August_2019_HR_Sicherheitstest.xls

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "August_2019_HR_Sicherheitstest.xls"

Транскрипт

1 Što je potrebno za pristup na područje tvornice? Kako se mora nositi zaposlenička iskaznica? Gdje treba postaviti dozvolu za ulazak sa vozilom? Što je temelj sigurnog rada na lokaciji tvornice? Koje posljedice ima zanemarivanje BASF-ovih životovažnih pravila? Što vrijedi za pušenje i otvoreni plamen na području tvornice? Za pristup na područje tvornice potrebna mi je zaposlenička iskaznica. Zaposleničku iskaznicu smijem držati u džepu hlača. Dozvolu za ulazak sa vozilom stavljam na suvozačevo sjedalo. BASF-ova pravila koja spašavaju život. Svaki zaposlenik odgovoran je za vlastitu sigurnost. Stoga BASF nema nikakva životovažna pravila. Pušenje i otvoreni plamen dozvoljeni su samo na otvorenom. Ništa, jer svatko može doći u područje tvornice. Za pristup području tvornice trebam ključ. Zaposleničku iskaznicu moram Zaposleničku iskaznicu moram uvijek nositi tako da se jasno vidi. nositi samo kada to želim. Dozvolu za ulazak sa vozilom uvijek Dozvolu za ulazak sa vozilom moram držati u ruci. moram ostaviti u vozilu na vidljivu mjestu. Nošenje iskaznice. Stavljanje lijepih fotografija na području tvornice. Ako podugovaratelji zanemare životovažna pravila, zaposleniku će se izdati zabrana ulaska na područje tvornice u trajanju od najmanje 1 godine. U motornim vozilima smije se pušiti samo uz zatvorena vrata i prozore. Kod zanemarivanja BASF-ovih životovažnih pravila smijem nastaviti raditi i praviti se da se nije ništa dogodilo. Pušenje i otvoreni plamen načelno su zabranjeni. 204 Gdje na području tvornice smijete pušiti cigaretu/e-cigaretu? Pušenje je dozvoljeno posvuda, izuzev sastanaka. Smije se pušiti samo u prostorijama označenima za pušače. U vozilima se smije pušiti ako su vrata i prozori zatvoreni Koja je izjava o alkoholnim pićima točna? Koje su izjave o korištenju droga uvezi BASF-a točne? Alkohol je strogo zabranjen na cijelom području tvornice. Strogo je zabranjeno nošenje i konzumiranje droga, kao i rad pod utjecajem droga. Smijem piti alkohol dok god on ne ograničava moju sposobnost prosuđivanja. Droge se smiju nositi, no ne smiju se uzimati ni koristiti. Dozvoljena su pića s manje od 2 % alkohola. Ovisi o vrsti posla: u uredima, laboratorijima i radionicama vrijede druga pravila nego u proizvodnim pogonima.

2 Što znači ova ploča? Koja je izjava o fotografiranju i snimanju videozapisa (čak i mobilnim telefonom) u BASF-u točna? Kako se trebam ponašati kada na području postrojenja sretnem lokalnu zaštitarsku službu ili vatrogasce u intervenciji? Čemu služe ove usmjeravajuće ploče i što moram učiniti? Stani! Ovdje su potrebne rukavice. Ovom području ne smiju pristupati U pravilu se na ulazu objekta dobije neovlaštene osobe jer se tamo par rukavica. Rukavice se nikada nalaze opasne tvari ili uređaji. Za ne smiju skidati prije napuštanja ulazak trebate izričitu dozvolu objekta. odgovorne osobe tog određenog sektora pogona. Fotografiranje i snimanje videozapisa dozvoljeno je samo kada su to odobrili kolege koji se pojavljuju na fotografijama. Moram se pridržavati uputa lokalne zaštitarske službe i vatrogasaca. Usmjeravajuće ploče služe za to da u posebnim situacijama ciljano reguliraju promet. Upute moraju slijediti samo zaposlenici tvrtke BASF. Fotografiranje i snimanje videozapisa je načelno zabranjeno na cijelokupnom području tvornice. Mogu sam odlučiti hoću li se pridržavati uputa lokalne zaštitarske službe i vatrogasaca. Na usmjeravajućim pločama u posebne svrhe se pokazuju razne slike tvornice u Ludwigshafenu. Ova ploča vrijedni samo za posjetitelje, a ne za osobe koje trebaju izvesti radove. Budući da kao podugovaratelj raspolažete potrebnim stručnim znanjem za rukovanje uređajima i opasnim tvarima, smijete ući u objekt. Fotografije su dozvoljene samo na vlastitom radnom mjestu, ako na slikama nisu vidljive nikakve poslovne tajne. Obvezno moram slijediti upute vatrogasaca. Lokalna zaštitarska služba smije davati upute samo zaposlenicima tvrtke BASF. Usmjeravajuće ploče služe za to da u posebnim situacijama ciljano reguliraju promet na području tvornice, a upute obvezno moraju slijediti svi. 211 Vozite osobno ili teretno vozilo, na koje sudionike u prometu morate posebno obratiti pozornost? Nema sudionika u prometu na koje se mora posebno paziti. Posebno se mora paziti na slabije sudionike u prometu, npr. bicikliste ili pješake. Posebno se mora paziti na vozače kamiona, jer se oni često ne snalaze dobro na području tvornice. 212 Vozite bicikl na području tvornice. Koja je izjava o biciklističkoj kacigi točna? Kod vožnje biciklom uvijek se mora nositi biciklistička kaciga, jer je na području tvornice na snazi obvezno nošenje kacige za bicikliste. Kako bi se izbjegle zdravstvene Biciklistička kaciga mogla bi opasnosti, od temperature od 25 upropastiti frizuru. Mora se koristiti ne mora se nositi biciklistička kaciga. samo izvan tvornice.

3 Vozite bicikl na području tvornice. Kako biste trebali prelaziti tračnice željeznice tvornice? Silazim s bicikla, guram bicikl preko tračnica, ponovo se penjem na bicikl i nastavljam vožnju. Pazim na to da tračnice prelazim pod sigurnim kutom. Na području tvornice BASF ne smijem prelaziti nikakve tračnice i stoga uvijek vozim između tračnica Na što moram paziti kod prelaženja tračnica kada je vlažno? Kada na području tvornice koristite bicikl: Koja od sljedećih pravila morate uzeti u obzir? Koju ulogu ima pravilnik o cestovnom prometu za cestovni promet unutar tvornice? Koja maksimalna brzina vrijedi za vozila svih vrsta na području tvornice? Koja pravila prednosti prolaza vrijede na području tvornice? Kako se moram ponašati kada uočim široku crtu? Želite parkirati svoje vozilo ispod cijevnog mosta jer tamo ima najviše slobodnog mjesta. Koja izjava je točna? Na što moram paziti kod parkiranja? Kada je vlažno, tračnice su posebno kliske. Opasno je voziti jedan iza drugog: Uvijek vozite jedan pored drugog. Odredbe pravilnika za cestovni promet vrijede i za područje tvornice. Maksimalna brzina je 50 km/h (kao u naseljenom području). Kada je vlažno, tračnice uopće nisu Ne trebam posebno paziti na ništa. kliske. Vožnja jedan pored drugog je Najviše 3 biciklista smiju voziti opasna: Uvijek vozite jedan iza jedan pored drugog. drugog. Pravilnik o cestovnom prometu ne vrijedi unutar granica tvornice. Maksimalna brzina je 30 km/h za kamione, a 50 km/h za osobna vozila. Nema pravila prednosti prolaza i Prvi u križanju uvijek ima prednost stoga je potrebno sporazumijevanje prolaza. znakovima ruke. Dati prednost prolaza, a ja moram čekati. Površina ispod cijevnih mostova predviđena je za parkiranje. Parkiranje je u redu. Zabranjeno je parkiranje iznad podzemnih hidranata i odvodnih kanala. Pravilnik o cestovnom prometu vrijedi samo za ograničenja brzine. Maksimalna brzina je 30 km/h. Osnovno pravilo je pravilo prednosti desne strane. Ja imam prednost prolaza i mogu Široka crta je prijelaz za pješake nastaviti voziti. (zebra) za manje skupine ljudi. Vozilo parkirano na tom mjestu ne Vozila se tamo ne smiju parkirati, smeta nikome jer se na cijevni most jer mogu ometati uklanjanje može popeti preko postojećih kvarova ili radove održavanja. ljestava. Ne smije se parkirati ispod stabala. Nema posebnih pravila parkiranja.

