Q3 2019

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Q3 2019"

Транскрипт

1 Q3 2019

2 2 Uvodnik UVODNIK Glavnina turističke sezone koja je za nama, pokazala je kao nikad prije izravan utjecaj ulaganja u unaprjeđenje kvalitete i razvoj proizvoda na ostvarene cijene i prihode. Pojačane prodajno-marketinške aktivnosti i intenziviranje last minute rezervacija koje je obilježilo sezonu na cijelom Mediteranu, rezultirali su umjerenim stopama rasta financijskih i minimalnim stopama rasta ili stagnacijom fizičkih pokazatelja u hotelima, turističkim naseljima i kampovima. Istodobno, prije svega uslijed neravnomjernog poreznog opterećenja, bilježi se snažan rast kapaciteta, a posljedično tome prodaje i prihoda od kratkoročnog iznajmljivanja nekretnina na online portalima. U ovom, trećem izdanju Turističkog impulsa osim pregleda financijskih i tržišnih rezultata turističke sezone po vrstama kapaciteta, po prvi puta objavljujemo ključne pokazatelje kratkoročnog iznajmljivanja nekretnina u Hrvatskoj na online portalima. U uvjetima sve izraženije konkurencije na međunarodnom turističkom tržištu, od odlučujućeg je značaja osigurati ujednačenost uvjeta poslovanja turističkog sektora u Hrvatskoj s državama koje na turističkom tržištu predstavljaju najznačajnije konkurente Hrvatskoj. Budući da stope poreza na dodanu vrijednost određuju startne pozicije u konkurentskoj utakmici na međunarodnom turističkom tržištu, sve europske države (osim Danske i Velike Britanije) primjenjuju snižene stope PDV-a na hotelski smještaj i ugostiteljske usluge, razumijevajući ekonomske i fiskalne učinke koje turizam ostvaruje prema povezanim djelatnostima. Kako bismo ilustrirali intenzitet ekonomskog utjecaja turizma na gospodarstvo, u ovom izdanju Turističkog impulsa donosimo uvid u udio domaćih proizvoda i usluga u ukupnoj potrošnji vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj. Vjerujemo da će informacije sadržane u trećem izdanju Turističkog impulsa pridonijeti boljoj informiranosti svih dionika u sektoru kao i opće i stručne javnosti. Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma

3 Ključne poruke 3 KLJUČNE PORUKE SEZONA 2019.: POVEĆANJE INVESTICIJA U KVALITETU I PROMOCIJU KLJUČAN POKRETAČ RASTA PRIHODA U HOTELSKO- TURISTIČKIM KOMPANIJAMA Uslijed značajnih ulaganja, pojačanih prodajno-marketinških aktivnosti i povećanog volumena last minute rezervacija, u prvih osam mjeseci u vodećim hotelsko-turističkim kompanijama u Hrvatskoj ostvarena je prosječna stopa rasta poslovnog prihoda od 5,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U hotelima je ostvaren veći, dok su naselja i kampovi ostvarili manji broj noćenja u odnosu na proteklu godinu. Porast cijena i prihoda u svim vrstama smještaja izravno je povezan s ulaganjima u unaprjeđenje kvalitete i u razvoj novih proizvoda. KRATKOROČNI NAJAM NEKRETNINA NEZAUSTAVLJIVO RASTE KROZ PONUDE NA ONLINE PORTALIMA, ČIME SE DODATNO POGORŠAVA I OVAKO SUBOPTIMALNA STRUKTURA SMJEŠTAJNIH KAPACITETA U HRVATSKOJ U Hrvatskoj je u razdoblju od kolovoza do srpnja u odnosu na prethodnih 12 mjeseci povećana ponuda smještajnih jedinica za kratkoročni turistički najam na online portalima Airbnb i HomeAway za 12 posto, prodani volumen za 15 posto, prosječne cijene za 6 posto te prihodi za 22 posto. U navedenom razdoblju na spomenutim online portalima ostvaren je prihod od smještaja u visini 2,03 milijarde eura. U aktualnim uvjetima znatno bržeg rasta ovog segmenta tržišta u odnosu na organizirani turizam kod poduzetnika, sadašnju ukupnu strukturu smještajnih kapaciteta hrvatskog turizma, nacionalni je interes uspostaviti model okvira daljnjeg rasta i ukupnog funkcioniranja kratkoročnog najma nekretnina turistima.

4 4 Ključne poruke KLJUČNE PORUKE ANKETA: OPTIMIZAM U POSEZONI POKAZUJE POTENCIJAL ZA PRODUŽENJE SEZONE Anketa provedena među vodećim hotelsko-turističkim kompanijama u Hrvatskoj pokazuje da 57 posto hotelskih kapaciteta u razdoblju do konca godine očekuje veći volumen rezervacija za 2 do 6 posto nego u istom razdoblju prošle godine, dok ih 23 posto očekuje manji volumen rezervacija za 2 do 9 posto. Također, u većini kampova iskazuje se optimizam za posezonu: u 54 posto kamping kapaciteta očekuje se za 1 do 9 posto veći volumen rezervacija u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok 22 posto kamping kapaciteta očekuje manji volumen rezervacija u odnosu na prošlu godinu. NAJAVLJENO SNIŽENJE STOPE POREZA NA DODANU VRIJEDNOST ZA PRIPREMU I POSLUŽIVANJE JELA U UGOSTITELJSTVU OSLOBAĐA SREDSTVA NUŽNA ZA RAZVOJ TURISTIČKOG SEKTORA, A POZITIVNI EFEKTI ĆE SE OSJETITI U ČITAVOM GOSPODARSTVU Od 1. siječnja Hrvatska će, kao i sve europske države koje joj u turizmu predstavljaju konkurenciju, imati sniženu stopu poreza na dodanu vrijednost za pripremu i posluživanje jela u ugostiteljstvu. Najavljeno sniženje stope PDV poticaj je razvoju turističkog sektora putem osiguranja dodatnih sredstava za financiranje ulaganja i troška rada, što direktno utječe na kvalitetu i unaprjeđenje konkurentnosti u turizmu. No, s obzirom da turizam ostvaruje znatne ekonomske i fiskalne učinke na povezane djelatnosti poput poljoprivrede, građevinarstva, prerade hrane, proizvodnje pića, namještaja i slično, ukupan pozitivan efekt bit će znatno veći. Država postiže najveće ekonomske i fiskalne učinke upravo plasirajući proizvode kroz kanal ugostiteljstva, a turizam predstavlja najefikasniji oblik izvoza koji se realizira unutar granica Hrvatske. Anketa među vodećim hotelsko-turističkim kompanijama u Hrvatskoj pokazala je da je u ukupnoj potrošnji navedenih kompanija zastupljen znatan udio domaćih proizvoda i usluga.

5 Hrvatska: sezona i očekivanja od posezone 5 HRVATSKA: SEZONA I OČEKIVANJA OD POSEZONE Uslijed prvih naznaka recesije na ključnim emitivnim tržištima te jačanja konkurencije na istoku i jugu Mediterana, sezona u Hrvatskoj generalno bilježi fizički rast broja noćenja u komercijalnom smještaju od 1,49 posto, uz nešto veći rast noćenja u nekomercijalnom smještaju (3,32 posto). Prema podacima e-visitora, u razdoblju kampovi bilježe smanjenje broja noćenja od 1,02 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sveukupan broj noćenja u navedenom razdoblju povećan je 1,84 posto. GODIŠNJE STOPE PROMJENA TURISTIČKOG PROMETA PO VRSTAMA SMJEŠTAJA U HRVATSKOJ ( / ) 6,00% 5,00% 4,00% 3,00% 2,00% 1,00% 0,00% -1,00% -2,00% 5,46% 1,60% -0,08% -1,02% 5,58% 2,59% 4,38% 1,49% Hoteli Kampovi Smještaj u Ukupno domaćinstvu komercijalni smještaj -0,75% 3,32% Nekomercijalni smještaj 4,33% 1,84% SVEUKUPNO Dolasci Noćenja Izvor: e-visitor, Hrvatska turistička zajednica, Znatno više stope rasta tijekom devet mjeseci tekuće godine u odnosu na prošlu godinu ostvarili su domaći turisti (6,9 posto više noćenja) nego strani turisti (1,2 posto više noćenja). No, treba istaknuti da je udio domaćih turista u ukupnom broju noćenja nizak (12 posto), tako da nisu znatnije utjecali na trend ukupnog turističkog prometa. Preusmjeravanje potražnje sa zapadno mediteranskih na istočno mediteranska tržišta koje je najavljeno prije glavne sezone, realiziralo se, što je vidljivo na primjeru zadnjih dostupnih podataka o turističkom prometu Turske i ostalih zapadno-mediteranskih tržišta.

