Q1 2019

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Q1 2019"

Транскрипт

1 Q1 2019

2 2 Uvodnik Ključne poruke 3 UVODNIK KLJUČNE PORUKE Nakon gotovo desetljeća relativne stabilnosti, dominantno obilježje početka ove turističke godine s tržišnog aspekta je neizvjesnost. Ono u što možemo biti sigurni jest da je razdoblje visokih stopa rasta fizičkih turističkih pokazatelja iza nas. Pred nama je razdoblje borbe za svakog gosta na turbulentnim emitivnim tržištima. Dva su osnovna razloga za to: prvi je povratak istočno mediteranske konkurencija na velika vrata. Stope rasta turističke potražnje koje ostvaruje Turska, zahvaljujući prvenstveno niskim cijenama, unijele su nervozu u cijelu regiju. Drugi razlog je opća nesigurnost u snagu europskog gospodarstva, potaknuta slabljenjem odnosno usporavanjem gospodarskog rasta velikih država, te Brexitom i njegovim učincima. To je danas okruženje koje oblikuje turističku perspektivu Hrvatske. Za očekivati je da će ono potrajati sljedećih nekoliko sezona. Jesmo li mi spremni odgovoriti na takvu promjenu u okruženju? Svi dionici u hrvatskom turizmu svjesni su da dugoročnu perspektivu ne možemo graditi na cijeni, već isključivo na jačanju kvalitete, za što nam treba poticajna poslovna klima. U Hrvatskoj udruzi turizma potičemo konstruktivan dijalog svih dionika s osnovnim ciljem iskorištenja punog turističkog potencijala, što bi bio značajan doprinos snažnom iskoraku cjelokupnog gospodarstva Hrvatske. Kako bismo ključnim dionicima, ali i svim zainteresiranima, omogućili bolje razumijevanje i dublji uvid u stanje u turizmu, odlučili smo kreirati Turistički impuls posebnu publikaciju koja će svakog kvartala donositi ključne sektorske trendove i njihove implikacije na hrvatski turizam. Nadamo se da će Turistički impuls, zajedno s ostalim aktivnostima koje provodimo u HUT-u, doprinijeti nužno potrebnim promjenama u turizmu i gospodarstvu Hrvatske. Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma PRVI MINUSI U OKRUŽENJU POTIČU NEIZVJESNOST Ključna emitivna tržišta koja donose gotovo 30 posto ukupnih noćenja u Hrvatskoj bilježe gospodarsko usporavanje Njemačka, Italija i Velika Britanija. Njemačka godišlji kumulativ rezervacija bilježi minuse u odnosu na prošlu godinu. Velika Britanija u prva dva mjeseca pad turističkih rezervacija Britanaca na Mediteranu u prosjeku do 10 posto. BEZ PROMJENE POSLOV- NOG OKRUŽENJA SLIJEDI PAD INVESTICIJA Vodeće turističke kompanije očekuju ove godine smanjenje investicija za 20 posto u odnosu na U naredne dvije godine ( ) očekuje se daljnje smanjivanje investicija po stopi od 33 posto u usporedbi s razdobljem HOTELIJERI U ŠKARAMA RASTA TROŠKOVA RADA I PADA DOBITI Najveće turističke kompanije u očekuju usporavanje godišnje stope rasta prihoda za 11,4 posto u u odnosu na prethodnu godinu i kumulativni rast troškova rada od 18,4 posto u i Posljedica je pad godišnje stope promjene profitabilnosti (s 19,1 posto rasta dobiti u na pad dobiti od 4,8 posto u u odnosu na prethodnu godinu).

3 2018.: Nastavak snažnog ekonomskog utjecaja turizma 2018.: Nastavak snažnog ekonomskog utjecaja turizma : NASTAVAK SNAŽNOG EKONOMSKOG UTJECAJA TURIZMA Globalni ekonomski utjecaj turizma Ekonomski značaj turizma Hrvatske HRVATSKA Izradom Turističkog satelitskog računa za Hrvatsku koji je početkom objavljen za 2016., metodološki se usklađujemo s praksom ostalih država Europske unije pa su moguće izravne usporedbe o doprinosu turizma nacionalnom gospodarstvu u Hrvatskoj i ostalim državama. Prema Turističkom satelitskom računu, potvrđen je izrazito visoki značaj turizma za ukupno nacionalno gospodarstvo Hrvatske. Turizam Hrvatske ukupno generira 320 tisuća radnih mjesta, od kojih 137 tisuća izravno u sektoru, a preostalih 182 tisuće u djelatnostima povezanima s turizmom. Turizam izravno i neizravno doprinosi Turizam generira Turizam izravno stvara 10,4% 4,5% Turizam izravno generira 11,4% ukupnih investicija ukupne globalne ekonomske aktivnosti ukupnog BDP-a Hrvatske 16,9% bruto dodanoj vrijednosti Hrvatske Turizam zapošljava 1/10 svih radnika u svijetu Turizam stvara 1/5 novih radnih mjesta u svijetu u posljednjih 5 godina GLOBALNO Prema najnovijoj analizi Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), turizam u svijetu je u ostvario stabilne pokazatelje rasta doprinosa turizma BDP-u (stopa rasta od 3,9 posto), koja je već osmu godinu za redom viša od stope rasta globalnog BDP-a. Istodobno, turizam je povećao svoj udio na 78,5 posto ukupne potrošnje za slobodno vrijeme. Turizam kroz sve pokazatelje potvrđuje svoju ulogu značajnog pokretača gospodarskog rasta, stvaranja radnih mjesta i investiranja. Turizam stvara 11% ukupnih investicija u Hrvatskoj Turizam izravno zapošljava 1/10 radnika u Hrvatskoj Turizam izravno i neizravno zapošljava 23% svih radnika u Hrvatskoj Izvor: Travel & Tourism Economic Impact 2018 World, World Travel & Tourism Council, veljača Izvori: Turistički satelitski račun Hrvatske za 2016., Institut za turizam Zagreb, Državni zavod za statistiku, Minustarstvo turizma RH, ; Travel & Tourism Economic Impact 2018 Croatia, World Travel & Tourism Council, ožujak 2019.

