Slide 1

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Slide 1"

Транскрипт

1 Međunarodno privatno pravo Predavanja Predmetni nastavnik:

2 IX nedelja predavanja Obligacionopravni odnosi sa elementom inostranosti (zastarelost, forma ugovora, cepanje ugovora, ugovor o prodaji, ugovori u pomorskom, vazdušnom, železničkom i drumskom saobraćaju, ugovor o prenosu tehnologije, ugovor o cesiji) Rimska konvencija Bečka konvencija

3 Određivanje merodavnog prava u pogledu zastarelosti Zastarelost: gubitak ovlašćenja usled protoka vremena; za razliku od gubitka samog prava, tj. gašenja obligacija kod zastarelosti je reč o gubitku ovlašćenja da se zahteva ispunjenje, sama obaveza se ne gasi. U uporednom pravu: ne postoji jedinstveno shvatanje o pravnoj prirodi zastarelosti, a ni opšteprihvaćena tačka vezivanja, razlikuju se dva glavna oprečna mišljenja: 1. Anglosaksonsko poimanje zastarelosti kao instituta procesnog prava (lex fori) 2. Mišljenje da je zastarelost institut materijalnog prava (pravo merodavno za sadržinu pravnog posla (ugovora) pravne radnje povodom koje se postavilo pitanje njene zastarelosti. ZMPP: na zastarelost se primenjuje pravo koje je merodavno za sadržinu pravnog odnosa ili pravne radnje povodom koje se pitanje zastarelosti postavlja.

4 Određivanje merodavnog prava u pogledu forme ugovora Najčešća dilema u oblasti ugovora: može li se ugovor valjano sklopiti u usmenoj formi, ili je neophodan pismeni oblik, kao i koja je forma potrebna za izmene i dopune ugovora; razne administrativne dozvole i potvrde nisu elementi koji se tiču forme ugovora. Osnovna tačka vezivanja: locus regit actum, odn. mesto gde je ugovor zaključen; problem nastaje u slučaju ugovora koji se zaključuju među odsutnim strankama ZMPP ne sadrži odgovor na postavljeno pitanje, već tumačenjem ZMPP i ZOO (teorija prijema) dolazimo do rešenja: mesto prihvata ponude. Prema savremenim tendencijama razvoja MPP i rešenju predviđenom u Rim I Regulativi: forma distancionih ugovora je valjana ako je takvom smatra pravo bilo koje od zemalja na čijoj se teritoriji nalaze ugovarači time se povećava broj prava koja konkurišu na primenu i veći su izgledi da će ugovor biti formalno punovažan.

5 Određivanje merodavnog prava u pogledu forme ugovora Izuzetak od pravila locus regit actum: lex rei sitae u pogledu ugovora čiji su predmet nekretnine. Fakultativnost pravila locus regit actum: forma se ne mora ceniti prema pravu mesta zaključenja ugovora može se ceniti i prema nekom drugom pravu. ZMPP: ugovor će biti punovažan u pogledu forme, ako je punovažan bilo prema pravu mesta zaključenja ugovora, bilo prema pravu koje je merodavno za sadržinu ugovora na taj se način teži održanju ugovora. Autonomija volje u pogledu forme ugovora: stranke mogu odrediti pravo po kojem će se ceniti forma ugovora: Izborom jednog prava kao merodavno za ugovor u celini, koje će posredno biti primenjeno i na formu ugovora kao lex causae, dopuna locus regit actum Neposrednim izborom merodavnog prava samo za formu ugovora.

6 Pitanje "cepanja" ugovora Pitanje cepanja ugovora: primena više prava na isti ugovor, do čega može doći na dva načina: 1. Zakon može da postavi različite tačke vezivanja u pogledu različitih pitanja (npr. jednu za formu ugovora, a drugu za prava i obaveze sadržinu) 2. Stranke mogu da izaberu različita prava u pogledu različitih delova ugovora ili da izaberu pravo koje ne pokriva sva pitanja, čime se otvara mogućnost za primenu nekog drugog prava na koje ukazuju kolizione norme foruma. Cepanje ugovora kao: Veliko cepanje razna prava se primenjuju na pojedine faze ugovora Malo cepanje jedno pravo se vezuje za prava i obaveze jednog saugovarača, a drugo za prava i obaveze drugog saugovarača Problemsko cepanje različita prava se primenjuju na pojedina ugovorna pitanja.

7 Pitanje "cepanja" ugovora Osnovni prigovor: ugovor je ekonomsko i pravno jedinstvo koje se narušava ukoliko se na njega primeni više prava gubi se njegova ravnoteža (tvrdnja je tačna: posebno u slučaju korelativnih prava i obaveza ugovarača pravo merodavno za prava i obaveze jednog ugovarača (npr. kupca) može mu nalagati izvesnu obavezu koja, prema pravu merodavnom za prava i obaveze prodavca nema svoju protivtežu u pravu koje se primenjuje na prava i obaveze prodavca). Kontraprigovor pobornika: svodi se na konstataciju da su ugovori sa elementom inostranosti odavno neuravnoteženi, s obzirom na postojanje elementa inostranosti koji pretpostavlja primenu više prava na ovakve ugovore. ZMPP: predviđa različite tačke vezivanja za formu i za sadržinu ugovora; ne postavlja nikakvo pravilo koje bi onemogućavalo ili ograničavalo "cepanje ugovora".

8 Određivanje merodavnog prava za pojedine ugovore Ugovori koji imaju veliki značaj u privrednom životu i pri čijem se kolizionom regulisanju javljaju određene specifičnosti: 1. Ugovor o prodaji 2. Ugovor o pomorskom prevozu 3. Ugovor o vazdušnom prevozu 4. Ugovor o železničkom prevozu 5. Ugovor o drumskom prevozu 6. Ugovor o prenosu tehnologije 7. Ugovor o cesiji.

9 Kolizione norme za ugovor o prodaji U pogledu prava i obaveza kupca i prodavca kada su pokretne stvari predmet ugovora: Lex voluntatis (izričito ili prećutno) Princip najtešnje veze, sa osloncem na pomoćnu tačku lex loci venditoris (zakon mesta prodavca domicil ili sedište prodavca u vreme kada je primljena ponuda). U slučaju menjanja domicila, u toku pregovora (više ponuda na ponudu) merodavan je domicil u pogledu primljene ponude koja je dovela do zaključenja ugovora. U pogledu forme: locus regit actum; lex causae, pravo koje je merodavno za prava i obaveze; lex voluntatis ukoliko se stranke odluče za izbor merodavnog prava. U pogledu prodaje nekretnina: lex rei sitae.

10 Kolizione norme za ugovore o prevozu Ugovori o pomorskom prevozu stvari, putnika i prtljaga Merodavno pravo u pogledu prava i obaveza: lex voluntatis, izuzev kod: Fraus legis Ustanove javnog poretka Kada je reč o odgovornosti brodara za gubitak, manjak ili oštećenje tereta, a luka ukrcaja ili luka odredišta je u domaćoj zemlji (ovde je merodavno domaće pravo) Kada se radi o prevozu putnika, a primenom drugog prava putnik bi bio stavljen u nepovoljniji položaj nego po odredbama domaćeg prava. U nedostatku izričite ili prećutne autonomije volje kojom bi bilo izabrano pravo za sva pitanja iz ugovora, na ugovor ili ugovorni odnos primeniće se sledeće pomoćne tačke vezivanja:

11 Kolizione norme za ugovore o prevozu Za glavna prava i obaveze ugovornih strana lex loci contractus Za sporedna prava i obaveze (npr. način ukrcaja i predaje tereta; način plaćanja vozarine) lex loci solutionis Za ugovor o prevozu putnika ili stvari zaključen na osnovu unapred utvrđenih opštih uslova brodara pravo države čiji je državljanin ili čiju državnu pripadnost ima brodar Za ugovor o tegljenju lex fori. Merodavno pravo u pogledu forme ugovora: locus regit actum i lex causae, pravo koje je merodavno za prava i obaveze. Koliziona pravila koja se odnose na pomorski prevoz stvari ili putnika odnose se i na prevoz u unutrašnjoj plovidbi, a odnose se i na druge ugovore o iskorišćavanju brodova (npr. riboliv, naučna istraživanja).