6 6 Hrvatska: sezona i očekivanja od posezone STOPE PROMJENE TURISTIČKOG PROMETA U MEDITERANSKIM ZEMLJAMA (PRVIH 7 MJESECI U ODNOSU NA 7 MJESECI 2018.) Španjolska Italija priobalje Italija gradovi Cipar Malta Slovenija Turska Dolasci 1,91% -1,40% -0,40% -0,13% 4,86% 5,24% 14,11% Noćenja ,79% - Istodobno, u razdoblju prvih devet mjeseci komercijalni smještajni kapaciteti u Hrvatskoj povećani su za 67 tisuća kreveta ili 5,9 posto. Oko 53 posto toga povećanja kapaciteta odnosi se na povećanje kapaciteta smještaja u domaćinstvima (porast od 35,8 tisuće kreveta ili 6 posto). Nekomercijalni smještaj povećan je za dodatnih 36,4 tisuće kreveta ili 7,8 posto.

7 Hrvatska: sezona i očekivanja od posezone 7 KOMERCIJALNI I NEKOMERCIJALNI SMJEŠTAJNI KAPACITETI U HRVATSKOJ STANJE: I Vrsta smještaja Broj kreveta Udio u uk. kapacitetima (kreveti) Stopa rasta 2019./2018. Rast kapaciteta 2019./2018. Hoteli ,6% 14,9% 3,4% Kampovi ,4% 21,0% 3,0% Objekti na OPG-u ,2% 0,2% 2,4% 58 Objekti u domaćinstvu ,2% 52,1% 6,0% Ostali ugostiteljski objekti ,8% 10,9% 4,8% Ostalo ,8% 0,8% 136,1% Restorani ,0% 0,0% -8,5% -29 Ukupno komercijalni smještaj ,0% 100,0% 5,9% Nekomercijalni smještaj ,6% 40,8% 7,8% SVEUKUPNO ,6% 140,8% 6,4% Izvor: evisitor, HTZ, Godišnje stope rasta noćenja znatno su niže od stopa rasta kapaciteta po svim vrstama smještaja osim u OPG-ovima. GODIŠNJE STOPE RASTA KAPACITETA I NOĆENJA STANJE: Vrsta smještaja Hoteli Kampovi Objekti na OPG-u Objekti u domaćinstvu Ostali ugostiteljski objekti Ostalo Restorani Ukupno komercijalni smještaj Nekomercijalni smještaj SVEUKUPNO Stopa rasta br kreveta ,4% 3,0% 2,4% 6,0% 4,8% 136,1% -8,5% 5,9% 7,8% 6,4% Stopa rasta noćenja / ,5% -1,2% 19,2% 2,4% 1,7% -9,4% -0,8% 1,3% 3,1% 1,6% Izvor: evisitor, HTZ, Povećanje kapaciteta smještaja u domaćinstvu po najvišim stopama rasta nije obilježje samo tekuće godine. Isti trend postoji na dulji rok. Na primjer, od smještaj u domaćinstvu povećavan je prosječno godišnje po stopi od 8,1 posto, odnosno u navedenom razdoblju je povećan kumulativno za 86,7 posto.

8 8 Hrvatska: sezona i očekivanja od posezone SMJEŠTAJNI KAPACITETI U HRVATSKOJ PO VRSTAMA ( ) Broj kreveta PGSR Kumulativna stopa rasta Hoteli i sličan smještaj ,0% 8,3% Smještaj u domaćinstvu ,1% 86,7% Kampovi ,2% 1,6% Ostalo ,0% -33,5% Ukupno ,2% 39,2% Izvor: Turizam u brojkama 2018., Ministarstvo turizma Republike Hrvatske U razdoblju broj kreveta u smještaju u domaćinstvu povećan je za 444,6 tisuće, što bi bilo ekvivalentno broju od novih hotela prosječne veličine 200 soba ili 400 kreveta. Ako analiziramo povećanje kapaciteta smještaja u domaćinstvu samo u u odnosu na prošlu godinu, to je je povećanje ekvivalentno broju od 183 nova hotela prosječne veličine 200 soba. Razumijevajući da su gospodarski učinci hotela u odnosu na smještaj u domaćinstvu višestruki, vidljivo je da su nerealizirani ekonomski potencijali uslijed intenzivnog razvoja smještaja u domaćinstvima umjesto u hotelima, ogromni. Naime, prema istraživanju Tomas ljeto 2017., u Hrvatskoj potrošnja u destinaciji gostiju koji su smješteni u hotelu dnevno iznosi 122 eura, a gostiju u privatnom smještaju 74 eura. Računajući na bazi razlike u potrošnji između hotela i privatnog smještaja od 48 eura dnevno, a uzimajući u obzir povećanje kapaciteta u privatnom smještaju od te prosječnu zauzetost hotela od 45 posto godišnje, proizlazi da nerealizirana izravna potrošnja turista u razdoblju iznosi 28 milijardi eura, u usporedbi s hipotetskim scenarijem da su bili izgrađeni hotelski kapaciteti umjesto kapaciteta smještaja u domaćinstvima. Također, prema istraživanjima, hotel sa 100 soba stvara 17 puta više radnih mjesta od 100 apartmana, generira 9 puta više multiplikativnog efekta na ostatak gospodarstva i zauzima 3 do 7 puta manje prostora. S druge strane, u analiziranom razdoblju stvarni rast broja kreveta u hotelima iznosio je 18,8 tisuća, što je ekvivalentno broju od 46 hotela prosječne veličine 200 soba. Povećanje broja kreveta u smještaju u domaćinstvu Povećanje broja kreveta u nekomercijalnom smještaju Ukupno povećanje broja kreveta - ekvivalent broju novih hotela (prosječno sa 200 soba) Stvarno povećanje broja kreveta u hotelima - ekvivalent broju novih hotela (prosječno sa 200 soba) Ukupno

9 Hrvatska: sezona i očekivanja od posezone 9 Kao posljedica minimalnog rasta turističkog prometa i jačeg rasta kapaciteta u 2019., u prvih devet mjeseci tekuće godine smanjene su stope zauzetosti u svim vrstama smještaja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, osim onih u OPG-ovima. Stopa zauzetosti ukupnog komercijalnog smještaja ukazuje na visoku razinu sezonalnosti, budući da u navedenom razdoblju prosječno iznosi samo 69 dana. Zamjetno je snižavanje stope zauzetosti u gotovo svim vrstama kapaciteta tijekom posljednje tri godine. STOPA ZAUZETOSTI PO VRSTAMA SMJEŠTAJA U HRVATSKOJ U RAZDOBLJU U USPOREDBI S DVIJE PRETHODNE GODINE 60,0% 55,0% 50,0% 45,0% 48,1% 44,6% 45,1% 40,0% 35,0% 30,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 28,3% 28,2% 26,8% 13,3% 13,2% 13,9% 23,9% 22,8% 22,0% 27,7% 27,3% 25,8% 5,0% 0,0% Hoteli Kampovi Objekti na OPG-u Objekti u domaćinstvu Ukupni komercijalni smještaj Stopa zauzetosti smještajnih kapaciteta na bazi broja kreveta i boja dana u razdoblju. Izvor: evisitor, HTZ, ,

10 10 Hrvatska: sezona i očekivanja od posezone Temeljem provedenog anketnog istraživanja u vodećim hotelsko-turističkim kompanijama u Hrvatskoj, vidljivo je da su pojačane prodajno-marketinške aktivnosti rezultirale znatnim volumenom last minute rezervacija, tako da su poslovni prihodi u prvih osam mjeseci tekuće godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećani po umjerenoj stopi rasta od 5,4 posto. Rast poslovnih prihoda uvjetovan je ulaganjima i rastom cijena, kao posljedica unaprjeđenja kvalitete ili repozicioniranja razvojem novog proizvoda. Najveći rast prihoda ostvaren je u kampovima (9 posto), kao posljedica ulaganja u podizanje kvalitete i repozicioniranje određenog broja kampova u anketiranim kompanijama. U svim vrstama kapaciteta utvrđen je visok stupanj korelacije između postignute razine cijena i prihoda te izvršenih ulaganja u podizanje kvalitete ili razvoj novog proizvoda. U očekivanjima od razdoblja do kraja godine u vodećim hotelsko-turističkim kompanijama prevladava optimizam. Očekivani trend rezervacija u posezoni u odnosu na % hotelskih kapaciteta +2% do +6% 54% kamping kapaciteta +1% do +9% 23% hotelskih kapaciteta -2% do -9% 63% kapaciteta naselja -2% do -8% 22% kamping kapaciteta -6% U najvećem dijelu hotelskih kapaciteta (57 posto) i kamping kapaciteta (54 posto) očekuje se veći volumen rezervacija u posezoni tekuće godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane, u najvećem dijelu kapaciteta apartmanskih naselja (63 posto) očekuje se manji volumen rezervacija za posezonu u odnosu na isto razbolje prošle godine.

