PowerPoint Presentation

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "PowerPoint Presentation"

Транскрипт

1 ЈАНУАР 2016 После 35 дана 2. јануара је нарушен утицај антициклона који је доносио суво време од краја новембра прошле године. Почетак јануара је био у знаку правог зимског времена. Падао је снег уз брзи пораст снежног покривача, поготово на северу. Честа циклонална активност се наставила током првих 20 дана јануара уз честе падавине. од 8. јануара је било топлије па је чешће падала киша него снег. Највише падавина је било у Херцеговини од 150 до 205 mm.

2 На слици испод су приказане количине падавина за поједине градове у Републици Српској за јануар као и вишегодишњи просеци за јануар месец. Највише падавине је било у Херцеговини чиме је прекинута јак суша која се јавила у децембру. Доста падавина је било и на северу, а велики део је падао као снег.

3 На следећим сликама приказан је месечни распоред падавина за одређене градове у Републици Српској. Са слика се види да је јачих падавина било почетком и средином месеца, а да је последњих 10 дана било углавном суво.

4

5

6 Почетком месеца било је јаких снежних падавина, поготово у региону Бања Луке и Градишке. Због наглог отопљења и јаког јужног ветра снег се отопио за само два дана. На слици је висина снежног покривача у Бањалуци од јануара где се види нагли пораст али и нагло топљење снега:

7 Почетком месеца је било хладније, али хладно зимско време је кратко трајало и већи део месеца је било топлије од просека. Због честог прилива врло топлог ваздуха са југозапада било је и пуно дана са правим пролећним температурама. Средином месеца је поново било мало хладније уз јачи јутрарњи мраз. Све укупно средња температура током јанура је била мало изнад вишегодишњег просека.

8 На слици испод су приказане средње температуре за поједине градове у Републици Српској за јануар као и вишегодишњи просеци за јануар месец.

9 На наредним сликама је приказан ход минималме, максималне и средње температуре за цео месец за пет градова у Републици Српској. Са слика се види да је било доста топлих дана поготово око јануара и поново од 26. јануара до краја месеца. Хладније је било почетком и поново средином месеца. Током целог месеца било је само од 2 до 8 ледених дана (дани када температура остаје испод нуле). На југу Херцеговне није било ледених дана.

10

11

12 1. ДЕКАДА Првог дана у новој години одржавао се и даље јак антициклон изнад нашег региона. Било је суво и хладно уз јачи мраз током јутра. 2. јануара дошло је до постепене промене времена. После 35 дана трајања утицаја јаког антициклона који је одржавао стабилно и суво зимско време, циклон са Атлантика је коначно нарушио овај систем. Под утицајем висинке долине, око ђеновског залива се формирао јак циклон који се током дана премештао ка нашем региону. Падавине су почеле током дана прво на западу и југу: понегде је падала киша, затим суснежица и снег. У ноћним сатима на северу и западу је снег јачао и до 3. јануара ујутру формирао се висок снежни покривач. Снег је наставио да пада и током 3. јануара уз даљи пораст снежног покривача. Највише снега је пало на северу и западу: Бања Лука и Градишка су имале преко 40 цм снега. Мање снега је пало на истоку, а на југу је падала углавном јача киша. 5. јануара падавине су накратко престале, а увече и у току ноћи топлији ваздух се премештао с југа па је падала киша која се ледила при тлу. 6. јануара циклон се регенерисао око Јадрана уз јачање југозападног струјања. У првом делу дана је било суво, а затим нестабилно време уз јаке падавине. Било је грмљавине са пљусковима: понегде је било пљускова кише која је затим прешла у снег, а понегде (као што је било у Бањалуци) јавио се јак пљусак снега уз грмљавину и нагли пораст снежног покривача 6. јануара увече.

13 Током 7. јануара падавине су слабиле и престале, а током дана циклон је одмицао ка истоку Балкана а са запада је јачао утицај гребена. 8. јануара накратко је било стабилно време, али већ крајем дана је јачао утицај простане долине са запада Европе. Формирало се јако југозападно струајње уз прилив топлијег ваздуха. Киша је почела да пада на југу и понегде на западу а у осталим пределима је било суво. Наредна два дана наставио је да јача утицај долине уз даље јачање југозападног струјања. Било је све топлије уз умерен до јак југо. Ветар је повремено имао и олујне ударе, поготово у Крајини и Херцеговини. Киша је падала на југу и западу, а у осталим пределима је било више сувог времена уз слабу кишу само повремено. Због наглог пораста температуре и јаког јужног ветра и снег се врло брзо топио. После веома топлог и сувог времена током децембра, време почетком јануара је било право зимско. Јачи снег је падао и у кратком периоду снежни покривач је брзо порастао, понегде и изнад 40 цм. 6. јануара је било и врло нестабилно време уз пљускове са грмљавном, а понегде је било и грмљавине уз јак пљусак снега. Ово је врло ретка и необична појава за зимско доба. Било је хладније. Право зимско време је кратко трајало. Већ од 8. јануара је било знатно топлије уз јак југо који је брзо отопио снег.

14 На сликама испод су приказане висинска и приземна слика за 6. јануар где се види циклон који се формирао око ђеновског залива и фронтална зона која се премештала преко нашег региона. Овај систем је донео ретку појаву за зиму: пљускове кише и снега уз грмљавину. Понегде је пало и преко 20 цм снега у само пар сати.

