ŠUMARSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU DRVNOTEHNOLOŠKI ODSJEK SVEUČILIŠNI PREDDIPLOMSKI STUDIJ DRVNA TEHNOLOGIJA KARLA KREMENJAŠ Analiza tržišta kuhi

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "ŠUMARSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU DRVNOTEHNOLOŠKI ODSJEK SVEUČILIŠNI PREDDIPLOMSKI STUDIJ DRVNA TEHNOLOGIJA KARLA KREMENJAŠ Analiza tržišta kuhi"

Транскрипт

1 ŠUMARSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU DRVNOTEHNOLOŠKI ODSJEK SVEUČILIŠNI PREDDIPLOMSKI STUDIJ DRVNA TEHNOLOGIJA KARLA KREMENJAŠ Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka ZAVRŠNI RAD ZAGREB, rujan 2017.

2 PODACI O ZAVRŠNOM RADU AUTOR: NASLOV: Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka PREDMET: Trgovina drvom i drvnim proizvodima MENTOR: Prof.dr.sc. Darko Motik IZRADU RADA Doc.dr.sc. Andreja Pirc Barčić POMAGAO JE: RAD JE IZRAĐEN: Sveučilište u Zagrebu - Šumarski fakultet (Zavod za organizaciju proizvodnje) AKAD. GOD.: (2016./2017.) DATUM OBRANE: RAD SADRŽI: Stranica: 22 Slika: 21 Tablica: 7 Navoda literature: 11 SAŽETAK: Istraživanje tržišta predstavlja sustavno planiranje, prikupljanje, analiziranje i informiranje o podacima i nalazima relevantnim za specifičnu situaciju vezanu za marketing s kojom se poduzeće susreće. Ovaj završni rad na temelju prikupljenih primarnih i sekundarnih podataka analizira tržište kuhinjskog namještaja i stolova. Na temelju prikupljenih primarnih podataka anketnim ispitivanjem i sekundarnih podataka prikupljenih putem interneta, izvršena je usporedba tržišta, te ponuda i potražnja kuhinjskog namještaja i stolova u razdoblju od godine do godine.

3 IZJAVA O IZVORNOSTI RADA Izjavljujem da je moj završni rad izvorni rezultat mojega rada te da se u izradi istoga nisam koristila drugim izvorima osim onih koji su u njemu navedeni. U Zagrebu, rujan 2017.

4 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka IV SADRŽAJ SADRŽAJ... IV 1. UVOD CILJ ISTRAŽIVANJA MATERIJALI I METODE REZULTATI ISTRAŽIVANJA I DISKUSIJA Analiza primarnih podataka o tržištu kuhinjskog i blagavaoničkog namještaja Kuhinjski namještaj Blagovaonski stolovi Uredski stolovi Analiza sekundarnih podataka o tržištu kuhinjskog i blagovaoničkog namještaja Kuhinjski namještaj sekundarni podaci Uredski stolovi sekundarni podaci ZAKLJUČAK LITERATURA... 22

5 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 1 1. UVOD Istraživanje tržišta je oblik marketinške aktivnosti pomoću kojeg određeno poduzeće prikuplja sve potrebne informacije o konkurenciji, potrošačima, nepotrošačima, cijenama, kanalima distribucije, tržištu na kojem posluje ili planira poslovati, potrebama i željama svih sudionika tržišta te na taj način uočava potrebe, identificira poslovne probleme, kontrolira poslovanje i doprinosi boljim mogućnostima prodavanja na tržištu. Cilj istraživanja tržišta je povećati valjanost marketinških odluka na temelju dobivenih informacija, smanjiti tržišni rizik, poboljšati poslovanje te povećati konkurentnost na tržištu. Svrha istraživanja tržišta bila bi dobivanje potrebnih informacija relevantnih za daljnje poslovanje, smanjenje nesigurnosti i neizvjesnosti pri kupnji/odlučivanju. Sam proces istraživanja tržišta sastoji se od logičnog slijeda postupaka koje treba provesti kako bi se došlo do valjanih i pouzdanih informacija koje pomažu pri odlučivanju u tržišnom poslovanju. Potrebno je dobiti odgovore na pitanja: Što se treba učiniti? Zašto? Na koji način? Kako? Tko? Gdje? Kada? U određivanju izvora podataka moguće je primijeniti dvije mogućnosti: podaci iz sekundarnih izvora odnosno sekundarni podaci i podaci iz primarnih izvora odnosno primarni podaci. (Marušić i Vranešević, 2001.) Slika 1. Faze procesa istraživanja tržišta (Izvor: Marušić, M., Vranešević, T.: Istraživanje tržišta, Adeco, Zagreb, 2001.)

6 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 2 Slika 2. Izvori podataka (Izvor: Marušić, M., Vranešević, T.: Istraživanje tržišta, Adeco, Zagreb, 2001.) Pod pojmom primarni podaci misli se da su to podaci koje smo sami prikupili za potrebe nekog istraživanja. Svaki primarni podatak je dobiven ili istražen od strane osobe koja je za to zadužena te se ne može obavljati preko drugih posrednika. Prilikom prikupljanja primarnih podataka, pojedinac koji prikuplja primarne podatke može imati neugodne situacija od strane osobe koja nije direktno povezana sa istraživanjem i koja nije voljna pomoći, a pojedincu potrebna informacija dobro mu je poznata. Razvidno prikupljenim podacima utvrđeno je da najveći udio proizvodnje namještaja (C31) u godini u vrijednosti od komada pripada proizvodnji stolica, dok je proizvodnja kuhinjskog namještaja bila najmanja i to komada. Već u godini taj broj se povećao na komada godišnje pri čemu se proizvodnja kuhinja povećala na komada godišnje. U godini proizvodnja oba proizvoda se smanjila ali ne toliko drastično komada za stolice i komada kuhinja. Proizvodnja uredskog drvenog namještaj je u promatranom razdoblju od godine ( kom./god.) do godine ( kom./god.) doživjela veliku potražnju za proizvodom, te je tako i proizvodnja rasla.

7 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 3 2. CILJ ISTRAŽIVANJA Cilj istraživanja je istražiti tržište sljedeće grupe namještaja: kuhinje i stolovi (blagovaonski i uredski), te udjele pojedinih vrsta materijala iz kojih je namještaj izrađen. Nadalje, želi se utvrditi koje su prosječne cijene svake podgrupe proizvoda te koliki je udio namještaja proizveden u Republici Hrvatskoj, a koliki u zemljama Europske Unije (EU). 3. MATERIJALI I METODE Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NN 58/2007) proizvodnju namještaja (NKD C31) možemo podijeliti na sljedeće potkategorije, ovisno o vrsti proizvoda: Proizvodnja namještaja za poslovne i prodajne prostore (NKD C31.01) Proizvodnja kuhinjskog namještaja (NKD C31.02) Proizvodnja ostalog namještaja (NKD C31.09) Proizvodnja madraca (NKD C31.03). Ovaj rad koristi primarne podatke prikupljene i analizirane tijekom aktivnosti istraživanja tržišta. Provedena je metoda promatranja i anketnog upitnika i to nasumično odabranih proizvoda iz zadanih kategorija osobno u različitim prodajnim centrima. Podaci su prikupljeni u razdoblju od godine do godine (cca. 30 dana) posjetom sljedećih trgovina drvnim namještajem i pokućstvom razvrstanih po županijama tj. gradovima: Grad Zagreb: Emmezeta, IKEA, Interijeri Dekanić, Furnitura, Meblo trade, Jysk, Harvey Norman, Mibel, Stilles, Qualis, Kult Karlovačka županije: Prima namještaj, MIMA Zagrebačka županija: Aurelis Požeško-slavonska županija: Spin Valis