11 Kratkoročni najam nekretnina turistima na online portalima: snažan porast prodaje i prihoda 11 KRATKOROČNI NAJAM NEKRETNINA TURISTIMA NA ONLINE PORTALIMA: SNAŽAN PORAST PRODAJE I PRIHODA Broj smještajnih jedinica u Hrvatskoj koje su u ponudi na online portalima raste: u srpnju u odnosu srpanj 2018., ukupan broj ponuđenih smještajnih jedinica na dva online portala (Airbnb i HomeAway) u Hrvatskoj se povećao za 12,4 posto. Od ukupnog broja smještajnih jedinica, njih 95 posto odnosi se na cijele smještajne jedinice (apartmane i kuće). BROJ SMJEŠTAJNIH JEDINICA U HRVATSKOJ NA ONLINE PORTALIMA AIRBNB I HOMEAWAY ,3% +12,4% Cijele smještajne jednice (apartmani i kuće) ,7% Privatne i dijeljene sobe Ukupno VII VII Napomena: Broj smještajnih jedinica obuhvaća sve vrste smještaja na navedenim online portalima (cijela smještajna jedinica - apartman ili kuća, privatne sobe i dijeljene sobe), stanje u srpnju i u srpnju Izvor: AirDNA Trend Report Croatia, Powered by AirDNA, rujan Struktura smještajnih jedinica na online portalima pokazuje da u Hrvatskoj ima najviše apartmanskih jedinica s jednom i dvije spavaće sobe: jedinice ove veličine čine 71 posto ukupnog broja smještajnih jedinica koje su oglašene na Airbnb i HomeAway.

12 12 Kratkoročni najam nekretnina turistima na online portalima: snažan porast prodaje i prihoda STRUKTURA SMJEŠTAJA U HRVATSKOJ NA ONLINE PORTALIMA AIRBNB I HOMEAWAY PO VELIČINI SMJEŠTAJNE JEDINICE (SRPANJ 2019.) 8% 9% 12% 36% Studio 1 spavaća soba 2 spavaće sobe 3 spavaće soba 4 spavaće sobe 35% Izvor: AirDNA Trend Report Croatia, Powered by AirDNA, rujan Najviše se smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj na navedenim online portalima oglašava na području Dalmacije, uključivo i Dubrovačku rivijeru te u Istri. STRUKTURA SMJEŠTAJNIH KAPACITETA (AIRBNB, HOMEAWAY) U HRVATSKOJ PO REGIJAMA, SRPANJ % 20% 61% 36% 17% Istra Kvarner Dalmacija i Dubrovačka rivijera Zagreb Izvor: AirDNA Trend Report Croatia, Powered by AirDNA, rujan Stupanj sezonalnosti turizma vidljiv je u broju dana oglašavanja smještaja na online portalima. Smještajne jedinice u Hrvatskoj su na navedenim online portalima prosječno godišnje oglašene tijekom 127 dana, a na obali najdulje u Istri (103 dana) i Kvarneru (101 dan), što je usporedivo s odabranim mediteranskim regijama. Zagreb zbog cjelogodišnjeg karaktera turizma ima znatno dulje razdoblje oglašavanja smještajnih jedinica na spomenutim online portalima (147 dana). U Dalmaciji i Dubrovačkoj rivijeri te u Zagrebu u posljednjih 12 mjeseci znatno je povećana duljina razdoblja oglašavanja.

13 Kratkoročni najam nekretnina turistima na online portalima: snažan porast prodaje i prihoda 13 PROSJEČAN BROJ DANA OGLAŠAVANJA SMJEŠTAJA NA ONLINE PORTALIMA AIRBNB I HOMEAWAY Stopa rasta Hrvatska ,4% Istra ,1% Kvarner ,7% Dalmacija i Dubrovačka rivijera ,8% Zagreb ,5% Costa Brava ,3% Sicilija ,7% Stope zauzetosti smještaja na online portalima u Hrvatskoj u razdoblju od kolovoza do srpnja u odnosu na razdoblje prethodnih 12 mjeseci, umjereno rastu i dostižu 60 posto prosječno u Hrvatskoj na bazi razdoblja oglašavanja. Stope zauzetosti u priobalnim regijama Hrvatske najviše su u Istri (63 posto) i na Kvarneru (62 posto), te su više nego u odabranim mediteranskim destinacijama. STOPE ZAUZETOSTI SMJEŠTAJA NA ONLINE PORTALIMA AIRBNB I HOMEAWAY (HRVATSKA I ODABRANE MEDITERANSKE REGIJE), NA BAZI RAZDOBLJA OGLAŠAVANJA HRVATSKA Istra Kvarner Dalmacija i Dubrovačka rivijera Zagreb SICILIJA COSTA BRAVA 47% 45% 54% 51% 54% 50% 60% 58% 63% 58% 62% 60% 59% 60% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Napomena: Stope zauzetosti smještajnih jedinica izračunate su na bazi prosječnog broja dana oglašavanja smještajnih jedinica u razdobljima kolovoz do srpanj 2018., te kolovoz do srpanj Izvor: AirDNA Trend Report Croatia, Powered by AirDNA, rujan 2019.

14 14 Kratkoročni najam nekretnina turistima na online portalima: snažan porast prodaje i prihoda U Hrvatskoj prosječna cijena smještajne jedinice na online portalima u razdoblju od kolovoza 2018, do srpnja iznosi 114 eura, te je povećana po stopi od 6 posto u odnosu na razdoblje prethodnih 12 mjeseci. Najviše cijene ostvarene su u Istri (124 eura) te Dalmaciji i Dubrovačkoj rivijeri (121 euro). Prosječne cijene su u u odnosu na prethodnu godinu najviše povećane u Dalmaciji i Dubrovačkoj rivijeri (za 8,9 posto), dok su u Zagrebu smanjene po stopi od 3,9 posto. PROSJEČNA CIJENA SMJEŠTAJNE JEDINICE NA ONLINE PORTALIMA AIRBNB I HOMEAWAY (HRVATSKA I ODABRANE MEDITERANSKE REGIJE) HRVATSKA Istra Kvarner Dalmacija i Dubrovačka rivijera Zagreb SICILIJA COSTA BRAVA % ,5% +5% +8,9% -3,9% -2% +1% Napomena: Prosječne cijene smještajnih jedinica izračunate su za razdoblja od kolovoza do srpnja i od kolovoza do srpnja Prosječne cijene smještajnih jedinica uključuju prihod od najma smještaja, naknadu za čišćenje i porez na dodanu vrijednost. Izvor: AirDNA Trend Report Croatia, Powered by AirDNA, rujan Istodobno, prosječne cijene smještaja na online portalima su u Hrvatskoj u rasle više u odnosu na cijene u odabranim mediteranskim regijama u 2019., gdje su ili rasle minimalno (Costa Brava, porast od 1 posto) ili su smanjene (Sicilija, smanjenje za 2 posto). Uslijed visoke stope rasta volumena prodaje na online portalima u razdoblju od kolovoza do srpnja u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (za 15,4 posto) te rasta prosječnih cijena (za 6 posto), u Hrvatskoj je u spomenutom razdoblju iznajmljivanjem smještaja na online portalima ostvaren prihod od 2,03 milijarde eura (uključivo porez na dodanu vrijednost), što je za 22 posto više nego u razdoblju prethodnih 12 mjeseci. Najviše stope rasta prihoda ostvarene su na Kvarneru (31 posto) i u Istri (29 posto). U odabranim mediteranskim destinacijamau spomenutom razdoblju ostvarene su više stope rasta prihoda smještaja na online portalima nego u Hrvatskoj i to u Costa Brava (porast od 23 posto), a na Siciliji porast od 28 posto. U tim je destinacijama rast prihoda bio generiran gotovo u cijelosti rastom volumena prodaje, budući da su cijene stagnirale u odnosu na prethodno razdoblje.