15

16 2. ДЕКАДА 11. јануара циклон је наставио да јача уз олујни ветар и врло топло време. Киша је падала на југу и западу, а крајем дана и у осталим пределима. Дувао је врло јак југо уз олујне ударе. Понегде је брзина ветра била и преко 90 km/h. 12. су падавине слабиле и престале, прво на северу и западу. И ветар је ослабио. Било је и даље топло, а током дана температура је почела да опада. 13. и 14. Балкан се налазио између простране долине и поља високог притиска. Температура је било мало нижа уз слабе падавине (углавном кише) само понегде. 14. јануара око ђеновског залива се формирао циклон који је увече захвати и наш регион. Јача киша је почела на југу, а 15. јануара падавине су захватиле и остале пределе. Уз захлађење киша је прешла у снег у вишим пределима, а понегде је и у нижим пределима падала суснежица и снег али без формирања снежног покривача. 16. је био још мало хладније, а циклон се премештао ка истоку и са њим и снежне падавине, а на северу и западу је било претежно суво. 17. се и даље осећао утицај задње стране циклона. У склопу овог система задржавао и хладан ваздух. Било је хладно, на истоку је падало снег а у осталим пределима било је претежно суво или уз слабе падавине. 18. се циклон постепено премештао ка истоку а са запада је јачао гребен. Још током јутра је било слабих падавина, а током дана је било суво и хладно. Крајем дана је дошло до разведравања и ноћ и следеће јутро 19. је било врло хладно уз јачи мраз. Стабилно време под утицајем антициклона се задржало и 20. јануара. Јутро је опет било врло хладно, поготово на истоку, а током дана је било сунчаније и мало топлије.

17 Током друге декаде јануара било је топлије, поготово прва три дана када је јак југо доносио праве пролећне темературе. Два цикона су донели честе падавине, на југу је било обилнијих падавина. Падала је углавном киша, а уз захлађење средином декаде понегде је падао и снег. На сликама су приказане висинска и приземна слика за 11. јануар где се јак циклон види јак циклон који се ширио од запада Европе и југозапасно струајње изнад Балкана. Овај систем је донео врло топло време уз олујно јак југо (понегде и преко 90 km/h).

18

19 3. ДЕКАДА Од наш регион се налазио између циклона који је био на истоку Европе и гребена са запада. Било је облачно и хладно, слаб снег је падао само понегде, углавном на планинама. 22 и 23. јутра су опет била хладна уз јачи мраз. 24. слаба висинска долина се премештала преко Балкана и донела је слабе падавине понегде. 25. јануара јачао је гребен са запада уз прилив топлијег ваздуха. Од 26. до краја месеца одржавао се антициклон уз прилив топлијег ваздуха. Било је претежно суво и све топлије, а температура је у већем броју места била знатно изнад просека за јануар. Нешто нижа температура је била само на југоистоку, у горњем Подрињу. Северније од Балкана су се премештали циклони који су само својом периферијом захватали наш регион и донели врло слабе падавине само понегде.

20 Током последње декаде је поново било топло, поготово од 15. јануара када су се јављале праве пролећне температуре. Првих пар дана је било мало хладније уз јачи мраз током јутра. Падавина је било врло мало и јављале су се само понегде. На сликама испод су приказане висинска и приземна слика за 22. јануар где се види висинска долина која се пружала од севера Русије до нашег региона, а у приземљу је јачао антициклон са запада Европе. Близина циклона и хладног ваздуха је донела врло слабе падавине само понегде, а због разведравања ноћи и јутра су биле хладне уз јачи мраз.

21 Милица Ђорђевић, Одјељење бдијења РХМЗ РС

ФЕБРУАР 2015 Фебруар је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од

ФЕБРУАР 2015 Фебруар је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од ФЕБРУАР 2015 Фебруар 2015. је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од 22. до краја месеца сваког дана је било падавина. Почетком

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ДЕЦЕМБАР 2016. Већи део месеца децембра 2016. било је стабилно и суво време уз честу појаву магле у нижим пределима, док је на планинама и југу било сунчаније. Падавина је било врло мало, у већини предела

Више

ЈАНУАР 2019.

ЈАНУАР 2019. Јануар месец је био променљив уз честе падавине, поготово у брдскопланинским пределима где је пало пуно снега уз даљи пораст снежног покривача. На крајњем северу било је знатно мање снега. У Херцеговини

Више

ЈАНУАР 2019.

ЈАНУАР 2019. Време у мају је било променљиво уз честе и обилне падавине које су изазвале поплаве на северу и западу у периоду од 12. до 15. маја, а у другом делу месеца понегде су се јављале бујичне поплаве на мањим

Више

ДЕЦЕМБАР 2014 Децембар је бип тпплије пд прпсека уз честе падавине ппчеткпм и крајем месеца, а срединпм је билп више сувпг и сунчанпг времена. К

ДЕЦЕМБАР 2014 Децембар је бип тпплије пд прпсека уз честе падавине ппчеткпм и крајем месеца, а срединпм је билп више сувпг и сунчанпг времена. К ДЕЦЕМБАР 2014 Децембар 2014. је бип тпплије пд прпсека уз честе падавине ппчеткпм и крајем месеца, а срединпм је билп више сувпг и сунчанпг времена. Кпличина падавина у већини крајева је била пкп вишегпдишоег

