04.Andrijevic

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "04.Andrijevic"

Транскрипт

1 204 Vesna Andrijević Matovac * UDK (497.5) JEL Classification: O31, O32 Prethodno priopćenje INOVATIVNE AKTIVNOSTI HRVATSKIH PODUZEĆA RAZLIKA PO INDUSTRIJAMA U uvjetima globalne ekonomije hrvatska poduzeća često ne mogu konkurirati cijenom proizvoda. Jedan od mogućih načina diferencijacije hrvatskih proizvoda jest inoviranje. Izlazak na međunarodno tržište također zahtijeva određene standarde kvalitete proizvoda koji se isto tako mogu ostvariti inoviranjem. Pitanje je kako se s tim izazovima nose poduzeća iz različitih industrija. Svrha je rada utvrditi ukoliko se razlikuju inovativne aktivnosti poduzeća koja pripadaju različitim industrijskim granama. Zato je o tome provedeno istraživanje, a metodologija istraživanja razvijena je na osnovi OSLO Manuala - niza uputa za provođenje istraživanja o inovacijama. Hipoteza je rada da se poduzeća iz različitih industrijskih grana razlikuju prema razini inovativne aktivnosti, a to je istraživanjem i dokazano. Zaključno se u radu razmatra i priprema mjera kojima bi se poticala inovativna aktivnost na razini industrijskih grana. Ključne riječi: inovacije, industrija, inovativne aktivnosti, mjere poticaja inovativnih aktivnosti Uvod Različita ispitivanja konkurentnosti na mikro i na makrorazini (Cornelius, 2003) sve češće kao važan izvor stjecanja i posebno održavanja konkurentnosti poduzeća na globalnome tržištu identificiraju mogućnost proizvodnje proizvoda * V. Andrijašević Matovac, dr. sc., viši asistent na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.Rad primljen u uredništvo:

2 205 ili usluga u koje je ugrađeno mnogo znanja i tehnologije. Jasno je da mogućnost proizvodnje takvih proizvoda ili usluga značajno ovisi o inovativnim aktivnostima pojedinog poduzeća. Za razinu inovativnih aktivnosti poduzeća nije međutim svejedno u kakvom okruženju ono posluje. To se okruženje može definirati na različite načine, ali se u ovome radu autorica koristi kategorijom okruženja koju je lako prepoznati i statistički izmjeriti, a to je industrijska grana (skraćeno industrija). Polazi se od hipoteze da različite industrijske grane osiguravaju različite pretpostavke (kao npr. veličina tržišta, stupanj konkurencije...) koje neposredno i posredno utječu na inovativne aktivnosti, tako da se inovativna aktivnost poduzeća može razlikovati već i po svojoj industrijskoj pripadnosti. Drugim riječima, inovativna će aktivnost poduzeća biti više određena njegovom industrijskom pripadnošću (npr. rudarska industrija u odnosu na drvnu) nego karakteristikama samih poduzeća unutar svake industrije. Cilj je ovoga rada ponajprije utvrditi koliko se razlikuju inovativne aktivnosti poduzeća koja pripadaju različitim industrijskim granama. Hipoteza je rada da se poduzeća iz različitih industrijskih grana razlikuju prema na razini inovativne aktivnosti. Osim toga u radu se razmatra i mogućnost mjera kojima bi se poticala inovativna aktivnost na razini industrijskih grana. Rad se sastoji od pet dijelova. U drugome dijelu prikazuje se metodologija istraživanja i opisuje se uzorak na kojem je napravljeno istraživanje. Zatim se u trećem dijelu analiziraju realizirane inovacije po industrijama, troškovi inovativnih aktivnosti i ulaganje u znanje i istraživanje i razvoj. U četvrtome dijelu rada istražuju se stavovi o poticajima inovativnih aktivnosti, a peti dio sadrži zaključna razmatranja. Metodologija istraživanja i opis uzorka Kako je spomenuto u uvodu, polazna je hipoteza rada da se poduzeća iz različitih industrijskih grana razlikuju prema razini inovativne aktivnosti. Da bi se ispitale hipoteze rada, provedeno je istraživanje o razini inovativne aktivnosti i inovativnog potencijala u uspješnim industrijskim poduzećima u Hrvatskoj 1. Istraživanje se ograničuje na industrijski sektor, jer je on tradicionalno inkubator inovativne aktivnosti u nacionalnoj ekonomiji. Ovim se istraživanjem po prvi put dobiva podrobniji uvid u inovativne aktivnosti vodećih poduzeća hrvatske industrije. Metodologija istraživanja razvijena je na osnovi OSLO Manuala (OECD, 1992.), kojim se koristilo za osmišljavanje upitnika. OSLO Manual zapravo je niz 1 Istraživanje je provedeno uz potporu Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske.

3 206 uputa za provođenje istraživanja o inovacijama, a nastao je kao rezultat zajedničkih napora OECD i Europske Komisije i on objedinjuje iskustva stručnjaka za inovacije iz tridesetak zemalja. Dio je serije metodoloških uputa poznatih kao «Frascati manual», a koje sadrže upute za provođenje istraživanja o istraživanju i razvoju, a platnoj bilanci, o inovacijama, o korištenju statističkih podataka o patentima, o indikatorima razvitka znanosti i tehnologije i o ljudskim potencijalima. Kao što je naprijed rečeno, cilj istraživanja je prikupiti informacije o razini inovativnih aktivnosti industrijskih grana anketnim istraživanjem 2 uspješnih industrijskih poduzeća u Hrvatskoj. U trećem dijelu ovoga rada podrobno se objašnjava kako je definirana i mjerena inovativna aktivnost u ovome istraživanju. Pretpostavka je rada da velika industrijska poduzeća, koja imaju službu za istraživanje i razvoj, imaju i veću razinu inovativnosti (Archibugi, Michie, 1997.). Stoga je u uzorak izabrano 300 velikih industrijskih poduzeća, prema kriteriju ukupnoga prihoda. Anketa je prvi put poslana poduzećima u listopadu godine Na anketu je u prvome krugu odgovorilo 58 poduzeća. Anketa je ostalim poduzećima ponovno poslana u ožujku godine Na drugi krug odgovorila su još 33 poduzeća. Dakle, anketu je ispunilo 91 poduzeće, a to čini stopu odziva od 30,33%, koja se smatra prihvatljivom za takav tip istraživanja (Alreck, 2001.). Izvor podataka za izbor poduzeća u uzorku bila je evidencija Hrvatske gospodarske komore (U nastavku Komora), koja je zbog svoje djelatnosti najbolje upućena u inovativnu djelatnost hrvatske industrije 3. Komora podatke o hrvatskoj industriji vodi prema 12 industrijskih strukovnih udruženja koja su članovi Komore, prema kojima su klasificirana poduzeća iz uzorka (tablica 1). Više od 50% poduzeća dolazi iz četiri industrije, a te su: (1) kemijska industrija i prerađivači plastike i gume, (2) proizvodnja električne i optičke opreme, (3) kožarsko-prerađivačka industrija i (4) tekstilna industrija. Analiziraju se karakteristike poduzeća iz različitih industrija prema veličini i orijentaciji na inozemna tržišta. Veličina poduzeća može se mjeriti različitim pokazateljima, a najčešće se koristi broj zaposlenih i ukupni prihod. Budući da je samo dio poduzeća dostavio podatke o ukupnom prihodu, veličina poduzeća mjerena je prema broju zaposlenih. 2 Za istraživanje je važno da ispitanik bude osoba koja je upućena u problematiku inovacija i intelektualnog kapitala u poduzeću. Tamo gdje postoji služba za istraživanje i razvoj ispitanik je direktor na čelu takve službe ili odjela. Za poduzeća u kojima ne postoji služba za istraživanje i razvoj ispitanik je generalni direktor. 3 Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Zavod za zaštitu intelektualnog vlasništva a ni Zavod za statistiku ne vode statističke podatke o inovativnoj djelatnosti hrvatskih poduzeća.