15 Kratkoročni najam nekretnina turistima na online portalima: snažan porast prodaje i prihoda 15 BROJ PRODANIH SMJEŠTAJNIH JEDINICA NA ONLINE PORTALIMA AIRBNB I HOMEAWAY Stopa rasta Hrvatska ,3% Istra ,6% Kvarner ,2% Dalmacija i Dubrovačka rivijera ,1% Zagreb ,6% Costa Brava ,6% Sicilija ,8% Napomena: Prikazuju se razdoblja kolovoz srpanj 2018., te kolovoz srpanj Izvor: AirDNA Trend Report Croatia, Powered by AirDNA, rujan PRIHOD SMJEŠTAJA NA ONLINE PORTALIMA AIRBNB I HOMEAWAY (HRVATSKA I ODABRANE MEDITERANSKE REGIJE), MIL. EUR % +28% +19% +18% +31% +29% +22% Milijuni EUR COSTA BRAVA SICILIJA Zagreb Dalmacija i Dubrovačka rivijera Kvarner Istra Hrvatska Napomena: Prikazuje se prihod za razdoblja od kolovoza do srpnja i od kolovoza do srpnja Prihod uključuje porez na dodanu vrijednost. Izvor: AirDNA Trend Report Croatia, Powered by AirDNA, rujan Generalno, kapaciteti kratkoročnog iznajmljivanja nekretnina turistima u Hrvatskoj rastu brže od ukupnih smještajnih kapaciteta. Ovo u gradskim cjelinama rezultira smanjivanjem stambenog fonda raspoloživog za lokalno stanovništvo, kao i kontinuiranim porastom najamnina za dugoročni najam. Hrvatska se po tom pitanju ubrzano pridružuje razvijenim državama koje su u gradskim aglomeracijama već prije nekoliko godina osjetile značajan utjecaj nekontroliranog rasta nekretnina za kratkoročni turistički najam, sa svim negativnim posljedicama na kvalitetu života lokalnog stanovništva. Stoga su gradske uprave u gradovima gdje su problemi najizraženiji (Amsterdam, Berlin, Műnchen, Lisabon, New York itd.) donijele niz mjera usmjerenih ka kontroli razvoja smještaja za kratkoročni turistički najam. U aktualnim uvjetima znatno bržeg rasta ovog segmenta tržišta u odnosu na organizirani turizam kod poduzetnika, sadašnju ukupnu strukturu smještajnih kapaciteta hrvatskog turizma, nacionalni je interes uspostaviti model okvira daljnjeg rasta i ukupnog funkcioniranja kratkoročnog najma nekretnina turistima.

16 16 Smanjenje stope PDV na ugostiteljske usluge usmjereno ka većim ekonomskim i fiskalnim učincima u gospodarstvu SMANJENJE STOPE PDV NA UGOSTITELJSKE USLUGE USMJERENO KA VEĆIM EKONOMSKIM I FISKALNIM UČINCIMA U GOSPODARSTVU Najavljeno snižavanje stope poreza na dodanu vrijednost na pripremu i posluživanje jela u ugostiteljskim objektima sa sadašnjih 25 posto na 13 posto od 1. siječnja osnažit će konkurentnost ugostiteljstva, odnosno restoraterstva, u Hrvatskoj. Naime, s blizu 90 posto međunarodno generirane potražnje, turizam Hrvatske posluje i sudjeluje u konkurentskoj utakmici na međunarodnom tržištu. Najavljeno snižavanje stope poreza na dodanu vrijednost ima tri važna aspekta: Izjednačavanje uvjeta poslovanja s državama koje predstavljaju turističku konkurenciju Hrvatskoj važno je zbog uspostave podjednakih startnih uvjeta poslovanja smještajne i ugostiteljske industrije, kako bi se osiguralo ravnopravno konkuriranje Hrvatske na međunarodnom turističkom tržištu. Sniženje stope poreza na dodanu vrijednost na ugostiteljske usluge imat će utjecaj ne samo na ugostiteljstvo putem generiranja dodatnih sredstava za financiranje ulaganja i troška rada, kako bi se osigurala kvaliteta i unaprjeđenje konkurentnosti ove djelatnosti, već će se ostvariti ekonomski utjecaj i na sve djelatnosti povezane s turizmom, koje kroz turizam plasiraju svoje proizvode i usluge. Diferenciranom stopom PDV-a za turizam koji može funkcionirati u svim dijelovima zemlje potiče se decentralizacija, što je interes svih zemalja EU pa tako i Hrvatske. Zbog navedenih učinaka na povezane djelatnosti, sve europske države koje Hrvatskoj u turizmu predstavljaju konkurenciju imaju sniženu stopu poreza na dodanu vrijednost za hotelski smještaj i za ugostiteljske usluge, kako bi kontinuirano poticale razvoj turističkog sektora i gospodarstva u cjelini. Naime, u Europi je prepoznata činjenica da država polučuje najveće ekonomske i fiskalne učinke upravo plasirajući proizvode kroz kanal ugostiteljstva. Na taj se način potiče ne samo razvoj turističkog sektora koji, kao radno intenzivna djelatnost, omogućuje zapošljavanje, već se ostvaruju i širi učinci u djelatnostima poljoprivrede, prerade hrane i proizvodnje pića, građevinskoj djelatnosti i ostalim industrijama (proizvodnja namještaja, opreme i slično). Ujedno, turizam orijentiran međunarodnom tržištu, kao što je to u Hrvatskoj slučaj, predstavlja najefikasniji oblik izvoza unutar granica Hrvatske.

17 Smanjenje stope PDV na ugostiteljske usluge usmjereno ka većim ekonomskim i fiskalnim učincima u gospodarstvu 17 STOPE PDV NA HOTELSKI SMJEŠTAJ I UGOSTITELJSKE USLUGE U EUROPSKIM MEDITERANSKIM ZEMLJAMA (2019.) 30% 25% 25% 24% 20% 18% 15% 13% 13% 13% 10% 6% 7% 7% 7% 9% 9% 9,5% 9,5% 10% 10% 10% 10% 10% 10% 5% 0% Portugal Malta Crna Gora** Cipar Slovenija Španjolska Francuska Italija Hrvatska Grčka* Stopa PDV na smještaj * Grčka od godine snižava stopu PDV na hotelski smještaj sa 13% na 11%, a PDV na ugostiteljske usluge sa 24% na 13%. ** Navedene stope u CG se odnose na hotele 4* i 5* u Sjevernoj regiji, te hotele 5* u Središnoj i Primorskoj regiji. Izvor: VAT rates applied in the Member States of the European Union, European Commission, January 2019 STOPE PDV NA HOTELSKI SMJEŠTAJ I UGOSTITELJSKE USLUGE U OSTALIM EUROPSKIM ZEMLJAMA (2019.) 25% 20% 15% 10% 5% 21% 21% 20% 20% 20% 19% 18% 13,5% 13,5% 15%15% 14% 12% 10% 12% 12%12% 10% 10% 10% 9% 9% 9% 9%9% 8%8% 7% 5%5% 6% 5% 3%3% 0% Luksemburg Rumunjska Belgija Njemačka Poljska Bugarska Estonija Litva Nizozemska Stopa PDV na smještaj Austrija Slovačka Finska Letonija Švedska Irska Češka Republika Mađarska Izvor: VAT rates applied in the Member States of the European Union, European Commission, January 2019 Ilustrativno se u nastavku navodi primjer ekonomskih i fiskalnih učinaka pri prodaji boce vina kroz četiri moguća kanala distribucije: prodajom na kućnom pragu, izvozom, plasmanom u maloprodaji te u ugostiteljstvu. Vidljivo je da su fiskalni učinci (kroz porez na dodanu vrijednost te poreze i doprinose na plaće), devizna komponenta te učinci zapošljavanja najviši upravo ukoliko se boca vina na tržište plasira kroz ugostiteljstvo. U plasmanu kroz ugostiteljstvo iznos poreza na dodanu vrijednost je po boci vina 2,2 puta viši nego u maloprodaji, te 4 puta viši nego u prodaji na kućnom pragu. Porezi i doprinosi na plaće kod plasmana vina kroz ugostiteljstvo su preko 12 puta viši nego u izvozu, te preko 20 posto viši nego kod plasmana vina kroz prodaju na kućnom pragu i u maloprodaji. Ujedno je i zaposlenost u ugostiteljstvu viša nego u drugim kanalima distribucije, kao i devizna komponenta koja je barem 4 puta viša nego u drugim kanalima.