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука Јануар, 2019. године год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ДЕЦЕМБРУ Децембар је у Републици Српској је у погледу температуре био у границама пројечних вриједности. * Током децембра било је углавном нестабилно

Више

ЈУН 2014 И тпкпм јуна се наставилп прпменљивп време уз честе падавине. Ппчеткпм месеца је билп сунчаних и тпплих дана уз летое температуре, а срединпм

ЈУН 2014 И тпкпм јуна се наставилп прпменљивп време уз честе падавине. Ппчеткпм месеца је билп сунчаних и тпплих дана уз летое температуре, а срединпм ЈУН 2014 И тпкпм јуна се наставилп прпменљивп време уз честе падавине. Ппчеткпм месеца је билп сунчаних и тпплих дана уз летое температуре, а срединпм и крајем месеца киша и пљускпви су били чести уз малп

Више

АВГУСТ Ппсле два врлп нестабилна месеца са честим падавина и лпкалним неппгпдама, август је дпнеп стабилније време уз више правпг летоег времена

АВГУСТ Ппсле два врлп нестабилна месеца са честим падавина и лпкалним неппгпдама, август је дпнеп стабилније време уз више правпг летоег времена АВГУСТ 2018. Ппсле два врлп нестабилна месеца са честим падавина и лпкалним неппгпдама, август је дпнеп стабилније време уз више правпг летоег времена. Билп је тпплп и сунчаније, а падавине су се ређе

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ОКТОБАР 2015 Тпкпм пктпбра месеца чак шест циклпна, кпји су се премештали са запада, су захватили наш регипн и дпнели врлп пбилне падавине. На западу и ппнегде на северу Српске палп је прекп 200 mm кише,

Више

МАЈ Ппсле врлп тпплпг и сушнпг априла, време тпкпм маја билп је прпменљивп уз честе, ппвременп и пбилне падавине. Нестабилнп време са честим пљу

МАЈ Ппсле врлп тпплпг и сушнпг априла, време тпкпм маја билп је прпменљивп уз честе, ппвременп и пбилне падавине. Нестабилнп време са честим пљу МАЈ 2018. Ппсле врлп тпплпг и сушнпг априла, време тпкпм маја билп је прпменљивп уз честе, ппвременп и пбилне падавине. Нестабилнп време са честим пљускпвима пдржавалп се тпкпм већег дела месеца, а билп

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука фебруар, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен јануар 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ЈАНУАРУ Јануар 2019. у Републици Српској био је нешто хладнији од просјечних вриједности. * Током јануара

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МАРТ 2017. Ппчеткпм марта време је билп прпменљивп уз честу кишу. У перипду пд 5. дп 8. марта билп је пбилних падавина, ппгптпвп на северу. У мнпгим местима је у некпликп дана палп више кише пд месечнпг

Више

y = -4E-05x x x R² = линија тренда Тср_јан С

y = -4E-05x x x R² = линија тренда Тср_јан С 13.0 10 5 2001 2007 2014 2018 0 5 2006 2017 2.0 y = -4E-05x 3 + 0.0052x 2-0.1421x + 0.185 R² = 0.1045 линија тренда Тср_јан 1951-2018 9.0 С 1951 1962 1968 1973 1979 1990 1996 2001 2007 2018 Карактеристике

Више

МАРТ 2014 Тпкпм марта се наставилп тпплп време, кпје уз маое прекиде траје пд ппчетка гпдине. Март је бип пкп 2-3 степена тпплији пд прпсека. Са слике

МАРТ 2014 Тпкпм марта се наставилп тпплп време, кпје уз маое прекиде траје пд ппчетка гпдине. Март је бип пкп 2-3 степена тпплији пд прпсека. Са слике МАРТ 2014 Тпкпм марта се наставилп тпплп време, кпје уз маое прекиде траје пд ппчетка гпдине. Март је бип пкп 2-3 степена тпплији пд прпсека. Са слике средое месечне температуре ваздуха у марту 2014. виде

Више

ОЛУЈНО НЕВРИЈЕМЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ Увод: Дана, 29. августа године у часова по локалном времену град Бању Луку је захватило олујно невријеме, о

ОЛУЈНО НЕВРИЈЕМЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ Увод: Дана, 29. августа године у часова по локалном времену град Бању Луку је захватило олујно невријеме, о ОЛУЈНО НЕВРИЈЕМЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ Увод: Дана, 29. августа 2009. године у 15. 10 часова по локалном времену град Бању Луку је захватило олујно невријеме, односно временска непогода праћена јаким вјетром, кишом,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука март, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен фебруар 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ФЕБРУАРУ Фебруар 2019. у Републици Српској био је топлији од просјечних вриједности. * Током фебруара у свим

Више

Microsoft Word - analiza_jesen_20131_KSC-KM.doc

Microsoft Word - analiza_jesen_20131_KSC-KM.doc Analiza jeseni 13. godine po tipovima vremena Dunja Plačko Vršnak, Marija Mokorić i Krunoslav Mikec Uvod Jesenski mjeseci (rujan, listopad i studeni) bili su razmjerno topli, a osobito je u listopadu bilo

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука јул, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен јун 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ЈУНУ Јун 2019. у Републици Српској био је знатно топлији од вишегодишњег просјека * Током јуна падавине су биле