12 Kolizione norme za ugovore o prevozu Ugovori o vazdušnom prevozu putnika i stvari Oblast vazdušnog transporta: regulisana je Varšavskom konvencijom o izjednačavanju izvesnih pravila koja se odnose na međunarodni vazdušni prevoz iz godine (za procenjivanje greške usled koje je nastupila šteta lex fori) i Čikaškom konvencijom o međunarodnoj civilnoj avijaciji iz godine bivša Jugoslavija je ratifikovala obe konvencije. Merodavno pravo u pogledu prava i obaveza (ako odedbe konvencije ne pokrivaju postavljena pitanja, ili ako ne postoje uslovi da se primene konvencijska rešenja): lex voluntatis, a ukoliko stranke nisu ugovorile merodavno pravo pravo mesta gde se u vreme prijema ponude nalazilo prebivalište, odn. sedište prevoznika (vozara). Merodavno pravo u pogledu forme ugovora: locus regit actum i lex causae, pravo koje je merodavno za prava i obaveze.

13 Kolizione norme za ugovore o prevozu Oblast železničkog transporta: Ugovor o železničkom transportu Konvencija o prevozu robe železnicom (CIM) Konvencija o prevozu putnika i prtljaga železnicom (CIV) Obe su zamenjene Konvencijom o međunarodnim prevozima železnicom zaključenom u Bernu godine (COTIF) Merodavno pravo pravo države u kojoj imalac ostvaruje svoja prava Posebno koliziono pravilo u pogledu odgovornosti železnica u slučaju smrti ili povrede putnika pravo mesta udesa.

14 Kolizione norme za ugovore o prevozu U slučaju da se ne mogu primeniti ni unifikovana materijalna, ni unifikovana koliziona pravila, ili ako ne pokrivaju postavljeno pitanje, merodavno pravo je: Za prava i obaveze Lex voluntatis, a u nedostatku izbora Pravo mesta gde se u vreme prijema ponude nalazilo prebivalište, odn. sedište prevoznika (vozara) Za formu ugovora Locus regit actum i lex causae. Ugovor o drumskom prevozu: Ženevska konvencija o drumskom prevozu robe iz godine ISKLJUČUJE AUTONOMIJU VOLJE; ovde važi shodna primena kolizionih normi koje se odnose na železnički i vazdušni saobraćaj.

15 Ugovor o transferu tehnologije i ugovor o cesiji Ugovor o transferu tehnologije: prava industrijski razvijenih zemalja, kao rešenje favorizuju sedište prenosioca tehnologije. ZMPP: sedište primaoca tehnologije u vreme zaključenja ugovora ako stranke ne izaberu neko drugo pravo ili ako posebne okolnosti ne ukazuju na to. Ugovor o cesiji: promena u ličnosti poverioca u postojećem ugovornom odnosu; do promene dolazi na osnovu sporazuma starog poverioca (cedent) sa novim poveriocem (cesionar); na strani dužnika (cesus) nema promene isto lice se pojavljuje u ovoj ulozi; razlikuju se odnosi između: Cedenta i cesionara merodavno je pravo koje se primenjuje na ugovor koji služi kao osnova ustupanju (npr. ugovor o prodaji potraživanja) Cesionara i cesusa merodavno je pravo koje je merodavno za samo ustupljeno potraživanje, odn. pravo koje je merodavno za ugovor iz koga potraživanje proizilazi.

16 Pravne karakteristike kolizionih normi za ugovore u našem MPP ZMPP: Autonomija volje izuzev kod ugovora koji za predmet imaju nekretnine Kombinacija principa najtešnje povezanosti i neke neposredno vezujuće tačke vezivanja domicil ili sedište nosioca karakteristične obaveze, od kojih postoje dva odstupanja: 1. Kod ugovora o transferu tehnologije sedište primaoca tehnologije 2. Kod potraživanja iz ugovora o radu pravo države u kojoj se rad obavlja Kod ugovora koji nisu posebno navedeni u ZMPP tačka vezivanja koja se primenjuje u kombinaciji sa principom najbliže veze je prebivalište (sedište) ponudioca u vreme prijema ponude Za formu ugovora locus regit actum i lex causae; izuzetak su ugovori koji za predmet imaju nekretnine i kod kojih se primenjuje lex rei sitae.

17 Rim I Regulativa Rimska konvencija o pravu merodavnom za ugovorne obaveze: potpisana je u Rimu 19. juna godine (Belgija, Nemačka, Francuska, Irska, Italija, Luksemburg i Holandija); stupila je na snagu 1. aprila godine; izvršena je revizija njenih odredaba i novi tekst pretočen je u autonomni izvor prava Evropske zajednice (danas EU) regulativu. Rim I Regulativa na snazi u zemljama članicama EU: Neposredno se primenjuje u svim državama članicama EU i time unifikuje koliziona pravila država članica EU u ugovornoj materiji Primenjuje se se bez uslova reciprociteta bez obzira na to da li primena kolizione norme vodi do prava zemlje članice EU ili neke treće zemlje. Preduslov primene odredaba Rim I Regulative: postojanje elementa inostranosti primenjujse se na svaku ugovornu obavezu koja je zasnovana na činjeničnom stanju vezanom za najmanje dve države (intenzitet vezivanja nije bitan).

18 Rim I Regulativa Pitanja, vezana za ugovorne obaveze, koja su izričito isključena iz polja primene Konvencije: Pitanje statusa, poslovne i pravne sposobnosti fizičkih lica Ugovorne obaveze nastale iz porodičnih odnosa, uključujući i obaveze izdržavanja Obaveze nastale iz bračnoimovinskih režima, imovinskih režima ustanova sličnih braku, obaveze nastale iz zaveštanja i nasleđivanja Obaveze proizašle iz menica, čekova i drugih hartija od vrednosti Arbitražne i prorogacione sporazume Pitanja regulisana pravom trgovačkih društava Pitanje da li zastupnik može da obaveže principala i da li organ kompanije može istu da obaveže u odnosu na treće lice

19 Rim I Regulativa Pitanja vezana za konstituisanje trust-a i odnose u njemu Obaveze nastale pre zaključenja ugovora Ugovore o osiguranju (ali se primenjuje na određene ugovore o osiguranju života). Određivanje merodavnog prava: Autonomija volje Izričita ili prećutna Kolizionopravna Za ceo ugovor ili samo za njegov deo Prilikom zaključenja ugovora ili naknadno (naknadni izbor deluje ex tunc) Za ocenu postojanja i punovažnosti sporazuma o izboru merodavnog prava lex causae