4 Što znače crvene oznake na rubu kolnika? Što znače središnje crte u boji? Ovdje se radi o crvenoj liniji za autobuse. Središnje crte u boji nemaju nikakvo posebno značenje. Ovdje je na snazi apsolutna zabrana zaustavljanja, pa su zabranjeni zaustavljanje i parkiranje. To je posebno lijepo područje tvornice sa zanimljivim objektima. To je posebno lijepo područje tvornice sa zanimljivim objektima. Ovdje vrijedi ograničena zabrana zaustavljanja, a parkiranje je ovdje zabranjeno. Koji se minimalni razmak mora pridržavati kod parkiranja blizu tračnica željeznice tvornice? 0,5 m 1,5 m 2,5 m Koja pravila prednosti prolaza vrijede u Vozila na tračnicama uvijek imaju Vozila na tračnicama i motorna Prednost prolaza između tračnih i povezanosti sa željezničkim prometom prednost prolaza. Obvezno se vozila (teretna, osobna) imaju ista motornih vozila individualno je na području tvornice? moraju poštivati upute strojovođe. prava prolaza. Vrijedi pravilo regulirano pločama, rampama i prednosti desne strane. semaforima. Kao vozač motornog vozila kod vožnje prema natrag ne možete predvidjeti smjer vožnje. Što ćete učiniti? Trubim i polako vozim unatrag. Trebam pomoćnika da me usmjerava. Stavljam moj trokut upozorenja na prometnu stazu i vozim unatrag Na što morate posebno paziti kao biciklist na području tvornice? Vozite automobil na području tvornice. Zvoni vam mobilni telefon. Kako ćete se ponašati? Kako treba postupiti u ovoj situaciji? Pažnja - opasnost od pada! este Ništa posebno - situacija u prometu Moram paziti da ne krenem krivim bez biciklističkih staza, grbavi teren, ista je kao i izvan područja tvornice. smjerom. Kako bi svoje radno tračnice ili skliske podloge, vrijeme dobro iskoristio, važno je primjerice rešetke zahtijevaju vašu uvijek doći do odredišta najkraćim i maksimalnu pozornost. najbržim putem. Mobilni telefon držim čvrsto na uhu kako bi jasno razumio osobu s druge strane linije. Osobna i teretna vozila moraju koristiti zaobilaznicu. Biciklisti smiju proći blokadu ceste. Koristim uređaj za razgovor bez uporabe ruku unutar mog vozila ili se zaustavljam da bi obavio telefonski razgovor i pritom gasim motor. Vozila koja ne pripadaju tvornici moraju koristiti zaobilaznicu. BASFvozila smiju proći blokadu ceste. Mobilni telefon držim neupadljivo na uhu kako me ne bi uočila zaštitarska služba. Blokirano za sva vozila, koristiti zaobilaznicu.

5 Kako se trebam ponašati kao biciklist kod zabrane vozila na dva kotača na području tvornice BASF kada je sklisko? Morate izvršiti rad u jednom pogonu tvrtke BASF. Što ćete učiniti prije početka vašega rada? Dolazite u pogon tvrtke BASF kako biste tamo obavili svoj rad. Zbog čega najprije morate otići na mjesto prijave? Što treba uzeti u obzir kod ove ploče? Želite telefonirati mobilnim telefonom u području u kojem prijeti opasnost od eksplozije. Što treba uzeti u obzir? Guram bicikl ili ga ostavljam i koristim javno prometno sredstvo na području tvornice. Najprije ću pozdraviti nadležnog predradnika ili nadređenu osobu, a zatim mogu odmah započeti s radom. Kako bih upoznao kolege BASF-a s kojima moram surađivati. Primit ću zanimljive informacije o općenitom tijeku radnog dana u pogonu. Simbol označava područje u kojem postoji opasnost od eksplozije. U ta područja ulazite samo nakon dogovora s nadležnima pogona. Nema ograničenja: Mobilni telefoni smiju se nositi i koristiti svuda. Bicikl vozim vrlo sporo. Ako mi je poznato radno mjesto, mogu odmah početi s radom. Kako bih saznao kada su stanke u pogonu. Ovdje se mogu sprijateljiti s nekim kolegama iz BASF-a te imam nekog s kime mogu provesti stanke. Kod radova u tako označenim područjima potrebna je dozvola za radnike EXtreme tima. Ovdje smiju raditi samo zaposlenici mlađi od 30 godina. To je područje u kojem prijeti opasnost od eksplozije. Zabranjeno je nošenje i uporaba mobilnih telefona. Iznimka: Posebno dozvoljeni i označeni uređaji zaštićeni od eksplozije. Zabrana vozila na dva kotača vrijedi samo za motocikle i stoga kao biciklist smijem nastaviti vožnju. Prijavljujem se na mjestu prijave u pogonu. Kako bih primio informacije o načinu i pravilima ponašanja u pogonu i u slučaju alarma. Osim toga, tamo moram objesiti svoju prijavnu karticu ili se moram registrirati preko sustava elektroničke prijave. Ovaj simbol pokazuje najbrži put iz pogona (EXit). U slučaju alarma, odmah treba krenuti tim smjerom. Mobilni telefoni smiju se koristiti samo u prisutnosti suradnika iz BASF-a.

6 Nalazite se u eksplozivnoj zoni, koja tehnička pomagala smijete nositi sa sobom? Što spada u osnovnu opremu moje osobne zaštitne opreme (OZO)? Što znači ova ploča? Što znači ova ploča? Smiju se ponijeti svi poslovni i privatni krajnji mobilni uređaji (npr. pametni telefon, pametni sat, uređaj za praćenje vježbanja, tableti). Uređaji moraju biti isključeni. Svaki suradnik sam može odrediti što želi obući za obavljanje radova. Sterilno područje BASF-a: Tamnu obuću (D) zamijenite bijelom obućom (W) sukladno pogonskim uputama. Ovdje se mora nositi zatvoreno radno odijelo. Smiju se ponijeti svi poslovni i privatni krajnji mobilni uređaji (npr. pametni telefon, pametni sat, uređaj za praćenje vježbanja, tableti). Ovi uređaji smiju se koristiti kao pomoć u obavljanju radova. Sigurnosna obuća, radno odijelo, zaštitne naočale, kaciga Ovdje se mora nositi prikladna sigurnosna obuća S2 ili S3 sukladno pogonskim uputama. U ovom području smije se nositi otvorena jakna radnog odijela. U područjima u kojima prijeti eksplozija smiju se nositi samo posebni dozvoljeni i označeni uređaji zaštićeni od eksplozije, kao i analogni ručni satovi i ključevi za automobil, npr. u džepu hlača. Svi ostali uređaji koji nisu otporni na eksploziju zahtijevaju od pogona dozvolu za izvođenje lakozapaljivih radova. Sigurnosna obuća, radno odijelo, zaštitne naočale, biciklistička kaciga. Ovdje se preporučuje sigurnosna obuća. Preporučuje se nošenje radnog odijela. 309 Što morate učiniti u područjima koja su označena ovom pločom? Staviti sunčane naočale. U ovom području morate raditi oprezno, jer su ovdje zaposleni i slijepi suradnici. U ovom području postoji obvezno nošenje zaštitnih naočala. 310 Što znači ova ploča? Skinite pokrivalo za glavu. U ovom području postoji obvezno nošenje zaštitne kacige. Ovdje se izdaje kaciga.

7 311 Vidite jedan od dolje navedenih prikaza opasnosti i ne znate što on znači. Što ćete učiniti? U BASF-u nema opasnosti. Stoga ne moram pitati što znači ovaj prikaz opasnosti. Bez ikakvih dodatnih mjera mogu ući u označena područja. U područje ne ulazim, nego najprije pitam suradnika iz BASF-a ili kolege da mi objasne značenje tog prikaza opasnosti. Tako će se moći odrediti potrebne mjere zaštite. U područje ulazim bez dvojbi, jer se sigurno neće ništa dogoditi Kada i gdje mogu saznati koja je osobna zaštitna oprema potrebna u pogonu? Kod ulaska na područje tvornice, lokana zaštitarska služba informira me o osobnoj zaštitnoj opremi koja je potrebna u pogonu. Morate li se kod ulaska u pogon BASFa prijaviti na mjestu prijave? predočio moju dokaznu Da, kako bi se osobno predstavio i dokumentaciju. Koji postupak treba slijediti pri napuštanju pogona u povezanosti s prijavnom karticom? Koja je izjava o prijavi/odjavi u pogonu točna? (Prijavna kartica/sustav elektroničke prijave) Na što moram paziti kada ulazim u neki pogon BASF-a? Kada se mora provjeriti osobnu zaštitnu opremu? Iako su radovi u tijeku dovoljno je pozdraviti se s kolegama. U slučaju alarma, vatrogasci će me tražiti tamo gdje samo bio prijavljen. Ako se nisam pravilno prijavio, izgubit će se dragocjeno vrijeme. Kao podugovaratelj uvijek smijem razgovarati samo s mojim nadređenim. Suradnici tvrtke BASF ne smiju mi davati nikakve informacije. Da, kroz vješanje svoje prijavne kartice ili kroz registraciju preko sustava elektroničke prijave. Skinuti prijavnu karticu s ploče za prijavu ili se odjaviti u sustavu elektroničke prijave. Sustav prijave vrlo je koristan u slučaju alarma, no načelno se ne koristi za traženje osoba. Postoje važnije stvari od samog sustava prijave. Nema ničeg na što moram paziti Moram paziti na ploče unutar kada želim ući u jedan pogon BASF-područja. vidjeti koju osobnu zaštitnu opremu pogona, jer ću na njima moram nositi. Samo na zahtjev nadređene osobe. Kada sam osobnu zaštitnu opremu posudio kolegi, koji je nije vratio istog dana. Kod primanja pogonskih uputa na mjestu prijave biti ću informiran o potrebnoj osobnoj zaštitnoj opremi u pogonu. Ne, jer sam već bio u ovom BASFovom pogonu pa se stoga ne moram ponovno prijaviti. Ostaviti prijavnu karticu obješenu ako rad nije obavljen do kraja. Sustav prijave je važan kako bi se ispravno obračunavalo moje radno vrijeme. Ako sam se zaboravio prijaviti, moj nadređeni može to naknadno ispraviti. Moram paziti na to da uvijek sa sobom imam prikladan ključ za pogon, jer inače ne bih mogao ući kada su vrata zaključana. Prije svakog zadatka potrebno je provesti vizualnu provjeru osobne zaštitne opreme i provjeru njezine ispravnosti.