8 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 4 Okvir uzorka bio je slučajan uzorak od 244 komada drvenog namještaja, odnosno kuhinjskog namještaja i stolova. Izabrani su i analizirani uzorci s petnaest prodajnih mjesta namještaja u četiri hrvatske županije (Grad Zagreb, Karlovačka županija, Požeško slavonska županija i Zagrebačka županija). Kategorija kuhinjskog namještaja uključuje sljedeće proizvode: kuhinjske ormariće, komode i ugradbene kuhinjske elemente, dok kategorija stolova uključuje: kuhinjske/blagovaonske stolove, klupske stolove i uredske stolove. Podaci su prikupljeni kvantitativnim i kvalitativnim metodama prikupljanja podataka. Razlog tome je integracija tih dviju metoda, gdje god je to moguće, dopuniti prikupljenim podacima novima i napraviti opširnije zaključke na temelju prethodnih analiza (Lobe, 2006). Kvantitativni podaci za kategoriju kuhinjskog namještaja i stolova prikupljeni su od strane jednog ispitivača, dok su kvalitativni podaci prikupljeni neformalnim razgovorima ispitivača o prodaji osoba na prodajnim mjestima namještaja. Svi su podaci analizirani i prikazani u MS Excel-u. Pod pojmom sekundarni podaci podrazumijevaju se rezultati koji su nastali prethodnim prikupljanjem primarnih podataka, koji su prikupljeni ranije, za neku drugu svrhu, a osobi kojoj su ti podaci potrebni nalazi ih kao gotove i istinite informacije, koje su analizirane i objavljene. Sekundarni podaci se najčešće prikupljaju na raznim internetskim stranicama kao što su Državni zavod za statistiku (DZS), Hrvatska gospodarska komora (HGK), Financijska agencija (FINA), u priručnicima, knjigama, enciklopedijama, stručnim časopisima itd. Sekundarne podatke dijelimo u dvije skupine: podaci prikupljeni u vlastitom poduzeću (interni sekundarni podaci) i podaci prikupljeni izvan poduzeća (eksterni sekundarni podaci). Da bi prikupili sekundarne podatke za kuhinjski namještaj i stolove koristili smo internetske stranice HGK-a i DZS-a. Na temelju ukupnih ostvarenih prihoda od prodaje kuhinjskog namještaja u razdoblju od do prikazati ćemo koliko je rasla ili padala ukupna prodaja odnosno potražnja za kuhinjski namještaj kroz to razdoblje. Na temelju ukupnog uvoza i izvoza stolova i kuhinjskog namještaja također u razdoblju od do usporedit ćemo koliko je bio izvoz u odnosu na uvoz u godini dana.

9 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 5 4. REZULTATI ISTRAŽIVANJA I DISKUSIJA 4.1. Analiza primarnih podataka o tržištu kuhinjskog i blagovaoničkog namještaja Kuhinjski namještaj Iz slike 3 vidljivo je da je na području Grada Zagreba prikupljeno najviše podatka (74%) odnosno 48 kuhinja, dok se najmanje istražilo u Zagrebačkoj županiji (6%) i to 4 kuhinje od ukupno istraženih 65 kuhinja. Slika 3.Udio prikupljenih informacija za kuhinje po županijama (Izvor: DZS) Slika 4 od ukupnog broja prikupljenih podataka (65 različitih komada kuhinjskog namještaja) najviše kuhinja je iz Republike Hrvatske, zatim slijede nepoznate zemlje, zemlje EU te Italija. Uzrok ovako velikog broja kuhinjskog namještaja kojima ne znamo zemlju podrijetla je ponajprije neljubaznost osoblja sa kojim su se ispitivači susretali, te ih tražili određene informacije, ali i loša nepotpuna deklaracija s vrlo malo informacija o samom proizvodu. B r o j k o m a d a Slika 4.Zemlja podrijetla kuhinjskog namještaja (u komadima). (Izvor: DZS)

10 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 6 Iz slike 5 vidljiv je prikaz prosječne cijene kuhinja po prodajnim mjestima. Prosječna prodajna cijena (Pc) kuhinje u Emmezeti od istraženih trinaest iznosi kune, u IKEI od istraženih dvanaest iznosi kuna. Slika 5. Prosiječne cijene po prodajnim mjestima (u kn) u odnosu broja prikupljenih podataka Tvrtka (prodajni salon) Meblo trade koji je poznat po izradi kuhinja po mjeri i željama kupaca kupcu će ponuditi kuhinju prosječne cijene od oko kuna (prosjek utvrđen na temelju tri izložena uzorka). Interijeri Dekanić iz svog asortimana će potencijalnim kupcima ponuditi kuhinje prosječne cijene kuna, dok će tvrtke: Aurelis, Furnitura i Kult d.o.o., potencijalnim kupcima ponuditi kuhinje prosječe prodajne cijene kuna, kuna, odnosno kuna, dok će to kod tvrtke Mibel iznositi kuna, MIMA trgovine kuna, a u Prima namještaju kuna. Nadalje, radom se željelo utvrditi od kojih se sve materijala istraživani proizvodi izrađuju (slika 6), da li su to umjetni materijali ili možda cjelovito drvo? Materijal koji prevladava u korpusu istraženih kuhinja je iveral/iverica oplemenjena raznim folijama različitih struktura, njih 72%, zatim ga slijedi masiv sa 16%, dok 12% korpusa je izrađeno iz tzv. MDF (Medijapan ploče; Medium Density Fibreboard; srednje gusta vlaknena ploča) ploča. Vrata su također najvećim dijelom iz iverala čak 68%, 25% čini MDF, a samo kod 12% uzoraka vrata kuhinjskih elemenata su izrađena iz masiva. Radne ploče su 40% iveral, najmanje je onih napravljenih od visokotlačnih laminata (HPL laminati; High Pressure Laminate; izrađuje se od papira i polimera i to tako da prolazi kroz postupak impregnacije a zatim se obrađuje pod visokim tlakom i toplinom) njih 15%.

11 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 7 63% kuhinja ima ladice od iverala, zatim 22% je iveral i MDF (Medijapan ploče; Medium Density Fibreboard; srednje gusta vlaknena ploča), a najmanji udio je iveral i masiv, tek 6%. Istražene kuhinje su 59% obložene melaminskom folijom, zatim 18% sintetički furnir, 14% furnirom i 9% ih je ne oplemenjeni masiv. Slika 6. Udio materijala po kuhinjskim elementima (a) ladice, b) završna obrada, c) radna ploča, d) korpusi i e) vrata elementa) Blagovaonski stolovi Kako je vidljivo na slici 7, kao i kod kuhinja, najviše blagovaonskih stolova je istraženo na području Grada Zagreba (72%) od ukupnih 147 blagovaonskih stolova, dok su Zagrebačka županija i grad Karlovac vrlo malo istraženi svega 3 do 4% Slika 7. Udio prikupljenih informacija blagavaonskih stolova po županijama i gradovima

12 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 8 Slika 8. Zemlja podrijetla blagavaonskih stolova iskazano komadno od ukupnog broja prikupljenih podataka Kod prikupljanja podataka broj istraženih blagovaonskih stolova je 110 slučajnih komada. Od 110 komada stolova njih 21 je iz Poljske, zatim slijede Italija sa 20, te Hrvatska sa 19 komada. Na jedanaest deklaracija nije bilo točno navedene zemlje podrijetla što prema Zakonu o potrošačima nije dopustivo. Navesti EU kao zemlju podrijetla nije opširna informacija i potrošaču ne otkriva dovoljno informacija, s obzirom da je EU preširok pojam. Najmanji broj stolova je iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Brazila. Slika 9. Prosječne cijene po prodajnim mjestima (kn) u odnosu broja prikupljenih podataka

13 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 9 Prosječna cijena blagovaonskih stolova (Slika 9) u prodajnom centru Prima namještaja iznosi kuna od ukupne količine od sedamnaest komada. IKEA i Harvey Norman od ukupne prikupljene količine podataka od šesnaest komada imaju prosječne cijene u iznosu kuna i kuna gdje zapravo uočavamo da Harvey Norman ima blagovaonske stolove izrađene od MDF ploče ili masiva dok su stolovi iz IKEA-e većinom ploče iverice debljine 30 milimetara obložene melaminskom folijom. Slika 10. Udio materijala blagavaonskim stolovima Prikupljanjem podataka u drugim prodajnim centrima prosječna cijena blagovaonskih stolova iznosi od kuna kod 5 uzoraka u Aurelis-u, kuna u Emmezeti kod dvanaest uzoraka, kuna u Jysk-u kod petnaest uzoraka, te kuna kod Stilles-a kod kojeg je istraženo sedamnaest uzoraka, što znači da Stilles za razliku od Jysk-a koristi kvalitetniji materijal za izradu stolova, a također rade po mjeri i željama potrošača. Slika 11. Udio završne obrade