18 18 Ekonomski i fiskalni učinci: plasman boce vina kroz 4 kanala distribucije EKONOMSKI I FISKALNI UČINCI: PLASMAN BOCE VINA KROZ 4 KANALA DISTRIBUCIJE Kanal distribucije Cijena boce vina (bez PDV) PDV iznos Devizna komponenta Zaposlenost Porezi i doprinosi na plaće (god.) Prodaja na kućnom pragu 50 kn 12,50 kn 40 kn 0, kn Izvoz 45 kn 0 kn 45 kn 0, kn Maloprodaja 70 kn 17,5 kn 28 kn 1, kn UGOSTITELJSTVO 200 kn 50,00 kn 180 kn 1, kn Napomena: U prethodnom ilustrativnom primjeru, pri izračunu ekonomskih i fiskalnih učinaka korišteni su pretpostavljena prosječna cijena boce vina u pojedinom kanalu prodaje, standardi zapošljavanja u pojedinoj djelatnosti, procjena udjela devizne komponente u ukupnoj potrošnji sukladno procijenjenom udjelu inozemnih u ukupnom broju potrošača u pojedinom kanalu prodaje, te prosječne plaće koje se realiziraju u pojedinoj djelatnosti. Utjecaj turizma na povezane djelatnosti izravno je vidljiv kroz potrošnju proizvoda i usluga različitih djelatnosti u turističkom sektoru. Prema Satelitskom računu turizma za Hrvatsku u 2016., turizam sudjeluje sa 6,81 milijardom kuna prodane vrijednosti robe, u ukupnom outputu trgovine na malo koji iznosi 74,9 milijardi kuna. Navedeni iznosi ne uključuju porez na dodanu vrijednost, a odnose se samo na potrošnju, bez investicija. Prema anketi vodećih hotelsko-turističkih kompanija u Hrvatskoj, udio proizvoda i usluga hrvatskog porijekla u ukupnoj potrošnji značajan je po svim analiziranim skupinama. Izuzetno visok udio domaće komponente realizira se u potrošnji pekarskih proizvoda, građevinsko-instalaterskim uslugama, a natpolovični udio u potrošnji alkoholnih pića i napitaka, mesa i mesnih proizvoda te povrća. POSTOTAK UDJELA DOMAĆIH PROIZVODA I USLUGA U UKUPNOJ POTROŠNJI VODEĆIH HOTELSKO- TURISTIČKIH KOMPANIJA U HRVATSKOJ Meso i mesni proizvodi 64% Riba i proizvodi iz mora 26% Voće 43% Povrće 54% Pekarski proizvodi 87% Ostale namirnice 53% Alkoholna pića 65% Bezalkoholna pića 48% Napitci 66% Sitni inventar i potrošni materijal 24% Oprema 32% Namještaj 40% Građevinsko-instalaterske usluge 72% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Bolje Jednako Lošije

19 Izvori 19 IZVORI: AirDNA Trend Report Croatia, Powered by AirDNA, rujan E-visitor, Hrvatska turistička zajednica, Satelitski račun turizma za Republiku Hrvatsku u 2019., Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, Priredili: dr.sc. Neven Ivandić, univ. spec. oec. Zrinka Marušić, univ. spec. oec., Ivan Sever, dr.sc. Goran Kos, Darko Vrančić, Krunoslav Zauder i Andrea Brumnić, Tomas ljeto Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj, Institut za turizam, Zagreb, ožujak Turizam u brojkama i 2018., Ministarstvo turizma Republike Hrvatske Izvori za turističke statistike mediteranskih zemalja: markets/ rise-in-cyprus-tourist-arrivals-duringjuly-2019.html NotasPrensa/2019/Paginas/Np_Frontur-Egatur-julio aspx (Ministarstvo industrije, trgovine i turizma Španjolske) Unit_C3/Tourism_Statistics/Pages/Inbound-Tourism.aspx (Nacionalni statistički ured Malta) Ministarstvo kulture i turizma Turske Settembre è qui: i primi numeri sul turismo estivo 2019 in Italia, turismo/2019/08/30/settembre-qui-primi-numeri-sul-turismoestivo-italia_hvqsvtrtxi7qeauguzu6sm.html, VAT rates applied in the Member States of the European Union, European Commission, siječanj Anketno istraživanje vodećih hotelsko-turističkih kompanija u Hrvatskoj Tržišni trendovi u 2019., Hrvatska udruga turizma, rujan Anketno istraživanje vodećih hotelsko-turističkih kompanija u Hrvatskoj Udio domaćih proizvoda i usluga u potrošnji, Hrvatska udruga turizma, rujan 2019.

20 Impressum Izdavač Hrvatska udruga turizma Izidora Kršnjavog Zagreb Tel.+385(1) Za izdavača Veljko Ostojić Dizajn Agencija 404

INTERDEPENDENCE OF TOTAL REVENUE AND EMPLOYMENT IN THE WOOD SECTOR

INTERDEPENDENCE OF TOTAL REVENUE AND EMPLOYMENT IN THE WOOD SECTOR ANALIZA TRŽIŠTA NAMJEŠTAJA U REPUBLICI HRVATSKOJ Priča o hrvatskom namještaju Prof dr sc Darko Motik dr sc Andreja Pirc Barčić Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet 28 siječnja 2014, Poslovni centar

Више

Microsoft Word - Informacije o turistiēkom prometu 2016

Microsoft Word - Informacije o turistiÄ“kom prometu 2016 STATISTIČKO IZVJEŠĆE Smještajni kapaciteti na području Šibensko kninske županije HOTELI I APARTMANSKA NASELJA 10.196 PRIVATNI SMJEŠTAJ 56.420 KAMPOVI 12001 ODMARALIŠTA (14) 598 mjesta SVEUKUPNO SMJEŠTAJNIH

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ocjena dosadašnjeg dijela turističke godine 2019. (razdoblje siječanj-lipanj) Turistički promet I-VI 2019. Tijekom prvog polugodišta 2019. godine Hrvatska je zabilježila pozitivan rezultat turističkog

Више

DOLASCI I NOĆENJA DOMAĆIH I STRANIH TURISTA PO ZEMLJAMA PRIPADNOSTI ZA RAZDOBLJE SIJEČANJ - SRPANJ 2019./2018. (SVI KAPACITETI) I-VII I-VII 2018

DOLASCI I NOĆENJA DOMAĆIH I STRANIH TURISTA PO ZEMLJAMA PRIPADNOSTI ZA RAZDOBLJE SIJEČANJ - SRPANJ 2019./2018. (SVI KAPACITETI) I-VII I-VII 2018 DOLASCI I NOĆENJA DOMAĆIH I STRANIH TURISTA PO ZEMLJAMA PRIPADNOSTI ZA RAZDOBLJE SIJEČANJ - SRPANJ 2019./2018. (SVI KAPACITETI) Zemlja Dolasci Noćenja % Noćenja Dolasci Noćenja % Noćenja Dolasci Noćenja

Више

IZVJEŠĆE O TURISTIČKOM PROMETU U RAZDOBLJU OD DO TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NINA Nin, siječanj/veljača 2017.

IZVJEŠĆE O TURISTIČKOM PROMETU U RAZDOBLJU OD DO TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NINA Nin, siječanj/veljača 2017. IZVJEŠĆE O TURISTIČKOM PROMETU U RAZDOBLJU OD 01. 01. 2016. DO 31. 12. 2016. TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA NINA Nin, siječanj/veljača 2017. Naziv izvještaja: Smještajni kapaciteti TZG NINA Razdoblje: 01.01.2016.

Више

IZVJEŠĆE O TURISTIČKOM PROMETU U RAZDOBLJU OD DO GRAD NIN Nin, siječanj/veljača 2017.

IZVJEŠĆE O TURISTIČKOM PROMETU U RAZDOBLJU OD DO GRAD NIN Nin, siječanj/veljača 2017. IZVJEŠĆE O TURISTIČKOM PROMETU U RAZDOBLJU OD 01. 01. 2016. DO 31. 12. 2016. GRAD NIN Nin, siječanj/veljača 2017. Naziv izvještaja: Smještajni kapaciteti GRAD NIN Razdoblje: 01.01.2016. - 31.12.2016. Objekt

Више

17 Turizam 247 Statistički ljetopis Grada Zagreba / TURIZAM

17 Turizam 247 Statistički ljetopis Grada Zagreba / TURIZAM 17 Turizam 247 Statistički ljetopis Grada Zagreba METODOLOŠKA OBJAŠNJENJA Izvor i način prikupljanja podataka Podaci o broju dolazaka i noćenja turista prikupljaju se Mjesečnim izvještajem o dolascima

Више

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA INFORMACIJA O STATISTIČKIM POKAZATELJIMA TURISTIČKOG PROMETA - ožujak

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA INFORMACIJA O STATISTIČKIM POKAZATELJIMA TURISTIČKOG PROMETA - ožujak HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA INFORMACIJA O STATISTIČKIM POKAZATELJIMA TURISTIČKOG PROMETA - ožujak 2019. - Sadržaj: Ožujak 2019... 2 Ukupni pokazatelji... 2 Rezultati prema vrstama smještajnih kapaciteta/objekata...