4 Globalna ekonomska kretanja: Usporavanje Trendovi u turizmu Hrvatske GLOBALNA EKONOMSKA KRETANJA: USPORAVANJE TRENDOVI U TURIZMU HRVATSKE Sukladno cikličnoj prirodi ekonomskih kretanja, nakon višegodišnjeg razdoblja snažnijeg ekonomskog rasta, svjetska ekonomija ulazi u fazu usporavanja. U trećem tromjesečju globalni rast usporio je na 0,8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje koje je bilježilo rat od 0,9 posto prema prethodnom kvartalu. Nakon u kojoj je, prema procjenama Europske komisije, globalno gospodarstvo ostvarilo stopu rasta od 3,9 posto, za se prognozira realna stopa rasta BDP-a od 3,8 posto. STOPE RASTA EUROZONE PREMA PROGNOZI EUROPSKE KOMISIJE (zima 2019.) Godina Realni BDP Inflacija ,9 1, ,3 1, ,6 1,5 Izvor: European Economic Forecast - Winter 2019 (interim), European Commission, veljača 2019 Iako se očekuje da će gospodarstvo Europe u ostvariti stope rasta sedmu godinu za redom, one će biti niže u usporedbi sa stopama rasta proteklih godina. Prognoze su povezane s velikom dozom neizvjesnosti. Dok se u eurozoni za procjenjuje dostizanje stope rasta od 1,9 posto, Europska komisija snizila je prognozu realne stope rasta BDP-a eurozone za s 1,6 posto (danu u jesen 2018.) na 1,3 posto, zbog neizvjesnosti u globalnoj trgovini i internih faktora nacionalnih ekonomija vodećih zemalja Europske unije. Nakon u kojoj je, prema procjenama Europske komisije, globalno gospodarstvo ostvarilo stopu rasta od 3,9 posto, za se prognozira realna stopa rasta BDP-a od 3,8 posto. GODIŠNJA STOPA ZAUZETOSTI PO VRSTAMA SMJEŠTAJA U HRVATSKOJ I ,2% 40,7% 21,4% 21,1% 12,2% 11,1% Hoteli Kampovi Objekti na OPG-u Promatramo li ukupne komercijalne smještajne kapacitete u Hrvatskoj, uslijed nešto niže razine turističke potražnje u visokoj sezoni, sve vrste komercijalnog smještaja osim hotela ostvarile su u nešto niži stupanj zauzetosti nego u prethodnoj godini. 17,6% 17,4% 17,5% 16,2% Objekti u Ostali ugostiteljski objekti Stopa zauzetosti smještajnih kapaciteta na bazi broja kreveta i 365 dana. Izvor: evisitor, HTZ, i ; Obrada HD Consulting HUT je u ožujku proveo anketno istraživanje među članicama 15 vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, s ciljem utvrđivanja trendova ključnih poslovnih rezultata i investicija u te planovima za Navedeni uzorak generira 40 posto ukupnog prihoda djelatnosti 55 u Hrvatskoj (Smještaj) te sudjeluje sa 47 posto u troškovima rada i 81 posto u ostvarenoj dobiti navedene djelatnosti. Istraživanje je pokazalo da se prema poslovnim planovima u očekuje usporavanje rasta prihoda te smanjenje profitnih marži i raspoloživih sredstava za investiranje. Osobito je zabrinjavajuće da se i u narednom razdoblju ( ), uslijed otežanih uvjeta poslovanja i nekonkurentne visine poreznih opterećenja, očekuje daljnje smanjenje investicija po stopi od 33 posto u odnosu na prethodno razdoblje ( ).

5 Trendovi u turizmu Hrvatske Trendovi u turizmu Hrvatske PROGNOZA KRETANJE KLJUČNIH POKAZATELJA TURISTIČKOG GOSPODARSTVA HRVATSKE U ODNOSU NA POSLOVNI POKAZATELJI VODEĆIH HOTELSKO-TURISTIČKIH PODUZEĆA U HRVATSKOJ ( ) 25% 20% 15% 10% 5% 0% -5% 19,1% 7,9% 7,0% -4,8% Za vodeće turističke kompanije u Hrvatskoj bila je poslovno uspješnija od prethodne, budući da je ostvaren 7,9 posto veći prihod i 19,1 posto viša dobit u odnosu na Povećanje prihoda 7,0% -10% plan stopa promjene prihoda stopa promjene dobiti Izvor: Ankretno istraživanje vodećih hotelsko-turističkih poduzeća u Hrvatskoj, HUT ožujak, 2019.; Obrada HD Consulting Za planirana je nešto niža godišnja stopa rasta prihoda (7,0 posto) nego što je ona ostvarena u 2018, a zbog povećanih troškova, prije svega troškova rada, planirana je niža profitna stopa te ostvarenje 4,8 posto niže dobiti nego u Povećanje troškova rada 8,6% KRETANJE TROŠKA RADA U VODEĆIM HOTELSKO-TURISTIČKIM KOMPANIJAMA HRVATSKE ( ) Smanjenje dobiti Smanjenje investicija -4,8% -20% 30,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% 26,5% 27,0% 27,4% plan Troškovi rada u povećani su za gotovo 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, a u planirano je njihovo daljnje povećanje po stopi od 8,6 posto, koja je viša od planirane stope rasta prihoda u koja je 7 posto. Izvor: Ankretno istraživanje vodećih hotelsko-turističkih poduzeća u Hrvatskoj, HUT ožujak, 2019.; Obrada HD Consulting Daljnje smanjenje investicija u razdoblju u usporedbi s %

6 Trendovi u turizmu Hrvatske Trendovi u turizmu Hrvatske GODIŠNJE STOPE ZAUZETOSTI PO VRSTAMA SMJEŠTAJA U VODEĆIM HOTELSKO-TURISTIČKIM KOMPANIJAMA U HRVATSKOJ GODIŠNJE STOPE PROMJENE ULAGANJA U VODEĆIM HOTELSKO-TURISTIČKIM KOMPANIJAMA HRVATSKE ( ) Kampovi Naselja Hoteli 23,9% 22,8% 22,6% 32,7% 32,1% 32,1% 44,5% 44,3% 44,3% Godišnje stope zauzetosti po vrstama smještaja u vodećim turističkim kompanijama upućuju da se rast prihoda ostvaruje uglavnom temeljem porasta cijena i izvansmještajnog prihoda, budući da zauzetost stagnira ili minimalno raste. 40% 20% 0% -20% -40% 35% -33% -36% -33% 27% 16% 30% 7% -20% -33% plan % -55% Izvor: Ankretno istraživanje vodećih hotelsko-turističkih poduzeća u Hrvatskoj, HUT ožujak, 2019.; Obrada HD Consulting -80% -84% STOPE RASTA PROSJEČNOG GODIŠNJEG PRIHODA PO KREVE- TU/OSOBI U VODEĆIM HOTELSKO-TURISTIČKIM KOMPANIJAMA U HRVATSKOJ -100% Hoteli Naselja Kampovi UKUPNO / plan / / Izvor: Ankretno istraživanje vodećih hotelsko-turističkih poduzeća u Hrvatskoj, HUT ožujak, 2019.; Obrada HD Consulting Kampovi Naselja Hoteli 3,3% 2,5% 3,3% 5,9% 10,1% 12,9% Prema planovima za 2019., najviši rast prosječnog prihoda po krevetu/osobi očekuje se u kampovima, dok su za hotele i naselja planirane umjerene stope rasta prihoda. Smanjena profitabilnost turističkih kompanija u narednom razdoblju odrazit će se i na smanjenje ulaganja. Dok su ulaganja u bila 7 posto viša od onih prethodne godine, u godini planirana su 20 posto manja ulaganja, a za razdoblje iduće dvije godine ( ) u usporedbi s razdobljem očekuje se daljnje smanjenje ulaganja po stopi od 33 posto u odnosu na prethodno razdoblje. 0,0% 2,0% 4,0% 6,0% 8,0% 10,0% 12,0% 14,0% plan Izvor: Ankretno istraživanje vodećih hotelsko-turističkih poduzeća u Hrvatskoj, HUT ožujak, 2019.; Obrada HD Consulting