20 Rim I Regulativa Princip najbliže veze ne u svom čistom obliku, već kroz kombinaciju neposrednih tačaka vezivanja koje treba da predvide pravo najbliže veze za određene tipove ugovora; i generalni zadatak suda je da dođe do prava najbliže veze, makar i po cenu odstupanja od propisanih fiksnih tačaka vezivanja. Konvencija najpre propisuje fiksne tačke vezivanja za neke tipične situacije. Očigledno je da je evropski zakonodavac pošao od toga da će pravo najbliže veze po pravilu biti pravo zemlje redovnog boravišta nocioca nenovčane karakteristične obaveze: Za ugovore o pružanju usluga pravo zemlje redovnog boravišta pružaoca usluge Za ugovore o prodaji robe pravo zemlje redovnog boravišta prodavca Za ugovor o prodaji putem aukcije pravo zemlje gde je aukcija održana

21 Rim I Regulativa Za ugovore koji se zaključuju na organizovanom finansijskom tržištu (npr. berza) pravo zemlje po čijim pravilima je to tržište organizovano Za ugovor o franšizingu pravo zemlje sedišta davaoca franšize Za ugovor o distribuciji pravo zemlje sedišta distributera Za ugovore čiji su predmet stvarna prava na nepokretnostima ili zakup nepokretnosti pravo zemlje u kojoj se nepokretnost nalazi (osim u slučaju kratkoročnog zakupa u kome zakupodavac i zakupac imaju redovno boravište u istoj zemlji, u kom će se slučaju primeniti pravo te zemlje). Regulativa princip najbliže veze izvodi kroz fiksne tačke vezivanja, sedište nosioca karakteristične obaveze i specijalnu klauzulu odstupanja. Zaštita slabije strane: u obliku specifične intervencije u pogledu odabira merodavnih materijalnih normi u okviru Regulative postavljena su posebna koliziona pravila u pogledu potrošačkih ugovora i ugovora o radu.

22 Rim I Regulativa Potrošački ugovori: u kojima neko sebi pribavlja robu ili usluge u svrhu koja nema veze sa delatnošću ili profesionalnim aktivnostima koje (kupac) obavlja; zaštitu treba da uživaju samo oni koji su ugovor zaključili sa prodavcima koji aktivno posluju u zemlji potrošača, ili svoju poslovnu aktivnost usmeravaju na više zemalja, uključujući i zemlju u kojoj se potrošač nalazi; merodavno pravo autonomija volje koja trpi ograničenja sa stanovišta ishoda (izbor merodavnog prava ne može potrošača lišiti zaštite koju mu pružaju imperativni propisi zemlje njegovog uobičajenog boravišta); u nedostatku izbora, merodavno pravo je pravo zemlje uobičajenog boravišta potrošača. Ugovori o radu: merodavno pravo pravo zemlje u kojoj zaposleni obavlja svoj rad ili iz koje je rad obavljao; ako se rad obavlja u više država, ali ni u jednoj od njih redovno pravo zemlje u kojoj se nalazi poslovno mesto preko koga je zaposleni angažovan; izbor merodavnog prava ne može zaposlenog lišiti zaštite prinudnih propisa onog prava koje bi se primenilo u odsustvu autonomije volje.

23 Rim I Regulativa Pravo merodavno za formu ugovora: Ako je ugovor zaključen između ugovornih strana koje se u vreme zaključenja ugovora nalaze u istoj državi lex causae ili lex contractus Ako su ugovarači u vreme zaključenja ugovora u različitim državama lex causae ili pravo jedne od zemalja u kojoj se, u trenutku zaključenja ugovora, nalazio neki od ugovarača, ili zemlja redovnog boravišta jednog od ugovarača u trenutku zaključenja ugovora. Norme neposredne primene: norme koje neka zemlja smatra toliko ključnim za zaštitu svojih javnih interesa, te ih smatra merodavnim u svim situacijama koje potpadaju pod njihovo polje primene, bez obzira na to koje je pravo inače merodavno prema odredbama reglative; za razliku od neposrednih normi foruma, normama neposredne primene trećih zemalja dejstvo je ograničeno (diskreciona odluka suda, pravo zemlje u kojoj treba ispuniti ugovornu obavezu, dejstvo norme zavisi od mere u kojoj ona čini izvršenje ugovora protivzakonitim).

24 Bečka konvencija Bečka konvencija o međunarodnoj prodaji robe iz godine: predstavlja unifikaciju materijalnog prava u oblasti međunarodne prodaje robe. Bečka konvencija se NE PRIMENJUJE na: Potrošačke ugovore Ugovore koji za predmet imaju vrednosne papire i novac, brodove, glisere na vazdušni jastuk, vazduhoplov i električnu energiju Prodaje učinjene na javnoj aukciji ili u okviru prinudne prodaje. Prema članu 1 (1): Bečka konvencija SE PRIMENJUJE za ugovore o prodaji robe zaključene između strana koje imaju svoje sedište na teritorijama različitih država: a. Kada su te države države ugovornice, ili b. Kada pravila MPP upućuju na primenu prava države ugovornice.

25 Bečka konvencija Isključenje primene konvencije: stranke uvek mogu u svom ugovoru ISKLJUČITI primenu konvencije. Rezerva iz člana 95: neke zemlje su pri ratifikaciji Bečke konvencije odlučile da iskoriste pravo iz člana 95. i stave rezervu na primenu člana 1 (1) Konvencije; rezerva danas važi samo još za Kinu, SAD, Singapur, Sveti Vinsent i Grenadin, Jermeniju, Češku i Slovačku. Bečka konvencija u praksi domaćih sudova: sudovi se ne snalaze baš najbolje u njenoj primeni, čak ni u relativno jednostavnim situacijama koje spadaju pod primenu člana 1 (1) (a). Najčešći tip propusta: sud jednostavno previdi (ili ne vidi) da se Konvencija ima primeniti, te do merodavnog prava dolazi putem člana 20. ZMPP, primenjujući najčešće ZOO.

26 Literatura T. Varadi, B Bordaš, G. Knežević, V. Pavić, Međunarodno privatno pravo, ISBN: , Pravni fakultet Beograd, M. Stanivuković, M. Živković, Međunarodno privatno pravo, ISBN: , Službeni glasnik, Beograd, D. Marković Bajalović, Međunarodno-privatno pravo, ISBN: , Projuris, Beograd,2005. A. Jakšić, Praktikum za međunarodno privatno i međunarodno građansko procesno pravo, ISBN: , Pravni fakultet Beograd, 2004.

СУБЈЕКТИВНЕ ГРАНИЦЕ АРБИТРАЖНОГ СПОРАЗУМА

СУБЈЕКТИВНЕ ГРАНИЦЕ АРБИТРАЖНОГ СПОРАЗУМА АРБИТРАБИЛНОСТ И ПОВРЕДА ПРАВИЛА О АРБИТРАБИЛНОСТИ Слобода уговарања арбитражног решавања спорова није неограничена. Допуштеност уговарања арбитраже се ограничава на одређене врсте спорова и уговараче

Више

Slide 1

Slide 1 Međunarodno privatno pravo Vežbe_II nedelja Predmetni nastavnik: e-mail: zspalevic@sinergija.edu.ba Pojam, predmet i naziv MPP Vežba 1. U čemu se sastoji zadatak međunarodnog privatnog prava? Na koji način

Више

ЗАКОН О МЕЂУНАРОДНОМ ПРИВАТНОМ ПРАВУ

ЗАКОН О МЕЂУНАРОДНОМ ПРИВАТНОМ ПРАВУ Проект Сербия, 2014 г. ЗАКОН О МЕЂУНАРОДНОМ ПРИВАТНОМ ПРАВУ ДЕО ПРВИ ОПШТИ ДЕО ГЛАВА I УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Област примене Члан 2 Предност међународног уговора Члан 3 Квалификација Члан 4 Пребивалиште

Више

Снежана Ђурђевић, * Студент докторских студија, Правни факултет Универзитета у Нишу стручни чланак doi: /zrpfni d UDK: 341.9: Ра