8 Koliko često zaposlenici moraju prolaziti obuku u vezi s ispravnom uporabom osobne zaštitne opreme? Koje općenite preduvjete mora ispuniti osobna zaštitna oprema? Kako trebate postupiti kad vidite kontejner koji je označen sa piktogramom u obliku crvene rombe na bijeloj pozadini te s crnim simbolima? Tko će sa mnom provesti procjenu opasnosti? Gdje se prima dozvola za izvršenje radova? Od koga ću primiti dozvola za izvršenje radova u pogonu BASF-a? Prije prvog korištenja osobne zaštitne opreme, a zatim redovito, najmanje jednom godišnje. Osobna zaštitna oprema načelno mora biti iste boje kao i ostala radna odjeća. Držim razmak i ne diram kontejner, osim ako sam dobio izričiti nalog. Procjenu opasnosti provodi ovlašteni predstavnik podugovaratelja zajedno s osobljem tvrtke BASF na licu mjesta. Dozvolu za izvršenje radova primit ću na licu mjesta na radnom mjestu. Od zaštitarske službe. Dovoljno je kada se zaposlenima uruče upute za uporabu proizvođača koje trebaju pročitati. Osobnu zaštitnu opremu treba odabrati tako da je uvijek mogu koristiti svi kolege nekog tima. Piktogrami samo vrijede za radnike BASF-a. Ja ne moram držati razmak, pošto neću otvarati kontejner. Procjenu opasnosti može sam obaviti podugovaratelj, jer je stručnjak. Dozvolu za izvršenje radova primit ću na ulaznoj kapiji tvornice. Samo onda kada osobnu zaštitnu opremu koristi više zaposlenika, inače nije potrebna nikakva obuka. Mora biti prikladna za primjenu u zadanim uvjetima. Moram držati razmak samo ako je kontejner označen sa svih 9 piktograma istodobno. Procjene opasnosti moraju se provoditi samo za nove sustave. Dozvolu za izvršenje radova primit ću u središnjem uredu mojeg poslodavca. Od moje kontakt osobe u pogonu Ne treba mi dozvola za izvršenje BASF ili mojeg glavnog nadzornika. radova U BASF-ovom proizvodnom pogonu trebate zamijeniti crpku. Što morate uzeti u obzir prije obavljanja rada? Nakon dogovora o mjerama sigurnosti na licu mjesta niste primili dozvolu za izvršenje radova. Kako ćete se ponašati? Ništa, jer je BASF prethodno očistio sve vodove i dijelove uređaja. Nakon završetka mojeg zadatka mojoj kontakt osobi reći ću da nisam primio dozvolu za izvršenje radova. Bez dozvole za izvršenje radova BASF-a i dogovora o mjerama sigurnosti na licu mjesta ne smijem započeti s radom. Nakon usmenog dogovora o radovima koje treba izvršiti odmah mogu početi s radom. Započet ću s radom a moja kontakt Aktivno ću se raspitati kod moje osoba će mi kasnije usputno predati kontakt osobe u pogonu za dozvolu dozvolu za izvršenje radova. za izvršenje radova i započet ću s radom tek kada je primim.

9 Prije početka rada i dalje imate dvojbi, Neću početi s radom i raspitat ću unatoč dozvoli za izvršenje radova i se. razgovoru o mjerama sigurnosti na licu mjesta. Što ćete učiniti? Koja pitanja biste trebali obvezno razjasniti prije početka rada kako biste rad obavili na siguran način? Gdje mogu naći vatrogasni aparat? Kada je stanka? Gdje smijem pušiti? Gdje se nalazi sljedeći tuš za hitne slučajeve? Zadatak ću prepustiti bez daljnjeg objašnjenja mojemu kolegi. Gdje se nalazi tuš za ispiranje očiju? Gdje mogu naći vatrogasni aparat? Koliko traje moja stanka? Gdje se nalazi sljedeći tuš za hitne slučajeve? Zabilježit ću nejasnoće na dozvoli za izvršenje radova i započet ću s radom. Gdje je evakuacijski izlaz? Gdje se nalazi sljedeći tuš za hitne slučajeve? Gdje se nalazi sljedeći tuš za ispiranje očiju? Gdje mogu naći vatrogasni aparat? Kada vam je potrebno odobrenje,,dozvola za pristup, boravak i rad"? Kada trebate dozvolu za izvođenje lakozapaljivih radova? Kod radova koji zahtijevaju ulazak u područje tvornice s vozilima. Dozvola za izvođenje lakozapaljivih radova potrebna je samo kada treba obaviti radove u području u kojem prijeti opasnost od eksplozije. Kod radova, koji zahtijevaju penjanje ili naginjanje u spremnike, cijevi, jame, kanale ili slične skučene prostore. U pogonima BASF-a potrebna je dozvola za izvođenje lakozapaljivih radova samo kod radova s otvorenim plamenom u područjima u kojima prijeti opasnost od eksplozije. BASF-u je sigurnost najvažnija. Za to BASF nema nikakvu dozvolu. Dozvola za izvođenje lakozapaljivih radova potrebna je kod opasnosti od požara zbog radova s otvorenim plamenom i kod opasnost od eksplozije u područjima u kojima prijeti opasnost od eksplozije iz izvora zapaljenja Koje preduvjete treba ispuniti da bi se smjelo započeti s radom s posebnim opasnostima? Kada se mora izvršiti procjena opasnosti? Koja je izjava u vezi s hijerarhijom mjera pri procjeni opasnosti točna? Dovoljno je priložiti pravilno popunjenu dozvolu za izvršenje radova. Najmanje jednom mjesečno. Uklanjanje izvora opasnosti treba imati prioritet jer je to na vrhu hijerarhije mjera i stoga ima najveći doseg. U pravilu je dovoljan dogovor oko mjera sigurnosti na mjestu obavljanja rada. Prije obavljanja zadatka, a zatim u redovitim intervalima. Tehničke mjere uvijek se trebaju prvobitno primjeniti zato što one imaju najveći doseg. Pravilno popunjena dozvolu za izvršenje radova i razgovor oko mjera sigurnosti na licu mjesta. Samo kada se dogodila nezgoda na radu. Za svaku procjenu opasnosti uvijek se moraju primjeniti istovjetno tehničke, organizacijske i osobne mjere.

10 Vaši radnici moraju obavljati djelatnosti u BASF-u za koje moraju primiti dozvole. Što morate učiniti? Koja osnovna načela vrijede za suradnju BASF-a i podugovaratelja? Tko mora sa sobom nositi sigurnosnu propusnicu? Zašto se kod obavljanja rada u BASFu obvezno mora paziti na čistoću i urednost radnog mjesta? Smijem li jesti i piti tijekom rada? Što moram uzeti u obzir kada obavljam radove na rešetkastim platformama ili skelama? Koja je izjava o spoticanju točna? Ništa. Nisu potrebne posebne kvalifikacije kako bi se primile dozvole. Kratko objasnite radnicima o čemu se radi, onda će se sam snalaziti. Samo pravilnik lokacije. Pravilnik lokacije i LU-R-OSA 002 'Sigurnost kod primjene podugovaratelja'. Svaki zaposlenik nekog podugovaratelja. Čistoća i red temelj su sigurnog rada. O tome brine kvalificirano BASF-ovo osoblje za čišćenje. Ne, za to morate koristiti predviđene prostorije za radne stanke. Ništa, jer u pogonima postoji obveza nošenja kacige. Za uštedu vremena ostavljam alat i materijal na podu tamo gdje ih trebam. Nije strašno ako zbog toga netko može zapeti. Zaposlenici podugovaratelja s posebnim ovlastima i kvalifikacijama. Čistoća i red temelj su sigurnog rada. Svatko uvijek mora paziti na red i čistoću kod pripreme rada, tijekom izvođenja rada i nakon izvršenog rada. Da, kada sam vrlo gladan, smijem jesti na gradilištu. Ništa, dok god se sakupe komadići koji su pali tijekom rada i pokupe prolivene tekućine. Moj alat i materijal mogu odlagati kako želim. Kolege moraju paziti na to kuda prolaze. Redovito dajete upute zaposlenicima o sustavu dozvola u BASF-u i dokumentirate kvalifikacije u sigurnosnu propusnicu zaposlenika. Samo smjernice i propisi strukovne udruge. Samo glavni nadzornici podugovaratelja. Čistoća i red temelj su sigurnog rada. Samo nakon završetka rada treba temeljito pospremiti i očistiti radno mjesto. Zatim će radno mjesto provjeriti BASF-ova odgovorna osoba. Za jelo i piće tijekom rada BASF nema nikakva pravila. Padanje komadića i prolijevanje tekućina moraju se izbjeći prikladnim mjerama. Moj alat i materijal držat ću na sigurnom mjestu i neću dopustiti da netko o njih može zapeti. Po potrebi se područje opasnosti ograđuje. 505 Koja je izjava o sigurnosnim napravama i evakuacijskim stazama točna? Sigurnosne naprave i evakuacijske staze nikada se ne smiju zagraditi. Sigurnosne naprave i evakuacijske staze smiju se zagraditi samo nakratko kako bi se rad mogao učinkovitije obaviti. Po potrebi se smiju zagraditi sigurnosne naprave i evakuacijske staze.