7 12 Tržišta u fokusu Tržišta u fokusu 13 TRŽIŠTA U FOKUSU Njemačka, najznačajnije emitivno tržište za turizam Hrvatske, s 21,1 milijuna noćenja, već je protekle godine ostvarila ispod prosječnu stopu rasta na hrvatskom turističkom tržištu, jednako kao i Italija koja se s 1,2 milijuna noćenja pozicionirala kao šesto po veličini inozemno emitivno tržište u Hrvatskoj i ostvarila minimalnu stopu rasta na hrvatskom turističkom tržištu u Velika Britanija, nasuprot tome, kao 7. po značaju emitivno tržište Hrvatske, u u Hrvatskoj je ostvarila natprosječnu stopu rasta. Prema stanju nacionalnih ekonomija ovih triju država, kao i značenjima ovih emitivnih tržišta za turizam Hrvatske, budući da ona zajedno čine gotovo 30 posto ukupnih ostvarenih noćenja, može se očekivati kako će za privlačenje turističke potražnje u Hrvatsku biti potrebno provesti dodatne prodajno-marketinške aktivnosti tijekom EMITIVNA TRŽIŠTA NJEMAČKE, ITALIJE I VELIKE BRITANIJE (2018.) 120,0% 100,0% 80,0% 60,0% 40,0% 20,0% 0,0% 1,022 20,0% 1,016 1,079 5,0% 4,2% Italija Velika Britanija 100,0% Izvor: Ankretno istraživanje vodećih hotelsko-turističkih poduzeća u Hrvatskoj, HUT ožujak, 2019.; Obrada HD Consulting HR 1,039 1,100 1,080 1,060 1,040 1,020 1,000 0,980 NJEMAČKA I ITALIJA: USPORAVANJE EKONOMI- JE I NAZNAKE RECESIJE Njemačka gospodarska aktivnost usporava. U veljači Europska komisija smanjila je stopu rasta njemačkog gospodarstva za na 1,1 posto (s prethodne prognoze rasta od 1,8 posto dane u jesen 2018.). Potaknuti ekonomskom neizvjesnošću, Nijemci su u siječnju rezervirali oko 9 posto manje ljetnih turističkih aranžmana u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i to podjednako u svim mediteranskim destinacijama, uz izuzetak Turske koja bilježi porast rezervacija iz Njemačke. No, situacija se u veljači poboljšava: putničke agencije i online kanali bilježe 1 posto viši booking za ljetne odmore u usporedbi s veljačom godine, čime je kumulativni booking za ljetni odmor u usporedbi s istim razdobljem prošle godine tek 1 posto manji (u siječnju je bio 2 posto manji kumulativno, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine). S njemačkog tržišta se očekuje povećana razina last minute bookinga za ljetni odmor u usporedbi s prošlom godinom, a taj je trend bio vidljiv i kod bookinga zimskog odmora Nijemaca. Last minute booking za zimski odmor je u veljači bio za 7 posto viši od istog razdoblja prošle godine. Usporavanje rezervacija za hotele u Hrvatskoj je prisutno u manjoj mjeri nego što je to slučaj u kampovima i privatnom smještaju, a objekti koji su ulaganjima podigli kvalitetu imaju najmanje izazova vezanih uz smanjene rezervacije. Italija je ušla u recesijsko razdoblje, budući da je u posljednjem tromjesečju BDP pao za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je ostvaren pad BDP-a za 0,1 posto. Agencija Istat izvještava o porastu talijanskog BDP-a od 0,9 posto u u odnosu na 1,6 posto prethodne godine, uz istodoban porast javnog duga. Talijanska je ekonomija, naime, ovisna o izvozu te se usporavanje gospodarstva u Europi izravno odražava na nastavak trenda pada industrijske proizvodnje koji je zabilježen u veljači Ekonomski analitičari predviđaju rast talijanskog BDP-a u prvom tromjesečju ove godine za 0,1 posto, uz zadržavanje visokih stopa nezaposlenosti i izostanak napretka u snižavanju javnog duga. Europska je komisija u veljači smanjila stopu rasta talijanskog gospodarstva u godini na 0,2 posto (s prethodne prognoze rasta od 1,2 posto dane u jesen 2018.). Ukoliko ne unese promjene u fiskalnu i ekonomsku politiku, Italija riskira produbljivanje recesije i mogući ulazak u krizu, uz posljedične rizike stabilnosti eurozone. VELIKA BRITANIJA: NEIZVJESNOST ZBOG BREXITA Politička neizvjesnost uzrokovana Brexitom i događajima vezanim uz Brexit može imati značajan utjecaj na turizam u Hrvatskoj, budući da Velika Britanija ostvaruje gotovo 4,5 milijuna noćenja u Hrvatskoj. Kao posljedica neizvjesnosti, u prva dva mjeseca bilježi se pad turističkih rezervacija Britanaca na svim mediteranskim tržištima u prosjeku do 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prema analizi Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), preko 300 tisuća radnih mjesta u Ujedinjenom Kraljevstvu i 400 tisuća radnih mjesta u Europi može biti dovedeno u pitanje ako UK napusti EU bez dogovora. Neizvjesnosti u vezi Brexita u pogledu putovanja zahtjevaju redovito praćenje razvoja situacije i pravovremenu pripremu kako bi dolazak britanskih turista protekao neometano. POVRATAK MEDITERANSKE KONKURENCIJE Turistički konkurenti Hrvatske na istoku i jugu Mediterana, poput Turske, Grčke, Egipta i sjevernoafričkih država, koji su zbog političkih i drugih nestabilnosti nekoliko godina ostvarivali smanjenu potražnju, snažno se oporavljaju i uključuju u tržišnu utakmicu, nudeći cjenovne pogodnosti, pojačano ulažući u marketing i osiguravajući veliki broj avio letova za svoje destinacije. Odražava se to na opći trend preusmjeravanja potražnje sa razvijenih turističkih mediteranskih tržišta u destinacije na istoku i jugu Mediterana. Posljedica je smanjivanje bookinga u razvijenim turističkim destinacijama Mediterana, a najviše je izraženo na zrelim mediteranskim tržištima poput Španjolske i Portugala.