Снежана Ђурђевић, * Студент докторских студија, Правни факултет Универзитета у Нишу стручни чланак doi: /zrpfni d UDK: 341.9: Ра Снежана Ђурђевић, * Студент докторских студија, Правни факултет Универзитета у Нишу стручни чланак doi:10.5937/zrpfni1674267d UDK: 341.9:347.440.15 Рад примљен: 30.09.2016. Рад прихваћен: 05.12.2016. О

Више

III Пж

III Пж Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 19.10.2017. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд у већу састављеном од судије др Драгише Б. Слијепчевића, као председника већа, судије Бранка Станића

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула 2018. године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: 7-00-00233/2018-01 Високи савет судства Врховни касациони суд Број: 021-05-065/2018-01

Више

САДРЖАЈ

САДРЖАЈ САДРЖАЈ Садржај 263 Део први: Основне одредбе... 5 Део други: Општа правила извршног поступка...25 Глава прва: Извршна и веродостојна исправа...26 1. Основи за доношење решења о извршењу...26 2. Извршна

Више

NACRT UGOVORA O STATUSNOJ PROMENI_pripajanje

NACRT UGOVORA O STATUSNOJ PROMENI_pripajanje На основу члана 486, 490. и 491. Закона о привредним друштвима ( Сл. гласник РС бр. 36/2011, 99/2011, 83/2014 др. закон и 5/2015) и члана 22. и 69. Закона о јавним предузећима ( Сл. гласник РС бр. 15/2016)

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PLOVIDBA UNUTARNJIM VODAMA PRAVNI OKVIR Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu Katedra za pomorsko i općeprometno pravo 1 VAŽNOST UNUTARNJE PLOVIDBE ZA EUROPU 4 vodena koridora: 1. Sjever-Jug (Rhine, Amsterdam-Marseille)

Више

Microsoft Word - Kompanijsko pravo Evropske Unije - sadrzaj.doc

Microsoft Word - Kompanijsko pravo Evropske Unije - sadrzaj.doc САДРЖАЈ Предговор 17 Глава I УВОД У КОМПАНИЈСКО ПРАВО ЕУ: ИЗВОРИ И РАЗВОЈ 19 1. Увод 19 2. Извори компанијског права ЕУ 20 а) Хармонизација компанијског права путем директива 22 б) Уредбе којима се стварају

Више

Deloitte пореске вести Aвгуст године Пореско саветовање

Deloitte пореске вести Aвгуст године Пореско саветовање Deloitte пореске вести Aвгуст 2014. године Пореско саветовање Мишљења Министарства финансија У протеклом периоду је објављено више мишљења Министарства финансија која се односе на примену одредби Закона

Више

Zakon o transportu opasnog tereta

Zakon o transportu opasnog tereta AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O TRANSPORTU OPASNOG TERETA - prečišćeni

Више

Република Србија УПРАВНИ СУД 9 У 11709/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић,

Република Србија УПРАВНИ СУД 9 У 11709/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, Република Србија УПРАВНИ СУД 31.01.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Руже Урошевић и Зорице Китановић, чланова већа,

Више

На основу одредаба члана 490. став 1. тачка 1), а у вези са чланом 491. и 495. Закона о привредним друштвима (''Службени гласник РС'' бр. 36/2011, 99/

На основу одредаба члана 490. став 1. тачка 1), а у вези са чланом 491. и 495. Закона о привредним друштвима (''Службени гласник РС'' бр. 36/2011, 99/ На основу одредаба члана 490. став 1. тачка 1), а у вези са чланом 491. и 495. Закона о привредним друштвима (''Службени гласник РС'' бр. 36/2011, 99/2011 и 83/2014 др. закон) (даље: Закон ) и на основу

Више

ПОДАЦИ О ПРЕДМЕТУ: Упоредно међународно приватно право Назив предмета: Статус предмета: Упоредно међународно приватно право обавезни, IX семестар Проф

ПОДАЦИ О ПРЕДМЕТУ: Упоредно међународно приватно право Назив предмета: Статус предмета: Упоредно међународно приватно право обавезни, IX семестар Проф ПОДАЦИ О ПРЕДМЕТУ: Упоредно међународно приватно право Назив предмета: Статус предмета: Упоредно међународно приватно право обавезни, IX семестар Профил предмета: научно-стручни Број бодова(еспб): 8 Трајање

Више

Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 1/2013 Оригинални научни рад 341.9: (497.11) doi: /zrpfns Др Бернадет Бордаш, редовн

Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 1/2013 Оригинални научни рад 341.9: (497.11) doi: /zrpfns Др Бернадет Бордаш, редовн Оригинални научни рад 341.9:347.634(497.11) doi:10.5937/zrpfns46-3663 Др Бернадет Бордаш, редовни професор Универзитет у Новом Саду Правни факултет у Новом Саду Др Петар Ђундић, асистент Универзитет у

Више

132

132 132 Na osnovu člana V tačka 3. d) Ustava Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na 30. sjednici održanoj 19. novembra 2003. godine, donijelo je ODLUKU O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU

Више

ПОСЛАНИЦИМА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПОСЛАНИЦИМА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Vlada Republike Srbije Ministarstvo finansija Kneza Miloša 20 11000 Beograd -Radna grupa za izradu Nacrta Zakona o javnim nabavkama PREDMET: Sugestije u vezi izrade Nacrta Zakona o javnim nabavkama Poštovani,

Више

ПРЕДЛОГ ЗАКОН О ДОПУНИ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ Члан 1. У Закону о Уставном суду ( Службени гласник РС, бр. 109/07, 99/11, 18/13 - УС и 40/15 - др. зако

ПРЕДЛОГ ЗАКОН О ДОПУНИ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ Члан 1. У Закону о Уставном суду ( Службени гласник РС, бр. 109/07, 99/11, 18/13 - УС и 40/15 - др. зако ПРЕДЛОГ ЗАКОН О ДОПУНИ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ Члан 1. У Закону о Уставном суду ( Службени гласник РС, бр. 109/07, 99/11, 18/13 - УС и 40/15 - др. закон), у члану 89. став 3. после речи: постављен тачка

Више

ОБЛАСТ ПРИВРЕДНОГ ПРАВА 1. Како се спроводи стечајни поступак? 2. Где се, одмах по пријему, објављују сви поднесци стечајног управника? 3. Кад постоји

ОБЛАСТ ПРИВРЕДНОГ ПРАВА 1. Како се спроводи стечајни поступак? 2. Где се, одмах по пријему, објављују сви поднесци стечајног управника? 3. Кад постоји 1. Како се спроводи стечајни поступак? 2. Где се, одмах по пријему, објављују сви поднесци стечајног управника? 3. Кад постоји претећа неспособност плаћања? 4. Када се постојање трајније неспособности

Више

________________________________________________________________

________________________________________________________________ УНИВЕРЗИТЕТ ЗА ПОСЛОВНИ ИНЖЕЊЕРИНГ И МЕНАЏМЕНТ БАЊА ЛУКА ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ Syllabus - Наставни програм ПРЕДМЕТ: Уставно право СЕМЕСТАР: Први семестар школске 2016/2017. године ФОНД ЧАСОВА: 3 НАСТАВНИК: Проф.