4 207 Tablica 1. ANKETIRANA PODUZEĆA PREMA INDUSTRIJI Industrija Broj poduzeća Struktura u % Kumulativ postotaka Kemijska industrija i prerađivači plastike i gume 16 17,6 17,6 Proizvodnja električne i optičke opreme 12 13,2 30,8 Kožarsko-prerađivačka industrija ,8 Tekstilna industrija 9 9,9 51,7 Prehrambena industrija 8 8,8 60,5 Grafička industrija 8 8,8 69,3 Proizvodnja metala i proizvoda od metala 7 7,7 77 Industrija nemetala i građevinskih materijala 7 7,7 84,7 Drvno-prerađivačka industrija 5 5,5 90,2 Energetika 3 3,3 93,5 Proizvodnja strojeva i uređaja 3 3,3 96,8 Brodograđevna industrija 3 3,3 100 Ukupno Najveći prosječan broj zaposlenih u uzorku imaju poduzeća koja se bave energetikom 4, a slijede ih brodograđevna i prehrambena industrija (tablica 2.). Za usporedbu prosječnog broja zaposlenih po industrijama korištena je ANOVA analiza 5, koja je pokazala da među industrijama postoji statistički značajna razlika u veličini, mjereno prosječnim brojem zaposlenih (F=3,607; p<0,000; α=0,01). Orijentacija na inozemna tržišta mjerena je prosječnim udjelom ukupnog prihoda ostvarenog na inozemnim tržištima u godini (tablica 3.). Nije iznenađujuće da je najveći udio ukupnog prihoda na inozemnim tržištima u godini ostvarivala brodograđevna industrija. Slijede tekstilna industrija, proizvodnja strojeva i uređaja, proizvodnja električne i optičke opreme, drvno-prerađivačka industrija i kemijska industrija. Ostale industrije ostvaruju manje od polovine ukupnog prihoda u inozemstvu. ANOVA analiza pokazala je da je razlika udjela izvoza u ukupnom prihodu poduzeća iz različitih industrija statistički značajna (F=3,687; p<0,000; α=0,01). 4 Prosječan broj zaposlenih u energetici rezultat je uključivanja u uzorak jednog od najvećih hrvatskih poduzeća koja se bave tom djelatnošću. 5 ANOVA analiza koristi se za testiranje hipoteza o jednakosti aritmetičkih sredina više osnovnih skupova. U ovome primjeru testira se hipoteza da je prosječan broj zaposlenih po industrijama različit.

5 208 Tablica 2. PROSJEČAN BROJ ZAPOSLENIH PO INDUSTRIJAMA GODINE Industrija Prosječan broj zaposlenih Broj poduzeća Energetika Brodograđevna industrija Prehrambena industrija Tekstilna industrija Kemijska industrija i prerađivači plastike i gume Proizvodnja električne i optičke opreme Kožarsko-prerađivačka industrija Industrija nemetala i građevinskih materijala Drvno-prerađivačka industrija Grafička industrija Proizvodnja metala i proizvoda od metala Proizvodnja strojeva i uređaja Tablica 3. PROSJEČAN UDIO UKUPNOG PRIHODA OSTVAREN NA INOZEMNIM TRŽIŠTIMA U GODINI Industrija Prosječan udio ukupnog prihoda ostvaren u inozemstvu Brodograđevna industrija 82,3 Tekstilna industrija 63,2 Proizvodnja strojeva i uređaja 59,0 Proizvodnja električne i optičke opreme 58,8 Drvno-prerađivačka industrija 55,8 Kemijska industrija i prerađivači plastike i gume 50,9 Energetika 35,0 Kožarsko-prerađivačka industrija 28,8 Grafička industrija 27,3 Industrija nemetala i građevinskih materijala 23,2 Prehrambena industrija 22,3 Proizvodnja metala i proizvoda od metala 17,0

6 209 Inovativna aktivnost po industrijama Za potrebe ovoga rada inovativna se aktivnost mjeri sljedećim kategorijama: (1) realizirane inovacije, (2) troškovi inovativnih aktivnosti i (3) ulaganje u znanje i istraživanje i razvoj. Dalje u radu razmatra se utječe li pripadnost poduzeća određenoj industriji na različito ponašanje inače sličnih poduzeća u navedenim elementima inovativnih aktivnosti. Realizirane inovacije po industrijama Pod realiziranim inovacijama podrazumijevaju se idejni projekti koji su primijenjeni u praksi. Osim realiziranih inovacija moguće je analizirati prijavljene i nerealizirane inovacije, što nije bilo prihvatljivo, jer se radi o idejnim projektima za koje je pitanje hoće li se realizirati u praksi. Nažalost, inovacije nisu mjerene analizom patentne zaštite, jer se u našim poduzećima zbog pretjerano komplicirane Tablica 4. BROJ PODUZEĆA KOJA SU REALIZIRALA INOVACIJE PO INDUSTRIJAMA U RAZDOBLJU OD Ukupan broj poduzeća u industrij Broj poduzeća koja su realizirala inovacij Udio poduzeća u % Energetika % Kemijska industrija i prerađivači plastike i gume % Proizvodnja električne i optičke opreme % Proizvodnja strojeva i uređaja % Brodograđevna industrija % Kožarsko-prerađivačka industrija % Industrija nemetala i građevinskih materijala % Grafička industrija % Proizvodnja metala i proizvoda od metala % Prehrambena industrija % Tekstilna industrija % Drvno-prerađivačka industrija 5 0 0% Ukupno %

7 210 birokratske procedure primjenjuje veći broj inovacija od količine inovacija zaštićenih patentiranjem. Pretpostavka je da su različite industrije imale različit udio poduzeća koja su realizirala inovacije, pa je potrebno identificirati zajednička obilježja industrija u kojima su poduzeća s većim udjelom realiziranih inovacija. Te bi spoznaje bile korisne u poticanju aktivne politike prema inovativnim aktivnostima. Sva poduzeća koja se bave energetikom su i realizirala inovacije u razdoblju od godine do 2000., a to je i razumljivo, zato što se radi o grani u kojoj su analizirana samo tri poduzeća, a koja su istovremeno i najveća poduzeća u uzorku. Po stupnju realizacije inovacija još se izdvaja kemijska industrija i prerađivači plastike i gume, u kojoj je čak 63% poduzeća realiziralo inovacije. Po veoma niskoj razini realiziranih inovacija izdvajaju se proizvodnja metala i proizvoda od metala, prehrambena, tekstilna i drvno-prerađivačka industrija. Razlika između industrija prema broju poduzeća koja su realizirala inovacije u razdoblju od godine statistički je značajna, što je pokazano hi-kvadrat testom (x 2 =20,074; p<0,044; α=0,05). Isto se tako pokazalo da se prosječan broj inovacija po industrijama razlikuje (tablica 5.). Veoma veliki broj inovacija ostvaren je u prehrambenoj industriji, gdje je u uzorku bilo 8 poduzeća, a samo je jedno poduzeće imalo u razdoblju od godine ukupno 107 inovacija. ANOVA analiza pokazala je da je razlika između industrija prema prosječnom broju realiziranih inovacija statistički značajna (F=3,787, p<0,007, α=0,01). Tablica 5. PROSJEČAN BROJ REALIZIRANIH INOVACIJA PO INDUSTRIJAMA Industrija Prosječan broj inovacija po poduzeć Prehrambena industrija 107,0 Kemijska industrija i prerađivači plastike i gume 20,6 Energetika 15,3 Brodograđevna industrija 14,0 Proizvodnja električne i optičke opreme 9,8 Grafička industrija 9,5 Industrija nemetala i građevinskih materijala 6,0 Proizvodnja strojeva i uređaja 6,0 Kožarsko-prerađivačka industrija 2,7 Proizvodnja metala i proizvoda od metala 1,0 Tekstilna industrija 1,0 Ukupno 15,8

8 211 Troškovi inovativnih aktivnosti po industrijama Ispitanici su zamoljeni da procijene iznos ukupnih inovativnih troškova u godini pod čime se podrazumijeva zbroj svih troškova vezanih uz sljedeće aktivnosti: (1) istraživačko-razvojna aktivnost (IR), (2) pribavljanje patenata i licenci, (3) projektiranje/dizajn proizvoda, (4) probna proizvodnja, obrazovanje zaposlenih i tehnička priprema i (5) analiza tržišta, uzimajući troškove lansiranja / promocije. Nisu posebno analizirani podaci o pojedinim vrstama troškova, već su samo analizirani podaci o ukupnom iznosu troška za tako definirane inovativne aktivnosti. Tablica 6. Industrija PROSJEČNI INOVATIVNI TROŠKOVI U GODINI Prosječan iznos troška u kn Prosječan udio troška u ukupnom prihodu Kemijska industrija i prerađivači plastike i gume ,13 Grafička industrija ,11 Kožarsko-prerađivačka industrija ,08 Energetika ,05 Brodograđevna industrija ,05 Proizvodnja metala i proizvoda od metala ,04 Proizvodnja strojeva i uređaja ,03 Prehrambena industrija ,03 Proizvodnja električne i optičke opreme ,01 Tekstilna industrija ,01 Industrija nemetala i građevinskih materijala ,01 Ukupno ,06 Iz tablice 6. jasno se vidi da između inovativnih troškova poduzeća postoji razlika, ovisno o njihovoj industrijskoj pripadnosti. Najveći prosječan iznos troška za inovativne aktivnosti zabilježen je u brodograđevnoj industriji, a slijede je energetika, prehrambena industrija i kemijska industrija i prerađivači plastike i gume. ANOVA analiza pokazala je da se poduzeća iz različitih industrija razlikuju prema prosječnom iznosu troška za inovativne aktivnosti (F=5,311; p<0,000; α=0,01).

