Милан Радовановић, Бошко Миловановић

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Милан Радовановић, Бошко Миловановић"

Транскрипт

1 Милан Радовановић, Бошко Миловановић, João Fernando Pereira Gomes УГРОЖЕНОСТ НЕРАЗВИЈЕНИХ ПОДРУЧЈА СРБИЈЕ ОД ШУМСКИХ ПОЖАРА Увод Шумски пожари представљају једну од најзначајнијих непогода које угрожавају савремено човечанство. Сагледавање ове проблематике оптерећено је бројним отвореним питањима, тако да доношење одлука у смислу превенције и спречавања ширења ватрених стихија често не даје задовољавајуће резултате. За ретко насељене, односно ненaсељене делове Србије, који уједно представљају и неразвијена подручја наше државе, немамо задовољавајући низ података о честини пожара, као ни о површини које су биле захваћене. Релативно мале локације под ватром не могу детектовати ни уређаји на сателитима. То се нарочито односи на оне случајеве који имају релативно кратак временски рок трајања. Посебан проблем представља утврђивање узрока који изазивају овакве непогоде. Поједини званични представници еколошких и шумарских институција сматрају да је за 95% случајева одговоран човек, без обзира да ли се ради о намерном или ненамерном паљењу ватре 1. С тим у вези, често се у литератури могу наћи наговештаји везе између глобалног загревања и учесталости шумских пожара. Међутим, последњих година сведоци смо оштро сукобљених ставова у научној литератури око питања да ли глобално загревање уопште постоји (Radovanovic et al, 2006). На основу анализе обимне литературе Radovanovic, Gomes, (2009) сматрају да нема научно утврђене директне везе између регионалних климатских промена и метеоролошких услова са пожарима. Показало се да електрична пражњења из атмосфере не могу у знатној мери бити потенцијални узрочник оваквим дешавањима. Од до године преко природно запаљених великих пожара је уочено у Аризони и Новом Мексику на америчкој федералној земљи током сезоне пожара од априла до октобра. Удари грома придружени овим пожарима урачунати су за мање од 0,35% од свих регистрованих облакземаља удара громова који су се десили током сезоне пожара у оквиру овог времена (Hall, 2007). 1 J. S. Miguel, координатор EFFIS за Inter Press Service године.

2 Имајући у виду изложена ограничења покушаћемо да укажемо на могућности које пружа идеја о утицају високоенергетских честица на појаву иницијалне фазе настанка ватре. Расположиви подаци Примена статистичких метода у проучавању наведене проблематике је у великој мери отежана због оскудних информација на регионaлном и глобалном нивоу. Подаци о пожарима се прикупљају за индустријализоване земље и објављују се од стране UNECE/FAO као статистика шумских пожара сваке две године. Међутим, као глобални подаци они нису доступни, а од земаља чланица FAO тражи се да се комплетира стандардни упитник о подацима шумских пожара. На жалост, ово није имало великог успеха, тако да је развијен стандардни профил пожара, који омогућава земљама да употпуне тематске информације чак и у одсуству нумеричких података. Ови профили, које је комплетирало 47 земаља, описују како ватра утиче на људе и природне ресурсе и како се земље организују у борби против пожара ( Када се ради о простору Балкана, у таб. 1. и 2. дати су подаци о бројности шумских пожара, као и површинама које су захватиле у периоду године. Таб. 1. Број пожара у земљама Балкана у периоду г. (Nikolov, 2006)

3 Може се уочити да Србија (и Црна Гора) и Словенија у односу на друге земље балканског полуострва имају просечно најмањи број пожара у наведеном периоду. Иста констатација се може извести и по питању опожарених површина. Таб. 2. Површине захваћене пожарима у земљама Балкана за период г. (Nikolov N., 2006) Према аутору претходне две табеле може се закључити да у просеку 58,8% од укупног броја шумских пожара потиче од људског фактора, 3,3% је природног порекла а 37,9% је непознатог порекла. Највећи проценат шумских пожара проузрокован од стране људи забележен је у Хрватској (75,3%) а најнижи у Бугарској (30,4%). С друге стране, Бугарска има највећи проценат пожара са непознатим узроком (67,9%). Генерално, треба да нас забрине чињеница да су веома често узроци шумских пожара непознати. FAO (2002) за период године за Србију и Црну Гору наводи другачије податке у односу на таб. 1. Наиме, из њиховог извештаја се види да је на овим просторима било 889 пожара у том периоду, при чему је 435 случајева (48.9%) било без познатог узрока. Извор са кога је преузета скица 1 даје податке који могу бити од изузетног значаја за разраду хелиоцентричне хипотезе утицаја Сунчеве активности на појаву пожара. Летимичним прегледом скице 1, јасно је да метеоролошки услови немогу бити фактор настанка иницијалне фазе настанка паљења биљне масе. Такође, у овом случају, тешко је замислити било који вид намерног или ненамерног паљења састојина од стране човека, као потенцијално објашњење.

4 Скица 1. Распоред шумских пожара у југоисточној Европи године (

5 Хелиоцентрична хипотеза о настанку шумских пожара Аутори који су се бавили анализом везе појединачних случајева Сунцешумски пожари (Gomes, Radovanovic, 2008, Gomes, et al, 2009, Тодоровић, и др, 2007) истицали су каузалну везу положаја коронарних рупа и/или енергетских извора у геоефективној позицији на Сунцу и шумских пожара. Међутим, примена статистичких метода за проверу хелиоцентричне хипотезе за неразвијена подручја Србије је практично неизводљива. Недостатак дневних вредности о настанку ватрених стихија онемогућује тестирање везе и на нивоу временског следа појава за дуже временске интервале. Физичкохемијске особине SW (брзина, температура, хемијски састав, концентрација протона и електрона и др) нису никада исте, чиме је и путања продирања ка тлу увек различита. То практично значи, да уколико би се покушало са прорачуном на основу поновљивости нпр. коронарних рупа на Сунцу у геоефективној позицији, дискутабилно је питања дали би се на сваких приближно 27 дана јавили пожари на истим локацијама. За Palamara, Bryant, (2004) више се не поставља питање да ли интерактивна веза постоји. Кључно питање се сада односи на то како се Соларна/геомагнетна активност манифестује у доњем делу атмосфере. Хелиоцентрична хипотеза се базира на претпоставци да протони и електрони који нам долазе са Сунца и из Космоса у одређеним условима могу допрети до тла и изазвати прогоревање биљне масе, тј. настанак шумских пожара. Међутим, суштинска слабост се односи на недостатак лабораторијског, тј. експерименталног тестирања. Насупрот томе, предочићемо аргументе који би могли говорити у прилог наведеној хипотези. У области Средоземља, од године јавили су се бројни пожари. До проширили су се и на област Балканског полуострва (скица 2). Њима су претходили коронарна рупа и енергетски извори у геоефективној позицији на Сунцу. Непосредно након избацивања млаза Сунчевог ветра (СВ) долази до интензивних поремећаја у атмосфери (Stevančević et al, 2006).