8 14 Tržišna očekivanja Izvori 15 TRŽIŠNA OČEKIVANJA Prema Svjetskoj turističkoj organizaciji UNWTO, u svijetu je u ostvarena godišnja stopa rasta međunarodnih turističkih dolazaka od 5,6 posto, što je smanjenje u odnosu na 7,0 posto u Očekivanja za su daljnje smanjenje stope rasta međunarodnih dolazaka na 3 posto do 4 posto, što su stope koje se očekuju i u Europi. GLOBALNI TRŽIŠNI IZGLEDI TURIZMA POKRETAČI Stabilne cijene goriva = pristupačne cijene aviokarata Bolja zračna povezanost Jačanje turističke potražnje s tržišta u nastajanju Izvor: World Tourism Barometar, Vol 17/1, UNWTO, siječanj NAMJERE PUTOVANJA U INOZEMSTVO (2018./2019.) Indeks / iz Amerika iz Azije iz Europe RIZICI Ekonomsko usporavanje Neizvjesnost Brexita Geopolitičke i trgovinske napetosti Investitori i putnici odgađaju donošenje odluka Prema istraživanju IPK International, namjere Europljana za putovanje u inozemstvo u povećane su 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja smanjenje stope rasta u odnosu na prošlu godinu. IZVORI: Eurostat, ožujak European Economic Forecast Winter 2019 (interim), European Commission, veljača Gfk Travel Insights, Germany Summer bookings go negative, veljača WTTC Brexit warning: 700,000 travel tourism jobs at risk in Europe, veljača World Tourism Barometer, Vol. 17/1, UNWTO, siječanj Latest World Travel Trends and Forecast 2019, ITB Future Day, Berlin 6th March 2019, IPK International World Travel Monitor, IPK International, veljača Travel & Tourism Economic Impact 2018 World, World Travel & Tourism Council, ožujak Travel & Tourism Economic Impact 2018 Croatia, World Travel & Tourism Council, ožujak Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, ožujak Turistički satelitski račun Hrvatske za godinu, Institut za turizam, Državni zavod za statistiku, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Prezentacija Arhivanalitika, ožujak E-visitor, Hrvatska turistička zajednica, i Anketno istraživanje vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, Hrvatska udruga turizma, HD Consulting, ožujak Izvor: World Travel Monitor IPK International, veljača 2019.

9 Impressum Izdavač Hrvatska udruga turizma Izidora Kršnjavog Zagreb Tel.+385(1) Za izdavača Veljko Ostojić Pripremili Hotelsko i destinacijsko savjetovanje d.o.o. u suradnji s direktorom i članovima HUT-a Dizajn Agencija 404

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ocjena dosadašnjeg dijela turističke godine 2019. (razdoblje siječanj-lipanj) Turistički promet I-VI 2019. Tijekom prvog polugodišta 2019. godine Hrvatska je zabilježila pozitivan rezultat turističkog

Више

Boris Žgomba 6. Regionalni forum obiteljskog smještaja Istarske županije Medulin,

Boris Žgomba 6. Regionalni forum obiteljskog smještaja Istarske županije Medulin, Boris Žgomba 6. Regionalni forum obiteljskog smještaja Istarske županije Medulin, 26.02.2019. 1. O Uniline-u 2. Obiteljski smještaj = važan segment Hrvatskog turizma 3. Kako dolazimo do gosta? 4. Novosti

Више

Aktualna tema_trgovina_2_7_2015.indd

Aktualna tema_trgovina_2_7_2015.indd HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Odjel za makroekonomske analize Trgovina konvergira li standardima EU? Uvodno Značaj trgovine u Europskoj

Више

Q3 2019

Q3 2019 Q3 2019 2 Uvodnik UVODNIK Glavnina turističke sezone 2019. koja je za nama, pokazala je kao nikad prije izravan utjecaj ulaganja u unaprjeđenje kvalitete i razvoj proizvoda na ostvarene cijene i prihode.

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2016. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA u 2016.

Више

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trgovine (foto: Halfpoint/iStock by Getty Images) IMF

Више

OSTVARENI TURISTIČKI PROMET NA PODRUČJU OTOKA KRKA U LIPNJU I U RAZDOBLJU SIJEČANJ LIPANJ godine Na području Otoka Krka ostvareno je u LIPNJU 20

OSTVARENI TURISTIČKI PROMET NA PODRUČJU OTOKA KRKA U LIPNJU I U RAZDOBLJU SIJEČANJ LIPANJ godine Na području Otoka Krka ostvareno je u LIPNJU 20 OSTVARENI TURISTIČKI PROMET NA PODRUČJU OTOKA KRKA U LIPNJU I U RAZDOBLJU SIJEČANJ LIPANJ 218. godine Na području Otoka Krka ostvareno je u LIPNJU 218. godine DOLAZAKA 136.287 NOĆENJA 696.514 U odnosu

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10 FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI 2015. Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr

Више

INA Group Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program

INA Group  Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program INA Grupa Rezultati i poslovanje u prvom tromjesečju 2012. Zagreb, travanj 2012. 1 Unatoč izazovnom vanjskom okruženju, INA Grupa ostvarila je snažne, stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2012. u usporedbi

Више

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA INFORMACIJA O STATISTIČKIM POKAZATELJIMA TURISTIČKOG PROMETA - ožujak

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA INFORMACIJA O STATISTIČKIM POKAZATELJIMA TURISTIČKOG PROMETA - ožujak HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA INFORMACIJA O STATISTIČKIM POKAZATELJIMA TURISTIČKOG PROMETA - ožujak 2019. - Sadržaj: Ožujak 2019... 2 Ukupni pokazatelji... 2 Rezultati prema vrstama smještajnih kapaciteta/objekata...

Више

Impact Word(s)

Impact Word(s) 1 Brand tracking Hrvatska turistička zajednica - 2016. godina - U kontekstu praćenja ciljeva zacrtanih Strateškim marketinškim planom hrvatskog turizma do 2020. (SMPHT) tijekom 2016. provedeno je tržišno

Више

EMU factsheet FS2_HR.indd

EMU factsheet FS2_HR.indd DOVRŠETAK EUROPSKE EKONOMSKE I MONETARNE UNIJE Doprinos Komisije Programu čelnika #FutureofEurope #EURoadSibiu GOSPODARSKA I SOCIJALNA KONVERGENCIJA U EU-U: KLJUČNE ČINJENICE Slika 1.: Euro je valuta Europske

Више

Microsoft Word - Informacije o turistiēkom prometu 2016

Microsoft Word - Informacije o turistiÄ“kom prometu 2016 STATISTIČKO IZVJEŠĆE Smještajni kapaciteti na području Šibensko kninske županije HOTELI I APARTMANSKA NASELJA 10.196 PRIVATNI SMJEŠTAJ 56.420 KAMPOVI 12001 ODMARALIŠTA (14) 598 mjesta SVEUKUPNO SMJEŠTAJNIH

Више

Slide 1

Slide 1 Karakteristike razvoja međunarodnog turizma u svetu (III deo) Igor Kovačević, docent predmet: Ekonomika turizma Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu Email: igor@ekof.bg.ac.rs 1 Karakteristike razvoja

Више

INTERDEPENDENCE OF TOTAL REVENUE AND EMPLOYMENT IN THE WOOD SECTOR

INTERDEPENDENCE OF TOTAL REVENUE AND EMPLOYMENT IN THE WOOD SECTOR ANALIZA TRŽIŠTA NAMJEŠTAJA U REPUBLICI HRVATSKOJ Priča o hrvatskom namještaju Prof dr sc Darko Motik dr sc Andreja Pirc Barčić Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet 28 siječnja 2014, Poslovni centar

Више

TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA Pravne osobe Trgovačka društva Županija

TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA Pravne osobe Trgovačka društva Županija TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA 2018. Pravne osobe Trgovačka društva registrirane aktivne registrirana aktivna Republika Hrvatska

