ЈАНУАР 2019.

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "ЈАНУАР 2019."

Транскрипт

1 Време у мају је било променљиво уз честе и обилне падавине које су изазвале поплаве на северу и западу у периоду од 12. до 15. маја, а у другом делу месеца понегде су се јављале бујичне поплаве на мањим водотоцима. Мање кише је пало само на истоку и југоистоку, а врло обилне падавине јавиле су се у Крајини где је понегде пало и преко 300 mm кише. У поједним местима (Бања Лука) ово је било мај са највећом количином падавина. Пало је више кише него у мају године.

2 Са слике одступања падавина од просека за целу Европу може се видети да су се обилне падавине јавиле у пределима од Италије, преко Балкана до истока Европе, док је сушно било на западу и југозападу Европе, као и на југу Балкана.

3 * На слици испод су приказане количине падавина за поједине градове у Републици Српској за мај као и вишегодишњи просеци за мај месец. Види се да је количина падавина у већини предела била знатно изнад вишегодишњег просека, поготово на западу и северу. Мање кише је пало само на истоку у југоистоку. *просек се односи на период после 1991.године

4 * На следећим сликама приказан је месечни распоред падавина за одређене градове у Републици Српској. Види се да је током већег дела месеца било нестабилно уз честе и обилније падавине. Киша је падала скоро сваког дана, а на северу и западу јавиле су се врло обилне падавине средином месеца.

5

6 Уз доста хладних и кишовитих дана, мај је често подсећао на праву јесен. У вишим пределима је падао и снег. Колико је било хладно може се видети и из података за максималну дневну температуру: само током пет дана у месецу температура је достигла до или мало изнад 25 степени. Све укупно средња месечна температура током целог месеца је била око 2,5 до чак 4 степена нижа од просека!

7 Са слике одступања средње месечне температуре од просека за Европу види се неуобичајена појава: у већем делу Европе било је доста хладније од просека. Топлије је било само на крајем југозападу и југоистоку.

8 * На слици испод су приказане средње температуре за поједине градове у Републици Српској за мај као и вишегодишњи просеци за мај месец. Било је врло хладно, а у већини предела средња месечна температура била је око 2,5 до чак 4 степена нижа од просека. *просек се односи на период после 1991.године

9 * На наредним сликама је приказан ход минималме, максималне и средње температуре за цео месец за пет градова у Републици Српској. Било је свеже током већег дела месеца уз неколико јачих захлађења. Пријатно топло било је у другом делу месеца. Ове године су изостале температуре изнад 30 степени, што је уобичајена појава за мај месец последњих година.

10

11 * * Циклон који је донео јаче падавине крајем априла, првог дана маја постепено се премештао ка истоку. Било је облачно и свеже уз слабу кишу, а током дана падавине су престале уз постепено разведравање. Једино је на истоку остало облачно са кишом до краја дана. * Сутрадан 2.маја, постепено је јачао утицај гребена са запада који је донео суво, сунчаније и мало топлије време. Краткотрајни пљускови јавили су се само понегде на југу и југоистоку. Стабилно време је кратко трајало. Већ сутрадан је поново било нестабилно уз повремену кишу и пљускове током поподнева. * Јача промена времена јавила се 4. маја. На западу Средоземља, у ђеновском заливу, формирао се циклон који је јачао и постепено се премештао ка Балкану. Киша је почела прво на западу, а до краја дана је захватила све пределе. Јаче падавине јавиле су се у Херцеговини. Циклон је јачао наредних дана и споро се премештао преко нашег региона уз прилив све хладнијег ваздуха. 5. маја било је кишовито уз постепени пад температуре током дана. Уз захлађење киша је у вишим планинама прешла у суснежицу и снег. Највише кише је пало на западу, где је било и најхладније, а мање на истоку. Захлађење уз падавине се наставило и сутрадан. У вишим пределима је падао снег уз формирање мањег снежног покривача. Температура у нижим пределима је износила од само 5 до 14 степени, а и даље је најхладније било на западу где се снег јављало и у брдским пределима, не само на планинама.

12 * * Током 7. маја циклон се премештао даље ка истоку, а са запада је пролазно јачао гребен. Било је претежно суво уз постепео сунчаније и мало топлије време, а на истоку је ујутру и даље било слабих падавина. Падала је слаба киша, у вишим пределима слаб снег. Током дана и у овим пределима је дошло до разведравања. * 8. маја пролазно је јачао антициклон који је донео стабилно, суначније и топлије време. Јутро је било хладно, а у вишим пределима се јавио и слаб мраз. Крајем дана са запада се премештао нови циклон који је сутрадан денео наоблачење са кишом и хладније време. Киша се ширила од запада ка истоку, а током дана било је и локално јачих пљускова са грмљавином. * Циклон се брзо премештао ка истоку, а сутрадан је са запада посепено јачао гребен који је донео мало топлије и сунчаније време. Током поподнева краткотрајни пљускови јавили су се само понегде. * Током прве декаде маја било је врло хладно и променљиво уз честе падавине. Уз захлађење током 5-7. маја у вишим пределима је падао и снег. Суво и мало топлије време се јавило само током 2-3 дана.

13 * На сликама испод приказане су висинска и приземна синоптичка ситуација за 6. мај где се види циклон и пратећа фронтална зона изнад Италије, Јадрана и нашег региона. Овај систем је донео хладно и кишовито време, а у вишим пределима је падао и снег уз формирање мањег снежног покривача.