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 15. veljače TURIZAM PROSINA

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 15. veljače TURIZAM PROSINA REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 15. veljače 2019. TURIZAM PROSINAC 2018. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 19. kolovoz Odjel za statistiku TURIZAM LIPANJ

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 19. kolovoz Odjel za statistiku TURIZAM LIPANJ REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 19. kolovoz 2019. Odjel za statistiku TURIZAM LIPANJ 2019. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

Aktualna tema_trgovina_2_7_2015.indd

Aktualna tema_trgovina_2_7_2015.indd HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Odjel za makroekonomske analize Trgovina konvergira li standardima EU? Uvodno Značaj trgovine u Europskoj

Више

OSTVARENI TURISTIČKI PROMET NA PODRUČJU OTOKA KRKA U LIPNJU I U RAZDOBLJU SIJEČANJ LIPANJ godine Na području Otoka Krka ostvareno je u LIPNJU 20

OSTVARENI TURISTIČKI PROMET NA PODRUČJU OTOKA KRKA U LIPNJU I U RAZDOBLJU SIJEČANJ LIPANJ godine Na području Otoka Krka ostvareno je u LIPNJU 20 OSTVARENI TURISTIČKI PROMET NA PODRUČJU OTOKA KRKA U LIPNJU I U RAZDOBLJU SIJEČANJ LIPANJ 218. godine Na području Otoka Krka ostvareno je u LIPNJU 218. godine DOLAZAKA 136.287 NOĆENJA 696.514 U odnosu

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 30. ožujka TURIZAM SIJEČANJ

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 30. ožujka TURIZAM SIJEČANJ REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 30. ožujka 2018. TURIZAM SIJEČANJ 2018. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

Q1 2019

Q1 2019 Q1 2019 2 Uvodnik Ključne poruke 3 UVODNIK KLJUČNE PORUKE Nakon gotovo desetljeća relativne stabilnosti, dominantno obilježje početka ove turističke godine s tržišnog aspekta je neizvjesnost. Ono u što

Више

Boris Žgomba 6. Regionalni forum obiteljskog smještaja Istarske županije Medulin,

Boris Žgomba 6. Regionalni forum obiteljskog smještaja Istarske županije Medulin, Boris Žgomba 6. Regionalni forum obiteljskog smještaja Istarske županije Medulin, 26.02.2019. 1. O Uniline-u 2. Obiteljski smještaj = važan segment Hrvatskog turizma 3. Kako dolazimo do gosta? 4. Novosti

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 29. ožujka Odjel za statistiku TURIZAM SIJEČANJ

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 29. ožujka Odjel za statistiku TURIZAM SIJEČANJ REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 29. ožujka 2019. Odjel za statistiku TURIZAM SIJEČANJ 2019. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/ оd srpnja o utvrđivanju gornjih granica proračuna za primjenjivih na

PROVEDBENA  UREDBA  KOMISIJE  (EU)  2017/ оd srpnja o utvrđivanju  gornjih  granica  proračuna  za primjenjivih  na 15.7.2017. L 184/5 PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/1272 оd 14. srpnja 2017. o utvrđivanju gornjih granica proračuna za 2017. primjenjivih na određene programe izravne potpore predviđene Uredbom (EU)

Више

CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni b

CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni b CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart 2019. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni bruto domaći proizvod Crne Gore za IV kvartal 2018,

Више

Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 183/

Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 183/ Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 183/2 Podgorica, 28. decembar 2018. godine Prilikom korišćenja

Више

Jul-17 Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 166/

Jul-17 Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 166/ Jul-17 Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 166/2 Podgorica, 30. novembar 2018. godine Prilikom korišćenja

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2013) 8101 final KOMUNIKACIJA KOMISIJE Ažuriranje podataka radi izračuna paušalne svote i novčanih kazni ko

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2013) 8101 final KOMUNIKACIJA KOMISIJE Ažuriranje podataka radi izračuna paušalne svote i novčanih kazni ko EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 21.11.2013. C(2013) 8101 final KOMUNIKACIJA KOMISIJE Ažuriranje podataka radi izračuna paušalne svote i novčanih kazni koje Komisija predlaže Sudu u postupcima zbog povrede

Више

Apr-17 Maj-17 Jun-17 Jul-17 Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 102/

Apr-17 Maj-17 Jun-17 Jul-17 Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 102/ Apr-17 Maj-17 Jun-17 Jul-17 Avg-17 Sep-17 Okt-17 Nov-17 Dec-17 Jan-18 Feb-18 Mar-18 Apr-18 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 102/2 Podgorica, 31. avgust 2018. godine Prilikom korišćenja

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10 FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI 2015. Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr

Више

Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 Sep-18 Okt-18 Nov-18 Dec-18 Jan-19 Feb-19 Mar-19 Apr-19 CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 96

Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 Sep-18 Okt-18 Nov-18 Dec-18 Jan-19 Feb-19 Mar-19 Apr-19 CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 96 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 Sep-18 Okt-18 Nov-18 Dec-18 Jan-19 Feb-19 Mar-19 Apr-19 CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 96 Podgorica, 31. maj 2019. godine Prilikom korišćenja

Више

Maj-16 Jun-16 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 120

Maj-16 Jun-16 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 120 Maj-16 Jun-16 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 120 Podgorica, 30. jun 2017. godine Prilikom korišćenja

Више

Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 Jun-17 Jul-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 158

Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 Jun-17 Jul-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 158 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 Jun-17 Jul-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 158 Podgorica, 31. avgust 2017. godine Prilikom korišćenja

Више

Jun-16 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 Jun-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 137

Jun-16 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 Jun-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 137 Jun-16 Jul-16 Avg-16 Sep-16 Okt-16 Nov-16 Dec-16 Jan-17 Feb-17 Mar-17 Apr-17 Maj-17 Jun-17 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 137 Podgorica, 31. jul 2017. godine Prilikom korišćenja

Више

Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 Sep-18 Okt-18 Nov-18 Dec-18 Jan-19 Feb-19 CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 52

Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 Sep-18 Okt-18 Nov-18 Dec-18 Jan-19 Feb-19 CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 52 Feb-18 Mar-18 Apr-18 Maj-18 Jun-18 Jul-18 Avg-18 Sep-18 Okt-18 Nov-18 Dec-18 Jan-19 Feb-19 CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 52 Podgorica, 29. mart 2019. godine Prilikom korišćenja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA Županijska komora Dubrovnik REZULTATI POSLOVANJA GOSPODARSTVA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE U 2015. GODINI GOSPODARSKO VIJEĆE 27. lipnja 2016. Gospodarska kretanja DNŽ 2014.

Више

Statistički izvještaj

Statistički izvještaj STATISTIČKI IZVJEŠTAJ TURISTIČKOG UREDA O REZULTATIMA TURISTIČKE SEZONE 2016 TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE SV. FILIP I JAKOV SV.FILIP I JAKOV, PROSINAC 2016 1 SADRŽAJ 1. BORAVIŠNA PRISTOJBA 1.1 Izvještaj

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI GODINE Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10,

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI GODINE Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI 2017. GODINE Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2016. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA u 2016.

Више

Broj: UD-___-2009

Broj: UD-___-2009 Koprivnica, 30. travnja 2019. REZULTATI POSLOVANJA PODRAVKE D.D. ZA RAZDOBLJE 1.-3. 2019. GODINE Sadržaj: Opći podaci Međuizvještaj poslovodstva o ostvarenim rezultatima poslovanja Podravke d.d. za razdoblje

Више

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trgovine (foto: Halfpoint/iStock by Getty Images) IMF

Више

TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA Pravne osobe Trgovačka društva Županija

TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA Pravne osobe Trgovačka društva Županija TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA 2018. Pravne osobe Trgovačka društva registrirane aktivne registrirana aktivna Republika Hrvatska

Више

INA Group Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program

INA Group  Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program INA Grupa Rezultati i poslovanje u prvom tromjesečju 2012. Zagreb, travanj 2012. 1 Unatoč izazovnom vanjskom okruženju, INA Grupa ostvarila je snažne, stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2012. u usporedbi

Више

Aktualne cijene 9,95 x14, god. br. 7/ godina izlaženja Izlazi mjesečno MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RH RH otkupne cijene živih svi

Aktualne cijene 9,95 x14, god. br. 7/ godina izlaženja Izlazi mjesečno MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RH RH otkupne cijene živih svi Aktualne cijene 9,95 x14,52 10.09.2017. god. br. 7/2017 19. godina izlaženja Izlazi mjesečno MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RH RH otkupne cijene živih svinja (80-120 kg) - stagniraju RH otkupne cijene svinjskih

Више

AKCIJA za obrtnike! 10% popusta samo za članove HOK-a! Optima Telekom i HOK ZNA - najbolja opcija za obrtnike

AKCIJA za obrtnike! 10% popusta samo za članove HOK-a! Optima Telekom i HOK ZNA - najbolja opcija za obrtnike AKCIJA za obrtnike! 10% popusta samo za članove HOK-a! Optima Telekom i HOK ZNA - najbolja opcija za obrtnike SVE NA JEDNOM MJESTU ZA VAŠE KVALITETNIJE I POVOLJNIJE POSLOVANJE! Prepoznajemo vaše potrebe

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation II. Znanstveni forum: Kako potaknuti regionalni ekonomski rast i razvoj u RH? Osijek, 26.09.2016. I. Pozvano predavanje: Ekonomska (ne)razvijenost RH i regionalni izazovi I. Panel: Uloga makroekonomske

