Енергетски, еколошки и економски параметри коришћења хидро енергије у хидроелектрани Потпећ у Прибоју Бојан Раковић Факултет техничких наука, Чачак Те

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Енергетски, еколошки и економски параметри коришћења хидро енергије у хидроелектрани Потпећ у Прибоју Бојан Раковић Факултет техничких наука, Чачак Те"

Транскрипт

1 Енергетски, еколошки и економски параметри коришћења хидро енергије у хидроелектрани Потпећ у Прибоју Бојан Раковић Факултет техничких наука, Чачак Техника и информатика, 2012/2013 Ментор рада: Проф. др Снежана Драгићевић Апстракт У овом раду представљена је анализа примене хидроцентрале за добијање електричне енергије у ХЕ,,Потпећ, Прибој. Кроз студијски истраживачки рад (СИР) приказан је пример једног модела за добијање електричне енергије у коме су коришћени климатски параметри на подручју Прибоја. Резултати рада показују енергетске, еколошке и економске параметре на конкретној локацији применом RETScreen софтвера којим се омогућава помоћ у доношењу одлука у области чисте енергије. Кључне речи хидро енергија; ХЕ,,Потпећ ; RETScreen 1 УВОД Обновљиви извори енергије су извори енергије који се налазе у природи и обнављају у целости или делимично. Енергија воде (хидроенергија) је најзначајнији обновљиви извор енергије, а уједно и једини који је економски конкурентан фосилним горивима и нуклеарној енергији (не долази до емисије многих штетних полутаната, као и због великог неискоришћеног потенцијала хидроенергије). У овом раду применом RETScreen програма приказан је пример једног модела за добијање електричне енергије у коме су коришћени климатски параметри на подручју Прибоја и његова енергетска и финансијска исплативост. У последњих 30-ак година производња енергије у хидроелектранама је утростручена, али је тиме удео хидроенергије повећан за само 50%. Коришћење хидроенергије има своја ограничења. Не може се користити свуда јер подразумева обиље брзо текуће воде, а пожељно је и да је има довољно целе године, јер се електрична струја не може јефтино ускладиштити. Да би се поништио утицај осцилација водостаја граде се бране и акумулациона језера. То знатно диже цену целе електране, а и диже се ниво подземних вода у околини акумулације. Хидроелектране се користе у производњи електричне енергије из више разлога: Нема трошкова горива, вода је бесплатна, под условом да је има у довољној количини. Пуштање хидроелектране у погон врло је брзо. Модерне хидроелектране могу до 90% енергије воде претворити у електричну енергију. Не постоји утицај повећања цене горива Независност о увозу горива. Хидроенергија је главни извор обновљиве енергије и представља 97% енергије произведене у свим обновљивим изворима електричне енергије. Хидроенергија је чиста, нема отпада. Постоје доприноси ефекту стаклене баште (уништавање вегетације, труљење), али су у већини случајева занемариви у односу на термоелектране и сл Вештачка језера настала изградњом хидроелектрана локално доприносе економији и омогућавају наводњавање, водоснабдевање, туризам и рекреацију. 2 ПРИМЕНА RETSCREEN ПРОГРАМА У АНАЛИЗИ КОРИШЋЕЊА ХИДРО ЕНЕРГИЈЕ За прорачун и анализу хидроцентрале за добијање електричне енергије користи се RETScreen програм. То је програм за анализу пројкта чисте енергије и у његовој линији менија постоји неколико ставки које су приказане на следећој слици:

2 Слика 1 - Линија менија у RETScreen програму Основни елементи пројекта креирани у овом програму су: Почетни подаци Енергетски модел Алати 2.1 Почетак Почетак пројекта је радни лист који представља основне податке о пројекту. Из базе готових пројеката изабран је тип пројеката, у конкретном случају ХЕ Потпећ и уносе се следећи подаци: Назив пројекта Аутор пројекта Локација пројекта Тип пројкта Технологија Језик Валута Након избора и уноса података почетна страна ће изгледати као на слици 2. Слика 2 Основни подаци пројекта ХЕ Потпећ 2.2 Климатски подаци за локацију Прорачин и анализа пројекта спроведени су за ХЕ Потпећ која се налази на локацији Прибоја, па су самим тим и климатски подаци подешени за ту локацију.

3 У бази RETScreen програма налазе се климатолошки подаци из постојеће базе NASA (National Areonautics and Space Administraton ) климатолошке базе података. Ови подаци су приближно исти подацима који се налазе у Метереолошком годишњаку Републике Србије за 2011 годину. У табели 1. приказани су климатски подаци за изабрану локацију Прибоја који су коришћени у анализи. ТАБЕЛА I. КЛИМАТСКИ ПОДАЦИ ЗА ЛОКАЦИЈУ Јединица Локација климатских података Локација пројекта Географска ширина N Географска дужина E Елевација m Климатски подаци за Ужице Температура ваздуха Релативна влажност Дневно соларно радијацијахоризонтално Климатски подаци Атмосферски притисак Брзина ветра Температура земље C % 3 kwh / m / d kpa m/s C Грејни степен дани Јануар % Фебруар % Март % Април % Мај % Јун % Јул % Август % Септембар % Октобар % Новембар % Децембар % Годишње % Мерено на m C d Хлађење степен - дани C d 2.3 Енергетски модел Енергетски модел представља и најважнији део пројекта. Састоји се из три дела: Пројкта електричне енергије Анализе емисије штетних гасова Анализе финансија У бази производа налази се неколико турбина различитих светских произвођача. За овај пројекат усвојена је турбина типа Francis приозвођача Litostroj. Програм на основу унетих података објекта, као што су: капацитет снаге, врста турбине и фактора капацитета израчунава трошкове изградње хидроцентрале који износи Електрична енергија достављена мрежи износи MW, а количина предате електричне енергије 80 /MW.