14 * * Под утицајем антициклона наставило су сунчано и мало топлије време током 11. маја. Поподне су се само понегде на западу јавили краткотрајни пљускови. * Јача промена времена уследила је већ сутрадан. Око Италије и Јадрана јачао је циклон који је постепено захватао Балкан и донео кишовито и хладно време. Јаче и обилне падавине јавиле су се на западу и северу где је током дана дошло до појаве бујичних поплава. На истоку је падала слаба киша. Пространи циклон се одржавао изнад нашег региона и наредних дана уз врло хладно време и јаке и обилне падавине. Поплаве су се прошириле и на веће реке на западу и северу. * Центар циклон се постепено премештао назад ка западу, и падавине су слабиле и престале. Од 15. до 17. маја било је претежно суво уз сунчане интервале, а повремени пљускови су се јављали понегде, углавном на југу и истоку. Температура је постепено расла, али и даље је било хладно за средину маја. * Од 18. до 20. маја поново је јачао циклон на западу Средоземља, а наш регион се налазио у предњој страни овог система. Поново је било нестабилно уз честу појаву кише и пљускова, али и мало топлије. Падавине су биле углавном слабе до умерене.

15 * * Током друге декаде наставило се кишовито време уз обилне падавине на северу и западу које су изазвале бујичне поплаве, а затим и поплаве на већим рекама. Количина падавина током два до три дана на западу је прелазила изнад 100 mm, а понегде је пало и 150 mm. Поплаве: Теслић, Приједор, Котор Варош

16 * На сликама испод приказана је синоптичка ситуација за 13. мај где се види пространи циклон који се пружао од Италије, преко Јадана до Балкана. Овај систем је донео обилне падавине, поготово на западу и северу где су се јавиле и поплаве.

17 * * Утицај слабо израженог циклона се наставио и почетком треће декаде. Било је променљиво време уз сунчане периоде, али и свакодневну појаву локалних пљускова са грмљавином. Падавине су углавном биле слабе до умеренее, а током 23. маја понегде је било и јачих пљускова уз локалне непогоде. * Током маја постепено је јачао утицај антициклона који је донео стабилније време. Било је сунчаније и постепено топлије, а краткотрајни пљускови су се јављали само понегде током поподнева. * Од 26. маја до краја месеца поново је јачао утицај циклона. Циклон се премештао са запада, а затим се током неколико дана одржавао изнад Балкана. Било је променљиво време уз смену сунчаних периода, кише и пљускова са грмљавином. Киша је падала сваког дана, а повремено је било и јачих пљускова са грмљавином и појавом града, а понегде су се јавиле и бујичне поплаве. Температура је постепено опадала, и током последња два дана у месецу је поново било хладно. * Променљиво и свеже време се наставило и током треће декаде маја. Киша и пљускови са грмљавином су се јављали скоро сваког дана, а само је током два дана било сунчаније и топлије време. Крајем декаде је поново било врло хладно за крај маја.

18 * На сликама испод приказана је синоптичка ситуација за 30. мај где се види утицај циклона, као и језгро хладног ваздуха тачно изнад нашег региона. Овај систем је донео хладно време уз честу појаву кише и пљсукова са грмљавином, а време на самом крају маја је подсећало на праву јесен.

ЈАНУАР 2019.

ЈАНУАР 2019. Јануар месец је био променљив уз честе падавине, поготово у брдскопланинским пределима где је пало пуно снега уз даљи пораст снежног покривача. На крајњем северу било је знатно мање снега. У Херцеговини

Више

ФЕБРУАР 2015 Фебруар је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од

ФЕБРУАР 2015 Фебруар је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од ФЕБРУАР 2015 Фебруар 2015. је био променљив уз честе падавине, поготово у првој и трећој декади месеца. Од почетка месеца до 11. фебруара и поново од 22. до краја месеца сваког дана је било падавина. Почетком

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ЈАНУАР 2016 После 35 дана 2. јануара је нарушен утицај антициклона који је доносио суво време од краја новембра прошле године. Почетак јануара је био у знаку правог зимског времена. Падао је снег уз брзи

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ДЕЦЕМБАР 2016. Већи део месеца децембра 2016. било је стабилно и суво време уз честу појаву магле у нижим пределима, док је на планинама и југу било сунчаније. Падавина је било врло мало, у већини предела

Више

ДЕЦЕМБАР 2014 Децембар је бип тпплије пд прпсека уз честе падавине ппчеткпм и крајем месеца, а срединпм је билп више сувпг и сунчанпг времена. К

ДЕЦЕМБАР 2014 Децембар је бип тпплије пд прпсека уз честе падавине ппчеткпм и крајем месеца, а срединпм је билп више сувпг и сунчанпг времена. К ДЕЦЕМБАР 2014 Децембар 2014. је бип тпплије пд прпсека уз честе падавине ппчеткпм и крајем месеца, а срединпм је билп више сувпг и сунчанпг времена. Кпличина падавина у већини крајева је била пкп вишегпдишоег

Више

АВГУСТ Ппсле два врлп нестабилна месеца са честим падавина и лпкалним неппгпдама, август је дпнеп стабилније време уз више правпг летоег времена

АВГУСТ Ппсле два врлп нестабилна месеца са честим падавина и лпкалним неппгпдама, август је дпнеп стабилније време уз више правпг летоег времена АВГУСТ 2018. Ппсле два врлп нестабилна месеца са честим падавина и лпкалним неппгпдама, август је дпнеп стабилније време уз више правпг летоег времена. Билп је тпплп и сунчаније, а падавине су се ређе

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука фебруар, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен јануар 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ЈАНУАРУ Јануар 2019. у Републици Српској био је нешто хладнији од просјечних вриједности. * Током јануара

Више

ЈУН 2014 И тпкпм јуна се наставилп прпменљивп време уз честе падавине. Ппчеткпм месеца је билп сунчаних и тпплих дана уз летое температуре, а срединпм