Више

АВГУСТ 2014 Август је бип врлп прпменљив уз честе и пбилне падавине. Билп је малп свежије пд прпсека, степен дп два уз маое трппских дана у пднп

АВГУСТ 2014 Август је бип врлп прпменљив уз честе и пбилне падавине. Билп је малп свежије пд прпсека, степен дп два уз маое трппских дана у пднп АВГУСТ 2014 Август 2014. је бип врлп прпменљив уз честе и пбилне падавине. Билп је малп свежије пд прпсека, степен дп два уз маое трппских дана у пднпсу на претхпдне гпдине. Такпђе, није билп екстремних

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА Осредњено за цијелу Републику, Тср износи 7.4 што је за 1.7 изнад средње величине (реф 1951-2018) и означава перцентил категорију " топло " Средња температура ваздуха између 6 и 8 ; 4 до 5 у брдско-планинским

Више

ISSN god. XXXIII METEOROLOŠKI I HIDROLOŠKI BILTEN

ISSN god. XXXIII METEOROLOŠKI I HIDROLOŠKI BILTEN ISSN 1334-3017 god. XXXIII METEOROLOŠKI I HIDROLOŠKI BILTEN 5 2019 Fotografiju na naslovnici snimio Ivan Lukac DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD ZAGREB, GRIČ 3 UDK 551.5.63 551.506.1 551.509.617 551.510.4

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈАНУАРА 2019

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈАНУАРА 2019 Опсег нормале јануарске количине падавина 1981-2010 (горе); средња количина 1981-2010* лијево доље, Јан-2019 десно доље *Попуна недостајућих података 1991-1995/1996 референтног периода 1981-2010 извршена

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА Тср за РС 16,4, што је за 0.9Ц изнад вишег.просјека оба реф периода (2001-;1951-); према терцилима: изнад опсега нормале, према перцентилима на граници нормално/топло. o Тср за РС у просеку,септембра мјесеца

Више

Преовлађујући тип времена: екстремно топло Тср за РС у просеку, 17 што је за 2,7 топлије у односу на средњу вредност Тмакс 22.3 (Чемерно, 3

Преовлађујући тип времена: екстремно топло Тср за РС у просеку, 17 што је за 2,7 топлије у односу на средњу вредност Тмакс 22.3 (Чемерно, 3 Преовлађујући тип времена: екстремно топло Тср за РС у просеку, 17 што је за 2,7 топлије у односу на средњу вредност 1951-. Т 22.3 (Чемерно, 31 мај) до 33.2 (Вишеград, 30 мај) Т 1.2 (Калиновик,18 мај )

Више

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ УТИЦАЈ ШУМА НА ШИРУ ОКОЛИНУ Проф. др Бранислав Драшковић Пошумљено подручје генерално има блажу климу од непошумљеног Прекомјерна сјеча шума утиче не само на климатске него

Више

Извјештај припремио/ла:

Извјештај припремио/ла: Извјештај припремио/ла: Тип времена у Републици Српској: екстремно топло; сушно, врло сушно, горње Подриње нормално. Тср за РС у просеку, над 26 станица.2 што је за.5 топлије у односу на средњу вредност

Више

12-год. фебруарски покретни средњак Тср РСрпска RS:

12-год. фебруарски покретни средњак Тср РСрпска RS: 12-год. фебруарски покретни средњак Тср 1962-2018 10.0 РСрпска 5.0 8.0 6.0 0.0 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018-5.0 4.0 RS: t_sr feb 2007-2018 2.0 0.0 1962 2.0 С 4.0 С 6.0 С

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука април, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен март 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У МАРТУ Март 2019. у Републици Српској био је топлији од вишегодишњег просјека. * Током марта у свим подручјима

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА АПРИЛА 2019

РЕПУБЛИКА СРПСКА АПРИЛА 2019 Према расподјели перцентила количине падавина, просјечни тип времена за РС је нормално (мало влажније) 0.69P, просечни индекс падавина 0.64; Просјечна количина падавина 2019.г је 11мм/април, вишегодишњи

Више

ZAVOD ZA HIDROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU CRNE GORE GODIŠNJAK METEOROLOŠKIH I HIDROLOŠKIH PODATAKA 2010 Podgorica, 2019.

ZAVOD ZA HIDROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU CRNE GORE GODIŠNJAK METEOROLOŠKIH I HIDROLOŠKIH PODATAKA 2010 Podgorica, 2019. ZAVOD ZA HIDROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU CRNE GORE GODIŠNJAK METEOROLOŠKIH I HIDROLOŠKIH PODATAKA 2010 Podgorica, 2019. Izdaje: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS Published by: Institute

Више

Сума кишних падавина: од 13.3мм у Зворнику до 138мм Требињу Количина кише за Р.Српску, у просеку, у оквиру нормале ; Највећа дневна количина

Сума кишних падавина: од 13.3мм у Зворнику до 138мм Требињу Количина кише за Р.Српску, у просеку, у оквиру нормале ; Највећа дневна количина Сума кишних падавина: од.мм у у до 8мм Требињу Количина кише за Р.Српску, у просеку, у оквиру нормале 9-8; Највећа дневна количина падавина је била мм (Бијељина до 9 мм (). Појава града авг Приједор ;