6 Скица 2. Распоред шумских пожара године у југоисточној Европи (Радовановић и др, 2007)

7 На ск. 3. може се видети неколико релативно малих локација у области Медитерана, које се одликују нижим ваздушним притиском. Анализа метеоролошких услова показује да постоји могућност продора СВ над средишњим делом Атлантика, тј. изнад геомагнетне аномалије. Даљим продором ка Медитерану, услед трења са све гушћим ваздухом, долази до смањења кинетичке енергије, односно брзине СВ. Због тога се јавља слабљење магнетног омотача који обавија млаз СВ. У следећем кораку јављају се одвојени млазеви, мањег пречника, који се крећу ка топографској површини под различитим угловима. Скица 3. Синоптичка ситуација над Атлантиком и западном Европом г. (Радовановић и др, 2007) Према хипотези коју је изнео Стеванчевић (2006) протони који нису рекомбиновани стварају поља ниског притиска и у случају да струјно поље

8 носи више сепаратних протонских млазева ствара се више мањих поља ниског ваздушног притиска. Друга група пожара настаје доминантним деловањем електрона на биомасу. Сличност са претходном групом пожара се огледа у временском слагању догађаја. Наиме, дан пре него што су сателити регистровали hot spots (ск. 4) на Сунцу је у геоефективној позицији била коронарна рупа СН373 (ск. 5). У таб. 1. приказани су приливи протона и електрона неколико дана пре и после настанка пожара у Средоземљу и на Балкану. Табела 1. Прилив протона и електрона ка Земљи неколико дана пре и после појаве пожара на Сицилији и на Балкану ( GOES-11 Proton Fluence GOES-11 Electron Fluence # --- Protons/cm2-day-sr Electrons/cm2-day-sr -- # Date >1 MeV >10 MeV >100 MeV >0.6 MeV >2 MeV # e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e e+07 Из претходне табеле се може јасно уочити да је од г. дошло до пораста протока протона у енергетском опсегу >1 MeV. Међутим, истог дана је проток електрона у знатно већој мери порастао у опсегу 0.6 MeV, а дан касније и у опсегу 2 MeV. У наредним данима, за разлику од протона, проток електрона у оба енергетска опсега наставља значајније да расте до г.

9 Скица 4. Пожари на Сицилији и Балканском полуострву г.

10 Скица 5. Положај коронарне рупе на Сунцу г. ( У случају када Bz компонента интерпланетарног магнетног фронта има смер супротан геомагнетном пољу, односно када има негатвни предзнак, долази до отварања магнетосфере (магнетна риконекција). Тада честице СВ улазе у атмосферу Земље (магнетосферска врата у поларним областима) у виду струјног млаза и крећу се дуж геомагнетних линија према мегнетосферском екватору. Дакле, процес се догађа у области где је магнетно поље Земље најјаче. У супротном, СВ не продире у магнетосферу Земље већ је обилази, тј. одбија се од ње. Открили смо да догађаји који се дешавају током затворених геомагнетних услова не показују уобичајене пикове на свим станицама

11 великих ширина и теже да буду кохерентне само међу антарктичким станицама, док кохерентност недостаје између високих ширина супротних хемисфера. Обрнуто, за време отворених геомагнетних услова пулсирајући догађаји се карактеришу дискретним фреквенцијама, истим на свим станицама, а генерално су високо кохеренте између великих и малих ширина и између супротних хемисфера (Lepidi et al, 2005). На следећој скици се јасно може уочити појачана циркулаија атмосфере над Атлантиком, што указује на везу продора СВ над поларним областима и ваздушних кретања. Ск. 6. Синоптичка ситуација над Атлантиком и западном Европом г. ( Непосредно пре сателитског детектовања пожара, односно њиховог развоја до мере у којој их сателити могу уочити, над Апенинским и Балканским полуоством је постојао висок ваздушни притисак (ск. 6). Дакле супротна ситуација у односу на претходни тип пожара. Према хелицентричној

12 хипотези, када дође до расипања главног млаза СВ, у принципу протони скрећу у лево а електрони у десно у односу на главни правац продирања СВ (ск. 7). У суштини, концентрисање протона условљава низак, док концентрисање електрона условљава висок ваздушни притисак. електрони протони Скица 7. Шематски приказ расипања протона и електрона након слабљења магнетног омотача млаза Сунчевог ветра Уочено је да се критично смањење радијалне брзине струјног поља и отварање магнетног омотача догађа најчешће на површине 250 mb у зимском периоду. Током лета критични ниво расипања се дешава приближно на 300 mb (ск. 8). Код снажних струјних поља, у време појачане активности Сунца, електрони се крећу у виду млазева. Полупречник ротације се креће и до неколико десетина метара. Поред тога, смер ротације је супротан у односу на циркулациона кретања изазвана протонским млазевима. Самим тим, сваки снимак циркулације ваздушних маса на локацијама са пожарима на ск. 4. могао би послужити као доказ за прихватање или оповргавање изложене хипотезе. У случају од г. вртложна кретања ваздушних маса морала би да имају смер кретања у десно.

13 Сунце Интерпланетарни простор Магнетосферска врата и/или геомагнетна аномалија Струјно поље (Jet Stream) Зона снажног магнетног омотача струјног поља Електрони Зона отварања магнетног омотача струјног поља Протони Шумски пожари проузроковани електронима Шумски пожари проузроковани протонима Ск. 8. Шематски приказ расипања протона и електрона

14 Ск. 9. Млазне струје над Европом године на 250 mb ( На претходној скици се може запазити да се положај млазних струја у знатној мери поклапа са линијом, тј. зоном разграничења доминантног географског депоновања протона и електрона. На скици 10. се може видети готово идеално слагање положаја облака и млазних струја над Европом.

15 Ск. 10. Формације облака г. над Европом ( %2017:45:00.jpg) Потребно је нагласити да су пожари који су регистровани г. највероватније имали иницијалну фазу настанка један дан раније (ск. 4). Међутим, сензори на сателитима нису у стању да их уоче док не дођу у одређени стадијум развоја. Са претходне скице се може запазити да је простор Балкана и Апенина без облачности, док је над Шкотском и југозападно од Ирске развијена циклонска активност. Захваћене хидродинамичким притиском СВ ваздушне масе се крећу одозго на доле. Након опадања кинетичке енергије струјни млаз честица СВ, под дејством гравитационе силе и закона магнетног поља, спушта се према површини Земље. Трајекторију спуштања представља завојница у облику левка, чији је шири крај окренут према горе. Изложене чињенице су у сагласју са механизмом кретања протона и електрона ка топографској површини, који је садржан у приказаној хипотези (Стеванчевић, 2006). Анализирајући даљи развој временских стања запажено је да се у овом конкретном случају протони опет могу повезати са шумским пожарима али не и за простор Србије. Мерења су показала да је дошло до наглог пораста брзине протона 13.-ог и 14.-ог јула године (ск. 11 и ск. 12).

16 Скица 11. Брзине протона су године достизале 550 km/sec ( Да постоје нејасни детаљи око механизма продора СВ, као и параметризације губитака у брзини, температури и хемизму честица уочили су и други научници. Приписане промене у Brewer Dobson циркулацији немају локални ефекат на термалну структуру у нижем делу тропске стратосфере, водећи ка значајним Сунчевим сигналима у нпр. температури облачности, падавинама у тропској тропосфери. Међутим, мора се запазити да су многа питања која се односе на утицај Соларне варијабилности на атмосферу још увек отворена. На пример, осматрани Соларни сигнал у стратосферском озону модели не могу за сада репродуковати. Допринос енергетских честица на Соларни сигнал још увек није добро схваћен (Langematz et al, 2005).