4 2.4 Анализа емисије гасова Слика 3 Основни подаци за ХЕ,,Потпећ Након избора свих података и приказа резултата следи анализа емисије штетних гасова на нивоу региона као и утицај на емисју стаклене баште која је приказана на слици 4. Може се приметити да у основном случају емисија гасова стаклене баште износи ,0 tco2 док у предложеном случају износи свега 3 574,1 tco2. Долази се до закључка да је нето годишње смањење емисије гасова стакелне баште ,9 tco Економска анализа модела Слика 4 Анализа емисије гасова На крају програм даје и финансијску анализу која обухвата почетне и укупне годишње трошкове и повраћај капитала за анализирани систем (слика 5). Програм врши анализу на основу следећих података: Степена инфлације: 8% Века трајања пројекта: 30 година Укупни почетни трошкови одржавања система: Укупни годишњи трошкови: Укупни годишњи приходи и уштеда:

5 Слика 5 - Економска анализа пројекта На слици 6. је дат график кумулативног прилива новца са кога се може видети да се исплативост система остварује за 9,4 године. Након тог периода кумулативни прилив новца нагло расте током 30 година, колико је усвојен период трајања овог пројекта. Слика 6 - График кумулативног прилива новца за период од 30 година 3 ЗАКЉУЧАК У раду је извршена анализа примене хидроцентрале за добијање електричне енергије. Анализом су добијени следећи резултати: почетни трошкови који се односе на изградњу хидроцентрале који износе Са еколошког аспекта битно је напоменути да је нето годишње смањење емисије гасова стаклене баште ,9 tco2.. Повраћај уложеног капитала се очекује након периода од 9.4 године. На основу анализе и добијених резултата може се закључити да је оправдано улагати у изградњу хидроцентрале за добијање електричне енергије јер је показано да се могу уштедети у великој мери конвенционални облици енергије и смањити негативни утицај штетних гасова. Програм израчунава добит тј. кумулативни прилив новца за дату хидроцентралу. На основу финансијске анализе, долази се до закључка да корисник није у добити на почетку изградње хидроцентрале, али да се исплативост очекује након одређеног периода. Литература [1] Varun, Bhat I K & Prakash R, Life Cycle Analysis of Run-of River Small Hydro Power Plants in India, in The Open Renewable Energy Journal, 2008, 1, [2] Venkaiah M, Kaushik C S & Dewangan M L, Polices and measures for economic efficiency, energy security and environment protection in India, in Journal of Scientific & Industrial Research, Vol. 66, Nov 2007, [3] Драгићевић, С., Изводи са предавања из предмета Обновљиви извори енергије 2012/2013. год., Факултет техничких наука. [4] Милисављевић В, Цокорило В, Златановиц Д & Миленковиц Ј, Consumption of coal in Serbia and CO 2 emissions related to its combustion, in 14. Symposium on Thermal Serbian, October 13-16, Sokobanja, Србија, 2009.

6 [5] Paish O, Small hydro power: technology and current status, in Renewable and Sustainable Energy Reviews, 6 (2002), [6] Singal S K & Saini R P, Analytical Approach for Cost Estimation of Low Head Small Hydro Power Schemes, in International Conference on Small Hydropower - Hydro Sri Lanka, October 2007.

Paper Title (use style: paper title)

Paper Title (use style: paper title) Теоријска и експериментална анализа фиксног и ротирајућег двоосног фотонапонског система Костић Миљана Факултет техничких наука, Чачак Техника и информатика, 2012/2013 miljana_kostic@yahoo.com Ментор рада:

Више

SIJEČANJ 2017 Decembar NEDJELJA 17 UTORAK Februar Četvrtak 2 Petak 3 Subota 4 Nedjelja 5 Ponedjeljak 6 Utorak 7 Srijeda 8 Četvrtak 9 Pet

SIJEČANJ 2017 Decembar NEDJELJA 17 UTORAK Februar Četvrtak 2 Petak 3 Subota 4 Nedjelja 5 Ponedjeljak 6 Utorak 7 Srijeda 8 Četvrtak 9 Pet SIJEČANJ Decembar 2016 1 NEDJELJA 17 UTORAK Februar 1 Četvrtak 2 Petak 3 Subota 4 Nedjelja 5 Ponedjeljak 6 Utorak 7 Srijeda 8 Četvrtak 9 Petak 10 Subota 11 Nedjelja 12 Ponedjeljak 13 Utorak 14 Srijeda

Више

(Microsoft Word - ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE - Dora Tomi\346.docx)

(Microsoft Word - ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE - Dora Tomi\346.docx) ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE Obnovljivi (alternativni) izvori energije u hrvatskom se Zakonu o energiji definiraju kao: izvori energije koji su sačuvani u prirodi i obnavljaju se u cijelosti ili djelomično,

Више

TEH_Godisnjak2018_web1

TEH_Godisnjak2018_web1 ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ ТЕХНИЧКИ ГОДИШЊАК 218 ПРОИЗВОДНИ КАПАЦИТЕТИ ЕПС-а 1 Зрењанин Нови Сад Костолац Б3 С. Митровица Костолац А 2 Н. Тесла Б Н. Тесла А Зворник Колубара А Колубара Б Колубара Б. Башта

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Analiza iskorištavanja otpadne topline u centraliziranim toplinskim sustavima korištenjem metode niveliranog troška otpadne topline Borna Doračić, Tomislav Novosel, Tomislav Pukšec, Neven Duić UVOD 50

Више

ДОПУНA ПРАВИЛА О РАДУ ДИСТРИБУТИВНОГ СИСТЕМА У Правилима о раду дистрибутивног система ( Службени гласник РС, број 8/10), у Поглављу 6. МЕРЕЊЕ ЕЛЕКТРИ

ДОПУНA ПРАВИЛА О РАДУ ДИСТРИБУТИВНОГ СИСТЕМА У Правилима о раду дистрибутивног система ( Службени гласник РС, број 8/10), у Поглављу 6. МЕРЕЊЕ ЕЛЕКТРИ ДОПУНA ПРАВИЛА О РАДУ ДИСТРИБУТИВНОГ СИСТЕМА У Правилима о раду дистрибутивног система ( Службени гласник РС, број 8/10), у Поглављу 6. МЕРЕЊЕ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ, после тачке 6.15.3. на крају, додаје

Више

Katalog propisa 2018

Katalog propisa 2018 Prečišćeni tekst Uredbe o tarifnom sistemu za utvrđivanje podsticajne cijene električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije obuhvata sljedeće propise: 1. Uredba o tarifnom

Више

На основу члана 56. Статута Града Ниша ("Службени лист Града Ниша", број 88/2008) и члана 13. Одлуке о уређивању и одржавању гробаља и сахрањивању ("С

На основу члана 56. Статута Града Ниша (Службени лист Града Ниша, број 88/2008) и члана 13. Одлуке о уређивању и одржавању гробаља и сахрањивању (С На основу члана 56. Статута Града Ниша ("Службени лист Града Ниша", број 88/008) и члана 13. Одлуке о уређивању и одржавању гробаља и сахрањивању ("Службени лист Града Ниша", број 89/005 и 38/010), Градско

Више

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ На основу члана 123. тачка 3. Устава Републике Србије, а у вези са Законoм о енергетици ( Службени гласник РС, број 84/04), Влада доноси УРЕДБУ О МЕРАМА ПОДСТИЦАЈА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ КОРИШЋЕЊЕМ