Више

UGOVORI O ISKORIŠTAVANJU BRODOVA BRODARSKI UGOVORI UGOVOR O ZAKUPU BRODA Katedra za pomorsko i općeprometno pravo

UGOVORI O ISKORIŠTAVANJU BRODOVA BRODARSKI UGOVORI UGOVOR O ZAKUPU BRODA Katedra za pomorsko i općeprometno pravo UGOVORI O ISKORIŠTAVANJU BRODOVA BRODARSKI UGOVORI UGOVOR O ZAKUPU BRODA Katedra za pomorsko i općeprometno pravo UGOVORI O ISKORIŠTAVANJU POMORSKIH BRODOVA Uvodno izlaganje ZNAČAJ MEĐUNARODNE TRGOVINE

Више

Obezbedjenja ugovora u medjunarodnom poslovnom privrednom pravu - Seminarski, Maturski, Diplomski

Obezbedjenja ugovora u medjunarodnom poslovnom  privrednom pravu - Seminarski, Maturski, Diplomski Postoji više vrsta obezbeđenja ugovora u međunarodnom poslovnom ( privrednom ) pravu i to su : 1) JEMSTVO predstavlja poseban blik ličnog obezbeđenja, gde jemac odgovara poveriocu celokupnom svojom imovinom

Више

BUDITE NA PRAVNOJ STRANI Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par

BUDITE NA PRAVNOJ STRANI   Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par BUDITE NA PRAVNOJ STRANI online@paragraf.rs www.paragraf.rs Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u pitanju

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O ROKOVIMA IZMIRENjA NOVČANIH OBAVEZA U POSLOVNIM TRANSAKCIJAMA ("Sl. glasnik RS", br. 31/2018) Član 1 Ovim zakonom uređuju se rokovi izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama i pravne

Више

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни по

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни по ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА СТИЦАЊЕ СТАТУСА ЕНЕРГЕТСКИ УГРОЖЕНОГ КУПЦА ЗБОГ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ОБЛАСТ : Друштвене делатности изворни посао Ко покреће поступак и на који начин: Захтев за

Више

Zakon o prometu nepokretnosti

Zakon o prometu nepokretnosti AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji, Računovodstvena agencija, Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O PROMETU NEPOKRETNOSTI - prečišćeni

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

Z A K O N O KONVERZIJI STAMBENIH KREDITA INDEKSIRANIH U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA Predmet uređivanja Član 1. Ovim zakonom uređuju se prava i obaveze banke

Z A K O N O KONVERZIJI STAMBENIH KREDITA INDEKSIRANIH U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA Predmet uređivanja Član 1. Ovim zakonom uređuju se prava i obaveze banke Z A K O N O KONVERZIJI STAMBENIH KREDITA INDEKSIRANIH U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA Predmet uređivanja Član 1. Ovim zakonom uređuju se prava i obaveze banke i korisnika finansijskih usluga - fizičkog lica sa

Више

Microsoft Word - Program za polaganje strucnog ispita za obavljanje poslova posredovanja u osiguranju.doc

Microsoft Word - Program za polaganje strucnog ispita za obavljanje poslova posredovanja u osiguranju.doc ПРОГРАМ ЗА ПОЛАГАЊЕ СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ПОСРЕДОВАЊА У ОСИГУРАЊУ I. ПРАВО ОСИГУРАЊА 1. ризик 2. појам осигурања 3. врсте осигурања основне подјеле 4. осигурани случај 5. полиса осигурања

Више

Microsoft Word - Oglas ei tv oktobar doc.doc

Microsoft Word - Oglas ei tv oktobar doc.doc На основу Решења стечајног судије Привредног суда у Нишу, 1 Ст. бр. 30/2013 од 08.01.2014. године, а у складу са чланoм 131, 132. и 133. Закона о стечају («Службени гласник Републике Србије» број 104/2009,

Више

OSNOVI PRAVA - Seminarski, Maturski, Diplomski

OSNOVI PRAVA - Seminarski, Maturski, Diplomski Maturski, seminarski, maturalni i diplomski radovi iz OSNOVA PRAVA. Možete nas kontaktirati na Kontakt. Birokratija Birokratija -ekavica Brisanje osude, kaznene evidencije, uslovna osuda Ciljevi bolonjske

Више

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник РС, број 68/15) у члану 1. став 3. тачка 2) мења се

Више

Microsoft Word - Upoznaj svog klijenta.doc

Microsoft Word - Upoznaj svog klijenta.doc Društvo sa ograničenom odgovornošću za finansijski lizing LIPAKS Beograd 11000 Beograd, Vidska 29a, Tel./fax: 011/2449-229, 3448-505 APR BD. 6838/05 Šifra delatnosti: 6491 PIB: 103065722 MB: 17511645 T.R.340-29067-29

Више

Саобрaћани систем Појам - целина више чинлаца међусобно усклађених ради безбедног одвијања саобраћаја - начин усклађивања правно регулисање конвенција

Саобрaћани систем Појам - целина више чинлаца међусобно усклађених ради безбедног одвијања саобраћаја - начин усклађивања правно регулисање конвенција Саобрaћани систем Појам - целина више чинлаца међусобно усклађених ради безбедног одвијања саобраћаја - начин усклађивања правно регулисање конвенцијама и законима (јавно саобр. пр.) Циљеви - успостављање

Више

ВРХОВНИ СУД

ВРХОВНИ СУД ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 118-0-Рев-06-000 511 Бања Лука, 9.4.2008. године Врховни суд Републике Српске, у вијећу састављеном од судија, Стаке Гојковић, као предсједника вијећа, Петра Бајића,

Више

PRIVATIZACIJA DRŽAVNIH PREDUZEĆA

PRIVATIZACIJA DRŽAVNIH PREDUZEĆA PRIVATIZACIJA DRŽAVNIH PREDUZEĆA SADRŽAJ: Uvod str. 2 Ciljevi privatizacije str. 2 Privatizacija u Republici Srpskoj str. 2 Prodaja akcija na berzi str. 3 Tender str. 4 Prihvatanje javne ponude za preuzimanje

Више



 506. Na osnovu člana 40 stav 4 Zakona o državnoj imovini ("Službeni list CG", broj 21/09) Vlada Crne Gore, na sjednici od 1. jula 2010. godine, donijela je UREDBA O PRODAJI I DAVANJU U ZAKUP STVARI U DRŽAVNOJ

Више

kljklčkčjklčjlk

kljklčkčjklčjlk СЕКТОР ЗА НАДЗОР НАД ОБАВЉАЊЕМ ДЕЛАТНОСТИ ОСИГУРАЊА СЕКТОР ОСИГУРАЊА У СРБИЈИ Извештај за треће тромесечје 2015. године Народна банка Србије Садржај: 1. Тржиште осигурања... 4 1.1. Учесници на тржишту...