17 Скица 12. Шумски пожари у Европи године (

18 Анализом сателитских снимака, који се односе на Сунце, атмосферу и пожаре, као и одговарајућих нумеричких (табеларних) вредности, може се уочити узрочно-последична веза на бројним случајевима. На основу досадашњих резултата, намеће се утисак да у зависности од параметара СВ зависи и распоред локација захваћених ватром. McKenzie et al, (2004) констатују да: Иако је повезаност између пожара и квази-периодичних образаца (PDO 2 и ENSO) утврђена, мало се разуме како ће ови показатељи одговорити на климатско загревање. Стога, наша способност да изведемо закључке о овим каснијим повезивањима у будућности је слаба....десетогодишњи покретни средњаци PDSI 3...указују да су везе између пожара и климата у двадесетом веку слабије него у претходна два столећа. Закључак Може се констатовати да постоји чврсто уверење да се успешне мере превенције могу остварити једино на основу бољег познавања онога шта се дешава на Сунцу, процеса који се одигравају у магнетосфери и атмосфери, као и манифестацијама које високоенергетске честице остварују у контакту са биомасом. Стање у коме се сада налазимо, у општим цртама, одликује се немогућношћу израде успешних модела предвиђања, самим тим и превенције (Radovanovic et al, 2008). Иако је основна тема овог рада један историјски преглед пионирских напора који нас води ка нашем садашњем стадијуму сазнања, заједничка нит у овом раду је жеља сваке генерације у развоју да постигне чисто аналитички систем (Hardy, Hardy, 2007). Сличног мишљења били су и Moore et al, (2002): Многи аспекти пожара остају нејасни и поузданији подаци о узроцима пожара и утицајима понашања пожара су неопходни, као и истраживања, како би се успешно разумели и затим адресирали њиховом окончању. Lynch et al, (2004) су разумели у ком домену се налази кључно питање, али очигледно без довољно јасне визије на који начин даље развијати мере превенције: Зато наши резултати подржавају новије студије, које показују да топлији/сувљи климатски услови неминовно не подстичу већи значај пожара....ови резултати се супротстављају садашњем разумевању савремених пожарклима односа. То такође није сагласно са моделима предвиђања да ће сувља и топлија клима, као резултат загревања услед стаклене баште, довести до повећане пожарне активности у бореалним системима. С тим у вези Gorte 2 Pacific Decadal Oscilation (Пацифичка декадна осцилација) 3 Palmer Drought Severity Index (Палмеров индекс јаких суша)

19 (2006) је категоричан: Информације о истраживањима ка узрочним факторима и у сложеним околностима, које окружују велике пожаре су ограничене. Вредност великих пожара, као студија случаја за грађење прогностичких модела је ограничена, зато што су често a priori ситуације (нпр. доступност горива и дистрибуција) и услови горења (нпр. нивои ветра и влажности, обрасци и варијације) непознати. На основу досадашњих истраживања можемо закључити да: - у свим случајeвима за која су прикупљени подаци, шумским пожарима у Србији су до неколико дана раније, претходиле коронарне рупе и/или енергетски региони у геоефективној позицији на Сунцу. У свакој конкретној ситуацији пожарима је претходило емитовање снажне електромагнетне и термалне корпускуларне енрегије из ових извора; - основни начини продора СВ у магнетосферу су а) риконекција (у области геомагнетних полова) и б) директно продирање СВ под доминантним дејством кинетичке енергије (у близини геомагнетних аномалија) (Stevančević et al, 2006, Стеванчевић и др. 2006); - СВ усмерен ка Земљи слаби са све дубљим продором ка топографској површини. Модификације које се дешавају изнад атлантске аномалије и изнад магнетосферских повратника представљају, бар тако се у овом тренутку чини, такође гранично подручје до којих је дошла савремена наука (Radovanovic et al, 2005); - ваздушне масе захваћене струјним млазом честица СВ, подлежу законима магнетног поља и њихово кретање се врши на рачун енергије честица струјног млаза (Radovanovic et al, 2003); - геомагнетске координате могу представљати основ за примену математичких једначина, које описују трајекторије кретања ваздушних маса; - смер кретања ваздушних маса одређен је поларизацијом високоенергетских честица СВ. На северној хемисфери, кретање ветрова који су створени на рачун енергија честица протонског СВ има смер у лево. Брзина ветра расте са порастом висине и директно је сразмерна повећању кинетичке енергије честица СВ; - облачност представља један од најбитнијих фактора, који одређује да ли ће високоенргетске честице бити депоноване до топографске површине; - на основу прелиминарних резултата, постоје индикације да Космичко зрачење (нарочито у периоду смањене активности Сунца),

20 такође може условити појаву пожара. Космичко зрачење се може у одређеним ситуацијама одликовати далеко већим температурама, брзинама, густином честица, односно далеко снажнијим електромагнетним таласима, него што је то икада измерено за СВ. Међутим, физички механизам ефекта Сунчеве активности на временске појаве остаје нејасан. Претпоставља се да се значајан део у трансферу Соларне варијабилности до нижег дела атмосфере може извести високоенергетским честицама Соларног и Галактичког порекла, углавном протона, са енергијама од ~100 MeV до неколико GeV (Veretenenko, Thejll, 2004). - истраживање при којим условима расипање високоенергетских честица по вегетацији може изазвати иницијалну фазу паљења, захтева експериментална тестирања. Због немогућности прецизног предвиђања на којим локацијама се то конкретно може десити, као први корак чини се неопходно симулирање сличних услова у лабораторији (Radovanovic, Gomes, 2009). Теоријско-математичка истраживања у току године сугеришу да и електрони релативистичких брзина у одређеним условима могу представљати узрочник настанка шумских пожара. Имајући у виду изложена разматрања, може се закључити да се хелиоцентрична хипотеза налази у почетној фази са релативно ограниченим могућностима. Да би развој ове идеје могао имати практичну примену неопходно је читаву проблематику проучити на знатно већем броју случајева него што је то урађено до сада. Самим тим, могућност сагледавања угрожености и неразвијених подручја Србије од шумских пожара захтева пројектно истраживање мултидисциплинарног карактера. Литература FAO (2002): Forestry Country Profiles: Iceland. Food and Agriculture Organization 6 March 2002 [Geo-2-417]. Gomes J.F.P, Radovanovic M. (2008): Solar activity as a possible cause of large forest fires а case study: Analysis of the Portuguese forest fires. Science of the total environment, Volume 394, Number 1, p , doi: /j.scitotenv , ISSN Gomes J. F. P, Radovanovic M, Ducic V, Milenkovic M, Stevancevic M. (2009): Wildfire in Deliblatska Pescara (Serbia) - Case Analysis on July 24th In Book: Handbook on Solar Wind:

21 Effects, Dynamics and Interactions. ISBN: , Nova Science Publishers, New York, in press. Gorte W. R. (2006): Forest Fire/Wildfire Protection. CRS Report for Congress (Received through the CRS Web), Congressional Research Service, The Library of Congress, Order Code RL Hall L. B. (2007): Precipitation associated with lightning-ignited wildfires in Arizona and New Mexico. International Journal of Wildland Fire 16(2) , DOI: /WF Hardy C. C, Hardy E. C. (2007): Fire danger rating in the United States of America: an evolution since International Journal of Wildland Fire 16(2) , DOI: /WF Langematz U, Matthes K; Grenfell L. J. (2005): Solar impact on climate: modeling the coupling between the middle and the lower atmosphere. Memorie della Società Astronomica Italiana, Vol. 76 MontePorzio Catone, June 27-July 1, p Lepidi S, Santarelli L, Cafarella L, Palangio P. (2005): The Earth's passage of coronal mass ejecta on october 29-31, 2003: ULF geomagnetic field fluctuations at very high latitude. Memorie della Società Astronomica Italiana, Vol. 76, MontePorzio Catone, June 27-July 1, 2005, p Lynch A. J, Hollis L. J, Hu S. F. (2004): Climatic and landscape controls of the boreal forest fire regime: Holocene records from Alaska. Journal of Ecology 92, p McKenzie D, Gedalof Z, Peterson L. D, Mote P. (2004): Climatic Change, Wildfire, and Conservation. Conservation Biology, vol. 18(4), p Moore P, Haase N, Hoffmann A. (2002): Burning Questions about Fire. Burning Issues 4, ( Nikolov N. (2006): Global Forest Resources Assessment 2005 Report on fires in the Balkan Region. Forestry Department, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Fire Management Working Papers, Working Paper FM/11/E, Rome ( Palamara R. D, Bryant A. E. (2004): Geomagnetic activity forcing of the Northern Annular Mode via the stratosphere. Annales Geophysicae, 22, p Радовановић М, Стеванчевић М, Штрбац Д. (2003): Прилог проучавању утицаја енергије Сунчевог ветра на атмосферске процесе (A contribution to the study of the influence of the energy of Solar wind upon the atmospheric processes). Зборник радова Географски институт ''Јован Цвијић'' САНУ, бр. 52, Београд, р Radovanovic М, Lukic V, Todorovic N. (2005): Heliocentric electromagnetic long-term weather forecast and its applicable significance. Зборник радова Географског института (Collection of papers Geographical institute Jovan Cvijic SASA), Belgrade, p Radovanović M, Vemić M, Popović I Global Climate Changes Antidogmatron. Geographica Panonica, University of Novi Sad, Faculti of science, departman of geography, tourism and hotel managament, p