Више

ASHRAE Region-At-Large Conference March , 2010

ASHRAE Region-At-Large Conference March , 2010 2. Međunarodni stručni skup iz oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja, 22-23. sep. 2016. Budva, Crna Gora Sprega solarnog sistema sa toplotnim pumpama snage grejanja oko 1 MW - više od 30 godina u

Више

Slide 1

Slide 1 Dvadeset četvrto predavanje 1 CILJEVI PREDAVANJA Pojačan efekat staklene bašte H 2 O i CO 2 kao apsorberi radijacije sa Zemlje radijaciono forsiranje Posledice globalnog zagrevanja Izvori i potrošnja gasova

Више

ЦЕНЕ ПРИРОДНОГ ГАСА ЗА ЈАВНО СНАБДЕВАЊЕ (БЕЗ ПДВ) Енергетска делатност Категорија Групе купаца Тарифе Цена *) Мала потрошња Енергент (RSD/m 3 ) 32,28

ЦЕНЕ ПРИРОДНОГ ГАСА ЗА ЈАВНО СНАБДЕВАЊЕ (БЕЗ ПДВ) Енергетска делатност Категорија Групе купаца Тарифе Цена *) Мала потрошња Енергент (RSD/m 3 ) 32,28 ЦЕНЕ ПРИРОДНОГ ГАСА ЗА ЈАВНО СНАБДЕВАЊЕ (БЕЗ ПДВ) Енергетска делатност Категорија Групе купаца Тарифе Цена *) Мала потрошња Енергент (RSD/m 3 ) 32,28 ( Мала потрошњадомаћинства и 1.984,39 Мала потрошња-остали

Више

ЈКП Паркинг сервис Чачак Измене и допуне Програма пословања за 2017.годину УВОДНА РАЗМАТРАЊА ЗА ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА ЈКП ПАРКИНГ СЕРВИС

ЈКП Паркинг сервис Чачак Измене и допуне Програма пословања за 2017.годину УВОДНА РАЗМАТРАЊА ЗА ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА ЈКП ПАРКИНГ СЕРВИС УВОДНА РАЗМАТРАЊА ЗА ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА ЈКП ПАРКИНГ СЕРВИС ЧАЧАК ЗА 2017. ГОДИНУ Основни разлог за Измене и допуне Програма пословања за 2017. годину је АНЕКС I КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА ЗА ЈАВНА

Више

ProraĊunski kalendar Općine Goražde za 2009

ProraĊunski kalendar Općine Goražde za 2009 Budžetski kalendar Općine Goražde za 2011. godinu Budžetski kalendar je vremenski raspored i potrebnih za pripremu, planiranje, usvajanje, izvršenje i monitoring proračuna. Kalendar utvrďuje raspored i

Више

Microsoft Word - LakovicS rad.doc

Microsoft Word - LakovicS rad.doc PERSPECTIVE OF PANEL-TYPE COOLING TOWER IN THERMAL POWER COOLING PERSPEKTIVA PRIMENE PANELNOG RASHLADNOG TORNJA ZA HLAĐENJE TERMOELEKTRANE S. V. Laković*, M. S. Laković Mašinski fakultet Niš, ul. A. Medvedeva

Више

Septembar 2013 Rizici projekta Pljevlja II zbog neadekvatnih standarda za životnu sredinu u preliminarnim ponudama Rezime Ispitivanje parametara za ži

Septembar 2013 Rizici projekta Pljevlja II zbog neadekvatnih standarda za životnu sredinu u preliminarnim ponudama Rezime Ispitivanje parametara za ži Septembar 2013 Rizici projekta Pljevlja II zbog neadekvatnih standarda za životnu sredinu u preliminarnim ponudama Rezime Ispitivanje parametara za životnu sredinu u preliminarnim ponudama za izgradnju

Више

PLAN PISMENIH PROVJERA ZA II-1,2,3,4 RAZREDE U ŠKOLSKOJ 2018/2019. Sedmica/ mjesec Septembar BHS - test MO kontrolni

PLAN PISMENIH PROVJERA ZA II-1,2,3,4 RAZREDE U ŠKOLSKOJ 2018/2019. Sedmica/ mjesec Septembar BHS - test MO kontrolni PLAN PISMENIH PROVJERA ZA II-1,2,3,4 RAZREDE U ŠKOLSKOJ 2018/2019. Sedmica/ mjesec 1. 2. 3. 4. 5. Septembar 25.09. 14. - test 28.09. 8.MO Oktobar 03.10. 19.MM 12.10. 23. 1.PISMENA VJEŽBA 30.10. 16. MO

Више

PowerPoint-presentation

PowerPoint-presentation U podacima je sve! Koji su podaci potrebni za Referentni inventar emisija? Obećanje Sporazuma gradonačelnika pretvara se u praktična djela osmišljavanjem Akcijskog plana energetski i klimatski održivog

Више

Weishaupt monarch (WM) serija

Weishaupt monarch (WM) serija Gorionici - uštede energije primenom O2 i frekventne regulacije Emisije štetnih materija u produktima sagorevanja Budva, 23.09.2016. Gorionici Uštede energije O 2 regulacija ušteda minimum 2% goriva vraćanje

Више

VRAČEVIĆ FRANJO.pdf

VRAČEVIĆ FRANJO.pdf SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET Sveučilišni studij IZRADA PROJEKTA AKTIVNE ENERGETSKI NEOVISNE KUĆE Diplomski rad Franjo Vračević Osijek, 2015 godina. SADRŽAJ 1.

Више

Microsoft Word - Referat Slobodan Cvetkovic

Microsoft Word - Referat Slobodan Cvetkovic УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ Технолошко-металуршки факултет НАСТАВНО-НАУЧНОМ ВЕЋУ Предмет: Реферат о урађеној докторској дисертацији кандидата Мр Слободана Цветковића, дипл. инж. технологије. Одлуком бр. 35/83

Више

Naslov

Naslov Veća zastupljenost toplotnih pumpi u oblasti daljinskog grejanja Zašto, gde, kako i kada? Izvor: Hot&Cool br.1/2015; Autor: Kim Søgaard Clausen, Grøn Energi, Danska asocijacija za daljinsko grejanje Prevod:

Више

Proračunski kalendar Općine Goražde za 2009

Proračunski kalendar Općine Goražde za 2009 NACRT Budžetski kalendar Općine Goražde za 2016. godinu Budžetski kalendar je vremenski raspored aktivnosti potrebnih za pripremu, planiranje, usvajanje, izvršenje i monitoring budžeta. Kalendar utvrđuje

Више

UŠTEDA U POTROŠNJI GORIVA I EL.ENERGIJE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA SAVING IN EXPENDITURE OF FUEL AND ELECTRIC ENERGY IN DISTRICT HEATING SYSTEM