Више

210ut10.xls

210ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 210 - год. LXI, 31.07.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - јун. - Претходни резултати - У Републици

Више

042ut10jan.xls

042ut10jan.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 42 - год. LXV, 28.02.. Статистика угоститељства и туризма SSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - јануар. - Претходни резултати - У Републици

Више

108ut10.xls

108ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 108 - год. LXVII, 28.04.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - март. - Претходни резултати - У Републици

Више

Final CENE_ ROMINGA.XLS

Final CENE_ ROMINGA.XLS Упоредни преглед цена х и х позива за припejд кориснике у ромингу на дан 01.07.2019. године Напоменe: Тарифирање позива У региону Западног Балкана обрачунски интервали су исти код свих оператора. Обрачунски

Више

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2019/ оd 7. veljače o utvrđivanju tehničkih informacija za izračun tehničkih pričuva i

PROVEDBENA  UREDBA  KOMISIJE  (EU)  2019/ оd  7. veljače o utvrđivanju  tehničkih  informacija  za  izračun  tehničkih  pričuva  i L 7/ 8..9. PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 9/8 оd 7. veljače 9. o utvrđivanju tehničkih informacija za izračun tehničkih pričuva i osnovnih vlastitih sredstava za potrebe izvješćivanja s referentnim datumima

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 4. Forum obiteljskog smještaja Zagreb, 02.-03. veljače, 2018. Dr. sc. Renata Tomljenović, Institut za turizam, Zagreb Projektna ideja - polazište Visoka zastupljenost privatnog smještaja u Hrvatskoj 87

Више

018ut10.xls

018ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 18 - год. LXVII, 31.01.2017. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - децембар. - Претходни резултати -

Више

FIKSNA PONUDA, 2, 1½, 1 STOP! Zaustavi se I PROVJERI novu SPH ponudu SPH FIKSNA 1* SPH FIKSNA 1½***** SPH FIKSNA 2* MJESEČNA NAKNADA* 189,00 kn 219,00

FIKSNA PONUDA, 2, 1½, 1 STOP! Zaustavi se I PROVJERI novu SPH ponudu SPH FIKSNA 1* SPH FIKSNA 1½***** SPH FIKSNA 2* MJESEČNA NAKNADA* 189,00 kn 219,00 FIKSNA PONUDA, 2, 1½, 1 STOP! Zaustavi se I PROVJERI novu SPH ponudu SPH FIKSNA 1* SPH FIKSNA 1½***** SPH FIKSNA 2* MJESEČNA NAKNADA* 189,00 kn 219,00 kn 249,00 kn USLUGE UKLJUČENE U PAKET Televizija -

Више

7. ciklus Dijaloga EU-a s mladima Primjer upitnika 1. dio: Osnovna pitanja P1: Vi ste Ponuđeni odgovori Muško Žensko Drugog roda Ne želim odgovoriti P

7. ciklus Dijaloga EU-a s mladima Primjer upitnika 1. dio: Osnovna pitanja P1: Vi ste Ponuđeni odgovori Muško Žensko Drugog roda Ne želim odgovoriti P 7. ciklus Dijaloga E-a s mladima Primjer upitnika 1. dio: Osnovna pitanja P1: Vi ste Muško Žensko Drugog roda P2: Rođen/a sam godine... Otvoreno pitanje P3 Smatrate li se P3a pripadnikom etničke manjine.

Више

Slide 1

Slide 1 Karakteristike razvoja međunarodnog turizma u svetu (III deo) Igor Kovačević, docent predmet: Ekonomika turizma Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu Email: igor@ekof.bg.ac.rs 1 Karakteristike razvoja

Више

Impact Word(s)

Impact Word(s) 1 Brand tracking Hrvatska turistička zajednica - 2016. godina - U kontekstu praćenja ciljeva zacrtanih Strateškim marketinškim planom hrvatskog turizma do 2020. (SMPHT) tijekom 2016. provedeno je tržišno

Више

JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog progr

JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog progr JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog programa PLUS (u daljnjem tekstu: Program) izdaje za pokriće

Више

Slajd 1

Slajd 1 SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU SLUŽBA ZA MEĐUNARODNU I MEĐUSVEUČILIŠNU SURADNJU ERASMUS+ INDIVIDUALNA MOBILNOST STUDENATA u akademskoj godini 2018./2019. Martina Šuto, prof. Dario Ferić,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Aktivnosti HGK na podizanju konkurentnosti turističkog sektora UDRUŽENJA I ZAJEDNICE U SEKTORU ZA TURIZAM Turističko poslovno vijeće Udruženje hotelijera Udruženje hostelijera Udruženje putničkih agencija

Више

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske PROGRAMI EUROPSKE TERITORIJALNE SURADNJE (ETS) Matilda Copić Zagreb, 11.5.2016. EUROPSKA TERITORIJALNA SURADNJA 2014. - 2020. 1. PREKOGRANIČNA SURADNJA 2. TRANSNACIONANA SURADNJA 3. MEĐUREGIONALNA SURADNJA

Више

Privreda

Privreda Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, BDP u prvom polugodištu 2018. godine, u odnosu na isti period 2017. godine, ima pozitivnu stopu rasta od 3,4% (Q1 = 3,1% i Q2 = 3,6%).

Више

P1 PCM2

P1 PCM2 Europska unija Zajedno do fondova EU Stručno znanstveni skup PERSPEKTIVE RAZVOJA ŽUPANJSKE (HR) I ORAŠKE (BIH) POSAVINE Financijska sredstva Ministarstva i EU fondova raspoloživa Slavoniji i ovom kraju

Више

Poduzetništvo u kulturi IV O kolegiju

Poduzetništvo u kulturi IV O kolegiju Što je rast poduzeća i zašto je važan? Što je za vas rast? Strategije rasta malih i srednjih poduzeća, školska godina 2016./17. Izv.prof.dr.sc. Sunčica Oberman Peterka Tihana Koprivnjak, mag.oec. Osijek,

Више

Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PO

Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PO Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA 1. Cilj Poziva Povećanje gospodarske aktivnosti

Више

Microsoft Word Matična država .docx

Microsoft Word Matična država .docx Datum: 22. listopada 2015. ESMA/2015/1596 Standardni obrazac obavijesti matične države članice OBRAZAC OBJAVE MATIČNE DRŽAVE ČLANICE 1.* Naziv izdavatelja: Končar D&ST d.d. 2.* Registrirano sjedište: Josipa

Више

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl

EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik ukl EU projekt MedCycleTour Započeo drugi krug županijskih radionica u 7 priobalnih županija Hrvatske Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik uključuju se u razvoj EuroVelo 8 - Mediteranske biciklističke

Више

(Microsoft Word - Informacija o mati\350noj dr\236avi \350lanici - Sun\350ani Hvar d.d..docx)

(Microsoft Word - Informacija o mati\350noj dr\236avi \350lanici - Sun\350ani Hvar d.d..docx) Datum: 22. listopada 2015. ESMA/2015/1596 Standardni obrazac obavijesti matične države članice OBRAZAC OBJAVE MATIČNE DRŽAVE ČLANICE 1.* Naziv izdavatelja: Sunčani Hvar d.d. 1.bis. Ranije poznat kao i

Више

Datum: 22. listopada ESMA/2015/1596 Standardni obrazac obavijesti matične države članice OBRAZAC OBJAVE MATIČNE DRŽAVE ČLANICE 1.* Naziv izdavat

Datum: 22. listopada ESMA/2015/1596 Standardni obrazac obavijesti matične države članice OBRAZAC OBJAVE MATIČNE DRŽAVE ČLANICE 1.* Naziv izdavat Datum: 22. listopada 2015. ESMA/2015/1596 Standardni obrazac obavijesti matične države članice OBRAZAC OBJAVE MATIČNE DRŽAVE ČLANICE 1.* Naziv izdavatelja: INSTITUT IGH, d.d. 1.bis. Ranije poznat kao i

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Booking.com trendovi za 2018. Melita Ožegić Partner Support Account Manager Maja Sladkov Booking Home Partner Manager Booking.com u brojevima. 1996. osnovan u Amsterdamu 2005. pridružuje se grupaciji Priceline

Више

Microsoft Word - 653_hr

Microsoft Word - 653_hr PBZ tjedne analize Broj 653, 10. lipnja 2019. Tjedni pregled (str. 1) Dolar oslabio, kuna stabilna (str. 1) Kamatne stope mirovale (str. 2) Rast prometa i Crobexa na tjednoj razini (str. 2) Statistika

Више

Adrisove tvrtke ostvarile dvoznamenkasti rast, raste i dividenda

Adrisove tvrtke ostvarile dvoznamenkasti rast, raste i dividenda #UKUPNI PRIHOD 5,54 MILIJARDE KUNA, NETO DOBIT 374 MILIJUNA KUNA# Ključni događaj koji će pridonijeti daljnjem rastu i razvoju Adrisa odluka je o kupnji i potpisivanje ugovora o kupoprodaji udjela i strateškom