22 Радовановић М, Дуцић В, Луковић Ј. (2007): Шумски пожари у Србији анализа случаја марта године. Зборник радова са научног скупа Србија и Република Српска у регионалним и глобалним процесима. Географски факултет Универзитета у Београду, Природно-математички факултет Универзитета у Бањалуци, Београд-Бањалука, стр Radovanovic M, Pjevac N, Lukovic J. (2008): The importance of electromagnetic longterm weather forecast for the needs of tourism. Fourth international conference: Global changes and problems theory and practice, April 2007, Sofia, St. Kliment Ohridski, Faculty of Geology and Geography, Bulgaria, p Radovanovic M, Gomes J.F.P Solar Activity and Forest Fires. Nova Science Publishers, New York, ISBN: Стеванчевић М. (2006): Теоријске основе хелиоцентричне метеорологије. Београд. Стеванчевић М, Радовановић М, Тодоровић Н. (2006): Анализа карактеристичних грешака у хелиоцентричној електромагнетној дугорочној прогнози времена. (Analysis of characteristic mistakes in the heliocentric electromagnetic long-term forecast). Зборник Туристичка валоризација планине Таре, Географски институт Јован Цвијић САНУ, Спортско-туристички центар Бајина Башта, p Stevančević M, Radovanovic M, Štrbac D. (2006): Solar Wind and the Magnetospheric Door as Factor of Atmospheric Processes. Second International Conference ''Global Changes and New Chellenges of 21 st Century'', April Sofia, Bulgaria, p Тодоровић Н, Радовановић М, Стеванчевић М. (2007): Сунчева активност могући узрочник великих шумских пожара. Гласник за социо-економска географија, кн. 1, стр , Скопје. Veretenenko S, Thejll P. (2004): Effects of energetic solar proton events on the cyclone development in the North Atlantic, Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics, 66, p

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ЈАНУАР 2016 После 35 дана 2. јануара је нарушен утицај антициклона који је доносио суво време од краја новембра прошле године. Почетак јануара је био у знаку правог зимског времена. Падао је снег уз брзи

Више

ЈАНУАР 2019.

ЈАНУАР 2019. Јануар месец је био променљив уз честе падавине, поготово у брдскопланинским пределима где је пало пуно снега уз даљи пораст снежног покривача. На крајњем северу било је знатно мање снега. У Херцеговини

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ДЕЦЕМБАР 2016. Већи део месеца децембра 2016. било је стабилно и суво време уз честу појаву магле у нижим пределима, док је на планинама и југу било сунчаније. Падавина је било врло мало, у већини предела

Више

Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji

Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji Kvadrupolni maseni analizator, princip i primena u kvali/kvanti hromatografiji doc dr Nenad Vuković, Institut za hemiju, Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu JONIZACIJA ELEKTRONSKIM UDAROM Joni u

Више

No Slide Title

No Slide Title Prijelazni instrument Europske unije za Hrvatsku STRATEGIJA PRILAGODBE KLIMATSKIM PROMJENAMA Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i prirode za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema Nacrta

Више

Slide 1

Slide 1 Dvadeset četvrto predavanje 1 CILJEVI PREDAVANJA Pojačan efekat staklene bašte H 2 O i CO 2 kao apsorberi radijacije sa Zemlje radijaciono forsiranje Posledice globalnog zagrevanja Izvori i potrošnja gasova

Више

ЈАНУАР 2019.

ЈАНУАР 2019. Време у мају је било променљиво уз честе и обилне падавине које су изазвале поплаве на северу и западу у периоду од 12. до 15. маја, а у другом делу месеца понегде су се јављале бујичне поплаве на мањим

Више

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ИСПАРАВАЊЕ Проф. др Бранислав Драшковић Испаравање је једна од основних компоненти водног и топлотног биланса активне површине са које се врши испаравање У природним условима

Више

Др Вeснa Рajчeвић, дoцeнт БИБЛИOГРAФИJA 1. Црнoгoрaц Ч., Бaбић В., (2003): Tуризaм у трaнсфoрмaциjи рурaлнoг прoстoрa oпштинe Teслић, Други фoрум: Рур

Др Вeснa Рajчeвић, дoцeнт БИБЛИOГРAФИJA 1. Црнoгoрaц Ч., Бaбић В., (2003): Tуризaм у трaнсфoрмaциjи рурaлнoг прoстoрa oпштинe Teслић, Други фoрум: Рур Др Вeснa Рajчeвић, дoцeнт БИБЛИOГРAФИJA 1. Црнoгoрaц Ч., Бaбић В., (2003): Tуризaм у трaнсфoрмaциjи рурaлнoг прoстoрa oпштинe Teслић, Други фoрум: Рурaлни туризaм и oдрживи рaзвoj Бaлкaнa, Збoрник рaдoвa,

Више

Paper Title (use style: paper title)

Paper Title (use style: paper title) Статистичка анализа коришћења електричне енергије која за последицу има примену повољнијег тарифног става Аутор: Марко Пантовић Факултет техничких наука, Чачак ИАС Техника и информатика, 08/09 e-mal адреса:

Више

505

505 505. На основу члана 11 став 3 Закона о заштити ваздуха ( Службени лист ЦГ", број 25/10), Влада Црне Горе на сједници од 8.јула 2010. године, донијела је УРЕДБУ О УСПОСТАВЉАЊУ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ МЈЕСТА ЗА ПРАЋЕЊЕ

Више

ФЕБРУАР 2015 Фебруар је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од

ФЕБРУАР 2015 Фебруар је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од ФЕБРУАР 2015 Фебруар 2015. је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од 22. до краја месеца сваког дана је било падавина. Почетком

Више

ГЛОБАЛНА СТУДИЈА О ПРЕВАРАМА (2016)

ГЛОБАЛНА СТУДИЈА О ПРЕВАРАМА  (2016) ГЛОБАЛНА СТУДИЈА О ПРЕВАРАМА (2018) Дијана Дуроњић REPORT TO THE NATIONS ON OCCUPATIONAL FRAUD AND ABUSE Објављује га Удружење професионалних форезичара (Association of Certified Fraud Examiners- ACFE)

Више

The Contemporary Systems Development Project Landscape

The Contemporary Systems Development Project Landscape Budući projektni ciklusi u Evropi Horizon Europe, nakon Horizon 2020 Program za period 2021-2027 Oko 100 milijardi ulaganja u istraživanja i inovativne programe Glavne osobine: Jačanje nauke i tehnologije

Више

Microsoft PowerPoint - nemanja.martinovic.129.ppt

Microsoft PowerPoint - nemanja.martinovic.129.ppt Fermijevi mehuri: novi izgled Mlečnog puta Nemanja Martinović Astronomska opservatorija Beograd Uvod Decembar 2010: Su, Slatyer, Finkbeiner: Giant gamma-ray bubbles from Fermi-LAT: AGN activity or bipolar

Више

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м

ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам м ИСПИТНА ПИТАЊА ЗА ПРВИ КОЛОКВИЈУМ 1. Шта проучава биофизика и навести бар 3 области биофизике 2. Основне физичке величине и њихове јединице 3. Појам материјалне тачке 4. Појам механичког система 5. Појам

Више

Microsoft Word - HIPOTEZA PROSTORA I VREMENA

Microsoft Word - HIPOTEZA PROSTORA I VREMENA INTERDISCIPLINARNOST SA MEHANIZMOM EVOLUCIJE I HIPOTEZOM PROSTORA I VREMENA Dvadeset i prvi vek će, u prvom redu, biti vek interdisciplinarnosti. Nacionalna akademija nauka SAD Fizika se ograničava na

Више

Slide 1

Slide 1 Катедра за управљање системима ТЕОРИЈА СИСТЕМА Предавањe 2: Основни појмови - систем, модел система, улаз и излаз UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF ORGANIZATIONAL SCIENCES План предавања 2018/2019. 1.