14 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 10 Slika 10 prikazuje udio najzastupljenijih materijala od kojih su stolovi izrađeni, a najveći udio pripada kombinaciji masiva i MDF-a i to 37% zahvaljujući velikom broju uzoraka u prodavaonicama Harvey Normana, Qualisa i Stillesa koji proizvode najkvalitetnije stolove od svih nabrojanih trgovina. Zatim slijedi masiv-iveral sa 17%, sami masiv sa 15% udjela od čega: 5% hrastovine, 4% bukovina, 3% borovina i egzote. 14% ukupnog udjela pripada iverici-mdf, 12% iverica, 3% masiv-furnirska ploča i 2% visokotlačniprešani laminat. Iz slike 11 vidimo da 48% uzoraka kao završnu obradu te oplemenjivanje ploče koristi melaminsku foliju 48%, zatim furnir 31%, lak za drvo 14%, a najmanje papirnatu foliju svega 7% Uredski stolovi Iz slike 12 vidljivo je da su iz prikupljenih podataka za uredske stolove, čak devetnaest njih podrijetlom iz Poljske, četrnaest je nepoznato, pet je iz Hrvatske, četiri iz Danske a ostatak iz zemalja Europske Unije, Slovenije, Srbije, Švedske, Italije itd.. I u ovome primjeru je vidljivo da većina deklaracija ne sadrži informaciju o zemlji podrijetla, a sami trgovci ne žele sudjelovati u anketnom ispitivanju pri čemu dobivamo ovakve rezultate. Slika 12. Zemlja podrijetla uredskih stolova iskazano komadno od ukupnog broja prikupljenih podataka

15 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 11 Slika 13. Prosječne cijene po prodajnim mjestima (kn) u odnosu broja prikupljenih podataka Najviše obrađenih podataka prikupljeno je iz IKEA-e i Jysk-a (Slika 13) gdje prosječna cijena uredskog stola iznosi oko kuna, pri šesnaest različitih vrsta stolova. Najveću prosječnu cijenu ima Stilles oko kuna za samo dva ispitana stola. Prosječne cijene kod ostalih prodajnih cijena iznose do kuna za veličinu uzorka od tri do osam stolova. Slika 14 prikazuje sve udjele osnovnog i pomoćnog materijala kod uredskih stolova. Najveći udio osnovnog materijala 48% dobiva iveral, 38% masiv i 14% mdf. Materijali koji su se koristili za izradu su: iveral 31% u kombinaciji sa mdf-om 44%, metalom 19% i lezonitom 6% masiv 38% u kombinaciji sa stalkom 24% i mdf-om 38% mdf 78% u kombinaciji sa furnirskom pločom 22% Za oplemenjivanje površine koristila se najviše melaminska folija 51%, zatim 38% lak za drvo i 11% furnira.

16 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 12 Slika 14. Udio osnovnog materijala i završne obrade (a) udio osnovnog materijala, b) iveral/pretežito iveral, c) masiv/pretežito masiv, d) mdf e) završna obrada) 4.2. Analiza sekundarni podatka o tržištu kuhinjskog i blagovaoničkog namještaja Kuhinjski namještaj Iz slike 15 vidljivo je da je i od ukupne proizvodnje drvne industrije (a koja uključuje preradu drva i namještaj), na proizvodnju kuhinjskog namještaja izdvojeno samo 3%. Prihodi su iznosili kuna, a u porasli na kuna. S obzirom na 2011., i proizvodnja kuhinjskog namještaja smanjila se je na 2% od ukupne proizvodnje drvne industrije. Prihodi su iznosili kuna, iznosili su kuna, a su iznosili kuna. Slika 15. Udio proizvodnje kuhinjskog namještaja i godine od ukupne proizvodnje drvne industrije C 16 i C31 (Izvor: DZS)

17 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 13 Slika 16. Udio proizvodnje kuhinjskog namještaja 2011., i godine od ukupne proizvodnje drvne industrije (Izvor: DZS) Prema podacima u tablici 1, ukupni ostvareni prihodi od proizvodnje kuhinjskog namještaja najmanje su iznosili i to kuna dok su najviše iznosili godine kuna. Proizvodnja kuhinjskog namještaja (po godinama) u kunama UKUPNO Tablica 1. Prihodi u Republici Hrvatskoj od prodaje kuhinjskog namještaja u periodu od do godine U nastavku prikupljanja sekundarnih podataka koristili smo se carinskom nomenklaturom te izvozom i uvozom kuhinjskog namještaja Carinske tarife (CT 8/10) sa zemljama EU.

18 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 14 ZEMLJE EU Izvoz Uvoz Izvoz Uvoz Izvoz Uvoz OSTALE EUROPSKE ZEMLJE Izvoz Uvoz Izvoz Uvoz Izvoz Uvoz OSTALE AMERIČKE ZEMLJE Izvoz Uvoz Izvoz Uvoz Izvoz Uvoz Tablica 2. Vrijednost izvoza i uvoza kuhinjskog namještaja u godini, godini i godini za zemlje EU, ostale Euroske zemlje i ostale Američke zemlje (Izvor: DZS) Pod šifrom nalaze se ugradbeni kuhinjski elementi od drva. Izvoz je godine iznosio samo kunu, dok je uvoz iznosio kuna. Pod šifrom nalazi se kuhinjsko pokućstvo od masivnog drva, a pod šifrom nalazi se kuhinjsko pokućstvo od ostalih materijala.

19 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 15 Iz tablice 2 vidljivo je da nije bilo izvoza ugradbenog kuhinjskog pokućstva u i godini, dok je uvoz u godine iznosio kuna. Izvoz i uvoz ugradbenih kuhinjskih elemenata od masiva u ostale europske zemlje kroz sve tri promatrane godine je iznosio nula kuna. Međutim izvoz ostalih kuhinjskih elemenata je iznosio kuna, a godine kuna. Također je promatran odnos uvoza i izvoza u ostale američke zemlje (J. Amerika) i vidljivo je da nema izvoza. Posebno se istaknuo uvoz kuhinjskih elemenata u iznosi kuna, uvoz u vrijednosti kuna, te uvoz godine u iznosu od kuna. ZEMLJE EU Izvoz Uvoz Tablica 3. Izvoz i uvoz ugradbenih kuhinjskih elemenata u razdoblju od do godine (Izvor: DZS) U razdoblju od godine do godine izvoz je bio dosta manji nego uvoz. Od do smanjio se za kuna, dok se znatno povećao do kuna. Znatno je pao godine gdje je potražnja za Hrvatskim kuhinjama pala te je iznosio svega kuna. Uvoz u Hrvatsku s godinama znatno raste što se vidi iz tablice 3, gdje se uočava da je uvoz iznosio kune, a već godine kuna. Slika 17. Uvoz i izvoz kuhinjskog namještaja u periodu od do godine

20 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 16 Iz slike 17 je vidljivo da uvoz iz godine u godinu raste isto kao i izvoz koji je doživio veliki rast godine kada je iznosio kuna. Ukupni izvoz kuhinjskog namještaja u razdoblju od do iznosio je kune, a ukupni uvoz je bio kuna. OSTALE EUROPSKE ZEMLJE Izvoz 0 Uvoz Tablica 4. Izvoz i uvoz ugradbenih kuhinjskih elemenata u razdoblju od siječnja do ožujka godine (Izvor: DZS) Do ožujka godine izvoz kuhinjskog namješataja iznosi nula kuna, dok uvoz iznosi kunu. Pretpostavlja se da će izvoz na kraju godine biti manji od uvoza, ali će dostići neku vrijednost. Hrvatske kuhinje i kuhinjski namještaj u svijetu izvoz u godini u inozemstvo ukupno je iznosio kuna Slika 18. Izvoz kuhinjskog namještaja u svijetu (Izvor: DZS)

21 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 17 Najveći izvoz u godini ostvaren je u Srbiji i to 44% od ukupnog izvoza u vrijednosti od kuna; zatim 20% u Crnoj Gori u vrijednosti kuna. Od svih promatranih zemalja najmanji izvoz bio je u Austriji kuna, Njemačkoj kuna i Albaniji kuna. Slika 19. Uvoz kuhinjskog namještaja u svijetu godine (Izvor: DZS) Ukupni uvoz kuhinjskog namještaja u godini iznosio je kuna gdje je najveći uvoz od 27% ostvaren iz Austrije u vrijednosti od kuna, zatim 26% iz Slovenije u vrijednosti od kuna, 22% iz Njemačke i to kuna, a najmanji uvoz ostvaren je iz Belgije. Slika 20. Izvoz kuhinjskog namještaja od do godine Najveći izvoz ostvaren je godine i to kuna, je iznosio kuna, a je iznosio kuna, dok je ostvareno kuna izvoza kuhinjskog namještaja.