Више

Microsoft Word Izmena br. 5.doc

Microsoft Word Izmena br.  5.doc КОМИСИЈА ЗА ЈАВНЕ НАБАВКЕ Број ЈН: 65/61 Датум: 24.10.2016. Измена бр. 5 Поштовани, Јавно предузеће ГРАДСКО СТАМБЕНО, Београд, као наручилац у отвореном поступку јавне набавке радова Извођење радова на

Више

pravo

pravo I S P I T N A P I T A N J A IZ PREDMETA POSLOVNO PRAVO (Oktobar 2018. godine) I deo 1. Pojam, predmet i metod privrednog prava; 2. Odnos privrednog prava i drugih grana prava - odnos između privrednog

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE REPUBLIKE MOLDAVIJE O MEĐUNARODNOM DRUMSKOM SAOBRAĆAJU Član 1. Potvrđuje se Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike

Више

Microsoft Word - pr.o j.n.-web MC-prav.doc

Microsoft Word - pr.o j.n.-web MC-prav.doc На основу члана 124. став 1. Закона о јавним набавкама («Службени гласник РС» бр. 39/02) и члана 20.1.Статута Машинског факултета Универзитета у Београду, декан Машинског факултета доноси ПРАВИЛНИК О ДOДЕЛИ

Више

EVROPSKI FORMAT BIOGRAFIJE/CV LIČNE INFORMACIJE Ime i prezime: Biljana Petrović STRUČNABIOGRAFIJA IZBOR U NASTAV

EVROPSKI FORMAT BIOGRAFIJE/CV LIČNE INFORMACIJE Ime i prezime: Biljana Petrović   STRUČNABIOGRAFIJA IZBOR U NASTAV EVROPSKI FORMAT BIOGRAFIJE/CV LIČNE INFORMACIJE Ime i prezime: Biljana Petrović E-mail: biljana.petrovic@vspep.edu.rs STRUČNABIOGRAFIJA IZBOR U NASTAVNA ZVANjA 1.Vanredni profesor OBRAZOVANJE I OSPOSOBLJAVANJE

Више

Microsoft Word - RI doc

Microsoft Word - RI doc ГЛAВНА СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 78000 Бања Лука, Бранка Загорца 2 Република Српска, БиХ Тел: +387 (0 ) 51 / 211 286 Факс:+387 (0)51 / 211 312 e-mail: revizija@gsr-rs.org Извјештај

Више

Page 1 of 6 SEDMI DEO Prvi deo Prethodni deo IZMENE Odluka Ustavnog suda Republike Crne Gore kojom se utvrđuje da odredba člana 187 stav 4 Zakona o parničnom postupku ("Službeni list Republike Crne Gore",

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ROKOVIMA IZMIRENJA NOVČANIH OBAVEZA U KOMERCIJALNIM TRANSAKCIJAMA Proglašava se Zakon o rokovima izmirenja

Више

Microsoft Word - Pravilnik-fin izvestaji za DPF-2007.doc

Microsoft Word - Pravilnik-fin  izvestaji za DPF-2007.doc "Службени гласник РС", бр. 15/2007 На основу члана 26. став 2. Закона о рачуноводству и ревизији ("Службени гласник РС", бр. 46/2006) и члана 27. став 2. тачка 3. Закона о добровољним пензијским фондовима

Више

Р е п у б л и к а С р б и ј а

Р е п у б л и к а С р б и ј а РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА Управа царина Сектор за царинске поступке и процедуре 148-04-030-16-6/2/2017 10.02.2017. године Б е о г р а д Ц А Р И Н А Р Н И Ц А СВИМ ПРЕДМЕТ: Обавештење о контигентима

Више

Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 2/ Др Стеван Шогоров, редовни професор Правног факултета у Новом Саду ОБАВЕЗА ДОПУНСКИХ УПЛ

Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 2/ Др Стеван Шогоров, редовни професор Правног факултета у Новом Саду ОБАВЕЗА ДОПУНСКИХ УПЛ Зборник радова Правног факултета у Новом Саду, 2/2006 347.724 Др Стеван Шогоров, редовни професор Правног факултета у Новом Саду ОБАВЕЗА ДОПУНСКИХ УПЛАТА И ДОДАТНИХ УЛОГА У ДРУШТВУ С ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ

Више

Zakon o porezu na promet nekretnina i prava KS - nesluzbeni precisceni tekst

Zakon o porezu na promet nekretnina i prava KS - nesluzbeni precisceni tekst ZAKON O POREZU NA PROMET NEPOKRETNOSTI I PRAVA NESLUŽBENI PREČIŠĆENI TEKST 1 ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 23/05, 25/06, 41/08 i 15/18) 2 I - OPĆE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuje se porez

Више

Microsoft Word - Pravilnik o KO za DPF-2007 _2_.doc

Microsoft Word - Pravilnik o KO za DPF-2007 _2_.doc "Службени гласник РС", бр. 15/2007 На основу члана 15. став 2. тачка 2. Закона о рачуноводству и ревизији ("Службени гласник РС", бр. 46/2006) и члана 27. став 2. тачка 1. Закона о добровољним пензијским

Више

Zakon o obligacionim odnosima

Zakon o obligacionim odnosima Zakon o obligacionim odnosima Zakon je objavljen u "Službenom listu CG", br. 47/2008. DIO PRVI OPŠTI DIO Glava I OSNOVNA NAČELA Sadržaj zakona Član 1 Ovim zakonom uređuju se obligacioni odnosi koji nastaju

Више

На основу члана 126. став 3. Закона о општем управном поступку ( Службени лист СРЈ, бр.33/97 и 31/2001 и Службени гласник РС, бр. 30/2010) и члана 13.

На основу члана 126. став 3. Закона о општем управном поступку ( Службени лист СРЈ, бр.33/97 и 31/2001 и Службени гласник РС, бр. 30/2010) и члана 13. На основу члана 126. став 3. Закона о општем управном поступку ( Службени лист СРЈ, бр.33/97 и 31/2001 и Службени гласник РС, бр. 30/2010) и члана 13. Закона о заштити податка о личности ( Службени гласник

Више

SLUČAJ COSTA CONCORDIA Pravni aspekti Pravni fakultet u Zagrebu Ožujak 2019.

SLUČAJ COSTA CONCORDIA Pravni aspekti Pravni fakultet u Zagrebu Ožujak 2019. SLUČAJ COSTA CONCORDIA Pravni aspekti Pravni fakultet u Zagrebu Ožujak 2019. NESREĆA BRODA COSTA CONCORDIA 13. siječnja 2012. 4229 osoba na brodu (3206 putnika; 1023 člana posade) Udar u stijene u blizini

Више

Уговор о тајм-шерингу (уговор о временски подељеном коришћењу туристичког објекта)

Уговор о тајм-шерингу (уговор о временски подељеном коришћењу туристичког објекта) Уговор о тајм-шерингу (уговор о временски подељеном коришћењу туристичког објекта) закључен године између: Привредног друштва за унапређење туризма из, улица и број, мат. број, ПИБ, рачун број код банке,

Више

ODLUKA O OTUĐENJU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI GRADA NOVOG SADA ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 11/2015, 8/2016 i 74/2016) I OPŠTE ODREDB

ODLUKA O OTUĐENJU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI GRADA NOVOG SADA (Sl. list Grada Novog Sada, br. 11/2015, 8/2016 i 74/2016) I OPŠTE ODREDB ODLUKA O OTUĐENJU GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI GRADA NOVOG SADA ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 11/2015, 8/2016 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se postupak, uslovi,

Више

P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Spor

P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Spor P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije

Више

IMOVINA plus d.o.o. Ilije Garašanina 39/1, Beograd PIB: MB: ŽR: Posredovanje i konsalting u oblasti nekretnina

IMOVINA plus d.o.o. Ilije Garašanina 39/1, Beograd PIB: MB: ŽR: Posredovanje i konsalting u oblasti nekretnina OPŠTI USLOVI POSLOVANJA Privrednog društva IMOVINA PLUS DOO Matični broj:21401013 PIB:110911910 Broj u registru posrednika:1000 Ul.Ilije Garašanina br.39/1, 11000 Beograd. 1. OPŠTE ODREDBE Opštim uslovima

Више

ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године

ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар године Београд, године ЈП СРБИЈАГАС НОВИ САД ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА Финансијски извештаји 31. децембар 2015. године Београд, 2016. године САДРЖАЈ ИЗВЕШТАЈ НЕЗАВИСНОГ РЕВИЗОРА-------------------------------------------------------1-4

Више

ПРАВНО СХВАТАЊЕ 1. Валутна клаузула се може правно ваљано уговорити у циљу очувања једнакости узајамних давања тржишне вредности динарског износа плас