9 212 Na prvi se pogled čini da je čudno što neke industrije (npr. proizvodnja strojeva i uređaja) imaju mnogo puta manji prosječan trošak inovacija u odnosu na druge industrije. No, prosječan udio troška u ukupnome prihodu pokazuje da je ta razlika rezultat veličine poduzeća, pa je ANOVA analiza pokazala da nema statistički značajne razlike za prosječan udio troškova za inovativne aktivnosti u ukupnom prihodu po industrijama (F=0,680; p<0,745). Ulaganje u istraživanje i razvoj i u znanje kadrova po industrijama Cilj je istraživanja ispitati je li ulaganje u istraživanje i razvoj i u znanje kadrova različito za pojedine grane industrije. Hipoteza je rada da je ulaganje u znanje i istraživanje i razvoj (R&D) različito u pojedinim hrvatskim industrijskim granama. Istraživanja provedena u mnogim zemljama pokazala su da je takva situacija uobičajena (Wolfe, 2002.; Shinohara, 2002.; O Dwyer; 2002.). Rezultati istraživanja potvrđuju hipotezu, što je u nastavku i prikazano. Tablica 7. sadrži podatke o distribuciji poduzeća prema ulaganju u znanje i prema industrijskoj pripadnosti. Ulaganje u znanje mjereno je činjenicom je li poduzeće provodilo obrazovanje kadrova u poduzeću. U četiri industrije (energetika, drvno-prerađivačka, proizvodnja strojeva i uređaja, brodograđevna industrija) sva su poduzeća obrazovala kadrove. Samo dvije industrije zaostaju po ulaganju u znanje (proizvodnja metala i proizvoda od metala i kožarsko-prerađivačka industrija). Razlika između industrija prema ulaganju u znanje statistički je značajna uz 1% signifikantnosti, što je pokazano hi-kvadrat testom (x 2 =30,307; p<0,0001).

10 213 Tablica 7. DISTRIBUCIJA PODUZEĆA PREMA ULAGANJU U ZNANJE I PREMA INDUSTRIJI Industrija Proizvodnja metala i proizvoda od metala Kožarsko-prerađivačka industrija Proizvodnja električne i optičke opreme Poduzeća koja ulažu u obrazovanje Poduzeća koja ne ulažu u obrazovanje Ukupno ,3% 85,7% 100,0% ,3% 66,7% 100,0% ,0% 10,0% 100,0% Energetika ,0% 100,0% Kemijska industrija i prerađivači plastike i gume 91,7% 8,3% 100,0% Drvno-prerađivačka industrija ,0% 100,0% Tekstilna industrija ,9% 11,1% 100,0% Industrija nemetala i građevinskih materijala 71,4% 28,6% 100,0% Proizvodnja strojeva i uređaja ,0% 100,0% Prehrambena industrija ,5% 12,5% 100,0% Grafička industrija ,3% 16,7% 100,0% Brodograđevna industrija ,0% 100,0% Ukupno

11 214 Podaci o distribuciji poduzeća prema istraživačko-razvojnoj aktivnosti i prema njihovoj industrijskoj pripadnosti prikazani su u tablici 8. Istraživačko-razvojna aktivnost mjerena je činjenicom je li poduzeće u posljednjih pet godina imalo istraživačko-razvojnu (IR) aktivnost. Samo u energetici sva poduzeća iskazuju IR aktivnost. U četiri industrije više od polovine poduzeća imaju IR aktivnost (proizvodnja električne i optičke opreme, kemijska industrija i prerađivači plastike i gume, drvno-prerađivačka industrija i prehrambena industrija). U tri industrije točno polovina poduzeća ima IR aktivnost (proizvodnja strojeva i uređaja, grafička i tekstilna industrija). U četiri industrije manje od polovine poduzeća imaju IR aktivnost (proizvodnja metala i proizvoda od metala, kožarsko-prerađivačka industrija, industrija nemetala i građevinskih materijala i brodograđevna industrija). Razlika između industrija prema istraživačko-razvojnoj aktivnosti statistički je značajna uz 5% signifikantnosti, a to je pokazano hi-kvadrat testom (x 2 =21,676; p<0,027). Tablica 8. DISTRIBUCIJA PODUZEĆA PREMA ISTRAŽIVAČKO-RAZVOJNOJ AKTIVNOSTI I PREMA INDUSTRIJI Proizvodnja metala i proizvoda od metala Kožarsko-prerađivačka industrija Proizvodnja električne i optičke opreme Poduzeća koja imaju IR djelatnost Poduzeća koja nemaju IR djelatnost Ukupno ,3% 66,7% 100,0% ,3% 85,7% 100,0% ,8% 18,2% 100,0% Energetika ,0% 100,0% Kemijska industrija i prerađivači plastike i gume 87,5% 12,5% 100,0% Drvno-prerađivačka industrija ,0% 40,0% 100,0%

12 215 Tekstilna industrija ,0% 50,0% 100,0% Industrija nemetala i građevinskih materijala 42,9% 57,1% 100,0% Proizvodnja strojeva i uređaja Prehrambena industrija ,0% 50,0% 100,0% ,7% 14,3% 100,0% Grafička industrija ,0% 50,0% 100,0% Brodograđevna industrija 33,3% 66,7% 100,0% Ukupno Usporedba inovativne aktivnosti po industrijama Uspoređen je rang industrija prema inovativnim aktivnostima (tablica 9.). Podaci se tumače na sljedeći način, npr., brodograđevna je industrija četvrta prema prosječnom broju realiziranih inovacija, prva prema prosječnom iznosu troška u kunama, četvrta prema prosječnom udjelu troška u ukupnome prihodu, prva prema udjelu poduzeća koja iz te industrije ulažu u znanje i deveta prema udjelu poduzeća koja iz te industrije ulažu u istraživačko-razvojnu aktivnost. Poduzeća se prilično razlikuju prema rangu inovativnih aktivnosti. Nema industrije koja bi bila vodeća prema svim kriterijima. Grane koje imaju visok rang prema dosta kriterija jesu energetika i kemijska industrija s prerađivačima plastike i gume. Sa druge strane, grane koje imaju nizak rang prema većini kriterija jesu industrija nemetala i građevinskih materijala, proizvodnja metala i proizvoda od metala i tekstilna i grafička industrija.