Више

Microsoft Word - 02_Stanojevic.doc

Microsoft Word - 02_Stanojevic.doc Доступно онлајн на www.gi.sanu.ac.rs Оригинални научни рад UDC: 911.2:551.58(497.11) DOI: 10.2298/IJGI1202001S АНАЛИЗА ГОДИШЊИХ ПАДАВИНСКИХ СУМА НА ПРОСТОРУ СРБИЈЕ Горица Станојевић* 1 *Географски институт

Више

JUN.xlsx

JUN.xlsx 1 Математика 1 (П) 17.06. у 13:00 Амф. 2 Хемија (П+У) 14.06. у 09:00 Амф. 3 Рачунарска техника (П+У) 20.06. у 13:00 Амф. 4 Основи система заштите (У) 18.06. у 13:00 201 5 Социологија (У) 10.06. у 09:00

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation 3 Predavanje 3 Mart 2017. FAKULTET ZAŠTITE NA RADU U NIŠU Predavanje 3. 1 Prof. dr Milan Đ. Blagojević 3 Faze razvoja požara, razvoj u zatvorenom prostoru Mart 2017. FAKULTET ZAŠTITE NA RADU U NIŠU Predavanje

Више

ОДРЖИВО КОРИШЋЕЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА: ОБНОВЉИВИ РЕСУРСИ

ОДРЖИВО КОРИШЋЕЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА: ОБНОВЉИВИ РЕСУРСИ Индекс експлоатације воде - Water Exploitation Index (WEI) Индекс експлоатације воде - Water Exploitation Index (WEI) је индикатор који представља однос укупне годишње количине обновљивих и захваћених

Више

АНАЛИЗА ПРОБЛЕМА ТЕРМИЧКЕ ДИЛАТАЦИЈЕ L КОМПЕНЗАТОРА ПРЕМА СТАНДАРДУ AD 2000 И ДРУГИМ МЕТОДАМА Милан Травица Иновациони центар Машински факултет Универ

АНАЛИЗА ПРОБЛЕМА ТЕРМИЧКЕ ДИЛАТАЦИЈЕ L КОМПЕНЗАТОРА ПРЕМА СТАНДАРДУ AD 2000 И ДРУГИМ МЕТОДАМА Милан Травица Иновациони центар Машински факултет Универ АНАЛИЗА ПРОБЛЕМА ТЕРМИЧКЕ ДИЛАТАЦИЈЕ L КОМПЕНЗАТОРА ПРЕМА СТАНДАРДУ AD 2000 И ДРУГИМ МЕТОДАМА Милан Травица Иновациони центар Машински факултет Универзитет у Београду Краљице Марије 16, 11000 Београд mtravica@mas.bg.ac.rs

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај 219. Београд, јун 219. Садржај: Уводна напомена... 2 Резиме... 3 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 4 Инфлациона очекивања привреде...

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br. 08039801 Reg.br. 8238022472 šif.del. 86-90 PIB 100791703 ž.račun. 840-209667-75 tel/faks: 022/ 610-511, 636-509 e-mail: info@zdravlje-sm.org.rs

Више

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva

U proračunu Europske unije za Hrvatsku je ukupno namijenjeno 3,568 milijardi Eura za prve dvije godine članstva Copernicus Općenito o programu: Program Copernicus, koji je u prijašnjem programskom razdoblju bio poznat pod nazivom GMES (Globalni nadzor za zaštitu okoliša i sigurnost), europski je program namijenjen

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар 219. Београд, март 219. С А Д Р Ж А Ј Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 5 Инфлациона очекивања

Више

Зборник радова 6. Међународне конференције о настави физике у средњим школама, Алексинац, март Одређивање коефицијента пригушења у ваздуху

Зборник радова 6. Међународне конференције о настави физике у средњим школама, Алексинац, март Одређивање коефицијента пригушења у ваздуху Одређивање коефицијента пригушења у ваздуху помоћу линеарног хармонијског осцилатора Соња Ковачевић 1, Милан С. Ковачевић 2 1 Прва крагујевачка гимназија, Крагујевац, Србија 2 Природно-математички факултет,

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK O GV AK AM cir.doc

Microsoft Word - PRAVILNIK O GV AK AM cir.doc На основу чл. 38.став 1. и чл. 47.став 3. Закона о заштити ваздуха («Службени гласник Републике Српске», број: 53/02) И члана 58. Закона о министарствима («Сл. гласник Републике Српске», бр. 70/02) министар

Више

ОЛУЈНО НЕВРИЈЕМЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ Увод: Дана, 29. августа године у часова по локалном времену град Бању Луку је захватило олујно невријеме, о

ОЛУЈНО НЕВРИЈЕМЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ Увод: Дана, 29. августа године у часова по локалном времену град Бању Луку је захватило олујно невријеме, о ОЛУЈНО НЕВРИЈЕМЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ Увод: Дана, 29. августа 2009. године у 15. 10 часова по локалном времену град Бању Луку је захватило олујно невријеме, односно временска непогода праћена јаким вјетром, кишом,

Више

9. : , ( )

9.  :  ,    ( ) 9. Динамика тачке: Енергиjа, рад и снага (први део) др Ратко Маретић др Дамир Мађаревић Департман за Техничку механику, Факултет техничких наука Нови Сад Садржаj - Шта ћемо научити (1) 1. Преглед литературе

Више

kljklčkčjklčjlk

kljklčkčjklčjlk СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА СЕКТОР ОСИГУРАЊА У СРБИЈИ Извештај за треће тромесечје 2015. године Народна банка Србије Садржај: 1. Тржиште осигурања... 4 1.1. Учесници на тржишту...

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br. 08039801 Reg.br. 8238022472 šif.del. 86-90 PIB 100791703 ž.račun. 840-209667-75 tel/faks: 022/ 610-511, 636-509 e-mail: info@zdravlje-sm.org.rs

Више

New Microsoft Excel Worksheet.xlsx

New Microsoft Excel Worksheet.xlsx РАСПОРЕД ПРОСТОРИЈА ЗА ПОЛАГАЊЕ ИСПИТА У ДЕЦЕМБАРСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ШК. 2017/2018. ГОДИНЕ Основне академске студије (4+1) Студијски програм: Заштита животне средине 1 Математика 1 (П) 27.11. у 16:00 206

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br. 08039801 Reg.br. 8238022472 šif.del. 86-90 PIB 100791703 ž.račun. 840-209667-75 tel/faks: 022/ 610-511, 636-509 e-mail: info@zdravlje-sm.org.rs

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br. 08039801 Reg.br. 8238022472 šif.del. 86-90 PIB 100791703 ž.račun. 840-209667-75 tel/faks: 022/ 610-511, 636-509 e-mail: info@zdravlje-sm.org.rs