22 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 18 Na temelju podataka iz carinske nomenklature vidljivo je da je izvoz u periodu od do postepeno rastao. Najveći izvoz još uvijek se najviše ostvaruje u zemlje jugo-istočne Europe, susjednim zemljama, i bližim članicama Europske Unije Uredski stolovi U nastavku završnog rada prikazat ćemo koliki su bili uvozi i izvozi stolova u razdoblju od godine do ožujka godine. ZEMLJE EU Izvoz Uvoz Izvoz Uvoz Izvoz Uvoz OSTALE EUROPSKE ZEMLJE Izvoz Uvoz Izvoz Uvoz Izvoz Uvoz Tablica 5. Izvoz i uvoz stolova u razdoblju od do godine (Izvor: DZS) Pod šifrom označeno je uredsko pokućstvo od drva-stolovi, pod šifrom nalaze se stolovi od masivnog drva, a pod šifrom ostali nalaze se stolovi od masivnog drva, a pod šifrom ostali stolovi od drva. Uspoređen je izvoz i uvoz u razdoblju tri godine u zemljama EU i ostalim europskim zemljama.

23 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 19 Izvoz uredskih stolova je godine iznosio kuna, dok je izvoz iznosio kuna, što je kune manje. Također u godini nije zabilježen ni jedan uvoz-izvoz uredskih stolova od masiva kao ni ostalih stolova. U i godini izvozi su iznosili kune i kuna, uvozi su bili viši, iznosili su u godini i kune. Uvozi su bili najveći godini u kategoriji ostalih stolova. ZEMLJE EU Izvoz Uvoz OSTALE EUROPSKE ZEMLJE Izvoz Uvoz Tablica 6. Izvoz i uvoz uredskih stolova u razdoblju od do godine (Izvor: DZS) Slika 21. Izvoz i uvoz uredskih stolova u razdoblju od do godine

24 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka 20 Kao što je vidljivo iz slike 21, uvoz uredskih stolova je porastao s obzirom na razdoblje od do godine. Rast izvoza u EU zemljama zabilježen je isti ponovno pada te postepeno raste iz godine u godinu i najviši je kada iznosi kuna. Kod uvoza dolazi do postepenog rasta te je najveći uvoz zabilježen godine u vrijednosti kuna. U ostalim europskim zemljama jedino je u zabilježen izvoz od nula kuna (što ne znači da izvoz nije ostvaren, već nije evidentiran u DZS bazi podataka), dok je u 2014., i rast postepen. U slučaju uvoza znatni pad zabilježen je u iznosu od kuna, dok se već u godini penje na kuna. ZEMLJE EU Izvoz Uvoz OSTALE EUROPSKE ZEMLJE Izvoz 0 Uvoz Tablica 7. Izvoz i uvoz uredskih stolova u razdoblju siječanj-ožujak godine (Izvor:DZS) Tablica 7 prikazuje podatke Državnog zavoda za statistiku vezane uz uvoz i izvoz uredskih stolova u razdoblju siječanj, veljača, ožujak godine. Bitno je napomenuti da su ti podaci privremeni jer će se točan iznos znati tek na kraju tekuće godine. Do ožujka godine je Hrvatska izvezla uredske stolove u vrijednosti kune za zemlje Europske Unije, a uvezla kune.

25 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka ZAKLJUČAK Na kraju ovoga istraživanja analizirana su tri različita tipa proizvoda: kuhinjski namještaj, uredski stolovi te blagovaonski stolovi. Nasumičnim odabirom od 244 komada namještaja i petnaest različitih prodajnih centara namještaja istraživanjem sekundarnih izbora podataka, putem internetskih stranica Državnog zavoda za statistiku uspješno je dobivena slika Hrvatske robne razmjene sa inozemstvom, kvaliteta namještaja koja se uvozi u Hrvatsku, te prosječne cijene proizvoda. Prilikom anketnog ispitivanja ispitivači su se susretali sa problemima loše deklaracije, neljubaznosti prodajnog osoblja koji su potraživali novac u zamjenu za informaciju o proizvodu, prilikom istraživanja u istim prodajnim centrima koji se nalaze u različitim gradovima uočena je razlika u cijeni koja iznosi cca kuna za isti proizvod, neugodnosti zbog sumnje drugih prodavača koji su mislili da prilikom ispitivanja radimo za druge firme. Loša deklaracija u određenim prodajnim centrima otežala je samo istraživanje jer nije postojala mogućnost da se prikupi više potrebnih informacija. Maksimalna cijena analiziranih proizvoda iznosi kuna za kuhinju i kuhinjske elemente, kuna za blagovaonski stol te kuna za uredski stol. Prosječna cijena svih tih proizvoda je dosta velika s obzirom na prosječnu plaću u Hrvatskoj koja iznosi oko kuna. Privatni vlasnici tvornica koje su lideri hrvatske proizvodnje namještaja u radikalno novim uvjetima tržišne ekonomije ušli su u proces reorganizacije i modernizacije poslovnih, tehnoloških procesa i strategija. Rezultat tih aktivnosti je dinamičan rast izvoza naše drvoprerađivačke industrije na više nego zahtjevna tržišta zemalja EU. Izvoz godine prelazi vrijednost milijarde eura. Uvoz sirovina nije veći od 5% prihoda, a ostatak je iz naših šuma. Vrijednost vanjskotrgovinske razmjene drvne industrije je u plusu za 540 milijuna eura. S obzirom na te podatke može se primijetiti da je namještaj iz drva na hrvatskom tržištu prilično skup, ali raspon cijena za različite kategorije namještaja je prilično širok: od vrlo jeftinih komada namještaja do luksuzne visoke cijene i dizajn proizvoda (Pirc Barčić 2017.). U posljednjih nekoliko godina istraživanjem je utvrđeno da se drvni namještaj izvozi uglavnom iz Varaždinske, Istarske, Virovitičko-podravske i Primorsko-goranske županije i iz Grada Zagreba.

26 Analiza tržišta kuhinjskog namještaja i stolova primjenom primarnih i sekundarnih izvora podataka LITERATURA 1. Aaker, A.D., Kumar, V., Day, S.G., 2007: Marketing Research, John Wiley & Sons 2. Kotler, P., Wong V., Saunders J., Armstrong G., 2003: Osnove marketinga, četvrtoeuropsko izdanje, Mate, Zagreb 3. Kotler, P., 2001.: Upravljanje marketingom: analiza, planiranje, primjena i kontrola, Mate, Zagreb 4. Lobe, B. (2006): Združivanje kvalitativnih in kvantitativnih metod stara praksa v novi preobleki Družboslovne razprave, 20 (53): Mađarić, Đ., Rocco, F.: Marketing, Školska knjiga, Zagreb, Marušić, M., Vranešević, T.: Istraživanje tržišta, Adeco, Zagreb, Marušić, M.: Istraživanje tržišta, Informator, Zagreb, Pirc Barčić, A., Motik, D., Tretinjak, D.J., Damjanović, I., Kremenjaš, K. (2017): Wood furniture assortment market analysis: proglems & perspectives in Croatia. In procedings of scientific international conference WoodEMA: More wood, better management, increasing effectiveness: Starting points and perspectives (ed. R. Dudik). May 24th 26th, 2017, Prague, Czech Republic Rocco F.,1979: Osnove tržišnog poslovanja,drugo-dopunjeno izdanje, Informator, Zagreb 10. ****: Državni zavod za statistiku dostupno na URL: (pregledano ) 11. ****: Hrvatska gospodarska komora dostupno na URL: (pregledano )

INTERDEPENDENCE OF TOTAL REVENUE AND EMPLOYMENT IN THE WOOD SECTOR

INTERDEPENDENCE OF TOTAL REVENUE AND EMPLOYMENT IN THE WOOD SECTOR ANALIZA TRŽIŠTA NAMJEŠTAJA U REPUBLICI HRVATSKOJ Priča o hrvatskom namještaju Prof dr sc Darko Motik dr sc Andreja Pirc Barčić Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet 28 siječnja 2014, Poslovni centar

Више

dsaSDdssadsad

dsaSDdssadsad Položaj vanjskotrgovinske razmjene gospodarstva Karlovačke županije Karlovac, 28. svibnja 2019. Tvornica špancir štapova, 1888. HS Produkt, 2019. Izvor: Državni zavod za statistiku (DZS), Obrada: HGK Županijska

Више

TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA Pravne osobe Trgovačka društva Županija

TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA Pravne osobe Trgovačka društva Županija TVRTKE GOSPODARSKI PROFIL (obrada KZ travanj 2019.) POSLOVNI SUBJEKTI PO ŽUPANIJAMA, STANJE 31. PROSINCA 2018. Pravne osobe Trgovačka društva registrirane aktivne registrirana aktivna Republika Hrvatska

Више

CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovije Njuškalovo istraživanj

CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovije Njuškalovo istraživanj CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovije Njuškalovo istraživanje na najvećem uzorku nekretnina. Samo u travnju na

Више

Page 1 of 5 U 2004. radio je 131 kinematograf, što je za 11 manje nego u 2003. Od g broja kinematografa 129 njih ima 1 dvoranu/ekran, 1 kinematograf ima 5 dvorana/ekrana, a 1 ima 13 dvorana/ekrana. Samostalnih

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10 FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI 2015. Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr

Више

Page 1 of 5 U 2005. radilo je 107 kinematografa, što je za 24 manje nego u 2004. Od g broja kinematografa, 105 njih ima 1 dvoranu/ekran, 1 kinematograf ima 5 dvorana/ekrana, a 1 ima 13 dvorana/ekrana.