ЈУН 2014 И тпкпм јуна се наставилп прпменљивп време уз честе падавине. Ппчеткпм месеца је билп сунчаних и тпплих дана уз летое температуре, а срединпм ЈУН 2014 И тпкпм јуна се наставилп прпменљивп време уз честе падавине. Ппчеткпм месеца је билп сунчаних и тпплих дана уз летое температуре, а срединпм и крајем месеца киша и пљускпви су били чести уз малп

Више

МАЈ Ппсле врлп тпплпг и сушнпг априла, време тпкпм маја билп је прпменљивп уз честе, ппвременп и пбилне падавине. Нестабилнп време са честим пљу

МАЈ Ппсле врлп тпплпг и сушнпг априла, време тпкпм маја билп је прпменљивп уз честе, ппвременп и пбилне падавине. Нестабилнп време са честим пљу МАЈ 2018. Ппсле врлп тпплпг и сушнпг априла, време тпкпм маја билп је прпменљивп уз честе, ппвременп и пбилне падавине. Нестабилнп време са честим пљускпвима пдржавалп се тпкпм већег дела месеца, а билп

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ОКТОБАР 2015 Тпкпм пктпбра месеца чак шест циклпна, кпји су се премештали са запада, су захватили наш регипн и дпнели врлп пбилне падавине. На западу и ппнегде на северу Српске палп је прекп 200 mm кише,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука Јануар, 2019. године год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ДЕЦЕМБРУ Децембар је у Републици Српској је у погледу температуре био у границама пројечних вриједности. * Током децембра било је углавном нестабилно

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МАРТ 2017. Ппчеткпм марта време је билп прпменљивп уз честу кишу. У перипду пд 5. дп 8. марта билп је пбилних падавина, ппгптпвп на северу. У мнпгим местима је у некпликп дана палп више кише пд месечнпг

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука јул, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен јун 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ЈУНУ Јун 2019. у Републици Српској био је знатно топлији од вишегодишњег просјека * Током јуна падавине су биле

Више

МАРТ 2014 Тпкпм марта се наставилп тпплп време, кпје уз маое прекиде траје пд ппчетка гпдине. Март је бип пкп 2-3 степена тпплији пд прпсека. Са слике

МАРТ 2014 Тпкпм марта се наставилп тпплп време, кпје уз маое прекиде траје пд ппчетка гпдине. Март је бип пкп 2-3 степена тпплији пд прпсека. Са слике МАРТ 2014 Тпкпм марта се наставилп тпплп време, кпје уз маое прекиде траје пд ппчетка гпдине. Март је бип пкп 2-3 степена тпплији пд прпсека. Са слике средое месечне температуре ваздуха у марту 2014. виде

Више

Microsoft Word - analiza_jesen_20131_KSC-KM.doc

Microsoft Word - analiza_jesen_20131_KSC-KM.doc Analiza jeseni 13. godine po tipovima vremena Dunja Plačko Vršnak, Marija Mokorić i Krunoslav Mikec Uvod Jesenski mjeseci (rujan, listopad i studeni) bili su razmjerno topli, a osobito je u listopadu bilo

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука март, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен фебруар 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У ФЕБРУАРУ Фебруар 2019. у Републици Српској био је топлији од просјечних вриједности. * Током фебруара у свим

Више

y = -4E-05x x x R² = линија тренда Тср_јан С

y = -4E-05x x x R² = линија тренда Тср_јан С 13.0 10 5 2001 2007 2014 2018 0 5 2006 2017 2.0 y = -4E-05x 3 + 0.0052x 2-0.1421x + 0.185 R² = 0.1045 линија тренда Тср_јан 1951-2018 9.0 С 1951 1962 1968 1973 1979 1990 1996 2001 2007 2018 Карактеристике

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА Осредњено за цијелу Републику, Тср износи 7.4 што је за 1.7 изнад средње величине (реф 1951-2018) и означава перцентил категорију " топло " Средња температура ваздуха између 6 и 8 ; 4 до 5 у брдско-планинским

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА АПРИЛА 2019

РЕПУБЛИКА СРПСКА АПРИЛА 2019 Према расподјели перцентила количине падавина, просјечни тип времена за РС је нормално (мало влажније) 0.69P, просечни индекс падавина 0.64; Просјечна количина падавина 2019.г је 11мм/април, вишегодишњи

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА Тср за РС 16,4, што је за 0.9Ц изнад вишег.просјека оба реф периода (2001-;1951-); према терцилима: изнад опсега нормале, према перцентилима на граници нормално/топло. o Тср за РС у просеку,септембра мјесеца

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Бања Лука април, 2019. године Мјесечни агрометеоролошки билтен март 2019. год НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ У МАРТУ Март 2019. у Републици Српској био је топлији од вишегодишњег просјека. * Током марта у свим подручјима

Више

Преовлађујући тип времена: екстремно топло Тср за РС у просеку, 17 што је за 2,7 топлије у односу на средњу вредност Тмакс 22.3 (Чемерно, 3

Преовлађујући тип времена: екстремно топло Тср за РС у просеку, 17 што је за 2,7 топлије у односу на средњу вредност Тмакс 22.3 (Чемерно, 3 Преовлађујући тип времена: екстремно топло Тср за РС у просеку, 17 што је за 2,7 топлије у односу на средњу вредност 1951-. Т 22.3 (Чемерно, 31 мај) до 33.2 (Вишеград, 30 мај) Т 1.2 (Калиновик,18 мај )

Више

АВГУСТ 2014 Август је бип врлп прпменљив уз честе и пбилне падавине. Билп је малп свежије пд прпсека, степен дп два уз маое трппских дана у пднп

АВГУСТ 2014 Август је бип врлп прпменљив уз честе и пбилне падавине. Билп је малп свежије пд прпсека, степен дп два уз маое трппских дана у пднп АВГУСТ 2014 Август 2014. је бип врлп прпменљив уз честе и пбилне падавине. Билп је малп свежије пд прпсека, степен дп два уз маое трппских дана у пднпсу на претхпдне гпдине. Такпђе, није билп екстремних