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА МАЈА 2019

РЕПУБЛИКА СРПСКА МАЈА 2019 РЕПУБЛИКА СРПСКА МАЈА 2019 600 кумулативне падавине јан-мај 2019 осредњене за Српску 500 400 SPI MAJ2019 300 200 100 0 00 jan 2019 01 feb 2019 02 mar 2019 03 apr 2019 04 maj 2019 Р.Српска 2019 Р.Српска

Више

Microsoft Word - os_preko_susa_2011

Microsoft Word - os_preko_susa_2011 SUŠA 2011.g. UČENICE: Ema Sorić, Doris Blaslov, Mare Vidaković ŠKOLA: OŠ Valentin Klarin Preko MENTOR : Jasminka Dubravica jdubravi@gmail.com 023/492-498 OŠ VALENTIN KLARIN PREKO Istraživačko pitanje/hipoteza:

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈУНА 2019

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈУНА 2019 количина падав. (мм/ ) % учешће (1989-2018) РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈУНА Р.СРПСКА ЈУНА 200 180 160 140 120 100 80 60 40 20 0 Percentil % учешће према 1989-2018 SРI 2 1.5 1 0.5 0-0.5-1 -1.5-2 SPI-индекс ; перцентил

Више

Тср за РС у просеку од 19.6 до 22.2, што је свјежије за 0.7Ц по горњој граници терцила у односу на средњу вредност (према

Тср за РС у просеку од 19.6 до 22.2, што је свјежије за 0.7Ц по горњој граници терцила у односу на средњу вредност (према Тср 07-2018 за РС у просеку од 19.6 до 22.2, што је свјежије за 0.7Ц по горњој граници терцила у односу на средњу вредност 19.6-22.9 2000-2017 (према перцентилима: нормално-мало сјежије, према терцилима:

Више

Бања Лука Добој Бијељина Соколац Чемерно Гацко Требиње Калиновик МркоњићГ. Приједор Нови Град Градишка Билећа Рибник Србац ХанП. Вишеград Сребреница Д

Бања Лука Добој Бијељина Соколац Чемерно Гацко Требиње Калиновик МркоњићГ. Приједор Нови Град Градишка Билећа Рибник Србац ХанП. Вишеград Сребреница Д Бања Лука Добој Бијељина Соколац Чемерно Гацко Требиње Калиновик МркоњићГ. Приједор Нови Град Градишка Билећа Рибник Србац ХанП. Вишеград Сребреница Дринић Рудо Фоча Мраковица Зворник Мљечаница Шипово

Више

Strna žita Najbolje iz Austrije RWA od 1876.

Strna žita   Najbolje iz Austrije RWA od 1876. Strna žita www.rwa.rs Najbolje iz Austrije RWA od 1876. JEČAM Sandra Valerie NOVO Azrah SANDRA Sandra je sorta nove generacije namenjena za rekordne prinose. Dvoredi stočni ječam Srednje rani Viša biljka

Више

ЈВП "Београдводе"

ЈВП Београдводе ЈВП "БЕОГРАДВОДЕ" БЕОГРАД Број: 30/17 Дана: 08.02.2017. Б И Л Т Е Н бр. 30 О СПРОВОЂЕЊУ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА 08.02.2017. године ЈВП "Београдводе" - Београд I НАРЕДБЕ 1. Дана 10.01.2017. у 07,00 часова, Руководилац

Више

Microsoft Word - 02_Stanojevic.doc

Microsoft Word - 02_Stanojevic.doc Доступно онлајн на www.gi.sanu.ac.rs Оригинални научни рад UDC: 911.2:551.58(497.11) DOI: 10.2298/IJGI1202001S АНАЛИЗА ГОДИШЊИХ ПАДАВИНСКИХ СУМА НА ПРОСТОРУ СРБИЈЕ Горица Станојевић* 1 *Географски институт

Више

Процена максималних вредности годишње температуре ваздуха у Бањалуци

Процена максималних вредности годишње температуре ваздуха у Бањалуци Процена екстремних годишњих температура у Бањалуци, Сарајеву и Мостару Највиша дневна температура ваздуха у Бањалуци, Мостару и Сарајеву за период 1960-2011 је приказана у сљедећој табели 1: Табела бр.

Више

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ИСПАРАВАЊЕ Проф. др Бранислав Драшковић Испаравање је једна од основних компоненти водног и топлотног биланса активне површине са које се врши испаравање У природним условима

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (16. novembar 2015. 20. novembar 2015.) Podgorica,

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (02. novembar 2015. 06. novembar 2015.) Podgorica,

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај 219. Београд, јун 219. Садржај: Уводна напомена... 2 Резиме... 3 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 4 Инфлациона очекивања привреде...

Више

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt.

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt. НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Новембар 2018. Београд, децембар 2018. САДРЖАЈ Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора...

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (28. decembar 2015. 01. januar 2016.) Podgorica, 13.