UŠTEDA U POTROŠNJI  GORIVA I EL.ENERGIJE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA  SAVING IN EXPENDITURE OF FUEL AND ELECTRIC ENERGY IN DISTRICT HEATING SYSTEM UŠTEDA U POTROŠNJI GORIVA I EL. ENERGIJE U SISTEMIMA DALJINSKOG GREJANJA SAVING IN EXPENDITURE OF FUEL AND ELECTRIC ENERGY IN DISTRICT HEATING SYSTEMS Autor: Dragan Šoškić, dipl.maš.ing, JP Toplifikacija,Lazarevac,

Више

untitled

untitled ЗНАЧАЈ ПРЕПРОЈЕКТОВАЊА И РЕКОНСТРУКЦИЈЕ КЛАСИЧНИХ СЕМАФОРИЗОВАНИХ РАСКРСНИЦА У КРУЖНЕ РАСКРСНИЦЕ (РОТОРЕ) У ГРАДСКИМ ПОДРУЧЈИМА, СА АСПЕКТА ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ Н. Чубрило, дипл.инж.саоб., инж М. Кувељић,

Више

Finansijski aranžmani BiH sa MMF-om Stand-by je finansijski aranžman MMF-a koji se odobrava zemljama članicama suočenim sa poremećajima u platnom bila

Finansijski aranžmani BiH sa MMF-om Stand-by je finansijski aranžman MMF-a koji se odobrava zemljama članicama suočenim sa poremećajima u platnom bila Finansijski aranžmani BiH sa MMF-om Stand-by je finansijski aranžman MMF-a koji se odobrava zemljama članicama suočenim sa poremećajima u platnom bilansu. Sredstva za aranžman se obezbjeđuju iz opštih

Више

ПРОУЧАВАЊЕ И ПРОЈЕКТОВАЊЕ МРЕЖОМ ПОВЕЗАНИХ ФОТОНАПОНСКИХ СИСТЕМА У ГРАДОВИМА Зоран Николић Seminar Društva za obnovljive izvore električne energije: F

ПРОУЧАВАЊЕ И ПРОЈЕКТОВАЊЕ МРЕЖОМ ПОВЕЗАНИХ ФОТОНАПОНСКИХ СИСТЕМА У ГРАДОВИМА Зоран Николић Seminar Društva za obnovljive izvore električne energije: F ПРОУЧАВАЊЕ И ПРОЈЕКТОВАЊЕ МРЕЖОМ ПОВЕЗАНИХ ФОТОНАПОНСКИХ СИСТЕМА У ГРАДОВИМА Зоран Николић 1 САДРЖАЈ 1. Увод 2. Опште о фотонапонској конверзији 3. Биланс снаге и енергије 4. Потрошња електричне енергије

Више

Др Вeснa Рajчeвић, дoцeнт БИБЛИOГРAФИJA 1. Црнoгoрaц Ч., Бaбић В., (2003): Tуризaм у трaнсфoрмaциjи рурaлнoг прoстoрa oпштинe Teслић, Други фoрум: Рур

Др Вeснa Рajчeвић, дoцeнт БИБЛИOГРAФИJA 1. Црнoгoрaц Ч., Бaбић В., (2003): Tуризaм у трaнсфoрмaциjи рурaлнoг прoстoрa oпштинe Teслић, Други фoрум: Рур Др Вeснa Рajчeвић, дoцeнт БИБЛИOГРAФИJA 1. Црнoгoрaц Ч., Бaбић В., (2003): Tуризaм у трaнсфoрмaциjи рурaлнoг прoстoрa oпштинe Teслић, Други фoрум: Рурaлни туризaм и oдрживи рaзвoj Бaлкaнa, Збoрник рaдoвa,

Више

АД КОМУНАЛАЦ БИЈЕЉИНА, Ул. Милоша Црњанског 7 Тел. : 055/ ; Факс : 055/ е-mail: Матични број : ЈИБ :

АД КОМУНАЛАЦ БИЈЕЉИНА, Ул. Милоша Црњанског 7 Тел. : 055/ ; Факс : 055/ е-mail: Матични број : ЈИБ : На основу члана члана 7. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник Републике Српске број:75/04) и члана 8. Правилника о јавним набавкама роба, услуга и радова у АД Комуналац Бијељина број: 3187/2015

Више

Microsoft PowerPoint - Presentation_Todor Janic_Polj biomasa_ Read-Only

Microsoft PowerPoint - Presentation_Todor Janic_Polj biomasa_ Read-Only BILANS POLJOPRIVREDNE BIOMASE Opis metodologije i uputstva za korišćenje Еxcel aplikacije, uključujući prikaz rezultata bilansa biomase na opštinskom nivou za 2017. godinu Dr Todor Janić, red.prof. Univerzitet

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО ЗА НАУЧНОТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ, ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО ФОНД ДР МИЛАН ЈЕЛИЋ Трг Републике Српске 1, Б

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО ЗА НАУЧНОТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ, ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО ФОНД ДР МИЛАН ЈЕЛИЋ Трг Републике Српске 1, Б РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО ЗА НАУЧНОТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ, ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО ФОНД ДР МИЛАН ЈЕЛИЋ Трг Републике Српске 1, Бања Лука; Тел: 051/338 915; Факс: 051/338-856; www.vladars.net;

Више

Tabelarno i grafičko prikazivanje podataka Zadatak 1. Na osnovu podataka o taksi službama u MS Excel-u uraditi sledede zadatke: a) Tabelarno i grafičk

Tabelarno i grafičko prikazivanje podataka Zadatak 1. Na osnovu podataka o taksi službama u MS Excel-u uraditi sledede zadatke: a) Tabelarno i grafičk Tabelarno i grafičko prikazivanje podataka Zadatak 1. Na osnovu podataka o taksi službama u MS Excel-u uraditi sledede zadatke: a) Tabelarno i grafički prikazati raspored vožnji prema taksi službi. b)

Више

EBRD Kolašin 13 okt 2010

EBRD Kolašin 13 okt 2010 EBRD Finansijski program za sektor održive energije za Zapadni Balkan i aktivnosti u Crnoj Gori Miroslav Maly Tim za energetsku efikasnost i klimatske promjene Milos Grkinic Podgorica RO Seminar na temu

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ТЕРМИНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. НАПОМЕНА: Испите обавезно пријавити! ПРЕДМЕТ УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ИСПИТНИ ЗА ШКОЛСКУ 2018./2019. I ГОДИНА II 1 МАТЕМАТИКА 1 07.02. 21.02. 18.04. 400 20.06. 04.07. 0.09. 19.09. 400 2 МЕХАНИКА 1 08.02.

