA doc. dr. sc. DAMIR JUGO Dubrovnik, 1. veljače 2019. Niti jedna organizacija nije imuna na krize Važnost percepcije javnosti - Sve što radite šira

Више

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf)

(Microsoft Word - 11 Dopunska- MAT- Ksenija Laleta-Pu\236.rtf) rad s djecom s poteškoćama u svladavanju gradiva iz matematike razvijanje samopouzdanja kod djece usvajanje gradiva koje učenici ne mogu usvojiti na nastavi matematike prilagoñavanje nastavnih sadržaja

Више

VELEUČILIŠTE VELIKA GORICA REZULTATI STUDENTSKE ANKETE PROVEDENE NA VELEUČILIŠTU VELIKA GORICA ZA ZIMSKI SEMESTAR AKADEMSKE 2013/2014 GODINE 1. Uvod E

VELEUČILIŠTE VELIKA GORICA REZULTATI STUDENTSKE ANKETE PROVEDENE NA VELEUČILIŠTU VELIKA GORICA ZA ZIMSKI SEMESTAR AKADEMSKE 2013/2014 GODINE 1. Uvod E REZULTATI STUDENTSKE ANKETE PROVEDENE NA VELEUČILIŠTU VELIKA GORICA ZA ZIMSKI SEMESTAR AKADEMSKE 2013/2014 GODINE 1. Uvod Evaluacijska anketa nastavnika i nastavnih predmeta provedena je putem interneta.

Више

PADRE PIO, Čudesni život

PADRE  PIO,  Čudesni  život Renzo Allegri PADRE PIO Čudesni život 1 / 11 Ovu knjigu dobio sam na poklon. I istina, prije toga razmišljao sam, čitajući reklamu o njoj u mjesečniku BOOK, da ju kupim. Sve što je vezano uz svjedočenja

Више

''OČE, NEKA BUDE TVOJA VOLJA, NE MOJA.''

''OČE,  NEKA  BUDE  TVOJA  VOLJA,  NE  MOJA.'' Četvrtak, 13.12.2012.g. 1 / 53 Prekrasno mi je ovo ''vrijeme priprave'', adventsko vrijeme. Stvarno se uzburka taj naš duhovni život, svakome na svoj način, ovisno kako tko traži odgovore i otvara svoje

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВН Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2017/2018. година

Више

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi

Nika Ivana Medić 4. c Zadar je u srcu mome Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povi Nika Ivana Medić 4. c Danas je njegov rođendan, dan kad se samo o njemu priča. Danas je Dan grada Zadra. Star je grad bogate povijesti. Crkva sv. Donata najstarija je crkva u Zadru, kamena, velika i prekrasna.

Више

Algoritmi SŠ P1

Algoritmi SŠ P1 Županijsko natjecanje iz informatike Srednja škola 9. veljače 2018. RJEŠENJA ZADATAKA Napomena: kodovi za većinu opisanih algoritama dani su u Pythonu radi jednostavnosti i lakše čitljivosti. Zbog prirode

Више

Microsoft Word - Mjerila ocjenjivanja učenikova uspjeha u hrvatskome jeziku - NOVO.doc

Microsoft Word - Mjerila ocjenjivanja učenikova uspjeha u hrvatskome jeziku - NOVO.doc Mjerila ocjenjivanja učenikova uspjeha u hrvatskom jeziku 1. predmetna sastavnica - JEZIK za ocjenu dovoljan (2) za ocjenu dobar (3) za ocjenu vrlo dobar (4) za ocjenu odličan (5) nastavne sadržaje usvojio

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ школска 018/019. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation UPISI U SREDNJE ŠKOLE OŠ Đuro Pilar Slavonski Brod Školska godina 2016./2017. Renata Štajner, prof. Kako? Putem mrežne stranice www.upisi.hr kontinuirano pratiti novoobjavljene informacije! Uz pomoć korisničkih

Више

Korisni savjeti za ispravno pranje zuba

Korisni savjeti za ispravno pranje zuba Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Korisni savjeti za ispravno pranje zuba Netko bi rekao da zaista nije potrebno pričati o ovome jer nije u

Више

KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE Pripremila: Jelenka Medoš-pedagog

KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE Pripremila: Jelenka Medoš-pedagog KAMO NAKON OSNOVNE ŠKOLE Pripremila: Jelenka Medoš-pedagog Predprijava: Važna obavijest: Predprijava učenika osmih razreda obrazovnih programa putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u

Више

Microsoft Word - inicijalni test 2013 za sajt

Microsoft Word - inicijalni test 2013 za sajt ИНИЦИЈАЛНИ ТЕСТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ ПРВОГ РАЗРЕДА ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ шк. 13 14. Циљ Иницијални тест за ученике првог разреда Земунске гимназије организован је с циљем увида у предзнање ученика, тј.