11 Koja je izjava o sigurnosnim napravama točna? Što trebate uzeti u obzir ako se na ulazu skele nalazi samo prazni fascikl bez pismene potvrde o odobrenju radova na skeli? Što moram učiniti prije penjanja na skelu? Što moram učiniti kada otkrijem nedostatak na skeli? Na što moram paziti kod radova na visini? Za zaposlenike podugovaratelja znakovne ploče BASF-a samo su preporuka. Pristup skeli je na vlastiti rizik. Zabranjeno je uklanjanje i premošćivanje sigurnosnih naprava. Treba provjeriti skelu. Ako je sve u redu, korištenje je dozvoljeno. Moram provjeriti vidljive nedostatke Ništa, jer je skelu sastavila stručna skele. tvrtka. Ostavljam odobrenje na mjestu i Otkrivanje nedostataka nije moj obavještavam nadređenog da ja ne zadatak, pa to jednostavno mogu raditi. zanemarim i nadam se da se ništa Radi sigurnosti mojih kolega zagrađujem radno područje. Radi svoje sigurnosti koristim opremu za zaštitu pri padu. neće dogoditi. Štitim se od pada, a moji kolege moraju paziti da im ništa ne padne na glavu dok prolaze ispod. Dozvoljeno je uklanjanje i premošćivanje sigurnosnih naprava kada nedostaje prostora. Skela je zatvorena i ne smije se koristiti. Moram upisati svoje ime na odobrenju. Moram izvući odobrenje i obavijestiti moju kontakt osobu u pogonu. Moram se zaštititi tako da se osjećam sigurno. Nema preciznih propisa. Koji od sljedećih znakova (piktograma) ukazuje na korištenje osobne zaštitne opreme protiv pada? Koja pravila se primjenjuju kada radnici drugih tvrtki koriste naprave i uređaje tvrtke BASF (npr. teretna dizala, viličari, dizalice)? Što moram učiniti ako sam tijekom izvođenja radova nesiguran? Kada treba obučavati zaposlenika? Teretna dizala mogu se koristiti onda kada to zahtijeva radni zadatak. Dovoljan je kratak dogovor s mojim nadređenim o tijeku rada. Nastavljam obavljati rad najbolje što mogu. Najviše jednom godišnje. Sve BASF-ove naprave i uređaje smiju koristit radnici drugih tvrtki ako to jasno ne zabranjuje ploča sa zabranom koja je postavljena na tim uređajima. Prekidam rad i raspitujem se kod kolega ili BASF-ove kontakt osobe. Prije obavljanja zadatka, a zatim u redovitim intervalima. Teretna dizala, viličari i dizalice smiju se koristiti samo uz izričito odobrenje BASF-ovog pogona te dokaz kvalificiranosti. Od mojih kolega bez ikakvog objašnjenja zahtijevam da dovrše rad umjesto mene. Samo kada se dogodila nezgoda na radu.

12 Kako treba obavljati obuku u vezi s opasnim tvarima? Što moram kao nadređeni učiniti prije nego nekog zaposlenika ovlastim za rad na skeli? Što moram učiniti nakon obavljenog rada na mojem radnom mjestu? Što morate učiniti kada završite neki zadatak za koji je bila izdana dozvola? Što moram učiniti s dozvolom ako moram prekinuti rad do sljedećeg dana? Zaposlenik čita upute o Nadređena osoba izručuje mu sigurnosnim postupcima i rukovanju sigurnosno-tehnički list o opasnoj sa opasnim tvarima. tvari da ga pročita. Radove moram telefonski prijaviti tvrtki koja sklapa skelu. Čim sam gotov s radom, pospremam svoje radno mjesto. Dozvolu se može baciti u smeće (samo u koš za papir, ne smije se baciti vani). To mogu sam odlučiti: ako se bojim da ću izgubiti dozvolu, predat ću je pogonu koji ju je izdao, a u protivnom je mogu uzeti sa sobom. Moram provjeriti prikladnost skele za predviđene radove i evidentirati tu provjeru. U slučaju opasnih tvari zaposleniku se usmeno moraju pružiti upute na temelju uputama o sigurnosnim postupcima i rukovanju sa opasnim tvarima. Ništa, jer se moji zaposlenici dobro snalaze s radovima na skeli. Ostavljam sve što više neću trebati. Spremam svoj alat i odlazim. Nadređenom moram javiti da sam Dozvola mora imati potpis gotov; dozvola više ne vrijedi nakon ovlaštene osobe i mora se vratiti što obavim zadatak. pogonu koji ju je izdao. Zadržavam dozvolu i vraćam je tek kada obavim rad. Original dozvole uvijek moram predati pogonu prije kraja radne smjene, čak i kada rad još nije završen. 701 Što znači signal opasnosti "zvuk nalik jodlanju"? (Brzi izmjenični signal) Signal za opasnost: Zaustavite rad i uputite se do mjesta za okupljanje (zborno mjesto).. Ne upotrebljavajte dizalo; hodajte poprečna u odnosu na smjer vjetra. Signal upozorenja: Primijenite sigurnosne mjere u skladu s uputama pogona i pričekajte daljne upute. Obavijest: Otvoriti prozore i vrata da bi se mogle dobro čuti sve obavijesti. 702 Što znači signal opasnosti "typhon"? (Isprekidan signalni zvuk) Signal upozorenja: Primijenite sigurnosne mjere u skladu s uputama pogona i pričekajte daljne upute. Obavijest: Otvoriti prozore i vrata da bi se mogle dobro čuti sve obavijesti. Signal za opasnost: Zaustavite rad i uputite se do mjesta za okupljanje (zborno mjesto).. Ne upotrebljavajte dizalo; hodajte poprečna u odnosu na smjer vjetra.

13 703 Što moram uzeti u obzir kada u slučaju alarma odlazim do mjesta za okupljanje (zborno mjesto)? Odmah se moram uputiti do mjesta za okupljanje (zborno mjesto), a pritom se mora hodati poprečno u odnosu na smjer vjetra. Što prije moram doći do mjesta za okupljanje (zborno mjesto). Odmah se moram uputiti do mjesta za okupljanje (zborno mjesto), a pritom ne moram paziti na nikakve posebne upute Što moram učiniti sa svojom prijavnom karticom u slučaju alarma? Prvi vidite tešku nezgodu. Što ćete učiniti prvo? Ostavljam svoju prijavnu karticu na ploči za prijavu, a odjavu izvršim na mjestu za okupljanje (zborno mjesto). Uzimam svoju prijavnu karticu s ploče za prijavu i ponovno je vješam na mjestu za okupljanje (zborno mjesto). S aparata tvrtke zovem broj 112 ili s O tome razgovaram s drugima ili s mobilnog telefona 0621/ i kolegama. Razgovor opušta. pružam prvu pomoć. Gdje mogu pronaći hitne brojeve? Na dozvoli. Zanatski radnici uvijek imaju listić s hitnim brojevima u svojoj kutiji za alat. Kolega je tijekom rada zadobio lakšu Zalijepiti flaster i kolega može ozljedu ruke. Što ćete učiniti? nastaviti s radom. Kod radova na cjevovodu došlo je do Osušit će se, pa nastavljate s curenja nepoznate tekućine. Po vašoj radom. koži je nekoliko puta prsnula tekućina. Što ćete učiniti? Koliko dugo se moram zadržati pod tušem za hitne slučajeve kada me smočio proizvod? Pod tušem za hitne slučajeve ostat ću dok god se ne pojavi hitna pomoć. Kolega je doživio nezgodu. Što se Ništa, ako ambulanta zna, ona će mora dodatno uz pružanje prve pomoći se pobrinuti za sve. poduzeti? Kod ozljeda se neovisno o težini uvijek treba nazvati ambulantu. Koristite osobnu zaštitnu opremu te po potrebi temeljito perete zahvaćeno mjesto. Zatim se može nastaviti s radom. Čim osjetim da na meni više nema proizvoda, mogu prekinuti s tuširanjem. Svaki ugovaratelj je samo dogovoran za prijenos potrebnih informacija strukovnoj udruzi i/ili nadležnom tijelu. Osim toga je potrebno odmah obavijestiti BASFovog opunomoćenika. Prijavna kartica me u slučaju alarma uopće ne zanima. Odmah popunjavam prijavu nezgode kako kod liječničke intervencije ne bi bilo odgađanja. Na propisima za slučaj alarma i stražnjoj strani moje BASFiskaznice. Ništa, jer se kolega treba sam pobrinuti za to. Zahvaćeno mjesto temeljito operite (po potrebi koristite tuš za hitne slučajeve) i izdajte poziv za pomoć. Obavijestite pogon i nadređenu osobu. To sam odlučujem, jer za to nema nikakvih pravila. Usmeno informiranje BASF-ovog opunomoćenika je dovoljno, pa nisu potrebne daljnje obavijesti.