Више

Aktualna tema_trgovina_2_7_2015.indd

Aktualna tema_trgovina_2_7_2015.indd HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA Sektor za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Odjel za makroekonomske analize Trgovina konvergira li standardima EU? Uvodno Značaj trgovine u Europskoj

Више

PRIOPĆENJE Page 1 of 5 DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU REPUBLIKE HRVATSKE ZAGREB, ILICA 3, P. P. 80, TELEFON: (01) 4806-111 ISSN 1334-0565 GODINA: XLIV. ZAGREB, 19. LIPNJA 2007. BROJ: 8.3.4. OBVEZATNO NAVEDITE

Више

Microsoft Word - 1.GRAD VODICE-2015.

Microsoft Word - 1.GRAD VODICE-2015. OSNOVNE ZNAČAJKE GOSPODARSKIH KRETANJA U GRADU VODICAMA U 2015. GODINI Šibenik, studeni 2016. SADRŽAJ Uvod... 3 1. Broj poduzetnika u gradu Vodicama u 2015. godini prema GFI... 4 2. Financijski rezultati

Више

HRVATSKO KREDITNO OSIGURANJE d.d.

HRVATSKO  KREDITNO OSIGURANJE d.d. OSIGURANJE NAPLATE POTRAŽIVANJA RJEŠENJE ZA NEPLAĆANJE KUPACA Edvard Ribarić, predsjednik Uprave Hrvatsko kreditno osiguranje d.d. RIZICI KOJI DOVODE DO NEPLAĆANJA VAŠIH KUPACA STEČAJ PREDSTEČAJNA NAGODBA

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2016. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA u 2016.

Више

Uvod u statistiku

Uvod u statistiku Uvod u statistiku Osnovni pojmovi Statistika nauka o podacima Uključuje prikupljanje, klasifikaciju, prikaz, obradu i interpretaciju podataka Staistička jedinica objekat kome se mjeri neko svojstvo. Svi

Више

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr

STRATEGIJE ULASKA NA INOZEMNO TRŽIŠTE Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Pr STRATEGIJE ULASKA NA Predavanje 6. doc.dr.sc. Helena Štimac UGOVORNA SURADNJA Ugovorna proizvodnja Ugovorno upravljanje Projekti ključ u ruke Licenca Franšiza Dugoročna proizvodna kooperacija Zajednička

Више

INA Group Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program

INA Group  Strategic challenges facing INA and the 2010 FTE optimization program INA Grupa Rezultati i poslovanje u prvom tromjesečju 2012. Zagreb, travanj 2012. 1 Unatoč izazovnom vanjskom okruženju, INA Grupa ostvarila je snažne, stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2012. u usporedbi

Више

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg

IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trg IMF Country Focus Autoput sa gustim saobraćajem u Holandiji: Ekonomski rast je ubrzao u cijeloj Europi, pretvarajući kontinent u pokretač globalne trgovine (foto: Halfpoint/iStock by Getty Images) IMF

Више

PRIOPĆENJE Page 1 of 5 DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU REPUBLIKE HRVATSKE ZAGREB, ILICA 3, P. P. 80, TELEFON: (01) 4806-111 ISSN 1334-0565 GODINA: XLIV. ZAGREB, 30. SVIBNJA 2007. BROJ: 8.3.3. 1. RADIO OBVEZATNO

Више

Udjel osoba starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu po dobi i spolu, Hrvatska i Grad Zagreb, (popisna) 2011.g. - (procjena) 2017.g. 1. UDJEL OSOB

Udjel osoba starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu po dobi i spolu, Hrvatska i Grad Zagreb, (popisna) 2011.g. - (procjena) 2017.g. 1. UDJEL OSOB Udjel osoba starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu po dobi i spolu, Hrvatska i Grad Zagreb, (popisna) 2011.g. - (procjena) 2017.g. 1. UDJEL OSOBA STARIJIH OD 65 G. U UKUPNOM STANOVNIŠTVU PO DOBI

Више

Microsoft PowerPoint - DPD Brexit Vodiē_4 kljuēna koraka za kupce_Studeni 2018.pptx

Microsoft PowerPoint - DPD Brexit VodiÄ“_4 kljuÄ“na koraka za kupce_Studeni 2018.pptx Pripremiti se za Brexit Četiri ključna koraka koje bi kupci trebali odmah primijeniti Studeni 018 1 EORI Broj Prijaviti se za EORI broj, ako već ne izvozite robu van EU. EORI znači Economic Operators Registration

Више

Page 1 of 5 1. RADIO U 2005. radilo je 135 radiopostaja, 6 više u odnosu na 2004. Četiri radiopostaje pokrivaju programom cijelu državu: Hrvatski radio, Hrvatski katolički radio, Radio Croatia i Otvoreni

Више

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA INFORMACIJA O STATISTIČKIM POKAZATELJIMA TURISTIČKOG PROMETA - ožujak

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA INFORMACIJA O STATISTIČKIM POKAZATELJIMA TURISTIČKOG PROMETA - ožujak HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA INFORMACIJA O STATISTIČKIM POKAZATELJIMA TURISTIČKOG PROMETA - ožujak 2019. - Sadržaj: Ožujak 2019... 2 Ukupni pokazatelji... 2 Rezultati prema vrstama smještajnih kapaciteta/objekata...

Више

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 55 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA OKTOBAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2.

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 55 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA OKTOBAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2. PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 55 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA OKTOBAR 2012.. 1. Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2. Privredna kretanja u Federaciji Bosne i Hercegovine

Више

DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: [Type text]

DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: [Type text] DNEVNIK RADA STRUČNE PRAKSE -komercijalist- IME I PREZIME: PROGRAM STRUČNE PRAKSE Tjedni (ukupni) fond sati : 80 sati Organizacija pošiljateljica učenika na stručnu praksu: ELEKTROTEHNIČKA I EKONOMSKA

Више

Županije i fondovi EU.indd

Županije i fondovi EU.indd : - PREGLED I USPOREDBA UGOVORENIH SREDSTAVA - OSVRT NA PROJEKT SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM Uvodno Iznos ugovorenih sredstava fondova EU po županijama Ugovorena sredstva fondova EU po stanovniku po županijama

Више

12_Predavanja_OPE

12_Predavanja_OPE OSNOVE POSLOVNE EKONOMIJE 12. Kalkulacija Sadržaj izlaganja: 12. KALKULACIJA 12.1. Pojam kalkulacije 12.2. Elementi kalkulacije 12.3. Vrste kalkulacije 12.4. Metode kalkulacije 12.4.1. Kalkulacija cijene

Више

ZADNJI DATUM AŽURIRANJA:

ZADNJI DATUM AŽURIRANJA: IZVJEŠTAJ O KVALITETI ZA STATISTIČKO ISTRAŽIVANJE Godišnje istraživanje o utrošku sirovina, materijala i energenata u industriji (IND-21/PRODCOM/G) za 2015. Organizacijska jedinica: Odjel godišnjih poslovnih

Више

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 77 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA DECEMBAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 77 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA DECEMBAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2 PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 77 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA DECEMBAR 2012.. 1. Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2. Privredna kretanja u Federaciji Bosne i Hercegovine