Више

Slide 1

Slide 1 О математичким задацима Математички задаци Зашто? Какви? Математички задаци саставни део учења математике По некима, решавање математичких задатака заузима значајније место у образовању појединца него

Више

UPISI U 1. RAZRED SREDNJE ŠKOLE

UPISI U 1. RAZRED  SREDNJE ŠKOLE Predavanje o E upisima za roditelje učenika 8.-ih razreda Pripremila: Lea Liović, pedagoginja 14. svibnja 2015. godine Dokumenti: - Prvi puta umjesto Odluke izlazi: Pravilnik o elementima i kriterijima

Више

Može li učenje tablice množenja biti zabavno?

Može li učenje tablice množenja biti zabavno? Mogu li besplatne igre na tabletima potaknuti učenike na učenje tablice množenja i dijeljenja? Sanja Loparić, prof. matematike i informatike Tehnička škola Čakovec Rovinj, 11.11.2016. Kad djeca nisu u

Више

Slajd 1

Slajd 1 Polazak u školu prof. Maja Sokač i uč. Snježana Krezo Osnovna škola Tituša Brezovačkog Polazak u školu važan trenutak u životu organizirana i strukturirana sredina sustav vrednovanja i natjecanja doživljavanje

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА УПУТСТВО ЗА О

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА УПУТСТВО ЗА О Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ТЕСТ МАТЕМАТИКА УПУТСТВО ЗА ОЦЕЊИВАЊЕ ОБАВЕЗНО ПРОЧИТАТИ ОПШТА УПУТСТВА 1. Сваки

Више

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna

GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu 098/ Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna GLAZBENA UČILICA Marko Beus Filozofski fakultet u Zagrebu beusmarko@gmail.com 098/938-8295 Sažetak Glazbena učilica je projekt osmišljen kao nadopuna nastavnom programu solfeggia u osnovnim glazbenim školama.

Више

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred)

PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) PLAN I PROGRAM ZA DOPUNSKU (PRODUŽNU) NASTAVU IZ MATEMATIKE (za 1. razred) Učenik prvog razreda treba ostvarit sljedeće minimalne standarde 1. SKUP REALNIH BROJEVA -razlikovati brojevne skupove i njihove

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ школска 0/06. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА

Више

UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE

UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE UPIS UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE Redovni učenici se upisuju u prvi razred srednje škole nakon završene osnovne škole NISPUSŠ - NACIONALNI INFORMACIJSKI SUSTAV PRIJAVA I UPISA U SREDNJE ŠKOLE WWW.UPISI.HR 4

Више

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA školska 2016/2017. godina TEST

Више

Slide 1

Slide 1 Da zajednički ocenimo ostvarene rezultate i da nam pomognete u unapređenju programa 1 deo/ Odakle smo krenule i dokle smo stigle? 2 deo/ Kako ste ocenile naš rad? 3 deo/ Šta je novo? 4 deo/ Kako možemo

Више

Microsoft PowerPoint - Dan Studenata-ppt.ppt

Microsoft PowerPoint - Dan Studenata-ppt.ppt Građevinski fakultet Univerzitet u Beogradu Firma: DHI Vreme: Avgust 2011 Mesto: Prag, Češka Veljko Prodanović 209/08 Beograd, 2011 Повратак Par ključnih pitanja: Kako do prakse? Šta time dobijam? Kako

Више

Impact Word(s)

Impact Word(s) HR KIDS ONLINE PRELIMINARNI REZULTATI 1 2015 Ipsos. OŠ VEĆESLAVA HOLJEVCA Metodologija Istraživanje je provedeno CAPI metodom (putem laptopa u kućanstvima ispitanika) STU Vrijeme provedbe istraživanja:

Више

PRAVAC

PRAVAC Nives Baranović nives@ffst.hr Odsjek za učiteljski studij Filozofski fakultet u Splitu Razvoj geometrijskog mišljenja kroz tangram aktivnosti Radionica za učitelje i nastavnike matematike VII. simpozijum

Више

Projekt Grada Osijeka Centar izvrsnosti Osijek (CIO): Razvoj darovitosti učenika osnovnih škola PRIJAVNICA ZA CIO RADIONICE U ŠKOLSKOJ 2018./2019. GOD

Projekt Grada Osijeka Centar izvrsnosti Osijek (CIO): Razvoj darovitosti učenika osnovnih škola PRIJAVNICA ZA CIO RADIONICE U ŠKOLSKOJ 2018./2019. GOD Projekt Grada Osijeka Centar izvrsnosti Osijek (CIO): Razvoj darovitosti učenika osnovnih škola PRIJAVNICA ZA CIO RADIONICE U ŠKOLSKOJ 2018./2019. GODINI NAPOMENA: Molimo prije ispunjavanja prijavnice

Више

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI

Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI Obrazac Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu OSNOVNI PODATCI Ime i prezime Zvanje Naziv škole u kojoj ste

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Organizacija poslovnih sustava Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

UĊenici s hiperkinetskim poremećajem u nastavi

UĊenici s hiperkinetskim poremećajem  u nastavi Učenici s hiperkinetskim poremećajem u nastavi Aktiv razredne nastave, 5.5.2014. OŠ Đuro Ester Koprivnica Pripremila: mr.sc. Jasna Relja, pedagoginja savjetnica Povijest ADHD-a proteţe se od 1902. godine

Више

MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgo

MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgo MJERILA VREDNOVANJA U NASTAVI HRVATSKOGA JEZIKA (2017./2018.) Pribor: Čitanka, udžbenik i radna bilježnica Velika bilježnica s linijama Zadaćnica Trgovački papir za lektiru U pravilu je sat književnosti

Више

Информатичка одељења Математика Република Србија Министарство просвете, науке и технолошког развоја Завод за вредновање квалитета образовања и васпита

Информатичка одељења Математика Република Србија Министарство просвете, науке и технолошког развоја Завод за вредновање квалитета образовања и васпита Република Србија Министарство просвете, науке и технолошког развоја Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања ТЕСТ МАТЕМАТИКА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УЧЕНИКЕ СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА ЗА ИНФОРМАТИКУ

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Informacijsko i programsko inženjerstvo Ured za upravljanje

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Primijenjena kemija Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Ti si voljena

Ti si voljena Estera Estera izdavač Good Morning Girls ( Dobro Jutro Djevojke) www.goodmorninggirls.org Copyright 2014 @ Good Morning Girls Izdano u Sjedinjenim Američkim Državama Ako nije drugačije naznačeno, svi citati

Више

Upravljanje u srednjim školama i učeničkim domovima

Upravljanje u srednjim školama i učeničkim domovima Upravljanje u srednjim školama i učeničkim domovima izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić Sveučilište u Zadru Djelatnost srednjeg obrazovanja u srednjim školama i učeničkim domovima obuhvaća opće obrazovanje

Више

Od počinje novi krug takmičenja u kojem svojim znanjem i umećem učestvuje svaki kladilac koji drži do sebe. PRVA Carska nagrada Ako veruje

Od počinje novi krug takmičenja u kojem svojim znanjem i umećem učestvuje svaki kladilac koji drži do sebe. PRVA Carska nagrada Ako veruje Od 1. 4. 2010. počinje novi krug takmičenja u kojem svojim znanjem i umećem učestvuje svaki kladilac koji drži do sebe. PRVA Carska nagrada Ako veruješ u svoje znanje, možeš da osvojiš: Porsche Cayenne,

Више

OPTIČKE ILUZIJE ili OPTIČKE VARKE 1/25 AH

OPTIČKE ILUZIJE ili OPTIČKE VARKE 1/25 AH OPTIČKE ILUZIJE ili OPTIČKE VARKE 1/25 Ponekad nam naše oči kažu da je nešto ravno, a nije; da je jedan predmet veći od drugog, a nije i sl. Možemo li svojim očima baš uvek verovati? Proverimo to u sledećim