13 216 Tablica 9. RANG INDUSTRIJA PREMA INOVATIVNIM AKTIVNOSTIMA Prosječan broj realiziranih inovacija Prosječan iznos troška u kn Prosječan udio troška u ukupnom prihodu Udio poduzeća koja ulažu u znanj Udio poduzeća koja imaju- IR aktivnost Brodograđevna industrija Energetika Grafička industrija Industrija nemetala i građevinskih materijala Kemijska industrija i prerađivači plastike i gume Kožarsko-prerađivačka industrija Prehrambena industrija Proizvodnja električne i optičke opreme Proizvodnja metala i proizvoda od metala Proizvodnja strojeva i uređaja Tekstilna industrija Poticaji inovativnoj aktivnosti Upitnikom su prikupljeni i podaci koji se mogu koristiti u analizi faktora, a koji mogu biti instrumenti poticanja inovativne aktivnosti poduzeća, i to su: (1) zakoni, standardi i porezi, (2) dostupnost vanjskih izvora financiranja, (3) porezne olakšice za IR aktivnost, (4) olakšice za nabavu osnovnih sredstava, (5) vanjska infrastruktura, (6) izravna podrška za IR projekte, (7) financiranje pilotprojekata i (8) kreditne garancije za IR projekte. Ispitanici su zamoljeni da ocijene važnost određenoga faktora za svoje poduzeće ocjenom od 1 do 5, uz sljedeća značenja: 1 nevažno, 2 neznatno važno, 3 važno, 4 veoma važno i 5 iznimno važno. Proveden je Kruskal-Walis 6 test 6 Stavovi ispitnika mjereni su ocjenom od 1 do 5 (Likertova skala), koja je rang varijabla i primijenjen je Kruskal-Wallis test (neparametarski test, koji se koristi za usporedbu rang varijabli

14 217 koji je pokazao da su stavovi poduzeća iz različitih industrija statistički značajno različiti za sve vanjske faktore koji utječu na inovacije (tablica 9.). Postoji statistički značajna razlika između industrija prema njihovom vrednovanju faktora koji mogu utjecati na inovativne djelatnosti u poduzeću. Tablica 10. KRUSKAL-WALLIS TEST Industrija χ 2 p-vrijednost Zakoni, standardi, porezi 17,973 *0,082 Dostupnost vanjskih izvora financiranja 19,313 *0,056 Porezne olakšice za IR djelatnost 18,768 *0,065 Olakšice za nabavu osnovnih sredstava 21,2 **0,031 Vanjska infrastruktura 17,775 *0,087 Izravna podrška za IR projekte 24,132 **0,012 Financiranje pilot projekata 21,722 **0,027 Kreditne garancije za IR projekte 29,266 ***0,002 * - signifikantno uz 10% ** - signifikantno uz 5% *** - signifikantno uz 1% Analizirana je medijalna vrijednost pojedinog poticaja za pojedinu industriju (tablica 10.), što se tumači ovako: na primjer, više od 50% poduzeća koja se bave proizvodnjom metala i proizvoda od metala ocijenila su dostupnost vanjskih izvora financiranja ocjenom jednakom ili većom od 4. Neka poduzeća, na primjer, ona koja se bave proizvodnjom metala i proizvoda od metala i energetikom, istom ocjenom ocjenjuju sve faktore. Radi se o industrijama koje inače imaju nisku razinu inovativne aktivnosti, pa ne mogu kvalitetno diferencirati važnost pojedinih faktora. između tri i više podskupova, npr. industrija). Likertova skala stavova sastoji se od niza tvrdnji koje izražavaju pozitivan ili negativan stav prema objektu stava. Od ispitanika se traži da na ljestvici s neparnim brojem jedinica izrazi svoj stupanj slaganja sa svakom tvrdnjom.

15 218 Tablica 11. MEDIJALNE VRIJEDNOSTI FAKTORA KOJI MOGU UTJECATI NA INOVATIVNU DJELATNOST PODUZEĆA Faktor Zakoni, standardi, porezi Dostupnost vanjskih izvora financiranja Porezne olakšice za IR djelatnost Olakšice za nabavu osnovnih sredstava Direktna podrška za IR projekte Vanjska infrastruktura Financiranje pilot projekata Proizvodnja metala i proizvoda od metala Kožarsko-prerađivačka industrija 2,5 3 2, Proizvodnja električne i optičke opreme ,5 2,5 3 2 Energetika Kemijska industrija i prerađivači plastike i gume Kreditne garancije za IR projekte 3 4 2, ,5 3 Drvno-prerađivačka industrija 3, ,5 4,5 4 4,5 Tekstilna industrija , Industrija nemetala i građevinskih materijala 3 3 3, ,5 2,5 Proizvodnja strojeva i uređaja Prehrambena industrija Grafička industrija 3 3 3, ,5 Brodograđevna industrija 3, ,5 4,5 4,5 5

16 219 Primjenom prikazanih podataka moguće je preporučiti kojim bi se mjerama mogla najneposrednije poticati inovativna aktivnost pojedinih industrija. Na primjer, ako se želi potaknuti inovativna aktivnost poduzeća kemijske industrije i prerađivača plastike i gume koristit će se olakšicama za nabavu osnovnih sredstava i pokušat će se baš za ta poduzeća povećati dostupnost vanjskih izvora financiranja. Dakako, prije prihvaćanja takvih preporuka potrebno je proučiti ograničenja koja postoje u korištenju bilo kakvih instrumenata državne potpore, pa i onih koja su u području IR. Gotovo je sigurno da nije poželjno koristiti se instrumentima koji favoriziraju pojedine industrijske grane, već je potrebno koristiti se horizontalnim instrumentima koji za cilj imaju promociju IR aktivnosti bez obzira na industrijsku pripadnost. Zaključak Svrha je rada bila utvrditi koliko se razlikuju inovativne aktivnosti poduzeća iz različitih industrija (tu bi valjalo koristiti se tablicom koja sumira te razlike prema industrijama) i preporučiti mjere kojima bi se poticala inovativna aktivnost različitih industrija. Istraživanje provedeno na uzorku najvećih poduzeća hrvatske industrije pokazalo je da se poduzeća iz različitih industrija razlikuju prema realiziranim inovacijama u razdoblju od godine do 2000., troškovima inovativnih aktivnosti i ulaganju u znanje i istraživanje i razvoj. Istraživanje je također pokazalo da poduzeća iz različitih industrija ne vrednuju jednako poticaje kojima je moguće povećati inovativnu aktivnost. Primjenom rezultata ovoga istraživanja moguće je ciljano poticati inovativnu aktivnost pojedine industrije, pri čemu se mora izbjeći favoriziranje pojedinih industrija koristeći se horizontalnim instrumenatima. Istraživanje je pokazalo da je kemijska industrija vodeća prema realiziranim inovacijama i troškovima inovacija, a pri vrhu je i prema ulaganju u znanje i ima jaku istraživačko-razvojnu aktivnost. Stavovi ispitanika iz poduzeća iz te industrije pokazali su da oni najviše vrednuju olakšice za nabavu osnovnih sredstava i dostupnost vanjskih izvora financiranja. Na osnovi tih rezultata moguće je ciljanim aktivnostima potaknuti inovativnost poduzeća kemijske industrije. U daljim je koracima moguće predložiti mjere prilagođene potrebama svih industrija za koje se procjenjuje da imaju najveći inovativni potencijal. Ne smije se zanemariti ni podatak da neka poduzeća unutar pojedine industrije jednako vrednuju sve poticaje, pa je za poticanje inovativne aktivnosti tih poduzeća potrebno napraviti dodatno istraživanje.

17 220 LITERATURA 1. Alreck, P.L., Settle, R.B. (2001.). The Survey Research Handbook. New York: McGraw Hill. 2. Archibugi, D., Michie,J. (1997.) Technological globalisation or national systems or innovation?, Futures (29), 2: Cornelius, P.K. (2003.) Global Competitiveness Report : Executive Summary, Global Competitiveness Programme, Dostupno na 4. O Dwyer, T. (2002.). Survey of Research & Development in the Business Sector. Dublin: Forfas. 5. OECD (1992.). Frascati manual. Paris: OECD. 6. OECD (1992.). OECD Proposed Guidelines for Collecting and Interpreting Technological Innovation Data Oslo Manual. Paris: OECD. 7. Shinohara, K. (2002.). Survey on Research and Development in Japan: Increase in expenditures from the previous year. Tokyo: National Science Foundation. 8. Wolfe, R.M. (2002.). U.S. Industrial R&D Expenditures and R&D-to-Sales Ratio Reach Historical Highs in Arlington: National Science Foundation. 9. Zavod za statistiku (2002.). Statistički godišnjak, Zagreb: Zavod za statistiku. INNOVATION ACTIVITIES OF CROATIAN ENTERPRISES DIFFERENCES BY INDUSTRIES Abstract: In the global economic environment, Croatian firms are often not price competitive. One of the possible methods of differentiation is to innovate. In addition, penetration into foreign markets requires certain product quality standards which are also possible to be achieved through innovation. The question is how firms from different industries meet these challenges. The goal of the paper is to determine the extent of the differences in the innovative activity of firms from different industries. For this purpose, research was conducted using the methodology based on the OSLO Manual - set of instructions for research on innovation. The hypothesis of the paper is that firms from different branches of industry have a different level of innovation activity, which is proven by the research findings. The paper also examines different incentives to increase innovative activity at the industrial level. Key words: innovation, industry, innovative activity, incentives for innovative activity