Више

HRVATSKI RESTAURATORSKI ZAVOD

HRVATSKI RESTAURATORSKI ZAVOD HRVATSKI RESTAURATORSKI ZAVOD Prirodoslovni laboratorij Nike Grškovića 23-10000 Zagreb Tel. (385) 01 46 84 599 - Fax. (385) 01 46 83 289 LABORATORIJSKO IZVJEŠĆE O vlazi zidova u crkvi sv. Ivana u Ivanić

Више

Tri vozača disciplinski kažnjeni: DIREKTOR LASTE UPUTIO IZVINJENJE,Zavod za javno zdravlje Pančevo: CENTAR ZA PREVENCIJU I KONTROLU BOLESTI,Nastavlja

Tri vozača disciplinski kažnjeni: DIREKTOR LASTE UPUTIO IZVINJENJE,Zavod za javno zdravlje Pančevo: CENTAR ZA PREVENCIJU I KONTROLU BOLESTI,Nastavlja Tri vozača disciplinski kažnjeni: DIREKTOR LASTE UPUTIO IZVINJENJE DIREKTOR LASTE UPUTIO IZVINJENJE Opovo, 27. februar 2018; Zbog današnjeg velikog propusta i neodgovornog ponašanja vozača Laste, direktor

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br. 08039801 Reg.br. 8238022472 šif.del. 86-90 PIB 100791703 ž.račun. 840-209667-75 tel/faks: 022/ 610-511, 636-509 e-mail: info@zdravlje-sm.org.rs

Више

DAM_6termin_vjetar_indeksi_2019d

DAM_6termin_vjetar_indeksi_2019d Opća cirkulacija atmosfere 1 10m winds (m/s) and sea level pressure (hpa) Data source: NCEP/NCAR reanalyses. December, January, February June, July, August 2 Polje tlaka i gibanje zraka Na nekim dijelovima

Више

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан Град Београд Прилагођавање климатским променама - Програм заштите животне средине и могућу утицај на урбани развој Београда Др Сњежана Глумац Секретаријат за заштиту животне средине Београд 09.11.2015.

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje deviznim rezervama- Nedjeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (28. januar 2008-01. februar 2008.) Podgorica, 06. februar

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje deviznim rezervama- Nedjeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (31. mart 2008-04. april 2008.) Podgorica, 09. april

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br. 08039801 Reg.br. 8238022472 šif.del. 86-90 PIB 100791703 ž.račun. 840-209667-75 tel/faks: 022/ 610-511, 636-509 e-mail: info@zdravlje-sm.org.rs

Више

MAYAK TOURS d.o.o Beograd, Topličin venac 3 Licenca OTP 7 / 2013 od TEL./FAX / PIB: ; M

MAYAK TOURS d.o.o Beograd, Topličin venac 3 Licenca OTP 7 / 2013 od TEL./FAX / PIB: ; M MAYAK TOURS d.o.o. 1 1000 Beograd, Topličin venac 3 Licenca OTP 7 / 2013 od 20.02.2013. TEL./FAX +381 11 30 36 400/+381 11 32 84 105 PIB: 107349243; Matični : 20785497; e-mail: office@mayaktours.com www.mayaktours.com

Више

018ut10.xls

018ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 18 - год. LXVII, 31.01.2017. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - децембар. - Претходни резултати -

Више

042ut10jan.xls

042ut10jan.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 42 - год. LXV, 28.02.. Статистика угоститељства и туризма SSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - јануар. - Претходни резултати - У Републици

Више

IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJI SLAVONSKI BROD U PERIODU OD 01

IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJI SLAVONSKI BROD U PERIODU OD 01 REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD SEKTOR ZA KVALITETU ZRAKA PRELIMINARNO IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJI SLAVONSKI BROD U PERIODU OD 1.1.-.3.13. GODINE Izrađeno za: Ministarstvo

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар 219. Београд, март 219. С А Д Р Ж А Ј Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 5 Инфлациона очекивања

Више

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ НЕПОВОЉНЕ ВРЕМЕНСКЕ ПОЈАВЕ ЗА РАЗВОЈ БИЉАКА - СУША - Проф. др Бранислав Драшковић Суша је једна од најштетнијих временских појава која широм свијета угрожава људе и привреду

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 5.ЈУН СВЈЕТСКИ ДАН ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ МОНИТОРИНГ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Одјељење за заштиту животне средине Златко Ђајић 05.06.2019. године

Више

Microsoft Word - A5_Analyseraster_Serbisch.docx

Microsoft Word - A5_Analyseraster_Serbisch.docx Karte sveta, puzle Obrazac za analizu i predlozi sa rešenjima Pogledajte kartu sveta i odgovrite zajedno na pitanja! Istroijska karta sveta: list deteline Zbog čega je ova karta neobična Koliko kontinenata

Више

Weishaupt monarch (WM) serija

Weishaupt monarch (WM) serija Gorionici - uštede energije primenom O2 i frekventne regulacije Emisije štetnih materija u produktima sagorevanja Budva, 23.09.2016. Gorionici Uštede energije O 2 regulacija ušteda minimum 2% goriva vraćanje

Више

*Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија

*Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија *Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија *Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија Почев од школске 2014/15.године

Више

Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta „MILKOS“

Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta „MILKOS“ BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE KANTON SARAJEVO OPĆINA NOVO SARAJEVO Općinski načelnik (Nacrt) ODLUKA O PROVOĐENJU URBANISTIČKOG PROJEKTA MILKOS NOSILAC PRIPREME PLANA: OPĆINSKI NAČELNIK

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation USAID Energy Investment Activity Sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom u BiH moguće interkonekcije Konferencija Dani primjene prirodnog gasa Fahrudin Kulić Sarajevo, 14. novembar 2018. g. Sadržaj 1.