Више

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА

Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРА Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗАВРШНИ ИСПИТ У ОСНОВНОМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ школска 016/017. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА

Више

Jesus the Great Teacher Serbian PDA

Jesus the Great Teacher Serbian PDA Библија за дјецу представља Исус Велики учитељ написао: Edward Hughes Илустровао: Byron Unger; Lazarus Прилагодио: E. Frischbutter; Sarah S. Превео: Dragan Djuric Продукција: Bible for Children www.m1914.org

Више

Slide 1

Slide 1 OSNOVNI POJMOVI Naredba je uputa računalu za obavljanje određene radnje. Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Pisanje programa zovemo programiranje. Programski jezik

Више

Građanski odgoj i obrazovanje

Građanski odgoj i obrazovanje Usvajanje prijedloga Izvedbenog plana i programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Goo-a 5. rujna 2015. godine Koordinator: Lea Liović, pedagoginja Dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja,

Више

Kako upoznati nove ljude?

Kako upoznati nove ljude? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kako upoznati nove ljude? Neki od nas sklapaju prijateljstva lako, gotovo bez ikakvog napora, dok nekima

Више

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i

MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i MATEMATIKA EKSTERNA PROVJERA ZNANJA UČENIKA NA KRAJU III CIKLUSA OSNOVNE ŠKOLE UPUTSTVO VRIJEME RJEŠAVANJA TESTA: 70 MINUTA Pribor: grafitna olovka i gumica, hemijska olovka, geometrijski pribor. Upotreba

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више

Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razredu Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razr

Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razredu Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razr Elementi praćenja i ocjenjivanja za nastavni predmet Matematika u 4. razredu ODLIČAN (5) navodi primjer kuta kao dijela ravnine omeđenog polupravcima analizira i uspoređuje vrh i krakove kuta analizira

Више

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf.

MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. MOODLE KAO PODRŠKA CJELOVITOJ KURIKULARNOJ REFORMI Lidija Kralj, prof. Darija Dasović Rakijašić, dipl. inf. Koncept virtualne učionice Okruženje za učenje, komunikaciju i suradnju Kontinuirani profesionalni

Више

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2015.?

NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god /2015.? NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA O UPISU U SREDNJE ŠKOLE 1) U koliko škola mogu predati prijavu za upis u I. razred srednje škole za šk. god. 2014./2015.? U svakome upisnom roku kandidat se može prijaviti

Више

Vol 5, Broj 17, 7. siječnja Zdravlje u Virovitičko podravskoj županiji Trendovi konzumiranja droga među mladima Virovitičko podravske županije (

Vol 5, Broj 17, 7. siječnja Zdravlje u Virovitičko podravskoj županiji Trendovi konzumiranja droga među mladima Virovitičko podravske županije ( Vol 5, Broj 17, 7. siječnja 2009. Zdravlje u Virovitičko podravskoj županiji Trendovi konzumiranja droga među mladima Virovitičko podravske županije (Trend in drug consumption among young people in Virovitica

Више

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS

Program INA Razvoj skolstva u opcini KS PROJEKT UMIJEĆE KORIŠTENJA INFORMACIJA PROGRAM IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI «RAZVOJ ŠKOLSTVA U OPĆINI KLINČA SELA» Autorica programa: Maja Slamar Datum: 25. 8. 2018. Napomena: program je razvijen u sklopu

Више

PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije

PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije korake. Uz dobro razrađen algoritam neku radnju ćemo

Више

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE SREMSKA MITROVICA Sremska Mitrovica, avgust godine

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE SREMSKA MITROVICA Sremska Mitrovica, avgust godine SREMSKA MITROVICA Sremska Mitrovica, avgust 2014. godine Istraživanje zadovoljstva korisnika radom izabranih lekara u službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu dece sprovedeno je 25. novembra 2013. godine

Више

SARAĐUJMO ZA VODE

SARAĐUJMO ZA VODE SARAĐUJMO ZA VODE JU SREDNJA STRUČNA I TEHNIČKA ŠKOLA GRADIŠKA Prilikom izrade ovog rada pokušali smo da dobijemo informacije od nadležnih iz: GRADSKE UPRAVE-ODJELJENJE ZA EKOLOGIJU JU GRADSKA ČISTOĆA

Више