Више

ISSN god. XXXIII METEOROLOŠKI I HIDROLOŠKI BILTEN

ISSN god. XXXIII METEOROLOŠKI I HIDROLOŠKI BILTEN ISSN 1334-3017 god. XXXIII METEOROLOŠKI I HIDROLOŠKI BILTEN 5 2019 Fotografiju na naslovnici snimio Ivan Lukac DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD ZAGREB, GRIČ 3 UDK 551.5.63 551.506.1 551.509.617 551.510.4

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈАНУАРА 2019

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈАНУАРА 2019 Опсег нормале јануарске количине падавина 1981-2010 (горе); средња количина 1981-2010* лијево доље, Јан-2019 десно доље *Попуна недостајућих података 1991-1995/1996 референтног периода 1981-2010 извршена

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА МАЈА 2019

РЕПУБЛИКА СРПСКА МАЈА 2019 РЕПУБЛИКА СРПСКА МАЈА 2019 600 кумулативне падавине јан-мај 2019 осредњене за Српску 500 400 SPI MAJ2019 300 200 100 0 00 jan 2019 01 feb 2019 02 mar 2019 03 apr 2019 04 maj 2019 Р.Српска 2019 Р.Српска

Више

Извјештај припремио/ла:

Извјештај припремио/ла: Извјештај припремио/ла: Тип времена у Републици Српској: екстремно топло; сушно, врло сушно, горње Подриње нормално. Тср за РС у просеку, над 26 станица.2 што је за.5 топлије у односу на средњу вредност

Више

ОЛУЈНО НЕВРИЈЕМЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ Увод: Дана, 29. августа године у часова по локалном времену град Бању Луку је захватило олујно невријеме, о

ОЛУЈНО НЕВРИЈЕМЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ Увод: Дана, 29. августа године у часова по локалном времену град Бању Луку је захватило олујно невријеме, о ОЛУЈНО НЕВРИЈЕМЕ У БАЊОЈ ЛУЦИ Увод: Дана, 29. августа 2009. године у 15. 10 часова по локалном времену град Бању Луку је захватило олујно невријеме, односно временска непогода праћена јаким вјетром, кишом,

Више

Сума кишних падавина: од 13.3мм у Зворнику до 138мм Требињу Количина кише за Р.Српску, у просеку, у оквиру нормале ; Највећа дневна количина

Сума кишних падавина: од 13.3мм у Зворнику до 138мм Требињу Количина кише за Р.Српску, у просеку, у оквиру нормале ; Највећа дневна количина Сума кишних падавина: од.мм у у до 8мм Требињу Количина кише за Р.Српску, у просеку, у оквиру нормале 9-8; Највећа дневна количина падавина је била мм (Бијељина до 9 мм (). Појава града авг Приједор ;

Више

12-год. фебруарски покретни средњак Тср РСрпска RS:

12-год. фебруарски покретни средњак Тср РСрпска RS: 12-год. фебруарски покретни средњак Тср 1962-2018 10.0 РСрпска 5.0 8.0 6.0 0.0 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018-5.0 4.0 RS: t_sr feb 2007-2018 2.0 0.0 1962 2.0 С 4.0 С 6.0 С

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈУНА 2019

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈУНА 2019 количина падав. (мм/ ) % учешће (1989-2018) РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈУНА Р.СРПСКА ЈУНА 200 180 160 140 120 100 80 60 40 20 0 Percentil % учешће према 1989-2018 SРI 2 1.5 1 0.5 0-0.5-1 -1.5-2 SPI-индекс ; перцентил

Више

Microsoft Word - os_preko_susa_2011

Microsoft Word - os_preko_susa_2011 SUŠA 2011.g. UČENICE: Ema Sorić, Doris Blaslov, Mare Vidaković ŠKOLA: OŠ Valentin Klarin Preko MENTOR : Jasminka Dubravica jdubravi@gmail.com 023/492-498 OŠ VALENTIN KLARIN PREKO Istraživačko pitanje/hipoteza:

Више

Тср за РС у просеку од 19.6 до 22.2, што је свјежије за 0.7Ц по горњој граници терцила у односу на средњу вредност (према

Тср за РС у просеку од 19.6 до 22.2, што је свјежије за 0.7Ц по горњој граници терцила у односу на средњу вредност (према Тср 07-2018 за РС у просеку од 19.6 до 22.2, што је свјежије за 0.7Ц по горњој граници терцила у односу на средњу вредност 19.6-22.9 2000-2017 (према перцентилима: нормално-мало сјежије, према терцилима:

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај Београд, јун 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Мај 219. Београд, јун 219. Садржај: Уводна напомена... 2 Резиме... 3 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 4 Инфлациона очекивања привреде...

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje deviznim rezervama- Nedjeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (31. mart 2008-04. april 2008.) Podgorica, 09. april

Више

ZAVOD ZA HIDROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU CRNE GORE GODIŠNJAK METEOROLOŠKIH I HIDROLOŠKIH PODATAKA 2010 Podgorica, 2019.

ZAVOD ZA HIDROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU CRNE GORE GODIŠNJAK METEOROLOŠKIH I HIDROLOŠKIH PODATAKA 2010 Podgorica, 2019. ZAVOD ZA HIDROMETEOROLOGIJU I SEIZMOLOGIJU CRNE GORE GODIŠNJAK METEOROLOŠKIH I HIDROLOŠKIH PODATAKA 2010 Podgorica, 2019. Izdaje: Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju ZHMS Published by: Institute

Више

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ УТИЦАЈ ШУМА НА ШИРУ ОКОЛИНУ Проф. др Бранислав Драшковић Пошумљено подручје генерално има блажу климу од непошумљеног Прекомјерна сјеча шума утиче не само на климатске него

Више

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt.