Више

Републичко такмичење

Републичко такмичење 1 РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ОСНОВА ЕКОНОМИЈЕ БЕОГРАД, МАРТ 2015. Питања саставио: доцент др Ђорђе Митровић, Универзитет у Београду, Економски факултет 1. Монетаристи су Питања 1 поен а. сматрали да је незапосленост

Више

НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар године

НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар године НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар 19. године I. УВОД Депозити становништва представљају значајан извор финансирања и доприносе стабилности финансијског

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ljubo Maćić EKONOMSKI ASPEKTI ENERGETSKE TRANZICIJE 1 S A D R Ž A J Niskougljenična tranzicija, EU energetski i klimatski ciljevi i scenariji za JIE, EnZ i Srbiju EU praksa; primer: Poljska Da li se trgovina

Више

Microsoft Word - GI_2015_HROTE_Godisnje_izvjesce_o_podrijetlu_EE_za_2015_final.docx

Microsoft Word - GI_2015_HROTE_Godisnje_izvjesce_o_podrijetlu_EE_za_2015_final.docx Godišnji izvještaj o podrijetlu električne energije u Republici Hrvatskoj za 2015. godinu Zagreb, rujan 2016. i Sadržaj: 1. 2. Metodologija utvrđivanja podrijetla električne energije... 4 1.1. Zašto je

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО ЗА НАУЧНОТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ, ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО ФОНД ДР МИЛАН ЈЕЛИЋ Трг Републике Српске 1, Б

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО ЗА НАУЧНОТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ, ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО ФОНД ДР МИЛАН ЈЕЛИЋ Трг Републике Српске 1, Б РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА МИНИСТАРСТВО ЗА НАУЧНОТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ, ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ И ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО ФОНД ДР МИЛАН ЈЕЛИЋ Трг Републике Српске 1, Бања Лука; Тел: 051/338 915; Факс: 051/338-856; www.vladars.net;

Више

sc on ntb and tbt

sc on ntb and tbt BOSNIA AND HERZEGOVINA MINISTRY OF FOREIGN TRADE AND ECONOMIC RELATIONS Perspektive održivih energetskih rješenja za bosanskohercegovačke gradove ERMINA SALKIČEVIĆ DIZDAREVIĆ, ZAMJENICA MINISTRA VANJSKE

Више

20

20 1. Izbor zastakljenja Projektant se odlučio za dvostruko zastakljenje na južnoj strani objekta u Podgorici. Dilema je: da li da koristi obično termo-pan zastakljenje (U=.5 W/m 2 K, g =0.8) ili low E (U=1.2

Више

TEH_Godisnjak2016_web2

TEH_Godisnjak2016_web2 ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ 2016 ТЕХНИЧКИ ГОДИШЊАК ПРОИЗВОДНИ КАПАЦИТЕТИ ЕПС-а 1 Зрењанин Нови Сад Костолац Б3 С. Митровица Костолац А 2 Н. Тесла Б Н. Тесла А Зворник Колубара А Колубара Б Колубара Б. Башта

Више

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt.

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt. НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Новембар 2018. Београд, децембар 2018. САДРЖАЈ Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора...

Више

odluka_zajamcena_cijena_bs

odluka_zajamcena_cijena_bs Broj: 01-07-654-02/17 Mostar, 03.07.2017. godine Na osnovu člana 21. stav (1) tačka 12) i tačka 13) i stav (3) Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine ( Službene novine Federacije

Више

odluka_zajamcena_cijena_2016_gc_bs

odluka_zajamcena_cijena_2016_gc_bs Broj: 01-07-1052-05/15 Mostar, 18.12.2015. godine Na osnovu člana 21. stav (1) tačka 12) i tačka 13) i stav (3) Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine ( Službene novine Federacije

Више

PowerPoint prezentacija

PowerPoint prezentacija pred. Marin Binički / Arhitektonski fakultet 21/02/2019 Zgrade 2020+ Energetska učinkovitost i održivost zgrada nakon 2020. 1 ekvivalentne emisije ( eq) Staklenički plin Formula Potencijal globalnog zagrijavanja

Више

TEH_Godisnjak2017_web1

TEH_Godisnjak2017_web1 ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ ТЕХНИЧКИ ГОДИШЊАК 217 ПРОИЗВОДНИ КАПАЦИТЕТИ ЕПС-а 1 Зрењанин Нови Сад Костолац Б3 С. Митровица Костолац А 2 Н. Тесла Б Н. Тесла А Зворник Колубара А Колубара Б Колубара Б. Башта

Више

ZAKON O EFIKASNOM KORIŠĆENJU ENERGIJE - Predlog -

ZAKON O EFIKASNOM KORIŠĆENJU ENERGIJE - Predlog - Crna Gora Ministarstvo ekonomije ENERGETSKA EFIKASNOST U TRANSPORTU Autor: Aleksa Ćulafić Dani energetske efikasnosti - Tivat, 5. mart 2019. godine Institucionalni okvir; Sadržaj: Razvoj održivog korišćenja

Више

ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1

ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1 ПРИЛОГ 5 СЛОЖЕН ПОСЛОВНИ ПЛАН ЗА МЕРУ 3 1 САДРЖАЈ ПОСЛОВНОГ ПЛАНА А. ОПШТЕ СМЕРНИЦЕ... 4 1. РЕЗИМЕ ПОСЛОВНОГ ПЛАНА... 5 2. ОПШТИ ПОДАЦИ... 5 2.1. Информације о подносиоцу захтева... 5 2.2. Информације

Више

Učinkovitost dizalica topline zrak – voda i njihova primjena

Učinkovitost dizalica topline  zrak – voda i njihova primjena Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Stručni skup studenata Mi imamo rješenja vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj Učinkovitost dizalica topline zrak voda i njihova primjena

Више

ПУ БОШКО БУХА ПАЛИЛУЛА Београд, Прерадовићева 2а Тел/Фах : Правна служба: ПИБ: Рачуноводство: Е-маil: pupalilu

ПУ БОШКО БУХА ПАЛИЛУЛА Београд, Прерадовићева 2а Тел/Фах : Правна служба: ПИБ: Рачуноводство: Е-маil: pupalilu ПУ БОШКО БУХА ПАЛИЛУЛА Београд, Прерадовићева 2а Тел/Фах : 72-92-331 Правна служба: 72-92-218 ПИБ: 100213135 Рачуноводство: 73-92-183 Е-маil: pupalilula@mts.rs Број : 178/62 Датум: 03.08.2018. ПЛАН ЈАВНИХ

Више

Publenef template

Publenef template 4. NACIONALNI AKCIJSKI PLANOVI ENERGETSKE UČINKOVITOSTI za razdoblje 2017.-2019. Dean Smolar, voditelj Nacionalnog koordinacijskog tijela za energetsku učinkovitost Svibanj 2017. Zagrebački energetski