Више

SVEU ILIŠTE U MOSTARU EKONOMSKI FAKULTET STRU NI STUDIJ VITEZ SMJEROVI MARKETING I MENADŽMENT PREDMET: ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA ŠKOLSKA / GODI

SVEU ILIŠTE U MOSTARU EKONOMSKI FAKULTET STRU NI STUDIJ VITEZ SMJEROVI MARKETING I MENADŽMENT PREDMET: ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA ŠKOLSKA / GODI SVEU ILIŠTE U MOSTARU EKONOMSKI FAKULTET STRU NI STUDIJ VITEZ SMJEROVI MARKETING I MENADŽMENT PREDMET: ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA ŠKOLSKA 2015. / 2016. GODINA Profesor: Izv. prof. dr. sc. Sandra So e Kraljevi

Више

Microsoft Word - HR Survey 2006.doc

Microsoft Word - HR Survey 2006.doc HR Survey 2006 Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja za 2006. godinu Osijek, svibanj 2007. Predgovor Hrvatski pregled certifikata sustava upravljanja HR Survey nastao je po ugledu na popularni

Више

ZADNJI DATUM AŽURIRANJA:

ZADNJI DATUM AŽURIRANJA: IZVJEŠTAJ O KVALITETI ZA STATISTIČKO ISTRAŽIVANJE Statističko istraživanje o cestovnom prijevozu robe (PA/T-11) 2014., 4. tromjesečje Organizacijska jedinica: Služba statistike transporta i komunikacija

Више

PRIIV VREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 2266 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA Avgustt Privredna kretanjaa u Bosni i Hercegovi

PRIIV VREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 2266 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA Avgustt Privredna kretanjaa u Bosni i Hercegovi PRIIV VREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 2266 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA Avgustt 2017.. 1. Privredna kretanjaa u Bosni i Hercegovini 2. Privredna kretanjaa u Federaciji Bosne i Hercegovine

Више

17 Turizam 247 Statistički ljetopis Grada Zagreba / TURIZAM

17 Turizam 247 Statistički ljetopis Grada Zagreba / TURIZAM 17 Turizam 247 Statistički ljetopis Grada Zagreba METODOLOŠKA OBJAŠNJENJA Izvor i način prikupljanja podataka Podaci o broju dolazaka i noćenja turista prikupljaju se Mjesečnim izvještajem o dolascima

Више

Microsoft Word - 1_naslovnica.doc

Microsoft Word - 1_naslovnica.doc ISSN 1334-806X NAKLADNIK HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE Središnja služba A. Mihanovića 3, 10000 Zagreb za nakladnika Srećko Vuković glavni urednik Goran Krstičević redakcija Marica Imprić-Jurić,

Више

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni

PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetni PROFIL PRIVREDE PRNJAVOR 2017. Opština Prnjavor je jedna od privredno razvijenijih opština u BiH. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, kvalitetnim lokacijama za investiranje, partnerskom i transparentnom

Више

DOLASCI I NOĆENJA DOMAĆIH I STRANIH TURISTA PO ZEMLJAMA PRIPADNOSTI ZA RAZDOBLJE SIJEČANJ - SRPANJ 2019./2018. (SVI KAPACITETI) I-VII I-VII 2018

DOLASCI I NOĆENJA DOMAĆIH I STRANIH TURISTA PO ZEMLJAMA PRIPADNOSTI ZA RAZDOBLJE SIJEČANJ - SRPANJ 2019./2018. (SVI KAPACITETI) I-VII I-VII 2018 DOLASCI I NOĆENJA DOMAĆIH I STRANIH TURISTA PO ZEMLJAMA PRIPADNOSTI ZA RAZDOBLJE SIJEČANJ - SRPANJ 2019./2018. (SVI KAPACITETI) Zemlja Dolasci Noćenja % Noćenja Dolasci Noćenja % Noćenja Dolasci Noćenja

Више

Statistički podaci o registriranim krivotvorinama novčanica kuna i stranih valuta (siječanj-prosinac 2013.)

Statistički podaci o registriranim krivotvorinama novčanica kuna i stranih valuta (siječanj-prosinac 2013.) www.hnb.hr Odjel nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja i analizu novčanica i kovanog novca STATISTIČKI PODACI O REGISTRIRANIM KRIVOTVORENIM NOVČANICAMA KUNA I STRANIH VALUTA Direkcija trezora

Више

Aktualne cijene 9,95 x14, god. br. 7/ godina izlaženja Izlazi mjesečno MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RH RH otkupne cijene živih svi

Aktualne cijene 9,95 x14, god. br. 7/ godina izlaženja Izlazi mjesečno MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RH RH otkupne cijene živih svi Aktualne cijene 9,95 x14,52 10.09.2017. god. br. 7/2017 19. godina izlaženja Izlazi mjesečno MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE RH RH otkupne cijene živih svinja (80-120 kg) - stagniraju RH otkupne cijene svinjskih

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN

REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVN REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU Područni ured Zadar IZVJEŠĆE O OBAVLJENOJ PROVJERI PROVEDBE DANIH PREPORUKA ZA REVIZIJU UČINKOVITOSTI JAVNE NABAVE U DRUŠTVU ZRAČNA LUKA ZADAR D.O.O. Zadar,

Више

Statistički podaci o registriranim krivotvorinama novčanica kuna i stranih valuta (srpanj-prosinac 2014.)

Statistički podaci o registriranim krivotvorinama novčanica kuna i stranih valuta (srpanj-prosinac 2014.) www.hnb.hr Odjel nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja i analizu novčanica i kovanog novca STATISTIČKI PODACI O REGISTRIRANIM KRIVOTVORENIM NOVČANICAMA KUNA I STRANIH VALUTA 1. srpnja 31. prosinca

Више

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 1144 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA FEBRUAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 1144 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA FEBRUAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 1144 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA FEBRUAR 2014.. 1. Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2. Privredna kretanja u Federaciji Bosne i Hercegovine

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2018. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr INA: rast neto prihoda

Више

NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status pr

NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status pr NAZIV PREDMETA ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA Kod Godina studija 2. Nositelj/i Danijela Perkušić Malkoč Bodovna vrijednost 6 predmeta (ECTS) Suradnici Status predmeta Ciljevi predmeta Uvjeti za upis predmeta i ulazne

Више

Microsoft Word - SAOPSTENJE SPOLJNE TRGOVINE doc

Microsoft Word - SAOPSTENJE SPOLJNE TRGOVINE doc Crna Gora Vlada Crne Gore ZAVOD ZA STATISTIKU IV Proleterske 2 81000 Podgorica Tel: +381 (0)81 241 206 Fax: +381 (0)81 241 270 E-mail: statistika@cg.yu Trgovinska razmjena Crne Gore za januar decembar

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI GODINE Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10,

FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI GODINE Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, FINANCIJSKI REZULTATI ZA PRVIH DEVET MJESECI 2017. GODINE Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr

Више

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 1133 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA NOVEMBAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini

PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 1133 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA NOVEMBAR Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini PRIIVREDNA KRETANJA TUZLANSKOG KANTONA BB rrooj jj 1133 KANTONALNA PRIIVREDNA KOMORA TUZLA NOVEMBAR 2013.. 1. Privredna kretanja u Bosni i Hercegovini 2. Privredna kretanja u Federaciji Bosne i Hercegovine

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 30. ožujka TURIZAM SIJEČANJ

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 30. ožujka TURIZAM SIJEČANJ REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 30. ožujka 2018. TURIZAM SIJEČANJ 2018. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2017. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA: snažan operativni

Више

Slide 1

Slide 1 BILANS DRVNE BIOMASE Opis metodologije i uputstva za korišćenje Excel aplikacije sa prikazom rezultata bilansiranja na primeru izabrane lokalne samouprave za 217.godinu Prof. dr Branko Glavonjić Univerzitet

Више

Broj: UD-___-2009

Broj: UD-___-2009 Koprivnica, 30. travnja 2019. REZULTATI POSLOVANJA PODRAVKE D.D. ZA RAZDOBLJE 1.-3. 2019. GODINE Sadržaj: Opći podaci Međuizvještaj poslovodstva o ostvarenim rezultatima poslovanja Podravke d.d. za razdoblje

Више

Microsoft Word - GI_2016_HROTE_Sustav jamstva podrijetla-verzija za Web.docx

Microsoft Word - GI_2016_HROTE_Sustav jamstva podrijetla-verzija za Web.docx Godišnji izvještaj o sustavu jamstva podrijetla u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu Zagreb, veljača 2017. i SADRŽAJ POPIS TABLICA... iii POPIS SLIKA... iv 1. SUSTAV JAMSTVA PODRIJETLA... 5 1.1. Opis