Izveštaj o inflacionim ocekivanjima novembar Finalno lekt. НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Новембар 2018. Београд, децембар 2018. САДРЖАЈ Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора...

Више

Бања Лука Добој Бијељина Соколац Чемерно Гацко Требиње Калиновик МркоњићГ. Приједор Нови Град Градишка Билећа Рибник Србац ХанП. Вишеград Сребреница Д

Бања Лука Добој Бијељина Соколац Чемерно Гацко Требиње Калиновик МркоњићГ. Приједор Нови Град Градишка Билећа Рибник Србац ХанП. Вишеград Сребреница Д Бања Лука Добој Бијељина Соколац Чемерно Гацко Требиње Калиновик МркоњићГ. Приједор Нови Град Градишка Билећа Рибник Србац ХанП. Вишеград Сребреница Дринић Рудо Фоча Мраковица Зворник Мљечаница Шипово

Више

Microsoft PowerPoint - ESD - KLIMA - VJ 4.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - ESD - KLIMA - VJ 4.ppt [Compatibility Mode] KLIMA KAO EKOLOŠKI ČIMBENIK Usporedna analiza klimatskih obilježja šumskih ekosustava hrasta medunca i hrasta crnike KLIMA dugoročni oblik vremena i predstavlja prosječno stanje vremena za duže vremensko

Више

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019.

ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар Београд, март 2019. ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА АНКЕТЕ О ИНФЛАЦИОНИМ OЧЕКИВАЊИМА Фебруар 219. Београд, март 219. С А Д Р Ж А Ј Уводна напомена... 3 Резиме... 4 Инфлациона очекивања финансијског сектора... 5 Инфлациона очекивања

Више

Microsoft Word - 02_Stanojevic.doc

Microsoft Word - 02_Stanojevic.doc Доступно онлајн на www.gi.sanu.ac.rs Оригинални научни рад UDC: 911.2:551.58(497.11) DOI: 10.2298/IJGI1202001S АНАЛИЗА ГОДИШЊИХ ПАДАВИНСКИХ СУМА НА ПРОСТОРУ СРБИЈЕ Горица Станојевић* 1 *Географски институт

Више

Процена максималних вредности годишње температуре ваздуха у Бањалуци

Процена максималних вредности годишње температуре ваздуха у Бањалуци Процена екстремних годишњих температура у Бањалуци, Сарајеву и Мостару Највиша дневна температура ваздуха у Бањалуци, Мостару и Сарајеву за период 1960-2011 је приказана у сљедећој табели 1: Табела бр.

Више

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА

ПРЕДАВАЊЕ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЕКОКЛИМАТОЛОГИЈЕ ИСПАРАВАЊЕ Проф. др Бранислав Драшковић Испаравање је једна од основних компоненти водног и топлотног биланса активне површине са које се врши испаравање У природним условима

Више

CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovije Njuškalovo istraživanj

CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovije Njuškalovo istraživanj CIJENE NEKRETNINA U HRVATSKOJ Cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovije Njuškalovo istraživanje na najvećem uzorku nekretnina. Samo u travnju na

Више

ЈВП "Београдводе"

ЈВП Београдводе ЈВП "БЕОГРАДВОДЕ" БЕОГРАД Број: 30/17 Дана: 08.02.2017. Б И Л Т Е Н бр. 30 О СПРОВОЂЕЊУ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА 08.02.2017. године ЈВП "Београдводе" - Београд I НАРЕДБЕ 1. Дана 10.01.2017. у 07,00 часова, Руководилац

Више

Strna žita Najbolje iz Austrije RWA od 1876.

Strna žita   Najbolje iz Austrije RWA od 1876. Strna žita www.rwa.rs Najbolje iz Austrije RWA od 1876. JEČAM Sandra Valerie NOVO Azrah SANDRA Sandra je sorta nove generacije namenjena za rekordne prinose. Dvoredi stočni ječam Srednje rani Viša biljka

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje deviznim rezervama- Nedjeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (28. januar 2008-01. februar 2008.) Podgorica, 06. februar

Више

Weishaupt monarch (WM) serija

Weishaupt monarch (WM) serija Gorionici - uštede energije primenom O2 i frekventne regulacije Emisije štetnih materija u produktima sagorevanja Budva, 23.09.2016. Gorionici Uštede energije O 2 regulacija ušteda minimum 2% goriva vraćanje

Више

1/28/2018 Dnevni list Danas Društvo Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o eleme

1/28/2018 Dnevni list Danas Društvo Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o eleme Čelnici lokalnih samouprava za jačanje sistema delovanja u vanrednim situacijama Blagovremeno informisanje o elementarnim nepogodama Na današnjem sastanku koji je organizovao Nebojša Simović, Načelnik

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум I колоквијум из Основа рачунарске технике I - надокнада СИ - 008/009 (10.05.009.) Р е ш е њ е Задатак 1 a) Пошто постоје вектори на којима се функција f не јавља и вектори на којима има вредност један,

Више

MONETARNA KRETANJA 02

MONETARNA KRETANJA 02 MONETARNA KRETANJA 02 Bankarski sektor tokom prva tri kvartala 2018. godine karakteriše sigurnost i stabilnost, uz profitabilno poslovanje, ostvarenu visoku likvidnost i solventnost. Bilansna suma banaka

Више

kljklčkčjklčjlk

kljklčkčjklčjlk СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА СЕКТОР ОСИГУРАЊА У СРБИЈИ Извештај за треће тромесечје 2015. године Народна банка Србије Садржај: 1. Тржиште осигурања... 4 1.1. Учесници на тржишту...