14 Kolegu je smočio proizvod te će biti stacionarno preuzet u bolnicu na promatranje. Što morate učiniti? Obavijestit ćete njegovu obitelj i posjetiti kolegu sljedećeg dana u bolnici. Prije nekoliko dana jedan zaposlenik iz Planirate termin za istraživanje vašeg tima imao je nezgodu i poslan je događaja i na taj zadatak pozivate na bolovanje. Danas se vraća na svojeg nadređenog i nadležne posao. Što ćete učiniti? osobe tvrtke BASF te predstavnike pogona u kojem se dogodila nezgoda. Jedan vaš suradnik imao ne nezgodu i nekoliko dana bit će odsutan s posla. Što morate organizirati? Kako ćete saznati da je nakon alarma izdana obavijest da je sve u redu? Brzo organizirate zamjenu za izostalog zaposlenika, jer treba nastaviti rad. Ništa, spasilačka služba tvrtke BASF već je poduzela sve ostale korake. Svaki ugovaratelj je samo dogovoran za prijenos potrebnih informacija strukovnoj udruzi i/ili nadležnom tijelu. Osim toga je potrebno odmah obavijestiti BASFovog opunomoćenika. Zaposlenik ponovno može nastaviti Zaposlenik ponovno može nastaviti svoj uobičajeni zadatak. svoj uobičajeni zadatak. Istraživanje događaja organiziraju nadležne osobe tvrtke BASF, no u tome moraju sudjelovati zajedno sa zaposlenikom kojem se dogodila nezgoda. Obavještavate nadležnu osobu tvrtke BASF, organizirate potrebne obavijesti strukovnoj udruzi i/ili nadležnom tijelu te što detaljnije evidentirate nezgodu radi pripreme za istraživanje događaja. Ništa, jer niste uzrokovali nezgodu. Zaposlenik je trebao više paziti. Za istraživanje događaja odgovorna je tvrtka BASF. Novi signal "zvuk nalik jodlanju" Novi signal "typhon" Preko vatrogasne službe na mjestu za okupljanje (zborno mjesto) ili preko objava putem zvučnika Tko je odgovoran za moju sigurnost? Tko je odgovoran za sigurnost mojih kolega? Trebam li ukazati drugima na pogrešno postupanje? Ja i moji kolege, svatko je odgovoran za sigurnost svih. Moji kolege su odrasli ljudi i stoga mogu paziti sami na sebe. Ako mi to teško pada, ne moram kritizirati kolege i ukazivati im na pogrešno postupanje. Lokalna zaštitarska služba. Ja i moji kolege, svatko je odgovoran za sigurnost svih. Ne, jer drugima ukazivati na pogrešno postupanje može dovesti do svađe. Moja kontakt osoba u pogonu odgovorna je za moju sigurnost. Za sigurnost svojih zaposlenika odgovoran je samo njihov nadređeni. Da, to doprinosi sigurnosti svih.

15 804 Smijem li kao podugovaratelj ili posjetitelj ukazati zaposleniku tvrtke BASF na pogrešno postupanje? Ne, jer bi to moglo dovesti do svađe. Da, to doprinosi sigurnosti svih. Zaposlenik tvrtke BASF sigurno nije pogriješio. Kao podugovaratelj trebao bi ponovno pročitati pripadajući pravilnik.

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE   mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE www.lemiforce.ba mob: 062 294 509 1. Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačkom prelazu, ili koje prelazi pješački prelaz, ili koje

Више

Električna grijalica

Električna grijalica Električna grijalica 10032062 10032063 3 4 Poštovani, Zahvaljujemo vam se na kupnji. Molimo pročitajte ovaj priručnik i slijedite ove upute kako biste izbjegli oštećenja na uređaju. Za štete uzrokovane

Више

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Stomatološki tehničar KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, uk

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Stomatološki tehničar KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, uk KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

ZOBS

ZOBS Vozač je: svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; lice koje na putu upravlja vozilom. Da li se na vozila smiju postavljati gume sa ekserima? da; ne. 3 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza

Више

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se 15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza namijenjen za saobraćaj

Више

PPT

PPT Sve što trebate znati o eračunima u javnoj nabavi U našem priručniku smo ukratko pojasnili što nam je donio Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. ZAKONSKA REGULATIVA Stupanjem na snagu

Више

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi

Kontrolna lista za obilazak radnog mjesta Doktor medicine u bolnici KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi KONTROLNA LISTA ZA OBILAZAK RADNOG MJESTA Svrha obilaska radnog mjesta je utvrditi, ukloniti ili nadzirati štetne utjecaje na radnom mjestu. Kao pomoćno sredstvo za kontrolu i ocjenu radnog okoliša, uvjeta

Више

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike 1. Uvod Ova uputa namijenjena je korisnicima koji se žele registrirati kao prvi kupci na Portalu gospodarskog

Више

INFORMACIJE ZA RODITELJE - UPUTE I PRAVILA 1. OPĆE INFORMACIJE Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba (dalje: Zoološki vrt) organizator je programa Divlj

INFORMACIJE ZA RODITELJE - UPUTE I PRAVILA 1. OPĆE INFORMACIJE Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba (dalje: Zoološki vrt) organizator je programa Divlj INFORMACIJE ZA RODITELJE - UPUTE I PRAVILA 1. OPĆE INFORMACIJE Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba (dalje: Zoološki vrt) organizator je programa Divlje ljeto u Zoo vrtu i poduzeo je i poduzima sve mjere

Више

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje novog korisničkog računa (poslati zahtjev na javnipoziv.opp@havc.hr

Више

Zlatna Mastercard kartica Saznaj više na

Zlatna Mastercard kartica Saznaj više na Zlatna Mastercard kartica Saznaj više na www.unicredit.ba Dobrodošli u svijet Zlatne Mastercard kartice. Ako ste osoba čiji životni stil obilježavaju putovanja i društvene aktivnosti, za svakodnevno plaćanje

Више

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe)

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe) Korisničke upute Verzija 2.0 HRVATSKA REGULATORNA AGENCIJA ZA MREŽNE DJELATNOSTI Roberta Frangeša Mihanovića 9, 10000 Zagreb / OIB: 87950783661 / Tel: (01) 7007 007, Fax: (01) 7007 070 / www.hakom.hr Sadržaj

Више

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично истраживање са циљем утврђивања ставова учесника о

Више

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_HR.docx TVOJ PRVI POSAO PREKO EURES-a Često postavljana pitanja Općenito Gdje mogu pronaći informacije o programu Tvoj prvi posao preko EURES-a (YFEJ)? Informacije možete preuzeti s portala EURES-a na: http://eures.europa.eu

Више

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android www.driveangel.ba Primanje SMS poruke Početak instalacije DriveAngela na Vaš mobilni uređaj započinje primanjem SMS poruke u kojoj se

Више

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios www.driveangel.ba Primanje SMS poruke Početak instalacije DriveAngela na Vaš mobilni uređaj započinje primanjem SMS poruke u kojoj

Више

Microsoft Word - Pravilnik o zaštiti na radu

Microsoft Word - Pravilnik o zaštiti na radu NACIONALNI CENTAR ZA VANJSKO VREDNOVANJE OBRAZOVANJA PRAVILNIK O ZAŠTITI NA RADU Pravilnik o zaštiti na radu stranica 2 Pravilnik o zaštiti na radu SADRŽAJ I. UVODNE ODREDBE 3 II. ORGANIZACIJA UREĐIVANJA

Више

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja o zaštiti pojedinaca u vezi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju

Више

Poštovani,

Poštovani, VATROnet Upravljanje vatrogasnim intervencijama i Sustav za uzbunjivanje Popis podataka potrebnih za ispravan rad sustava Srpanj 2017. Sadržaj 1. Uvod... 3 2. Podaci koje je potrebno ažurirati... 3 3.