Више

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред

ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 2006/2007 године I разред ДРУШТВО ФИЗИЧАРА СРБИЈЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И СПОРТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Задаци за републичко такмичење ученика средњих школа 006/007 године разред. Електрични систем се састоји из отпорника повезаних тако

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Matrica šansi-pretnji Matrica šansi-pretnji Matrica šansi-pretnji se bavi dijagnozom situacije u kojoj se preduzeće nalazi, kao i njenom projekcijom u budućnosti (dijagnoza + prognoza). Situaciona analiza,

Више

Microsoft PowerPoint - 32-Procesing- MPetrovic.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 32-Procesing- MPetrovic.ppt [Compatibility Mode] NUMERIČKO ISTRAŽIVANJE MEHANIZAMA RAZMENE TOPLOTEI KLJUČANJA U VELIKOJ ZAPREMINI TEČNOSTI Milan M. Petrović 1), Vladimir Stevanović 1), Milica Ilić 2), Sanja Milivojević 1) 1) Mašinski fakultet Univerziteta

Више

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt

Microsoft Word - ETH2_EM_Amperov i generalisani Amperov zakon - za sajt Полупречник унутрашњег проводника коаксијалног кабла је Спољашњи проводник је коначне дебљине унутрашњег полупречника и спољашњег Проводници кабла су начињени од бакра Кроз кабл протиче стална једносмерна

Више

Преовлађујући тип времена: екстремно топло Тср за РС у просеку, 17 што је за 2,7 топлије у односу на средњу вредност Тмакс 22.3 (Чемерно, 3

Преовлађујући тип времена: екстремно топло Тср за РС у просеку, 17 што је за 2,7 топлије у односу на средњу вредност Тмакс 22.3 (Чемерно, 3 Преовлађујући тип времена: екстремно топло Тср за РС у просеку, 17 што је за 2,7 топлије у односу на средњу вредност 1951-. Т 22.3 (Чемерно, 31 мај) до 33.2 (Вишеград, 30 мај) Т 1.2 (Калиновик,18 мај )

Више

ASHRAE Region-At-Large Conference March , 2010

ASHRAE Region-At-Large Conference March , 2010 2. Međunarodni stručni skup iz oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja, 22-23. sep. 2016. Budva, Crna Gora Sprega solarnog sistema sa toplotnim pumpama snage grejanja oko 1 MW - više od 30 godina u

Више

untitled

untitled С А Д Р Ж А Ј Предговор...1 I II ОСНОВНИ ПОЈМОВИ И ДЕФИНИЦИЈЕ...3 1. Предмет и метод термодинамике... 3 2. Термодинамички систем... 4 3. Величине (параметри) стања... 6 3.1. Специфична запремина и густина...

Више

Избор у звање научни сарадник кандидаткиња: Бојана Илић

Избор у звање научни сарадник кандидаткиња: Бојана Илић 1. Биографски подаци Место и година рођења: Приједор, 1984 Основне студије: Физички факултет Универзитета у Београду, завршила 2013.године просек: 10,00 Докторске студије: Физички факултет Универзитета

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука јул, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен јун 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ЈУНУ Јун 2019. у Републици Српској био је знатно топлији од вишегодишњег просјека * Током јуна падавине су биле

Више

Slide 1

Slide 1 Prijelazni instrument Europske unije za Hrvatsku STRATEGIJA PRILAGODBE KLIMATSKIM PROMJENAMA Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema

Више

ZST_1_Odlucivanje_o_potrebi_procene_uticaja_na_zivotnu_sredinu_Propisani_obrazac

ZST_1_Odlucivanje_o_potrebi_procene_uticaja_na_zivotnu_sredinu_Propisani_obrazac РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД СМЕДЕРЕВО ГРАДСКА УПРАВА СМЕДЕРЕВО Одељење за урбанистичко-комуналне и имовинско-правнепослове Одсек за урбанистичко-грађевинске послове, послове саобраћаја и заштите животне средине

Више

Romanian Master of Physics 2013 Теоријски задатак 1 (10 поена) Каменобил Фред и Барни су направили аутомобил чији су точкови две идентичне призме са к

Romanian Master of Physics 2013 Теоријски задатак 1 (10 поена) Каменобил Фред и Барни су направили аутомобил чији су точкови две идентичне призме са к Теоријски задатак 1 (1 поена) Каменобил Фред и Барни су направили аутомобил чији су точкови две идентичне призме са квадратном основом (слика 1). Аутомобил се креће по путу који се састоји од идентичних

Више

3_Elektromagnetizam_09.03

3_Elektromagnetizam_09.03 Elektromagnetizam Tehnička fizika 2 14/03/2019 Tehnološki fakultet Elektromagnetizam Elektromagnetizam je grana klasične fizike koja istražuje uzroke i uzajamnu povezanost električnih i magnetnih pojava,

Више

Динамика крутог тела

Динамика крутог тела Динамика крутог тела. Задаци за вежбу 1. Штап масе m и дужине L се крајем А наслања на храпаву хоризонталну раван, док на другом крају дејствује сила F константног интензитета и правца нормалног на штап.

Више

Slide 1

Slide 1 PANEL 6: ORGANSKA I INTEGRALNO KONTROLISANA POLJOPRIVREDA: NEISKORIŠĆENI POTENCIJALI SRBIJE Tema izlaganja: Organska poljoprivreda potencijal Srbije? Nenad Novaković, direktor OCS-a 10/22/2013 1 Poljoprivreda

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation РЕДЕФИНИЦИЈА АМПЕРА Агенда међународне активности 2017-2019 o 20. 10. 2017. - 106. састанак CIPM - усвојена резолуција која препоручује редефиниције основних мерних јединица SI (килограма, ампера, келвина

Више

Microsoft PowerPoint - IS_G_predavanja_ [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - IS_G_predavanja_ [Compatibility Mode] INŽENJERSKE SIMULACIJE Aleksandar Karač Kancelarija 1111 tel: 44 91 20, lok. 129 akarac@ptf.unze.ba Nermin Redžić Kancelarija 4202 tel: 44 91 20, lok.128 nermin.redzic@ptf.unze.ba www.ptf.unze.ba http://ptf.unze.ba/inzenjerske-simulacije

Више

Microsoft Word - Indjija april 2012.docx

Microsoft Word - Indjija april 2012.docx A.D. ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE BEOGRAD Beograd, Deskaševa 7 LABORATORIJA ZA BUKU, VIBRACIJE I SUDOVE POD PRITISKOM Tel: 011/2418-155 Faks: 011/2418-992 Web: www.zastitabeograd.com E-mail:

Више

*ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* "Возило након зимских услова 2015" АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих п

*ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* Возило након зимских услова 2015 АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих п *ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* "Возило након зимских услова 2015" АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Министарством саобраћаја

Више

НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар године

НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар године НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар 19. године I. УВОД Депозити становништва представљају значајан извор финансирања и доприносе стабилности финансијског

Више

46th Croatian & 6th International Symposium on Agriculture

46th Croatian & 6th International Symposium on Agriculture IZVORNI ZNANSTVENI RAD Smanjenje prinosa poljoprivrednih kultura u uvjetima bez navodnjavanja na području sjeveroistočne Bosne Univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Zmaja od Bosne

Више

KAKO BRŽE DO POSLA ZA StrukovnOG inženjerA zaštite životne sredine

KAKO BRŽE DO POSLA  ZA StrukovnOG inženjerA zaštite životne sredine KAKO BRŽE DO POSLA ZA SPECIJALISTU STRUKOVNOG INŽENJERA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Dr Vesna Marjanović, profesor Visoke poslovno-tehničke škole strukovnih studija, Užice Specijalističke strukovne studije

Више

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva Ključni faktori: 1. ENERGIJA potrebna za kretanje vozila na određenoj deonici puta Povećanje E K pri ubrzavanju, pri penjanju, kompenzacija energetskih gubitaka usled dejstva F f i F W Zavisi od parametara