ПРАВНО СХВАТАЊЕ 1. Валутна клаузула се може правно ваљано уговорити у циљу очувања једнакости узајамних давања тржишне вредности динарског износа плас ПРАВНО СХВАТАЊЕ 1. Валутна клаузула се може правно ваљано уговорити у циљу очувања једнакости узајамних давања тржишне вредности динарског износа пласираних и враћених кредитних средстава која се утврђује

Више

Reviconov registar propisa Finansijski propisi i vrijednosni papiri Na osnovu člana 25. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju ( Službene novine Federac

Reviconov registar propisa Finansijski propisi i vrijednosni papiri Na osnovu člana 25. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju ( Službene novine Federac Na osnovu člana 25. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju ( Službene novine Federacije BiH, broj 47/10), federalni ministar finansija - federalni ministar financija donosi PRAVILNIK O NAČINU, ROKOVIMA I

Више

НАЗИВ ДОКУМЕНТА

НАЗИВ ДОКУМЕНТА УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ДОКУМЕНТИ, АНАЛИТИКА И АРХИВА ПРАВИЛНИК О ВРЕДНОВАЊУ СТРАНИХ СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА И ПРИЗНАВАЊУ СТРАНИХ ВИСОКОШКОЛСКИХ ИСПРАВА РАДИ НАСТАВКА ОБРАЗОВАЊА Донет на седници Сената Универзитета

Више

Prilog 1 - Informacije o usluzi promene platnog računa Verzija 2

Prilog 1 - Informacije o usluzi promene platnog računa Verzija 2 Verzija 2 Informacije o usluzi promene platnog računa BANKA NAZIV Komercijalna banka A.D. Beograd ADRESA Svetog Save 14, 11000 Beograd Internet adresa www.kombank.com Opšte informacije o usluzi promene

Више

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ПРОМЕНА ЛИЧНОГ ИМЕНА Област: Грађанска стања поверени послови Ко покреће поступак и на који начин Захтев за

ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ПРОМЕНА ЛИЧНОГ ИМЕНА Област: Грађанска стања поверени послови Ко покреће поступак и на који начин Захтев за ЗА ГРАЂАНЕ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ПРОМЕНА ЛИЧНОГ ИМЕНА Област: Грађанска стања поверени послови Ко покреће поступак и на који начин Захтев за доношење решења о промени личног имена подноси лице

Више

IZVEŠTAJ O REVIZIJI FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA GODINU JKP GRADSKO SAOBRAĆAJNO PREDUZEĆE BEOGRAD, BEOGRAD BEOGRAD, MAJ GODINE

IZVEŠTAJ O REVIZIJI FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA GODINU JKP GRADSKO SAOBRAĆAJNO PREDUZEĆE BEOGRAD, BEOGRAD BEOGRAD, MAJ GODINE IZVEŠTAJ O REVIZIJI FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2016. GODINU JKP GRADSKO SAOBRAĆAJNO PREDUZEĆE BEOGRAD, BEOGRAD BEOGRAD, MAJ 2017. GODINE Izveštaj nezavisnog revizora vlasnicima društva JKP GRADSKO SAOBRAĆAJNO

Више

Нацрт закона

Нацрт закона РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНИ ЗАКОНА О НАСЉЕЂИВАЊУ Бања Лука, април 2019. године Нацрт ЗАКОН О ИЗМЈЕНИ ЗАКОНА О НАСЉЕЂИВАЊУ Члан 1. У Закону о насљеђивању ( Службени гласник

Више

Memorandum color za slanje om

Memorandum color za slanje  om INFORMACIJE O USLUZI PROMENE PLATNOG RAČUNA BANKA NAZIV ADRESA Internet adresa Vojvođanska banka a.d. Novi Sad Trg Slobode 5, Novi Sad www.voban.rs Opšte informacije o usluzi promene računa Kratak opis

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06,

PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 62/06, PREDLOG ZAKON O IZMENAMA ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE Član 1. U Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ( Službeni glasnik RS, br. 6206, 4711, 9312, 9913, 12514 i 9515), u članu 35. stav 1.

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЈАВНИ ИЗВРШИТЕЉ ЗА ПОДРУЧЈЕ ВИШЕГ СУДА У ЗРЕЊАНИНУ И ПРИВРЕДНОГ СУДА У ЗРЕЊАНИНУ ЛАЗАР СЕКУЛИЋ Тел. 021/ ; 065/ Бечеј

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЈАВНИ ИЗВРШИТЕЉ ЗА ПОДРУЧЈЕ ВИШЕГ СУДА У ЗРЕЊАНИНУ И ПРИВРЕДНОГ СУДА У ЗРЕЊАНИНУ ЛАЗАР СЕКУЛИЋ Тел. 021/ ; 065/ Бечеј РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЈАВНИ ИЗВРШИТЕЉ ЗА ПОДРУЧЈЕ ВИШЕГ СУДА У ЗРЕЊАНИНУ И ПРИВРЕДНОГ СУДА У ЗРЕЊАНИНУ ЛАЗАР СЕКУЛИЋ Тел. 021/691-0245; 065/677-5534 Бечеј Ул. Главна бр. 7 Посл. бр. И.Ивк.365/2018 Дана: 06.06.2019.

Више

"Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika

Službeni glasnik RS, br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika "Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika Proglašava se Zakon o platama državnih službenika i

Више

1. Сокој Организација музичких аутора Србије, из Београда, Мишарска (у даљем тексту: Сокој), кога заступа г. Срђан Хофман, председник Управног о

1. Сокој Организација музичких аутора Србије, из Београда, Мишарска (у даљем тексту: Сокој), кога заступа г. Срђан Хофман, председник Управног о 1. Сокој Организација музичких аутора Србије, из Београда, Мишарска 12-14 (у даљем тексту: Сокој), кога заступа г. Срђан Хофман, председник Управног одбора и 2. АНЕМ Асоцијација независних електронских

Више

Службени гласник РС, бр. 21/2019 На основу члана 18. став 1. тачка 3) Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004, 85/2

Службени гласник РС, бр. 21/2019 На основу члана 18. став 1. тачка 3) Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004, 85/2 Службени гласник РС, бр. 21/2019 На основу члана 18. став 1. тачка 3) Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004, 85/2005 др. закон, 44/2010, 76/2012, 106/2012, 14/2015

Више

BUDITE NA PRAVNOJ STRANI Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par

BUDITE NA PRAVNOJ STRANI   Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Par BUDITE NA PRAVNOJ STRANI online@paragraf.rs www.paragraf.rs Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u pitanju

Више

Нa oснoву члана 501. Зaкoнa o приврeдним друштвимa ( Службeни глaсник РС, бр. 36/11, 99/11 и 5/15), уговорне стране: 1. Јавно предузеће Електропривред

Нa oснoву члана 501. Зaкoнa o приврeдним друштвимa ( Службeни глaсник РС, бр. 36/11, 99/11 и 5/15), уговорне стране: 1. Јавно предузеће Електропривред Нa oснoву члана 501. Зaкoнa o приврeдним друштвимa ( Службeни глaсник РС, бр. 36/11, 99/11 и 5/15), уговорне стране: 1. Јавно предузеће Електропривреда Србије, Београд, Улица царице Милице број 2, матични

Више

Na osnovu Ċlana 315

Na osnovu Ċlana 315 Na osnovu člana 315. tačka 3. Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, izdaje UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O RATIFIKACIJI KONVENCIJE