Више

Slide 1

Slide 1 Parkovi d.d. Wawa d.o.o. Jelena Sekelj Marin Bašić Dražen Vrhovski Sustav zaokružene elektromobilnosti u komunalnom sektoru Grada Varaždina Wawa mi mislimo zeleno! CIVINET Forum Rijeka 2017 Mi mislimo

Више

Microsoft Word Sajt cir.doc

Microsoft Word Sajt cir.doc Табела 1 25.12.2008. САВЕТНИК КОЕФИЦИЈЕНТИ ЗА РЕВАЛОРИЗАЦИЈУ Објављено у У месецу према претходном месецу Од почетка до краја периода Од почетка сваког месеца до краја периода 1 2 3 4 5 6 1. 01.2008. С.Г.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ др Аца Марковић Председник надзорног одбора ЈП ЕПС Eкономски и енергетски положај Електропривреде Србије Међународна конференција ЕЛЕКТРАНЕ 2014 Енергетски ресурси, енергетска ефикасност,

Више

UPUTSTVO ZA AUTORE (NASLOV)

UPUTSTVO ZA AUTORE (NASLOV) PODIZANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI KROZ POVEĆANJE SNAGE BLOKA NA PRIMERU BLOKA A6 TE NIKOLA TESLA ACHIEVING THE INCREASED ENERGY EFFICIENCY THOUGH THE THERMAL POWER PLANT POWER OUTPUT INCREASE - EXAMPLE

Више

Slide 1

Slide 1 ODRŽIV TRANSPORT Održivi transport je aspekt globalne održivosti koja podrazumeva da zadovoljenje egzistencijalnih potreba sadašnjosti ne ugrožava mogućnost budućih generacija da zadovolje svoje potrebe.

Више

Slide 1

Slide 1 PANEL 6: ORGANSKA I INTEGRALNO KONTROLISANA POLJOPRIVREDA: NEISKORIŠĆENI POTENCIJALI SRBIJE Tema izlaganja: Organska poljoprivreda potencijal Srbije? Nenad Novaković, direktor OCS-a 10/22/2013 1 Poljoprivreda

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KОРПОРАТИВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА 2018. ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ВЕРТИКАЛНО ИНТЕГРИСАНИХ ЕНЕРГЕТСКИХ СИСТЕМА У ЈУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ Структура акционарског капитала Око 3 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА уложено је у развој НИС-а од 2009.

Више

Република србија Завод за јавно здравље Пирот Пирот,ул.Кеј б.б Teл/Факс: 010/ Web:

Република србија Завод за јавно здравље Пирот Пирот,ул.Кеј б.б Teл/Факс: 010/ Web: Република србија Завод за јавно здравље Пирот 18300 Пирот,ул.Кеј б.б Teл/Факс: 010/343-994 E-mail: ekologija@zzjzpirot.org.rs Web: www.zzjzpirot.org.rs ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ O КОНТРОЛИ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА ИЗ

Више

ПЛАН РАДА СПОРТСКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ ПЛАН РАДА СПОРТСКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ ЗА ГОДИНУ Нови Сад, март 2018.године

ПЛАН РАДА СПОРТСКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ ПЛАН РАДА СПОРТСКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ ЗА ГОДИНУ Нови Сад, март 2018.године ПЛАН РАДА СПОРТСКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ ЗА 2018. ГОДИНУ Нови Сад, март 2018.године Управни одбор Спортског савеза Војводине, разматрао је и усвојио Програм рада и финансијски план ССВ у скраћеном облику,

Више

Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( "Službeni glasnik RS", broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj

Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( Službeni glasnik RS, broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( "Službeni glasnik RS", broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj dozvoli Pravilnik je objavljen u "Službenom glasniku

Више

(Microsoft PowerPoint Helji\346 i .pptx)

(Microsoft PowerPoint Helji\346 i .pptx) Distribuirani IS za priključenje kupaca na ED mrežu (DISP) Jasmin Heljić Omer Gegić Emina Kreštalica 16.10.2013 Rovinj/Hotel Istra Sadržaj Uvod Projekt Metodologija Dizajn Aplikacija Zaključak 2 Uvod JP

Више

Microsoft Word - sadrzaj-lat-08

Microsoft Word - sadrzaj-lat-08 Republika Srpska Vlada K O N S O L I D O V A N I IZVJEŠTAJ O INVESTIRANjU JAVNIH SREDSTAVA Banja Luka, maj 2009. godine S A D R Ž A J UVOD 1 Zakonodavno pravni okvir 1 1. INVESTIRANA I PLASIRANA JAVNA

Више

Р. бр УГОВОРИ ЗАКЉУЧЕНИ У ПОСТУПЦИМА ЈАВНИХ НАБАВКИ У ГОДИНИ СА РЕАЛИЗАЦИЈОМ У ГОДИНИ Преостала вредност по Врста Број и д

Р. бр УГОВОРИ ЗАКЉУЧЕНИ У ПОСТУПЦИМА ЈАВНИХ НАБАВКИ У ГОДИНИ СА РЕАЛИЗАЦИЈОМ У ГОДИНИ Преостала вредност по Врста Број и д Р. бр. 1. 2. 3. 4. 5. УГОВОРИ ЗАКЉУЧЕНИ У ПОСТУПЦИМА ЈАВНИХ НАБАВКИ У 2018. ГОДИНИ СА РЕАЛИЗАЦИЈОМ У 2018. ГОДИНИ Преостала вредност по Врста Број и датум Вредност Предмет уговору поступ Добављач закључог

Више

odluka_zajamcena_cijena_2016_gc_hr

odluka_zajamcena_cijena_2016_gc_hr Broj: 01-07-1052-05/15 Mostar, 18.12.2015. godine Na temelju članka 21. stavak (1) točka 12) i točka 13) i stavak (3) Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА Тср за РС 16,4, што је за 0.9Ц изнад вишег.просјека оба реф периода (2001-;1951-); према терцилима: изнад опсега нормале, према перцентилима на граници нормално/топло. o Тср за РС у просеку,септембра мјесеца

Више

Microsoft Word - PLAN NABAVKI ZA 2017.doc

Microsoft Word - PLAN NABAVKI ZA 2017.doc ПЛАН НАБАВКИ ЗА ГОДИНУ ЗА ТЕХНОЛОШКО МЕТАЛУРШКИ ФАКУЛТЕТ ЈАВНЕ НАБАВКЕ Редни број Предмет набавке/ ОРН Процењена вредност (укупно, по годинама) Планирана средства у буџету/фин. плану динарима (без ПДВ

Више

ZAKON O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI I OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom ureďuje se energetska efikasnost u finalnoj potrošnji, donošenje planova za una