Више

IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJI SLAVONSKI BROD U PERIODU OD 01

IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJI SLAVONSKI BROD U PERIODU OD 01 REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD SEKTOR ZA KVALITETU ZRAKA PRELIMINARNO IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJI SLAVONSKI BROD U PERIODU OD 1.1.-.3.13. GODINE Izrađeno za: Ministarstvo

Више

Slide 1

Slide 1 Научне институције у Европи Драгољуб Д. Димитријевић Акредитовани семинар Са крова до звезда 4-5. децембар 2015, Ниш Научне институције у Европи Прва научна институција: У свету, астрономска опсерваторија

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Универзитет у Нишу Електронски факултет у Нишу Катедра за теоријску електротехнику ЛАБОРАТОРИЈСКИ ПРАКТИКУМ ОСНОВИ ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ Увод Циљ и задаци предмета Припрема студената за практичан рад у Лабораторији

Више

UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI GRADSKOG SISTEMA ZA UPRAVLJANJE ČVRSTIM OTPADOM

UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI GRADSKOG SISTEMA ZA UPRAVLJANJE ČVRSTIM OTPADOM Univerzitet u Kragujevcu Mašinski fakultet Kragujevac University of Kragujevac Faculty of Mechanical Engineering Kragujevac IMPROVING MUNICIPAL SYSTEM FOR SOLID WASTE MANAGEMENT USING GIS-TEHNIQUES AND

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ТЕХНОЛОШКО ПРЕДВИЂАЊЕ Развој научног предвиђања Најзначајнија промена метода и техника се везује за појаву НАУЧНОГ предвиђања. Историјско-библиографски метод (са вештине на науку) Три фазе: 1. Религијска

Више

Др Филип Мирић *, приказ Стручни сарадник за наставу Правног факултета, Универзитет у Нишу Рад примљен: Рад прихваћен: Миомира

Др Филип Мирић *, приказ Стручни сарадник за наставу Правног факултета, Универзитет у Нишу Рад примљен: Рад прихваћен: Миомира Др Филип Мирић *, приказ Стручни сарадник за наставу Правног факултета, Универзитет у Нишу Рад примљен: 16.09.2015. Рад прихваћен: 06.10.2015. Миомира Костић, Дарко Димовски, Филип Мирић Малолетничка делинквенција

Више

НАЗИВ ДОКУМЕНТА

НАЗИВ ДОКУМЕНТА IZVEŠTAJ O REZULTATIMA ISPITIVANJA broj izveštaja: 01/03-22/1 Datum: 08. 01. 2018. Izdanje: 1 Kopija: ORIGINAL Izmena: - Kontrolisana kopija. Zabranjeno kopiranje i preštampavanje, osim u celosti, bez

Више

Microsoft Word - ???????.doc

Microsoft Word - ???????.doc ИЗБОРНОМ ВЕЋУ ЕЛЕКТРОНСКОГ ФАКУЛТЕТА У НИШУ Изборно веће Електронског факултета у Нишу 18. 12. 2008. године донело је одлуку бр.03101-112108-001 којом је именовало Комисију за писање реферата за избор

Више

Microsoft Word - tumacenje rezultata za sajt - Lektorisan tekst1

Microsoft Word - tumacenje rezultata za sajt -  Lektorisan tekst1 ПРИЛОГ ЗА ТУМАЧЕЊЕ РЕЗУЛТАТА ИСТРАЖИВАЊА TIMSS 2015 У међународном испитивању постигнућа TIMSS 2015 по други пут је у нашој земљи испитивано постигнуће ученика четвртог разреда у области математике и природних

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА Тср за РС 16,4, што је за 0.9Ц изнад вишег.просјека оба реф периода (2001-;1951-); према терцилима: изнад опсега нормале, према перцентилима на граници нормално/топло. o Тср за РС у просеку,септембра мјесеца

Више

Slide 1

Slide 1 EVROPSKA UNIJA VLADA RUMUNIJE VLADA REPUBLIKE SRBIJE Strukturni fondovi 2007-2013 Logo projekta / Logo Vodećeg partnera ЕВРОПСКА ТЕХНОЛОШКА ПЛАТФОРМА ЗА БУДУЋНОСТ ТЕКСТИЛА И ОДЕЋЕ ВИЗИЈА ЗА 2020 Будући

Више

Microsoft PowerPoint - 3_Elektrohemijska_korozija_kinetika.ppt - Compatibility Mode

Microsoft PowerPoint - 3_Elektrohemijska_korozija_kinetika.ppt  -  Compatibility Mode KOROZIJA I ZAŠTITA METALA dr Aleksandar Lj. Bojić Elektrohemijska korozija Kinetika korozionog procesa 1 Korozioni sistem izvan stanja ravnoteže polarizacija Korozija metala: istovremeno odvijanje dve

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 5.ЈУН СВЈЕТСКИ ДАН ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ МОНИТОРИНГ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Одјељење за заштиту животне средине Златко Ђајић 05.06.2019. године

Више

Harmonics

Harmonics Tehnički dokument: Smer toka harmonika i harmonici višeg reda Harmonici Harmonici se generišu od poluprovodnički kontrolisanih uređaja u izvorima napajanja opreme kao rezultat izobličenih talasnih oblika

Више

Microsoft Word - os_preko_susa_2011

Microsoft Word - os_preko_susa_2011 SUŠA 2011.g. UČENICE: Ema Sorić, Doris Blaslov, Mare Vidaković ŠKOLA: OŠ Valentin Klarin Preko MENTOR : Jasminka Dubravica jdubravi@gmail.com 023/492-498 OŠ VALENTIN KLARIN PREKO Istraživačko pitanje/hipoteza:

Више

Microsoft Word - Tok casa Elektronski elementi Simeunovic Bosko

Microsoft Word - Tok casa Elektronski elementi Simeunovic Bosko ПРИПРЕМА ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВЕ Наставник: Симеуновић Бошко, ОШ Татомир Анђелић Мрчајевци Предмет: Техничко и информатичко образовање Наставна тема: ДИГИТАЛНА ЕЛЕКТРОНИКА Наставна јединица: ОСНОВНИ ЕЛЕКТРОНСКИ

Више

NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda S

NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda S NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA LOGOPEDA SRBIJE INOVATIVNI PRISTUPI U LOGOPEDIJI Nacionalni skup sa međunarodnim učešćem Organizator: Udruženje logopeda Srbije Kralja Milutina 52, Beograd Datum održavanja:

Више

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ

ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ Универзитет у Београду, Електротехнички факултет, Катедра за енергетске претвараче и погоне ЕНЕРГЕТСКИ ТРАНСФОРМАТОРИ (3Е3ЕНТ) Јул 9. Трофазни уљни енергетски трансформатор са номиналним подацима: 4 V,

Више

Microsoft Word - DEPCONV.SERBO_CIR.doc

Microsoft Word - DEPCONV.SERBO_CIR.doc 1 СВИ ПОДАЦИ О КАБИНИ ЗА ЛАКОВАЊЕ КРАТКЕ УПУТЕ ЗА ИЗРАЧУН И ОДАБИР ФИЛТЕРА ЗА ЧЕСТИЦЕ БОЈЕ Економично и еколошки исправно управљање кабинама за лаковање распршивањем постиже се провером неких основних

Више

MONETARNA KRETANJA 02

MONETARNA KRETANJA 02 MONETARNA KRETANJA 02 Bankarski sektor tokom prva tri kvartala 2018. godine karakteriše sigurnost i stabilnost, uz profitabilno poslovanje, ostvarenu visoku likvidnost i solventnost. Bilansna suma banaka

Више

Енергетски, еколошки и економски параметри коришћења хидро енергије у хидроелектрани Потпећ у Прибоју Бојан Раковић Факултет техничких наука, Чачак Те