AKTUALNI EU NATJEČAJI

AKTUALNI EU NATJEČAJI AKTUALNI EU NATJEČAJI 29.07.2019. Sav sadržaj objavljen u om dokumentu je zaštićen autorskim pravom i/ili relevantnim zakonima o zaštiti žiga. Sadržaj Sadržaj... 2 1. OBZOR 2020... 3 2. NOVO! EIC Accelerator

Више

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 22 Podgorica,13. februar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor ISTRAŽIVA

CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 22 Podgorica,13. februar godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor ISTRAŽIVA CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 22 Podgorica,13. februar 2015. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ, 2013. GODINA Podaci prezentovani u ovom

Више

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti]

Microsoft PowerPoint - Inoviraj_Dan prozora_2016.ppt [Način kompatibilnosti] Projekti i sredstva iz EU fondova (unaprjeđenje proizvodnje i energetski učinkoviti i održivi proizvodi) Zagreb, Hotel Antunović,23.03.2016. Međunarodna konferencija DAN PROZORA 2016 Strateški i programski

Више

Poštovani, U saopštenju Istraživanje i razvoj, godina broj 24, od 1. februara godine, uočena je greška, nastala iz pogrešno popunjenog upi

Poštovani, U saopštenju Istraživanje i razvoj, godina broj 24, od 1. februara godine, uočena je greška, nastala iz pogrešno popunjenog upi Poštovani, U saopštenju Istraživanje i razvoj, 2011. godina broj 24, od 1. februara 2013. godine, uočena je greška, nastala iz pogrešno popunjenog upitnika izvještajne jedinice - Kliničko bolnički centar

Више

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči

Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih uči Izmjena natječajne dokumentacije br. 3 Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta BROJ POZIVA: HR.3.1.17 U Pozivu na dostavu projektnih

Више

JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog progr

JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog progr JAMSTVENI PROGRAM PLUS Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (u daljnjem tekstu: HAMAG-BICRO) u okviru ovog Jamstvenog programa PLUS (u daljnjem tekstu: Program) izdaje za pokriće

Више

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr STRATEGIJE ULASKA NA Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Projekti ključ u ruke Licenca Franšiza Dugoročna proizvodna kooperacija Zajednička

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Primijenjena kemija Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Microsoft PowerPoint - Distribucija prostornih podataka u Republici Hrvatskoj - 2. NIPP - Opatija-def [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Distribucija prostornih podataka u Republici Hrvatskoj - 2. NIPP - Opatija-def [Compatibility Mode] DISTRIBUCIJA PROSTORNIH PODATAKA U REPUBLICI HRVATSKOJ dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1. Uvod Podaci o prostoru proizvodi koji imaju svoje ime, standarde i vrijednost

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Organizacija poslovnih sustava Ured za upravljanje kvalitetom

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prijava istraživačko-razvojnih projekata na EU natječaje Marina Tušek, dipl. oec., PMP Konzultant za EU fondove Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb, 04.04.2018. SADRŽAJ Tematska područja istraživačko-razvojnih

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Informacijsko i programsko inženjerstvo Ured za upravljanje

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ministarstvo gospodarstva CEKOM modeli 1. A, 1.B, 2, 3 Travanj, 2017 Ovaj poziv se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj Centri kompetencija Centri kompetencija Model 1 Model 2 Model 1.A Model

Више

Raspodjela i prikaz podataka

Raspodjela i prikaz podataka Kolegij: ROLP Statistička terminologija I. - raspodjela i prikaz podataka 017. Neki temeljni statistički postupci u znanstvenom istraživanju odabir uzorka prikupljanje podataka određivanje mjerne ljestvice

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation INFO DANI 2016 PROJEKTI MINISTARSTVA RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA U PODRUČJU DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA ZAGREB, 17. svibnja 2016. SPECIFIČNI CILJ 9.v.1 Povećanje broja i održivosti društvenih poduzeća i njihovih

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Rezultati programa poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2013. Gordan Maras, ministar 13.3.2014. 1 Ukupno uloženo sredstava u poticanje poduzetništva i obrta u 2013. Bespovratne potpore PODUZETNIČKI

Више

Natječaj UIP

Natječaj UIP Osnovne informacije o natječajima IP i UIP 2019. 1. O programima IP i UIP Programima Istraživački projekti (IP) i Uspostavni istraživački projekti (UIP) financiraju se: temeljna istraživanja koja stvaraju

Више

No Slide Title

No Slide Title RIJEČKI PROGRAM LOKALNOG PARTNERSTVA ZAJEDNO! ZAJEDNO! ZAJEDNO! ZAJEDNO! ZAJEDNO! DA NE BUDE OVAKO ...VEĆ OVAKO! ŠTO JE RIJEČKI PROGRAM LOKALNOG PARTNERSTVA? Program koji omogućava da se neposrednim sudjelovanjem

Више

Klasa: UP/I / /34

Klasa: UP/I / /34 Klasa: UP/I 430-01/2006-05/34 Urbroj: 580-03-06-17-10 Zagreb, 3. srpnja 2006. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 13. stavka 1. Zakona o državnim potporama ( Narodne novine, broj

Више

SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET U RIJECI Međunarodni projekt: The Academic Profession in Europe: Responses to Societal Challenges provodi se

SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET U RIJECI Međunarodni projekt: The Academic Profession in Europe: Responses to Societal Challenges provodi se SVEUČILIŠTE U RIJECI FILOZOFSKI FAKULTET U RIJECI Međunarodni projekt: The Academic Profession in Europe: Responses to Societal Challenges provodi se kroz EUROCORES/ EuroHESC program Europske znanstvene

Више

Istarska razvojna agencija

Istarska razvojna agencija ISTARSKA RAZVOJNA AGENCIJA (IDA) d.o.o. Regionalna razvojna agencija kao podrška malim i srednjim poduzećima Labin, 3. veljače 2014. Istarska razvojna agencija (IDA) OPĆE INFORMACIJE Osnovana 14.12.1999.;

Више

NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE I Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š.

NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE I Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š. NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE I Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š. (ECTS) Suradnici nema Način izvođenja nastave P S V

Више

Uredba (EZ) br. 1006/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. rujna o izmjeni Uredbe (EZ) br. 808/2004 o statistici Zajednice o informacijskom

Uredba (EZ) br. 1006/2009 Europskog parlamenta i Vijeća od 16. rujna o izmjeni Uredbe (EZ) br. 808/2004 o statistici Zajednice o informacijskom 16/Sv. 2 Službeni list Europske unije 147 32009R1006 31.10.2009. SLUŽBENI LIST EUROPSKE UNIJE L 286/31 UREDBA (EZ) br. 1006/2009 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 16. rujna 2009. o izmjeni Uredbe (EZ) br.