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 15. veljače TURIZAM PROSINA

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 15. veljače TURIZAM PROSINA REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA Odjel za statistiku PRIOPĆENJE 15. veljače 2019. TURIZAM PROSINAC 2018. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

Stručni studij Ekonomika poduzetništva (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Osnove Marketinga I Akademska godina: 2018/2019. Izradio/la:

Stručni studij Ekonomika poduzetništva (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Osnove Marketinga I Akademska godina: 2018/2019. Izradio/la: Stručni studij Ekonomika poduzetništva (redovni i izvanredni studenti) Syllabus predmeta Osnove Marketinga I Akademska godina: 2018/2019. Izradio/la: Beata Bobinac, struč.spec.oec, predavač Nositelj predmeta:

Више

Istraživanje turističkog tržišta

Istraživanje turističkog tržišta ISTRAŽIVANJE TURISTIČKOG TRŽIŠTA asistent:branislava Hristov Stančić branislava@ekof.bg.ac.rs Suština i sadržaj istraživanja tržišta Istraživanje tržišta istraživanje marketinga Istraživanje marketinga

Више

Microsoft Word - Informacije o turistiēkom prometu 2016

Microsoft Word - Informacije o turistiÄ“kom prometu 2016 STATISTIČKO IZVJEŠĆE Smještajni kapaciteti na području Šibensko kninske županije HOTELI I APARTMANSKA NASELJA 10.196 PRIVATNI SMJEŠTAJ 56.420 KAMPOVI 12001 ODMARALIŠTA (14) 598 mjesta SVEUKUPNO SMJEŠTAJNIH

Више

EMU factsheet FS2_HR.indd

EMU factsheet FS2_HR.indd DOVRŠETAK EUROPSKE EKONOMSKE I MONETARNE UNIJE Doprinos Komisije Programu čelnika #FutureofEurope #EURoadSibiu GOSPODARSKA I SOCIJALNA KONVERGENCIJA U EU-U: KLJUČNE ČINJENICE Slika 1.: Euro je valuta Europske

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation II. Znanstveni forum: Kako potaknuti regionalni ekonomski rast i razvoj u RH? Osijek, 26.09.2016. I. Pozvano predavanje: Ekonomska (ne)razvijenost RH i regionalni izazovi I. Panel: Uloga makroekonomske

Више

SVEU ILIŠTE U MOSTARU EKONOMSKI FAKULTET STRU NI STUDIJ MOSTAR SMJEROVI MARKETING I MENADŽMENT PREDMET: ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA ŠKOLSKA / GOD

SVEU ILIŠTE U MOSTARU EKONOMSKI FAKULTET STRU NI STUDIJ MOSTAR SMJEROVI MARKETING I MENADŽMENT PREDMET: ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA ŠKOLSKA / GOD SVEU ILIŠTE U MOSTARU EKONOMSKI FAKULTET STRU NI STUDIJ MOSTAR SMJEROVI MARKETING I MENADŽMENT PREDMET: ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA ŠKOLSKA 2017. / 2018. GODINA Profesor: Izv. prof. dr. sc. Sandra So e Kraljevi

Више

Korporativna_prezentacija

Korporativna_prezentacija PROFIL TVRTKE INOVATIVNA PLAĆANJA NA GLOBALNOJ RAZINI June 2017 Mercury Processing Services International je pružatelj platnih rješenja, posvećen razvoju i upravljanju platnim poslovanjem na međunarodnoj

Више

Istraživanje kvalitete zraka Slavonski Brod: Izvještaj 3 – usporedba podataka hitnih medicinskih intervencija za godine i

Istraživanje kvalitete zraka Slavonski Brod: Izvještaj 3 – usporedba podataka hitnih medicinskih intervencija za godine i Služba za medicinsku informatiku i biostatistiku Istraživanje kvalitete zraka Slavonski Brod: Izvještaj 3 usporedba podataka hitnih medicinskih intervencija za 1.1.-31.8.2016. godine i 1.1.-31.8.2017.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA Županijska komora Dubrovnik REZULTATI POSLOVANJA GOSPODARSTVA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE U 2015. GODINI GOSPODARSKO VIJEĆE 27. lipnja 2016. Gospodarska kretanja DNŽ 2014.

Више

Microsoft PowerPoint - Korican-Ohid,April 2008 [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - Korican-Ohid,April 2008 [Read-Only] Dobro korporativno upravljanje regionalni pogled Mirna Koričan Zagrebačka škola ekonomije i t Sažetak izlaganja Istraživanje Investor Relations Metodologija i tvrtke Rezultati istraživanja Informacije

Више

E-RAČUN ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE E-RAČUNA JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO...

E-RAČUN ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE E-RAČUNA JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO... ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE A JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO... 2 ZA POSLOVNE SUBJEKTE Servis e-račun je internetski servis za elektroničku razmjenu računa između poslovnih subjekata (dobavljača

Више

CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni b

CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni b CRNA GORA UPRAVA ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 46 Podgorica 22. mart 2019. godine Prilikom korišćenja ovih podataka navesti izvor Kvartalni bruto domaći proizvod Crne Gore za IV kvartal 2018,

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike O Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Organizacija poslovnih sustava Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Seminar Novi zakonodavni okvir za elektroenergetski sektor

Seminar Novi zakonodavni okvir za elektroenergetski sektor Seminar TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE NA RAZINI DISTRIBUCIJSKOG SUSTAVA ULOGA OPERATORA DISTRIBUCIJSKOG SUSTAVA NA TRŽIŠTU ELEKTRIČNE ENERGIJE, mag.ing.el. HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. Zagreb,

Више

ZADNJI DATUM AŽURIRANJA:

ZADNJI DATUM AŽURIRANJA: IZVJEŠTAJ O KVALITETI ZA STATISTIČKO ISTRAŽIVANJE Mjesečno istraživanje o industrijskoj proizvodnji i zaposlenim osobama (IND-1/KPS/M) za 2016. Organizacijska jedinica: Odjel kratkoročnih poslovnih statistika

Више

hrvatski zavod za zapošljavanje Godina XV. broj 4 Zagreb 2013.

hrvatski zavod za zapošljavanje Godina XV. broj 4 Zagreb 2013. hrvatski zavod za zapošljavanje Godina XV. broj 4 Zagreb 2013. Nakladnik: hrvatski zavod za zapošljavanje Radnička cesta 1, Zagreb Telefon - centrala: (01) 612 60 00 Telefon - uredništvo: (01) 612 60 90

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologi Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Grafički fakultet Grafička tehnnologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike I Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet organizacije i informatike Informacijsko i programsko inženjerstvo Ured za upravljanje

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i teh Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Primijenjena kemija Ured za upravljanje kvalitetom

Више

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama stud

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama stud Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama studeni 16. Sadržaj 1. Korištenje poštanskih ureda HP-Hrvatske

Више

Komparativni pregled nalaza Mirjana Matešić 25. travnja 2013.

Komparativni pregled nalaza Mirjana Matešić 25. travnja 2013. Komparativni pregled nalaza 2008.-2013. Mirjana Matešić 25. travnja 2013. Metodologija Indeksa DOP-a Nastao prije 5 godina kao partnerski projekt HGK i HR PSOR-a; rezultat rada domaćih stručnjaka Teme

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva CARINE 2020 Općenito o programu: Program je pokrenut s ciljem podrške u suradnji između nadležnih tijela za carinske postupke u Europskoj uniji kako bi se maksimizirala njihova učinkovitost. Programom

Више

Imam_stav-info

Imam_stav-info Mentor Foundation International EU-Dap Sveučilište u Zagrebu Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Imam stav prevencija korištenja duhana, alkohola i drugih sredstava ovisnosti kod djece i mladih Kontekst

Више

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

SVEUČILIŠTE U ZAGREBU Etičko povjerenstvo Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Ruđera Boškovića 31, 21000 Split SVEUČILIŠTE U SPLITU Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Mjesto: Datum: TEMELJNI OBRAZAC ZA PRIJAVU ZNANSTVENOG