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 4. Forum obiteljskog smještaja Zagreb, 02.-03. veljače, 2018. Dr. sc. Renata Tomljenović, Institut za turizam, Zagreb Projektna ideja - polazište Visoka zastupljenost privatnog smještaja u Hrvatskoj 87

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI GODINE Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10,

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI GODINE Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI 2017. GODINE Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr

Више

17 Turizam 247 Statistički ljetopis Grada Zagreba / TURIZAM

17 Turizam 247 Statistički ljetopis Grada Zagreba / TURIZAM 17 Turizam 247 Statistički ljetopis Grada Zagreba METODOLOŠKA OBJAŠNJENJA Izvor i način prikupljanja podataka Podaci o broju dolazaka i noćenja turista prikupljaju se Mjesečnim izvještajem o dolascima

Више

Aktualne cijene 9,95 x14, god. br. 7/ godina izlaženja Izlazi mjesečno MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RH RH otkupne cijene živih svi

Aktualne cijene 9,95 x14, god. br. 7/ godina izlaženja Izlazi mjesečno MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RH RH otkupne cijene živih svi Aktualne cijene 9,95 x14,52 10.09.2017. god. br. 7/2017 19. godina izlaženja Izlazi mjesečno MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RH RH otkupne cijene živih svinja (80-120 kg) - stagniraju RH otkupne cijene svinjskih

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA Županijska komora Dubrovnik REZULTATI POSLOVANJA GOSPODARSTVA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE U 2015. GODINI GOSPODARSKO VIJEĆE 27. lipnja 2016. Gospodarska kretanja DNŽ 2014.

Више

Adrisove tvrtke ostvarile dvoznamenkasti rast, raste i dividenda

Adrisove tvrtke ostvarile dvoznamenkasti rast, raste i dividenda #UKUPNI PRIHOD 5,54 MILIJARDE KUNA, NETO DOBIT 374 MILIJUNA KUNA# Ključni događaj koji će pridonijeti daljnjem rastu i razvoju Adrisa odluka je o kupnji i potpisivanje ugovora o kupoprodaji udjela i strateškom

Више

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR 2017. Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetnim lokacijama za investiranje, partnerskom i transparentnom

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 29. ožujka Odjel za statistiku TURIZAM SIJEČANJ

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 29. ožujka Odjel za statistiku TURIZAM SIJEČANJ REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 29. ožujka 2019. Odjel za statistiku TURIZAM SIJEČANJ 2019. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 30. ožujka TURIZAM SIJEČANJ

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 30. ožujka TURIZAM SIJEČANJ REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 30. ožujka 2018. TURIZAM SIJEČANJ 2018. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

Dovršetak obnove i uređenja Kaštela Morosini-Grimani i organizacija difuznog hotela

Dovršetak obnove i uređenja Kaštela Morosini-Grimani i organizacija difuznog hotela Projekt: Dovršetak obnove i uređenja Kaštela Morosini-Grimani Projekt dovršetka obnove i uređenja Kaštela Morosini- Grimani Projekt obnove, ali prvenstveno njegove namjene i stavljanje u funkciju kaštel

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 15. veljače TURIZAM PROSINA

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 15. veljače TURIZAM PROSINA REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 15. veljače 2019. TURIZAM PROSINAC 2018. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 19. kolovoz Odjel za statistiku TURIZAM LIPANJ

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 19. kolovoz Odjel za statistiku TURIZAM LIPANJ REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 19. kolovoz 2019. Odjel za statistiku TURIZAM LIPANJ 2019. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

Privreda

Privreda Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, BDP u prvom polugodištu 2018. godine, u odnosu na isti period 2017. godine, ima pozitivnu stopu rasta od 3,4% (Q1 = 3,1% i Q2 = 3,6%).

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2017. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA: snažan operativni

Више

Excursor Brosura Hoteli PRINT

Excursor Brosura Hoteli PRINT It's all about the experience! Vaš digitalni put do zadovoljnog gosta Svi mi pamtimo experience, jedinstven doživljaj koji kreira trajna sjećanja i zbog kojeg iskustvo boravka na lokaciji ostaje uistinu

Више

Broj: UD-___-2009

Broj: UD-___-2009 Koprivnica, 30. travnja 2019. REZULTATI POSLOVANJA PODRAVKE D.D. ZA RAZDOBLJE 1.-3. 2019. GODINE Sadržaj: Opći podaci Međuizvještaj poslovodstva o ostvarenim rezultatima poslovanja Podravke d.d. za razdoblje

Више

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik uključuju se u razvoj EuroVelo 8 - Mediteranske biciklističke

Више

PREDMET: MAKROEKONOMIJA

PREDMET: MAKROEKONOMIJA UNIVERZITET ZA POSLOVNI INŽENJERING I MENADŽMENT BANJA LUKA Akademska 2016/17 godina PREDMET: MAKROEKONOMIJA Nastavnik: doc. dr Mladen Ivić e-mail: ivic.mladen@gmail.com Osnovna literatura: Ivić, M., Mitić,

Више

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr STRATEGIJE ULASKA NA Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Projekti ključ u ruke Licenca Franšiza Dugoročna proizvodna kooperacija Zajednička

Више

IZVJEŠĆE O TURISTIČKOM PROMETU U RAZDOBLJU OD DO TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NINA Nin, siječanj/veljača 2017.

IZVJEŠĆE O TURISTIČKOM PROMETU U RAZDOBLJU OD DO TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NINA Nin, siječanj/veljača 2017. IZVJEŠĆE O TURISTIČKOM PROMETU U RAZDOBLJU OD 01. 01. 2016. DO 31. 12. 2016. TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NINA Nin, siječanj/veljača 2017. Naziv izvještaja: Smještajni kapaciteti TZG NINA Razdoblje: 01.01.2016.

Више

Microsoft Word - 580_ hr

Microsoft Word - 580_ hr PBZ tjedne analize Broj 580, 9. listopada 2017. Tjedni pregled (str. 1) Dolar nastavio jačati, kuna blago oslabila (str. 2) Miran tjedan na novčanom tržištu (str. 2) Skroman rast Crobexa (str. 2) Statistika

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2018. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr INA: rast neto prihoda

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation II. Znanstveni forum: Kako potaknuti regionalni ekonomski rast i razvoj u RH? Osijek, 26.09.2016. I. Pozvano predavanje: Ekonomska (ne)razvijenost RH i regionalni izazovi I. Panel: Uloga makroekonomske

Више

REPUBLIKA HRVATSKA SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA Ž U P A N KLASA: /19-01/0010 URBROJ: 2181/ Split, 11. ožujka PREDSJEDNIKU ŽUP

REPUBLIKA HRVATSKA SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA Ž U P A N KLASA: /19-01/0010 URBROJ: 2181/ Split, 11. ožujka PREDSJEDNIKU ŽUP REPUBLIKA HRVATSKA SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA Ž U P A N KLASA: 334-01/19-01/0010 URBROJ: 2181/1-06-19-0001 Split, 11. ožujka 2019. PREDSJEDNIKU ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE gosp. Petroslavu Sapunaru, prof.