Више

210ut10.xls

210ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 210 - год. LXI, 31.07.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - јун. - Претходни резултати - У Републици

Више

108ut10.xls

108ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 108 - год. LXVII, 28.04.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - март. - Претходни резултати - У Републици

Више

ASHRAE Region-At-Large Conference March , 2010

ASHRAE Region-At-Large Conference March , 2010 2. Međunarodni stručni skup iz oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja, 22-23. sep. 2016. Budva, Crna Gora Sprega solarnog sistema sa toplotnim pumpama snage grejanja oko 1 MW - više od 30 godina u

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br. 08039801 Reg.br. 8238022472 šif.del. 86-90 PIB 100791703 ž.račun. 840-209667-75 tel/faks: 022/ 610-511, 636-509 e-mail: info@zdravlje-sm.org.rs

Више

CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovije Njuškalovo istraživanj

CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovije Njuškalovo istraživanj CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovije Njuškalovo istraživanje na najvećem uzorku nekretnina. Samo u travnju na

Више

Microsoft Word - V Zivkovic Lj.,Zivkovic N.,Janic Siridzanski M..doc

Microsoft Word - V Zivkovic Lj.,Zivkovic N.,Janic Siridzanski M..doc ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА 25. СВЕСКА LXXXV - Бр. 1 YEAR 25 TOME LXXXV - N о 1 Оригиналан научни рад UDC 911.2:551.58 (497.11) ЉИЉАНА ЖИВКОВИЋ

Више

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_jav_utmut_0513_szerb_modos.doc

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_jav_utmut_0513_szerb_modos.doc Földrajz szerb nyelven középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. FÖLDRAJZ SZERB NYELVEN ГЕОГРАФИЈА KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA МАТУРСКИ ИСПИТ СРЕДЊЕГ СТЕПЕНА Az írásbeli vizsga időtartama: 120

Више

ЈВП "Београдводе"

ЈВП Београдводе ЈВП "БЕОГРАДВОДЕ" БЕОГРАД Број: 29/17 Дана: 07.02.2017. Б И Л Т Е Н бр. 29 О СПРОВОЂЕЊУ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА 07.02.2017. године ЈВП "Београдводе" - Београд I НАРЕДБЕ 1. Дана 10.01.2017. у 07,00 часова, Руководилац

Више

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelenog svjetla koji prikazuje sniženu temperaturu. Uključuje

Више

EMU factsheet FS2_HR.indd

EMU factsheet FS2_HR.indd DOVRŠETAK EUROPSKE EKONOMSKE I MONETARNE UNIJE Doprinos Komisije Programu čelnika #FutureofEurope #EURoadSibiu GOSPODARSKA I SOCIJALNA KONVERGENCIJA U EU-U: KLJUČNE ČINJENICE Slika 1.: Euro je valuta Europske

Више

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se 15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza namijenjen za saobraćaj

Више

1. Сокој Организација музичких аутора Србије, из Београда, Мишарска (у даљем тексту: Сокој), кога заступа г. Срђан Хофман, председник Управног о

1. Сокој Организација музичких аутора Србије, из Београда, Мишарска (у даљем тексту: Сокој), кога заступа г. Срђан Хофман, председник Управног о 1. Сокој Организација музичких аутора Србије, из Београда, Мишарска 12-14 (у даљем тексту: Сокој), кога заступа г. Срђан Хофман, председник Управног одбора и 2. АНЕМ Асоцијација независних електронских

Више

Folie 2

Folie 2 Sadržaj Marketing Tehnologiija Uvođenje na tržište Ključne karakteristike Usporedba performansi 60 godina zimskih guma Continental Oznake zimskih guma Etiketa EU za gume Testovi u časopisima: najbolji

Више

Informacija u vezi osiguranja imovine uz račun JP Vodokanal-a

Informacija u vezi osiguranja imovine uz račun JP Vodokanal-a Neke događaje možda ne možemo predvideti ili sprečiti, ali je sasvim sigurno da možemo preduzeti odgovarajuće mere zaštite. Svesni da razne nepogode prete sigurnosti vašeg doma i najbližih osmislili smo

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation USAID Investiranje u sektor energije - EIA Status projekata diversifikacije snabdijevanja prirodnim gasom u BiH Konferencija - Opcije razvoja sektora prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini Fahrudin Kulić

Више

Microsoft PowerPoint - 7-suvi kasalj [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - 7-suvi kasalj [Read-Only] Suvi ka{alj Izbor leka Repertorizacija SUVI KA[ALJ ACONITUM SPONGIA BRYONIA PHOSPHORUS PHERUM PHOSPHORICUM CAUSTICUM DROSERA ACONITUM Suvi ka{alj, intezivan Promukao, kao lave`, krupozni Posle izlaganja

Више

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Šest godina tranzicije rezultati i izazovi Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije Beograd, 17. oktobar 26. Monetarna politika funkcioniše e i u Srbiji/na Balkanu! Kamatna stopa na dvonedeljne repo

Више

Sunčanica – simptomi, liječenje, sunčanica kod djece

Sunčanica – simptomi, liječenje, sunčanica kod djece Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Sunčanica - simptomi, liječenje, sunčanica kod djece Sunčanica nastaje pretjeranim izlaganjem glave i potiljka