Више

NkOsijek_Pravilnik_polugodišnje_ulaznice_18_19

NkOsijek_Pravilnik_polugodišnje_ulaznice_18_19 Uprava NK Osijek s.d.d. dana 25. siječnja 2019. godine donosi: PRAVILNIK O OPĆIM UVJETIMA KUPOVINE I KORIŠTENJA POLUGODIŠNJIH ULAZNICA - PRETPLATA NK OSIJEK s.d.d. ZA NATJECATELJSKU SEZONU 2018./2019.

Више

Gdin Nikola Kovač

Gdin Nikola Kovač Intranet za izdavatelje Korisnički priručnik Uvod Intranet za izdavatelje je usluga Zagrebačke burze namjenjena unosu financijskih izvještaja i vijesti od strane izdavatelja vrijednosnih papira uvrštenih

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

PRILOZI Prilog 1.1. Popis Zakona i podzakonskih općih akata 1. Zakoni 1. Zakon o željeznici (NN 94/13,148/13 i 120/14) 2. Zakon o sigurnosti i interop

PRILOZI Prilog 1.1. Popis Zakona i podzakonskih općih akata 1. Zakoni 1. Zakon o željeznici (NN 94/13,148/13 i 120/14) 2. Zakon o sigurnosti i interop Prilog 1.1. Popis Zakona i podzakonskih općih akata 1. Zakoni 1. Zakon o željeznici (NN 94/13,148/13 i 120/14) 2. Zakon o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava (NN 82/13, 18/15 i 110/15)

Више

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila TEST 16 1. Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila na kolovozu? 1. minimalno 150 m iza vozila; 1 2. minimalno

Више

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo je PRAVILNIK O BLIŽEM SADRŽAJU AKCIONOG PROGRAMA O

Више

Poslovni uzlet grada Gospića

Poslovni uzlet grada Gospića Sama ideja nije dovoljna 4 pravila za motiviranog i uspješnog poduzetnika Predavač: Sandro Kraljević, mag. psych. IDEJA ODLIČAN POČETNI IMPULS ZA USPJEH SVAKOG PODUZETNIKA Sjetite se trenutka kad ste osmislili

Више

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3)

5S prezentacija - za printati bez videa i igre (3) Lean 5S Anja Štefanić, mag.oec. copyright Što je 5S? Alat Lean menadžmenta Alat koji se čini jednostavan, no mnoga poduzeća ignoriraju baš te osnovne principe Baza uspješne implementacije Fokusira se

Више

Kako postupiti u slučaju prekida internet veze i nemogućnosti fiskaliziranja računa? U slučaju da dođe do prekida internet veze fiskalizacija računa n

Kako postupiti u slučaju prekida internet veze i nemogućnosti fiskaliziranja računa? U slučaju da dođe do prekida internet veze fiskalizacija računa n Kako postupiti u slučaju prekida internet veze i nemogućnosti fiskaliziranja računa? U slučaju da dođe do prekida internet veze fiskalizacija računa neće biti moguća sve do ponovnog uspostavljanja internet

Више

PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American

PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American Express karticom... 11 Plaćanje Diners karticom...

Више

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte

Pravilnik o načinu i uvjetima sprječavanja i suzbijanja zlouporaba i prijevara u pružanju usluga elektroničke pošte HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Temeljem članka 12. stavka 1. i članka 107. stavka 12. Zakona o elektroničkim komunikacijama (»Narodne novine«br. 73/08), Vijeće Hrvatske agencije

Више

Sportska Zajednica Grada Vodnjana ORGANIZIRAJU : MTB MARATON, XCM/XCP OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE, HUSQVARNA XCM MTB KUP HRVATSKE VODNJAN-DIGNANO Nedj

Sportska Zajednica Grada Vodnjana ORGANIZIRAJU : MTB MARATON, XCM/XCP OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE, HUSQVARNA XCM MTB KUP HRVATSKE VODNJAN-DIGNANO Nedj Sportska Zajednica Grada Vodnjana ORGANIZIRAJU : MTB MARATON, XCM/XCP OTVORENO PRVENSTVO HRVATSKE, HUSQVARNA XCM MTB KUP HRVATSKE VODNJAN-DIGNANO Nedjelja, 09.06.2019. INFORMACIJE: www.extravergine.bike

Више

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у посебном дијалог-прозору до кога се долази линком есервис

Више

Microsoft Word - AddikoChatBanking - Uputa za koristenje_ _v0.3.docx

Microsoft Word - AddikoChatBanking - Uputa za koristenje_ _v0.3.docx Addiko Chat Banking Uputa za korištenje Addiko Chat Bankinga na Viberu rujan 2017. Sadržaj: Tehnički preduvjeti... 3 Funkcionalnosti Addiko Chat Bankinga... 3 Izbornik... 4 Aktivacija usluge... 9 Deaktivacija

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/

+ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska + 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam nezadovoljan/na Prilično sam nezadovoljan/ Usluge kućne njege za osobe mlađe od 65 godina kroatiska 1. Opći dojam o službi kućne njege Iznimno sam Prilično sam Ni zadovoljan/na niti Prilično sam zadovoljan/na Veoma sam zadovoljan/na a. Koliko ste

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE

42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/ IBAN: HR OIB: PRILOZI UZ ZAHTJE 42000 Varaždin, Vladimira Nazora 12 Tel/fax: 042/210-074 E-mail: ecomission@vz.t-com.hr IBAN: HR3424840081106056205 OIB: 98383948072 PRILOZI UZ ZAHTJEV ZA ISHOĐENJE OKOLIŠNE DOZVOLE PRIMJENOM OPĆIH OBVEZUJUĆIH

Више

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si

VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si VAŽNOST I MOĆ NETWORKINGA Zato što je istina s kim si, takav si TKO JE OKO NAS PRESUDNO JE ZA NAŠ USPJEH U POSLU I ŽIVOTU Pa ako itko zna networking to smo mi na Balkanu oduvijek se tu išlo na janjetine

Више

NORTH EAST TRANSPORTATION PARATRANSIT SERVICES

NORTH EAST TRANSPORTATION PARATRANSIT SERVICES ID br. Datum prijema Podneto elektronski Dokument potpun /Inicijali GREATER HARTFORD TRANSIT DISTRICT MOLBA ZA PREVOZ ZA OSOBE SA INVALIDITETOM U SKLADU SA ZAKONOM ADA (Zakon o pravima Amerikanaca sa invaliditetom)

Више

CD275/270 Croatian quick start guide

CD275/270 Croatian quick start guide Kratke upute za korisnike CD270/CD275 Sadržaj pakiranja Bazna stanica (CD275) Bazna stanica (CD270) Napomena * U pakiranjima s više slušalica nalaze se dodatne slušalice, punjači i adapteri za napajanje.

Више

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx Korisnički priručnik za liječnika DijabetesTV Više uspješnih liječenja. Manje nepotrebnih pregleda. Manje gužvi. Datum: 26. Ožujka 2018. Korisnički priručnik za liječnika 1.0. Funkcionalnost DijabetesTV-a

Више

Maxtv To Go/Pickbox upute

Maxtv To Go/Pickbox upute MAXTV TO GO UPUTE ZA KORIŠTENJE MAXTV TO GO UPUTE ZA KORIŠTENJE Detaljno objašnjenje funkcionalnosti..3 Upute za prijavu na aplikaciju...4 Što je to Preporučeno za vas....6 Preporučeno za vas..7 Dodavanje

Више

Microsoft Word - PusenjeNaRadnomMjestu.doc

Microsoft Word - PusenjeNaRadnomMjestu.doc Zagreb, prosinac 2008. Sadržaj 1. Uvod... 1 2. Struktura ispitanika istraživanja... 1 3. Struktura (ne)pušača... 2 4.... 4 4.1...4 4.2...8 5. Novi zakon o zabrani pušenja... 9 Popis grafikona Grafikon

Више

Caterpillar Inc. 100 NE Adams Street, Peoria, IL SAD Broj medija U9NC8460 Operativni dokument Dodatne informacije Informacije o zakonskoj usklađ

Caterpillar Inc. 100 NE Adams Street, Peoria, IL SAD Broj medija U9NC8460 Operativni dokument Dodatne informacije Informacije o zakonskoj usklađ Operativni dokument Dodatne informacije Informacije o zakonskoj usklađenosti za sastavne dijelove sustava GRADE 1 Sadržaj stranica Sigurnosne oznake i naljepnice... 3 Sigurnosne poruke... 4 Druge naljepnice...