ZAKON O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI I OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom ureďuje se energetska efikasnost u finalnoj potrošnji, donošenje planova za una ZAKON O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI I OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom ureďuje se energetska efikasnost u finalnoj potrošnji, donošenje planova za unapreďivanje energetske efikasnosti i njihovo sprovoďenje,

Више

Naslovna_0:Naslovna _0.qxd.qxd

Naslovna_0:Naslovna _0.qxd.qxd Децембар СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Децембар 2011 УРЕДНИШТВО БРАНКО ХИНИЋ, главни уредник Чланови ЈЕЛЕНА МАРАВИЋ МАРИНА МЛАДЕНОВИЋ-КОМАТИНА ВЕСЕЛИН ПЈЕШЧИЋ БИЉАНА САВИЋ ДР МИЛАН ШОЈИЋ Статистички билтен Издаје

Више

НАЗИВ ДОКУМЕНТА

НАЗИВ ДОКУМЕНТА IZVEŠTAJ O REZULTATIMA ISPITIVANJA broj izveštaja: 01/03-22/1 Datum: 08. 01. 2018. Izdanje: 1 Kopija: ORIGINAL Izmena: - Kontrolisana kopija. Zabranjeno kopiranje i preštampavanje, osim u celosti, bez

Више

Z-16-48

Z-16-48 СРБИЈА И ЦРНА ГОРА МИНИСТАРСТВО ЗА УНУТРАШЊЕ ЕКОНОМСКЕ ОДНОСЕ ЗАВОД ЗА МЕРЕ И ДРАГОЦЕНЕ МЕТАЛЕ 11 000 Београд, Мике Аласа 14, поштански фах 384 телефон: (011) 3282-736, телефакс: (011) 181-668 На основу

Више

УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања

УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања УЧЕШЋЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС+ Преглед могућности и до сада остварених резултата у области образовања 2 Земље које учествују у програму деле се на програмске и партнерске. Програмске земље

Више

KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 25. mart godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1 i člana 19 stav 3 Zakona o kontroli

KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 25. mart godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1 i člana 19 stav 3 Zakona o kontroli KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI Broj: 01- Podgorica, 25. mart 2016. godine Na osnovu člana 10 stav 1, tačka 1 i člana 19 stav 3 Zakona o kontroli državne pomoći ("Službeni list Crne Gore", br. 74/09

Више

Новембар 2013

Новембар 2013 Новембар 2013 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Новембар 2013 У Р Е Д Н И Ш Т В О БРАНКО ХИНИЋ, главни уредник Чланови ЈЕЛЕНА МАРАВИЋ МАРИНА МЛАДЕНОВИЋ-КОМАТИНА ВЕСЕЛИН ПЈЕШЧИЋ БИЉАНА САВИЋ ДР МИЛАН ШОЈИЋ Статистички

Више

Microsoft PowerPoint - Basic_SIREN_Basic_H.pptx

Microsoft PowerPoint - Basic_SIREN_Basic_H.pptx Smart Integration of RENewables Regulacija frekvencije korištenjem mikromreža sa spremnicima energije i odzivom potrošnje Hrvoje Bašić Završna diseminacija projekta SIREN FER, 30. studenog 2018. Sadržaj

Више

Paper Title (use style: paper title)

Paper Title (use style: paper title) Статистичка анализа коришћења електричне енергије која за последицу има примену повољнијег тарифног става Аутор: Марко Пантовић Факултет техничких наука, Чачак ИАС Техника и информатика, 08/09 e-mal адреса:

Више

Microsoft Word - Naslovna_strana_Balen.doc

Microsoft Word - Naslovna_strana_Balen.doc STRUČNO USAVRŠAVANJE OVLAŠTENIH ARHITEKATA I OVLAŠTENIH INŽENJERA XIX. tečaj 13. i 14. studeni 2015. TEMA: " ISPLATIVOST PRIMJENE SOLARNIH TOPLINSKIH SUSTAVA ZA GRIJANJE I PRIPREMU PTV " Autor: Prof.dr.sc.

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар 219. Београд, март 219. С А Д Р Ж А Ј Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 5 Инфлациона очекивања

Више

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова

Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР Школска 2018 /2019. Назив предмета: Информатика и рачунарство Разред: 5. Недељни број часова Школа Ј. Ј. Змај Свилајнац МЕСЕЧНИ ПЛАН РАДА ЗА СЕПТЕМБАР јединице 1. 1. Увод у информатику и рачунарство 1. 2. Oрганизација података на рачунару 1. 3. Рад са текстуалним документима 1. 4. Форматирање

Више

Energija

Energija Mali obrazovni priručnik Riječ energija nastala je od grčke riječi energos što znači aktivnost. Energija je uzrok svemu što se događa oko nas. Sve što nas okružuje zasnovano je na korištenju energije.

Више

Фебруар 2018

Фебруар 2018 Фебруар 2018 СТАТИСТИЧКИ БИЛТЕН Фебруар 2018 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ Београд, Краља Петра 12 Тел. 011/3027-100 Београд, Немањина 17 Тел. 011/333-8000 www.nbs.rs ISSN 1451-6349 Садржај Преглед текућих кретања..................................................

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА – ГРАД БЕОГРАД

РЕПУБЛИКА СРБИЈА – ГРАД БЕОГРАД РЕПУБЛИКА СРБИЈА ГРАД БЕОГРАД ГРАДСКА ОПШТИНА БАРАЈЕВО Одељење за планирање инвестиције и развој Број: VIII-02 404-69/2017 Датум: 08.05.2017.год. Б а р а ј е в о На основу члана 51. став 1. Закона о јавним

Више

Registri i procena emisije zagađujićih materija

Registri i procena emisije zagađujićih materija Registri i procena emisije zagađujićih materija Dr Davor Antanasijević Decembar 2018. Izvori zagađenja Intenzivan industrijski razvoj = povećane emisije zagađujućih materija u sve delove životne sredine

Више

НАЗИВ ДОКУМЕНТА

НАЗИВ ДОКУМЕНТА IZVEŠTAJ O REZULTATIMA ISPITIVANJA broj izveštaja: 01/03-15/37 Datum: 06. 10. 2017. Izdanje: 1 Kopija: ORIGINAL Izmena: - Kontrolisana kopija. Zabranjeno kopiranje i preštampavanje, osim u celosti, bez

Више

SEPTEMBAR KALENDAR PISANIH PROVJERA ZA PRVO POLUGODIŠTE ŠKOLSKE 2019/2020 GODINE Razred i odjeljenje Mjesec Datum Dan II 1 II 2 II 3 III 1 III 2 IV 1

SEPTEMBAR KALENDAR PISANIH PROVJERA ZA PRVO POLUGODIŠTE ŠKOLSKE 2019/2020 GODINE Razred i odjeljenje Mjesec Datum Dan II 1 II 2 II 3 III 1 III 2 IV 1 SEPEMBAR KALENDAR PISANIH PROVJERA ZA PRVO POLUGODIŠE ŠKOLSKE 2019/2020 GODINE 2.9.2019. 3.9.2019. 4.9.2019. Srijeda 5.9.2019. 6.9.2019. 9.9.2019. 10.9.2019. 11.9.2019. Srijeda 12.9.2019. 13.9.2019. 16.9.2019.