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум I колоквијум из Основа рачунарске технике I - надокнада СИ - 008/009 (10.05.009.) Р е ш е њ е Задатак 1 a) Пошто постоје вектори на којима се функција f не јавља и вектори на којима има вредност један,

Више

KORIŠTENJE ENERGIJE ZA GRIJANJE I PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE POMOĆU TOPLOTNIH PUMPI KOJE KORISTE CO2 KAO RADNI MEDIJ Amna DERVOZ Mašinski fakultet S

KORIŠTENJE ENERGIJE ZA GRIJANJE I PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE POMOĆU TOPLOTNIH PUMPI KOJE KORISTE CO2 KAO RADNI MEDIJ Amna DERVOZ Mašinski fakultet S KORIŠTENJE ENERGIJE ZA GRIJANJE I PRIPREMU TOPLE POTROŠNE VODE POMOĆU TOPLOTNIH PUMPI KOJE KORISTE CO2 KAO RADNI MEDIJ Amna DERVOZ Mašinski fakultet Sarajevo Univerzitet u Sarajevu 1 Sadržaj - Princip

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (14. decembar 2015. 18. decembar 2015.) Podgorica,

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br Reg.br šif.del PIB ž.račun tel/faks ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ СРЕМСКА МИТРОВИЦА Стари шор 47 Mat.br. 08039801 Reg.br. 8238022472 šif.del. 86-90 PIB 100791703 ž.račun. 840-209667-75 tel/faks: 022/ 610-511, 636-509 e-mail: info@zdravlje-sm.org.rs

Више

Microsoft Word - final.doc

Microsoft Word - final.doc ВИША ТУРИСТИЧКА ШКОЛА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ (јуни 2006.г.) ГЕОГРАФИЈА ГРУПА I 1. Прва земља у свету по производњи соје, меса и кукуруза је: а) мађарска б)бразил в) САД 2. Развође између Црноморског и јадранског

Више

NOVI KVADRATI VAŠEG DOMA za udoban život Stanovi u Cazinu naselje Mala lisa Izgradnja objekta oktobar novembar info +387 (0) PAR

NOVI KVADRATI VAŠEG DOMA za udoban život Stanovi u Cazinu naselje Mala lisa Izgradnja objekta oktobar novembar info +387 (0) PAR NOVI KVADRATI VAŠEG DOMA za udoban život Stanovi u Cazinu naselje Mala lisa Izgradnja objekta oktobar 20. novembar 20. info +387 (0) 9 22 PARTNERI U PROJEKTU 0 stambenih jedinica suteren + prizemlje +

Више

НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар године

НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар године НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар 19. године I. УВОД Депозити становништва представљају значајан извор финансирања и доприносе стабилности финансијског

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služba za od FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2018. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Korporativne komunikacije, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr INA: rast neto prihoda

Више

Microsoft Word - 580_ hr

Microsoft Word - 580_ hr PBZ tjedne analize Broj 580, 9. listopada 2017. Tjedni pregled (str. 1) Dolar nastavio jačati, kuna blago oslabila (str. 2) Miran tjedan na novčanom tržištu (str. 2) Skroman rast Crobexa (str. 2) Statistika

Више

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN

Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVN Republika Srbija MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJA I ODGOJA ZAVRŠNI ISPIT NA KRAJU OSNOVNOG OBRAZOVANJA I ODGOJA školska 2016/2017. godina TEST

Више

505

505 505. На основу члана 11 став 3 Закона о заштити ваздуха ( Службени лист ЦГ", број 25/10), Влада Црне Горе на сједници од 8.јула 2010. године, донијела је УРЕДБУ О УСПОСТАВЉАЊУ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ МЈЕСТА ЗА ПРАЋЕЊЕ

Више

Zimske i cjelogodišnje gume za osobna, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2018 Pouzdana i dostupna

Zimske i cjelogodišnje gume za osobna, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2018 Pouzdana i dostupna Zimske i cjelogodišnje gume za osobna, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2018 Pouzdana i dostupna Sava, gume europske kvalitete Gume za osobna, SUV, dostavna i laka teretna vozila Robna marka Sava širom

Више

SREDNJA ŠKOLA GEOGRAFIJA Test knjižica II

SREDNJA ŠKOLA GEOGRAFIJA Test knjižica II SREDNJA ŠKOLA GEOGRAFIJA Test knjižica II KLJUČ 1. Zemlja se oko Sunca kreće elipsastom putanjom koja se naziva ekliptika zbog čega je Zemlja različito udaljena od Sunca u toku godine. Zbog ovoga dolazi

Више

VICKO-dpu

VICKO-dpu 1 DPU dijela Lovreta izmeñu Lovretske ul., THBZ-a i Gundulićeve ul. TEKSTUALNO OBRAZLOŽENJE I Obrazloženje 1. Polazišta 1.1. Značaj, osjetljivost i posebnosti područja u obuhvatu plana Zona obuhvata se

Више

ZOBS

ZOBS Vozač je: svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; lice koje na putu upravlja vozilom. Da li se na vozila smiju postavljati gume sa ekserima? da; ne. 3 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nedjelja 6 - Lekcija Projiciranje Postupci projiciranja Projiciranje je postupak prikazivanja oblika nekog, u opštem slučaju trodimenzionalnog, predmeta dvodimenzionalnim crtežom. Postupci projiciranja

Више