Више

Recuva CERT.hr-PUBDOC

Recuva CERT.hr-PUBDOC Recuva CERT.hr-PUBDOC-2019-5-379 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA RECUVA... 4 3 KORIŠTENJE ALATA RECUVA... 7 4 ZAKLJUČAK... 13 Ovaj dokument izradio je Laboratorij za sustave i signale Zavoda za

Више

Microsoft Word - ZF_SI_Oelwechselkit_50145 HR_V01.docx

Microsoft Word - ZF_SI_Oelwechselkit_50145 HR_V01.docx Opasnost od opeklina pri kontaktu s vrelim uljem. Moguće su lakše do srednje teške ozljede. Nosite zaštitne naočale. Nosite zaštitne rukavice. Nosite zaštitnu odjeću. Moguće nanošenje materijalne štete

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KRIZNO KOMUNICIRANJE U OBRAZOVANJU: PROBLEMI I RJEŠENJA doc. dr. sc. DAMIR JUGO Dubrovnik, 1. veljače 2019. Niti jedna organizacija nije imuna na krize Važnost percepcije javnosti - Sve što radite šira

Више

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse

Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrse Kontrola korisnickih racuna (UAC) pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrsenja svake promene a koje zahtevaju administratorsku

Више

SUMMER DAYS KLASA: UP/I /19-01/381 URBROJ: Zagreb, 17. lipanj Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću ("Narodne n

SUMMER DAYS KLASA: UP/I /19-01/381 URBROJ: Zagreb, 17. lipanj Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću (Narodne n SUMMER DAYS KLASA: UP/I-460-02/19-01/381 URBROJ: 513-07-21-01-19-2 Zagreb, 17. lipanj 2019. Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću ("Narodne novine" broj 87/09, 35/13, 158/13, 41/14, 143/14) i

Више

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelenog svjetla koji prikazuje sniženu temperaturu. Uključuje

Више

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU PRAVILNIK O POSTUPAJIU U PREDMETIMA BAGATELNE NABAVE Bjelovar, 15. listopad 2014. Na temelju članka 18. stavka 3. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine br.90/11, 83/13, 143/13)

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Slide 1

Slide 1 Doc. dr. sc. Sinan Alispahić Rukovoditelj Sektora za vozače Hrvatski autoklub Što je Eko vožnja? Novi način ili stil vožnje (modernija ili inteligentnija vožnja) Pametniji i sigurniji način vožnje Potpora

Више

Radovi u skučenim prostorima radovi u spremnicima Alexander Leitner, dipl. ing. Stručno tijelo za kemiju Opća ustanova za osiguranje od nesreće na rad

Radovi u skučenim prostorima radovi u spremnicima Alexander Leitner, dipl. ing. Stručno tijelo za kemiju Opća ustanova za osiguranje od nesreće na rad Radovi u skučenim prostorima radovi u spremnicima Alexander Leitner, dipl. ing. Stručno tijelo za kemiju Opća ustanova za osiguranje od nesreće na radu (AUVA), Područna služba Graz Göstinger Straße 26

Више

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA Ulica grada Vukovara 271 CROATIAN CHAMBER OF MECHANICAL ENGINEERS Zagreb; HR MB: OIB:

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA Ulica grada Vukovara 271 CROATIAN CHAMBER OF MECHANICAL ENGINEERS Zagreb; HR MB: OIB: HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA Ulica grada Vukovara 271 CROATIAN CHAMBER OF MECHANICAL ENGINEERS 10 000 Zagreb; HR MB: 2539071 OIB: 26023027358 T +385 1 7775-570 F +385 1 7775-574 www.hkis.hr; info@hkis.hr

Више

Državna matura 2010./2011. i prijave za upis na studijske programe

Državna matura 2010./2011. i prijave za upis na studijske programe Prijave ispita državne mature 2018./2019. i prijave za upis na studijske programe Ispitna koordinatorica: Gordana Erić, dipl. ing. I. tehnička škola Tesla www.tesla.hr Što su ispiti državne mature? Postoje

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0

Opća politika zaštite osobnih podataka u Elektrodi Zagreb d.d Verzija: 1.0 u Elektrodi Zagreb d.d. 20.5.2018. Verzija: 1.0 Sadržaj 1 UVOD... 2 1.1 SVRHA DOKUMENTA... 2 1.2 PODRUČJE PRIMJENE... 2 2 OPĆA POLITIKA ZAŠTITE OSOBNIH PODATAKA... 2 3 TEMELJNA NAČELA... 2 4 SUSTAV ZAŠTITE

Више

INFORMACIJE ZA NAVIJAČE UOČI FINALA HNK Za vrijeme utakmice finala Hrvatskog nogometnog kupa GNK Dinamo - HNK Rijeka (stadion Aldo Drosina, srijeda, 2

INFORMACIJE ZA NAVIJAČE UOČI FINALA HNK Za vrijeme utakmice finala Hrvatskog nogometnog kupa GNK Dinamo - HNK Rijeka (stadion Aldo Drosina, srijeda, 2 INFORMACIJE ZA NAVIJAČE UOČI FINALA HNK Za vrijeme utakmice finala Hrvatskog nogometnog kupa GNK Dinamo - HNK Rijeka (stadion Aldo Drosina, srijeda, 22. svibnja 2019, 18:00h) bit će na snazi posebna sigurnosna

Више

untitled

untitled Reduktori s motorom \ Industrijski reduktori \ Pogonska elektronika \ Automatizacija pogona \ Usluge Sigurno isklapanje aplikacije Izdanje 06/007 6883 / HR Priručnik SEW-EURODRIVE Driving the world Sadržaj

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

27. rujna Namijenjeno: Predmet: Referenca: Distributerima HITNA SIGURNOSNA OBAVIJEST O MEDICINSKOM PROIZVODU (POVLAČENJE) FA (ZFA

27. rujna Namijenjeno: Predmet: Referenca: Distributerima HITNA SIGURNOSNA OBAVIJEST O MEDICINSKOM PROIZVODU (POVLAČENJE) FA (ZFA 27. rujna 2017. Namijenjeno: Predmet: Referenca: Distributerima HITNA SIGURNOSNA OBAVIJEST O MEDICINSKOM PROIZVODU (POVLAČENJE) FA 2017-04 (ZFA2017-332) Proizvod na koji se obavijest odnosi: Posebni instrumenti

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation UPISI U SREDNJE ŠKOLE OŠ Đuro Pilar Slavonski Brod Školska godina 2016./2017. Renata Štajner, prof. Kako? Putem mrežne stranice www.upisi.hr kontinuirano pratiti novoobjavljene informacije! Uz pomoć korisničkih

Више

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014.

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Naslov: Opis: Korisnička uputa za aplikaciju Dokument sadrži upute korisnicima aplikacije u sustavu e-građani Ključne riječi:

Више

Memorijski moduli Priručnik

Memorijski moduli Priručnik Memorijski moduli Priručnik Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Podaci koji su ovdje sadržani podliježu promjenama bez prethodne najave. Jedina jamstva za HP proizvode i usluge iznesena

Више

59. Natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske Školsko/Klupsko natjecanje godine Tehnička kultura 5. razred Maketarstvo i modelarstvo Radni

59. Natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske Školsko/Klupsko natjecanje godine Tehnička kultura 5. razred Maketarstvo i modelarstvo Radni 59. Natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske Školsko/Klupsko natjecanje 2017. godine Tehnička kultura 5. razred Maketarstvo i modelarstvo Radni zadatak: Stol za učenje POTREBAN MATERIJAL : Papir

Више

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu Krajem prošlog mjeseca, odnosno s danom 22. listopada 2010. na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom

Више

Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно б) непро

Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно б) непро Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно............................................. б) непрописно............................................ Возачу

Више

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata Gospodarski subjekti Definicija: U skladu s Direktivom 2014/40/EU gospodarski subjekt svaka

Више

U Zagrebu, Priređivač nagradnog natječaja Go2Digital d.o.o., Radnička cesta 52, Zagreb, OIB: (u daljnjem tekstu: Priređivač), koj

U Zagrebu, Priređivač nagradnog natječaja Go2Digital d.o.o., Radnička cesta 52, Zagreb, OIB: (u daljnjem tekstu: Priređivač), koj U Zagrebu, 7.3.2019. Priređivač nagradnog natječaja Go2Digital d.o.o., Radnička cesta 52, Zagreb, OIB:81297941099 (u daljnjem tekstu: Priređivač), koji za Samsung Electronics Austria GmbH (u daljnjem tekstu:

Више

POWERFUL

POWERFUL Izv.prof.dr.sc.Julia Perić julia@efos.hr Asistentica: Tihana Koprivnjak, univ.spec.oec tihana@efos.hr UPRAVLJANJE OSOBNIM RAZVOJEM Kako raspolažete svojim kapitalom? Kada biste imali banku koja vam stavlja

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation POSLOVNI UZLET Poslovni uzlet grada Jastrebarsko Tomislav Meštrović, glavni koordinator voditelja savjetnika i Akademije voditelja 04. svibnja 2015. Što je Croatia osiguranje d.d.? Croatia osiguranje d.d.

Више

Tvrtka prijatelj zdravlja Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats

Tvrtka prijatelj zdravlja   Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvats Tvrtka prijatelj zdravlja www.strukturnifondovi.hr Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Korisnik: Hrvatski zavod za javno zdravstvo / Ukupan iznos projekta:

Више

PuTTY CERT.hr-PUBDOC

PuTTY CERT.hr-PUBDOC PuTTY CERT.hr-PUBDOC-2018-12-371 Sadržaj 1 UVOD... 3 2 INSTALACIJA ALATA PUTTY... 4 3 KORIŠTENJE ALATA PUTTY... 7 3.1 POVEZIVANJE S UDALJENIM RAČUNALOM... 7 3.2 POHRANA PROFILA KORISNIČKIH SJEDNICA...