Више

Slide 1

Slide 1 Statistička analiza u hidrologiji Uvod Statistička analiza se primenjuje na podatke osmatranja hidroloških veličina (najčešće: protoka i kiša) Cilj: opisivanje veze između veličine i verovatnoće njene

Више

Microsoft Word - Copy of Spisak opstinskih racuna za javni sajt dopuna docx

Microsoft Word - Copy of Spisak opstinskih racuna  za javni sajt dopuna docx Списак бројева рачуна за прикупљање јавних прихода општина и градова код пословних банака Рб. НАЗИВ ОПШ. БАНКА РАЧУН 1 2 3 4 5 6 7 Град Бања Лука-јавни приходи буџета Града Бања Лука 002 Нова банка а.д.

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (16. novembar 2015. 20. novembar 2015.) Podgorica,

Више

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан

Секретаријат за заштиту животне средине града Београда – Прилагођавање климатским променама, Програма заштите животне средине и могућу утицај на урбан Град Београд Прилагођавање климатским променама - Програм заштите животне средине и могућу утицај на урбани развој Београда Др Сњежана Глумац Секретаријат за заштиту животне средине Београд 09.11.2015.

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (14. decembar 2015. 18. decembar 2015.) Podgorica,

Више

Presentation og Police directorate

Presentation og Police directorate REPUBLIKA SRBIJA MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA DIREKCIJA POLICIJE Planiranje, priprema, koordinacija i sprovođenje evakuacije u vanrednim situacijama - iskustva i prakse Beograd, 17.04.2019. godine

Више

Slide 1

Slide 1 Utjecaj klimatskih promjena na infrastrukturu ocjena stanja infrastrukture mr.sc. Tomislav Jarmić 1 / 20 Infrastruktura Pod infrastrukturom se smatraju sustavi, mreže i objekti čiji prekid djelovanja ili

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум Задатак 1 I колоквијум из Основа рачунарске технике I - надокнада - 008/009 (16.05.009.) Р е ш е њ е a) Пошто постоје вектори на којима се функција f не јавља и вектори на којима има вредност један, лако

Више

Microsoft PowerPoint - avs12-17 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - avs12-17 [Compatibility Mode] Osobenosti ekonomskih vremenskih serija Zorica Mladenović 1 Ključna svojstva ekonomskih vremenskih serija Postojanje trenda Postojanje sezonskih varijacija Postojanje nestandardnih opservacija: strukturni

Више

Slide 1

Slide 1 IDENTIFIKACIJA POKRETAČA POPLAVA U GRADU ZAGREBU ANALIZA OBORINSKIH DOGAĐAJA 2013. i 2014. GODINE Diplomski rad Autor: Matija Hrastovski, mag. ing. geol. Mentor: Izv. prof.dr.sc. Snježana Mihalić Arbanas

Више

На основу члана 35

На основу члана 35 РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ УПУТСТВО О НАЧИНУ ОРГАНИЗОВАЊА И РАДА АКТИВА ДИРЕКТОРА СРЕДЊИХ ШКОЛА Бања Лука, март 2019. године На основу члана 142. став 9. Закона о средњем образовању

Више

Microsoft Word - VII Ocokoljic M..doc

Microsoft Word - VII Ocokoljic M..doc ГЛАСНИК СРПСКОГ ГЕОГРАФСKОГ ДРУШТВА BULLETIN OF THE SERBIAN GEOGRAPHICAL SOCIETY ГОДИНА 2007. СВЕСКА LXXXVII - Бр. 1 YEAR 2007 TOME LXXXVII - N о 1 Оригиналан научни рад UDC911.2:551.58 (497.111) МИРОСЛАВ

Више

Microsoft PowerPoint - DS-1-16 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - DS-1-16 [Compatibility Mode] Ekonometrija 1-D Analiza vremenskih serija Predavač: Zorica Mladenović, zorima@eunet.rs, http://avs.ekof.bg.ac.rs kabinet: 414 1 Struktura predmeta Izučavaju se dve oblasti: Analiza vremenskih serija Analiza

Више

[Pick the date] Извештај са трећег летњег српско-руског еколошко-географског кампа 12. и 13. дан Београд и његова околина Небо је над Беог

[Pick the date] Извештај са трећег летњег српско-руског еколошко-географског кампа 12. и 13. дан Београд и његова околина Небо је над Беог 12. и 13. дан Београд и његова околина Небо је над Београдом пространо и високо, променљиво, а увек лепо; и за зимских ведрина са њиховом студеном раскоши; и за летњих олуја када се цело претвори у један

Више

Spisak brojeva racuna za prikupljanje javnih prihoda opstina i gradova

Spisak brojeva racuna za prikupljanje javnih prihoda opstina i gradova Рб. НАЗИВ ОПШ. БАНКА РАЧУН 1 2 3 Списак бројева рачуна за прикупљање јавних прихода општина и градова буџета Града Бања Лука 002 Нова банка а.д. Бања Лука 555-007-12034888-60 врсте прихода: 722412, 722461)*

Више

Рб. НАЗИВ ОПШ. БАНКА РАЧУН Списак бројева рачуна за прикупљање јавних прихода општина и градова Град Бања Лука-јавни приходи буџета Града Бања Л

Рб. НАЗИВ ОПШ. БАНКА РАЧУН Списак бројева рачуна за прикупљање јавних прихода општина и градова Град Бања Лука-јавни приходи буџета Града Бања Л Рб. НАЗИВ ОПШ. БАНКА РАЧУН 1 2 3 Списак бројева рачуна за прикупљање јавних прихода општина и градова буџета Града Бања Лука 002 Нова банка а.д. Бања Лука 555-007-12034888-60 врсте прихода: 722412, 722461)*