Више

ANALIZA RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA PRIZNAVANJA I PROCJENJIVANJA KRATKOTRAJNE IMOVINE Imovina Kratkotrajna imovina Dugotrajna imovina Imovin

ANALIZA RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA PRIZNAVANJA I PROCJENJIVANJA KRATKOTRAJNE IMOVINE Imovina Kratkotrajna imovina Dugotrajna imovina Imovin ANALIZA RAČUNOVODSTVENIH POLITIKA PRIZNAVANJA I PROCJENJIVANJA KRATKOTRAJNE IMOVINE Imovina Kratkotrajna imovina Dugotrajna imovina Imovina za koju se očekuje da će biti prodana ili upotrijebljena tijekom

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

Microsoft Word - Izvedbeni plan - Kvantitativne metode istrazivanja final 2

Microsoft Word - Izvedbeni plan - Kvantitativne metode istrazivanja final 2 Naziv studija Preddiplomski studij sociologije Naziv kolegija Kvantitativne metode istraživanja Status kolegija Obvezni Godina Druga Semestar Zimski ECTS bodovi 5 Nastavnik Izv. prof. dr. sc. Zvjezdan

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем нових или побољшањем постојећих производа, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

84-Knjaz.indd

84-Knjaz.indd Damir Knjaz Vesna Alikalfić Željko Lukenda Davor Pavlović Tomislav Rupčić Originalni znanstveni rad PRILOG ANALIZI ULOGE RODITELJA KAO TEMELJA RAZVOJA DJETETA SPORTAŠA 1. UVOD Roditelji su oduvijek bili

Више

Vrjednovanje integriranih preddiplomskih i diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Kinezio

Vrjednovanje integriranih preddiplomskih i diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Kinezio Vrjednovanje integriranih preddiplomskih i diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 0./06. završili studij Kineziološki fakultet Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište

Више

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo

AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspo AKCIJSKI PLAN PROVEDBE NACIONALNE STRATEGIJE POTICANJA ČITANJA 2019. Mjera Konkretizacija (opis) aktivnosti Nadležnost Provedba/ nositelj 1. CILJ Uspostaviti učinkoviti društveni okvir za podršku čitanju

Више

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - UGD_2019_Medak.ppt [Compatibility Mode] EU fondovi prilika za geodetsko gospodarstvo i obrazovanje prof. dr. sc. Damir Medak Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet Udruga geodeta Dalmacije Split, 22. veljače 2019. Sadržaj Uvod Kohezijska politika

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Dan prozora 2018 Mogućnosti sufinanciranja poduzetničkih projekata sredstvima EU Igor Bobek Sektor za međunarodne poslove i EU Hrvatska gospodarska komora Zagreb, 13.03.2018. Sadržaj prezentacije Alokacije

Више

UPI

UPI Klasa: UP/I 430-01/2008-02/09 Urbroj: 530-03-08-61-4 Zagreb, 29. srpnja 2008. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 13. stavka 1. i 2. Zakona o državnim potporama («Narodne novine»,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Program poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2014. Gordan Maras Ministar poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls 2014. Javni poziv za bespovratna sredstva za poduzetnike (sredstva financirana

Више

Slide 1

Slide 1 Primjeri dobre prakse komuniciranja informacija o kvaliteti visokih učilišta sa zainteresiranom javnošću Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Povijest Fakulteta 97. obljetnica

Више

Microsoft PowerPoint - Pokazatelji TP i stopa TP_ za studente [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Pokazatelji TP i stopa TP_ za studente [Compatibility Mode] Показатељи технолошког напретка Технолошки развој Резултира стварањем новихили побољшањем постојећихпроизвода, процеса и услуга. Технолошки развој - део економског и друштвеног развоја. Научни и технолошки

Више

Klasa: UP/I / /06

Klasa: UP/I / /06 Klasa: UP/I 430-01/2007-03/10 Urbroj: 580-03-07-43-02 Zagreb, 15. ožujka 2007. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 13. stavka 1. i 2. Zakona o državnim potporama ( Narodne novine,

Више

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U 2018. GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH PROIZVODA I USLUGA KOJI PROIZLAZE IZ AKTIVNOSTI ISTRAŽIVANJA

Више

Vukovarska 72, Zagreb

Vukovarska 72, Zagreb REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Upravni odjel za gospodarstvo Na temelju Odluke o raspisivanju natječaja za dodjelu potpora za poticanje razvoja poduzetništva za 2017. godinu (KLASA: 022-01/17-01/25,

Више

Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada De

Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada De Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada Delnica (Službene novine Primorsko goranske županije

Више

~ Методологија ~ ИНДЕКС ПРОМЕТА ИНДУСТРИЈЕ ПРАВНИ ОСНОВ Статистичка активност се спроводи у складу са Законом о статистици Републике Српске ( Службени

~ Методологија ~ ИНДЕКС ПРОМЕТА ИНДУСТРИЈЕ ПРАВНИ ОСНОВ Статистичка активност се спроводи у складу са Законом о статистици Републике Српске ( Службени ~ Методологија ~ ИНДЕКС ПРОМЕТА ИНДУСТРИЈЕ ПРАВНИ ОСНОВ Статистичка активност се спроводи у складу са Законом о статистици Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 85/03) и Статистичким

Више

Igre na sreću i patološko kockanje

Igre na sreću i patološko kockanje Igre na sreću i patološko kockanje Osnovni nalazi 2016. godina U izveštaju su prikazani osnovni rezultati istraživanja prisustva patološkog kockanja kod učenika III i IV razreda srednje škole na opštini

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije Sustav akata strateškoga planiranja SUSTAV AKATA STRATEŠKOG

Више

Očitovanje na primjedbe i prijedloge dostavljene u sklopu javne rasprave o Nacrtu odluke o kontnom planu za kreditne institucije

Očitovanje na primjedbe i prijedloge dostavljene u sklopu javne rasprave o Nacrtu odluke o kontnom planu za kreditne institucije Očitovanje na primjedbe i prijedloge dostavljene u sklopu javne rasprave o Nacrtu odluke o kontnom planu za kreditne institucije 16. listopada 2017. SADRŽAJ UVOD... 1 I. PROPISANI KONTNI PLAN... 2 II.

Више

ZADNJI DATUM AŽURIRANJA:

ZADNJI DATUM AŽURIRANJA: IZVJEŠTAJ O KVALITETI ZA STATISTIČKO ISTRAŽIVANJE Godišnje istraživanje o utrošku sirovina, materijala i energenata u industriji (IND-21/PRODCOM/G) za 2015. Organizacijska jedinica: Odjel godišnjih poslovnih

Више

Komparativni pregled nalaza Mirjana Matešić 25. travnja 2013.

Komparativni pregled nalaza Mirjana Matešić 25. travnja 2013. Komparativni pregled nalaza 2008.-2013. Mirjana Matešić 25. travnja 2013. Metodologija Indeksa DOP-a Nastao prije 5 godina kao partnerski projekt HGK i HR PSOR-a; rezultat rada domaćih stručnjaka Teme

Више

NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status pr

NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status pr NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status predmeta Ciljevi predmeta Uvjeti za upis predmeta i ulazne

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 4. Forum obiteljskog smještaja Zagreb, 02.-03. veljače, 2018. Dr. sc. Renata Tomljenović, Institut za turizam, Zagreb Projektna ideja - polazište Visoka zastupljenost privatnog smještaja u Hrvatskoj 87

Више

TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA Pravne osobe Trgovačka društva Županija

TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA Pravne osobe Trgovačka društva Županija TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA 2018. Pravne osobe Trgovačka društva registrirane aktivne registrirana aktivna Republika Hrvatska

Више

Uvod u statistiku

Uvod u statistiku Uvod u statistiku Osnovni pojmovi Statistika nauka o podacima Uključuje prikupljanje, klasifikaciju, prikaz, obradu i interpretaciju podataka Staistička jedinica objekat kome se mjeri neko svojstvo. Svi

Више

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način finansiranja inovativne djelatnosti, kao i druga pitanja

Више

NN indd

NN indd BROJ 121 STRANICA 23 Tablica 1: Izvještaj BN1 Bilanca Naziv kreditne institucije: OIB kreditne institucije: Oznaka izvješća: Datum: Kune uz valutnu Ukupno Strane valute klauzulu IMOVINA Gotovina 1001 2001

Више

PJR Sažetak natječaja: Provjera inovativnog koncepta 1 U nastavku donosimo sažetak programa Provjera inovativnog koncepta, koji je u cijelosti dostupa

PJR Sažetak natječaja: Provjera inovativnog koncepta 1 U nastavku donosimo sažetak programa Provjera inovativnog koncepta, koji je u cijelosti dostupa PJR Sažetak natječaja: Provjera inovativnog koncepta 1 U nastavku donosimo sažetak programa Provjera inovativnog koncepta, koji je u cijelosti dostupan ovdje. 1. Uvjeti prihvatljivosti Napomena: zadovoljavanje

Више

„Razvoj poduzetništva“

„Razvoj poduzetništva“ 1 Financijski instrumenti HAMAG-BICRO Tomislav Pašalić, Ravnatelj sektora Sektor za financijske instrumente 2 Sadržaj Opće informacije o financijskim instrumentima ESIF jamstva ESIF zajmovi 3 Opde informacije

Више

Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o nadzornim izvještajima kreditnih institucija (NN, br. 121/2013.)

Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o nadzornim izvještajima kreditnih institucija (NN, br. 121/2013.) Na temelju članka 174. stavka 1. točke 2. Zakona o kreditnim institucijama ("Narodne novine", br. 117/2008., 74/2009., 153/2009., 108/2012. i 54/2013.) i članka 43. stavka 2. točke 9. Zakona o Hrvatskoj

Више

P1 PCM2

P1 PCM2 Europska unija Zajedno do fondova EU Stručno znanstveni skup PERSPEKTIVE RAZVOJA ŽUPANJSKE (HR) I ORAŠKE (BIH) POSAVINE Financijska sredstva Ministarstva i EU fondova raspoloživa Slavoniji i ovom kraju

Више

01-Lovrincevic.indd

01-Lovrincevic.indd 603 Željko Lovrinčević* Davor Mikulić** Edo Rajh*** UDK 338.2:339.133.25 JEL Classification B40, E02 Izvorni znanstveni rad USPOREDBA METODOLOGIJA MJERENJA KONKURENTNOSTI NACIONALNOG GOSPODARSTVA I POLOŽAJ

Више

Slide 1

Slide 1 DEFINICIJA MALIH I SREDNJIH PODUZEĆA Određivanje veličine poduzeća kolovoz 2014. Pravna osnova: Regulativa Europske Komisije br. 800/2008 Preporuka Europske Komisije 2003/361/EC Broj zaposlenih (broj osoba

Више

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj

Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanj Saradnja kao osnov za razvoj socijalnog/društvenog preduzetništva Međuljudski odnosi zasnovani na solidarnosti uvijek otvaraju mogućnosti za dostizanje određenih razvojnih ciljeva. Samo one zajednice,

Више

PROGRAM RAZUM

PROGRAM RAZUM Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske Program provjere inovativnog koncepta bridge the gap Program provjere inovativnog koncepta (PoC) Znanstvenicima, istraživačima i poduzetnicima pruža mogućnost

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Seminarski rad: projektni zadatak Seminarski rad Izrada projektnog zadatka / seminarskog rada čini obvezan i sastavni dio ocjene iz kolegija Korporacijsko poduzetništvo za redovne i izvanredne studente

Више

The Contemporary Systems Development Project Landscape

The Contemporary Systems Development Project Landscape Budući projektni ciklusi u Evropi Horizon Europe, nakon Horizon 2020 Program za period 2021-2027 Oko 100 milijardi ulaganja u istraživanja i inovativne programe Glavne osobine: Jačanje nauke i tehnologije

Више

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk

Zagreb, 31. svibnja Klasa: /19/300 Ur.broj: I Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupk Zagreb, 31. svibnja 2019. Klasa: 100-930/19/300 Ur.broj: I52377-650-42-19-1 Predmet: Obavijest gospodarskim subjektima prije formalnog početka postupka javne nabave s ciljem prethodnog istraživanja tržišta

Више

48-Blazevic.indd

48-Blazevic.indd znanstveni radovi izvan teme Iva Blažević Damir Božić Jelena Dragičević Originalni znanstveni rad RELACIJE IZMEĐU ANTROPOLOŠKIH OBILJEŽJA I AKTIVNOSTI PREDŠKOLSKOG DJETETA U SLOBODNO VRIJEME 1. UVOD Tjelesno

Више

35-Kolic.indd

35-Kolic.indd Sandra Kolić Zlatko Šafarić Davorin Babić ANALIZA OPTEREĆENJA VJEŽBANJA TIJEKOM PROVEDBE RAZLIČITIH SADRŽAJA U ZAVRŠNOM DIJELU SATA 1. UVOD I PROBLEM Nastava tjelesne i zdravstvene kulture važan je čimbenik

Више

ULOGA KONTROLE KVALITETE U STVARANJU INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Vladimir Baričević, dipl.ing.geod. Dragan Divjak, dipl.ing.geod.

ULOGA KONTROLE KVALITETE U STVARANJU INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Vladimir Baričević, dipl.ing.geod. Dragan Divjak, dipl.ing.geod. ULOGA KONTROLE KVALITETE U STVARANJU INFRASTRUKTURE PROSTORNIH PODATAKA Vladimir Baričević, dipl.ing.geod. Dragan Divjak, dipl.ing.geod. Sadržaj NIPP STANDARDI KONCEPT KONTROLE KVALITETE PROCES KONTROLE

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje i Odlu

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje i Odlu REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje 2008.-2016. i Odluke ministra gospodarstva (KLASA: 402-01/14-01/828,

Више

KONSOLIDIRANI IZVJEŠTAJ O POSLOVANJU ZA RAZDOBLJE BELJE d.d. KONSOLIDIRANI IZVJEŠTAJ O POSLOVANJU

KONSOLIDIRANI IZVJEŠTAJ O POSLOVANJU ZA RAZDOBLJE BELJE d.d. KONSOLIDIRANI IZVJEŠTAJ O POSLOVANJU KONSOLIDIRANI IZVJEŠTAJ O POSLOVANJU ZA RAZDOBLJE 1. - 3.2017. SADRŽAJ OPĆI PODACI... 3 IZVJEŠTAJ O OSTVARENIM REZULTATIMA POSLOVANJA BELJA D.D. ZA RAZDOBLJE 1. 3. 2017. GODINE... 4 OPĆI PODACI Belje d.d.

Више

Upute za popunjavanje Obrasca: RNO

Upute za popunjavanje Obrasca: RNO UPUTA ZA POPUNJAVANJE OBRASCA RSV-1 ZA UPIS PODATAKA U REGISTAR STVARNIH VLASNIKA Ovom Uputom propisan je način popunjavanja Obrasca RSV-1 (dalje u tekstu: Obrazac) za upis podataka u Registar stvarnih

Више

Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada De

Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada De Na temelju članka 11. Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (Narodne novine 29/2, 63/07, 53/12, 56/13 i 121/169) i članka 37. Statuta Grada Delnica (SN PGŽ 28/09, 41/09, 11/13, 20/13-pročišćeni

Више

GODINA: I SARAJEVO, BROJ: 1 POSLOVNE STATISTIKE INDEKS PROMETA OSTALIH USLUGA U BIH, I KVARTAL Ukupan desezonirani promet ostalih us

GODINA: I SARAJEVO, BROJ: 1 POSLOVNE STATISTIKE INDEKS PROMETA OSTALIH USLUGA U BIH, I KVARTAL Ukupan desezonirani promet ostalih us GODINA: I SARAJEVO, 07.06.2017. BROJ: 1 POSLOVNE STATISTIKE INDEKS PROMETA OSTALIH USLUGA U BIH, I KVARTAL 2017. Ukupan desezonirani promet ostalih usluga u prvom kvartalu 2017. godine ostvario je rast

Више

Microsoft Word - 1.GRAD VODICE-2015.

Microsoft Word - 1.GRAD VODICE-2015. OSNOVNE ZNAČAJKE GOSPODARSKIH KRETANJA U GRADU VODICAMA U 2015. GODINI Šibenik, studeni 2016. SADRŽAJ Uvod... 3 1. Broj poduzetnika u gradu Vodicama u 2015. godini prema GFI... 4 2. Financijski rezultati

Више

ZAGREBAČKI INOVACIJSKI CENTAR d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, Dragutina Golika 63, upisano u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu pod matičnim br

ZAGREBAČKI INOVACIJSKI CENTAR d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, Dragutina Golika 63, upisano u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu pod matičnim br ZAGREBAČKI INOVACIJSKI CENTAR d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, Dragutina Golika 63, upisano u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu pod matičnim brojem subjekta upisa (MBS):080655731, OIB:53921712112

Више

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b

Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Tip natječaja: Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (b Primjena informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa Status: otvoren od 19.3.2014. do 30.6.2015. Nadležno tijelo: Ministarstvo poduzetništva i obrta Područje: malo i srednje

Више

ZADNJI DATUM AŽURIRANJA:

ZADNJI DATUM AŽURIRANJA: IZVJEŠTAJ O KVALITETI ZA STATISTIČKO ISTRAŽIVANJE Statističko istraživanje o cestovnom prijevozu robe (PA/T-11) 2014., 4. tromjesečje Organizacijska jedinica: Služba statistike transporta i komunikacija