Више

dsaSDdssadsad

dsaSDdssadsad Položaj vanjskotrgovinske razmjene gospodarstva Karlovačke županije Karlovac, 28. svibnja 2019. Tvornica špancir štapova, 1888. HS Produkt, 2019. Izvor: Državni zavod za statistiku (DZS), Obrada: HGK Županijska

Више

Memorandum PKRS cir

Memorandum PKRS cir ПРИВРЕДНА КОМОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ П р и в р е д н а к р е т а њ а у Републици Српској за јануар 2018. године Бања Лука, фебруар 2018. године Привредна комора Републике Српске Ђуре Даничића 1/II - 78000

Више

HBOR plavi

HBOR plavi Financiranje privatnih iznajmljivača u suradnji s Ministarstvom turizma Labin, 08.05.2019. godine 1 UVOD Posebna financijska institucija Osnovana 1992. godine U vlasništvu RH Cilj: poticanje razvoja hrvatskog

Више

Student presentation

Student presentation Glavni plan i strategija razvoja turizma Republike Hrvatske Dani hrvatskog turizma Dubrovnik, 18. 19.10.2012 Gdje smo i kamo idemo? Značajke hrvatskog turizma Hrvatska je međunarodno percipirana kao razvijena

Више

HRVATSKO KREDITNO OSIGURANJE d.d.

HRVATSKO  KREDITNO OSIGURANJE d.d. OSIGURANJE NAPLATE POTRAŽIVANJA RJEŠENJE ZA NEPLAĆANJE KUPACA Edvard Ribarić, predsjednik Uprave Hrvatsko kreditno osiguranje d.d. RIZICI KOJI DOVODE DO NEPLAĆANJA VAŠIH KUPACA STEČAJ PREDSTEČAJNA NAGODBA

Више

Presentation name

Presentation name UKLJUČIVANJE MLADIH U NACIONALNE POLITIKE Kristina Kosor, TIM4PIN Mostar, 8. travnja 2016. SADRŽAJ 1. Europa 2020 2. Europske politike za mlade 3. Stanje u Republici Hrvatskoj 4. Stanje u BiH 5. Strukturirani

Више

FINANCIJSKI PLAN TURISTIČKE ZAJEDNICE DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Dubrovnik, listopad 2016.

FINANCIJSKI PLAN TURISTIČKE ZAJEDNICE DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE ZA GODINU Dubrovnik, listopad 2016. FINANCIJSKI PLAN TURISTIČKE ZAJEDNICE DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE ZA 2017. GODINU Dubrovnik, listopad 2016. UVOD Prihodi od boravišne pristojbe uređeni su posebnim zakonom, a iznos boravišne pristojbe

Више

EXC_BROSURA_Tour ver_05

EXC_BROSURA_Tour ver_05 It's all about the experience! Vaš digitalni put do boljih poslovnih rezultata Želite li svojim postojećim prodajnim kanalima omogućiti podršku za jednostavniju i bržu prodaju? Smatrate da postoji potencijal

Више

Microsoft Word - 1.GRAD VODICE-2015.

Microsoft Word - 1.GRAD VODICE-2015. OSNOVNE ZNAČAJKE GOSPODARSKIH KRETANJA U GRADU VODICAMA U 2015. GODINI Šibenik, studeni 2016. SADRŽAJ Uvod... 3 1. Broj poduzetnika u gradu Vodicama u 2015. godini prema GFI... 4 2. Financijski rezultati

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2018. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr INA: rast neto prihoda

Више

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR 2017. Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetnim lokacijama za investiranje, partnerskom i transparentnom

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2017. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA: snažan operativni

Више

TURISTIČKA ZAJEDNICA MJESTA STARA NOVALJA Turistički ured Stara Novalja, ožujak OBAVIJESTI ZA IZNAJMLJIVAČE SOBA, APARTMANA I PROSTORA ZA KAMPIR

TURISTIČKA ZAJEDNICA MJESTA STARA NOVALJA Turistički ured Stara Novalja, ožujak OBAVIJESTI ZA IZNAJMLJIVAČE SOBA, APARTMANA I PROSTORA ZA KAMPIR TURISTIČKA ZAJEDNICA MJESTA STARA NOVALJA Turistički ured Stara Novalja, ožujak 2016. OBAVIJESTI ZA IZNAJMLJIVAČE SOBA, APARTMANA I PROSTORA ZA KAMPIRANJE - napomena: ove obavijesti odnose se na iznajmljivače

Више

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA LIPANJ Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje g

GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA LIPANJ Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje g GLEDANOST TELEVIZIJSKIH PROGRAMA LIPANJ 2016. Agencija za elektroničke medije u suradnji s AGB Nielsenom, specijaliziranom agencijom za istraživanje gledanosti televizije, mjesečno će donositi analize

Више

Microsoft PowerPoint - MNE EBRD RES Montengro workshop~Task 6~v2a.ppt

Microsoft PowerPoint - MNE EBRD RES Montengro workshop~Task 6~v2a.ppt Program podrške direktnom finansiranju projekata održive energije za Zapadni Balkan: Jačanje institucionalnih kapaciteta Obnovljivi izvori energije u Crnoj Gori Pristup mreži i naknade Duncan Wilson ECONOMIC

Више

Slide 1

Slide 1 MEĐUNARODNO SAVJETOVANJE I RADIONICA IZAZOVI STRATEGIJE ZAŠTITE OKOLIŠA I ODRŽIVOG RAZVOJA 29. 9. 2005. Izborom tehnologije zbrinjavanja otpada do zaštite okoliša i novih vrijednosti Dr. sc. Slaven Dobrović

Више

TFI-POD

TFI-POD Temeljem Zakona o tržištu kapitala (NN 88/08 i 146/08) i članka 403. 410. Financijski izvještaj za period od I VI 2012. godine Sadržaj: 1. Skraćeni set financijskih izvještaja za period od 01.01. do 30.06.2012.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Dan prozora 2018 Mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU Igor Bobek Sektor za međunarodne poslove i EU Hrvatska gospodarska komora Zagreb, 13.03.2018. Sadržaj prezentacije Alokacije

Више

Microsoft Word - 580_ hr

Microsoft Word - 580_ hr PBZ tjedne analize Broj 580, 9. listopada 2017. Tjedni pregled (str. 1) Dolar nastavio jačati, kuna blago oslabila (str. 2) Miran tjedan na novčanom tržištu (str. 2) Skroman rast Crobexa (str. 2) Statistika

Више

Istarska razvojna agencija

Istarska razvojna agencija Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o. Brendiranje Istarske županije kao regije kvalitetnih proizvoda i usluga putem oznake IQ - Istrian Quality Istarska kvaliteta Beograd, 26.03.2019. Istarska razvojna

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

PLAN ULAGANJA ZA EUROPU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU 1 #InvestEU #InvestEU

PLAN ULAGANJA ZA EUROPU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU 1 #InvestEU #InvestEU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU 1 #InvestEU #InvestEU PLAN ULAGANJA ZA EUROPU Plan ulaganja za Europu vrijedan 315 milijardi eura koji smo donijeli prije samo 12 mjeseci prikupio je već

Више

TFI-POD xls

TFI-POD xls coning grupa coning turizam d.d. varaždin dioničko društvo za turizam, poslovno posredovanje i trgovinu, m.b. 0214361 a. šenoe 4-6, 42000 varaždin, croatia telefon +385 (42) 333-333 fax +385 (42) 333-222

Више

- VELIKA TRNOVITICA - Strategija razvoja

- VELIKA TRNOVITICA - Strategija razvoja Strategija razvoja Općine Velika Trnovitica za razdoblje 2019. 2027. Akcijski plan za provođenje projekata Strategije razvoja Općine Velika Trnovitica u 2019. godini FINAL DRAFT ver 1.0 Velika Trnovitica,

Више

Zagreb, 15

Zagreb, 15 Klasa: 602-04/16-26 Ur. broj: 251-501-10-16-01 Zagreb, 14. rujna 2016. Visoka škola za informacijske tehnologije u okviru Erasmus+ programa Europske unije objavljuje NATJEČAJ za dodjelu financijskih potpora

Више

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI

ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI ANALIZA LOKALNE EKONOMIJE OPŠTINA LAKTAŠI Izdavač: Agencija za razvoj preduzeća Eda, Banja Luka eda@edabl.org Za izdavača: Zdravko Miovčić Autor: prof. dr Stevo Pucar Dizajn i kompjuterska priprema: Nenad

Више

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U 2018. GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH PROIZVODA I USLUGA KOJI PROIZLAZE IZ AKTIVNOSTI ISTRAŽIVANJA

Више