Више

Spisak brojeva racuna za prikupljanje javnih prihoda opstina i gradova xlsx

Spisak brojeva racuna za prikupljanje javnih prihoda opstina i gradova xlsx Списак бројева рачуна за прикупљање јавних прихода општина и градова 1 2 3 RB. НАЗИВ ОПШ. БАНКА РАЧУН Града Бања Лука 002 Нова банка а.д. Бања Лука 555-007-12034888-60 Града Бања Лука (само за врсте прихода:

Више

ЈВП "Београдводе"

ЈВП Београдводе ЈВП "БЕОГРАДВОДЕ" БЕОГРАД Број: 29/17 Дана: 07.02.2017. Б И Л Т Е Н бр. 29 О СПРОВОЂЕЊУ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА 07.02.2017. године ЈВП "Београдводе" - Београд I НАРЕДБЕ 1. Дана 10.01.2017. у 07,00 часова, Руководилац

Више

Racun javnih prihoda opstina i gradova azurirano xlsx

Racun javnih prihoda opstina i gradova azurirano xlsx РБ РАЧУН ЈАВНИХ ПРИХОДА ГРАДА / ОПШТИНЕ ОПШТИНА БАНКА РАЧУН 1 Бања Лука 002 NOVA BANKA a.d. Banja Luka 555 007 12034888 60 2 прихода: 722412, 722461)* 002 NOVA BANKA a.d. Banja Luka 555 100 00048189 28

Више

Microsoft Word - Kvartalni pregled podatka o stanju trzista elektronskih komunikacija Q1 2019_ final docx

Microsoft Word - Kvartalni pregled podatka o stanju trzista elektronskih komunikacija Q1 2019_ final docx ПРЕГЛЕД ТРЖИШТА ЕЛЕКТРОНСКИХ КОМУНИКАЦИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - ПРВИ КВАРТАЛ 2019. ГОДИНЕ- У прегледу су приказани подаци за први квартал 2019. године са упоредним подацима из претходнa три квартала. Приказани

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (02. novembar 2015. 06. novembar 2015.) Podgorica,

Више

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx На основу чл. 41, 47. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), ) и члана 39. Статута Горан Ковачић школски одбор Основне

Више



 BOSANSKOHERCEGOVAČKI AUTO-MOTO KLUB SEKTOR ZA INFORMISANJE I DOKUMENTACIJU (SID) INFORMACIJA O SAOBRAĆAJNIM/PROMETNIM NEZGODAMA, NJIHOVIM UZROCIMA I POSLJEDICAMA U BOSNI I HERCEGOVINI U 2018. GODINI April/Travanj

Више

ПРАВИЛА ПЛАСМАНА ГРАНТ СРЕДСТАВА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПО ПРОЈЕКТУ ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, новембар године

ПРАВИЛА ПЛАСМАНА ГРАНТ СРЕДСТАВА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПО ПРОЈЕКТУ ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, новембар године ПРАВИЛА ПЛАСМАНА ГРАНТ СРЕДСТАВА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ ПО ПРОЈЕКТУ ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Бања Лука, новембар 2011. године САДРЖАЈ Увод 1. Основне информације о Пројекту водовод и канализација

Више

*ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* "Возило након зимских услова 2015" АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих п

*ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* Возило након зимских услова 2015 АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих п *ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* "Возило након зимских услова 2015" АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Министарством саобраћаја

Више

018ut10.xls

018ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 18 - год. LXVII, 31.01.2017. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - децембар. - Претходни резултати -

Више

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_jav_utmut_0513_szerb_modos.doc

Microsoft Word - Foldrajz_kozep_irasbeli_jav_utmut_0513_szerb_modos.doc Földrajz szerb nyelven középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 18. FÖLDRAJZ SZERB NYELVEN ГЕОГРАФИЈА KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA МАТУРСКИ ИСПИТ СРЕДЊЕГ СТЕПЕНА Az írásbeli vizsga időtartama: 120

Више

210ut10.xls

210ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 210 - год. LXI, 31.07.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - јун. - Претходни резултати - У Републици

Више

IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJI SLAVONSKI BROD U PERIODU OD 01

IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJI SLAVONSKI BROD U PERIODU OD 01 REPUBLIKA HRVATSKA DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD SEKTOR ZA KVALITETU ZRAKA PRELIMINARNO IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJI SLAVONSKI BROD U PERIODU OD 1.1.-.3.13. GODINE Izrađeno za: Ministarstvo

Више

108ut10.xls

108ut10.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 108 - год. LXVII, 28.04.. Статистика угоститељства и туризма ISSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - март. - Претходни резултати - У Републици

Више

042ut10jan.xls

042ut10jan.xls Република Србија Републички завод за статистику САОПШTЕЊЕ Број 42 - год. LXV, 28.02.. Статистика угоститељства и туризма SSN 0353-9555 УТ10 Туристички промет - јануар. - Претходни резултати - У Републици

Више

Tri vozača disciplinski kažnjeni: DIREKTOR LASTE UPUTIO IZVINJENJE,Zavod za javno zdravlje Pančevo: CENTAR ZA PREVENCIJU I KONTROLU BOLESTI,Nastavlja

Tri vozača disciplinski kažnjeni: DIREKTOR LASTE UPUTIO IZVINJENJE,Zavod za javno zdravlje Pančevo: CENTAR ZA PREVENCIJU I KONTROLU BOLESTI,Nastavlja Tri vozača disciplinski kažnjeni: DIREKTOR LASTE UPUTIO IZVINJENJE DIREKTOR LASTE UPUTIO IZVINJENJE Opovo, 27. februar 2018; Zbog današnjeg velikog propusta i neodgovornog ponašanja vozača Laste, direktor

Више

*Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија

*Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија *Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија *Међународни пројекат* Основна школа Данило Киш,Србија и Основна школа Литија,Словенија Почев од школске 2014/15.године

Више

ISSN СТАТИСТИКА ОБРАЗОВАЊА ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ШКОЛСКА ГОДИНА/SCHOOL YEAR почетак/beginning of 2018/2019 EDUCATION STATISTICS ANNUAL RELEASE П

ISSN СТАТИСТИКА ОБРАЗОВАЊА ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ШКОЛСКА ГОДИНА/SCHOOL YEAR почетак/beginning of 2018/2019 EDUCATION STATISTICS ANNUAL RELEASE П ISSN 2490-2950 СТАТИСТИКА ОБРАЗОВАЊА ГОДИШЊЕ САОПШТЕЊЕ ШКОЛСКА ГОДИНА/SCHOOL YEAR почетак/beginning of 2018/2019 EDUCATION STATISTICS ANNUAL RELEASE Претходни подаци/preliminary data 1. IV 2019. Број/No.