Више

eGlasilo HPA svibanj 2019

eGlasilo HPA svibanj 2019 eglasilo IZVJEŠĆE O STOČARSKOJ PROIZVODNJI Svibanj SADRŽAJ JEDINSTVENI REGISTAR DOMAĆIH ŽIVOTINJA ISPORUČENE KOLIČINE MLIJEKA o Kravlje mlijeko o Ovčje mlijeko o Kozje mlijeko KONTROLA OCJENJIVANJA NA

Више

Ambyenta - Katalog vrata

Ambyenta - Katalog vrata KATALOG VRATA SOBNA VRATA PO NARUDŽBI SOBNA VRATA Unutrašnja vrata jedan su od najljepših i najdugotrajnijih ukrasa Vašeg doma, stoga ih s pažnjom birajte! Mi zasigurno vodimo računa da naša vrata ispunjavaju

Више

Microsoft Word - 653_hr

Microsoft Word - 653_hr PBZ tjedne analize Broj 653, 10. lipnja 2019. Tjedni pregled (str. 1) Dolar oslabio, kuna stabilna (str. 1) Kamatne stope mirovale (str. 2) Rast prometa i Crobexa na tjednoj razini (str. 2) Statistika

Више

(Microsoft Word - Stanje na tr\236i\232tu rada Grada Zagreba i Zagreba\350ke \236upanije u rujnu 2014)

(Microsoft Word - Stanje na tr\236i\232tu rada Grada Zagreba i Zagreba\350ke \236upanije u rujnu 2014) REGISTIRANA NEZAPOSLENOST I ZAPOŠLJAVANJE U GRADU U I AČKOJ ŽUPANIJI U RUJNU. Zagreb, listopad. 1 1. REGISTRIRANA NEZAPOSLENOST KRAJEM RUJNA. Krajem rujna. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom

Више

Zlatna Mastercard kartica Saznaj više na

Zlatna Mastercard kartica Saznaj više na Zlatna Mastercard kartica Saznaj više na www.unicredit.ba Dobrodošli u svijet Zlatne Mastercard kartice. Ako ste osoba čiji životni stil obilježavaju putovanja i društvene aktivnosti, za svakodnevno plaćanje

Више

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 19. kolovoz Odjel za statistiku TURIZAM LIPANJ

REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 19. kolovoz Odjel za statistiku TURIZAM LIPANJ REPUBLIKA HRVATSKA GRAD ZAGREB GRADSKI URED ZA STRATEGIJSKO PLANIRANJE I RAZVOJ GRADA PRIOPĆENJE 19. kolovoz 2019. Odjel za statistiku TURIZAM LIPANJ 2019. 1. DOLASCI I NOĆENJA TURISTA Lančani indeksi

Више

Posjet poduzeću Model Pakiranja d.d je u sklopu kolegija Menadžment ljudskih potencijala organizirana terenska nastava i posjet poduzeću M

Posjet poduzeću Model Pakiranja d.d je u sklopu kolegija Menadžment ljudskih potencijala organizirana terenska nastava i posjet poduzeću M Posjet poduzeću Model Pakiranja d.d. 23.5.2019. je u sklopu kolegija Menadžment ljudskih potencijala organizirana terenska nastava i posjet poduzeću Model Pakiranja. Studente je kroz poduzeće vodio g.

Више

Broj: UD-___-2009

Broj: UD-___-2009 Koprivnica, 25. travnja 2018. PODRAVKA d.d. NEKONSOLIDIRANI IZVJEŠTAJ O POSLOVANJU ZA RAZDOBLJE 1. - 3. 2018. GODINE Sadržaj: Opći podaci Međuizvještaj poslovodstva o ostvarenim rezultatima poslovanja

Више

Zadatak br.4 Poslovni subjekt dobitaš XY d.o.o. iz Zadra, Osječka 198, PDV identifikacijski broj HR za mjesec ožujak 2015.g. zabilježio je

Zadatak br.4 Poslovni subjekt dobitaš XY d.o.o. iz Zadra, Osječka 198, PDV identifikacijski broj HR za mjesec ožujak 2015.g. zabilježio je Zadatak br.4 Poslovni subjekt dobitaš XY d.o.o. iz Zadra, Osječka 198, PDV identifikacijski broj 12569874652 za mjesec ožujak 2015.g. zabilježio je slijedeće poslovne događaje u svojim poslovnim knjigama.

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Psihologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

Stanovanje i stanogradnja

Stanovanje i stanogradnja Provedba subvencioniranja stambenih kredita za zahtjeve zaprimljene u 2018. god. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama Provedba subvencioniranja stambenih kredita za zahtjeve zaprimljene

Више

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za

Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za Vrjednovanje diplomskih studija od strane studenata koji su tijekom akademske godine 2015./2016. završili studij Hrvatski studiji Kroatologija Ured za upravljanje kvalitetom Sveučilište u Zagrebu Zagreb,

Више

PPT

PPT Sve što trebate znati o eračunima u javnoj nabavi U našem priručniku smo ukratko pojasnili što nam je donio Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. ZAKONSKA REGULATIVA Stupanjem na snagu

Више

Microsoft Word - Detaljne SMJERNICE za izradu projektnog zadatka 2016.docx

Microsoft Word - Detaljne SMJERNICE za izradu projektnog  zadatka 2016.docx SMJERNICE/PITANJA ZA IZRADU PROJEKTNOG ZADATKA IZ KOLEGIJA MARKETING U TURIZMU, (LJETNI SEMESTAR, akademska godina 2015/16) IZRADA LOYALTY MOBILNE APLIKACIJE ZA TURISTIČKU ZAJEDNICU GRADA OSIJEKA Uvažene

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation INFO DANI 2016 PROJEKTI MINISTARSTVA RADA I MIROVINSKOGA SUSTAVA U PODRUČJU DRUŠTVENOG PODUZETNIŠTVA ZAGREB, 17. svibnja 2016. SPECIFIČNI CILJ 9.v.1 Povećanje broja i održivosti društvenih poduzeća i njihovih

Више

untitled

untitled Gradovi i energetski izazov: Kako povezati razvitak, štednju i znanje? Julije Domac Godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika Opatija, 27. 28. 28. studeni 2009. Osnivači i područje djelovanja Zagrebačka

Више

Naziv studija Naziv kolegija Status kolegija Godina ECTS bodovi Nastavnik vrijeme konzultacija Mjesto izvođenja nastave Oblici izvođenja nastav

Naziv studija Naziv kolegija Status kolegija Godina ECTS bodovi Nastavnik  vrijeme konzultacija Mjesto izvođenja nastave Oblici izvođenja nastav Naziv studija Naziv kolegija Status kolegija Godina ECTS bodovi Nastavnik e-mail vrijeme konzultacija Mjesto izvođenja nastave Oblici izvođenja nastave Nastavno opterećenje P+S+V Način provjere znanja

Више

CERTIFICIRANA SELJAČKA TRŽNICA Udruga hrvatskih tržnica

CERTIFICIRANA SELJAČKA TRŽNICA Udruga hrvatskih tržnica CERTIFICIRANA SELJAČKA TRŢNICA UDRUGA HRVATSKIH TRŢNICA www.uht.hr Dubrovnik 117.-20. listopad 2011. Miljenko Ernoić, tajnik UHT Organizacijska shema UHT Predsjednik Tajništvo Vijeće UHT Nadzorni odbor

Више

Sonniger katalog_2017_HR_ indd

Sonniger katalog_2017_HR_ indd Br. 1 u Europi Novo u ponudi zračna zavjesa G R I J A Č I Z R A K A Z R A Č N E Z A V J E S E Br. 1 u Europi SONNIGER JE EUROPSKI PROIZVOĐAČ MODERNIH, EKOLOŠKI I OPTIMALNO ODABRANIH UREĐAJA ZA TRŽIŠTE

Више

ŠTO JE SVE DOSTUPNO NA TRŽIŠTU OSOBNIH AUTOMOBILA U HRVATSKOJ? U zadnjih mjesec dana, više od 13 tisuća oglasa osobnih automobila je predano na Njuška

ŠTO JE SVE DOSTUPNO NA TRŽIŠTU OSOBNIH AUTOMOBILA U HRVATSKOJ? U zadnjih mjesec dana, više od 13 tisuća oglasa osobnih automobila je predano na Njuška ŠTO JE SVE DOSTUPNO NA TRŽIŠTU OSOBNIH AUTOMOBILA U HRVATSKOJ? U zadnjih mjesec dana, više od 13 tisuća oglasa osobnih automobila je predano na Njuškalu. Najveća ponuda osobnih automobila odnosi se na

Више