Више

U misiji izvrsnosti Opšti uslovi učestovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanj

U misiji izvrsnosti Opšti uslovi učestovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanj Opšti uslovi učestovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanje u JUB Profi Club bonitetnom programu JUB Profi Club je bonitetni program,

Више

OSNOVNO ODRŽAVANJE ŽIVOTA Priručnik za učitelje Split, Projekt Edukacija djece o oživljavanju (kadiopulmonalnoj reanimaciji) u osnovnoj školi re

OSNOVNO ODRŽAVANJE ŽIVOTA Priručnik za učitelje Split, Projekt Edukacija djece o oživljavanju (kadiopulmonalnoj reanimaciji) u osnovnoj školi re OSNOVNO ODRŽAVANJE ŽIVOTA Priručnik za učitelje Split, 2018. Projekt Edukacija djece o oživljavanju (kadiopulmonalnoj reanimaciji) u osnovnoj školi realiziran je uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja

Више

knjiga 03.indd

knjiga 03.indd 15 3. Poglavlje Opće smjernice za aktivnosti učenja Ovo poglavlje opisuje neke od općih smjernica koje su pomogle roditeljima kada su svoju djecu učili novim vještinama. Pokušajte se koristiti ovim smjernicama

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

Дејан Тобџић – Извештај са инжењерске праксе

Дејан Тобџић – Извештај са инжењерске праксе ВИСОКА ТЕХНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У НОВОМ САДУ ИЗВЕШТАЈ СА ИНЖЕЊЕРСКЕ ПРАКСЕ Студент: Ментор: Коментор: Дејан Тобџић ЗП 38/13 Саша Спаић Ивица Јевтимијевић Нови Сад, Бечеј, Мај 2016. 1 Садржај 1.

Више

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

PRAVILNIK O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA Temeljem čl. 3. i čl. 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka (NN 103/03, 118/06, 41/08, 130/11, 106/12), čl. 4. i čl. 5. Zakona o radu (NN 93/14, 127/17) i čl. 18. Statuta Narodne knjižnice i čitaonice Murter,

Више

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas

BIOTER d.o.o., BIOTER KONTROLA Križevačka ulica 30, HR Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlas Križevačka ulica 30, HR-48000 Koprivnica Pravila za uporabu certifikacijskih simbola PR-02/7 Izdanje 2. Pravila su vlasništvo tvrtke BIOTERd.o.o. Zabranjeno je svako neovlašteno umnožavanje bez odobrenja

Више

132

132 132 Na osnovu člana V tačka 3. d) Ustava Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na 30. sjednici održanoj 19. novembra 2003. godine, donijelo je ODLUKU O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU

Више

Microsoft Word - Pravilnik_o_kucnom_redu

Microsoft Word - Pravilnik_o_kucnom_redu Na temelju članka 170. Statuta Osnovne škole Vjenceslava Novaka Školski odbor na sjednici održanoj 7.travnja 2009.godine donio je PRAVILNIK KUĆNOM REDU I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Pravilnikom o kućnim redu

Више

P R A V I L N I K o medijskom predstavljanju političkih subjekata u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana odrţavanja izbora Sarajevo, travanj

P R A V I L N I K o medijskom predstavljanju političkih subjekata u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana odrţavanja izbora Sarajevo, travanj P R A V I L N I K o medijskom predstavljanju političkih subjekata u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana odrţavanja izbora Sarajevo, travanj 2010. godine 1 Temeljem članka 16.18 Izbornog zakona

Више

061102ED_BCS

061102ED_BCS Svjedok: Svjedok MM-0 (nastavak) (otvorena sjednica) Strana 0 Unakrsno ispituje g. Whiting (nastavak) 0 0 četvrtak, 0..00. [Otvorena sjednica] [Optuženik je ušao u sudnicu] [Svjedok je ušao u sudnicu]...

Више

job

job Uputa za upotrebu za korisnika instalacije VIESMANN Prostorni termostat Tip UTA VITOTROL 100 5/2004 Molimo sačuvati! Sigurnosne upute Za Vašu sigurnost Molimo Vas da se pridržavate ovih sigurnosnih uputa

Више

HRVATSKE AUTOCESTE d.o.o. za upravljanje, građenje i održavanje autocesta, Širolina 4, Zagreb Evidencijski broj: Mjed8/19 POZIV ZA DOSTAVU PONU

HRVATSKE AUTOCESTE d.o.o. za upravljanje, građenje i održavanje autocesta, Širolina 4, Zagreb Evidencijski broj: Mjed8/19 POZIV ZA DOSTAVU PONU HRVATSKE AUTOCESTE d.o.o. za upravljanje, građenje i održavanje autocesta, Širolina 4, 10 000 Zagreb Evidencijski broj: Mjed8/19 POZIV ZA DOSTAVU PONUDE ZA: IZRADA PROMETNOG ELABORATA: PRIVREMENA REGULACIJA

Више

Microsoft Word - Raspis_Konavle_2017_100_km_00.doc

Microsoft Word - Raspis_Konavle_2017_100_km_00.doc REKREATIVNA UTRKA "Konavle 100 km 2017" Organizator: Biciklistički klub "Konavle" Datum održavanja: 05.11.2017. Mjesto održavanja: Čilipi, Konavle, nedjelja sa startom u 10:00 h Web prijava: https://docs.google.com/forms/d/e/1faipqlsc53hx1ajnmh5u16afjyva_n1lftr48zvfam5vn

Више

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije tada ne trebate otvoriti račun. Za one koji se prvi put

Више

Microsoft Word - Posebne mere i ovlascenja

Microsoft Word - Posebne mere i ovlascenja 1. а) се креће возилом брзином која је од 51 km/h до 70 km/h већа од дозвољене на путу у насељу, б) управља возилом под дејством алкохола, в) управља возилом за које је при контроли саобраћаја утврђено

Више

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prijavama koje građani mogu slati Upravnom odjelu za komunalno

Више

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx SKENIRANJE KANALA Ukoliko već imate memorisane kanale, potrebno je da prije početka skeniranja izbrišete sve kanale, a to ćete uraditi na sljedeći način: Pritisnite dugme MENU na daljinskom upravljaču,

Више

KINEZIOLOŠKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU PRAVILNIK 0 ZAŠTITI NA RADU Zagreb, siječanj 2017.

KINEZIOLOŠKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU PRAVILNIK 0 ZAŠTITI NA RADU Zagreb, siječanj 2017. KINEZIOLOŠKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU PRAVILNIK 0 ZAŠTITI NA RADU Zagreb, siječanj 2017. Na temelju članka 63. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (N.N. 123.03., 198 /03., 105./04.,

Више

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 HRVATSKA KOMORA INŽENJERA STROJARSTVA POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA HRVATSKE KOMORE INŽENJERA STROJARSTVA 1 Na temelju članka 12. stavka 1. podstavka 15. Statuta Hrvatske komore inženjera strojarstva

Више

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima 2.- 4. JOPPD obrasca i za svaku kombinaciju šifri su propisana

Више

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE e-learning upute UPUTE ZA REGISTRACIJU ZA E-LEARNING TEČAJ Zagreb, 03. svibanj 2019.

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE e-learning upute UPUTE ZA REGISTRACIJU ZA E-LEARNING TEČAJ Zagreb, 03. svibanj 2019. DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE e-learning upute UPUTE ZA REGISTRACIJU ZA E-LEARNING TEČAJ Zagreb, 03. svibanj 2019. Sadržaj 1. UVOD... 1 2. POSTUPAK REGISTRACIJE... 2 2.1 POPUNJAVANJE

Више

22C

22C VELEUČILIŠTE U POŽEGI PRAVILNIK O ANKETIRANJU U SVRHU VREDNOVANJA NASTAVNIKA I KOLEGIJA OD STRANE STUDENATA NA VELEUČILIŠTU U POŽEGI Požega, 2017. Na temelju čl. 101. Statuta Veleučilišta u Požegi, STRUČNO

Више

Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 57. ŽUPANIJSKO/KLUPSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA PISANA PROVJERA ZNANJA 5.

Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 57. ŽUPANIJSKO/KLUPSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA PISANA PROVJERA ZNANJA 5. Agencija za odgoj i obrazovanje Hrvatska zajednica tehničke kulture 57. ŽUPANIJSKO/KLUPSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA 205. PISANA PROVJERA ZNANJA 5. RAZRED Zaporka učenika: Ukupan zbroj bodova pisanog

Више

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act EU-projekt: Podrška Pravosudnoj akademiji: Razvoj sustava obuke za buduće suce i državne odvjetnike EU-project: Support to the Judicial Academy: Developing a training system for future judges and prosecutors

Више