Више

На основу члана 35. став 7. Закона о планирању и изградњи ( Службени гласник РС, број 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13, 98/13, 132/14

На основу члана 35. став 7. Закона о планирању и изградњи ( Службени гласник РС, број 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13, 98/13, 132/14 На основу члана 35. став 7. Закона о планирању и изградњи ( Службени гласник РС, број 72/09, 81/09, 64/10, 24/11, 121/12, 42/13, 50/13, 98/13, 132/14 и 145/14) и члана 39. став 1. тачка 6. Статута града

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista doc Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje deviznim rezervama- Nedjeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (04. avgust 2008-08. avgust 2008.) Podgorica, 13. avgust

Више

Microsoft Word - Indjija april 2012.docx

Microsoft Word - Indjija april 2012.docx A.D. ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE BEOGRAD Beograd, Deskaševa 7 LABORATORIJA ZA BUKU, VIBRACIJE I SUDOVE POD PRITISKOM Tel: 011/2418-155 Faks: 011/2418-992 Web: www.zastitabeograd.com E-mail:

Више

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista

Microsoft Word - Izvjestaj sa medjunarodnog finansijskog trzista Sektor za finansijske i bankarske operacije -Odjeljenje za upravljanje međunarodnim rezervama- Nedeljni izvještaj sa međunarodnog finansijskog tržišta (28. decembar 2015. 01. januar 2016.) Podgorica, 13.

Више

НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар године

НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар године НАРОДНАА БАНКАА СРБИЈЕ АНАЛИЗАА ИСПЛАТИВОСТИ ДИНАРС СКЕ И ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕЕ Београд, јануар 19. године I. УВОД Депозити становништва представљају значајан извор финансирања и доприносе стабилности финансијског

Више

2. Pokazatelji kvaliteta u specijalisticko-konsultativnim sluzbama

2. Pokazatelji kvaliteta u specijalisticko-konsultativnim sluzbama IV ПОКАЗАТЕЉИ КВАЛИТЕТА РАДА КОНСУЛТАТИВНО - СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СЛУЖБЕ Показатењи квалитета рада специјалистичко консултативне службе (СК служба) праћени су у свим домовима здравња и у ЗЗЗ радника МУП, ЗЗЗ

Више

Privatni i društveni stanovi za stanovanje, Popis 1991 Naziv općine ukupno Bosna i Hercegovina ukupno privtni društveni Sarajevo

Privatni i društveni stanovi za stanovanje, Popis 1991 Naziv općine ukupno Bosna i Hercegovina ukupno privtni društveni Sarajevo Privatni i društveni stanovi za stanovanje, Popis 1991 Naziv općine ukupno Bosna i Hercegovina ukupno 1074550 privtni 799698 društveni 274852 Sarajevo-Centar ukupno 22859 privtni 6803 društveni 16056 Sarajevo-Hadžići

Више

ANALITIČKE OSOBINE Floristički sastav Brojnost individua (abundancija) Gustina zastupljenosti svake vrste posebno Združenost ili socijalnost Disperzij

ANALITIČKE OSOBINE Floristički sastav Brojnost individua (abundancija) Gustina zastupljenosti svake vrste posebno Združenost ili socijalnost Disperzij ANALITIČKE OSOBINE Floristički sastav Brojnost individua (abundancija) Gustina zastupljenosti svake vrste posebno Združenost ili socijalnost Disperzija Pokrovnost Učestalost (frekvencija) Spratovnost Periodičnost

Више

HRVATSKI RUKOMETNI SAVEZ

HRVATSKI RUKOMETNI SAVEZ HRVATSKI RUKOMETNI SAVEZ Zagreb, Metalčeva 5 K A L E N D A R N A T J E C A N J A HRVATSKOGA RUKOMETNOG SAVEZA ZA NATJECATELJSKU GODINU 2018/2019. M U Š K I Zagreb, srpanj 2018. M U Š K I 2 0 1 8. g o

Више

Document2

Document2 IQ Festval - Laibach - Intervju za Nadlanu.com: Nismo deo YU scene! Muzika nadlanu.com Laibach, jedan od omiljenih i najuspešnijih bendova sa prostora bivše Jugoslavije, ponovo dolazi u Beograd. Ovog puta

Више

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva Ključni faktori: 1. ENERGIJA potrebna za kretanje vozila na određenoj deonici puta Povećanje E K pri ubrzavanju, pri penjanju, kompenzacija energetskih gubitaka usled dejstva F f i F W Zavisi od parametara

Више

На основу чл

На основу чл Дел.број. 628/4 од 13.11.2013.године. На основу чл. 41, 42. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09,52/11 и 55/13) и члана 113 Статута

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Nedjelja 6 - Lekcija Projiciranje Postupci projiciranja Projiciranje je postupak prikazivanja oblika nekog, u opštem slučaju trodimenzionalnog, predmeta dvodimenzionalnim crtežom. Postupci projiciranja

Више