Више

RA

RA ELEKTRONSKI SISTEMI PLAĆАNJA NА INTERNЕTU ELEKTRONSKI SISTEMI PLAĆАNJA NА INTERNЕTU U zavisnosti od novčanog iznosa koji je predmet plaćanja, ona se generalno mogu podeliti u dve kategorije: makroplаćаnjа

Више

Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 1/2010 Originalni naučni rad (497.11) Mr Atila Dudaš, asistent Pravnog fakulteta u Novom Sadu

Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 1/2010 Originalni naučni rad (497.11) Mr Atila Dudaš, asistent Pravnog fakulteta u Novom Sadu Originalni naučni rad 347.441.13(497.11) Mr Atila Dudaš, asistent Pravnog fakulteta u Novom Sadu KAUZA UGOVORNE OBAVEZE PREMA ZAKONU O OBLIGACIONIM ODNOSIMA REPUBLIKE SRBIJE Sažetak: U ovom radu autor

Више

Град Београд Градска управа Секретаријат за социјалну заштиту Сектор за социјалну и борачко-инвалидску заштиту Ул. 27.марта 43-45, Београд ОБРАЗ

Град Београд Градска управа Секретаријат за социјалну заштиту Сектор за социјалну и борачко-инвалидску заштиту Ул. 27.марта 43-45, Београд ОБРАЗ Град Београд Градска управа Секретаријат за социјалну заштиту Сектор за социјалну и борачко-инвалидску заштиту Ул. 27.марта 43-45, 11000 Београд ОБРАЗАЦ БР. 1 (за лица која право остварују први пут) Број

Више

Slide 1

Slide 1 ПРАВНО-ЕКОНОМСКИ И ТЕХНИЧКИ АСПЕКТИ УГОВОРА О ПРОДАЈИ ТОПЛОТНЕ ЕНЕРГИЈЕ 1 КЉУЧНИ ЧИНИОЦИ тржишта топлотне енергије Законска регулатива и легислатива РЕПУБЛИЧКИ НИВО ЛОКАЛНА САМОУПРАВА ЈКП БЕОГРАДСКЕ ЕЛЕКТРАНЕ

Више

ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април године

ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април године ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април 2015. године На основу члана 14. Статута Јавног предузећа Национални парк Ђердап Надзорни одбор Јавног предузећа

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Cekos In Ekspert NAPOMENA EKSPERT-a: Odredbe Zakona o izmenama i dopuni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ("Sl. glasnik RS", br. 68/15), primenjuju se na ugovore

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

Microsoft Word - Pravilnik-fin. izvestaji za DUDPF-2007.doc

Microsoft Word - Pravilnik-fin. izvestaji za DUDPF-2007.doc "Службени гласник РС", бр. 15/2007 На основу члана 26. став 2. Закона о рачуноводству и ревизији ("Службени гласник РС", бр. 46/2006) и члана 27. став 2. тачка 2. Закона о добровољним пензијским фондовима

Више

???? ?????? ???????????

???? ?????? ??????????? ВЕЋЕ САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ - СЛУЖБА ПРАВНЕ ПОМОЋИ - Београд, 09.09.2002. године Ев - 191/02 У П У Т С Т В О ЗА УЧЕШЋЕ НА ЈАВНОЈ АУКЦИЈИ И ЗА ОСНИВАЊЕ КОНЗОРЦИЈУМА РАДИ КУПОВИНЕ СУБЈЕКТА ПРИВАТИЗАЦИЈЕ

Више

Microsoft Word - RSC doc

Microsoft Word - RSC doc UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/23 29. септембар 2001. године

Више

"Službeni glasnik RS", br

Službeni glasnik RS, br "Службени гласник РС", бр. 83/2014, 46/2015 ЗАКОН о приватизацији И. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет уређивања закона Члан 1. Овим законом уређују се услови и поступак промене власништва друштвеног и јавног капитала

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o volonterskom radu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o volonterskom radu ("Službeni list Crne Gore", br. 026/10 od 07.05.2010), 2. Ispravka Zakona o volonterskom radu ("Službeni

Више

Final CENE_ ROMINGA.XLS

Final CENE_ ROMINGA.XLS Упоредни преглед цена х и х позива за припejд кориснике у ромингу на дан 01.07.2019. године Напоменe: Тарифирање позива У региону Западног Балкана обрачунски интервали су исти код свих оператора. Обрачунски

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

Judgement Template

Judgement Template UJEDINJENE NACIJE Međunarodni sud za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine Predmet br. IT/155 Rev.3

Више

(Фирма пословно име пореског обвезника) (Седиште) (ПИБ) Образац ПБ 1 Облик пореског обвезника (заокружити) 1. Акционарско друштво 2. Друштво са ограни

(Фирма пословно име пореског обвезника) (Седиште) (ПИБ) Образац ПБ 1 Облик пореског обвезника (заокружити) 1. Акционарско друштво 2. Друштво са ограни (Фирма пословно име пореског обвезника) (Седиште) (ПИБ) Образац ПБ 1 Облик пореског обвезника (заокружити) 1. Акционарско друштво 2. Друштво са ограниченом одг. 3. Ортачко друштво 4. Командитно друштво

Више

"Службени гласник РС", бр. 83/2014 На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим УКАЗ о проглашењу Закона о приватизацији Про

Службени гласник РС, бр. 83/2014 На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим УКАЗ о проглашењу Закона о приватизацији Про "Службени гласник РС", бр. 83/2014 На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим УКАЗ о проглашењу Закона о приватизацији Проглашава се Закон о приватизацији, који је донела Народна

Више

Bazel II Stub 3 Objavljivanje

Bazel II Stub 3 Objavljivanje Vojvođanska banka a.d. Novi Sad Upravni odbor Banke Del. broj: 1.0-17370/14 Datum: 29.09.2015. Upravljanje rizicima i kapitalom Izveštaj 30.06.2015. godine Kapital, adekvatnost kapitala i tehnike ublažavanja

Више

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана Акт је ступио на снагу 15.03.2018. године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од 13.04.2018. године. На основу члана 499. став 4. и члана 518. став 3. тачка 1) Закона о извршењу и обезбеђењу

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Прев 132/2015 Пзп 1/ године Б е о г р а д У ИМE НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављено

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Прев 132/2015 Пзп 1/ године Б е о г р а д У ИМE НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављено Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 17.09.2015. године Б е о г р а д У ИМE НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судије: Бранка Станића, као председника већа, судије Браниславе Апостоловић

Више

Microsoft Word - R Predmet 14-Strategijski menadzment

Microsoft Word - R Predmet 14-Strategijski menadzment КОМИСИЈА ЗА РАЧУНОВОДСТВО И РЕВИЗИЈУ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ИСПИТ ЗА СТИЦАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛНОГ ЗВАЊА ОВЛАШТЕНИ РЕВИЗОР (ИСПИТНИ ТЕРМИН: НОВЕМБАР 2017. ГОДИНЕ) ПРЕДМЕТ 14: СТРАТЕГИЈСКИ МЕНАЏМЕНТ ЕСЕЈИ 1. Питање/есеј

Више

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА Члан 1. У Закону о порезу на добит правних лица ( Службени гласник РС, бр. 25/01

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА Члан 1. У Закону о порезу на добит правних лица ( Службени гласник РС, бр. 25/01 З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОРЕЗУ НА ДОБИТ ПРАВНИХ ЛИЦА Члан 1. У Закону о порезу на добит правних лица ( Службени гласник РС, бр. 25/01, 80/02, 80/02-др. закон, 43/03, 84/04, 18/10, 101/11,

Више

Minuli rad

Minuli rad Odgovori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na pitanja postavljena u vezi sa novim zakonskim rešenjima u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika i Zakonu o platama u državnim organima

Више