Више

IZVJEŠĆE O TURISTIČKOM PROMETU U RAZDOBLJU OD DO GRAD NIN Nin, siječanj/veljača 2017.

IZVJEŠĆE O TURISTIČKOM PROMETU U RAZDOBLJU OD DO GRAD NIN Nin, siječanj/veljača 2017. IZVJEŠĆE O TURISTIČKOM PROMETU U RAZDOBLJU OD 01. 01. 2016. DO 31. 12. 2016. GRAD NIN Nin, siječanj/veljača 2017. Naziv izvještaja: Smještajni kapaciteti GRAD NIN Razdoblje: 01.01.2016. - 31.12.2016. Objekt

Више

FINANCIJSKI PLAN TURISTIČKE ZAJEDNICE DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Dubrovnik, listopad 2016.

FINANCIJSKI PLAN TURISTIČKE ZAJEDNICE DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Dubrovnik, listopad 2016. FINANCIJSKI PLAN TURISTIČKE ZAJEDNICE DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE ZA 2017. GODINU Dubrovnik, listopad 2016. UVOD Prihodi od boravišne pristojbe uređeni su posebnim zakonom, a iznos boravišne pristojbe

Више

Microsoft Word - HUP trend_rujan 2014

Microsoft Word - HUP trend_rujan 2014 9-214 Ekonomska aktivnost Industrijska proizvodnja je u lipnju ponovno zabilježila pad dok je promet u trgovini na malo ostvario skroman rast Kalendarski prilagođeni indeks industrijske proizvodnje u lipnju

Више

Apr-17 Maj-17 Jun-17 Jul-17 Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 102/

Apr-17 Maj-17 Jun-17 Jul-17 Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 102/ Apr-17 Maj-17 Jun-17 Jul-17 Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 102/2 Podgorica, 31. avgust 2018. godine Prilikom korišćenja

Више

Jul-17 Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 166/

Jul-17 Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 166/ Jul-17 Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 166/2 Podgorica, 30. novembar 2018. godine Prilikom korišćenja

Више

Фебруар 2018

Фебруар 2018 Фебруар 2018 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Фебруар 2018 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Београд, Краља Петра 12 Тел. 011/3027-100 Београд, Немањина 17 Тел. 011/333-8000 www.nbs.rs ISSN 1451-6349 Садржај Преглед текућих кретања..................................................

Више

Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 Sep-18 Okt-18 Nov-18 Dec-18 Jan-19 Feb-19 Mar-19 Apr-19 CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 96

Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 Sep-18 Okt-18 Nov-18 Dec-18 Jan-19 Feb-19 Mar-19 Apr-19 CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 96 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 Sep-18 Okt-18 Nov-18 Dec-18 Jan-19 Feb-19 Mar-19 Apr-19 CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 96 Podgorica, 31. maj 2019. godine Prilikom korišćenja

Више

Kada u vođenje obiteljskog poduzeća uključiti vanjske managere

Kada u vođenje obiteljskog poduzeća uključiti vanjske managere F O R U M OBITELJSKIH PODUZEĆA Zagreb, 21. listopada 2013. Organizacijski partner: Medijski pokrovitelj: Uvodni pozdrav Slavica Singer predsjednica Upravnog odbora CEPORa Milka Kosanović Direktorica granskih

Више

Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 183/

Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 183/ Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 183/2 Podgorica, 28. decembar 2018. godine Prilikom korišćenja

Више

Јун 2017

Јун 2017 Јун 2017 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Јун 2017 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Београд, Краља Петра 12 Тел. 011/3027-100 Београд, Немањина 17 Тел. 011/333-8000 www.nbs.rs ISSN 1451-6349 Садржај Преглед текућих кретања..................................................

Више

Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 Sep-18 Okt-18 Nov-18 Dec-18 Jan-19 Feb-19 CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 52

Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 Sep-18 Okt-18 Nov-18 Dec-18 Jan-19 Feb-19 CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 52 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 Sep-18 Okt-18 Nov-18 Dec-18 Jan-19 Feb-19 CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 52 Podgorica, 29. mart 2019. godine Prilikom korišćenja

Више

Na osnovu člana 16. stav 4. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona - Prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10), a u

Na osnovu člana 16. stav 4. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona - Prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10), a u Na osnovu člana 16. stav 4. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona - Prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10), a u vezi sa članom 17. Zakona o budžetima u FBiH ( Službene

Више

Maj-16 Jun-16 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 120

Maj-16 Jun-16 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 120 Maj-16 Jun-16 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 120 Podgorica, 30. jun 2017. godine Prilikom korišćenja

Више

Jun-16 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 Jun-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 137

Jun-16 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 Jun-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 137 Jun-16 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 Jun-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 137 Podgorica, 31. jul 2017. godine Prilikom korišćenja

Више

31fe93dbcc304ac321011d90e54e692a.xls

31fe93dbcc304ac321011d90e54e692a.xls FINANCIJSKO IZVJEŠĆE TZ OTOKA KRKA ZA RAZDOBLJE 00-30.09.2018 RB PRIHODI PO VRSTAMA PLAN 2017. OSTVARENJE 30.09.2017. PLAN 2018. OSTVARENJE 30.09.2018. očekivanja do kraja godine indeks ostvarenja 18/17

Више

Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 Jun-17 Jul-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 158

Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 Jun-17 Jul-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 158 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 Jun-17 Jul-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 158 Podgorica, 31. avgust 2017. godine Prilikom korišćenja

Више

EXC_BROSURA_Tour ver_05

EXC_BROSURA_Tour ver_05 It's all about the experience! Vaš digitalni put do boljih poslovnih rezultata Želite li svojim postojećim prodajnim kanalima omogućiti podršku za jednostavniju i bržu prodaju? Smatrate da postoji potencijal

Више

untitled

untitled Фебруар СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Фебруар 2010 УРЕДНИШТВО БРАНКО ХИНИЋ, главни уредник Чланови ЈЕЛЕНА МАРАВИЋ МАРИНА МЛАДЕНОВИЋ-КОМАТИНА ВЕСЕЛИН ПЈЕШЧИЋ БИЉАНА САВИЋ ДР МИЛАН ШОЈИЋ Статистички билтен Издаје

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Aktivnosti HGK na podizanju konkurentnosti turističkog sektora UDRUŽENJA I ZAJEDNICE U SEKTORU ZA TURIZAM Turističko poslovno vijeće Udruženje hotelijera Udruženje hostelijera Udruženje putničkih agencija

Више

Microsoft Word - 653_hr

Microsoft Word - 653_hr PBZ tjedne analize Broj 653, 10. lipnja 2019. Tjedni pregled (str. 1) Dolar oslabio, kuna stabilna (str. 1) Kamatne stope mirovale (str. 2) Rast prometa i Crobexa na tjednoj razini (str. 2) Statistika