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU ZRAČNA LUKA ZADAR D.O.O. Zadar,

Више

1

1 1 SVIJEST O ENERGIJI BIOMASE U BOSNI I HERCEGOVINI, SA POSEBNIM FOKUSOM NA REGIJU SREBRENICE СВИЈЕСТ О ЕНЕРГИЈИ БИОМАСЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ, СA ПОСЕБНИМ ФОКУСОМ НА РЕГИЈУ СРЕБРЕНИЦЕ Izdavanje studije

Више

Šifra Naziv IZMJENE I DOPUNE FINANCIJSKOG PLANA RASHODA I IZDATAKA ZA GODINU IZMJENE I Opći prihodi i Prihodi za DOPUNE Vlastiti primici (državn

Šifra Naziv IZMJENE I DOPUNE FINANCIJSKOG PLANA RASHODA I IZDATAKA ZA GODINU IZMJENE I Opći prihodi i Prihodi za DOPUNE Vlastiti primici (državn PRORAČUNSKI KORISNIK Tehnički fakultet Rijeka Program A 621002 REDOVNA DJELATNOST SVEUČILIŠTA U RIJECI 30.819.583 26.552.183 4.037.400 0 110.000 120.000 0 0 3 RASHODI POSLOVANJA 30.586.583 26.552.183 3.847.400

Више

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERA

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERA STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 7. Prof.dr.sc. Mirna Leko Šimić Izv.prof.dr.sc. Helena Štimac DUGOROČNA PROIZVODNA KOOPERACIJA Jedan od najčešćih oblika međunarodne ugovorne suradnje Temelji

Више

Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PO

Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PO Ulaganje u budućnost Europska unija Sažetak Poziva na dostavu projektnih prijava POVEĆANJE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI I KONKURENTNOSTI MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA 1. Cilj Poziva Povećanje gospodarske aktivnosti

Више

(Microsoft PowerPoint - Stjepan Laku\232i\346 - RUCONBAR - Apsorbiraju\346e betonske barijere [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - Stjepan Laku\232i\346 - RUCONBAR - Apsorbiraju\346e betonske barijere [Compatibility Mode]) 7. HRVATSKI FORUM O ODRŽIVOJ GRADNJI RUCONBAR Apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke s recikliranom gumom (EU program: CIP ECO INNOVATION) Prof.dr.sc. Stjepan Lakušić Građevinski fakultet Svučilišta

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kibernetička sigurnost 2. javni sastanak 15. veljače 2018. Sadržaj 1 Ciljevi i faze projekta 2 Kibernetička sigurnost - trenutno stanje i industrijski trendovi 3 Strateške opcije 4 Područja za poboljšanje

Више

ИЗВЕШТАЈ О СТУДЕНТСКОМ ВРЕДНОВАЊУ ПЕДАГОШКОГ РАДА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА 2011/12

ИЗВЕШТАЈ О СТУДЕНТСКОМ ВРЕДНОВАЊУ ПЕДАГОШКОГ РАДА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА 2011/12 САДРЖАЈ 1. ОПШТЕ... 3 2. МЕТОДОЛОШКИ ОКВИР ПРАЋЕЊА И ВРЕДНОВАЊА НАСТАВНОГ ОСОБЉА... 3 3. АНАЛИЗА РЕЗУЛТАТА... 7 3.1 РЕЗУЛТАТИ СТУДЕНТСКОГ ВРЕДНОВАЊА ПЕДАГОШКОГ РАДА НАСТАВНИКА И САРАДНИКА... 10 3.1.1.Упоредни

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Analiza iskorištavanja otpadne topline u centraliziranim toplinskim sustavima korištenjem metode niveliranog troška otpadne topline Borna Doračić, Tomislav Novosel, Tomislav Pukšec, Neven Duić UVOD 50

Више

NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE II Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š.

NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE II Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š. NAZIV PREDMETA UNUTARNJETRGOVINSKO POSLOVANJE II Kod Godina studija 2. Nositelj/i predmeta dr.sc. Ivana Plazibat, prof. Bodovna vrijednost 6 ECTS v.š. (ECTS) Suradnici nema Način izvođenja nastave P S

Више

EU4B_CfP_Export_PPP_

EU4B_CfP_Export_PPP_ EU4Business Javni poziv za partnerstva u oblasti izvozno-orijentisanih sektora Podrška iz programa IPA 2016 u sektoru konkurentnosti i inovacija - Akcija Strategije lokalnog razvoja u Bosni i Hercegovini

Више

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano

FINAL-Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete - SENAT lektorirano Na temelju članka 21. Statuta Sveučilišta u Zagrebu, a u skladu s člankom 18. stavcima 5. i 6. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09) Senat Sveučilišta u Zagrebu na

Више

Matematika 1 - izborna

Matematika 1 - izborna 3.3. NELINEARNE DIOFANTSKE JEDNADŽBE Navest ćemo sada neke metode rješavanja diofantskih jednadžbi koje su drugog i viših stupnjeva. Sve su te metode zapravo posebni oblici jedne opće metode, koja se naziva

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10 FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI 2015. Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr

Више

Microsoft PowerPoint - ZONE-JOZO PARLAMENT

Microsoft PowerPoint - ZONE-JOZO PARLAMENT MOGUĆNOST IZGRADNJE I USPOSTAVE PODUZETNIČKIH ZONA U FBiH Velimir KUNIĆ, ministar Jozo BEJIĆ, tajnik/sekretar OPĆA IDEJA O PROCESU RAZVOJA POSLOVNIH ZONA EU s novom realnošću: promijenjena svjetska ekonomija

Више

Microsoft PowerPoint - 06__Balenovic_2017_3D-FORINVENT-1st-Workshop-JASKA.pptx

Microsoft PowerPoint - 06__Balenovic_2017_3D-FORINVENT-1st-Workshop-JASKA.pptx Prezentacija projekta HRVATSKI 3D-FORINVENT ŠUMARSKI INSTITUT CROATIAN FOREST RESEARCH INSTITUTE 1. Radionica 3D-FORINVENT Prezentacija projekta 1 st Workshop 3D-FORINVENT Project Presentation Uporaba

Више

INTERDEPENDENCE OF TOTAL REVENUE AND EMPLOYMENT IN THE WOOD SECTOR

INTERDEPENDENCE OF TOTAL REVENUE AND EMPLOYMENT IN THE WOOD SECTOR ANALIZA TRŽIŠTA NAMJEŠTAJA U REPUBLICI HRVATSKOJ Priča o hrvatskom namještaju Prof dr sc Darko Motik dr sc Andreja Pirc Barčić Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet 28 siječnja 2014, Poslovni centar

Више

Europska poduzetnička Title mreža Hrvatske PLACE PARTNER S LOGO HERE Sub-title Varaždin, Vesna Torbarina, HGK European Commission Enterpri

Europska poduzetnička Title mreža Hrvatske PLACE PARTNER S LOGO HERE Sub-title Varaždin, Vesna Torbarina, HGK European Commission Enterpri Europska poduzetnička Title mreža Hrvatske PLACE PARTNER S LOGO HERE Sub-title Varaždin, 28.04.2009. Vesna Torbarina, HGK Sadržaj Enterprise Europe Network Europska poduzetnička mreža Hrvatske Usluge Europske

Више

Analiza studentskog zadovoljstva na Sveučilištu u Rijeci izvješće za akademsku godinu 2016./2017.

Analiza studentskog zadovoljstva na Sveučilištu u Rijeci izvješće za akademsku godinu 2016./2017. Analiza studentskog zadovoljstva na Sveučilištu u Rijeci - izvješće za akademsku godinu SVEUČILIŠTE U RIJECI CENTAR ZA OSIGURAVANJE I UNAPREĐIVANJE KVALITETE Sadržaj: 1. Uvod..... 2 2. Uzorak.....3 3.

Више

Transmissions in Vehicles

Transmissions in Vehicles 530577-TEMPUS-1-2012-1-RS-TEMPUS-JPCR IPROD: IMPROVEMENT OF PRODUCT DEVELOPMENT STUDIES IN SERBIA AND BOSNIA AND HERZEGOVINA Inovacioni menadžment - Uvod - Niš, jul 2015. Uvod 1. Značaj inovacije 2. Inovaciona

Више