Енергетски, еколошки и економски параметри коришћења хидро енергије у хидроелектрани Потпећ у Прибоју Бојан Раковић Факултет техничких наука, Чачак Те Енергетски, еколошки и економски параметри коришћења хидро енергије у хидроелектрани Потпећ у Прибоју Бојан Раковић Факултет техничких наука, Чачак Техника и информатика, 2012/2013 rakovic.bojan@yahoo.com

Више

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o

Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna U sjedištu Vodnogospodarskog o Načelnik Općine Cestica zahvalio Stričaku i Križaniću na projektu izgradnje nasipa vrijednom 26 milijuna kuna 2.4.2019. U sjedištu Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda u Varaždinu

Више

ELEKTRIČNA CENTRIFUGALNA PUMPA Model: HGAM-75 2, 1100 W Br. art. FWPC1100E Uputstvo za upotrebu Uputstvo za upotrebu

ELEKTRIČNA CENTRIFUGALNA PUMPA Model: HGAM-75 2, 1100 W Br. art. FWPC1100E Uputstvo za upotrebu Uputstvo za upotrebu ELEKTRIČNA CENTRIFUGALNA PUMPA Model: HGAM-75 2, 1100 W Br. art. FWPC1100E Uputstvo za upotrebu Uputstvo za upotrebu U toku rada i vršenja postupaka održavanja, striktno sprovoditi sva navedena uputstva,

Више

Microsoft Word - Vezba 3_Stilometrija-uputstvo za vezbu (Repaired).doc

Microsoft Word - Vezba 3_Stilometrija-uputstvo za vezbu (Repaired).doc СПЕКТРОСКОПСКО ОДРЕЂИВАЊЕ САСТАВА ЛЕГУРЕ Табела 1: Области таласних дужина у видљивом делу спектра за сваку боју појединачно Боја Област таласних дужина nm Љубичаста 400 420 Индиго 420 440 Плава 440 490

Више

Z-16-32

Z-16-32 САВЕЗНА РЕПУБЛИКА ЈУГОСЛАВИЈА САВЕЗНО МИНИСТАРСТВО ПР ИВРЕДЕ И УНУТРАШЊЕ ТРГОВИНЕ САВЕЗНИ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс:

Више

Процена максималних вредности годишње температуре ваздуха у Бањалуци

Процена максималних вредности годишње температуре ваздуха у Бањалуци Процена екстремних годишњих температура у Бањалуци, Сарајеву и Мостару Највиша дневна температура ваздуха у Бањалуци, Мостару и Сарајеву за период 1960-2011 је приказана у сљедећој табели 1: Табела бр.

Више

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура,

ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, ТЕСТ ИЗ ФИЗИКЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ 1. У основне величине у физици, по Међународном систему јединица, спадају и следеће три величине : а) маса, температура, електрични отпор б) сила, запремина, дужина г) маса,

Више

TEORIJA SIGNALA I INFORMACIJA

TEORIJA SIGNALA I INFORMACIJA Multiple Input/Multiple Output sistemi MIMO sistemi Ulazi (pobude) Izlazi (odzivi) u 1 u 2 y 1 y 2 u k y r Obrada=Matematički model Načini realizacije: fizički sistemi (hardware) i algoritmi (software)

Више

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo je PRAVILNIK O BLIŽEM SADRŽAJU AKCIONOG PROGRAMA O

Више

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Maшински факултет, Београд Ужа научна, oдн

С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Maшински факултет, Београд Ужа научна, oдн С А Ж Е Т А К ИЗВЕШТАЈА КОМИСИЈЕ O ПРИЈАВЉЕНИМ КАНДИДАТИМА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ I - О КОНКУРСУ Назив факултета: Maшински факултет, Београд Ужа научна, oдносно уметничка област: Мотори Број кандидата који се

Више

Slide 1

Slide 1 Катедра за управљање системима ТЕОРИЈА СИСТЕМА Предавањe 1: Увод и историјски развој теорије система UNIVERSITY OF BELGRADE FACULTY OF ORGANIZATIONAL SCIENCES Катедра за управљање системима Наставници:

Више

Microsoft Word - Proracun.doc

Microsoft Word - Proracun.doc PRORAČUN KOJI SE ODNOSI NA POČETNO GAŠENJE POŽARA R. Br Požarni sektor Naziv objekta Površina objekta (m 2 ) Požarno opterećenje (MJ/m 2 ) Kategorizacija požarnog opterećenja (GJ/m 2 ) Potreban broj aparata

Више

SARAĐUJMO ZA VODE

SARAĐUJMO ZA VODE SARAĐUJMO ZA VODE JU SREDNJA STRUČNA I TEHNIČKA ŠKOLA GRADIŠKA Prilikom izrade ovog rada pokušali smo da dobijemo informacije od nadležnih iz: GRADSKE UPRAVE-ODJELJENJE ZA EKOLOGIJU JU GRADSKA ČISTOĆA

Више

НАЗИВ ДОКУМЕНТА

НАЗИВ ДОКУМЕНТА IZVEŠTAJ O REZULTATIMA ISPITIVANJA broj izveštaja: 01/03-32/68 Datum: 10. 11. 2015. Izdanje: 1 Kopija: ORIGINAL Izmena: - Ukupno strana: 44 Kontrolisana kopija. Zabranjeno kopiranje i preštampavanje, osim

Више

АКТУЕЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА MERS-CоV Од када је први пут идентификован у Саудијској Арабији у септембру године, блискоисточни респираторни

АКТУЕЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА MERS-CоV Од када је први пут идентификован у Саудијској Арабији у септембру године, блискоисточни респираторни АКТУЕЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА MERS-CоV Од када је први пут идентификован у Саудијској Арабији у септембру 2012. године, блискоисточни респираторни синдром (MERS-CoV) је до сада регистрован у 26 земаља:

Више

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан Град Београд Прилагођавање климатским променама - Програм заштите животне средине и могућу утицај на урбани развој Београда Др Сњежана Глумац Секретаријат за заштиту животне средине Београд 09.11.2015.

Више

Uvod u statistiku

Uvod u statistiku Uvod u statistiku Osnovni pojmovi Statistika nauka o podacima Uključuje prikupljanje, klasifikaciju, prikaz, obradu i interpretaciju podataka Staistička jedinica objekat kome se mjeri neko svojstvo. Svi

Више

1 Прилог 5. Назив факултета који подноси захтев: Факултет за физичку хемију Универзитет у Београду Студентски трг 12-16, Београд РЕЗИМЕ ИЗВЕШТАЈ

1 Прилог 5. Назив факултета који подноси захтев: Факултет за физичку хемију Универзитет у Београду Студентски трг 12-16, Београд РЕЗИМЕ ИЗВЕШТАЈ 1 Прилог 5. Назив факултета који подноси захтев: Факултет за физичку хемију Студентски трг 12-16, 11158 Београд РЕЗИМЕ ИЗВЕШТАЈА О КАНДИДАТУ ЗА СТИЦАЊЕ НАУЧНОГ ЗВАЊА I Општи подаци о кандидату Име и презиме:

Више

Slide 1

Slide 1 EKOLOGIJA Ekologija proučava odnose između živih organizama (biljaka i životinja) i životnih zajednica prema uslovima spoljašnje sredine, kao i uzajamne odnose živih bića oikos grč. dom, stanište logos

Више

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt.

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt. НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Новембар 2018. Београд, децембар 2018. САДРЖАЈ Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора...

Више

Slide 1

Slide 1 Statistička analiza u hidrologiji Uvod Statistička analiza se primenjuje na podatke osmatranja hidroloških veličina (najčešće: protoka i kiša) Cilj: opisivanje veze između veličine i verovatnoće njene

Више