Више

Naslovna_0:Naslovna _0.qxd.qxd

Naslovna_0:Naslovna _0.qxd.qxd Децембар СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Децембар 2011 УРЕДНИШТВО БРАНКО ХИНИЋ, главни уредник Чланови ЈЕЛЕНА МАРАВИЋ МАРИНА МЛАДЕНОВИЋ-КОМАТИНА ВЕСЕЛИН ПЈЕШЧИЋ БИЉАНА САВИЋ ДР МИЛАН ШОЈИЋ Статистички билтен Издаје

Више

CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni b

CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni b CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart 2019. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni bruto domaći proizvod Crne Gore za IV kvartal 2018,

Више

Новембар 2013

Новембар 2013 Новембар 2013 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Новембар 2013 У Р Е Д Н И Ш Т В О БРАНКО ХИНИЋ, главни уредник Чланови ЈЕЛЕНА МАРАВИЋ МАРИНА МЛАДЕНОВИЋ-КОМАТИНА ВЕСЕЛИН ПЈЕШЧИЋ БИЉАНА САВИЋ ДР МИЛАН ШОЈИЋ Статистички

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation POSLOVANJE INA GRUPE U GODINI GLAVNA SKUPŠTINA Zagreb, 12. lipnja 2019. godine Vanjsko okruženje: Trend viših cijena nafte i plina, pogoršane rafinerijske marže Cijena nafte Brent (USD/bbl) Cijena plina

Више

Microsoft PowerPoint - MT_02_ISTRAZIVANJA_web.ppt

Microsoft PowerPoint - MT_02_ISTRAZIVANJA_web.ppt 2. Istraživanja u međunarodnom turizmu Doc. dr.sc. Zvjezdana Hendija Kolegij: Međunarodni turizam Diplomski sveučilišni studij Poslovne ekonomije Sveučilište u Zagrebu Ekonomski fakultet U Zagrebu, 23.

Више

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske PROGRAMI EUROPSKE TERITORIJALNE SURADNJE (ETS) Matilda Copić Zagreb, 11.5.2016. EUROPSKA TERITORIJALNA SURADNJA 2014. - 2020. 1. PREKOGRANIČNA SURADNJA 2. TRANSNACIONANA SURADNJA 3. MEĐUREGIONALNA SURADNJA

Више

Microsoft Word - zadaci_21.doc

Microsoft Word - zadaci_21.doc 1. Devalvacija predstavlja: a) porast Ē b) smanjenje Ē c) porast P d) smanjenje realnog deviznog tečaja 2. Revalvacija predstavlja: a) porast Ē b) smanjenje P c) porast P* d) ništa od navedenog 3. AD krivulja

Више

FINANCIJSKO IZVJEŠĆE TZ OTOKA KRKA ZA RAZDOBLJE RB PRIHODI PO VRSTAMA PLAN OSTVARENJE PLAN OSTVARENJE

FINANCIJSKO IZVJEŠĆE TZ OTOKA KRKA ZA RAZDOBLJE RB PRIHODI PO VRSTAMA PLAN OSTVARENJE PLAN OSTVARENJE FINANCIJSKO IZVJEŠĆE TZ OTOKA KRKA ZA RAZDOBLJE 01.01.-31.12.2018 RB PRIHODI PO VRSTAMA PLAN 2017. OSTVARENJE 31.12.2017. PLAN 2018. OSTVARENJE 31.12.2018. indeks ostvarenja /plan 2018 1 Prihodi iz proračuna

Више

Обраћање гувернера на Министарском дијалогу Брисел, 17. мај године Уважене колеге, драги домаћини, Дозволите ми да се и ја, у име делегације Реп

Обраћање гувернера на Министарском дијалогу Брисел, 17. мај године Уважене колеге, драги домаћини, Дозволите ми да се и ја, у име делегације Реп Обраћање гувернера на Министарском дијалогу Брисел, 17. мај 219. године Уважене колеге, драги домаћини, Дозволите ми да се и ја, у име делегације Републике Србије, захвалим на оценама и препорукама које

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

Makroekonomska kretanja i prognoze ( )

Makroekonomska kretanja i prognoze ( ) Makroekonomska kretanja i prognoze godina IV broj srpanj 9. IZDAVAČ Hrvatska narodna banka Direkcija za izdavačku djelatnost Trg hrvatskih velikana, Zagreb Telefon centrale: /- Telefon: /- Telefaks: /-7

Више

Microsoft PowerPoint - 7. Radni cinioci hotelijerstva

Microsoft PowerPoint - 7. Radni cinioci hotelijerstva KARAKTERISTIKE KADROVA brojnost, heterogenost i različitost kadrovskih profila IMOVINA PREDUZEĆA stalna (dugotrajna) i obrtna (kratkoročna) imovina Turizam jedan od većih generatora radnih mesta u svetu

Више

IZVJEŠĆE UPRAVE – DIREKTORA DRUŠTVA

IZVJEŠĆE UPRAVE – DIREKTORA DRUŠTVA IZVJEŠĆE UPRAVE DIREKTORA DRUŠTVA O POSLOVANJU I STANJU DRUŠTVA U 2011. GODINI UVODNA RIJEČ UPRAVE I 2011. godina je na dijelu emitivnog tržišta imala recesijsko obilježje kao i nekoliko prethodnih godina.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation INFO DANI 2016 PROJEKTI MINISTARSTVA RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA U PODRUČJU DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA ZAGREB, 17. svibnja 2016. SPECIFIČNI CILJ 9.v.1 Povećanje broja i održivosti društvenih poduzeća i njihovih

Више

Croatia Fisheries

Croatia Fisheries Morsko ribarstvo u Republici Hrvatskoj Preliminarni rezultati Ovu prezentaciju je pripremio tim Grupacije Svjetske banke, kao prilog izradi Višegodišnjeg plana razvoja ribarstva u Republici Hrvatskoj.

Више

Presentation name

Presentation name UKLJUČIVANJE MLADIH U NACIONALNE POLITIKE Kristina Kosor, TIM4PIN Mostar, 8. travnja 2016. SADRŽAJ 1. Europa 2020 2. Europske politike za mlade 3. Stanje u Republici Hrvatskoj 4. Stanje u BiH 5. Strukturirani

Више

ANALIZA RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA PRIZNAVANJA I PROCJENJIVANJA KRATKOTRAJNE IMOVINE Imovina Kratkotrajna imovina Dugotrajna imovina Imovin

ANALIZA RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA PRIZNAVANJA I PROCJENJIVANJA KRATKOTRAJNE IMOVINE Imovina Kratkotrajna imovina Dugotrajna imovina Imovin ANALIZA RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA PRIZNAVANJA I PROCJENJIVANJA KRATKOTRAJNE IMOVINE Imovina Kratkotrajna imovina Dugotrajna imovina Imovina za koju se očekuje da će biti prodana ili upotrijebljena tijekom

Више

REALNI SEKTOR 01

REALNI SEKTOR 01 REALNI SEKTOR 01 Realni sektor 1.1. Bruto domaći proizvod Prema podacima Monstata BDP Crne Gore je u tekućim cijenama u 2015. godini iznosio 3.625 miliona eura i realno je veći za 3,4% u odnosu na prethodnu