Више

НАЗИВ ДОКУМЕНТА

НАЗИВ ДОКУМЕНТА IZVEŠTAJ O REZULTATIMA ISPITIVANJA broj izveštaja: 01/03-15/39 Datum: 06. 11. 2017. Izdanje: 1 Kopija: ORIGINAL Izmena: - Kontrolisana kopija. Zabranjeno kopiranje i preštampavanje, osim u celosti, bez

Више

ЗБПРНИК РАДПВА ЕкпнБиз ISBN: Датум пријема рада: УДК: : (497.6RS)(497.6) Датум прихватаоа рада:

ЗБПРНИК РАДПВА ЕкпнБиз ISBN: Датум пријема рада: УДК: : (497.6RS)(497.6) Датум прихватаоа рада: ISBN: 978-99955-45-26-0 Датум пријема рада: 03.05.2018. УДК: 330.322:551.583(497.6RS)(497.6) Датум прихватаоа рада: 08.06.2018. Прегледни наушни рад ИНВЕСТИЦИОНА УЛАГАЊА И УБЛАЖАВАЊЕ НЕГАТИВНИХ УТИЦАЈА

Више

KAKO BRŽE DO POSLA ZA StrukovnOG inženjerA zaštite životne sredine

KAKO BRŽE DO POSLA  ZA StrukovnOG inženjerA zaštite životne sredine KAKO BRŽE DO POSLA ZA SPECIJALISTU STRUKOVNOG INŽENJERA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE Dr Vesna Marjanović, profesor Visoke poslovno-tehničke škole strukovnih studija, Užice Specijalističke strukovne studije

Више

D12_5 MNE_Dio 04 - Procjena EE Investicija F1

D12_5 MNE_Dio 04 - Procjena EE Investicija F1 Ministarstvo ekonomije / Sektor za energetsku efikasnost Obuka o upravljanju energijom i energetskoj efikasnosti Procjena EE Investicija (pojednostavljena verzija) Pripremljeno pod okriljem projekta Tehnička

Више

Стандард X: Назив стандарда

Стандард X: Назив стандарда ПРИЛОГ 1.3. АКЦИОНИ ПЛАН Задатак 1 Задатак Активности Индикатори исхода (мерљиви циљеви у погледу контроле ) Унапређење студијских програма Израда периодичног извештаја Комисије за праћење и унапређење

Више

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode]

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode] ПРИМЕНА IPPC ДИРЕКТИВЕ У СРБИЈИ ЗАХТЕВ ЗА ИЗДАВАЊЕ ИНТЕГРИСАНЕ ДОЗВОЛЕ qзакон о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине (Сл. Гласник РС, број 135/2004) Уређује услове и поступак издавања

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај 219. Београд, јун 219. Садржај: Уводна напомена... 2 Резиме... 3 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 4 Инфлациона очекивања привреде...

Више

VLADA CRNE GORE

VLADA CRNE GORE Na osnovu člana 18 stav 5 Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu ( Sl.list CG,broj 075/18), donešen je Pravilnik o bližoj sadržini elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu ( Sl.list CG, broj

Више

ПЛАН АКТИВНОСТИ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА ДЕЦЕМБАР 2010 СЕПТЕМБАР 2011 МЕСЕЦ БРОЈ АКТИВНОСТ РОК НАДЛЕЖНИ ОРГАН Јануар Рад на изменама и допунама

ПЛАН АКТИВНОСТИ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА ДЕЦЕМБАР 2010 СЕПТЕМБАР 2011 МЕСЕЦ БРОЈ АКТИВНОСТ РОК НАДЛЕЖНИ ОРГАН Јануар Рад на изменама и допунама ПЛАН АКТИВНОСТИ ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА ДЕЦЕМБАР 2010 СЕПТЕМБАР 2011 МЕСЕЦ БРОЈ АКТИВНОСТ РОК НАДЛЕЖНИ ОРГАН Јануар 1. Рад на изменама и допунама Правилника о раду Изборне комисије - 17.01. (понедељак)

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation . ICT sustavi za energetski održivi razvoj grada Energetski informacijski sustav Grada Zagreba Optimizacija energetske potrošnje kroz uslugu točne procjene solarnog potencijala. Energetski informacijski

Више

Solarne komponente i sistemi

Solarne komponente i sistemi ENERGIJA VETRA ENERGIJA VODE GEOTERMALNA ENERGIJA BIO ENERGIJA ENERGIJA SUNCA Obnovljivi izvori energije 12/3/2018 OIE - 2018/19 1 12/3/2018 OIE - 2018/19 2 Obnovljivi izvori energije Izborni predmet V

Више

Mar-13 Apr-13 Maj-13 Jun-13 Jul-13 Avg-13 Sep-13 Okt-13 Nov-13 Dec-13 Jan-14 Feb-14 Mar-14 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 91 P

Mar-13 Apr-13 Maj-13 Jun-13 Jul-13 Avg-13 Sep-13 Okt-13 Nov-13 Dec-13 Jan-14 Feb-14 Mar-14 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 91 P Mar-13 Apr-13 Maj-13 Jun-13 Jul-13 Avg-13 Sep-13 Okt-13 Nov-13 Dec-13 Jan-14 Feb-14 Mar-14 CRNA GORA ZAVOD ZA STATISTIKU S A O P Š T E NJ E Broj: 91 Podgorica, 15. april 2014. godine Prilikom korišćenja

Више

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2 ENERGETSKI SUSTAVI DIZALICE TOPLINE (Toplinske pumpe) ENERGETSKI TOK ZA DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) ENERGETSKI SUSTAVI 2 DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) DIZALICE TOPLINE koriste se za prijenos

Више

Microsoft Word - Plan i program rada SHLS za 2014 godinu

Microsoft Word - Plan i program rada SHLS za 2014 godinu PLAN I PROGRAM RADA SAVEZA HOKEJA NA LEDU SRBIJE za 2014. godinu U skladu sa članovima 9, 10 i 33 Statuta Saveza hokeja na ledu Srbije, Strategijom razvoja sporta u Republici Srbiji za period 2014 2018.

Више