Више

Microsoft PowerPoint - Prezentacija - AHK.pptx

Microsoft PowerPoint - Prezentacija - AHK.pptx Povezivanje tržišta te aktivnosti i projekti na području energetske učinkovitosti 1. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2014. 05.03.2014., Zagreb Davor Okičić, zamjenik direktora Njemačko-hrvatska industrijska

Више

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U 2018. GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH PROIZVODA I USLUGA KOJI PROIZLAZE IZ AKTIVNOSTI ISTRAŽIVANJA

Више

Centralna banka Bosne i Hercegovine Info CBBiH priprema: Služba za odnose sa javnošću, Služba za publikacije i biblioteku Služba za protokol i prevođe

Centralna banka Bosne i Hercegovine Info CBBiH priprema: Služba za odnose sa javnošću, Služba za publikacije i biblioteku Služba za protokol i prevođe Centralna banka Bosne i Hercegovine Info CBBiH priprema: Služba za odnose sa javnošću, Služba za publikacije i biblioteku Služba za protokol i prevođenje Maršala Tita 25, 71000 Sarajevo Web stranica: www.cbbh.ba;

Више

Student presentation

Student presentation Glavni plan i strategija razvoja turizma Republike Hrvatske Dani hrvatskog turizma Dubrovnik, 18. 19.10.2012 Gdje smo i kamo idemo? Značajke hrvatskog turizma Hrvatska je međunarodno percipirana kao razvijena

Више

ROBLEMATIKA RAZVOJA BRDSKO-PLANINSKIH v PODRUCJA U EUROPI Mogućnosti uključivanja u EU programe Naručitelj: GRAD VRBOVSKO Izradio: CENTAR ZA RAZVOJ I

ROBLEMATIKA RAZVOJA BRDSKO-PLANINSKIH v PODRUCJA U EUROPI Mogućnosti uključivanja u EU programe Naručitelj: GRAD VRBOVSKO Izradio: CENTAR ZA RAZVOJ I ROBLEMATIKA RAZVOJA BRDSKO-PLANINSKIH v PODRUCJA U EUROPI Mogućnosti uključivanja u EU programe Naručitelj: GRAD VRBOVSKO Izradio: CENTAR ZA RAZVOJ I MARKETING d.o.o, Lipanj 2013 IMPRESSUM Dokument: Problematika

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Booking.com trendovi za 2018. Melita Ožegić Partner Support Account Manager Maja Sladkov Booking Home Partner Manager Booking.com u brojevima. 1996. osnovan u Amsterdamu 2005. pridružuje se grupaciji Priceline

Више

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 24. jun 5. jul Jul 2019.

SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 24. jun 5. jul Jul 2019. SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE OPERACIJE ODELJENJE ZA DEVIZNE REZERVE PREGLED DEŠAVANJA NA SVETSKOM FINANSIJSKOM TRŽIŠTU 24. jun 5. jul 2019. Jul 2019. NARODNA BANKA SRBIJE SEKTOR ZA MONETARNE I DEVIZNE

Више

Slajd 1

Slajd 1 Pregled sigurnosnih pokazatelja Grad Solin 1.1. 31.3. Cilj Informacija građanima i predstavnicima građana u vijećima mjesnog odbora i gradskom vijeću o stanju sigurnosti naselja ( usporedba tri zadnje

Више

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA LIPANJ Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje g

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA LIPANJ Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje g GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA LIPANJ 2016. Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje gledanosti televizije, mjesečno će donositi analize

Више

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk

Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U EUROPSKOJ UNIJI Jesen NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europsk Standard Eurobarometar 76 JAVNO MNIJENJE U ROPSKOJ UNIJI Jesen 2011. NACIONALNI IZVJEŠTAJ HRVATSKA Ovo je istraživanje zatražila i uskladila Europska komisija, Opća uprava za komunikacije. Ovaj je izvještaj

Више

REALNI SEKTOR 01

REALNI SEKTOR 01 REALNI SEKTOR 01 Realni sektor 1.1. Bruto domaći proizvod Pozitivna ekonomska kretanja zabilježena u prethodnoj godini kao rezultat inteziviranja radova na realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Dosadašnji razvoj projekata OIE u RH s pogledom na budućnost Nataša Putak, Hrvatski operator tržišta energije Alumni konferencija: SUVREMENI IZAZOVI U ENERGETICI 10. listopada 2018. u Zagrebu 1 Sadržaj:

Више

Makroekonomski izgledi i izazovi

Makroekonomski izgledi i izazovi Makroekonomski izgledi i izazovi Boris Vujčić svibanj 219. Sve naglašeniji negativni rizici u međunarodnom okružju BDP (realne stope promjene, %) 216. 217. 218. 219. Aktualna projekcija Izvori: MMF ( WEO

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (28. decembar 2015. 01. januar 2016.) Podgorica, 13.

Више

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 5.12.2018 A8-0375/16 Amandman 16, Rolandas Paksas Stavak 7. 7. naglašava da je ruska okupacija Ukrajine još u tijeku, a da sporazumi iz Minska, bez kojih nije moguće pronaći rješenje sukoba, nisu provedeni

Више

P1 PCM2

P1 PCM2 Europska unija Zajedno do fondova EU Stručno znanstveni skup PERSPEKTIVE RAZVOJA ŽUPANJSKE (HR) I ORAŠKE (BIH) POSAVINE Financijska sredstva Ministarstva i EU fondova raspoloživa Slavoniji i ovom kraju

Више

Slide 0

Slide 0 Uspostavljanje modela destinacijskih menadžment organizacija (DMO) u Istri Pula, 13. prosinca 2013. 0 Globalna praksa / Upravljački standard (4 razine) Nacionalni turistički ured je promotor države, njenih

Више

Kvartalni monitor br. 52 januar mart Privredna aktivnost Početak obeležavaju načelno pozitivna privredna kretanja. Rast BDP-a u Q1 iz

Kvartalni monitor br. 52 januar mart Privredna aktivnost Početak obeležavaju načelno pozitivna privredna kretanja. Rast BDP-a u Q1 iz Kvartalni monitor br. 52 januar mart 2018 11 2. Privredna aktivnost Početak 2018. obeležavaju načelno pozitivna privredna kretanja. Rast BDP-a u Q1 iznosio je 4,6%, pa je ovo kvartal sa najvećim međugodišnjim

Више

Karakteristike razvoja turizma u SiCG do godine

Karakteristike razvoja turizma u SiCG do godine Karakteristike razvoja turizma u SiCG Asistent: Branislava Hristov Stančić kabinet: 711a e-mail: branislava@ekof.bg.ac.rs 1988-2002.- poboljšana struktura smeštajnih kapaciteta ali samo prividno, jer je

Више

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI Izdavač: Agencija za razvoj preduzeća Eda, Banja Luka eda@edabl.org Za izdavača: Zdravko Miovčić Autor: prof. dr Stevo Pucar Dizajn i kompjuterska priprema: Nenad

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Dan prozora 2018 Mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU Igor Bobek Sektor za međunarodne poslove i EU Hrvatska gospodarska komora Zagreb, 13.03.2018. Sadržaj prezentacije Alokacije

Више